De Teylinger

27 december 2018

De Teylinger 27 december 2018


1 / 44

Waarderingsprijs voor verenigingen

Foto: pr./Laurens Lindhout

De Teylingse Waarderingsprijs ging begin dit jaar voor de Oranje Vereniging Voorhout, de Oranjevereniging Sassenheim en de Vereniging tot viering van Warmonds feesten (VWF). Tijdens de nieuwjaarsreceptie verraste burgemeester Carla Breuer de verenigingen met de prijs. De voorzitters ontvingen een nieuwe prijs: een beeld van glas waarin een 3D lasergravure is gemaakt. Het is ontwikkeld in samenwerking met de drie historische verenigingen in Teylingen. Op het beeldje staat een bollenmand. Op de mand staan de wapens van de drie dorpen, daarboven zweeft het wapen van Teylingen. De Waarderingsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een bedrijf, instelling of persoon die op bijzondere wijze of door een origineel initiatief Teylingen op de kaart zet.

Zware westerstorm

Foto: Marieke Voorn

Een zware westerstorm (windkracht 11) trok donderdag 18 januari over heel Nederland. Het treinverkeer lag plat, en ook op Schiphol vielen bijna alle vluchten uit. Het KNMI had vanwege de hevige storm code rood afgekondigd. In Teylingen gingen 's morgens meerdere bomen tegen de vlakte. Een deel van de Rusthofflaan was langere tijd afgesloten voor verkeer. Het dak van nummer 52 waaide er door de storm af. In de Maximalaan waren een aantal bomen langs de waterkant niet bestand tegen windsnelheden van boven de 110 kilometer per uur. In de Componistenlaan in Voorhout verdween het dak van een hoekhuis. De brandweer heeft de ravage opgeruimd. De zware storm ontzag ook Park Rusthoff niet. Vooral in het bosgedeelte van het park heeft de storm veel schade aangericht.

Plotseling overlijden

Foto: Piet van Kampen

Het plotseling overlijden van Leo van der Zon (59), voorzitter van het Bloemencorso van de Bollenstreek, komt als een schok. Hij groeide op in Voorhout en was van 2006 tot 2014 wethouder in Teylingen. Van der Zon was vanaf 2014 voorzitter van Omroep Bo en bestuurslid van Welzijn Teylingen en voorzitter van St. Hubertus.

Jade is de eerste Teylingse baby

Ouders Heidi en Stefan zijn trots op hun dochters Kate (7), Lilly (4) en de pasgeboren Jade. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Ouders Heidi en Stefan Kluin zijn begin januari in de wolken met hun kersverse dochter. Baby Jade werd op 4 januari om 3.45 uur geboren in Sassenheim en was daarmee officieel de eerste baby van Teylingen in 2018. Jade is het kleine zusje van Kate (4) en Lilly (7). Ook al is het al het derde meisje dat het gezin mag verwelkomen, het blijft een onbeschrijfelijk bijzondere gebeurtenis, volgens moeder Heidi. "Het is nog steeds even speciaal, een echt wonder! We zijn enorm dankbaar dat ze bij ons is en dat ze kerngezond is." Het gezin is overladen met cadeautjes, kaarten en bloemen. Namens De Teylinger kregen Heidi en Stefan een verrassing van brasserie HEREN52 uit Voorhout.

Dubbelslag bij Kuipzwammen

Foto: Marieke Voorn

Het werd een dubbelslag voor debutant Ties van Kesteren tijdens het Kuipzwammen van Carnavalsvereniging de Bokken. Als Romeinse strijder betrad hij op zaterdag 27 januari de overvolle arena van de KTS. Het publiek gunde hem de 'Ferry Knop prijs' – de publieksprijs – en ook de jury kende hem de prijs voor de beste Zwammer van 2018 toe.

Buurttuin feestelijk heropend

Ivo van der Lee van HLTsamen (l) leidt buurtbewoners rond in de tuin. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Wat een plek van socialisatie en gezelligheid had moeten worden, werd een bron van ergernis en burenruzies. De buurttuin De Groene Kloosterwei in Warmond was een aantal buurtbewoners een doorn in het oog. Ruim een jaar lang heeft de gemeente bemiddeld tussen bewoners en is geprobeerd tot een oplossing te komen: met succes. In januari werd de vernieuwde buurttuin feestelijk heropend door wethouder Kees van Velzen. "Ik proef nu aan alle kanten tevredenheid en dat is wat we graag wilden, dus iedereen mag trots zijn op zichzelf."

Schutterskoning

De nieuwe Schutterskoning Twan van Dijk krijgt de versierselen uitgereikt door burgemeester Carla Breuer.| Foto: pr./Emiel van der Hoeven Foto: pr./Emiel van der Hoeven

Al tijdens zijn eerste deelname aan Koppermaandag, de traditionele schuttersdag van schuttersvereniging St. Hubertus Voorhout, liet Twan van Dijk gevestigde schutters achter zich. Met 13 punten werd hij gehuldigd als de nieuwe Schutterskoning. Hij ontving uit handen van burgemeester Carla Breuer de nodige versierselen.

Weinig incidenten

Foto: Piet van Kampen

In de Veiligheidsregio Hollands Midden, waar de gemeente Teylingen onder valt, is de jaarwisseling rustig verlopen. In Teylingen is de brandweer twee keer uitgerukt, waaronder een woningbrand in de Gladiolenstraat in Sassenheim. De politie had te maken met slechts twee incidenten die aan de jaarwisseling gerelateerd konden worden.

Wat speelt er bij Vooruitgang?

Woonstichting Vooruitgang is vorig jaar verhuisd naar Sassembourg. | Foto: MV Foto: Marieke Voorn

Alle fracties in de gemeenteraad namen 1 februari een motie aan, waarin ze vragen zo snel mogelijk informatie te krijgen en documenten in te zien over de onrust binnen de Woonstichting Vooruitgang. In december stapte de volledige Raad van Commissarissen (RvC) van de woonstichting op. Vervolgens zette de rijkstoezichthouder, de Autoriteit Woningcorporaties, de woonstichting onder verscherpt toezicht. In april van 2018 legde directeur Steven Schrader zijn functie neer. Schrader ging de rest van het jaar met verlof en er wordt gesproken over een andere functie binnen de woningcorporatie in 2019. De Autoriteit stelde in januari tot april ook drie tijdelijke RvC-leden aan. In juli zijn zij benoemd tot de nieuwe RvC voor een periode van vier jaar.

Zesde Olympische deelname

Foto: pr.

Eerder maakten het publiek in Nagano, Salt Lake City, Torino, Vancouver en Sotsji al kennis met Kleintje Pils. De veertien leden van het Sassenheimse dweilorkest vertrok in februari naar hun zesde Olympische Spelen Pyeongchang. Het orkest zorgt al jarenlang voor de sfeer in (Olympische) stadions en ook in Zuid-Korea deden ze dat tien dagen lang. Met name 'Gangnam Style was favoriet bij het thuispubliek. De Sassenheimers waren aanwezig bij het eerste deel van de schaatswedstrijden. Zo zagen ze de gouden races van Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst en Sven Kramer. Een succesvolle zesde deelname voor een van de meest bekende dweilorkesten ter wereld.

Geen derde periode voor Van Velzen

Foto: pr.

Kees van Velzen (CDA) maakt in februari bekend na de gemeenteraadsverkiezingen niet terug te keren als wethouder in de gemeente Teylingen. "Na rijp beraad" heeft de 61-jarige Voorhouter besloten om af te zien van een eventuele derde periode als wethouder. "In de afgelopen tijd heb ik gemerkt dat de chemie tussen de gemeenteraad en mij als wethouder toch minder is geworden. Ook werden af en toe wel opmerkingen gemaakt over de wijze waarop ik het wethouderschap uitoefende. Dan kan je wel weer vier jaar doorgaan als wethouder, maar als je dan de nodige tegenwerking vanuit de raad ondervindt gaat daar veel energie in zitten. Dat is niet goed voor de gemeenteraad, maar ook niet voor mij als wethouder. Daar heeft niemand iets aan de komende vier jaar."

