Logo deteylinger.nl

Bollenstreek Betogen:                                 'Ontdek gisteren begrijp vandaag'

Teylingen n De Bollenstreek Betogen heeft dit jaar het thema: ‘Ontdek gisteren begrijp vandaag’. Inspirerende sprekers brengen uiteenlopende onderwerpen onder het voetlicht, zoals de crash van Eric Ditmarsch en een bevrijdingswandeling door Sassenheim.

Kees den Elzen van de Historische Kring Voorhout (HKV) geeft aan de hand van dit thema een lezing op zaterdag 24 oktober van 15.15 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Sassenheim (Kerklaan 42).

Elk jaar herdenken we in Nederland op 4 mei alle slachtoffers van oorlogsgeweld, burgers en militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna tijdens vredesoperaties om het leven zijn gekomen. Vervolgens vierden we dit jaar op 5 mei het feit dat ons land 75 jaar geleden bevrijd is. Maar op 10 mei daaropvolgend was het ook 80 jaar geleden dat Duitsland in de zeer vroege ochtend ons land binnenviel. Dit was het begin van een bezetting die vijf jaar zou duren.

Na de inval op Pearl Harbour werden de VS bij de oorlog betrokken. Met een gecoördineerde inspanning van de geallieerden werden uiteindelijk zowel Duitsland als Japan op de knieën gedwongen. Velen, militairen en burgers, verloren in die strijd het leven.

Op 24 oktober zal het verhaal over de mobilisatie, inval en bezetting verteld worden. Speciale aandacht is er voor het leven van Eric Ditmarsch. Deze jongeman werd in Indië geboren. Na de Japanse inval week hij uit naar het Verenigd Koninkrijk en werd piloot in Squadron 322, van de Royal Air Force ‘the Dutch Squadron’. Kort voor de bevrijding verloor Eric zijn leven bij een crash van zijn Spitfire in de polder Elsgeest bij Voorhout.

Toegangskaarten voor leden van Bibliotheek Bollenstreek en van HKV zijn 5 euro, niet-leden betalen 6,50 euro. Deze zijn bij alle vestigingen verkrijgbaar of via www.bibliotheekbollenstreek.nl. Hier is tevens meer informatie te vinden over de Bollenstreek Betogen. Het publiek wordt verzocht een mondkapje te dragen.

Wandeling 75 jaar bevrijding

Aad van der Wiel verzorgt aan de hand van het thema een bevrijdingswandeling door Sassenheim, op donderdag 22 oktober van 10.00 tot 12.00 uur. Deelnemers starten in de bibliotheek Sassenheim met een kopje koffie. Om ongeveer 10.30 uur gaan ze naar buiten.

De wandeling voert vanuit de bibliotheek langs een aantal bekende en minder bekende plaatsen en/of momenten in ons dorp uit de bezettingsperiode van 1940-1945 en vlak na de bevrijding. De wandeling duurt ruim één uur. Natuurlijk worden tijdens deze activiteit de corona-richtlijnen gerespecteerd. Het maximaal aantal is tien deelnemers per wandeling.

Toegangskaarten voor leden van Bibliotheek Bollenstreek zijn 5 euro, niet-leden betalen 6,50 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij alle vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek verkrijgbaar aan de balie of via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl.


Energiecoöperatie Zon-op-Teylingen opgericht

Teylingen n De initiatiefnemers voor de eerste energiecoöperatie in Teylingen kwamen woensdag 30 september bijeen voor de oprichting van de coöperatie genoemd Zon-op-Teylingen. Bij notaris de Ruiter in Sassenheim werden de statuten ondertekend en daarmee de coöperatie formeel opgericht.

Afgelopen jaar hebben Eveline Botter, Rolf van den Bosch, Leo Blom, Epco Boerema en Paul van der Kooy hard gewerkt om deze organisatie vorm te geven. De doelstelling van dit burgerinitiatief is het bijdrage aan de energietransitie te leveren door het opwekken van groene stroom voor inwoners van Teylingen. Inwoners die zelf geen dak hebben of een dak wat niet geschikt is voor zonnepanelen, kunnen in de toekomst via de coöperatie toch investeren in de opwek van elektriciteit die duurzaam is, lokaal opgewekt en voordeliger dan bij de grote maatschappijen.

Er zijn al diverse gesprekken gaande met organisaties in de gemeente om het dak van hun bedrijfspand of een stuk grond ter beschikking te stellen voor de plaatsing van zonnepanelen. De coöperatie hoopt 2021 de eerste schone elektriciteit op te wekken. De energiecoöperatie wil de inwoners en bedrijven van Teylingen nauw betrekken bij dit lokale sociaal maatschappelijke project voor en door burgers van de gemeente. Voor meer informatie, om een bijdrage te leveren, of een locatie beschikbaar te stellen, neem contact op via zonopteylingen@gmail.com.

Meer berichten