De Teylinger

21 juni 2017

De Teylinger 21 juni 2017


Subsidie Bassets voor kunstgras

Bij The Bassets wordt het gras vervangen door kunstgras. | Foto: MV

Sassenheim n De rugbyclub The Bassets vonden vorige week geen enkele tegenstand in de raadscommissie Welzijn voor de wens voor een kunstgrasveld. Zij scoorden met een schot doel en krijgen daarmee een subsidie van 576.000 euro.

Door Nico Kuyt

De club groeit de laatste tijd danig in sportief succes en ook in het aantal leden. Het sportcomplex aan de Vijfmeiweg begint een beetje te knellen. De nationale rugbybond eist nu dat teams in de ereklasse moeten beschikken over een kunstgrasveld of anders toch wel twee grasvelden. Maar daarnaast is tevens de capaciteit van het hoofdveld en trainingsveldje onvoldoende. De kwaliteit van het veld heeft het ernstig te verduren door overbelasting.

Kurk

Verhuizing is geen optie, dus moet binnen het huidige complex naar alternatieven gezocht worden. Alleen een kunstgrasveld kan een oplossing bieden, want voor twee natuurgrasvelden is geen plek. En de commissie was het vorige week helemaal eens met het kunstgras. Het moet nog door de gemeenteraad worden afgehamerd, maar dan krijgt de club 540.000 euro voor de aanleg daarvan en een aanvullende 36.000 euro voor de meerkosten voor kurk infill in plaats van rubbergranulaat. Het rubber ligt de laatste tijd wat onder vuur over vermeende schadelijkheid voor de gezondheid. Wethouder Bas Brekelmans krijgt meermalen per maand ouders en voetbalverenigingen te spreken die zich nog zorgen maken, zo gaf hij aan. De gemeente is van plan om ook bij toekomstige aanleg over te gaan voor een veilige infill.

Aanleg in de zomer

Er komt niet een grote actie om al de kunstgrasvelden in een keer te vervangen. De eerstvolgende kandidaat is de uitbreiding van sportpark Elsgeest in Voorhout. Het kurk is wel duurder, maar heeft ook voordelen, zo meldde raadslid Dion Piket (Trilokaal). Het rubber vangt in plaats van kurk veel hitte op. Daarnaast ligt er een voordeel in de vochtigheid. Op zijn beurt neemt het kurk de vochtigheid van de morgendauw weer beter op. The Bassets willen deze zomer het veld aanleggen, zodat zij het nieuwe seizoen van start kunnen gaan op het kunstgrasveld.

Kaagweek

Warmond n De droge Kaagweek is van donderdag 22 tot en met zondag 25 juni. Op zaterdag 24 juni is de Bosloop, een hardloopwedstrijd door het bos van Kranz. Om 9.30 uur kan de jeugd zich inschrijven aan het begin van de Beatrixlaan. De loop voor de jeugd begint om 10.00 uur. Om 11.00 uur begint de loop voor de 5 en 10 kilometer. De prijsuitreiking is aansluitend na de loop. Voor leden van de VWF is de loop gratis.

Presentatie Boerhaave boek

Voorhout n Op spectaculaire wijze wordt het eerste exemplaar van het boek 'Boerhaave Huis en Tuin' op donderdag 22 juni gepresenteerd.

Het kerkplein, dat voor deze gelegenheid autovrij wordt gemaakt, is vanaf 19.30 uur geopend en er zijn zitplaatsen gereserveerd voor belangstellenden die slecht ter been zijn. Om 20.00 uur start de culturele voorstelling en om 20.45 uur vindt de aankomst van het eerste Boerhaaveboek plaats. Tot 22.30 uur kunnen intekenaars hun boek afhalen in de Boerhaavetuin. Bij slecht weer vindt de presentatie plaats in de Sint Bartholomeuskerk.

Schrijver Paul Jochemsz en zijn redactieteam zijn bijna twee jaar bezig geweest met het verzamelen van informatie en het houden van interviews voor het boek.

Afscheidsconcert de Lenteklokjes

Sassenheim n Na bijna 85 jaar geeft kinderkoor De Lenteklokjes het laatste concert op zaterdag 24 juni in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40A).

Honderden kinderen hebben gezongen bij het kinderkoor. In de hoogtijdagen bestond dit koor uit bijna 150 zangers en zangeressen van jong tot oud. Tijden veranderen, ondanks dat kinderkoor de Lenteklokjes al jaren een stabiel aantal koorleden heeft, zijn dat er veel te weinig om van een financieel gezonde situatie te kunnen spreken. Het heeft het bestuur doen besluiten niet meer aan het nieuwe seizoen te beginnen. De oudere leden gaan echter wel zelfstandig door en vormen onder de naam Caprice een nieuw koor.

Het laatste concert van de Lenteklokjes begint om 19.30 uur, de zaal gaat open om 19.15 uur. De entree is 6 euro, kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 4 euro.

Foto: pr.

Verhalen-
karavaan

Meer dan Kleine café aan de haven

Juf Gonny neemt afscheid

En dan gaat
de telefoon...
geslaagd!

Kindergemeenteraad n de week in beeld

Het onderwijshart van juf Gonny

Juf Gonny in de klas met haar 'Pinguins'. | Foto: pr. Foto: pr.

n Ambassadeur Antoniusschool met pensioen

Voorhout n Velen kennen haar als die fijne juf met die lieve lach en een luisterend oor. Gonny Devilee neemt na 25 jaar afscheid van de Antoniusschool.

"Deze kreeg ik van een leerlinge," zegt Gonny Devilee (63) terwijl ze een schelp tevoorschijn haalt. "Ze wist ontzettend veel van de zee, schelp- en schaaldieren. Als ze er dan over vertelde, dan stond ik iedere keer versteld. Bij haar thuis liep het niet zo lekker, maar door die gesprekjes over de zee kon ik wel iets voor haar betekenen. Ze werd gezien, dat vond ze fijn. Deze doe ik dus niet meer weg."

Het is typisch Gonny, zegt directeur Dorien van Doeveren. "Zo is ze: een gedreven leerkracht met passie voor het vak. Iemand met een echt onderwijshart."

Heel jong wist Gonny het al: ik word juf. "Ik was altijd in de weer met mijn neefjes en nichtjes. Als er een verjaardag was, dan vermaakte ik ze in de tuin. Mijn moeder vond het wel makkelijk, die had geen omkijken naar ons," lacht ze.

Onbevangen

Een kwart eeuw was Gonny aan de Antoniusschool verbonden. Na haar werk op de Flamingo school in de Poelpolder in Lisse, kwam ze via enkele andere scholen als invalkracht op de basisschool in Voorhout terecht, die toen nog in de Ter Haar Romenystraat stond. Haar werk met de kleuters beviel zowel Gonny als wijlen directeur Ben Went zo goed, dat ze een vast contract kreeg. Vanaf augustus 1992 is ze vervolgens 25 jaar lang een van dé kleuterjuffen. Ze maakte van alles mee; de verhuizing naar de nieuwe locatie aan de Jacoba van Beierenweg, als auteur het (inmiddels) oude schoollied maken. Maar boven alles genoot ze iedere werkdag van háár kleuters. "Je ziet ze in twee jaar tijd zo ontzettend groeien, zowel letterlijk al figuurlijk. Kleuters zijn heerlijk onbevangen; ze zeggen alles en willen bovendien alles weten. Heerlijk vind ik dat!" Van Doeveren knikt: "Gonny haalt alles uit de kast om het kind en de groep te laten ontwikkelen. Haar kracht is de warmte, en op niveau van het kind communiceren, waardoor ze weet wat het kind nodig heeft. Ieder kind voelt zich gezien, gehoord en begrepen."