Iris van der Stelt wint Marathon Cup

Iris van der Stelt komt juichend over de finish in Enschede. | Foto: pr./schaatspeloton.nl Foto: pr./schaatspeloton.nl

Iris van der Stelt heeft de KPN Marathon Cup seizoen 2017-2018 op haar naam geschreven. De inwoonster van Sassenheim wist tijdens de vijftiende etappe genoeg punten te vergaren om de nationale marathon competitie te winnen. Iris van der Stelt (25) staat al het hele seizoen aan kop en pakte in Tilburg de vierde plaats. Omdat enige concurrent Emma Engbers de wedstrijd vroegtijdig moest verlaten, was de eindzege voor Van der Stelt al zeker. Haar ploeggenote Lisa van der Geest, ook lid van de Warmondse IJsclub, won de wedstrijd. Het is voor Van der Geest de vijfde overwinning dit seizoen. Voor Van der Stelt is het de eerste eindzege in de Marathon Cup.

Mogelijke verhuizing

Vorig jaar vroeg het collega al een voorbereidingskrediet voor de nieuwbouw van de Kinderburg. De commissie vond de plannen toen niet helder genoeg. Het college komt nu met een nieuw plan: een IKC op de locatie van de Kinderburg. | Foto: MV Foto: Marieke Voorn

In februari maken de schoolbesturen en de gemeente bekend, samen een spreidingsplan te hebben voor basisscholen in Sassenheim. Het gaat om nieuwbouw van basisschool de Kinderburg, waar in het plan ook basisschool De Rank zijn intrek in neemt. Basisschool Het Bolwerk vestigt zich vervolgens in het oude Rank-gebouw aan de St. Antoniuslaan.

Sleutel ingeleverd

Foto: pr.

De carnavalsklanken zijn weer verstomd en het gewone leven gaat zijn gang. Prins Ronald en Prins Michel hebben hun pakken weer tussen de mottenballen gehangen bij De Saksen in Sassenheim. Ook voor Prins Ron en Prinses Sandy van carnavalsvereniging de Bokken uit Voorhout was het een geslaagd feest met meer dan 45 activiteiten.

Geen container voor plastic

Statiegeld op alle plastic flessen kan een hoop schelen in het zwerfafval. Foto: Pexels

Teylingen krijgt nog geen container voor plastic, metaal/blik en drinkpakken (PMD). Er was eind februari geen meerderheid in de raadscommissie Ruimte te vinden, ondanks dat de commissie zelf aan de wethouder had gevraagd een voorstel te doen. Wethouder Van Velzen probeerde het nog, maar trok het voorstel toch maar weer in.

Klaar voor de start

Foto: pr.

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en dus begint in februari de campagnetijd. Traditiegetrouw zijn ook de campagneleiders van de zeven politieke partijen gestart met hun gezamenlijke bijeenkomsten. Ze spreken elkaar maandelijks over de verkiezingstijd en activiteiten. Groen Links doet voor het eerst mee aan de verkiezingen.

Sportprijs Teylingen voor handbalsters

De winnaars van de Sportprijzen Teylingen, v.l.n.r: HV Foreholte (Sportprijs), June van Westing (Talentenprijs) en Jan Randsdorp (Sportbegeleidersprijs). | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam

De jaarlijkse Sportprijs Teylingen 2017 is gewonnen door de handbalselectie van Foreholte. De handbalsters werden vorig jaar kampioen en promoveerden daarmee na 28 jaar weer naar het hoogste niveau van Nederland. De uitreiking van de gemeentelijke sportprijzen is ieder jaar in het Sportcafé, georganiseerd door de Stichting Sport Promotie Teylingen. Voor het eerst was de uitreiking bij Dekker Events in Warmond. In de grote zaal zag het publiek als eerste June van Westing de Van Velzen AA Talentprijs winnen. De 14-jarige hockeysters uit Voorhout liet daarmee de andere genomineerden achter zich. Daarna was het aan schaatsster Lisa van der Geest om de Sportbegeleidersprijs uit te reiken. Die overhandigde zij aan haar clubgenoot van de Warmondse IJsclub, trainer Jan Randsdorp.

Sassem Kwizzt

Foto: pr.

Sassenheim is in de ban van Sassem Kwizzt. Aan de eerste editie van de dorpsquiz doen maar liefst 81 teams mee. De quiz bestaat uit kennisvragen, doe-opdrachten en zelfs een geheime opdracht. Team Kwoudaktktwizztt wordt als de eerste winnaar gekroond. Het succes krijgt een vervolg: op 22 maart 2019 is de tweede editie.

Niet door de velden voor een selfie

Foto: Alpha-Communications

Kwekers uit de Bollenstreek willen voorkomen dat toeristen dwars door hun bloeiende tulpen, narcissen en hyacinten banjeren. Vorig jaar resulteerde dit in forse beschadigingen van de bloemenvelden. Mede-initiatiefnemer Anja Jansze van de Tulperij uit Voorhout plaatste half maart samen met kweker Rudolph Uittenbogaard in Noordwijkerhout het eerste informatiebord om toeristen uit de bloeiende bollenvelden te weren. In totaal zijn 500 borden geplaatst. Wie een foto, video of selfie wil maken, wordt vriendelijk gevraagd dit op enige afstand te doen. Behalve het feit dat toeristen zich zonder toestemming op privéterrein begeven, willen kwekers vooral de kwaliteit van de bollen beschermen. De informatieborden zijn een initiatief van de leden van branchevereniging KAVB.

VVD de grootste bij verkiezingen

| Foto: Marieke Voorn Foto: Marieke Voorn

De gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart hebben in Teylingen voor verandering gezorgd. De VVD blijft de grootste en ging van zes naar zeven zetels. Coalitiepartijen CDA en D66 verloren ieder. CDA ging een zetel in mindering, van 6 naar 5. D66 kreeg de zwaarste klap: van 5 naar 3 zetels. Trilokaal kreeg meer stemmen en ging van 4 naar 5 zetels. De partij is hiermee nu de derde partij in Teylingen en lost daarin D66 af. Ook PvdA Teylingen had het zwaar. Na 3 zetels in de vorige gemeenteraad, gaat het aantal nu terug naar 2. De ChristenUnie kreeg meer stemmen, maar behoudt 1 zetel. Grote verrassing was de opmars van nieuwkomer Groen Links met 2 zetels. Het opkomstpercentage was 58 procent. In totaal zijn er 16.502 stemmen geteld.

Voor vier jaar aan de slag

De nieuwe (burger)raadsleden zijn officieel geïnstalleerd. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Tijdens een plechtige zitting van de gemeenteraad zijn op donderdag 29 maart de raadsleden en burgerraadsleden geïnstalleerd voor de komende vier jaar. Onder de raadsleden waren dertien nieuwe gezichten. Tegelijk met de raadsleden werden ook vier burgerraadsleden beëdigd. Fracties die uit één of twee leden bestaan mogen burgerleden aanstellen. Er zijn drie raadscommissies en de belasting zou anders voor deze fracties te groot zijn. Voor de ChristenUnie trad Shari van den Hout wederom aan, samen met nieuwkomer Mirjam Mack. Voor de PvdA Paul Witteman en Don Verhoeff voor GroenLinks. De onderhandelingen voor een nieuwe coalitie zijn in maart nog in volle gang. VVD en D66 besluiten met Trilokaal te praten, tot verbazing van CDA.

37 jaar voorzitter

Chris Tetteroo krijgt de Zilveren Barensteel uitreikt van wethouder Kees van Velzen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Eerder kreeg hij al een koninklijke onderscheiding, maar bij zijn afscheid van 37 jaar voorzitterschap bij toneelvereniging Cultuur Verheft kreeg Chris Tetteroo ook de Zilveren Barensteel opgespeld door wethouder Kees van Velzen. De Voorhouter blijft nog wel actief binnen de vereniging, maar droeg de voorzittershamer over aan Anja Jansze.

