De Teylinger

12 februari 2020

De Teylinger 12 februari 2020


Trilokaal kiest voor Heleen Hooij

Frans van Swieten over Heleen Hooij: "Ze kent na veertien jaar raadslidmaatschap de ins en outs van de lokale politiek." | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n De fractie en het bestuur van Trilokaal dragen Heleen Hooij voor als nieuwe wethouder. Zij volgt Rob ten Boden op. Hooij was bijna drie jaar wethouder in Heemstede. Op dit moment is zij raadslid in die gemeente.

Trilokaal moest op zoek naar een nieuwe wethouder, nadat Ten Boden in december zijn functie neerlegde. Het werd een intensief proces, waarbij de eerdere beoogde kandidaat niet door raad werd goedgekeurd. En dus moest Trilokaal buiten de eigen partij kijken.

Waarom lukte het niet om binnen de eigen gelederen een geschikte kandidaat te vinden?

Fractievoorzitter Frans van Swieten: "Voor lokale partijen ligt het iets ingewikkelder als je kijkt naar het eisenpakket voor het wethouderschap. Je zoekt naar een ervaren bestuurder, iemand die bekend is met gemeentepolitiek, lid is van Trilokaal, in Teylingen woont én direct beschikbaar is. Dat is heel moeilijk. Dan trek je de conclusie: die eisen zijn nu niet verenigbaar. Het belangrijkste was het ontbreken van genoeg bestuurlijke ervaring."

Hoe komt Trilokaal uit bij een bestuurder uit Heemstede?

Van Swieten: "Deels ga je zelf zoeken, en deels zijn er mensen uit ons netwerk die kandidaten voordroegen. Dat laatste was het geval bij Heleen Hooij. Ze was verrast, maar ook geïnteresseerd. We zijn om de tafel gaan zitten en al snel bleek dat onze standpunten dicht bij elkaar liggen. Belangrijk voor ons is ook dat vanuit haar tijd als wethouder in Heemstede, Heleen de reputatie heeft dat ze niet zoveel met partijpolitiek bezig is. Dat is iets wat ons als lokale partij erg aanstaat."

Na haar studie in Wageningen heeft Heleen Hooij vijf jaar ontwikkelingswerk gedaan in Jemen en Pakistan. Daarna was ze secretaris Bestuur en Directie bij bloemenveiling Royal FloraHolland en tot 2015 algemeen secretaris bij de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. Van 2015 tot 2018 was ze wethouder in Heemstede. In die gemeente is ze ook al veertien jaar raadslid.

Mevrouw Hooij zit namens de VVD in de raad van Heemstede. Op Facebook valt het woord 'kiezersbedrog'. Wat is uw reactie daarop?

Van Swieten: "Dat vind ik niet. De leden die voor Trilokaal in de raad zitten, zetten de lijnen uit. Het college van B&W is uitvoerend en minder bezig met partijpolitiek. Daarnaast heeft Heleen ook haar lidmaatschap van de VVD opgezegd en wordt ze lid van Trilokaal. Dat is niet nieuw, er zijn meer politici die van partij wisselen."

Wanneer gaat de nieuwe wethouder aan de slag?

"Er moet een raadsvergadering komen waarin ze officieel wordt aangesteld door de raad. De eerstvolgende staat gepland op 17 maart. Dat duurt nog wel even. Tenzij er een extra ingelaste raadsvergadering komt."

Lees het hele interview op onze website, www.deteylingen.nl.

Wie winnen de Sportprijzen Teylingen?

Teylingen n Wie zijn de beste sportman/sportvrouw en sportploeg? Op vrijdagavond 6 maart worden de Sportprijzen Teylingen uitgereikt bij Dekker Warmond. Ook de talenten en sportbegeleiders worden in het zonnetje gezet.

De gemeente en Stichting Sport Promotie Teylingen zijn ieder jaar op zoek naar sporters die op internationaal, nationaal dan wel regionaal niveau een sportieve prestatie hebben geleverd in 2019. Tot en met 1 februari konden inwoners kandidaten voor de vier sportprijzen voordragen.

Genomineerden

In de categorie Sportman/Sportvrouw 2019 zijn genomineerd: Louk Verhees (bridge), Samantha Koeman (Obstacle Course Racing) en Iris van der Stelt (schaatsen).

In de categorie Talent 2019 zijn genomineerd: Loïs Rieff (tennis), Rosa van Gool (voetbal) en Max van Schagen (zwemmen).

In de categorie Sportploeg 2019 zijn genomineerd: TOP/SolarCompleet A1 (korfbal), Sikkens Hengelsport (vissport) en Ter Leede heren 1 (voetbal).

In de categorie Sportbegeleider 2019 zijn genomineerd: Martijn van Goeverden (volleybal), Jesse van Rijn (volleybal) en Marijke Meijer (handbal).

Uit alle winnaars wordt vervolgens de winnaar van de hoofdprijs, de Teylinger Sportprijs, gekozen.

Prijsuitreiking

De uitreiking van de Sportprijzen is op vrijdag 6 maart tijdens een feestelijke bijeenkomst van het Sportcafé is bij Dekker Warmond Sport & party Events (Veerpolder 14 in Warmond). De uitreiking start om 20.00 uur, de deuren gaan open om 19.30 uur. Master illusionist Winfried verzorgt de spectaculaire opening. De toegang is gratis.

Record bij zesde Rondje Kunst

Voorhout n Bij de zesde editie van Rondje Kunst is een recordaantal kunstenaars en muzikanten aanwezig om hun werk te tonen. Op zondagmiddag 8 maart is deze culturele middag rondom het plein bij de Bartholomeuskerk. De opening is om 13.10 uur bij Cheers! (Herrenstraat 106).

Het doel van het evenement, georganiseerd door de Rotary Club Voorhout, is om kunst en cultuur in Voorhout op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier dichterbij de inwoners te brengen. Vorig jaar brachten zo'n 500 gasten een bezoek aan de diverse locaties rondom het kerkplein waar kunnen genieten van prenten, schilderijen, keramiek, en fotografie en van diverse soorten muziek. Toegang en deelname zijn gratis.

Alpe d'HuZesTeam De vrienden van de Bollenstreek: Shamca Janssen, Ronald van Aken en Mariëlle Elsgeest. Cindy van Wichen ontbreekt. Foto: Piet de Boer

Klimmen voor onderzoek naar kanker

Tweede leven zeemanskoor Overal

Navraag naar parallelle
Kaagbaan

uitgeweid n 'Al draagt de storm een gouden ring...'

Veel vreugde en veel tranen

Vragen over turborotonde Sassenheim-Noord

Sassenheim n Het CDA, de PvdA, GroenLinks en de fractie Piket hebben aan B&W vragen gesteld over de door de provincie Zuid-Holland voorgenomen aanleg van een turborotonde in Sassenheim-Noord op de kruising N208/N443.

Door Nico Kuyt

Een woordvoerder van het Burgercomité van bewoners van de Van Pallandtlaan en de Vogelbuurt heeft in de vergadering van de gemeenteraad van 30 januari gezegd dat zij de plannen voor de aanleg in hun woonomgeving ten sterkste afwijzen en dat voor hen dat de enige uitkomst kan zijn van het gesprek met de wethouder Marlies Volten. De fracties willen weten wanneer de wethouder een gesprek zal hebben met het Burgercomité over de voorgenomen aanleg en op welke wijze ook andere omwonenden en ondernemers in het aanloopgebied hierin worden betrokken. Volgens de fracties ontbreekt het noodzakelijk maatschappelijk draagvlak voor de realisering van een turborotonde. Zij willen dat B&W de provinciaal gedeputeerde Floor Vermeulen laat weten dat het gemeentebestuur van Teylingen niets ziet in zijn plannen en op generlei wijze zal meewerken aan de verdere planvorming. De provincie probeert volgens de vragenstellers onroerend goed nabij de bestaande rotonde in Sassenheim-Noord, zoals "Villa Hyacintha", benodigd voor de aanleg van de voorgenomen turborotonde, middels aankoop te verwerven. "Hoe geloofwaardig en houdbaar is de stellingname van de wethouder namens het college, dat er nog geen beslissing is genomen, terwijl ondertussen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland alles in het werk stelt om het voor de aanleg van de turborotonde benodigde onroerend goed in Sassenheim-Noord alvast te verwerven? Staat de wethouder, in het licht van de wetenschap dat GS probeert onroerend goed te verwerven, nog steeds achter de stellingname dat er geen beslissing is genomen en kan zij deze overtuigend overeind houden en de stellers van deze vragen beargumenteerd in die overtuiging meenemen? Waarom moet het woongenot en het welzijn van de bewoners van de Van Pallandtlaan en de Vogelbuurt e.o. "opgeofferd" worden voor de verkeersafwikkeling van de regiogemeenten van en naar de A44 en wordt niet ingezet op het juist weren en/of verminderen van doorgaand (snel)verkeer door een woonomgeving?", vragen de fracties zich af en verlangen een integraal regionaal verkeers- en vervoersplan.

Tom van der Geer beste 'zwammer'

Tom van der Geer wint zowel de jury- als publieksprijs. Hij krijgt ook applaus van Grote Bok Marcel Floor (r). | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Voor het eerst sinds de oprichting van het jaarlijkse kuipzwammen kon het publiek in de KTS in Voorhout genieten van drie debutanten. En het was ook een van deze debutanten, die alle prijzen binnenhaalde. Tom van der Geer blies met zijn speech vol grappen al zijn concurrenten weg en sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht.

Het kuipzwammen is de meest populaire activiteit van carnavalsvereniging De Bokken; 550 mensen komen luisteren en kijken naar plaatsgenoten, die de bekende Voorhouters door de mangel halen. En de plaatselijke perikelen nog even bespreken.

