De Teylinger

22 augustus 2018

De Teylinger 22 augustus 2018


Foto: pr.

Voorhout n 'Goedemiddag mevrouw en meneer, hartelijk welkom'. Joep Derksen van de stichting Vrienden van het Overbosch begroet het seniorenechtpaar Van der Meij uit Katwijk. Zij waren twee van de 833 bezoekers, een record, die afgelopen zaterdag en zondag een kijkje kwamen nemen. Kunst in 't Overbosch werd vorig jaar als eerste Voorhouts evenement winnaar van de Teylingen Prijs en dit was alweer de zesde editie.

Door Piet van Kampen

Het echtpaar kreeg een briefje in de hand waarop zij hun stem uit konden brengen voor het mooiste kunstwerk of schilderij. Onder de 25 deelnemers zijn zowel jeugdige talentjes als 'gevorderde vrije tijd kunstenaars'. De jongsten tot 12 jaar konden zich bij Kunst voor Kids met het penseel uitleven of met klei- en knutselwerkjes maken. Elders in het bos waren verspreid creatievelingen bezig met allerhande kunstwerken, zoals de dames Tineke van Amsterdam en Alida van Leeuwen, beiden uit Lisse. Van oude videotapes werd tussen de bomen een toonladder gespannen met (muzikale) noten erin. Op elke noot stond een titel van een lied dat iets met de wind van doen had indachtig hun thema 'Er zit muziek in de wind'. Ellen Gozeling uit Sassenheim had een mooi stekkie aan de rand van de Leidsevaart ingenomen. Niet om te vissen, maar om aan haar schilderij met honderden acrylaat stippen te werken. "Monnikenwerk en veel geduld hebben," lacht zij vriendelijk.

Baby

Tussen de jongste kunstenaars zit ook Robin (9) uit Voorhout. Ze doet voor het vierde jaar mee: "Omdat ik het leuk vind". Twee ezels verderop zijn de Voorhoutse broertjes Chris (8) en Seth (5) eendrachtig aan hun kunstwerk bezig. Op het canvas prijkte de woordjes 'hoi baby'. "Wij krijgen een broertje, misschien vandaag al," sprak de jongste trots. Broertjelief aanvullend: "Gelukkig geen zusje, want met een broertje kun je later voetballen", zegt hij ondeugend.

Oud-winnaar Marc de Jong werd tweede met zijn kleurrijke glaswerken. Winnares Loes Hogervorst (kunstenaarsnaam Ell Geeh) ontving maar liefst 256 stemmen en mocht de beker mee naar huis nemen.

City Swim

Sassenheim n De derde Sassenheim City Swim is op zondag 26 augustus. Er zijn twee afstanden: de 700 meter start om 11.00 uur in het Oude Zwembad en eindigt in het Voorhavenkwartier. De 3.000 meter start en finisht ook in het centrum. Om 12.00 uur klinkt daar het startschot. De organisatie is in handen van Duikvereniging Het Onderwaterbos en Zwemvereniging Sassenheim (ZVS).

Ondanks de landelijke berichten over de mindere waterkwaliteit, verwacht de organisatie dat de City Swim doorgaat. "Op maandag zijn watermonsters genomen door Hoogheemraadschap Rijnland. We verwachten vandaag (woensdag, red.) de uitslag," laat Frank van Nobelen, voorzitter van ZVS, weten. "Dan weten we of de waterkwaliteit voldoende is. Overigens zijn er nu geen signalen om aan die kwaliteit te twijfelen." De organisatie houdt deelnemers en publiek op de hoogte via de Facebookpagina van City Swim Sassenheim en via de website www.zvsassenheim.nl.

Nieuw schooljaar

Voorhout n Wethouder Bas Brekelmans bezoekt op dinsdag 28 augustus de Andreasschool om symbolisch het schooljaar te starten. Met zijn bezoek vraagt de wethouder aandacht voor kinderen in het verkeer. De landelijke campagne 'De scholen zijn weer begonnen' is in 1988 gestart.

n Voorhout bouwt

Foto: pr.

Voorhout n De tweede week van Vakantie Evenementen Teylingen (VET) is maandag begonnen met de huttenbouw. Om 11.00 uur stonden 160 kinderen klaar. Gewapend met hamers en zeilen is er flink doorgebouwd. Op dinsdagmiddag kwam burgemeester Breuer de burgemeester van Huttendorp beëdigen. Meer op www.deteylinger.nl.

Foto: Peter Schipper

'Ze moeten zwart over de finish komen'

De 25ste is ook de laatste Poldercross

Hospice is
goede doel bij
de Biermarkt

'Het leven vieren, dat hebben de Biermarkt en het Hospice gemeen'

Renzo van Leeuwen en Evelien van Duin zijn blij dat de Biermarkt het Hospice Duin- en Bollenstreek als goede doel heeft gekozen. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Een evenement met bier en gezelligheid, en een huis waar mensen rustig kunnen sterven. Het lijken twee totaal verschillende werelden, maar toch liggen ze dichterbij elkaar, dan veel mensen kunnen vermoeden.

'Moeten we dat wel doen?' Die vraag werd hardop gesteld binnen het bestuur van de stichting Vrienden van het Hospice Duin- en Bollenstreek, toen er vanuit de organisatie van de 28ste Biermarkt het verzoek kwam of het hospice als goed doel aanwezig wil zijn. En dat niet alleen, want iedere bierdrinker die op zondag 26 augustus zijn glas na afloop inlevert bij de kraam van het goede doel, schenkt op die manier het statiegeld aan de stichting.

"Uiteindelijk kwam die vraag bij mij terecht, en ik was direct enthousiast," zegt Evelien van Duin met een glimlach. Als manager is ze vanaf de start werkzaam in het hospice. Dit jaar is een lustrumjaar, want al tien jaar kunnen inwoners uit de Duin- en Bollenstreek aan de Hoofdstraat in Sassenheim terecht voor zorg in de laatste fase van hun leven. Dat doet het personeel al tien jaar met veel begrip en toewijding. "In ons team van verpleegkundigen is eigenlijk geen beweging te krijgen," knipoogt Van Duin. "We werken met zo'n honderd vrijwilligers. Dat zijn er inderdaad veel meer dan je in eerste instantie zou verwachten. We hebben 70 zorgvrijwilligers, zij runnen het huishouden in het hospice. Het bestuur bestaat ook uit vrijwilligers. Verder zijn er tuinmannen, koks en geestelijke verzorgers. Er is iemand die helpt met de administratie. We hebben een ict-er, een vrijwillige schilder, iemand die voetmassages geeft, een pedicure en een kapster. Allemaal mensen die belangeloos hun diensten inzetten voor die zes gasten die hier verblijven."

Zorg aan huis

"Naast zorg in het hospice, bieden we ook palliatieve zorg in de thuissituatie aan. Dat zijn geen zorgprofessionals, want die komen vanuit de thuiszorg. Maar onze vrijwilligers ondersteunen juist ook de mantelzorger, zodat die bijvoorbeeld even weg kan gaan om iets te ondernemen. Zo heeft een van onze dertien vrijwilligers weleens zorg verleend bij een echtpaar waarvan de vrouw in de terminale fase zat. Zij kwam dan langs, zodat haar man even een paar uur de deur uit kon om te biljarten. Op die manier was voor hem als mantelzorger de loodzware zorg voor zijn vrouw ook beter te behappen. Het is een minder bekende kant van ons werk, al doen we dat ook al tien jaar. Ik denk dat het er vooral mee te maken heeft, is dat mensen opzien tegen weer vreemde gezichten over de vloer. Dat komt ook omdat ze denken dat ze gezellig moeten doen tegen onze vrijwilliger. Terwijl wij zeggen: dat hoeft helemaal niet. Een vrijwilliger sluit aan waar behoefte aan is. Dan kan het ook zijn dat ze rustig in een hoek een boekje lezen. Maar ze zijn er wel voor de cliënt als die dat nodig heeft. Wat wij in de praktijk zien, is dat mensen vaak zeggen 'Goh, nog maar even niet'. Terwijl als we eenmaal zijn geweest, de reactie juist is 'had ik dit maar eerder gedaan'. Er valt dan zo'n last van de mantelzorger af."

Goede doelen Biermarkt

Sinds 2011 is aan de Biermarkt een goed doel verbonden. De eerste keer was dat het Glazen Huis in Sassenheim, dat geld ophaalde voor Serious Request. In de jaren daarna ontvingen ook Stichting Saida helpt Sumve (2012), Stichting Happy & Joy (2013), VCS en TOP (2014), Club 999 (2015), Jongerengroep Marafi (2016) en Stichting Matchis (2017) een bijdrage. Ieder jaar ligt die tussen de 2.500 en 3.500 euro. Vrijwilligers van de Biermarkt mogen goede doelen aandragen. Dit jaar zat daar de suggestie voor het Hospice Duin- en Bollenstreek bij. Via vaste biermarktbezoeker Renzo van Leeuwen, ook penningmeester bij de stichting Vrienden van het Hospice Duin- en Bollenstreek, kwam het verzoek bij de stichting terecht.

