De Teylinger

10 januari 2018

De Teylinger 10 januari 2018


Vijf jaar koffie drinken met de buren

Margriet Duivenvoorde en Bep Kaptijn in Buurtkamer de Inloop. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Teylingen n Buurtkamer de Inloop viert vandaag, woensdag 10 januari, feest. Vijf jaar geleden opende de ontmoetingsplek de deuren in de naschoolse opvang op het Kagerplein in Sassenheim. Het was de eerste van de in totaal zeven Buurtkamers die nu gasten mogen ontvangen door heel Teylingen. Margriet Duivenvoorde, sociaal makelaar bij Welzijn Teylingen: "Onze vrijwilligers doen onbetaalbaar werk. De gasten kijken uit naar hun bezoek en gaan met een blij hart naar huis, dat is wat we graag zien."

Door Esther Luijk

Bep Kaptijn (67) is vrijwilligster van het eerste uur. Ze verwelkomt iedere woensdag- en vrijdagochtend de gasten en bezorgt ze een welkom gevoel. "Ik ben vanaf de eerste dag betrokken geweest", vertelt Bep. "Ik wilde niet thuis op de bank zitten toen ik in 2012 stopte met werken. Ik heb altijd als activiteitenbegeleidster in de zorg gewerkt, dus dit sloot er goed op aan. De vrijdagochtend is er sinds kort bijgekomen en is gericht op handwerken. De gasten nemen hun eigen handwerkje mee en ik help eventueel bij kleine reparaties aan kleding."

Niet langs elkaar heen leven

Buurtkamers zoals De Inloop zijn hard nodig, volgens Bep. "Vroeger was het heel anders. Je zat voor je huis op de stoep en dronk met elkaar een kopje thee. Iedereen kende elkaar. Dat is nu een heel stuk minder, de band tussen buren is niet meer vanzelfsprekend. Buurthuizen zijn belangrijk als we willen dat mensen niet langs elkaar heen leven."

De Buurtkamers zijn opgezet door Welzijn Teylingen om te voldoen aan de vraag naar een ontmoetingsplek. Margriet: "De maatschappij verandert. Mensen worden geacht langer thuis te blijven wonen en hulp en steun in hun directe omgeving te zoeken. 'Een goede buur is beter dan een verre vriend', geldt nog steeds. We proberen met de Buurtkamers mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken."

Luisterend oor

Het vrijwilligerswerk van Bep bestaat overigens uit meer dan alleen koffie schenken. "Natuurlijk zijn er ook de administratieve klusjes en dergelijke, maar je bent vooral een luisterend oor," vertelt ze. "Je hebt als gastvrouw echt een signaleringsfunctie."

Een taak van Welzijn Teylingen is om de vrijwilligers te ondersteunen in hun werk. Ze geven daarom trainingen in het signaleren van problemen bij mensen. Bep: "Je gaat in gesprek met de mensen en houdt in de gaten hoe het met ze gaat. Als er dingen mis dreigen te gaan kan ik, in overleg met de gast, de adviseurs van Welzijn Teylingen inschakelen. Zij kunnen de mensen dan verder helpen."

Informatiepunt

In de toekomst wil Welzijn Teylingen de Buurtkamers tevens inrichten als informatiepunt voor sociale vragen, een plan dat nu bij De Inloop getest wordt. "Veel bezoekers zijn wat ouder en ze kunnen niet allemaal goed met de computer overweg", vertelt Margriet. "De Buurtkamers krijgen een laptop. Vragen als 'waar kan ik een taxi bestellen?' en 'hoe kom ik het snelst in Leiden?' kunnen de vrijwilligers dan makkelijk beantwoorden voor de gasten."

Margriet en Bep denken dat het doel van vijf jaar geleden, buurtbewoners stimuleren om elkaar te ontmoeten, behaald is. "Het is fijn om te merken dat de mensen die eerst schuchter in een hoekje zaten, zich nu vrij voelen en zelfs andere mensen meenemen", zegt Bep. "We merken dat de contacten buiten de Buurtkamer ook groeien. De mensen lopen niet meer langs elkaar heen zonder gedag te zeggen, maar zijn meer betrokken."
Margriet noemt twee dames als voorbeeld van een succesverhaal. "Het zijn twee oudere dames die altijd in hun eentje thuis naar de kerkradio luisterden. Door een ontmoeting in de Buurtkamer gaan ze nu samen naar de kerk, dat is toch geweldig?"

