De Teylinger

7 maart 2018

De Teylinger 7 maart 2018


Honderd hoeraatjes voor jarig Sint Matthias

Sint Matthias wint de beker tijdens het concours van 1934 in Noordwijkerhout. | Foto: archief Sint Matthias Foto: pr.

Warmond n De katholieke muziek- en toneelvereniging Sint Matthias viert morgen, op donderdag 8 maart, een bijzondere verjaardag. Het is dan exact honderd jaar geleden dat de Warmondse vereniging werd opgericht. De zanggroep, drumband en majorettes hebben de mijlpaal niet gehaald, maar de afdelingen toneel en orkest zijn nog altijd springlevend. Op zaterdag 26 mei wordt het bijzondere jubileum gevierd. Antoon de Vroomen, Pauline de Zwart - Kerkvliet en Bram van Leuveren vertellen over 'hun' Matthias in het interview op pagina 11.

Duurzaamheid

regio n De voorronde voor de Duurzaamheidsprijs Duin- en Bollenstreek is donderdag 15 maart in het gemeentehuis in Katwijk. Negen ondernemers pitchen hun idee, vier gaan door naar de finale in oktober van dit jaar. Lees het artikel op www.deteylinger.nl.

Op weg
naar de
verkiezingen

Meer
bouwen
in
Warmond?

Vierde editie voor
Rondje Kunst

Handbalsters
winnen
Sportprijs

schaatsen n Iris van der Stelt wint Marathon Cup

Sportprijs Teylingen voor handbalsters Foreholte

Teylingen n De jaarlijkse Sportprijs Teylingen 2017 is gewonnen door de handbalselectie van Foreholte. De handbalsters werden vorig jaar kampioen en promoveerden daarmee na 28 jaar weer naar het hoogste niveau van Nederland. De Talentprijs werd gewonnen door hockeyster June van Westing. De Sportbegeleidersprijs ging naar Jan Randsdorp.

De uitreiking van de gemeentelijke sportprijzen is ieder jaar in het Sportcafé, georganiseerd door de Stichting Sport Promotie Teylingen. Voor het eerst was de uitreiking bij Dekker Events in Warmond. In de grote zaal zag het publiek als eerste June van Westing de Van Velzen AA Talentprijs winnen. De 14-jarige hockeysters uit Voorhout liet daarmee de andere genomineerden schaatsster Patricia Koot (13), scheidsrechter Yoni Monteny (17) en rugbyer Mark van Loon (18) achter zich. June ontving uit handen van Teylinger Sportheld Niels Langeveld een aandenken en de bijbehorende cheque.

Sportbegeleidersprijs

Daarna was het aan schaatsster Lisa van der Geest om de Sportbegeleidersprijs uit te reiken. Die overhandigde zij aan haar clubgenoot van de Warmondse IJsclub, trainer Jan Randsdorp. Hij zet zich al jaren in voor de jeugd en mede dankzij zijn begeleiding presteren veel Warmondse schaatsers op landelijk niveau. Eerder wonnen scheidsrechter Allard Lindhout (2015) en trainer Wim Homan (2016) al deze prijs.

Sportprijs

Als laatste mochten wethouder Bas Brekelmans en de derde Teylinger Sportheld, sprintster Andrea Bouma, de Sportprijs Teylingen uitreiken. Onder de genomineerden opvallend veel dames; zowel de vrouwenvoetbalteams van Warmunda als van Ter Leede waren genomineerd, net als de dames van de handbalselectie van Foreholte. Zeezeiler Pieter Heerema was de enige man tussen de genomineerden.

Wethouder Brekelmans mocht de gouden envelop openen en bekend maken dat de Teylingen Sportprijs 2017 voor de handbalsters van Foreholte is. Zij ontvingen de trofee en cheque uit handen van de wethouder en Andrea.

Meer informatie over de uitreiking verschijnt de komende week op www.sportcafeteylingen.nl.

Rondje Kunst is Voorhouts podium voor kunstenaars

Wouter Ruigrok exposeert met schilderijen, Iet Langeveld laat tijdens Rondje Kunst haar portretten zien. | Foto: pr. Foto: pr.

n Van borduurkunst tot De Kus en alles daartussenin

Voorhout n Naast schilderkunst en pianomuziek ook sneldichten en zang uit Nepel. Het Rondje Kunst Voorhout, voorheen Kunst(t)huis Voorhout, op zondag 11 maart staat garant voor grote afwisseling. Kunstenaars krijgen rond de Herenstraat en in de kerken een podium om hun werk aan het publiek te laten zien.

Het is inmiddels de vierde editie van het kunstevenement. Voorgaande drie jaren nog onder de naam Kunst(t)huis, maar omdat de kunst vaak niet thuis wordt vertoond, werd gekozen voor een nieuwe naam. Aan de doelstelling verandert niets: de kunst in brede zin in Voorhout een podium te geven, waarop 27 kunstenaars -het parochiekoor hierbij nog niet meegerekend- zich zullen presenteren in locaties in en rondom de Herenstraat in samenwerking met Rotaryclub Voorhout. Vorig jaar trok dit evenement 300 betalende bezoekers en veel jeugd.

Verdwenen boerderijen

Bezoekers kunnen kiezen uit een twintigtal evenementen, die zijn aangegeven in het programma: schilderkunst, keramiek, foto's, glaskunst, textiel en borduurkunst, geometrische kunstwerken, tekeningen van inmiddels verdwenen boerderijen, huizen en gebouwen uit Oud Voorhout, kleine modellen van het kunstwerk de Kus op de Nagelbrug. Pianomuziek klinkt in een huiskamer in het oude dorp.

In de protestante kerk kunnen bezoekers genieten van orgelmuziek afgewisseld met piano. In de katholieke kerk wordt orgelmuziek afgewisseld met zang uit Nepal. Om 14.30 uur zingt het parochiekoor. Ook nodigt een sneldichter deelnemers uit om in de kerk met andere bezoekers bij te dragen aan één gedicht. In de bibliotheek is een passend programma "Dokter Boek" georganiseerd. In het Boerhaavehuis komen weer bekende kunstenaars om hun werken te exposeren: Iet Langeveld met portretten en Wouter Ruigrok met schilderijen.

Kaartverkoop

Op zondag 11 maart vanaf 13.00 uur is de verkoop van de entreebewijzen bij Cheers (Herenstraat 106). Kinderen tot 16 jaar onder begeleiding van ouderen hebben gratis toegang. De entreebewijzen bestaan uit een toegangsarmbandje en een programmaboekje en kosten 5 euro per persoon. De opbrengst van deze middag komt ten goede aan de plaatselijke culturele instellingen.

De opening zal om 13.30 uur door Gaby de Lijster, voorzitter van Rotaryclub Voorhout, worden verricht. De deelnemers sluiten de middag af rond 17.00 uur. Zij kunnen daarna met elkaar napraten bij Cheers.

Rekening vuurwerkschade bedraagt ruim 4.000 euro

Teylingen n De jaarwisseling heeft de gemeente 4.206 euro gekost, zo blijkt uit een evaluatie. Dat zijn de totale kosten aan vernielingen en het herstel van de gemeentelijke eigendommen.

Door Nico Kuyt

De afgelopen jaarwisseling is door de hulpdiensten als een zeer rustige jaarwisseling ervaren. De schades aan gemeentelijke eigendom zijn ten opzichte van de voorgaande jaarwisselingen lager. De gemeente werkt volgens een draaiboek voor een goede afstemming met de diverse organisaties. Hiermee wil Teylingen de overlast en schades en vernielingen zoveel mogelijk voorkomen. Bijzondere aandacht is ook dit jaar weer besteed aan vernielingen door zwaar vuurwerk. Ten opzichte van de vorige jaarwisseling is het schadebedrag afgenomen. De gemeente gaat de komende tijd met de verschillende partners in overleg hoe het de volgende keer nog beter kan, want het zwaar vuurwerk blijft een zorgpunt. De aantallen incidenten en schadebedragen worden vooral verklaard door het weer. Bij droog en kalm weer zullen er meer mensen gedurende een langere periode op straat zijn en zijn er meer incidenten.

Nieuwe omheining voor Overbosch

Het nieuwe hek van wilgentakken aan de Rijnsburgerweg in Voorhout. | Foto: pr. Foto: pr.

VOORHOUT n Het Overbosch is verrijkt met een nieuwe omheining. Dit groene hek van wilgentenen is er gekomen, als onderdeel van de compensatieafspraken tussen de Stichting Vrienden van het Overbosch en de Provincie Zuid-Holland.

In 2011 dreigde bijna een kwart van het Overbosch te verdwijnen voor de komst van de turborotonde op de kruising Leidsevaart – Rijnsburgerweg. Dankzij de inspanningen van de Vrienden van het Overbosch is dat percentage beperkt gebleven tot tweeënhalf procent. Bovendien heeft de Provincie Zuid-Holland tijdens de anderhalf jaar durende onderhandelingen een hele reeks aan compensatiemaatregelen toegezegd.

Twee weken geleden werden al de eerste bomen geplaatst voor het 'Klein Overbosch', een stuk nieuwe bosnatuur dat het verloren gegane stukje Overbosch met een factor van 1,6 compenseert. Het tweede onderdeel van de compensatie is dus deze nieuwe omheining. De Vrienden van het Overbosch wilde heel graag een hek met een natuurlijke uitstraling. Binnenkort worden ook nieuwe bomen geplant in het Overbosch, die door de Provincie Zuid-Holland vergoed worden. Later dit jaar volgen nog meer compensatiemaatregelen.

