De Teylinger

19 december 2018

De Teylinger 19 december 2018


'Jullie zijn nu officieel Teylingers'

Burgemeester Breuer en wethouder Van Kempen (l) met de zes gezinnen. | Foto: Piet van Kampen Foto: PIet van Kampen

Voorhout n Een bijzondere ceremonie op maandag 17 december in het bestuurscentrum In Voorhout. Zes gezinnen legden de eed af en zijn vanaf dat moment officieel Nederlands staatsburger.

Door Piet van Kampen

Eerder dit jaar al kregen er een aantal gezinnen tijdens een korte bijeenkomst in het gemeentekantoor in Sassenheim het Nederlands staatsburgerschap. In het kader van de landelijke Naturalisatiedag werd deze ceremonie door burgemeester Carla Breuer in het bestuurscentrum afgenomen. Officieel is deze datum 15 december, maar omdat deze zaterdag viel werd dit naar de maandag verschoven. In totaal werden er 45 gezinnen- allen uit verschillende landen en vanwege diverse oorzaken- genaturaliseerd. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden, zoals minimaal vijf jaar in Nederland woonachtig te zijn en de Nederlandse taal te beheersen. Naturalisatie op deze voorwaarden is een besluit dat de regering een aantal jaren geleden nam.

Belangrijk

De burgemeester sprak de aanwezigen toe waaronder familie en reeds eerder genaturaliseerde medelanders. "U komt uit verschillende landen en heeft allemaal een andere reden waarom u hier bent. Sommigen vanwege het werk, om weer samen met het gezin te zijn, of om uw land te ontvluchten. U heeft een lange weg moeten afleggen en voor sommigen was dit eenvoudig en voor anderen weer heel complex. Wij ondersteunen deze weg. Belangrijk is een gemeenschappelijke basis, goed Nederlands spreken en goed participeren en u heeft allemaal dezelfde rechten volgens de Nederlandse Grondwet," hield Breuer de aanwezigen voor. Daarna ging zij over tot de beëdiging. Allen ontvingen een vlaggenstok en de Nederlandse driekleur.

Mooi land

"Nederland is een mooi land," vertelt Madelène Oostdam. Haar vader was destijds in Columbia en ontmoette daar zijn echtgenote tijdens een bruiloft. "Van een bruiloft kwam een bruiloft," lacht de heer Oostdam. Sinds zeven jaar woont het gezin in Voorhout en zowel moeder en de beide dochters Madelène (15) en Sofia (11) hebben het hier uitstekend naar hun zin en zijn goed ingeburgerd.

Nog geen OZB-verlaging verenigingen

Teylingen n B&W ontraadt de gemeenteraad om nu te besluiten om sportclubs, scouting- en speeltuinverenigingen, dorps- en buurthuizen en andere ANBI en SBBI's het lage OZB-tarief te laten betalen.

Door Nico Kuyt

Dat is het antwoord van B&W op vragen van CDA-raadslid Peter Scholten. Scholten legde de vraag voor vanwege het amendement Omtzigt, die deze mogelijkheid biedt. Op dit moment loopt het amendement bij het Rijk en moet nog vastgesteld worden door de Eerste Kamer. Daarom ontraadt B&W om op dit moment de verordening OZB aan te passen.

B&W wil eerst de wetgeving afwachten, omdat er nogal wat onduidelijkheden zijn over de wijzigingen. Daarom is er ook nog geen modelverordening van de Vereniging Nederlands Gemeenten voorhanden.

B&W staat wel positief tegenover het idee om clubs, verenigingen en dergelijke te compenseren voor de hogere OZB. Een voorlopige berekening geeft wel een vermindering van de gemeentelijke opbrengsten van meer dan 100.000 euro aan en tevens een verlaging van de uitkering voor de gemeente vanuit het Rijk.

Warmunda loopt warm bij Kerst

Warmond n De traditionele Warmunda Kerstloop is ook dit jaar weer op Tweede Kerstdag, op woensdag 26 december. De start is om 12.00 uur. Er wordt gelopen op twee afstanden: 5 en 10 kilometer. De start en finish zijn op sportpark het Overbos (Herenweg 92a). Daar is gelegenheid voor gratis parkeren en douchen. Ook dit jaar is er weer een prijs voor een parcoursrecord.

Naast de Kerstloop is er rond de kerst ook de traditie van klaverjassen in het clubgebouw op het Overbos. Op zondag 23 december om 13.00 uur is Kerst-Koppelklaverjassen. Inloop vanaf 12.00 uur. Verder is op maandag 31 december, Oudejaarsdag, het Oudjaarsklaverjassen. Ook dan wordt gestart om 13.00 uur, met inloop vanaf 12.00 uur.

Tot slot organiseert Warmunda ook dit jaar de Olieballenactie. Via www.svwarmunda.nl kunnen olieballen en appelbeignets besteld worden, die vervolgens thuis bezorgd of afgehaald kunnen worden. De opbrengst gaat naar het Jeugdkamp 2019.

Kerstonbijt in Havenkerk

Sassenheim n De Havenkerk zet op dinsdag 25 december om 10.00 uur de deuren open voor een kerstontbijt. Gasten van het Havencafé, gemeenteleden, buurtbewoners en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd. Naast het ontbijt wordt er samen gezongen en is er muzikale medewerking van enkele gemeenteleden. Het kerstverhaal wordt kort vormgegeven door Hans Moolenburgh. De Havenkerk staat op de hoek Bijweglaan/Kerklaan. Aanmelden voor het ontbijt kan bij Eef Vonk via eefvonk@casema.nl of bel 0252-221289.

De laatste krant van dit jaar

Redactie n Voor u ligt de laatste reguliere krant van dit jaar. Volgende week verschijnt op donderdag 27 december ons jaaroverzicht, met daarin de belangrijkste gebeurtenissen in Teylingen van het afgelopen jaar.

De eerste Teylinger in 2019 verschijnt op woensdag 2 januari. Insturen voor deze editie kan tot en met zondag 30 december om 18.00 uur naar redactie@deteylinger.nl. De redactie wenst u hele fijne kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2019.

Esther Groenewoud: " ". | Foto: René van Dam Foto: René van Dam

Esther heeft blog over wijn

Ik vind het leuk om lezers te inspireren

Meningen verdeeld over GOM-woningen

Zilveren
Barensteel
Van der Geest

uit! n Kerstwandeling voor het hele gezin

Economic Board Duin- en Bollenstreek wil bloemencorso's toekomstbestendig maken

Mark Breugem, Lars Flinkerbusch en Willem Heemskerk. | Foto: pr. Foto: pr.

Regio n Willem Heemskerk (voorzitter Bloemencorso van de Bollenstreek), Mark Breugem (vicevoorzitter Flower Parade Rijnsburg) en Lars Flinkerbusch (programma directeur Economic Board Duin- en Bollenstreek) hebben op donderdag 13 december hun handtekeningen onder een van de eerste projecten die door de Economic Board wordt ondersteund: het toekomstbestendig maken van de bloemencorso's.

De heren tekenden een overeenkomst, die een impuls gaat geven aan beide bloemencorso's. Lars Flinkerbusch: "De corso's zijn belangrijk, ze dragen enorm bij aan de uitstraling van de Duin- en Bollenstreek. Jaarlijks trekken zij meer dan 1 miljoen bezoekers. Toch zijn er grote uitdagingen op uiteenlopend gebied. Het project houdt in dat wij de corso's 'toekomstproof' willen maken. Er wordt gekeken naar nieuwe markt- en marketingkansen, formule-innovatie, doelgroepverbreding, professionalisering van de organisatie en nieuwe verdienmodellen."