JoJo kanshebber voor Appeltje van Oranje

Teylingen n Repair Café Teylingen is met het initiatief Ontmoetingswerkplaats De JoJo kanshebber voor een Appeltje van Oranje 2018. Dit is de jaarlijkse prijs van Oranje Fonds voor succesvolle sociale initiatieven, die mensen betrekken bij de samenleving. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro en een bronzen beeldje. Tot en met 17 januari kan gestemd worden via stem.oranjefonds.nl. Tussen de veertig kanshebbers staat de Sassenheimse ontmoetingswerkplaats De JoJo, gelegen aan het Hortusplein. JoJo is een ruimte voor sociale interactie en expressie. Zo verbinden ze mensen uit alle lagen van de samenleving. Er worden drie winnaars gekozen na de stemactie en een pitchdag. Zij ontvangen in mei de Appeltjes van Oranje uit handen van Koningin Máxima.

Onderzoek beschermde zwaluwen

Optocht met fakkels en
lampionnen

Schaatsen n WIJC'ers beste van Zuid-Holland

De nieuwe Schutterskoning Twan van Dijk krijgt de versierselen uitgereikt door burgemeester Carla Breuer.| Foto: pr./Emiel van der Hoeven Foto: pr./Emiel van der Hoeven

Debutant
beste
schutter

Jongeren knappen JOP op

Wijkagent Peter de Boer helpt de jongeren met het opknappen van hun ontmoetingsplek. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De Jongeren Ontmoetingsplek (kortweg JOP), die enige jaren geleden door de jeugd van de KTS bij de skatebaan van Elsgeest geplaatst is, werd op donderdag 4 januari door jongeren opgeknapt.

De JOP is populair onder jongeren. Ondanks de overkapping lieten zij weten last te hebben van de wind en regen. Het jongerenwerk van Welzijnskwartier besprak het probleem met haar partners in het OJB (Overleg in de buitenruimte). De oplossing bleek voorhand: een schutting van wilgentakken plaatsen. Deze schutting neemt de regen en wind enigszins weg en is ook duurzaam.

De gemeente leverde vorige week de wilgentakken en 's middags hebben de jongeren samen met de wijkagenten, de BOA's en het jongerenwerk hard gewerkt om de wilgentakken te vlechten tot schutting. Ook werd meteen de binnenkant van de JOP geverfd. Op een later tijdstip zullen de jongeren met sjablonen hun hangplek verder verfraaien.

Besmeurd

Lang hebben de jongeren niet van hun 'nieuwe' opgeknapte plek kunnen genieten. Op zaterdag 6 januari bleek dat de binnenkant was besmeurd. De politie is op zoek naar getuigen hiervan.

Inloopspreekuur over vrijwilligerswerk

Teylingen n Goede voornemens om iets voor een ander te doen, iets waar je jezelf ook goed bij voelt? Vrijwilligerswerk is verrijkend, geeft voldoening en staat goed op een CV. Geïnteresseerden kunnen donderdag 18 januari 18.30 tot 19.30 uur binnenlopen bij het inloopspreekuur in de bibliotheek in Sassenheim (Kerklaan 42).

Hoe komt men ertoe om vrijwilligerswerk te gaan doen? Bij velen zal het toevallig zijn, je kind zit op een sportclub en je gaat als ouder meedraaien in de kantine. De ander gaat met zijn of haar (klein)kind naar de kinderboerderij of de buurtspeeltuin, en voor je het weet is er daar een klus te klaren, en doe je mee.

Voor wie iets wil bijdragen aan een organisatie in Teylingen, is de keus zeer uitlopend en (soms) overweldigend. Welzijn Teylingen heeft een online vrijwilligersvacaturebank. Daarin staan allerlei leuke vacatures bij de 200 organisaties die in Teylingen actief zijn. En vrijwilligers kunnen zichzelf ook aanprijzen door een eigen profiel aan te maken. Breng eens een bezoekje: www.vacaturebankwelzijnteylingen.nl.

Voor alle informatie, kijk op www.welzijnteylingen vrijwilligerswerk of neem contact op met Marian Kofoed, adviseur vrijwillige inzet, via m.kofoed@welzijnteylingen.nl.

Debutant Twan van Dijk is Schutterskoning St. Hubertus

Schutterskoning Twan van Dijk krijgt de versierselen van burgemeester Breuer. | Foto: pr./Emiel van der Hoeven Foto: pr./Emiel van der Hoeven

Voorhout n Al tijdens zijn eerste deelname aan Koppermaandag, de traditionele schuttersdag van schuttersvereniging St. Hubertus Voorhout, liet Twan van Dijk gevestigde schutters achter zich. Met 13 punten werd hij gehuldigd als de nieuwe Schutterskoning. De schutters waren op het sportpark te gast bij biljartvereniging De Agnes.

