De Teylinger

18 oktober 2017

De Teylinger 18 oktober 2017


Genieten van warme nazomer

Bij het recreatiestrand op eiland Koudenhoorn aan 't Joppe wordt zelfs nog gezwommen. | Foto: Chris de Jong Foto: chris de jong

warmond n De afgelopen dagen heeft iedereen kunnen genieten van heerlijk warm nazomerweer. Volgens MeteoGroup zijn deze temperaturen het gevolg van de tropische orkaan Ophelia. De thermometer ging maandag op een enkele plek in het land naar 26 graden: de warmste 16de oktober ooit gemeten. De verwachte maximumtemperaturen waren circa tien graden boven het langjarig gemiddelde. In 2004 werd het in oktober nog een stuk kouder. Op de 24ste vroor het 's ochtends in Enschede 8,5 graden. De vroegste sneeuwval ooit was op 13 oktober 1975. (Bron: MeteoGroup/KNMI)

Afsluiting N444

Voorhout n De laatste werkzaamheden aan de turborotonde bij de Nagelbrug zijn van vrijdag 20 oktober 20.00 uur tot maandag 23 oktober 5.00 uur.

In dit weekend is de N444 vanaf de KTS tot aan de Sportlaan afgesloten voor autoverkeer. Hiermee zijn de aansluitende wegen Herenstraat, Rijnsburgerweg voor het autoverkeer bij de Nagelbrug afgesloten. De Sportlaan is bereikbaar vanaf de rotonde Sikkensweg.

De dokterspost Duin- en Bollenstreek blijft vanuit Katwijk bereikbaar via de Rijnsburgerweg en vanuit Noordwijk via de N444 (Van Berckelweg).

Vanaf maandag 23 oktober is de gehele rotonde open. Linksaf slaan vanuit Noordwijk kan dan weer.

Carel Kraayenhof met tango naar Warmond

WARMOND n Bandoneonist Carel Kraayenhof en pianist Juan Pablo Dobal komen zaterdag 28 oktober naar Theater Het Trefpunt.

Kraayenhof verwierf landelijke bekendheid door op de bruiloft van destijds prinses Máxima Adiós Nonino van Astor Piazzolla te spelen. Hij was verantwoordelijk voor de tranen die zij vervolgens plengde. Al lang daarvoor en ook sindsdien is Kraayenhof onophoudelijk bezig geweest de Argentijnse muziek op de kaart te zetten. In het nieuwe programma 'Hotel Victoria' wordt er ook over de grens gekeken en worden andere Zuid-Amerikaanse landen muzikaal aangedaan. Er worden odes gebracht aan voor Carel en Juan Pablo belangrijke mensen van schoonzus tot kunstenaar. Wie muzikant is, reist veel, leeft uit de koffer en het hotel verwordt tot een tweede huis. Aanvang voorstelling 20.30 uur. Een kaartje kost 18,00 euro. Kaarten kopen: www.theaterhettrefpunt.nl, op de avond zelf aan de zaal of bij de VVV aan de Gemeentehaven 3 in Warmond.

Bouwplan achter Liduina gaat in procedure

WARMOND n B&W stemt in met het starten van de procedure voor om te komen tot het bestemmingsplan van de bebouwing achter Liduina, de hoek Endepoellaan met De Weiden.

De bedoeling is dat daar 28 koopwoningen komen in twee evenwijdige woonblokken, onderverdeeld in 20 eengezinswoningen en 8 gestapelde woningen achter het bestaande hoofdgebouw Liduina aan de Herenweg 50. Het bestaande hoofdgebouw is aangekocht door Amvest Vastgoedontwikkeling en maakt geen onderdeel uit van dit plan. Dat wordt verbouwd tot twee gastenhuizen met totaal 38 zorgeenheden en een inwonend zorgechtpaar.

Voor het achterliggende deel heeft B&W besloten om akkoord te gaan met het voorontwerp van het bestemmingsplan om de bouw mogelijk te maken en hiervoor de periode van inspraak voor eenieder en het overleg met allerlei instanties te starten. Voor de bouw moet de bestaande bebouwing gesloopt worden. Enige jaren geleden zijn al de aanleunwoningen gesloopt. Naast de zeven parkeerplaatsen in het openbaar gebied worden alle overige 41 extra benodigde plekken binnen de ontwikkeling aangelegd. Het voldoet daarmee aan de normen zoals die zijn vastgelegd in de gemeentelijke Parkeernota. (Nico Kuyt)

post n brievenbussen verdwijnen meer en meer

Sassemse Nienke Latten

in musical

Hier heb ik zó lang op gewacht!'

Forholte laat kostbare

punten liggen

JoJo al een jaar de huiskamer voor de buurt

Helft minder brievenbussen PostNL in de gemeente Teylingen

Foto: PR

brieven n PostNL past de komende tijd in gemeente Teylingen het netwerk van brievenbussen aan. De reden voor de aanpassing is dat we in Nederland steeds minder post versturen. Brievenbussen die weinig worden gebruikt, verwijdert of verplaatst PostNL naar plekken waar veel mensen komen zoals winkelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk.


Bij het bepalen van de locaties is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet voorschrijft. Daarnaast hebben lokale vertegenwoordigers van belangenorganisaties zoals ANBO, Unie KBO, PCOBm I(e)derin en LvKK de mogelijkheid gekregen om advies uit te brengen op de plannen in de gemeente. Gezamenlijk is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan. Ook het aantal verlaagde brievenbussen blijft ongewijzigd. Bij het bepalen van de locaties houden wij rekening met de afstandseis voor brievenbussen zoals vastgelegd in de Postwet.


Vanaf 20 november voert PostNL de eerste veranderingen in het netwerk van brievenbussen in Zuid-Holland door. In de gemeente Teylingen blijven achttien brievenbussen, verdwijnen negentien brievenbussen en komt er één nieuwe brievenbus bij.
Als een brievenbus vervalt, wordt dit minimaal drie weken van tevoren op de betreffende brievenbus zelf aangegeven. Bewoners ontvangen op het huisadres een brief met informatie over de veranderingen. Informatie is ook te vinden op postnl.nl/brievenbus.

Blijven staan

Brievenbussen die blijven staan:

In Sassenheim: Wasbeekerlaan (bij nummer 12) ,Hoofdstraat 82 , Hoofdstraat 169A, Hoofdstraat, Wattstraat 1, Lindenlaan 2 en Kagerdreef 51.
In Voorhout: Herenstraat 43F, Raadhuisplein 4 , Professor Nolenslaan ,Pieter v Slingerlandstr 2 , Loosterweg 5 , Kruidenschans 211 en Snoeklaan 180.
In Warmond: Dorpsstraat 85, Herenweg , Herenweg 52 en Mgr. Aengenentlaan 3.

nieuw

Nieuw te plaatsen is de brievenbus aan de Koetsiersweg 3b in Sassenheim.

Verdwijnen

In Sassenheim verdwijnen de bussen Jagtlustkade 17, Rijksstraatweg 22, Kwekersweg 94, Menneweg 2, Palfreniersweg 53, Willibrorduslaan 67, Van Heemstrastraat 40, Elbalaan 21 en Vijfmeiweg 12.
In Voorhout verdwijnen zes bussen: Willem de Zwijgerstraat 17, Beukenrode 308, Azaleahof 2, Engelselaan 53, Beethovenlaan 57 en Componistenlaan 61.
De vier bussen die in Warmond worden verwijderd zijn: Oosteinde 4, Oranje Nassaulaan 29, Julianastraat 1 en Zijldijk 10.


Amateurarcheologen aan de slag

Twee archeologen van 'Erfgoed Leiden en Omstreken' geven les over determineren en dateren van scherven.

sassenheim n Jong en oud nam afgelopen zaterdag deel aan een workshop archeologie, die in het kader van de Nationale Archeologiedagen werd gehouden in 'De Coy', het nieuwe onderkomen van de SOS aan de Kagerdreef.

