De Teylinger

20 november 2019

De Teylinger 20 november 2019


Sinterklaas in Sassenheim

Samen met de carnavalsvereniging ging Sint voor in de polonaise. | Foto: Piet de Boer

sassenheim n De Oosthaven staat afgeladen vol. Met name kinderen, maar ook vaders, moeders, opa's en oma's zien hoe Sinterklaas voet aan wal zet in Sassenheim. Na een tocht door het dorp op zijn smetteloos witte schimmel geniet de Sint op het Kerkplein van circus- dans- en muziekoptredens. De Sint is blij terug te zijn en danst daarom als afsluiting samen met zijn Pieten, Pietinnen en Gutenvrij Pieten de Pieten-polonaise door de Hoofdstraat.

Lees verder op pagina 5

Burgemeester Carla Breuer verwelkomt de kindervriend in de haven. Het was afgeladen vol op het plein met honderden fans van de Goedheiligman. De bisschop uit Spanje stond op een groot, hoog podium. Ouders die verder weg stonden namen hun kinderen op de nek. Iedereen kon zo met eigen ogen zien dat de Sint echt gearriveerd was. De Bisschop uit Spanje maakt dan aan alle onzekerheid een einde. Met luide, maar waardige stem verkondigt hij dat ieder kind zijn schoen mag zetten. Daarna klinkt een luid applaus.

Polonaise

Van de haven rijdt de Heilige Nicolaas op zijn schimmel naar het kerkplein in de Hoofdstraat. Daar delen Pieten zakjes met (glutenvrije)pepernoten en suikerwerk uit. Sinterklaas op zijn bisschoppelijke zetel geniet van de circuspieten, bewondert de dansvoorstellingen en luistert naar de muziek van het Pietenorkest. Daarna laat de Sint zich geduldig tientallen keren fotograferen met zijn fans op schoot. Als alle snoetjes digitaal vastgelegd zijn, laat de eerbiedwaardige grijsaard zien dat hij nog in een puike conditie is. Hij leidt de grote Pieten-polonaise tot de zon achter de huizen verdwijnt. Dan vertrekt Sinterklaas. Hij moet met zijn Pieten het dak op om zoveel mogelijk schoentjes te vullen.

Op reis voor Het
Vergeten Kind

Ik was aan een nieuwe uitdaging toe

Groen en
golfen gaan hand in hand

Buitenplaats wéér
kampioen

Crescendo n blaast 115 verjaardagskaarsjes uit

Ergernis over prijzen Overteylingen

TEYLINGEN n Het is bouwen of niet bouwen. Zo schat wethouder Marlies Volten de ontwikkeling van Overteylingen-Oost in. De verkoopprijzen van de woningen zijn behoorlijk hoger dan de gemeentelijke Woonvisie aangeeft, waardoor sociale koop bijna niet meer haalbaar is. Woordvoerster Sybrinne de Vries (CDA) zwengelde het euvel in de laatstgehouden raadscommissie Ruimte aan.

door Nico Kuyt

Het CDA, de ChristenUnie, GroenLinks en PvdA dienden vorige week een motie in om als B&W ervoor zorg te dragen dat de verkoop van de woningen in het plan Overteylingen-Oost met onmiddellijke ingang wordt opgeschort zodat politiek Teylingen een licht kan werpen op de verkoopprijzen van de woningen. Die wijken namelijk stevig af van wat de gemeentelijke Woonvisie wel wenst. Daarin zijn maximum bedragen genoemd om het aanbod van goedkope koop- en huurwoningen beschikbaar te houden.
De ontwikkelaar van Overteylingen-Oost maakte onlangs de prijzen bekend. ´Die woningen zijn te duur. Goedkope koopwoningen komen er niet. Mensen hadden gehoopt op een goedkope woning. Die sociale woningen zijn niet gekomen en mensen voelen zich in de steek gelaten´, aldus De Vries. 'Het slaat de plank compleet mis', peperde Paul Witteman (PvdA) het nog extra in. "Wij zijn misschien iets te makkelijk in het als gemeente toestaan in ons bouwen", sloeg Don Verhoeff (GroenLinks) op de eigen gemeentelijke borst. En ook Mirjam Mack (ChristenUnie) voelde zich voor een voldongen feit geplaatst. "Het is niet in onze macht, de markt is overspannen", wierp Frank Beijk (VVD) tegen.
Bart van der Ploeg (D66) schurkte zich tegen Beijk aan. En Dion Piket (Trilokaal) steunde de motie ook niet, dus was het weer een klassieke splitsing in de raadzaal tussen coalitie versus oppositie. Wethouder Marlies Volten verklaarde dat ook B&W het jammer vindt over die prijzen, maar in een spagaat zit. De overeenkomst met de ontwikkelaar kan niet zomaar opgezegd worden, hij doet zoals afgesproken. Zij gaf aan dat bij het opstellen van de nieuwe Woonvisie er meer flexibelere noot aan de prijzen moet worden gegeven.
Staande de vergadering trok het CDA trekt de motie in en overweegt deze te splitsen in een aantal nieuwe moties over het gelopen proces, met name dat de raad niet tijdig geïnformeerd zou zijn. De fractie gaat hierover in overleg met de mede-indieners. Dat zal dan volgende maand in de vergaderingen komen.

Goedheiligman leidt Pieten-polonaise

Vervolg van voorpagina

Burgemeester Carla Breuer verwelkomt de kindervriend in de haven. Het was afgeladen vol op het plein met honderden fans van de Goedheiligman. De bisschop uit Spanje stond op een groot, hoog podium. Ouders die verder weg stonden namen hun kinderen op de nek. Iedereen kon zo met eigen ogen zien dat de Sint echt gearriveerd was. De Bisschop uit Spanje maakt dan aan alle onzekerheid een einde. Met luide, maar waardige stem verkondigt hij dat ieder kind zijn schoen mag zetten. Daarna klinkt een luid applaus.

Kinderen houden van Sint en Piet. Teun is blij en steekt zijn duim op.

Polonaise

Van de haven rijdt de Heilige Nicolaas op zijn schimmel naar het kerkplein in de Hoofdstraat. Daar delen Pieten zakjes met (glutenvrije)pepernoten en suikerwerk uit. Sinterklaas op zijn bisschoppelijke zetel geniet van de circuspieten, bewondert de dansvoorstellingen en luistert naar de muziek van het Pietenorkest. Daarna laat de Sint zich geduldig tientallen keren fotograferen met zijn fans op schoot.
Als alle snoetjes digitaal vastgelegd zijn, laat de eerbiedwaardige grijsaard zien dat hij nog in een puike conditie is. Hij leidt de grote Pieten-polonaise tot de zon achter de huizen verdwijnt. Dan vertrekt Sinterklaas. Hij moet met zijn Pieten het dak op om zoveel mogelijk schoentjes te vullen.

Tekst en foto's: Piet de Boer


CDA: ´Schouw de knelpunten voor minder validen in openbare ruimte´

TEYLINGEN n Hoe toegankelijk is de openbare ruimte voor hen met een beperking. Dat wil CDA-raadslid Sybrinne de Vries weten en stelde hierover vragen in de raadscommissie Ruimte.

door Nico Kuyt

Al 2 jaar ligt in de politieke arena al de vraag voor een integrale nota over hoe het staat met de Teylingers in de openbare ruimte die iets minder valide zijn. En ook vorige week kwam er nog geen antwoord. Raadsbrede steun kreeg De Vries in de raadscommissie Ruimte voor een schouw naar de knelpunten voor hen die zich met enige moeite in de openbare begeven. `Gebruik maken van ervaringsdeskundigen´, zo verwoordde De Vries het. Voor Paul Witteman (PvdA) hoefde het allemaal zo lang niet te duren. Er liggen genoeg voorbeelden vanuit andere gemeenten. Robin Konings (VVD) zwengelde nog even in een zijspoor de kwestie van de ondernemers in de Voorhoutse Herenstraat aan. Naar zijn mening moest B&W nog een keer met de ondernemers in gesprek te gaan en maatwerk toepassen. `Geen regeldrift die het ondernemen beperkt´, aldus Konings. Wethouder Rob ten Boden omarmde de knelpuntenschouw. Hij zegde toe uiterlijk in mei 2020 met een integrale nota te komen. In januari wordt de raad geïnformeerd over de stand van zaken.

Hé , jij daar!

Voel jij je aangesproken?

Dit bord is er niet voor niets gekomen.... en het is grappig bedacht, maar eigenlijk triest dat het nodig is. Het is onbegrijpelijk dat er in ons rijke en ontwikkelde land zo ontzettend veel troep op straat ligt!

Maar wie zijn nou die 'afvalincontinente' mensen? Jij misschien? De buurvrouw? Een vriendje? Ja, sorry hoor maar het komt niet uit de lucht vallen (hoewel, over tig jaar misschien?). Onverschilligheid? Een ander raapt het vast wel op! Stoer? Stel je voor dat mijn vrienden zien dat ik iets in de afvalbak gooi... dat is toch not done!
Nou, wij vinden het juist super stoer wanneer iemand uit de groep de stap naar de afvalbak zet en het taboe durft te doorbreken! Of wanneer je iemand netjes aanspreekt op zijn of haar gedrag, dan weet je 'zo díe durft het verschil te maken'. Wanneer we samen de verantwoordelijkheid dragen krijgen we steeds meer grip op al die rommel die onze straten, bermen, sloten, zeeën vervuilen! Regel 1: Gooi niks op straat! Ook niet dat peukje...