Inzet vrijwilligers

Willem Heemskerk: "Het corso heeft onder andere uitdagingen op het gebied van veiligheid, crowdmanagement en routemanagement. Het is belangrijk dat ons mooie evenement kan blijven voortbestaan. Wij zijn daarom erg blij met dit project. Het Bloemencorso is wereldberoemd. Het succes ligt in de rijke traditie en de tomeloze inzet van heel veel, bevlogen vrijwilligers. Na 70 jaar van succes is het tijd om te bekijken of het succes uit het verleden ook een garantie kan zijn voor de toekomst. Uiteraard met respect voor het behoud van de kracht en het eigen karakter van beide corso's."

Corso's trekken samen op

"Beide corso's lopen tegen dezelfde uitdagingen aan. In deze deal kunnen de corso's samen optrekken en gebruik maken van elkaars kennis en netwerk. Vragen die onder andere spelen zijn: hoe wij kunnen blijven voldoen aan de nieuwe en zwaardere eisen van de overheid, onze sponsors en het publiek? Welke eisen stelt dat aan het operationeel management? Kan dat nog wel onbetaald of is er een professioneel bureau nodig? En hoe gaat zich dat verhouden tot de vele zeer belangrijke vrijwilligers?", aldus Mark Breugem.

'Wij willen de economie in de streek een slinger geven'

Meer projecten

In de komende periode zullen meer business cases worden opgestart en uitgevoerd. Niet zomaar alle projecten kunnen een 'case' worden van de Economic Board, er zijn belangrijke voorwaarden zoals bijvoorbeeld de betrokkenheid van ondernemers. Doelstelling is om de economische prestaties van de regio Duin- en Bollenstreek te verbeteren, de woonaantrekkelijkheid te behouden en de toeristische aantrekkingskracht te vergroten.

Flinkerbusch: "Wij willen de economie in de streek een slinger geven. Dat gaan we doen door de zaken waarin de regio van oudsher in excelleert, zoals toerisme en de Greenport, te versterken en nieuwe kansrijke clusters aan te jagen, zoals health en space."

Start aanleg onderdoorgang spoor in najaar

Voorhout n De start van de aanleg van de spooronderdoorgang bij de Noordelijke Randweg start in het najaar van 2019. Begin december gunden ProRail en de gemeente Teylingen de aanleg van het nieuwe viaduct aan aannemer Heijmans.

Met de onderdoorgang kunnen autoverkeer, fietsers en voetgangers het spoor straks ongelijkvloers kruisen. Het project moet in het eerste kwartaal van 2021 af zijn. Medio 2021 kan de nieuwe randweg dan naar verwachting open. Lees meer op www.deteylinger.nl.

Van Erk: 'HLT ligt op koers'

Regio n "We liggen op koers." Dat zegt de Hillegomse burgemeester Arie van Erk in een interview in De Hillegommer over de ambtelijke fusie HLT-samen.

Interviewer Jos Draaijer vraagt de burgemeester naar de fusie van Hillegom, Lisse en Teylingen.Van Erk: "De ambitie is eind 2021 ongeveer 5% kostenbesparingen gerealiseerd te hebben. We liggen op koers". Lees het complete interview op www.dehillegommer.nl.

Warmte, gezelligheid en goede doelen bij Kerstmarkt

Veel bezoekers voor de kramen bij de kerstmarkt. | Foto: MV Foto: MV

Voorhout n De sneeuw zorgt voor extra sfeer op het plein voor de Bartholomeuskerk. De jaarlijkse kerstmarkt op zondag 16 december trekt opnieuw veel bezoekers, die naast alle kerstartikelen, de warme hapjes en drankjes en kinderactiviteiten, ook een donatie kunnen doen aan drie goede doelen.

Tussen alle kerststukjes, zelfgemaakte jam en meters boeken is op de jaarlijkse kerstmarkt ook nog plek voor serieuze onderwerpen. De organisatie geeft ieder jaar drie in totaal de kans zich te presenteren. Dit jaar - al dan niet toevallig- zijn ze gericht op kinderen. Zoals Stef Reichert, die voor Kika volgend jaar zomer mee gaat doen aan een triathlon in Zuid-Frankrijk. "Eerder liep ik de marathon in New York voor dit doel, en nu wilde ik wat extremer," vertelt Stef terwijl hij een suikerspin draait. Zijn kraam wordt drukbezocht; kinderen (en ouders) kunnen gratis de mierzoete spin ("Ik heb er wel al zo'n 400 gedraaid ") of een zakje popcorn meenemen. In ruil daarvoor mogen ze een donatie doen, maar dat is geen verplichting. Stef: "Ik wil vooral weer de aandacht op Kika vestigen met kleine acties zoals deze. Er komt nog een groot evenement aan, waar ik veel geld voor Kika hoop op te halen".

Ook de kraam de Rotary Club Voorhout staat in het teken van kinderen. Ina Groen vertelt voorbijgangers over het goede doel, Hart4onderwijsnepal. "De stichting wil verbetering leveren aan het onderwijs in Nepal. Ook betalen we zogenaamde scholarships, zodat de kinderen kunnen doorleren." De aandacht voor de stichting is overweldigend, laat Groen een dag later via de e-mail nog weten. "Tijdens de kerstmarkt is er 880,60 euro bijeen gebracht. Eerder hebben ook studenten van de Hotelschool The Hague 700 euro gedoneerd. Bij elkaar een prachtig bedrag."

Ook in Azië ligt het goede doel van Emilie Bakker en haar nichtje Chantal. In de Bartholomeuskerk is naast het altaar, een kleine tafel met informatie over stichting Yamaru, die financiële steun geeft aan kinderen met een ernstige meervoudige handicap in Indonesië. "Het doel is een nieuwe badkamer," legt Emilie uit. "We hopen dat mensen hier een kaarsje willen aansteken. De opbrengst is voor het goede doel. De kaarsjes zijn voor ons wel symbolisch, wij denken dan ook aan de kinderen van Yamaru."

Verdeelde meningen over zestig GOM-woningen langs Eikenhorstlaan

Voorhout n Er heerst in politiek Teylingen enthousiasme, twijfel en er zijn meer negatieve klanken te beluisteren over een mogelijke komst van 60 GOM-woningen op de locatie tussen de Eikenhorstlaan, Van den Berch van Heemstedeweg en Teylingerdreef in Voorhout.