Onder de illustere naam 'Scherven brengen geluk' gaven twee archeologen van 'Erfgoed Leiden en Omstreken' een uitgebreide en leerzame les over determineren en dateren van opgegraven scherven. Barbara Gumbert en Anne Hiske gaven aan de hand van meegebrachte materialen een tijdpad aan ter herkenning en datering van scherven en voorwerpen. Voor zover mogelijk waren deze weer gereconstrueerd tot de oorspronkelijke schalen, bekers, kookpotten of kannetjes die ze ooit waren.
De les ging van het simpele grove aardewerk uit de ijzertijd naar het zeer verfijnde Terra Sigilata van de Romeinen en het inheemse aardewerk uit diezelfde tijd. Van het ruwwandige naar het gladwandige aardewerk en via de kogelpotten uit de middeleeuwen naar het steengoed dat we zo goed kennen van de bekende Jacobakannetjes. Van het roodbakkend aardewerk naar het aardewerk met tinglazuur en via het minder bekende Werra naar het majolica en porselein. Heel veel soorten materiaal kwamen voorbij.
Ademloos werd er naar de uitleg van de twee archeologen geluisterd. Daarna moest de werkgroep zelf aan het werk om te laten zien wat er was opgestoken. De dames van Erfgoed Leiden konden tevreden naar huis, alsmede dorpsarcheoloog Aad van der Geest. Sassenheim heeft er weer een paar enthousiaste amateurarcheologen bij.

Bijzondere exposities in 't Keldertje van Galerie de Pomp

warmond n Tot en met 1 december zijn er weer drie exposanten in het keldertje van Galerie de Pomp in Warmond.

Keramiste Eveline is al 25 jaar bezig met het maken van keramiek. Zij maakt voornamelijk gebruiksgoed. Het draaien op de schijf met de klei heeft haar altijd geboeid. Tegenwoordig werkt zij ook met papierklei. De glazuren maakt zij ook zelf, vooral een combinatie van verschillende glazuren door elkaar. De kracht van het werk schuilt in de eenvoud.
Jan Wensveen werkt uitsluitend op de draaischijf: schalen, vazen en potten. Hij voelt zich dan ook een pottenbakker. Hij maakt gebruikskeramiek. Het gaat hem niet zozeer om de gebruikskwaliteit, maar vooral om de mooie gladde vormen, die een lust voor het oog zijn.
Corien de Mare heeft voor haar handgevormde vaasobjecten inspiratie opgedaan in Frankrijk. Met name het licht en het fantastische kleurverloop van de zomer naar de herfst.
Open: woensdag t/m vrijdag 15.00 - 17.00 uur, zaterdag 11.00 - 17.00 uur en zondag 13.00 - 17.00 uur.

Onthulling naamborden op Teylingse bruggen

Jacoba van Beieren komt even een kijkje nemen wat er gaande is op 'haar brug'. | Foto: Peter Schipper Foto: peter schipper

Teylingen n Op de Houtsvestersbrug (grens Sassenheim Voorhout tegenover de ruïne van Teylingen) vond zaterdag 14 oktober een korte plechtigheid plaats.

Met de onthulling van deze naamborden had ook nog even gewacht kunnen worden en had de allerlaatste onthulling met enige luister kunnen plaatsvinden. Maar kennelijk waren gemeente en de drie historische verenigingen (Historische Kring Voorhout, HKV, Stichting Oud Sassenheim, SOS en het Historisch Genootschap Warmelda) ervan op de hoogte, dat het 14 oktober een mooie nazomerdag zou zijn. Peter Vlasveld van de HKV verwelkomde naast wethouder Cees van Velzen, enkele medewerkers van de Gemeente en de overige aanwezigen die zich hadden verzameld op en nabij de Houtvestersbrug. Hij schetste de doorloop van het naamgevingsproject en sprak waardering uit voor de medewerking van gemeente, leden van de naamgevingscommissie en later de leden van de werkgroep die de ontwerpen van de naamborden heeft gemaakt. In het bijzonder Piet Langeveld, lid van het bestuur van SOS voor zijn inventieve en creatieve werk bij het ontwerpen en op de computer uitwerken van de bij elke brug passende naamborden. Van Velzen vertelde waarom voor deze plechtigheid de keuze was gevallen op de Houtvesterbrug. Heel verrassend werd hij in de rede gevallen door de komst van Jacoba Van Beieren, die vanuit haar slot naar de brug kwam om te zien wat zich daar afspeelde. Ze vroeg de wethouder wat er te doen was 'in haar tuin en op haar brug' en werd door Van Velzen direct gerustgesteld. Hij ging nog even in op de lange doorlooptijd van het project, maar schetste dat nu dat project bijna is voltooid vooral het fraaie resultaat telt en minder dat het wel wat lang heeft geduurd. Ook hij memoreerde nog het uitstekend gedocumenteerde voorstel voor de uitvoering van de brugnamen, waarvoor in het bijzonder Langeveld veel complimenten verdient. Vervolgens heeft hij geassisteerd door uiteraard Jacoba van Beieren en Aad Boer, voorzitter van Warmelda, Alfred Pop, voorzitter van SOS en Cok van Steijn, voorzitter van HKV op de leuning aan de noordzijde van de brug de Sassenheimse vlag weggenomen en vervolgens op leuning aan de zuidzijde van de brug de Voorhoutse vlag. Daarmee werden de fraaie naamborden zichtbaar. (Lees het hele artikel op: www.deteylinger.nl)

Alle aanwezigen waren het er over eens, dat deze naamborden een bijzondere verfraaiing zijn van deze brug.

De onthulling was de start van de laatste fase van het naamvermeldingsproject, een project van de gemeente Teylingen de drie historische verenigingen in de gemeente. In 2010 stelde een van de leden van de Historische Kring Voorhout (HKV) voor, een initiatief te nemen opdat alle bruggen in Voorhout een (formele) naam zouden krijgen. Het bestuur van de HKV heeft daarover contact opgenomen met de gemeente en in een overleg met wethouder Cees van Velzen werd besloten dat voorstel te honoreren, maar ook het uit te breiden tot alle stenen en betonnen bruggen in de gemeente en in eigendom van de gemeente. De Stichting Oud Sassenheim (SOS) en het Historisch Genootschap Warmelda namen samen met de HKV op verzoek van de gemeente plaats in een naamgevingscommissie die in het voorjaar van 2012 rapporteerde aan de gemeente. Op 10 april 2012 heeft het college de namen van bruggen vastgesteld. Een suggestie van Van Velzen resulteerde in 2014 in de publicatie Bruggen in Teylingen (een gezamenlijke productie van de drie verenigingen en de gemeente). Aan alle leden van SOS, Warmelda en HKV is in dat jaar een exemplaar van die publicatie aangeboden.

Vervolgens is door de drie verenigingen aan de gemeente het verzoek gericht, om op al deze bruggen passende naamborden te plaatsen. Ook dat voorstel is door de gemeente gehonoreerd, maar wel onder de voorwaarde, dat de verenigingen voor die naamborden een ontwerp zouden voorstellen. In 2015 is aan de wethouder een voorstel overhandigd, waarna de gemeente in de begroting voor 2017 de voor dat doel noodzakelijke middelen heeft opgenomen. Er zijn offertes uitgebracht en in het voorjaar is de opdracht voor de vervaardiging van de naamborden gegund. De naamborden zijn nu vrijwel allemaal geproduceerd. Nog voor de jaarwisseling 2017 – 2018 zal op beide leuningen van alle bruggen in de gemeente een bij die brug passend naambord zijn aangebracht.

Extra prullenbakken

Voorhout n Op diverse plaatsen zijn deze week in het dorp nieuwe afvalbakken neergezet.

Dit was een punt dat in een ondernemersenquête eerder dit jaar duidelijk naar voren kwam. De gemeente Teylingen heeft deze oproep van de ondernemers gehonoreerd en uitgevoerd. Gehoopt wordt dat er nu minder zwerfafval op de grond zal komen te liggen.

Sint intocht

voorhout n Het citymanagement van Teylingen organiseert onder andere in samenwerking met Cultuur Verheft en de winkeliers een grootse Sinterklaas intocht in Voorhout op zaterdag 18 november.

De Sint zal rond 14.30 uur bij het Bestuurscentrum arriveren om vervolgens via het Jacoba van Beierenhof naar de Herenstraat te rijden. Het feest duurt tot uiterlijk 17.30 uur. Op twintig locaties (Jac. v. Beierenhof en Herenstraat) kunnen kinderen (met hun ouders) stempels verzamelen. Met een volle kaart kan men de Sint ontmoeten. In overleg met winkeliers en andere betrokkenen is er bij de intocht voor traditionele Zwarte Pieten gekozen.

Bridgedrive

regio n De vierde landelijke bridgedrive voor Unicef is zondag 19 november.