Om kwart over negen openden burgemeester Carla Breuer en Schutterskoning 2017 Kees van Velzen Koppermaandag. Binnen tien minuten viel de eerste vleugel (3 punten) door een schot van debutant Jacques Ninaber. Direct daarop claimde Matthijs Ribberink een kop, goed voor 5 punten. Van de twee taaie vogels was de eerste om 10.40 uur naar beneden gehaald. Ard Biesheuvel voerde op dat moment de ranglijst aan met 8 punten voor de romp en de staart. De vogel op de andere baan was aanmerkelijk taaier zo leek het. Dat lag volgens de schutters niet aan de vogel maar aan het geweer. Kenners constateerden een afwijking van enkele centimeters. Nadat het wapen gewisseld was, kwamen de schutters op dreef en sloot Twan van Dijk, schutter van de nieuwe lichting, de ochtend af met 6 punten.

Al snel kwam in de middag de stand op 13 punten voor Van Dijk en 11 punten voor Biesheuvel. De spanning was te snijden. Biesheuvel moest de romp in de wacht slepen om Schutterskoning te worden. Maar die eer ging naar Matthijs Ribberink en kwam daarmee met het eerder gewonnen vlaggetje op 12 punten. Daarmee was de strijd gestreden en kon debutant Van Dijk met 13 punten zich Schutterskoning 2018 noemen. Van Dijk in de laatste minuten van de strijd: "Ik was niet van plan fanatiek te worden, maar toch gebeurde het". Het enige wat hem restte was zijn score te verhogen met de winst van een romp. Die eer ging echter naar een andere schutter. Tijdens het Schuttersmaal ontving Van Dijk, in het bijzijn van vriendin Saskia, uit handen van burgemeester Carla Breuer de nodige versierselen in ontvangst.

Beste schutters aller tijden

De uitslag bracht ook in de stand van de beste schutters aller tijden de nodige verschuivingen te weeg. Cor van Steijn passeerde de oud-schutters Willem Prins en Ad Deutekom. Hij is op de tweede plaats gekomen en benadert René Zwetsloot, die merkbaar zijn dag niet had. Zwetsloot scoorde geen enkele punt.

Jubilarissen bij St. Cecilia

Tonia van der Meij, Paul Does, Hans Komen en Marloes Floor. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Vier muzikanten van muziekvereniging St. Cecilia zijn zondag 7 januari in het zonnetje gezet. Tonia van der Meij-Jirka (60 jaar lid), Hans Komen (60 jaar muzikant), Paul Does (40 jaar lid) en Marloes Floor-Hoogervorst (25 jaar lid) kregen ieder een onderscheiding vanwege hun bijzondere jubilea.

Marloes Floor begon in 1991 bij St. Cecilia, leerde op de klarinet spelen en stroomde vervolgens door naar het harmonieorkest. Na een aantal jaar op de kleine trom te hebben gespeeld bij Adest Musica koos ze voor een nieuw instrument: de hoorn. Daarmee werd ook een overstap gemaakt naar de drumfanfare van St. Cecilia. Marcel Floor, de echtgenoot van Marloes, speldde de insigne voor het 25-jarig lidmaatschap dan ook vol trots op.

Paul Does speelt vanaf het prille begin op slagwerk bij St. Cecilia en is in Voorhout vooral bekend als tamboer-maître van drumfanfare. Does heeft bij de drumband gezeten, speelt slagwerk bij het harmonieorkest én is (als één van de medeoprichters) als tamboer-maître actief bij de drumfanfare. Als dank voor zijn veertigjarig lidmaatschap werd hem een insigne opgespeld door zijn moeder.

Tonia van der Meij is letterlijk één van de vrouwen van het eerste uur bij St. Cecilia. Ze wilde destijds bij de muziek, maar er zaten nog geen vrouwen op. Tonia moest zelfs toestemming vragen bij de pastoor. Ze begon op de klarinet en dat heeft ze nooit meer losgelaten. Tonia heeft al veel insignes mogen ontvangen. Tien jaar geleden werd ze al erelid van St. Cecilia. Met haar zestigjarige lidmaatschap is er opnieuw een mijlpaal bijgekomen. Het bijbehorende insigne werd dan ook opgespeld door kleindochter Elvira.

Trombonist Hans Komen is zestig jaar lid van de muziekbond en ontving een insigne. Lees meer op www.deteylinger.nl.

Bloemenbuurt wint Bokkenballentoernooi

Foto: pr.

Voorhout n Voor de tweede keer op rij wist de Bloemenbuurt de finale te winnen van het voetbaltoernooi, dat carnavalsvereniging de Bokken alweer voor de vijfentwintigste keer organiseerde. In sporthal de Tulp streden twaalf teams om aan het einde de felbegeerde schaal in ontvangst te mogen nemen.

