De Teylinger

15 augustus 2018

De Teylinger 15 augustus 2018


Vakantie in eigen (houten) dorp

Alexandra, Mariëlle en Tom voor hun Julianalaan Clubhuis. | Foto: MV

Sassenheim n De 26ste editie van Kinderstad Sassenheim is maandag van start gegaan. Tot en met vrijdag wordt gebouwd op het ijsbaanterrein aan de Kagerweide.

In de hut met het huisnummer 29 zit Ronald van Ruiten even een paar tellen op een stoel. Lang kan hij niet van de rust genieten. Of er al gevoetbald mag worden, vraagt een jongetje. Ronald moet hem nog even teleurstellen. Niet veel later de volgende vraag: 'Waar zijn de stiften?'. Het is een drukke week voor de voorzitter, die samen met nog zes vrijwilligers ervoor zorgt dat ook deze editie van Kinderstad op rolletjes verloopt. In totaal doen 124 kinderen mee, hetzelfde aantal als vorig jaar. Zij zijn vanaf maandag aan het bouwen, al moesten ze vanwege het onweer eerder stoppen. Op dinsdag is er echter een heerlijk zonnetje, en krijgen de hutten steeds meer vorm.

Mariëlle (7) is druk bezig op de eerste verdieping van het 'Julianalaan Clubhuis'. Gericht mikt ze met de hamer op de kop van de spijker. Tom (7) vertelt ondertussen trots waar hij allemaal aan heeft gewerkt. "Vanmorgen hebben we de trap gemaakt, en ook met het dak heb ik meegeholpen." Samen met Alexandra eten ze even snel wat, voordat ze weer doorgaan. Het is voor het eerst dat meedoen, maar leuk vinden ze het zeker. "Volgend jaar weer, en dan wil ik zoiets bouwen," wijst Tom naar een net iets hogere hut. Het is voor voorzitter Van Ruiten typisch Kinderstad: "De vrijheid van de kinderen. Ze kunnen lekker hun gang gaan, al houden wij en alle ouders, opa's en oma's ze natuurlijk wel in de gaten. De kinderen bouwen met een doel, waar ze echt samen aan werken. Dat is fantastisch om te zien."

Nog tot en met vrijdag wordt gebouwd in Kinderstad. Op woensdag en donderdag mogen de kinderen in hun eigen gebouwde winkels spullen verkopen. Sigrid (6) vertelt trots over de glijbaan bij haar hut. Ze weet al wat ze gaat verkopen: "Armbandjes en tatoeages!". Het hout, dat de organisatie krijgt van verschillende bedrijven uit Sassenheim, gaat na vrijdag door naar Warmi in Warmond. Daar is volgende week de huttenbouw. En ook in Voorhout wordt volgende week getimmerd en gezaagd tijdens de VET, de Vakantie Evenementen Teylingen. Die is deze week ook al van start gegaan met allerlei activiteiten. In de tweede week bouwen ze in Voorhout ook hun eigen houten stad.

Actiedag speeltuin Bijdorp voor droomwens oma Gerry

Sassenheim n Speeltuin Bijdorp (Krelagehove 2) houdt zondag 19 augustus open dag om samen met stichting Dreams4You geld op te halen voor de laatste wens van oma Gerry. De speeltuin is open van 11.00 tot 19.00 uur en de toegang is gratis.

Oma Gerry vecht al jaren tegen kanker en moet binnenkort deze strijd opgeven. Haar laatste wens is om met de kinderen en kleinkinderen een dag naar Disneyland Parijs te gaan. Familie, vrienden, stichting Dreams4You en verschillende ondernemers hebben samen een programma in elkaar gezet om zondag zo veel mogelijk geld op te halen. Stichting Dreams4You realiseert een laatste droomwens voor ernstig zieke volwassenen met een levensverwachting van twaalf maanden.

Activiteiten

Tussen 11.00 en 19.00 uur is een programma met verschillende activiteiten, waaronder poppenkast, een dansworkshop en een barbecue. Het complete programma is verderop in deze krant te vinden.

Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. De opbrengst van de open dag in de speeltuin gaat naar stichting Dreams4You om de medisch noodzakelijke kant van de wens in vervulling te laten gaan.

Foto: Marieke Voorn

Bollenstreek
in
Bedrijf

'Ik rij hier heel vaak langs'

Kunst
(voor Kids)
in 't Overbosch

'De helft van de landcodes uit het hoofd'

bieb n Nog even vakantie met deze leestips

Bollen lusten geen zout: afsluiting Leidse Vaart ook voor bootjes

De tien gemeenten die samen Hart van Holland vormen.

Regio n Het Hoogheemraadschap van Rijnland sloot 10 augustus de Leidse Vaart af in verband met het zoutgehalte van het water. Zout oppervlaktewater tast de bollengrond aan. ''Bollen zijn daar erg gevoelig voor'', zegt Piet van der Poel voorzitter KAVB kring Bloembollenstreek.

Door Piet de Boer

De paar buitjes hebben het droogte probleem voor de land- en tuinbouw niet opgelost. Er dreigt nog steeds zout water naar de Duin- en Bollenstreek te stromen. Water uit de Haarlemmermeer is van nature verzilt. Het komt uit de ondergrond naar boven. Door de sloten te spoelen met zoet water wordt dit zoutige water afgevoerd of 'doorgespoeld'. Omdat er tekort water is moet het waterschap meer water 'vasthouden'. Gevolg: het water wordt zouter en zouter.

Om te voorkomen dat het zoute water verder zuidwaarts gaat en de bollenstreek bereikt is er nabij treinstation Heemstede bij de fietsbrug (Kohnstammlaan) een schot in het water geplaatst. De pijlers van de brug zijn voorzien van rood-witte linten en gele borden. Bootjes kunnen niet meer onder de brug door varen. De afsluiting tegen het zilte water uit Haarlem is een primeur. ''Dit hebben we niet eerder hoeven doen, voorzover ik weet'', zegt de ervaren Piet van der Poel.

Dijkgraaf Rogier van der Sande vindt de afsluiting vervelend voor de pleziervaart, maar noodzakelijk vanwege de enorme impact van verzilting op de land- en tuinbouw. Met de afsluiting van de vaart kan volgens de dijkgraaf ''grote schade aan hoogwaardige teelten zoveel mogelijk voorkomen worden.'' Bollen groeien namelijk niet op zout water.

De afsluiting van de Leidse Vaart geldt tot nader order. Dijkgraaf Van der Sande zei op 8 augustus: ''Dat het de komende dagen gaat regenen, wil niet zeggen dat de verzilting op korte termijn is opgelost. Dat gaat zeker nog weken duren.''

Oldtimers in het park

Sassenheim n Na drie zeer succesvolle edities organiseert de evenementencommissie van Park Rusthoff, tezamen met een aantal enthousiaste oldtimereigenaren, op zondag 2 september weer een Oldtimerfestival in en rond het Park Rusthoff in Sassenheim.

Van 12.00 tot ongeveer 16.00 uur zullen die dag in het park vele oldtimers (auto's, brommers, motoren, brandweerauto's en andere bijzondere voertuigen) te bewonderen zijn. Tevens zijn er een aantal kramen die iets te maken hebben met oldtimers. Er is een optredenvan de rock-'n-rollband Mainline 55. Bij de Food Plaza zijn hapjes en drankjes te koop. Kinderen kunnen zich vermaken op de springkussens en diverse andere attracties.