"Een vuile stad is een onverschillige stad"

In een filmpje op YouTube, geplaatst door de Volkskrant in oktober 2015, en onlangs door ons gedeeld op onze Facebookpagina VoorhoutSchoon (kijken maar!), neemt de keurige heer Sander van Walsum uit Haarlem ons mee op zijn zwerfvuilpad en legt hierbij op een zeer correcte wijze uit waarom een schone samenleving een veilige en harmonieuze samenleving is! En dat het gevaar schuilt in de onverschilligheid van de mensen, en dan niet alleen van hen die het laten 'vallen', maar ook degenen die naar het vuil op straat kijken en hoofdschuddend voorbij lopen... "Zwerfvuil is een symptoom van een gemis aan maatschappelijk zelfrespect".

Verbazingwekkend

Naast de vele rondes door Voorhout/Teylingen - waar we wekelijks zakken vol afval opruimen - wil ik nog eens mijn verbazing uiten, maar vooral complimenten maken voor mijn man: op zijn dagelijkse fietsroute woon/werk Voorhout-Wassenaar stapt hij af voor makkelijk bereikbare blikjes en élke week zijn dit minstens 50 stuks! Deze week zelfs 68....Dus daar mag dit bord zeker op een aantal plekken komen te staan!

Voor meer info over zwerfafval in het algemeen en ons vrijwilligersinitiatief zijn we ook te vinden op Facebook onder 'VoorhoutSchoon' of neem gerust contact op via
voorhoutschoon@gmail.com.

'Ik was aan een nieuwe uitdaging toe'

Marco en Jacqueline reizen voor het goede doel naar de Noordkaap. | Foto: PvK

n Marco en Jacqueline Zuijdam naar de Noordkaap

warmond n Op 6 december start Marco Zuijdam de motor van zijn Nissan Patrol. Bestemming de Noordkaap. Samen met zijn echtgenote Jacqueline gaat het Warmondse echtpaar bepakt en bezakt en op alle onverwachte situaties voorbereid de lange rit tegemoet naar het noordelijkste puntje van Moeder Aarde. Na een zware rit van 13 dagen hopen zij na een geslaagde missie voldaan terug te keren.

Door Piet van Kampen

Voor Marco is het niet wereldvreemd om achter het stuur van zijn 'heilige koe' de soms onbegaanbare wegen van talloze off-road toerritten achter de wielen te hebben afgelegd. Het is zijn grote passie naast het motorrijden. Veel kilometers in binnen- en buitenland zijn inmiddels achter de rug. 'Ik was aan een nieuwe uitdaging toe en dat is de Challenge naar de Noordkaap geworden' blaakt hij van enthousiasme. 'Ook Jacqueline heeft er ontzettend veel zin in. Het is niet alleen de uitdaging om deze zware rit van 7000 kilometer af te leggen maar er zit meer achter. Wij willen door dit te doen geld bijeen brengen voor het goede doel' licht hij toe. Jacqueline: 'Wij hebben gekozen voor de Stichting Het Vergeten Kind. Er zijn in ons land ruim 50.000 kinderen die zorg nodig hebben. Dit komt deels door problemen in het gezin, gescheiden ouders en kinderen die aan de alcohol of drugs verslaafd raken. Daar doen wij het voor en hopen minimaal 2000 euri bij elkaar te brengen' licht zij toe.

Kosten

Het avontuur brengt uiteraard de nodige kosten voor het duo mee. 'Wij betalen alles zelf, de overnachtingen, het eten en alles wat er bij komt. De sponsorgelden gaan rechtstreeks naar de rekening van de stichting. Op dit moment zijn wij nog bezig om het nodige geld bijeen te brengen en daarom doen wij een beroep op bedrijven en ook particulieren om ons initiatief een warm hart toe te dragen en een bijdrage te willen leveren' doet Jacqueline en beroep op de medemens die het in ons land wel goed hebben. Tijdens de ongetwijfeld zware rit zijn er ook momenten waarop er genoten zal worden tijdens een rustdag. 'Wij gaan mee op een hondenslee en zullen ook op een sneeuwscooter stappen' blikt avonturier Marco nu al reikhalzend vooruit. Echtgenote Jacqueline glimlacht mee. Zij ziet het helemaal voor zich. Haar glimlach kan alleen maar breder worden als er door sympathisanten voor hun onderneming de knip zal worden getrokken om het streefbedrag van minimaal € 2.000,- binnen te halen. Dit kan via facebook.teamsnowpatrol/noordkaapchallenge en de gulle gevers kunnen ervan verzekerd zijn dat hun donatie direct op de juiste bestemming terecht komt. Voor hen is er nog een extra mogelijkheid om ook een challenge op facebook te plaatsen en voor bedrijven is er tevens de mogelijkheid om middels een sticker op de auto reclame te maken. Het mes snijdt dus van twee kanten. Steun hun initiatief voor het goede doel.

Nieuwe Hoogvliet en Digros op stoom

SASSENHEIM n De start van de werkzaamheden voor de nieuwe supermarkt Dirk is voorzien voor medio 2020, maar dit is afhankelijk van het verloop van de beroepsprocedure tegen de wijziging van het bestemmingsplan en eventuele bezwaarprocedures. Voor de Hoogvliet is het definitief ontwerp en het conceptbestemmingsplan gepland op eveneens medio 2020. De vraag is nog wel of er een parkeerkelder komt of niet.

door Nico Kuyt

Wethouder Marlies Volten maakte onlangs de laatste stand van zaken bekend. De gemeente wil dat beide supermarkten terugkeren naar het centrum en daar een positieve bijdrage leveren aan de aantrekkelijkheid en uitstraling van het centrum als winkel- en woongebied.

Nieuwe supermarkt

De Dirk-locatie op de hoek Concordiastraat met de Hoofdstraat en de Kastanjelaan voorziet in een nieuwe supermarkt van op de begane grond, met daarboven 26 huurappartementen over 2 tot 4 bouwlagen, een parkeerkelder onder het gebouw en een herinrichting van het parkeerterrein aan de Concordiastraat. Na een omvangrijk zienswijzentraject zijn twee beroepen ingediend bij de Raad van State.
Vanuit de initiatiefnemer vinden nog gesprekken plaats om na te gaan of de bezwaren weggenomen kunnen worden, bijvoorbeeld door aanpassingen in de inrichting van de openbare ruimte.
De initiatiefnemer heeft intussen een ingrijpende aanpassing gemaakt in de plannen om het naar gasloos om te bouwen door het ontwerpen van een eigen WKO-installatie voor het gebouw (Warmte Koude Opslag). Dirk is in overleg met gemeente en nutsbedrijven voor het indienen van de aanvragen voor de benodigde vergunningen, zoals voor het verleggen van kabels en leidingen.
De start van de sloop en sanering is voorzien voor medio 2020, maar afhankelijk van het verloop van de beroepsprocedure. De bouwwerkzaamheden nemen circa 1,5 jaar in beslag.

Hoogvliet

Op de locatie Hoogvliet is een samenwerking tussen de supermarkt en de Woonstichting Vooruitgang/Stek aan de gang. Het voorziet in een nieuwe supermarkt op de begane grond en circa 58 woningen ter vervanging van de nu aanwezige woningcomplexen van Woonstichting Vooruitgang aan de Westerstraat en Hortuslaan en tevens enkele extra woningen.
Het plan kent een variant zonder parkeergarage en een variant met een parkeergarage. In het plan zonder de parkeergarage kan de eigen parkeervraag van het plan worden opgevangen en kan het plein voor de nieuwe Hoogvliet deels autovrij worden gemaakt. De partijen treffen nu voorbereidingen voor het opstellen van een bestemmingsplan met de bijhorende onderzoeken.

Parkeercapaciteit

Een cruciaal onderdeel van de planuitwerking is de keuze voor het al dan niet realiseren van extra parkeercapaciteit voor het centrum in een parkeergarage en (mede)financiering daarvan door de gemeente. In het kader van het traject voor de centrumvisie zijn in mei 2019 parkeertellingen voor het hele centrum uitgevoerd en worden diverse scenario's opgesteld ten aanzien van het (gedeeltelijk) autoluw maken van het centrum, die mede bepalend zijn voor de uitwerking van en besluitvorming over het ontwikkelplan.
De uitwerking van en besluitvorming over de centrumvisie zal de komende maanden gaan plaatsvinden en naar verwachting in het 1e kwartaal 2020 afgerond kunnen worden. Het definitief ontwerp van het plan en het conceptbestemmingsplan kunnen medio 2020 gereed zijn. De procedures voor het wijzigen van het bestemmingsplan en het verlenen van de vergunningen nemen ongeveer een jaar tot 14 maanden in beslag.


Oplevering kan plaats vinden in het najaar 2022 (variant zonder parkeergarage) of het voorjaar van 2023 (variant met parkeergarage).
Ook deze planning is afhankelijk van besluitvorming, bezwaar en beroep.

Warmelda-lezing over de Tweede Wereldoorlog in de kuststreek

Na afsluiting van zijn betoog kreeg Marijt daverend applaus van de zaal en werd hartelijk bedankt door Warmelda-voorzitter Aad Boer. | Foto: PR

n "Het was samenwerken of vertrekken"

warmond n In aanloop naar de viering van 75-jaar bevrijding organiseerde het Historisch Genootschap Warmelda maandag 11 november een mooie lezing over de Tweede Wereldoorlog in de kuststreek. De Noordwijkse historicus Koen Marijt, specialist in dit onderwerp, was de spreker.

Zichtbaar was hoe zeer zijn onderwerp onder de Warmonders leeft, want de zaal was vol en alle aanwezigen hingen aan zijn lippen. Marijts betoog ging in hoofdzaak over de bouw van verdedigingswerken door de Duitsers. Terwijl hun strijd in Rusland in volle gang was, wisten zij dat de opening van een tweede front in het westen een kwestie van tijd was. De kust moest dan ook verdedigd worden, zodat de geallieerden onmogelijk konden landen. Zo begon de bouw van de 'Neue Westwall', zoals de Atlantikwall eerst genoemd werd.