Luidina wordt Gastenhuis

Foto: pr./Marnix

Het oude Luidina staat in de steigers voor de transformatie naar Het Gastenhuis. Op woensdag 14 maart werd het officiële startsein gegeven voor de grootschalige verbouwing. Het Gastenhuis is een nieuwe, kleinschalige zorgformule voor mensen met dementie. In Warmond komen twee vestigingen, met respectievelijk in totaal 38 appartmenten.

Lintje bij afscheid

Foto: Nico Kuyt

De gemeenteraad heeft op maandag 26 maart afscheid genomen van een aantal raadsleden en een burgerraadslid. Vijf raadsleden kregen door burgemeester Carla Breuer een koninklijke onderscheiding opgespeld: John Bosman (VVD), Bob Keeven (VVD), Rose Marie Keijzer (D66), Marlies Volten (VVD) en Bert van Leeuwen (CDA).

Vernieuwde speeltuin weer open

Moeders Tamara, Anja, Linda, Hannerieke (en boven) Nancy en Marlinde met een aantal van hun kinderen. | Foto: pr./Femke Vink. Foto: pr./Femke Vink

Na anderhalf jaar is het speeltuintje aan De Geestlaan veranderd in de speel- en ontmoetingsplaats De Geest. Een metamorfose dankzij de zes buurtouders, die fondsen wierven om alle extra speeltoestellen en het groen gefinancierd te krijgen. Op zaterdag 14 april was de officiële opening. "Het is helemaal uitgekomen wat we ervan gehoopt hadden," straalt Tamara Schoon. Samen met Anja Overgaag, Marlinde Borgeld, Linda Peeters, Hannerieke Dekkers en Nancy Bogers zorgde Schoon door fondsenwerving voor extra financiën. Een project van anderhalf jaar, dat de moeders er naast hun baan en gezinsleven 'even bij deden,' zoals Dekkers dat eerder in haar openingsspeech benoemde. Het speeltuintje kon hierdoor uitgroeien tot een speel- en ontmoetingsplaats.

Lintje voor Sikking

Nol Sikking is Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij wordt gefeliciteerd door zijn vrouw Marianne en burgemeester Carla Breuer (l). | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Eigenlijk had Nol Sikking het idee dat burgemeester Carla Breuer op zondag 22 april voor het veertig jarig jubileum naar het clubhuis van tennisvereniging Overbos in Warmond was gekomen. Even later werd het de goedlachse voorzitter duidelijk dat het om meer ging, toen de burgemeester hem verraste met een koninklijke onderscheiding.

Lintjesregen

Foto: Peter Schipper

Vijf inwoners van Teylingen hebben tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Els Alewijnse (73) uit Sassenheim is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Alewijnse is al bijna 20 jaar maatschappelijk begeleider bij Vluchtelingenwerk Nederland. Hans van Rooijen (74) uit Warmond is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor de Nederlandse studentensport. De Voorhoutse Nel Berg (66) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau als dank voor heel veel vrijwilligersfuncties. Willem Vogels (63) uit Voorhout zet zich al bijna 20 jaar in voor jeugd en jongeren in Voorhout. Ton Oostdam (59) uit Voorhout is voor zijn vrijwilligerswerk ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bloemencorso trekt miljoen bezoekers

Foto: e. Burger

Werkelijk alle ingrediënten waren aanwezig om het 71ste Bloemencorso dit jaar succesvol te laten verlopen. De bloemen op kleur, fantastische temperaturen en veel, heel veel bezoekers. Volgens de organisatie waren meer dan een miljoen mensen op het corso afgekomen dit jaar. De praalwagen The Chinese Dragon van de Corsogroep De Zilk werd door de jury uitgeroepen tot mooiste praalwagen. De stekersprijzen en de Leo van der Zon entertainmentprijs -ingesteld als eerbetoon aan de plotseling overleden voorzitter- werden bekend gemaakt tijdens de bijeenkomst voor vrijwilligers. Volgend jaar is het corso-thema 'The World in Movement', de wereld in beweging. Het Bloemencorso rijdt dan op zaterdag 13 april door de Duin- en Bollenstreek, door gaan naar Haarlem.

TOP opnieuw beste van Nederland

TOP viert de landstitel. | Foto: pr./René van Dam/www.rvdam.nl Foto: René van Dam

TOP/SolarCompleet prolongeert in april opnieuw de landstitel. De finale in de Korfbal League, gespeeld voor 11.000 fans in het Amsterdamse Ziggo Dome, wordt met 24-20 gewonnen van Fortuna. TOP kende een vliegende start en stond al snel met 5-0 voor. Tegenstander Fortuna knokte zich terug en bij rust was het verschil vier doelpunten (12-8). Na rust kon Fortuna nog een keer terugkomen tot 13-12, maar gooiden Celeste Split en Jet Hendriks het duel in het slot. Clubicoon Daniel Harmzen nam met een doelpunt afscheid van het topkorfbal. Het is voor TOP de derde landstitel op rij en de vijfde in totaal. In januari spelen de Sassenheimers dankzij het landkampioenschap ook mee in de Europacup, dit jaar in het Belgische Kortrijk.

Klomp in Gemeentehaven

Foto: pr.

De klomp die in de Gemeentehaven staat, is in april officieel onthuld met een champagnedouche. "We zochten een icoon om aan het water te plaatsen. Iets dat toeristen trekt, waarmee ze op de foto kunnen," legt voorzitter Arjan Heijl van Stichting Warmond Promotie uit. De onthulling was tijdens de eerste editie van de Warmondse Waterdagen.

Bijzondere kaart

Foto: Marieke Voorn

De pre-kadastrale kaart van de heerlijkheid Warmond uit 1667 wordt gedigitaliseerd dankzij inspanningen van Historisch Genootschap Warmelda en Erfgoed Leiden en Omstreken. Na honderd jaar is de kaart, gemaakt door Johan Dou(w), in de hal van Huys te Warmont even zonder bescherming van het glas te bewonderen.

Lintje voor Spuijbroek

Foto: Piet van Kampen

Ruud Spuijbroek (65) uit Voorhout is koninklijk onderscheiden voor zijn inzet voor de banden- en wielenbranche in Nederland. Burgemeester Breuer reikte de onderscheiding uit tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de Vereniging VACO. Spuijbroek is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Nieuw college

Bas Brekelmans, Carla Breuer, Rob ten Boden en Arno van Kempen. | Foto: pr./Edwin van der Wijngaard Foto: pr./Edwin van der Wijngaard

De gemeenteraad heeft op donderdag 31 mei Bas Brekelmans (VVD), Arno van Kempen (D66) en Rob ten Boden (Trilokaal) benoemd tot wethouder. Samen met burgemeester Carla Breuer vormen de drie wethouders het nieuwe college van Teylingen. Bas Brekelmans en Arno van Kempen waren ook al in de vorige raadsperiode wethouder. Rob ten Boden is nieuw in deze functie: zijn partij Trilokaal neemt voor het eerst deel aan een coalitie. Ten Boden zat al sinds de start van de gemeente Teylingen in de raad, de eerste periode als tweede op de lijst van Trilokaal. Daarna werd hij lijsttrekker en fractievoorzitter in 2010, 2014 en 2018. Hij kreeg tijdens de vergadering een koninklijke onderscheiding en een gemeentelijke onderscheiding (de Jacoba van Beierenpenning) voor zijn inzet als raadslid.

The Bassets Babes landskampioen

Foto: pr.

The rugbydames van The Bassets hebben voor een verrassing gezorgd door op zondag 20 mei in Amsterdam voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen te worden. In de wedstrijd tegen concurrent Delft kwam de Sassenheimse ploeg eerst nog op achterstand (0-5), maar vocht zich vlak voor de rust terug in de wedstrijd (7-5). In de tweede helft, traditioneel de betere helft van 'The Bassets Babes', knalde ze over hun tegenstander heen. Via 12-5 liep de ploeg uit naar 17-5. Het laatste punt van Delft (17-10) was slechts voor de statistieken.