Oldtimerrit

Behalve in het park vinden er dit jaar ook enkele activiteiten plaats op het Voorhavenkwartier. Vanaf het Boschplein en de J.P. Gouverneurlaan start om 13.00 uur een auto-oldtimerrit. Na afloop van de rit kunnen de auto's in de Hoofdstraat en Boschplein te bewonderen zijn.

Brommers

Nieuw dit jaar is de brommer-oldtimer rit. Deze rit start om 14.00 uur vanaf het Boschplein. De oude brommers worden na de rit opgesteld nabij de hoofdingang van het park.

Voor meer informatie en/of inschrijven, kijk op www.parkrusthoff.nl of neem contact op met Ton Wijsman via 06-51153417 of met John van Beek via 06-39021399.

Kunst in 't Overbosch gaat helemaal los

Ook kinderen mogen zelf kunst maken tijdens Kunst in 't Overbosch. | Foto: archief Foto: pr.

n Kinderen creatief tijdens Kunst voor Kids

Voorhout n Een van de meest bijzondere cultuur- en natuurevenementen van de regio staat weer op punt van beginnen. In het weekend van 18 en 19 augustus staat Kunst in 't Overbosch op het programma. Met op de zondag ook nog Kunst voor Kids; waar kinderen tussen 5 en 12 jaar gratis aan mee kunnen doen.

Tientallen kunstenaars creëren nieuwe kunstwerken op zaterdag 18 augustus van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag 19 augustus van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Het publiek heeft gratis toegang en vaste bezoekers weten, dat ze de kunstwerken kunnen zien 'groeien', als je zowel op de zaterdag als op de zondag langs komt. Verschillende technieken worden door de kunstenaars toegepast, waaronder schilderen, tekenen, carven, glas- en houtbewerking, klei en vrije expressie. Dankzij het kleischelpenpad is het Overbosch (hoek Leidsevaart / Rijnsburgerweg) uitstekend toegankelijk; ook voor mensen met rollators en ouders met kinderwagens.

Zesde editie van gratis kunstevenement

Kunst voor Kids

Wie graag z'n (klein)zoon of (klein)dochter tussen 5 en 12 jaar wil verrassen, kan naar Kunst voor Kids komen. Tussen 11.00 uur en 14.30 uur kunnen kinderen in het Overbosch hun eigen kunstwerkjes maken. Er is begeleiding van allerlei vrijwilligers, maar ouders mogen ook zelf meehelpen. Toekijken of een wandeling door het Overbosch maken behoort ook tot de mogelijkheden.

Gratis toegang

Dit is al weer de zesde editie van Kunst in 't Overbosch, dat vorig jaar als eerste Voorhoutse organisatie onderscheiden werd met de Teylinger Prijs. De toegang voor al het publiek is gratis, dankzij donaties van onder meer de Herfstpremie van Fonds 1818/Leidsch Dagblad, de Kindergemeenteraad en Kringloopwinkel Herenstraat 63.

Voor meer informatie; kijk op de Facebookpagina van Vrienden van het Overbosch of op www.vriendenvanhetoverbosch.nl.

Nog één keer slootje springen en baggeren door de polder

Nog een keer door de modder tijdens de 25ste editie van de Poldercross. | Foto: pr./Arjen Vervoort Foto: pr./Arjen Vervoort

Warmond n Vijf kilometer door de modder rennen en dat voor je plezier. Al 25 jaar is de Poldercross Warmond een van de vaste activiteiten op de agenda. Daar komt wel verandering in, want de jubileumeditie op vrijdag 24 augustus is ook meteen de laatste.

De Warmondse poldercross wordt georganiseerd door de Warmondse IJsclub. Het ijsbaanterrein in de Veerpolder is dan ook de plek waarvandaan al 25 jaar lang deze modderige prestatietocht door de weilanden en sloten van Warmond wordt gehouden. De deelnemers rennen een parcours van vijf kilometer (van 10 tot 14 jaar 1.500 meter) dwars door de weilanden en sloten. Vrijwilligers zetten het pacours uit, controleren de route en staan tijdens de cross paraat om de helpende hand toe te steken als een deelnemer in de bagger blijft steken. Iedereen kan meedoen maar een zwemdiploma is wel verplicht.

Feest

Het is de laatste poldercross omdat de Warmondse IJsclub plannen heeft voor de aanleg van een skeelerbaan op het terrein in de Veerpolder. De 25ste en laatste editie wordt gevierd met een extra groot feest. Zo is er na de Poldercross muziek van The Backseat Windows en er is een hapje en een drankje. Het feest begint om 20.15 uur, vlak nadat de laatste poldercrossers zijn gefinisht en hebben genoten van een warme douche. Op dit feest is iedereen welkom, ook de toeschouwers van de altijd spannende race.

Ook meedoen? Schrijf dan in bij de voorinschrijving op woensdag 22 augustus tussen 19.00 en 20.30 uur in het clubgebouw van de Warmondse IJsclub in de Veerpolder. Op vrijdag 24 augustus worden, voorafgaand aan de Poldercross, de resterende kaarten in het clubgebouw verkocht. De jeugd van 10 tot en met 13 jaar kan tussen 17.00 en 18.00 uur een deelnamekaart halen, deelnemers vanaf 14 jaar kunnen terecht van 17.00 tot 18.45 uur.

De laatste editie wordt afgesloten met een extra groot feest

Masterclass netwerken bij Business Women Teylingen

Teylingen n Business Women Teylingen organiseert op dinsdag 11 september een nieuwe mini-masterclass. Dit keer staat netwerken centraal en krijgen deelnemers tips voor een sterk netwerk en een bloeiend bedrijf.

Nicoline Huizinga, business coach, helpt ondernemers om in een overvolle markt op te vallen door zichzelf te zijn.

"Veel vrouwelijke ondernemers voelen zich onprettig tijdens netwerkbijeenkomsten. Ze weten dat netwerken nodig is om succesvol te zijn in hun ondernemerschap, maar: a.) ze vinden het spannend om mensen aan te spreken die ze niet kennen, en/of b.) ze voelen zich klein door de succesverhalen van andere ondernemers. Ik heb in mijn ondernemerschap geleerd hoe netwerken wél leuk kan zijn - en daardoor ook effectief. Die tips, tricks en ervaring deel ik graag met mede-ondernemers om hen succesvol te laten zijn!".

Tijdens de workshop vertelt Huizinga onder andere over hoe je je op een originele manier voorstelt, die blijft hangen bij andere ondernemers. Ook geeft ze tips over hoe je gemakkelijk en op een leuke manier mensen aanspreekt die je niet kent. Tot slot spreekt ze ook over de vijf valkuilen van netwerken en hoe je online netwerken ook offline kunt laten werken.

Aanmelden

De mini-masterclass is op dinsdag 11 september van 16.00 tot 19.00 uur bij Restaurant Bistro La Croûte Warmond (Dorpsstraat 114) in Warmond. Deelname kost 20 euro, dat is het totale bedrag voor zowel de masterclass als het diner.

Voor meer informatie over aanmelden, stuur een e-mail naar businesswomenteylingen@gmail.com.

Hartekind zoekt collectanten

Voorhout n De landelijke collecteweek van Stichting Hartekind is van 20 tot en met 25 augustus. In deze week lopen door heel Nederland vrijwilligers door de wijken en straten om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen.