Receptie

Vrijdag 23 juni wordt een bijzondere dag voor Gonny, want na 37 jaar in het onderwijs zwaait ze af bij 'haar Antonius'. Het ochtendprogramma is samen met de kinderen en blijft nog een verrassing. In de middaguren is er op school van 15.00 tot 16.30 uur een receptie voor iedereen die haar gedag wil zeggen. Het wordt vast een dag met een lach en een traan, beaamt Gonny: "Ik weet niet hoe de dag gaat lopen, maar een ding weet ik zeker: ik ga mijn kleuters wel missen hoor". Omgekeerd is dat ook zeker zo, besluit Van Doeveren: "Ze heeft zo'n positieve invloed op de school en was een echte ambassadeur. We gaan haar passie, enthousiasme en stralende persoonlijkheid zeker missen".

Is Tom de Kruif de beste geschiedenisleraar 2017?

Foto: pr.

Sassenheim n Vijf docenten uit het voortgezet onderwijs zijn genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar 2017. Een prijs die dit jaar voor de vierde keer wordt uitgereikt door het Rijksmuseum, in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief. Een van de kanshebbers is Tom de Kruif, leraar Geschiedenis op het Rijnlands Lyceum Sassenheim.

Hij neemt het op tegen nog vier genomineerden: Joost van Oort (Sint Joris College, Eindhoven), Michiel Broekema (Dr. Aletta Jacbos College, Hoogezand), Gerry Faber (Dalton Lyceum, Barendrecht) en Helene Kroon (Van Lodenstein College, Amersfoort).

Bevlogen

De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begon in maart van dit jaar. Leerlingen, directies en collega's stuurden meer dan 250 formulieren in, waarmee ze hun leraar voordroegen. Leden van de vakjury, bestaande uit vooraanstaande historici en experts uit het onderwijsveld, bezochten na de selectie een vijftiental docenten op school en woonden hun lessen bij. Ze spraken met collega's, leerlingen en de voorgedragen leraar. De jury heeft nu de top 5 gekozen. Zij zijn volgens de jury allen topkandidaten: zeer bevlogen geschiedenisleraren met uitzonderlijke kwaliteiten.

Heden en verleden verbinden

Juryvoorzitter Martine Gosselink, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum: "Ik ben onder de indruk van het niveau van de geschiedenislessen die deze leraren geven. Zij weten de leerlingen te raken door heden en verleden te verbinden, met spannende bronnen en didactisch sterke werkvormen."

De winnaar van de titel Geschiedenisleraar 2017 wordt op 28 oktober in het Rijksmuseum bekendgemaakt.

Extra hoge bekeuringen

Voorhout n De politie controleert de komende tijd extra bij de Nagelbrug. Vanwege de aanleg van de turborotonde zijn daar verkeersomleidingen tot en met oktober, maar die worden niet altijd goed gevolgd. Automobilisten draaien hun voertuig halverwege bij sportpark Elsgeest of bij op de Rijnsburgerweg bij de BNS om naar Voorhout of Noordwijk te gaan. Volgens omleidingsroutes moeten ze echter doorrijden tot de rotondes bij Akzo of in Noordwijk. Door de omleidingsroutes niet te volgen stroopt het verkeer regelmatig op. De politie waarschuwt dat de boete bij de Nagelbrug extra hoog is vanwege 'werk in uitvoering'. De aanleg van de turborotonde is aan het einde van dit jaar voltooid.

Een duik in het sport- en verenigingsleven van Teylingen

Sam Beekman maakt het proefduik tijdens het festival. 'Het was helemaal niet eng!'. | Foto: Piet van Kampen

Sassenheim n Vervelen was onmogelijk afgelopen zaterdag, want met de harddraverij, blaaskapellen bij de haven en het Vrijetijd festival was er genoeg te doen in het centrum.

Wie in het (TOV-)treintje stapte dat door het centrum reed, kwam langs alle activiteiten in het centrum van Sassenheim. Op de warme zaterdag was de eerste stop bij de harddraverij, waar de paarden en hun pikeurs over de Teijlingerlaan raasden. Publiek genoot en hier daar klonk gejuich op als er op het winnende paard was ingezet

De volgende stop was bij de oude haven, waar de muziek van de blaaskapellen vanaf vier uur klonk. Het nieuwe festival 'Blazen aan de haven' bezorgde het publiek op de overvolle terrassen de nodige muzikale gezelligheid. Druk was het ook bij het bezoek van Jill aan boekhandel Wagner, aan de zuidkant van het dorp. Zij deelde aan veel enthousiaste jonge fans handtekeningen uit. Het treintje was op dat moment het enige gemotoriseerde vervoer dat door het centrum reed; vanwege de drukte besloot de politie om auto's en brommers vanaf de Hortuslaan niet meer het centrum in te laten.

De laatste stop is bij het Vrijetijd festival in Park Rusthoff. De grote verenigingen, zoals Ter Leede, Teylingen en TOP ontbraken, maar er zijn natuurlijk nog veel meer andere takken van sport of het verenigingsleven in Teylingen. Volleyballen, badmintonnen of diverse vechtsporten zijn voor sommigen misschien een leuk alternatief. Of misschien wel muzikant bij Adest Musica. De jonge Hugo (4) trommelde er lustig op los maar schudde 'nee' toen hem gevraagd werd of hij later bij de muziek wilde. Jongelui met aanleg voor acteren kunnen bij Theatergroep Teylingen, toneelvereniging Pankras of musicalgroep Up2Stage terecht.

Het duikbassin was een uitdaging voor Sam Beekman. Of hij het eng vond? 'nee hoor, ik was niet bang'. Hij was dan ook in goede handen van de leden van Het Onderwaterbos. Lid van Tjarda of Stichting Oud Sassenheim worden, er was keuze voor jong en senior. En dat was precies de bedoeling van organisator Welzijn Teylingen. De Fietsmaatjes konden een nieuwe vrijwilliger en een aantal gasten verwelkomen. Voor hen was de dag sowieso geslaagd.

Gemeenteraad bestormd door gasten

Een record aan gasten bezocht vorige week de raadscommissie. | Tekst en foto: Nico Kuyt

Teylingen n Het project van de gemeenteraad om inwoners meer te betrekken bij het raadsgebeuren blijkt in Teylingen ongekend populair te zijn.

Is in de omliggende gemeenten de belangstelling maar gering, zo niet in Teylingen. Er blijkt in deze gemeente duidelijk een behoefte te zijn. Vorige week kwam er zelfs een recordaantal van 37 gasten de raad bezoeken. "Het was een goede avond met veel enthousiaste gesprekken", zo kon de griffie tevreden melden. De gasten krijgen uitleg over hoe in het Bestuurscentrum de gemeente wordt bestuurd. Zij bezoeken daarnaast een vergadering van de raadscommissie Ruimte. Iedere maand worden willekeurig inwoners voor de verheldering uitgenodigd, maar ook kunnen zij zichzelf aanmelden om de unieke ervaring te ervaren.

Open avond schooltuin

Sassenheim n Een kijkje nemen in de schooltuin van Park Rusthoff kan op woensdag 28 juni tussen 19.00 en 20.30 uur. Elke week komen daar, onder leiding van een team van altijd gemotiveerde vrijwilligers, ongeveer 140 kinderen van groep zeven van vier Sassenheimse basisscholen onder schooltijd samen om te werken aan een uniek project. De tuin ligt vlak achter Villa Rusthoff.

Kortgeleden heeft het vrijwilligersteam van de schooltuin in Park Rusthoff de eerste Teylinger Vrijwilligers Prijs ontvangen.

Wethouder opent buurttuin

Sassenheim n Wethouder Kees van Velzen heeft gistermiddag, dinsdag 20 juni, de buurttuin aan de Kagerdreef geopend. Op initiatief van een aantal omwonenden en in samenspraak met de kinderopvang naast de tuin en met de wijkregisseur, is een stuk braakliggend grond opgeknapt en deels aangepast tot moestuin.

Het gebied is verdeeld in verschillende 'kamers'. Elke kamer heeft zijn specifieke inrichting en soort beplanting. Door gebruik van bodembedekkend materiaal en bodembedekkende heesters is het onderhoud extensief. Met behulp van een schapenhek is het gebied afgesloten en slechts toegankelijk door twee poortjes. Een deel van de tuin is gereserveerd voor buurttuin.