De Greenport Ontwikkelings Maatschappij heeft hiertoe een verzoek ingediend. De GOM is opgericht om het bollenlandschap op te schonen en er is afgesproken dat deze 600 kavels voor woningen mag verkopen in het buitengebied om zo aan geld te komen. Per woning levert het de GOM circa 160.000 euro op. Er zijn vijf locaties gevonden, waaronder langs de Eikenhorstlaan. De 60 woningen leveren zo tussen de 8 en 10 miljoen euro in totaal op. Een aantal fracties kan zich vinden in het plan. Zo zag de VVD er veel in en Trilokaal is enthousiast. Wel leeft er bij hen zorgen over de verkeerssituatie. D66 en de ChristenUnie menen dat een mix aan woningen zou moeten komen. Niet alleen vrijstaande woningen. Voor modale inkomens is het moeilijk ruimte te vinden. Het CDA twijfelt, want voor jonge agrariërs wordt de grond duurder. Vooralsnog ziet het CDA er nog niet veel brood in. De PvdA wil dat voor de niet gerealiseerde sociale woningen een storting komt in het fonds om die elders alsnog te realiseren. Voor GroenLinks moet het stukje geschikt blijven als bollengrond. Het is weliswaar tweede klasse bollengrond, maar nog steeds bollengrond. Maar de GOM-woningen moeten wel ergens een plekje krijgen, anders stokt het GOM-motertje, meent wethouder Bas Brekelmans. Deze plek heeft de minste impact en bij voorkeur geen kleinere woningen, die brengen minder op. Het plan staat nog in een pril begin, er komt nog een uitwerking. Voor de volgende fase worden de meningen van de fracties meegenomen. (NK)

Patiëntenstop Oogheelkunde

Regio n Vanwege het enorme aanbod patiënten lopen de wachtlijsten bij afdeling Oogheelkunde van het Alrijne Ziekenhuis te hoog op. Daarom heeft de directie van het ziekenhuis, met vestigingen in Leiden en Leiderdorp, besloten om per direct geen nieuwe patiënten te ontvangen voor afdeling Oogheelkunde. In ieder geval tot 13 juni 2019 worden patiënten doorverwezen naar andere zorgverleners in de regio.

Onderzoek naar veiligheid spoor

Teylingen n De gemeente Teylingen wil in gesprek met inwoners, organisaties en bedrijven over de veiligheid van gebruikers bij de spoorwegovergangen in Teylingen. Resultaten van deze gesprekken en oplossingsrichtingen bespreekt de gemeente met ProRail, eigenaar van de overgangen.

De afgelopen jaren zijn verschillende ongelukken geweest bij de spoorwegovergangen in Voorhout en Sassenheim. Ook krijgt de gemeente signalen van inwoners dat zij zich onveilig zouden voelen bij de spoorwegovergangen. De gemeente Teylingen gaat nu een onderzoek doen naar deze onveiligheid en mogelijke oplossingen. De gemeente vraagt inwoners een korte vragenlijst in te vullen via www.teylingen.nl of www.meedenkenoverdezeoverweg.nl. Naast de vragenlijsten, gaat de gemeente ook in gesprek met organisaties als de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en de ondernemersvereniging. De resultaten van het onderzoek en mogelijke oplossingsrichtingen legt de gemeente in de loop van 2019 voor aan de inwoners.

Controle bij verkooppunten van vuurwerk

REGIO n Dit jaar zijn de vuurwerkverkoopdagen van vrijdag 28 tot en met maandag 31 december. Op zondag mag geen vuurwerk verkocht worden, zo meldt het Vuurwerkbesluit. Het is een van de punten waar op gecontroleerd wordt.

Verkooplocaties die het verkoopverbod op zondag negeren, kunnen op directe sluiting en een proces-verbaal rekenen. De Omgevingsdienst West-Holland voert controles uit in opdracht van twaalf gemeenten in de regio en de provincie Zuid-Holland bij veertig locaties waar consumentenvuurwerk ligt opgeslagen. Tijdens de vuurwerkcontroles bekijken de toezichthouders of de inrichting veilig genoeg is en of aan de wettelijke eisen van de bewaarplaatsen is voldaan. Ook vindt controle plaats van de sprinklers en de brandmeldinstallaties.

Cheques van Meerlanden

Wethouder Rob ten Boden (tweede van links) reikt de cheques uit aan de Teylingse verenigingen, samen met Angeline Kierkels, algemeen directeur van het Meerlandenfonds (rechts). | Foto: pr. Foto: pr.

Regio n Bij muziekvereniging st. Jeanne D'Arc in Noordwijkerhout werden op donderdag 13 december cheques uitgereikt aan vrijwilligersverenigingen in de omgeving. In Teylingen vielen dertien vrijwilligersorganisaties in de prijzen.

In Teylingen werd 5.535,07 euro verdeeld onder de volgende organisaties: De Bleihof (350 euro), Prince/Princess Foundation (375 euro), Scoutinggroep Scojesa (500 euro), Chr. Harmonievereniging Crescendo (500 euro), Stichting Autisamen (500 euro), Stichting Vrienden van het Overbosch (300 euro), Kinderboerderij de Klaprooshof (500 euro), 's Heerenloo (541,07 euro), Voorhout Schoon (649 euro), Team Bollenstreek (375 euro). Bij Kinderstad Sassenheim wordt gratis hout afgevoerd.

Het Meerlandenfonds stort elk jaar een bedrag van 55.000 euro aan organisaties in de regio om die te ondersteunen.

Het jaar 2018

Redactie n Volgende week verschijnt op donderdag 27 december ons jaaroverzicht, met daarin de belangrijkste gebeurtenissen in Teylingen van het afgelopen jaar. De eerste Teylinger in 2019 verschijnt op woensdag 2 januari.

'Wijntjes met Esther' geeft laagdrempelig inkijkje in de wereld van wijn

Esther Groenewoud: "Ik vind wijn leuk, ik vind uit eten gaan leuk en ik vind schrijven leuk". | Foto: René van Dam Foto: René van Dam

Voorhout n "Zullen ze het wel lezen?," twijfelde wijnliefhebber Esther Groenewoud toen bij haar het idee ontstond om een blog over wijn te beginnen. Inmiddels, tweeënhalf jaar later, kan ze deze vraag enkel positief beantwoorden.

Door Mandy van Leeuwen

Esther trok de stoute schoenen aan en heeft met haar blog 'Wijntjes met Esther' al meer dan 4.000 volgers. Facebook en Instagram zorgen elk nog eens voor 2.000 volgers. Ook bedrijven weten haar te vinden: regelmatig krijgt ze flessen wijn toegestuurd om haar mening over te geven op haar blog en onlangs werd ze uitgenodigd voor een heuse wijnreis in Zuid-Tirol. Maar, wil de wijnliefhebber graag benadrukken, ze is geen wijnexpert. De kracht van 'Wijntjes met Esther' is juist dat Esther op een persoonlijke en laagdrempelige manier schrijft over wijn en zaken die daarbij horen, zoals eten en leuke restaurantjes.

Start

"Ik vind wijn leuk, ik vind uit eten gaan leuk en ik vind schrijven leuk." Het klinkt als een eenvoudige optelsom als Esther uitlegt hoe haar wijnblog tot stand kwam. Dat ze ook nog kon leunen op de kennis die ze op haar opleiding aan de Hogere Hotelschool had opgedaan, maakte de stap nog logischer. Toch was er de twijfel of een dergelijk blog wel aan zou slaan. Ze begon dan ook niet zomaar en volgde blogs over andere onderwerpen. "Ik wilde kijken of ik zoiets met wijn kon doen." Naast recensies over wijn kan het daarbij gaan over leuke horecagelegenheden, wijnfestivals of dus een enkele wijnreis.

Persoonlijk

Toen Esther had besloten de stap te nemen, wist ze direct dat ze daarbij dicht bij zichzelf wilde blijven. "Ik wil niet overkomen als degene die er alle verstand van heeft." Waar andere wijnbloggers zich meer profileren met recensies waarin de smaken en tonen van de wijn centraal staan, probeert Esther op een luchtige manier en vanuit haar eigen ervaringen te schrijven. "Ik vind ook dat iedereen moet proeven waar men zin in heeft," maakt ze het onderscheid met professionele wijnexperts en vinologen die zich er meer op richten 'hoe het hoort'. "Ik vind het wel leuk als mensen door mijn blog eens wat anders gaan proberen, wat ze normaal niet zouden nemen." De toon van de blogs is positief. Dat wil niet zeggen dat er nooit een kritiekpuntje gegeven wordt, maar het zwaartepunt ligt bij aanraders.