Dagelijks worden er in Nederland vier kinderen geboren met een hartafwijking. Dagelijks krijgen er drie kinderen een openhartoperatie om te kunnen overleven en helaas overlijdt er in Nederland nog elke twee dagen een kind aan de gevolgen van een hartafwijking.

Stichting Hartekind wil door middel van het financieren van wetenschappelijk onderzoek de overlevingskansen en dagelijkse kwaliteit van leven van deze 25.000 hartekinderen verbeteren, zodat ze gewoon kind kunnen zijn, met als motto: 'Kind zijn, hart nodig!'.

De stichting is is op zoek naar collectanten die zich een paar uur willen inzetten voor Hartekind. Aanmelden kan bij Jeroen en Esther van Beelen via hartekindvanbeelen@gmail.com.

Langs de deuren voor KWF

Voorhout n De collecte van KWF Kankerbestrijding is van 2 september tot 8 september. Voor twee nieuwe wijken zoekt mevrouw E. Raijmans nieuwe collectanten.

Raijmans zoekt vrijwilligers die langs de deuren willen in de Engelse Tuinen of in Hooghkamer. De wijken om te collecteren worden niet te groot gemaakt.

Aanmelden kan bij mevrouw Raijmans door te bellen naar 0252-212651 of stuur een e-mail naar kwfvoorhout@gmail.com.

Weer thuis?

Regio n Terug van vakantie? Vergeet dan niet bij thuiskomst de drinkwaterleidingen door te spoelen. Drinkwaterbedrijf Dunea adviseert dit bij elk tappunt in huis één minuut te doen om weer lekker vers en koel drinkwater te krijgen. Als de bewoners van huis zijn, staat het water een tijdje stil. Dit kan de kwaliteit negatief beïnvloeden. Er is geen gevaar voor de gezondheid, maar de kwaliteit, smaak en geur van het water kan anders zijn dan normaal.

De Zonnebloem bezocht de zandsculpturen in Garderen. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Op een van de warmste dagen van de zomer van 2018 vertrok op dinsdag 7 augustus een rolstoelbus met gasten en medewerkers van Zonnebloem Sassenheim richting Garderen voor een bezoek aan de jaarlijkse opstelling van zandsculpturen, 't Veluws Zandsculpturenfestival. Bij aanvang van de busrit werd iedereen welkom geheten door voorzitter Lia Ligthart. Uiteraard werd er geadviseerd in een wat rustiger tempo van de dag te genieten en het aangeboden flesje water te drinken gedurende de dag. Het thema dit jaar is Hollandse meesters. Op een fantastische wijze zijn de diverse kunstwerken uitgebeeld, die zowel in de openlucht als in overdekte ruimtes stonden opgesteld.

Programma

Vanaf september staan er voor de Zonnebloemgasten diverse activiteiten op het programma: spelletjesmiddag, een bezoek aan een tuincentrum, een etentje, bloemschikken en natuurlijk de sinterklaasmiddag. Meer
informatie is te verkrijgen bij secretaris Gerard van der Horst, via 0252-214759.

Nominatie Hart van Holland voor aanpak regionale leefomgeving

De tien gemeenten vormen samen Hart van Holland. | Foto: pr.

Regio n Het Hart van Holland is genomineerd voor de Aandeslag-Trofee. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die werken volgens de nieuwe Omgevingswet.

Het idee bij deze wet is dat een ruimtelijk plan niet alleen van de overheden komt, maar uit overleg met betrokkenen in de regio. De samenwerking van de tien gemeenten Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude, dus Het Hart van Holland, is volgens de jury bijzonder te noemen. Vanaf vorige week kan iedereen stemmen en zo Hart van Holland helpen om de trofee te winnen.

Omgevingsvisie

De omgeving waarin wij leven, de ruimte om ons heen waarin wij wonen, werken, recreëren, winkelen, fietsen, wandelen en studeren, hoe ziet die in het Hart van Holland er in 2040 uit? Houden we droge voeten bij hoosbuien? Zijn er nog genoeg planten en dieren? Kunnen we allemaal nog ergens wonen en werken? Waar komt onze energie vandaan? Samen met inwoners, bedrijven, instellingen en organisaties als het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft het Hart van Holland aan de hand van deze vragen de Regionale Agenda Omgevingsvisie 2040 opgesteld.

Wethouder Ton de Gans (Ruimtelijke Ontwikkeling, Zoeterwoude): "De uitdagingen waar we het over hebben in Hart van Holland gaan over de gemeentegrenzen heen. Het gaat hierbij om de belangen van onze inwoners. Een stem op Hart van Holland is dan ook een blijk van waardering voor deze unieke aanpak. Het is voor alle deelnemers een stimulans om zo door te gaan!".

Stemmen

Niet eerder in de Nederlandse geschiedenis stelden tien gemeenten een gezamenlijke agenda voor de ontwikkeling van een omgevingsvisie op. Dit heeft het Hart van Holland succesvol gedaan. "Het onderwerp energietransitie is op regionaal niveau stevig op de agenda gezet en is hiermee inspiratie voor lokale en regionale overheden op dit onderwerp. De inhoudelijke verdieping op energietransitie, water en biodiversiteit gaat verder dan menig ander onderzoek," aldus het juryrapport. Daarom is het Hart van Holland een van de zes genomineerden uit tientallen aanmeldingen.

Het Hart van Holland kan gesteund worden door te stemmen via www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl/trofee. De winnaar krijgt op 10 september de Aandeslag-Trofee uitgereikt uit handen van minister Kajsa Ollongren.

Actiedag in speeltuin Bijdorp met poppenkast en dansworkshop

Speeltuin Bijdorp zet op zondag de deuren open voor een speciaal benefiet. | Foto: pr. Foto: pr.

Vervolg voorpagina

Sassenheim n Speeltuin Bijdorp houdt op zondag 19 augustus van 11.00 tot 19.00 uur een open dag om zoveel mogelijk geld op te halen voor de droomwens van oma Gerry.

Oma Gerry is ziek en heeft nog een laatste wens: samen met haar kinderen en kleinkinderen naar Disneyland Parijs.

Familie, vrienden, stichting Dreams4You en verschillende ondernemers hebben samen een programma in elkaar gezet om zondag zo veel mogelijk geld op te halen. De opbrengst van de open dag in de speeltuin gaat naar stichting Dreams4You om de medisch noodzakelijke kant van de wens in vervulling te laten gaan.

Programma

11.00 -11.30: Opening met koffie en taart/brownies.
11.30 -12.30: Dance workshop
12.00 -13.30: Lunch met broodje kip, kaas, ham of knakworst
13.00: Rad van Fortuin met prijzen
13.00 -14.00: Pony rijden
14.30 -15.15: Poppenkast
15.00 -17.00: Disco
16.00 -16.30: Rad van Fortuin
17.00: Prijsuitreiking prijsvraag en kleurwedstrijd.
17.00: Start barbecue
17.00: Zanger Nico Hermans uit Noordwijk zingt tijdens de barbecue
18.00: Laatste ronde Rad van Fortuin
18.00: Toetje
19.00: Einde open dag

Tijdens de open middag zijn volop activiteiten. Bij de zandbak is er een parcours ingericht met eendjes vangen, blik gooien, rollercoaster en envelop vangen. In de speeltuin staan een springkussen en suikerspinmachine. Kinderen kunnen kiezen om geschminkt te worden, een glittertatoeage te krijgen of veren in het haar te laten zetten. Er is ook een kleurwedstrijd. Voor de ouders is de prijsvraag die gekoppeld is aan een oldtimer Kever. De jonge bezoekers kunnen knutselen, zoals het beschilderen van gipsen figuren en houten doosjes, papier vouwen en het maken van een snoepketting. Kinderen kunnen een bekertje limonade melken uit de ranjakoe. Ook is er gratis fruit. Bij warm weer zijn ook wateractiviteiten en is er een buikglijbaan.