Het spits werd afgebeten door gemeenteraadslid en zwammaagd Frans Nederstigt. Hij nam onder meer zijn vrouw op de hak: "Zij komt uit Groot-Brittannië. Ze weet het verschil niet tussen de ui en de ou, dus komt ze uit Voorhuid.'' Ook ex-wethouder Rob ten Boden kreeg er van langs: "Het probleem met Rob was, dat alles zo lang duurde. Zelfs zijn ontslagbrief kwam anderhalf jaar te laat.'' Annelies Griekspoor kwam daarna op, gedrapeerd in de Voorhoutse vlag. Zij hield als 'Tang Overgang' de eer van de vrouwelijke zwammers hoog. "Ik ging op yoga. Hoorde ik applaus. Bleken dat de binnenkanten van mijn dijen te zijn.''

Debutanten

Tom van der Geer had de allerleukste entree; op de muziek van 'Big City' gaf hij een verbale ode aan Voorhout. Hij haalde de lokale schilder aan, die verantwoordelijk was voor de kerkbrand in Hoogmade. "We zijn dit jaar nog op zoek naar een schildersbedrijf, dat de Bartholomeuskerk in de fik kan steken.'' Hij was vol lof over zijn betere helft; "Ik heb een dijk van een vrouw. Daarom sta ik al een hele tijd droog.'' Jan van Rijn was net als Van der Geer een debutant. Al dacht hij daar zelf anders over. "Ik heb als Feyenoord-fan al 25 jaar ervaring om te zwammen in de Kuip.''

Dennis Floor kwam op als vuilnisman. Hij maakte gebruik van de stiltes tussen zijn grappen. "De schilder had lak aan zijn kwast.'' Toen er geen gelach kwam, vervolgde Floor gevat: "Ik zie het al; deze grap komt niet lekker uit de verf.'' Stefan Hoogink vertelde over zijn golfverhalen: "Mijn caddy kreeg een tak tegen zijn hoofd. Het gutste van het bloed: mijn tegenstander zei: volgens mij is jouw caddy lek.'' Hij wist nog bijna te winnen met zijn zangtalenten en een 'ode' aan de lokale winkeliers. Maar het mocht uiteindelijk niet baten: Tom van der Geer nam zowel de publieksprijs als de juryprijs in ontvangst.

Marcel Floor is de Grote Bok

Tijdens de pauze van het Kuipzwammen wordt traditiegetrouw de 'Grote Bok' gekozen, dit jaar is het de eer aan Marcel Floor. Door zijn tomeloze inzet voor onder andere de jubilerende St. Cecilia, maar ook vanwege zijn inzet bij meerdere initiatieven binnen Voorhout.

De Bokken maken zich nu op voor het grote carnaval, in het weekend van 21 februari. Met de optocht op zaterdag, carnavalsviering op zondag en de kroegentocht op de maandag.

Reageren tot 1 maart

Sassenheim n De verkeersafwikkeling op de N208 (Van Pallandtlaan, Hoofdstraat) en N443 (Teylingerlaan, 's-Gravendamseweg) is voor veel mensen van belang. Het is een belangrijke verbinding tussen Teylingen, Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse en de A44. Provincie en gemeente vragen in het kader van het onderzoek naar de verkeersafwikkeling aan iedereen om reactie. Ze hebben de reactietermijn met een maand verlengd.

De provincie Zuid-Holland en gemeente Teylingen hebben onderzoek laten doen naar de doorstroming van het verkeer op de N208 en N443 in Sassenheim. De komende jaren wordt er verdere groei van het verkeer verwacht. De vraag is welke gevolgen dit heeft op de doorstroming en wat nodig is om de bereikbaarheid op peil te houden. Dit onderzoek is beschikbaar op de website van de gemeente: www.teylingen.nl/pallandtlaan.

Reageren

De provincie en de gemeente nodigen iedereen uit om kennis te nemen van het rapport en daar op te reageren. Alle reacties worden meegenomen in het vervolg van het project. Het rapport is beschikbaar op www.teylingen.nl/pallandtlaan. Betrokkenen kunnen hier tot 1 maart 2020 op het rapport reageren.

'Jongeren iets bijbrengen waar ze buiten ook wat aan hebben'

De jongeren in Teylingereind gaan ook naar school en leren daar fietsen maken. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Sinds kort kunnen de jongeren in justitiële jeugdinrichting Teylingereind fietsen leren maken. VSO De Burcht, de interne school van Teylingereind, opende er samen officieel een fietsenwerkplaats. In die werkplaats leiden docenten Rob en Wim jongeren die door de rechter in de jeudgevangenis geplaatst zijn op tot 'fietsenmakers'.

Een fietsenwarenhuis dat samenwerkt met een school in een justitiële jeugdinrichting, dat is een bijzondere combinatie. Hoe is deze samenwerking zo tot stand gekomen? Wim, docent van De Burcht, vertelt: "Mijn collega Rob leek het heel tof om samen te werken met de fietsenwinkel, zei hij. Ik zag dat ook wel zitten, dus toen we in het dorp waren om iets te halen voor in de werkplaats, hebben we de stoute schoenen aangetrokken. We zijn naar binnen gelopen en hebben gevraagd of ze iets zagen in een samenwerking."

Werkervaring

André van de Reep, van Fietsenwarenhuis.nl, vertelt: "We waren eigenlijk meteen om. Ik zeg altijd: als je iemand wil aansteken, moet je zelf in brand staan. En Wim en Rob waren zo enthousiast dat ik geen moment twijfelde. We doen al langer dingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dus dit past daar prima in." Een samenwerking was geboren.

Meer dan dagbesteding

Fietsenwarenhuis.nl haalde de docenten naar binnen in hun werkplaats en leerde ze de fijne kneepjes van het rijklaar maken van fietsen.

De werkplaats van Teylingereind werd geschikt gemaakt en inmiddels werken er jongeren aan de fietsen. En dat is meer dan gewoon een dagbesteding.

Van de Reep: "Er komt steeds meer werk voor fietsenmakers, dus dit is gewoon handige werkervaring om te hebben. Als die jongens straks vrij zijn, kunnen ze met deze vaardigheden overal aankloppen en aan de slag."

En daar is het ook De Burcht om te doen. "We willen deze jongeren iets bijbrengen waar ze ook buiten wat aan hebben. Werk wat ertoe doet. Dat is met deze fietswerkplaats, denk ik, heel goed gelukt."

Introductiemiddag om verhaalgroep te begeleiden: wat wil jíj vertellen?

Teylingen n Verhalen en levenservaring hebben we allemaal. Vertellen van verhalen uit het eigen leven is voor veel mensen een plezierige activiteit. Wie zijn verhalen deelt, krijgt er veel voor terug: gehoord worden, nieuwe contacten, verrassende inzichten. Vertellen kan over vroeger gaan maar ook over nu en straks. Bovendien; luisteren naar het verhaal van buurtgenoten, kan heel interessant zijn. Binnenkort start Welzijn Teylingen met verhalengroepen in Teylingen. Mensen die het leuk vinden om zo'n groep te begeleiden kunnen zich aanmelden voor de gratis introductiemiddag. Tijdens deze middag wordt duidelijk wat een verhalengroep is en wat er komt kijken bij het begeleiden van een groep?

De gratis introductiemiddag is op donderdag 20 februari, van 13.30 tot 16.30 uur in Sassembourg (Jan van Brabantweg 1). De introductiemiddag is bedoeld voor iedereen met warme interesse in de levenservaring en verhalen van gewone mensen.Voor iedereen met talent, tijd en zin om in groepsverband verhalen van buurtgenoten te laten klinken en blinken. Aanmelden voor de introductiemiddag kan via de websiteagenda op www.welzijnteylingen.nl. Bij vragen, neem contact op Manon van der Kroft via 0252-231805 of via info@welzijnteylingen.nl.

Vervolgtraining

Voor diegene die tijdens de introductie enthousiast zijn geworden biedt Welzijn Teylingen in het voorjaar een korte vervolgtraining aan om aankomende begeleiders op weg te helpen. In de eerste periode van een verhalengroep loopt een medewerker van Welzijn Teylingen een tijdje mee met de nieuwe begeleiders om zo een goede start te creëren. De introductiemiddag en training worden georganiseerd door Stichting Welzijn Teylingen in samenwerking met Platform Levensverhalen. Meer informatie is te lezen op: www.stichtinglevensverhalen.nl.

Carnavalsviering in de kerk

Sassenheim n De zondag voor de carnaval, op 16 februari, is om 10.00 uur in de Pancratiuskerk (Hoofdstraat 188) een carnavalsviering met De Saksen. Het thema is 'Alles op zijn tijd'. Kinderkoor Vivo en band De Flierefluiters verzorgden de muziek. In de polonaise wordt de mis afgesloten. Bezoekers mogen verkleed. De bloemen die tijdens deze 'bloemetjeszondag' worden verzameld, gaan de leden van de Saksen na afloop langs brengen bij inwoners die wel een opsteker kunnen gebruiken of verdiend hebben.

De carnavalsviering van carnavalsvereniging De Bokken is op zondag 23 februari, om 10.00 uur in de Bartholomeuskerk in Voorhout.

Inloopspreekuur vrijwilligerswerk

Sassenheim n In Teylingen bestaat een enorm aanbod van lussen en projecten in je vrije tijd, vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is nuttig, maar vooral ook heel leuk. Wil je weten wat er allemaal mogelijk is, kom dan naar het Inloopspreekuur vrijwilligerswerk. Samen met bezoekers onderzoeken de vrijwillige adviseurs welke ervaring of talenten ze hebben, wat ze graag willen doen en welke verenigingen of stichtingen misschien iets te bieden hebben. Het eerstkomende spreekuur is op donderdag 20 februari in de bibliotheek (Kerklaan 42) van 18.30 tot 19.30 uur. Kijk ook eens op www.vacaturebankwelzijnteylingen.nl. Voor meer informatie, neem contact op met Maria Zwart, adviseur vrijwillige inzet, via 0252-231805 of mail naar m.zwart@welzijnteylingen.nl.

ISD: nieuwe contracten voor hulpmiddelen

REGIO n De ISD Bollenstreek heeft voor de levering van hulpmiddelen, woningaanpassingen en trapliften nieuwe contracten afgesloten voor maximaal vijf jaar. Per 1 februari heeft de ISD Bollenstreek met drie leveranciers (Medipoint, Meyra Retail & Services en Welzorg Nederland) een contract afgesloten voor de levering van hulpmiddelen, met twee leveranciers (Woning op maat van Welzorg en Meyra Wooncare) voor woningaanpassingen en met één leverancier (Otolift) voor trapliften. Voor inwoners met een bestaande voorziening hebben de contracten geen consequenties. Alleen voor nieuwe voorzieningen gelden de nieuwe contracten.