Bij het Bokkenballentoernooi voetballen de teams in een 'oneerlijke' wedstrijd tegen elkaar. Een doelpunt telt namelijk niet automatisch voor een punt. Een gescoord doelpunt geeft alleen het recht om de grote dobbelsteen te werpen. Het aantal ogen bepaalt het aantal doelpunten. Maar pas op voor de rode stip. Rolt de dobbelsteen daarop, dan gaat het punt naar de tegenstander. Dus niet alleen goed zaalvoetbal telt. Slimheid, voetbalinzicht en durf bepaalden dat de Bloemenbuurt de kampioensschaal uit handen van Prins Ron en Prinses Sandy mochten ontvangen (op de foto). De sportiviteitsprijs werd gewonnen door het team van de Abstracte Bloemkolen.

Kuipzwammen en bingo

Met het Bokkenballentoernooi is de carnaval 2018 in Voorhout begonnen. Vanaf nu is het elk weekend feest. Zo is op zaterdag 13 januari de grote Bingo in Boerhaave waar iedereen kan meespelen om prijzen die er echt om doen.

Vrijdag 12 januari start vanaf 19.00 uur de voorverkoop van het Kuipzwammen 2018 in Cheers!.

Albert Heijn Sassenheim gaat verbouwen

Sassenheim n De Albert Heijn aan het Voorhavenkwartier in Sassenheim wordt van vrijdag 19 januari tot en met maandag 29 januari verbouwd en is gedurende de verbouwing gesloten. De winkel sluit op donderdag 18 januari om 17.00 uur voor elf dagen. Vervolgens gaan de medewerkers met zijn allen de schappen leeghalen. 's Avonds gaan ze in de lege supermarkt lasergamen.

Op dinsdag 30 januari vanaf 16.00 uur gaan de deuren van vernieuwde winkel weer open.

Prinsentweeling bij TV West

Foto: pr.

Sassenheim n Dat carnavalsvereniging De Saksen dit jaar een uniek prinsenpaar heeft, is ook de regionale omroep niet ontgaan. Omroep West kwam speciaal naar de nieuwjaarsreceptie van de carnavalsvereniging om Prins Michel 1 en Prins Ronald 1 te spreken over hun bijzondere duobaan. De Prinsen worden dit jaar ondersteund door pages Ilse van Diemen en Marieke Heemskerk. Bijzonder is ook dat Daan van Leeuwen, zoon van Prins Michel, dit jaar de Jeugdprins der Saksen is. De reportage is te zien op www.omroepwest.nl.

Vragen over groei Schiphol

Teylingen n Dit jaar moet een besluit worden genomen over de groeimogelijkheden van luchthaven Schiphol. Hierover vindt overleg plaats met de Omgevingsraad Schiphol. De NOS heeft onlangs aan de 31 gemeenten die deel uitmaken van die Omgevingsraad vragen gesteld. Enkele gemeenten hebben aangegeven geen vertrouwen te hebben in een juiste afloop en vinden dat de Omgevingsraad niet goed functioneert. Teylingen heeft in dat onderzoek niet gereageerd. Dat noopte het D66-raadslid Bart van der Ploeg om aan B&W vragen te stellen. Enkele van deze vragen zijn vorige week in deze krant door wethouder Arno van Kempen beantwoord. Daarnaast wil D66 weten of B&W vindt dat de belangen van inwoners van Teylingen voldoende worden behartigd en wat het standpunt van het college zelf is over de uitbreidingsmogelijkheden van de luchthaven. (NK)

Basisscholen in Sophia Scholen

Regio n De Sophia Stichting en Stichting PCPO zijn per 1 januari opgegaan in de nieuwe stichting Sophia Scholen. Alle katholieke en protestants-christelijke basisscholen in de regio vallen onder deze stichting. De fusie was vooral van belang voor het behoud van een aantal basisscholen in de Duin- en Bollenstreek. De financiële situatie bij de Sophia Stichting is weer stabiel, nadat in 2015 bleek dat de katholieke stichting in de rode cijfers stond. Kort daarop volgde ook de christelijke PCPO, maar die stichting bleek nog een stuk dieper in de schulden te zitten. Bij niet fuseren zijn de financiële gevolgen groter dan bij fusie, meldden de bestuurders eerder al. Na goedkeuring van de Raad van Toezicht en de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad is de fusietoets aangevraagd én verkregen. "We zijn erg blij met de officiële goedkeuring van het Ministerie van OCW", meldt Sylvia Spierenburg, lid college van bestuur. Voor Sophia Scholen is een nieuwe huisstijl ontwikkeld, inclusief een nieuw logo. De stichting hoopt in juni een nieuw meerjarenbeleidsplan te kunnen presenteren.