Ondernemers helpen mee

De prijzen en een deel van het eten en drinken worden geschonken door ondernemers uit Teylingen en de regio.

Hans Vink heeft een van zijn foto's van een vuurtoren ter beschikking gesteld om te veilen. De opbrengst van alle activiteiten is voor Gerry via stichting Dreams4you Nederland.

Een bijzonder kijkje achter de schermen

Voorhout n Het is een komen en gaan op de 'Jac', zoals de Jacoba van Beierenweg ook wel wordt genoemd onder de daar gevestigde ondernemers. Zij hebben op zaterdag 11 augustus de deuren opengezet voor het publiek tijdens Bollenstreek in Bedrijf.

De 27ste editie van Bollenstreek in Bedrijf trok een recordaantal bezoekers, denkt de organisatie, bestaande uit de KAVB Bollenstreek en LTO Noord. Het is de hele middag een komen en gaan bij de zeven bedrijven die meedoen met de agrarische open dag. "Zo kunnen we laten zien wat we doen," zegt Niels Vester, directeur en de vierde generatie Vester in het familiebedrijf C.J.M. Vester B.V.. Het bloembollenexportbedrijf zit sinds 1901 aan de Jacoba van Beierenweg. "Veel mensen vinden het leuk om een kijkje te komen nemen. Ze zeggen ook: ik ben hier heel vaak langsgereden, maar wist nooit dat het bedrijf er zo uit zou zien. Ik denk dat dat voor veel deelnemende bedrijven geldt."

'Wat kunnen we laten zien?'

Aan de overkant op nummer 128C merken ze hetzelfde, zegt Edward Maasdijk. De manager van GMN ontvangt al de hele middag bezoekers. Het parkeerterrein van het familiebedrijf -na een fusie van de bedrijven van de families Van Gent van der Meer en Nuyens heet het GMN- staat vol met fietsen. "We vroegen ons van te voren af of mensen wel interesse hadden om te komen kijken, want wat kunnen we laten zien? We zijn teeltadviseurs en gespecialiseerd in gewasbescherming, dus dat gebeurt vooral buiten de deur. Wij gaan het land op, langs bij onze klanten."

Het team van GMN heeft nagedacht over wat interessant kan zijn voor het publiek. Ieder kwartier is er een rondleiding in het bedrijf, waarin onder andere uitleg wordt gegeven over de veiligheidsmaatregelen die GMN neemt. Maasdijk: "We hebben natuurlijk een opslag voor de gewasbescherming. Dat is aan allerlei regels en eisen verbonden. We hebben alle vergunningen daarvoor. Deze open dag is wel onze kans om aan bijvoorbeeld buurtbewoners te laten zien dat we het goed geregeld hebben."

Nieuwe inrit aan Bollendreef

Daarnaast kunnen direct omwonenden ook informatie inwinnen over het plan van GMN om de in- en uitrit van het bedrijf te verplaatsen van de Jacoba van Beierenweg naar de Bollendreef. "We hebben nog geen aanvraag ingediend, maar zijn er wel over in gesprek met de gemeente." Maasdijk hoopt het plan in voorjaar van 2019 te kunnen uitvoeren.

Kriebels

Ondertussen kijken in het bedrijf van Vester meneer en mevrouw Philippo aandachtig rond. Ze zijn niet zozeer nieuwsgierig naar hoe alles werkt, want ze weten hoe het eraan toegaat in het bollenvak. "Samen met mijn broer heb ik jarenlang een bollenbedrijf in Hillegom gehad," vertelt de 83-jarige Philippo enthousiast. "Vanaf mijn vijftiende jaar werkte ik in het bedrijf, dat eerst van mijn vader was." Philippo kijkt met belangstelling naar de bollen in de schuur van Vester. "Ik heb toch even gekeken of er een koppie zwart was bij de muscari's (druifhyacint, red.)," lacht hij. "Dat zit er dan toch in als je zo rondloopt. Ergens kriebelt het dan wel."

Niels Vester is blij dat hij heeft meegedaan aan Bollenstreek in Bedrijf. "We hebben natuurlijk prachtige bollenvelden in Voorhout. Dat is ook wat inwoners zien. Maar wat voor andere bedrijven geldt, is ook bij ons het geval: achter de muren gebeurt nog veel meer. Wij zijn een exportbedrijf, daar komen weer andere dingen bij kijken. Je ziet het: veel mensen zijn daar ook nieuwsgierig naar!".

Bollenstreek in Bedrijf

Foto: Marieke Voorn

Foto onder: Melkveehouderij J. en F. van Dijk. | Foto: Marca Bultink

Foto: Marieke Voorn

Voorzitter Piet van der Poel en wethouder Bas Brekelmans openen Bollenstreek in Bedrijf 2018. | Foto: Marca Bultink

Foto: Marieke Voorn

Een rondleiding bij GMN. | Tekst en Foto's: Marieke Voorn

Foto: Marieke Voorn

Het tractortreintje rijdt bezoekers langs de bedrijven.

Hyacinten hollen bij HC Damen. | Foto: pr./Marca Bultink Foto: pr./Marca Bultink

Hyacinten hollen bij HC Damen. | Foto: Marca Bultink

Foto: Marieke Voorn

Bezoekers kunnen sjoelen bij GMN, onder leiding van sjoelgilde De Blije Schijf.

Langeveld gaat voor koppositie in Zandvoort

Sassenheim n Niels Langeveld racet op zaterdag 18 en zondag 19 augustus op het circuit van Zandvoort. De autocoureur staat op de tweede plaats in het ADAC TCR Germany kampioenschap, op nog maar tien punten achterstand van de leider Harald Proczyk.

Langeveld pakte vorige week op de Duitse Nürburgring zijn vierde podiumpositie van dit seizoen. In de eerste race van het weekend stuurde de voor racing one uitkomende Sassenheimer zijn Audi RS3 LMS naar een derde plaats en pakte daarmee kostbare punten in de titelstrijd. Mooie bijkomstigheid was dat Harald Proczyk als leider in de titelstrijd slecht scoorde en daarmee kon de Nederlander met een verschil van vier punten de eerste positie in de tussenstand overnemen. In de tweede race moest Langeveld vanaf plaats zeven starten en met Proczyk op plek vijf, wist de Audi-piloot dat het een spannend gevecht ging worden. De wedstrijd verliep voor Langeveld niet zoals gehoopt. Op een elfde plaats liggend werd de wedstrijd na een safetycar-periode in verband met schade aan de baanafzetting voortijdig beëindigd, waardoor het heroveren van posities voor Langeveld niet meer aan de orde was. Omdat Proczyk als vijfde eindigde, leverde Langeveld weer de nodige punten in op zijn naaste concurrent. Over het gehele raceweekend gerekend verkleinde de Nederlander zijn achterstand op de leider echter van 22 naar nog slechts 10 punten. De Duitse coureur Luca Engstler staat derde met 198 punten.