Nieuwe ronde Teylinger Prijs voor beste vrijwilligersinitiatief

Teylingen n Vrijwilligers van een verenigingen met een goed project of initiatief; of een groepje buurtbewoners die iets hebben georganiseerd in de wijk, kunnen voor de Teylinger Prijs genomineerd worden. Voorwaarde is dat het project meerwaarde heeft voor de Teylinger samenleving en verbinding brengt tussen bewoners. Nomineren voor de eerste ronde kan tot en met 31 maart.

De nominaties worden bekeken door een jury bestaande uit een bestuurslid van Welzijn Teylingen, een raadslid en een gemeenteambtenaar. De winnaar krijgt een cheque uitgereikt van 250 euro, een bezoek van een raadslid en media-aandacht op de gemeentepagina van de krant.

Aan het einde van het jaar wordt uit de drie winnaars van de Teylinger Prijzen, de Teylinger trofee gekozen. Deze prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro plus een trofee en wordt uitgereikt op het vrijwilligersfeest in december.

Iedereen kan zowel zijn eigen project als het project van een ander aanmelden. Nomineren kan via het digitale formulier op de website van Welzijn Teylingen www.welzijnteylingen.nl onder het kopje vrijwilligerswerk/Teylinger prijzen; hier staan ook de winnaars van 2017. Voor meer informatie, neem contact op met Marian Kofoed: 0252 231805 (dinsdag en woensdag).

Glasvezel voor woningen oostzijde Kaag

Warmond n Voor het aanleggen van glasvezel voor alle woningen in het Lage Land, haakt de gemeente aan op een project van de buurgemeente Kaag en Braassem.

Teylingen werkt aan de 100 procent beschikbaarheid van snel internet in de gemeente. Daartoe is een serviceloket ‚breedband' in het leven geroepen voor afstemming met groepen bewoners en bedrijven om te kijken welke mogelijkheden er zijn om snel internet te realiseren op plaatsen waar dat nog niet beschikbaar is. Ook in 2018 en 2019 zal de gemeente deze werkwijze voortzetten, om zo bij te dragen aan betere digitale bereikbaarheid voor inwoners en bedrijfsleven. In dat kader lift de gemeente nu mee in een project voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Kaag en Braasem. Het Lage Land is vanuit de rest van Teylingen moeilijk te bereiken voor de aanleg ervan. Maar via het project van de buurgemeente kan hier toch glasvezel worden aangelegd.

De afspraken die voor dit project gemaakt zijn door de gemeente Kaag en Braasem worden door de gemeente Teylingen gevolgd. De uitvoering vindt plaats onder regie van de gemeente Kaag en Braasem, inclusief alle toezichttaken. Er worden ook lagere legestarieven gehanteerd. | Tekst: Nico Kuyt

Pleegzorg ook na achttiende verjaardag

Teylingen n Wettelijk stopt de pleegzorg abrupt op achttien jarige leeftijd, maar Teylingen maakt gebruik van de mogelijkheid om de zorg te verlengen tot na de achttiende verjaardag. Het ging vorig jaar daarbij om één cliënt uit Teylingen.

CDA-raadsleden Reny Wietsma en Sybrinne de Vries hadden aan B&W over het stoppen van de pleegzorg vragen aan B&W gesteld.Het CDA wil dat de pleegzorg tot het 21ste jaar regel wordt, en slechts bij uitzondering, als bijvoorbeeld het in het pleeggezin niet langer gaat of als jongeren echt toe zijn aan zelfstandigheid, eerder ophoudt.

B&W deelt de mening van beide politica's dat voorkomen moet worden dat jongeren in de problemen komen en op 18-jarige leeftijd niet gedwongen moeten worden het pleeggezin te verlaten, als ze er nog niet aan toe zijn om op eigen benen te staan.

De regio Holland Rijnland handelt de pleegzorg af en daar is in 2017 voor zes cliënten verlengde pleegzorg gefinancierd, waarvan dus één uit Teylingen. B&W kan verder beide CDA'ers nog melden dat over de door de gemeente gehanteerde hoogte van de tarieven naar pleegzorgaanbieders geen klachten zijn. De regio heeft een van de laagste tarieven in vergelijking met andere regio's. | Tekst: Nico Kuyt

Teylingen gaat 28 statushouders huisvesten

Teylingen n De gemeente Teylingen heeft de taakstelling gekregen om in het eerste half jaar van 2018 in totaal 28 statushouders te huisvesten. Het gaat met name om gezinnen.

Vanuit het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) wordt ingezet op nareizigers. Dit betekent dat gemeenten voornamelijk gezinnen zullen moeten huisvesten. Teylingen verwacht de statushouders binnen de bestaande mogelijkheden een woning te kunnen bieden. Dat zijn de aangekochte woningen waarin doorstroom plaatsvindt en de woningen die de corporaties beschikbaar stellen, zo staat de Voortgangsrapportage over de huisvesting van statushouders. In totaal heeft de gemeente vijf woningen aangekocht. In vier van de woningen wonen in totaal zestien statushouders. In ieder huis zijn vier losse wooneenheden gemaakt. In het vijfde huis woont een gezin. De overige twee woningen die waren aangekocht, bleken in het voorjaar van 2017 toch niet nodig door een afname van de vluchtelingenstroom.Teylingen haalde de taakstelling voor 2017 ruim; bovenop de 88 statushouders die gehuisvest moesten worden, werd voor nog 20 mensen onderdak geregeld. Het overschot kwam met name door gezinshereniging.

Inloop bij HKV

Voorhout n De Historische Kring Voorhout houdt op woensdag 14 maart weer een inloopmiddag in het kenniscentrum aan de Bonekruidstraat t.o. nummer 30. Tussen 14.00 en 16.00 uur kan iedereen binnenlopen om in de Oosthoutzaal de vitrines met aanwinsten uit de historie van Voorhout te bekijken. Verder kunnen bezoekers bladeren door de tientallen fotoboeken met duizenden foto's van en over het historisch verleden van Voorhout. Bestuursleden zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Ook is het mogelijk om foto's en voorwerpen aan te bieden, te laten scannen of te schenken. De eerstvolgende inloop is zaterdag 31 maart van 10.00 tot 12.30 uur.

De Springplank sterkste in Combibrug Cup

Het team uit groep 8b van de Springplank is de winnaar van de Combibrug Cup 2018: Kian, Timo, Björn, Alex en Lex. | Foto: pr./Pam MacBeth). Foto: pr.

Teylingen n Stichting de Combibrug organiseert tien jaar bewegings- en kunstonderwijs voor de leerlingen van de verschillende basisscholen in Teylingen. In samenwerking met de verschillende sportverenigingen binnen de gemeentegrenzen verzorgen zij in de schoolvakanties ook een uitgebreid sportprogramma voor de kinderen. In de voorjaarsvakantie is er altijd het Combibrug Cup zaalvoetbaltoernooi voor groep 7 en 8 in sporthal de Tulp. Zeven klassenteams deden mee. Basisschool de Rank, winnaar van de vorige editie, gin i In de eerste wedstrijd onderuit tegen de jongens van de Springplank. Ook openbare school de Achtbaan uit Voorhout was niet opgewassen tegen het voetbalgeweld uit de buurt van de Kagerdreef in Sassenheim. In de finale moest ook de Andreasschool eraan geloven. De Springplank won met 3-1 en mag zich een jaar lang winnaar van de Combibrug Cup noemen.

Cursus: Omgaan met dementie of niet aangeboren hersenletsel

Teylingen n In samenwerking met Bijscholing Gezondheidszorg organiseert Welzijn Teylingen vanaf 15 maart een gratis driedelige cursus Beschadigd Brein. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op de werking van het menselijk brein en krijgen deelnemers handvatten over hoe om te gaan met iemand met dementie en niet aangeboren hersenletsel (NAH).

Door het verlies van denkvermogen is het gedrag van mensen met dementie en NAH erg afhankelijk van de omgeving. Tijdens de cursus wordt antwoord gegeven op vragen als: 'Wat is een goede omgeving?' en 'Wat zijn positieve prikkels?' en wat kun je aan activiteiten doen als het brein beschadigd is.

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van 2,5 uur bestaande uit een theoretisch gedeelte en oefeningen die inzicht geven in de werking van een beschadigd brein. De cursusdata zijn donderdagavond 15, 29 maart en 12 april van 19.00 tot 21.30 uur in Sassenheim.

Aanmelden

Vanwege het beperkt aantal plaatsen is aanmelden vooraf noodzakelijk. De aanmelding geldt voor alle drie de bijeenkomsten. Aanmelden kan via de agenda op www.welzijnteylingen.nl of telefonisch via 0252 231805.

Voor meer informatie, neem contact op met Leny Noteboom, mantelzorgadviseur, via l.noteboom@welzijnteylingen.nl of bel 0252 231805.

Rouw en verlies, blijf er niet mee zitten

Sassenheim n Voor iedereen met een rouw- of verlieservaring is op zondag 11 maart de bijeenkomst 'Op verhaal komen' van Café Over-Leven. Het programma start om 14.30 uur in de bibliotheek in Sassenheim (Kerklaan 42).

De bijeenkomsten van het Café Over-Leven zijn bedoeld voor iedereen met een rouw- of verlieservaring, die steun wil vinden in een vertrouwde en ontspannen omgeving.