Recordbedrag Team 114

Foto: pr.

Roparun Team 114, beter bekend als Team Bollenstreek, heeft dit jaar een recordbedrag opgehaald voor de zorg voor mensen met kanker. Dankzij de inzet van het Voorhoutse team gaat 77.843 euro naar het goede doel. Een dag later stond het team bij de start van in Hamburg, waarna de estafetteloop op maandagmiddag eindigde in Rotterdam.

Sint Matthias viert eeuwfeest

Foto: Piet van Kampen

Harmonie- en toneelvereniging Sint Matthias vierde op zaterdag 26 mei op grootse wijze het honderdjarig bestaan. Heel Warmond kon meedelen in de feestvreugde. Op verschillende locaties in het dorp werden de 'ouderwetse' marsen nog een keer uitgevoerd. Vervolgens was het feest bij Dekker, met optredens van de harmonie, het jeugdorkest en andere Warmondse muzikanten zoals het Joppekoort en Schippertjeskoor. Bijzonder was ook de eerste samenwerking in honderd jaar tussen de toneel- en harmonietak. Samen brachten zij het stuk 'Haring en haarlak' op de planken. Voor die tijd was de vereniging al een onderscheiding rijker. Vanwege het bijzondere jubileum reikte burgemeester Breuer de Koninklijke Erepenning uit aan een verraste voorzitter Antoon de Vroomen.

Teylingen Topsportgemeente

| Foto: Willem Krol Foto: Willem Krol

Twee keer eerder eindigde de gemeente Teylingen in de top vijf van de verkiezing 'Topsportgemeente van het jaar'. De derde keer sleepte het - want daar draait topsport wel om - de titel binnen. Teylingen is de topsportgemeente van het jaar 2017 en ontving daarvoor op zaterdag 12 mei de bijbehorende bokaal. De jaarlijkse verkiezing is een initiatief van het sporteconomisch adviesbureau Sport2B. Met een rekenmodel zijn de prestaties gemeten over veertig landelijke sportcompetities en gerelateerd aan het aantal inwoners. Het bureau wil met de prijs gemeenten aanmoedigen om meer in te zetten op topsport.

Herdenken

Foto: Marieke Voorn

'Verzet begint niet met grote woorden, maar met kleine daden.' Het thema van de nationale herdenking op vrijdag 4 mei is 'Jaar van verzet'. In Sassenheim klinkt het verhaal van Engelandvaarder Toon Berbée. René van Elburg (82) spreekt in Warmond over zijn vader George, die in het verzet zat. In Voorhout leest Shoshanna Israeli een verhaal voor.

Geen HALT, wel taart

Vrijwilligers van het Overbosch smullen van de taart, gebakken door de KTS-leerling. | Foto: pr. Foto: pr.

Een leerling van de KTS kreeg een ongewone straf, nadat hij zijn proefwerk in tientallen stukken had verscheurd en de restanten in het Overbosch in Voorhout achterliet. In overleg besloten school en stichting dat de jongen geen HALT-traject hoeft te volgen voor de vervuiling. Hiervoor in de plaats stemde hij in met het bakken van een taart.

Vrolijke wand

Foto: Piet van Kampen

Na enkele weken schilderen is de onderdoorgang bij de N444 voorzien van een muurschildering. Kunstenares Judith van der Meer begon eind april met het project bij de nieuwe Nagelbrug. De officiële opening was op donderdag 31 mei. De initiatiefnemers van Rotary Club Voorhout sluiten dan hun 25ste verjaardag in stijl af.

Tweeduizend bezoekers op de kussens

Foto: Marieke Voorn

Ruim 400 meter van de Herenstraat is op zondag 3 juni gevuld met luchtkussens. Ruim tweeduizend kinderen genieten van het jaarlijkse spring-, klauter en waterspektakel. Om vier uur klinken vooral enthousiaste kinderstemmen in de Herenstraat. Voor een deel van de in totaal 32 luchtkussens staan rijen, maar dat mag de pret niet drukken. Kinderen kletsen, lachen en kijken soms wat gespannen naar hun voorgangers als deze naar beneden roetsjen of de baan op stormen. Ouders bekijken het vanaf de zijkant, moedigen hun kinderen aan en genieten van een drankje in de zon. De opbrengst van het festival ging naar St. Cecilia en kinderboerderij de Klaprooshof.

STV naar nieuw sportcomplex

| Foto: MV Foto: MV

"Het is eindelijk gelukt." Met die woorden openen voorzitters René Vos en Hans Wingender op vrijdag 8 juni het nieuwe tennispark van de Sassenheimse Tennisvereniging (STV). "Na acht jaar staan we hier, en daar zijn we onwijs trots op." Negen nieuwe banen, een nieuw clubhuis én een nieuw logo. Bijna alles is vernieuwd bij STV na de verhuizing naar sportpark Roodemolen. De overgang van STV van het oude complex aan de Parklaan stond al jaren op de agenda. De club is de laatste vereniging die uit het Mennepark vertrekt. De vereniging en de gemeente moesten lang in onderhandeling over de nieuwbouw. Met de officiële opening is fase 1 van de nieuwbouw afgerond. In fase twee komen er nog twee banen, twee kinderbanen en een berging bij.

Boerhaave route

Burgemeester Carla Breuer doopt de speciale nieuwe soort Agapanthus, gekweekt door de Voorhouter Jan Zwetsloot, met de naam Boerhaave. | Foto: pr. Foto: pr.

Het leven van Herman Boerhaave is samengevat in zijn eigen wandel- en fietsroute. Op zondag 10 juni is de route 'van de wieg tot het graf; langs het werk, de huizen en tuinen van Herman Boerhaave' officieel geopend door burgemeester Carla Breuer in de Boerhaavetuin in Voorhout. Ook doopte zij de plant 'Agapanthus Boerhaave'.

JoJo op bezoek bij de koning

Foto: Marieke Voorn

De JoJo was een van de twaalf genomineerden voor het Appeltje van Oranje, een prijs die het Oranje Fonds jaarlijks uitreikt samen met Koningin Máxima. De uitreiking in juni werd gehouden op Paleis Noordeinde. Samen met de elf andere genomineerden waren vertegenwoordigers van de JoJo uit Sassenheim aanwezig. Zij wisten zich voor deze 'finale' te plaatsen door in verschillende voorrondes indruk te maken op de jury. In de voorgaande ronde ontvingen ze daarom al een cheque van 2.500 euro. Het project van de ontmoetingswerkplaats aan het Hortusplein won het Appeltje niet, maar een bijzondere dag werd het wel.

Paardenstal in vlammen op

Foto: pr./Facebook Stal Koudenhoorn

De laatste dag van juni zullen Lotte Vermeulen en haar man Rob Steenvoorden niet snel vergeten. De paardenstalling van kinderboerderij De Kloosterhof op recreatie-eiland Koudenhoorn ging in de nacht van zaterdag op zondag in vlammen op. Als vrijwillige beheerders krijgen Lotte en Rob de schrik van hun leven. "We zijn natuurlijk ontzettend verdrietig, want tien jaar werk is in vlammen opgegaan." De meeste dieren hebben de brand overleefd, alleen een aantal konijnen en een cavia konden niet meer gered worden. Van de stal is niets meer over en ook alle machines zijn verloren gegaan. Veel Warmonders leven mee en via een doneeractie komt geld binnen voor aanschaf van benodigdheden. De stal is eigendom van de gemeente en wordt opnieuw gebouwd.

Speciale serenade

Foto: pr.

Mevrouw Reinderink (76) uit Neede had nog één wens: het nieuwe huis van haar kleindochter in Voorhout bekijken. Tijdens het emotionele bezoek in juni speelde muziekvereniging St. Cecilia een speciale serenade voor de zieke vrouw. Kleindochter Maartje (13) speelde mee op de bekkens, wat het optreden extra bijzonder maakte.