Enorme consequenties

De consequenties voor de bevolking in de kuststreek waren enorm. Mensen moesten hals over de kop hun huis verlaten, en - terwijl ze alles kwijt waren - opeens ergens anders een nieuw leven zien op te bouwen. De Noordwijkse historicus illustreerde zijn betoog met schitterend fotomateriaal van deze uittocht en noemde ook schrikbarende cijfers: in een plaats als Noordwijk, waar zo'n 12000 mensen woonden, moest bijna de helft naar elders vertrekken.
Maar niet alleen de bevolking werd getroffen, ook het landschap moest het ontgelden. Enorme stukken grond werden door de Duitsers tot sperrgebiet verklaard en talloze gebouwen - ook de mooiste villa's - werden gesloopt, zodat de geallieerden deze bij een eventuele landing niet als schuilplaats zouden kunnen gebruiken. Noordwijk kwam er op dit punt nog goed vanaf, maar een plaats als Katwijk veranderde door de sloopwerkzaamheden in een uitgestrekt, leeg, verlaten strand.
De slopers waren niet de Duitsers overigens, maar Nederlandse aannemers die daar veel geld mee verdiend hebben. Tegelijk is het zo dat men weinig keus had: het was samenwerken met de Duitsers, of vertrekken. Na de oorlog was daar niet altijd even veel begrip voor. Zelfs wanneer een NSB-burgemeester toch zijn best had gedaan om zijn woonplaats zo goed mogelijk door de oorlog te loodsen, kon hij na de bevrijding op een paar jaar gevangenisstraf rekenen.

Tentoonstelling

Na afsluiting van zijn betoog kreeg Marijt daverend applaus van de zaal en werd hartelijk bedankt door Warmelda-voorzitter Aad Boer. Deze kondigde komende activiteiten aan: Warmelda werkt aan een tentoonstelling over de WO2 in Warmond, en over het onderwerp zal van de hand van de Warmondse historicus André van Noort ook een boek verschijnen.

Kortom, een mooie avond, en voor Warmond een schitterend startsein voor de viering van 75 jaar vrijheid.

Adventsconcert door het Haags Matrozenkoor

| Foto: PR

warmond n Op Zondag 8 december 2019 organiseert de Stichting Kerkelijk Erfgoed Warmond ( KEW ) zijn vierde en laatste matineeconcert van dit jaar in de Protestantse Kerk Warmond.

In de aanloop naar kerstmis zal het Haags Matrozenkoor dan optreden met begeleiding van het monumentale Lohmanorger met een gevarieerd programma geheel in de sfeer van de advent. Het Haags Matrozenkoor is een nationaal en internationaal bekend jongenskoor opgericht in 1928. In de afgelopen jaren trad het Haags Matrozenkoor koor internationaal op, en dit jaar voor het eerst ook in Warmond!
Het koor staat onder leiding van de dirigent Patrick Pranger en het orgel wordt bespeeld door Maciej Wierszcholowski. Als gebruikelijk vangt het concert aan om 16.00 uur en men is vanaf 15.00 uur welkom voor koffie of thee; Toegang € 12.50 ; kinderen t/m 15 jaar gratis. Kaarten zijn in de voorverkoop te bestellen via de website : www.stichtingvriendenkew.nl en ook verkrijgbaar aan de deur. Protestantse Kerk Warmond ,Herenweg 82. Gratis parkeren achter de kerk via de Laan van Oostergeest.

Shackleton en Mozaïek treden samen op in Oegstgeest

| Foto: PR

oegstgeest n In aanloop naar Kerstmis verzorgen Blaaskwintet Shackleton en Kleinkoor Mozaïek een Adventsconcert op zondag 8 december a.s. in cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2 in Oegstgeest.

Naast eigen repertoire van koor en kwintet is er ook een speciaal arrangement gemaakt voor de combinatie van stemmen en blaasinstrumenten. Het zeer gevarieerde programma gaat van klassiek tot kerst.
Het concert begint om vier uur 's middags. De zaal is open vanaf half vier. Er is geen pauze, om vijf uur sluiten we af met een feestelijk drankje.
We vragen geen entreegeld maar hebben wel een 'pet' waarin U na de uitvoering met een vrijwillige bijdrage uw waardering kunt tonen.

Groen en doen markt in Sassem

sassenheim n Op zaterdag 30 november van 10:00 tot 15:00 uur vindt in de bibliotheek van Sassenheim de Groen & Doen markt plaats. Deze markt is bedoeld om groen te beleven en te behouden. Op deze markt kun je je laten informeren over klimaatadaptie en biodiversiteit. Ook voor kinderen zijn er verschillende activiteiten. Meerdere organisaties nemen deel aan deze markt, waaronder De Groene Uitdaging, Coöperatie Bollenstreekhout, vrienden van het Overbosch, Natuur en Ontdek Centrum Koudenhoorn. Ook To Maat uit Voorhout vindt u op deze markt. To Maat is een producent van groenteburgers met groente van Hollandse bodem. Klimaat- en energiecoaches zijn er om al je vragen te beantwoorden. Daarnaast is er een watertafel aanwezig. Hiermee wordt de urgentie van ontstenen duidelijk gemaakt. De markt is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van de Bibliotheek. Deze activiteit vindt plaats i.s.m. Groen Dichterbij Teylingen, De Groene Uitdaging, Provincie Zuid-Holland en IVN Natuureducatie.

Messias en Messiah

SASSENHEIM n Maandag 25 november en maandag 9 december geeft prof. dr. A. van der Kooij uit Warmond een nadere toelichting op de teksten die de componist Georg Friedrich Händel gebruikte in zijn oratorium The Messiah. Händel maakte in veel gevallen gebruik van teksten uit het Bijbelboek Jesaja en juist in die teksten gaat het over de komst van de messias. Tijdens de eerste avond gaat Van der Jooij vooral in op de achtergronden van het boek Jesaja. Wie was de profeet Jesaja en hoe is het boek dat 66 hoofdstukken telt ontstaan? Op de tweede avond staan de teksten van Jesaja centraal die in The Messiah gebruikt zijn. We lezen deze teksten en we luisteren naar delen uit dit prachtige werk. De avonden vinden plaats in de Blauwe Zaal van de Julianakerk, Julianalaan 6 in Sassenheim en beginnen om 20.00 uur. Er geldt een eigen bijdrage van drie euro. De organisatie is in handen van de Commissie Vorming en Toerusting van de Raad van Kerken Sassenheim.

Sinterklaas bezoekt Beatrix

sassenheim n Op woensdagmiddag 27 november bezoekt de Sint met zijn pieten weer speeltuin Beatrix. Iedereen is welkom. De kosten zijn € €5 per kind. Opgeven kan via de mail secretariaat@speeltuinbeatrix.nl of een berichtje via de facebookpagina. Het belooft weer een gezellige middag te worden. Aanvang is 13.30 uur. U vindt de speeltuin op de Vooruitgangdreef in Sassenheim.

Basiscursus iPad van Seniorweb

Voorhout n De Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Voorhout, biedt in samenwerking met Seniorweb de basiscursus iPad. De iPad is van het merk Apple en heeft een appeltje op de achterkant. Heb je een iPad en wil je beter weten hoe je iPad werkt? Dan is deze cursus perfect om de mogelijkheden te ontdekken en om te leren hoe je de iPad gebruikt. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten in de bibliotheek in Voorhout: maandag 2, 9, 16 en 23 december van 14:00 uur tot 16:00 uur. Het maximumaantal deelnemers is 6. De groepen zijn klein, zodat iedereen de aandacht kan krijgen om de nieuwe vaardigheden te leren. Voor de cursus nemen de deelnemers hun eigen iPad mee. Deelname kan in alle vestigingen aan de balie van de Bibliotheek Bollenstreek geregeld worden en ook via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl. Daar kun je ook kijken voor meer informatie over deze en andere cursussen. Heb je een andere digitale vraag? Kom dan naar het digitale inloopspreekuur. In de bibliotheek van Voorhout vindt dit spreekuur iedere dinsdag plaats van 10:00-12:00 uur.

Inloop is gratis!

Geen plan voor zonneweide

VOORHOUT n Samen met Noordwijk wordt bekeken of een deel van de voormalige vuilstort bij de Leidsevaart in Noordwijk achter het tuincentrum ingericht kan worden als zonneweide. Maar voor de locatie naast de A44, daar zijn nog geen plannen. "De gemeente Teylingen streeft ernaar een energie-neutrale gemeente te worden. Om dit te bereiken onderzoekt Teylingen ook de mogelijkheden van zonneweides", zo maakt een woordvoerder van de gemeente bekend. "Momenteel wordt samen met Noordwijk bekeken of een deel van de voormalige vuilstort bij de Leidsevaart ingericht kan worden als zonneweide. Voor andere locaties, zoals langs de A44, zijn momenteel geen concrete plannen." (Nico Kuyt)

Groen en golfen gaan hand in hand

In de serie Groene Aanjagers gaan we voor het project 'Groen Dichterbij Teylingen', een samenwerking tussen IVN Natuureducatie en de gemeente, op zoek naar de groene kracht van Teylingen.

Je zou het misschien in eerste instantie niet direct beseffen, maar groen en golfen gaan hand in hand bij de Golfclub Kagerzoom in Warmond. Rita Edelaar vertelt ons in dit interview meer over de biodiversiteit en de bijzondere natuur op deze golfbaan. Sinds zes jaar is Rita als vrijwilligster bestuurslid van de commissie GEO, dat staat voor 'Golf Environmental Organisation. Een organisatie die zich inzet om golfbanen door heel Europa te stimuleren om met zorg voor de natuur en een milieuvriendelijk beleid om te gaan met het groen op en rond de banen.