Deze bijeenkomst staat niet in het teken van een vooraf bepaald thema, maar er is volop ruimte voor het delen van verhalen. Verhalen over verlies, rouw, gemis en verlangen. Over wat van waarde is en nooit verloren mag gaan in een periode van verlies. Verhalen die gaan over gebeurtenissen die de ziel geraakt hebben en je leven hebben veranderd of waar men erg over teleurgesteld is. Over de essentie van het leven. Elk verhaal heeft zijn betekenis.

Geen luisterend oor in omgeving

Het verhaal is er en het mag verteld worden. Soms moet het ook verteld worden en doet het goed om het te delen want delen van een verhaal kan helend werken. In de eigen omgeving is het soms moeilijk om er de gelegenheid voor te vinden, omdat mensen niet altijd een luisterend oor hebben. Het is bijzonder om te ervaren hoeveel (h)erkenning deze verhalen bij de andere bezoekers oproept.

De bijeenkomst wordt begeleid door ervaren vrijwilligers. Aanmelden vooraf is niet nodig en de toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laura Methorst, lid van de werkgroep en welzijnsadviseur bij Welzijn Teylingen, te bereiken op 0252-231805.

Week van Zorg en Welzijn bij Raamwerk

'Maak kennis met kunde' is het thema van de Nationale Week van Zorg en Welzijn. | Foto: pr. Foto: Caroline Spaans

zorg n De jaarlijkse Nationale Week van Zorg en Welzijn is dit jaar van maandag 12 tot en met vrijdag 16 maart. Ook de twee locaties voor dagbesteding in Sassenheim openen tijdens deze week de deuren voor het publiek. Centrale thema dit jaar is 'Maak kennis met kunde'.

Iedereen die geïnteresseerd is in werken in de zorg of gewoon altijd al eens heeft willen weten wat Raamwerk zoal doet, is welkom om langs te komen. Dagbesteding Regio biedt geen speciaal programma tijdens de Week van Zorgen Welzijn, maar bezoekers zijn van harte welkom een kijkje te komen nemen op de volgende dagbestedingslocaties:

Locatie Tolhuisstraat, (Tolhuisstraat 10): Een locatie met ongeveer 50 deelnemers, voornamelijk mensen met een verstandelijke beperking. Zij nemen deel aan verschillende activiteiten zoals inpak- en uitpakwerk, boodschappen doen, de was doen. Daarnaast is er een groep met ouderen met een rustig dagprogramma.

Locatie 't Bollenpalet (Zuilhofstraat 2): Creatief atelier waar ongeveer 20 mensen met een verstandelijke beperking schilderen, textiel bewerken en keramiek vervaardigen.

In Noordwijkerhout is onder andere restaurant de Waterjuffers geopend, op dinsdag 13 maart van 9.30 tot 11.30 uur en donderdag 15 maart 9.30 uur tot 11.30 uur. In dit restaurant van Raamwerk (De Hafakker, Zeereep 3) werken cliënten in de bediening en de keuken. Ze maken gerechten voor onder andere de lunch van medewerkers van Raamwerk. Bezoekers kunnen ze 'live' aan het werk zien en spreken.

Workshops in het Havencafé

Sassenheim n De komende maanden worden in het Havencafé verschillende workshops aangeboden. Zo kan op donderdag 8 maart een schilderworkshop worden gevolgd, kunnen op 5 april 3D kaarten worden gemaakt, op 19 april staat vilten op het programma en op 2 mei bloemschikken.

Alle workshops worden door deskundige leiding gegeven. Er wordt een kopje of thee geschonken met wat lekkers erbij. Deze activiteiten zijn gratis, al wordt een bijdrage in de kosten wel op prijs gesteld. Aanmelden is niet nodig.

Het Havencafé (Bijweglaan 4) is om de 14 dagen open op donderdagmiddag van 14.15 uur tot 16.15 uur. Naast de middagactiviteiten kan er één keer per maand worden deelgenomen aan een maaltijd. Het volledige programma met ook de data van de maaltijden is te vinden op www.havenkerksassenheim.nl.

Honderdste verjaardag Sint Matthias wordt groot dorpsfeest

Generaties van Warmondse families zijn of waren lid van Sint Matthias. De katholieke muziek- en toneelvereniging bestaat deze week, op donderdag 8 maart, exact honderd jaar. Sint Matthias heeft altijd een centrale plek in het dorp ingenomen.

1. Foto: pr.

Vraag aan Warmonders naar Sint Matthias en iedereen komt wel met een verhaal. Over hoe de harmonie vroeger met de sinterklaasintocht door de straten liep. Of hoe de drumband Drumfire tot over de grens optredens gaf. En iedereen kent wel iemand die lid is of was. Jubilea van veertig, vijftig of zelfs zestig jaar zijn geen uitzondering. "Lid van Matthias ben je voor het leven," zegt Antoon de Vroomen (78). Sinds 2007 is hij voorzitter. "Zelf ben ik nooit spelend lid geweest van Matthias, maar als donateur wel. Als kind woonde ik aan de Herenweg, tegenover de familie de Vetten. Daar stonden in de zomer de ramen open en hoorde je altijd iemand spelen." Pauline de Zwart- Kerkvliet (46) kreeg het Matthias-gevoel juist met de paplepel ingegoten. "Mijn vader (83) heeft lang bij de muziek gezeten, net als zijn broer en zus. Toen ik acht was, vroeg hij of ik het leuk vond om lid te worden. Ze hadden klarinettisten nodig, dus ik kreeg een klarinet in mijn handen gestopt. Dat is 38 jaar geleden. Mijn zus ging saxofoon spelen. Mijn vader heeft altijd drumwerk gedaan." De harmonie is een echte club, vertelt ze. "Zelf zit ik al dertig jaar naast Sylvia Heemskerk." En lachend: "Goh, wat gaat de tijd snel!"

Sint Matthias bestaat tegenwoordig nog uit twee afdelingen; naast de harmonie, is dat de toneelafdeling. Bram van Leuveren is al 21 jaar aan de toneelgroep verbonden, maar begon echter ooit met trommelen bij de concurrerende protestantse vereniging. Hij moest stoppen door een verhuizing naar Duitsland. Toen hij terugkwam, trof hij een heel ander Warmond aan. "Mijn zoon wilde ook trommelen en liep op zijn tiende jaar voor het eerst mee. Er waren nog maar twee trommelaars! Dat vond ik zo erg, het ging me echt aan het hart. Dus ben ik weer lid geworden. Mijn zoon stopten na een paar jaar, maar ik ben blijven hangen. Tijdens de Kaagweek mocht ik een toneelvoorstelling aankondigingen. Dat bleek ik erg leuk te vinden. Toenmalig voorzitter Chris Zwetsloot had dat ook in de gaten. Hij zei: 'Wij repeteren op woensdagavond om acht uur en dan verwacht ik je in het Trefpunt. Na die ene keer ben ik nooit meer weggegaan."

2 Foto: pr.
4 Foto: pr.
3. Foto: pr.
5 Foto: pr.
6 Foto: pr.

'Lid van Matthias ben je voor het leven'

Eigenlijk nog ouder

De vereniging viert dit jaar het honderd jarig jubileum, maar de geschiedenis van de harmonie en toneel in Warmond gaat verder terug, zegt De Vroomen. "Die geschiedenis is echt heel bijzonder. Al 150 jaar geleden was er een harmonie in Warmond. Door de verzuiling moesten aparte harmonies opgericht worden. De katholieke harmonie werd in 1908 opgericht, St. Cecilia. Niet heel origineel, maar dat was de patrones van de muziek. In 1917 werd besloten dat de katholieke St. Cecilia en de neutrale harmonie moesten gaan fuseren. De reden is mij onbekend. Toen kwam het probleem dat alleen katholieken stemrecht in die vereniging mochten hebben. Dat leverde zoveel protest op, dat alles uiteen is gespat. Toen is er in 1918 een nieuwe vereniging opgericht: Sint Matthias, vernoemd naar de parochie. Die oude clubs zijn in het niets verdwenen eigenlijk. Het moet een roerige periode zijn geweest. Het dorp heeft echt op zijn kop gestaan. "

Aan het katholieke aspect wordt al jaren geen invulling gegeven, zegt De Vroomen. Toch draagt de vereniging nog steeds de naam de Katholieke harmonie- en toneelvereniging Sint Matthias. "Dat is uit respect voor de historie. In onze dagelijkse communicatie gebruiken we dat overigens niet. Het is eigenlijk het enige katholieke dat er nog van over gebleven is."

Matthias heeft in de honderd jaar al op meerdere locaties gerepeteerd en uitvoeringen gegeven. In Hotel de Zon werd gespeeld, herinnert De Vroomen. Door de brand in het oude Trefpunt, in 1998, werd noodgedwongen uitgeweken naar de oude sporthal de Klimop. De zilveren lauwerkransen, gewonnen tijdens concoursen, gingen in vlammen op. Het vaandel kon gered worden. Na de nieuwbouw van en opening van het nieuwe Trefpunt, in 2002, is het de vaste stek van Sint Matthias.