Geslaagd!

| Foto: pr. Foto: Marieke Voorn

Examenleerlingen uit heel Teylingen houden op woensdag 13 juni de telefoon goed in de gaten. Stel je voor dat je dit belangrijke belletje mist! En ook voor de ouders en andere familieleden is het spannend, want kan de vlag uit of niet? Natuurlijk hopen ze allemaal op die ene boodschap: 'Gefeliciteerd, je bent geslaagd!'.

Voorzitter Bloemencorso

| Foto: pr./Twitter Bas Brekelmans Foto: pr./Twitter Bas Brekelmans

Willem Heemskerk is de nieuwe voorzitter van Stichting Bloemencorso Bollenstreek. Hij neemt de voorzittershamer over van Gerrit Rutgrink, die de taak tijdelijk op zich nam na het plotseling overlijden van Leo van der Zon. Heemskerk, woonachtig in Teylingen, bekleedt meerdere publieke functies in de Duin- en Bollenstreek.

Historie in De Leede

Foto: Wil van Elk

Zo'n 75 boten passeerden tijdens Sail Warmond de Witte Walvis, het schip waarop burgemeester Carla Breuer en Commissaris van de Koning Jaap Smit de parade afnamen. De scheepsparade van historische erfgoedschepen trok op donderdag 26 juli veel belangstellenden, zoals in Park Groot Leerust, waar het door de schaduw van de bomen aangenaam was. De bezoekers die een kijkje kwamen nemen in de Gemeentehaven zochten verkoeling door met de voeten in het koude water van De Leede te zitten. "We kijken terug op een mooi evenement," zegt Arjan Heijl, voorzitter van het organiserende Warmond Promotie. Ook de andere activiteiten, zoals de erfgoedroute, de rondleiding door Warmond en de historische presentatie van André van Noort, werden goed bezocht.


Met emeritaat

Foto: pr.

Het is even wennen, niet in de eerste plaats voor hemzelf, maar dominee Tim Moll neemt na 24 jaar toch echt afscheid als predikant van de Protestantse gemeente in Sassenheim. Jaren waar hij met veel plezier op terugkijkt. Na zijn laatste dienst op zondag 1 juli in de Julianakerk, ging hij met emeritaat.

'Crappahoek' in Park Rusthoff

Foto: Piet van Kampen

De Nederlandse overheid schafte de slavernij precies 155 jaar geleden af. De bewuste datum was 1 juli en dat wordt ieder jaar in het hele land herdacht. Ook in Sassenheim was er dit jaar een herdenking. Ter herinnering aan het leed van de slavernij werd door nabestaande van één der families, Ellen-Rose Kambel, samen met Paul ten Velden, voorzitter van Stichting Beheer Park Rusthoff een gedenkteken onthuld. 'Plantage Crappahoek Suriname' staat in het hout gegraveerd. Crappahoek was een plantage in Suriname van de firma Charbon en Zoon, waar slaven werkten en zo bijdroegen aan de welvaart van de familie. De familie Charbon was sinds 1791 eigenaar van buitenplaats Rusthoff. Een deel van die buitenplaats is nu het huidige Park Rusthoff.

Lintje op verjaardag

Burgemeester Carla Breuer komt Rob de Graaff tijdens zijn verjaardag verrassen met een lintje. Foto: Marieke Voorn

Rob de Graaff heeft op zijn tachtigste verjaardag alsnog zijn koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Graaff werd eigenlijk al tijdens de jaarlijkse lintjesregen onderscheiden, maar vanwege gezondheidsredenen kon hij niet bij die uitreiking aanwezig zijn. Burgemeester Carla Breuer verraste de Sassenheimer daarom alsnog tijdens zijn verjaardag op 25 juli. In huis vol met kinderen en kleinkinderen mocht zij de onderscheiding opspelden. De Graaff krijgt de onderscheiding met name voor zijn inzet voor korfbalvereniging TOP, waar hij sinds 1978 vrijwilliger was. Van 1982 tot 1994 was hij voorzitter. De kroon op zijn werk was het vrijmaken van de weg naar het nieuwe sportcomplex, waar TOP sinds 1997 gebruik van maakt.

Hitte zorgt voor dorre vlaktes

Foto: pr./Kees Guldemond

Ook de natuur in Park Rusthoff gaat zwaar gebukt onder de hitte in Nederland. Met temperaturen van zelfs boven de 35 graden eind juli was het meer dan dorstig weer. Veel planten, waaronder zelfs de stevigste bomen, wekken de indruk het zwaar te hebben. Ook het altijd fris groene gazon van het grote eiland ziet er uit als een grote dorre vlakte, waar nu ook de laatste nog tegenstribbelende grassprieten de moed dreigen op te geven. De natuur in het park snakte naar een flinke langdurige plensbui. Ondanks dat een hoveniersbedrijf met een grote tankwagen regelmatig de meest dorstige en kwetsbare planten van water voorziet, lijkt dit letterlijk een druppel op een gloeiende plaat. Voordat het water de grond bereikt lijkt het reeds verdampt.

Grazers ingezet

De Lakenvelders van Fernand de Willigen in de Boterhuispolder gaan de weidevogels een handje helpen. | Foto: Nico Kuyt Foto: Marieke Voorn

B&W heeft afspraken gemaakt met de agrariërs van de zeldzame en oude koeienrassen Blaarkop en Lakenvelder om zo hun voortbestaan in de gemeente te beschermen. De koeien en andere grazers worden ingezet voor het extensieve agrarische natuurbeheer van grote delen van de Kagerzoom. Daar worden ook informatieborden geplaatst.

Kampioen vlinderslag

Foto: pr.

Rein Stoel (10) uit Voorhout is tijdens het NK Minioren op zondag 1 juli Nederlands kampioen op de 50 meter vlinderslag geworden. Op de 100 meter rugslag zwom hij naar het zilver. Ook vijf andere zwemmer van de Columbiaan, Tessa Hoogstraten, Charlene Ruiter, Sophie Adriaanse, Jamie Kenworthy en Boele Böhm deden mee.

Snel afscheid

Scheidend raadslid Van Welie krijgt uit handen van burgemeester Carla Breuer de Jacoba van Beierenpenning. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

CDA-raadslid Maarten van Welie heeft in juli alweer afscheid genomen van de gemeenteraad. Vanwege de verhuizing van zijn vrouw, de dominee van de Protestantse Kerk van Warmond, naar Bussum, moet Van Welie de raad verlaten. Raadsleden moeten namelijk in de eigen gemeente wonen. Manon van Dijk is als nieuw raadslid geïnstalleerd.

Warmi kan toch van start

Foto: pr.

Ruim 3.000 euro heeft de inzamelingsactie opgebracht om de Stichting Kindervakantieweek Warmond (SKW) mogelijk te maken. Daarmee zijn nieuwe attributen zoals tenten aangeschaft. De oude spullen waren verloren gegaan bij de brand van een schuur eind juni op het recreatie-eiland Koudenhoorn. De tenten waren weliswaar verzekerd, maar de assurantiemaatschappij keerde slechts de dagwaarde uit en dat was onvoldoende om de schade volledig te dekken. Op maandag 20 augustus ging Warmi van start. In Sassenheim stond een week eerder al het houten dorp tijdens Kinderstad. De VET, Vakantie Evenementen Teylingen, startte net als Warmi een weekje later. Ook daar konden de Voorhoutse kinderen genieten van vakantieactiviteiten.

Actiedag voor oma Gerry groot succes

Foto: pr.

Oma Gerry van Amersfoort zit in de laatste fase van haar leven, maar heeft nog wel één wens: samen met haar kinderen en kleinkinderen naar Disneyland Parijs. Om dat mogelijk te maken, organiseerden haar dochters op zondag 19 augustus een actiedag in Speeltuin Bijdorp. Joan Zwanenburg heeft de actiedag voor haar moeder opgezet, samen met haar twee zussen Sandra en Suzanne. Om toch naar Disney te kunnen, is de hulp van Dreams4You nodig. Deze stichting regelt de hele reis en daarvoor zijn flink wat medische voorzorgmaatregelen nodig. Om de reis te kunnen bekostigen, bedacht Joan de actiedag. In totaal werd 10.000 euro bijeengebracht, waardoor het hele gezin naar Disney kon. Eind september ging de wens in vervulling.

