De Teylinger

19 juni 2019

De Teylinger 19 juni 2019


Aandacht voor hondenbeleid

Wethouder Rob ten Boden en boa Rob Clemens delen sleutelhangers uit aan hondenbezitters. | Foto: PvK Foto: Piet van kampen

Teylingen n Veel hondenbezitters met de juiste moraal zullen zich niet aangesproken voelen. Voor de veelplegers van het niet opruimen van de hondendrol of het niet aanlijnen van hun viervoeter, wacht een dikke prent als zij op heterdaad worden betrapt. Wethouder Rob ten Boden bevestigde dit op maandag 17 juni bij de hondenuitlaatplaats aan de Componistenlaan in Voorhout, tijdens start van de jaarlijkse handhavingsactie van het hondenbeleid.

In heel Teylingen geldt de plicht om hondenpoep op te ruimen. Ook moeten de honden op de meeste plaatsen aangelijnd zijn, met uitzondering van de losloopgebieden en het buitengebied. Tijdens deze twee weken handhaven de boa's op de aanlijnplicht, de opruimplicht en de aanwezigheid van honden op voor honden verboden gebieden, zoals kinderspeelplaatsen. Eigenlijk zou het overbodig moeten zijn om hier bij herhaling de aandacht op te vestigen. Helaas is het nog steeds geen overbodige luxe zoals de praktijk telkens opnieuw leert. Ten Boden: "Als een hondenbezitter de poep niet opruimt en wordt betrapt, dan wordt er direct bekeurd en dat kost 140 euro. Bij het niet aanlijnen volgt er eerst een waarschuwing en bij herhaling wordt er een bon van 95 euro uitgeschreven. We gaan er intensiever op letten. Sociale controle is ook nodig en mensen worden opgeroepen om bij het constateren van de overtredingen hier een foto van te maken en te melden via fixi.nl of een app te sturen met de gegevens erbij". Op deze manier hoopt de gemeente de irritatie weg te nemen bij de niet-hondenbezitters en bij degenen die wel een hond hebben en netjes opruimen. Ook is er een beloning voor de opruimers. Tot en met 28 juni ontvangen hondeneigenaren die zich aan de regels houden een sleutelhanger met plastic zakjes voor het opruimen van hondenpoep. Emilie Neve woont in de Componistenwijk. "Er staan voldoende afvalbakken in de wijk en er is een uitlaatplaats waar de honden los kunnen lopen." Een andere bewoonster weet te melden dat er vooral veel grote honden los lopen en dat de kinderen daar bang voor zijn. Daar zal extra op worden gelet. De hondenbezitters zijn gewaarschuwd. De enkele aanwezigen kregen van de wethouder een sleutelhanger met gratis hondenpoepzakjes. | Tekst: Piet van Kampen

Volten nieuwe wethouder

Teylingen n De VVD heeft Marlies Volten voorgedragen als opvolger van de vertrekkende wethouder Bas Brekelmans.

Volten is geen onbekende in de gemeente Teylingen; na vier jaar raadslid (van 2002-2006) in Sassenheim te zijn geweest, was zij twaalf jaar (van 2006-2018) raadslid voor de VVD-fractie in de gemeente Teylingen. De laatste zes jaar was ze fractievoorzitter, in maart 2018 nam ze afscheid van de raad.

Volten neemt de portefeuilles, waaronder Wonen, Ruimtelijke Ordening en Economie, over van Bas Brekelmans over. Die neemt op donderdag 11 juli afscheid van de gemeenteraad.

Lees verder op pagina 3.

Kaagweek

Warmond n Dit jaar bestaat de Vereniging tot viering van Warmondse Feesten (VWF) 50 jaar en dat willen ze natuurlijk groots vieren. Dit doen ze uitgebreid tijdens de Kaagweek, van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni. Naast een aantal oude bekende activiteiten, zoals tobbetje steken en de proeverij zullen voornamelijk de vrijdag- en zaterdagavond anders ingevuld worden en extra feestelijk zijn met optreden van verschillende bands. Meer informatie op www.vwfwarmond.nl.

Winnares Massaro ontvangt de cheque voor haar idee voor meer zichtbaarheid in het verkeer. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Cheque voor
Teylings
Topidee

Plan
voor
meer
zichtbaarheid

Buurman & Buurman in actie voor KiKa

Ooievaars
Oostergeest
geringd

UITGEWEID n Lusten en lasten

Teylings Topidee: Zichtbaarheid in verkeer

Winnares Wies Massaro ontvangt de cheque voor haar idee voor meer zichtbaarheid in het verkeer. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Teylingen n De vijfkoppige jury was het erover eens: het idee van Wies Massaro voor meer zichtbaarheid in het verkeer is het beste Topidee om Teylingen nog veiliger te maken. Op donderdag 13 juni kreeg zij van burgemeester Carla Breuer een cheque van 6.000 euro om het verder uit te werken en in uitvoering te brengen.

Door Nico Kuyt

De gemeente heeft onlangs de inwoners gevraagd om hun ideeën op het gebied van veiligheid naar voren te brengen. Er kwamen maar liefst 109 ideeën het Bestuurscentrum binnen, van inwoners van in de 80 tot heel jong. De ingekomen ideeën zijn bekeken door een jury bestaande uit politie, brandweer, jongerenwerk en gemeente. Vijf inzendingen werden genomineerd voor de finale. Het eerste was een ´onraad-app´. Per kern kunnen daarmee inwoners onheilspellende zaken melden. Met WhatsApp zou het ook al kunnen, maar die is te beperkt en daarmee kunnen zaken niet worden gekoppeld wat deze app wel moet kunnen. Het tweede idee was een buurtbemiddeling, een mediation voor buren met mot. Het betreft dan het inrichting van een loket waar de knel naar knuffel kan worden omgebogen. Een derde betrof het samen veilig verblijven in de wijk. Een idee om mensen meer elkaar te laten treffen, zodat buren elkaar ook leren kennen. Een vierde ging over het samen bestrijden van jeugdcriminaliteit.

Zichtbaarheid

Alhoewel de onraap-app op de hielen zat, won het vijfde idee de top-titel. Het viel Massaro op dat veel personen in het verkeer verminderd zichtbaar zijn. Donkere kleding, zwarte kinderwagens, dat is in de schemer voor de automobilist niet goed op te merken. Mensen moeten zich daarvan meer bewust worden, vindt zij. "Ze moeten geen kerstbomen gaan worden, maar bewust worden om het verkeer te helpen ons te zien. Het gaat om wat je zelf kan doen", aldus Massaro, die van de burgemeester in het Bestuurscentrum een cheque ontving om daarmee samen met de gemeente mee aan de slag te gaan.

De bijeenkomst stond niet alleen uit het bekend maken van het beste Topidee, maar de aanwezigen konden vervolgens in gesprek gaan met de gemeente over diverse onderwerpen rond veiligheid, zoals online veiligheid, voorkomen van overlast en vermindering van diefstallen. Alle opmerkingen worden meegewogen in de herijking van het gemeentelijke Veiligheidsplan voor de komende vier jaar, dat de gemeenteraad over enige tijd zal worden voorgelegd.

'Volten heeft uitgebreid bestuurlijk netwerk'

Teylingen n De VVD heeft de opvolging van Bas Brekelmans binnen eigen kring weten in te vullen. Burgemeester Carla Breuer laat weten blij dat met de snelle voordracht.

"Allereerst mijn hartelijke felicitaties aan Marlies Volten, zij is een goede bekende. Ze is al zeventien jaar actief in de lokale politiek. Haar ervaring en uitgebreide bestuurlijke netwerk is van grote waarde voor Teylingen," schrijft Breuer in een reactie. "Ook mijn felicitaties aan de VVD-fractie die zo snel en unaniem tot deze voordracht is gekomen."

Marlies Volten keert, na haar afscheid van de raad in 2018, dus weer terug in de Teylingse politieke arena. "Ik ben blij met het vertrouwen dat de VVD fractie in mij stelt en ben zeer gemotiveerd om zo snel mogelijk aan de slag te gaan". Ook Monique de la Rie, de huidige fractievoorzitter, is enthousiast over de keuze: "Ik heb jaren met Marlies samengewerkt en heb er het volste vertrouwen in dat deze zware portefeuille bij haar in goede handen is".

Voorzitter van de VVD Teylingen, Bob Keeven, vult aan: "Marlies en ik hebben twaalf jaar samen in de VVD-fractie van de gemeenteraad van Teylingen gezeten en ik sta volledig achter de unanieme keuze van de fractie. Marlies is zeer ervaren en een bekwaam bestuurder. Ik ben ervan overtuigd dat zij ook het vertrouwen van de gehele gemeenteraad van Teylingen weet te winnen".

Inloopspreekuur voor ondernemers bij ISD

REGIO n Als ondernemer sta je er vaak alleen voor. Dat is meestal geen probleem, daar ben je ondernemer voor geworden. Maar soms zijn er situaties waarin je zou willen 'sparren' met een onafhankelijke adviseur, die een langjarige kennis en ervaring in huis heeft.