Majorettes en zanggroep

Maar niet alleen van locatie is in honderd jaar gewisseld. Matthias heeft nog meer veranderingen doorgemaakt. Op enig moment had de vereniging zelfs vijf afdelingen, met naast muziek en toneel, ook een zanggroep, een drumband en majorettes. Door gebrek aan interesse zijn die drie disciplines niet meer bij Matthias te vinden. Voor muziek is nog genoeg belangstelling, al is het ledenaantal wel gedaald. De toneelgroep kent nu juist een lichte stijging. Bij beide afdelingen is het aantal leden 'van buiten' opvallend. De Vroomen: "Warmond is een vergrijzend dorp, dus de aanwas van binnenuit wordt minder. Het draagvlak wordt kleiner om zo'n grote vereniging overeind te houden. We zijn dan ook heel blij met onze leden uit Sassenheim, de Merenwijk en Oegstgeest."

Dat was vijftig jaar geleden wel anders, weet Van Leuveren. "Vroeger als je hier geboren werd, dan waren je ouders donateur van een aantal vereniging. Als je dan op jezelf ging wonen, dan werd je ook automatisch donateur van Matthias, Warmunda en de Warmondse IJsclub."

Jubileumfeest

Net als bij het 75-jarig jubileum, hoort ook bij deze verjaardag een jubileumboekje. Het heeft de titel 'Sint Matthias, spelenderwijs honderd jaar' meegekregen. De leden van Matthias gaan begin april zelf langs de deuren in Warmond om bij iedereen een boekje langs te brengen. Natuurlijk wordt het dan op prijs gesteld als er ook meteen een lootje voor de grote loterij van het jubileumfeest wordt gekocht.

Dat feest wordt op zaterdag 26 mei groots gevierd. De jubileumcommissie is sinds september bezig met de voorbereidingen. Het moet een echt dorpsfeest worden, met gratis toegang voor iedereen, vertelt Pauline, die deel van de commissie uitmaakt. "Eigenlijk doet iedereen mee. We starten om 13.30 uur en maken eerst met de harmonie als vanouds een rondgang door het dorp. We spelen ouderwetse marsen die vroeger ook op straat werden gespeeld. Een voormalig toneelspeler gaat mee als dorpsomroeper." De rest van het programma is in de Veerpolder, in de grote zaal bij Dekker. Zij sponsoren het jubileumfeest. Daar gaat de zaal om 15.30 uur open en zijn er optredens van de harmonie, het jeugdorkest, maar ook Warmondse bands als Ex-BTW en de Als je maar bekend bent band. Het Joppenkoor en het Schippertjeskoor verzorgen optredens.

Om 19.00 uur staat een bijzondere samenwerking op het programma. Voor het eerst treden de toneelafdeling en harmonie op in een gezamenlijk project. De cast van het jubileumstuk bestaat uit zo'n dertig spelers, want ook oud-leden doen mee. "Iedereen is enthousiast en wil graag meedoen," schets Van Leuveren de situatie. Een jubileumfeest met een cultureel tintje, met aan het einde van de vijf kwartier durende voorstelling natuurlijk een loterij. Ook die is onlosmakelijk verbonden met Sint Matthias. De Warmondse middenstand blijkt een goede sponsor. Vanaf 21.00 uur barst het feest los met optredens van De Deik en DJ Rowan. "Kortom, het wordt een echt Warmonds feestje," lacht Pauline.

Sandra Groenendal

Foto: pr.

PvdA

EENS - De woningmarkt in Warmond, maar ook in de rest van Teylingen zit compleet op slot. Als u niet drie keer modaal of meer verdient, wordt het steeds moeilijker een fatsoenlijk huis te kopen of te huren. Wat de PvdA betreft een bewuste keuze van de huidige coalitie. De PvdA wil juist de keuze maken voor de Warmonder, Sassenheimer of Voorhouter die als starter of senior een betaalbare en comfortabele woning in het eigen dorp wil. 30% sociale huurwoningen is geen doelstelling meer, maar een vereiste. Voor senioren moet een speciaal bouwproject worden gestart, die de doorstroming in het dorp bevordert.

Peter Scholten

Foto: pr.

CDA

EENS - Het CDA is blij dat er na jaren eindelijk weer, ook voor starters, betaalbare huur- en koopwoningen worden gebouwd in Warmond. Hier hebben we als CDA de afgelopen jaren ook voortdurend voor gepleit. Met de locaties bij Liduina en de Waaier zijn er opnieuw kansen voor de realisatie van betaalbare woningen en appartementen (voor senioren) voor Warmond. Het is heel belangrijk om in een kleine kern als Warmond op deze manier scholen en het verenigingsleven in stand te houden. Daarnaast zijn we blij dat de woningcorporatie Stek/Warmunda ook goede stappen zet met het verduurzamen van haar woningen in Warmond.

Rob ten Boden

Foto: pr.

Trilokaal

EENS - Trilokaal vindt dat er veel te weinig betaalbare huisvesting beschikbaar is in Teylingen. Huisvesting voor jongeren, ouderen en starters staat dan ook hoog op onze prioriteitenlijst. Trilokaal heeft ervoor gezorgd dat deze prioriteit inmiddels is verankerd in de programmabegroting van de gemeente. De krapte op de woningmarkt geldt echter niet alleen voor Warmond, maar ook voor Sassenheim en Voorhout. In Teylingen zijn de inkomens hoger dan gemiddeld, waardoor projectontwikkelaars vanzelfsprekend duurdere woningen bouwen. Deze scheefgroei op de woningmarkt moet rechtgetrokken worden, qua koopwoningen maar zeker ook qua huurwoningen! Wij zien mogelijkheden voor flexibele woningbouw, geschikt voor zowel jongeren als ouderen.

Lena Budko

Foto: Marieke Voorn

Groen Links

EENS - GroenLinks wil dat in heel Teylingen meer duurzame, betaalbare huur-en koopwoningen beschikbaar komen voor starters en ouderen. In Warmond lopen we hierbij in de praktijk het risico dat waardevolle natuurgebieden ten behoeve van woningbouw zouden moeten worden opgeofferd. Wij willen ons inzetten voor een gemeente waar we geen negatieve invloed hebben op natuur en klimaat en de natuur in Teylingen koesteren omdat het bijdraagt aan schone lucht en fijne leefomgeving. Dit betekent dat we eerder in de andere twee dorpskernen mogelijkheden zien. Voor Warmond willen we innovatieve, kleinschalige nieuwbouwprojecten opzetten, die passen bij het karakter van het dorp.

Fred Koot

Foto: Marieke Voorn

D66

EENS - Betaalbare huisvesting voor jong en oud is voortdurend de D66-inzet bij woningbouwplannen in zowel Warmond als Sassenheim en Voorhout. De afgelopen jaren zijn we daar goed in geslaagd.

Maar meer is nodig! D66 wil daarom doorstroming op de Teylingse woningmarkt stimuleren. Bijvoorbeeld door het bouwen van middeldure huur- en koopwoningen. Voor potentiële kopers die extra financiering nodig hebben, heeft D66 het voor elkaar gekregen dat door de gemeente startersleningen verstrekt kunnen worden.

Extra pluspunten bij nieuwbouw van middeldure huur- en koopwoningen zijn, dat geïnvesteerd kan worden in 'klimaatneutraal' en 'levensloopbestendig'.

Bas Brekelmans

Foto: pr.

VVD

EENS - Er moeten zeker meer betaalbare woningen gebouwd worden voor jong en oud in Warmond. Er wordt nu wel gebouwd, zoals bij de Brandweerkazerne, Liduina en de Norremeerstraat, maar het kan nog beter. Als het gaat om woningen voor starters, maar ook voor ouderen met zorgbehoefte, dan biedt bijvoorbeeld Marienhaven geweldige kansen. De gemeente moet er scherp op toezien dat er daar op korte termijn voldoende betaalbare woningen bijkomen voor jong en oud. Overigens wil de VVD dat er niet alleen in Warmond, maar ook in Sassenheim en Voorhout betaalbare, mooie en duurzame woningen bijkomen voor jong en oud.

Frans Nederstigt

Foto: Marieke Voorn

ChristenUnie

EENS - Zeker! Met een beter aanbod voor starters en senioren hou je in Teylingen een gevarieerde, gezonde en dynamische samenleving. Dat kan door meer betaalbaar te bouwen, maar de ChristenUnie besteedt daarnaast ook extra aandacht aan het op een innovatieve manier stimuleren van de woningmarkt. Dat kan door het verbouwen van kantoorpanden tot woningen, maar bijvoorbeeld ook met tiny houses, of met gemengde jongeren/ouderen-woongemeenschappen waarbij we sociaal betrokken jongeren woonruimte bieden tegen een lagere huur en zij in ruil daarvoor tijd besteden aan het verrichten van kleine hand- en spandiensten voor ouderen.

Ingezonden: 'Geen coalitie, geen oppositie in de gemeenteraad'

Ingezonden n "De gemeenteraad dient het algemeen belang van de Teylingers. Toch wordt in de bestuurspraktijk soms behoorlijk veel tijd en energie besteed aan 'het vliegen afvangen' en 'een welles nietes spel' met burgemeester en wethouders. Het denken en werken vanuit oppositie of vanuit coalitie is meestal weinig effectief en leidt nogal eens af van waar het werkelijk om gaat. Dus waarom zouden na de gemeenteraadsverkiezingen de raadsleden elkaar niet eerst wat beter leren kennen, de standpunten met elkaar delen en gezamenlijk beschouwen wat de daadwerkelijke belangen zijn.