Respect voor de natuur

Wie kan met een opblaasbootje helpen het 'Floating-island' naar het midden van het water te brengen?

De Kagerzoom is een echte 'park-polderbaan' en naast een plek om te sporten, is het ook een plek waar de natuur wordt gerespecteerd en hier en daar een handje wordt geholpen om te floreren. Zo zijn ze aangesloten bij de Green Deal, dat toezicht houdt op een pesticidenvrij beheer van sportvelden. Ze hebben hier dan ook een mooie natuurlijke oplossing om te voorkomen dat de wortels van het gras op de baan worden aangetast door emelten en engerlingen. Dit zijn larven van langpootmuggen en kevers die er om bekend staan grasvelden te ruïneren, maar ook als favoriet op het menu van de spreeuwen en de mezen staan. Om die reden hangen er op het terrein zo'n twintig vogelnestkasten, voldoende om het gras te beschermen tegen deze larven.

Batdetector

Er zijn veel uiteenlopende planten en dieren te vinden op het terrein. Er worden dan ook regelmatig speciale excursies georganiseerd voor plantenliefhebbers en vogel fanaten en er is zelfs een speciale vleermuisexcursie geweest, waar men met de 'batdetector' naar de vleermuizen kon luisteren. Rita vertelt vol passie over de flora en fauna op het terrein. Ze weet er veel van af, maar soms laat ze zich ook informeren door specialisten. Zoals toen er laatst een expert op het gebied van mossen langs kwam, die maar liefst 13 soorten mossen vond. Afgelopen juni heeft Rita een boekje uitgegeven met de titel 'Natuur op de golfbaan'. Hierin staan honderd plaatjes met een korte beschrijving van wat er allemaal leeft op de golfbaan; van vogels tot planten en bomen.

metselbij

Op de baan pronkt ook een groot bijen- en insectenhotel, waarvan Rita weet dat onder andere de roze metselbij zich daar heeft gevestigd. Omdat deze wilde bijen niet zo ver vliegen, heeft ze speciaal voor hen een veldje met wilde bloemen vlakbij het hotel aangeplant. "De bloemen en vlinders hebben het tegenwoordig moeilijk, daar moeten we ook wat voor doen", vertelt ze. Daarnaast houdt ze de bordjes bij, waarop namen van verschillende planten en struiken staan om de mensen zo ook wat extra kennis van de natuur mee te geven.

Oproep!

Rita doet graag de oproep of iemand met een (opblaas)bootje zou kunnen helpen om het 'Floating-island' naar het midden van het water te brengen. Het drijvende eiland is niet heel groot of zwaar en is inmiddels begroeid met plantjes, maar ligt nog aan de oever te wachten om het water op te kunnen. Wil jij helpen? Mail dan naar rita.edelaar@planet.nl

Langverwacht boek over Het Oude Koningshuys eindelijk gepresenteerd

Overhandiging eerste exemplaar van het boek Het Oude Koningshuys te Sassenheim. | Foto: PR   

sassenheim n Stichting Oud Sassenheim (SOS) heeft afgelopen woensdag het boek over het Oude Koningshuys gepresenteerd. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse Dia-avond van de SOS in de Julianakerk onder aanwezigheid van een groot aantal donateurs en vele gasten.

Voorzitter Alfred Pop prees de schrijver Rob Pex uit Lisse over zijn meesterwerk. Een pracht doorwrocht document. Prachtig uitgevoerd en met vele afbeeldingen en oude kaarten. Pop noemde het een ijkpunt in de tijd. Een uitgave die alle boeken over het Oude Koningshuys overtreft.
Het eerste exemplaar van het boek werd tijdens de Dia-avond aan Bas Romeyn, oud-bewoner en initiatiefnemer tot het laten schrijven van het boek. Voorafgaand aan de uitreiking werd Rob Pex geïnterviewd en gaf kunsthistorica Petra Roose uit Sassenheim een lezing over het Oude Koningshuys. Na de overhandiging van het eerste exemplaar maakt SOS-bestuurslid Aad van der Geest de winnaar bekend van een prijsvraag over Sasje. Viervoeter Sasje had het Oude Koningshuys tot thuisbasis en leefde van 1783 tot 1795. Zijn skelet werd in 2003 opgegraven tijdens archeologisch onderzoek bij het Oude Koningshuys. Zijn botjes en een foto van zijn naamplaatje waren te zien in de Julianakerk. Janneke Merkelbach uit Amsterdam had het juiste ras ingevuld. Het blijkt waarschijnlijk een markiesje te zijn. Een dwergspaniel, een spioenachtig hondje. Zij ontving het tweede exemplaar van het boek over Het Oude Koningshuys.

Het boek kan elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en elke eerste donderdagochtend van de maand worden gekocht in De Coy, het onderkomen van de SOS aan de Kagerdreef 72. Het boek kost € 29,50. Voorinschrijvers kunnen het boek daar ook afhalen.

St. Matthias met het Joppekoor

Zoals iedere klucht ook in deze hilarische situaties. | Foto: PR Foto: Henk Keijzer

warmond n Zondag 17 november stroomde het Trefpunt in Warmond vol. Op initiatief van harmonie St. Matthias trad de harmonie samen op met het Joppekoor.

Bijna 200 toeschouwers genoten eerst van een keur van Hollandse liedjes die het Joppekoor o.l.v. dirigent Jan van der Voet met o.a: Het ruisen der golven, de verzonken stad en La Paloma. In de pauze werden er taarten en cakes geserveerd, gebakken door de leden van de harmonie. Ook was er een loterij met mooie prijzen zoals vrijkaarten geschonken door theater het Trefpunt.
Daarna trad de harmonie aan o.l.v. Patricia Kerkdijk: het orkest had mooie werken ingestudeerd, die allemaal te maken hebben met boten en water. El Capitan was een strakke mars, gevolgd door het lastige Rainbow Warriors van Kees Vlak. Lianne Ouwehand speelde in "My heart will go on" uit de film Titanic een prachtige solopartij, waarna het applaus geheel voor haar was!
Na het mooi uitgevoerde Pirates of the Caribbean wordt Yvonne Blok naar voren geroepen. Zij was op 1 september 25 jaar lid van harmonie St. Matthias en kreeg vanavond een zilveren insigne opgespeld na een korte speech van bestuurslid Meriam Beljon. Inmiddels had het Joppekoor zich op het podium opgesteld achter de harmonie. Gezamenlijk brengen zij de Amsterdamse Grachten tot leven, gevolgd door het gedragen Slavenkoor uit Nabucco. Mooi gezongen door het Joppekoor met de eigen tekst "Zilte tranen". Een hele overgang was het naar "Het Kleine café aan de haven" en "Op de sluizen van IJmuiden", maar het publiek volgde moeiteloos.
Bram van Leuveren praatte de avond aan elkaar en peutert er nog een toegift uit: Warmond oh Warmond. Het volkslied werd luidkeels meegezongen door het enthousiaste publiek. Prima afsluiter van deze gezellige middag en een samenwerking die voor herhaling vatbaar lijkt…….
Wilt u ook in de harmonie komen spelen? Dat kan: we zijn op zoek naar nieuwe muzikanten en tot 1 januari kunt u elke maandag gratis mee repeteren tot 1 januari 2020. Elke maandagavond van 19.45 tot 21.45 uur in het Trefpunt aan de Herenweg in Warmond.

Yvonne Blok, 25 jaar lid van St Matthias, kreeg een oorkonde. | Foto: PR Foto: Henk Keijzer

Hilarische klucht 'Bedevaart naar Bonaire' bij Matthias Toneel

warmond n Zaterdag 16 november speelde toneelgroep Sint Matthias in Het Trefpunt te Warmond de klucht 'Bedevaart naar Bonaire' van Maurits Keyzer.

Het stuk speelt zich af in een klooster waar Moeder Overste, gespeeld door Els Versluys, in een ziekbed ligt en de nonnen om haar heen zich bedenken wie Moeder Overste moet opvolgen als zij er niet meer is. De nonnen, gespeeld door Anne Schavemaker, Judith Wijkhuizen en Saskia Neuijen, krijgen bezoek van mevrouw van Bredeweg, gespeeld door Brenda Keijzer, en haar dochter Gaby, gespeeld door Esther van Leeuwen. Deze laatste hebben het gemunt op de erfenis van Moeder Overste. De pastoor die de laatste sacramenten komt toedienen aan Moeder Overste wordt op verrassende wijze door Christiaan MacKay gespeeld in een rolstoel, vanwege een beenbreuk opgelopen in de week voorafgaande aan de première. Ook de rol van crimineel Carlo Nanini bleek niet vanzelf ingevuld te kunnen worden. Hiervoor werd twee weken voor de première alsnog Bram van Leuveren 'ingevlogen' door regisseur Sjaak van Schie. Maar die tegenslagen waren snel vergeten toen het stuk zaterdag jongstleden enorm bleek aan te slaan bij het Warmondse publiek. De hilarische scenes werden goed gewaardeerd met luid geschater vanuit de zaal.

Wilt u ook een avondje schateren, dan kan dat nog steeds. Het stuk wordt door Matthias nog twee keer gespeeld op vrijdagavond 22 november en zaterdagavond 23 november in de theaterzaal van Het Trefpunt aan de Herenweg 80 te Warmond. De toegang bedraagt 7,50 euro per persoon en kaarten zijn verkrijgbaar voor aanvang van het stuk aan de deur van het theater. Donateurs van Matthias verkrijgen gratis toegang op vertoon van hun donateurkaart. De voorstelling begint 20.15 uur. Tijdens de pauze zijn er lootjes voor de loterij te koop om een deel van de kosten van de voorstelling te financieren.