De allerlaatste Poldercross

Foto: Arjen Vervoort

Veel mensen hadden er wel oren naar: nog één keer vijf kilometer lang door de modder baggeren. De vijfentwintigste en laatste Poldercross trok op vrijdag 24 augustus rond de 400 deelnemers naar de Veerpolder. De organisatie wil stoppen op het hoogtepunt. "We vonden het jubileum tegelijkertijd een goed moment om te stoppen", zegt Philip van der Post namens de organisatie van de Warmondse IJsclub (WIJC). "We zien de laatste jaren dat het deelnemersaantal terugloopt. We merken dat er enige verzadiging optreedt. Dan is het goed om verder te kijken." Daarnaast speelt ook de mogelijke komst van een skeelerbaan mee. WIJC denkt wel na over een nieuw evenement op het ijsbaanterrein.

De scholen zijn weer begonnen

Foto: Piet van Kampen

Het zal niemand zijn ontgaan eind augustus dat de scholen weer zijn begonnen. Vakantie voorbij, drukker op de weg, drukte in de omgeving van de scholen. Voor iedereen is het weer even wennen aan het dagelijkse ritme. Wethouder Bas Brekelmans was op dinsdag 28 augustus te gast bij de Andreasschool in Voorhout om voor een vol schoolplein de opening van het schooljaar te accentueren. De wethouder wees de ouders, maar vooral ook leerlingen, er op weer extra attent te zijn op de veiligheid in het verkeer. De gemeente besteedde dit jaar extra aandacht aan de campagne 'De scholen zijn weer begonnen.' De landelijke campagne startte in 1988 en is bedoeld om automobilisten aan te moedigen rekening te houden met kinderen en jongeren die na de zomervakantie weer naar school gaan.

Bezoekersrecord

Foto: pr.

De zesde editie van Kunst in 't Overbosch in Voorhout heeft een record van 833 bezoekers opgeleverd. De jongsten tot 12 jaar konden zich bij Kunst voor Kids met het penseel uitleven of met klei- en knutselwerkjes maken. In het Overbosch werkten kunstenaars aan hun werk en kon het publiek meekijken hoe dat tot stand kwam.

Bierbedrag

Foto: pr.

De jaarlijkse Biermarkt in Sassenheim heeft 4.000 euro opgebracht voor Hospice Duin- en Bollenstreek, het goede doel van dit jaar. De vele bezoekers hebben op zondag 26 augustus dit bedrag bij elkaar gebracht door hun glas in te leveren bij de kraam van het hospice. Het statiegeld van alle ingeleverde glazen gaat naar het hospice.

Regen spelbreker City Swim

De start van de 3.000 meter bij het Voorhavenkwartier. | Foto: pr./Hedda van Ooijen Foto: pr./Hedda van Ooijen

De derde editie van de City Swim Sassenheim werd eind augustus op het laatste moment afgelast. Spelbrekers waren de zware buien. 's Nachts viel zoveel regen, dat het Hoogheenraadschap de organisatie, bestaande uit Zwemvereniging Sassenheim en duikvereniging Het Onderwaterbos, adviseerde de zwemtocht af te lasten.

Gezellige Nacht

Foto: pr.

Het leek nog wel vakantie in het centrum op vrijdag 31 augustus. De Nacht van Sassem, georganiseerd door de Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV) afdeling Sassenheim, zorgde voor zomerse sferen. Met meer dan honderd kramen, een antiekmarkt, muziek, foodtrucks en diverse workshops en luchtkussens voor de kinderen, was het een succes.

In het huwelijksbootje

Foto: Lumi fotografie

Op vrijdag 7 september trad Marieke Voorn, redacteur van De Teylinger, in het huwelijk met haar Frank. Een mooie dag met een stralend bruidspaar, een heuse bordesscène en veel familie en vrienden om de voltrekking mee te vieren, zoals met de 90-jarige oma van Marieke. Ook zij straalde, zoals u op de foto kunt zien.

Actie tegen laaggeletterdheid

Foto: pr.

In de Week van de Alfabetisering wil de Bibliotheek Bollenstreek opnieuw zoveel mogelijk inwoners met een taalachterstand motiveren om zich aan te melden voor een cursus. Dit keer vestigde ze hun hoop op de werkgevers in de regio. Directeur Hans Portengen overhandigde daarom een speciale Taalkrant aan wethouder Arno van Kempen.

Stichting voor kerkelijk erfgoed

Foto: Marieke Voorn

Niet alleen het monument ín de Protestantse kerk moet behouden blijven, ook de monumenten buiten de kerkmuren moeten veilig gesteld worden voor de toekomst. John Verbeek, Jan Karstens en Roel Brokking vormen samen het bestuur van Stichting Vrienden Kerkelijk Erfgoed Warmond, een nieuwe stichting die met vrienden wil zorgen voor de financiële zekerheid voor restauratie en behoud van Warmonds kerkelijke monumenten, zoals het kerkgebouw, met daarin het Lohman-orgel. Maar onder het kerkelijk erfgoed vallen nog meer rijksmonumenten: ook de monumentale graven in de ruïne kerk, naast landgoed Oostergeest, de ommuring van de begraafplaats bij de Oude Toren en de voormalig kosterswoning staan op die lijst. Net als de Roekenhof, de pastorie naast de kerk.

Open Monumentendag weer succes

De landelijke Open Monumentendag was ook dit jaar weer een succes. In Voorhout konden bezoekers een kijkje nemen bij markante locaties. Tijdens de officiele opening, 's morgens in het Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout, mochten twee nazaten van Herman Boerhaave een schilderij van de Voorhoutse kunstenaar Jan Floor onthullen. Thijs Fleuren en Liesbeth Maatman-Fleuren, uit de 9e familielijn van Boerhaave, verrichtten samen met wethouder Arno van Kempen en Cok van Steijn, voorzitter van de HKV de onthulling. Ook het Boerhaavehuis, de Bartholomeuskerk en het museum van de BNS op buitenplaats Schoonoord trokken de hele dag veel bezoekers.

Speciale gast op het Binnenhof

Prinsjesdag 2018 werd voor Bakri Fattouh onvergetelijk. Samen met zijn vrouw Ahed en zoon Abdul was hij uitgenodigd op het Binnenhof. Bakri had de jurk voor Tweede Kamerlid Stieneke van de Graaf (ChristenUnie) ontworpen en gemaakt. Bakri, die met zijn gezin Allepo in Syrië ontvluchtte, kwam in 2016 naar Nederland en woont sinds juli 2017 in Voorhout. Dochter Nour zit bij de zoon van Mirjam Mack in de klas. In een eerder artikel over de familie stond onder andere dat Bakri een kleermaker was in Aleppo. Op het schoolplein is het eerste contact ontstaan. Een mailtje naar de ChristenUnie Tweede Kamer was de eerste zet. Stieneke van der Graaf pakte het stokje op en droeg een unieke 'Fattouh' tijdens Prinsjesdag

Prikkelarme kennis

Een primeur in Teylingen is de eerste prikkelarme kermis tijdens de najaarsfeesten in Voorhout. In de straten rond het kermisterrein is het opvallend stil. Slechts de wat grotere drukte op straat verraadt dat de kermis al eerder geopend is dan gebruikelijk. Klanken van Hollandse hits of snelle dancemuziek ontbreken. Waar normaal gesproken opzwepende kreten als 'Are you ready?!' en 'Attention!' de bezoekers al van veraf warm proberen te krijgen voor een ritje in één van de spannende attracties, blijft het nu stil. En dat is precies hoe het de bedoeling was: zaterdag 15 september startte de Voorhoutse kermis met twee rustige uurtjes voor iedereen die wil genieten van een kermis met wat minder prikkels.