Voor die situaties kun je een beroep doen op adviseurs van Stichting Ondernemersklankbord. Zij werken op basis van vrijwilligheid. Zij geven advies op allerlei terreinen: bij de start van een bedrijf, marketing, hoe meer omzet, financieel advies, opvolging, bedrijfsbeëindiging of het voorkomen van een faillissement. Dinsdag 25 juni van 14.00 tot 16.00 uur houdt Ondernemersklankbord een gratis inloopspreekuur voor ondernemers bij ISD Bollenstreek, Hobahostraat 92 in Lisse. Meer informatie: www.ondernemersklankbord.nl.

Open dag Boerhaavetuin

Voorhout n Stichting het Boerhaavehuis organiseert een een open middag op zaterdag 22 juni tussen 14.00 en 16.00 uur.

De Boerhaavetuin is weer op haar mooist. De rozen en planten bloeien, de berceaus zijn weer frisgroen. Het is dus een goed moment om de de tuin te bezoeken, die wordt onderhouden door een grote groep vrijwilligers.

De vrienden en vriendinnen van de Stichting het Boerhaavehuis zijn op zaterdag 22 juni uitgenodigd voor hun jaarlijkse bijeenkomst. Onder het genot van praatje en een kop koffie is er ruim de gelegenheid om de Boerhaavetuin te bekijken. Ook andere bezoekers zijn van harte welkom. Het is dan mogelijk ook begunstiger van Stichting het Boerhaavehuis te worden. Meer op www.boerhaavehuis.nl.

Aandacht voor de natuur en het 'bijzondere leven onder het dak'

Leerlingen van de Buitenplaats zijn op zoek naar zoveel mogelijk verschillende waterbeestjes. | Foto: MV Foto: MV

warmond n Ieder jaar nodigt Lucelle Leemans de basisscholieren van Warmond uit bij buitenplaats Oostergeest voor bijzondere lessen over de natuur. Dit jaar werd ook het huis belicht, want bij de dakreparatie zijn bijzondere vondsten gedaan.

"Ik geef altijd alle kinderen een hand. De meesten komen hier natuurlijk al jaren, sinds de kleuters. We bieden elke keer een andere les aan, zodat ze nooit hetzelfde doen." Lucelle Leemans - van Nispen tot Pannerden staat bij het hek van de historische buitenplaats Oostergeest. Ieder jaar verwelkomt zij in juni alle basisschoolleerlingen. Dit jaar zijn dat er in totaal 271, verdeeld over vier dagen. De eerste groepen van basisschool de Buitenplaats kwamen op 3 en 4 juni al op bezoek, de andere groepen volgden deze week.

De kinderen van groep 1 tot en met 7 worden een ochtend of middag onderwezen op meerdere natuur-, cultuur en geschiedenisfronten. In totaal veertien vrijwilligers, waaronder de oude tuinbaas Jan Tijsen, helpen met de interactieve voorlichting. Zo krijgt groep zeven waterles en gaat groep vijf op zoek naar beestjes in het bos.

Het jaarlijkse programma is onderdeel van het overkoepelende landelijke project Van Luchtkasteel tot Dassenburcht. Het is ooit bedacht door een dame in het oosten van het land, vertelt Leemans. "Zij merkte iedere keer kleine vernielingen op haar landgoed. Het bleken uiteindelijk schoolkinderen te zijn. Ze kon ze natuurlijk straffen, maar bedacht dat het veel effectiever was om de leerlingen les te geven. Zo is het begonnen." Leemans merkt het enthousiasme van de kinderen. "Ze komen hier ieder jaar, het is ook een beetje hun thuis. En zeg nou zelf; of je uitleg krijgt in de schoolbanken of hier, zo in de natuur, dat maakt natuurlijk wel een verschil!".

Naast de natuurles, is er ieder jaar een nieuw thema. Dit jaar werd Leemans op het idee gebracht door de renovatie van het dak van haar huis. Daar vonden de dakdekkers naast overleden vogeltjes en vleermuizen, ook een krant uit 1919. Bijzonder voor de leerlingen om dichtbij te kunnen bekijken. Leemans heeft een verrassing voor de kinderen. Zij mogen allemaal hun naam op een blaadje schrijven, dat meegaat in een potje voor onder het dak. "Wie weet als dat na honderd jaar weer tevoorschijn komt!".

Burgemeester Noordwijk nieuwe informateur voor te vormen college in Zuid-Holland

Regio n Jon Hermans-Vloedbeld, de huidige waarnemend burgemeester van Noordwijk, gaat aan de slag als informateur voor een nieuw te vormen college van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland. Sjoerd Vollebregt, voorzitter van de Economic Development Board van de Drechtsteden, zal optreden als co-informateur.

Zij zijn daartoe bereid gevonden door Floor Vermeulen (fractievoorzitter VVD Zuid-Holland). Vorige week legde Hans Wiegel zijn functie als informateur in Zuid-Holland neer, nadat het CDA zich terugtrok uit de onderhandelingen. Vorige week werd ook duidelijk dat meerdere partijen 'te veel blokkades opwierpen' voor een coalitie met VVD en Forum voor Democratie, zo meldde de VVD in een reactie. Gedeputeerde Vermeulen kreeg na het afhaken van Wiegel van alle andere fractievoorzitters het vertrouwen om het initiatief te nemen voor een aanstelling van nieuwe informateurs. Hermans-Vloedbeld en Vollebregt zullen op verzoek van alle fractievoorzitters op basis van de verkiezingsuitslag van 20 maart verkennen welke partijen gezamenlijk een coalitie willen vormen die voldoende inhoudelijke basis heeft om te kunnen rekenen op een werkbare meerderheid in Provinciale Staten. De informateurs starten deze week met hun werkzaamheden als informateur.

Minderjarige brandstichters aangehouden

Sassenheim n De politie heeft vorige week vier minderjarige verdachten aangehouden voor mogelijke brandstichtingen in april en mei op verschillende locaties in Sassenheim.

In de maanden april en mei waren achttien brandstichtingen binnen de gemeente. De politie startte een onderzoek op om de dader(s) te achterhalen. Er vond onder andere een buurtonderzoek plaats en er werd met meerdere getuigen gesproken. De gemeente en politie werkten intensief samen om deze vernielingen een halt toe te roepen.

Aanhoudingen

In het opsporingsonderzoek kwamen meerdere verdachten in beeld. Op woensdag 5 juni werden twee 16-jarige jongens uit Sassenheim aangehouden. Op dinsdag 18 juni bepaalt de raadkamer of ze langer vast blijven zitten. Dinsdag 11 juni werden in dit onderzoek nog eens twee verdachten aangehouden. Het gaat om een twee jongens uit Sassenheim van 15 en 16 jaar. Hun betrokkenheid bij de brandstichtingen wordt verder onderzocht.

Wachtgeld voor wethouders

Teylingen n De gemeente Teylingen heeft de afgelopen vijf jaar 273.791 euro wachtgeld betaald. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd. Dat bedrag is ontvangen door zes oud-wethouders.

In Lisse ontvingen zes wethouders in vijf jaar tijd in totaal 404.449 euro, in Hillegom ging het om 287.839 euro voor hetzelfde aantal. Katwijk betaalde 694.965 euro aan zes wethouders en steekt hiermee flink uit boven de regio. In Noordwijk kregen twee oud-wethouders 44.443 euro. In Oegstgeest kreeg niemand wachtgeld. Landelijk ontvingen oud-bestuurders de afgelopen vijf jaar samen ruim 126 miljoen euro aan wachtgeld.

Vrijetijd festival valt in het water

Sassenheim n Het Vrijetijd festival is dit jaar afgelast. Op zaterdag 15 juni zouden verenigingen, clubs en stichtingen uit Teylingen zich presenteren in Park Rusthoff. Vanwege de hevige regenval in de nacht en uren ervoor, was het veld te drassig om met het festival door te gaan. Naar verwachting volgt in 2020 een nieuwe kans.

A je to voor KiKa!

Jeroen van der Nagel en Bart Keultjes gaan in hun 'barrel' in tien dagen door Europa om zo geld op te halen voor KiKa. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Met een auto van meer dan 20 jaar oud in 7 dagen zo'n 4000 kilometer door 10 landen van Europa afleggen. Van 22 juni tot en met 28 juni gaan Jeroen van der Nagel en Bart Keultjes de uitdaging aan tijdens The Barrel Challenge.

Onder de naam 'Team Buurman & Buurman' rijden de Voorhouters de rally door onder andere Tsjechië, Slowakije en Roemenië. Onderweg moeten ze ook nog een flink aantal opdrachten uitvoeren. Aan het avontuur hebben de buurmannen het goede doel KiKa gekoppeld. Om geld in te zamelen, dat rechtstreeks naar KiKa gaat, worden handjes verkocht. Op deze handjes staan de namen van de sponsoren en ze krijgen een mooi plekje op de auto. Via de actiepagina https://www.actievoorkika.nl/team-buurman-buurman kan geld gedoneerd worden op IBAN: NL89 INGB 0000008118. Belangrijk om te vermelden dat het om 'Team Buurman en Buurman' gaat. Jeroen en Bart zijn te volgen via fb.me/teambuurmanbuurman.

