De Teylinger

23 december 2019

De Teylinger 23 december 2019


1 / 32

EHBO krijgt Waarderingsprijs

Foto: pr.

Burgemeester Carla Breuer heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, op woensdag 2 januari, de Teylingse Waarderingsprijs 2018 uitgereikt aan de EHBO verenigingen Sassenheim en Voorhout. De jaarlijkse waarderingsprijs gaat dit jaar naar de twee EHBO verenigingen in Teylingen. Deze verenigingen zijn de stille krachten in de Teylingse samenleving waar eerste hulp bij ongevallen nodig is. Om die op de juiste wijze te kunnen leveren, moeten ze niet alleen bij evenementen paraat zijn, maar ook hun kennis up to date houden en blijven oefenen. Dat gebeurt dan ook met grote regelmaat, door veel vrijwilligers. Het college vindt het daarom meer dan terecht dat zij in het zonnetje worden gezet en via deze prijs worden bedankt voor hun inzet in de afgelopen jaren.

Nieuwe eigenaar Huys te Warmont

Foto: pr.

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijke monumentenorganisatie, heeft het Huys te Warmond op dinsdag 15 januari in eigendom overgenomen. Het rijksmonument, dat vanaf de jaren zestig in appartementen wordt bewoond, is voor het laatst gerestaureerd in 1962-1963. Zesenvijftig jaar na deze restauratie verkeert het gebouw zowel uitwendig als inwendig in een kwetsbare staat. De renovatie en restauratie van het rijksmonument kost ruim twee miljoen euro. Na restauratie blijft het huis voor een groot deel particulier bewoond. Ook komt er een 'Monument en Bed' (vakantieverblijf) en een informatiepunt voor bezoekers in de westelijke vleugel. Op langere termijn wil Hendrick de Keyser een aantal vertrekken in de middenbeuk een museale inrichting en functie geven.

Van der Stelt wint Elfstedentocht

Foto: pr./schaatspeloton.nl/Arjen Vervoort

Na de 200 kilometer lange schaatstocht, de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, reed Iris van der Stelt op 30 januari als eerste over de finishlijn in een tijd van 6 uur, 58 minuten en 30 seconden. Het was -13 graden bij de start en het peloton kwam maar langzaam op gang. Wel was al snel een kopgroep gevormd van negen rijdsters. Zij kwamen tot 7 minuten voorsprong. Na zo'n vijftig kilometer waagden tien rijdsters, waaronder Iris van der Stelt, de sprong vanuit het peloton. Zij verkleinden al snel de grote afstand naar de kopgroep en na ongeveer 80 kilometer sloten ze bij de eerste negen aan. Met elkaar hielden ze een ruime voorsprong op het peloton. In de sprint won Van der Stelt overtuigend. Manon Kamminga werd tweede en de derde plaats was voor Ineke Dedden.

Het jaar van Jan Steen

Luc Schouten, Arno van Kempen en Hans Oudshoorn bij de opening van het Jan Steen jaar. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond doet dit jaar mee met internationale thema dat het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft bedacht voor 2019. Net even anders, want anders dan 'Rembrandt en de Gouden Eeuw' eert Warmond zijn tijdgenoot Jan Steen. Op vrijdag 25 januari gaf wethouder Arno van Kempen bij het beeld van Jan Steen het startsein. Het is de bedoeling dat het hele jaar door, en met name in de zomerperiode, activiteiten rondom het thema worden georganiseerd. De Gouden Eeuw en het Jan Steen Dorp zijn een initiatief van Warmond aan de Kaag en VVV Warmond.

TOP wint vijfde Europa Cup

Foto: pr./René van Dam

TOP/SolarCompleet heeft voor de vijfde keer de Europacup te gewonnen. Het toernooi werd in januari in Kortrijk gespeeld. In een weinig verrassende finale tegen het Belgische Boeckenberg had TOP het alleen in het eerste kwart lastig tegen de Belgen. De wedstrijd eindigde in een ruime overwinning van 31-16 voor de Sassenheimers.

Samenwerking met Jacoba

Foto: Piet van Kampen

Dat de gemeente Teylingen erg blij is met de samenwerking met het Jacoba van Beierenfonds Teylingen werd op woensdag 23 januari nog eens bekrachtigd. Na het bewezen succes van het fonds van de afgelopen drie jaren werd de verbintenis voor de komende vier jaar door wethouder Arno van Kempen en voorzitter Wim Ouwehand ondertekend.

Schutterskoning bij St. Hubertus

Foto: pr.

Matthijs Ribberink is op maandag 7 januari gekroond tot Schutterskoning van Schuttersvereniging St. Hubertus. Jaarlijks strijden de leden op de eerste maandag na Drie Koningen, Koppermaandag, om die hoogste eer binnen de vereniging. Ribberink versloeg in de finale Jan Roelof Kooreman.

Warmond gaat voor KVO

v.l.n.r. Mark van Zanten (CCV), Vincent de Winter (brandweer), burgemeester Carla Breuer, politiechef Henk Woppenkamp en voorzitter KVO John van der Tol.  Foto: pr.

Ook Warmond wil het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behalen. De ondertekening van de intentieverklaring was op woensdag 30 januari. Het keurmerk staat voor schoon, heel en veilig in de winkelgebieden. Warmond is het eerste dorp waarin wordt samengewerkt tussen een winkelgebied, een bedrijventerrein en het recreatiegebied.

De beste voorlezers

In de bibliotheek van Noordwijk is begin februari de voorronde voor de nationale voorleeswedstrijd. Leerlingen van elf basisscholen uit Noordwijk, Lisse, Warmond, Voorhout, Noordwijkerhout en De Zilk doen mee. De twee winnaars komen uit Teylingen: Sterre van der Niet uit Warmond en Noa Straathof uit Voorhout.

Skeelerbaan weer stap dichterbij

De bewonersvereniging uit de Merenwijk tekent bezwaar aan tegen de aanleg van een skeelerbaan bij de Warmondse IJsclub. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

De Warmondse IJsclub kan een skeelerbaan aanleggen in de Veerpolder. Dat heeft de Raad van State op woensdag 6 februari beslist. De bezwaren van bewoners van de naastgelegen Merenwijk in Leiden zijn door de Raad verworpen. De hoog opgelopen kwestie draaide om de vraag of voor de aanleg een vergunning is vereist. Volgens de gemeente Teylingen niet. De skeelerbaan wordt bovendien toegelaten volgens het geldende bestemmingsplan. Maar de bewoners van de Merenwijk dachten daar anders over. Ze zien de skeelerbaan niet zitten vanwege verwachte overlast. De Raad van State oordeelt dat een skeelerbaan ook kan worden gezien als een sportveld. Daarmee past die binnen de regels van het bestemmingsplan.

Saksen vieren 4x11 jubileum

Foto: pr./N. Smink

Maar liefst vijftien verenigingen kwamen op vrijdag 8 februari de jubilerende Saksen feliciteren. Ze kwamen van ver, zoals De Oeletoeters uit Sneek en De Rooijerijers uit Delft, maar ook verenigingen uit Lisse, Voorhout, Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom en De Zilk waren van de partij. Zelfs een groep oud-Billenprikkers uit Warmond wilden dit feestje niet missen. Tijdens het prinsentreffen werden Prins Harold & Prinses Daniëlle, pages Lynn, Sanne en Annabel, Adjudanten Mike en Jimmy, Jeugdprins Jan en zijn page Nisreen maar ook het bestuur van de Saksen gefeliciteerd. Sakspop op zaterdagavond was helemaal uitverkocht, 1.500 bezoekers waren bij dit feest. Het publiek genoot van Alex, Frans Duijts, Wolter Kroes en De Snollebollekes.

Jonge hulp bij aanhouding

Foto: pr.