Na Zandvoort zijn er nog twee races in Duitsland, op de Sachsenring (7 tot 9 september) en Hockenheim (21 tot 23 september).

Nieuwe seizoen voor jeugdschakers: Inschrijfavond bij JSV de Vrijpionnen

Voorhout n Het nieuwe seizoen bij jeugdschaakvereniging De Vrijpionnen start op donderdag 6 september. De kennismakings- en inschrijfavond is op donderdag 30 augustus van 19.00 tot 20.00 uur in Jeugdcentrum De Spelewey (Breughelhof 8).

De jeugdschaakvereniging van de Bollenstreek, de Vrijpionnen uit Voorhout, geeft al 40 jaar schaakles aan de jeugd. Zij doet dat wekelijks op donderdagavond in jeugdcentrum De Spelewey. De vereniging biedt schaaklessen aan, onder leiding van instructeurs, op vijf verschillende niveaus. Het eerst niveau, stap 1, is bedoeld voor kinderen, die (bijna) nog niets van de schaakregels weten. Er wordt lesgegeven in kleine groepen van maximaal tien kinderen. Elke groep staat onder leiding van twee instructeurs, zodat iedereen volop de aandacht krijgt.

Examen en competitie

Het nieuwe seizoen van De Vrijpionnen start op donderdag 6 september. De beginners krijgen les van 18.45 tot 20.00 uur. De theorielessen worden aan het einde van het seizoen afgesloten met een officieel examen, afgenomen door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. De minimum leeftijd van inschrijven is zeven jaar. Zodra alle schaakregels zijn behandeld, start de Pionnencompetitie (binnen de clubtijden), waarin de schakers meteen het geleerde in praktijk kunnen brengen.

Daarnaast organiseert De Vrijpionnen tijdens het seizoen drie keer een toernooi voor de leden van de schaakclub. Ook is er bijna elke maand een Grand-Prix toernooi. Dat zijn toernooien, waaraan elke keer zo'n 100 kinderen uit Leiden en omgeving deelnemen en waar geschaakt wordt tegen kinderen van de zelfde speelsterkte. Een van die GP toernooien is in Voorhout.

Ook voor ouders

Ook kinderen die al kunnen schaken, maar mee willen doen in de competities, kunnen lid worden. Ook ouderen zijn van harte welkom, om mee te spelen in de Top-competitie, samen met de oudere jeugdleden en instructeurs.

Inschrijven

Inschrijven voor de lessen en/of competitie kan via www.devrijpionnen.nl. Het inschrijfformulier staat bij 'Ik wil...leren schaken'. Aanmelden kan ook tijdens de inschrijfavond op 30 augustus, tussen 19.00 en 20.00 uur in De Spelewey (Breughelhof 8).

Voor meer informatie, neem contact op met Trudy Langeveld via secretaris@vrijpionnen.nl.

E-books over Portugal

Foto: pr.

Joke de Vries is vestigingscoördinator van de Bibliotheek Bollenstreek in Oegstgeest, en enthousiast vakantiefietser. Dit jaar fietste zij met tent en echtgenoot door Portugal. E-books zijn tijdens zulke reizen een uitkomst. Joke leest die dan ook graag op haar smartphone of minitablet. Haar vakantietip: kies e-books over het land dat je gaat bezoeken – bijvoorbeeld een reisgids, taalgids, roman of verhalenbundel.

Hansmaarten Tromp - Portugal

Foto: pr.

Reisjournalist Tromp laat je – na een uitgebreide beschrijving van land, geschiedenis, kunst en cultuur – watertanden van sardientjes, vinho verdes en doces. Alle streken, en niet alleen de toeristische trekpleisters, passeren de revue.

Als je in je e-book bladwijzers aanmaakt, kun je op elk moment de juiste informatie terugvinden. Deze Dominicus reisgids geeft een beeld van de rijke historie van Portugal en het leven van de Portugees. Denk bijvoorbeeld aan de fadomuziek, waarin de saudade centraal staat: een verlangen naar en verdriet over het onbereikbare.


Karen Keller Portugees voor dummies

Foto: pr.

O português (oe por-toe-gheesj), zoals in Portugal gesproken, wordt door de journaliste en taaldocente Karen Keller heel speels aangeleerd. Ook het Braziliaanse Portugees krijgt aandacht. Naast dialogen, woordjes en oefeningen behandelt ze ook culturele en praktische weetjes. Met het e-book op je telefoon kun je in een restaurant heel gemakkelijk sardinhas assadas (gegrilde sardientjes) bestellen.

Kellers boek is geen cursus, maar meer een naslagwerk. Een heel leuk en handig boek als je elementair Portugees wilt leren spreken.


Gerrit Komrij - Een zakenlunch in Sintra en andere verhalen

Foto: pr.

Als je anno 2018 op een camping door drie verschillende medewerkers wordt geholpen om de rekening van € 8,69 te betalen, blijkt dit in 1996 geschreven boek, waarin de Portugese bureaucratie humoristisch wordt beschreven, nog heel actueel. Beeldend vertelt de satiricus Komrij in korte verhalen over zijn leven in Portugal. De verschillen tussen Nederlanders en Portugezen komen uitgebreid aan bod, waarbij Komrij zichzelf niet spaart. Zelf zegt Komrij: 'Ik ben verliefd op dit land, maar niet blindelings.'

Dave Goulson - Geroezemoes in het gras

De Vries: "Deze titel trok direct mijn aandacht. Goulson is hommelspecialist. Zijn verhaal over zijn vakantiehuis in de Charente in Frankrijk, waar het krioelt van de insecten en vele andere dieren, is een feest om te lezen. Echt een boek voor natuurliefhebbers. De papieren versie is niet te leen, dus meld je snel aan bij de online bibliotheek!".

Veel animo voor toernooi bij Vaste Voet

Even kijken wie er ligt, tijdens een van de eerste wedstrijden in het toernooi. | Foto: MV Foto: pr.

Sassenheim n Het is even na half elf als 36 teams bij jeu de boules vereniging De Vaste Voet de baan op gaan. Het jaarlijkse D.V.V. toernooi kon weer rekenen op veel belangstelling, waaronder ook die van wethouder Arno van Kempen.

Dat de wethouder in zijn vakantie toch even de eerste boule wilde gooien, was geen toeval. Tijdens het Sportcafé Teylingen, dat in juni bij De Vaste Voet werd gehouden, maakte hij al nader kennis met de vereniging. "Zo'n toernooi is naast een sportief, ook een sociaal evenement. Het is een goede gelegenheid elkaar te ontmoeten. Juist die verbinding leggen, vinden we in het nieuwe college belangrijk. Ik heb vernomen dat dit toernooi al sinds begin jaren negentig wordt gehouden, dus voor veel deelnemers zal het ook een beetje voelen als een reünie. Mooier kun je het bijna niet hebben," besluit de wethouder, die samen met Bas Brekelmans deze collegeperiode de portefeuille Sport beheert. Van Kempen is verantwoordelijk voor het beleid, Brekelmans voor de accommodaties.