Proeverij smaakt naar meer

De Proeverij wordt meer en meer de traditionele start van de najaarsfeesten in Sassenheim. Ruim 400 bezoekers werden door negen Sassemse ondernemers verwend met lekkere dingen. Ruim 1000 bonnen, beschikbaar gesteld door De Teylinger, werden ingeleverd. "Volgend jaar weer", belooft Rob Koek van de Oranjevereniging.

Voorhout Schoon't op

Foto: pr.

De vrijwilligers van Voorhout Schoon gingen op zondag 30 september weer op pad. Ruim acht volle vuilniszakken met zwerfvuil zijn weer opgeruimd. Initiatiefnemers Hans en Sylvia Hoogduin zijn sinds mei actief, samen met een vaste groep vrijwilligers, met het opruimen van zwerfafval onder de naam 'Voorhout Schoon't op'.

Record 'nieuwe' Lopen tegen Kanker

| Foto: pr./Femke Vink Foto: pr./Femke Vink

De achtste editie van Lopen tegen Kanker heeft ruim 37.000 euro opgebracht. Niet geheel onverwacht, want het aantal deelnemers bereikte een record: in totaal deden 2121 mensen mee. Zij wandelden mee in de Gezinsloop, of legden 10 of 20 kilometer af. De 5 en 10 kilometer hardlopen zijn de vaste afsluitende afstanden. De brugklassers van het Rijnlands Lyceum, die meededen aan de Gezinsloop, haalden in totaal 7.700 euro op door middel van sponsoring. Tot augustus was onzeker of deze editie door zou gaan. Bij de zevende loop had het bestuur aangegeven dringend op zoek te zijn naar nieuwe leden. Die meldden zich aan en dus kon ook een achtste editie doorgang vinden. En met succes!

Wereldkampioen bij Iron Man Hawaii

Foto: Willem Krol

Tessa Kortekaas (30) had een droom: ooit wilde ze de Iron Man op Hawaii winnen. Veel sneller dan gedacht kan ze dat doel in het zwaarste triathlon-circuit ter wereld afvinken. Op zaterdag 13 oktober kwam haar droom uit en wordt ze wereldkampioen. De 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen legde ze af in 9 uur en 36 minuten. Als snelste van alle niet-professionals in haar leeftijdscategorie 30-34 jaar kwam ze over de finish. De beker, een handgemaakte 'Umeke', is voor de Voorhoutse, die tegenwoordig woont op Lanzarote. "Mijn lach knalde van mijn gezicht. Je wilt huilen en lachen en juichen. Eigenlijk alles tegelijk."

Opknapplan voor Ruïne van Teylingen

Foto: MV

Er wordt gestreefd om voor de zomer van 2019 te komen tot een besluit over de ontwikkeling van de Ruïne van Teylingen. Op dit moment wordt een brede participatie opgestart. "Niets doen is geen optie", hield wethouder Arno van Kempen in oktober de raadscommissie Bestuur voor. De ruïne brokkelt af. Eerder zijn een viertal modellen voor de ruïne ontwikkeld: 'Heerlijkheid van Teylingen', de 'Tuinen van Teylingen', de 'Middeleeuwse bouwplaats' en het 'Kasteel en congrespark'. Uitgangspunt bij alle modellen is dat de monumentale waarde van de ringburcht behouden dient te blijven. Eind november was een inloopavond waar inwoners hun ideeën konden inbrengen. De raadscommissie gaat in januari 2019 alle binnengekomen reacties bespreken.

Vijftiende Halloween in Park Rusthoff

Foto: pr.

Zoals ieder jaar is Park Rusthoff eind oktober weer omgetoverd tot begraafplaats, waar de griezels in de buitenring menig bezoeker de stuipen op het lijf jaagden. De jongere bezoekers vermaakten zich op het eiland met spelletjes zoals pompoenbowlen. In totaal 800 kinderen en 600 volwassenen kwamen griezelen in het park, dat alweer voor de vijftiende keer werd georganiseerd. Het evenement dat begon met een klassenfeest, is uitgegroeid tot een van dé evenementen in Sassenheim dankzij een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Zij toveren het park ieder jaar weer om tot de engste plek van het dorp.

Herenweg in de wacht

Foto: pr.

Ook dit jaar lijkt geen beslissing te vallen in de herinrichting van de Herenweg. De discussie over het veilig maken van de Warmondse hoofdweg duurt al jaren, maar ook na een participatietraject is nog geen duidelijkheid. De kosten voor het totaal dreigen roet in het eten te gooien. B&W komt met een compromis en laat dat verder uitwerken.

Schulte schietkampioen

Kampioen Jeroen Schulte ontvangt uit handen van voorzitter Kees van Velzen de trofeeën. | Foto: pr.. Foto: pr.

Jeroen Schulte is voor de zevende keer gekroond tot zaalschietkampioen bij schuttersvereniging St. Hubertus. Acht schutters streden op vrijdag 26 oktober in twee poules om de finaleplaatsen. Schulte won in de finale van Hans Willemse en kan zo opnieuw een kampioenschap bijschrijven. In 2001 won hij het goud voor het eerst.

Begroting: Vitaal Teylingen

Foto: pr.

Het nieuwe college van B&W stelt begin oktober de gemeenteraad voor om de lasten voor de inwoners niet extra te verhogen dan alleen met inflatie. En dat ondanks tegenvallende inkomsten voor de gemeente. Bijna de helft van de begroting gaat op aan het sociaal domein: jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en participatie.

Nieuwe N444

Foto: MV

De werkzaamheden aan de N444 tussen de A44 en de rotonde bij de Nagelbrug zijn in half oktober volle gang. De weg is verbreed en er is een geleiderail geplaatst tussen de weg en de trekvaart. De maximum snelheid is verhoogd naar 80 km/u. Ook is het fietspad langs de weg vernieuwd.

Onrust rond Koudenhoorn

Foto: archief/Wil van Elk

De politie onderzoekt aan het begin van de maand de toedracht van de explosie bij de woonboot aan de Gemeentehaven op zondagavond 4 november. Burgemeester Breuer heeft op maandag direct contact gehad met de bewoner van de woonboot. Die raakte op zondag gewond door een explosie. Hij moest naar het ziekenhuis met snijwonden door rondvliegend glas. Eerder werden van diezelfde bewoner al de ramen van zijn auto ingeslagen. Direct daarna zijn bij de woonboot al camera's geplaatst. Burgemeester Breuer stelde op maandagmiddag 5 november een samenscholingsverbod voor recreatie-eiland Koudenhoorn en de Gemeentehaven in. Ook is er de weken erna cameratoezicht en werden particuliere beveiligers ingezet rond het eiland.

Afscheidsfeest met een koninklijke onderscheiding

Foto: Piet van Kampen

Van huis opgehaald met de brandweerauto. Bij de kazerne opgewacht met applaus door collega's. Het overkwam Ron Hoogeboom, die na 27 jaar afscheid nam van de vrijwillige brandweer Sassenheim. Bekroond met een dikke kers op de taart door de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. "Verbijsterd, onverwacht en helemaal niet op gerekend." Het waren de eerste woorden die de van huis uit olijke en tevens nuchtere brandweerman. Nog aan het bijkomen van de lovende woorden van burgemeester Carla Breuer, liet hij zich van alle kanten geluk wensen met dit bijzondere moment in zijn leven. Alvorens de burgemeester aan het woord kwam, had ploegchef Wilco Jorna Ron al een podium gegeven en hem een erepenning overhandigd.

Succesvolle mix Kunstweek

Foto: MV

Op verzoek komen veel bezoekers op zaterdag 3 november aan met iets blauws om te bevestigen op het beeld op het pleintje bij de pomp. De opening van de elfde editie van de Kunstweek Warmond brengt het thema direct in de praktijk. "Kunst en cultuur naar buiten brengen, dat is wat we willen," zegt initiatiefnemer Hans Goudsmit.