Anouk Daams in bestuur Jonge Socialisten

Voorhout n Anouk Daams is vorig weekend tijdens het voorjaarscongres van de Jonge Socialisten in de PvdA (JS) gekozen in het nieuwe bestuur.

De Voorhoutse is de afgelopen jaren actief geweest als medeoprichter en secretaris van de JS-afdeling in Zeeland en heeft net haar studie aan het University College Roosevelt in Middelburg afgerond met een major in politicologie, internationaal recht en internationale betrekkingen. Nu wordt zij bestuurslid politiek & campagnes binnen het landelijk bestuur van de JS. De JS is de politieke jongerenorganisatie die verbonden is aan de PvdA voor jongeren van 12 tot en met 28 jaar.

De Amsterdamse Lieke Kuiper (23) is vorig jaar voor twee jaar gekozen tot voorzitter van de JS.

Open dag DVV

Sassenheim n Speeltuinvereniging DVV (Sporthoflaan) organiseert op zaterdag 24 juni een open middag van 13.30 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De kinderen kunnen volop genieten van de vaste speeltoestellen, zoals de grote zandbak, de kabelbaan en de hoge glijbaan. Ook is er een Rad van Avontuur met prijzen voor kinderen en ouders. De ingang van de speeltuin ligt aan de Sporthoflaan, tussen nummers 26 en 28, in Sassenheim. Meer op www.speeltuinverenigingdvv.nl.

Jongeren beginnen later met seks, meer voorlichting over sexting

regio n Jongeren beginnen later met seks dan in het verleden, ze vinden seks fijn en het aantal jongeren dat homoseksualiteit afkeurt is gedaald. Grensoverschrijdend gedrag blijft een punt van zorg en dat geldt ook voor sexting. Dat zijn een paar conclusies uit het derde landelijke onderzoek naar seksueel gedrag van jongeren 'Seks onder je 25e'. Ook de GGD Hollands Midden heeft aan dat onderzoek meegewerkt.

Hoeveel jongeren versturen nu echt naaktfoto's of -filmpjes van zichzelf? Hoe groot is het probleem van seksuele grensoverschrijding onder jongeren? Hoe goed beschermen jongeren zich tegen zwangerschap en soa tegenwoordig? En hoe staan jongeren anno 2017 tegenover homoseksualiteit? Dit zijn een aantal onderwerpen waarop jongeren van 12 tot 25 jaar bevraagd zijn tijdens het grootschalige onderzoek 'Seks onder je 25e'.

Reactie van 1.000 jongeren

Landelijk hebben 20.500 jongeren aan het onderzoek meegedaan, in Hollands Midden waren dat 1.089 jongeren. In Hollands Midden heeft, in vergelijking met andere regio's, een hoog percentage jongeren gereageerd op het verzoek om aan het onderzoek mee te doen. Veel uitkomsten op landelijk niveau zijn qua percentage gelijk
aan de uitkomsten voor Hollands Midden.

Positieve ontwikkelingen

In vergelijking met de landelijke uitkomsten verschillen die van jongeren uit Hollands Midden niet veel. Jongeren hebben tussen hun achttiende en negentiende jaar voor de eerste geslachtsgemeenschap, dat was in 2012 nog rond het zeventiende jaar. Dit is een gunstige ontwikkeling, omdat 'oudere' jongeren weerbaarder zijn. Dat wil zeggen ze zijn beter in staat zich te beschermen tegen soa en ongeplande zwangerschappen.

Daarnaast geeft 95 procent van de jongens en 91 procent van de meisjes in Hollands Midden aan te genieten van seks.

Jongeren in Hollands Midden zijn toleranter geworden naar jongens die in het openbaar met elkaar zoenen. Eén op de vijf jongens en één op de tien meisjes geeft aan dit een probleem te vinden, terwijl dit in 2012 nog de helft van de jongens en een kwart van de meisjes was.

Punten van aandacht

Extra aandacht en voorlichting blijven nodig voor jongeren die op jonge leeftijd hun eerste seksuele ervaringen hebben en dan minder weerbaar zijn.

Ook moet er aandacht blijven voor jongeren die te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Al blijkt dat in onze regio het aantal jongeren dat dit overkomt iets is gedaald. Drie procent van de jongens en bijna vijftien procent van de meisjes geeft aan dit gedrag te hebben ervaren.

Sexting

Verder is te zien dat meer jongeren aan sexting doen; het versturen van seksueel getinte beelden, filmpjes of teksten via internet of sociale media. Bijna 17 procent van de jongens en 15 procent van de meisjes hebben in het afgelopen half jaar een naaktfoto of seksfilmpje aan iemand gestuurd.

Het is belangrijk dat hier aandacht voor is, want één op de vijf jongens en ruim de helft van de meisjes heeft een negatieve ervaring met sexting. Het gaat dan vaak om het delen van die beelden met derden.

De vlag kan uit: geslaagd!

De vlag kan uit voor Bo en Merel. Zij zijn geslaagd voor de havo. | Foto: MV

Teylingen n De spanning was vorige week woensdag om te snijden in huize Vonk in Sassenheim. Oudste dochter Bo (17) dacht aan een herkansing voor wiskunde, maar kreeg tussen 11.00 en 12.00 uur toch goed nieuws. Dat had nog wel veel voeten in de aarde, vertelt vader Ronald. "Om half 12 werd er gebeld, maar toen viel de telefoon uit. Kregen we appje van de mentor dat we wel bereikbaar moesten zijn. Gelukkig belde ze terug." Bo: "Toen hoorde ik dat ik geslaagd was." Ronald: "Ze ging wel even door het dak hoor".

De vlag hangt uit, met de schooltas eraan natuurlijk. Gekleurde vlaggetjes wapperen in de wind. Buurmeisje Merel van Paridon komt langs. Ook zij is geslaagd voor de havo op het Rijnlands Lyceum. "Met 0,1 punt hoor. Ik dacht echt dat ik een herkansing had, maar toen werd ik gebeld dat ik geslaagd ben", zegt ze blij. Merel gaat in het najaar starten met de opleiding Luchtvaart in Amsterdam. "Een hele brede opleiding, je kan er alle kanten mee op. Ik hoop ooit piloot te worden." Bo kiest voor een andere richting. Na de vakantie begint ze met Halo in Den Haag. Daarnaast wacht een nieuw avontuur: de voetbalster maakt de overstap van Ter Leede naar Ado Den Haag.

Op 30 juni krijgen de meiden hun diploma, maar natuurlijk wachten ze niet tot die dag om het te vieren. "Vanavond gaan we feesten!"

Veel clubkampioenen bij Barends Sport

Foto: pr.

Voorhout n Het Open Club kampioenschap bij Barends Sport trok op zondag 18 juni veel judoka's naar Voorhout. Ondanks Vaderdag waren veel leerlingen aanwezig om onderling uit te maken wie zich tot clubkampioen mocht laten kronen.

Er werd sportief gestreden, onder toeziend oog van alle familie en vrienden.

De volgende judoka's hebben een medaille gewonnen:

Goud:

Thijs Beckman, Tycho Klomp, Timo Vrisekoop, Giso van Zelm van Eldik, Laura Hermans, Mohammed Ahmed, Maik van den Haak, Sytze Postma, Liv Koelewijn, Tim van Steijn, Mika van der Pal, Bo Lin, Geus Harteveld, Myrthe Dekker, Calvin Kersten, Angelot Roseboom, Bas Verwer, Marijn van Staveren, Stefan van Egmond.

Zilver:

Thijs van der Riet, Wiktor Tomaka, Mees de Bruin, Jente Vrisekoop, Thijs van Rooij, Madelief Post, Jaunius Paranaitis, Wout Honsbeek, Jasper Duijnhoven, Beau Keereweer, Ilkay Ciftci, Arthur Sanosian, Victor van Oostveen, Teun van der Wee, Lucas de Vries, Yannick Turk, Ryan van der Molen, Gijs Schlief, Wijnand Marks.