W

Samen rouwen

Voorhout n De Rafaëlgroep Voorhout organiseert woensdag 26 juni weer een bijeenkomst voor mensen die in hun naaste omgeving een dierbare verloren hebben in de Roef, naast de Bartholomeuskerk (Herenstraat 47). Het thema is 'Hoe gaat het nu met je?', Nelleke van de Oord van Humanitas gaat hierover in gesprek. De bijeenkomst begint om 14.30 uur. Inloop vanaf 14.15 uur. Voor vragen of vervoer, bel Lenny van Dam (0252-230457) of Greet Hoek (0252-216363).

St. Cecilia viert verjaardag met groots meezingfeest

St. Cecilia tijdens de OranjeProms in 2016. | Foto: pr./Liesbeth Parlevliet Foto: pr./Liesbeth Parlevliet

Voorhout n Muziekvereniging St. Cecilia organiseert op zaterdag 6 juli een grootse A-mee-Zing 100 Party in sporthal De Tulp ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum.

Onder het motto 'Muziek maken doe je samen"'viert St Cecilia graag haar honderdste verjaardag met muzikanten en publiek. Daarom ook de keuze voor een A-mee-zing 100 Party in sporthal De Tulp. Het wordt niet zomaar een evenement, maar een muziekspektakel waar jong en oud mee kunnen zingen, dansen en deinen op de muziek. Klassiekers als 'Barcelona', '99 Luftballons' en 'Even aan mijn moeder vragen' komen allemaal voorbij. Maar ook nummers als: 'Leef', 'Sexy als ik dans', 'Suzanne', ´Malle Babbe´ en 'Atemlos' kunnen luidkeels meegezongen worden.

Zitplaatsen

Of je nu op de dansvloer staat en meedanst met de Can-Can of dat je lekker geniet vanaf de tribune (er zijn ruim voldoende zitplaatsen): St. Cecilia gaat proberen om samen het dak van de Tulp te zingen. Met het grootste meezingkoor – net als bij de Toppers - wat in Voorhout ooit op de been is gebracht: het voltallige publiek.

Niet alleen de muziek is een geweldige show op zich, maar er zijn ook nog wat verrassingen in petto met visuele ondersteuning.

VIP

Voorafgaand aan de A-mee-zing 100 Party is er de mogelijkheid om – op vertoon van een VIP kaart - de VIP ontvangst bij te wonen. In een intieme setting worden bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje getrakteerd op enkele optredens van de solisten. Een meet and greet hoort hier uiteraard ook bij.

Kaartverkoop

De toegang voor de A-mee-Zing 100 Party bedraagt 15 euro. Bij de familievoorstelling betalen volwassenen 10 euro entree, kinderen tot en met 12 jaar krijgen voor 5 euro toegang. Volwassenen kunnen voor beide dagen ook een combi-ticket kopen voor 20 euro. Kaarten voor beide evenementen zijn te koop via www.stceciliavoorhout.nl. Of in de winkels Electro World IJsselmuiden, Primera Voorhout en Electro World Duynstee in Sassenheim en via de leden van St. Cecilia.

Kindervoorstelling

'Cielke maakt muziek' is een educatieve, spannende en muzikale zoektocht naar muziek voor iedereen vanaf 5 jaar, speciaal gemaakt door Marjoleine Mosselman en Paul Martens. De voorstelling is op zondag 7 juli te zien in De Tulp. Cultuur Verheft levert de verteller en acteurs. De sporthal gaat open om 11.30 uur en de voorstelling begint om 12.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 5 euro.

Warmond hoopt op nieuwe stunt van Emi van Jip bij kortebaan

Emi van Jip verdedigt de titel op de Herenweg. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Emi van Jip verdedigt op zaterdag 6 juli haar titel tijdens de kortebaan van Warmond. De merrie won in 2018 verrassend de koers over de Herenweg en haar grote achterban hoopt dat hun troef ook dit jaar hoge ogen gooit. De aanvang van de koers is 13.00 uur. De eerste start valt om 13.30 uur.

Dat Emi van Jip een kortebaan zou winnen, had de redactie van Kortebaandraverijen.nl niet durven dromen. Zij begonnen vorig jaar een 'Super Vrienden-actie' waarbij iedereen voor eenmalig 100 euro mede-eigenaar kon worden van een kortebaner. Uiteindelijk waren er 87 liefhebbers die meededen en via trainster Caroline Aalbers huurden zij Emi van Jip van eigenaar/trainer Jan Beemsterboer. Het doel was om meer mensen te laten ervaren hoe het is om eigenaar van een kortebaner te zijn en mede daardoor de terugloop in het aantal paarden op de kortebaan tegen te gaan.


Ook de Stichting Harddraverij Warmond had zich aangemeld als 'Super Vriend'. Tot hun verbazing zagen zij hun 'eigen' Emi van Jip met pikeur John Dekker vorig jaar zegevieren op de Herenweg. Vooralsnog bleef het bij deze ene overwinning. De merrie laat af en toe snelle ritten zien, maar maakt even zo vaak een galoppade. Dankzij meer aanmeldingen (meer dan honderd en Warmond doet ook weer mee) spreidt Kortebaandraverijen.nl, met Gaya Vip als tweede paard, dit jaar zijn kansen.


Veelvraat op de kortebaan

Of de deelname van de 'Super Vrienden' in Warmond weer zo'n succes wordt, is nog maar de vraag. Voor winst moet er waarschijnlijk worden afgerekend met Doc Holiday, de absolute veelvraat van dit moment op de kortebaan. Vorig jaar won hij vier kortebanen (waaronder het Nederlands Kampioenschap) en pakte daarmee de titel 'Paard van het jaar'. Ook het nieuwe seizoen is hij goed begonnen. Hij won samen met pikeur Bo Sprengers zowel in Assendelft als Venhuizen.


Concurrentie komt mogelijk van de paarden van Lindsey Pegram. Zij pakte vorig jaar de titel bij de pikeurs. Met Eliot Charisma (winnaar van de jkortebaan 2019 in Sassenheim), Southwind Raptor en Calistokingsdeep heeft ze opnieuw de beschikking over goede paarden. De laatste eindigde dit seizoen in beide starts als tweede.

Kindertoto

De kortebaan in Warmond is traditioneel een evenement voor het hele gezin. Ook voor de kinderen is er naast het spektakel op de baan voldoende te beleven. Zo zijn er springkussens en kunnen zijn gratis deelnemen aan de kindertoto. Het deelnemersveld met tips is vanaf donderdag 4 juli te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Meer informatie specifiek over het evenement in Warmond staat op www.harddraverij.nl.

Geslaagd!

Foto: Tiny van der Zwan

Teylingen n Na weken van hard blokken en spanning is het nu toch zo ver. Je bent geslaagd! De vlag kan uit. De redactie van de Teylinger feliciteert alle geslaagde examenkandidaten met de behaalde resultaten. Hopelijk komen daar snel nog extra namen bij van de herkansers.

Rijnlands Lyceum Sassenheim

VMBO theoretische leerweg

SASSENHEIM

Quincy Blankespoor, Sem de Bruijn, Evelien Bunders, Emily Cijntje,         Cristian Demoet, Tobias Feeke, Noud Hoekstra, Robin den Hollander, Steven Horst, Twan Jansen,         Luna Janssen, Serena Kharbouche, Roos Kniest, Olivier Kors,                 Femke Kuiper, Pieter van der Lans, Marko Milenkovic, Anna Nicola, Shaya Omtzigt, Nina Oostveen,         Bas Poppen, Sanne Rewijk,                 Esmay de Ridder, Marieke Rote,         Lucas Schepers, Rick Slee, Merjem Tafilovic, Noa Vonk,                 Joost Voorwinde, Bart Willemse, Nathan Zwaan, Angela Zwaan.

VOORHOUT

Tim Peeters, Sharon Appelman,         Julia Blanken, Tassnim Bouamar, Sanne Floor, Elise Hoogervorst,         Simon Imanse, Zulkaida Isaqzai, Eva van Kessel, Milan Ketz,         Milan Koppert, Rens Kramer,                 Martijn Lafeber,                 Fleur van Meekeren, Mitchel Meulenhoff, Susanna Nijsen, Kaylee Otte,         Lisandro Rincon Fraile, Sebastian Rodriguez, Jeremy van der Salm,         Suzanne Verboom, Mare Vrijhoeven, Estelle van Wieringen, Britt Zonneveld, Demi Zwetsloot.

WARMOND

Imme Blok, Blanca Blom,                 Lars Montagne, Annetje Velzel, Julie Zweekhorst.