Monopoly Voorhout

Joop van Dijk krijgt het eerste spel uitgereikt van Sint, Piet en Mr. Monopoly. | Foto; pr./Jan Loos Foto: pr./Jan Loos

De eerste editie van Monopoly Voorhout is op vrijdag 30 november uitgereikt. Initiatiefnemer Joop van Dijk ontving het allereerste officiële exemplaar uit handen van Sinterklaas. Het spel is op maat gemaakt en heeft een volledig Voorhouts karakter. De straten in het spel lopen van de goedkope Herenstraat tot de dure Krokus.

Vijf miljoen bezoekers voor Wasbeek

Foto: pr.

Zwembad de Wasbeek heeft op vrijdag 30 november de vijf miljoenste bezoeker verwelkomd. Jeantine van Rangelrooij kan het rond kwart voor elf nog steeds niet helemaal geloven. "Ik was eigenlijk aan de vroege kant! Als ik dit aan mensen vertel, gaan ze vast keihard lachen. Ik win nooit wat!," lacht de Warmondse. Het huidige zwemcomplex werd op 28 februari 1992 geopend. Vanaf toen is de teller gaan lopen, tot de vijf miljoen van vorige week. Van Rangelrooij kreeg een persoonlijk welkom, een mooie bos bloemen, taart en een jaar lang gratis zwemmen bij sport- en recreatiecomplex Wasbeek.

Welkom Sinterklaas!

Foto: Femke Vink

Sinterklaas bezoekt al jaren eerst de kinderen in Sassenheim en Voorhout, voordat hij ook aan Warmond voet aan wal zat. Het mag de pret niet drukken, want als de stoomboot op zaterdag 28 november komt aanvaren, zingen de kinderen in Park Groot Leerust uit volle borst. Ook hier wordt hij, net als in de andere twee dorpen, door burgemeester Carla Breuer verwelkomd. De Goedheiligman koos dit jaar voor een variatie in vervoersmiddelen bij de intochten. In Sassenheim ging hij op zijn paard naar het centrum, in Voorhout in zijn rode sintmobiel. De aankomst bij de Nagelbrug was sowieso verrassend: met de rondvaartboot, zodat er extra plek was voor al zijn Pieten en alle cadeautjes.

Nieuwe voorzitter

Foto: Peter Schipper

Jan Regeer overhandigde op donderdag 1 november de voorzittershamer van voetbalvereniging Foreholte aan zijn opvolger, Rogier Hoeijmans (36). Regeer kreeg een dag later, tijdens zijn afscheidsreceptie, de Zilveren Barensteel uitgereikt van wethouder Arno van Kempen. Ook ontving hij de KNVB Zilveren Speld. Eerder was Regeer al benoemd tot erelid.

AED bij RLS

Foto: MV

Aan de gevel van het Rijnlands Lyceum Sassenheim, op de hoek Van Alkemadelaan en Kwekersweg, hangt vanaf maandag 12 november een automatische externe defibrillator (AED). Stichting 'Hart voor Veiligheid' streeft ernaar dat iemand met een hartstilstand binnen zes minuten de juiste hulp krijgt.

Trofee voor Prince Princess Foundation

Foto: pr./Dirk van Egmond

De Prince Princess Foundation is de winnaar geworden van de tweede Teylinger Trofee. De prijs wordt ieder jaar tijdens het vrijwilligersfeest uitgereikt aan het organisatie in Teylingen. De genomineerden zijn altijd de winnaars van de Teylinger Prijs, die gedurende het jaar drie keer wordt uitgereikt aan bijzondere initiatieven. Ook Lopen tegen Kanker en Speel- en Ontmoetingsplaats De Geest waren genomineerd. De Prince Princess Foundation maakt kleren voor kinderen in ontwikkelingslanden en doet dit met de hulp van ruim 40 vrijwilligers, waarbij het sociale aspect ook een belangrijke rol speelt. De organisatie ontvangt naast een cheque van 1.000 euro ook 'de Pauw', de trofee die bij de prijs hoort.

Gemeentepenning terug

Burgemeester Carla Breuer geeft de voormalige penning van de Voorhoutse ambtsketen in permanente bruikleen. Foto: Wil van Elk

Burgemeester Carla Breuer gaf dinsdag 4 december de voormalige penning van de Voorhoutse ambtsketen in permanente bruikleen aan de Historische Kring Voorhout. De penning, met aan de ene kant het rijkswapen en aan de andere kant het wapen van Voorhout, krijgt een mooie plek bij de historische vereniging.

Na 50 jaar afscheid van Boerhaave

Foto: pr.

Ton Koster kreeg op zaterdag 8 december een feestelijk afscheid gekregen bij Scouting Boerhaavegroep Voorhout. Na meer dan 34 jaar, waarvan een gedeelte als voorzitter, is Koster gestopt als bestuurslid van de scoutinggroep. Tijdens een verrassingsreceptie kreeg hij een speldje en certificaat van Scouting Nederland voor 50 jaar lidmaatschap. Vanuit Boerhaave kreeg Koster naast het odeboord, een vast bedankje binnen de scouting, ook een speciaal cadeau. Bij zijn laatste project als stichting voorzitter, het uitbreiden van de fietsenstalling, mocht de hoofdpersoon zijn eigen bord onthullen. Het plein heet voortaan het Ton Kosterplein.

Vernieuwde entree Park Rusthoff

Foto: pr.

Na renovatie past de entree aan de Kerklaan weer bij de rest van Park Rusthoff. Op woensdag 19 december mocht burgemeester Carla Breuer, samen met Paul ten Velden (voorzitter Stichting Beheer Park Rusthoff) de nieuwe toegang officieel openen. In dit plan zijn een kleine boomgaard met oude fruitrassen, een nieuwe fietsenstalling, een plek voor het snoeiafval en een nieuwe opstelplaats voor de afvalcontainers aangelegd. Ook is de heesterbeplanting hersteld. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de provincie Zuid-Holland, Holland Rijnland en de Stichting Vrienden Park Rusthoff. Ook veel vrijwilligers hebben zich bij het project ingezet. Daarnaast hebben de bij het project betrokken bedrijven in verschillende vormen het project gesponsord.

'Nu officieel Teylingers'

Foto: PIet van Kampen

Een bijzondere ceremonie op maandag 17 december in het bestuurscentrum In Voorhout. Zes gezinnen legden de eed af en zijn vanaf dat moment officieel Nederlands staatsburger. Eerder dit jaar al kregen er een aantal gezinnen tijdens een korte bijeenkomst in het gemeentekantoor in Sassenheim het Nederlands staatsburgerschap. In het kader van de landelijke Naturalisatiedag werd deze ceremonie door burgemeester Carla Breuer in het bestuurscentrum afgenomen. Officieel is deze datum 15 december, maar omdat deze zaterdag viel werd dit naar de maandag verschoven. In totaal werden er 45 gezinnen- allen uit verschillende landen en vanwege diverse oorzaken- genaturaliseerd.

Zwanendrift opgeleverd

Het gezin Robbers krijgt de sleutel van hun nieuwe woning. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Warmond heeft met Zwanendrift nieuwe huur- en koopwoningen erbij. Ondanks enkele tegenslagen zijn de 25 woningen op de voormalige gemeentewerf binnen een jaar opgeleverd. Op maandag 10 december werden de eerste sleutels aan de toekomstige bewoners overhandigd. Het project telt twaalf huurwoningen en dertien koopwoningen.

Gelukkig 2019!

Foto: pr

De redactie, correspondenten en fotografen van De Teylinger wensen u een gezond en gelukkig nieuwjaar!

Marieke Kamer-Voorn, Nico Kuyt, Mandy van Leeuwen, Piet van Kampen, Lotte Zoet, Peter Schipper en Willem Krol.

Cheques voor organisaties

Wethouder Rob ten Boden en algemeen directeur Meerlanden Angeline Kierkels met de winnaars van de cheques Foto: pr.

In Teylingen ontvingen half december dertien vrijwilligersorganisaties een cheque uit het Meerlandenfonds. In totaal werd 5.535 euro verdeeld, waarbij Voorhout Schoon met 649 euro het hoogste bedrag ontving. Wethouder Rob ten Boden reikte de cheques uit.