Spic en span

Voorzitter Jos Buuron staat ondertussen even te kijken, nadat zijn eerste partij al is afgelopen. Hij is zeer tevreden met het animo. " We gaan er met elkaar een mooie dag van maken. Het weer is ons goedgezind, daar zijn we in ieder geval blij mee". Kees van der Wouden, samen met Dick Duijnhoven verantwoordelijk voor de organisatie, had het er in de dagen voorafgaand aan het toernooi nog behoorlijk benauwd van gekregen. Eerst letterlijk, vanwege het aanhoudende warme weer. Daardoor zou de leemlaag onder de baan hard kunnen worden. Het water dat vervolgens een dag van te voren met bakken uit de hemel viel, kan dan niet de grond in. Het gevolg is plassen op de banen en dus onbespeelbaar. De scheidsrechter zou in dat scenario het laatste woord hebben; blijft het butje drijven op de baan, dan kan er niet gespeeld worden. "Maar gelukkig viel het alles mee. Sterker nog, de banen liggen er spic en span bij," glundert Van der Wouden.

Enthousiaste deelnemers

Op de banen wordt al fanatiek gespeeld. Er is gekozen voor doubletten, waarbij teams van twee personen tegen elkaar spelen. In totaal doen 36 teams mee. Van der Wouden: "Een mooi aantal, gezien het feit dat zes clubs in heel Nederland vandaag een toernooi organiseren. Er is één toernooi met 40 teams, maar daarna staan wij op de tweede plaats. Naast onze eigen leden, komen de deelnemers ook van verder weg, bijvoorbeeld uit Amsterdam. Het is toch leuk als zoveel enthousiaste mensen naar ons toernooi willen komen". In totaal spelen de 72 deelnemers vijf wedstrijden. Iedere wedstrijd gaat tot de dertien punten. Diegene die daar als eerste is, bijgehouden op de nieuwe scoreborden van de verenigingen, wint de wedstrijd.

Uiteindelijk gaan Dirk en Marise Mulder met de titel naar huis. Zij winnen hun vijf wedstrijden. Ook Raijen Koebeer en T. Baali winnen al hun wedstrijden, maar zij worden tweede. De derde plaats is voor Ricardo Izquierdo en Tinie Bergen. Zij wonnen vier van de vijf wedstrijden.

Dogs for Dogs Beachwalk: Lopen voor dieren in nood

Tijdens Dogs for Dogs wordt geld ingezameld voor honden in nood. | Foto: pr./Andrew Pons Foto: Andrew Pons

Regio n Dierenliefhebbers die van het strand houden, kunnen weer wandelen voor het goede doel op zondag 2 september. Dan wordt op het strand van Langervelderslag namelijk de vijfde editie van de Dogs for Dogs Beachwalk gehouden.

Monique en Leon de Zwart zijn diep onder de indruk van het werk van Nederlander Peter Koekebakker en zijn vrijwilligers die een asiel runnen in het Spaanse La Linea. Het initiatief voor deze Dogs for Dogs Beachwalk is ontstaan door de betrokkenheid die zij voelen bij het asiel. Al een aantal jaren zamelen zij spullen in en zijn zij donateur maar het gevoel bleef dat zij meer wilden doen voor dit asiel. "Zoveel dieren die opgevangen worden en een nieuw thuis zoeken… het raakte me diep", aldus Monique. Hoewel ze vier van haar vijf honden uit het asiel van Koekebakker en zijn vrijwilligers adopteerden, was het voor haar nog niet voldoende. Ze besloot om er iets mee te doen en het idee om met een evenement geld in te zamelen voor dieren in nood was geboren.

Inmiddels organiseert Monique de strandwandeling voor dieren in nood al voor de vijfde keer en ieder jaar met meer succes. Ook uit ons buurland Duitsland zijn er vele deelnemers. Strandplaats Nederzandt is de gastheer voor het evenement. Naast enkele verkoopstands en een prijzenloterij is er ook een fotosetting. Countryzangeres Pam MacBeth treedt op voorafgaand aan de wandeling. Ook zijn er enkele marktkraampjes. Deelname aan de wandeling is 7,50 euro per hond. Deelnemende honden krijgen daarvoor een goodie bag en elke inschrijver een presentje.

Het startsein voor deze wandeling wordt gegeven door Sander Janson (presentator RTL4) en de algehele presentatie is in handen van Debby Roukens (Omroep West). De wandeling start om 12.00 uur.

Animal in Need in combinatie met stichting Second Chance Foundation Nederland (SCF) probeert in algehele zin het recht van de dieren in Spanje te beschermen en de plaatselijke bevolking van dit recht bewust te maken. SCF Animal in Need zet zich specifiek in voor de verlaten, ongewenste en mishandelde dieren in de omgeving van de plaats La Línea de la Conceptión, gelegen aan de Engels-Spaanse grens bij Gibraltar. In La Línea worden de dieren opgevangen in het asiel van SCF Animal in Need, die wordt gerund door Peter Koekebakker. Van daaruit probeert SCF Animal in Need een nieuw thuis voor de dieren te vinden. Meer informatie: www.dogsfordogsbeachwalk.nl

Design in Oude Raadhuis

Warmond n Ineke Tesselaar en Frida van der Poel exposeren vanaf woensdag 8 augustus tot en met zondag 9 september in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling is op zondag 12 augustus om 15.00 uur.

Ineke Tesselaar exposeert met gemengde techniek op doek. Zij studeerde in 2003 af aan de KABK in de Haag. Met haar werk vraagt ze aandacht voor het verloren gaan van de papieren krant in de digitale revolutie. Voor haar schilderijen gebruikt ze acrylverf in combinatie met gescheurd en bewerkt krantenpapier.

Frida van der Poel exposeert met designmeubelen. Zij studeerde in 1991 af aan het meubileringscollege in Amsterdam en ontwikkelde zich als beelden kunstenaar en zelf-producerend meubelontwerper. Met een combinatie van speelsheid en soliditeit weet zij sculptuur en functionaliteit met elkaar te paren. Haar werk is aangekocht over de hele wereld, in 2016 nam zij deel aan een expositie in Milaan.

De galerie (Dorpsstraat 36) is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag 18 augustus is Het Oude Raadhuis gesloten in verband een huwelijk.

Tijdens de expositie is op zondag 26 augustus de Kunstmarkt op het plein voor de galerie. De expositie is dan ook vanaf 11.00 uur geopend.

'Ongeveer de helft van de landcodes ken ik uit mijn hoofd'

“Een Spanjaard in gesprek met een Fransman”, zegt Wim Visch en noteert de gemaakte verbinding. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

n Zendamateur Wim Visch vertelt over zijn hobby

Regio n Defensie heeft de bunker aan de Kwaaklaan in Oegstgeest al lang niet meer in gebruik als verbindingsknooppunt, maar verbindingen worden er nog steeds gemaakt. Zendamateurs hebben er een fantastisch onderkomen gevonden, volgens de gastvrije Wim Visch die enthousiast vertelt over wat er allemaal gebeurt bij de voormalige verbindingsbunker.