Herinneringen

Een hospice, waar mensen in hun laatste levensfase zitten, lijkt ver weg van de biermarkt te staan. Toch zijn er raakvlakken, zegt Van Duin. "De mensen die naar een biermarkt gaan, willen ook een gezellige middag hebben. Zij gaan er mede heen om herinneringen te maken. Dat is in het hospice ook het geval. Maar als je niet weet wat hier gebeurt, dan heb je het idee dat iedereen alleen maar somber is. Mensen zeggen weleens: 'Dat je daar kan werken, dat lijkt me zo zwaar…'. Dat klopt ook wel, maar we lachen ook heel veel op de dag, want anders is het niet vol te houden. Mensen vragen voorafgaand aan hun eerste bezoek weleens welke kleding ze moeten dragen. Alsof ze alleen in het zwart gekleed mogen komen. Het leven mag ook in het hospice gevierd worden. Het gaat echt niet alleen over de dood. Als een gast zich goed genoeg voelt om uiteten te gaan, dan kan dat. Of we organiseren een concertje in de huiskamer. Dan draait het ook om de mooie momenten die er nog zijn. Die proberen we wel te pakken. Het gaat bij ons, net als op de biermarkt, ook over het leven vieren en herinneringen te maken."

Nieuwe telefoons

Hospice Duin- en Bollenstreek is afhankelijk van giften. Ze reserveert de opbrengst van de Biermarkt voor telefonie, als onderdeel van het nieuwe gastenoproepsysteem. "De gasten hebben nu wel de mogelijkheid om te telefoneren op de kamer, maar dat is nog met een vaste lijn. Buitenstaanders kunnen niet rechtstreeks de kamer te bereiken. Dus als familie of vrienden bellen, dan komen ze altijd eerst bij het personeel terecht. Soms is die buffer ook wel fijn. Dan liggen onze gasten te rusten of ze zijn te ziek. Maar we hebben ook gasten die in goeden doen zijn en een groot netwerk hebben. Dat zijn allemaal telefoontjes die wij ook moeten doorverbinden. Het nieuwe systeem maakt het mogelijk om onderscheid te maken en we kunnen de gasten een eigen nummer geven. Het draagt dus ook bij aan wat wij hoog in het vaandel hebben staan: dat onze gasten de eigen regie over hun leven houden."

Mensen betrekken

Voor Van Duin is er nog een reden om mee te willen doen. "Het evenement is daarnaast voor ons ook een mooie gelegenheid om jongeren te betrekken bij dit onderwerp. Dat hoeft helemaal niet zwaarmoedig te zijn of alleen over de dood te gaan. We organiseren veel informatiebijeenkomsten in de regio, maar daar komt vooral de oudere doelgroep op af. Zij kennen het hospice en onze mogelijkheden. Maar als je kijkt naar de jongere generatie, die veel minder te maken hebben met overlijden of afscheid nemen van het leven, daar hoor je vaak van dat ze niet weten wat een hospice is of wat er precies gebeurt. Daarnaast staat voor hen de dood iets verder van ze af. Toch is het soms goed om over het levenseinde na te denken. Iedereen kan geconfronteerd worden met ziekte en afscheid nemen van het leven.

Tijdens de biermarkt geven vrijwilligers in de kraam graag informatie over het hospice, maar dat hoeven geen zware gesprekken te worden, benadrukt Van Duin. "Het draait ons echt om het bereiken van deze doelgroep. Misschien kunnen we ze enthousiasmeren om vrijwilligerswerk bij ons te komen doen, want nieuwe zorgvrijwilligers worden met open armen ontvangen. En we zijn natuurlijk superblij als mensen hun glas bij ons willen inleveren. Met dat bedrag kunnen we weer mooie dingen doen."

Een vrijwilliger sluit aan waar behoefte aan is. Dan kan het ook zijn dat ze rustig in een hoek een boekje lezen. Maar ze zijn er wel voor de cliënt als die dat nodig heeft. Wat wij in de praktijk zien, is dat mensen vaak zeggen 'Goh, nog maar even niet'. Terwijl als we eenmaal zijn geweest, de reactie juist is 'had ik dit maar eerder gedaan'. Er valt dan zo'n last van de mantelzorger af."

Goede doelen Biermarkt

Sinds 2011 is aan de Biermarkt een goed doel verbonden. De eerste keer was dat het Glazen Huis in Sassenheim, dat geld ophaalde voor Serious Request. In de jaren daarna ontvingen ook Stichting Saida helpt Sumve (2012), Stichting Happy & Joy (2013), VCS en TOP (2014), Club 999 (2015), Jongerengroep Marafi (2016) en Stichting Matchis (2017) een bijdrage. Ieder jaar ligt die tussen de 2.500 en 3.500 euro. Vrijwilligers van de Biermarkt mogen goede doelen aandragen. Dit jaar zat daar de suggestie voor het Hospice Duin- en Bollenstreek bij. Via vaste biermarktbezoeker Renzo van Leeuwen, ook penningmeester bij de stichting Vrienden van het Hospice Duin- en Bollenstreek, kwam het verzoek bij de stichting terecht.

Herinneringen

Een hospice, waar mensen in hun laatste levensfase zitten, lijkt ver weg van de biermarkt te staan. Toch zijn er raakvlakken, zegt Van Duin. "De mensen die naar een biermarkt gaan, willen ook een gezellige middag hebben. Zij gaan er mede heen om herinneringen te maken. Dat is in het hospice ook het geval. Maar als je niet weet wat hier gebeurt, dan heb je het idee dat iedereen alleen maar somber is. Mensen zeggen weleens: 'Dat je daar kan werken, dat lijkt me zo zwaar…'. Dat klopt ook wel, maar we lachen ook heel veel op de dag, want anders is het niet vol te houden. Mensen vragen voorafgaand aan hun eerste bezoek weleens welke kleding ze moeten dragen. Alsof ze alleen in het zwart gekleed mogen komen. Het leven mag ook in het hospice gevierd worden. Het gaat echt niet alleen over de dood. Natuurlijk zijn we bezig met de afronding en met afscheid nemen, maar we vieren ook het leven. Als een gast zich goed genoeg voelt om uiteten te gaan, dan kan dat. Of we organiseren een concertje in de huiskamer. Dan draait het ook om de mooie momenten die er nog zijn. Die proberen we wel te pakken. Het gaat bij ons, net als op de biermarkt, ook over het leven vieren en herinneringen te maken."

Nieuwe telefoons

Hospice Duin- en Bollenstreek is afhankelijk van giften. Ze reserveert de opbrengst van de Biermarkt voor telefonie, als onderdeel van het nieuwe gastenoproepsysteem. "De gasten hebben nu wel de mogelijkheid om te telefoneren op de kamer, maar dat is nog met een vaste lijn. Wat het lastig maakt, is dat er voor buitenstaanders geen directe mogelijkheid is om de kamer te bereiken. Dus als familie of vrienden bellen, dan komen ze altijd eerst bij het personeel terecht. Soms is die buffer ook wel fijn. Dan liggen onze gasten te rusten of ze zijn te ziek. Maar we hebben ook gasten die in goeden doen zijn en een groot netwerk hebben. Dan wordt het personeel weleens helemaal platgebeld, want dat zijn allemaal telefoontjes die wij moeten doorverbinden. Het nieuwe systeem maakt het mogelijk om onderscheid te maken en we kunnen de gasten een eigen nummer geven. Het draagt dus ook bij aan wat wij hoog in het vaandel hebben staan: dat onze gasten de eigen regie over hun leven houden."

Mensen betrekken

Voor Van Duin is er nog een reden om mee te willen doen. "Het evenement is daarnaast voor ons ook een mooie gelegenheid om jongeren te betrekken bij dit onderwerp. Dat hoeft helemaal niet zwaarmoedig te zijn of alleen over de dood te gaan. We organiseren veel informatiebijeenkomsten in de regio, maar daar komt vooral de oudere doelgroep op af. Zij kennen het hospice en onze mogelijkheden. Maar als je kijkt naar de jongere generatie, die veel minder te maken hebben met overlijden of afscheid nemen van het leven, daar hoor je vaak van dat ze niet weten wat een hospice is of wat er precies gebeurt. Daarnaast staat voor hen de dood iets verder van ze af. Toch is het soms goed om over het levenseinde na te denken. Iedereen kan geconfronteerd worden met ziekte en afscheid nemen van het leven.

Tijdens de biermarkt geven vrijwilligers in de kraam graag informatie over het hospice, maar dat hoeven geen zware gesprekken te worden, benadrukt Van Duin. "Het draait ons echt om het bereiken van deze doelgroep. Dat ze van ons bestaan weten. En we zijn natuurlijk superblij als mensen hun glas bij ons willen inleveren. Met dat bedrag kunnen we weer mooie dingen doen."

Na tumultueuze voorbereiding kan Warmi van start

Warmi moest na de brand snel nieuwe tenten regelen. Dankzij de inzamelingsactie is dat gelukt. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Ruim 3.000 euro heeft de inzamelingsactie opgebracht om de Stichting Kindervakantieweek Warmond (SKW) mogelijk te maken. Daarmee zijn nieuwe attributen zoals tenten aangeschaft. De oude spullen waren verloren gegaan bij de brand van een schuur eind juni op het recreatie-eiland Koudenhoorn. Op maandag 20 augustus ging Warmi van start.

De brand op Koudenhoorn legde niet alleen de paardenstal in de as, maar ook de tenten van SKW, die op de zolder van de stal waren opgeslagen. De tenten waren weliswaar verzekerd, maar de assurantiemaatschappij keerde slechts de dagwaarde uit en dat was onvoldoende om de schade volledig te dekken.

Ook verbrand

SKW-voorzitter Kees Voeten toonde zich maandagmorgen heel dankbaar voor de financiële, materiële en immateriële steun die hij en zijn medebestuursleden de afgelopen weken hebben ervaren.

