De Teylinger

29 mei 2019

De Teylinger 29 mei 2019


Nieuwe Stal Koudenhoorn

Samen met haar dochter Annabel opent Lotte Steenvoorden de nieuwe stal. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Warmond n Vorig jaar in de nacht van 30 juni brandde de pas vier jaar oude Stal Koudenhoorn af. Een zwarte dag in het leven van Rob en Lotte Steenvoorden-Vermeulen. Nu bijna een jaar later was het zondag 26 mei een feestelijke dag voor het echtpaar dat de stal beheert.

Door Piet van Kampen

Bij de openingsceremonie mocht dochter Annabel het lint doorknippen. Heel frappant; het was het rood-gele lint waarop 'Verboden toegang' stond. Het weerhield de tientallen belangstellenden echter niet om een bezoek te brengen. Lotte legt het met een glimlacht uit. "Dit lint heeft de brandweer vorig jaar hier achter gelaten." Wethouder Rob ten Boden sprak van een mooi resultaat. "Vorig jaar waren jullie erg ontdaan, maar na een aantal gesprekken gingen jullie aan de bak met deze mooie stal als resultaat. Als gemeente zijn wij er ook zeer blij mee".

Heftig

Lotte blikt terug op de brand die door onbekende oorzaak ontstond. "Het was een heftig jaar. Ik heb tien minuten nagedacht om met dit vrijwilligerswerk te stoppen, maar dacht eigenlijk al snel dat stoppen geen optie is. Het is mijn leven. Vanaf mijn zesde ben ik er bij betrokken en op mijn negende reed ik al pony." Terugkomend op de brand: "Wij hebben een schade van 30.000 euro opgelopen aan persoonlijke eigendommen zoals de balenpers en de trekker. Drie konijnen en een cavia hebben het niet overleefd. De paarden waren getraumatiseerd vooral het oudste paard dat hier al 30 jaar staat".

Hartverwarmend

Lotte en Rob gingen niet bij de pakken neerzitten. De telefoon werd gepakt, bedrijven benaderd en een crownfundactie gestart. Door de vele publiciteit over de brand werd spontaan gedoneerd. Inwoners en bedrijven trokken de knip. "Het was hartverwarmend, ik werd er stil van. Het liep als een malle. Samen met een flinke donatie van de werkgevers van Rob en mij werd het mooie bedrag van 24.050 euro bijeen gebracht. De gemeente heeft een van de gebouwen gefinancierd. Wij kunnen nu ook weer door met het bewerken van het land waar de paarden grazen."

De opbrengst van paarden die er gestald worden door inwoners uit de gemeente en omliggende plaatsen is kostendekkend voor de Stichting Kinderboerderij 'de Kloosterhof', waarvan Stal Koudenhoorn een onderdeel is. Samen met het team van twintig enthousiaste vrijwilligers kunnen Lotte en Rob hun vrijwilligerswerk voortzetten met in een gloednieuwe accommodatie en met nieuw materieel.

Meerderheid akkoord met passantenhaven

Sassenheim n Een meerderheid van de raadscommissie Ruimte kan zich vinden in het bestemmingsplan voor de aanleg van een passantenhaven aan het uiterste puntje van het parkeerterrein van station Sassenheim. De PvdA bleef tegen.

Het bestemmingsplan gaat nu naar de gemeenteraad van 6 juni om te worden afgehamerd. De gemeente wil het project zoveel mogelijk nog dit jaar realiseren. Dit in verband met subsidies. En aan de commissie zal het niet liggen. Er werd vorige week nog maar kort een discussie gevoerd. Mirjam Mack (ChristenUnie) hikte nog tegen de toegankelijkheid tussen zonsondergang en -opgang. Dit in het kader van de bescherming van plant en dier. Uiteindelijk was alleen Joost van Doesburg (PvdA) een uitgesproken tegenstander van, wat hij noemt, 'rechtse hobby´s van mensen met een Volvo'. Door de passantenhaven gaan nog meer mensen gebruik maken van de parkeerplekken bij het station en daarvan zijn er nu al te weinig, zo stelde hij. De ondernemers hebben er in zijn ogen ook niets aan. Via deze haven, zo gesitueerd op zo'n niet charmente plek, komen de toeristen nooit bij de supermarkt in Warmond. "We hebben al een passantenhaven", zo is zijn mening en stemt tegen. Dat doet hij door een stemverklaring in de komende gemeenteraad af te leggen. (NK)

Extra geld voor Bloemencorso

Teylingen n De Stichting Bloemencorso Bollenstreek (SBB) krijgt van de gemeente een eenmalige aanvullende bijdrage voor de kosten van de verkeers- en veiligheidsmaatregelen voor het bloemencorso van vorig jaar.

Door Nico Kuyt

De bijdrage komt bovenop de jaarlijkse subsidie die SBB krijgt voor de verkeers en veiligheidskosten. Het gaat voor Teylingen om een eenmalig bedrag van 10.748,06 euro. De subsidie voor 2018 bleek namelijk niet toereikend om de kosten te dekken. SBB bleef met een tekort van 36.000 euro zitten. De stichting deed een verzoek aan Keukenhof en de vijf bollengemeenten om het te dekken. Keukenhof heeft een toezegging gedaan van 6.000 euro. Het restbedrag is onder de gemeenten op basis van het aantal inwoners verdeeld. B&W stemde recent in het geld te verstrekken.

Foto: pr.

'Verdwenen Voorhout'

Historie
van
Voorhout
in tekeningen

Ruim 600
zonnepanelen
op dak RLS

Aarzeling
over betalen
voor restafval

UITGEWEID n Over landrotten en zeebenen

Geen invoering van 30 km/uur als standaard

Teylingen n Een lichte verkenning naar de mogelijkheden om in de gemeente 30 km/uur als standaard maximum snelheid binnen de bebouwde kom in te stellen, gaat B&W niet uitvoeren. De PvdA trok een in de raadscommissie Ruimte ingediende motie daartoe tijdens de bespreking weer in.

Door Nico Kuyt

De PvdA wilde de verkenning omdat met 30 km/uur als nieuwe snelheidsnorm het aantal slachtoffers in het verkeer daalt. Een maximum snelheid van 50 km/uur wordt dan de uitzondering. Een landelijk onderzoek toont volgens de PvdA dat slechts een derde van de weggebruikers het geen goed idee vindt. Maar 71 procent van de fietsers is er voor.

Een meerderheid van de fracties in de raadscommissie betwijfelden het nut om 30 km/uur als norm in te voeren. Volgens het CDA is Teylingen al een 30 km/uur-gemeente. Het merendeel van de wegen kent in de bebouwde kom al die maximum snelheid. En ook Trilokaal wees erop dat er op dit moment voldoende mogelijkheden zijn om 30 km/uur in te voeren op een traject. Ook D66 zag meer heil in maatwerk, kijken naar elke individuele situatie, een opvatting die de VVD deelde.

Wethouder Bas Brekelmans zegde toe de afweging waar en hoeveel aan maximum snelheid in de gemeente wordt ingesteld, te laten plaatsvinden bij de herziening van het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP). Met deze toezegging trok de PvdA de motie weer in.

Commissie tegen omvormen dierenpension

Voorhout n De gehele raadscommissie Ruimte is tegen het plan voor het voormalig dierenpension op de Van den Berch van Heemstedeweg 17. En dan vooral het omzetten van de bedrijfswoning naar een burgerwoning in het buitengebied.

De nieuwe eigenaar heeft hiertoe een verzoek ingediend. De milieucategorie wordt van 3 naar 1 teruggeschroefd en de bedrijfswoning tot burgerwoning. Zo is het toegestaan om personen die niet verbonden zijn met het bedrijf daar te laten wonen. In het bedrijf komt dan een softwareontwikkelbedrijf.

Maar de raadscommissie kan er niet mee leven. Alle fracties hikten tegen het toestaan van een burgerwoning in het buiten- en bollengebied. Het voorstel gaat als negatief hamerstuk naar de gemeenteraad voor een tegenstem. "Die grond teruggeven aan de bollentelers", meende D66. "Een softwareontwikkelbedrijf hoort niet in het landelijk gebied thuis Zo wordt het huis meer geld waard. Je geeft een cadeautje aan degene die het bedrijf gekocht heeft", dacht het CDA. "Dit is een vrijbrief voor anderen. Iemand kan zich rijk rekenen. Het is een mooi plekje met mooi uitzicht. Waar stopt dit. Een pas op de plaats wat ons betreft", stelde Trilokaal. "Wij zien niets in deze woning als burgerwoning", verkondigde de ChristenUnie paal en perk. "Nu even niet doen en de discussie rond het buitengebied grondig en goed gaan voeren", stipuleerde de PvdA. "Een bestemming die hier niet thuishoort", concludeerde GroenLinks.

"Wij zien ook niet zo in het aanpassen naar een burgerwoning. Deze discussie uitstellen tot andere discussies zijn voltooid", spijkerde de VVD de laatste nagel in de doodskist voor het plan. En daarmee was vorige week iedereen tegen. Misschien is het beste als het dierenpension maar weer terugkomt. (NK)

Recycle store met koffietafel en taart voor alle Teylingers

De Bergh drummers verwelkomen projectleider Piet Overduin en burgemeester Carla Breuer. | Foto: PdB Foto: Piet de Boer

n Paraplu met missie gaat open

Voorhout n De opening van Paraplu kan zaterdag 25 mei niemand zijn ontgaan. De drie Bergh-drummers zorgden voor luidruchtige, vrolijke feestmuziek. Burgemeester Carla Breuer opende de winkel en vindt Paraplu een fantastisch initiatief. "Een winkel met een grote plus. Omdat drie kerken samenwerken en echt iets willen betekenen voor onze inwoners. ''

Door Piet de Boer

Projectleider Piet Overduin verwelkomde de burgemeester bij de deur en leidde haar rond in de pop-up winkel met kleding, cadeauartikelen en andere leuke hebbedingetjes.

Contacten leggen is de missie van de 'winkelkerk'. Mensen kunnen tweedehands (kinder)kleren inbrengen en laten verkopen door Paraplu. Een deel is voor de vaste winkelkosten, maar het grootste deel van de prijs gaat naar de inbrenger.

Monchoutaart en koffie

De winkel is bedoeld om Teylingers een plek te bieden om te praten. Vrijblijvend en onder het genot van koffie een gesprek aangaan. Iedereen is welkom. Paraplu staat voor bescherming, troost en veelkleurigheid. Vertegenwoordigers van de Baptistengemeente Kaleb, de protestantse kerk Voorhout en de katholieke Sint-Bartholomeüskerk gaan in de winkel aan tafel. Ze willen luisteren en praten met iedereen die zorgen, zorgjes of vragen heeft. De sfeer is altijd open, vrijblijvend en gezellig. Dominee Joep van den Berg en Wilfred van Rijn gaan taart bakken en burgemeester Carla Breuer meldde zich spontaan om aan de Paraplu tafel mee te praten. Toen zij ook beloofde taart mee te nemen, klonk er een hartverwarmend applaus.

Centrumkerk

''De kerk komt met Paraplu van de marge in het centrum van het dorp'', verduidelijkt Overduin de plek van de nieuwe locatie. ''Dit concept is uniek in Nederland'', zegt psycho-sociaal therapeut Eric Izaks. Hij organiseert elke zaterdagmiddag een Sociaal Café in de winkel. Voor Teylingers die de kerkdrempel te hoog vinden, maar wel een verhaal hebben of een vraag. Het kan over van alles gaan, zegt Izaks. "Over kinderen, je relatie, contact met vrienden en jouw zorgen over eenzame mensen in Teylingen." Izaks hoopt dat mensen een keer langskomen en zien wat er allemaal te doen is voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Paraplu bevindt zich op de Herenstraat (voormalige locatie Kruidvat) in Voorhout en is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag tussen 8.45 en 12.00 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur.