Brons:

Laurens van der Weij, Bruce Macloud, Lars Keereweer, Owen van der Bogaerdt, Walter van Gelder, Bo Smit, Kick Janssen, Daan Peters, Antonie Wempe, Arian Tomaka, Jake Zagers, Stijn Hulsebosch, Zoë Lengton, Yvo van der Poel, Cyprian Owczarek, Stefan Disseldorp, Ilker Ciftci, Jip de Groot, Klaas Hogervorst.

KTS Voorhout

Foto: Tiny van der Zwan

• VMBO basisberoepsgerichte leerweg

SASSENHEIM

Bart Waasdorp, Jorn Paats, Julian Paauw, Tessa van Schie.

VOORHOUT

Anouk Roure, Bart Pols, Damian Timmer, Damian van der Plas, Luwis Kelly, Mike Hulsebosch, Mike Jansen, Ramon Scheltens, Rick Zuidhoek, Sheldon van der Lans, Stan van der Hulst, Thijs Schot, Tom Dol.

WARMOND

Boyd de Vogel, Mark Donkerlo, Rens van der Zwet, Rogier Worst.

•VMBO kaderberoepsgerichte leerweg

SASSENHEIM

Daan de Prie, Danny Prange, Elfie Hoek, Jamie van der Lans, Jan Christian Stapersma, Jeffrey Boon, Jop Kniest, Montana Huijsen, Robert Tom, Tim Gordijn.

VOORHOUT

Dylan van Leeuwerden, Florent van Eldik, Gino van Buuren, Jasmijn Spelt, Olle Roffelsen, Paloma van Buuren.

WARMOND

Nick Heemskerk.

•VMBO theoretische leerweg

SASSENHEIM

Bob van der Plas.

VOORHOUT

Jelle Plevier, Steffi Huyts, Tino Reeuwijk.

RIJNLANDS LYCEUM Sassenheim

• Mavo

SASSENHEIM

Luuk Aartman, Rami Abdirab, Gigi van Aken, Thom van Asselt, Jorik Barteling, Tommy Bemelman, Mark de Bruijn, Kim de Bruijn, Owen Caseley, Niels Ciggaar, Anouk Dietz, Pim van Egmond, Sophie van Erdewijk, Gijs Huitenga, Berkay Karakas, IJsbrand Kooy, Zoey Kuiper, Madelief van der Lugt, Henrike de Muinck, Luca Reijn, Max Slaman, Nathalie Sokolan, Bas Sommer, Anastassija Veressinina, Belle Visser, Pieter-Bas Visser, Nienke Warmerdam, Milou van Weerdenburg, Tamara Willemse, Mila Witteman, Rik van der Zon, Floortje de Zwart.

VOORHOUT

Inge Braaksma, Eduard van Delft, Floyd van Dorp,Sanne van der Geer, Davy de Haas, Fleur Horstmann, Anne Hulhoven,Bas van Loon. Piet Meeuwissen,Joost Mol, Pascal de Raaf,Caressa Rincon Fraile, Lara Sari,Charlotte Schilthuizen, Lisa van der Veld, Stan Verlinden, Harrie Vogelezang, Madelon Wardenier, Levy van der Zwart.

WARMOND

Romy Heemskerk, Jaimy Koppers, Britt de Zwart

• Havo

SASSENHEIM

Anouk Aartman,Bastiaan Barteling, Rosa-Lynn van den Berg, Stijn van Biezen,Leonie Blomsma,Fauve Geerlings, Simone van der Geest, Amber Giesbergen,Bas Gozeling, Guus de Groot, Charlotte Heere, Nikki van den Heuvel, , Martijn van Hulten, Nadine Janssen,Matthijs Jurg,Suzanne Kuijvenhoven,Noortje Laarman, Joeri van der Lans, Bodine van Leeuwen,Blanca van der Linden,Nadin van der Meij, Bryan Omtzigt, Merel van Paridon, Steffi Perfors, Joep Postma, Stan Postma, Mitch Rewijk, Nick Rewijk, Bloeme Rotteveel, Zenne Rotteveel, Julius Ruijgrok,Denise Sep, Vera Sjardijn, Hans Skar,Lisanne Sterk,Martijn Stroeken,Bo Vonk, Marije Vreeburg, Yoni de Vries, Lotte de Vroomen, Lars Warmerdam, Jasper Wijnekus, Jennifer Willemse, Mohammed Zamri, Zakaria Zirar, Fleur van der Zwart, Angelique Zwiers.

VOORHOUT

Dennis Borst, Sjoerd van der Drift,Merel van Hameren,Rick Hogervorst,Tom Hulhoven,Lianne de Jong, Karlijn Ketz, Esmee Koeman,Bernd Landa,Saskia van Leeuwen,Marije Nederpel, Kevin van Putten, Fleur Raaijen, Britt Salfeld, Eden Shikma, Pjotr Snijders, Boyd van Steijn, Fabian Stikkelman, Robin Twigt, Suzan Voorn.

WARMOND

Doris van den Assem,Tom de Hollander,Freek van Noort.

• Vwo

SASSENHEIM

Eva Alkemade, Sjoerd Biemond, Daniëlle van Biezen, Ilse Faber, Roxy Finger, Fenne van der Geest, Mike de Haan, Sietske Hoekstra, Femke Huijzer, Rebecca Hulshof, Sam Hundersmarck, Vince Ippel, Eline Keuning, Daniëlle Koot, Aya Lahlali, Anouk van Loenen, Valentijn Luijk, Elise van der Marel, Marc van der Meij, Anne Schenkels, Annelies Severens, Luna Steenbergen, Bas van der Tas, Sjoerd Vooijs.

VOORHOUT

Sam Aanhane, Jallal Abassi, Robin van Bohemen, Gijs Breedveld, Hidde Carol, Sabine van Epen, Patrick Falkner, Martijn Gorter, Maiko Huyts, Matt van Kempen, Dylan Kooi, Laura van Leeuwen, Robbert Meeuwisse, Louis van Paridon, Ines Roebroeck, Bart Rutgrink, Jesse Sanberg, Tinka Santing, Tim Tomassen, Nienke Veenstra, Ruud Verkleij, Rutger van der Wagt.

WARMOND

Shirley Heineman.

FIORETTI COLLEGE Hillegom

• VMBO theoretische leerweg

SASSENHEIM

Melvin Prins

•VMBO basisberoepsgerichte leerweg

SASSENHEIM

Danique Hoogenboom, Yasmine Ouazzou, Remco de Zeeuw,

•VMBO kaderberoepsgerichte leerweg

SASSENHEIM

Kaylee Geerlings, Donna Hulshof, Silan Sahin, Ghislaine Schippers, Lisa Verbaas, Aleyna Yetim,

FIORETTI COLLEGE Lisse

• Havo

SASSENHEIM

Lisa van Eijk, Lotte Kokshoorn, Ludmila de Bruin

• Atheneum

SASSENHEIM

Gitte Krom, Inge de Willigen, Jesper van der Meij, Marije Faas.

TEYLINGEN COLLEGE LEEUWENHORST Nwh

• Mavo

SASSENHEIM

Jasper van den Bogaard, Wessel van Dam, Maud Hartevelt, Nikita Hartman, Luke Meijles, Daan Nelis, Julian de Ridder.

VOORHOUT

Marlot van Dijk, Flore Fanoy, Mees Kortekaas, Joeri van der Lans, Jasmijn Meeuwis, Eliane Nulkes, Sam van der Plas, Erik Postma, Lotte van Rijn, Dion van der Sanden,Mike van der Sanden,Ozan Tugal, Naomi Vergeer, Jeremi Versteeg, Sophie Vreeburg, Stef Witteman, Stef Zethof.