Nieuw jaar begint met frisse duik

Negen duikers wagen zich aan een ijskoude nieuwjaarsduik. | Foto: pr./Kees Faber Foto: pr./Kees Faber

Sassenheim n Sassenheimse duikvereniging Het Onderwaterbos begon het nieuwe jaar met haar traditionele nieuwjaarsduik bij het Haarlemmermeerse Bos. De duikers hebben tijdens het duiken uiteraard een dik duikpak en handschoenen aan om warm te blijven. Maar het blijft in dit jaargetijde een koude aangelegenheid om het water in te gaan. Het water is momenteel maar 5 graden. Tel daarbij op het snijdend frisse windje en dat resulteerde op zondag 7 januari in meer toeschouwers aan de kant dan de negen duikers in het water. De gezelligheid was er niet minder om. Na afloop was er voor iedereen erwtensoep en een dampende mok chocomelk met slagroom om op te warmen. De beste wensen werden uitgewisseld en er werd geproost op een geweldig duikjaar in 2018.

BRASSO geeft een nieuwjaarsconcert. | Foto: pr. Foto: pr.

Rouw- en Verliescafé: 'Alles wordt anders'

Sassenheim n Onbegrepen rouw, verdriet waar weinig begrip voor is en stil verlies zijn de drie onderwerpen van het Café Over-Leven, dat op zondag 21 januari om 14.30 uur in de bibliotheek van Sassenheim (Kerklaan 42) begint. De toegang is gratis.

Er zijn veel soorten verlies. Voor het oog grote en minder grote. Wat voor de één minder belangrijk lijkt, kan voor een ander grote invloed hebben. Er wordt in stilte vaak meer geleden dan we aan de buitenkant zien. Meestal langer dan opgemerkt wordt door de omgeving. Verdriet heeft altijd een verhaal. En dat verhaal wil gehoord en begrepen worden. Met te grote bescheidenheid doe je jezelf geen goed.

Met dit gegeven gaan bezoekers van het rouw- en verliescafé actief bezig onder leiding van Barbara Bosveld, die haar eigen verliesverhaal wil delen en ook wil laten zien wat haar daarbij geholpen heeft. Met haar eigen ervaring kan zij de bezoekers wellicht een eindje op weg helpen bij het zoeken en vinden.

Tijd en aandacht

De bijeenkomsten van het Café Over-Leven zijn bedoeld voor iedereen met een rouw- of verlieservaring, die hierin steun wil vinden in een vertrouwde omgeving, waar tijd en aandacht is. De erkenning en de herkenning van lotgenoten kunnen steun bieden.

Voor meer informatie, neem contact op met Laura Methorst, lid van de werkgroep en welzijnsadviseur bij Welzijn Teylingen. Zij is te bereiken op 0252-231805.

Nomineren voor Sportprijzen

Teylingen n Jaarlijks belonen de gemeente Teylingen en de Stichting Sport Promotie Teylingen de sporthelden uit Voorhout, Warmond en Sassenheim met de Sportprijzen Teylingen. Tot en met 1 februari kunnen sporters aangemeld worden.

De jaarlijkse sportprijs gaat naar de beste sportman, sportvrouw of sportploeg. Daarnaast wordt ook de Talentenprijs uitgereikt. De Talentenprijs is voor de beste sporter, sportster of sportploeg tot 18 jaar.

Teylinger Sporthelden Niels Langeveld (2010), Lisa van der Geest (2012) en Andrea Bouma (2016) wonnen alle drie al een keer de prijs. Ze zijn te volgen op sociale media via: #TeylingerSportheld.

Aanmelden tot 1 februari

Ben of ken jij een recordbreker of prijzenpakker, die in 2017 een bijzondere sportprestatie heeft geleverd? Ga dan naar www.sportcafeteylingen.nl en meld een sporter, begeleider of team aan. De uitreiking van de Sportprijzen Teylingen is op dinsdagavond 6 maart tijdens het Sportcafé.

Nieuwjaarsconcert BRASSO XLIX

Voorhout n Na afwezigheid van een jaar zet BRASSO de traditie weer voort: op zondag 14 januari verzorgen de twaalf blazers en twee slagwerkers van BRASSO opnieuw een Nieuwjaarsconcert in Voorhout. Het optreden begint om 15.30 uur en is in Jongerencentrum @Hok (Jacoba van Beierenweg 118b). Het concert heet Kort Klassiek en is als vanouds een afwisselend muzikale reis langs bekende en onbekende muziek, vergezeld door een glimlach, een knipoog, een wafel en een toost op het nieuwe jaar. De toegang is gratis.