Havo

SASSENHEIM

Jorik Barteling, Vera Bemelman, Mignonne Boer, Daan Brunekreef, Sophie van Erdewijk, Lotte Geurds, Anouk Grootendorst, Bo Helmus, Kevser Karaman, Demi Kerkvliet, Patrick Landwer Johan, Sarah van Leeuwen, Madelief van der Lugt, Mick van der Meij, Amine Omari, Pippi van Ooijen, Rens Oostdam, Boris Postma, Fleur Rewijk, Duco de Ridder, Olivier Ruijgrok,         Thijs Schepers, Tessa Sikking,         Bas Sommer, Lucas Versluis,         Pieter-Bas Visser, Lotte van Vliet, Kristel Vos, Nienke Warmerdam, Rik van der Zon, Floortje de Zwart.

VOORHOUT

Juana Alireda, Isabel Appeldoorn, Emma Berk, Friso Bleeker,                 Rick Blonk, Noor Breedveld, Frances Cramer, Aimée Daalder, Daan van Dalen, Jorrit van der Drift, Ziggy van der Elst, Charlotte van Epen, Sam Favier, Julian van Geijlswijk, Lisette Heijne, Florian Hierck, Anne Hulhoven, Sanne Jong, Sacha Kamp, Nikita van Klaveren, Stijn Louwerse, Stijn Luijkx, Rohaib Mahmood, Joey Ouwehand, Caressa Rincon Fraile, Lieke Roozen, Lara Sari, Cloë Slobbe, Tiffany Smit, Swen Veenstra, Tim Verburg, Stijn Verhart,         Kees Vermolen, Sam Vink, Harrie Vogelezang, Dominique Zitman.

WARMOND

Lorenzo Bito, Rick van der Boon, Jessy Heemskerk, Jaimy Koppers, Jan Mastemaker, Justin Merbis, Stan van Rijn, Isa Warmerdam.

Vwo

SASSENHEIM

Sanne Bloemendaal,         Nadine Eijsackers, Simone van der Geest, Stan Geurds, Caro van Goeverden, Dominic van de Graaf, Steef de Groot, Nils van Haalen, Brendan van der Hooft, Thijs ter Horst, Sanne Jagtman, Jesper van der Marel, Ole Neuman, Nicky Reitsma, Max Rood, Karlijn Schoorlemmer, Rebecca Seide, Jantien Stroeken, Eline van Velzen, Anne Wagenmakers, Britt Wesseling

VOORHOUT

Sam van den Akker, Yordi Beelen, Sybren Dijkstra, Tamar van Doorn, Sarah Edelaar, Timo de Gooijer, Isabel Götz, Rosa Haasnoot, Merel van Hameren, Jorden Hoek, Jeroen Korbijn, Babette Lange, Floortje Lemmers, Lisanne Lusink,         Julia Molenaar, Damian van Noort, Femke Oskam, Isa Quak, Sindy Rietvink, Yanna Smid, Jolijn Soonius, Niels Tomassen, Guus Tulen,         Daniëlle Verboon, Noor Verschure.

Teylingen College KTS Voorhout

VMBO basisberoepsgerichte leerweg

SASSENHEIM

Björn Beekman, Jessica de Bes, Brett Bouckaert, Melle de Fuijk,         Sam Herruer, Mart Jansen, Cas Janssen, Daan van Leeuwen, Tim Roor, Rose de Vroomen.

VOORHOUT

Fabian den Bleker, Yasmina         Cherkaoui, Dylan Messemaker, Rachel Slik, Joey Spaans, Renz Spreeuw, Boyd Willems.

WARMOND

Bram Kortekaas.

VMBO kaderberoepsgerichte leerweg

SASSENHEIM

Maud van Beek, Jordi van Berkel,         Kythana Goddijn,         Martijn                 Hogendorf, Inge Lubbersen, Niek van Nieuwkoop, Raymond van Vliet, Roxanne Wesseling,                 Lars Zomer.

VOORHOUT

Roos Aartman, Haradin Asghedom, Sven Barends, Donovan Beerenfenger, Marit Bleeker, Rens Bleeker, Bram Colijn, Jasper Does, Max van Gerven, Menno Haroun, Sem Heemskerk, Jim Hoogeveen, Niek Hukriede, Nick Jirka,         Luke Klarenbeek, Julian Kling, Manon van Leeuwen, Britt van der Luijt, Louise Mulder, Niels Nagtegaal, Luuk Pols, Thijs Schaaf, Luuk Schaap, Amber Schulte, Joey Slik, Bianca Stifano, Frank Stifano, Luca Tetteroo, Kosta Turov, Chris Verboom, Davy van Wieringen, Jeroen Wildeman.

WARMOND

Zico Bunders.

VMBO Leerwerktraject

SASSENHEIM

Stef Sluijmer, Stijn Veenenbos.

VMBO theoretische leerweg

SASSENHEIM

Jens Galjema, Fay Hoek,         Casper Korzelius, Daan Oskam.

VOORHOUT

Mette Groen, Stefan Hennekes, Bart Meeuwenoord, Dominique Scipio, Merlijn Smit, Maartje van der Zalm, Lars Zonneveld.

WARMOND

Thijs Heemskerk, Anne Warmerdam.

Fioretti College Hillegom

VMBO basisberoepsgerichte leerweg

SASSENHEIM

Jesse van den Oudenalder, Roy de Vries.

VMBO kaderberoepsgerichte leerweg

SASSENHEIM

Sead Durmic, Lena Farahat, Mila Jansen, Angela van Kesteren.

VOORHOUT

Melvin Kaptijn.

VMBO theoretische leerweg

SASSENHEIM

Kim Arts.

Fioretti College Lisse

VMBO theoretische leerweg

SASSENHEIM

Jasmijn van der Werf, Nathan Postmus, Wancho Karkalašev, Wendy van Eldik.

VOORHOUT

Alicia van den Burg.

Havo

SASSENHEIM

Anouk Waasdorp, Jill Lugtigheid, Roy van Delft, Tara van Kampen, Wendy Kotte.

VOORHOUT

Nina van Leersum.

Atheneum

SASSENHEIM

Julia Dewor, Suzanne van Dijk.

Gymnasium

SASSENHEIM

Iris Breedijk.

Teylingen College Duinzigt Oegstgeest

VMBO theoretische leerweg

SASSENHEIM

Lizzy Barnhoorn, Jelle Beijk, Huub van den Berg, Tirza van Duin,         Mandy Guijt, Charlotte van der Klugt, Joppe Knoester,                 Tim Lutjeboer, Tess van Mil, Teun Nieuwenhuis, Nina van der Ploeg, Sam Rotteveel, Levi van de Staak, Jeanine Tom, Irene Visser, Thymen Wesseling,

VOORHOUT

Bart van Ark, Martijn Barmentloo, Jamie Coelen, Jesper van Dijk,         Semme Goede, Sam van Goozen, Nikki de Heij, Stef Honsbeek, Rens Kooreman, Koen Mol,

WARMOND

Victoria Donker, Alec van Kempen, Loes Koning, Jelle Sikking, Stan van Velzen, Annan Verboom,         India Verhoef, Youri Vooijs,

Teylingen College Leeuwenhorst Noordwijkerhout

Atheneum

SASSENHEIM

Dominique van Duijn,, Ruben van Duijn,Robin Kappe, Stefanie van der Klugt,, Marjolein Severens,         Bente Vendel.


VOORHOUT

Rosa Berg, Frank van den Broek, Maud Burcksen, Daniël van Dam, Florentin Dutruel,         Isabelle Hertogh, Hugo Janse, Joost Jansze, Alon Keijzer, Chantal Kroon, Alyssa van Maris, Elise Melgert, Annabel Plompen, Gijs Schlief, Isa Turk,         Marije Veenhof, Olivia Zalewska.

Gymnasium

VOORHOUT

Nienke Berg, Marco van der Ploeg, Noa van Rijn.

Havo

SASSENHEIM

Jesper Alders, Nikita Hartman, Thijs Legel, Edward van der Meer, Cas Pouwels, Julian de Ridder,         Dave Tetteroo.

VOORHOUT

Famke van Ankeren, Laura van der Burg, Kasper Dobbe, Isa Duindam, Naomi Fengler, Nordine Hajjaji, Kim Herbrink, Jade Huang,         Tamar van Iterson, Axel de Jong, Gijs Kortekaas, Mees Kortekaas, Thom Kraaijmes, Puck Lemmers, Jasmijn Meeuwis, Sietse Neve,         Annick Nieuwenhuys, Eliane Nulkes, Babet Ommering, Dion van der Sanden, Mike van der Sanden, Joost van Steen, Jaro van Vliet, Jason Vonk,         Bas van Wieringen, Amée de Witte, Loes Wormgoor.

VMBO TL

SASSENHEIM

Medi van Muijen, Luke Plug.


VOORHOUT

Isabelle van Beelen, Jasper Goudzwaard, Amy Honsbeek, Dex van Kesteren, Ilse-Mare van Noort, Bo van der Poel, Nina van Putten, Isa van Steijn, Neal Venne.