Teylingen stemt bij Europese Verkiezingen ook op VVD

Bij de stembureaus in Het Trefpunt in Warmond zijn in totaal 2010 stemmen uitgebracht. | Foto: MV Foto: MV

Teylingen n In Teylingen ging op donderdag 23 mei 49,7 procent van de 28.269 kiesgerechtigde inwoners stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement. Dat is ook een duidelijke stijging ten opzichte van 2014, toen de opkomst 42,8 procent was.

Door Jos Draijer

In Teylingen is de VVD de grootste geworden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De liberalen kregen in deze Zuid-Hollandse gemeente 22,4 procent van de stemmen. Dat betekent een stijging ten opzichte van vijf jaar geleden, toen de partij op 19,0 procent uitkwam.

Timmermans

De PvdA boekt een forse winst en stijgt daarmee naar de tweede plaats. De PvdA haalde 15,5 procent van de stemmen (dit was vijf jaar geleden 7,0 procent). Het CDA volgt op de derde plaats. De christendemocraten noteerden een verlies en gingen van 19,3 naar 15,5 procent. De PvdA en het CDA behaalden procentueel evenveel stemmen, maar het totaal aantal stemmen van de PvdA is hoger. Frans Timmermans (PvdA) kreeg de meeste stemmen, 1851 in totaal.

Op de vierde plek komt Forum voor Democratie, dat als nieuwe partij op de kieslijst 12,1 procent van de stemmen haalde. Als vijfde eindigt GroenLinks, dat met 8,7 procent een hoger percentage kiezers wist te trekken dan vijf jaar geleden (5,1 procent).

D66 verloor fors en behaalde 8,2 procent van de stemmen (was 18,9 procent). 50Plus noteert 4,2 procent (was 3,9 procent); Partij voor de Dieren komt op 3,2 procent (was 3,9 procent); PVV kreeg 2,8 procent (was 11,7 procent); en ChristenUnie-SGP eindigt als tiende partij met 2,6 procent van de stemmen (was 2,9 procent).

Meeste stemmen

Bij de twee stembureau's in het Trefpunt in Warmond werden de de meeste stemmen uitgebracht: in totaal 2010. Opvallend is dat het laagst aantal stemmen bij het enige andere bureau in Warmond is geteld: bij het mobiele stembureau bij camping Spijkerboor in Warmond, dat van 16.00 tot 21.00 uur geopend was, werden 45 stemmen uitgebracht.

Aanmelden voor tweede ronde van Teylinger Prijs

Teylingen n Vrijwilligers van een verenigingen met een goed project of initiatief; of een groepje buurtbewoners dat iets hebben georganiseerd in de wijk kunnen voor de Teylinger Prijs genomineerd worden. Voorwaarde is dat het project meerwaarde heeft voor de lokale samenleving en verbinding brengt tussen bewoners. Nomineren kan het hele jaar door. De sluitingsdatum van de tweede ronde is 31 juli

Tot eind juli kan iedereen initiatieven nomineren voor de tweede ronde. De nominaties worden bekeken door een jury bestaande uit een bestuurslid van Welzijn Teylingen, een raadslid en een gemeenteambtenaar. De winnaar krijgt een prijs uitgereikt van 250 euro, er komt bezoek van een raadslid en er is media-aandacht op de gemeentepagina van de krant.

Cheque

De Teylinger Trofee, de prijs der prijzen, wordt aan het einde van het jaar gekozen uit de drie winnaars van de Teylinger prijzen. Deze prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro plus een trofee en wordt uitgereikt op het vrijwilligersfeest in december.

Nomineren

Iedereen is uitgenodigd om te nomineren, dat kan zijn een eigen project zijn, of dat van een ander. Nomineren kan via het digitale formulier op de website van Welzijn Teylingen www.welzijnteylingen.nl onder het kopje vrijwilligerswerk/Teylinger prijzen; hier staan ook de winnaars van 2018 op film.

Voor vragen, neem contact op met Marian Kofoed, adviseur vrijwillige inzet bij Welzijn Teylingen via 0252-231805 (op dinsdag en woensdag bereikbaar).

Ook gegevens veteranen verstrekken

Teylingen n De gemeente moet heel nauwkeurig vastleggen aan wie zij gegevens vanuit de basisregistratie verstrekt. Het keurslijf is heel beperkt. Maar oud-militair Peter Scholten (CDA) wil toch dat organisaties rondom de veteranen de gegevens krijgen.

Door Nico Kuyt

De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk wie de gegevens wel of niet mag ontvangen. Er moet een afweging worden gemaakt tussen het privacybelang van de inwoners enerzijds en het maatschappelijk belang anderzijds. En dat is best lastig. Zo krijgen de kerken de gegevens niet meer, tenzij zij zijn aangesloten bij het landelijke SILA. Wel worden de gegevens verstrekt aan de Oorlogsgravenstichting en Stichting 40-45. En dat is nieuw. Het belang van goede zorg voor oorlogsgraven en de daarbij behorende administratie en de zorg voor nabestaanden van verzetsmensen en andere oorlogsgetroffenen, weegt nu eenmaal zwaarder dan de inbreuk op de privacy, zo is de gedachte.

Er is overigens geen sprake van het verstrekken van bijzondere persoonsgegevens, het blijft allemaal zeer strikt. Zo ook aan bijvoorbeeld Veilig Thuis en aan de Reclassering worden weliswaar gegevens verstrekt, eveneens vanaf nu een nieuw ding.

De raadscommissie Bestuur was het vorige week ermee eens. Weliswaar wil het CDA de veteranen ook onder de verstrekking geschaard zien. Een verruiming waarover de gemeenteraad op 6 juni een besluit gaat nemen.

Controlebericht van NL-Alert

Regio n De overheid zendt op maandag 3 juni om 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Ontvang je het controlebericht op je mobiel, dan weet je dat jouw telefoon juist is ingesteld. Ontvang jij het controlebericht niet? Ga naar de instelhulp op nl-alert.nl en stel je mobiel in.

Om zoveel mogelijk mensen te alarmeren en informeren bij een ramp in de omgeving, zet NL-Alert nieuwe kanalen in. Zo is NL-Alert vanaf 3 juni ook te zien op veel digitale reclamezuilen in Zuid-Holland in bijvoorbeeld winkelcentra en op stations. Het is voor het eerst dat het controlebericht op digitale reclamezuilen wordt getoond.

'Gelukkig een groot dak'

De 640 zonnepanelen op het dak van het Rijnlands Lyceum zorgen voor 70 procent procent van de gewenste elektriciteit. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n In de meivakantie zijn 640 zonnepanelen op het dak van het Rijnlands Lyceum Sassenheim gelegd. Ze beslaan het hele dak van de eerste en de tweede verdieping. Een grote stap richting duurzaamheid, die op dinsdagmiddag 28 mei werd gevierd door de panelen officieel in gebruik te nemen. Wethouder Rob ten Boden en Nick Warmerdam van EE Care mochten het startsein geven. De schoolleiding, collega's en een vertegenwoordiging van leerlingen waren ook aanwezig.

"De zonnepanelen passen bij ons streven naar een nog duurzamere school", legt Ilse Tacken, conrector bedrijfsvoering uit. "We hebben gelukkig een groot dak en alle plaats hiervoor. Wel renoveerden we eerst ons dak, het sluitstuk van de renovatie van het hele pand. De panelen leveren genoeg energie voor 70 procent van de gewenste elektriciteit, een maximum voor ons huidige systeem."

Rijbewijskeuring

Sassenheim n Automobilisten kunnen zich via Regelzorg Rijbewijskeuringen op 15 juni, 13 juli en 3 augustus in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a) medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs. Een afspraak maken met de arts kan via Regelzorg Rijbewijskeuringen, via 088-2323300. Zelf een datum plannen: www.regelzorg.nl. Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen 40 euro. Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is het tarief 60 euro.

Energiecoaches helpen inwoners met duurzame maatregelen

De gemeenten zijn 42 energiecoaches rijker. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Regio n Wie van plan is om zijn of haar huis te verduurzamen en niet goed weet waar te beginnen, kan vanaf nu terecht bij één van de 42 energiecoaches die in Lisse, Hillegom en Teylingen actief zijn. Op donderdag 23 mei ontvingen zij tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Proeverij in Lisse hun certificaten van de opleiding tot energiecoach uit handen van de wethouders uit hun woonplaats.

Door Esther Akerboom

Een energiecoach is er om inwoners te helpen met het nemen van duurzame maatregelen, of het nou gaat om isoleren van de woning, het plaatsen van zonnepanelen of het stoppen met het gebruik van aardgas. Paul Zwetsloot, voorzitter van Bollenstreek Duurzaam, nam de aanwezigen een test af om te kijken hoe het nou zit met hun duurzaamheid. Er bleken maar vier aanwezigen, inclusief Zwetsloot zelf, energieneutraal te wonen, ook al hadden al veel mensen wel maatregelen genomen. "We ontkomen niet aan verduurzaming. De ambities binnen de regio om klimaatneutraal te worden zijn groot. Het is een hele uitdaging om binnen korte tijd de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen energieneutraal te maken en het is behoorlijk ingewikkeld. Er gebeurt al veel, zoals bijvoorbeeld de straatprojecten. We hopen dat de nieuwe energiecoaches, die allemaal sterk gemotiveerd zijn, er een steentje aan bij kunnen dragen om verduurzaming voor iedereen makkelijker te maken," aldus Zwetsloot.

De wethouders van Hillegom, Lisse en Teijlingen waren stuk voor stuk erg enthousiast over de nieuwe energiecoaches die hun gemeenten nu rijk zijn. Met de woorden: "Het is belangrijk dat we ons met het vraagstuk bezig te houden, specifiek met het stimuleren van duurzaam gedrag. Dat hebben we hier te pakken. Ik hoop dat het een sneeuwbaleffect zal geven", overhandigde Jeanet van der Laan het eerste certificaat. Karin Hoekstra, wethouder van Hillegom, gaf aan heel blij te zijn met de nieuwe energiecoaches. "We kunnen het niet alleen als gemeente, we hebben de inwoners en ondernemers nodig om energieneutraal te worden. Het is een grote plus dat de energiecoach jouw huis kent en weet waar je het beste kunt beginnen met verduurzamen." De Teylingse wethouder Rob ten Boden zei vereerd te zijn om bij deze koplopers aanwezig te zijn. "Ik gun iedereen in Teijlingen een energiecoach. En wij proberen als gemeente ook onze nek uit te steken, zo komt er na de zomer een inspiratiemarkt om mensen aan te trekken om ideeën op te doen voor de verduurzaming van hun huis."

De energiecoaches zullen werken met het Hoom dossier, dat een goed inzicht geeft in de mogelijkheden van verduurzaming van een woning. Wie een afspraak wil maken met een energiecoach kan terecht op de website van de gemeente.

Aarzeling over betalen voor restafval

De woordvoersters Hamersma en Haasnoot pleiten in de commissie voor een blijven in de Agnes van de ouderengym. Foto: Nico Kuyt

Teylingen n De raadscommissie Bestuur kan zich nog niet vinden in een betalen voor het afvoeren van het restafval. Wethouder Rob ten Boden mag van de commissie ook nog een alternatief gaan bekijken.

Door Nico Kuyt

De gemeenteraad gaat op 11 juli een besluit nemen over het nieuwe inzamelen van het afval om zo de milieudoelen te bereiken, volgend jaar 100 kilo restafval per persoon en in 2025 nog maar 30 kilo. Op dit moment is het nog 177 kilo per inwoner van Teylingen. Maar het doel in 2020 halen kan alleen via een betalen voor het restafval, zo stelde B&W in de afgelopen raadscommissie Bestuur. Echter, dat ging de commissie nog een stap te ver. Wat als de buurman de zak in jouw bak doet? De fracties in de commissie vroegen de wethouder om alsnog een alternatief uit te werken waarbij niet betaald hoeft te worden. Elders in de regio zijn goede resultaten bereikt met coaches rond het afval. Het draagvlak onder de inwoners is belangrijk, aldus de mening van enkele fracties. Ten Boden moet op 19 juni in de commissie met een definitief voorstel komen om 2020 nog te halen.