Bram (10) en Daan (12) zijn in februari door de gemeente en politie in het zonnetje gezet, als dank voor hun moedige optreden. De twee jongens herkenden een week eerder twee verdachten van een diefstal. Ze besloten om het duo hierop aan te spreken. Daarop gingen de verdachten er snel van door. Bram en Daan twijfelden geen seconde en zetten de achtervolging in. Met hulp van een 20-jarige man uit Voorhout konden ze de twee vluchters inrekenen. Voor hun optreden ontvingen de twee jongens een oorkonde uit handen van de politiechef en burgemeester Carla Breuer.

De Columbiaan vijftig jaar

Noah, Danielle en Robine kiezen voor het duiken tijdens het waterfeest. | Foto: pr. Foto: pr.

Het begon vijftig jaar geleden in het Columbia-bad. Het buitenzwembad bij de BNS is allang verdwenen, maar De Columbiaan zeker niet. De Voorhoutse zwemvereniging is nog zeven dagen in de week actief. Van zwemles tot wedstrijdzwemmen, voor dag en dauw liggen de eerste zwemmers al in het water. Afgelopen jaar waren veel jubileumactiviteiten, zoals een zwemfeest met zeemeerminzwemmen, onderwaterscooters en duiken met perslucht. In juli was het zomerfeest, in september de clunkampioenschappen. In oktober organiseerde de Columbiaan een jubileumkamp in Londen met als een van de hoogtepunten zwemmen in het olympisch bad. In december werd het jubileumjaar afgesloten met een groot feest voor de hele verenigingen.

Liduina is nu Het Gastenhuis

Peter Hulser in gesprek met de dames Keijzer en Siedenburg. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Een ongekende drukte op zondag 17 februari in en bij Huize St. Luidina. Honderden bezoekers namen een kijkje tijdens de open dag van het Gastenhuis Warmond. In het markante gebouw, dat ooit bewoond werd door zusters, is nu moderne huisvesting voor dementerende senioren. Er is plek voor ongeveer 34 bewoners.

Dubbel naar familie Does

Foto: pr.

Jan Piet Does heeft zijn titel weer terug. De 'veteraan' werd op zaterdag 16 februari tot winnaar uitgeroepen van het Kuipzwammen, het traditionele grappenfestijn van carnavalsvereniging De Bokken. En net als twee jaar geleden, won ook dit keer zoon Timo de publieksprijs. Het familiefeestje ging daarmee op herhaling.

Mantelzorgvriendelijk

Foto: pr./Dirk van Egmond

Welzijn Teylingen, ISD Bollenstreek, Bibliotheek Bollenstreek, stichting Fioretti Teylingen, Welzijnskompas en werkorganisatie HLTsamen kregen op donderdag 14 februari de erkenning 'Wij werken mantelzorgvriendelijk' uitgereikt.De organisaties zijn in het kader van het project 'Mantelzorg werkt', opgezet vanuit het Rijk, begeleid.

Van een huwelijk...

Foto: pr./Edwin van der Wijngaard.

Het is altijd een van de meest ludieke momenten tijdens de carnavalsdagen, als een boerenbruidspaar in het huwelijk treedt. Op maandagmiddag 4 maart was het wel een heel bijzonder paar dat elkaar in de gemeentewinkel in Sassenheim de ringen om schoof. Burgemeester Carla Breuer en haar partner Erwin Koenen beloofden elkaar als Trude van Teylingen en boer Geert Geesing eeuwige trouw. Het boerenbruidspaar werd vervolgens tijdens de receptie gefeliciteerd. En daar gebeurde iets, dat niet in het programma stond. Tijdens de speech voorafgaand aan de boerenkoolmaaltijd ging Koenen op één knie en vroeg zijn Carla echt ten huwelijk. Een extra mooi slot van een bijzondere boerenbruiloft.

Fusie Vooruitgang, Stek en NWS

Foto: pr.

Woonstichting Vooruitgang gaat een fusie aan met collega-stichtingen Stek en de Noordwijkse Woningstichting (NWS). De drie bestuurders hebben in maart hun handtekeningen gezet onder de intentieovereenkomst voor de fusie. De drie verhuurders bundelen de krachten om naar eigen zeggen de betaalbaarheid, duurzaamheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen te kunnen garanderen. De juridische fusie tussen Vooruitgang en Stek is voor 1 juli 2019 afgerond. De organisatorische fusie waaraan ook de NWS meedoet, vergt meer tijd. Met ingang van 1 januari 2020 kan de fusie helemaal rond zijn. Dan verhuurt de nieuwe woonstichting in totaal 11.000 woningen.

Sportprijs voor Tessa Kortekaas

Foto: pr./René van Dam

Triatlete Tessa Kortekaas is de winnares van Sportprijs Teylingen 2018. Ook is zij uitgeroepen tot Sportvrouw 2018. Zij werd in 2018 wereldkampioen door tijdens de Iron Man op Hawaii eerste te worden in haar groep 30-34 jaar. Ze plaatste zich voor deze wedstrijd door op het NK, de Iron Man in Maastricht, als tweede over de finish te komen. Kortekaas woont tegenwoordig op Lanzarote om daar optimaal te kunnen trainen. In haar plaats was zus Esther aanwezig om de hoofdprijs, de wisseltrofee, in ontvangst te nemen uit handen van wethouder Arno van Kempen. De overige winnaars ontvingen een aandenken en een cheque.

Eerste BuurtAED

Foto: MV

Ze maakte van dichtbij mee dat snelle hulp een leven kan redden. Monique van der Weijden besloot tot een volgende stap: een BuurtAED, zodat bij een hartstilstand, hulp dichtbij is. Sinds woensdag 13 maart hangt de AED onder carport aan de Postkoets 21 in Sassenheim. Teylingen is bezig met de realisatie van een basisnetwerk.

Beauty & Brains wint SassemKwizzt

Foto: pr./Edwin van der Wijngaard

Voor bijna tweeduizend deelnemers aan 'Sassemkwizzt' was vrijdagavond 22 maart niet zomaar een avond. Het was een race tegen de klok voor de honderd teams om voor 23.30 uur het gemaakte 'huiswerk' op tijd in 't Onderdak af te leveren. Sassemkwizzt werd vorig jaar voor het eerst gehouden en was direct met 80 teams al een daverend succes. Dit jaar deed het maximale aantal van 100 teams mee. De winnaar werd team Beauty & Brains, zij ontvingen tijdens de feestavond in april een cheque van 500 euro. De tweede plaats ging naar The Golden Nuggets, derde werd De Edele Delen. Op vrijdag 20 maart 2020 is de derde SassemKwizzt.

Verkiezingen

| Foto: Marieke Voorn Foto: Marieke Voorn

De VVD heeft in Teylingen de meeste stemmen gekregen tijdens de Provinciale Staten verkiezingen, gevolgd door Forum voor Democratie. In totaal heeft 62,5 procent van de stemgerechtigden in Teylingen op woensdag 20 maart hun stem uitgebracht. De VVD kreeg 22,7 procent. Forum voor Democratie eindigt als tweede met 17,3 procent.

Grote Asbak voor Voedselbank

Foto: pr.

De Voedselbank Teylingen is op maandag 4 maart, tijdens de Boerenbruiloft, door carnavalsvereniging de Saksen verkozen tot Grote Asbak 2019. De Saksen reikt ieder jaar de eretitel in de vorm van een asbak uit. De prijs gaat naar inwoners die veel voor een vereniging en/of de maatschappij betekenen.

Meermaker opgericht

Foto: Piet van Kampen

Op vrijdag 1 maart werd in het bestuurscentrum in Voorhout samen met de gemeente Haarlemmermeer een overeenkomst getekend voor samenwerking op dit belangrijke gebied in het duurzame investeringsfonds Meermaker. Bij Meermaker kunnen inwoners terecht voor vragen, adviezen over energieneutraal en duurzaamheid.