Northgo College Noordwijk

VMBO theoretische leerweg

VOORHOUT

Estelle de Graaf, Merlijn Kracht, Lara Slats, Femke Turk,         Sepp Waasdorp, Mike Zuidhoek.

Havo

VOORHOUT

Rik Bahnmüller, Britt Burggraaf, Wytse Dijkstra, Lenka den Dulk, Sven van Horick, Chris de Josselin de Jong, Steven Kort,         Mees Kraakman, Kelly Prins, Thom Steendam, Esmee Versteeg,         Frank Vrijburg, Doris van der Werf.

Vwo

VOORHOUT

Tamara Dofferhoff, Merlijn van Gemert, Cyara Hartog, Esmee Heemskerk, Kim Heemskerk,         Mark Hellemans, Jasmijn Kruis,                 Annemijn van Meekeren, Lieve Nolst Trenité, Niels Oosterholt, Lara Owobowale, Romy Straathof,         Romarin van der Tang, Romy Verweij, Robert Vink,         Lars van Weerlee.

Driestar College Leiden

VMBO gemengde leerweg

WARMOND

Daan de Mooij

Visser 't Hooft Lyceum Locatie Kagerstraat Leiden

VMBO theoretische leerweg

VOORHOUT

Nina van den Hout

Havo

VOORHOUT

Jeremy van den Berg

Vwo

VOORHOUT

Caroline van Lierop, Friso Postma.

WARMOND

Rosa van de Repe

Ben je dit schooljaar wel geslaagd, maar hierboven niet genoemd? Stuur dan een e-mail met naam, woonplaats, school naar redactie@deteylinger.nl.

eindexamens

Hondeneigenaren zijn waaks

Martin Moonen en hond Jet houden hun omgeving scherp in de gaten. Foto: Novus Image Esther Moonen

U ziet ons, of u bent één van ons … Wij zijn de burgers die dagelijks met onze honden door de buurt lopen. Onze aanwezigheid draagt bij aan een veilige(re) leefomgeving wanneer wij zelf waaks zijn. In diverse gemeenten, zoals Katwijk, maakt de politie graag gebruik van de waarnemingen van hondeneigenaren. Terecht, meent Martin Moonen, want: "Alles wat niet in het plaatje past, valt mij op."

De Warmonder heeft recht van spreken, want hij was al vaker getuige en melder van incidenten. Dat geldt voor meer hondeneigenaren in Teylingen.

Zo zette Mariska de Graaff, die wij eerder portretteerde, de politie menigmaal op het juiste dievenspoor in Voorhout. "Ik heb bijvoorbeeld meegemaakt dat ze 's avonds laat met de trein kwamen om doelbewust in te breken in de buurt van het station. En dan hop, weer wegwezen in de volgende trein."


HEKEL AAN POTTENKIJKERS

Licht, lawaai en lang werk. De zogenaamde drie L's waaraan inbrekers een hekel hebben. Overtreders en criminelen willen echter vooral ongezien hun slag kunnen slaan. Zij hebben dus een bloedhekel aan pottenkijkers, ofwel wandelende baasjes. "Ik ken de auto's. Ik weet welke mensen waar wonen. Ik weet bij wie het licht 's avonds laat nog brandt, en bij wie niet", somt Martin Moonen op. In de gemeenschap van hondeneigenaren is hij geen uitzondering.

OP HETERDAAD BETRAPT

Dankzij Moonen slaagden agenten erin om een inbreker op heterdaad te betrappen bij een reeks insluipingen in zijn eigen straat. Een andere keer - tijdens de renovatie van 'Het Gastenhuis' (foto) - hoorde hij voetstappen op de steiger: twee mannen. "Eentje zat op het dak". Ook dit duo werd in de kraag gevat.

Eerder deze maand liet iemand zijn hond uit in het park achter appartementencomplex 'Park Klinkenberg'. Deze dorpsgenoot vond vele meters opengesneden rubber, afkomstig van vuistdikke koperleiding. De politie was dankbaar, omdat zij deze restanten van koperdiefstal kon linken aan een eerdere zaak.

NIEUW VEILIGHEIDSPLAN

Hondeneigenaren actief betrekken bij veiligheid gebeurt al jarenlang in diverse gemeenten. Wij adviseren dit ook al ruim 10 jaar in Teylingen. De gemeente werkt nu aan een nieuw veiligheidsplan. We zijn benieuwd of zij de meerwaarde van onze achterban effectiever gaat benutten. Bijvoorbeeld in combinatie met bestaande, buurtpreventie(app)groepen. Want waaks zijn we al.

Duinpolderweg rookgordijn; afspraken geschonden

| Foto: Tony Whelan

n Provincie Noord-Holland komt terug op afspraken

Regio n Vorige week presenteerden Groen Links, VVD, D66 en PvdA in Noord-Holland hun nieuwe coalitieakkoord 'Duurzaam doorpakken' voor vorming van een College van Gedeputeerde Staten. Speerpunten daarin: duurzaamheid, bereikbaarheid, leefbaarheid, innovatie. Het Programma 'Bereikbaarheid Bollenstreek', waar de Duinpolderweg deel van uitmaakt, wordt genoemd in het nieuwe coalitieakkoord 2019 - 2023. Dat betekent dus verandering, en hoe.

Door Jos Draijer

Ondanks bestaande afspraken met de provincie Zuid-Holland over de definitief vastgestelde keuze van het tracé (Midden-variant) voor de Duinpolderweg en de verdere uitwerking daarvan, heeft de nieuwe coalitie in Noord-Holland deze afspraken geschonden door geheel zelfstandig te beslissen dat in deze komende periode 2019 – 2023 alleen hoogwaardig openbaar vervoer en fietspaden worden gerealiseerd. Wel wordt de Bennebroekerweg verbreed.

De incidentele reservering van 79 miljoen euro voor de aanleg van de Duinpolderweg wordt aan andere zaken besteed. Ook wordt het tracé van de Bennebroekerweg/Duinpolderweg opnieuw ter discussie gesteld. Alle Noord-Hollandse belanghebbenden zullen opnieuw worden gehoord over de voorkeursvariant. Naar aanleiding van deze gesprekken zal, op basis van het Noord-Hollands belang, opnieuw gesproken worden met de provincie Zuid-Holland over de verdere realisatie van de weg en de voorkeursvariant.

Het ziet er dus naar uit dat de aanleg van de Duinpolderweg geschrapt gaat worden, ook al willen de Noord-Hollandse coalitiepartijen dat niet hardop zeggen. Gevolgen: onduidelijkheid, onzekerheid.

De gevolgen van deze politieke ontwikkeling kunnen aanzienlijk zijn. Kapitaalsvernietiging vanwege de miljoenen die al besteed zijn aan planvorming, onderzoek, reken- en tekenwerk voor dit (provincie)grensoverschrijdende project. Stagnerende samenwerking tussen de provincies Noord- en Zuid-Holland en de reputatie van Noord-Holland als betrouwbare en geloofwaardige bestuurlijke partner loopt averij op. Erger is dat er weer onduidelijkheid en rechtsonzekerheid wordt gecreëerd voor direct belanghebbende burgers, bedrijven en gemeenten. Wisten zij eindelijk waar ze aan toe waren, nu lijkt alles weer open te liggen.

Reacties

Hillegoms Statenlid Wim Bakx voor 50+ stelt: Het lijkt er nu inderdaad op dat de Duinpolderweg voor de komende periode 'geparkeerd' is omdat de gereserveerde 79 miljoen euro nu anders wordt besteed. Er moet nu maar nagedacht worden over de verbreding van N207 bij Lisse. Dan is Keukenhof ook geholpen".

D66 Statenlid Ton van Rijnberk uit Noordwijk laat weten zeer teleurgesteld te zijn over de opstelling van de nieuwe coalitie in Noord Holland. Van Rijnberk: "Na 10 jaar discussie en goed samenwerken eindelijk een compromis bereikt in NH en ZH over de definitieve tracékeuze Midden variant. Zwak optreden van NH. Afspraak is afspraak. ZH moet dus vasthouden aan het besluit over deze tracékeuze. NH heeft een probleem, niet ZH".

Wethouder/portefeuillehouder Anne de Jong (BBH) van Hillegom vindt dat de discussie niet opnieuw moet gaan over tracékeuzes. Wethouder de Jong: "Het definitieve tracé Midden variant is nu eenmaal definitief en op volkomen democratische wijze vastgesteld door beide provincies. Democratisch genomen besluiten terug draaien na verkiezingen komt de geloofwaardigheid van het openbaar bestuur niet ten goede. Begin juli komt de Stuurgroep bij elkaar en is hopelijk ook de nieuwe coalitie in ZH bekend. Wellicht weten we dan meer".

Van Rijnberk (D66): 'Afspraak is afspraak, vasthouden aan tracékeuze'

'Zorgen over antennes op flatdak'

Ingezonden n "De bewonerscommissie Kooiflats spreekt haar zorgen uit over de plaatsing van antennes op het dak van Kagerplein Oost en West in Sassenheim. Nu worden het nog 4G antennes, maar wat als het 5G antennes gaan worden?