Ciara raast door de dorpen

De brandweer moest in de Sportlaan in Voorhout het dak op om een losliggende buis vast te leggen. | Foto: AS Media Foto: ASmedia

Teylingen n Dat storm Ciara zondag 9 februari over kwam is niemand ontgaan. Code Oranje werd in de loop van de middag en begin avond zelfs Code Rood. De ANWB adviseerde om niet meer de weg op te gaan. De brandweermannen in Teylingen konden een aantal keren uitrukken om de schade van de harde wind op te ruimen of te verhelpen.

In Sassenheim ging een boom in de Hoofdstraat, en kwam een dakpan los in de Marijkestraat. Op de Vaartkade hadden ze last van een loshangende zonnewering. Ook bij het pompstation kwam een dakplaat los. In Voorhout moest de brandweer naar sportpark de Elsgeest vanwege een losliggende buis op het dak van het clubhuis. De buis is weer terug op zijn plek gelegd.

In de regio Hollands Midden kwamen zondag in totaal 300 meldingen binnen.

Ouderportaal

Regio n GGD Hollands Midden heeft een digitaal ouderportaal geopend voor ouders met een kind tussen de 0 en 12 jaar. Dit ouderportaal is de plek waar ouders toegang hebben tot de gegevens van hun kinderen, onder andere om die in te zien en een afspraak te maken. Tot nu toe is het alleen beschikbaar voor ouders van kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Inloggen gaat veilig met DigiD. Op www.ggdhm/ouderportaal staan veel gestelde vragen op een rij.

Zeemanskoor 'Overal' gaat tweede leven in

Het 'oude' zeemanskoor Overal zingt tijdens Veteranendag. | Foto: archief Foto: Piet van Kampen

Sassenheim n Het zou vergeleken kunnen worden met een bedrijf dat failliet wordt verklaard maar waarna er soms een doorstart volgt. Zeemanskoor Overal werd op 31 december van het vorig jaar officieel opgeheven, maar een aantal leden zijn inmiddels weer enthousiast bezig met de oprichting van een nieuw koor. Een muzikale doorstart dus.

Door Piet van Kampen

Voorzitter Henny Langenberg, secretaris Gerard Mens en muzikaal leider John Manuputty is een drietal dat behoort tot een aantal leden dat vanuit het opgeheven koor weer voor een nieuwe toekomst gaat. "Het is moeilijk om te stoppen,"geeft Gerard Mens aan. "Voor de meesten is repeteren en optreden heerlijk om er even uit te gaan," weet hij uit eigen ervaring en van zijn collega's. Na jarenlange bekendheid en vele optredens mag zoiets eigenlijk niet verloren gaan. Waarom werd het koor dan toch opgeheven? Het is de tand des tijds. Vergrijzing en verminderde gezondheid en geen nieuwe aanwas waren de belangrijkste factoren voor het nemen van deze moeilijke stap. "Het was voor velen wel een emotionele beslissing," zijn de drie mannen eensgezind.

Nieuw elan

Het muzikale combo is in tact gebleven en een aantal leden vormen inmiddels een groep van negentien man die al weer druk aan het repeteren is in het clubhuis van Postduivenvereniging De Blauwband. "We kunnen nog nieuwe enthousiaste leden gebruiken die het koor tot 28 aanvullen," doet Langenberg bij deze een oproep. "Inmiddels zijn er al weer vier optredens geboekt en wij hopen er in Sassenheim bij het Bloemencorso zoals vanouds ook weer bij te zijn. We zijn met de gemeente hierover in bespreking," vertelt de secretaris met een hoopvolle ondertoon. "Er zijn ook positieve geluiden vernomen van mensen die gehoord hebben dat wij weer verder gaan. Ook is er vanuit de media belangstelling zowel van Omroep West al BO, de omroep van de Bollenstreek" vervolgt hij. Klinkt allemaal als muziek in de oren. Omroep West heeft inmiddels al opnames gemaakt. Met nieuw elan wordt er dus gewerkt aan het nieuwe koor. Het is nog even in het midden of de zangers onder de zelfde naam doorgaan en ook wordt er intern nog nagedacht over het eventueel aan te schaffen van nieuwe uniformen. Vast staat in ieder geval dat het koor een tweede leven is begonnen. Een nieuwe lente, een nieuw geluid. "Maar de oude kwaliteit is gebleven," lacht het drietal dat het weer helemaal ziet zitten, dat zingen en musiceren. Alsof het nooit is weg geweest.

Nieuwe leden kunnen zich aanmelden via gerard.mens@ziggo.nl of ihdekooker52@gmail.com.

Bereikbaarheid en groen centraal in Centrumvisie

Teylingen n Aantrekkelijke centra, waar inwoners uit Teylingen en de regio graag komen. Dat is het doel van de Centrumvisie Teylingen. In 2019 dachten inwoners, ondernemers en organisaties mee over de toekomst van de centra. Met de ervaringen en ideeën uit deze gesprekken en landelijke ontwikkelingen ligt er een eerste Centrumvisie. Het college vraagt de commissie Duurzaamheid, Economie en Bedrijfsvoering een reactie te geven. Vervolgens worden inwoners, ondernemers en organisaties om hun mening gevraagd. In juni bespreekt de gemeenteraad dan de definitieve versie om vervolgens een besluit te nemen.

De centrumvisie vertelt het verhaal van de toekomst van de centra in Voorhout, Warmond en Sassenheim. Bijvoorbeeld over de bereikbaarheid per fiets, parkeren, de inrichting van de openbare ruimte en natuurlijk het winkelaanbod. Deze visie geeft ondernemers, bewoners, organisaties en de gemeente houvast in de ontwikkeling van het centrum. In de centrumvisie is per dorpskern een visie opgenomen. De ideeën uit deze visie worden opgenomen in een uitvoeringsprogramma, waar de gemeente, samen met inwoners, ondernemers en organisaties straks gezamenlijk aan kunnen werken.

Bewoners, ondernemers en organisaties dachten mee tijdens een inloopbijeenkomst en in visiegroepen. Jongeren dachten mee via een enquête, team Teylingen in het burgerpanel en er is met inwoners op straat gesproken. Ook zijn gesprekken gevoerd met diverse partijen zoals de politie en de Sociaal Domeinraad. En via het digitaal platform www.centrumvisieteylingen.nl konden belangstellenden meepraten.

Boodschappen en ontmoeten

In alle drie de dorpen kunnen inwoners uit Teylingen en de regio goed hun dagelijkse boodschappen doen. Ook zien we veel bezoekers in de horeca. In de toekomst zien meedenkers met de Centrumvisie graag dat dit blijft en beter wordt. Gezellige pleinen en straten, waar veel groen is, verdienen de komende jaren aandacht.

Goed bereikbaar Sassenheim

Mooie plekken in Sassenheim zijn bijvoorbeeld De Oude Haven en Park Rusthoff. Het plein voor de kerk is het midden van het centrum en biedt kansen om een aantrekkelijke ontmoetingsplek te zijn. "Voor het centrum van Sassenheim willen we werken aan een goede bereikbaarheid met de auto, maar zeker ook voor de fiets met voldoende fietsenstallingen. De komende jaren wil inwoners, ondernemers en de gemeente werken aan een gezellig en groen centrum," zo schrijft de gemeente in een persbericht.

Hortusplein

Het Hortusplein is al langere tijd onderwerp van gesprek. Ook in de gesprekken over de centrumvisie is de toekomst van dit plein besproken. Het plein is één van de entrees van het centrum en biedt veel kansen. Bijvoorbeeld meer groen, het Kerkplein gedeeltelijk autovrij houden en daarmee echt een plein creëren. Maar ook juist extra parkeren is een optie. Deze scenario's worden verder uitgewerkt.

Veilige Herenstraat

In Voorhout zijn allerlei speciaalzaken, dat wil de gemeente vasthouden en uitbreiden in de toekomst. De Herenstraat is de belangrijke winkelstraat van het dorp en de komende jaren willen ze werken aan een aantrekkelijke en veilige straat. Met de komst van de randweg om Voorhout ontstaan nieuwe kansen. Het plein voor de kerk zou veel meer een centrale plek kunnen zijn, waar mensen elkaar ontmoeten, tijdens bijvoorbeeld evenementen.

Creatief Warmond

Het historische, nautische en recreatieve karakter van Warmond kan versterkt worden. Maar uiteraard passend bij de kleinschaligheid van Warmond, wat bewoners zo waarderen. Er zijn kleine winkels, ateliers, gezellige kraampjes, horeca en goede boodschappenvoorziening te vinden. Waterrecreatie is een belangrijk onderdeel van de identiteit van Warmond en trekt toeristen naar het dorp. In de toekomst zou de kleine haven aantrekkelijker kunnen worden door bijvoorbeeld kleinschalige horeca, een aantal meer ligplekken en een aantrekkelijke inrichting.

'Ik mag wel trots zijn op mezelf'

Roxanne Ippel schaatste samen met de 70 andere deelnemers rondjes op deze immense ijsvlakte in Zweeds Lapland. Foto: pr.

n Roxanne Ippel schaatst 114 kilometer voor Skate4air

Sassenheim n Roxanne Ippel moest vijf jaar revalideren na een harde val op het ijs, waardoor ze ook nog enkele dagen in coma lag. Het hield haar niet tegen. Sterker nog, op datzelfde ijs legde ze op vrijdag 7 februari in totaal 114 kilometer af voor het goede doel Skate4air.

De Daylight Challenge in Zweden ging om 7.07 uur van start op de Botnische Golf. In totaal 71 deelnemers schaatsten tussen zonsopgang en zonsondergang zoveel mogelijk kilometers om geld in te zamelen voor onderzoek naar taaislijmziekte. De organisatie besloot voorafgaand om de baan te verplaatsen naar het duizend kilometer hoger gelegen Lulea, omdat om de oorspronkelijke locatie niet genoeg ijs lag.