Spelewey stap te ver voor bewegende ouderen

VOORHOUT n De ouderengym 'Meer Bewegen voor Ouderen' wil niet weg uit de Agnes. Twee insprekers hielden dat vorige week de raadscommissie Welzijn voor. Wethouder Arno van Kempen treedt met de partijen in overleg zodat de gym in ieder geval nog een jaar daar kan blijven.

De ouderengym zit nu centraal in het dorp en verkassen naar de Spelewey zien zij niet zitten. Voor zo´n ongeveer 25 deelnemers, deels afkomstig uit de Agneshove, is de afstand naar de Spelewey te groot, omdat zij slecht ter been zijn. Daarnaast vinden enkelen het oversteken van de Herenstraat gevaarlijk zoals bijvoorbeeld de slechtzienden onder hen. Beide woordvoersters pleitten daarom in de raadscommissie voor een blijven in de Agnes. De Volksuniversiteit (VU) mag dat, waarom zij niet? De wethouder zegde toe hierover met de VU in overleg te gaan. De VU heeft een eenmalige subsidie gekregen voor één jaar huur in de Agnes. Intussen wordt er gekeken naar een passende plek. Ook andere activiteiten kunnen daar nog plaatsvinden. "Wij zullen met VU in contact treden en kijken op welke wijze u in de Agnes kunt blijven gymmen in de ruimtes die de VU nog een jaar huurt. En dan de komende periode kijken voor waar na een jaar", aldus Van Kempen. (NK)

B&W: 'Meerderheid voor kap van kastanjes'

Sassenheim n B&W maakt bekend dat een meerderheid van de omwonenden de veiligheid van hun buurt van het grootste belang vinden en instemmen met het proces om de bomen in de Wilhelmina-, Prins Hendriklaan en het Koningspark te vervangen. Dit gaat in de periode van 2019 tot en met 2021 gebeuren.

Door Nico Kuyt

Dit antwoordt B&W op vragen van GroenLinks en het CDA over de voorgenomen kap van de monumentale paardenkastanjes en het verloop van de bewonersavond op maandag 23 april. De aanwezigen begrepen de keuze voor veiligheid, aldus B&W. Een klein aantal betreurt het dat de bomen, die vooralsnog 'veilig' genoemd worden, ook vervangen worden. Per straat organiseert de gemeente twee werkgroepbijeenkomsten in juli en september over de kap van de bomen en het vervangen ervan. En er volgt nog een inloopavond, naar verwachting in oktober. Bewoners van de omliggende straten ontvangen een brief wanneer er een kapvergunning door de gemeente wordt aangevraagd. Voor de Wilhelminalaan zal dat ongeveer het vierde kwartaal van dit jaar zijn. Voor de Prins Hendriklaan het eerste kwartaal volgend jaar. Het Koningspark volgt in het eerste kwartaal van 2021.

Hoogheemraadschap van Rijnland komt tot akkoord

Regio n De verenigde vergadering van Rijnland (VV) spreekt op woensdag 5 juni over het coalitieakkoord 2019-2023: 'Water raakt ons!'. Tijdens deze vergadering wordt naar verwachting ook het nieuwe dagelijks bestuur geïnstalleerd.

Vijf partijen (VVD, PvdA, Water Natuurlijk, CDA en Agrarisch & Bedrijven) slaan de handen ineen om de steeds complexere wateropgaven het hoofd te bieden. De in Sassenheim woonachtige Ineke van Steensel (VVD), Sjaak Langeslag (Agrarisch & Bedrijven), Jeroen Haan (PvdA), Waldo von Faber (Water Natuurlijk) en Marco Kastelein (CDA) gaan van 2019 tot 2023 onder het motto 'Water raakt ons!' aan de slag. Samen met dijkgraaf Rogier van der Sande en secretaris-algemeen directeur Caroline van de Wiel vormen zij het nieuwe dagelijks bestuur van Rijnland.

Coalitieakkoord

Formateurs Ineke van Steensel (VVD) en Jan de Vries (A&B) kijken met tevredenheid terug op het proces. "Alle partijen onderschrijven het belang om de belangrijkste bedrijfsmiddelen (waterkeringen, watergangen, gemalen en zuiveringen) op orde te brengen en te houden om de kerntaken uit te kunnen voeren en extremen als gevolg van klimaatverandering op te vangen. We zetten de daarvoor ingezette koers van de afgelopen jaren onverminderd voort" aldus Ineke van Steensel. Jan de Vries vult aan: "Als waterschap staan we midden in de maatschappij. Onze bijdrage gaat verder dan de zorg voor goed water alleen."

Ineke van Steensel: "Water is een cruciale factor in discussies over klimaat, energie, nieuwe economieën, woningbouw, bodemdaling en biodiversiteit. Rijnland heeft mede een onmisbare rol in het oppakken van deze brede maatschappelijke uitdagingen."

Verdeling portefeuilles

Naast het overeenkomen van het coalitieakkoord zijn ook de portefeuilles verdeeld. Ineke van Steensel is in de nieuwe bestuursperiode verantwoordelijk voor waterveiligheid, digitale transitie en de klimaatbestendige stad. Sjaak Langeslag gaat aan de slag met bodemdaling en met voldoende water en waterkwaliteit voor het Groene Hart. Collega Waldo von Faber richt zich op voldoende water en waterkwaliteit in de Kust- en Bollenstreek en houdt zich bezig met KRW en biodiversiteit. Jeroen Haan is de portefeuillehouder waterketen, circulair en energietransitie. Marco Kastelein krijgt de portefeuille financiën, ruimtelijke ordening / Omgevingswet. Dijkgraaf Rogier van der Sande behoudt zijn portefeuille communicatie en calamiteitenbeheersing.

Panorama van de Bollenstreek weer te zien in nieuw Holland Tulip Museum

Het Panorama van de Bollenstreek was eerder te zien in Panorama Tulipland in Voorhout. | Foto: archief Foto: pr./gemeente

Regio n In Lisse komt een nationaal tulpenmuseum met de naam Holland Tulip Museum. Museum de Zwarte Tulp verandert zijn naam en zal een grotere locatie betrekken aan de Heereweg. Het Panorama van de Bollenstreek van schilder Leo van den Ende krijgt er een vaste plek. In oktober 2020 wordt het nieuwe museum geopend.

Het museum verhuist in 2020 naar de nieuwe locatie: Heereweg 331 in Lisse. Voorwaarde voor de verhuizing is dat de financiering rondkomt, waaraan op dit moment hard wordt gewerkt. De verhuizing wordt mede mogelijk dankzij de medewerking van de gemeente Lisse, want zij koopt het gebouw van museum De Zwarte Tulp aan.

Klaas Slootweg, Wim Kruyt, Dorien Wassenaar, Robert Faas, Angela Kujach en Martijn Claassen. Foto: pr./Sven van der Vlugt

Eigen vleugel

In het vernieuwde museum wordt de lijn van nationale en internationale bolbloemen-gerelateerde kunsttentoonstellingen voortgezet en uitgebreid met het Panorama van de Bollenstreek. Het 67 meter brede panorama, ook bekend als Panorama Tulip Land, is geschilderd door kunstschilder Leo van den Ende.

Het is eerder tentoongesteld in Voorhout en werd in korte tijd door tienduizenden mensen bezocht. Het Holland Tulip Museum heeft zich hard gemaakt om dit werk als trekpleister te kunnen inzetten voor bollen minnende toeristen en andere bezoekers. Om het werk weer publiek toegankelijk te maken wordt er een vleugel van het gebouw hiervoor ingericht.

Holland Tulip Museum wordt naast het podium ook het kenniscentrum voor alle vormen van bollen gerelateerde kunst. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de reis van de tulp en andere bolbloemen door de eeuwen heen en alle (cultuur)historische aspecten die daarbij een rol hebben gespeeld.

Nieuw netwerkevent voor de regio: Business & Bites Bollenstreek

n 'Ontmoeten en netwerken staan centraal'

Lisse/zakelijk n Een aantal enthousiaste ondernemers heeft het initiatief opgepakt om begin september weer een groot netwerkevent te organiseren: Business & Bites Bollenstreek. De tuinen van 't Huys Dever in Lisse zullen op dinsdag 3 september van 17.00 tot 20.00 uur het decor vormen voor dit nieuwe netwerkspektakel. Het doel van Business & Bites Bollenstreek is om ondernemers en managers uit de gehele regio bijeen te brengen.

Begin september komt na de zomervakantie het drukke ondernemersleven weer op gang. Voor de organisatie van Business & Bites Bollenstreek een uitgelezen kans om opnieuw een grote netwerkbijeenkomst te organiseren. Een avond waarop bezoekers getrakteerd zullen worden op een bijzondere combinatie van hapjes, mooie wijnen, goed bier of fris, passend entertainment en uiteraard voldoende gelegenheid om te netwerken.

Het evenement wordt georganiseerd door een zestal ondernemers die steun krijgen van verschillende horecaondernemers, sponsors en regionale businessclubs. 'Wij willen op 3 september weer een netwerkevent van formaat neerzetten. Vanuit de hele regio komt al langere tijd het geluid dat een grootschalige netwerkbijeenkomst wordt gemist. Met Business & Bites willen we hier weer invulling aan geven', licht de organisatie toe.

ondernemers en managers

Business & Bites Bollenstreek is toegankelijk voor ondernemers en managers. Aanmelden voor het evenement is noodzakelijk en de inschrijving wordt binnenkort via de website geopend. All-in toegangskaarten kosten 22,50 euro per stuk. Voor leden van de samenwerkende businessclubs zijn aparte afspraken gemaakt. Inmiddels zijn er ruim 200 kaarten afgenomen door verschillende sponsors voor relaties en medewerkers.

Meer informatie is te vinden op de facebookpagina van het evenement en op de website www.business-bites.nl, die vanaf 31 mei te bezoeken is. | Foto: pr./Sven van der Vlugt

Cursussen en workshops bij Vrijwilligersacademie

Teylingen n De Vrijwilligersacademie is een initiatief van Welzijn Teylingen. De site is een verzamelplaats van cursussen, workshops en themabijeenkomsten die kennis en vaardigheden bieden die het vrijwilligerswerk of de mantelzorg leuker of makkelijker maken.

Het actuele aanbod bestaat momenteel uit: een cursus Zicht op herstel van Stichting Lumen Holland Rijnland, een themabijeenkomst; Langer zelfstandig thuis en een themabijeenkomst Gedragsverandering bij dementie, beiden aangeboden door Marente. Maar ook een cursus Basishulpverlener voor vrijwilligers, aangeboden door First Response.

Aanbod

Naast klassikale cursussen en trainingen worden er ook E-learning modules aangeboden, hiermee kunnen inwoners in eigen tijd het diploma Verkeersregelaar behalen, of het certificaat voor barmedewerkers. (IVA). Het gehele aanbod is te vinden op: www.vrijwilligersacademiebollenstreek.nl

Plaatsen

Organisaties en particulieren die cursussen of bijeenkomsten organiseren voor vrijwilligers of mantelzorgers kunnen zelf hun eigen aanbod op de site plaatsen. Voor vragen, neem contact op met Marian Kofoed via m.kofoed@welzijnteylingen.nl of bel 0252-231805.

De Groningers bezig aan fraaie reeks in Sassenheim

De finale op de Teijlingerlaan in 2018 werd gewonnen door Ronny Brandt. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Stal de Groningers kan op vrijdag 14 juni voor de vierde keer op rij de kortebaan in Sassenheim winnen. De afgelopen jaren lukte dit met Barbert (2016), Fuggedaboutit (2017) en Ronny Brandt (2018). Ook voor dit jaar heeft liefhebber Michel Roggen met zijn vrienden meerdere ijzers in het vuur. De aanvang op de Teijlingerlaan is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

John de Leeuw is de vaste stuurman van Stal de Groningers, die steevast investeren in nieuw kortebaantalent. Dit seizoen is er een flink aantal nieuwkomers bijgekomen. Het is nog even afwachten of zij zich direct bij de toppers kunnen aansluiten.