Mooie ervaringen

Het wijnblog heeft Esther al veel leuke ervaringen opgeleverd. "Vaak doe ik privé dingen en denk ik dan: dat is interessant om over te schrijven." Daarnaast krijgt ze ook geregeld uitnodigingen. Natuurlijk was de recent gemaakte wijnreis een hoogtepunt, maar ook activiteiten als een champagnelunch of openingen van restaurants zijn mooie momenten die ze dankzij het blog meemaakte.

Genieten doet Esther ook van het feit dat haar blog goed gevolgd wordt. Inmiddels komen daar ook bijkomende activiteiten uit voort. Met het oog op de kerstdagen heeft de wijnliefhebber bijvoorbeeld een wijnbox samengesteld. Passend binnen haar persoonlijke, laagdrempelige aanpak heeft Esther de boxen samengesteld met een aantal van haar favoriete wijnen, waarbij ze de aankleding en (persoonlijke) teksten in de box ook zelf verzorgd heeft.

'Ik wil niet overkomen als degene die er alle verstand van heeft'

Ook wijnactiviteiten

Na de bemoedigende reacties, hoopt de wijnblogger de initiatieven naast het wijnblog de komende tijd verder uit te bouwen. Het gaat dan niet alleen om wijnpakketten samenstellen. Zo gaat ze in het nieuwe jaar proeverijen organiseren en heeft ze ook al plannen om verdere wijnactiviteiten vorm te geven. Welke activiteiten Esther ook ontplooit, ze is er duidelijk over dat de geïnteresseerden van haar de persoonlijke, laagdrempelige aanpak kunnen blijven verwachten. Op het blog www.wijntjesmetesther.nl is alles te lezen over haar passie voor wijnen en de laatste onwikkelingen.

Betere communicatie rond bouwprojecten

Teylingen n B&W gaat in gesprek met inwoners, ontwikkelaars, bouwers, gemeenteraad en ambtelijke organisatie om te komen tot een betere communicatie bij bouwprojecten.

Door Nico Kuyt

De raadsfracties van D66 en PvdA hebben de kwestie aangezwengeld. Regelmatig komen er signalen binnen van inwoners over een voor hen onverwachte en ingrijpende veranderingen in de directe woonomgeving. Inwoners voelen zich overvallen en weten soms niet goed bij wie ze terecht kunnen. Zij voelen zich dikwijls overgeleverd aan de projectontwikkelaar en bouwer.

Serieus oppakken

B&W pakt deze zaak serieus op en wil een zo spoedig mogelijke verbetering van de situatie. Bij bouwprojecten moeten de inwoners goed en tijdig geïnformeerd worden, serieus worden genomen en waar mogelijk invloed kunnen uitoefenen op hun leefomgeving. Oplossingsrichtingen als een klankbordgroep voor elk project, het aanstellen van een of meerdere omgevingsmanagers en het doorvoeren van een strengere weging van participatie en communicatie in aanbestedingsdocumenten, zijn volgens B&W heel goed denkbaar. In de communicatie moeten de onderlinge rolverdeling, afspraken en verantwoordelijkheden van de partijen wel duidelijk zijn en ook worden nagekomen. Maar eerst wil B&W in gesprek met de partijen. Zo staat een bijeenkomst gepland met een delegatie van de inwoners die de afgelopen tijd aandacht hebben gevraagd voor de communicatie rondom bouwprojecten, zoals Herenstraat, Overteylingen en Endepoellaan. Het burgerpanel wordt gepolst. Er komt een bijeenkomst met een aantal ontwikkelaars en uitvoerders. De raadscommissie Ruimte gaat zich erover buigen. En uiteindelijk moet het rond mei 2019 leiden tot een verbeterplan. Als de gemeenteraad akkoord gaat, volgt de invoering door B&W.

Zilveren Barensteel voor Ab van der Geest

Ab van der Geest ontvangt de Barensteel met oorkonde van burgemeester Breuer. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

n Verdiensten voor de brandweer gehonoreerd

Warmond n Regelmatig wordt een inwoner van de gemeente Teylingen beloond met de Zilveren Barensteel, een waardering voor zijn of haar verdienste voor de gemeenschap. Op donderdag 13 december werd bij Ab van der Geest uit Warmond het zilveren kleinood door burgemeester Carla Breuer opgespeld.

Het Trefpunt maakt kans op de vrijwilligersprijs. | Foto: archief Foto: pr.

Door Piet van Kampen

Het was tijdens een gezellige bijeenkomst in de brandweerkazerne in Voorhout dat Van der Geest (68) twee keer in het zonnetje werd gezet. Eerst was het Peter Ketelaar, jeugdcoördinator Brandweer Teylingen, die hem toesprak en waarderende woorden voor hem had bij zijn afscheid als jeugdleider. Hij liet zijn dankwoordje vergezeld gaan met een envelop.

Spontane reacties

Het was een voorproefje van hetgeen hem een paar minuten later nog te wachten stond toen burgemeester Carla Breuer het woord nam. Allereerst richtte zij zich tot de aanwezige jeugdbrandweerlieden, maar met name aan de zeer jonge nazaten van Van der Geest die er voor deze gelegenheid bij mochten zijn. Het was leuk en soms ook hilarisch om de spontane reacties van het jonge volkje te horen. Serieus ging de burgemeester verder. "Tussen kinderfantasie en de werkelijkheid zit een heleboel training," hield Breuer haar gehoor voor. De praktijk heeft geleerd dat opa van der Geest heel veel training achter de rug heeft. Het bracht hem in zijn loopbaan tot de positie van hoofdbrandwacht. Opa hoorde het bescheiden glimlachend aan.

'Al die jaren kennis en ervaring overgebracht. Dat maakt u een held'

Beloond

Van der Geest was 27 jaar lang lid van de brandweer in Warmond. Op 55-jarige leeftijd, destijds de pensioenleeftijd voor brandweerlieden, stopte hij ermee. Het brandweerbloed bleef door de aderen stromen en hij ging zich verdienstelijk maken als instructeur voor de jeugdbrandweer Teylingen.

"U wordt geprezen voor uw inzet en trouwe opkomst. Men noemt u gedreven en standvastig. Bovendien heeft u het vermogen om op een goede manier instructie te geven. Dat is prachtig dat u al die jaren kennis en ervaring hebt overgebracht op de jeugd. Dat maakt u een absolute held," prees de burgemeester hem.

Vervolgens speldde zij de Zilveren Barensteel op en reikte de bijgaande oorkonde uit. Van der Geest: "Ik vind het een hele eer en ben verrast. Dit had ik niet verwacht," was zijn korte maar welgemeende reactie.

Het Trefpunt genomineerd voor Meer dan handen prijs

Warmond n Ruim 60 gemeenten hebben vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers aangemeld voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen. Een daarvan is Het Trefpunt, met nieuwe activiteiten zoals stand-up comedy en filmavonden. Het publiek kan uit deze projecten en vrijwilligers een favoriet kiezen. Het project en de vrijwilliger met de meeste stemmen wint de publieksprijs. Stemmen kan tot en met 11 februari 2019 via www.vrijwilligersprijzen.nl.