Fleetway in café de 2Wezen

sassenheim n Zondag 24 november speelt de Leidse band Fleetway in café De 2Wezen. Fleetway speelt covers uit de jaren 60-70-80. Soul/blues/pop en een vleugje country en jazz. Denk aan Dusty Springfield, Bonnie Riatt, Wilson Picket, the beatles en Duffy. De Sassenheimse Lisa marie Koning is de frontvrouw, verder bestaat de band uit Niels Menken (toetsen), Anthony MacDonald (bas), Marcel van Dijk (drums) en Joaquim Rosa (gitaar). Aanvang 16.30 uur, oude Haven 2 Sassenheim Toegang gratis.

Bladblazer voor Overbosch

Koop geen nieuw speelgoed, ruil het! | Foto: PR

VOORHOUT n De Kringloopwinkel Herenstraat 63 doneert een bladblazer aan de stichting Vrienden van het Overbosch. De vrijwilligers werden maandag 18 november totaal verrast door deze gulle geste van de Kringloopwinkel.

Het Overbosch wordt al acht jaar onderhouden door de mensen, die passie hebben voor dit uniek stukje bosnatuur. In 2012 zorgden zij voor een fraai kleischelpenpad, maar je wilt natuurlijk wel dat dit pad in de herfst goed zichtbaar is. Daarom zijn de vrijwilligers regelmatig in de weer om het blad van het pad te verwijderen. Dit blad te verwijderen met alleen maar harken is lichamelijk zwaar en tijdrovend. De komst van de bladblazer is dé oplossing voor deze twee uitdagingen.

Ineke Laroo nam het onderhoudswerktuig dankbaar in ontvangst. "We zijn hier heel blij mee!'' | Foto: PR


Onlangs probeerde de stichting Vrienden van het Overbosch een bladblazer te bemachtigen bij de HLT-beursvloer. Hoewel daar goede contacten werden gelegd, zat er geen bladblazer in. De vrijwilligers van de Kringloopwinkel Herenstraat 63 hoorden hier van en besloten om de Overboschvrijwilligers te steunen met de komst van de bladblazer.
Aad van der Meer van de Kringloopwinkel laat weten: "We zijn blij, dat we de vrijwilligers kunnen helpen met deze bladblazer.'' Ineke Laroo nam het onderhoudswerktuig dankbaar in ontvangst. Ze stelde: "We zijn hier heel blij mee!'' Voorzitter Joep Derksen van de Stichting Vrienden van het Overbosch concludeerde: "Met deze bladblazer wordt het herfstwerk voor onze vrijwilligers een stuk aangenamer!''

Duurzaam Sinterklaas vieren

VOORHOUT n Justyna van der Hulst en Kim Gelderblom organiseren een speelgoed ruilmarkt onder de naam RecycleSint-Voorhout.

Met Het Heerlijke Avondje in zicht is dit de uitgerekende kans om af te rekenen met de dure decembermaand. Reken af met cadeautjes zoeken, geld uitgeven en de stress die dat met zich mee kan brengen. Laat je verrassen en kom jouw speelgoed ruilen! RecycleSint is een landelijk initiatief maar nu ook dicht bij huis, namelijk in onze eigen Voorhout. Waarom zou je elk jaar iets nieuws kopen als je ook kunt ruilen? En je kan meteen die speelgoedberg in je huis verkleinen. Inmiddels zijn de eerste drie dagen van het inbrengen achter de rug en oh, wat zijn er veel ruil-cadeaus ingebracht! "Het is erg leuk om te zien dat de mensen die de tassen inbrengen zo enthousiast zijn en zij de duurzame gedachte achter dit evenement waarderen. De schappen zijn daardoor al aardig gevuld, wat een gezellige ruildag belooft. Sommigen brengen in om vrijdag aanstaande te kunnen ruilen, en anderen bergen cadeaus in als gift. Mocht er speelgoed overblijven gaat deze naar een goed doel, zodat er hoe dan ook een kind van het speelgoed kan genieten."

De gedachte die achter de RecycleSint zit, komt overeen met die van Paraplu, een pop-up winkel met een missie. In de winkel worden tweedehands kinder- en dameskleding van goede kwaliteit verkocht, maar ook producten van lokale ondernemers, zoals sieraden en schilderijen. Het doel is niet om winst te maken, maar om contact te leggen en inwoners van de gemeente de gelegenheid te bieden om elkaar te ontmoeten. De speelgoedruilmarkt vindt plaats op vrijdag 22 november aanstaande tussen 16.00 en 20.00 uur bij Paraplu, Herenstraat 55 te Voorhout. Ben u geïnteresseerd en wilt u meer weten dan verwijzen wij graag naar onze Facebookpagina RecycleSint-Voorhout. Daar kunt u het evenement vinden en meer lezen over deze actie. Ook de spelregels van het inbrengen staan daar duidelijk omschreven. Geen facebook, geen probleem. De vrijwilligers van Paraplu staan u graag te woord.

Waardering tijdens het Jaarlijkse Vrijwilligersfeest

teylingen n Donderdag 12 december organiseert Welzijn Teylingen in samenwerking met de Gemeente Teylingen het jaarlijks terugkerende Vrijwilligersfeest. Vrijwilligers van vrijwilligersorganisaties, stichtingen en verenigingen, maar ook vrijwilligers van buurinitiatieven zijn van harte welkom om deze avond bij te wonen.

Het hele jaar zijn vrijwilligers actief, vaak met veel liefde voor hun organisatie en voor de inwoners van Teylingen. De gemeente Teylingen waardeert deze inzet, want hierdoor is er veel mogelijk op het gebied van sport, kunst en cultuur, onderwijs, jongeren, welzijn of zorg. Deze waardering willen de Gemeente en Welzijn Teylingen graag laten blijken met het jaarlijkse Vrijwilligersfeest. Op donderdag 12 december van 17 uur tot 19 uur bij Cheers!, Herenstraat 106 Voorhout. Tijdens deze avond geniet men niet alleen van gezelligheid met een hapje en een drankje, maar wordt ook de winnaar bekend gemaakt van de Teylinger Trofee 2019. Uit de drie winnaars van het hele jaar wordt één winnaar gekozen als het beste vrijwilligersinitiatief van 2019. Zij ontvangen een trofee en een mooi geldbedrag uit handen van wethouder Arno van Kempen. Wie vrijwilliger is bij een organisatie, stichting of vereniging in Teylingen of als vrijwilliger zelf een vrijwilligersinitiatief heeft opgezet is van harte welkom. Vooraf aanmelden is nodig i.v.m. het beperkt aantal plaatsen. Aanmelden kan via de Vrijwilligersacademie Bollenstreek: www.vrijwilligersacademiebollenstreek.nl. Voor vragen en informatie over deze avond kan men contact opnemen met Welzijn Teylingen door te bellen naar: 0252 231805 of door een mail te sturen naar: info@welzijnteylingen.nl.

Inloopspreekuur vrijwilligerswerk

teylingen n In Teylingen bestaat een enorm aanbod van vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is nuttig, maar vooral ook heel leuk. Wilt u weten wat er allemaal mogelijk is, kom dan naar het Inloopspreekuur vrijwilligerswerk.

Samen met u onderzoeken de vrijwillige adviseurs welke ervaring of talenten u heeft, wat u graag wilt doen en welke verenigingen of stichtingen misschien iets te bieden hebben. Het eerstkomende spreekuur is op donderdag 21 november in de Bibliotheek Sassenheim, Kerklaan 42, van 18.30 - 19.30 uur. Er is vrijwilligerswerk voor jong en oud, voor wie heel druk is of alle tijd heeft. Of u nu wilt tuinieren, opruimen, coachen, gezelligheid bieden, of aan de slag wilt met de boekhouding, het is er allemaal. Dus als u niet precies weet waar uw zoektocht naar een leuke vrijwilligersbaan kan starten, loop dan eens binnen. Het Inloopspreekuur vindt iedere 3e donderdag van de maand plaats. Ook vrijwilligersorganisaties zijn welkom op het spreekuur. Zij kunnen in gesprek gaan met de adviseurs (of bezoeker) om te vertellen waar zij naar op zoek zijn. Of folders achterlaten van hun vereniging. Wie niet naar het inloopspreekuur kan komen, kan een kijkje nemen op de online vrijwilligersvacaturebank. Daarin staan allerlei leuke vacatures van de 200 organisaties die in Teylingen actief zijn. Vrijwilligers kunnen zich aanprijzen door een eigen profiel aan te maken. Zie alle vacatures op: www.vacaturebankwelzijnteylingen.nl.
Voor meer informatie, neem contact op met Maria Zwart, adviseur vrijwillige inzet, 0252-231805, m.zwart@welzijnteylingen.nl.

Vernieuwde online wegwijzer voor zorgprofessionals

regio n Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft de website voor professionals in de regio Hollands Midden www.cjgprof.nl opnieuw ingericht. De website www.cjgprof.nl is ontwikkeld voor iedereen die in zijn werk veel contact heeft met jongeren en gezinnen. Huisartsen, vrijwilligers, sportverenigingen, voorschoolse voorzieningen en bijvoorbeeld scholen vinden er verschillende sociale kaarten op het gebied van zorg, welzijn en wonen. Zij kunnen elkaar en hun collega's bij het Centrum voor Jeugd en Gezin zo beter vinden. Via de website kunnen professionals met hun vragen terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin door gebruik te maken van het E-consult of het chatspreekuur.

Middag Welzijn Teylingen en TotalCareStore"

teylingen n Seniorenvereniging Teylingen organiseert op maandagmiddag 25 november een gezamenlijke informatie-middag voor alle senioren in de gemeente Teylingen.