Sneeuwvrij

De eerste (kleine) rondes van 3,5 kilometer werden in het donker geschaatst, met veel wind en sneeuw. Roxanne reed gemakkelijk mee met de derde groep onder begeleiding van duosport instructeurs Ron en Sophie. Na een klein uurtje was er ook een baan sneeuwvrij geveegd op de grote ronde van 11,7 kilometer dankzij ijsmeester Jan.

Zwaar

Halverwege de ochtend was de wind op de grote ronde terug richting de brug erg zwaar, maar dankzij de goede verzorging bij de Skate4air-tent kwam Roxanne hier doorheen en leken doelen haalbaar. Het lijf raakte leeg, de pijntjes groeide maar Roxanne heeft de tocht uitgereden. Rond de klok van 15.26 uur is de gehele groep gezamenlijk gefinisht. Roxanne heeft samen met haar groep 114 kilometer geschaatst. Ze blikt terug: "Bizar dat dit mogelijk is, na het ongeluk vier jaar geleden en de diagnose leverziekte. Ik denk dat ik wel beetje trots op mezelf mag zijn!".

Inmiddels staat de teller van Skate4air op ruim 510.000 euro, waar tot 6 maart gedoneerd kan worden voor Cystic fibroris. www.skate4air.nl/actie/roxann-ippel. | Foto: pr.

Veel bezwaren tegen arbeidsmigranten in kruithuisjes op grens met Rijnsburg

Rijnsburg/Voorhout n Het heeft het Rijnsburgse adres van Hoogeweg 28b. De ontsluiting is echter aan de Rijnsburgerweg in Voorhout. De bedoeling is om de vier kruithuisjes op grondgebied van de gemeente Katwijk om te vormen tot het bewonen van arbeidsmigranten. En dat leidde tot twaalf bezwaarschriften.

Door Nico Kuyt

Het college van burgemeester en wethouders van Katwijk verleende in oktober vorige jaar een omgevingsvergunning voor tijdelijke huisvesting van 20 arbeidsmigranten voor de duur van tien jaar op het perceel.

Vorige week hield de Bezwaarcommissie van die gemeente een hoorzitting over de vele bezwaren van buren in Rijnsburg en Voorhout en andere belanghebbenden tegen het plan. Zo ook een woordvoerster van Glastuinbouw Nederland en een woordvoerder van vereniging Kloosterschuur. Zij vrezen overlast en beperkingen voor de bedrijven. Als de kruithuisjes bewoond worden is wellicht het bouwen of uitbreiden van kassen niet meer mogelijk.

De bewoners rondom de huisjes zijn bang voor overlast door mogelijk hinderlijk gedrag door de arbeidsmigranten. De bezwaarmakers wezen er vorige week op dat diverse onderzoeken niet of niet juist zijn gevoerd. Zo legden de vinger op het stikstof en beschermde diersoorten. Ook de ontsluiting werd als een probleem genoemd. En hoe tijdelijk is tijdelijk en wat gaat er over tien jaar mee gebeuren.

Bestaande rechten

De gemeente gaf vorige week aan dat aan bestaande rechten van de bedrijven niet wordt getornd. Voor een vergunning voor tijdelijk gebruik gelden soepelere regels. Er is door de eigenaar een bureau in de hand genomen voor de Flora en Faunawet. Die kwam tot de conclusie dat het niet aannemelijk is dat beschermde diersoorten voorkomen. De gemeente heeft dit echter niet getoetst.

Wat curieus is dat de eigenaar ook een bezwaar heeft ingediend. Hij had een aanvraag ingediend voor twintig jaar vanwege de investering, maar het werden er tien. De eigenaar gaf verder aan dat een uitzendbureau na de bouw het gaat beheren. Daar vinden geregeld controles plaats om overlast te voorkomen. En de ontsluiting is door hem 23 jaar geleden samen met het complex gekocht.

Gesteggel

Over de kruithuisjes, samen met die even verderop liggen en eveneens door de eigenaar zijn gekocht, wordt al jarenlang gesteggeld. De eigenaar wilde ze gebruiken voor de opslag voor verenigingen en instellingen. Er rust evenwel een agrarische bestemming op. Ze staan leeg en zijn al eens gekraakt. Het bestemmingsplan is al eens aangepast voor de opslag, maar door een foutje bij de gemeente Teylingen waren opeens de bouw van grote hallen mogelijk. De eigenaar diende een principeverzoek in voor de bouw ervan, waarna de gemeente zeer snel het bestemmingsplan in de ijskast zette.

De Bezwaarcommissie in Katwijk gaat de vergunning voor bewoning door arbeidsmigranten nu onder de loep nemen. En evenzo of enkele bezwaarmakers wel ontvankelijk zijn. Over enkele weken komt de commissie met advies waarna het college van burgemeester en wethouders uit de kustgemeente een besluit op de bezwaren neemt.

Navraag bij Schiphol over parallelle Kaagbaan

Piet Camman (l) vertelt over zijn leven op de Willem van den Bergh. Rechts geestelijk verzorger Marco van Delft. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n B&W kan nog niet beoordelen of een wijziging van het banenstelsel van Schiphol gaat zorgen dat het aantal meldingen en klachten over geluidsoverlast in Teylingen toeneemt.

De afgelopen jaren laat wel een toename zien van het aantal klachten en meldingen, zo geeft B&W aan op vragen van raadslid Paul Witteman (PvdA). Waren er in 2017 648 klachten, in 2018 ging het naar 1419. Schiphol heeft een onderzoek gedaan naar nieuwe banenstelsels. Aanleiding is de aanleg van de parallelle Kaagbaan. Alle varianten zorgen voor minder geluidshinder voor de omliggende regio's, met uitzondering van Zuidwest, de gebieden rondom Teylingen, Oegstgeest en Katwijk, stelt Witteman. Maar B&W kan dit nog niet beoordelen. Er worden diverse scenario's verkend, zoals een gewijzigd (gebruik van het) banenstelsel op de huidige locatie of het verplaatsen van start- en landingsbanen naar zee. Vele scenario's zijn mogelijk, met verschillende effecten voor onze gemeente, zowel positief als negatief, aldus B&W. Vanuit het bestuurlijk overleg 'cluster Zuidwest' is nu opheldering gevraagd. Op basis daarvan wordt bepaald of en hoe serieus en zorgwekkend de verkende opties zijn voor deze regio. Als er concrete plannen zijn die nadelig zijn voor Teylingen, zal B&W vanuit het overlegorgaan hierover zorgen uiten richting Schiphol en het ministerie. Als regio is er regelmatig bestuurlijk overleg over Schiphol met de gemeenten aangesloten bij de Omgevingsdienst West-Holland. Een optie kan zijn om een gezamenlijke brief te sturen vanuit de ODWH-regio aan de CEO van Schiphol en/of minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, besluit B&W. (NK)

Een bijzonder kijkje in het leven van Piet Camman

Voorhout n Piet Camman woont -met enkele uitstapjes naar Voorhout en Katwijk- bijna zijn hele leven op het terrein van 's Heeren Loo (vroegere Willem van den Bergh) in Noordwijk. Hij was samen met Marco van Delft, geestelijk verzorger bij deze instelling, zondagmiddag te gast bij Levenskunst in De Paraplu. Het werd een open en levendig gesprek.

Piet Camman werd 65 jaar geleden geboren en vrijwel meteen geplaatst in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Om te veel hechting te voorkomen, werden ouders en kinderen werden snel van elkaar gescheiden. Inmiddels zijn de pedagogische inzichten veranderd en blijven veel kinderen met een beperking nu zo lang mogelijk bij hun ouders.

Bestaan ontkend

Piet is welbespraakt en onderhoudend. Hij vertelt over zijn vader, met wie hij een goed contact onderhield; met moeder minder. Het bestaan van Piet werd lange tijd ontkend, wat overigens niet ongebruikelijk was in die tijd. Hij bezocht de school op het terrein, kent nog vele namen van leerkrachten, begeleiders en medebewoners. Op tienjarige leeftijd verlaat hij op eigen verzoek de school en gaat werken. Aanvankelijk in de keuken, later in de groenvoorziening.

Niet te vroeg oordelen

Tussen de beeldende verhalen van Piet, vertelt Marco zijn verhaal als geestelijk verzorger. Na zijn studie theologie begon hij -zonder enige voorkennis- vijftien jaar geleden met dit werk. Hij waardeert de spontaniteit van de bewoners, die tijdens een preek gewoon hun vragen stellen of opmerkingen maken. Hij heeft niet alleen met bewoners te maken, maar ook met familie. Zeker rondom een uitvaart is dat belangrijk en kan het hem verrassen. Zoals die keer dat een broer van een overleden bewoner, die zeventien jaar niets van zich had laten horen, een minuut voor tijd binnenkwam. Aan het eind van de dienst vroeg hij plotseling het woord. Hij was lang niet op bezoek geweest. Na de eerste keer wist hij zich geen raad met al het leed -zo zag hij dat- op de Willem. Hij kon er niet toe komen zijn broer op te zoeken. Hij had daar zo'n spijt van, nu hij zag hoeveel warmte er voor zijn broer en anderen bestond. Marco leerde daarvan om niet te vroeg te oordelen. Het wegblijven was geen afwijzing van zijn broer, maar een noodoplossing voor zijn vele emoties.

Laatste Levenskunst

De twintig bezoekers kregen zo een inkijkje in het leven van Piet en het werk van een geestelijk verzorger. Dit leidde tot boeiende gesprekken na afloop.

De laatste Levenskunst is op zondag 8 maart om 16.00 uur. Dan is Wilfred van Rijn, voorganger van Baptistengemeente Kaleb en tevens medewerker van de EO, te gast in de Paraplu. Lees het hele artikel op www.deteylinger.nl.