De Meer dan handen vrijwilligersprijzen worden jaarlijks uitgereikt om vrijwilligers en hun organisaties in het zonnetje te zetten. Er worden prijzen uitgereikt in drie categorieën: landelijke vrijwilligersprojecten, lokale vrijwilligersprojecten en de Passieprijs, waarin een vrijwilliger van onschatbare waarde wordt beloond. De winnaars ontvangen prijzen variërend van 500 tot 5.000 euro.

In elke categorie wordt een winnaar gekozen door een jury én een door het publiek dat tot en met 11 februari via www.vrijwilligersprijzen.nl een stem kan uitbrengen op zijn of haar favoriete project en vrijwilliger.

Prijsuitreiking

De jury beoordeelt de projecten en initiatieven onder andere op hoe zij met vrijwilligers het verschil maken voor hun omgeving of gemeente of via hun eigen vrijwilligersbeleid voor hun vrijwilligers. De prijsuitreiking is op 15 februari 2019 en wordt gedaan door minister Hugo de Jonge van VWS.

De Meer dan handen vrijwilligersprijzen zijn een initiatief van het ministerie van VWS en worden ondersteund door Vereniging NOV, de VNG en de VriendenLoterij. De organisatie is in handen van Movisie.

'De Jeugdbrandweer is een goede kweekvijver'

Bas van Loon, Suzan van den Berg, Brian Jonker en Ab van der Geest bij hun afscheid van de jeugdbrandweer. | Tekst en foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Voorhout n In het jaar dat de achttienjarige leeftijd wordt bereikt, is het afzwaaien bij de jeugdbrandweer. In een later stadium mogen de leden toetreden tot het 'grote korps'.

Tijdens een bijeenkomst in de kazerne van Voorhout werd afscheid genomen van Suzan van den Berg en Bas van Loon. Beiden werden door Peter Ketelaar, jeugdcoördinator van de Brandweer Teylingen, toegesproken. Het bleef niet alleen bij lovende woorden, maar zij ontvingen ook een beeldje en medaille.

Oprichting

Ploegchef Wim Jonker refereerde aan het oprichten van de jeugdbrandweer. Het was in 2002 een initiatief van toenmalig gemeenteraadslid Ard van der Steur. "De jeugdbrandweer is een kweekvijver voor mogelijk toekomstige brandweerlieden. Later kunnen zij doorstromen en gelukkig is er een in ons midden, die dit ook daadwerkelijk doet," liet Jonker weten. Ook werd afscheid genomen van de jeugdleiders Brian Jonker en Ab van der Geest.

Fonds1818 zoekt projecten rond financiële zelfredzaamheid

Regio n Fonds 1818 stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor projecten die financiële zelfredzaamheid vergroten. Directeur Sanne ten Bokkel Huinink maakte dat op 11 december bekend tijdens de Uit de Rode Cijfers inspiratiebijeenkomst in het Leids Volkhuis: "Fonds 1818 heeft het afgelopen jaar, in het kader van het 200 jarig bestaan, verkend wat er in onze regio gebeurt om mensen uit de schulden te krijgen en te houden. Er zijn vijf onderwerpen waarvan wij denken dat ze kunnen helpen om de problemen op te lossen. Zoals het verbeteren van de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het versterken van de vrijwilligersinzet. Organisaties kunnen vanaf 14 januari 2019 een projectplan bij ons indienen. Wij helpen ze graag op weg. Niet alleen met geld, maar ook met onze begeleiding, kennis en netwerk." Fonds 1818 schrijft begin 2019 een tender uit. Organisaties kunnen dan een projectplan indienen dat de financiële zelfredzaamheid in de regio verbetert. Alle informatie over deze tender staat vanaf 14 januari op www.fonds1818.nl. Organisaties kunnen tot 1 april 2019 een aanvraag indienen.

Koude kerstmarkt zorgt voor warme sfeer bij de pomp

Anja de Graaf met haar zelfgemaakte kerststukjes op de markt. | Foto: Lotte Zoet Foto: pr.

WARMOND n Door de lage temperatuur, en de sneeuw die er nog een beetje ligt, is het koud, maar de warme sfeer op zondag 16 december zorgt voor een geslaagde dag. De kerstmarkt, georganiseerd door Het Oude Raadhuis en Galerie de Pomp, geeft veel bezoekers het kerstgevoel. ''Deze markt is voor mij ieder jaar weer een genot.''

Door Lotte Zoet

Op de markt staan verschillende kraampjes met producten die vaak zelfgemaakt zijn. Er zijn activiteiten voor jong en oud. Kinderen kunnen bijvoorbeeld kaarsjes maken bij Silvia Juffermans. Juffermans: ''Het is heel bijzonder om de verwondering op de gezichten van de kinderen te zien als ze bezig zijn. Ook ouderen vinden het leuk. Veel mensen vertellen dat dit ze doet denken aan vroeger, toen ze ook op school kaarsjes maakten.''

Goed doel

Dit jaar word op de kerstmarkt ook een goed doel gesteund. De kraam van Bollenstreek Team 114 staat er al heel wat jaren. Het team haalt geld op via de Roparun voor KWF. Alles wat in de kraam staat, is gesponsord door bedrijven, waardoor er alleen maar winst gemaakt wordt. ''Wij merken dat veel mensen vooral elk jaar terug komen om de zelfgemaakte jam en hyacinten te kopen. Die producten zijn heel erg populair,'' lacht verkoper Gerard Koudijs.

Hobby

Naast de nieuwe kraampjes zijn er ook verkopers die elk jaar aanwezig zijn. Anja de Graaf is al ruim twintig jaar vaste gast op de kerstmarkt in Warmond met haar zelfgemaakte kerststukjes en andere artikelen. ''Het is geweldig om hier elk jaar te staan. Kerststukjes maken is voor mij een soort uit de hand gelopen hobby geworden. Ik heb vijftien jaar meegeholpen met bloemschikken voor ouderen. Dat vond ik zo leuk, dat ik heb besloten om ermee door te gaan. Er komen ook veel mensen op de markt die niet in de buurt wonen, zoals uit Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. Ook stonden al een paar Duitse toeristen aan mijn kraam.

De kerstmarkt is voor mij elk jaar weer een genot, omdat ik het leuk vind dat er zo veel enthousiaste mensen zijn. Het voelt als een soort bijeenkomst waar je ieder jaar bekende mensen tegenkomt. De sfeer zit er altijd goed in, nu al helemaal door de sneeuw die er nog een beetje ligt!''

Sfeervolle kerstwandeling in Park Rusthoff

Jozef en Maria in de stal in Bethlehem. | Foto: archief Foto: Mark Ruis

Sassenheim n Beleef het kerstverhaal op zaterdag 22 december in Park Rusthoff tijdens de kerstwandeling tussen 17.00 en 19.00 uur.

Ga ruim tweeduizend jaar terug in de tijd naar het land Israël en wandel van Nazareth naar Bethlehem op zoek naar het pasgeboren kindje Jezus.

De gezamenlijke kerken van Sassenheim organiseren in samenwerking met de Oranjevereniging Sassenheim, waterscouting Tjarda en Park Rusthoff, Sassennest en kinderboerderij Saksenhoeve deze kerstwandeling. De wandeling is vooral leuk voor kleine kinderen en voor iedereen die het kerstverhaal wil beleven.