In de Bollenstreek wordt gespeeld in Hotel-Restaurant de Nachtegaal in Lisse. Aanvang 11.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via: unicefbollenstreek@gmail.com of bel Janny Bruinsma: 0252- 415751 / Gera van Rookhuijzen: 0252- 523833. De opbrengst van de bridgedrives gaat dit jaar naar diverse onderwijsprojecten van Unicef omdat nog altijd 121 miljoen kinderen wereldwijd verstoken blijven van onderwijs.

1915 watches

sassenheim n In de Leidsche Schouwburg is dinsdag 7 november om 19.00 uur de finale plaats van Starterswedstrijd LEF.

In deze finale nemen drie bedrijven jonger dan drie jaar het tegen elkaar op om de titel 'Starter van 2017' in de wacht te slepen. De broers Johnny & Robert Spies uit Sassenheim wisten zich als eerste te plaatsen in de finale. Steunen en aanmelden kan via www.1915watches.com/starterswedstrijd-lef.

Je levensverhaal in beeld: maak een eigen levensboek

sassenheim n Welzijn Teylingen start dinsdag 7 november samen met GGZ Rivierduinen een cursus 'Levensboek maken'.

Deze cursus bestaat uit zes bijeenkomsten die om de week worden aangeboden van 14.00 uur tot 16.00 uur in Sassenheim. De cursus is voor iedereen toegankelijk die zijn of haar levenservaringen wil delen met de andere cursisten en anderen mensen wil leren kennen.

De cursus 'Levensboek maken' is een leuke creatieve cursus die je op een andere manier naar je herinneringen laat kijken, je daarover laat vertellen en ze creatief uit laat beelden waardoor nieuwe en oude inspiratie bronnen worden aangeboord.

Het Levensboek is een mooi geschenk voor jezelf en anderen. Iedereen heeft een eigen verhaal en hoe leuk is het om dit met elkaar te delen en hier een tastbaar boek met waardevolle herinneringen en anekdotes van te maken. Misschien kijkt men op een andere manier terug op jouw herinneringen. In 6 bijeenkomsten gaat men aan de slag met herinneringen. Dit doet men door praten, tekenen, schrijven, knippen en plakken. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld: afkomst, gezin, schoolperiode, de plekken waar men heeft gewoond, vriendschappen en belangrijke momenten uit iemands leven. Aan het einde van de cursus heeft men een heel eigen boek vol met herinneringen om mee naar huis te nemen. De cursus kost 18 euro (3 euro per keer) en wordt gegeven in SassemBourg te Sassenheim. Aanmelden kan via de agenda op www.welzijnteylingen.nl of telefonisch via: 0252 231805.

Voor meer info bel of mail Margriet Duivenvoorde via: 0252-231805 / m.duivenvoorde@welzijnteylingen.nl

Voorleesactie op Dag van de Duurzaamheid

Voorlezen is altijd leuk, maar dit is toch wel heel speciaal; voorlezen uit een boek dat duurzaamheid op een leuke manier onder de aandacht brengt bij kinderen. | Foto PR

sassenheim n "Die kok gooide al dat eten in de vuilnisbak." De Kinderen van BSO de Binnenplaats luisterden gespannen naar het verhaal dat wethouder van Kempen voorlas. Tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid, op dinsdag 10 oktober, vonden door heel Nederland vele duurzame activiteiten plaats.

De wethouder koos uit het boek 'De Wereld van Voedsel' een mooi verhaal uit over Daan en Roos die zien dat er bij een restaurant heel veel eten weggegooid wordt. Dat moet anders besluiten ze en samen met hun moeder bedenken ze een heel slim plan om geen eten te verspillen.

De kinderen van De Binnenplaats waren onder de indruk en na het verhaal volgt nog een leuk gesprek en de kinderen weten ook nog wel een oplossing. Gewoon je bordje leegeten en niet teveel eten kopen, zodat je het ook niet weg hoeft te gooien.

Militairen oefenen in straten van streek

Regio n In de periode 26 tot en met 28 oktober oefenen militairen van het Korps Nationale Reserve in de gemeenten Teylingen, Lisse en Hillegom. Hiermee kleuren de straten van de dorpen een paar dagen groen. Elk jaar oefenen de landmachtmilitairen verschillende onderdelen van militaire operaties tussen -en samen met - de lokale bevolking. Dit jaar doen zij dat in de Bollenstreek.

Carla Breuer, burgemeester Teylingen: "Wij ontvangen de militairen van de Nationale Reserve graag in onze dorpen. Het is belangrijk dat zij echt op straat kunnen oefenen. En voor onze inwoners is het interessant de militairen dichtbij aan het werk te zien."

Contact met burgers

Een belangrijk onderdeel van de oefening is het contact met burgers. De militairen zullen dit contact dan ook opzoeken. Als inwoners vragen hebben kunnen zij die ook te allen tijde aan de militairen stellen. Inwoners kunnen op verschillende manieren in contact komen met de militairen. Zowel overdag, 's avonds als 's nachts zijn ze te zien tijdens patrouilles te voet en met voertuigen. Op donderdag 26 en vrijdag 27 oktober richten de militairen controlepunten in om passerende personen en voertuigen te controleren, waarbij deelname vrijwillig is. Tijdens de oefening zijn de wapens van de militairen zichtbaar aanwezig. Zij hebben oefenmunitie, maar maken daar niet actief gebruik van.

Commando-overdracht

Commandant Van der Linden draagt na deze oefening het commando over aan zijn opvolger. Normaliter vindt een dergelijke ceremonie plaats op een kazerneterrein. Dankzij de medewerking van Woonstichting Vooruitgang vindt de commando-overdracht zaterdag 28 oktober om 14:30 plaats op het plein van Woonservicecentrum Sassembourg in Sassenheim, Jan van Brabantweg 1.

Programma

De oefening start op woensdag 25 oktober in Den Haag. Daar krijgen de militairen hun opdracht van de commandant. Donderdagochtend 26 oktober starten zij met het inrichten van tijdelijke locaties bij de brandweerkazerne in Sassenheim, sporthal De Tulp in Voorhout, Sport- en Recreatiecomplex Wasbeek in Sassenheim, bij de parkeerplaats van FC Lisse en er volgt nog een locatie in Warmond.
De commandopost komt bij de brandweergarage in Sassenheim.
Vooraf worden niet alle onderdelen van de oefening bekend gemaakt, omdat het onbekende een belangrijk trainingselement is. Militairen moeten in staat zijn om in een veranderende omgeving de juiste keuzes te maken om hun taken uit te voeren.

De gemeenten Teylingen, Lisse, Hillegom, de politie, de douane en de brandweer Sassenheim werken samen om deze oefening mogelijk te maken.

Korps Nationale Reserve

Het Korps Nationale Reserve bestaat uit militairen die naast hun reguliere baan, een baan hebben bij de landmacht. De ongeveer 150 militairen die deelnemen aan de oefening, komen uit Den Haag en zijn gespecialiseerd in bewaken en beveiligen.

Daarnaast worden de militairen ook ingezet voor taken als het uitvoeren van sociale patrouilles te voet en het inrichten van mobiele checkpoints met behulp van lichte voertuigen. Alle militairen komen van het 20 Natresbataljon (voluit 20 Nationale Reserve Bataljon Korps Nationale Reserve) dat onderdeel uitmaakt van 11 Luchtmobiele Brigade.
De kerntaak van het Korps Nationale Reserve is het bewaken en beveiligen van het eigen grondgebied.

Bewakings- en beveiligingsopdrachten bij vitale objecten, militaire bijstand bij rampenbestrijding, militaire bijstand voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid of militaire steunverlening aan militaire transporten zijn enkele voorbeelden hiervan.

uitgaan/nieuws

Stichting JWC laat gastgezinnen kennismaken met huisbroei

De bekende kleine citroengele narcissoort Tête-à-Tête. | Foto: pr

Warmond n Op initiatief van de Stichting JWC gaan 22 personen uit deze regio donderdagmorgen 19 oktober naar Champigné, de plaats in het Loiregebied in Frankrijk waarmee Warmond al zo'n vijftien jaar warme betrekkingen onderhoudt. Ze blijven er tot en met zondag.