Nieuwe politiek

Met actieve betrokkenheid c.q. inbreng van inwoners en ondernemers kan de gehele gemeenteraad gaan bepalen wat de belangrijkste opgaven zijn voor de komende vier jaar. Een en ander kan worden vastgelegd in een gemeenschappelijk akkoord, dat van alle partijen is. Hiermee wordt naar praktische oplossingen voor de praktijk gezocht. Soms met wisselende meerderheden.

Oproep

- Stel een bestuurs- / beleidsakkoord op, gedragen door alle partijen.

- Laat college en raad het akkoord uitvoeren.

- Betrek inwoners en ondernemers hierbij met behulp van nieuwe vormen als een burgerforum."

Aad Overgaag,

Warmond

Trilokaal op bezoek bij Veteranen

Het speelveldje in het Cluster. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Trilokaal heeft op woensdag 28 februari een bezoek afgelegd aan de stichting Veteranen Duin- en Bollenstreek. Kandidaat raadsleden Frans van Swieten, Martijn van Duijvenbode en lijsttrekker Rob ten Boden gingen in gesprek met vicevoorzitter van de veteranen, Jos Leenheer, over de doelstellingen en het maatschappelijk werk van de stichting.

Martijn van Duijvenbode en lijsttrekker Rob ten Boden (r) in gesprek met vicevoorzitter Jos Leenheer (m). | Foto: pr. Foto: pr.

De stichting, gevestigd aan de Hoofdstraat in Sassenheim, is inmiddels zes jaar actief. In het centrum werken opgeleide 'nuldelijns'-vrijwilligers die veteranen en hun familie helpen bij problemen als posttraumatische stressstoornis (PTSS) en het verwerken van hun oorlogsverleden. Het centrum functioneert ook als een verlengstuk van het landelijke veteranenloket. Door de inzet van het centrum worden sociale escalaties bij veteranen voorkomen.

Subsidie continueren

Trilokaal is enthousiast over het centrum en de maatschappelijke bijdrage. Ten Boden: "De WMO-functie die de stichting vervuld is zeer waardevol voor deze regio. We zetten ons ervoor in dat het centrum ook in de toekomst zijn functie kan blijven vervullen. We overwegen op korte termijn een motie in te dienen om de benodigde geringe financiering van het platform te continueren."

College van B & W op pad tijdens NLdoet

Teylingen n Tijdens de jaarlijkse klusdagen van NLdoet, dit jaar op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart, steken vrijwilligers de handen uit de mouwen om te helpen bij clubs, verenigingen en zorginstellingen. Ook het college van B & W doet mee en helpt aankomend weekend bij verschillende projecten mee.

Burgemeester Carla Breuer helpt vrijdag 9 maart bij de verwendag voor de bewoners van Gerto in Voorhout. Op zaterdag 10 maart verzorgt wethouder Arno van Kempen samen met andere vrijwilligers een filmmiddag voor de bewoners van de Bolero in Voorhout. Wethouder Bas Brekelmans gaat zaterdag 10 maart aan de slag om samen met anderen het Groene Schoolplein van basisschool De Buitenplaats in Warmond voorjaar- en zomerklaar te maken. Wethouder Kees van Velzen bezoekt meerdere klussen op vrijdag en zaterdag.

In totaal zijn er achttien klussen tijdens NLdoet in Teylingen. Benieuwd waar nog helpende handen nodig zijn? Kijk dan op www.nldoet.nl en selecteer 'Teylingen'.

'Snel duidelijkheid bij speelveldje Cluster'

Voorhout n De ChristenUnie wil snel duidelijkheid van het college van B & W over de situatie rond het speelveldje bij de basisscholen in het Cluster aan de Jacoba van Beierenweg en de Pieter van Slingerlandstraat. Het speelveld, aan de overkant van het fietspad langs het Clustergebouw, werd bij toerbeurt gebruikt door kinderen van de scholen. Na klachten van een buurtbewoner dat dit volgens het bestemmingsplan niet zou zijn toegestaan, ontvingen de ouders in oktober een brief dat het gebruik tot nader order is opgeschort.

Volgens de ChristenUnie is het voor alle betrokken partijen belangrijk dat snel duidelijkheid komt over de status van het speelveldje en de mogelijkheid voor scholen om kinderen daar weer te laten spelen. Shari van den Hout (ChristenUnie): "De fractie heeft in oktober bemiddeld dat ouders in gesprek konden met wethouder Kees van Velzen. Daarop is in eerste instantie wel contact geweest, maar sinds die tijd is het weer stil geworden vanuit de gemeente". Het speelveldje is een aantal jaren geleden door ouders en buurtbewoners ingericht en mag buiten schooltijden om ook gewoon als speelveldje gebruikt worden. Afspraken over het gebruik van het veldje door scholen in het Cluster met de voormalige gemeente Voorhout blijken niet duidelijk te zijn vastgelegd.

De ChristenUnie heeft nu vragen gesteld aan het college wat de reden is voor de vertraging en waarom betrokkenen niet worden geïnformeerd over de stand van zaken. Van den Hout: "We zien graag op korte termijn een oplossing voor dit vraagstuk dat recht doet aan de belangen van de buurtbewoner(s), maar ook aan de belangen van schoolkinderen, die een speelveldje graag willen gebruiken waar het ook voor bedoeld is".

Bijeenkomst over plan voor Berg- en Daalpolder

regio n Voor de Hogeveensepolder (gemeente Noordwijkerhout) en de Berg- en Daalpolder (gemeente Teylingen) is het hoogheemraadschap van Rijnland bezig met de voorbereidingen van een nieuw watergebiedsplan. Op dinsdag 13 maart organiseert Rijnland daarom een informatiebijeenkomst om samen de knelpunten te inventariseren.

De bijeenkomst is in De Maasgaarde (Maaszaal), Herenweg 9a in Noordwijkerhout. De inloop is vanaf 19.15 uur, de bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Doel van de bijeenkomst is om gezamenlijk de knelpunten in het watersysteem voor bovenstaande polder te inventariseren en daarover met elkaar in gesprek te gaan. Informatie van bewoners, grondeigenaren en/of landgebruikers is essentieel voor Rijnland om een goed beeld te vormen van de huidige situatie van het watersysteem. Meer informatie via: wgpkust@rijnland.net onder vermelding van WGP Hogeveensepolder of WGP Berg- en Daalpolder. Op een later moment in dit proces zullen de projectwebsites van deze polders gevulde worden en is daar alle informatie te vinden over de nieuwe watergebiedsplannen.

Politiek Café over veiligheid in dorpen

Teylingen n CDA Teylingen organiseert op maandag 12 maart een Politiek Café met als thema veiligheid. Te gast zijn Henk Woppenkamp, de nieuwe politiechef van Teylingen, en Chris van Dam, woordvoerder veiligheid en justitie in de Tweede Kamer namens het CDA.

Tijdens de bijeenkomst worden veel verschillende onderwerpen besproken. Er is aandacht voor inbraken en inbraakpreventie bij zowel woningen als bedrijven, diefstal van auto's en fietsen en voor het doen van aangifte en de vraag of dat eigenlijk nog wel zin heeft. Daarnaast wordt de veiligheid die wordt ervaren in de winkelstraten en door de ondernemers behandeld. Ook de verkeersveiligheid, de handhaving en de zichtbaarheid van de politie komen aan bod.

Het Politiek Café op maandag 12 maart wordt gehouden in Cheers! (Herenstraat 106) in Voorhout. De inloop is vanaf 19.30 uur, het programma start om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Van Kempen opnieuw kandidaat-wethouder D66

Teylingen n D66-wethouder Arno van Kempen is door zijn partij voordragen als kandidaat-wethouder bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De in Warmond woonachtige Van Kempen is tijdens deze collegeperiode vier jaar lang wethouder. Zijn belangrijkste portefeuilles zijn sociale zaken en duurzaamheid. Zijn partij heeft hem gevraagd zich voor een tweede periode beschikbaar te stellen. Voorzitter Katja Heede: "Als wethouder heeft Arno de laatste vier jaar met veel inzet en succes de D66 speerpunten in het college ingebracht. Met name op de moeilijke dossiers zorg en duurzaamheid heeft hij flinke vooruitgang geboekt. Arno heeft laten zien een goed bestuurder te zijn en zeer op zijn plek binnen de gemeente. Dat is goed voor D66 maar zeker ook voor de gemeente Teylingen. Maar er is ook nog veel te doen. Daarom hebben we Arno gevraagd zich beschikbaar te stellen voor een nieuwe termijn als wethouder." Ook Van Kempen, die de komende maand zijn eerste termijn afrondt, is tevreden over de eerste vier jaar. "Na vier jaar wethouderschap zijn veel zaken op het gebied van zorg en duurzaamheid op de rails gezet. Maar er liggen nog veel kansen. Ik zou graag in een tweede periode wethouderschap doorpakken op deze thema's. De ervaring heb ik, net als de inzet en passie!"

TOV: Nieuw platform voor alle ondernemers

Teylingen n In de algemene ledenvergadering van de Teylingen Ondernemers Vereniging op maandag 5 maart heeft het demissionair bestuur zijn taken overgedragen aan een tijdelijk bestuur. Het interim-bestuur gaat kijken of een nieuw platform voor alle ondernemers binnen Teylingen haalbaar is.