Foto: Cor de Mooy

Door Wil van Elk

Met een grote zendmast pal naast de bunker, verwacht je dat de zendamateurs er volop gebruik van maken. Toch worden de meeste verbindingen gemaakt met kortegolf-antennes die op de bunker zijn geplaatst. Binnenkort worden er twee nieuwe combi-antennes voor 140-450 MHz in de mast geplaatst. Sassenheimer Wim Visch vertelt enthousiast over zijn hobby. "Ongeveer de helft van de landen-identificatiecodes ken ik uit mijn hoofd", wijzend op een wereldkaart die in het onderkomen van de zendamateurs aan de muur hangt. Ondertussen draait hij aan de afstemknop van een ontvanger en bewijst het met: "Die komt uit Spanje. O, hij is in gesprek met iemand uit Frankrijk". Hij vertelt verder over de inzet van de zendamateurs die zelf de ruimte onder de mast hebben opgeknapt en opnieuw hebben ingedeeld. "Over een aantal maanden krijgen we de bovenverdieping in de bunker tot onze beschikking."

De voormalige chauffeur-radiotelefonist, in zijn diensttijd bij Defensie, heeft zijn wereldse contacten niet alleen via de ether opgedaan. "Mijn vrouw en ik hebben veel gereisd. Ik kan een boek vol kletsen", vertelt hij honderduit. "De apparatuur van onze vereniging stond voorheen bij ons in de jachthaven Fort Marina in Warmond. Door een grote brand in 2010 is dat verloren gegaan. Met 'sprokkelgeld' – giften met ANBI-regels – hebben we het weer kunnen opbouwen, maar we moeten nog véél méér hebben!"

De zendamateurs zijn meer dan alleen een clubje techneuten. "We hebben een zendlicentie die door examens is verkregen en door de overheid is afgegeven. We hebben individuele roepletters ter identificatie van het station die voor Nederland zijn vastgesteld en beginnen met PA tot en met PI. In 2004 is de stichting Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES) opgericht en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft het in 2007 erkend als noodhulpdienst op het gebied van radiocommunicatie. Het DARES Landelijk Crisiscentrum (DLCC) in Oegstgeest heeft de roepnaam PI9D gekregen. We hebben een convenant met de veiligheidsregio en kunnen worden ingezet voor het maken van verbindingen als andere systemen zijn uitgevallen, zoals Internet en het stroomnet, en bij natuurrampen. Wij werken nauw samen met het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC), de veiligheidsregio's en overheidsdiensten."

Met de huisvesting van de zendamateurs in de bunker aan de Kwaaklaan, krijgt het complex weer een beetje de oude functie van de Koude Oorlog. Maar dan minder geheimzinnig, want Wim Visch legt graag aan iedereen uit wat ze daar doen. "Van het consortium dat de bunker gaat gebruiken als datacentrum, kunnen wij op de bovenverdieping van de bunker ons eigen 'crisiscentrum' inrichten. Hier onder de antennemast hebben we nu ook al een prachtig onderkomen waar we met zes amateurs een werkplaats hebben. Wel zijn we straks in de bunker nog een jaartje bezig om alles op orde te krijgen, zeker met die metersdikke muren van de bunker waar we de kabels niet zomaar doorheen krijgen."

SOS blij met aandacht voor levend erfgoed

Sassenheim n Stichting Oud Sassenheim is bijzonder te spreken over het voornemen van de gemeente om twee historische runderrassen, de Blaarkop en de Lakenvelder, te benoemen als Teylings immaterieel erfgoed.

In de wei bij het ooievaarsnest in Warmond en in de Boterhuispolder aan de Zijldijk grazen Lakenvelders. Blaarkoppen worden gehouden op de Sophiahoeve, eveneens in Warmond. Het voortbestaan van deze voor Bollenstreek en omgeving van Leiden historische runderrassen staat onder druk. De laatste regionale Blaarkoppenkeuring werd ooit gehouden aan de Oosthaven in Sassenheim.

Unaniem

In februari pleitte SOS-voorzitter Alfred Pop namens de drie historische verenigingen in Teylingen in een raadscommissie voor het onderschrijven van een petitie met een pleidooi om bij de provincie Zuid-Holland aandacht te vragen voor het behoud van deze historische runderrassen. In maart nam de raad unaniem een motie aan van de ChristenUnie, waarin het college werd gevraagd de petitie te onder steunen en met de belangenbehartigers in de gemeente in overleg te treden over de wijze waarop een bijdrage kan worden geleverd aan de inspanningen om deze runderrassen in de gemeente te behouden. De gemeente heeft nu, tot genoegen van de SOS, al de daad bij het woord gevoegd.

Informatieborden

De SOS is met name verheugd over de reeds gemaakte meerjarige beheerafspraken met agrarische partijen en het voornemen de twee historische runderrassen op te nemen in de 'Visie voor immaterieel erfgoed Teylingen'. Deze visie wordt in het najaar door het college bij de raad ingebracht. Ook de plannen om informatieborden te plaatsen over de koeien en hun ecologische bijdrage vallen in goede aarde bij de SOS.

Lokaal besef

Het vastleggen van een visie over immaterieel erfgoed zal nog een kluif worden, volgens de SOS. De drie historische verenigingen SOS, Historische Kring Voorhout en Warmelda zijn in gesprek met de gemeente. De verenigingen vinden dat lokaal historisch besef bijdraagt aan de gemeenschappelijke identiteit, saamhorigheid en welzijn van de drie dorpen. Ook de lokale economie is er mee geholpen. Anders dan materieel cultuurhistorisch erfgoed, zoals rijks- en gemeentelijke monumenten, is het benoemen en veiligstellen van immaterieel erfgoed een stuk lastiger. Naast levend erfgoed zou gedacht kunnen worden aan elementen uit de bollencultuur (het Bloemencorso) en evenementen als de kermis, de harddraverij, Sinterklaas, carnaval en het vastleggen van oude dorpsverhalen. De SOS roept Sassenheimers op mee te denken.

KBO organiseert vierkamp klaverjassen

Sassenheim n Jaarlijks organiseren de seniorenbonden van KBO Sassenheim, Voorhout, Warmond, Noordwijkerhout en de Zilk de competitie Vierkamp Klaverjassen. Op vrijdag 24 augustus is de eerste ronde, die wordt gespeeld bij Grand Café Graaf Jan (Jan van Brabantweg 3) in Sassenheim. Er worden vier rondes gespeeld met tussendoor koffie en/of een drankje en een lunch. Deelnemers wordt gevraagd om 9.45 uur aanwezig te zijn. Deelname kost 15 euro, dat is inclusief twee kopjes koffie, twee consumpties en een lunch. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Aanmelden vooraf is verplicht en kan bij Bert van den Nouwland via 0252-864572. De andere drie wedstrijden worden in de andere dorpen en gemeenten gespeeld.

Pintermannen prolongeren volleytitel

De Pintermannen winnen het Beachvolleybaltoernooi Sassenheim. | Foto: Facebook Foto: pr.

Sassenheim n De mannen van team Pintermannen hebben met succes hun beachvolleybaltitel verdedigd tijdens het jaarlijkse toernooi op de Oude Haven.

Ondanks het mooie weer op zondag 12 augustus, gingen de terrassen aan de kant op het horecaplein. De tafeltjes en stoeltjes werden vervangen door flink wat zand. In drie poules streden de teams om de punten tijdens wedstrijdjes die ieder acht minuten duurde. Ieder team, van De Wasbak tot De Maestro's, had maar een doel: de titel van deze 28ste editie winnen.

Finale

De finale ging na een middag vol spannende, en minder spannende wedstrijden, tussen de Pintermannen en Sets on the Beach. Beide teams bestaan uit spelers van korfbalvereniging TOP.