Astronaut langs de A44

Foto: pr./Jorrit Lousberg

Astronaut André Kuipers opende samen met presentatrice Kim-Lian van der Meij op maandag 8 april de Nationale Museumweek naast de A44. Op het terrein van de McDonalds staat een gouden vergroting van Kuipers' astronautenpak uit Space Expo, geheel in het thema van de museumweek: 'Ons echte goud'. André Kuipers: ''Musea zijn heel belangrijk. Ze geven ons kennis over dingen uit het verleden en de toekomst. Het voelt een beetje alsof je een soort tijdreis aan het maken bent tijdens een museumbezoek.'' Tijdens de nationale museumweek staat Nederland in het teken van een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers.

'Changing worlds' bij Bloemencorso

Foto: pr. Carla vd Berg

Het 72ste Bloemencorso van de Bollenstreek kon ook dit jaar rekenen op veel bezoekers. In Teylingen kwam het corso gelukkig droog door, maar haalden richting Haarlem wel een nat (en koud) pak. De Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem eo ontving de eerste prijs voor hun corsowagen 'Verandering dierenrijk'. Ook de andere zeventien wagens in het thema 'Changing Worlds' kregen de handen op elkaar. Voorafgaand was de eerste steek, dit jaar gezet door korfbalvereniging TOP/SolarCompleet. Volgend jaar is het 73ste Bloemencorso van de Bollenstreek op zaterdag 25 april 2020. Dan is het thema 'Freedom', dat aansluit bij de viering van vijfenzeventig jaar bevrijding in Nederland.

Lintjesregen 2019

Foto: pr.

De spreekwoordelijke bui was een flinke, dit jaar tijdens de lintjesregen. Maar liefst zeven inwoners uit Teylingen ontvingen een koninklijke onderscheiding voor hun inzet als vrijwilliger in verschillende functies. Piet Dahlkamp (Sassenheim), Wim Blom (Sassenheim), Henk Burger (Sassenheim), Ineke van der Zee-Sepers (Warmond), Caroline Dangerman – Bel (Voorhout), Lida Witteman – Angevaare (Voorhout) en Martin van Weeghel (Martin) zijn op vrijdag 26 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Allen werden tijdens een ceremonie in het bestuurscentrum in Voorhout onderscheiden.

Veteranenverhalen gebundeld

Foto: Piet van Kampen

Nadat de Voorhoutse auteur Joep Derksen al eerder een veteranenboek in Nieuwkoop en Lisse had uitgebracht is nu het 'Veteranenboek Teylingen' van 1940 tot 2020 van zijn hand verschenen. Op vrijdag 26 april ontving burgemeester Carla Breuer officieel het eerste exemplaar uit handen van de schrijver. In het Veteranencentrum in Sassenheim waren 32 veteranen aanwezig. Zij streden in verschillende landen streden zoals Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Korea, Libanon, Cambodja en Bosnië. Het boek is een initiatief van de Stichting Zinsnede en kwam tot stand dankzij financiële bijdrages van de gemeente Teylingen en het Coöperatiefonds van Rabobank Bollenstreek.

Ambassadeurs in bollenveld

| Foto: PR

'Enjoy the Flowers, Respect our Pride.' Onder deze titel werden toeristen in april en mei welkom geheten in de Bollenstreek door in totaal veertig ambassadeurs. Zij staan bij de velden en leggen uit waarom toeristen niet zomaar tussen de bloemen mogen lopen. De pilot is een samenwerking tussen sector, marketingorganisaties en gemeenten.

Koude Koningsdag

Jeroen Visser schrijft: "Corine met Sil en Tijl Visser, samen op de vrijmarkt in Warmond. Tussen het nagels lakken en speelgoed verkopen door eten ze een koningsdag bol." Foto: pr./Jeroen Visser

De zon liet zich niet zien tijdens Koningsdag 2019. Toch wisten de organiserende Oranjeverenigingen er in Voorhout en Sassenheim, en de VWF in Warmond, er weer een groot feest van te maken. Tradities staan daarin voorop, met de aubades, de vrijmarkten, spelletjes en natuurlijk Sportparkpop in Voorhout.

TOP A1 landskampioen

Foto: pr./René van Dam

Het eerste team redde het niet, zij verloren in de playoffs van Fortuna, maar de junioren van Top/SolarCompleet wisten op zaterdag 13 april wel de landstitel te veroveren. Het publiek in ZiggoDome zag een spannende wedstrijd, waarbij TOP een achterstand van 12-18 goedmaakte en met 20-19 de nationale titel veroverde.

Herinrichting Elsgeest op stoom

Foto: MV

De uitbreiding en reorganisatie van het sport- en recreatiepark Elsgeest komt langzaamaan op stoom. Eerder stelde de provincie strenge eisen, waardoor de plannen vertraging opliepen. De gemeente heeft door het inzetten van een nieuwe projectleider goede hoop dat de herinrichting weer vlot wordt getrokken.

De Voorhouter viert feest

Foto: pr.

Postduivenvereniging De Voorhouter vierde op vrijdag 31 mei het 70-jarig bestaan. Veel mensen gaven acte de presence bij het jubileum.Om het feest wat extra luister bij te zetten, werden door wethouder Arno van Kempen en het jongste lid, Stan Collé, 70 duiven gelost. De geschonken bijdragen zijn bestemd voor verzorgingshuis Bolero uit Voorhout.

Pop-up Paraplu

De Bergh drummers' verwelkomen projectleider Piet Overduin en burgemeester Carla Breuer. Foto: Piet de Boer

In het pand in de Herenstraat opende op zaterdag 25 mei een pop-up winkel met een missie: de Paraplu. Het doel is niet winst, maar contact. Daarnaast is in de Paraplu naast tweedehands kinder- en dameskleding en producten terecht voor een gratis kop koffie en een goed gesprek. De winkel is een initiatief van de drie kerken in Voorhout.

Ter Leede na inhaalrace kampioen

De spelers vieren het feestje met de jeugdige supporters. | Foto: Orange Pictures/Kees Kuijt Foto: Orange Pictures/Kees Kuijt

Ter Leede is door de 2-0 overwinning op FC 's-Gravenzande kampioen geworden in de Hoofdklasse A. Steven Wajer scoort de bevrijdende 1-0, Joey van den Berg maakt in de 63ste minuut aan alle onzekerheid een einde en schiet de 2-0 binnen. Na het laatste fluitsignaal barst het feest los op sportpark de Roodemolen. De kampioensschaal, uitgereikt door wethouder Arno van Kempen, gaat omhoog in Sassenheim. Een bekroning op een bijzondere inhaalrace: in de winterstop stond concurrent RKAV Volendam nog tien punten voor. Volgend seizoen speelt Ter Leede in de Derde Divisie, onder andere in de Bollenstreekderby tegen FC Lisse.

Nieuwe Stal Koudenhoorn geopend

Samen met haar dochter Annabel opent Lotte Steenvoorden de nieuwe stal. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Vorig jaar in de nacht van 30 juni brandde de pas vier jaar oude Stal Koudenhoorn af. Een zwarte dag in het leven van Rob en Lotte Steenvoorden-Vermeulen. Nu bijna een jaar later was het zondag 26 mei een feestelijke dag voor het echtpaar dat de stal beheert. Dankzij crowdfunding kregen ze veel geld bijeen voor de opbouw. Door de vele publiciteit over de brand werd spontaan gedoneerd. Inwoners en bedrijven trokken de knip. De gemeente heeft een van de gebouwen gefinancierd. Bij de openingsceremonie mocht dochter Annabel het lint doorknippen.

Lintje en Barensteel bij Korendag

Foto: Willem Krol

Het einde van Sassenheimse Korendag kreeg op zaterdag 18 mei een extra feestelijke afsluiting. Tijdens de slotmanifestatie in de Julianakerk werden Siep Eisenga en George Germans onderscheiden. De organisatoren ontvingen respectievelijk een koninklijke en gemeentelijke onderscheiding. In totaal duizend zangers en zangeressen lieten gedurende de Korendag hun stem horen. De optredens van de 26 koren werden verdeeld over de Julianakerk, Pancratiuskerk, Dorpskerk en Havenkerk. Het evenement wordt sinds 2016 georganiseerd door Siep Eisenga en dirigent George Germans. En juist die twee werden aan het einde extra verrast.