De reis

De reis door Park Rusthoff begint in Nazareth. Onderweg zien de wandelaars de herders met hun schapen, de engelen, Jozef en Maria met hun ezel en aan het einde natuurlijk Jezus in de stal in Bethlehem. Bij de herberg kan worden uitgerust onder het genot van warme chocolademelk.

45 minuten

Tussen 17.00 en 19.00 uur kunnen bezoekers starten met de wandeling. Iedere vijf minuten laten Romeinse wachters een groep wandelaars toe om de kerstwandeling te beleven. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten.

De start is bij de hoofdingang van Park Rusthoff aan de Hoofdstraat. Aan het einde van de wandeling in de stal bij het kindje Jezus wordt er om een bijdrage gevraagd voor de Stichting Jarige Job: ieder kind verdient een verjaardag.

Bij slecht weer last de organisatie de kerstwandeling af. Via de facebookpagina Kerstwandeling Sassenheim en meerdere websites wordt dit besluit bekend gemaakt.

Kerstconcert Oecumenisch Kleinkoor

Foto: pr.

Sassenheim n Het Oecumenisch Kleinkoor Sassenheim geeft op zondag 23 december om 16.00 uur een kerstconcert in de Dorpskerk (Hoofdstraat 217).

In de sfeervolle kerk worden een uur lang ongeveer vijftien kerstliederen gezongen. Het Sassemse Kleinkoor bestaat al ruim 30 jaar en staat al deze tijd onder leiding van dirigent Paul Burgmeijer. De zestien mannelijke en vrouwelijke zangers zingen vierstemmig en a-capella.

De laatste keer dat het koor een kerstconcert gaf is alweer drie jaar terug. Toentertijd in de Engelbewaarderskerk in Lisse, maar nu dus weer gewoon op het thuishonk in Sassenheim.

Vele bekende en minder bekende kerstliederen en Engelstalige Carols worden gezongen, waaronder het "Candlelight Carol" van John Rutter. Instrumentale medewerking wordt verleend door Marlies Fioole (piano) en Ynte Hoekstra (blokfluit). De toegang is gratis. Om de kosten te kunnen dekken is er aan het eind van het concert een deurcollecte voor een vrijwillige bijdrage.

Proosten op het nieuwe jaar

Teylingen n De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Teylingen is op woensdag 2 januari, van 19.30 tot 21.30 uur in het Bestuurscentrum (Raadhuisplein 1) in Voorhout. Tijdens de receptie wordt ook de Waarderingsprijs uitgereikt aan een initiatief voor en door inwoners uit Voorhout, Warmond of Sassenheim. Vorig jaar ging de prijs naar de Oranjeverenigingen uit Voorhout en Sassenheim, en de Vereniging tot Viering van Warmondse Feesten (VWF).

Bijzonder 'Oranje' kerstdiner

Sassenheim n Net als voorgaande jaren, zorgt de Oranjevereniging Sassenheim weer op donderdag 27 december, Derde Kerstdag, voor een bijzonder diner. In restaurant Op Eigen Wijze worden gasten ontvangen, die met Kerst wel eens extra verwend mogen worden, omdat zij het financieel niet makkelijk hebben. Zij zijn aangedragen door organisaties in Sassenheim. Ook de leden van de Oranjevereniging zetten zich, naast het restaurant, belangeloos in. Zij gaan dit diner aan de slag als ober of serveerster. Er is nog plek, dus inwoners aanmelden die een speciaal kerstdiner verdienen, kan nog via info@oranjevereniging-sassenheim.nl.

Michelin ster

Warmond n Restaurant De Moerbei heeft ook voor 2019 opnieuw één Michelin ster gekregen. Het restaurant van Hans en Anjo de Bont staat al sinds 2008 in de Michelingids. De nieuwste gids werd op maandag 17 december gepresenteerd tijdens een gala in het De La Mar theater in Amsterdam. Nederland telt in totaal 110 sterrenrestaurants, met de drie Michelin sterren voor De Librije (Zwolle), De Leest (Vaassen) en Inter Scaldes (Kruiningen) als absolute koplopers.

nieuws/kerst

Woonvisies in prestatieafspraken 2019

De ondertekenaars van de Prestatieafspraken Wonen voor 2019. | Foto: pr. Foto: pr.

Regio n Betaalbaar, duurzaam en langer zelfstandig wonen, dat spreken de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen, woningcorporaties Stek en Vooruitgang en de huurdersbelangenverenigingen HBVB en HBT af in de Prestatieafspraken Wonen voor 2019. De prestatieafspraken werden op donderdag 13 december getekend in het bestuurscentrum in Voorhout.

De partijen sloten zowel afspraken voor de drie gemeenten gezamenlijk (Bollen-3) als ook lokale afspraken. De afspraken zijn gemaakt op basis van de woonvisies van de Bollen-3 en de drie afzonderlijke gemeenten. De corporaties brachten in juni hun bod uit op de woonvisies en de partijen zijn op basis daarvan in gesprek gegaan. Het resultaat van de gesprekken zijn de prestatieafspraken voor 2019, met een doorkijk naar 2020.

Bezoekers proeven gerechten in de supermarkt. | Foto: pr. Foto: pr.

Betaalbaar

Mensen met een laag- of middeninkomen en specifieke doelgroepen hebben behoefte aan goedkope en betaalbare huurwoningen, terwijl er in de afgelopen jaren juist minder beschikbaar kwamen. De gemeenten willen een veilige en aantrekkelijke woonomgeving met voor iedere doelgroep passende huisvesting. Daarbij staat duurzaam wonen hoog in het vaandel: goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee.

Om vorm te geven aan deze behoeften, maakten de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen, woningcorporaties Stek en Vooruitgang en huurdersorganisaties HBVB en HBT deze prestatieafspraken. De afspraken zijn in onderling overleg tot stand gekomen, waarbij alle partners gelijkwaardig aan tafel zaten.

Doorstroming

De afspraken gaan over veel verschillende onderwerpen, die allemaal met wonen te maken hebben. Ze gaan onder andere over het bevorderen van doorstroming, het verkleinen van het tekort aan woningen voor lage inkomens, nieuwbouw en duurzaamheid. Ook zijn afspraken gemaakt over leefbaarheid en het aanbod woningen voor ouderen en specifieke doelgroepen.

Vroeg Eropaf

Een voorbeeld van deze afspraken zijn het pilotproject Vroeg Eropaf, waarbij de corporaties samen met de ISD (Intergemeentelijke Sociale Dienst) inzetten op het vroeg signaleren en het verder voorkomen van huurachterstand. Een ander voorbeeld is het project waarbij huurders met een open verbrandingstoestel, zoals een geiser, het aanbod krijgen om het oude toestel te laten vervangen voor een energiezuiniger en veilig toestel.

De huurdersbelangenverenigingen zijn tevreden met hun inbreng bij de totstandkoming van de afspraken. "We zijn voornamelijk blij dat de inkomensafhankelijke huurverhoging nog wel genoemd wordt in de prestatieafspraken,, maar dat het overleg daarover is teruggebracht naar de reguliere overlegstructuur tussen corporaties en huurdersbelangenverenigingen. Ook zijn we er trots op dat we ons, met resultaat, hebben ingezet voor de omvang van de voorraad in de goedkoopste categorieën huur".