Aanleiding voor het aftreden van het demissionair bestuur is het stranden van het Ondernemersfonds Teylingen vanwege het ontbreken van politiek draagvlak. In december trok de gemeenteraad de stekker uit het Ondernemersfonds. Het fonds kwam twee jaar eerder al moet moeite tot stand. Ook toen verlieten leden van de TOV de vereniging vanwege de discussie over het wel of niet opzetten van het fonds. Een deel van hen verenigden zich in de VOT, de Vrije Ondernemers Teylingen.

Het interim bestuur heeft nu als taak van de TOV meegekregen om in de komende periode alle ondernemers van Teylingen uit te nodigen om mee te denken over de opzet van een nieuw ondernemersplatform onder de naam Teylingen Ondernemers Platform (TOP). Ze willen daarin zoveel mogelijk draagvlak vinden en inzicht krijgen in wat er leeft bij de ondernemers en waar zij behoefte aan hebben.

nieuws/politiek

Voor de hele familie: Pankras speelt Katprinses

Prinses Eleanoe (Wiesje Kool) gaat in De Katprinses op zoek naar de kat van de heks.| Foto: pr./Edwin van der Wijngaard Foto: pr./Edwin van der Wijngaard

Sassenheim n Toneelvereniging Pankras speelt op zaterdag 17 en 24 maart de familievoorstelling Katprinses in theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Het toneelstuk is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar.

In een land hier ver vandaan, maar wat erg lijkt op Nederland, woont een prinses genaamd Eleonore. Zij is nogal hebberig en heeft haar zinnen gezet op de kat van de heks uit het bos. Die zou over toverkrachten beschikken en hierdoor zou de prinses nog machtiger kunnen worden.

Samen met de nar Troel en haar vader Koning Olaf gaan ze het bos in op zoek naar de kat. Helaas lopen ze daar natuurlijk de heks tegen het lijf, waarna iedereen om beurten in de ban raakt van de betovering van de heks. Zal het de prinses lukken om zich te bevrijden?

De rollen worden gespeeld door Erik van Dorp (Koning Olaf), Wiesje Kool (Prinses Eleanore), Wim Prins (Morton de Magiër), Marleen Ketler (Troel de Nar), Renske Griekspoor (Heks) en Mary Lagendijk (Heksenkat). De regie is in handen van Erwin Prins.

De voorstelling begint om 15.00 uur, de zaal gaat open om 14.30 uur. Kaarten kosten 5 euro en zijn te koop bij Primera Sassenheim (Hoofdstraat 208) of op de dag van de voorstelling aan de zaal.

Expositie Beeldschoon

Warmond n Leden van Galerie Beeld?choon exposeren vanaf deze week tot en met 27 april in Marente Revalidatie, voormalig Mariënhaven (Mgr. Aengenentlaan 1). Er zijn zowel schilderijen als beelden te zien. De galerie is enkele jaren terug opgezet om via de website www.galeriebeeldschoon.nl kunstenaars de mogelijkheid te geven hun werk aan een breed publiek te laten zien. De expositie is dagelijks te bezoeken tussen 8.30 en 17.30 uur. Daarnaast organiseert de galerie regelmatig exposities op locatie.

In het pand is daarnaast ook een tijdelijke galerie geopend met werk van diverse kunstenaars uit Nederland en België. Openingstijden zijn woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Soundos heeft in try-out 'Niets te verliezen'

Soundos El Ahmadi. | Foto: pr./Anne van Zantwijk Foto: pr./Anne van Zantwijk

Warmond n Soundos staat met de try-out van haar nieuwste show op zaterdag 17 maart om 20.30 uur in Theater Het Trefpunt (Herenweg 80).

Soundos El Ahmadi draait al jaren met succes mee in de cabaretwereld. Na een voorstelling neemt zij het applaus in ontvangst en loopt het podium af. Een collega zegt tegen haar: "Soundos, jij stelt je zo vaak kwetsbaar op in het theater, op televisie. Het kan ook keihard mislukken, hè! Waarom doe je het dan?" Zij antwoordt met een volle glimlach: "Waarom ik het doe? Ik heb niets te verliezen".

Soundos is al meer dan tien jaar lid van het bekende gezelschap Comedytrain. Naast haar werk in het theater, is ze ook van haar deelname aan Expeditie Robinson.

Toegangskaarten aarten à 16 euro zijn te reserveren via www.theaterhettrefpunt.nl of 45 minuten voor aanvang van de voorstelling aan de zaal. Ook bij het VVV aan de Gemeentehaven te Warmond zijn kaarten te koop.

Singer-songwriters voor vierde keer op podium

Voorhout n Jonge singer-songwriters uit de regio krijgen opnieuw een podium. Op vrijdagavond 6 juli is de vierde editie van het zomeravondconcert in Voorhout. Aanmelden kan vanaf deze week.

De eerste vrijdagavond van juli is sinds 2015 de avond waarop jonge singer-songwriters door de Rotary Club Voorhout een podium wordt geboden om zich te laten zien. Op het kerkplein van Voorhout wordt het muziekpaviljoen opgesteld, komt een professionele geluidsinstallatie, wordt een terras voor toeschouwers ingericht en verzorgt Cheers de catering.

De eerste keer in 2015, het weer was prachtig, bleef het tot 's avonds laat gezellig druk op het terras. Door onverwacht slecht weer moest in 2016 naar de zaal van Cheers worden uitgeweken. Ook daar genoten velen van de gevarieerde optredens.
De derde keer kon gelukkig in de open lucht worden gespeeld. Veel bezoekers zaten op het terras of stonden te kijken en genoten van mooie optredens.

Aanmelden

Jonge singer-songwriters uit de regio die belangstelling hebben een optreden van ongeveer 25 minuten te verzorgen kunnen zich aanmelden via email: singersongwritervoorhout@gmail.com.

Enkele deskundigen zullen de aanmeldingen beoordelen en daaruit de vier tot vijf muzikanten selecteren die voor een optreden worden uitgenodigd. Singer-songwriters die een eigen nummer ten gehore brengen hebben een streepje voor.

JW Roy brengt Americana

Sassenheim n Singer-songwriter JW Roy treedt op zaterdag 7 april op in 't Onderdak (J.P Gouverneurlaan 40a), samen met zijn band The Royal Family en vertelt verhalen zoals alleen hij dat kan: gepassioneerd en innemend, maar ook overtuigend en humoristisch.

Na zijn succesvolle tour 'Dry Goods and Groceries' is JW Roy terug in de theaters met een splinternieuw album, 'A room full of strangers', een Americana muziekvoorstelling over vreemde situaties en paradijsvogels. JW Roy zingt over zijn eigen leven, over dat van anderen die dichtbij hem staan en over situaties die hem opvallen. Hij bezingt het mooie, het buitengewone. De muzikant zet de 'outlaw' in het zonnetje. Een ode aan de vreemde vogels in zijn leven, van de maatschappij en van zijn genre: de Americana, country en rootsmuziek.

De muzikale theatershow begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 18 euro en zijn verkrijgbaar via www.hetonderdak.nl, bij Primera Sassenheim en op de dag van de voorstelling bij de zaal, vanaf 45 minuten voor aanvang.

Filmkomedie in het Frans Café

Warmond n Tijdens het Frans Café, op donderdag 8 maart om 20.00 uur in Het Wapen van Warmond (Dorpsstraat 90), wordt de film La Famille Bélier vertoond, een Franse filmkomedie uit 2014 onder regie van Éric Lartigau.

De familie Bélier heeft een familiale boerderij en de zestienjarige Paula is de onmisbare tolk voor haar dove ouders en broer. Haar muziekleraar ontdekt haar muzikale gave en moedigt haar aan om te zingen waarna Paula beslist om deel te nemen aan een prestigieuze zangwedstrijd. Die beslissing betekent echter dat ze haar familie moet verlaten om haar eerste stappen op weg naar volwassenheid te zetten.

Het Frans Café wordt maandelijks gehouden op initiatief van de Stichting Jumelage Warmond Champigné en is bedoeld om bezoekers de gelegenheid te geven hun kennis van de Franse taal op peil te houden en/of bij te spijkeren. Graag even een e-mail sturen als u van plan bent om te komen naar: mevanniftrik@gmail.com. De andere data van het Frans Café zijn: donderdag 12 april, spel Brin de Jasette (ter bevorderen spreekvaardigheid Frans); donderdag 17 mei, nog geen onderwerp bekend; en op donderdag 14 juni, een lezing over de Tour de France.

Bon Dieu

Sassenheim n De Franse komedie Bon Dieu was in eigen land een enorm succes met meer dan 11 miljoen bezoekers. Het echtpaar Claude en Marie Verneuil is nogal conservatief, maar de twee proberen altijd ruimdenkend te zijn. Het was echter even slikken toen hun eerste dochter trouwde met een moslim, hun tweede met een Jood en de derde met een Chinees. Alle hoop is gevestigd op hun laatste dochter die een brave katholieke jongen ontmoet…Op donderdag 15 maart is de film om 20.15 uur te zien in theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). De film is voor 12 jaar en ouder. De toegang bedraagt 5 euro.

Verkoop paasartikelen in kringloop van start

Sassenheim n In Kringloopwinkel Op Dreef te Sassenheim is op de afdeling 'Huishoud' de traditionele verkoop van paasartikelen weer volop aan de gang.

Er zijn onder andere paaseieren, paaseierdoppen, paashazen, paaskleedjes, paaskippen, kuikentjes en heel veel versieringen voor de paastak te koop. Ook is er een uitgebreid aanbod van mandjes, servetten, linten, gele kaarsen en beeldjes. Alles uiteraard voor kleine prijsjes. De totale opbrengst gaat uitsluitend naar goede doelen.