Jubileumtaptoe bij St. Cecilia

Foto: Piet de Boer

De taptoe is een primeur voor de jubilerende vereniging St. Cecilia. Zij vieren dit jaar de honderdste verjaardag. Zes muziekverenigingen gaven zaterdag 18 mei een grootse muzikale show. Het publiek werd zaterdag getrakteerd op optredens van Adest Musica (Sassenheim), Amigo (Leiden), Laurentius (Voors choten), Jong DVS (Katwijk), de Flora Band (Rijnsburg) en natuurlijk Cecilia zelf. In het weekend van 6 en 7 juli was een uitgebreid programma in sporthal De Tulp, met onder andere een feestavond op zaterdagavond en een muziektheaterspektakel op zondagmiddag.

Zijldijk verhoogd

Hoogheemraad Marco Kastelein (rechts), wethouder Rob ten Boden (links) en gedeputeerde Rik Janssen (midden) onthulden samen het bijenhotel op de Zijldijk (ter hoogte van Zijldijk nr. 7). Foto: pr.

De verhoogde en verstevigde Zijldijk, die loopt van Leiderdorp tot aan Warmond is woensdag 15 mei feestelijk geopend door onder andere wethouder Rob ten Boden. Hoogheemraad Marco Kastelein sprak lovend over de samenwerking met de gemeente Teylingen en de provincie. Het project maakt deel uit van het programma Dijkverbetering.

Tweede ster

Foto: Piet de Boer

Op zaterdag 18 mei is de tweede stertegel onthuld van het Keurmerk Veilig Ondernemen, een samenwerking tussen diverse partijen: politie, brandweer en ondernemers.Sassenheim is hiermee weer veiliger voor bezoekers, bewoners en vooral ondernemers. Over drie jaar is er opnieuw een evaluatie en kan een derde stertegel geplaatst worden.

Extra groot feest bij Kaagweek

Foto: pr./Corina van Diest

De Kaagweek kon dit jaar bijna niet beter. Met optredens van bekende muzikanten, zoals Van Dik Hout en Allstars, vierde de Vereniging tot Viering Warmonds Feesten (VWF) het vijftigjarig bestaan in Park Groot Leerust. Op zaterdagavond was het groot feest met een aantal tribute bands. Klassiekers mochten ook bij dit jubileum niet ontbreken. Zo schoven veel Warmonders, woonachtig binnen en buiten het dorp, op zondagochtend aan voor het traditionele Kaagweekontbijt. Na de fietstocht konden zij zich 's middags ook prima vermaken, samen met de kinderen. Zo was er bijvoorbeeld de workshop van jeugdcircus Atleta. En dat alles met vier dagen prachtig weer.

Lintje voor 'Ridder' Jos Leenen

Foto: Piet van Kampen

Tijdens de jaarlijkse Teylingse Veteranendag was er een ingelast 'bijzonder moment'. Als geënsceneerd onderdeel van het programma werd Jos Leenheer even door Joep Derksen naar voren geroepen om enkele ervaringen te delen. Plots verscheen zijn familie in de zaal en wist de Voorhouter wat er komen ging. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Leenheer krijgt de koninklijke onderscheiding voor zijn lange loopbaan als vrijwilliger. Met name de veteranen hebben, als veteraan en oud officier der Mariniers b.d., zijn warme belangstelling. Zo heeft hij een grote rol gespeeld bij het tot stand komen van het Veteranen Ontmoetingscentrum Duin- en Bollenstreek.

Onderscheiding voor Anne-Marie

Burgemeester Carla Breuer verrast Annemarie van den Brink met een lintje. Rechts man Gilbert. Foto: pr.

Anne-Marie van den Brink - van Kasteren (56) uit Voorhout is op vrijdag 21 juni koninklijk onderscheiden voor haar inzet voor KNGF Geleidehonden. Van den Brink is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Carla Breuer reikte de onderscheiding uit tijdens een bijeenkomst van het KNGF in Amstelveen. Van den Brink zet zich al ruim negentien jaar, vrijwillig en vol enthousiasme in voor het opvoeden van pups. Op dit moment loopt de twintigste pup over de vloer. Van den Brink is erg dankbaar voor de onderscheiding. ''Pups opvoeden is het leukste dat er is, het geeft ons veel plezier. Maar ik vind het toch erg lief dat KNGF nu deze blijk van waardering heeft geregeld. Dat ze zóveel moeite hebben gedaan, voor mij voelt heel bijzonder.''

Straat vol luchtkussens

Foto: pr./Gerard van Steijn

De veertiende editie van het Luchtkussen festival heeft 1.600 bezoekertjes getrokken. Op zondag 2 juni stonden 26 luchtkussens opgesteld in de Herenstraat en het Kerkplein. Dit jaar hielpen bijna 200 vrijwilligers mee om het festival tot een succes te maken. Vanaf 13.00 uur konden de kinderen naar hartenlust springen, klauteren en glijden, bijvoorbeeld op het langste luchtkussen, dat over 32 meter uitstrekte. Vanwege het warme weer waren vooral de vijf waterattracties in trek. Dit jaar ging de opbrengst van festival naar de 120-jarige IJsclub Voorhout. Volgend jaar viert het Luchtkussen festival zijn derde lustrum. De organisatie denkt al na over de invulling van deze vijftiende editie en hoopt dan weer op zoveel enthousiaste deelnemers.

Teylings Topidee

Winnares Massaro ontvangt de cheque voor haar idee voor meer zichtbaarheid in het verkeer. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

De vijfkoppige jury was het erover eens: het idee van Wies Massaro voor meer zichtbaarheid in het verkeer is het beste Topidee om Teylingen nog veiliger te maken. Op donderdag 13 juni kreeg zij van burgemeester Carla Breuer een cheque van 6.000 euro om het verder uit te werken en in uitvoering te brengen.

Geslaagd!

Foto: Ruth Eppink

Spannende tijden voor de eindexamenleerlingen van onder andere de KTS in Voorhout en het Rijnlands Lyceum Sassenheim. Half juni horen zij of ze geslaagd zijn. De herkansers moesten nog een keer hun best doen, en krijgen aan het einde van de maand het voor hen (hopelijk) verlossende telefoontje over hun diploma.

Ooievaars geringd

Toop Heemskerk en Maarten Verrips ringen de jonge ooievaars onder toeziend oog van leerlingen van de Buitenplaats. | Foto: pr. Foto: pr.

Drie jonge ooievaars uit het nest op Landgoed Oostergeest zijn op vrijdag 14 juni geringd. Alle bijna 300 leerlingen van de basisschool de Buitenplaats waren uitgenodigd voor dit jaarlijkse festijn uitgenodigd. Vanuit de historische moestuin van Landgoed Oostergeest stonden zij op de regenachtige ochtend eerste rang.

Geraedts terug in Warmond

Foto: pr.

Het schilderij 'Kaagzicht' van de Warmondse schilder Pieter Geraedts is terug op Warmondse bodem. Via bemiddeling van galeriehoudster Clara Sikking heeft lijstenmaker Barbara Oudshoorn het schilderij aangekocht. Na onderhoud heeft het schilderij inmiddels een permanente plaats gekregen bij een particuliere eigenaar in Warmond.

Hogewoning in Rijksmuseum

Foto: pr

Het werk van de Sassenheimse kunstenares Lisette Hogewoning was van 15 juli tot en met 15 september te zien in het Rijksmuseum. Haar collageportret maakt onderdeel van de tentoonstelling 'Lang leve Rembrandt', ter ere van het feit dat Rembrandt 350 jaar geleden is overleden. Een jury koos uit de ingezonden werken de beste bijdrages.