Op de foto: Jolanda Langeveld (wethouder Lisse), Anne de Jong (wethouder Hillegom), Ingrid Tijsen (voorzitter HBVB), Hans Al (directeur-bestuurder Stek), Cor Vink (voorzitter HBT), Peter Pinkhaar (directeur-bestuurder Vooruitgang), Bas Brekelmans (wethouder Teylingen). | Foto: pr.

Gerechten proeven tijdens Kerst Festival

Sassenheim/zakelijk n Wat op tafel te zetten tijdens de kerstdagen? Het is een vraag die in veel gezinnen wordt gesteld. Supermarkt Albert Heijn bedacht daar een oplossing voor: een eigen Kerst Festival in de winkel, inclusief recepten en proeverijen.

De supermarkt aan het Voorhavenkwartier is al helemaal in kerstsfeer. En met nog een kleine week te gaan tot Kerstmis ook direct een goede plek om inspiratie op te doen voor de feestdagen, dachten manager Nathan Ririhena en zijn team. Zij toverden de supermarkt op donderdag 13 december om in het eerste lokale Kerst Festival. "Mijn collega vertelde over het gelijknamige landelijke festival van AH, dat ieder jaar in het Spoorwegmuseum werd gehouden. Daar werden gerechten uit het magazine Allerhande gekookt en konden bezoekers die proeven. Dit jaar ging dat niet door. Zonde, vonden wij. Dan dus in onze eigen winkel!".

Tijdens het festival bereidden een aantal enthousiaste medewerkers de gerechtjes, zoals bloody mary amuse soep en gorgonzola hapjes met abrikozen en walnoten. Op de broodafdeling werd genoten van de passie broden en het Zwitsers kaasfondue. Twee chefs waren ingevlogen voor het hoofdgerecht: Côte de Boeuf met Vietnamese salsa. Tot slot was het ook smullen bij de toetjes, de toffee fondue met banaan en tropisch fruit met citroen ijs. De 300 bezoekers gingen voldaan naar huis, met volop inspiratie voor smakelijke feestdagen.

Eindejaarsshow bij Jachthaven Poelgeest

De nieuwe Maxima 730. | Foto: pr. Foto: Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

regio/zakelijk n In de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw organiseert Jachthaven Poelgeest weer de traditionele eindejaarsshow. Op 27, 28 en 29 december is het volledige assortiment sloepen van Antaris, Maril en Maxima tussen 11.00 en 17.00 uur te bewonderen in de showroom in Oegstgeest (Hugo de Vrieslaan 1).

De dit jaar geïntroduceerde lijn Maxima sloepen en tenders zijn goed aangeslagen. Tijdens de show zullen de twee primeurs voor 2019 getoond worden; de klassieke Maxima 620 en de uiterst sportieve 730 Tender. De laatste in een zeer luxe uitvoering met Honda 150 pk. Naast de nieuwe Maxima's is Poelgeest natuurlijk vooral bekend om de merken Antaris en Maril. Van Antaris is een assortiment Fifty5 en Sixty6 te zien en van Maril zijn de populaire 6Nxt en 7Nxt in diverse uitvoeringen te bewonderen. Deze sloepen en tenders worden geheel in Nederland gebouwd en onderscheiden zich door een superieure afwerking en kwaliteit. De boten zijn ook zeer praktisch ingericht, vrijwel onderhoudsvrij en beschikken over uitmuntende vaareigenschappen.


In de showroom is al een flinke voorraad 2019 modellen te zien. Er is dit jaar gekozen voor een grote verscheidenheid aan kleuren, stofferingen en opties waardoor er een goed beeld van de mogelijkheden ontstaat. Er is ook steeds meer vraag naar volledig elektrische sloepen en ook deze zijn in de showroom te vinden. En wie zijn oog op een bepaalde uitvoering laat vallen kan natuurlijk in het voorjaar als eerste het water op.


Tijdens de eindejaarsshow is ook een ruim en gevarieerd aanbod van occasion sloepen en tenders. Al deze boten zijn door Poelgeest in hun beste staat gebracht en staan stuk voor stuk garant voor jaren vaarplezier.

Meer op www.poelgeest.nl.

Schrijfster Geeri Bakker signeert in The Readshop

Geeri Bakker is op zondag 23 december te gast in The Readshop. | Tekst en foto: Piet van Kampen

Sassenheim/zakelijk n De Sassenheimse schrijfster Geeri Bakker is op zondag 23 december van 14.00 tot 16.00 uur te gast in The Readshop (Hoofdstraat 207). Zij signeert daar voor klanten haar boeken, waaronder de nieuwste: de roman WIT.

In 2005 verscheen het eerste boek 'Het Adoptieboek' van Bakkers hand en tussentijds verschenen nog diverse werken- met name kinderboeken- op de markt. Onlangs bracht ze twee nieuwe boeken op de markt. Nu zijn de klanten in de gelegenheid om haar nieuwste boeken, die zij met veel passie heeft geschreven, te kopen. Het boek 'Melle en Jort op wintersport', het vierde deel in de serie, verhaalt over twee kinderen op wintersport in Oostenrijk. Het andere boek, de roman 'WIT' heeft een andere insteek, maar desondanks hebben de twee boeken raakvlakken. De moeder van het meisje Mette beleeft haar eigen avontuur in het boek voor volwassenen.

Gastheer deze signeermiddag is Willem Westerbeek van The Readshop. Hij ontvangt Bakker graag in zijn winkel. Ook eerdere boeken van de Sassenheimse, die in The Readshop te koop zijn, worden door haar gesigneerd. De toegang is gratis.

nieuws/zakelijk

Nummer 1-hits van Broadway in 't Onderdak

Het Meisje en Het Beest. | Foto: pr./Monica Stuurop Foto: Monica Stuurop

SASSENHEIM n Showstoppers is dé term voor de vele hoogtepunten op Broadway. Theaterschool Teylingen geeft een voorstelling met wereldwijde nummer 1-hits uit Broadway. Op zaterdag 29 en zondag 30 december is 'Showstoppers' vier keer te zien in Theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a).

De cast verrast het publiek met hits van grote artiesten als Dolly Parton, Gloria Gaynor, Lee Towers en Whitney Houston. Ook maakt het publiek kennis met bijbelse figuren, een naargeestige familie, een schaakwedstrijd op leven en dood, een circusspektakel en de liefde tussen een meisje en een afschuwelijk beest.

Kaarten kosten 15 euro, inclusief een glaasje bubbels (ook non-alcoholisch) om te toosten op het nieuwe jaar.

De voorstelling is te zien om 14.30 en 20.00 uur. Reserveren kan door een mail te sturen naar info@theaterschoolteylingen.nl, met daarin datum, tijd en het gewenste aantal kaarten. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Toys2Play, Herenstraat 92 in Voorhout.

Workshop Windows 10 in bibliotheek Warmond

Warmond n De bibliotheek Sassenheim biedt al enige tijd in samenwerking met Seniorweb Windows 10 workshops aan. Ook in het begin van 2019 zijn deze workshops, dit keer in Warmond.

De volgende workshops zijn te volgen: Maandag 7 januari: Basis Windows 10, maandag 14 januari: Bestandsbeheer, maandag 28 januari: Internet, maandag 4 februari: Fotobewerking en maandag 11 februari: Word. Al deze programma's bevinden zich in Windows 10.