"De afgelopen dagen kwamen we er enkele keren achter dat we spullen misten. Gisteravond nog ontdekten we dat de internationale vlagen ontbraken die altijd boven de tenten wapperen. O ja, dachten we, die zijn natuurlijk ook verbrand. Gelukkig konden we snel nieuwe versieren."

Warmi's got talent

Op maandagmorgen kon daardoor de kindervakantieweek opnieuw van start gaan. Ruim 150 Warmondse jongens en meisjes in de leeftijd van zes tot 12 jaar verzamelden zich rond mascotte Warmi om een week vol activiteiten onder het motto 'Warmi's got talent' in te luiden. Dat aantal is iets minder dan de afgelopen jaren gebruikelijk. Kees Voeten: "Er zijn minder inschrijvingen van vooral de oudere kinderen. Het laat zich niet zo goed raden hoe dat komt. Gelukkig hebben we wel genoeg vrijwilligers. We zouden alleen nog enkele stoere mannen goed kunnen gebruiken voor het zwaardere werk".

De vakantieweek wordt vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur traditiegetrouw afgesloten met de de prijsuitreiking, een discoparty en het in brand steken van het hout van het huttendorp, dat even daarvoor is afgebroken. Dan uiteraard onder toeziend oog van de plaatselijke brandweer om te voorkomen dat er opnieuw waardevolle spullen verloren gaan.

Cursus BHV voor vrijwilligers

Teylingen n Voor bestuurders en vrijwilligers van verenigingen uit Teylingen start op maandag 17 september de cursus Basishulpverlening, georganiseerd door Welzijn Teylingen.

Stel: tijdens een bijeenkomst of evenement wordt iemand onwel of krijgt een ongeval. In de cursus Basishulpverlening leren de deelnemers hoe in geval van nood hulp te verlenen tot de professionele hulpdiensten het van u overnemen. De cursus wordt verzorgd door First Response, in samenwerking met Welzijn Teylingen. First Response werkt metgekwalificeerde docenten. Zij leren de deelnemers het voorkomen, beperken en bestrijden van ongevallen en calamiteiten.

Tijdens de cursus wordt getoetst of de kandidaat de voorgeschreven verrichtingen beheerst. De competentie wordt getoetst met praktische handelingen. Een cursist ontvangt het opleidingscertificaat bij een voldoende beoordeling.

Aanmelden

De cursus is bedoeld voor bestuurders van vrijwilligersorganisaties en hun vrijwilligers. De kosten bedragen 50 euro per persoon. Aanmelden kan bij First Response via www.vrijwilligersacademiebollenstreek.nl/.
De factuur en het certificaat gaan ook via First Response.

Voor informatie, neem contact op met Welzijn Teylingen via info@welzijnteylingen.nl of bel 0252-231805.

Kunstmarkt in Warmond

Warmond n Galerie Het Oude Raadhuis organiseert op zondag 26 augustus van 11.00 tot 16.00 uur de kunstmarkt rond het Dorpsplein bij de pomp.

Aan het eind van iedere zomervakantie organiseert Galerie Het Oude Raadhuis de jaarlijkse Kunstmarkt in Warmond. Bij deze vijftiende editie zijn veertig kramen en het aanbod is heel gevarieerd. Voor bezoekers zijn een groot aantal kunstenaars uit Warmond en Leiden, maar ook kunstenaars uit de regio naar Warmond afgereisd. Zij tonen schilderijen in acryl en olieverf, aquarellen, japanse schilderkunst, papierknipkunst, keramiek, aardewerk, bronzen en stenen beelden, fotografie, sieraden van zilver en edelstenen. Enkele kunstenaars zijn ook ter plekke bezig met hun werk.

Ook de galeries rondom het plein zijn geopend tijdens de Kunstmarkt. Meer informatie op www.hetouderaadhuisvanwarmond.nl.

In Europa met Open Monumentendag

Een luchtfoto, gemaakt eind jaren '70, met zicht op de Teijlingerlaan en de Teylingerlaan. Op de foto staan drie monumenten: drie rijksmonumenten: de Ruïne, Gebr. Bergman en Monte Carlo. | Foto: archief SOS Foto: pr.

Sassenheim n 'In Europa' is het thema van de Open Monumentendag, gehouden op zaterdag 8 september. In Sassenheim heeft de Stichting Oud Sassenheim (SOS) weer een programma samengesteld. In totaal zijn zeven monumenten te bezoeken. De Ruïne van Teylingen is geopend voor bezichtiging en er zijn middeleeuwse kinderspelen. In De Bollenburcht is een fototentoonstelling over oude bollenschuren. Ook geven Hans Brandhorst en Aad Batenburg presentaties.

Daarnaast zijn ook het Sikkens Expercience Center, de Pancratiuskerk, Park Rusthoff en de Dorpskerk geopend voor publiek. In De Coy, het onderkomen van Oud Sassenheim aan de Kagerdreef, is de expositie 'Openbaar Vervoer 1870 - 1970' te bezoeken.

Kijk voor het complete programma op www.deteylinger.nl.

Budko stopt per direct als fractievoorzitter GroenLinks

Foto: pr.

Teylingen n Lena Budko heeft, vanwege haar gewijzigde persoonlijke omstandigheden, ervoor moeten kiezen om afstand te doen van haar rol als fractievoorzitter en raadslid voor GroenLinks in Teylingen. Zij blijft nog wel betrokken bij de commissie Bestuur, Financiën en Toerisme (BFT).

"De rolverdeling is een andere, maar de teamsamenstelling blijft hetzelfde," laat GroenLinks verder in het persbericht weten.

Foto: Marieke Voorn

Verhoeff vervangt Budko

Don Verhoeff, nu actief als burgerraadslid in de commissie Ruimte, neemt de plek in de raad van Budko over. Hij is de komende tijd ook tijdelijk fractievoorzitter. Na het zomerreces kiezen de fractieleden en steunfractieleden van GroenLinks Teylingen de definitieve opvolger van Lena Budko.

KWF zoekt collectanten

Voorhout n De collecte van KWF Kankerbestrijding is van 2 september tot 8 september. Voor twee nieuwe wijken zoekt mevrouw E. Raijmans nieuwe collectanten, die langs de deuren willen in de Engelse Tuinen of in Hooghkamer. De wijken om te collecteren worden niet te groot gemaakt. Aanmelden kan bij mevrouw Raijmans door te bellen naar 0252-212651 of stuur een e-mail naar kwfvoorhout@gmail.com.

Actiedag voor oma Gerry groot succes

Veel ouders en kinderen bezoeken speeltuin Bijdorp tijdens de actiedag voor oma Gerry. | Foto:MV Foto: Marieke Voorn

n 'Het is heel dubbel, want je wilt niet dat het voor jou is'

Sassenheim/Lisse n Oma Gerry van Amersfoort zit in de laatste fase van haar leven, maar heeft nog wel één wens: samen met haar kinderen en kleinkinderen naar Disneyland Parijs. Om dat mogelijk te maken, organiseerden haar dochters op zondag 19 augustus een actiedag in Speeltuin Bijdorp.

Vrolijke muziek klinkt uit de speakers. Met geschminkte gezichten rennen de kinderen rond en doen mee aan verschillende activiteiten. Het is een dubbel gevoel, zegt Joan Zwanenburg, dochter van Gerry. Ze heeft de actiedag voor haar moeder opgezet, samen met haar twee zussen Sandra en Suzanne. De kinderen en keinkinderen dragen een speciaal shirt. 'Team oma' staat er op. Gerry is al tientallen jaren aan het vechten tegen kanker, vertelt Joan. "Op haar 32ste kreeg ze voor de eerste keer borstkanker. Na vijf jaar en vele ziekenhuisbezoeken verder, is het jaren goed gegaan. Elf jaar geleden kreeg ze opnieuw borstkanker. Sinds vorig jaar zit het ook in haar andere borst en is het uitgezaaid naar haar longen. Na al die jaren ziek-zijn is vooral haar lijf nu op. Eén verkoudheid kan fataal zijn."

Om toch naar Disney te kunnen, is de hulp van Dreams4You nodig. Deze stichting regelt de hele reis, vertelt Joan. Daarvoor zijn flink wat medische voorzorgmaatregelen nodig. Om de reis te kunnen bekostigen, bedacht ze de actiedag. Na een berichtje op Facebook, kreeg ze het aanbod van bestuurslid Andrea Rijkswijk, om de speeltuin daarvoor in te zetten. Bijdorp combineert ieder jaar de eigen open dag met een goed doel. "We zijn gaan organiseren, maar hadden geen idee hoeveel mensen zouden komen. Dat vond ik vanmorgen ook best spannend. Straks komt er niemand!". Het tegenovergestelde is echter waar; de speeltuin is volgestroomd met ouders en kinderen. Voor een euro kan er geschminkt worden, de glittertatoeages zijn populair. Ondernemers werken belangeloos mee. "Het is hartverwarmend," slikt Joan haar tranen weg.

Zij genieten, dus ik ook

Gerry bekijkt het allemaal vanaf de zijkant. "Heel moeilijk," antwoordt ze op de vraag hoe ze het vindt dat er speciaal voor haar wens een actiedag is georganiseerd. "Ze doen dit voor mij en daar ben ik mijn drie fantastische dochters heel dankbaar voor. Maar het is wel heel dubbel. Het liefst wil je dit natuurlijk niet, en bovendien ben ik altijd gewend om te helpen. Ik was vrijwilliger bij de Zevensprong en de Willibrordus parochie. Dat het nu over mij gaat, daar denk ik maar even niet aan. En als ik kijk naar mijn kleinkinderen die daar staan te dansen, dan geniet ik ook volop. Zij hebben het naar hun zin en ik daardoor ook."