Film: L'Avenir

Sassenheim n De film l'Avenir is op donderdag 18 januari om 20.15 uur te zien in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Isabelle Huppert schittert als een Franse filosofielerares die zichzelf gedwongen ziet haar leven opnieuw in te richten nadat haar man haar verlaat voor een jongere vrouw. Kaarten à 5 euro zijn verkrijgbaar aan de deur van het theater.

Nu al een belangrijk jaar

Het wordt het komend half jaar er op of er onder wat betreft de omroep en mijn positie. De zendvergunning voor Bo voor de vijf gemeenten in de Bollenstreek loopt in juni af. We hebben een aanvraag gedaan voor verlenging. De omroep voldoet aan alle wettelijke eisen en ontwikkelingen in omroepland. We zitten wel aan ons plafond van functioneren.

De praktijk laat namelijk zien dat je een omroep niet met hoofdzakelijk vrijwilligers kunt draaien. We hebben 140 vrijwilligers, maar soms is het een eenmansbedrijf. Er zijn zo veel klussen op het gebied van nieuws die niet of zeer moeilijk met vrijwilligers in te vullen zijn. Om maar een voorbeeld te nemen: de politiek. Wat ik graag wil, is de politiek op een moderne manier volgen. Na elke vergadering staat er een verslaggever met een camera klaar die kritische vragen stelt. Razendsnel doen we op een toegankelijke manier verslag. Dat is eigenlijk basiswerk. Je moet nog meer doen, zoals verder onderzoek en de inwoners aan het woord. Als ik me beperk tot het basiswerk dan heb ik uitgerekend hoe veel politieke vergaderingen er zijn in de vijf gemeenten in de Bollenstreek.

Dit jaar zijn dat 170 vergaderingen, allemaal 's avonds. Die kunnen wij als omroep niet met vrijwilligers volgen, simpelweg omdat drie uur luisteren naar een vergadering over beleid, niet wordt gezien als een geinige hobby. U raadt het al: het draait allemaal weer om de euro's. Als ik deze politieke vergaderingen betaald laat volgen ben ik al minstens een halve arbeidskracht verder. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. De landelijke beleidsmakers hebben een onderzoek laten verrichten. Een omroep zoals Bo zou een budget moet hebben van 800.000 euro per jaar. Ik schrik me kapot van dat bedrag, maar het beroerde is dat dit bedrag nog klopt ook. Een goede omroep laten draaien op een professionele manier kost veel geld. Nou denken wij het met minder te kunnen. We redden het niet met onze huidige inkomsten, dus er moet wel wat veranderen. Daar gaan we hard mee aan het werk in het nieuwe jaar.

En o ja, mijn positie: ik heb vijf jaar de kar getrokken in vijf gemeenten met even veel mensen als toen we nog omroep waren voor alleen Noordwijk en Noordwijkerhout. En met elk jaar minder geld. Dat gaat niet meer gebeuren de komende vijf jaar. Dan kent u ook een van mijn goede voornemens: een gezonde werksituatie. Ik wens u een mooi 2018, we gaan er met de omroep een mooi jaar voor u van maken.

Ard Zandbergen

Hoofdredacteur Bo

De omroep van de Bollenstreek

Sport in 't kort: TOP en Foreholte winnen

Teylingen n De Teylinger van deze week heeft helaas minder pagina's dan u van ons gewend bent. Het uitgebreide sportnieuws is te lezen onze website, www.deteylinger.nl. Hieronder staat kort het nieuws van afgelopen weekend.

De handbalsters van Foreholte pakte in een spannende wedstrijd de eerste punten buiten Voorhout. In 't Veld werd VZV met 22-25 verslagen. Dana vd Vlugt-Vincenten was goed voor tien goals, waaronder vijf penalties.

TOP begon het nieuwe jaar wat stroef. In eigen huis stonden de Sassenheimse korfballers bij rust nog met 13-14 achter tegen nummer negen DVO. Na de pauze was TOP/SolarCompleet de betere ploeg. De twee goals van Nick Pikaar tilde de thuisploeg naar 20-18. Daarna liep TOP uit naar een ruime 28-21 overwinning.

Frank Bloemheuvel is aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer van VV Foreholte. Hij tekent op korte termijn een contract dat ingaat op 1 augustus 2018 en een looptijd kent van één seizoen. Bloemheuvel (47) was eerder trainer bij UVS, Ter Leede en RCL. Bij die laatste twee clubs was hij ook jarenlang als speler actief. In het dagelijks leven is hij docent Economie op het Rijnlands Lyceum Sassenheim. Daarnaast heeft Foreholte de samenwerking met Coen Stuurman (trainer Foreholte 2) en Jan de Koning (trainer JO19-1) met een jaar verlengd.