Bloemen

Overigens was het vorig jaar niet De Leeuw die met de bloemen naar huis ging. Omdat Stal de Groningers vaak meerdere paarden aan het vertrek heeft, zijn er ook andere pikeurs die hun paarden rijden. Zo lukte het vorig jaar Rick Wester om met Ronny Brandt de kortebaan te winnen. Mogelijk rijdt hij opnieuw een paard van Stal de Groningers. Daarnaast heeft hij zelf Dutch Buitenzorg op stal, één van de betere paarden van de afgelopen jaren op de kortebaan. Doc Holiday is het meest succesvolle paard van vorig jaar op de kortebaan. Hij won vier kortebanen, waaronder het Nederlands Kampioenschap in Middenbeemster. Het leverde de troef van de Meiden van Assum ook de titel 'paard van het jaar' op. Pikeur Bo Sprengers werd tevens leerlingkampioen. Het nieuwe seizoen is de combinatie direct goed begonnen met winst in Assendelft.

Welke paarden er aan de start komen, is bekend op woensdag 12 juni. Direct nadat de SNDR de loting heeft verricht, staan de deelnemers op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt een uitgebreide voorbeschouwing met tips waar de bezoekers hun voordeel mee kunnen doen bij de totalisator. Meer informatie is te vinden op www.harddraverijsassenheim.nl.

Braderie

Tegelijkertijd met de kortebaan vindt op vrijdag 14 juni de traditionele braderie (Midzomerfestijn) plaats op en rondom de Hoofdstraat. Omdat het bezoeken van beide evenementen een goede combinatie is gebleken in het verleden, staan de evenementen vanaf dit jaar weer samen op de kalender. De afgelopen jaren vond de harddraverij op zaterdag plaats. Door deze één dag naar voren te halen, kunnen de evenementen elkaar weer versterken. De braderie duurt van ongeveer 10.00 uur tot 18.00 uur.

Voorhoutse historie in tekeningen

Annette Huiskamp ontvangt de Gold Award van Maik de Boer. | Foto: pr. Foto: pr./Erik Peek

Voorhout n Jos Warmenhoven maakte in 1977 een schets van café De Bonte Koe, dat in 1972 gesloopt was. Er volgden meer pentekeningen van Voorhoutse panden, die verdwenen waren of op de nominatie stonden om te verdwijnen. Alle tekeningen zijn vereeuwigd in het nieuwste boek 'Verdwenen Voorhout', dat op zaterdag 25 mei werd gepresenteerd.

Op zaterdag 25 mei overhandigde Jos een eerste boek aan Cok van Steijn, de voorzitter van Historische Kring Voorhout (HKV). In het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat in Voorhout kreeg Van Steijn een exemplaar van 'Verdwenen Voorhout' uitgereikt. Het boek bevat meer dan honderd tekeningen van panden die verdwenen zijn of bedreigd worden. Ook tekeningen van monumentale gebouwen die door renovatie of herbestemming overleefd hebben, sieren het boek. Alle tekeningen zijn voorzien van een korte tekst, gebaseerd op de herinneringen van de ras-Voorhouter.

Auteur Jos Warmenhoven schenkt het eerste exemplaar van 'Verdwenen Voorhout' aan Cok van Steijn. | Foto: pr. Foto: pr.

Nieuwjaarskaarten

Als architect is Warmenhoven een vaardig tekenaar en zijn getekende nieuwjaarskaarten worden breed gewaardeerd. De Historische Kring Voorhout (HKV) heeft bij gelegenheid van haar tienjarig bestaan in 2008 een kleine verzameling van de tekeningen als boekje uitgegeven. De sloop in Voorhout zette echter stevig door. Met één schets per jaar kon Warmenhoven het niet bijhouden en hij begon met één per maand zodat hij de achterstand na een paar jaar zo'n beetje had ingehaald.

Het tekenen van bestaande gebouwen was een feest. Op boerderijen kreeg hij familieverhalen te horen en mensen reageerden op tekeningen die hij eerder gemaakt had. Voorhout blijkt een collectief geheugen te hebben dat gaat werken als men er een tekening van ziet. Intussen heeft Warmenhoven, die nu gepensioneerd is, meer dan honderd karakteristieke gebouwen van Voorhout getekend. Daarmee heeft hij genoeg tekeningen voor zijn Nieuwjaarskaarten tot ruim voorbij 2050.

Hij kreeg het advies om er een boek van te maken. De cultuurhistorische waarde van de gedetailleerde pentekeningen is groot en als verzameling is het een archief van Voorhoutse bebouwing van de laatste eeuw. Het is geen nostalgie, het is geschiedschrijving.

Tocht door het dorp

De auteur heeft gekozen voor een opzet van het boek waarmee het voor een wandeling of als fietstocht door Voorhout te gebruiken is. Een dorpskaart waarop de plaatsen zijn aangegeven waar de gebouwen staan of gestaan hebben helpt daarbij. De tocht door het dorp begint aan de gemeentegrens met Rijnsburg. Via meerdere zijwegen in het oude dorp gaat de wandeling of fietsroute naar Oosthout. Nabij het Kenniscentrum van HKV hebben de boerderijen Kerkzicht en Oosthout gestaan. Voor HKV is deze opzet een uitgelezen gelegenheid om een Voorhoutse monumentenroute te creëren. Zo'n route kan gevolgd worden bij gelegenheid van de Open Monumenten Dag (OMD) in september, of gewoon op een mooie zomerdag.

Mede door een bijdrage van het Jacoba van Beierenfonds Teylingen kon het boek betaalbaar gehouden worden met een aanschafprijs van 25 euro. Daarmee is het een echt bewaarboek geworden met cultuurhistorische waarde, dat tijden de komende inloopmomenten in het Kenniscentrum van HKV aan de Bonekruidstraat aangeschaft kan worden. De oplage is beperkt; bestellen kan nog via jos_addy_warmenhoven@hotmail.com.

Avondvierdaagse voor 45ste keer van start

Voorhout n Dit jaar organiseert de Oranje Vereniging Voorhout voor de 45e keer de avondwandel4daagse in Voorhout. Vier avonden wandelen in en rondom Voorhout van dinsdag 11 juni tot en met vrijdag 14 juni.

Kaarten voor de vierdaagse kunnen in de voorverkoop gekocht worden van maandag 3 juni tot en met dinsdag 11 juni 16.00 uur bij Neuteboom Kaas-Verswereld en Slagerij Voordouw, beide in de Herenstraat. In de voorverkoop zijn de kaarten 3,50 euro en op de avond zelf, nabij het startvak op het parkeerterrein van sportpark Elsgeest 4 euro (geen kaartverkoop bij het scoutinggebouw zoals voorheen). Een dagkaart kost 1,50 euro.

Iedere avond starten de 5 en 10 kilometer wandelingen vanuit het startvak op het parkeerterrein van sportpark 'Elsgeest'.

De woensdagavond is nu voor de derde keer de 'rolstoelavond'. Op deze rolstoelgeschikte avond hoeven rolstoelgebruiker en begeleider slechts een dagkaart te kopen. Bij gebrek aan een begeleider, kan contact opgenomen worden met de OVV vóór dinsdagavond 11 juni via secretaris@oranjeverenigingvoorhout.nl.

VET is goed doel

Elk jaar wordt er voor een goed doel gekozen dat ondersteund gaat worden. Dit jaar is dit Vakantie Evenementen Teylingen (VET) geworden. VET organiseert twee weken lang tijdens de zomervakantie activiteiten voor kinderen van 6-12 jaar. Van elke deelnemerskaart die verkocht wordt, gaat 50 eurocent naar dit goede doel.

Kidsloop

Op vrijdag 14 juni is de laatste avond, die ook speciaal is vanwege de kidsloop. Op deze laatste avond, worden er op het Raadhuisplein aan de finish bloemen verkocht bij de kraam van de Ladies Circle Voorhout. Hiermee wordt ook het goede doel gesteund. Vanaf 20.00 uur is vanaf het Raadhuisplein de intocht van de deelnemers door het centrum van Voorhout met St. Cecilia.

Kapsalon Haar Geluk wint Gold Award

Sassenheim/zakelijk n Annette Huiskamp, eigenaresse van Kapsalon Haar Geluk, heeft op zondag 26 mei de Gold Award 2019 in ontvangst genomen tijdens The Hair Experience Kappersevent in Gorinchem. Ze kreeg de prijs uitgereikt van Maik de Boer.

Haar Geluk ontving van maar liefst 127 mensen de hoogste klantwaardering in de categorie ZZP-kappers; een gemiddelde beoordeling van 9,53. Zij behaalde de hoogste score op prijs-kwaliteitverhouding en sleepte daarmee een Gold Award in de wacht.


Wat doet Haar Geluk anders dan andere kappers? Annette Huiskamp vertelt enthousiast: "Honderd procent aandacht en écht de tijd nemen om te kleuren en te knippen. De juiste vragen stellen, luisteren en eerst goed kijken. Naar het haar, de structuur, de dikte, de toon van de huid en de vorm van het gezicht. Zitten er kruinen of ongewillige plukken in het haar? Wat wil de klant en kan dat? Zal het iemand mooier maken?" Huiskamp adviseert en bepaalt het samen met de klant. Daarbij is de sfeer in de salon aan de Johan Dixstraat 29 ook nog eens buitengewoon relaxed en zijn de prijzen betaalbaar. En dat blijkt een gouden combinatie, gezien de Gold Award.

Meer informatie is te vinden op www.haargeluk.nl.

Vader en dochter Marks in Ringvaartregatta

Foto: Foto:

Regio n Na een goede indruk te hebben afgegeven in het vroege voorjaar op de Amstel, heeft de dubbel vier met stuurman in een andere bezetting nu laten zien wederom snel te zijn. Op de meest zware wedstrijd die er wereldwijd wordt georganiseerd, de Ringvaartregatta, over 100 kilometer van Leiden naar Delft hebben ze een onverwachte 22e plaats in het totale veld van 167 boten weten te bewerkstelligen. Tot hun verrassing waren ze daarmee de snelste in hun bootcategorie. De tweede boot die namens roeivereniging Iris deel nam, met vader Maarten en dochter Florine Marks uit Voorhout, is net bij de beste helft gefinisht.

Bunker in beeld

Foto: pr.

Sassenheim n Het terrein is hermetisch afgesloten, maar Stichting Oud Sassenheim heeft toch kans gezien een glimp op te vangen van het ruimen van de fundering van de Duitse telefoonbunker in de tuin van de voormalige Villa Rusthoff aan de Hoofdstraat.

De bunker is in de oorlogsjaren door de Duitsers gebouwd en stond tegenover het huidige Oude Postkantoor aan de Hoofdstraat. Het is een van de laatste resten uit de bezettingstijd in Sassenheim. In 1947 is de bovengrondse bunker gesloopt.

Lees meer op www.deteylinger.nl.

n Eerste Korenfestival: prachtige dag met mooie herinneringen

Voorhout n "Zaterdag 25 mei 2019 gaat de boeken in als een bijzondere dag voor Popkoor Goed Gestemd." Voorzitter Yvonne Jongeleen blikt terug op een geslaagde eerste editie van het Korenfestival in Voorhout.

Na de opening door zangeres Laura Beekman, traden tien koren afwisselend van elkaar op. In de Kleine Kerk, de Bartholomeuskerk, Cheers en op het Kerkplein klonken bekende en minder bekende nummers. Het publiek genoot van de verschillende optredens.

Positieve reacties

Jongeleen: "We hebben veel positieve reacties gehad. En mede door de enthousiaste inzet van alle deelnemende koren, alle prachtige arrangementen van Queen's Love of my life en de inzet van vele vrijwilligers is het een prachtige dag geworden met mooie herinneringen."