Na afloop is de eindstand bekend gemaakt. Met ruim 2.200 euro kan oma Gerry met haar vijf kleinkinderen en de rest van de familie naar Disney. In september moet dat gaan gebeuren. Nog een keer genieten als gezin. Iedereen die in de speeltuin is geweest, gunt het ze van harte.

Meer foto's op www.deteylinger.nl.

Teylingen doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route

Teylingen n Veel mensen willen aan de slag met het energiezuinig maken van hun huis, maar waar begin je? Een verhaal van iemand uit de buurt helpt daarbij. Op het onafhankelijke platform Duurzame Huizen Route delen huiseigenaren hun ervaringen met het duurzamer maken van hun woning. Op zaterdag 3 en 10 november openen in het hele land bewoners hun deuren. Een unieke kans voor iedereen die zelf aan de slag wil gaan met duurzaam bouwen en wonen. De gemeente Teylingen doet mee aan de Duurzame Huizen Route en moedigt inwoners aan om hun woning open te stellen.

De gemeente Teylingen ondersteunt de Duurzame Huizen Route om samen met de huiseigenaren steeds meer mensen te informeren over de voordelen van duurzaam wonen. Wethouder Rob ten Boden: "Eén van de grootste uitdagingen onder handbereik van onze inwoners is om de eigen woningen duurzaam te maken. Goede voorbeelden geven inspiratie, en als mensen elkaar willen helpen met de puzzels en de keuzes, worden er ook betere resultaten bereikt. Ik hoop dan ook dat veel vooruitstrevende Teylingers hun huizen willen openstellen om te laten zien dat duurzaamheid en wooncomfort heel goed samen gaan, en dat heel veel bezoekers zich willen laten inspireren om zelf aan de gang te gaan. Zeker op straat- of wijkniveau kunnen groepen inwoners samen aan de gang en kan de gemeente dat faciliteren. Duurzaamheid is niet alleen goed, maar ook goed te doen!".

Uit de enquête van de Duurzame Huizen Route blijkt dat veel bezoekers aan de slag gaan. "Elk verhaal is uniek en helpt je op weg om je eigen huis duurzamer te maken," reageert een enthousiaste bezoeker.

De Nationale Duurzame Huizen Route is op zoek naar duurzame huizen in Teylingen. Ervaringen met isolatie, warmtepomp, zonneboiler, gebruik van natuurlijke materialen of een geheel energiezuinige woning; elke ervaring telt. Een ervaringsverhaal van een huiseigenaar brengt duurzaamheid dichterbij en helpt anderen op weg. Iedereen die kennis wil delen, kan zijn huis aanmelden via www.duurzamehuizenroute.nl. Huiseigenaren die mee doen op zaterdag 3 en 10 november ontvangen als blijk van waardering een bedankje en maken kans op een weekend weg. In het najaar is er voor alle huiseigenaren een verkiezing van het duurzaamste huis. Deelnemers maken kans op publieks- en juryprijzen en de titel 'Leukste, beste en meest duurzame huis van Nederland 2018'.

'Kind zijn, hart nodig'

Voorhout n De landelijke collecteweek van Stichting Hartekind is van 20 tot en met 25 augustus. In deze week lopen door heel Nederland vrijwilligers door de wijken en straten om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen.

Dagelijks worden er in Nederland vier kinderen geboren met een hartafwijking. Dagelijks krijgen er drie kinderen een openhartoperatie om te kunnen overleven en helaas overlijdt er in Nederland nog elke twee dagen een kind aan de gevolgen van een hartafwijking. Stichting Hartekind wil door middel van het financieren van wetenschappelijk onderzoek de overlevingskansen en dagelijkse kwaliteit van leven van deze 25.000 hartekinderen verbeteren, zodat ze gewoon kind kunnen zijn, met als motto: 'Kind zijn, hart nodig!'.

De stichting is op zoek naar collectanten die zich een paar uur willen inzetten voor Hartekind. Aanmelden kan bij Jeroen en Esther van Beelen via:
hartekindvanbeelen@gmail.com.

'Ze moeten wel zwart over de streep komen'

Deelnemers baggeren door de sloten tijdens de poldercross. | Foto: pr./Arjen Vervoort Foto: pr./Arjen Vervoort

n Warmondse IJsclub organiseert laatste Poldercross

Warmond n Huwelijksaanzoeken, internationale deelnemers en mensen die niet kunnen zwemmen. Er zijn veel verhalen te vertellen over vijfentwintig jaar Warmondse Poldercross. Ruim tienduizend mensen gingen vrijwillig de sloten in. De jubileumeditie op vrijdag 24 augustus is ook meteen de laatste: na een kwart eeuw stopt de Warmondse IJslub met de modderrace door de polders.

Theo Vergeer en Philip van der Post. | Foto: MV

Mappen vol krantenknipsels en uitslagen liggen op een tafel in het clubhuis van de Warmondse IJsclub. Theo Vergeer bladert door zijn eigen archief. "Ik wist dat ik het nog ergens had liggen. Ik vond, na enige tijd zoeken, thuis nog een kist. Toen ik die opendeed, bleek ik dit allemaal nog over de cross te hebben."

Vergeer was 25 jaar geleden de eerste organisator van de Warmondse Poldercross. Samen met John van Velzen en Joke van Wijk zette hij het parcours uit, regelde vrijwilligers en maakte deelnemers enthousiast. In 1993 was de eerste editie, met de start midden in het dorp. "In die tijd had je ook nog de Burkina Faso Loop. Het leek ons wel handig om daarop aan te sluiten. Dan hoefde we zelf niet de kosten te maken voor bijvoorbeeld de hekken," blikt hij terug.

Priksurfen

Eigenlijk was de Poldercross niet de eerste keuze in een activiteit voor het destijds honderd jarig jubileum in 1991. Vergeer: "Je weet al een aantal jaar dat het jubileum eraan komt. We zijn toen gaan nadenken. Iemand opperde een poldercross, maar uiteindelijk kozen we voor een zelfbedachte winterse activiteit, maar dan aangepast aan de zomer: priksurfen. We monteerden priksleeën vast op surfplanken. Vervolgens zette we onze ijsbaan onder water. Daarin maakten we een parcours. Per start konden drie mensen meedoen. Het was een grandioos succes. Mensen riepen meteen: volgend jaar weer! Toch hebben we het bij één keer gehouden. Na een tijdje bleek namelijk dat al dat water niet goed weg kon. Het veld bleef ontzettend nat. Het was zelfs zo erg dat de droogtrainingen verplaatst werden. Toen was duidelijk: dat doen we niet meer."

Zodoende kwam het idee voor een poldercross weer in beeld. Vergeer werd gevraagd als speaker bij eenzelfde evenement in Oegstgeest. "Daar ben ik met John van Velzen gaan kijken. Dat was fantastisch, maar het had één nadeel. In het laatste deel gingen de deelnemers daar door het kanaal heen. Dan kwamen ze schoon over de streep. Dat hoort natuurlijk niet. Na een poldercross moet je zwart van de modder bij de finish aankomen."

Zelf de sloot in

Samen met Van Velzen en Van Wijk ging Vergeer aan de slag met de organisatie van de eerste Warmondse editie. "We gingen langs bij boeren en bij de gemeente met de vraag of we hun landerijen mochten gebruiken. Iedereen was direct enthousiast! Vervolgens zijn we met zijn drieën zelf het parcours gaan uitzetten. Ja, ik ben alle sloten in geweest. We namen meteen sloothaken mee om te dreggen. Zo werd het veiliger. En we wilden bij veel sloten een vrijwilliger op de kant hebben staan. Als iemand vast kwam te zitten, kon diegene eruit getrokken worden. Dat hadden we al snel in de gaten. "

Met een start en finish (Vergeer: "Ik weet niet meer waar die precies was. Was dat bij ons eigen clubhuis?") geregeld, en het parcours veilig, kon de eerste poldercross in 1993 van start gaan. Philip van der Post, een van de huidige organisatoren, was ook daar al aanwezig. "Er deden zestig mensen mee, eigenlijk allemaal van onze vereniging. Ik zette de nummers. Het registreren van de tijd ging in die eerste jaren allemaal met de hand. Soms kon je de nummers van de deelnemers door de modder niet meer lezen. Dan zaten er dubbele uitslagen bij. Ik heb nog weleens de hele papierwinkel mee naar huis genomen om het nog eens uit te zoeken. Theo kwam dan na afloop altijd de uitslag ophalen, voor de prijsuitreiking." Vergeer: "Mij maakte de rest van die uitslagen natuurlijk minder uit. Als ik de nummers één tot en met drie maar wist. Maar Philip wilde het perfect hebben."

Van der Post raakte nog meer betrokken door de vraag van de organisatie om het parcours uit te tekenen. Vergeer: "De gemeente wilde op een gegeven moment het parcours op papier hebben. Ze namen natuurlijk niet genoeg met een tekeningetje. Philip is van huis uit bouwkundig ingenieur, dus zo is hij er nog meer bij betrokken geraakt." Na vijftien jaar zette Vergeer een stapje terug, en nam Van der Post de organisatie met anderen over.