Tussentijds krijgt het gezelschap een interessant programma aangeboden dat onder meer voorziet in een bezoek aan de abdij van Fontevraud, de best bewaarde verzameling kloostergebouwen ter wereld. Ook gaan onze streekgenoten naar het Mondial du Lion in Angers, een paardrijdfestival met verschillende disciplines.

Naar een idee van penningmeester Aad van Leeuwen van de Stichting Jumelage Warmond Champigné maken de gastgezinnen bij wie de groepsleden logeren kennis met een oer-Hollands fenomeen: huisbroei oftewel het is winters in de woonkamer in bloei trekken van bloembollen. Een goede Franse vertaling voor het woord huisbroei bestaat niet, maar wellicht kan met "cultiver des bulbes à la maison" duidelijk worden gemaakt wat de bedoeling is.
Alle Franse gastgezinnen krijgen een schaal aangeboden, waarin zij zelf rond 1 november narcissenbollen moeten planten. Van het soort Tete à Tete, beschikbaar gesteld door Joost en Brigitte van Ruiten van de firma Flowerboost te Noordwijkerhout. Het gaat erom welk gastgezin op 4 maart 2018 de mooiste narcissen kan presenteren. Dan is het namelijk in Frankrijk la Fête des Grands-Mères (Grootmoederdag).
Het bestuur van de Stichting JWC, bijgestaan door deskundigen, zal na 4 maart aan de hand van toegestuurde foto's beoordelen welk gastgezin heeft gewonnen. Dat gebeurt op grond van kleur, rijpheid en gelijkheid van de narcissen.

Achter het plan huisbroei in Champigné te introduceren zit overigens een goed doordacht idee. De Franse Revolutie deed immers de sociale verhoudingen veranderen en stelde de 'gewone mens' in staat bloemen en planten te kopen. Ook is er een link met Voltaire, pseudoniem van François-Marie Arouet de 18de -eeuwse Frans schrijver, essayist, filosoof en vrijdenker van wie de zin "il faut cultiver son jardin" uit heel bekend is. Ofwel: Laten we doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om verandering en verbetering in de wereld te brengen en laten we dichtbij beginnen: met onze tuin.
Dat is ook de kerngedachte achter de jumelage: om de wereld een klein stukje ten goede te veranderen.

Leve het nieuwe kabinet

Jouw columns gaan wel vaak over geld en politiek. Dat kreeg ik laatst te horen en het is waar. Het houdt me blijkbaar erg bezig. Deze keer gaat het weer over geld en politiek, want we staan in het regeerakkoord. VVD, CDA, D66 en CU vinden een streekomroep (dat zijn wij) een goede manier om te professionaliseren.

Ze gaan nadrukkelijk kijken naar de financiering en ook wil het nieuwe kabinet investeren in onderzoeksjournalistiek. Nou zitten naast mij op de bank een agent, een soldaat, een juf en een verpleegster en laten die nou ook allemaal positieve teksten over zichzelf in het regeerakkoord hebben gevonden. Maar ik ben het eerste aan de beurt, roep ik. Nee, ikke, roept de agent. Nee, nou wij een keer, roept de juf. Had ik al verteld dat ik mijn kinderen heb geadviseerd om niet in de publieke sector te gaan werken? Zoek straks een baan waar je niet afhankelijk bent van de overheid, hoorde ik mezelf zeggen. Ergens piepte een klein stemmetje in mijn hoofd: als alle vaders dat zeggen, komen we straks agenten, soldaten, juffen en verpleegsters te kort en geen publieke omroep die er aandacht aan besteed, want die bestaan dan ook niet meer. Ik was even blij met de tekst over de lokale/streekomroep in het regeerakkoord, maar komt de boter wel bij de vis? Ondanks dat negatieve advies aan mijn kinderen geloof ik eigenlijk nog steeds heilig in de publieke zaak. De agent, de soldaat, de juf en de verpleegster. Helden zijn het. Hun arbeidzaam leven stellen ze in dienst van de publieke zaak omdat het een roeping is. Dat de beloning en vaak ook de arbeidsomstandigheden te kort schieten, ze hebben er mee leren leven. Dat geldt ook voor Ardje van het omroepje van de Bollenstreek, ik weet niet beter. Genoeg geklaag. Schouders naar achteren, tieten naar voren en geen gezeik. Aan het werk en positief gestemd graag. OK, de kansen: echt onafhankelijk zijn lokale omroepen niet, ze worden gefinancierd door degen die ze kritisch moeten volgen, namelijk de gemeentes. We zullen altijd de schijn tegen hebben. Oplossing: net als bij de regionale omroepen hevelen we de financiering over naar het rijk. Dat scheelt mij veel gesprekken met weer nieuwe ambtenaren en het onzichtbare lijntje van financiering tussen omroep en lokale politiek is door geknipt. Zoek dekking: journalist Zandbergen komt er in met gestrekt been! Verder de sector saneren, zodat het geld dat we nu hebben onder een kleiner aantal omroepen verdeeld kan worden. Verder op basis van goede, controleerbare plannen extra geld voor onderzoeksjournalistiek. Zo geregeld, nu zijn de agent, de soldaat, de juf en de verpleegster aan de beurt.

Ard Zandbergen

Hoofdredacteur Bo

ard@bollenstreekomroep.nl

Basisschool De Regenboog fantaseert er op los

Tijdens de speurtocht moesten verschillende opdrachten worden gedaan. Foto: PR

VOORHOUT n In de afgelopen weken werd op Basisschool De Regenboog in Voorhout door alle kinderen hard gewerkt aan het project 'Fantasie'.

In alle groepen werden de kinderen uitgedaagd om aan de slag te gaan met hun eigen fantasie. Stichting De Combibrug verzorgde in de onderbouw danslessen en in de bovenbouw dramalessen waarbij de kinderen hun fantasie de vrije loop konden geven. Er werd natuurlijk druk geknutseld, er werden fantasievolle cakejes versierd en er werd geschminkt.

Vanzelfsprekend was er ook veel aandacht voor lezen en boeken, omdat ook de Kinderboekenweek in de projectperiode viel. Zo lazen de kinderen van de bovenbouw de jongere kinderen voor en was er op beide locaties een drukbezochte boekenruilbeurs.

Op woensdag 11 oktober werd het project officieel afgesloten met een puzzeltocht op wieltjes voor alle kinderen en hun ouders. Leerlingen van de Clusterlocatie vertrokken vanaf De Oosthoutlocatie en andersom.

donkere grot

Op weg naar de eigen locatie moesten onderweg verschillende opdrachten worden gedaan, bijvoorbeeld Ezeltje Prik, een dierenpuzzel maken en een speurtocht door een donkere grot. Bij alle opdrachten verdienden de kinderen een letter. Van alle letters moest een woord worden gepuzzeld. Bij inleveren van het goede woord kregen de kinderen een kleine verrassing. De ouderraad was op beide locaties druk bezig om iedereen van hapjes en drankjes te voorzien. Door sponsoring van AH, Aldi, van Kesteren Groente en Fruit en de groenteman van de markt was er voor iedereen meer dan genoeg te eten en te snoepen.

Vrijwilligersinloop in bieb

Sassenheim n In de bibliotheek aan de Kerklaan is donderdag 19 oktober een vrijwilligersinloop.

Een derde tot de helft van Nederland doet minstens een keer per jaar vrijwilligerswerk. Wat maakt vrijwilligerswerk zo populair? Daar zijn meerdere redenen voor: een ander helpen geeft voldoening, structuur en biedt sociale contacten. Bovendien is het goed voor de maatschappij en educatief. Tijdens het een inloopspreekuur wordt meer uitleg over vrijwilligerswerk gegeven. Binnenlopen kan tussen 18.30 en 19.30 uur. Twee medewerkers van Welzijn Teylingen zijn aanwezig om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Een afspraak maken met Marian Kofoed, adviseur vrijwillige inzet kan via: m.kofoed@welzijnteylingen.nl of bel 0252-231805 (dinsdag en woensdag).

De JoJo draait een jaar: een huiskamer voor de buurt

Van weggeefwinkel tot houtwerkplaats, van koffiecorner tot Repair Café: het is allemaal te vinden in ontmoetingswerkplaats De JoJo in Sassenheim. Burgemeester Carla Breuer bezocht het pand en sprak met initiatiefnemers Lisa de Blok en Stan van Gemert.

Foto: pr.