Doordat er geen wetenschappelijke consensus bestaat en mensen ongerust zijn over de nieuwste technieken en hun toegenomen stralingsbelasting (4G, 4G+, 5G), zijn er al gemeenten die overgaan tot toepassing van het voorzorgsprincipe.

In 2016 zijn in Nederland al diverse gemeenten overgegaan tot handhaving van het voorzorgsbeginsel. De afstand van een zendmast met antennes ten opzichte van bebouwing mag niet kleiner zijn dan 400 meter afstand en de stralingsdichtheid moet minder dan 10 microwatt per vierkante meter zijn. Voor de antennes op Kagerplein is dit niet meer te realiseren, de antennes staan er bijna al.

Bewonerscommissie Kooiflats heeft met Woonstichting Vooruitgang afgesproken dat zodra 4G gaat veranderen naar 5G dat wij dat te horen krijgen. De antennes worden niet zomaar zonder ons in kennis te stellen aangepast voor 5G. Dit wordt in samenspraak vastgelegd op papier met Huurders Belang Teylingen.

Wij gaan dan weer actie ondernemen om dit tegen te gaan."

Lenie Witteman,

Bewonerscommissie Kooiflats Sassenheim

Hartekind zoekt collectanten

Voorhout n Stichting Hartekind is op zoek naar collectanten, die tussen 7 en 13 juli langs de deuren in Teylingen willen gaan. Hartekind wil door middel van financiering van wetenschappelijk onderzoek de overlevingskansen van hartekinderen vergroten. Aanmelden kan bij Jeroen van Beelen via hartekindvanbeelen@gmail.com.

Vierdaagse in beeld

Foto: pr./Gerard van Steijn

Voorhout n De jonge wandelaars moesten in de voorgaande dagen flink wat regen trotseren, maar kregen als beloning op vrijdag 14 juni een stralend zonnetje én een medaille na het lopen van de Avondvierdaagse. | Foto's: pr./Gerard van Steijn

Foto: pr./Gerard van Steijn
Foto: pr./Gerard van Steijn
Foto: pr./Gerard van Steijn
Foto: pr./Gerard van Steijn
Foto: pr./Gerard van Steijn
Foto: pr./Gerard van Steijn
Foto: pr./Gerard van Steijn

Succesvolle Blazen aan de Haven

pr./Tamara Esser Fotografie

Sassenheim n De tweede editie van Blazen aan de Haven is gewonnen door Toeter nog maar één uit Harderwijk. Het festival aan de Oude Haven werd georganiseerd door feestband De Flierefluiters. Op zaterdag 15 juni streden zes dweilorkesten om de winst in Sassenheim. Vanaf vier uur stonden ze allen twee keer op het podium om de jury te overtuigen. Dat lukte Toeter nog maar één dus het beste. Tweede werd de Feestbende uit Cromvoirt, de derde plaats was voor de Contactpuntjes uit Breda. De aanmoedigingsprijs, met de toepasselijke naam de 'Veer in je reet Bokaal' ging ook naar de Feestbende. | Foto: pr./Tamara Esser Fotografie

n Drie jonge ooievaars in nest Oostergeest geringd

Toop Heemskerk en Maarten Verrips ringen de jonge ooievaars onder toeziend oog van leerlingen van de Buitenplaats. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Drie jonge ooievaars uit het nest op Landgoed Oostergeest zijn op vrijdag 14 juni geringd. Maarten Verrips doet dit als vrijwilliger van de Stichting Ooievaars Research en Knowhow (STOK) al jaren.

Met een hoogwerker is de ooievaarsringer naar boven gegaan en heeft de drie jongen uit het nest getild en in een zak gestopt. Langzaam is hij met zijn kostbare vracht gedaald en in de wei zijn de jongen niet alleen geringd, maar ook gemeten en gewogen. Alle bijna 300 leerlingen van de basisschool de Buitenplaats waren uitgenodigd voor dit jaarlijkse festijn uitgenodigd. Vanuit de historische moestuin van Landgoed Oostergeest stonden zij op de regenachtige ochtend eerste rang.

De gemeten gegevens, het ringnummer en de locatie worden doorgegeven aan STORK. Daar wordt onder andere de ooievaarsstand bijgehouden, maar ook komt daar de melding binnen als er ergens een ooievaar wordt gespot. Via STORK komt dan onder andere bij Landgoed Oostergeest binnen waar een nakomeling van het ouder paar zich bevindt. De afgelopen jaren zijn locaties zoals Navarra (Spanje) doorgegeven en bij terugkomst van een lange reis naar het zuiden en op zoek naar een eigen nest zijn Oostergeest-ooievaars in bijvoorbeeld Berkel en Rodenrijs, Heemstede, Santpoort-Zuid gesignaleerd. Het ouder paar behoudt het bestaande nest. Ooievaars zijn heel monogaam. Zij blijven als paar altijd bij elkaar.

Frans Café sluit af bij Overbos

oznorCO_vivi Foto: pr.

Warmond n Het Frans Café sloot donderdagavond 13 juni het seizoe af met enkele wedstrijdjes petanque op de jeu-de-boulesbanen van tennisvereniging Overbos. Het was voor de eerste keer en zeker voor herhaling vatbaar, was de conclusie van vrijwel alle deelnemers. Na de zomervakantie worden de gebruikelijke bijeenkomsten van het Frans Café hervat. Daarover leest u binnenkort meer in deze krant.

PV De Voorhouter brengt cheque naar Bolero

Penningmeester Jan Nijgh, Ria van de Kooy en voorzitter Peter Tolk werden verwelkomd door Betty Haasnoot, teamleidster van deze instelling. Foto: pr.

Voorhout n Postduivenvereniging De Voorhouter wilde de 70ste verjaardag niet zomaar voorbij laten gaan. Met een jubileumreceptie op vrijdag 31 mei werd het feest gevierd. Daarnaast besloot het bestuur een lokaal doel mee te laten delen in de feestvreugde. De Voorhouter ging daarom op woensdag 12 juni op bezoek bij verzorgingstehuis Bolero, om daar het een cheque van 500 euro te presenteren. Penningmeester Jan Nijgh, Ria van de Kooy en voorzitter Peter Tolk overhandigden de cheque aan Betty Haasnoot, teamleidster van Bolero. Waar Bolero het geld voor gaat gebruiken, wordt later bekend gemaakt.

Rosa van Gool naar Ajax

Foto: pr.

Sassenheim n De vijftienjarige Rosa van Gool verruilt in het nieuwe voetbalseizoen Ter Leede voor het Beloftenteam van de Ajax-Vrouwen. Van Gool, dit jaar nog genomineerd als Talent van het jaar bij de Teylingen Sportprijzen, startte in de Ukken onder leiding van Jaap Schaap. Dit seizoen speelde ze in JO15-1. Haar talent bleef ook niet onopgemerkt bij de KNVB. Op 21 mei maakte ze als aanvoerder haar debuut in het Nederland Elftal meisjes onder 15 jaar.

Voorlichtingsavond over autisme bij volwassenen

Sassenheim n GGZ Rivierduinen en Stichting Lumen-Holland Rijnland organiseren op maandag 1 juli een voorlichtingsavond over autisme bij volwassenen plaats. De bijeenkomst wordt gehouden in de Julianakerk (Julianalaan 6) en begint om 19.30 uur. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Ruim één procent van de Nederlanders heeft een vorm van autisme. De hersenen van mensen met autisme verwerken informatie die ze waarnemen via zintuigen, op een andere manier. Hierdoor ervaren zij problemen op het gebied van communicatie, verbeelding en in het omgaan met anderen. Volwassenen met autisme hebben allemaal een andere combinatie van klachten en problemen wat ook voor naasten de nodige belasting kan geven.

Tijdens deze voorlichtingsavond vertelt een ervaringsdeskundige hoe het is om autisme te hebben en hoe je hiermee omgaat. Een professional gaat dieper op het onderwerp in, vertelt welk hulpaanbod er is en geeft omgangsadviezen. Voor meer informatie: bel 071-8908888 of kijk op www.rivierduinen.nl/agenda.

Zomerse pleinverkoop bij Kringloopwinkel Op Dreef

Sassenheim n Kringloopwinkel Op Dreef houdt op zaterdag 22 juni van 10.00 tot 16.00 uur pleinverkoop op het pleintje voor de winkel (Kagedreef 90). De nadruk ligt op het buitenleven met veel artikelen voor in de tuin, op het strand, vakantie en vrije tijd.