Moraal en Vergeer eerste winnaars

De eerste editie wordt gewonnen door Mart Moraal en Angelique Vergeer. In de jaren erna groeit de Poldercross in rap tempo uit tot een nationaal evenement met veel deelnemers. Op het hoogtepunt doen zo'n 700 mensen mee. Niet alleen Warmonders zijn enthousiast, maar uit het hele land komen deelnemers. Vergeer: "Er kwamen bussen uit Sint-Oedenrode, 's-Hertogenbosch en Amsterdam. Een familie uit Friesland doet ook al jaren mee, zij sturen ieder jaar wel een grote of kleine delegatie". Ook internationaal krijgt de Poldercross aandacht. "Kijk, ik heb nog krantenknipsels uit een Canadese krant," zegt Vergeer. "Er was een keer een familie over. Zij logeerden in Noordwijkerhout, bij familie die lid was van de Noordwijkerhoutse Strandlopers (NSL). Zij deden al jaren mee en dus gingen die Canadezen ook mee naar de Poldercross. Ze waren zo enthousiast over onze 'mud race', dat ze het jaar erop met twee bussen vol kwamen. En een lol dat ze hadden. Later heeft het dus nog in de krant daar gestaan. Zo bijzonder was dat."

Het is slechts een van de vele anekdotes die Van der Post en Vergeer kunnen vertellen na 25 jaar Poldercross. Vergeer herinnert zich nog een verhaal over een huwelijksaanzoek. "Die man had blijkbaar de trouwjurk van zijn moeder meegenomen in een plastic tas. Trok hij midden in de sloot die jurk tevoorschijn, om vervolgens zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Zij heeft vervolgens die jurk aangedaan en is zo over de finish gekomen!" Van der Post: "Ik zal nooit vergeten dat we een deelnemer hadden die al door een paar ondiepe slootjes was gegaan en bij de Groote Sloot uitkwam. Hij stond daar, maar ging het water niet in. 'Wat sta je te twijfelen?', merkte de vrijwilliger op die daar stond. "'Tja', zei die man, 'ik kan niet zwemmen'. Die hebben we dus heel snel teruggestuurd!".

Gelukkig zijn in al die jaren geen grote ongelukken gebeurd, knikken de mannen. "Wel schaafwonden natuurlijk, maar als je kijkt naar het aantal incidenten op het totaalaantal van 10.000 deelnemers, dan valt het erg mee, ' zegt Vergeer. Als speaker, dat hij nog is blijven doen, houdt hij vooraf een kort praatje. "We vragen de deelnemer elkaar te helpen. En we zeggen dat ze hun schoenen moeten aanhouden. Riet kan er scherp zijn. Dat is wel de gouden tip!" Van der Post: "Ook geven we deelnemers mee er niet expres te lang over te doen. Verkramping ligt op de loer als je afkoelt. Dan kom je niet ver meer. Je kunt in het begin rustig drie keer dezelfde sloot in, maar dan kom je jezelf aan het einde echt tegen". Een keer kreeg de organisatie het wel benauwd. Een boot voer dwars door de afzettingen rakelings langs de zwemmers. Van der Post: "Die schipper is later aangehouden in Leiden. Hij heeft nog een flinke taakstraf gekregen."

33 baggerslootjes

De Poldercross is in al die jaren redelijk hetzelfde gebleven. Het parcours bestaat uit 33 baggerslootjes en een aantal grote sloten. Langs de kanten is altijd veel publiek, om aan te moedigen en ook om te lachen om al die moddertaferelen. De vrijwilligers en sponsoren zijn al die jaren onmisbaar, benadrukken Van der Post en Vergeer. "Er zijn zoveel mensen die al jarenlang helpen. Zonder hen zouden we het nooit vijfentwintig jaar kunnen organiseren. Naast de helpende handen bij de sloten, zijn dat ook de mensen achter de bar en bij de douches. Ook zij zijn van onschatbare waarde."

Alleen de deelnemers categorieën zijn in een kwart eeuw weleens aangepast. Voor de volwassenen is het parcours vijf kilometer, waarin naast dames en heren, ook de veteranen na een aantal jaar een aparte categorie kregen. Sinds 2002 kunnen ook kinderen van 10 tot 14 jaar meedoen, al moeten ze een zwemdiploma hebben. Zij leggen 1.500 meter af en blijven dichtbij het ijsbaanterrein. Een tijd lang waren ook prijzen beschikbaar voor de best verklede groepen. "We hebben hier heel wat vrouwen én mannen in een oude trouwjurk of driedelig grijs de modder in zien gaan."

Ook was er een tijdlang de prijs voor de beste groep van maximaal vier personen. Die staat ter gelegenheid van het jubileum weer op het programma. Er is alleen een klein probleem, lacht Van der Post. "De Theo Vergeer Bokaal is kwijt. We weten nog wel welke team toen heeft gewonnen, maar niet wie de leden waren. Het inschrijfformulier is kwijt. Dus de bokaal staat nog ergens bij iemand thuis. We reiken dit keer medailles uit aan de beste groep, want we hopen stiekem dat de beker toch nog boven water komt." Vergeer moet ook lachen en zegt dan: "Dan moeten we een nieuwe beker hebben. Die stel ik wel beschikbaar!".

Skeelerbaan

Vergeer en Van der Post vinden het jammer dat de Poldercross stopt, maar ze kijken ook graag vooruit. Van der Post: "Het deelnemersaantal loopt al een aantal jaar terug, ook vanwege het slechte weer de laatste edities. Dat is de realiteit. Daarnaast zijn we bezig met de aanleg van een skeelerbaan. Dat speelt al een aantal jaar. Inmiddels ligt het plan voor de skeelerbaan bij de Raad van State. We hopen begin 2019 op een positieve uitspraak van de rechter. Dat zou betekenen dat we volgend jaar zomer volop bezig zijn met de aanleg van de baan. We vonden de jubileumeditie daarom ook een mooi moment om te stoppen. Het is goed zo." Vergeer knikt: "Ik ben natuurlijk na vijftien jaar organisatie, alweer tien jaar alleen speaker. Ik snap dat de Poldercross ophoudt. Maar ik zou het wel jammer vinden als er volgend jaar helemaal niets meer wordt georganiseerd. Als de drainage straks nog beter is, dan kan het water beter worden afgevoerd. Misschien dat er dan toch een tweede editie van het priksurfen kan komen!".

Ook meedoen?

De laatste Warmondse Poldercross is op vrijdag 24 augustus, met een start en finish op het terrein van WIJC in de Veerpolder. Voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar is het parcours 1.500 meter. De start is om 18.15 uur. Volwassenen kunnen meedoen met de 5 kilometer. Zij starten om 19.00 uur. Een zwemdiploma is wel verplicht.

De voorinschrijving is op woensdag 22 augustus tussen 19.00 en 20.30 uur in het clubgebouw van de Warmondse IJsclub in de Veerpolder. Op vrijdag 24 augustus worden de resterende kaarten in het clubgebouw verkocht. De jeugd van 10 tot en met 13 jaar kan tussen 17.00 en 18.00 uur een deelnamekaart halen, deelnemers vanaf 14 jaar kunnen terecht van 17.00 tot 18.45 uur. Na afloop is vanaf 20.15 uur een feest met een optreden van The Backseat Windows. Alle informatie staat op www.wijc-admin.nl.

| Foto: Arjen Vervoort, tekst: Marieke Voorn

Historie op het water bij Gouden Gaffel

De historische bedrijfsvaartuigen zijn dit weekend op de Kagerplassen en het Joppe te bewonderen. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n De 26ste editie van de Gouden Gaffel zeilwedstrijden is in het weekend van 25 en 26 augustus.

De historische bedrijfsvaartuigen, zoals Westlanders, Kagenaars en andere type zeilschepen, starten en finishen bij Park Groot Leerust in Warmond. Op zaterdag wordt een Beurtveerwedstrijd op de Kagerplassen gevaren en op zondag een hardzeilwedstrijd op het Joppe. De schepen zullen op beide dagen rond 10.00 uur van start gaan vanuit het park.

Klompzeilwedstrijd

Op zaterdagmiddag rond 14.30 uur wordt de jaarlijkse klompzeilwedstrijd met zelfgebouwde klompen in het park gehouden. De Warmonder Leede bij Park Groot Leerust is ook nu weer de plek waar tussen de jonge schippertjes om de eer wordt gestreden. De inschrijving is vanaf 13.00 uur. Er is een oefenbassin aanwezig waar de schepen op hun Lee-waardigheid kunnen worden getest.

Op beide dagen is het terras geopend en staat een springkussen in het park voor de jeugdige deelnemers.

Nacht van Sassem blijft een begrip

Sassenheim n 'De Nacht' staat bij veel Sassenheimers al in de agenda. Op vrijdag 31 augustus is de editie van dit jaar, met vanaf '14.00 uur entertainment en natuurlijk heel veel kraampjes waar het weer heerlijk koopjes jagen is.

In de J.P. Gouverneurlaan komt de antiek- en curiosamarkt, met om 14.15 uur het optreden van zeemanskoor Overal. Tussen 16.00 en 20.00 uur bekijkt een taxateur alle oude en antieke spullen die het publiek meeneemt. De vinyl bakfiets dj zorgt voor bijpassende muziek.

Optredens

Het Kerkplein is, net als vorig jaar, dé plek voor een hapje en drankje. Ook zijn er tussen 14.00 uur en 22.00 uur optredens van Prince-look-a-like dj Faar. Kinderen kunnen vanaf 14.00 uur een hoepelclinic volgen en er is een circusplein. Om 19.00, 20.00 en 21.00 uur zijn dansoptredens van Total Move.