In het eerste deel geeft Welzijn Teylingen een presentatie over de diensten en services die zij aanbieden. Daarbij wordt gesproken over bijv. mantelzorg, financiële knelpunten, zorglast, welzijn, zingeving, initiatieven in de buurt, zelfstandig blijven wonen of sociale contacten. In het tweede deel komt TotalCareStore uitleg geven over de hulpmiddelen die het dagelijks leven een stukje aangenamer maken voor mensen die dat nodig hebben. TotalCareStore, dé zorghulpmiddelen specialist van Nederland, is gevestigd in Sassenheim. U kunt hier terecht voor de verkoop, verhuur en kortdurende uitleen van o.a. krukken, loophulpmiddelen, scootmobielen, rolstoelen, rollators, douchehulpen of drempel-hulpen. Ook verzorgt TotalCareStore landelijk de service, keuring en onderhoud aan scootmobielen en andere hulpmiddelen. Locatie: zaal 5/6 van 't Onderdak, J.P. Gouverneurlaan 40. Aanvang 14.30 uur (zaal open 14.00 uur). Kosten: toegang en koffie gratis.

Opbrengst collecte Alzheimer

teylingen n In 2018 was de opbrengst voor de Alzheimercollecte in Sassenheim € 3448,73. Tot verrassing van de co?rdinatoren Ans en Nico Koomen, Marry Sengkerij, Francis en Michel van Riezen, Ron Goertz en Bart de Jong was het dit jaar nog iets hoger.

In totaal werd € 3603,68 opgehaald! Dit ondanks de regenachtige collecteweek van 4 tot en met 9 november. Het gemiddelde per collectebus was € 120,12. Hartelijk dank aan alle gevers, collectanten en co?rdinatoren in Sassenheim!
Ook de Coördinatioren in Warmond willen alle collectanten en gulle gevers van de Warmondse gemeenschap hartelijk danken voor de mooie opbrengst. "Dit jaar was het echt heel goed. De opbrengst van € 2.199,40 is geweldig voor Alzheimer Nederland!"

Crescendo Sassenheim blaast 115 verjaardagskaarsjes uit

Het Groot Harmonieorkest van Crescendo maakt tijdens het Jubileumconcert ook haar opwachting. | Foto: PR

sassenheim n Op 4 september is Harmonievereniging Crescendo Sassenheim 115 jaar geworden. Dat maakt Crescendo de oudste muziekvereniging van Teylingen. Om dit bijzondere jubileum te vieren organiseert de vereniging, samen met verschillende verenigingen en organisaties uit de Duin- en Bollenstreek, een jaar lang concerten en activiteiten; te beginnen met het Jubileumconcert op zaterdag 23 november aanstaande in Hotel Van der Valk Sassenheim-Leiden.

Een jubileum laat je niet zomaar aan je voorbijgaan. Dat beamen ook Matthijs Mosselaar en Bart van der Vlugt, mede-organisatoren van het speciale jubileumjaar en beiden al jaren lid van Crescendo. "Iedereen is van harte welkom om te genieten van 115 jaar muziekgeschiedenis in de sfeervolle ambiance van het Van der Valk Hotel in Sassenheim", aldus Van der Vlugt. De drie orkesten van Crescendo maken tijdens deze avond hun opwachting. Zij vertolken onder meer, samen met oud-leden van Crescendo, hét speciaal gecomponeerde jubileumstuk 'High 5 for 115' van Michel de Haas. De avond wordt gepresenteerd door RTL-host en oud-lid van Crescendo Ferry de Graaf.

Van fanfare naar harmonie

Crescendo is sinds haar oprichting in 1904 niet meer weg te denken uit het Sassenheimse muzikale landschap en vervult nog altijd een belangrijke maatschappelijke en sociale functie. "Crescendo begon ooit als fanfare en werd voornamelijk ingezet als begeleiding van de zendingsfeesten bij Huis Ter Leede in Sassenheim", licht Mosselaar toe. Rond 1953 werd Crescendo een officiële harmonievereniging. "Tegenwoordig kan je Crescendo op allerlei podia tegenkomen en tijdens verschillende gelegenheden, met het Jubileumconcert als kers op de taart", vertelt Van der Vlugt. "Het is een vereniging om trots op te zijn en dit willen we aan iedereen laten zien én horen tijdens het Jubileumconcert", vertellen Van der Vlugt en Mosselaar in koor.

Muzikale reis door de tijd

Tijdens het Jubileumconcert krijgen bezoekers een muzikale reis door de tijd te zien én te horen.
Huidige en oud-leden van Crescendo verzorgen een avondvullend programma waarbij muzieknummers uit verschillende periodes van de vereniging te horen zullen zijn. "'Queens Park Melody' van Jacob de Haan is zo'n voorbeeld én persoonlijke favoriet", grapt Van der Vlugt. "Een muziekstuk dat ieder beginnend lid van Crescendo weleens heeft gespeeld of gehoord; een muzikale trip down memory lane", aldus Mosselaar.
Het Groot Harmonieorkest, het oudste orkest van Crescendo, pakt groots uit met klassiekers als 'Le calife de Bagdad' en 'Yiddish Dances'. "Prachtige werken die de vroegere leden van Crescendo op de muzieklessenaar hebben gehad; een eer om dit voor hen zaterdag te mogen spelen", aldus Mosselaar. Van der Vlugt vat het passend samen: "Het Jubileumconcert is de letterlijke én figuurlijke opmaat naar nog 115 jaar muziek maken door deze gezellige en muzikale club!".

Kaarten voor het Jubileumconcert zijn nu verkrijgbaar bij Primera Sassenheim.
Kijk voor meer informatie over het jubileumjaar op www.crescendosassenheim.nl.

Bewoners in actie tegen huurverhogingen

ingezonden n Al ongeveer een jaar probeert een groep van 20 huurders van woningen aan de Bloemenschans, Pinksterbloemstraat en het Hoefbladhof in Voorhout iets te doen aan de steeds terugkerende huurverhogingen.

Voor bepaalde groepen ( o.a. gepensioneerden) is het inkomen in de laatste jaren niet meer gestegen, daarentegen zijn de huren en het overige levensonderhoud wel gestegen. Geleidelijk aan bereiken veel huurders het punt dat de af te dragen huur een te grote aanslag is op de huishoudportemonnee. Onlangs was nog in het nieuws dat het aantal huisuitzettingen in Nederland een grote toename kent. De oorzaak van deze uitzettingen was o.a. het niet (kunnen) betalen van de huur.

Puntensysteem

Er is in Nederland, om de huurprijzen te bepalen en te beschermen, een puntensysteem (WWS – Woning Waarderingsstelsel ) in het leven geroepen. Sinds 2016 zijn er punten toegevoegd aan dit woning waarderingsstelsel voor de WOZ-waarde van de woning. De WOZ-waarde is een variabele waarde en word jaarlijks bepaald op basis van de verkoopwaarde van woningen 2 jaar terug. Dit heeft als gevolg dat de berekening om het aantal punten te bepalen die voor de WOZ worden toegewezen aan het WWS van jaar tot jaar verschilt. Deze methode om de maximale huur van een woning te berekenen brengt veel huurders in de problemen, Zeker als daar tegenover staat dat het inkomen niet stijgt, of onvoldoende. Als voorbeeld, in de afgelopen 6 jaar zijn de pensioenen minimaal, tot niet, geïndexeerd. De huren daarentegen zijn jaarlijks 1,5% tot 3% gestegen, en soms meer. Over de genoemde periode is dat dus 9 tot 18% Om deze situatie onder de aandacht te brengen hebben 20 huurders in de gemeente aan de bel getrokken bij de eigenaar van de woningen, een pensioenfonds, de landelijke overheid en bij de lokale partijen. Met al deze partijen zijn gesprekken gevoerd. Gesprekken waaruit blijkt dat ook de bestuurders en de huiseigenaren de gesignaleerde problematiek erkennen en onderkennen, maar zich vooralsnog niet in staat, of in de gelegenheid, zien om dit aan te pakken. Ons streven is er dan ook op gericht om de WOZ-waarde uit het WWS te halen om zo weer tot een vast aantal punten per woning te komen. Door bemiddeling van de plaatselijke politiek van de gemeente Teylingen zijn hierover reeds vragen gesteld over dit onderwerp bij monde van de 2e kamerleden

Bezwaar

Naast deze lange termijn stappen hebben wij gemeend om ook op de korte termijn stappen te moeten ondernemen. Daarom hebben wij besloten om ook bezwaar te maken tegen de vastgestelde WOZ over 2019. In dit kader hebben wij 25 oktober een hoorzitting gehad waarin we ons bezwaar konden toelichten. Voortvloeiend uit deze toelichting is er deze week een taxateur van de gemeentelijke belastingen bij 2 woningen langs geweest om fysiek te beoordelen of de aangevoerde argumenten valide zijn. Door dat de WOZ-waarde in de afgelopen jaren is blijven stijgen, schiet het puntensysteem (WWS) aan zijn doel voorbij, omdat op deze manier het maximaal aantal punten steeds wordt verhoogd. H. Nijboer (PvdA) en E. Ronnes (CDA) aan minister Ollongren. Er is een erkenning dat de stijging van de WOZ-waarde voor uitschieters in de WWS zorgt. Het kabinet overweegt daarom een begrenzing van de rol van de WOZ. Hoe die begrenzing er eventueel uit gaat zien, is nog niet openbaar. Het ligt als totaal pakket van een wetsvoorstel "huur- en inkomensgrenzen" bij de Raad van State. Ook de rol van de Gemeenten wordt daarin wettelijk beschreven.