(Opnieuw) klimmen voor kankeronderzoek

Alpe d'HuZesTeam De vrienden van de Bollenstreek: Shamca Janssen, Ronald van Aken en Mariëlle Elsgeest. Cindy van Wichen ontbreekt. | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

n Alpe d'HuZes: 'Opgeven is geen optie'

Sassenheim n De beklimming van de 'Nederlandse berg' de Alpe d'Huez is een sportief evenement met vijfduizend deelnemers dat onderzoek door KWF kankerbestrijding financiert. Ronald van Aken uit Sassenheim gaat met Shamca Janssen, Mariëlle Elsgeest en Cindy van Wichen de uitdaging aan van de stichting Alpe d'HuZes. Het team Vrienden van de Bollenstreek sport mee en collecteert.

Door Piet de Boer

In 2017 fietste Ronald voor het eerst tegen de steile helling op. Gemiddeld percentage 7,4 procent. De steilste stukken gaan meer dan tien procent omhoog. ''Het is een sportevenement met veel vreugde en veel tranen.'' Op de berg ben je samen met ex-patiënten en sporters die willen herdenken en strijden tegen die ziekte. ''Kanker moet een chronische aandoening worden'', vindt Ronald. Hij zag familie en vrienden gesloopt worden door de ziekte. De omgeving voelt zich vaak machteloos. Mariëlle: ''Ik wil van mijn machteloosheid iets positiefs maken''. Meedoen met Alpe d'HuZes is een mogelijkheid iets bij te dragen aan het gevecht tegen kanker. Met de miljoenenopbrengst voor onderzoek geeft de organisatie hoop aan mensen die vechten tegen de ziekte. Nu en in de toekomst.

Kilo's

Het team Vrienden van de Bollenstreek reist in juni naar Frankrijk bestaat uit tien personen. Vier vrienden lopen en fietsen, de andere zes doen vrijwilligerswerk op het parcours. 's Ochtends om vier uur plaatsten ze brandende kaarsen in de 21 bochten. Een eerbetoon aan de overledenen. Indrukwekkend, volgens Shamca. ''Tijdens de slopende beklimming staan de zes teamleden ons naar boven te schreeuwen'', glimlacht Ronald. Ronald gaat fietsen de drie dames kiezen de benenwagen. "We hopen uiteindelijk samen te finishen." Het is de vuurdoop voor Shamca, Mariëlle en Cindy. Ze zijn al voorzichtig aan het trainen. Ronald laat zijn biertje staan en maakt zoveel mogelijk kilometers op zijn rijwiel. Ronald heeft 'nieuwe knieën' en wil zo min mogelijk kilo's naar boven slepen. ''Ik ben er al vijf kilo kwijt.''

Sponsoring

Om geld in te zamelen organiseren De Vrienden van de Bollenstreek onder andere een sponsorloop op het DaVinci-College, een tennistoernooi bij STV naast een loterij en een Zumba-masterclass. Op zaterdag 15 februari begint de inzamelactie. Bij de streekderby Ter Leede-Lisse collecteert het viertal bij de ingang in opvallende rood-zwarte Compagny2wear sweaters en hopen op de vrijgevigheid van de toeschouwers. Info en doneren via de actiepagina van www.opgevenisgeenoptie.nl /de vrienden van de bollenstreek.

Korte termijn maatregelen Herenweg

Warmond n Omdat de herinrichting van de Herenweg pas in 2021 start, is gekeken welke korte termijn maatregelen er mogelijk zijn om nu al de veiligheid op de Herenweg te verhogen.

Door Nico Kuyt

Hiervoor keek wethouder Marlies Volten begin december met een vertegenwoordiging van bewoners en basisschool 'De Buitenplaats' naar mogelijke maatregelen op het gebied van signalering, borden en wegmarkering. De belangrijkste gevaarpunten op het traject zijn bekeken en welke doelmatige maatregelen daar op korte termijn mogelijk zijn. Zo wordt een smiley geplaatst, met waarschuwingsborden en wegmarkering wordt op verschillende locatiesverhogen de aandacht van de weggebruiker verhoogd, komt er een extra lichtmast bij de zebra bij de school ter hoogte van de Laan van Oostergeest en wordt het zeer smalle deel van de Herenweg tussen Lockhorstlaan en Padoxlaan 30 km/u. Na de zomer van dit jaar wordt de Warmonderhekbrug vervangen. Het eerste kwartaal van 2021 is dat klaar. In de tussentijd wordt begin 2020 met de aanbesteding gestart om een ingenieursbureau te selecteren dat het voorkeursontwerp verder gaat uitwerken tot een definitief ontwerp voor de herinrichting van de Herenweg. Daarna wordt het definitief verder uitgewerkt tot een bestek en tekeningen. Vervolgens wordt het werk aanbesteed zodat in 2021 kan worden begonnen met de uitvoering.

Ik heb je HART gemist!

Voorhout/regio n De dag van de liefde, dat is het op vrijdag 14 februari natuurlijk. De liefde die onlosmakelijk verbonden is met het hart. Maar wat nou als jouw hart niet helemaal klopt? Als je niet altijd op jouw hart kan rekenen? Dat is iets waar de 25.000 Hartekinderen, kinderen met een aangeboren hartafwijking, in Nederland dagelijks mee te maken hebben. In de week van 10 tot en met 16 februari is het de landelijke Hartekindweek, met daarin centraal 'recht uit het hart' op vrijdag 14 februari. Dan gaan vrijwilligers de straat op om Hartekindrozen te verkopen.

Ook Jeroen en Esther van Beelen uit Voorhout, ouders van twee prachtige hartekinderen, doen mee in Leiden en verkopen daar rozen. "Bij onze beide kinderen wisten we niet wat ons te wachten stond toen ze geboren werden. Daarom willen wij graag deze week ons inzetten voor Stichting Hartekind om dit probleem onder de aandacht te brengen. Deze week zullen er veel acties plaats vinden om naamsbekendheid te creëren. Ook zullen wij in Leiden staan op 14 februari om rozen te verkopen. Wij vinden dat onze kinderen en alle andere 25.000 hartekinderen in Nederland recht hebben op een toekomst en daarom steunen wij Stichting Hartekind. Help jij ons mee deze week?" In de avond is als afsluiting het speciale Hartekindgala in Den Haag.

Gratis seminar over algemene voorwaarden

Voorhout n Algemene voorwaarden worden wel 'kleine lettertjes' genoemd. Hieronder vallen alle standaard afspraken van een onderneming over contracten, leveringen, diensten en werkzaamheden. Elke ondernemer denkt dat hij geweldige algemene voorwaarden heeft en dat hij ze goed gebruikt. Helaas is dat in de praktijk maar al te vaak niet zo. Steenbergen Advocaten (Loosterweg 4b) nodigt ondernemers uit op donderdag 20 februari voor een seminar over algemene voorwaarden. Deelname is gratis.

Advocaten Peter Steenbergen en Jeroen Joustra informeren de aanwezigen over het grote belang van goede algemene voorwaarden. Thema's als beperking van aansprakelijkheid, bescherming tegen faillissementen, eigendomsvoorbehoud en verhaal van kosten staan hierin centraal. Algemene voorwaarden zullen niet alleen inhoudelijk aandacht krijgen. Ook het juiste gebruik van algemene voorwaarden zal aandacht krijgen, een onderdeel waar het in de praktijk vaak mee mis gaat. Het seminar wordt afgesloten met een aantal praktische tips. Het seminar begint om 16.00 en duurt tot 17.30 uur. Aanmelden voor dit gratis seminar kan op www.steenbergenadvocaten.nl/seminar of per e-mail op info@steenbergenadvocaten.nl.

Voorhoutse geschiedenis

Voorhout n Voor een aantal geïnteresseerde bewoners van Huis Park Overbosch heeft de Historische Kring Voorhout (HKV) op donderdagmiddag 6 februari een lezing verzorgd over de geschiedenis van Voorhout. Vanaf de vermelding in een acte van de Abdij van Egmond uit het jaar 988, via de heren van Teylingen, de bouw van het kasteel met die naam en iets over de beroemdste houtvester, Jacoba van Beieren. Zij trouwde vier keer en overleed aan tuberculose op slot Teylingen. Uiteraard bleef Herman Boerhaave ook niet onvermeld. Meer op www.deteylinger.nl.

"Een inloophuis waar je de warmte en veiligheid voelt. Hier ben je op de juiste plek om weer in je (veer)kracht te komen. Ik ben blij dat ik er onderdeel van mag zijn als ambassadeur", aldus burgemeester Carla Breuer. Foto: pr.

Teylingen n Burgemeester Carla Breuer is ambassadeur van het Adamas Inloophuis en bezocht met andere burgemeesters de voorziening in Nieuw-Vennep.

"Adamas staat in Nieuw-Vennep, maar gasten uit Duin- en Bollenstreek zijn van harte welkom en weten ons gelukkig steeds vaker te vinden. Daarom is het ontzettend mooi dat de burgemeesters van Aalsmeer, Haarlemmermeer, Hillegom, Kaag en Braassem, Lisse en Teylingen, in ons comité van aanbeveling zitten en ambassadeur zijn in hun gemeente", aldus Annelies Osinga, leidinggevend coördinator Adamas Inloophuis. Eén of twee keer per jaar komt het comité van aanbeveling bij elkaar en worden diverse thema's besproken: Waar staat Adamas voor, wat betekent Adamas voor mensen geconfronteerd met kanker, wat kan het inloophuis betekenen voor huisartsen, fysio en zorgverleners in het Spaarne Gasthuis? "In gemeente Teylingen en Aalsmeer zijn wij minder bekend. Fijn dat we dan concreet met elkaar kunnen kijken hoe we dit kunnen aanpakken", aldus Osinga.

'Oetblaoze' met Adest Brass & Gé Reinders

Adest Brass mocht nieuwe stukken aandragen voor hun gastartiest. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Gé Reinders, de Limburgse ambassadeur van de Blaosmuziek, staat op zaterdag 7 maart samen met Adest Brass op het podium van Theater 't Onderdak in Sassenheim. Dit bijzondere muzikale optreden begint om 20.15 uur, de foyer gaat om 19.30 uur open.

Het is alweer dertien jaar geleden dat Gé, toen met de Stageband van Adest Musica, op het podium in Sassenheim stond. Theaterseizoen 2018-2019 zou zijn laatste theatertour zijn, maar door alle aanvragen heeft hij zijn voorstelling 'Oetblaoze' met één seizoen verlengd. In deze bijzondere samenwerking worden nieuwe nummers maar ook geprezen successen gespeeld, zoals "Blaosmuziek" en "D'n Haof".