Donaties van fondsen

Popkoor Goed Gestemd heeft het eerste festival kunnen organiseren dankzij bijdrages van verschillende fondsen. Aan het begin van de middag ontvangen ze cheques van het Jacoba van Beierenfonds (1.500 euro), Fonds1818 (1250 euro), Prins Bernhard Cultuurfonds (3.800 euro), Het Rabobank Coöperatie Fonds (2.000 euro) en Stichting Kringloop Herenstraat 63 (2.000 euro).

Kampioen

Parenkampioenen Jan van Diepen en Ad van der Geest. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Bridgevereniging Sassem Troef heeft de bridgecompetitie afgesloten. De viertallenkampioenschappen werden gewonnen door het zestal Dick van der Meer, Marcel Lamboo, Suzanne Zitman, Marcel Welten, Jan Willem Lubberhuizen en Rob Prins, net vóór het vijftal Aad Kaandorp, Peter Staats, Ad van der Geest, René Houdijk en Jan van Diepen. Parenkampioen werd het driemanschap Ad van der Geest, René Houdijk en Jan van Diepen (op de foto), met een minimale voorsprong op Marcel Lamboo, Dick van der Meer en Suzanne Zitman. Meer op www.deteylinger.nl.

Emmaüs krijgt eigen museum

Foto: pr.

Voorhout n Aan het einde van ieder schooljaar organiseert basisschool Emmaüs een groot project: 'Emmaüs op de planken'. Tijdens dit project werken alle groepen gedurende een aantal weken samen. Dit jaar is gekozen voor het thema 'Het Reizend Museum' en staat de kunstgeschiedenis centraal. Om het nog levendiger te maken voor de leerlingen, is een museum gebouwd in de school. Burgemeester Carla Breuer mocht op maandag 27 mei het museum feestelijk openen en daarmee het startschot gegeven. Binnenkort krijgen de buurtbewoners een uitnodiging om het museum te bezoeken.

week in beeld

Schoolmeubilair krijgt nieuw leven in Oekraïne

Vrijwilligers laden de trailer vol. | Foto: pr./Henk Maat.

SASSENHEIM n Tijdens de onlangs gemaakte reis van het Pastoraal Fonds naar Oekraïne werden ook diverse scholen bezocht. In de school in Nagymuzsaly in de Karpaten werd, met name in de hogere klassen, schoolmeubilair aangetroffen dat nog stamt uit de jaren 1960-1970. Schoolmeubilair waarbij de leerlingen nog samen in een bank zitten. De inktpotjes ontbreken nog net.

Op het moment dat die reis naar Oekraïne wordt gemaakt, wordt op vrijdag 26 april bij de openbare basisschool Het Driespan in Enkhuizen, onder toeziend oog van een tweetal vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef, een hoeveelheid schoolmeubilair weggehaald en naar een tijdelijk opslag bij de fa. Moolenaar in Voorhout gebracht. Dit schoolmeubilair is in samenspraak met Barend Meiners van de "Boedeluitruimer" (Zoeterwoude- Rijndijk) ter beschikking gekomen van Kringloopwinkel Op Dreef dat voor verder verzending naar de school in Oekraïne zal zorgen.

veel papieren

Voor het opmaken van de benodigde transport- en douanepapieren én de acceptatiedocumenten van de school is vereist dat alle leerling tafeltjes en -stoeltjes (samen 286), vergadertafels (13), stoelen (41), krukjes (39), bureaus (5) niet alleen worden geteld, maar ook per artikel worden gefotografeerd en de afbeeldingen in een document worden vastgelegd. De transport- en douanepapieren zijn met de nodige stempels via de expediteur verzonden naar Oekraïne om daar een vergunning te aan te vragen bij douane (met nog meer stempels). Binnen drie weken is dat gelukt.

grote klus

Op donderdag 23 mei kan alles in een trailer worden geladen. Ogenschijnlijk een eenvoudige klus voor vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef om bijna 50 m3 aan schoolmeubilair in een grote trailer te laden. Maar als de trailer bij het laadadres aankomt, blijkt deze al voor meer dan de helft gevuld.

Het is dan ook geen eenvoudige zaak, want schoolmeubilair laden is heel wat anders dan het laden van dozen met kleding, waar de vrijwilligers al de nodige ervaring mee hebben. Telkens ontstaan er twijfels bij de vrijwilligers of alles er wel in past. Maar door stug door te zetten, elk gaatje te benutten, een tafeltje vier keer om te draaien is het toch gelukt om alles wat in de hal staat in de trailer te laden.

lange reis

De trailer kan na twee en een half uur laden weer vertrekken en zal, via de locatie van de expediteur waar de chauffeur alle transportpapieren krijgt, rechtstreeks naar de school in Nagymuzsaly in de Karpaten in Oekraïne te rijden. Dat is zo'n 1800 kilometer van Sassenheim.


Daar zal alles bij de school worden gelost. Dit schoolmeubilair zal dan, ondanks het feit dat dit ook al twintig jaar oud is, een tweede leven krijgen in Oekraïne.

Muzikaal talent bij leerlingenmiddag St. Cecilia

VOORHOUT n In @Hok was op zaterdag 26 mei de jaarlijkse leerlingenmiddag van muziekvereniging St. Cecilia Voorhout. Tijdens deze middag lieten de leerlingen van de vereniging aan elkaar en aan hun ouders, broertjes, zusjes en opa's en oma's horen wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd.

Ruim twintig leerlingen hebben de afgelopen tijd hard gerepeteerd op een muziekstuk. Het niveau van muziek maken was heel verschillend, omdat iedereen mag meedoen. Het maakt niet uit hoe lang je al les hebt. Stukken die te horen waren varieerden van 'Luister goed' op blokfluit tot 'Saxophobia' op saxofoon.

In de komende periode hebben de leerlingen het druk. Een deel van hen is ook betrokken bij de concerten op 6 en 7 juli ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van St. Cecilia. Ze repeteren wekelijks mee met het harmonie-orkest en de drumfanfare. Op zaterdagavond 6 juli spelen ze samen met een stoet aan Voorhoutse zangers en zangeressen, een band, het harmonie-orkest en de drumfanfare tijdens de A-mee-zing 100 Party. Op zondag 7 juli tijdens de theatervoorstelling 'Çielke maakt muziek' zijn alle leerlingen en AMV-ers opnieuw te horen. Voor beide concerten zijn kaarten verkrijgbaar; online via www.stceciliavoorhout.nl.

Ontdek de ecotuin van Park Rusthoff

De ecologische dagen vorig jaar. | Foto: pr.

SASSENHEIM n Park Rusthoff zet op zaterdag 1 en zondag 2 juni het hek wagenwijd open tijdens de Velt-ecotuindagen. Tussen 13.00 en 17.00 uur is iedereen welkom die meer wil weten over hoe je een gezonde, eetbare en diervriendelijke tuin kunt inrichten en beheren op een ecologische manier.

Het eerste weekend van juni is altijd hét weekend van eco-inspiratie bij Velt. Want dan kunnen geïnteresseerden gratis meer dan 200 tuinen in Vlaanderen en Nederland bezoeken.

In de tuin van Park Rusthoff zijn naast de 135 tuintjes van de leerlingen, ook een kruidentuin, een kas, wilde bijen hotel, bloementuin, fruitmuur, bijenkasten en een composthoek. Wie dat wil, kan een rondleiding volgen of zelf op ontdekking gaan in de tuin. Voor elke bezoeker staat er een gratis plantje klaar.


Tuineigenaars delen hun tips en trucs met bezoekers, zodat bezoekers kunnen leren hoe ze, zonder gebruik van pesticiden en kunstmest, tuinieren met respect voor plant en dier.

Jeu de boules bij Frans Café

Warmond n Vrienden en sympathisanten van de Stichting JWC en het Frans Café kunnen op donderdagavond 13 juni vanaf 20.00 uur jeu de boules spelen op de twee nieuwe banen die sinds kort in gebruik zijn bij tennisclub Overbos (Herenweg 98). De zon gaat 22.00 onder, er kan dus twee uur gespeeld worden.

Dit is een uitgelezen kans voor met name degenen die komende zomermaanden op vakantie gaan in Frankrijk en alvast jeu de boules (campingsport bij uitstek) en de Franse taal spelenderwijs willen oefenen. Belangstellenden wordt verzocht zich aan te melden via e-mailadres mevanniftrik@gmail.com. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Het Frans Café is een initiatief van de Stichting Jumelage Warmond Champigné. Deze stichting heeft onder meer als doelstelling de kennis van de Franse taal te bevorderen. In dat kader organiseert ze maandelijks bijeenkomsten. Ook heeft ze jaarlijks uitwisselingen met de in de Loire-streek gelegen plaats Champigné.

De komende jumelage is in het derde weekend van oktober gepland. Belangstellenden daarvoor kunnen zich opgeven via jumelagewarmondchampigne@gmail.com.

Watersporten op de Kagerplassen

Regio n Tijdens de Nationale Open Dag op zondag 2 juni kan kennis gemaakt worden met de watersport. Ervaren instructeurs leren de leerlingen de vaardigheden. De locatie van het evenement is restaurant 't Kompas (Julianalaan 58) op Kaageiland.

Ski en Wakeboard Vereniging – Kagerplas (SWV) staat te popelen om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de sport. Voor een bijdrage van 10 euro krijgen deelnemers de kans om te ervaren hoe gaaf het is om achter een echte ski-boot te hangen. Vallen en opstaan hoort erbij, maar als het eenmaal lukt ontstaat er een goed gevoel van vrijheid

Van 12.00 tot 17.00 uur staan de mensen van SWV – Kagerplas voor de deelnemers klaar. Uitrusting is uiteraard aanwezig. Het is wel handig om zelf een zwembroek en een handdoek mee te nemen. In verband met beperkte parkeerruimte wordt er verzocht om de auto op de vaste val achter te laten en vervolgens het pontje te nemen. Meer informatie is te vinden op www.swv-kagerplas.nl.

Straatluchtkussen festival in centrum van Voorhout

VOORHOUT n Het grootste straatluchtkussen festival van Nederland staat op zondag 2 juni weer in de Herenstraat. Kinderen kunnen volop genieten van een dagje springen en spelen met water. Zwemkleding is aan te raden.

Vanaf 8.30 uur is de straat afgesloten voor verkeer. Om 13.00 uur komt burgemeester Carla Breuer het festival openen. Duizenden kinderen springen ook weer voor het goede doel. Dit jaar is gekozen voor de IJsclub Voorhout. Daarnaast is er muziek en zijn de terrassen zijn open.

De entree kost 5 euro, en daarmee kunnen de kinderen onbeperkt springen op alle luchtkussens.

Teylingen is klaar voor nacompetitie

Sassenheim n Teylingen heeft haar laatste competitiewedstrijd gewonnen met 2-1 van HVV. Tien minuten stonden de Sassenheimers nog op achterstand, maar in de slotfase wisten Jelle Vooijs en Jaap Zwetsloot de wedstrijd toch nog in het voordeel van Teylingen te beslissen. Door dit resultaat is Teylingen knap als derde geëindigd in de Tweede Klasse, achter kampioen TAC'90 en ROAC. In de nacompetitie treft het Groeneweg. Deze Eerste Klasser uit Zevenhuizen is twaalfde geworden met slechts veertien punten.

De start was moeizaam en al vrij snel kwam HVV op 0-1 door spits Jaap Donker. Teylingen vond elkaar moeilijk en het positiespel was daardoor erg onrustig en onsamenhangend. Toch kreeg Teylingen nog twee beste kansen middels topscorer Zwetsloot. In het tweede bedrijf (met de bedrijvige Sepehr Safi en Wesley Ritzen als invallers) leunde HVV, terecht, achterover en creëerde hierdoor helemaal niets meer. Teylingen bleef naarstig op zoek, telkens zonder scherpte voor de goal. Vooijs kopte een voorzet van Raymond Dolieslager goed in en even later rondde Zwetsloot knap af en maakte hiermee z'n 27e en laatste competitiegoal voor Teylingen. Hij verkast volgend seizoen naar FC Lisse.