Koninklijke erepenning voor St. Cecilia

Foto: Piet van Kampen

Burgemeester Carla Breuer reikte op zaterdag 6 juli de Koninklijke Erepenning uit aan muziekvereniging St. Cecilia uit Voorhout. De uitreiking is tijdens de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de vereniging in Sporthal De Tulp. Op zondag 7 juli bestond muziekvereniging St. Cecilia honderd jaar. De vereniging is al sinds de oprichting actief betrokken binnen de Voorhoutse gemeenschap en verzorgt muziek bij alle optochten, bijzondere evenementen en huldigingen, waaronder aubades, 4 mei viering, bloemencorso, najaarsfeesten en Koningsdag. De vereniging telt momenteel ruim 130 leden, in de leeftijden van 7 tot 80 jaar.

Restauratieprijs naar Parklaan 1

Arno van Kempen, Bert en Tineke Klaver en Alfred Pop. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Het aangebouwde en gerenoveerde pand op Parklaan 1 heeft door Stichting Oud Sassenheim de Restauratieprijs 2019 toegekend gekregen. Het in 2017 door familie Klaver aangekochte pand is gelegen op een markante plaats en vormt een wezenlijke verbetering van het dorpsbeeld ter plaatse, aldus de SOS. Het oorspronkelijke pand dateert uit 1956 en is gebouwd als kosterswoning van de St.Pancratiuskerk. De oude contouren van dit pand zijn herkenbaar gebleven en in stijl aangebouwd. Er is een siertuin aangelegd en aan de straatzijde is een fraai ijzeren toegangshek aangebracht. Het op een markante plaats gelegen vernieuwde woonhuis is, aldus SOS-voorzitter Alfred Pop, een aanwinst voor Sassenheim.

Nieuwe wethouder

Bas Brekelmans krijgt de Jacoba van Beierenpenning overhandigd van burgemeester Breuer. | Foto's: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

In de gemeenteraad was op donderdag 11 juli een wissel van wethouders. Bas Brekelmans legde zijn functie neer, oud-VVD-raadslid Marlies Volten is de nieuwe wethouder. Brekelmans wil meer tijd kunnen besteden aan zijn gezin. Hij was vijf jaar wethouder in Teylingen. Eerder vervulde hij deze functie ook in Lisse en Noordwijk. Voor zijn grote verdienste voor de gemeente kreeg hij de Jacoba van Beierenpenning met oorkonde en een stapel boeken (zie foto). Opvolgster Marlies Volten kreeg unaniem de ja-stem van de raadsleden om haar te installeren als wethouder. Zij legde daartoe de verklaring en belofte af. Volten heeft als raadslid al lange tijd voor de VVD in de gemeenteraad gezeten, eerst in Sassenheim en tot aan de laatste verkiezingen in de fusiegemeente Teylingen.

Afvaldossier lijkt dicht te kunnen

Foto: SKvD

Het dossier zorgde lange tijd voor een impasse tussen wethouder en raad, maar op donderdag 11 juli koos die laatste tocht voor een nieuw afvalsysteem. Het werd het niet het omgekeerd inzamelen, een idee dat keer op keer teruggestuurd werd naar de tekentafel, maar de raad kwam zelf met een plan. Hoe minder vaak inwoners de bak aan de kant van de weg zetten, hoe hoger de korting op de afvalstoffenheffing. Inwoners die goed scheiden worden beloond. De bak voor GFT blijft, maar wordt in de zomermaanden vaker geleegd. De inzameling van oud papier en karton blijft hetzelfde. Voor PMD mogen inwoners gaan kiezen uit een zak of een extra bak. Het is de bedoeling dat de nieuwe manier van inzamelen in 2020 van start gaat. In 2023 volgt een uitgebreide evaluatie.

Brand in bollenschuur

Foto: pr./Gerard van Steijn

De monumentale bollenschuur van P. van Reisen en Zonen aan de Loosterweg is bij een brand op maandagavond 1 juli zwaar beschadigd geraakt. De achterkant van het pand is ingestort. De brand werd rond 19.00 uur ontdekt en al snel opgeschaald naar zeer groot. Er zijn geen gewonden gevallen.

Fusie Kinderburg en Rank 2020

Foto: pr./Frank van Beek

Basisscholen De Kinderburg en De Rank gaan per 1 augustus 2020 fuseren. In juli gingen de medezeggenschapsraden van beide scholen akkoord. De beoogde fusiedatum is 1 augustus 2020. De Kinderburg en De Rank gaan dan samen verder als interconfessionele school, waar zowel de protestantse als katholieke traditie een plek krijgt.

Eikenprocessierups

Het blijft opletten met processierupsen. | Foto: Wil van Elk. Foto: Wil van Elk

Er zijn ongeveer 120 bomen op gemeentelijk grondgebied bekend die last hebben van de eikenprocessierups. Een enkele boom staat in Sassenheim, maar een meerderheid van de 'besmette' bomen staat in Voorhout en Warmond. De rups is berucht vanwege zijn brandharen die bij mensen en dieren hevige reacties kunnen veroorzaken.

WIJC krijgt skeelerbaan

Foto: Arjen Vervoort

Voor de Warmondse IJsclub gaat middenin de zomer een lang gekoesterde wens in vervulling: tijdens een extra algemene ledenvergadering (ALV) hebben de leden van WIJC unaniem ingestemd met de aanleg van een skeelerbaan op het terrein van de vereniging in de Warmondse Veerpolder. Daar gingen heel wat jaren voorbereiding aan vooraf. De Warmondse IJsclub is lang bezig geweest met de planning van de baan. Niet in de laatste plaats omdat er ook bezwaar werd aangetekend door omwonenden. Het is de bedoeling dat de baan een combinatie wordt van een skeelerbaan en een natuurijsbaan: een gecombineerde 200/300-meterbaan en een oefenplein voor de allerjongste skeeleraars.

Warmond weer mobiel bereikbaar

Het heeft even geduurd, maar in augustus is de nieuwe Vodafone zendmast in de Veerpolder in gebruik genomen. Zo ging een langgekoesterde wens in vervulling van gemeente, klanten en ondernemers voor betere mobiele bereikbaarheid in deze regio. Wethouder Rob ten Boden is blij dat de nieuwe zendmast nu in bedrijf is. Hij benadrukt dat – samen met het college – goed is geluisterd naar alle wensen en zorgen van inwoners en ook naar het belang van economische activiteiten door ondernemers. Ten Boden: "Alles overwegende zijn we tot de slotsom gekomen dat het belangrijk is om deze "witte vlek" qua mobiele dekking in te vullen. Daarom zijn we blij dat Vodafone bereid was om deze antenne-installatie in de Veerpolder te laten bouwen."

Nieuw gezicht voor Havenkerk

Martijn Nagelhout is met ingang van 1 september het nieuwe gezicht van de Havenkerk. De 26-jarige kerkelijk werker en de leden van deze kleine streekgemeente gaan met elkaar in zee. "Kennen en gekend worden is een belangrijk onderdeel van gemeente zijn in de huidige tijd", stelt Martijn. De Havenkerk telt 150 leden verdeeld over de streek.

'Live kunst' in het Overbosch

De zevende editie van Kunst in 't Overbosch en Kunst voor Kids was weer een doorslaand succes. Meer dan 750 bezoekers trok dit jaarlijkse evenement, waarbij tientallen kunstenaars naar het Overbosch in Voorhout komen, om daar live kunst te maken. De bezoekers konden, na de opening door wethouder Arno van Kempen en St. Cecilia, zaterdag 17 en zondag 18 augustus genieten van nieuwe schilderijen, houtbewerkingen, glaskunst, gedichten en wassen beelden. De Cup met de Gouden Oren ging naar de Voorhouter Casper Dangerman (op de foto). Ook Kunst voor Kids trok bijzonder veel deelnemers; ruim honderd kinderen maakten hun eigen schilderijen, kleiwerken, bouwconstructies of creëerden hun eigen bodypaints.