Zuiden en westen

Ook Adest Brass, onder leiding van Marcus Kerpershoek, mocht muziekstukken aandragen zodat Gé een nieuwe muzikale uitdaging erbij krijgt. Op deze manier worden het zuiden en westen muzikaal mooi samengebracht. In Ge's prachtige liedjes krijgt het publiek alle klankkleuren van het orkest te horen, van zachte harmonieën tot overweldigende tutti. Kaarten kosten 22,50 euro en zijn te koop via www.hetonderdak.nl.

Pizza & Politics

REGIO n Het CDJA Duin & Bollenstreek (CDA jongeren) houdt op vrijdag 28 februari om 17.30 uur de eerste editie van de Pizza & Politics-avonden in Ristorante Pizzeria Caruso (Burgemeester Nederburghlaan 12). Tijdens deze avonden nodigt het CDJA jongeren uit de hele Duin- en Bollenstreek uit om te komen praten over politieke zaken, ver weg en dichtbij. Het CDJA betaalt de pizza's.

Denk daarbij dichtbij bijvoorbeeld aan wonen, openbaar vervoer en veiligheid in de Duin&Bollenstreek. In de toekomst wil het CDJA meer van deze avonden houden om naar de zorgen van jongeren te luisteren en te kijken waar de focus moet liggen bij het aankaarten van problemen.

Voor thema's die landelijk spelen heeft het CDJA dit keer voor een speciale tafelgast gezorgd: Chris van Dam, Tweede Kamerlid voor het CDA. Hij is woordvoerder over belangrijke terreinen als politie, Openbaar Ministerie en grotestedenbeleid. Wanneer aan Chris wordt gevraagd hoe hij tegen politiek aankijkt, is hij helder: "De veiligheid en het welzijn van burgers staan voorop. Echter hiervoor moeten niet alle kaarten op de overheid worden gezet. Ik ben van de overtuiging dat veiligheid niet alleen een taak is van de overheid. Het begint mij mensen thuis, bij opvoeding, op school en op de voetbalclub. We zijn ook voor een groot deel als samenleving verantwoordelijk voor de veiligheid nabij. Hier zet ik me dan ook graag voor in." Aanmelden kan via willemnagtegaal007@gmail.com.

Gezellig Singlescafé voor 60-plussers in de streek

Teylingen n Welzijn Teylingen en Welzijn Noordwijk organiseren op zaterdag 28 maart weer een nieuwe editie van Daten 60+; het Singlescafé. Een gezellige avond in de buurt van Sassenheim waar vrijgezelle vrouwen en mannen gezellig en vrijblijvend met elkaar in gesprek kunnen gaan. Dit alles onder het genot van een hapje, drankje en muziek.

Voor wie het wat spannend vind om zomaar met iemand in gesprek te gaan, zijn er de hele avond organisatoren aanwezig. Zij kunnen soms het ijs breken om in contant te komen met die ene leuke man of vrouw. Iedere alleenstaande vanaf 60 jaar, wonend in Sassenheim, Voorhout, Warmond, Noordwijk of Noordwijkerhout, is van harte welkom.

Aanmelden

Het Singlescafé 60+ is op een locatie in de buurt van Sassenheim en begint om 19.30 uur. De zaal gaat open om 19.15 uur. Deelname bedraagt 15 euro per persoon. Dit is inclusief koffie/thee, hapjes en twee consumptiebonnen. Aanmelden kan tot 14 maart via de websiteagenda van Welzijn Teylingen www.welzijnteylingen.nl of telefonisch via 0252-231805. Deelname is pas definitief na ontvangst van de schriftelijke bevestiging. Om de locatie discreet te houden, ontvangen bezoekers de locatiegegevens bij de bevestiging.

Digitale handwerk ideeën in de bibliotheek

Voorhout n De Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Voorhout (Herenstraat 48), biedt in samenwerking met Seniorweb de workshop Digitale handwerk ideeën. Handwerk je graag en ben je op zoek naar digitale ideeën of ontwerpen? In deze workshop worden ideeën aan de hand gedaan waar je kan zoeken op internet. Ook Pinterest wordt besproken. De workshop is op dinsdag 25 februari van 14.15 tot 16.15 uur.

Wat is Pinterest en hoe moet je daar zoeken en vinden? Dat zijn vragen die aan bod komen. Voor deze workshop nemen cursisten hun eigen tablet of ipad mee. De kosten bedragen 7,50 euro voor leden van de Bibliotheek Bollenstreek en/of Seniorweb en 10 euro voor niet-leden. Deelname kan in alle vestigingen aan de balie van de Bibliotheek Bollenstreek geregeld worden en ook via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Inloopspreekuur

Heb je een andere digitale vraag? Kom dan naar het digitale inloopspreekuur. In de bibliotheek van Voorhout is dit spreekuur iedere dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur. Deze inloop is gratis.

Paradijsvogels in Trefpunt

Fred Delfgaauw focust zich op de kleurrijke figuren in onze samenleving. | Foto: pr./Ministerie van Beeld pr./Ministerie van Beeld

WARMOND n Poppenanimator Fred Delfgaauw komt met zijn Paradijsvogels op vrijdag 6 maart naar Het Trefpunt (Herenweg 80).

Al jaren werkt Fred Delfgaauw in zijn shows met poppen. Hem puur wegzetten als poppenspeler doet geen recht aan zijn kunnen. De poppen komen tot leven, worden bezield en de toeschouwer vergeet dat het slechts dode materie is. In deze voorstelling, waar humor en ontroering hand in hand gaan, focust Delfgaauw op de kleurrijke figuren in onze samenleving. De vreemde eenden in de bijt, de mensen met een rafelrandje. Zou het misschien lukken om naast elkaar te staan in plaats van tegenover elkaar? Delfgaauw doet in ieder geval een dappere poging.

Het concert begint om 20.30 uur en een kaartje kost 18 euro inclusief pauzedrankje. De verkoop loopt via www.theaterhettrefpunt.nl of bij de VVV Warmond (Gemeentehaven 3).

Winterwandeltocht door de Hemmeerpolder

Warmond n Juist in deze maanden toont de natuur zich soms op haar mooist. In de polder zorgt het licht van de zon voor een winterse sfeer. Een winterwandeling in de polder is dan een belevenis. En wat is er nu mooier dan na zo'n wandeling stamppot te eten tussen de koeien? Op zondag 16 februari kan dat.

Het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn organiseert in samenwerking met familie Vergeer een winterwandeltocht door de Hemmeerpolder, achter Huys te Warmond. De boeren Fer en René leiden rond, geven uitleg over de natuur in de polder en tot slot is er een bezoekje aan de stal, waar wandelaars tussen de koeien aanschuiven voor een heerlijke stamppotmaaltijd. Aanmelden is noodzakelijk, want het aantal deelnemers is beperkt. Deelname kost voor volwassenen 5 euro of 8 euro (met stamppotmaaltijd). Kinderen (deelname vanaf zes jaar) betalen 3 euro of 5 euro (inclusief maaltijd).

De wandeling start om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur en aansluitend is het stamppot eten tot 18.00 uur. Aanmelden kan via info@koudenhoornontdekken.nl.


                                                                                        

Happy Day's voor tieners in Ex Voto

Voorhout n Happy Day's staat op het programma op vrijdag 14 februari in jongerencentrum Ex-Voto (Jacoba van Beierenweg 118b). Het feest is voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar. DJ's Timix, Waldon Wax en Trix laten tussen 19.30 en 22.00 uur horen wat ze afgelopen drie maanden geleerd hebben. Ze hebben een eigen stijl die ze natuurlijk nog verder moeten ontwikkelen, maar deze avond is de eerste keer dat ze de bühne op gaan. Onder leiding van DJ Jaimy Lorenzo, die ze ook de afgelopen maanden begeleid heeft, gaan ze er een toffe avond van maken. De entree is gratis.

Relatiecursus: Tijd voor Elkaar

Voorhout n De relatiecursus Tijd voor Elkaar heeft inmiddels drie avonden achter de rug. De Verdieping (Dr. Aletta Jacobslaan 1) wordt tijdens de cursus omgetoverd tot een rustgevend en sfeervolle omgeving waar de stellen in alle rust met elkaar kunnen genieten van een goede maaltijd en één op één gesprekken. Zeven stellen hebben zich voor deze cursus opgegeven en denken samen na over verschillende onderwerpen die belangrijk zijn om een goede relatie te kunnen onderhouden. Communicatie, conflicten oplossen en de kracht van vergeving zijn de eerste drie avonden behandeld. Er staan nog twee bijeenkomsten gepland. Stellen die ook geïnteresseerd zijn om een cursus Tijd voor Elkaar te volgen, kunnen mailen naar marliesmostert@hotmail.com.

Angstgegner te sterk voor Ter Leede

Sassenheim n In de top van het vrouwenvoetbal spelen Saestum, DTS '35 en Ter Leede al jarenlang de hoofdrol. De vrouwen van Ter Leede hebben altijd heel veel moeite met de speelstijl van DTS. Zo ook gisteren waarbij de gasten na 90 minuten een verdiende 1-3 overwinning meenamen.

De geroutineerde ploeg uit Ede had vanaf het begin een veldoverwicht, vanuit de achterhoede werd de bal behoedzaam rondgespeeld en Ter Leede moest haar verdedigende stellingen betrekken. Dit resulteerde al direct in enkele hoekschoppen en hachelijke momenten voor het doel van Ter Leede. Toch namen de Sassenheimers na zeven minuten de leiding, een counter werd door Kitty Susan onder de vallende keepster heen geschoten.

Hierna ontspon zich een wedstrijd waarbij Ter Leede de tegenstander opving en bijzonder weinig weggaf. Tot de 23e minuut toen scheidsrechter van der Beek en op het oog onschuldige botsing tussen keepster Wendel van Riemsdijk en de spits van DTS boordeelde als een overtreding en de bal, tot ontzetting van de thuisclub, op de stip deponeerde. Het buitenkansje werd prima verzilverd (1-1).