Luchtkussens

Het Voorhavenkwartier verandert in een luchtkussenspektakel. Tussen 14.00 en 21.00 uur staan daar diverse springkussens. De afsluiting van de Nacht van Sassem is bij de Oude Haven, op het horecaplein. Tot 0.00 uur verzorgt DJs4U de muziek.

Lees volgende week meer in deze krant over de Nacht van Sassem.

Open avonden bij Volksuniversiteit Lisse

regio n Wanneer leren gebeurt in een ongedwongen sfeer, op een prettige, functionele locatie, kan het heel leuk zijn. Volksuniversiteit Lisse heeft voor het komende seizoen weer een uitgebreid aanbod van cursussen, workshops en lezingen.

Op woensdag 29 en donderdag 30 augustus houdt de Volksuniversiteit haar open avonden. Tussen 19.00 en 20.30 uur staan de deuren aan de Vuursteeglaan 9 open voor belangstellenden. Docenten zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven over de cursussen. Medewerkers staan paraat om de bezoeker te informeren over het totale cursusaanbod, tarieven en aanmelden. Direct inschrijven voor een cursus of workshop kan ook. Voor wie nog twijfelt of het volgen van een cursus wel echt iets voor hem of haar is, is dit dé gelegenheid om daar achter te komen.

Engels of Chinees leren

De komende maanden zal het in het gebouw van de Volksuniversiteit weer bruisen van de activiteiten. Zowel overdag als in de avonduren valt het nodige te beleven op het gebied van bewegen, ontspannen, cultuur, creatieve activiteiten en hobby. Dit alles naast het gedegen aanbod van taalcursussen op verschillende niveaus, van beginner tot gevorderden. Niet alleen de gangbare talen als Duits, Engels en Frans staan op het programma. Wie zich het Portugees of zelfs het Chinees eigen wil maken kan zich melden bij Volksuniversiteit Lisse.

Het totaal aanbod van cursussen, workshops en lezingen is te vinden in de onlangs gepresenteerde cursusbrochure. Opvallend is het aantal nieuwe cursussen waarmee dit seizoen wordt gestart, variërend van kunst en cultuur, genealogie, kennis van wijn tot en met Ocean drum.

Uitgebreide informatie is te vinden op www.volksuniversiteit-lisse.nl.

HJB heeft plek voor nieuwe bridgers

Warmond n De gezellige senioren-bridgeclub Het Juiste Bod staat weer open voor nieuwe leden en invallers. Ook beginnende bridgers zijn welkom.

Er wordt gespeeld met 10 tafels en er zijn 6 ronden. Zónder A, B of C lijn (en zonder klok). Er wordt vooral gespeeld voor het plezier, met in de pauze een kopje koffie of thee met een koekje. De spellen worden gespeeld op de woensdagmiddag, van 13.00 uur tot 16.30 uur. Het seizoen begint op de eerste woensdag in september. De afsluiting is met een einddrive op de laatste woensdag in april.

De bridgemiddagen zijn in Het Trefpunt (Herenweg 80). Ook wie zich beschikbaar wil stellen als invaller, is van harte welkom. Meer informatie? Bel dan naar Lia Steenvoorden 0252-213935 of Alfred Claassen, tel.071-3010870. Mailen kan ook, doe dat naar ton.steenvoorden@ziggo.nl.

uit! / verenigingen

Leesgroepen over kunst en filosofie van start

Sassenheim n Geïnteresseerden in kunst, de geschiedenis en de beleving ervan, kunnen op dinsdag 11 september om 13.30 uur kennismaken met het idee van 'leesgroepen kunstgeschiedenis'. De informatiebijeenkomst is een initiatief van Boekhandel Wagner (Hoofdstraat 181) in samenwerking met de landelijke organisatie Senia. Deze stichting brengt mensen met eenzelfde culturele interesse bij elkaar, in dit geval is dat beeldende kunst. Leesgroepen over dit onderwerp verdiepen zich aan de hand van een boek in een schilder, beeldhouwer, een bepaalde stroming of periode in de geschiedenis.

De leesgroepen bestaan uit zes tot acht personen. Senia levert het studie- en discussiemateriaal aan de hand van het boek en afbeeldingen op internet. Het boek lenen of kopen de deelnemers zelf. De groep kan daarna zelf beslissen om naar een bepaalde tentoonstelling te gaan. Voorbeelden op de boekenlijst zijn het boek van Will Gompertz - Dat kan mijn kleine zusje ook. Waarom moderne kunst kunst is, en van Geert Mak - Het stadspaleis, over het paleis op de Dam.

Filosofie

Veel mensen willen zich verdiepen in filosofie en de achtergrond van maatschappelijke kwesties. Een manier om dat te doen is via leesgroepen. Leesgroepen van Senia maken een keuze uit een boekenlijst, en bespreken elke zeven tot acht weken een boek aan de hand van door deskundigen opgestelde discussievragen. Door deze vragenlijst is een boeiend gesprek gegarandeerd zonder dat de discussie verzandt. De discussievragen, ook wel leeswijzers genoemd, vervangen een vaste docent of gespreksleider.

De informatiebijeenkomst over de leesgroep filosofie is ook op dinsdag 11 september, maar dan al om 10.30 uur, en wordt ook gehouden in de boekhandel.

Deelname aan een leesgroep kost 35 euro per persoon per seizoen. Belangstellenden voor de informatiebijeenkomsten kunnen zich aanmelden in de boekhandel, via bkhwagner@planet.nl of bij Stichting Senia: info@senia.nl, of door te bellen met 0570-562656. Meer informatie over de programma's staat op www.senia.nl.

Bezoekersrecord bij Kunst in 't Overbosch

De broertjes Chris en Seth schilderen een kunstwerk voor hun nieuwe broertje. | Foto: Piet van Kampen Foto: pr.

n Voor de zesde keer cultuur in de natuur

Voorhout n 'Goedemiddag mevrouw en meneer, hartelijk welkom'. Joep Derksen van de stichting Vrienden van het Overbosch begroet het seniorenechtpaar Van der Meij uit Katwijk. Zij waren twee van de 833 bezoekers, een record, die afgelopen zaterdag en zondag een kijkje kwamen nemen. Kunst in 't Overbosch werd vorig jaar als eerste Voorhouts evenement winnaar van de Teylingen Prijs en dit was alweer de zesde editie.

Door Piet van Kampen

Het echtpaar kreeg een briefje in de hand waarop zij hun stem uit konden brengen voor het mooiste kunstwerk of schilderij. Onder de 25 deelnemers zijn zowel jeugdige talentjes als 'gevorderde vrije tijd kunstenaars'. De jongsten tot 12 jaar konden zich bij Kunst voor Kids met het penseel uitleven of met klei- en knutselwerkjes maken. Elders in het bos waren verspreid creatievelingen bezig met allerhande kunstwerken, zoals de dames Tineke van Amsterdam en Alida van Leeuwen, beiden uit Lisse. Van oude videotapes werd tussen de bomen een toonladder gespannen met (muzikale) noten erin. Op elke noot stond een titel van een lied dat iets met de wind van doen had indachtig hun thema 'Er zit muziek in de wind'. Ellen Gozeling uit Sassenheim had een mooi stekkie aan de rand van de Leidsevaart ingenomen. Niet om te vissen, maar om aan haar schilderij met honderden acrylaat stippen te werken. "Monnikenwerk en veel geduld hebben," lacht zij vriendelijk.

Baby

Tussen de jongste kunstenaars zit ook Robin (9) uit Voorhout. Ze doet voor het vierde jaar mee: "Omdat ik het leuk vind". Twee ezels verderop zijn de Voorhoutse broertjes Chris (8) en Seth (5) eendrachtig aan hun kunstwerk bezig. Op het canvas prijkte de woordjes 'hoi baby'. "Wij krijgen een broertje, misschien vandaag al," sprak de jongste trots. Broertjelief aanvullend: "Gelukkig geen zusje, want met een broertje kun je later voetballen", zegt hij ondeugend.

Oud-winnaar Marc de Jong werd tweede met zijn kleurrijke glaswerken. Winnares Loes Hogervorst (kunstenaarsnaam Ell Geeh) ontving maar liefst 256 stemmen en mocht de beker mee naar huis nemen.

Cursus 'Maak je eigen fotoboek' in de bibliotheek

Sassenheim n De cursus 'Maak je eigen fotoboek' start op maandag 3 september in de bibliotheek (Kerklaan 42). Tijdens deze cursus leren deelnemers in twee lessen hoe zij zelf een fotoboek met Albelli kunnen maken. Deze cursus wordt gegeven door vrijwilligers van Seniorweb. Met slechts zes deelnemers is er voldoende ruimte voor aandacht en vragen.

In twee lessen leren deelnemers op hun eigen laptop de basishandelingen om een fotoboek met tekst te kunnen maken. Bijvoorbeeld foto's toevoegen, verplaatsen en van grootte veranderen en tekst toevoegen en opmaken. Maar ook het verfraaien van een boek door het toevoegen van achtergronden en het gebruiken van sjablonen komt aan bod.

Kosten en aanmelden

De twee cursusdagen zijn op maandag 3 en 10 september, van 14.15 tot 16.15 uur in de bibliotheek (Kerklaan 42). De kosten bedragen 10 euro voor leden van de bibliotheek en Seniorweb. Niet-leden betalen 20 euro. De kaarten zijn online te koop via www.bibliotheekbollenstreek.nl, maar ook in de vestigingen van de bibliotheek. Deelnemers wordt gevraagd hun eigen laptop mee te nemen.