In 2016 verraste de jongeren van Sets on the Beach de 'oudjes' nog wel, maar dat lukte dit keer niet.

Vlak voor tijd stond het al 12-22 en dus kon de titelhouder niets meer gebeuren. Net als in 2017 mogen de Pintermannen de beker nog een jaar mee naar huis nemen.

Zangtalent Charlotte van der Plas op weg naar Royal Academy in Londen

Charlotte van der Plas trad in februari op tijdens het Kruikenfestival in Tilburg. | Foto: pr./Marcel van den Broek Foto: pr./Marcel van den Broek

n 'Ik wil een vakvrouw worden'

Regio n De eerste succesvolle schreden in de wereld van de musicals heeft de Valkenburgse Charlotte van der Plas (23) al gezet. Het was een aanzet om haar doel te bereiken en dat is schitteren in een musical. Om een vervolgstap te zetten op haar ingeslagen weg wil zij een jaar naar Londen om zich tussen collega's uit de hele wereld verder in het vak te ontwikkelen. The Royal Academy of Music in Londen, afdeling Musical Theatre (master), neemt per jaar 30 talenten aan en Charlotte is na veel audities in Londen daar aangenomen. Daar is echter wel geld voor nodig.

Door Piet van Kampen

Charlotte werd op jeugdige leeftijd al geïnspireerd door haar moeder Inge die piano en orgel speelde en in een band zat. "Ik zong thuis al mee met mijn moeder." Charlotte ging studeren op het Adelbert College in Wassenaar. "Eigenlijk wilde ik arts worden,"' zegt ze. "Ik focuste mij op zingen." Op haar vijftiende deed ze mee in de theatergroep op de school en dat betekende het begin wat mogelijk een mooie carrière kan gaan worden.

Hogeschool voor de Kunsten

Het jeugdige talent werd aangenomen om in Tilburg de studie Muziektheater aan Fontys, de Hogeschool voor de Kunsten te gaan studeren. Vier jaar lang stortte zij zich er vol passie in. "Van de 550 aanmeldingen die er elk jaar zijn, worden er per jaar maar tien aangenomen. Daar hoorde ik in 2014 bij," vertelt Charlotte trots. "Zonder zangles ben ik de eerste audities in gegaan, dus dat was wel heel bijzonder."

Het was enkele ingewijden niet ontgaan dat er toekomst in deze jongedame zat. Zij werd in februari van dit jaar uitgenodigd om in Tilburg tijdens het Kruikenconcert te komen zingen, een muzikaal festijn waar onder andere ook Guus Meeuwis en Karin Bloemen optraden. "Ik was onbevangen en het ging heel goed," blikt zij meer dan voldaan terug op de eerste kennismaking met het grote publiek.

'Het was te gek om zelf een muziektheaterstuk te maken'

DeLaMar theater

Zoals elke student aan het eind van een leerperiode examen moet afleggen of een scriptie dient te maken, was het voor Charlotte een uitdaging om een voorstelling te maken. Op 22 mei van dit jaar werd 'Duet for One' opgevoerd. "Ik heb diverse theaterteksten bij elkaar gezocht, vertaald, de regisseur zelf gekozen, de muziek erbij gezocht en het lichtplan gemaakt. Het was mijn eindexamen waar ik Cum Laude voor ben geslaagd. Het was te gek om zelf een muziektheaterstuk te maken," lacht zij breeduit. Het publiek in het theater was enthousiast.

In juni en juli mocht Charlotte, na auditie te hebben gedaan, spelen in de musical 'The Bridges of Madison County' in het DeLaMar theater in Amsterdam met onder andere Lone van Roosendaal, Ad Knippels, Annick Boer en René van Kooten

Geld voor Londen

Op woensdag 22 augustus geeft Charlotte een concert 'Musicals Brings You Hope and Friends' in het theater Ins Blau aan de Haagweg in Leiden. Veel gerenommeerde landelijke musicalsterren spelen er in mee. De tickets kosten 19,50 euro en zijn te bestellen via www.theaterinsblau.nl.

De opbrengst is voor haar een eerste aanzet om de 35.000 euro bij elkaar te krijgen om de kosten voor een jaar studie en verblijf in Londen te dekken. Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft al een steentje bijgedragen. Het aanstormde talent kan nog wat sponsoring gebruiken om haar dromen waar te maken. Zij heeft een dijk van een stem, straalt passie uit en droomt van mooie carrière zoals haar grote voorbeeld Simone Kleinsma. Lezers die Charlotte een financieel steuntje in de rug willen geven, kunnen een e-mail sturen naar cjnvanderplas@gmail.com.

15 t/m 22 augustus

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: eucharistieviering, voorganger: P. Owel

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 19.00 uur, zangdienst, voorganger: Ds. A.A. Bosma

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, Avondmaal, voorganger: Ds. A.A. Bosma

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: Dhr. F.Verkade

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Woord- en Communieviering met samenzang, voorganger: M. Claassens

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, eredienst, voorganger: ds. J.W. van den Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur, eucharistieviering, voorganger: Th. Blokland

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. T. Hop (Hillegom)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: W.F. van Rijn

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur; eredienst, 19.00 uur; onderwijsdienst o.l.v. Jan Zijlstra.

Bridgecursus

Sassenheim n Bridgeclub De Wasbeek start in september met een cursus voor beginners en iets gevorderden.

Vanaf begin september zijn tijdens veertien avonden lessen te volgen in de Tuinzaal van de Bernardus (Hoofdstraat 82) in Sassenheim. De cursus wordt begeleid door mevrouw Hulya Prischink.

Voor de echte beginners start de cursus op 10 september en wordt op elke maandagavond gehouden tot en met 10 december. Voor de iets gevorderde is er een vervolg op de beginnerscursus. Deze cursus start op 12 september en wordt op elke woensdagavond gehouden tot en met 12 december. Beide cursussen beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur. De kosten bedragen 75 euro voor de gehele cursus.

Voor meer informatie of voor aanmelding, neem contact op met secretaris Sjaak van Kesteren via 0252-412429 of stuur een e-mail naar bridgeclub.de.wasbeek@ziggo.nl. Aanmelden kan vanaf deze week.

Bridgecursus (2)

Sassenheim n Bridgevereniging Sassem Troef organiseert op dinsdag 4 september een kennismakingsles. Onder leiding van gediplomeerd bridgedocente Marianna Hiel start om 19.45 uur een gratis bridgeles in partycentrum De Oude Tol (Hoofdstraat 147).

De aanwezigen leren wat bridge inhoudt en ervaren met behulp van enkele proefspellen hoe het in de praktijk werkt. Bridge is een denksport en houdt de geest wakker. Maar het is ook gewoon een leuk spelletje om een gezellige avond mee te beleven. Op basis van de kennismakingsles kunnen mensen beslissen of ze zich willen inschrijven voor de beginnerscursus. Die begint een week later en kost 85 euro, inclusief lesboek. De cursus duurt 14 dinsdagavonden.

Na de cursus kunnen deelnemers als ze dat willen moeiteloos instromen als lid bij de bridgevereniging Sassem Troef.

Wie behoefte heeft aan meer informatie of zich wil aanmelden voor de proefles kan contact opnemen door te bellen met Marianna Hiel (06-55725036) of te e-mailen: leukbridge@kpnmail.nl.