• Havo

SASSENHEIM

Tijn van Dam, Lotte Heijnen, Alex Hoek,Mees van Leeuwen, Sophie Neuvel, Daan Pouwels, Jan Rotteveel, Sharon van Strien, Berend Verhoeven, Kim Verloop, Denell Visser

VOORHOUT

Luc den Boer, Marijn Brehler, Maarten Brouwer, Rodi Cornelisse, Linda Crabbendam, Fabian Fengler, Amy van der Geest, Thijs van Gils, Linda Hennekes, Annelou Hertogh, Julian Jansze, Calvin Jongeleen, Fleur Koelewijn, Just Koolmees, Kimberly Nierse, Laura Nijman, Ryan Otte, Iris Pool, Britt Roozen, Daan Schot, Sten Turk, Wessel van Velzen, Niels Verhart, Puck Waasdorp, Jasper Weijers, Jo Zima, Lynn van der Zon.

• Atheneum

SASSENHEIM

Ben Blokland, Lennert van Dam, Vivienne van Duijn, Erik Maatje

VOORHOUT

Rosanne Aartman, Roos Andriesse ,Marit de Goede, Cedric Groeneboer, Jade Haasnoot, Luca Hoek, Aron Homan, Ruben Knuppe, Rebecca Sarkis, Bart Scheel, Wouter van der Veer.

• Gymnasium

VOORHOUT

Daphne Harteveld, Oris Heijstek, Wessel Porschen, Murielle Posthuma, Anouk van Rijn, Quinta Sistermans, Imke Stouten.

RIJNLANDS LYCEUM Oegstgeest

• Havo

SASSENHEIM

Nadieh Berger, Yassine Maissa

VOORHOUT

Rinske Lemmers, Floor Looije

WARMOND

Kay Hilders, Marnix Visser

• Vwo

SASSENHEIM

Mandy Heijblok, Wouter de Klerk Wolters, Femke Pijpers

VOORHOUT

Noa Israeli, Wijnand Marks, Annelies van Swet, Luc de Vries

WARMOND

Milan Emanuel, Pim Krikke.

TEYLINGEN COLLEGE DUINZIGT Oegstgeest

• VMBO theoretische leerweg

SASSENHEIM

Florence Beekwilder, Tommie Breugom, Chendo Cornet, Luc de Kruijs, Luke Muller, Iris Willemze, Kelly Willemze.

VOORHOUT

Maurits Bongenaar, Derk Delmee, Nick Faase, Imre Hartevelt, Mike van der Lans, Bart Schoordijk, Matthijs Spelt, Milan Steeneke, Ben Tol, Jim Voorn, Suzan van der Wilden.

WARMOND

Stephen van den Berg, Lorenzo Bito, Sem Gijsman, Femke Huizinga, Enno Korenvaar, Bob Krijt, Lorenzo Louisa, Tomas de Louw.

NORTHGO COLLEGE Noordwijk

• Mavo

SASSENHEIM

Storm Wielders,

VOORHOUT

Rik Bahnmüller, Daniëlle Berkhout, Deroy Bes, Noa van der Boon, Junior Mens Rosado, Kelly Prins, Thom Steendam, Anouschka Verbeek

• Havo

SASSENHEIM

Philip Geenen,

VOORHOUT

Laura Bader, Esther Bredzé, Emmely Brussee, Tess da Camino Soligo, Simone van Dam, Karin van Egmond, Tarik Ftiah, Thomas van Gerven, Joëlla de Graaf, Vincent Hardenberg, Sammy Heinicke, Rhea Hugens, Stan van Kampen, Tim Krabbendam, Famke Lemmers, Annemijn van Meekeren, Imke Nijdam, Elise Opdam, Rik Pols, Frederik van Veen, Bret van Westing, Lynn van Westing, Jari Wielders

WARMOND

Demi van der Mey.

• Vwo

VOORHOUT

Ruby Belfor, Anne Burggraaf, Thijs Carvalhais van der Bijl, Jippe van Daalen, Valentijn Götz, Anouk Heemskerk, Daphne Heemskerk, Florian Herrendorf, Marle van Hienen, Miquel Kemmel, Maarten Korbijn, Rick van der Luijt, Torsten Oosterholt, Karlijn van Rijk, Nick Ruijgrok, Sander Taal, Nancy Zoet

WELLANTCOLLEGE Oegstgeest

• VMBO Theoretische Leerweg

SASSENHEIM

Kim Soesbergen

VOORHOUT

Jasmijn Zonneveld

WARMOND

Anouk de Haas, Daniëlle van Seggelen

• VMBO Kaderberoepsgerichte Leerweg

SASSENHEIM

Manon Hoogervorst, Kiki Jansen, Iris Vlieland, Lars de Vreugd,

VOORHOUT

Merel Broekhof, Jesper van Ispelen, Lisa Versteeg, Tjidde van Woerden

• VMBO Basisberoepsgerichte Leerweg

VOORHOUT

Mark Borst, Dominique Caspers, Stan van Driel, Tessa de Keijzer, Robin van Went.

VISSER 'T HOOFT (Kagerstraat, Leiden)

• Havo

SASSENHEIM

Thomas Demoet, Pim Leichtenberg

VOORHOUT

Friso Postma

• Vwo

SASSENHEIM

Mette Boelens, Coen Huijbrechts, Femke Verdoes

VOORHOUT

Jaap de Graaf, Hidde Wietsma, Emile Zweistra

• Vwo/tto

SASSENHEIM

Merel Reitsma, Stan van Ruiten

VOORHOUT

Wolf Nederpel

WARMOND

Benthe Brouwer, Daphne van Dijk, Frederik Jukema

LIMES PRAKTIJKONDERWIJS Katwijk

• praktijkonderwijs

SASSENHEIM

Shukri Omar Moalim Abdullahi

VOORHOUT

Romy van Eck

VAKCOLLEGE RIJNMOND Katwijk

• VMBO Basisberoepsgerichte Leerweg

SASSENHEIM

Siem van Rijn

• VMBO Kaderberoepsgerichte leerweg

SASSENHEIM

Larissa van Houten

LEONARDO DA VINCI (Lammenschans, Leiden)

• VMBO

VOORHOUT

Dewi Guijt, Melissa Zonneveld

WARMOND

Nick van Riessen

LEONARDO DA VINCI (Kagerstraat Leiden)

• VMBO Theoretische Leerweg

SASSENHEIM

Michelle Arum

WARMOND

Corinda van der Niet

• Havo

VOORHOUT

Elke Ammerlaan

• Vwo

VOORHOUT

Jelle Ammerlaan, Anne van Iterson, Jochem van Iterson

BONAVENTURA COLLEGE Mariënpoelstraat, Leiden

• Havo

SASSENHEIM

Joan van Leeuwen

VOORHOUT

Janina Compeer

WARMOND

Joëlle Berntzen, Zara van Iperen

• Vwo

VOORHOUT

Merel Overbeek

BONAVENTURA COLLEGE Boerhaavelaan, Leiden

• VMBO theoretische leerweg

VOORHOUT

Joyce Kerklaan, Tiffany Smit

• VMBO basisberoepsgerichte leerweg

VOORHOUT

Assila Maleki

Kuifje

Als ik in de studio een rondleiding geef, dan meld ik altijd trots dat Bo 140 vrijwilligers heeft. Toch kunnen we niet altijd en overal bij zijn. Dat klinkt behoorlijk tegenstrijdig. De meeste vrijwilligers zien radio als een hobby en maken het liefst op een vaste dag, op een vaste tijd, in een warme studio hun programma. Niks mis mee, maar we komen daarmee wel Kuifjes te kort.

Zaterdag mocht ik weer eens Kuifje zijn. Waar? Bij een wielerwedstrijd voor vrouwen met start en finish op de Noordwijkse Boulevard. Er waren in totaal zeven mensen van Bo actief. Ik mocht live verslag doen bij start en finish. Voordat de koers van start ging, waren fotografe Monique Velzeboer en Marianne Vos op de Boulevard. Velzeboer heeft een prachtige fototentoonstelling op de Boulevard en een van de sporters die te zien is, is Marianne Vos. Velzeboer direct geïnterviewd en dat levert met haar altijd een leuk gesprek op. Marianne Vos stond er naast, dus ik ging direct naar haar door. Geroutineerd, maar op een leuke niet-voetballersmanier gaf ze prima antwoorden. Als Kuifje had ik toch maar mooi een van de belangrijkste sportvrouwen van Nederland gesproken. En ik ben een echte Kuifje, dus geen selfie met Marianne Vos.