Verdienmodel

Voor iedere huurwoning zijn aan de hand van de woonsituatie, zoals woonoppervlak, aantal kamers, verwarming en andere voorzieningen, enz. een aantal punten vastgesteld. Dit zijn vaste gegevens. Met deze punten is de lijst "maximale huurprijsgrenzen voor zelfstandige woonruimten" vastgesteld, waardoor iedere huurder weet wat zijn maandelijkse maximale huurbedrag is, omdat het jaarlijks vaststellen van de WOZ-waarde ook het puntenaantal in het WWS verhoogd. De WOZ-waarde is echter in het leven geroepen om van koopwoningen de waarde te bepalen om over deze waarde de gemeentelijke belastingen te laten betalen door de eigenaren van de woningen. De WOZ-waarde is dus niet van toepassing voor huurders. De prijsstijging op de markt voor koopwoningen mag niet tot gevolg hebben dat de prijzen voor huurwoningen ook stijgen, omdat er zodoende voor verhuurders een verdienmodel wordt gecreëerd.

Namens de huurdersgroep,
Arnold Veenhoff

5e Plek voor De Voogd in Café Top 100

sassenheim n Eetcafé De Voogd in Sassenheim werd afgelopen maandag maar liefst vijfde in de Misset Horeca Café Top 100. "We zijn superblij", zeggen Anika en Jelle.

Afgelopen maandag 18 november werd in Nijkerk de ranglijst bekend gemaakt. Omdat, naast het bezoek van de mystery guest ook de hoofdjury op bezoek was geweest in het eetcafé in de Hoofdstraat, wisten Anika en Jelle al dat zij hoge ogen gingen gooien.
In een Top 100 bij de eerste vijf horen, dan doe je dus iets goed. De jury had speciaal oog voor de duurzaamheid waarmee de eigenaren hun café runnen. Van led-verlichting tot groene disposables, van geen heaters op het terras tot actief beleid om verspilling tegen te gaan. Daarnaast is De Voogd natuurlijk ook een plek met prima eten en een ruim aanbod aan verschillende soorten bier.
Misset Horeca is een multimediaal kennisplatform voor de horecaprofessional. Het tijdschrift is het oudste en grootste horecavakblad van Nederland (67e jaargang) en verschijnt elke twee weken in een oplage van 23.000. De Café Top 100 bestaat sinds 1994.

"Padvinderseed van B&W over betere communicatie"

VOORHOUT n Het is niet helemaal sjofel gelopen rond de verplaatsing van de speekplek aan de Pieter van Slingerlandstraat. Bewoners voelden zich niet gehoord. Dit blijkt uit aanbevelingen die naar aanleiding van de verplaatsing zijn opgesteld. Vorige week sprak de raadscommissie Ruimte over het document.

De communicatie over het handhavingsverzoek van één van de bewoners naar de omwonenden toe, is in de beleving van deze bewoners niet goed verlopen. Het was voor de bewoners onduidelijk of er nog inspraak mogelijk was over de verplaatsing of over het ontwerp. De beantwoording op vragen tijdens de inloopavond vonden de zij niet goed genoeg. Er ging veel mis. Na het verzoek om handhaving moest de gemeente acteren. Het paste niet in het bestemmingsplan en de speelplek werd verplaatst. Maar de communicatie haperde evenwel. In de toekomst dit niet meer, meende de raadscommissie Ruimte vorige week. Van de lessen moet geleerd worden. ´Omwonenden moeten heel snel betrokken worden en een beter contact met initiatiefnemers van speelplaatsjes´, stelde Sybrinne de Vries (CDA). ´Aan de voorkant betrekken´, stipuleerde eveneens Don Verhoeff (GroenLinks). Mirjam Mack (ChristenUnie) wilde van B&W zelfs een padvinderseed zodat B&W extra alert is op de aandacht voor de inwoner. Wethouder Rob ten Boden zegde toe dat B&W de aanbevelingen en opmerkingen oppakt.
(Nico Kuyt)

ASC en Foreholte spelen gelijk 2 – 2

voorhout n De Voorhouters hadden zich voorgenomen om tegen ASC de negatieve spiraal van de afgelopen weken een positieve draai te geven. Enkele geblesseerden leken teruggekeerd 'op de bank', anderzijds zou het gepromoveerde ASC een toch te nemen horde moeten zijn voor Foreholte.

Met name dat laatste bleek gaandeweg de wedstrijd een verkeerde inschating. Juist ASC had binnen de omstandigheden de beschikking over de meeste voetbalcapaciteiten middels Ali Barokzay, Ilker Kacar en Ahmed Fernane. De acht overige ASC-ers compenseerden hun mindere techniek met een onverdroten inzet en waren op die manier een steunpilaar voor het presteren van de roodzwarte formatie.
De Voorhouters probeerden een groot deel van de wedstrijd voetballend de wedstrijd door te komen, maar de bal controleren op een dergelijke ondergrond met de tegenstander hijgend in de nek was toch 'een brug te ver' voor redelijk veldspel. Sterker nog, dat deel van het Voorhouts presteren deed pijn aan de ogen. In de 8e minuut gleed Joost van Dam uit en landde vervolgens met de arm op de bal in het strafschopgebied. Scheidsrechter Gerrit van Sprang die in de aanloop van de wedstrijd nog doodleuk beweerde dat hij handsballen 'à la Veltman' onzinnig vond, legde de bal zonder blikken of blozen 'op de stip'. Ali Barokzay pakte het cadeau uit met een lage schuiver in de hoek (1 – 0).
Foreholte moest weer eens in de achtervolging. Het duurde echter niet lang of bij de eerste de beste buiteling in het ASC-strafschopgebied de bal wel heel makkelijk opnieuw op de stip ging. Dit keer was het Toni Arroyo die de arbitrale compensatie in ontvangst nam (1 – 1).

Handige mannen

Na rust verscheen Jelle Veenvliet terug in het hart van de Voorhoutse formatie. ASC was niet onder de indruk. De eerste de beste Oegstgeester corner eindigde voor de voeten van goalgetter Barokzay die onmiddellijk uithaalde (2 – 1). De Voorhouters konden weer opnieuw beginnen met achter de feiten aan te lopen. Stan Spies kwam voor Wytze Ligtvoet, maar heel veel aanvallende dreiging leverde dat nog niet op. Tot aan vijf minuten voor tijd was het ASC dat het beste met de omstandigheden wist om te gaan. De aanvallen van Foreholte werden betrekkelijk makkelijk geneutraliseerd om vervolgens de counter te openen via 'de handige mannen'.
Uiteindelijk ging in de 90e minuut keeper Matthijs Guijt mee naar voren tot verbijstering van eenieder. Hij zou toch niet de corner tot doelpunt kunnen promoveren? De bal vloog aan iedereen voorbij en eindigde voor de voeten van Stan Spies die vervolgens diagonaal binnen schoot (2 – 2). Volkomen onverwacht stonden de Voorhouters op een resultaat.
In de laatste minuten gingen beide ploegen nog voor de overwinning, maar na 95 minuten floot de scheidsrechter de wedstrijd richting de geschiedenis.

De Buitenplaats derde keer op rij Schoolschaakkampioen Teylingen

De schoolschaakkamioenen van 2019, het team van De Buitenplaats. | Foto: PR

teylingen n Afgelopen woensdag 13 november organiseerde Jeugdschaakvereniging de Vrijpionnen uit Voorhout voor alweer de veertiende keer het Schoolschaakkampioenschap van Teylingen voor basisscholen. Ook dit jaar deden weer scholen mee uit alle drie de deelgemeentes.

Het Teylings Schoolschaakkampioenschap is een kampioenschap voor teams. Elk team bestaat uit vier spelers en strijdt in zes rondes om de titel. Het toernooi start met drie rondes om de krachtsverhoudingen te bepalen en sluit af met nog eens drie rondes waarin de teams, ingedeeld naar sterkte, om het kampioenschap in hun klasse strijden. De winnaar van de sterkste poule mag zich Schoolschaakkampioen van Teylingen noemen en krijgt, naast de bekers, ook de wisseltrofee mee naar school. Ook voor de winnaars van de vier andere poules zijn er prijzen.

De Minioren werden tweede geworden bij de eerste voorronde van de Minioren Club Meet. | Foto: PR

Het toernooi ging woensdag tegen halftwee van start. Tachtig jongens en meisjes, verdeeld over twintig teams, kropen achter de borden en bonden de strijd aan met hun tegenstanders. In de drie voorrondes ging het er spannend aan toe maar wisten de teams van De Buitenplaats (Warmond), De Achtbaan Cluster, De Regenboog en De Andreas (alle drie Voorhout) zich te plaatsen voor de kampioenspoule. In alle poules was de spanning om te snijden, de teams vochten tot op het laatste moment voor een zo hoog mogelijke eindklassering. Wonderbaarlijk genoeg eindigden De Buitenplaats en De Regenboog in de kampioenspoule met precies hetzelfde aantal matchpunten en bordpunten, speelden ze onderling gelijk en behaalden zij ook nog eens exact dezelfde resultaten tegen de overige twee teams in de poule. Het resultaat van de voorrondes moest daarom de doorslag geven maar ook daar pakten de teams evenveel matchpunten! De bordpunten gaven daar dan de doorslag, De Buitenplaats wist in de voorrondes net één bordpuntje meer in de wacht te slepen. Daarmee pakten zij voor de derde keer op rij de titel en mochten zij wederom de prachtige trofee meenemen naar Warmond.