Vierde City Swim

Start 700 meter bij het Oude Zwembad. | Foto Piet de Boer

Aan de Sassenheim City Swim hebben op zaterdag 25 augustus in totaal 164 deelnemers meegedaan; 70 van hen zwommen de 700 meter (met start in het Oude Zwembad), de drie kilometer werd afgelegd door 94 deelnemers. De finish was in het Voorhavenkwartier. De Zwemvereniging Sassenheim organiseerde de Swim voor de vierde keer.

'Huis van de buurt'

Als het aan Welzijn Teylingen ligt, gaat De Spelewey in Voorhout op de schop. Het wijkgebouw moet een thuisbasis gaan worden voor de bewoners van het 'Oude Dorp West'. "Ons doel is om hier een echt 'huis van de buurt' van te maken", aldus Margriet Duivenvoorde, sociaal makelaar bij Welzijn Teylingen en projectleider 'Lerend Wijkcentrum'. "Een huis voor, door en met de bewoners." Twee jaar geleden werd er gestart met de Buurtkamer. "Dat succes is wat ons betreft de voorloper op de activiteiten die Welzijn Teylingen samen met bewoners en stagiairs Social Work wil opzetten." Er zijn al verschillende activiteiten in De Spelewey, zoals de Gezonde Lunch op maandag, koffie op maandag en vrijdag en kaart- en filmmiddagen. Er is ook een uitgiftepunt van de Voedselbank.

AED's voor Herenstaete

Foto: pr.

In het wooncomplex Herenstaete, in het centrum van Voorhout, zijn in de zomer drie AED's geplaatst. In totaal werd een bedrag van 1.800 euro ingezameld, voldoende voor de aanschaf van een AED. Daarnaast stelde een bewoner een AED ter beschikking. Tenslotte werd de Rabobank benaderd voor een bijdrage van een derde AED.

Plukbos

Samen met René van der Horst van Betrokken Voorhouters onthulde wethouder Rob ten Boden in de zomer het nieuwe informatiebord bij het Plukbos aan de Componistenlaan. Tijdens boomfeestdag hebben leerlingen van de Antoniusschool hier 20 extra fruitbomen aangeplant. Er is een bloemenweide aangelegd en een insectenhotel geplaatst.

Onderbroek met gaten

Bollen planten op het schoolplein. | Foto Piet de Boer

Leerlingen van basisschool Antonius uit Voorhout wonnen in september de publieksprijs met de actie van de KAVB. Ze begroeven een onderbroek in de schoolmoestuin en haalden na een paar maanden een gatenbroek naar boven. In navolging van het Canadese Soil Your Undies is de bodemtest dit jaar ook in Nederland georganiseerd.

Burgemeester stapt in huwelijksbootje

Het Sassennest in Park Rusthoff was in september het decor voor een bijzondere huwelijksceremonie. De burgemeester die in haar eigen gemeente trouwt. Carla Breuer en haar geliefde Erwin Koenen schoven elkaar in het bijzijn van familie en enkele vrienden de ringen om. De ceremonie was exact een half jaar na het aanzoek door Koenen tijdens de boerenbruiloft van carnavalsvereniging De Saksen, waar het stel het boerenbruidspaar vormde. In hun nieuwe huis in Voorhout blikte het kersverse bruidspaar terug op een hele mooie dag. "Wij wilden dit feest beslist in onze prachtige gemeente vieren. Daarom hebben wij voor Park Rusthoff als trouwlocatie gekozen en van het diner in de Tulphoeve in Voorhout genoten." Op vrijdag volgde er een receptie in Grand Café Graaf Jan.

Wisselingen in de raad

Foto: Nico Kuyt

Paul Witteman neemt in september de plaats in de raad van Joost van Doesburg (PvdA) in. Hij stopt na vijfenhalf jaar, omdat gezin, werk en raadslid niet meer te combineren viel. Van Doesburg kreeg als dank voor zijn inzet de Jacoba van Beierenpenning (foto). Bij de ChristenUnie vervangt Joanne de Mooij tijdelijk Shari van den Hout.

Drie vernieuwde banen voor SVV

Onderschrift: Wethouder Arno van Kempen en voorzitter Diego Wever (SVV) openen het hek naar de drie vernieuwde tennisbanen met Match clay. | Foto: Piet de Boer)

Tennisvereniging SV Voorhout (SVV) heeft met subsidie van de gemeente drie tennisbanen kunnen vernieuwen. De nieuwe tennisbanen van Match Clay zijn ook in de winter bespeelbaar. "Een wens van de leden", vertelt de jonge voorzitter Diego Wever. "Driekwart van de leden heeft aangegeven liever buiten te tennissen dan in een hal." Op vrijdag 6 september openden wethouder Arno van Kempen en Wever het hek van de nieuwe banen en ze speelden daarna een potje tennis. SVV behoort tot een van de oudste tennisverenigingen in Nederland. In maart bereikte de club de eerbiedwaardige leeftijd van 66 jaar. De club startte in 1953 met twee banen bij voormalig Café de Bonte Koe. Het café is clubhuis en kleedkamer. SVV verhuisde in 1965 naar de huidige locatie aan de Sportlaan.

Dichtbundel 'Durf te dromen'

Mensen die zich minder makkelijk mondeling of schriftelijk uiten kunnen aanschuiven bij Taalcafés van het Taalhuis. Ook in Sassenheim. ''Het is fijn omdat iedereen hier taal leert,'' zegt Ana (65). Ze spreekt van huis uit vloeiend Spaans en nu spreekt en schrijft ze ook Nederlands. Haar eerste gedicht staat in de bundel 'Durf te dromen', die is verschenen naar aanleiding van de Week van de Alfabetisering. Jaarlijks heeft het Taalhuis een project. Vorig jaar een Taalbus, nu een dichtbundel met 55 gedichten van deelnemers en coaches. In het boekje staan onder andere bijdragen van mannen en vrouwen uit Turkije, Syrië en Brazilië. Vrijwilliger Anneke krijgt in de bibliotheek het eerste exemplaar. De opbrengst van de bundel is bedoeld voor het Taalhuis en de Taalcafés.

Feestweken nog steeds populair

De najaarsfeesten in Voorhout en Sassenheim staan garant voor gezelligheid. Of het nu de spelletjes- en kaartavonden, de ringsteekcompetities of de bezoekjes aan de kermis zijn, de Oranje Vereniging Voorhout en de Oranjevereniging Sassenheim weten ieder jaar weer een mooi programma neer te zetten. Beide dorpen hadden ook dit jaar een prikkelarme kermismiddag; geen muziek, geen lichten, maar juist rust op het terrein. Voor de feesttent in Sassenheim was zoveel animo dat de rij voor de voorverkoop van de toegangskaarten tot aan sportcomplex De Wasbeek stond. Alle kaarten voor de vrijdag- en zaterdagavond waren dan ook binnen enkele uren uitverkocht.

Veilig naar school

De Springplank ligt beschut tussen de hoge flats van Sassenheim. Wethouder voor onderwijs Arno van Kempen spreekt de kinderen en ouders op het schoolplein toe. ''De scholen zijn weer begonnen''. Hij doet een oproep aan automobilisten en andere weggebruikers op te passen in het verkeer. Kinderen zijn kwetsbaar.

Klaprooshof schrijft historie

De bewoners en oud-bewoners van de huizen Klaprooshof 2 tot en met 20 in Voorhout hebben hun eigen geschiedenis geschreven. Het boek, met alle verhalen over 25 jaar Klaprooshof, is zaterdag 21 september gepresenteerd. Initiatiefnemer Arie Dwarswaard kreeg het eerste exemplaar uitgereikt. Het Jacoba van Beierenfonds deed een bijdrage.