Het is een drukte van belang in ontmoetingswerkplaats De JoJo aan het Hortusplein. Bij de ingang wijst een boom de weg: rechtsaf voor de houtbewerking, linksaf voor de weggeefwinkel, rechtdoor voor de koffiecorner.

Sinds de initiatiefnemers een jaar geleden hun intrek namen in het voormalige pand van supermarktketen Hoogvliet, heeft zich een metamorfose voltrokken. Een grote, kale ruimte werd omgetoverd tot een levendige, veelkleurige ontmoetingsplek waar in elke hoek iets te beleven is.

Eén van de drijvende krachten achter het initiatief, Lisa de Blok, geeft burgemeester Carla Breuer een rondleiding. Eerst langs de weggeefwinkel, waar Marian Waasdorp de leiding heeft. De winkel heeft een ruim en netjes gesorteerd aanbod, dat varieert van kleding en speelgoed tot boeken en servies.

Foto: Irma Ooijevaar

Donatiepotje

Marian woont vlak bij De JoJo en meldde zich al snel na de start als vrijwilliger. Ze vertelt dat zowel gevers als klanten de winkel goed weten te vinden. "In no time kwamen mensen spullen brengen. En al net zo snel waren er klanten voor, vaak mensen die net onder de armoedegrens zitten. Ze mogen de spullen gratis meenemen. En voor wie iets kan missen, is er een donatiepotje. Klanten zijn vaak zo blij met wat ze hier vinden! En wij zijn blij als mensen met een lach de winkel verlaten."

De weggeefwinkel heeft inmiddels vaste bezoekers, vertelt Marian. "Een gehandicapte vrouw komt geregeld puzzels halen en brengt ze na gebruik weer terug. Een dame uit het bejaardenhuis zoekt hier gezelligheid: we zetten een stoel voor haar neer en ze drinkt een kopje koffie mee." Burgemeester Carla Breuer hoort de verhalen met genoegen aan. "Jullie maken heel veel mensen blij", stelt ze vast.

Die sociale functie is precies wat de initiatiefnemers voor ogen hadden. "Het is echt een buurtcollectief geworden, zoals wij hoopten", stelt Stan van Gemert vast. "Er zijn veel mensen die iets te doen zoeken of sociale interactie missen. Dat zijn mensen die soms tussen wal en schip belanden en vereenzamen."

Portemonneetjes

In de koffiecorner zit een groepje dames rond de tafel voor een workshop. Geconcentreerd zijn ze in de weer met haaknaald, draad en kraaltjes, waarmee ze kleine portemonneetjes maken. In De JoJo worden geregeld activiteiten georganiseerd onder het motto: ontmoeten door doen. "Laagdrempelig en niet duur, dus ook geschikt voor mensen met een krappe beurs. Het is fijn als je onder de mensen blijft, ook al heb je niet veel te besteden", vindt Lisa.

Iedere derde zaterdag van de maand is er een Repair Café. Spullen worden dan gratis gerepareerd. Ook op de andere middagen dat De JoJo open is, op dinsdag, donderdag en vrijdagmiddag, kunnen spullen worden aangeboden, maar dan wordt een bijdrage gevraagd.

Vogelhuisjes

Op de afdeling houtbewerking maken cliënten van GGZ Rivierduinen onder meer stoelen en vogelhuisjes van de omgezaagde bomen uit de Sint Antoniuslaan. Mooi, vindt de burgemeester: "Hier krijgen mensen een plek in de samenleving, in plaats van dat ze in een instelling worden geplaatst."

Ook statushouders zijn te vinden in De JoJo. Tot voor kort waren er twee Syrische kleermakers aan het werk in het naaiatelier, maar zij zijn onlangs met een opleiding begonnen. Twee andere Syriërs zijn vrijwilliger bij de fietsenafdeling, waar ze reparaties verrichten en weesfietsen opknappen. "Mohammed sprak een half jaar geleden nog nauwelijks een woord Nederlands. Inmiddels weet hij zich heel goed te redden", vertelt Stan.

De jongen die op zolder computers repareert, bloeide eveneens op. "Het ging zo goed met hem dat hij nu een baan heeft, ondanks zijn afstand tot de arbeidsmarkt", vertelt Stan.

De successen doen hem goed. "Met een beetje aandacht vindt iedereen zijn draai. Arme mensen, eenzame mensen, vluchtelingen, mensen vanuit de GGZ: iedereen lijkt hier boven zichzelf uit te stijgen." Lisa knikt: "Je merkt dat ze beter in hun vel gaan zitten."

Dik tevreden

Als ze terugkijken, zijn de initiatiefnemers dik tevreden. Alleen het plan om een gecertificeerd leerwerkcentrum te worden, hebben ze laten varen. Stan: "Simpelweg omdat daar onvoldoende vraag naar was." Verder overstijgt het project hun verwachtingen. Lisa: "De JoJo is echt een huiskamer voor de buurt geworden. Als ik bedenk dat we hier ruim een jaar geleden aankwamen met onze plannen op een A4'tje... Het is zo leuk als je vertrouwen krijgt!" Stan knikt. "We zijn heel warm ontvangen."

Bij de start van het project was al duidelijk dat het pand uiteindelijk gesloopt gaat worden. Onlangs zijn de bouwplannen voor de locatie ontvouwd. Lisa: "We kunnen sowieso tot 1 januari 2019 blijven, bij vertraging wordt dat langer. Na die tijd vinden we hopelijk weer een nieuwe plek. Inmiddels hebben we ons bestaansrecht wel bewezen."


verhalenkaravaan

Geen geluk voor Bassets

Max Teunissen wordt door drie man gestopt. | Foto: met dank aan Rob Koelewijn

Sassenheim n De rugbyers van The Bassets uit Sassenheim moesten voor een loodzware klus naar 't Gooi om daar in Naarden de nummer twee van de competitie proberen te verslaan.

The Bassets zijn bezig met een goede reeks en het zou dus mogelijk kunnen zijn, maar alles moest dan wel kloppen. Helaas brak het in deze wedstrijd aan wat geluk, iets wat de thuisclub wel had. The Bassets gaven alles wat ze hadden en de scores liepen aan beide kanten gelijk op maar toen Bassets speler Maikel van de Burg tien minuten naar de strafbank moest sloeg 't Gooi toe. Met een ruststand van 24-17 was de schade nog beperkt. Direct na rust was een verkeerd ingeschatte pass van The Bassets een cadeautje voor 't Gooi. De Sassenheimers moesten alles of niets spelen. Dit gaf ruimte voor de thuisclub, waardoor ze uitliepen naar 47-17. Om een bonuspunt te halen hadden The Bassets nog een score nodig: dit was slechts nog het hoogst haalbare. Met een collectief slotoffensief lukte dit op wonderbaarlijke wijze toch nog. Met een einduitslag van 47-22 konden The Bassets thuiskomen. Aan de top van de competitie is het nu dringen geblazen. De Sassenheimers kunnen zichzelf zaterdag 21 oktober een enorme dienst bewijzen als ze HRC uit Den Haag in eigen huis verslaan, dit belooft een fraaie match te worden, aftrap 15.00 uur, toegang gratis.

Foreholte weer met nul punten van het veld

voorhout n En weer speelde Foreholte een uitwedstrijd. En weer ging het na negentig minuten met nul punten van het veld. Oh zeker, er was helemaal niets aan te merken op de instelling en inzet van de Voorhouters gedurende de wedstrijd, maar individuele fouten, onzeker verdedigen en het nauwelijks creëren van kansen, ja zelfs mogelijkheden, gaf in de nabeschouwing voeding aan de mening dat de overwinning van GDA meer dan terecht was.

Joost Verhart op de plek van de geblesseerde Joost van Dam was de enige wijziging op de basis elf van Foreholte in deze competitie. Zowel GDA als Foreholte begonnen voorzichtig aan de wedstrijd. In de tiende minuut haalde, de met afstand beste Foreholter van deze middag, Rick Brabander de achterlijn, maar zijn voorzet bereikte spits Toni Arroyo niet en kon gemakkelijk worden weggewerkt.