Dan de wedstrijd. De finish is het belangrijkste. Je moet een goede positie zien te vinden. Microfoon in de ene hand, deelnemerslijst in de andere hand. Vlak voor de finish springt mijn cameraman van de motor. Mooi, die is ook klaar voor de finish. Twee Kuifjes van Bo in de aanslag. Publiek is er klaar voor. Speaker op scherp en daar komt een peloton vrouwen op ons afgestormd. Met mijn derde oor luister ik naar de speaker. Met mijn derde oog kijk ik op de deelnemerslijst. En daar is de finish. Gelukkig een wielrenster net voor het peloton en ik kan nog melden wie het is! Dan weer een belangrijk moment. De winnares zoeken voor een interview. Samen met camera-Kuifje zetten we stevig de pas er in en daar staat ze, half verscholen achter een ploegleiderswagen. Ik vuur mijn vragen af gewapend met twee microfoons. Zo ben ik live op de radio en wordt het opgenomen voor tv, Kuifje gaat crossmediaal. Het is gelukt. We pakken nog even de prijsuitreiking mee en dan zit het avontuur er op.

Kuifje en de losgeslagen wielrensters, het boek is uit. Wat was het weer heerlijk om te doen. Live verslaggeving op de radio, mooier werk bestaat er niet. Kuifje keert tevreden huiswaarts. Bent u nou net als ik knap, intelligent, rap van de tongriem, avontuurlijk ingesteld, onverschrokken en vlijmscherp op de moeilijke momenten? Word Kuifje bij Bo!

Ard Zandbergen

Hoofdredacteur Bo

ard@bollenstreekomroep.nl

Rijtest voor jonge automobilisten

Deelnemers krijgen instructies voor het maken van een noodstop op glad wegdek. | Tekst en foto: Remco Out Foto: remco out

regio n Jonge rijbewijsbezitters konden zaterdag 17 juni hun rijvaardigheid testen bij The DriveXperience, ook wel Praktijkdag voor Jonge Autorijders. De dag werd georganiseerd door de gemeentes Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijkerhout.

The DriveXperience wordt door heel Nederland gehouden en wordt in deze regio gesubsidieerd door het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland. De praktijkdag bestond uit drie verschillende onderdelen. De spectaculairste was wel de Track Xperience, waarbij de deelnemer een onverwachte noodstop op een glad stuk weg moest maken. De Hillegomse wethouder Anne de Jong mocht voor de groep als eerst een noodstop uitproberen en dat ging niet helemaal goed. "Het was voor mij ook weer even wennen hoe het zat met je remweg als je een bepaalde snelheid rijdt. Ik vergiste mij en tikte de pion vol om, waarvoor ik eigenlijk stil had moeten staan", gaf De Jong toe.

De tweede module was de Road Xperience, waarbij drie deelnemers onder begeleiding van een coach de weg op gaan. De laatste module was de Xperience Xchange. Bij dit onderdeel was er een groepsdiscussie over de onderwerpen afleiding, alcohol en drugs.

Al meerdere jaren wordt deze DriveXperience gratis aan de jongeren aangeboden. Het bereiken van de jongeren is volgens de organisator Jaap van Steenbergen een hele opgave. "Daarom is besloten om iedereen in de leeftijdscategorie met een rijbewijs een persoonlijke brief vanuit de gemeente te sturen." Dat heeft geholpen, want de dag zat met 37 bestuurders bijna vol.

Te land, ter zee en in de Lee tijdens Kaagweek

Warmond n Tijdens de Warmonder Kaagweek, van donderdag 22 juni tot en met zondag 25 juni, wordt er weer volop feest gevierd. De afsluiter is natuurlijk weer Warmond gaat Vreemd.

De opening van de kermis is op donderdag om 15.00 uur. Om 18.30 uur kunnen kinderen gratis poffertjes eten. Om 20.30 uur is officiële opening van de Kaagweek, gevolgd door een optreden van Q music the Party.

Verder zijn er optredens the Undercoverband (vrijdag om 22.00 uur), Cover the Cage (zaterdag om 21.00 uur) en op zondag om 21.00 uur Warmond gaat Vreemd.

Op vrijdag 23 juni is om 23.00 uur het vuurwerk.

Afgesloten feestterrein

Door afspraken met de gemeente en horeca is dit jaar het feestterrein twee avonden uitgebreider. Op vrijdag en zaterdag is het feestterrein vanaf 17.00 uur tot 1.00 uur worden uitgebreid met de Burgemeester Ketelaarstraat en de Dorpsstraat, van het Park Groot Leerust tot de Baan. Dit is een afgesloten terrein, waar het is toegestaan om met een drankje tussen de Saloon en de feesttent in het park te lopen.

Bosloop

Tijdens de Kaagweek staat op zaterdag 24 juni onder andere de Kaagweek Bosloop op het programma. Om 9.30 uur kan de jeugd zich inschrijven aan het begin van de Beatrixlaan. De loop voor de jeugd begint om 10.00 uur. Om 11.00 uur begint de loop voor de 5 en 10 kilometer. De prijsuitreiking is aansluitend na de loop.

Bier proeven

Op zaterdag is vanaf 14.00 uur ook de braderie in de Dorpsstraat. De Warmondse Proeverij begint om 15.00 uur in park Groot Leerust. Er staat dit jaar opnieuw een kraam van de Julianabrouwerij. Sinds 2014 is kleine brouwerij in de Julianastraat actief. Het is echt Warmonds product; de hopsoort is speciaal verbouwd door Warmonder Marco van Noort en het logo en etiket zijn ontworpen door Nicoline Heemskerk. De brouwers hebben zes verschillende soorten bier om te proeven.

Ontbijt en in de Lee

Op zondagochtend is het ontbijt in Park Groot Leerust, dat begint om 9.00 uur. Om 14.00 uur is Te Land, ter Zee en in de Lee. Om 15.00 uur begint de dansworkshop. Het beste Kaagweekteam ontvangt om 17.00 uur hun prijs. De Zwingo begint om 19.00 uur.

De droge Kaagweek wordt om 21.00 uur afgesloten met een optreden van Warmond gaat Vreemd.

Programma

Er zijn nog veel meer activiteiten tijdens de Kaagweek. Voor meer informatie en het complete programma, kijk op www.vwf-warmond.nl.

Zonnige Avondvierdaagse

Na vier avonden wandelen poseren met de verdiende medaille. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Vanaf het Raadhuisplein klinkt vrijdag 16 juni de muziek van St. Cecilia. Kinderen houden hun bosje bloemen stevig vast. Nog even en ze hebben de Avondvierdaagse weer volbracht!

Aan belangstelling geen gebrek voor het wandelevenement, georganiseerd door de Oranje Vereniging Voorhout. Vanaf de eerste avond, op dinsdag 13 juni, lopen heel veel kinderen en hun ouders mee. Het weer is goed en dat geeft de wandelaars een extra zetje voor de 5 of 10 kilometer. Na de finish, net als de start op het parkeerterrein van het sportpark Elsgeest, is er een bekertje limonade om de dorst te lessen.

De laatste avond is extra bijzonder. Met de muziek voorop, leggen ze laatste meters af. Een lach op het gezicht, dikke knuffels van opa's en oma's na de finish. Daar krijgen de deelnemers ook een mooie herinnering aan vier dagen wandelen: de gouden medaille!

'We zingen net zo gemakkelijk Nick & Simon'

Het is géén shantykoor, maar een show- en amusementskoor, benadrukken de leden van Zeemanskoor Overal. De zangers, waarvan velen met een marineachtergrond, zingen repertoire dat reikt van Het kleine café aan de haven tot aan Rosanne.