DTS sterker

Na de rust was het DTS dat de lakens uitdeelde. Ter Leede verdedigde compact rond de zestien hierdoor ontbraken aanspeelpunten in de voorste linie en iedere mogelijke uitbrak werd direct door DTS in de kiem gesmoord. Opmerkelijk was wel dat ook DTS niet echt gevaarlijk kon worden. Een schitterend afstandsschot van de aanvoerster van DTS was de Ter Leede doelvrouw echter te machtig (1-2).

DTS plooide hierna terug en gaf Ter Leede weer meer mogelijkheden om gevaarlijk te worden. Een aantal kleine kansen waren echter niet besteed aan de voorwaartsen. Scheidsrechter van der Beek gaf Ter Leede na 80 minuten een goedmakertje, een makkelijk gegeven strafschop kon de Sassenheimers weer op gelijke hoogte brengen, Romy van Beelen stuurde de keepster de verkeerde hoek in maar schoof de bal vervolgens aan de verkeerde kant van de paal naast. Hierna was het verzet van Ter Leede gebroken en kon DTS EDE in de slotminuten nog profiteren van de enge fout in de achterhoede, Fraai stiftte de spits de bal in het lege Ter Leede doel (1-3).

Wedstrijd om plek vier

Komende zaterdag spelen de Vrouwen een uitwedstrijd tegen RVVH, een wedstrijd om de vierde plaats op de ranglijst. In de middaguren wisten de Vrouwen van Ter Leede 2, in de landelijke 1e klasse, nog wel een klinkende overwinning (6-2) tegen koploper IJzendijke te boeken.

_____________________________

Kijk voor het laatste (sport)nieuws op www.deteylinger.nl. Ook een wedstrijdverslag (met foto) insturen? Dat kan naar redactie@deteylinger.nl. Onze deadline is iedere maandag om 12.00 uur voor de eerstvolgende krant.

TOP vindt goede gevoel terug

Julia Schuiling in de aanval tegen Mirjam Maltha van Fortuna. | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam

Sassenheim n Na het laatste fluitsignaal werd de overwinning gevierd als een kampioenschap. De in groten getale meegereisde supporters steunden de ploeg van Jan Niebeek luidkeels de hele wedstrijd en dat leverde een hele mooie overwinning op. Een overwinning die broodnodig was na het verlies van twee wedstrijden op rij. Na een gelijke ruststand van 12-12 maakten de TOP-dames het verschil. Hun aandeel in de score was beslissend voor de 20-26 winst. Hiermee blijft TOP/SolarCompleet bij de eerste vier ploegen en op koers voor de play-offs.

De ziekenboeg bij TOP raakt maar niet leeg. Afgelopen week kwamen daar (weer) Celeste Split en Frank Mostard bij. Lichtpuntje was dat Nick Pikaar wel weer inzetbaar was, maar hij startte nog wel op de reservebank. Door de blessures begonnen Thomas Tiggelman en Julia Schuiling in de basis. De opstelling pakte op het eerste oog niet gunstig uit voor TOP, want zowel Schuiling als Tiggelman kwamen samen met Paul Anholts en Barbara Brouwer tegenover het meest ervaren en trefzekere vak van Fortuna.


TOP startte sterk aan de wedstrijd met een 0-2 voorsprong door Paul Anholts en Thomas Tiggelman. Ook de 1-3 (Jet Hendriks) was voor TOP. Hierna ging het moeizamer draaien, werd er te ver van de korf gespeeld en kwam Fortuna beter in de wedstrijd. De score werd overgenomen en pas bij 6-3 was het wederom Tiggelman, die een prima wedstrijd speelde. Hendriks, naast dat zij Hoek op slechts één veldgoal hield, was scherp in de afronding en zij zorgde voor de 6-5 en 9-6. Fortuna liep uit naar 10-6 en dat leek een serieus gaatje, maar het waren de dames (Barbara Brouwer, Julia Schuiling en Hendriks) die TOP binnen twee minuten weer op 10-9 zetten. Aanvoerder Mick Snel zorgde vervolgens voor de 10-10. TOP toonde veerkracht en wist zich onder de verdedigende druk uit te spelen. Daarnaast werden de speerpunten van Fortuna goed verdedigd en hielpen de spelers elkaar waar nodig. Met een 12-12 stand werden de kleedkamers opgezocht.Damesgoals

Na rust was het eerste schot van Barbara Brouwer gelijk raak. Julia Schuiling die tegenover de lange en negentien jaar oudere Mirjam Maltha kwam te staan gooide alle schroom van zich af en scoorde knap van afstand. In de volgende elf minuten waren het de TOP-dames die de wedstrijd beslisten. Sanne Jousma met onder andere een knappe one-hander, wederom Schuiling en Hendriks zorgden ervoor dat Fortuna niet dichterbij kon komen. De benutte strafworp van Brouwer betekende voor het eerste een voorsprong van vijf punten. De daaropvolgende 14-20 van de sterk spelende Anholts was de mooiste van de wedstrijd; in de sprong wist hij de bal in de korf te krijgen. Inmiddels had Nick Pikaar, onder luid gejuich van de meegereisde supporters, zijn rentree gemaakt.

Wissels

Fortuna was inmiddels druk aan het wisselen gegaan om de wedstrijd te kantelen, maar dit had weinig effect. TOP bleef rustig en geconcentreerd spelen. De laatste fase van de wedstrijd werd de aandacht aanvallend verlegd naar de heren en met heel sterk reboundwerk van Tim Flokstra werd Mick Snel veelvuldig met succes in stelling gebracht. Flokstra bekroonde zijn harde werken met een goal. Tiggelman scoorde zijn derde en de laatste goal voor TOP. In de buzzer werd het nog 20-26.

Net niet voor Foreholte

Merel van Drueten in de aanval voor Foreholte. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De wedstrijd van Foreholte tegen E&O was een spannende, waarin de tegenstander graag de grenzen fysiek opzocht. De thuisploeg verloor nipt met 30-31.

E&O nam het initiatief en kon makkelijk tot scoren komen. Het duurde lang voordat Foreholte de eerste bal in het net gooide, inmiddels al met vier punten achter. Na tien minuten ging Foreholte aan de slag om de achterstand in te halen. De laatste tien minuten van de eerste helft liepen gesmeerd, meer grip op de aanvallen en zelf meer tot kansen komen en afmaken. Ook al werd er flink geduwd en getrokken, maar de doorbraken van Foreholte waren sterk genoeg om dan nog tot scoren komen. Bij rust stond het 14-15.

Een aantal mooie acties bracht Foreholte na de pauze voorbij E&O. Na de time-out van de tegenstander ging het echter mis. Een voorsprong van vijf doelpunten werd langzaam weggegeven. Ineens ging er van alles mis. Ballen over de zijlijn, kansen missen en minder sterk in de dekking waren oorzaak van deze terugval. Foreholte kon het geweld van E&O doorbreken en kwam bijna op een gelijk stand. Met nog twintig seconden in balbezit om gelijk te maken werd het schot op het goal gestopt.

Geen rol voor The Bassets

Sassenheim n Het goede seizoen van de rugbyers van The Bassets uit Sassenheim komt tot een einde en plaats vijf in de landelijke Ereklasse lijkt vanaf nu het hoogst haalbare.

De vier ploegen die The Bassets voor moeten laten gaan zijn simpel weg nog een maatje te groot voor de jonge ploeg van coach Storm Carroll. De weg die The Bassets is ingeslagen blijkt de goede te zijn, met degelijk en solide rugby kan zij het iedere tegenstander meer dan lastig maken, maar om de topwedstrijden te winnen, daar moet zij nog aan werken. Dit werd ook afgelopen zaterdag duidelijk toen ze van titelkandidaat RCH uit Hilversum een veeg uit de pan kregen en met 63-5 daar verloren. Van dit soort wedstrijden kunnen The Bassets alleen maar leren. Deze lessen gaan zij gebruiken om hun zwaarbevochten vijfde plaats te behouden.

Komend weekend komt HRC uit Den Haag op bezoek in Sassenheim en dan willen ze aan het thuispubliek laten zien wat ze geleerd hebben en gaan vol gas de strijd aan.

Patricia Koot wint NK marathon

Patricia Koot als eerste over de finish in Hoorn. | Foto: pr./Hanneke Mennens Foto: pr./Hanneke Mennens

Warmond n Het was met een klein verschil, maar Patricia Koot kwam als eerste over de finish tijdens het Nederlands Kampioenschap voor Dames Junioren C.

De zes snelste pupillen meisjes op het podium. | Foto: pr. Foto: pr./John van Klink
Patricia Koot als eerste over de finish in Hoorn. | Foto: pr./Hanneke Mennens Foto: pr./Hanneke Mennens
De zes snelste pupillen meisjes op het podium. | Foto: pr. Foto: pr./John van Klink

Het NK Jeugdmarathon werd op zaterdag 8 februari in Hoorn verreden. Sanne Oosterwijk uit Lelystad had lang alleen op kop gereden en een voorsprong van ruim 12 seconden, maar na bijna vijftien ronden had Patricia Koot van de Warmondse IJsclub toch genoeg energie over om Oosterwijk in de laatste ronde net voor de finishlijn te verslaan. Marieke de Vries uit Grootegast ging met het brons naar huis.

De pupillen reden eerst in series, de snelsten uit de series mochten daarna in de finale strijden om het kampioenschap. Vanuit de Warmondse IJsclub reed Kyenno Fredrikze mee bij de jongens Pupillen A. Zijn plaatsing in de serie (21e) was niet hoog genoeg om de finale te mogen rijden.

Junioren

Bij de Dames Junioren A finishte Socha Zuiderduin (WIJC) op de elfde plaats. Bij de Heren Junioren A eindigde Voorhouter Tom Leltz (WIJC) ook op de elfde plaats. Het peloton was gedubbeld en moest al na 39 ronden afsprinten, Tom kwam als vierde van het peloton over de finish. De rijders met een ronde voorsprong moesten in de resterende elf ronden strijden om het kampioenschap. Dat werd uiteindelijk gewonnen door Harm Visser die voor de tweede keer NK jeugdmarathon kampioen werd.