'Terecht hoog geëindigd'

De overwinning was misschien lichtelijk geflatteerd, maar niemand die daar om maalde na afloop aan Teylingen kant. Zo ook trainer Marc van Wonderen niet: "We hebben een goed seizoen gehad en zijn terecht zo hoog geëindigd. Ik ben benieuwd wat we kunnen laten zien in de nacompetitie. Met Groeneweg treffen we een ploeg die weinig punten verzameld heeft. Wij zijn in de positie dat we alles te winnen hebben en dat is misschien een voordeel. Mark van der Vlugt keert hoogstwaarschijnlijk terug en die kunnen we ook goed gebruiken".

Het is overig nog wel de vraag wanneer de wedstrijd gespeeld gaat worden. Groeneweg viert aankomend weekend haar 90-jarig jubileum en heeft van de KNVB uitstel van spelen gekregen op de gebruikelijke datum van zondag 2 juni. De exacte datum is nog niet bekend, maar dinsdag 4 juni of donderdag 6 juni ligt het meest voor de hand. Bij winst zal er op maandag 10 juni (Tweede Pinksterdag) gespeeld worden en dat zal dan wederom een uitwedstrijd gaan worden. De eventuele finale is op zondag 16 juni en wordt gespeeld op neutraal terrein. Van Wonderen daarover: "Het is natuurlijk jammer dat we niet in het weekend kunnen spelen. Je wilt spelen met veel supporters en sfeer. De situatie is er, het zij zo en we gaan dan maar doordeweeks proberen ons te kwalificeren voor de halve finale. Ik heb vertrouwen in een goede afloop".

12. 0-1, Jaap Donker, 79. 1-1, Jelle Vooijs, 88. 2-1, Jaap Zwetsloot

Opstelling: Zonjee, Dofferhoff (73. Acimovic), van den Nouland, Dolieslager, Heemskerk; Rodenburg (46. Safi), Prange, Vooijs; de Louw (46. Ritzen), Zwetsloot en de Ridder.

Bezoek buitenplaatsen en kastelen met de paardentram

Buitenplaats Vroenhof is een van de drie deelnemers aan de Dag van het Kasteel. | Foto: archief Foto: pr.

Warmond n Negentien kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in de provincie Zuid-Holland openen op maandag 10 juni met een feestelijk activiteitenprogramma hun deuren voor het publiek. Tijdens deze twaalfde editie van de Dag van het Kasteel zijn ook Buitenplaats Vroenhof, Huys te Warmont en Buitenplaats Oostergeest te bezoeken.

Tussen Hillegom en het Westland, evenwijdig aan de kustlijn, liggen tientallen landgoederen en buitenplaatsen. Samen vormen ze Hollands Buiten, een parelketting van groene, historische locaties, die het bezoeken meer dan waard zijn. Speciaal voor de Dag van het Kasteel is een aantal mooie fietsroutes uitgezet, die te vinden is op de website.

Over de grens

In Warmond doen Buitenplaats Vroenhof, Huys te Warmont en Buitenplaats Oostergeest mee aan de Dag van het Kasteel. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur rijdt de paardentram door Warmond. Bezoekers kunnen gratis op- en afstappen ter hoogte van de deelnemende locaties. Een bijzondere gast rijdt mee op de paardentram, namelijk Jan Steen. Hij is over de gemeentegrens gegaan van Leiden naar Warmond en vertelt ronduit over zijn leven in Warmond tijdens de rit. Stichting Gewoon Buitenspelen verzorgt in het bos bij Huys te Warmont diverse activiteiten tussen 10.00 en 16.00 uur zoals boogschieten en oud-Hollands broodbakken op stok.

De eigenaren van Buitenplaats Oostergeest verwelkomen iedereen persoonlijk. Bezoekers kunnen wandelen in het parkbos of in de oranjerie zitten met koffie en thee, met taart of sandwiches. In de tuin van Vroenhof spelen musici klassieke miniconcerten. Ieder heel uur tussen 11.00 en 15.00 uur.

Nationale Kastelenstichting

De Dag van het Kasteel is een landelijk evenement dat wordt georganiseerd door de Nationale Kastelenstichting. Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen, demonstraties van oude ambachten bijwonen, genieten van concerten, historische gerechten proeven en nog veel meer. Iedere deelnemende locatie heeft een uniek programma. Alle locaties en activiteiten staan op www.dagvanhetkasteel.nl.

De deelname van de kastelen en buitenplaatsen in Hollands Buiten wordt financieel gesteund door Fonds1818 en de provincie Zuid-Holland. De coördinatie wordt verzorgd door Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Erfgoedhuis is op zoek naar molenverhalen

Regio n Hoe zag het dagelijks leven eruit op de poldermolens in Zuid-Holland? Om die vraag draait het project Molenverhalen, een initiatief van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Door interviews met (oud)-molenaars, kinderen van molenaars, en ook molenmakers en voormalige polderbestuurders wil het Erfgoedhuis verhalen en informatie vastleggen over het leven en werken op de molens.

Molenverhalen loopt tot en met het voorjaar van 2020 en wordt uitgevoerd door historici Ellen Steendam en Marloes Wellenberg van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Onderwerpen die aan bod komen tijdens de gesprekken zijn bijvoorbeeld de inrichting van de molen en het erf. Was er een moestuin, werden er dieren gehouden? Ook wordt gevraagd naar eventuele bijverdiensten van de molenaar. Het molenaarschap was in de regel namelijk slechts een halve baan. Het wonen in de molen was vrij, maar extra inkomen was nodig. "Veel molenaars verdienden bij door als landarbeider te werken bij een boer of door paling te vangen", vertelt Ellen Steendam. "Wij zijn benieuwd hoe het leven van de molenaar en zijn gezin er in de praktijk uit zag."Polderbestuur

Steendam: "Een ander interessant onderwerp is de relatie tussen molenaars onderling, bijvoorbeeld op een molenviergang, en de verhoudingen tussen molenaars en de boeren in de polder. Molenaars waren in dienst van een polderbestuur. De plaatselijke boeren hadden als eigenaren van de grond zitting in dit bestuur. Hoe was dat voor een molenaar? En andersom, hoe keek zo'n polderbestuur naar de molenaars?" Marloes Wellenberg: "Heel boeiend is ook hoe molenaars hun vak beleefden. Wat waren de mooie kanten van het molenaarsbestaan en wat de minder leuke? We weten dat er soms 's nachts moest worden gemalen. De één blijkt er een hekel aan te hebben gehad, de ander vond het mooi om zo te laten zien dat hij voor zijn vak stond en iets over had voor de boeren in de polder."

Tips

Het is de bedoeling om in totaal 25 à 30 personen uit verschillende regio's te interviewen. Alle verhalen worden gepubliceerd op www.erfgoedhuis-zh.nl. De eerste drie verhalen staan inmiddels online en daar worden het komende jaar steeds verhalen aan toegevoegd.

Erfgoedhuis Zuid-Holland is op zoek naar inwoners die iemand kennen die zijn opgegroeid op een poldermolen of die in een polderbestuur heeft gezeten? Of natuurlijk naar mensen die daar zelf gewoond hebben. Reacties zijn welkom via molenverhalen@erfgoedhuis-zh.nl.

In opdracht van de provincie Zuid-Holland coördineert het Erfgoedhuis het Molennetwerk Zuid-Holland. Molenverhalen wordt mogelijk gemaakt dankzij de provincie Zuid-Holland, Fonds 1818 en het Prins Bernhard Cultuurfonds

Meezingfeest bij St. Cecilia

St. Cecilia tijdens de OranjeProms. | Foto: archief/Liesbeth Parlevliet Foto: archief/Liesbeth Parlevliet

Voorhout n De jubileumtaptoe is nog maar net voorbij, maar muziekvereniging St. Cecilia kijkt alweer uit naar de volgende activiteit van het eeuwfeest. In het weekend van 6 en 7 juli is het groot feest in sporthal De Tulp.

Op zaterdag 6 juli is sporthal De Tulp het decor van een grootse A-mee-Zing 100 Party. De zaal gaat open om 20.30 uur en de show start om 21.00 uur voor een meer dan twee uur durend programma. Ruim honderd muzikanten waaronder de solisten Leon, Eric, Anne, Kees Jan, Lynn, Jeroen en Inka spelen en zingen de sterren van de hemel – samen met het publiek. Van alles komt voorbij: van Brel tot Boudewijn, van Havana tot Hazes, van Rosenberg tot Rieu, van Nena tot Nielson. En het programma eindigt in een grootse A-mee-Zing finale voor de hele zaal met alleen maar hits van Nederlandse bodem. En tijdens het naprogramma gaan de voetjes nog verder van de vloer.

Vervolgens wordt De Tulp 's nachts omgetoverd tot een intiem theater. Op zondagochtend 7 juli om 12.00 uur start de familievoorstelling 'Cielke maakt muziek'. Een stuk over muziek, (wan)hoop, moed en vertrouwen. De verteller laat ons kennismaken met Cielke. Niet zo maar een meisje, maar een meisje dat droomt van het maken van muziek. Het verhaal wordt ondersteund door live-muziek en audio-beelden en het verhaal wordt uitgebeeld door acteurs van Cultuur Verheft.

Kaartverkoop

De toegang voor de A-mee-Zing 100 Party bedraagt 15 euro. Bij de familievoorstelling betalen volwassenen 10 euro entree, kinderen tot en met 12 jaar krijgen voor 5 euro toegang. Volwassenen kunnen voor beide dagen ook een combi-ticket kopen voor 20 euro. Kaarten voor beide evenementen zijn te koop via www.stceciliavoorhout.nl. Of in de winkels: Electro World IJsselmuiden, Primera Voorhout en Electro World Duynstee in Sassenheim.

Foute Avond met No Worries

Voorhout n Het jongerenwerk van Welzijnskwartier organiseert op zaterdag 1 juni No Worries in jongerencentrum Ex Voto (Jacoba van Beierenweg 118b). Het thema is 'Foute Avond'; de meest foute kleren, muziek waarvan je dacht dat het cool was maar uiteindelijk toch niet, en natuurlijk de meest foute drankjes. Verder zijn er jongeren aanwezig die gezellig een potje gaan poolbiljarten, darten of tafelvoetballen. Begeleiding is aanwezig. De entree is 3 euro (inclusief twee consumpties). Het feest start om 20.00 uur en duurt tot 22.30 uur.

Kubb-toernooi bij Scojesa

Sassenheim n Een gezellig potje Kubb spelen met mensen uit de buurt? Dat kan deze zomer bij scouting Scojesa. Op woensdag 28 augustus om 14.00 uur start het eerste toernooi aan de Sportdreef 6. Inschrijven kan vanaf deze week.

Kubb is een spel dat iedereen kan spelen, of je nu oud of jong, sportief of liever lui bent. Het woord 'Kubb' betekent 'houten blok' in een dialect van het Zweeds. Het is buitenspel waarbij houten blokken om worden gegooid door er houten stokken tegenaan te werpen. Kubb kan worden omschreven als een combinatie van bowlen, jeu de boules en schaken.

Het spel is al jaren favoriet in de zomervakantie. De scouts spelen het zelf ieder zomerkamp en veel families nemen een Kubb-spel mee op vakantie. "Daarom vonden wij het wel tijd voor een echte Kubb-competitie", zegt organisator Thomas. "Wie houdt er nou niet van lekker buiten een ontspannen blokje gooien? Het lijkt ons hartstikke leuk als hier straks allemaal gezinnen en vriendengroepjes in competitie staan te Kubben!".

Aanmelden per team (vanaf drie personen, maximaal acht) kan via www.scojesa.nl/kubb. Deelname kost 2,50 euro per team.

Poldercross bij de buren

Regio n Vorig jaar was de laatste poldercross in Warmond, maar liefhebbers van het sportieve modderspektakel kunnen gelukkig terecht bij de buren in Oegstgeest. Op vrijdag 21 juni klinkt om 19.30 uur het startschot van de 34ste editie van de Heemskerk Poldercross op de parkeerplaats van het Groene Kerkje (Haarlemmerstraatweg 6). Deelname kost 7 euro.