Foto: Marieke Voorn

Leestips van programmamanager Dionne Dinkhuijsen

ZOMER

Het land is warm.
De weg is wit.


Het duin is leeg.
De zee is stil.


De zon is grijs.
De dag is heel.

Uit Polaroid, gedichten 1955-1976 van Gerrit Krol

Zo zou de zomer moeten zijn, en dan het liefst met een grote stapel boeken!

Daniel Kehlmann- Tijl

Foto: Caroline Spaans

Onze zoon heet ook Thijl, dus dit boek kon ik niet laten liggen. Het verhaal over Tijl Uilenspiegel is mooi geschreven en goed vertaald. Ik was onder de indruk, omdat Tijl niet alleen wordt weggezet als deugniet, maar ook als mens die wil overleven tijdens de Dertigjarige Oorlog, waarin bijgeloof en rituelen aan de orde van de dag zijn. Tijl redt het door zijn levenshouding: 'Er is overal wel iets beters te vinden dan de dood!' Je begrijpt hem, en sluit hem in je hart.

Voor mij dé zomertip van 2018.

Anna Gavalda - Samen ben je minder alleen

Foto: Caroline Spaans

Dit boek kreeg ik van een vriendin; ik heb het in één ruk uitgelezen. Niet vanwege de spanning, maar omdat het een lief verhaal is over eenzame mensen in Parijs, die vriendschappen voor het leven sluiten. Camille, schoonmaakster maar eigenlijk tekenares, kok Franck en zijn oma Paulette – allemaal hebben ze het een en ander meegemaakt, en zijn ze kleurrijk en anders. Ze wonen bij elkaar in een appartement met Phillibert, tevens eigenaar. Er is strijd, er is genegenheid, het is grappig en het ontroert. Een modern sprookje!

Guzel Jachina - Zulajka opent haar ogen

Foto: Caroline Spaans

Deze debuutroman van Jachina is gebaseerd op het levensverhaal van haar grootmoeder Zulajka, een Tartaarse boerin die naar Siberië wordt gedeporteerd. Daar sticht ze met de overlevenden een dwangarbeidersnederzetting onder leiding van Ignatov, de man die haar echtgenoot neerschoot. Een aangrijpend boek over de deportaties en het lot van de Tartaren, hoe sterk mensen zijn en in de zwaarste omstandigheden toch een bestaan weten op te bouwen. Lang geleden dat ik zo intens van een boek genoten heb.

Valerie Kierkels, communicatieadviseur:

Dave Eggers -
De monnik van Mokka

Ik ben fan van Eggers, en ook zijn laatste boek las ik in sneltreinvaart uit. Mokhtar Alkhanshali groeit op in San Francisco als rusteloze zoon van immigranten, en wil Jemen weer als koffieland op de kaart zetten. Je proeft het zand, ruikt de gebrande koffiebonen en voelt Mokhthars angsten.

Seizoen start bij Teylingen met open training

Iedereen mag meedoen met de open training bij voetbalvereniging Teylingen. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n De zomervakantie is bijna voorbij en ook bij de sportclubs starten de nieuwe seizoenen. Voetbalvereniging Teylingen opent het seizoen op zondag 26 augustus met een trainingsprogramma voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Iedereen mag meedoen, deelname is gratis.

De voorraden van het clubhuis zijn weer aangevuld, de vloeren gepoetst, de ballen zijn opgepompt en de kleedkamers zien er pico bello uit, evenals de velden. "Alles is klaar voor de seizoensopening op zondag 26 augustus," vertelt jeugdvoorzitter Pieter Kniest. Na de leuke openingsdagen van de vorige jaren, worden er ook dit keer in samenwerking met voetbalschool Play2Improve allerlei trainings -en partijvormen uitgezet. "Het is leuk om elkaar na de zomerperiode weer te spreken en voor de nieuwe leden is het de ideale gelegenheid om kennis te maken met de mensen binnen Teylingen" legt Edwin Does uit. Als coördinator technische jeugdzaken heeft ook hij niet stil gezeten de afgelopen weken. "De teamindelingen waren voor de vakantie al bekend, maar we zijn bijvoorbeeld nog heel druk geweest met het invullen van de trainingstijden en indeling van de velden." Does: "En voorlopig is het werk nog niet gedaan hoor, want bij de start van een seizoen melden zich ook altijd weer nieuwe leden, dus die indelingen wijzigingen nog weleens hier en daar".

Training

Nieuwe leden, daar is Teylingen volop mee bezig gezien de activiteiten om de club te promoten? "Jazeker" beaamt Sylvia Kruijer, vrijwilliger pr & communicatie. Om nog meer jeugdigen de kans te geven om kennis te maken met de voetbalclub Teylingen, zijn zij van harte welkom om bij de seizoensopening mee te komen doen. "Het programma voor de hummels is van 10.00 tot 11.00 uur. Dat is lang genoeg voor die kleintjes van 4 tot en met 6 jaar," aldus Edwin Does. "De categorieën JeugdOnder (JO) 9 tot en met JO11 ( jongens en meisjes van 6 tot en met10 jaar), JO12 en JO13 (jongens en meisjes van 11 en 12 jaar) beginnen om 10.00 uur en dit programma loopt tot circa 12.00 uur. Er wordt getraind in leeftijdsgroepen, nog niet in de nieuwe teamsamenstellingen," licht Does nog even toe. "Daarom is het voor kinderen die interesse in voetbal hebben ook echt leuk om me te doen. Het is natuurlijk altijd mogelijk om hierna nog een paar keer vrijblijvend mee te trainen, voordat al dan niet besloten wordt om lid te worden."

Niels Langeveld grijpt op Zandvoort de macht in TCR Germany

Autocoureur Niels Langeveld piekt op zijn thuiscircuit en gaat aan de leiding in het algemeen klassement. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Niels Langeveld heeft met groot machtsvertoon op circuit Zandvoort de leiding in de ADAC TCR Germany overgenomen. In beide kwalificaties was de racing one-coureur in zijn Audi RS3 LMS de snelste man op het circuit in de Nederlandse duinen. De eerste race won Langeveld vanaf poleposition met overmacht en in de tweede race reed de Sassenheimer vanaf de tiende startpositie naar het podium. "Wat een weekend, werkelijk fantastisch, alles klopte", straalt de nieuwe leider in het sterke ADAC TCR Germany kampioenschap.

Foto: pr.

Met een achterstand van nog maar tien punten op kampioenschapleider Harald Proczyk wist Niels Langeveld dat het op Circuit Zandvoort zou moeten gebeuren. Op zijn thuiscircuit presteert de Sassenheimer altijd uitstekend, ook vorig jaar was de racing one-coureur in zijn Audi de snelste rijder en kwam in beide races als eerste over de finish. Maar alles moet kloppen besefte Langeveld, die vorig jaar door een tijdstraf de zege in de eerste race verloor. Daarom zorgden hij en zijn team dat alle voorbereidingen optimaal waren, werd er het hele weekend niets aan het toeval overgelaten en werd er uiterst geconcentreerd gewerkt.

Bij de eerste kwalificatiesessie op zaterdagochtend deelde Langeveld zijn concurrenten de eerste tik uit. Hij reed de snelste tijd en ging met groot vertrouwen naar de tweede sessie die de startopstellingen voor beide races zouden bepalen. In zijn tweede ronde reed de Sassenheimer een supertijd van 1:45.892 en die bleek voor de concurrentie bij lange na niet te verbeteren. Met de punten voor de poleposition voor de eerste race verkleinde Langeveld zijn achterstand op Proczyk tot slechts acht punten. Het betekende echter ook dat hij de tweede race als tiende, en dus achter zijn titelconcurrent zou moeten starten en dat is in dit sterke veld een zware opgave.

Perfecte start

Een perfecte start van de eerste race op zaterdagmiddag gaf Langeveld al direct een kleine voorsprong op de nummer twee Antti Buri. Een startcrash in het achterveld bracht de safetycar echter in de baan en dus moest de racing one-rijder het even later opnieuw proberen. Dat lukte uitstekend, want nog voor de Fin het verwachtte ging Langeveld op het gas en bij de eerste doorkomst had hij alweer een voorsprong van ruim een seconde. Ronde na ronde bouwde Langeveld zijn voorsprong uit om na 17 ronden zes seconden voor Antti Buri de race te winnen. Proczyk werd derde, waardoor de stand in het kampioenschap nu precies gelijk was.

Starten vanaf een tiende positie is erg lastig, omdat je direct in het gedrang komt en een touché al snel kan gebeuren. Voor Langeveld was het dan ook vooral zaak om de in tweede race op zondagmorgen de eerste ronde heelhuids door te komen. Bijna werd hij door een andere rijder de pitmuur ingedrukt, maar de Sassenheimer wist dit ternauwernood te voorkomen. Met een sterke actie wist hij in de Hans Ernstbocht Antti Buri te passeren en al snel pakte hij zelfs de achtste positie. Proczyk reed nu voor hem en Langeveld besefte dat dit een cruciaal moment in de wedstrijd én de titelstrijd was. Met een werkelijk fantastische actie passeerde de racing-one Audi bij het aanremmen van de Mastersbocht de Opel van Proczyk en nu wist Langeveld dat hij daarmee de leiding in het kampioenschap in handen had.