Asbest na brand

Op dinsdagavond 1 oktober is er een grote brand geweest in een bedrijfspand aan de Akervoorderlaan in Lisse waarbij asbest is vrijgekomen, waarna op woensdagochtend een NL Alert is verstuurd. Ook in Sassenheim is de asbest neergekomen in het gebied tot en met de Teylingerlaan. De brandweer heeft daar de auto's schoongespoten.

Molen opnieuw verlicht

In 2000 heeft Rotaryclub Voorhout met een kaarsenactie de molen 'Hoop doet leven' in het licht gezet. De afgelopen jaren werkte de verlichting echter niet meer. Na contact met de Rijnlandse Molenstichting zijn door Rotaryclub de technische apparaten van de molenverlichting vervangen en zijn de vier inbouw spots weer in bedrijf gesteld.


Veel matches op HLT-Beursvloer

De HLT Uitdaging organiseert en faciliteert samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, vrijwilligersorganisaties, burgerinitiatieven en het bedrijfsleven. | Foto: PR Foto: Frans Eijck

Handelen met gesloten beurs, samenwerken en mooie verbindingen leggen. Dit gebeurde allemaal tijdens een eerste HLT- Beursvloer die de HLT Uitdaging organiseerde op donderdag 31 oktober bij CNB in Lisse. De eerste HLT Beursvloer trok ruim 120 deelnemers. In de goed gevulde ontvangsthal van het handelscentrum ontmoetten vragers en aanbieders van sociaal/maatschappelijk en ondernemend Hillegom, Lisse en Teylingen elkaar en dit resulteerde in 84 matches. De maatschappelijke waarde van de matches: vrijwillige ondernemers inzet, materialen/faciliteiten en expertise bedraagt 17.840 euro. Met de matches die vooraf gemaakt zijn voor een bedrag van 13.020 euro levert deze maatschappelijke Beursvloer een totaalwaarde van 30.860 euro op.

Geslaagde Halloween

| Foto: Edwin van der Wijngaard Foto: Edwin van der Wijngaard

Park Rusthoff werd op zaterdag 26 oktober omgetoverd in een griezelig park. Voor de zestiende keer namen spoken, geesten en griezels het tijdens Halloween even over. De kinderen mochten Sherlock Holmes helpen om de moordenaar van de gravin te vinden. Na een flinke speurtocht was het bij alle kinderen duidelijk dat de de kok de dader was.

Vervanging Warmonderhekbrug

Foto: pr.

Op basis van jaarlijkse inspecties van bruggen is gebleken dat de Warmonderhekbrug om veiligheidsredenen op korte termijn dient te worden vervangen. Om dit werk uit te voeren zal Warmond vanaf de Oranje Nassaulaan gedurende zo'n vijf maanden worden afgesloten. Voor fietsers wordt een tijdelijke brug gerealiseerd, anders moeten zij vijf kilometer omfietsen. Voor auto's is er geen alternatief mogelijk. Om Warmond via de noordzijde bereikbaar te houden, kan het project herinrichting Herenweg pas in uitvoering na de vervanging. Daardoor wordt de 30-kilometer zone ook uitgesteld, dit tot verontwaardiging van meerdere inwoners. Ook de politiek roert zich en stelt vragen. In december werd gesproken over een mogelijke tussenoplossing.

Papierwinkel helpt bij administratie

Wethouder Arno van Kempen snijdt de taart aan. | Foto: PR

In oktober werd de pilot De Papierwinkel in gebouw De Spelewey aan de Pieter Breughelhof in Voorhout officieel geopend door wethouder Arno van Kempen. Vrijwilligers zittenop vrijdagmorgen van 9.30 tot 11.30 uur klaar om mensen te ontvangen die ondersteuning nodig hebben bij het invullen van formulieren. Het kan betrekking hebben op aanvragen, administratieve of financiële vragen waar zij zelf met geen mogelijkheid komen. Het is een samenwerking tussen Welzijnskwartier Teylingen, Sociaal team, Vluchtelingenwerk Nederland, Kwadraad, MEE, Humanitas en ISD Bollenstreek. Na een half jaar volgt een evaluatie. Daarna zullen ook Sassenheim en Warmond waarschijnlijk een Papierwinkel krijgen.

Belangstelling voor Jumelage groeit

Foto: Nico Kuyt

Een groep inwoners en belangstellenden bracht eind oktober een bezoek aan de partnergemeente Champigné. Met 35 personen een grote. Naast zes jongeren, gingen er ook vier politici en de raadsgriffier mee. En dat is iets nieuws. In mei stuurde de Stichting Jumelage Warmond Champigné (JWC) een brief naar de raadsfracties. De JWC denkt na over een intensivering van de stedenband en nodigde hen uit om mee te gaan met het geplande bezoek aan Champigné. Het CDA, de ChristenUnie en D66 gaven hier gehoor aan. GroenLinks wilde wel mee, maar was wegens omstandigheden verhinderd. De partnergemeente had een dagvullend programma opgesteld rond de thema´s duurzaamheid, jeugdzorg en ervaringen met gemeentelijke fusies, want ook Champigné heeft dit beleefd.

Duurzaamheidsprijs

Van der Hulst Bouwbedrijf heeft de Duurzaamheidsprijs 2019 gewonnen. Het bedrijf bouwde onder andere 33 woningen in Teylingen met een Plus-Op-de-Meter (POM). Met deze energie producerende woningen hadden de Bollenstreek en Nederland een primeur. De woningen van de toekomst staan in de wijk De Wals van het plan Hooghkamer.

Lintjes bij de brandweer

Burgemeester Carla Breuer mocht begin november drie koninklijke onderscheidingen uitreiken. Zij speldde Piet Sikking, Ton Markwat en Louis Strijk een onderscheiding op het uniform. Sikking is al 26 jaar brandweerman en kwam bij het korps via zijn schoonvader. Ton Markwat is ook op een bijzondere wijze bij de brandweer gekomen. Hij besloot met een vriend te gaan kijken bij een grote brand. De vader van zijn vriend stond daar te blussen en zette de jongens meteen aan het werk. Het leverde een brandweercarrière van 25 jaar op. Louis Strijk is vrijwilliger geweest bij diverse korpsen waarvan de laatste 12,5 jaar in Sassenheim. Bijzonder is, dat hij 33 jaar op Schiphol werkte als brandweerman. De mannen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Moeizaam akkoord voor Begroting

Foto: Nico Kuyt

Het debat in de gemeenteraad over de Begroting verzandde soms in een lichte verwarring. Maar de raad kon het stuk na zo´n vijf uur vergaderen toch bij meerderheid aannemen, weliswaar met diverse wijzigingen en wat geschuif van gelden uit en in de algemene reserve. De Begroting van de gemeente moet sluitend zijn. Bij het opstellen zag het er niet zo rooskleurig uit en moest er bezuinigd worden. B&W stelde een aantal posten voor. En daarmee kwam 2020 uit op een klein plusje. Maar een aantal van deze maatregelen was tegen de zin van de raad. Zoals het invoeren van een hondenbelasting en het juist weer niet invoeren van een toeristenbelasting. Het schrappen van de bijdrage aan het muziekonderwijs op scholen, daar zat volgens een meerderheid totaal geen muziek in. Het blijft.

Koning op bezoek bij Fietsmaatjes

Foto: FBH / BART HOMBURG @N

Koning Willem-Alexander bezocht op donderdag 28 november Koudenhoorn om als beschermheer van het Oranjefonds zijn waardering te tonen voor het project Fietsmaatjes, het project van Tekla Zwinkels en Jan Burgmeijer uit Warmond. Het lokale initiatief wordt landelijk uitgerold. Fietsmaatjes is vooral bedoeld voor mensen die minder mobiel zijn en weinig buiten komen. Zij kunnen met een vrijwilliger - het fietsmaatje- samen op pad gaan naar een stad maar de natuur opzoeken. Een uitkomst voor mensen die slecht ter been zijn of een beperking hebben opgelopen. ''Je voelt je weer vrij'', zegt de 95-jarige Johan Waanders, die later met koning samen mocht fietsen. ''Je krijgt weer energie.''