Ook dit jaar zullen honderden deelnemers de moddersloten van de Elsgeesterpolder trotseren. Het parcours bestaat uit ruim 3200 meter door het weiland rennen en 400 meter zwemmen door baggersloten en het Oegstgeesterkanaal. De finish is zoals gebruikelijk weer op het Boerhaaveplein. Aansluitend is hier ook het midzomeravondfeest. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers. Voor meer informatie of aanmelding, neem contact op met Rob Heemskerk via 06-22695796.

Teylingen is klaar voor nacompetitie

Sassenheim n Teylingen heeft haar laatste competitiewedstrijd gewonnen met 2-1 van HVV. Tien minuten stonden de Sassenheimers nog op achterstand, maar in de slotfase wisten Jelle Vooijs en Jaap Zwetsloot de wedstrijd toch nog in het voordeel van Teylingen te beslissen. Door dit resultaat is Teylingen knap als derde geëindigd in de Tweede Klasse, achter kampioen TAC'90 en ROAC. In de nacompetitie treft het Groeneweg. Deze Eerste Klasser uit Zevenhuizen is twaalfde geworden met slechts veertien punten.

De start was moeizaam en al vrij snel kwam HVV op 0-1 door spits Jaap Donker. Teylingen vond elkaar moeilijk en het positiespel was daardoor erg onrustig en onsamenhangend. Toch kreeg Teylingen nog twee beste kansen middels topscorer Zwetsloot. In het tweede bedrijf (met de bedrijvige Sepehr Safi en Wesley Ritzen als invallers) leunde HVV, terecht, achterover en creëerde hierdoor helemaal niets meer. Teylingen bleef naarstig op zoek, telkens zonder scherpte voor de goal. Vooijs kopte een voorzet van Raymond Dolieslager goed in en even later rondde Zwetsloot knap af en maakte hiermee z'n 27e en laatste competitiegoal voor Teylingen. Hij verkast volgend seizoen naar FC Lisse.

'Terecht hoog geëindigd'

De overwinning was misschien lichtelijk geflatteerd, maar niemand die daar om maalde na afloop aan Teylingen kant. Zo ook trainer Marc van Wonderen niet: "We hebben een goed seizoen gehad en zijn terecht zo hoog geëindigd. Ik ben benieuwd wat we kunnen laten zien in de nacompetitie. Met Groeneweg treffen we een ploeg die weinig punten verzameld heeft. Wij zijn in de positie dat we alles te winnen hebben en dat is misschien een voordeel. Mark van der Vlugt keert hoogstwaarschijnlijk terug en die kunnen we ook goed gebruiken".

Het is overig nog wel de vraag wanneer de wedstrijd gespeeld gaat worden. Groeneweg viert aankomend weekend haar 90-jarig jubileum en heeft van de KNVB uitstel van spelen gekregen op de gebruikelijke datum van zondag 2 juni. De exacte datum is nog niet bekend, maar dinsdag 4 juni of donderdag 6 juni ligt het meest voor de hand. Bij winst zal er op maandag 10 juni (Tweede Pinksterdag) gespeeld worden en dat zal dan wederom een uitwedstrijd gaan worden. De eventuele finale is op zondag 16 juni en wordt gespeeld op neutraal terrein. Van Wonderen daarover: "Het is natuurlijk jammer dat we niet in het weekend kunnen spelen. Je wilt spelen met veel supporters en sfeer. De situatie is er, het zij zo en we gaan dan maar doordeweeks proberen ons te kwalificeren voor de halve finale. Ik heb vertrouwen in een goede afloop".

12. 0-1, Jaap Donker, 79. 1-1, Jelle Vooijs, 88. 2-1, Jaap Zwetsloot

Opstelling: Zonjee, Dofferhoff (73. Acimovic), van den Nouland, Dolieslager, Heemskerk; Rodenburg (46. Safi), Prange, Vooijs; de Louw (46. Ritzen), Zwetsloot en de Ridder.

Ter Leede kampioen in de Hoofdklasse A

De spelers vieren het feestje met de jeugdige supporters. | Foto: Orange Pictures/Kees Kuijt Foto: Orange Pictures/Kees Kuijt

n Volgend seizoen Derde Divisie op de Roodemolen

Sassenheim n Ter Leede is door de 2-0 overwinning op FC 's-Gravenzande kampioen geworden in de Hoofdklasse A. De Sassenheimse equipe komt daardoor volgend seizoen uit in de Derde Divisie, waar het onder andere streekgenoot FC Lisse treft.

Dat er op zaterdag 25 mei wat bijzonders stond gebeuren, bleek alleen al uit het groot aantal toeschouwers op sportpark Roodemolen. Rood-geel kleurden de zijlijnen, met opvallend veel jeugdig support.

Ter Leede had vooraf de betere kaarten voor het kampioenschap in de Hoofdklasse A. De ploeg van scheidend trainer Henk Wisman, hij is volgend jaar actief bij Rijnsburgse Boys, had het feest in eigen hand. Een punt tegen FC 's-Gravenzande was genoeg voor de felbegeerde eerste plaats. Bij verlies kreeg runner-up RKAV Volendam, in hun wedstrijd tegen FC Rijnvogels, nog een kans de schaal te pakken. Maar dan moesten zij wel winnen.

Wajer scoort

Ter Leede begint gespannen aan de wedstrijd, met de eerste grote kans voor bezoekers. Keeper Michael Bekkers houdt met behulp van Jonathan Robertson zijn doel schoon. Ter Leede wordt sterker en komt door een goal van Steven Wajer op voorsprong. In de zeventiende minuut zet hij zijn ploeg op de bevrijdende 1-0.

Beide ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. Ter Leede gaat op zoek naar nog een doelpunt en vindt het uiteindelijk na een counter in de 63ste minuut. Uit een vrije trap van Gravenzande wordt razendsnel omgeschakeld. Jeffrey Bok bedient Ian van Otterlo, die niet zelfzuchtig is en de nog beter vrijstaande Joey van den Berg bereikt. De Sassenheimer scoort in zijn laatste wedstrijd in rood-geel -hij speelt volgend seizoen bij SJC in Noordwijk- de bevrijdende 2-0.

De schaal omhoog

Op het veld bij Volendam was inmiddels duidelijk geworden dat RKAV de druk niet aankon. De thuisclub verloor met 3-5 van FC Rijnvogels, waardoor Ter Leede sowieso al kampioen zou zijn. Dat het nu op eigen veld en op eigen kracht gebeurt, is natuurlijk veel mooier. Een bekroning op een bijzondere inhaalrace: in de winterstop stond Volendam nog tien punten voor.

Na het laatste fluitsignaal barst het feest los. De kampioensschaal, uitgereikt door wethouder Arno van Kempen, gaat omhoog in Sassenheim. Volgend seizoen speelt Ter Leede in de Derde Divisie, onder andere in de Bollenstreekderby tegen FC Lisse.

Foreholte sluit seizoen af met gelijkspel tegen ONA

Voorhout n Voor Foreholte stond er niets meer op het spel op zondag 26 mei. De achtste plaats stond al zo goed als vast. Tegenstander ONA had nog wel belangen en ging vol de strijd aan.

Foreholte, dat Jop Mannaar zag debuteren in de hoofdmacht en Jelle Geerlings als rechtervleugelverdediger zag starten, bakte er gedurende de eerste vijfenveertig minuten weinig tot niets van. Er viel geen enkel verband in het spel van de Voorhouters te ontwaren. William van Vliet sleurde als vanouds aan het team, Rik Brabander onderscheidde zich positief, maar het samenspel deed pijn aan de ogen van menig Voorhoutse supporter.

Het Goudse ONA speelde scherp, maar geef ze eens ongelijk gezien het belang wat er voor hen op het spel stond. Foreholte creëerde geen enkele kans voor het doel van Erik van der Laan, terwijl ONA meer dan redelijke mogelijkheden kreeg om op voorsprong te komen. Anouar Chairi kreeg een dot van een kans, maar slaagde er in om de bal over het doel te plaatsen. Nog voor het half uur zette Robin Plomp zich achter de kansrijke vrije trap. De Voorhoutse muur inclusief keeper Matthijs Guijt was kansloos op de inzet van de nummer tien van ONA (0-1).

In het verloop van de eerste helft kreeg ONA nog een aantal mogelijkheden om de stand een nog zonniger aanzien te geven. Anderzijds had Gido Drewes gewoon moeten scoren toen hij vlak voor het verstrijken van de tijd vrij voor Erik van der Laan werd gezet. Hij miste echter jammerlijk.

Wedstrijd beslissen

Direct na de rust kroop Foreholte door het oog van de naald toen Jaouad el Yaacoubi achteloos langs drie Voorhoutse verdedigers soleerde om vervolgens over het doel te schieten. In de eerste tien minuten na rust hadden de Gouwenaars de wedstrijd kunnen beslissen. De Voorhouters waren, tot verbijstering van de talrijk opgekomen supporters, tot dan toe onmachtig in de wedstrijd. Na tien minuten wist Foreholte toch het initiatief naar zich toe te trekken. ONA trok zich iets te makkelijk terug en de stormloop op het doel van Erik van der Laan begon. Tweemaal hield de Goudse goalie de roodzwarte mannen in de wedstrijd met een redding, maar nog voor het uur werd ook hij verslagen door een ziedend schot van Pim Spreeuw vanaf een meter of achttien (1-1).

Stormloop valt mee

De halve Elsgeest ging er eens goed voor zitten, tenslotte was er nog een half uur te gaan. De ONA-supporters waren inmiddels al begonnen om de adem in te houden. Toch viel de Voorhoutse stormloop wel mee. William van Vliet sleepte de bal makkelijk mee en schoot op een uitblinkende Van der Laan en Jop Mannaar had zijn debuut gewoon moeten bekronen door bij de tweede paal bikkelhard de bal tegen de touwen te koppen. In plaats daarvan wist Van der Laan de te slappe bal alsnog uit de bovenhoek te keren.

Negen minuten liet scheidsrechter Vogelenzang de spanning na de eerste negentig nog voortduren. De ploeg van trainer Bloemheuvel zette nog een keer aan, maar de Goudse ploeg hield onder leiding van leider en doelpuntenmaker Robin Plomp betrekkelijk makkelijk stand. Na het eindsignaal was het seizoen 2018-2019 voorbij. Zowel Voorhouters als Gouwenaars waren vanuit verschillende perspectieven opgelucht. "Tot volgend jaar", was dan ook een terechte afscheidsgroet.

Handballers Foreholte overtuigend kampioen

Met nog twee wedstrijden te gaan kan het kampioenschap Heren 1 van HV Foreholte niet meer ontgaan. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De heren van HV Foreholte hadden nog geen wedstrijd verloren in de buitencompetitie. Op zondag 26 mei stond de wedstrijd tegen Saturnus uit Leiden op het programma. Deze wedstrijd was niet meer van invloed op de eindstand van HV Foreholte, want de heren konden drie wedstrijden voor het einde van de competitie het kampioenschap veilig stellen.

In een spannende, sportieve wedstrijd werd Saturnus Leiden met 35-31 verslagen. De heren van HV Foreholte moeten nog twee wedstrijden in de reguliere competitie spelen.

Volgend seizoen komt het herenteam uit in de eerste klasse. Aanmelden kan nog steeds bij HV Foreholte voor het komend seizoen. Meer informatie is te vinden op de website www.hvforeholte.nl

Team Bollenstreek klaar voor vijftiende Roparun

De Roparun teamfoto van Team Bollenstreek. | Foto: pr. Foto: pr.

Regio n Team 114, beter bekend als Team Bollenstreek, doet in het pinksterweekend voor de vijftiende keer mee aan de Roparun. Op vrijdag 7 juni wordt het voorlopig ogehaalde bedrag bekend gemaakt.

Tussen 8 en 10 juni doen veel teams mee aan deze estafetteloop van Parijs of Hamburg naar Rotterdam, om geld op te halen om mensen met kanker een steuntje in de rug te kunnen geven.