De wedstrijd was weliswaar in evenwicht maar aanvallend konden de Voorhouters nauwelijks een vuist maken. Pas na 30 minuten wist Bas Jongbloed het eerste schot tussen de palen te produceren. Keeper Van Zee stond op de juiste plaats. Aan de andere kant moest bij menige GDA-aanval de stormbal in de Voorhoutse verdediging worden gehesen. Bij dat lichte overwicht van GDA was het een verrassing dat juist Foreholte de stand openbrak. Toni Arroyo gaf de dieptepass in de 40e minuut op de naar rechts uitgeweken Rick Brabander. De nummer 11 kapte z'n tegenstander uit en plaatste de bal met links langs de GDA-keeper in de verre hoek (0 – 1).
Dat GDA met sterk offensieve intenties uit de kleedkamer kwam, werd al snel duidelijk. De torenhoge centrale verdediger Marvin Moreiro kopte uit de eerste GDA-corner rakelings naast. Precies tien minuten hielden de Voorhouters stand. Vervolgens mocht Rayvano van Alphen wel heel eenvoudig doorgaan naar de achterlijn. Zijn voorzet bereikte wel een ploeggenoot en wel Mike van Toor bij de eerste paal (1 – 1). De doorgewinterde volgers van Foreholte zagen het onheil reeds aankomen.

Bij menige GDA-aanval moest de stormbal in de Voorhoutse verdediging worden gehesen

Trainer IJzendoorn wisselde Tom Bleijswijk en Christian Guijt in de ploeg, maar GDA-er Canberk Yahli zette, dwars door de Voorhoutse verdediging, Mohamed Achalhi vrij voor Matthijs Guijt (2 – 1).
De Voorhouters zetten aan om de gelijkmaker te produceren, maar behoudens goede wil leidde het niet werkelijk tot open kansen en nadat de laatste wissel, Tjeerd van der Zwaan, binnen de lijnen was verschenen, herhaalden Yahli en Achalhi nog eenmaal hun kunstje (3 – 1) en bepaalden daarmee het lot van deze zonnige zondagmiddag voor de Voorhouters.

Orgelconcert door Jan Verschuren

warmond n Organist Jan Verschuren (1962) geeft zaterdag 28 oktober een concert op het Lohman-orgel in de Protestantse Kerk van Warmond.

Jan Verschuren heeft al een lange carrière achter de rug, en is nu Universiteitsorganist aan de Universiteit van Leiden en organist van de Technische Universiteit Eindhoven.

In de eerste hoedanigheid bespeelde hij in 2005 het Van Hagerbeerorgel van de Leidse Pieterskerk tijdens de uitreiking van het eredoctoraat aan Koningin Beatrix.
In april 2002 is Jan Verschuren onderscheiden door de Société Académique des Arts-Sciences-Lettres de Paris als waardering voor het uitdragen van de Franse orgelmuziek.

Jan Verschuren speelt orgelwerken van Andrew Carter, Felix Mendelsohn-Bartholdy, Theodore Dubois, Vincenzo Beltini en Charles Marie Widor. De kerk bevindt zich aan de Herenweg 82 en het concert begint om 20.00 uur (deuren open om 19.30 uur).

Entree: 7,50 euro.

Kinderen tot 14 jaar mogen gratis naar binnen.

EB Bluesband in café de 2 Wezen

sassenheim n De EB Bluesband speelt zondag 22 oktober in de Twee Wezen.

De band is een powertrio geformeerd rond gitarist/zanger Eelco Bisschop.

De stijl laat zich omschreven als een rauwe mix van blues en rock. Nummers van Muddy waters, Freddie King, Gary Moore, ZZ Top en Jimi Hendrix passeren de revue.

Het optreden aan de Oude Haven 2 begint om 16.30 de toegang is gratis.

Infoavond over reis naar Israël

Regio n n Israël, het land van de Bijbel, staat bij velen stilletjes wel op het verlanglijstje. Bethlehem, het Meer van Galilea, Nazareth en Jeruzalem spreken tot ieders verbeelding.

Verhalen uit het oude Palestina komen hier tot leven. En gaan tegelijkertijd hand in hand met het Israël van nu.

Jos Westgeest, gecertificeerd reisleider, organiseert voor de Parochie Sint-Maarten van 6 tot en met 14 maart 2018 een 9-daagse reis naar Israël.

In een prachtige tijd, waarin het voorjaar ontluikt en ook de voorbereiding op Pasen op vele wijzen tastbaar is.

Het is geen bedevaartreis, maar eerder een culturele reis met religieuze aspecten.

Ook als interessant voor hen die geen directe binding hebben met de parochie.

De informatieavond is vrijblijvend en wordt gehouden op donderdag 26 oktober in De Beweegschool aan de Heilige Geestweg 26 in Noordwijk en begint om 20.00 uur.

Aanmelden kan bij Jos Westgeest via 06-53622051 of mail naar info@beleeftsamen.nl.

Open dag jeugdafdeling drumband Adest Musica

Het jeugdorkest in vol ornaat. | Foto: pr

Sassenheim n Bij de wereldtop komen en blijven doe je niet zomaar, daarom heeft Drum- en Showband Adest Musica het maken van muziek tot een echte topsport verheven waar iedereen onderdeel van kan gaan uitmaken.

Zaterdag 28 oktober houdt de jeugdafdeling van de Sassenheimse muziekvereniging een open dag.

Via een drietal workshops kunnen bezoekers kennismaken met een aantal activiteiten van Adest Musica.

Volgens Desiree Kerkvliet, die de organisatie van deze dag met een groot aantal vrijwilligers heeft voorbereid, is dit een 'unieke kans om in de keuken van deze Sassenheimse vereniging te kijken'.

Het programma duurt van 14.00 tot 16.00 uur en vindt plaats in de ruimtes van Adest Musica in SCC 't Onderdak aan de J.P. Gouverneurlaan. Bezoekers kunnen tijdens deze open dag onder andere zelf muziekinstrumenten uitproberen, noten lezen en op de foto met de gehele Jeugdband.

Verrassing voor nieuwe leden

Nieuwsgierig geworden? Kom een kijkje nemen, en neem vooral vrienden en vriendinnen mee. Voor hen die op deze dag besluiten om lid te worden, heeft de vereniging een leuke verrassing klaar liggen.

Lisa van der Geest naar NK afstanden

Warmond n Het schaatsseizoen is afgelopen weekend van start gegaan met de Holland Cup / IJsselcup in Deventer.

Hier konden rijders die zich nog niet geplaatst hadden een startbewijs verdienen voor het Nederlands Kampioenschap Afstanden dat van 27-29 oktober in Thialf verreden wordt. Lisa van der Geest, lid van de Warmondse IJsclub en rijdend voor marathonploeg MKBasics, heeft met een tweede plaats op de 3000 meter een startbewijs voor het NK verdiend. Van der Geest eindigde met 4.14.18 net achter de winnares van de 3 km, Linda de Vries (4.13.84). Derde op het podium was Esmee Visser die de afstand in 4.14.42 aflegde.Bij de heren deed Kees Heemskerk (WIJC) mee en hij behaalde een mooie negende plaats op de 1500 m.

Zijn tijd was 1.52.59, dezelfde tijd als de nummer acht van het klassement, Gijs Edsers.

De plaatsing werd beslist op een duizendste seconde. Op de 5 km reed Heemskerk naar de tiende plaats in 6.50.36.

Zaterdag 21 oktober start de landelijke marathoncompetitie op de Jaap Eden baan in Amsterdam.

Hebe speelt Pinokkio in 't Onderdak

Sassenheim n In theater 't Onderdak speelt zondag 22 oktober om 15.00 uur de jeugdtoneelvoorstelling (6+): Hebe speelt Pinokkio.

Twee acteurs spelen alle veertien rollen, waaronder Pinokkio en zijn vriend Japie, de krekel. En natuurlijk Gepetto, de bezorgde vader van Pinokkio. Pinokkio maakt van alles mee, maar hoe lang kunnen zijn vader en Japie hem beschermen? Pinokkio is een kleurrijke voorstelling over opgroeien, over wat je tegenkomt in de wereld en hoe dat maakt tot wie je bent.

Kaartjes kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.hetonderdak.nl, info@hetonderdak.nl. Telefonische bestellen kan ook: 0252-225874 op werkdagen van 10.00 tot 11.00 uur, twee weken voor de voorstelling bij Primera Sassenheim en vanaf 30 minuten voor aanvang aan de kassa van het theater.

uit / sport

Al decennia reuring in politiek Teylingen over molenromp

De molenromp van Speelman aan de H. Knoopstraat in Sassenheim. | Foto: pr

SASSENHEIM n In 1993 ging de molenromp van Speelman aan de H. Knoopstraat voor 1 gulden over naar de stichting De Molen van Sassenheim. Met de afspraak dat zij die afgefakkelde korenstellingsmolen weer gingen afbouwen. En dat handjeklap houdt nu de politiek al sinds het ontstaan van de gefuseerde gemeente Teylingen goed bezig. En ook in de afgelopen raadscommissie Ruimte was het weer troef.