MHC Voorhout trapt op zaterdag 13 januari het jubileumjaar af. De hockeyclub uit Voorhout bestaat 25 jaar. Van 16.00 tot 19.00 uur zijn alle (oud)leden, vrijwilligers en overige genodigden welkom in het clubhuis. Voor de jeugd is er in de Breakout (clubhuis handbal) een eigen feestje.

Open repetitie

Up2Stage vierde in december het jubileum met de voorstelling Enigami. | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam

Sassenheim n Na een eerst open repetitie in december gaat musicalgroep Up2Stage door met een open repetitie op 16 januari. Voor geïnteresseerde jongeren in de leeftijd van 12 tot 30 jaar is er een kans om eens mee te draaien met deze musicalgroep uit Sassenheim, die pas het zelfgeschreven jubileumstuk Enigami op de planken heeft gezet in het Rijnlands Lyceum Sassenheim.

Vanaf groep 8 kan zelfs al mee gedaan worden in deze leuke, gezellige en sociale groep. Het doel is om jongeren meer zelfvertrouwen te geven en kansen bieden om op een podium te staan en te schitteren met dans, spel en zang.

De open repetities op 16, 23, 30 januari en 6 februari starten om 19.00 tot 21.00 uur en worden gehouden in studio 2 van dansstudio Sonja aan de Menneweg 107 in Sassenheim. Aanmelden via info@up2Stage.nl.

Nieuwe namen voor theaterzalen Het Trefpunt

Wethouder Arno van Kempen mag de nieuwe naam van de grote theaterzaal onthullen. | Foto: pr./Henk Keijzer Foto: pr.

Warmond n Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Theater Het Trefpunt, op zondag 7 januari, zijn de twee nieuwe namen voor theaterzalen onthuld.

Wethouder Arno van Kempen mocht aan het publiek onthullen welke namen de twee zalen hebben gekregen. De grote zaal heet vanaf nu Malgré tout-zaal en wordt de komende vijf jaar financieel ondersteund door mevrouw Mia Giesbers. Deze geboren en getogen Warmondse vindt het belangrijk dat ook in een dorp een bezoek aan het theater mogelijk blijft.

De kleine zaal draagt de naam Clara Sikking-zaal. Mevrouw Clara Sikking, bekend van haar galerie De Pomp en haar niet aflatende inspanningen jong en oud te verheffen met kunst en cultuur, heeft zich eveneens voor een lustrum aan het theater verbonden. Om dat extra luister bij te zetten, creëerde zij ook het keramieken naambordje.

De geldelijke steun maakt het voor het theater mogelijk om voorstellingen te blijven programmeren, alleen van de entreegelden zou dat anders niet meer gaan. Ook is er nu ruimte voor sfeer verhogende accessoires: zo werd onlangs al een theatergordijn in gebruik genomen dat bij de entree een meer aangeklede binnenkomst geeft. Zo is de stichting weer een stapje dichterbij een verdergaande professionalisering.

Vogelvoer maken

Warmond n Het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn (NOCK) organiseert op zondag 14 januari om 14.00 uur een knutselmiddag voor kinderen tot en met 12 jaar. Zij kunnen twee uur lang zelf vogelvoer maken en zo de vogels helpen deze koude maanden door te komen. Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Warmondse schaatsers beste van Zuid-Holland

Kees Heemskerk (m) wint goud bij het Zuid-Hollands kampioenschap. Zijn clubgenoot Sander van der Geer (l) eindigde als tweede. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Drie leden van de Warmondse IJsclub stonden na afloop van hun Zuid-Hollands kampioenschap op het podium. Patricia Koot en Kees Heemskerk gingen naar huis met een gouden medaille.

Voor het provinciale kampioenschap worden de snelst en beste rijders van het gewest uitgenodigd. Patricia Koot (foto onder tekst) won in de vroege ochtend van zondag 7 januari tweemaal de 500 meter en werd op die afstand Zuid-Hollands kampioen bij de meisjes pupillen. Ze ontving ook de wisselbokaal, die sinds 1975 jaarlijks naar het snelste meisje van het kampioenschap gaat. Ria Visser was in 1975 de eerste die deze bokaal ontving.

Bij de jongens pupillen eindigde Rens Vergeer op de ondankbare vierde plaats. Ondankbaar omdat in de eindscore er nog geen halve seconde verschil zat met nummer drie.

Neo-senioren

Bij de heren neo-senioren werd Kees Heemskerk kampioen van Zuid-Holland en stond zijn clubgenoot Sander van der Geer naast hem op de tweede plaats. Zij reden op zaterdag een 500 en een 1500 meter en zetten zich daar al stevig aan kop van het klassement. Op zondag werd het kampioenschap afgesloten met een 3000 meter.