Inhaalrace

Zijn snelheid en zelfvertrouwen waren zo groot dat hij nog enkele concurrenten passeerde en zelfs de derde plaats in handen kreeg. Zijn inhaalrace had echter veel van de banden gevergd en hoewel Langeveld nog wel op de bumper van de nummer twee wist te komen, kon hij niet meer aanvallen. Maar de derde podiumplek was iets waarvoor de nieuwe leider vooraf getekend zou hebben, zeker gezien het feit dat Proczyk als zesde over de finish kwam. "Wat heeft mijn team een fantastische auto neergezet, het ging het hele weekend werkelijk fantastisch. Ik ben mijn coach Herman de Jager en mijn team ontzettend dankbaar en ga er alles aan doen om de titel in de TCR Germany veilig te stellen", is Langeveld terecht euforisch.

Met nog twee evenementen te gaan heeft Langeveld nu een voorsprong van negen punten. De volgende twee races worden gereden op de Sachsenring in Duitsland. Gezien de blakende vorm waarin zowel Langeveld als zijn Audi verkeren, ziet de nieuwe kampioenschapleider deze races met vertrouwen tegemoet.

Lekker hardlopen tijdens Oranjecircuit

regio n De Bollenstreek komt weer in beweging tussen vrijdag 31 augustus en 25 september. Jong en oud kunnen dan deelnemen aan de verschillende hardloopwedstrijden van het Van der Hulst Oranjecircuit dat dit jaar voor de 24ste keer georganiseerd wordt door AV De Spartaan.

Het circuit is een serie van zes wedstrijden in Noordwijk-Binnen, Noordwijkerhout, Hillegom, Voorhout, Sassenheim en Lisse. Het is zowel voor de prestatie- en recreatieloper een prima gelegenheid om de sportieve uitdaging aan te gaan. De afstanden van de wedstrijden liggen tussen de 6,5 en 7,5 kilometer. Natuurlijk is het mogelijk om in plaats van het hele circuit een of enkele wedstrijden te lopen. Het jaarlijks terugkerende evenement wordt georganiseerd door A.V. De Spartaan in samenwerking met de Oranje- en Harddraverijverenigingen.

Het circuit vindt plaats tijdens de jaarlijkse najaarsfestiviteiten in de Bollenstreek. In tal van leeftijdscategorieën zijn punten te verdienen en er zijn prijzen voor de drie hoogst geklasseerden. Ook zijn er dit jaar weer de klasseringen voor de plaatselijke lopers. Inschrijven kan via: www.oranjecircuit.nl.

De scholen gaan weer beginnen: Laat de auto één week staan

'Verken de route met je kinderen al voordat school weer begint', is het advies van VVN. | Foto: VVN Foto: vvn

Voorhout n Dubbele aantal ongevallen onder twaalfjarigen bij start schooljaar: dit is de reden dat Veilig Verkeer Nederland een oproep doet om kinderen de eerste schoolweek niet met de auto naar school te brengen maar ouders aanspoort om de kinderen juist te voet of op de fiets van en naar school te begeleiden. Dit jaar wordt in Teylingen extra aandacht aan de campagne besteed.

Op deze manier kunnen de jonge scholieren wennen aan de nieuwe route en aan de nieuwe situatie. In de weken direct na de start van de scholen vragen zij om alert te blijven bij het passeren van scholieren op de fiets en bij oversteeksituaties. Zodra het werk begint en ook de scholen starten, is het voor iedereen weer even wennen aan de drukte in het verkeer. In de zomer rijden de helft minder auto's op de weg. Na de vakantie loopt dit weer op. Deze 'nieuwe' drukte zorgt in september helaas voor een verdubbeling van het aantal verkeersslachtoffers onder 12-jarige fietsers (Bron: Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL 2011-2015). Kinderen en jongeren zijn sneller afgeleid, schatten risico's minder goed in en groepsdruk speelt een belangrijke rol. Als automobilist goed om te weten wanneer je ze eens een rare manoeuvre ziet maken.

"Naast verkeerseducatie op school is verkeersopvoeding thuis net zo belangrijk. Ik roep daarom alle ouders op om de route naar school voorafgaand en bij de start van het nieuwe schooljaar samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen", vraagt VVN-directeur a.i. Alphons Knuppel.

Bezoek wethouder

Wethouder Bas Brekelmans bezoekt op dinsdag 28 augustus de Andreasschool om symbolisch het schooljaar te starten. Met zijn bezoek vraagt de wethouder aandacht voor kinderen in het verkeer. 'De scholen zijn weer begonnen' is in 1988 gestart om automobilisten aan te moedigen rekening te houden met kinderen en jongeren die na de zomervakantie weer naar school gaan. Iedereen heeft de grote spandoeken die jaarlijks boven de wegen worden opgehangen weleens gezien. Dit jaar wordt in Teylingen extra aandacht aan de campagne besteed.

Shantykorenfestival met 't Joppekoor

Lisse n Inhaken en meezingen tijdens het shantykorenfestival in Lisse. Uiteraard is zeemanskoor De Torren, dat werd opgericht op 28 juni 2000, ook van de partij. Op zaterdag 1 september bestaat het koor achttien jaar en op deze dag is het ook nog eens hun 564ste optreden.

Het koor werd opgericht vanuit het C.O.M., Contact Oud Mariniers. De Torren hebben als liefhebberij het zingen van zeemansliederen; die traditionele liedjes, waarmee zeelui op vroegere zeilvaart het roeiritme aangaven. Met deze hartverwarmende liederen gaven zij uiting aan het verlangen naar enerzijds de wereldzeeën en anderzijds de veilige haven thuis. Het koor is samengesteld uit oud mariniers en vrienden, die met elkaar veel plezier hebben in het zingen van die zeemansliederen.

Tijdens het Shantyfestival Lisse 2018 treden naast De Torren ook het VOC uit Vijfhuizen en ´t Joppekoor uit Warmond op.

Het evenement wordt voor de derde gehouden en is op het Vierkant aan de Heereweg. Tijdens de wisselingen van de koren zorgt een dj dat de muzieksfeer er lekker in blijft. Er is een infokraam van de Torren en eventueel voor de andere koren, waar ook diverse cd's te koop zijn. Verder is er een bar op het plein, waar consumpties met een muntje afgerekend kunnen worden.

Na ontvangst in Museum de Zwarte Tulp zullen de koren zich opstellen voor een korte wandeling naar het podium op 't Vierkant, waar de muzikanten van de Torren al aanwezig zijn. De opening is om 11.00 uur en wordt verricht door de burgemeester van Lisse, Lies Spruit. Het dagprogramma wordt ter plaatse uitgedeeld. Om 17.00 uur is de afsluiting en zingen alle koren gezamenlijk nog enkele nummers.

Basiscursus natuur bij IVN

Regio n De Basiscursus Natuur van IVN is gericht op iedereen die graag wat meer zou willen weten van de natuur in de eigen omgeving. In de najaarscursus komen aan de orde de verschijnselen die met de herfst te maken hebben en daarbij worden de meest voor de hand liggende vragen beantwoord, zoals waarom verliezen veel bomen hun blad als de winter komt, waarvoor dienen de bessen en de eikels, waarom trekken sommige vogels wel weg en andere niet en wat zijn paddenstoelen eigenlijk voor dingen? De cursus bestaat uit drie avonden en drie excursies. Voorkennis is niet vereist.

De theorieavonden zijn op woensdag 26 september, woensdag 10 oktober en woensdag 17 oktober om 19.30 uur in het Wellant College Oegstgeest.

De excursies zijn op zaterdag 29 september, zaterdag 13 oktober, zaterdag 20 oktober. De wandelingen beginnen om 10.00 uur, op locaties in de directe omgeving.

De kosten voor de cursus bedragen 45 euro. Voor informatie of aanmelding neem contact op met Hans ter Mors via 071-3617521 of stuur een e-mail naar hanstermors@xs4all.nl.

22 t/m 29 augustus

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: eucharistieviering, voorganger: A. Goumans

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): geen dienst

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Dhr. M. de Ridder

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: Dhr. W. Verkerk

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering met samenzang, voorganger: Th. Blokland

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, eredienst, voorganger: dhr. J. Anninga (Heinenoord)

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur, eucharistieviering, voorganger: P. Owel

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. H.G.T. van Welie – Kaai (afscheidsdienst)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: M. van Delft

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur; eredienst o.l.v. Armand Lefeu, 19.00 uur; bevrijdingsdienst o.l.v. Jan Zijlstra.

Lasershow op boulevard

regio n Op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk aan Zee is zaterdag 25 augustus om 22.30 uur een bijzondere Space Lasershow.

Het middelpunt van deze spectaculaire show is op de Oranje Promenade, tegenover Hotel van Oranje. De Koningin Wilhelmina Boulevard wordt hiervoor in zijn geheel vanaf 20.00 uur afgesloten. Aangezien het thema van de gemeente Noordwijk dit jaar Space is, zal met de lasershow op dit thema ingespeeld worden. Vanaf beide kanten van de boulevard verschijnen laserstralen wat resulteert in een spectaculaire show, ondersteund door opzwepende muziek. De toegang is gratis.

KWF zoekt collectanten

Voorhout n De collecte van KWF Kankerbestrijding is van 2 september tot 8 september. Voor twee nieuwe wijken zoekt mevrouw E. Raijmans nieuwe collectanten, die langs de deuren willen in de Engelse Tuinen of in Hooghkamer. De wijken om te collecteren worden niet te groot gemaakt. Aanmelden kan bij mevrouw Raijmans door te bellen naar 0252-212651 of stuur een e-mail naar kwfvoorhout@gmail.com.