Team Bollenstreek is voor de vijftiende keer deelnemer en start voor het derde jaar in Hamburg.

Het hele jaar is het team druk met acties, braderieën, bingo, collectes, bollenverkoop en op kerstmarkten staan. Ook met Hollen door de bollen wordt zoveel mogelijk geld opgehaald zodat de Roparun dit kan gebruiken voor hun 200 doelen waarover ze het geld verdelen. De bijdrages gaan bijvoorbeeld naar een hospice, pruiken en vakantiewoningen zodat een gezin nog een laatste, mooie herinnering kan maken. "Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven" is het motto van Roparun.

Team Bollenstreek vertrekt op vrijdag 7 juni naar Hamburg, waarbij vooraf het eindbedrag bekend wordt gemaakt. Ook nog een financieel steentje bijdragen? Doneren kan via NL07 RABO 0314273042 van Team Bollenstreek of via www.teambollenstreek.nl.

Zwemmen voor vrouwen bij de Columbiaan

Voorhout n Zwemvereniging de Columbiaan won in maart 'Het Beste Idee' met hun plan 'Voor vrouwen, door vrouwen'. De uitvoering ervan gaat dit najaar van start. Een aantal vrouwelijke instructeurs gaat vanaf september zwemles geven aan volwassen vrouwen.

De vijftigjarige zwemvereniging staat in de regio vooral bekend om de successen in het wedstrijdzwemmen en om alle kinderen die er het zwem-ABC hebben behaald.

Maar ook volwassenen kunnen bij de Columbiaan terecht. Of het nu op eigen tempo het banen zwemmen is, de langebaanzwemmers, het conditiezwemmen voor volwassenen of het behalen van volwassen-zwemdiploma's; het is allemaal mogelijk in het kleine zwembad bij de KTS.

Vrouwen onder elkaar

Daar komt bij dat dankzij het belonen voor 'Het Beste Idee', de gemeente Teylingen de Columbiaan de gelegenheid geeft ook meer kwetsbare groepen te laten zwemmen.

In september start een groep zwemmen 'Voor vrouwen, door vrouwen', waar vrouwen in een vertrouwde omgeving, onder elkaar kunnen zwemmen. Zo streeft de Columbiaan na dat iedereen - van jong tot oud, van ambitieus tot recreatief - deze gezonde sport kan beoefenen.

Sociale samenkomst

Zwemmen kan op verschillende momenten: in de avond voor recreatieve en ambitieuze zwemmers, maar ook op de donderdagochtend tijdens een sociale samenkomst voor 55-plussers. De volwassenen die met het baantjes trekken hun conditie op peil houden, zwemmen ook bij de Columbiaan. Zowel voor de gezonde beweging als voor ambities op het gebied van snelheden, slagen en diploma's heeft de Columbiaan enthousiaste en ervaren lesgevers aan het bad staan.

Meer informatie is te vinden op www.columbiaan.nl.

Waterscouts strijden om Kaagcup

Veilingmeester Jaap Meiland hamert voor 35.000 euro aan kavels af. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Zo'n 1400 waterscouts uit de regio strijden vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni op de Kagerplassen om de felbegeerde Kaagcup. De tieners, verdeeld over driehonderd boten, moeten laten zien dat ze kunnen zeilen.

Aan de wedstrijden doen waterscouts mee uit de regio's Den Haag, Westland, Leiden, Duin- en Bollenstreek, Rijn en Veen, Gouda, Haarlem en Rotterdam.

Scouts uit heel west-Nederland strijden om de Kaagcup. | Archieffoto: Jeroen Mesman Foto: Jeroen Mesman

De Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden worden al sinds 1976 in zijn huidige opzet gehouden. Er wordt uitsluiten gevaren in lelievletten en lelieschouwen die voldoen aan strenge eisen. De scoutinggroep die bij alle sessies de beste resultaten heeft behaald, wint de Kaagcup Wisselprijs. In de afgelopen drie jaar werd de cup gewonnen door de Macdonaldgroep uit Den Haag. Er wordt gevaren volgens het reglement van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV). De prijsuitreiking van de Kaagcup is op zaterdag 1 juni om 19.00 uur in Warmond, op het Boterhuiseiland (Zijldijk 4).

Boterhuiseiland

Tijdens het Kaagcupweekend overnachten de scouts op verschillende locaties rond de Kagerplassen: bij boeren in het weiland, op eilanden en op hun eigen tot clubhuis omgebouwde binnenvaartschepen. De meeste deelnemers kamperen op het Boterhuiseiland.

Uitkijkpunt

Toeschouwers die een blik van de wedstrijden willen opvangen en niet de mogelijkheid hebben om zelf het water op te gaan, kunnen terecht op een aantal locaties. De te varen routes hangen weliswaar af van de wind die er staat, toch is de kans groot dat de deelnemende boten te zien zijn vanaf het uitkijkpunt aan het einde van de Menneweg in Sassenheim of vanaf Kaageiland.

Maak kennis met Hisalis G-hockey

Regio n Hockeyclub Hisalis houdt zaterdag 1 juni een Open Dag voor iedereen die kennis wil maken met G-hockey.

Hockeyclub Hisalis is al sinds 2005 actief met een enthousiaste groep G-hockeyers. G-hockey is bedoeld voor kinderen en jongeren vanaf ongeveer tien jaar met een verstandelijke beperking. Verder kunnen bijvoorbeeld ook kinderen met een stoornis op het autistisch spectrum meedoen. Onder het motto: "gewoon doen wat gewoon kan, speciaal doen wat speciaal moet". In principe wordt uitgegaan van de normale regels, technieken en tactieken die gelden in het reguliere hockey. Deze worden, indien nodig, aangepast aan de individuele mogelijkheden en behoeften van de spelers. Alles is er verder op gericht om iedere deelnemer binnen zijn of haar eigen mogelijkheden het plezier in sport te laten ervaren. G-hockey is dus elke zaterdag samen met elkaar leuk, gezellig en sportief buiten bezig zijn. Waarbij winnen leuk is, maar waarbij het plezier in het spel voorop staat. Er wordt gestart met een warming-up, waarna in groepjes en onder begeleiding een aantal oefeningen volgen. Afsluitend wordt een sportief oefenwedstrijdje gespeeld.

Hisalis ligt aan de Spekkelaan 2 in Lisse en de open dag duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden via: g-hockey@hisalis.nl, of bel: 06-43266966, Michel de Groot, coördinator G-hockey. Ouders/begeleiders zijn welkom.

TOP-veiling brengt 35.000 euro op

Sassenheim n De vijfde veiling van korfbalvereniging TOP/SolarCompleet heeft een recordbedrag van ruim 35.000 euro opgebracht.

De kantine van Sporthal De Korf in Sassenheim was op vrijdag 24 mei al goed gevuld toen Hans van Breukelen een inspirerend verhaal hield over de successen, maar zeker ook de teleurstellingen in zijn leven.

200 kavels

De veiling begon spectaculair met een door Van Breukelen ingebracht item dat bijna 1000 euro opbracht: een gesigneerde voetbal door de Oranje Leeuwinnen met een prachtig fotoboek over hun "road naar het EK". Daarna joeg veilingmeester Jaap Meiland de 200 kavels er met grote snelheid doorheen, waarbij zowel de sponsoren als de particulieren volop aan hun trekken kwamen.

De opbrengst van de veiling komt ten goede aan de breedtesport binnen de vereniging.

Forwodians tegen Forwodians

Voorhout n De heren van het tweede team van Forwodians Bucks hebben met 50-21 de competitiewedstrijd van het derde herenteam gewonnen. Vooraf werd weinig spanning verwacht: Forwodians 2 staat vierde in de poule, Forwodians 3 is laatste. Topscoorder werd Derk van Werkhoven met 20 punten.

De wedstrijd werd afgesloten met een barbecue voor vrijwilligers, aangeboden door het bestuur van de club. Interim-voorzitter Jelle van Werkhoven deed nog een oproep. Forwodians is dringend op zoek naar een ervaren voorzitter. Naast het voorzitten van de vergaderingen behoort het onderhouden van contact met de Nederlandse Basketball Bond ook tot de taken. Aanmelden of meer informatie via info@forwodians.nl.

27 / 28

Landrotten en zeebenen

Drenten zijn landrotten. Waar ik vandaan kom, waren in mijn jeugd hooguit nog wat dichtgegroeide veensloten over. De kanalen die ooit dwars door mijn geboortedorp liepen, zijn stukje bij beetje gedempt, het laatste gedeelte ging dicht toen ik tien jaar was. Daarenboven was ik het meest vatbaar voor de waterangst van mijn ouders. Voor een pierenbad was ik niet bang, maar schoolzwemmen was een regelrechte ramp. Ik haalde mijn zwemdiploma's pas toen ik twaalf was. Het meeste van die watervrees heb ik inmiddels overwonnen. Maar zeilen heb ik nooit geleerd. Ik kan het misschien nog wel leren, maar m'n handen en voeten laten het me niet meer toe. Het zij zo. Dat een mens nooit te oud is om te leren bewijst mijn eigen vrouw. Ook een Drent, ook een landrot – zij het bepaald niet bang voor water. Maar het zeilen was ook aan haar voorbijgegaan. Totdat ze een jaar of wat geleden de geest kreeg. Een zeilcursus die ze van onze kinderen cadeau kreeg beviel haar uitstekend, de instructeur ontwaarde zelfs enig talent. Eén van onze vrienden is een geboren Waterfries, hij zeilde denk ik al in de luiers. Toen hij en zijn vrouw mij dan ook voorstelden om samen aan mijn vrouw voor haar jongstleden verjaardag een zeilweekend cadeau te geven, was ik daar meteen voor te porren. Er werd een huis gehuurd, pal aan een Overijsselse plas. Een boot besteld, proviand ingeslagen, de catering verdeeld en de wederzijdse kinderen uitgenodigd om één van die dagen de reis te ondernemen om ons en elkaar te ontmoeten – onze kinderen zijn acht jaar lang samen opgegroeid. Het huis was perfect. Het was een vrolijk weerzien. De zeilweergoden waren ons gunstig gezind, de eerste dagen scheen de zon overvloedig. Op de laatste dag waaide het geducht, maar dat verhoogde de pret alleen maar. Onze vriend was een prima instructeur. Mijn vrouw heeft verse zeilervaring opgedaan, weer nieuwe kneepjes en knoopjes geleerd. We zijn allemaal het schip ingegaan – niet tegelijk, dat werd wat krap met vijftien mensen. En ik heb me heerlijk over het water laten zeilen…

egbert van der weide

29 mei t/m 5 juni

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): donderdag 10.00 uur: Eucharistieviering, voorganger: pastor P. Owel, zondag 10.00 uur: Woord- en Communieviering, voorganger: A. van Kapel

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): do 9.30 uur, voorganger: Ds. A.A. Bosma, zo 10.00 uur en 19.00 uur, voorganger: Ds. A.A. Bosma.

- Julianakerk (Julianalaan 6): -

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): g.i.

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): do 10.00 uur, Woord- en Communieviering, voorganger: B. Prins; zo 10.00 uur, Eucharistieviering, voorganger: Th. Blokland

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zo 10.00 uur, Hemelvaartdienst, voorganger: ds. P. Verhoeff (Alkmaar)

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): do 10.00 uur, Eucharistieviering met cantores, voorganger: Pater Wehlin; za 19.00 uur, Eucharistieviering met samenzang

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): do 10.00 uur, voorganger: Ds. H.J. Hemstede; zo 10.00 uur, voorganger: Ds. R.J Bakker

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): do 10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn; zo 10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn.

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zo 10.00 uur, eredienst, 19.00 uur onderwijsdienst o.l.v. Jan Zijlstra.

Wilt u kans maken op twee bioscoopkaartjes? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 2 juni bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl.

Het antwoord van vorige week is: VERGEZICHT.
De winnaar is: C. Bogaards uit Voorhout.