Foto: pr.

Ze deinen mee met hun noten, de mannen van Zeemanskoor Overal uit Sassenheim. Twintig zangers, begeleid door drie accordeonisten, drie gitaristen, een drummer en een percussionist. Hun zangboek telt inmiddels ruim 110 nummers, variërend van traditionele zeemansliederen als Ketelbinkie en De Zuiderzeeballade en nostalgische liedjes als We'll meet again tot aan recentere hits als Droomland en Ik hou van Holland.

Het koor heeft een breed repertoire, beaamt secretaris Gerard Mens. 'Natuurlijk spelen we veel liederen die iets mee water, varen of de marine te maken hebben, maar ook oude, gevoelige nummers en liedjes met een knipoog.' Voorzitter Henny Langenberg knikt: 'We zijn veel meer dan alleen een shantykoor, we zingen net zo gemakkelijk Frans Bauer en Nick & Simon. Ook spelen we liedjes uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog en medleys uit Indonesië en Zuid-Afrika. Niet voor niets noemen we ons het Show en Amusementskoor uit de Kust-, Duin- en Bollenstreek.'

Marinejongens

Het koor werd in 2003 opgericht door oud-personeel van Koninklijke Marine, Marine Luchtvaart Dienst en het Korps Mariniers. Gerard: 'Daar zitten er hier veel van in de buurt, vanwege Marinevliegkamp Valkenburg en het Marine Elektronisch Optisch Bedrijf in Oegstgeest. Marinejongens gaan met hun 55ste met pensioen, die gaan dan niet achter de geraniums zitten. Daarnaast zitten er in het koor ook burgers in die de marine een warm hart toedragen. Inmiddels hebben we leden uit de hele Bollenstreek.'

Gerard heeft geen marineverleden, Henny heeft er zijn dienstplicht vervuld. De laatste zag een oproep voor een accordeonist en heeft zich vervolgens aangemeld. Gerard raakte geïnteresseerd toen hij het koor in 2009 zag optreden op het plein voor de Dorpskerk in Sassenheim. 'Ik vroeg of ik lid kon worden, maar dat ging niet zomaar… Ik mocht vijf weken met de repetitie meedoen, in week zes viel de beslissing. Ik had het gevoel dat ik een keuring kreeg voor de militaire dienst!'

Matroos tweede klas

Het repertoire is niet de enige link met de marine. Zo voert de naam terug op het hoornsignaal Overal: dit wordt 's ochtends om zeven uur geblazen ten teken dat men moet opstaan. Ook uiterlijk is de relatie duidelijk: de leden dragen allemaal een wit overhemd met epauletten en een nestel: een handgeknoopt koord. 'Onze muzikaal leider Henk Brinks heeft een gouden exemplaar, wij een blauwe', vertelt Gerard.

Van de marine kregen ze de doos epauletten van een matroos Tweede Klasse. Jaap Vooijs, erelid van het koor, zorgde voor nette overhemden waar het embleem op werd gestikt. Gerard: 'Jaap is kleermaker geweest op paleis Soestdijk!' Henny: 'Hij verzorgde ook de kleding van - toen nog - kroonprins Willem-Alexander.'

Ook qua omgangsvormen zijn de koorleden échte marinemannen. 'Ze houden van duidelijkheid. Ik stuur elke week een mailtje rond met notulen. Als ik die niet op tijd verzend, dan krijg ik mensen aan de lijn', grinnikt Gerard. 'Maar we hebben het wel gezellig onderling hoor. Het koor heeft echt een sociale functie: de leden hebben veel voor elkaar over. Mensen die zelf niet met de auto kunnen, worden door andere koorleden opgehaald. De leden worden langzamerhand wel wat ouder, dan krijg je dat. Maar iedereen vindt het leuk. Eigenlijk willen ze het liefst allemaal vooraan staan en solo's zingen.'

In het Sassenheimse activiteitencentrum de Ankerplaats had Overal jarenlang een eigen oefenruimte. Toen het gebouw werd gesloopt, vonden ze onderdak bij Postduivenvereniging De Blauwband aan de Vijfmeiweg. Sinds 2011 kunnen ze in hun clubgebouw terecht voor de repetities.

Optredens

Regelmatig verzorgt het koor optredens. Soms lokaal, zoals bij de harddraverij of in een zorgcentrum, soms elders in het land. 'Per jaar zijn dat er tegen de dertig. Dat regelen we allemaal zelf, ook de boekingen. We vragen altijd een bedrag: We hebben veel spullen: al die instrumenten, maar ook een podium, een geluidsinstallatie en een autocue. Dat moet wel betaald allemaal', aldus Henny.

Het koor trad deze maand al op in Sassenheim, Voorhout en Den Haag. Deze week staan ze twee keer in Den Helder: op de Veteranendag en bij Sail. Een eerder optreden in de marinestad zullen ze niet snel vergeten. 'We stonden in het voorprogramma van de Marinierskapel en speelden bij het binnenkomen van de veteranen. Ook mochten we de dag afsluiten. Heel bijzonder', vertelt Henny.

Het optreden dat ze het meest zal bijblijven, was bij de uitvaart van een van de koorleden. 'We zongen passende nummers, zoals Amazing Grace, Sailing Home en We'll meet again. En A sailors farewell: dat begint met een mondharmonicasolo en zwelt steeds verder aan. Het was heel indrukwekkend, hoorden we later. Het was muisstil.'

Enkele malen per jaar zingt het koor in een verzorgingshuis. 'Dat doen we via het programma Koren Zingen voor Ouderen, van Fonds 1818', vertelt Gerard. 'Verder hebben we een aantal vertrouwde adressen: zo staan we in Schiedam soms wel zes keer per jaar. Het publiek gaat je dan echt kennen. Een man die altijd kwam kijken, heeft na zijn overlijden zijn collectie boeken over de zee aan ons nagelaten. Daarbij vroeg hij ons zijn as te verstrooien in zeemanssfeer. Daar hebben we voor gezorgd. Dat is toch bijzonder?'

Burgemeester Carla Breuer: 'Geregeld kom ik Zeemanskoor Overal tegen bij optredens. Met hun muziek weten ze feilloos een sfeer neer te zetten die past bij de gelegenheid. Het is geweldig om te zien hoe zowel koorleden als publiek genieten van een optreden. Je merkt écht dat het iets losmaakt.'

Verhalenkaravaan

n Kindergemeenteraad kiest voor ouderen, vluchtelingen en dieren

Leerlingen van de Antonius, Achtbaan, Andreas, Emmaus en de Regenboog vormden samen de kindergemeenteraad. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n Dertig leerlingen debatteerden op donderdag 15 juni in de kindergemeenteraad over vier projecten van verenigingen en organisaties. Er was in totaal 2.000 euro beschikbaar voor de projecten.

De deelnemende schoolklassen uit Voorhout waren de groepen 8 van de Antonius, Achtbaan (twee klassen), Andreas, Emmaus (groep 7/8) en de Regenboog. De klassen zijn de afgelopen twee weken begeleid door raadsleden en wethouders van de gemeente Teylingen. Ze hebben een gastles gehad op school en alle leerlingen hebben geoefend met debatteren in de raadzaal, de zogenaamde kindercommissies. Aan het eind van de kindercommissies hebben de kinderen zelf gekozen welke vijf kinderen hun klas het beste kunnen vertegenwoordigen. Met dit schoolproject wil de gemeenteraad de kinderen laten ervaren hoe de lokale democratie werkt.

De kindergemeenteraad besteedde het meeste geld aan een dagje uit voor de ouderen van de Bolero. Zij krijgen 1.200 euro. Daarnaast werd er 500 euro gereserveerd voor Happy Painter, waar schilderworkshops voor Syrische kinderen worden georganiseerd. De resterende 300 euro gaat naar een nieuw watersysteem voor Kinderboerderij de Klaprooshof in Voorhout. Hoewel er ook kinderraadsleden een pleidooi hielden voor geld voor St. Cecilia, bleek bij de stemming dat er onvoldoende steun was om geld te geven aan het vierde project: muziekinstrumenten in de klas.