115 verjaardagskaarsjes Crescendo

Alle orkesten van Crescendo spelen het speciaal gecomponeerde jubileumstuk High 5 for 115 van Michel de Haas tijdens het Jubileumconcert op 23 november 2019

Op 4 september is Harmonievereniging Crescendo Sassenheim 115 jaar geworden. Dat maakt Crescendo de oudste muziekvereniging van Teylingen. Crescendo begon ooit als fanfare en werd voornamelijk ingezet als begeleiding van de zendingsfeesten bij Huis Ter Leede in Sassenheim. Rond 1953 werd Crescendo een officiële harmonievereniging. Om dit bijzondere jubileum te vieren organiseerde de vereniging, samen met verschillende verenigingen en organisaties uit de Duin- en Bollenstreek, een jaar lang concerten en activiteiten; te beginnen met het Jubileumconcert op zaterdag 23 november. In Hotel Van der Valk maakten de drie orkesten van Crescendo er een spetterende muzikale bijeenkomst van.

HLT op koers

De burgemeesters plaatsen de drie kernwaarden van HLT -verbindend, krachtig en inventief- op de taart. | Foto: Willem Krol Foto: Willem Krol

De ambtelijke organisatie HLTsamen ligt na 2,5 jaar op koers, zo staat in een onafhankelijk rapport van bureau Berenschot. Met de fusie van de ambtelijke diensten van Teylingen, Lisse en Hillegom is de kwaliteit van de externe dienstverlening overwegend als 'goed' ervaren. Die kwaliteit is echter niet verbeterd, wat wel werd verwacht.

Kunstweek sluit af in huiskamer

De Kunstweek Warmond werd op zondag 10 november afgesloten met het huiskamerfestival, dat wordt georganiseerd door de kleinKust in de Kamer (kKiik). In acht huiskamers traden artiesten op, een verdubbeling van vorig jaar. De populariteit van het festival en de Kunstweek stijgt nog steeds.

Groen en Doen

Wethouder Rob ten Boden giet water in de klimaattafel. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Tientallen geïnteresseerden en betrokkenen lieten zich informeren bij de standhouders tijdens de eerste Groen en Doen markt in de bibliotheek Sassenheim. De klimaattafel, werd door de wethouder in werking gesteld en waarop werd getoond hoe op een natuurlijke wijze met overtollig regenwater kan worden verwerkt en hergebruikt.

Zes keer Zilveren Barensteel uitgereikt

Foto: Piet van Kampen

In 2019 is de Zilveren Barenstelen zes keer uitgereikt. De laatste van dit jaar ging naar Anja Vonk-Kuijper (75). Zij kreeg op donderdag 19 december de gemeentelijke onderscheiding opgespeld door wethouder Arno van Kempen. Vonk ontving de Barensteel vanwege haar vrijwilligerswerk bij het Hospice Duin- en Bollenstreek, waar ze al vanaf de oprichting in 2007 actief is. Op 19 december nam ze afscheid van dit vrijwilligerswerk. Daarnaast is ze sinds 2011 actief bij de Voedselbank en schenkt ze koffie in verzorgingstehuis Sassembourg. Eerder zette zij zich in voor de Zonnebloem en collecteerde voor meerdere goede doelen. De andere Zilveren Barenstelen gingen in 2019 naar Ger Leepel, George Germans, Willy van der Lans (op de foto), en Corine en Edwin Handgraaf.

Wethouder Ten Boden stopt

Foto: Nico Kuyt

Wethouder Rob ten Boden legde op donderdag 19 december na anderhalf jaar zijn taken neer. In november bood de Trilokaal-wethouder zijn ontslag aan de gemeenteraad aan. Ten Boden laat in zijn ontslagbrief weten dat hij verwacht buiten de politieke arena meer te kunnen bereiken dan daarbinnen. Ook is de gezondheidstoestand van zijn vrouw een belangrijke overweging bij zijn besluit. Ten Boden heeft zich als raadslid en wethouder zestien jaar ingezet in de gemeentelijke politiek. Voor zijn jarenlange werk als raadslid ontving hij in 2018 al een koninklijke onderscheiding (foto). Ten Boden is de tweede wethouder in het college die vroegtijdig stopt, voor de zomer legde ook Bas Brekelmans zijn functie neer. Wie Ten Boden opvolgt, is nog niet bekend.

Teylinger Trofee voor In de Buurt

Foto: Piet van Kampen

Deelnemers van In de Buurt van Raamwerk ontvingen in december uit handen van wethouder Arno van Kempen de Teylinger Trofee. Dit project maakt zich onderscheidend omdat Raamwerk samen met vrijwilligers en organisaties activiteiten organiseert om mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking te betrekken bij een inclusieve samenleving. Activiteiten zijn onder andere het huis aan huis glas ophalen, het onderhouden van het terrein bij Hotel Van der Valk, het helpen bij de Hondenopvang Kwispelbrigade en het zingen met ouderen in Sassembourg. De herkenbaarheid en het enthousiasme bij de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden in de buurt maakt dit een uniek project. De andere twee genomineerden waren Kerstwandeling Sassenheim en Sassemkwizzt.

'Tuinen van de Ruïne'

Foto: Wil van Elk

De commissie gaat voor de 'Tuinen van de Ruïne', het plan om de Ruïne van Teylingen aantrekkelijker te maken voor bezoekers. In het plan wordt de Westerbeekschuur gesloopt en komt er een nieuw bezoekerscentrum. De kaasschuur naast de Ruïne kan, na een opknapbeurt, ingezet worden voor horeca. Het plan wordt in 2020 verder uitgewerkt.

Koninklijk lintje voor Marcel Floor

Burgemeester Carla Breuer met Marcel Floor, zijn vrouw Marloes en zoon Siem. | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

Nietsvermoedend viert Marcel Floor het afsluitende feest van het jubileumjaar van St. Cecilia mee. De voorzitter van de honderdjarige denkt dat een quiz gaat beginnen, als burgemeester Carla Breuer binnen komt. Zij mag hem vertellen dat hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Een terechte onderscheiding voor een vrijwilliger in hart en nieren. Naast voorzitter van St. Cecilia, is hij de drijvende kracht achter veel (jubileum)activiteiten van de muziekvereniging, was hij leiding bij Scoutinggroep Boerhaave (en organiseerde de Grootste Vossenjacht en het Grootste Doolhof aller tijden), wist koperensemble BRASSO op Lowlands te krijgen, is vrijwilliger bij de Oranje Vereniging Voorhout, initiator van de GoedtFout show en de bedenker van het Kuipzwamgilde.

Nieuwe lesbrief

Foto: pr.

Na de fusie van Warmond, Voorhout en Sassenheim tot Teylingen, hebben de drie historische verenigingen een lesbrief voor basisscholen samengesteld over de historie van deze drie dorpen. Voor 2020 is de lesbrief vernieuwd. Burgemeester Carla Breuer kreeg op woensdag 18 december het eerste nieuwe exemplaar uitgereikt.

Broedermuseum gesloten

Broeder Theo Blokland geeft uitleg tijdens de OMD van 2019. | Foto: pr./H. Heuzen Foto: pr.

Het Broedermuseum in de BNS heeft dit najaar definitief zijn deuren gesloten. Incidenteel was het museum op verzoek open, maar dat is nu verleden tijd. De voorwerpen uit het museum worden aan het einde van het jaar verdeeld onder een aantal locaties. Ook de Historische Kring Voorhout krijgt een deel van de collectie.

Gelukkig 2020!

Foto: pr

De redactie, correspondenten en fotografen van De Teylinger wensen u een gezond en gelukkig nieuwjaar!

Marieke Kamer-Voorn, Nico Kuyt, Mandy van Leeuwen, Piet van Kampen, Piet de Boer, Lotte Zoet, Peter Schipper en Willem Krol.