Voor het kampioenschap dames neo-senioren was Quinty Hogervorst (WIJC) uitgenodigd. Zij reed niet in de prijzen.

Podiumplaatsen

Op Nieuwjaarsdag werd het Nederlands Kampioenschap marathon verreden in Utrecht. Dit leverde een zilveren plak op voor Lisa van der Geest (marathonploeg mkbasics.nl). Op zaterdag 6 januari werd Van der Geest derde in de tiende wedstrijd om de KPN marathon Cup verreden. Iris van der Stelt finishte als zesde en houdt het oranje leiderspak.

MO15 Teylingen-Ter Leede promoveert

Foto: pr.

Sassenheim n Het meisjesteam MO15 Teylingen-Ter Leede, bestaande uit speelsters van beide clubs, promoveert binnen het seizoen twee keer en start na de winterstop in de Hoofdklasse.

In het voorjaar van 2017 ontstond het idee om een gemengd meisjes team te creëren van acht speelsters van Teylingen en acht van Ter Leede. "De meiden zijn gemotiveerd en enthousiast" aldus Jim Glasser, trainer van de MO15, samen met Michel Boer. Deze inzet resulteerde in maar liefst twee promoties binnen een aantal maanden. "Dat is best uniek te noemen," volgens Glasser.

Chris Pitti, speelster in MO15, vertelt: "Ik vind het heel goed dat wij eerst van de 2de klasse naar de 1ste klasse zijn gegaan en nu nog eens naar de hoofdklasse. En dat voor een team dat pas sinds dit seizoen met elkaar samenspeelt! Natuurlijk gaan wij heel goed ons best doen om daarin te blijven!" Jolie Glasser is heel erg blij en trots op haar team. "Het wordt een hele uitdaging, maar ik denk echt dat we een goede kans maken om eerste te worden".

Ook Pieter Kniest, jeugdvoorzitter bij RKVV Teylingen is trots op de meisjes en begeleiding. "Het is heel bijzonder om mee te mogen maken dat er door de goede samenwerking tussen Teylingen en Ter Leede zo'n geweldig leuk meisjesteam is ontstaan, dat ook nog eens fantastische resultaten boekt."

Leden van Verdienste

Frits van Arkel en Marja Rosman zijn allebei benoemd tot Lid van Verdienste. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Op een drukbezocht Sportpark De Elsgeest werden op zondag 7 januari tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie twee vrijwilligers van Foreholte in het zonnetje gezet. Frits van Arkel is niet weg te denken als scheidsrechter binnen Foreholte. Hij is daarnaast ook lid van de scheidsrechterscommissie, speaker, draait bardiensten en zorgt samen met zijn vrouw voor de ledenadministratie. Marja Rosman is een vrouw die haar mannetje staat binnen Foreholte en binnen het kantinebestuur. Zij verzorgt voor honderden senioren en vrijwilligers de barbecues en is altijd benaderbaar voor hand en spandiensten. Bijzonder is dat haar man Ed in 2010 dezelfde onderscheiding mocht ontvangen.

Meer sportnieuws is te vinden op www.deteylinger.nl.

23 / 26

10 t/m 17 januari

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): 10.00 uur: Woord-en Communieviering m.m.v. het Herenkoor

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 19.00 uur; voorganger: Ds. G.Th. Vollebregt

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. H.R. Betting

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. C. Affourtit

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Woord- en Communieviering met samenzang, voorganger: M. Claassens

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, eredienst, voorganger: ds. J.W. van den Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag 19.00 uur: Woord- en communieviering, voorganger: B. Prins

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur: Mevr. Ds. H.G.T. van Welie – Kaai

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: : Ds. W.F. van Rijn

Wings of Healing (Veerpolder 6a):zondag 10.00 uur, eredienst, 19.00 uur: genezingsdienst o.l.v. Jan Zijlstra.

Wilt u in aanmerking komen voor een Cinema Floralis Arrangement (eten en filmbezoek voor 1 persoon), zorg dan dat uw oplossing uiterlijk zondag 14 januari binnen is, samen met uw naam en adres.

Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. Puzzel.

De winnaar van de puzzel van week 1 is: H. Hoek uit Voorhout. De oplossing was: najaarsstorm.

Zangmiddag

regio n Music of Life organiseert een grote zangmiddag op zaterdag 20 januari om 14.30 uur in de Nieuwe Kerk in Katwijk, onder leiding van dirigent Sander van Marion en organisten Martin Mans en André Knevel. Lezers van De Teylinger krijgen op vertoon van dit artikel een korting aan de kassa van 3,50 euro. Voor online bestellingen geldt de actiecode samenzingen 2018. Meer op www.deteylinger.nl.