Vergeer start niet

Yves Vergeer (WIJC) is niet gestart op dit NK marathon bij de A-junioren. Hij spaarde zich met het oog op de komende finale van de ISU World Cup junioren op 15 en 16 februari in Minsk en het WK junioren van 20 tot en met 22 februari in Polen.

Jan Roos krijgt zilveren tossmunt

Sassenheim n Dertig scheidsrechters uit het Nederlandse amateurvoetbal hebben tijdens het ARAG KNVB Fair Play event uit handen van toparbiter Björn Kuipers een replica van zijn zilveren munt ontvangen. Daarmee wordt waardering uitgesproken voor hun onmisbare rol. Ter Leede-icoon Jan Roos ontving ook zo'n bijzonder bedankje.

Kuipers ontving eind vorig jaar zijn eigen zilveren tossmunt, een initiatief van ARAG en de Koninklijke Munt ter gelegenheid van de 150e internationale aanstelling van de FIFA-arbiter. Ter Leede icoon Jan Roos kreeg een soortgelijke blijk van waardering voor zijn inzet met een replica van de unieke toss munt. Hij kreeg deze hoogstpersoonlijk overhandigd door Björn Kuipers. Roos zet zich bij Ter Leede al jaren in en heeft op zijn eigen manier veel bijdragen aan de arbitrage binnen de vereniging. Naast de uitreiking van deze munten waren de ARAG Fair Play gecertificeerde clubs uitgenodigd voor een netwerkbijeenkomst over inclusie, diversiteit en scheidsrechterswerving.

Schaatspupillen strijden om regiotitel

Teylingen n Jong talent en schaatsfans van elf en twaalf jaar streden zaterdag 8 februari in de Schaatshal Leiden om het kampioenschap van KNSB District Sassenheim. Bij de meisjes was de winst voor Danique van Rooden (STS-KGM), Julie van Santen uit Stompwijk werd tweede en de Sassenheimse Stefanie Koot (WIJC) werd derde, met een persoonlijk record over de twee ronden.

Het kampioenschap werd verreden over twee afstanden: twee ronden en één ronde. De start is bij één ronde natuurlijk erg belangrijk en dat is lastig. Over twee ronden zijn veel persoonlijke records gereden.

Vanuit de Warmondse IJsclub reed Imme Kok naar de vijfde plaats en werd Juul Kampschreur elfde met een persoonlijk record over de twee ronden.

Bij de jongens reden twee leden van de Warmondse IJsclub mee: Joep Mol werd vijftiende en Kevin Buitelaar negentiende, allebei in een persoonlijk record.

Marathon

Tot slot was er een marathon over acht ronden voor de meisjes. Hier werd Stefanie Koot (WIJC) tweede, achter Sanique van Rooden (STS-KGM) en derde werd Vera van der Leden van STC de Rijnstreek.
De jongens reden een marathon over tien ronden. De winst was voor Thibaut Vos (STS-KGM), hij eindigde voor twee jongens van STC de Rijnstreek, Niels Pennings en Kevin Roozendaal.

Nog een paar dagen voor Het Beste Idee

Teylingen n Nog een goed idee voor een maatschappelijke initiatief, maar dat nog niet ingezonden? Doe dat dan snel, want inzenden voor Het Beste Idee 2020 kan tot en met vrijdag 14 februari. Stichting de Combibrug ziet graag nog meer ideeën binnenstromen. De winnaar ontvangt een cheque van 3.000 euro.

Niet alleen sportverenigingen, maar ook cultuur- en sociaal-maatschappelijke verenigingen en scholen kunnen meedoen aan een nieuwe ronde van Het Beste Idee. Daarin is de Combibrug, in opdracht van de gemeente, op zoek naar de beste sociale ideeën om mensen met elkaar te verbinden. Kleine en grote ideeën zijn welkom.

De inschrijving ging begin december open. Inmiddels heeft de Combibrug al zeventien 'Beste Ideeën' binnen. Als dat aan Rob Jonkman van Combibrug ligt, worden dat er nog veel meer. "We hebben de inschrijving verlengd tot half februari, omdat sommige verenigingen aangaven nog wat tijd nodig te hebben. Dat geeft anderen ook de gelegenheid om hun idee nog aan te melden." Hij is enthousiast over de inzendingen tot nu toe. "Wij zijn blij met zoveel leuke ideeën! Zowel uit sport, culturele als sociaal-maatschappelijke hoek hebben we al reacties."

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met 14 februari via een inschrijfformulier op www.hetbesteideevanteylingen.nl. Daarna komt een panel eind februari bij elkaar en zij kiezen de drie beste ideeën. Tijdens een feestelijke bijeenkomst eind maart ontvangt de winnaar 3.000 euro, de nummer twee 2.000 euro en nummer drie krijgt een cheque van 1.000 euro. Er is ook een aanmoedigingsprijs van 500 euro voor een klein individueel initiatief. Maar ook alle andere ideeën worden geholpen, zegt Jonkman. "De Combibrug ondersteunt ieder idee. We geven indieners een zetje in de goede richting."

Weerbericht

Er pakten zich al dagenlang donkere wolken samen boven deze zondag. De weerkaarten voor het weekend kleurden achtereenvolgens geel, oranje en rood. De naderende storm heeft een naam: Ciara. Het is de eerste storm-met-naam die over Nederland raast. Een naam maakt de betreffende storm iets concreter, is de theorie daarachter. Mij lijkt dat teveel eer voor zoiets gewelddadigs als windkracht 10. Een vlag op een modderschuit. Al draagt een storm een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding. Of zoiets. Een minder mooie naam zou toepasselijker zijn. Maar dat is dan weer sneu voor wie zo heet. Ooit kregen grote stormvloeden de naam van de heilige die op die datum toevallig vereerd werd. Er is een Kerstvloed geweest, een Cosmas- en Damianusvloed, driemaal een Elisabethvloed en wel vijf keer een Allerheiligenvloed. Die gewoonte is bij ons denk ik door de reformatie in onbruik geraakt. Stormen kregen een maand en een jaartal. Februari 1953 is wel de meest tot de verbeelding sprekende. Ook in januari 1916 was er een memorabele storm. Vooral rond de voormalige Zuiderzee richtte die zoveel schade aan, dat de storm indirect leidde tot de aanleg van de Afsluitdijk en de IJsselmeerpolders. Mij heugt de storm van november 1972. Bij ons viel het licht uit, waarop mijn kleine broertje luidkeels begon te huilen: 'mama, papa, help mij, red mij!' Die dag waaide onder andere het complete dak van een flatgebouw in mijn geboorteplaats. Het noodweer van januari 1973 deed daar niet voor onder: toen waaide van dezelfde flat het nieuwe dak ook weer naar beneden…

Nu ligt er dus een uitgedachte en zorgvuldig samengestelde lijst van namen klaar. We kunnen een aantal stormen voort. Om en om krijgen de aanrollende stormen een meisjes- of een jongensnaam. Internationaal herkenbaar, zodat we ook na de Brexit het nog wel over dezelfde storm hebben, aan weerszijden van de Noordzee. Gek trouwens dat die eerste naam met een C begint. Heb ik een storm gemist? Laat me raden: de vorige heette Boris…

egbertvanderweide

Rust en ruimte door stilte in Taizéviering

Sassenheim n Een stilte die rust en ruimte geeft voor inkeer, dat kan tijdens de oecumenische Taizéviering in de Dorpskerk. Op zondag 16 februari om 19.00 uuris de volgende .Voorganger is ds. T. Moll.

Taizé is een oecumenische broederschap in Frankrijk. De stilte krijgt in deze Taizé-gebedsdienst een belangrijke plaats. Een stilte die rust en ruimte geeft voor inkeer. Even een stil moment om bewust met de situatie in de wereld of een situatie in je eigen leven om te gaan. Daarbij is er gelegenheid een kaarsje te ontsteken om je gebed extra te bekrachtigen.

Het Oecumenisch Kleinkoor Sassenheim verleent haar medewerking en instrumentale medewerking wordt verleend door Marlies Fioole (piano) en Ynte Hoekstra (blokfluit).

Gun jezelf de tijd om even op adem te komen. Iedereen, zowel jong als oud, van alle kerkelijke gezindten, is harte welkom.

Koning of profeet bij Kring Zoektocht

Voorhout n Voorhout n Kring Zoektocht Voorhout gaat op maandag 17 febuari verder met het thema 'Koning of Profeet, persoonlijk gewin of Thora' in De Verdieping (Alette Jacobslaan 1). De toegang is gratis.

Eric Ottenheijm spreekt over het hedendaagse leven en het leven in de tijd van Jezus en het spanningsveld van nu. Over gelijkenissen van Jezus als brug tussen profetie, wijsheid en Thora. Zijn prediking van het Koninkrijk van God. Dat koninkrijk is een zowel profetische als mystieke werkelijkheid van het leven in het aangezicht van God. Wat nog wel eens wordt vergeten is dat veel gelijkenissen in het teken staan van wijsheid en van Thora.

De bijeenkomst is van 20.00 tot 22.00 uur in De Verdieping, (Aletta Jacobslaan 1) De ingang is aan de achterzijde. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

Woensdag 5 t/m 12 februari

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Carnavalsviering m.m.v. Vivo; voorganger: pastor Owel

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): geen viering

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. J.J. Esveldt (Amersfoort); 19.00 uur Taizéviering

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, geen informatie

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, presentatie vormelingen, voorganger: Pastor Th. Blokland

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.W. van den Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Vrijdag 10.00 uur, Eucharistieviering met samenzang, voorganger: Pastor Spruit; Zaterdag 19.00 uur, uur: Woord en Communieviering met Papillon, voorganger: B. Prins.

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): Zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. E. van der Weide

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur eredienst, 19.00 uur onderwijsdienst o.l.v. Jan Zijlstra.

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling Warmond? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 16 februari binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl. Iedere week is er één winnaar uit Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout of Teylingen. Winnaar week 6: Sharona Sessink uit Hillegom. De oplossing was stoomwals.