Genoeg uitdaging bij Scojesa scouts

Sassenheim n Ook scoutinggroep Scojesa was op zaterdag bij het Vrijetijd festival te vinden. De kinderen konden een broodje bakken of voor een stempel een marshmallow roosteren. Ook een bouwwerk maken van bamboestokken en elastiek trok de aandacht. Maar de grootste uitdaging was toch om in een grote waterbal te stappen en dan lekker in het water rond te spetteren. Dit was toch voor sommige kinderen erg spannend. Na vragen als "Word je dan niet nat?" of "kKnnen ze mij zachtjes in het water rollen?" gingen er zeker 100 kinderen de uitdaging aan. Voor Scojesa een erg geslaagde dag. Meer op www.scojesa.nl.

Brons voor Mara

Warmond n Mara Vergeer, lid Warmondse IJsclub en RTV Bollenstreek, is op zaterdag 10 juni in Amersfoort bij het Nederlands Kampioenschap Jeugdwielrennen derde geworden in haar categorie; meisjes die dit kalenderjaar 9 jaar worden. Elena van der Veken en Jinthe Nijboer, uit het oosten en zuiden van het land, reden naar de eerste en tweede plaats.

Rens Vergeer, de oudere broer van Mara, was al vroeg in de ochtend aan de start verschenen bij de jongens van 12 jaar. Hij finishte als 32ste.

Badmintonnen op Vrijetijd festival

Foto: pr.

Sassenheim n Badmintonclub BC Dynamo Sassem presenteerde zich tijdens het 'Vrije Tijd Festival' op zaterdag 17 juni in het park Rusthoff. Mede door het mooie weer was het gezellig druk en erg veel aanloop vanuit het dorp. "Onze vereniging heeft wel 60 stempel uitgedeeld en stonden er vanaf 11.30 uur doorlopend kinderen met de stempelkaart klaar voor de oefening die ze bij ons moesten uitvoeren," vertelt Camilla MacMillan-Hughes. Een volle stempelkaart was goed voor een ijsje. BC Dynamo verzorgt op vrijdag 8 september gratis introductielessen in sporthal De Wasbeek. Aanmelden via peter.vandervoort@kpnplanet.nl.

Derde van Nederland

Foto: pr.

Sassenheim n De korfballers van TOP D1 zijn op zaterdag 17 juni derde van Nederland geworden. Het brons werd gewonnen door in de kleine finale thuisclub Heerenveen te verslaan met 10-9. Een doelpunt in de laatste minuut bezorgde de Sassenheimse jeugdploeg te overwinning. Eerder won TOP in de poulefase al ruim van KZ (10-1) en SKF (11-2). In beslissingdwedstrijd tegen CSL werd helaas verloren (9-11). De Friese ploeg won even later de finale en mag zich kampioen van Nederland noemen.

week in beeld

Woensdag 21 t/m 28 juni

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Gezinsviering m.m.v. kinderkoor Vivo, voorganger: L. Spiegeler

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur; voorganger: Ds. H.R. Betting

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur; voorganger: Ds. T. Moll

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. S. Pos

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Woord & Communieviering m.m.v. jongerenkoor Barth-Westenwind, voorganger: L. Belt

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.W. v.d Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur: Woord en Communieviering met het Matthiaskoor, voorganger: Bertijn Prins

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. R. Steenstra (Leiden)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zaterdag 19.00 uur, jeugdavond, zondag 10.00 uur, eredienst o.l.v. Armand Lefeu, 19.00 uur geen dienst.

Op verhaal komen in Rouw- en Verliescafé

De optredens tijdens het Vrijetijd festival, afgelopen zaterdag in het april, waren ook meteen de afluister van de crowdfundingcampagne. | Foto: pr.

Sassenheim n De laatste bijeenkomst van dit seizoen van Café Over-Leven is op zondagmiddag 2 juli, in de bibliotheek (Kerklaan 42). Het programma start om 14.30 uur. De toegang is gratis.

De bijeenkomsten van het Café Over-Leven zijn bedoeld voor iedereen met een rouw- of verlieservaring, die steun wil vinden in een vertrouwde en ontspannen omgeving. Deze bijeenkomst staat niet in het teken van een vooraf bepaald thema, maar er is volop ruimte voor het delen van verhalen. Verhalen over verlies, rouw, gemis en verlangen. Over wat van waarde is en nooit verloren mag gaan in een periode van verlies. Verhalen die gaan over gebeurtenissen die de ziel geraakt hebben en je leven hebben veranderd of waar men erg over teleurgesteld is. Over de essentie van het leven. Elk verhaal heeft zijn betekenis. Het verhaal is er en het mag verteld worden. Soms moet het ook verteld worden en doet het goed om het te delen want delen van een verhaal kan helend werken. In de eigen omgeving is het soms moeilijk om er de gelegenheid voor te vinden, omdat mensen niet altijd een luisterend oor hebben. Het is bijzonder om te ervaren hoeveel (h)erkenning deze verhalen bij de andere bezoekers oproept.

Na de zomer gaat het Rouw- en Verliescafé in de zelfde vorm door. Meer op www.welzijnteylingen.nl.

Culinaire afsluiting van ROC Mondriaan op de KTS

Meesterkok Jean-Jacques Menanteau geeft uitleg aan de leerlingen. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Neem de tijd voor koken, alleen dan komen smaken tot hun recht. Afgelopen donderdag moest dat meer dan ooit. Vier MBO 2 studenten van het ROC Mondriaan bereiden hun afsluitende diner op de KTS voor. Onder de gasten hun ouders, familie en begeleidende docenten.

De studenten zijn vorig jaar afgestudeerd aan de KTS, maar hebben het vervolgjaar op het MBO doorgebracht in de vertrouwde omgeving van hun 'oude' school. Een team van KTS-docenten en ROC Mondriaan docenten verzorgden het onderwijs onder leiding van teamleider Arjan Houwaart. De leerlingen volgden een praktisch ingericht programma met daarnaast een stage in een erkend leerbedrijf.

Voor de culinaire afsluiting is alles zelfgemaakt. Docent Martijn Barteling heeft veel vertrouwen in het eindresultaat. "Het was een hele enthousiaste groep waarmee het leuk werken is. Niet alleen nu, maar het hele jaar al." Voor volgend schooljaar hebben zich inmiddels vijftien leerlingen aangemeld.

Rafaelbijeenkomst over 'Tekens van Liefde'

Voorhout n De Rafaëlgroep Voorhout organiseert op woensdag 28 juni de bijeenkomst 'Tekens van Liefde' voor mensen die in hun naaste omgeving een dierbare verloren hebben. Pastor M. Claassens leidt de bijeenkomst in de Roef (Herenstraat 47). De start is om 14.30 uur, inloop vanaf 14.15 uur. Voor vragen, neem contact op met Leny van Beek: 0252-216382 of Greet Hoek: 0252-216363. Of mail naar rafaelgroepvoorhout@gmail.com. Bezoekers die geen vervoer hebben, kunnen dat via deze contactpersonen alsnog regelen.

Geslaagde crowdfunding

Sassenheim n Het was spannend, maar de financiering voor de jubileumvoorstelling van musicalgroep Up2Stage is gehaald. Op de laatste dag van de campagne is het streefbedrag bereikt. Er is in totaal 5.147,25 euro opgehaald. Het geld wordt gebruikt voor bepaalde onderdelen van de musical, zoals een liedtekst, een decorstuk of een kledingstuk. Dit jaar bestaat Up2Stage tien jaar. Ter promotie en ondersteuning van de crowdfundingactie heeft de cast op 5 mei en 17 juni alvast een voorproefje gegeven van de musical waar fantasie centraal staat. Op zaterdag 25 en zondag 26 november vindt de voorstelling 'Enigami' plaats in de theaterzaal van het Rijnlands Lyceum Sassenheim.