Kringloopwinkel Op Dreef is gevestigd op de Kagerdreef 90 en is elke woensdag open van 13.30 tot en met 16.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot en met 16.00 uur.

KLM in concert met Crescendo

Warmond n Harmonievereniging Crescendo uit Sassenheim en het KLM Orkest geven op zaterdag 10 maart om 20.00 uur een dubbelconcert in theater Het Trefpunt (Herenweg 80 in Warmond). Het KLM Orkest is het muzikale visitekaartje van onze nationale luchtvaartmaatschappij. Het belangrijkste doel van het orkest is het promoten van KLM in binnen- en buitenland. Kaarten kosten 10 euro. Reserveren kan via info@klmorkest.nl of info@crescendosassenheim.nl.

Bingo bij KBO

Sassenheim n KBO Sassenheim organiseert voor de leden op donderdag 15 maart een bingo in de theaterzaal van 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Ook introducees zijn welkom. Zowel voor als na de pauze worden twee ronden gespeeld. De zaal gaat open om 14.00 uur, de ballen gaan rollen om 14.30 uur.

Nijn uitverkocht

Warmond n Op woensdag 14 maart komt Marianne van Houten met de voorstelling Nijntje op de fiets naar Theater Het Trefpunt. Deze voorstelling is al helemaal uitverkocht. Meer op www.theaterhettrefpunt.nl.

Nieuw musicalseizoen MuBo

Eerder speelde MuBo al de musical Jesus Christ Superstar. | Foto: pr./ Danny van Kolck Foto: pr.

Regio n In de komende twee jaar speelt de stichting voor muziektheater in de Duin- & Bollenstreek, kortweg MuBo, maar liefst vier voorstellingen.

Op vrijdag 23 maart start MuBo met de eerste repetities voor de hilarische familiemusical Rapunzel, die in oktober wordt opgevoerd. Rapunzel is geschreven door het team dat ons ook de serie 'Friends' bracht en vertelt het bekende verhaal van Rapunzel die alleen zit opgesloten in een toren met niets anders dan haar haren en een heks. Op het moment dat ze zestien jaar wordt, zo heeft de heks beloofd, mag ze de buitenwereld zien. Een prins komt langs haar toren en roept haar zoals hij dat de heks heeft zien doen: "Rapunzel, Rapunzel laat je haar zakken". Maar voordat ze lang en gelukkig samen kunnen zijn, moeten zij eerst nog de wraak van de heks zien te overleven en een aantal hilarische obstakels nemen.

Huisarts Huug van Duijn organiseert het symposium. | Foto: pr. Foto: pr.

De repetities vinden op donderdagavond in Hillegom plaats van 20.30 tot 23.00 uur. Deelnemers moeten zeventien jaar of ouder zijn. Aanmelden kan via de website.

MuBo speelt op 25 en 26 mei en 1 en 2 juni de romantisch komische voorstelling Guys & Dolls! Speciaal voor deze voorstelling zal de Nachtegaal, Lisse, worden omgetoverd tot een nachtclub waar bezoekers aan ronde tafels genieten van danseressen, een Big Band en muziek uit de tijd van Frank Sinatra en Ella Fitzgerald. Kaarten zijn te koop via de website, VVV-kantoor Lisse en bij de Nachtegaal zelf.

In MuBo's jubileumjaar 2019 worden daarnaast ook in het voorjaar de op en top musicalklassieker Cyrano gespeeld en rond de kerst staat een grootste jubileumproductie gepland, waarbij veel oudgedienden en nieuwe spelers samen zullen komen om prachtige voorstellingen te maken. Meer informatie over aanmelding of voor kaartverkoop, kijk op www.stichtingmubo.nl.

Strijd tegen hart- en vaatziekten

Regio n Huisartsen en praktijkondersteuners in deze regio slaan de handen ineen, waar het gaat om de strijd tegen hart- en vaatziekten. Zo moet de kennis over deze vaak ernstige kwalen groeien en de behandeling nog beter worden. Huug van Duijn, huisarts in Katwijk, is met dit idee gekomen; hij organiseert daarom een symposium, waar experts op het gebied van hart- en vaatziekten aanwezig zullen zijn.

Het symposium "de regio in hart en nieren" wordt ondersteund door de drie regionale zorggroepen (ROHWN, Zorggroep Katwijk en de Rijncoepel). Alle aangesloten huisartsen, praktijkondersteuners en apothekers zijn uitgenodigd om bij dit symposium aanwezig te zijn. Steeds vaker worden patiënten met hart- en vaatziekten namelijk door de specialist terugverwezen naar de 'eerstelijnszorg', zoals huisartsen en praktijkondersteuners. Dan is het absoluut noodzakelijk, dat deze zorgverleners meer te weten komen over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

Mensen worden steeds ouder, dus steeds meer inwoners zullen te maken krijgen met bijvoorbeeld een hartfalen, nierschade of hartritmestoornissen. Je kunt het risico met je leefstijl verkleinen, door bijvoorbeeld niet te roken en stress te vermijden. Van Duijn is kaderhuisarts hart- en vaatziekten en hij ondersteunt zijn collega's als ze vragen hebben. Zo ontstond de idee voor een symposium. ,,Je wilt ook wel eens de diepte in gaan en verder te komen, dan alleen de huis-, tuin- en keukenadviezen. Doel van dit symposium is, dat we met alle zorggroepen de kwaliteit van de zorg voor hartpatiënten gaan verbeteren.''

Op het symposium voeren landelijke en regionale experts het woord. Zij gaan met de aanwezigen in gesprek. Van Duijn: ,,Je kunt dan kennis uitwisselen met deze experts. Dit symposium moet enthousiasme voor de behandeling van hart- en vaatziekten opleveren. En natuurlijk zorgen voor kwaliteitsverbetering in de patiëntenzorg.'' De kwaliteit van de zorg is in deze regio vrij hoog, ,,maar het kan altijd beter.'' Met het delen van de kennis, kunnen patiënten met hartaandoeningen nog beter behandeld worden, waardoor er minder complicaties optreden. Van Duijn verwacht, dat zijn collega's door het symposium de noodzaak inzien van het gestructureerd controleren van mensen met hart- en vaatziekten. ,,Hierbij spelen de praktijkondersteuners een onmisbare rol. Doordat zij de patiënten regelmatig zien, geven ze leefstijladviezen en kunnen op tijd ingrijpen als de zaken ontsporen.'' Door deze vorm van preventie, hoeven minder mensen in het ziekenhuis opgenomen te worden.

Het symposium is mogelijk de start van een reeks regionale symposia ook op andere gebieden, zoals longziekten. Van Duijn is blij, dat hij hier een steentje aan kan bijdragen. ,,We zijn al een tijd bezig met preventie, samen met cardiologen en andere specialisten. Maar nu willen we ons verdiepen en al onze collega's praktische handvatten geven, hoe zij in de praktijk om kunnen gaan met hartaandoeningen en de patiëntenzorg kunnen verbeteren.'' Uiteindelijk komt dit ten goede aan alle inwoners in deze regio. Van Duijn: ,,Het gaat er niet om, dat mensen ouder worden, maar dat mensen gelukkig ouder worden.''

Het symposium wordt op woensdag 30 mei gehouden in Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden.

TOP snel klaar met DOS'46

Sassenheim n De wedstrijd TOP/SolarCompleet tegen DOS'46 werd vanwege de live-uitzending op ZiggoSport op vrijdagavond gespeeld. Het werd een makkelijke avond voor de Sassenheimse korfballers.

Of het was vanwege de vakanties, de dag of de temperatuur buiten en in de hal, de zaal was maar matig gevuld. Voor beide ploegen stonden er weinig belangen meer op het spel. DOS'46 is veilig en TOP heeft de playoffs al gehaald. TOP opende de score na een lange aanval die door Barbara Brouwer werd afgerond. Ook de 2-0 van Nick Pikaar was na een mooi uitgespeelde aanval en de toon leek gezet. Na de 2-2 pakte TOP de draad weer op en waren er, met name tussen Paul Anholts en Nick Pikaar prachtige combinaties te zien. Beide spelers vonden elkaar vaak blindelings. Celeste Split, die heel strak werd verdedigd, scoorde een mooie bal in de draai. Mick Snel was zowel aanvallend als verdedigend in vorm en had voor zes goals even zoveel pogingen nodig. Ondanks lange aanvallen van DOS'46 ontbrak de zuiverheid in de schoten en dat was zeker ook de verdienste van het verdedigende werk van TOP. Na de 8-4 van Snel was er even een doelpuntloze fase van beide ploegen. Een doorloopbal van Barbara Brouwer brak de ban weer en TOP ging door met scoren. Een doorbraak van Jet Hendriks en de weer uitstekend spelende Sanne Jousma -ze werd verkozen tot speler van de wedstrijd- leverden een goal en een strafworp op en bij 15-6 met rust was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.