Door Nico Kuyt

De trotse dames met hun prijzen. | Foto: pr Foto: pr

Het hele gedoe heeft de tragiek van de Grieks drama in zich. Het houten bovendeel van de toen al zeer bejaarde molen fakkelde in 1869 af. Een blikseminslag was de oorzaak, een directe ingreep van de weergoden en de eerste rampspoed. Sindsdien is het een wat zielige romp, maar toch een rijksmonument. Aan het eind van de vorige eeuw bekroop de gedachte de molen weer af te bouwen. Het moest weer de trots van Sassenheim worden. Noest werd er eerst de Postwijk omheen gebouwd terwijl de stichting geld sprokkelde voor de herbouw maar helaas, opnieuw sloeg het noodlot toe. Een ambtenaar vergiste zich in de hoogte in het bestemmingsplan. Er werd een hoogte opgenomen van 15 meter, terwijl 24 meter voor een afbouw nodig is. Het eerste B&W van Teylingen hief de handen in de lucht. Een afbouw zou voor de Raad van State zeker stranden. Maar de gemeenteraad dacht destijds anders. Het was zuiver om de procedure voor een aanpassing van het bestemmingsplan gewoon voort te zetten. Het strandde jammerlijk en de nieuw gekozen gemeenteraad koos in 2013 om een afbouw af te blazen. Met het verschil van één stem in de gemeenteraad. De stichting kreeg zijn gulden weer terug. Allerlei rechtszaken tussen de stichting en de gemeente ontstonden, waar lustig gespat werd met euro's, met name voor raadsheren. Er werd uiteindelijk maar besloten om een bredere invulling van functies voor de romp te geven om het beheer financieel op te hijsen. En zo kwam dat voorstel deze maand in de raadscommissie Ruimte. Daarbij werd tevens de maximale hoogte beperkt van 15 meter naar de huidige 9,5 meter. De romp zou zo de huidige romp wel voor een tijdje blijven.

Afbouw

Maar een Grieks drama gaat nu eenmaal gewoon door, zo schrijft de geschiedenis. De droefenis sloeg vorige week dan ook wederom stevig toe. Vooraf aan de bespreking kwam Gozeling, voorzitter van het bestuur, de teleurstelling bezingen over die gefrustreerde afbouw. De belofte van het unieke gebouw moet door de gemeente worden ingelost, zo klonk zijn mantra. De wijk is overigens helemaal gebouwd naar de windrechten voor de afgebouwde molen, die nu eenmaal af te toe moet draaien. En dat recht is nooit vervallen, zo antwoordde hij op vragen van Fred Koot (D66). En enkele fracties gevoelden eveneens het rukken en trekken rond het lot van een afbouw van die oude stenen romp. Bij sommigen fluisterde zelfs de hoop in de oren om die droom weer nieuw leven in te blazen, gevoelens die overigens inmiddels al 25 jaar de boezem van de raad kwelt, maar nog geen genoegdoening baarde. Maar op 26 oktober aanstaande zouden er in de gemeenteraad zomaar allerlei moties en voorstellen kunnen worden ingediend om voor de zoveelste maal weer eens te kijken naar een afbouw. Wethouder Bas Brekelmans wees er evenwel fijntjes op dat er in 2013 een hele discussie door de toenmalige raad is gevoerd over het wel heel moeizame juridische succes. "Het is wel heel inconsequent om aan de wortels van eerdere beslissingen te hakken. Het moet ook duidelijk zijn voor de inwoners in de omgeving die de afbouw helemaal niet willen", zo stipte hij aan. Maar in een Grieks drama wordt niet naar een afsluiting gezocht. Het ligt aan de hun goden welk een toekomst het oude bouwsel zal krijgen. Nou, misschien toch een dwarse beslissing van de gemeenteraad?

Twirlvereniging Inspiration succesvol op EK Majorette

Voorhout n Twirlvereniging Inspiration uit Voorhout nam vorig weekend deel aan de Europese Kampioenschappen majorette in Almere.

Lily Meyvogel, Anissa Soussani en Fleur van Egteren kwamen in dezelfde categorie uit: solo accessories juvenile. Als eerst mocht Lily haar routine aan de jury laten zien en behaalde een negende plaats. Een aantal optredens er na mocht Soussani zich presenteren en werd door de jury op nummer 1 gezet, en daarmee behaalde zij een Europese titel. Als laatste was Fleur aan de beurt en behaalde een mooie vijfde plek. Rilana van Egteren was op zaterdag aan de beurt met haar solo waarmee ze vierde werd. Fleur en Lily kregen in de duo onderdeel nog een zilveren medaille en Rilana en Anissa kregen ook zilveren. Een eindtotaal waar de turnvereniging trots op kan zijn. De dames gingen naar huis met vijf bekers en twee medailles.

Nienke op podium met De Gelaarsde Kat

Cast, producenten en regisseur met Musical Award voor Beste Jeugdvoorstelling. | Foto: Levin en Paula Photography VOF Foto: LEVIN EN PAULA PHOTOGRAPHY

sassenheim n Een echte prinses spelen, dat was de droom van Nienke Latten uit Sassenheim toen zij vier jaar geleden haar opleiding aan het muziektheater Tilburg begon. Sneller dan verwacht kwam haar droom uit. Het komende halfjaar staat ze op het podium met de Eftelingproductie De Gelaarsde Kat, waarin ze prinses Tessa speelt. Zondag 15 oktober ging de musical in première in Rotterdam.

Door Esther Luijk

"Het was een dag met een gouden randje", verzucht Nienke gelukzalig. "We hebben heel hard gewerkt om deze productie binnen een paar weken op de planken te krijgen en om het dan tot leven te zien komen voor een publiek is wel heel speciaal. Normaal gesproken duurt het jaren voordat je mee mag doen met een grote productie. Ik was al heel gezegend geweest als ik een rol in het ensemble gekregen had", zegt ze. "Dan had ik vanuit daar door kunnen groeien. Toen ik hoorde dat ik een van de hoofdrollen had, ging ik helemaal uit m'n dak!" Nienke speelt de rol van prinses Tessa, de dochter van een koning die haar al vanaf kinds af aan klaarstoomt om te kunnen trouwen met een edelman. Dit tot ongenoegen van Tessa zelf, die helemaal niet wil trouwen met een heer van stand. Als ze op een dag het paleis uitvlucht, loopt ze molenaarszoon Bas tegen het lijf en het is liefde op het eerste gezicht. Desondanks keert ze terug naar het paleis om aan de verwachtingen van haar vader te voldoen. Bas' hart is gebroken, maar zijn magische Gelaarsde Kat helpt hem om de prinses voor zich te winnen. De kersverse musicalster heeft al veel audities achter de rug, waar ze dan steeds op een haar na achter het net viste. "In het vierde jaar van de opleiding sla je je vleugels uit en ga je audities doen in binnen- en buitenland, net wat je wilt. Er zijn altijd mensen met meer ervaring of die beter bij het type passen, dus je krijgt ook vaak nee te horen. Dat kan wel eens frustrerend, maar je moet nooit opgeven."

Dat ze ondanks haar weinige ervaring toch een hoofdrol heeft gekregen, stemt haar dan ook extra gelukkig. "De producers willen geen risico lopen, een musical opzetten kost natuurlijk veel geld. Ik ben heel blij dat me toch een kans hebben durven geven en dat het publiek zo enthousiast reageerde." Nu haar jeugddroom is uitgekomen, heeft de prinses weer tijd om een nieuwe wens na te jagen. "Nu kan ik mijn lat weer verhogen", vertelt ze. "In de musicalwereld is nooit iets af, het kan altijd beter. Als iets is gelukt, mag je daar trots op zijn, maar je gaat daarna weer verder om jezelf te verbeteren." Ze auditeert alweer voor eventuele volgende rollen. "Maar het zijn wel vergelijkbare rollen als van de prinses. Ik word vaak uitgenodigd voor de rol van 'jonge geliefde', omdat dat past bij mijn stem en bij mijn typecast. Dat vind ik gelukkig ook het allerleukst om te spelen!" Uiteindelijk hoopt Nienke nog eens in Duitsland op de planken te staan. "Het musicalaanbod is enorm daar, dus dat wordt mijn nieuwe droom!"