De huishoudafdeling verkoopt grote en kleine buitenbloempotten, rieten manden, balkonbakken, tuinzink en allerlei andere leuke dingen voor buiten. De afdeling boeken verkoopt boeken en tijdschriften van vele genres met de nadruk op tuinen, planten en zomerse gerechten. Reisgidsen over landen en steden, fiets- en wandelroutes. Een grote collectie plattegronden van landen en steden binnen en buiten Europa. De Muziekdoos verkoopt cd's (populair, kinder -en klassiek) en dvd's voor de helft van de prijs. De afdeling Curiosa verkoopt serviesgoed, rode Keulse potten en diverse antieke aangeklede poppen. De Winkel van Sinkel/Speelgoed heeft een grote diversiteit aan onder andere zwemvesten, zwemvliezen, zwemborden, maar ook rackets en ander buitenspeelgoed.

De totale opbrengst gaat uitsluitend naar goede doelen. Bij slecht weer wordt de verkoop binnen gehouden.

Dubbele opening in Boterhuispolder

Warmond n De Boterhuispolder heeft er een nieuw fietspad bij, dat op vrijdag 28 juni feestelijk wordt geopend door wethouder Rob ten Boden. Daarnaast zijn ook een vleeswinkel en Polderpodium nieuw.

De nieuwe voorzieningen in de Boterhuispolder zijn onderdeel van het recreatieve routenetwerk Leidse Ommelanden. Het nieuwe fietspad door de Boterhuispolder verbindt de Lakenvelder Boerderij aan de Zijldijk met het erf van Warmond Buiten aan de Warmondse Langebrug. Daar is ook het nieuwe Polderpodium waar fietsers en wandelaars terecht kunnen voor een kop thee of koffie. Om 13.30 verricht wethouder Rob ten Boden de officiële opening van het fietspad. Aansluitend zijn beide boerenerven te bezoeken.

Met het nieuwe fietspad is het weidevogelreservaat in de Boterhuispolder verder ontsloten voor fietsers en wandelaars. Tal van maatregelen zijn getroffen om de polder zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor weidevogels. Er wordt hier nog volop gebroed door grutto's, tureluurs, kieviten en scholeksters.

Nicci French signeert

Sassenheim n Het wereldberoemde schrijversduo Nicci French signeert op zondag 7 juli hun nieuwste boek in Sassenheim.

Het Britse echtpaar Nicci Gerrard en Sean French schrijft samen onder de naam Nicci French thrillers en korte verhalen. Hun nieuwste boek, 'Huis vol leugens', gaat over de 45-jarige Neve, die een ogenschijnlijk gelukkig leven leidt, met haar echtgenoot en drie kinderen. Schijn bedriegt, want ze heeft een affaire met een getrouwde man. Ze spreken regelmatig af in zijn pied-à-terre in Londen. Op een dag krijgt Neve een berichtje dat ze naar het appartement moet komen en ze treft daar haar minnaar dood aan, zijn schedel is ingeslagen. In paniek begaat ze daarbij een grote fout: ze maakt de plaats delict schoon, zodat het lijkt alsof ze er nooit geweest is. Ze wil niet dat haar affaire naar buiten komt. Maar daarna heeft ze geen keus: ze moet blijven liegen. Tegen haar gezin, tegen haar collega's en haar vrienden. En dan blijkt dat iedereen wel iets te verbergen heeft…

De signeersessie is op zondag 7 juli van 13.15 tot 14.15 uur bij boekhandel Wagner aan de Hoofdstraat. De toegang is gratis. Aanmelden kan in de winkel of via www.boekhandelwagner.nl/activiteiten.

Vrijwilligers gezocht voor oeverplantenonderzoek

In 2018 hebben buurtbewoners en onderzoekers de vegetatiekwaliteit van 246 oevers in kaart gebracht. | Foto: archief

Warmond n Welke planten groeien langs de sloten in de Leidse regio? Wat zegt dit over de vegetatiekwaliteit? Voor het tweede jaar op rij zoeken Naturalis en het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden hulp om deze vragen te beantwoorden. Op zaterdag 30 juni doet het NOCK van 14.00 tot 16.00 uur onderzoek. Zij kunnen daar veel hulp bij gebruiken.

Door natuurvriendelijk beheer proberen de gemeente Leiden en omliggende gemeenten de biodiversiteit van de oevers te verbeteren. Hiervoor is het belangrijk om in kaart te brengen met welke oevers het goed gaat en welke oevers van een beter beheer zouden kunnen profiteren.

Op zondagmiddag 30 juni kunnen vrijwilligers van 14.00 uur tot 16.00 uur aan de slag op Koudenhoorn. De start is in het Natuur Ontdekking Centrum met een korte inleiding en het doornemen van de methode. Daarna gaan ze naar een slootkant om gezamenlijk een eerste oefening in het herkennen van bepaalde plantensoorten te doen. Vervolgens begint het echte werk en gaan de groepjes een aantal slootkanten op Koudenhoorn inventariseren. De activiteiten worden begeleid door ervaren onderzoekers van Naturalis en/of de Universiteit.

Aanmelden voor de workshop op Koudenhoorn kan via info@koudenhoornontdekken.nl. Voor het bijwonen van andere workshops, of bij vragen, mail naar oeverplanten@gmail.com. Voor meer informatie, kijk op www.mijnoeverplanten.nl.

Boekverkoop

Sassenheim n In de Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Sassenheim (Kerklaan 42), zijn vanaf dinsdag 18 juni weer afgeschreven boeken en tijdschriften te koop. Het gaat om zowel jeugd- als volwassen boeken. De boeken kunnen van eigenaar wisselen voor 50 eurocent per stuk, of voor 2 euro voor vijf boeken. Een pakket van vijf tijdschriften kost 1 euro. De verkoop is tijdens openingsuren.

nieuws/uit!

Zomerbridge in Teylinger Soos

Sassenheim n Bridgeclub Teylinger Soos, gevestigd in de Zevensprong (Rusthofflaan 27a), vierde op maandag 10 juni het eenjarig bestaan. Deze zomer is de soos iedere woensdag- en zondagmiddag geopend om 14.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie via Ida Heyl (06-23394280).

Succes Elstgeestercross bij Voorruiters

De winnaar van de categorie paarden hoog, Sandrine Jonkers, in actie. | Foto: pr./Marcel van den Bos Foto: pr./Marcel van den Bos

Voorhout n De negende editie van de Elstgeestercross bij rijvereniging Voorruiters, op Eerste Pinksterdag, leverden weer veel winnaars op.

Daar waar het op zaterdag nog regen, storm en noodweer was, werd zondag onder ideale temperaturen en met een heerlijk zonnetje de jaarlijkse crosswedstrijd voor pony's en paarden verreden. Dat de paardencross leeft, bleek wel uit het aantal deelnemers. Aan deze negende paardencross deden maar liefst 56 combinaties mee. De deelnemers waren onderverdeeld in de categorieën: pony's laag, pony's hoog, paarden laag en paarden hoog. Voor de organisatie was de uitdaging des te groot omdat er twee starts per combinatie waren ingeroosterd. Hierdoor waren er dit jaar maar liefst 112 starts.

Accommodatie

De vereniging telt in het zomerseizoen bijna honderd leden en dat is behalve de liefhebberij voor de sport mede te danken aan de accommodatie", laat voorzitter Kees Zwetsloot weten. "Wij beschikken over een uniek permanent crossterrein en er wordt diverse keren in de week getraind in de disciplines: dressuur, cross en mennen". Alle leden moeten wel over een eigen paard of een door hen verzorgd paard beschikken, want de Voorruiters is geen manege.

Het parcours was dit jaar wederom opgebouwd uit natuurlijke hindernissen, zoals een waterpartij, een schatkist, een hooiberg, hooiruiven, spoorbomen, tractorbanden, een bezembak, een stenen muur, een kasteel en kerk, en zelfs een hindernis van wijnvaten en een paddenstoel met rood en witte stippen.

Winnaars

In de categorie pony's laag ging de hoofdprijs naar Britt van Bemmel van de Tournooyruiters met haar pony Pinockio Optimus. In de categorie pony's hoog streek Maartje L'amie met het Roy met die eer. Zij rijdt bij de Boekhorstruiters. Bij de categorie paarden laag waren zoveel deelnemers, dat deze categorie opgesplitst werd. De eerste categorie werd gewonnen door Wendy van Dijk van de Voorruiters met haar paard met Branco. Sabine van der Lubbe van de Blesruiters wist met haar paard Abba de hoofdprijs binnen te slepen in de tweede categorie paarden laag. Aan het einde van de dag bemachtigde Sandrine Jonkers namens de Voorruiters met haar paard Fanatique de hoofdprijs. Zij kreeg, net als alle andere winnaars, een bedrukte deken uitgereikt door voorzitter Zwetsloot en zijn assistent Nick Verdel.

TOP sluit seizoen af zonder nationale titel

Sassenheim n TOP/SolarCompleet heeft in de halve finale om het landskampioenschap op het veld verloren van LDODK. Lange tijd stonden de Sassenheimers voor, maar in de slotfase gingen de Friezen er met de overwinning vandoor.