Schoonheidsprijs

Na rust verzaakte TOP niet en ondanks de lage temperatuur in de zaal wist de ploeg het publiek te vermaken met snel en gevarieerd spel, mooie acties en dito goals. Ondanks de grote voorsprong bleef TOP doorgaan en verzaakte de ploeg van Jan Niebeek niet. Ook routinier Daniel Harmzen - hij stopt na dit seizoen- zette met drie afstandsschoten zijn naam alsnog op het scoreformulier. Lara Boonstoppel verving de niet fitte Sanne Jousma en ook zij scoorde uit haar tweede poging. De 30-18 van Harmzen verdween geruisloos door de mand. De 31-19 verdiende de schoonheidsprijs van deze avond. Het was uiteindelijk een benutte strafworp van Nick Pikaar, maar de actie die daartoe leidde was een prachtige: een bal van Pikaar vanuit de ruimte op de doorgebroken Brouwer werd met één hand afgerond, maar daarbij werd aan de paal gezeten zodat een strafworp het eindresultaat was.

Met de eindstand 31-19 kan TOP tevreden zijn. In niet een zeer goede maar wel vermakelijke wedstrijd laten de Sassenheimers zien langzaam naar de goede vorm toe te groeien voor de play-offs.

Patricia Koot beste van Europa in Vikingrace

Patricia Koot (m) wint de Vikingrace. | Foto: pr./Ruud Bouw Foto: pr./Ruud Bouw

Warmond n De jongste schaatsers reden afgelopen weekend in Thialf de Vikingrace, met goede vertegenwoordiging vanuit de Warmondse IJsclub. Patricia Koot was in Heerenveen de beste in de categorie tot en met twaalf jaar, en is daarmee officieus Europees kampioen.

Tijdens dit tweedaagse toernooi, voor jonge schaatsers tussen 11 en 16 jaar, gaan zo'n 288 jonge schaatsers onderling de strijd aan. Bekende oud-deelnemers zijn onder andere Sven Kramer, Ireen Wüst, Koen Verweij, Heather Richardson, Marrit Leenstra en Kai Verbij. Dit jaar eindigde Patricia Koot (WIJC) op de eerste plaats, met een persoonlijk record op de 1000 meter als afsluiting. Tweede werd Sofie Bouw uit Nederland, op de derde plaats eindigde Antonia Oestreich uit Duitsland.

Op vrijdag werd Patricia eerst nog tweede op de 500 meter, de tweede keer dat die afstand gereden werd won zij. Op zaterdag werden door de 12-jarigen een 500 en een 1000 meter gereden. Patricia won beide afstanden. De 1000 meter reed ze in een nieuw clubrecord. De schaatsster uit Sassenheim werd vorig jaar nog derde bij de elfjarigen.

Andere deelnemers WIJC en STS

Rens Vergeer (WIJC) stond op de reservelijst voor deelname aan dit toernooi en hoorde afgelopen week dat hij toch mocht deelnemen in de categorie tot en met 11 jaar. In de vier wedstrijden over 500 meter werd hij elfde, twaalfde en twee keer tiende. In het eindklassement eindigde Rens op de negende plaats.

Ward Dielissen (STS-KGM) werd bij de 12-jarigen vierde. Hij stond op twee afstanden op het podium. Ward reed op elke afstand een persoonlijk record. Zijn tijden op de 500 meter: 43.09 (vijfde plaats), 42.91 (derde plaats), 42.78 (vierde plaats) en de 1000m reed hij in 1.26.00 (tweede plaats). In het klassement moest Ward twee jongens uit Polen en een Nederlander voor laten gaan.

Foreholte verliest met opgeheven hoofd

Voorhout n De handbalsters van Foreholte wonnen niet van nummer drie Quintus, maar kunnen wel terugkijken op een goede wedstrijd.

De wedstrijd in Kwintsheul werd op donderdagavond al gespeeld vanwege internationale verplichtingen van Quintus. Die club speelt in Zagreb mee om de Challenge Cup. Zowel de thuisclub als de bezoekster uit Voorhout hadden te kampen met blessures en ziektes, maar met name aan Foreholte-kant was daar weinig van te merken.

Quintus nam wel het heft in handen in de beginfase. Daar waar Foreholte balverlies leed, wist Quintus wel te scoren. Binnen vijf minuten was het 5-1 en vroeg coach Ken van Hasselt een time-out aan. De Voorhoutse ploeg paste hun verdediging aan en hierna bleek Quintus toch wat meer moeite te hebben met het collectief sterk optreden van een zowel verdedigend als aanvallend goed Foreholte. Na tien minuten was het 7-5, waarna de teams er een spannend geheel van maakten. Tien minuten voor de rust kwam Foreholte zelfs tot 12-11 terug. Quintus dat veel meer fysiek, technisch en tactisch is onderlegd dan Foreholte, moest opboksen tegen het sterke collectieve spel van de bezoekers. Halverwege was de stand 18-14.

In het begin van de tweede helft posteerde Quintus ook een open verdediging, maar Foreholte kon er redelijk goed mee overweg. Na tien minuten was het 23-19. Beide teams waren nogal slordig in het afmaken van de schotkansen. Menig bal landde op het houtwerk of net naast het doel. Het overigens zeer sportieve duel, werd wat harder en er volgden aan allebei de kanten tijdstraffen, met meer mogelijkheden tot scoren tot gevolg. Met name Quintus wist hier wel raad mee. Geleidelijk aan slopen de meiden uit Kwintsheul weg bij de Voorhoutse dames, die het conditioneel zwaar kregen. Halverwege de tweede helft was de achterstand 27-20 en via 31-24 werd de eindstand op 35-27 bepaald.

Foreholte speelt op zaterdag 10 maart de belangrijke thuiswedstrijd tegen VZV uit 't Veld.

Dubbel succes in Marathon Cup: winst Van der Stelt en Van der Geest

Doorloopbal van Sanne Jousma. | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam

Warmond n De laatste wedstrijd in de KPN Marathoncup werd een Teylingse dubbelslag. Lisa van der Geest won de wedstrijd en Iris van der Stelt won de marathoncompetitie.

Winst voor Iris van der Stelt (m) in de Marathon Cup. Haar ploeggenote Lisa van der Geest (l) eindigt als tweede. | Foto: pr./schaatspeloton.nl Foto: pr./schaatspeloton.nl

Lisa van der Geest pakte op de Jaap Edenbaan in Amsterdam haar zesde overwinning in de marathoncompetitie. Doordat Emma Engbers, de nummer twee in het klassement, tijdens de wedstrijd viel, schoof Van der Geest in het eindklassement op naar plaats twee. En dus stond ze samen met haar MKBasics.nl-ploeggenote Iris van der Stelt op het podium. Van der Stelt was al zeker van de eindoverwinning, maar werd afgelopen zaterdag officieel gehuldigd. | Foto: pr./schaatspeloton.nl

Duivenvoorde op NK biljarten

Voorhout n Ben Duivenvoorde uit Voorhout is een van de acht deelnemers aan het Nederlands kampioenschap biljarten, dat van vrijdag 9 tot en met zondag 11 maart wordt gespeeld in biljartcentrum Oegstgeest.

De strijd om de nationale titel in het bandstoten-klein 1e klasse wordt georganiseerd door biljartvereniging BCO (Voscuyl 38 in Oegstgeest), waar Duivenvoorde ook lid van is. De partijen, met een partijlengte van 100 caramboles, worden gespeeld op vier tafels tegelijk en beginnen op vrijdag om 19.00 uur. Op zaterdag wordt gestart om 11.00 uur en op zondag om 12.00 uur. De overige deelnemers komen uit heel Nederland, onder andere uit Almelo, Alkmaar en Maastricht.

Op je bord

Teylingen n Vorig jaar is CDA Teylingen een actie gestart om via crowdfunding een bord voor sportverenigingen te sponsoren. Het eerste bord is toen geplaatst bij SV Warmunda. CDA is nu op zoek naar nieuwe verenigingen waar ze een bord mogen plaatsen. Aanmelden kan bij afdelingsvoorzitter Hans van Ek: vanekh1@gmail.com.

7 t/m 14 maart

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Woord- en Communieviering m.m.v. het Herenkoor

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. H.R. Betting

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. T. Moll

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.Groenleer

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Woord- en Communieviering m.m.v. het Parochiekoor , voorganger: M. Claassens

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9):zondag 10.00 uur, eredienst, voorganger: ds. J.W. van den Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur, woord- en communieviering voorganger: L. Spiegeler

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. H.G.T. van Welie – Kaai

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Andries Knevel

Wings of Healing (Veerpolder 6a): vrijdag 19.30 uur genezingsdienst, zondag 10.00 uur, onderwijsdienst, 19.00 uur: genezingsdienst o.l.v. J. Zijlstra.

Geloof en sport bij volleybaltoernooi

Teylingen n De vierde editie van het volleybaltoernooi voor en door Teylinger geloofsgemeenschappen is op zaterdag 10 maart in sporthal de Wasbeek (Van Alkemadelaan in Sassenheim). De laatste sportieve ontmoeting werd gewonnen door een team van de St. Pancratiuskerk uit Sassenheim. Het toernooi draait om sport, ontspanning en ontmoeting. De start is om 14.00 uur. Leden van een van de kerken uit Teylingen kunnen een team samenstellen van minimaal zes personen. Aanmelden via www.samensterkteylingen.nl.

Wilt u in aanmerking komen voor een Cinema Floralis Arrangement (eten en filmbezoek voor 1 persoon), zorg dan dat uw oplossing uiterlijk zondag 11 maart binnen is, samen met uw naam en adres.

Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. Puzzel.

De winnaar van de puzzel van week 9 is: E. de Vroomen uit Sassenheim. De oplossing was: IJsschotsen.