De familiemusical is nog tot 15 april te zien in verschillende theaters in Nederland en België.

An speelt in 't Onderdak

Sassenheim n In theater 't Onderdak aan de J.P. Gouverneurlaan 40a wordt donderdag 19 oktober de film 'An' vertoont. De film begint om 20.15 uur.

De regie is in handen van de veelvuldig bekroonde Japanner Naomi Kawase (The Mourning Forest, Suzaku, Still the Water). 'An' is een simpele doch effectieve en ontroerende oproep tot tolerantie en het creëren en genieten van lekker eten. Sentaro is een ex-crimineel maar nu eigenaar van een bakkerij. Hij serveert 'dorayaki's', koekjes gevuld met zoete rode bonenpasta. Een oudere dame, Tokue, biedt aan om hem te helpen. Na wat twijfel accepteert Sentaro het aanbod. Tokue blijkt fantastische rode bonenpasta's te maken, mede dankzij haar oude, geheime recept. De bakkerij van Sentaro wordt een succes. Langzaam maar zeker groeien Sentaro en Tokue ook verder naar elkaar toe en komen oude geheimen aan de oppervlakte.

Voor meer info en kaartjes: 0252-225874, bereikbaar op werkdagen van 10.00-11.00 uur of kijk op: www.hetonderdak.nl.

Goed Fout toneelstuk

voorhout n Cultuur Verheft presenteert op 9, 10, 12, 13, 16 en 17 november het boeiende schouwspel Goed Fout, geschreven door Haye van der Heijden.

Het stuk gaat over Ben die met zijn vrouw in het kamp heeft gezeten. Ze hebben waarschijnlijk hun kind "verkocht" voor hun leven. Iets waar zijn dochter, nu zij zelf zwanger is, achter probeert te komen. Een storend element is dat haar vriend's vader in de oorlog fout is geweest. De ouders van de buurvrouw hebben in het verzet gezeten. De enige die antwoorden kan geven op sommige vragen is de oude vriend Brummer, maar hij zwijgt. Zo blijft het gezelschap vol met vragen zitten. Dit toneelstuk kan bij bezoekers heftige emoties losmaken.

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zijn voor sommigen nog merkbaar en ingrijpend. In de scènes van dit toneelstuk wordt dit levensecht uitgebeeld. Het stuk speelt in Cheers aan de Herenstraat 106.

Kaartjes reserveren kan uitsluitend telefonisch op 23 en 24 oktober tussen 19.30 en 21.00 uur bij Renieta: 0252-785028 voor plaatsen op 9, 10 en 12 november en bij Monica via 0252-213237 voor plaatsen op 13, 16 en 17 november.

Beethoven en Strauss

warmond n De Stichting Kamermuziek Warmond pakt in het nieuwe seizoen 2017/2018 meteen goed uit. Er staat weer een meesterwerk uit de klassieke muziek op het programma, namelijk het Septet van Beethoven op 4 november om 20.15 uur in de Protestantse Kerk.

Dit werk vormt samen met het Octet van Schubert het hoogtepunt van de kamermuziek literatuur voor de combinatie strijkers met blazers. Schubert werd een aantal jaren geleden al met succes uitgevoerd door het Monward Consort, nu is het dus de beurt aan Beethoven. Traditioneel werkt de Stichting Kamermuziek Warmond voor haar eerste concert in november altijd samen met de Kunstweek Warmond en dit maakt het ook mogelijk om het Monward Consort voor deze gelegenheid uit te breiden met drie blazers. Op het programma staat ook de kamermuziekversie van een groot orkestwerk van Richard Strauss, (Till Eulenspiegel, door Franz Hasenoehrl). Het concert op 4 november wordt gecomplementeerd met een wereldpremière.Speciaal voor deze avond zijn door Hendrik Jan Lindhout enkele liederen van Richard Strauss en Hans Eisler bewerkt voor het Monward Consort. Solist hierbij is de bekende bariton Willem de Vries.

Els Roes

Oorsprong, Dan Brown

Dit is het vijfde deel in de reeks met professor Robert Langdon in de hoofdrol. De hoogleraar raakt ditmaal verzeild in een mysterie dat de kern van de mensheid raakt. Als verschillende krachten de bekendmaking van een belangrijke wetenschappelijke ontdekking proberen tegen te houden, zet Langdon alles op alles om dit te voorkomen. In Browns beste boek sinds De Da Vinci Code spelen kunstmatige intelligentie, de architect Gaudi én de Spaanse koninklijke familie een belangrijke rol.

Dat gebeurt hier niet

Sinclair Lewis

Een president die zegt schoon schip te maken in Washington. Hij gaat die intellectuele, elitaire, slappe kliek van baantjesjagers aanpakken. Eindelijk een president die opkomt voor de belangen van de 'gewone' blanke Amerikaanse man. Nee, het is niet 2017, maar 1936 als president Berzelius 'Buzz' Windrip aan de macht komt. In 1935 schreef Nobelprijswinnaar Sinclair Lewis deze toekomstroman over het verval van een democratie naar dictatuur en barbarij. Het kan hier wél gebeuren.

Woud der verwachting

Hella Haasse

Deze zomer op vakantie bij de Loire hebben we enkele schitterende kastelen bezocht. Het deed me terugdenken aan Charles d'Orleans (1394-1465). Deze Hertog van Orleans is mislukt als staatman en militair. Hij zat 25 jaar gevangen als gijzelaar bij de Engelsen. In die tijd schreef hij veel gedichten, waarmee hij wel succes boekte. Hella Haasse neemt je mee naar zijn leven en werken en de geschiedenis van die periode. Ik moest er aan terugdenken in het Koninklijk slot Amboise.

De nazi en de kapper

Edgar Hilsenrath

Mijn vrouw haakte af… "wat een naar boek!". Maar mij greep het bij de keel en bleef lezen.

De verteller is SS'er en massamoordenaar Max Schulz. Max groeit in de jaren '30 op met zijn joodse vriend Itzig Finkelstein. Hij leert het kappersvak bij Itzigs vader. Tijdens de oorlog is Max in een vernietigingskamp verantwoordelijk voor de dood van ontelbare mensen. Na de oorlog neemt Max de identiteit van Itzig aan. Hij duikt nota bene onder in Israël, wordt een gerespecteerd burger, maar zijn geweten begint te spreken. Bizar en meesterlijk.

nieuws/cultuur

Woensdag 18 t/m 25 oktober

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Herenkoor, voorganger: pastoor A. Goumans

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur: viering m.m.v. De Lofstem , voorganger; Ds. A.A. Bosma

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. T. Moll

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: dhr. K. de Jong

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering met samenzang, voorganger: Th. Blokland

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. W. van Rijn (Rijnsburg)

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur: Eucharistieviering met Herenkoor, voorganger: pastoor A.Goumans.

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. A. Alblas (Leiden)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Rien van der Toorn

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur eredienst o.l.v. Jan Zijlstra,19.00 uur: geen dienst.

Cursus veilig vallen

Judoleraar Jan Barends met één van zijn oudste leerlingen (89 jaar). | Foto: pr Foto: pr

Voorhout n Er overlijden in Nederland elke dag gemiddeld tien ouderen door een val. In 2016 stierven 3653 meest ouderen aan de gevolgen van een valpartij.

Ouderen die bang zijn om te vallen lopen juist een groter risico. Zij gaan activiteiten vermijden, waardoor hun conditie achteruit gaat. Begin november start Barends Sport-Voorhout met een cursus ZekerBewegen voor senioren. De cursus duurt 6 weken en wordt gehouden op dinsdagmiddag en/of donderdagochtend in de sportschool aan de Herenstraat 126-B. Beweeglijkheid, kracht en balans staan centraal. Meer info via:071-5174800 of mail: barendssport@planet.nl.

Wilt u in aanmerking komen voor een Cinema Floralis Arrangement (eten en filmbezoek voor 1 persoon), zorg dan dat uw oplossing uiterlijk 21 oktober binnen is, samen met uw naam en adres.

Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. Puzzel.

De winnaar van de puzzel van week 41 is: Christine van Duijn. De oplossing was: oogstfeest