Het is even geleden dat in Sassenheim na een seizoen géén hoofdprijs is gewonnen. In de Korfbal League lukte het de ploeg niet om de finale in ZiggoDome te bereiken. Fortuna bleek te sterk in de play-offs en won later ook de landstitel. Dit is de absolute hoofdprijs in korfballand. De strijd om de nationale titel op het veld is daarbij vergeleken een troostprijs. Toch wilde TOP er in de halve finale tegen LDODK nog vol voor gaan. De Sassenheimers namen het initiatief in Gorredijk en stonden bij rust met 10-11 voor. Na rust liep TOP uit naar 12-17, maar daar stokte het. LDODK kwam in het laatste kwartier sterk terug en trok de wedstrijd alsnog naar zich toe (21-19).

Door het verlies zit het seizoen voor TOP erop. Eentje zonder landstitel, terwijl TOP vooraf een van de gedoodverfde favorieten was. Ook de andere favoriet, PKC, kon het dit seizoen niet waarmaken. Zij verloren in de andere halve finale van Dos'46 (met 14-20). LDODK en Dos'46 gaan op zaterdag 22 juni uitmaken wie zich landskampioen op het veld mag noemen.

Handbalsters Foreholte C1 kampioen

Foreholte C1 is na een spannende wedstrijd de terechte kampioen. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Foreholte dames C1 heeft de kampioenswedstrijd tegen concurrent Verburch gewonnen. Daardoor mogen ze zich dé kampioen noemen.

Judoka Wijnand Marks wordt aangemoedigd door zijn teamgenoten. | Foto: pr. Foto: pr.

Op zondag kwam nummer één Verburch op bezoek om in een rechtstreeks duel uit te maken wie zich kampioen mag noemen. De dames van HV Foreholte stonden op scherp en gaven de tegenstander niet veel ruimte.

De doelpunten vielen aan beide kanten en tot 16-16 ging de stand gelijk op. Daarna sloeg Foreholte een gat van twee punten en won met 18-16. Juichend maakten de dames het meer dan terechte ererondje.

In het weekend van 21 juni is na het beachhandbaltoernooi van de vereniging, op het strand in Noordwijk, bij de Break-out de huldiging van de kampioenen van afgelopen seizoen.

STV organiseert Open Jeugdtoernooi

Sassenheim n De Sassenheimse tennisvereniging organiseert van 1 tot en met 7 juli voor de 25ste keer het Open Jeugdtoernooi. De sluitingsdatum van de inschrijving is op donderdag 20 juni.

Zowel voor jongens als meisjes zijn de leeftijdscategorieën: Groen 8 tot en met 14 jaar, Geel 10 tot en met 14 jaar en Geel 11 tot en met 16 jaar. Nieuw dit jaar is dat deelnemers zich niet alleen voor het enkeltoernooi kunnen inschrijven, maar ook voor het dubbeltoernooi en het gemengd dubbeltoernooi.

Het toernooi begint op zaterdag 1 juli. Iedere speeldag kunnen de deelnemers meedoen aan een prijsvraag en meedingen naar de dagprijs. Met hun deelname ontvangen ze een gratis lot waarmee ze op de finaledag van 7 juli bij de loterij kans maken op prijzen zoals een tennistas en sporthorloge.

Inschrijven voor het toernooi kan via www.toernooi.nl.

Schooltoernooi bij Forwodians

voorhout n Het schoolbasketbaltoernooi, georganiseerd door Forwodians, is op zaterdag 22 juni in sporthal De Tulp. Naast trainingen en wedstrijden, kunnen kinderen ook kennismaken met rolstoelbasketbal.

Kinderen van de groepen 3 en 4 kunnen zich vanaf 9.00 uur inschrijven. Om 9.30 uur starten zij met een spelletjescircuit. Bij de spelletjes staat het plezier en het samen sporten voorop en natuurlijk wordt er aan de basisvaardigheden van het basketbal gedacht. De training duurt tot 11.00 uur.

Om 11.00 uur start het 3 x 3 basketbaltoernooi voor de groepen 5 en 6. Raoul Straathof, ooit assistent-trainer bij ZZ-Leiden, begeleidt de warming-up. Om 14.00 uur start de warming up voor de groepen 7 en 8. Daarna starten zij hun toernooi. De teams uit de verschillende groepen hebben allemaal hun eigen poule. Ook het rolstoelbasketbal komt weer onder de aandacht met het parcours, onder leiding van Jaap van Beelen van het rolstoelteam uit Katwijk.

Het basketbaltoernooi wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818 en schoonmaakbedrijf Alkanaany.

Zwarte band voor judoka Wijnand Marks

Voorhout n Wijnand Marks heeft op zaterdag 15 juni zijn zwarte band judo behaald. Tijdens het examen in Spijkernisse werd Marks aangemoedigd door enkele teamgenoten van Judo team Bollenstreek. Hij kon de eerste worden in het team die deze band behaald.

Als valpartner had Marks zijn leraar en judomaatje Johan Zagers meegenomen. Zagers: "Wijnand betekent heel veel voor ons team. Naast zijn functie als teammanager, assistent-coach en binnenkort ook judoleraar, zit hij diepgeworteld in onze club. Om hem te bedanken voor zijn enorme toewijding aan ons team en onze sportschool leek mij het gepast als ik voor hem zou vallen". Zagers kreeg de eer om Wijnand zijn zwarte band om te knopen. Een mooi moment voor leraar en leerling. | Foto: pr.

Toernooi bij SSV

Voorhout n Tennisvereniging SVV (Sportlaan 9) organiseert van 15 tot en met 19 juli het jaarlijkse 50-plustoernooi. De wedstrijden worden overdag gespeeld in de sterktes 7 en 8. Er worden alleen dubbels gespeeld, dames, heren en mix. Het inschrijfgeld is 10 euro per onderdeel. Voor dit toernooi is het niet nodig om lid te zijn van de tennisbond. Op vrijdag zijn de finales. Inschrijven via www.toernooi.nl of bel naar Annemiek Mens via 06-53195276.

Lusten en lasten

Het is maar goed dat deze krant geen ochtendblad is. Deze column zou uw eetlust bederven. Maar hij moet geschreven worden. De problematiek is herkenbaar en nijpend. Over honden gaat het en over de lusten en lasten die ze meenemen. Tegenover het plezier dat hondenbezitters hebben van hun trouwe viervoeters staan ook verplichtingen. Zo is er binnen het verspreidingsgebied van deze krant een aanlijnplicht, buiten de daartoe aangewezen losloopgebieden. En er is een opruimplicht. Daartoe zijn op strategische plekken handige containertjes opgehangen met daarin vrijelijk ter beschikking gestelde zakjes. Direct daaronder is vaak een afvalbak. Voor de gevulde zakjes. Eerlijk is eerlijk: ik vind dat opruimen ook niet echt leuk. Zeker wanneer de substantie van hetgeen opgepakt moet worden zich daar niet echt toe leent. Ik spreek uit ruime ervaring, dat voelt u wel aan. Maar wat moet, moet. 's Winters is de warme vulling van het zakje enigszins een weldaad voor mijn koude handen. Meer positiefs weet ik er niet van te zeggen. Hooguit dat dit opruimen jezelf en anderen behoedt voor poep onder je schoen. Het echte probleem is gelegen bij die hondenbezitters, die zich nergens wat van aantrekken. Bij ons in de buurt laat een dame haar forse hond 's avonds bij voorkeur loslopen. Forse honden brengen forse keutels voort. Er spelen kinderen bij ons in de straat. Maar de dame maalt daar niet om. Zij loopt onverdroten verder. Toen ik haar eens quasi onschuldig door zag lopen terwijl haar hond halt hield, sprak ik haar aan. Het werd me niet in dank afgenomen. Waar ik me mee bemoeide, vroeg ze mij. Dat was duidelijk: met haar nalatigheid. Ze had geen zakjes, zei ze. Dat was een mager excuus: die hingen op vijf meter afstand. Ze zijn rood dus vallen goed op, kan niet missen. Mopperend ging ze aan de slag. Ze had er geen handigheid in, want uit haar binnensmondse vloek maakte ik op dat niet alles in het zakje kwam. Met moeite onderdrukte ik enig leedvermaak. Of het structureel geholpen heeft, betwijfel ik. Maar wie weet draagt dan dit stukje iets bij aan een schonere wereld.

egbert van der weide

19 t/m 26 juni

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Gemengd Koor, voorganger: pastor P. Owel

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur, E-meeting, voorganger: Ds. H.R. Betting

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. A.A. Bosma

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: dhr. A. van den Os

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, Terugkomviering Eerste Heilige Communie/Eucharistieviering , voorganger: Th. Blokland

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.W. v.d Berg (avondmaal)

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur, Eucharistieviering met samenzang, voorganger: Pastoor Goumans

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. J. de Klerk (Wassenaar)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Marco van Delft

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur, eredienst o.l.v. Armand Lefeu

Wilt u kans maken op twee bioscoopkaartjes? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 23 juni bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl.

We hebben het u afgelopen week wel erg lastig gemaakt door geen antwoordvakjes bij de puzzel te publiceren. Onze excuses hiervoor. Helaas is er daardoor deze week ook geen winnaar.