De einduitslag:

1. De Buitenplaats Warmond

2. De Regenboog Masters, Voorhout

3. Achtbaan Cluster Masters,
Voorhout

4. Andreas Spionnen, Voorhout

TOP verslaat DVO in De Korf

Felle duels en twee redelijk zuiver schietende ploegen maakten het een leuke wedstrijd om naar te kijken. | Foto: PR

Sassenheim n In een sfeervolle sporthal De Korf werd de eerste thuiswedstrijd van TOP dit seizoen gespeeld. Tegenstander DVO/Accountor had in de voorbereiding al indruk gemaakt en TOP was voorbereid op een wedstrijd op het scherpst van de snede.

DVO gaf goed partij en de topschutters van DVO maakten zeker in de eerste helft de verwachtingen volledig waar. TOP kwam in de eerste helfst verschillende keren op een 4 punten voorsprong, maar DVO kwam net voor rust weer langszij. Felle duels en twee redelijk zuiver schietende ploegen maakten het een leuke wedstrijd om naar te kijken en met de tomeloze inzet van DVO bleef de ploeg uit Bennekom in het spoor van TOP. Toch ging TOP met een minimale voorsprong de rust in. Na rust had TOP het vooral verdedigend beter op orde. en liet de ploeg nog maar 7 tegengoals noteren. De tweede helft liep het aanvallend ook beter en de voorsprong werd langzaam uitgebreid. Mostard speelde een heerlijke tweede helft. Hij groeide in de wedstrijd en werd met 6 goals en zijn goede spel terecht tot Player of the Match gekozen. Het slotakkoord was voor aanvoerder Mick Snel, met twee droge schoten van afstand bepaalde hij de stand op 29-21. De winst die overigens pas in de laatste 10 minuten definitief tot stand kwam, maar door het spel in de tweede helft een verdiende was. Eindstand 29-22.

Teylingse jeugd blijft bewegen

TEYLINGEN n Met de stichting Combibrug wordt een verlenging van het contract aangegaan voor de link tussen bewegingsonderwijs op de basisscholen en de verenigingen.

door Nico Kuyt

B&W wil in het algemeen dat in het schooljaar 2023-2024 alle scholen een vakdocent bewegingsonderwijs hebben en die minimaal 70 procent aan twee volwaardige lesuren bewegingsonderwijs aanbieden aan de groepen 3 tot en met 8. Daarnaast wil Teylingen bereiken dat met alle basisscholen wordt samengewerkt in het aanvullende (na)schoolse aanbod voor sport bewegen- en cultuuractiviteiten vanuit de Combibrug. De nieuwe overeenkomst met de Combibrug is mogelijk via het stimuleringssubsidie van het Ministerie van VWS. Hiermee wil de gemeente een optimale sportieve beweegomgeving in en rondom de basisscholen en kennismaking met het brede sportieve en culturele aanbod binnen Teylingen voor de jeugd in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar bewerkstelligen. Het contract met de Combibrug loopt af op 31 december 2019. In de periode september 2018 - juni 2019 is het geëvalueerd. Het leidde ertoe dat met de betrokken partijen een vernieuwde samenwerking is overeengekomen. Met de Combibrug zijn de afgelopen jaren goede ervaringen opgedaan als uitvoeringsorganisatie met een brugfunctie tussen het onderwijs en de sport- en cultuurverenigingen in Teylingen, aldus de gemeente.

Minioren Columbiaan ronde verder

voorhout n De jongste zwemgroep van zwemvereniging de Columbiaan uit Voorhout is tweede geworden bij de eerste voorronde van de Minioren Club Meet in Gouda.

Het team zwom een goede wedstrijd tegen 31 andere zwemploegen. De snelste vereniging was in totaal negen seconden sneller. De minioren-zwemgroep bestaat uit jongens en meiden van 6 t/m 12 jaar. Deze zwemmers zwommen technisch een goede en foutloze wedstrijd. Er waren heel veel luide en enthousiaste supporters aanwezig, dit zorgde voor een 100% teamprestatie! Ondertussen is er ook een landelijk overzicht gepubliceerd op de KNZB-site. Daaruit blijkt dat onze minioren bij deze voorronde de derde ploeg van Nederland geworden is. Op 9 februari zwemmen ze de tweede voorronde en daarna is bekend welke zestien ploegen van Nederland op 6 april de nationale Minioren Club Meet-finale gaan zwemmen. Het was en is dus een zeer spannende competitie.

Hoofd- en bijzaken

Ik lees de laatste tijd af en toe een krant die zich normaliter ver buiten mijn gezichtsveld bevindt. Ik heb een brede blik, maar er zijn grenzen. Toch staan er leuke dingen in die krant, dat geef ik eerlijk toe. Ik maak de puzzeltjes, ik lach om de horoscoop, ik lees koppen die ook buiten de Sinterklaastijd er uitzien alsof ze met chocoladeletters geschreven zijn, ik knik instemmend bij wat ik ook al vond en ik grinnik om wat mijn oude vooroordelen bevestigt. Deze krant maakt zich de laatste week druk om de komende verlaging van de maximumsnelheid op de vaderlandse autosnelwegen. Erg druk. Heel erg druk. In de berichtgeving, commentaren en ingezonden brieven wordt de grootste politieke partij in ons land overladen met verwijten. Zij zou verraad plegen en nu hartstikke links zijn.

Als dat zo is, ben ik een onverbeterlijke radicale anarchist. Of erger. Wat zij melodramatisch noemen 'de verkwanseling van de kroonjuwelen' noem ik een logisch besluit. Of zo'n maatregel stikstofmatig enig, laat staan genoeg effect heeft weet ik ook niet. Ik weet wel dat de maatregel nou ook weer niet zo ingrijpend is. Het gaat om een snelheidslimiet die je bijna nergens op ons overvolle wegennet langer dan 10 minuten onafgebroken kunt aanhouden. De tijdwinst is miniem. Maar wanneer zoiets onbenulligs als een maximumsnelheid als kroonjuweel en hoofdzaak wordt beschouwd, ben ik benieuwd wat dan de bijzaken nog zijn. Als de getallen in je partijprogramma met "km/u" erachter de hoogste prioriteit hebben, is dat een flinterdunne boodschap. Die scheur je al in wandeltempo aan flarden. Ik zou niet weten welk ander belang er gediend wordt met 130 kilometer per uur dan het individueel belang van sommige automobilisten.
Maar wie weet zie ik het fout. Wat de snelheid ook wordt, ik zal me er meestal netjes aan houden. Deed ik toch al. Dat heeft vaak iets eenzaams. Zowat iedereen rijdt sneller. Wat dan wel weer grappig is: alle hardrijders halen mij links in. Ook als ze rechts zijn...

egbertvanderweide

Teylingen kan aan de slag

teylingen n De grootste opgaven voor de toekomst voor gemeente Teylingen zijn in beeld gebracht. De gemeente staat nu voor de uitdaging een visie en strategie te ontwikkelen die invulling geeft aan deze opgaven. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen van het Bureau Necker van Naem.

In de afgelopen maanden heeft bureau Necker van Naem in opdracht van de gemeenteraad een omgevingsanalyse Teylingen opgesteld. De analyse geeft een beeld van de opgaven die de komende 5 tot 10 jaar op de gemeente afkomen. Voor de omgevingsanalyse zijn veel groepen gehoord. Gesprekken zijn gevoerd met inwoners, ondernemers, maatschappelijk middenveld, bestuurlijke samenwerkingspartners, college van B&W, gemeenteraad en medewerkers van HLTsamen.

Ambities

Uit deze gesprekken zijn als de drie belangrijkste opgaven voor de toekomst gekomen: De energietransitie, de balans in het gebruik van de verstedelijkte ruimte en het veranderend samenspel tussen overheid en samenleving. Inwoners, ondernemers en het maatschappelijke middenveld noemen de organisatie van de zorg de belangrijkste uitdaging voor de toekomst.
Uit de omgevingsanalyse en bestuurskrachtmeting komt een beeld naar voren van een gemeente waar veel dingen goed gaan. De basis is in hoge mate op orde. De opgaven zijn goed in beeld. Teylingen heeft veel ambities op de terreinen woningbouw, infrastructuur, toerisme en participatie. In het Sociaal Domein wordt vanuit een gezamenlijke visie samengewerkt met Lisse en Hillegom, maar ook breder in de Bollenstreek en Holland Rijnland.

Teylingen heeft de belangrijkste opgaven in beeld. De gemeente moet nu aan de slag om hiervoor een samenhangende visie en strategie te formuleren. Hiervoor is een krachtig bestuur nodig. De ontwikkeling en het behoud van bestuurskracht vraagt voortdurende aandacht en investeringen.

Denkkracht

Door de samenvoeging van de ambtelijke organisatie is de strategische denkkracht van HLTsamen toegenomen. Betere inzet van deze denkkracht en verdere groei is voor de toekomst noodzakelijk. Het ambitieniveau van Teylingen ligt hoog. Om evenwicht te brengen in het ambitieniveau van de gemeente en de realisatiekracht zijn politiek-bestuurlijke keuzes nodig. Volgens het adviesbureau is het voor de slagvaardigheid noodzakelijk dat de interne samenwerkingsrelaties tussen raad, college en ambtelijke organisatie verbeteren.

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Gemengd Koor; voorganger pastor P. Owel


Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk: geen dienst

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. A.A. Bosma (Avondmaal)

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. C. Affourtit


Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, Eucharistieviering. Voorganger: Pastor Th. Blokland
Zang: Golden Harvest

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.W. v/d Berg


Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag 19.00 uur Eucharistieviering. Voorganger: Pater B. Wehlin en Diaken J. Lamberts
Zang: Iriskoor

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. A. Alblas

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, Wim de Knijff

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 Eredienst o.l.v. Jan Zijlstra


Wilt u kans maken op twee bioscoopkaartjes? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl.


De oplossing van 13 november is: EENDAGSVLIEG

De winnaar is: C. Hendriks, Sassenheim