De workshops van elk twee uur worden gehouden op maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek van Warmond (Herenweg 80). Er wordt gewerkt in kleine groepjes. Het maximum aantal deelnemers is 6. Een laptop meenemen is niet nodig, deze staat klaar in de bibliotheek.

De kosten voor deze workshops zijn per keer 5 euro voor leden van de bibliotheek en/of Seniorweb en 10 euro voor niet leden.

Deelname kan in alle vestigingen aan de balie van de Bibliotheek geregeld worden en ook via www.bibliotheekbollenstreek.nl Daar staat ook meer informatie over de cursussen.

Vuile Huichelaar met bucketlist in Het Trefpunt

Wat staat op de bucketlist van Paulette Willemse en Saskia van Zutphen? | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Kleinkunstenaars Paulette Willemse en Saskia van Zutphen staan als het duo 'Vuile Huichelaar de zesde' op zaterdag 12 januari in theater Het Trefpunt (Herenweg 80).

Beide dames hebben hun theatersporen meer dan verdiend en deden ooit nog mee aan het Eurovisie songfestival met de groep Mrs. Einstein. In deze show brengen zij een avond muzikaal meezingcabaret. Met als thema: wat staat er nog op de tegenwoordig populaire bucketlist? Avonturen als de Mount Everest beklimmen? Mediteren in India? Of toch liever dichter bij huis parachute springen misschien? De voorstelling begint om 20.30 uur. Een kaartje kost 20 euro en is te koop via www.theaterhettrefpunt.nl, op de avond zelf aan de zaal of bij de VVV Warmond (Gemeentehaven 3).

The Maureens

Sassenheim n De Utrechtse band The Maureens is op zondag 23 december te zien op het podium bij café de twee wezen.

Twee- en driestemmige leadzang, een koortje links en een orgeltapijt rechts, nostalgische sixtiespop als The Beach Boys en The Byrds worden gecombineerd met nineties indiepop van The Jayhawks, Johan en The Posies. Catchy en energieke nummers die de zomer naar de kerst brengen.

In het voorprogramma speelt Piet 'de zingende cameraman' Molenaar. Piet is geen onbekende in Sassenheim, maar de meeste mensen kennen hem met een camera in zijn hand. Piet speelt en zingt nummers in de lijn van Boudewijn de Groot en Cornelis Vreeswijk. Met pakkende melodieën en sprekende Nederlandse teksten laat hij een andere kant van zichzelf zien. Om 16.30 uur begint het optreden en de toegang is gratis.

Veertig kerststallen

Regio n Niet alleen het werk van bollenschilder Anton Koster trekt veel extra bezoekers naar Museum de Zwarte Tulp in Lisse (Heereweg 219), ook de ruim veertig kerststallen die in de Comparitie staan zijn erg in trek.

Vrijwilliger van de klusploeg van De Zwarte Tulp en fervent aanhanger van het Sint-Nicolaasfeest en de geboorte van Jezus, René Oude Groen uit Hillegom, heeft deze dagen een deel van zijn omvangrijke collectie kerststallen tentoongespreid. De kerststallen en groepen zijn afkomstig uit de hele wereld en iedere kerststal, groot of klein, heeft zijn eigen verhaal. De stallen zijn gemaakt van verschillende materialen en in diverse stijlen. Voorheen stalde hij ze allemaal thuis en als zijn kleinkinderen ermee gingen spelen, was hij dagen zoet om alles weer bij elkaar te zetten. Tegenwoordig mogen we er gelukkig allemaal van genieten.

De kerststallen trokken vorig jaar al veel bezoekers naar het museum. Dit jaar worden ze nog mooier tentoongesteld. René heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een echte tentoonstellingsmaker. In de tentoonstelling - die tot en met 6 januari in het museum te bewonderen is - wordt ook de ontstaansgeschiedenis van de kerststallen belicht.

Rockacademie met Forever 27 in 't Onderdak

Sassenheim n De beste musici van de Rockacademie presenteren een muziektheatervoorstelling over de Club van 27, op vrijdag 18 januari om 20.15 uur in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a).

Wat hebben Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse met elkaar gemeen? Ze behoren allemaal tot de Club van 27, met als leden iconische popmusici die op 27-jarige leeftijd overleden zijn.

De beste musici van de Rockacademie presenteren een muziektheatervoorstelling over de Club van 27. Het leven en markante anekdotes, maar ook de donkere kant van beroemd zijn worden met muziek, verhalen en beeldprojectie tot leven gebracht. Vanzelfsprekend komen ook de rol van drugs, drank en rock-'n-roll aan bod. De voorstelling maakt gebruik van historisch filmmateriaal. Het tienkoppig orkest vertolkt hun bekendste nummers.

De zaal is deze avond ingericht met zowel zitplaatsen als statafels. Er is bij deze voorstelling geen gegarandeerde zitplaats. Tijdens de voorstelling is de bar in de foyer geopend.

Kaarten kosten 15 euro per stuk en zijn te koop via www.hetonderdak.nl, bij Primera (Hoofdstraat 208) en aan de zaal, 45 minuten voorafgaand aan de voorstelling.

Vijf comedians samen bij Open Mic Warmond

Warmond n Het Trefpunt opent opnieuw de deuren voor stand-up comedy. Op vrijdag 18 januari is er wederom een open mic.

Een volledig nieuwe line up van vijf comedians, variërend van beginners die ervaring komen op doen voor een volle zaal tot meer ervaren comedians die nieuw werk komen testen. Master of Ceremony deze avond is Patrick van den Kieboom en headliner is Chris van den Ende.

Stand-up comedy is een uit Amerika overgewaaide theatervorm die ook hier populair is geworden. Een podiumkunst waar alles draait om de comedian, zijn microfoon en het publiek. Razendsnelle grappen en directe feedback maken het succes. De avond wordt georganiseerd door Hard Gelach in samenwerking met Theater Het Trefpunt. Meer grappen zijn gepland op 22 februari en 15 maart.

De voorstelling begint om 20.30 uur. Een kaartje kost 8 euro in de voorverkoop via www.theaterhettrefpunt.nl of 11 euro op de avond zelf aan de zaal.

Oliebollen bridgedrive

Sassenheim n Bridgevereniging Sassem Troef organiserrt op donderdag 27 december een Eindejaarsdrive in De Oude Tol (Hoofdstraat 147).

Hierbij zijn ook niet-leden van Sassem Troef van harte welkom. Zij betalen 3 euro per persoon. Leden van Sassem Troef, ook dinsdagavond- en woensdagmiddagleden, kunnen gratis deelnemen. Aanmelding kan uiterlijk tot 27 december om 16.00 uur via de agenda van Sassem Troef op de website www.sassemtroef.nl of via donderdagavond@sassemtroef.nl.

Kerstboodschap in theaterjasje

Sassenheim n Mimespeler, goochelaar, schrijver en verhalenverteller, Matthijs Vlaardingenbroek komt naar Sassenheim. Op zondag 23 december om 10.00 uur treedt hij op in de Havenkerk (Bijweglaan 4),waar hij het kerstverhaal op een bijzondere manier zal vormgeven. Dit optreden is zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen een verrassende manier om de al zo oude boodschap eens anders gepresenteerd te krijgen. De toegang is gratis. Er is gelegenheid een vrijblijvende bijdrage te geven.

Kerstsamenzang bij de Pomp

Warmond n Het Oude Raadhuis van Warmond organiseert traditiegetrouw de kerstsamenzang op het Pleintje bij de Pomp op kerstavond. Op maandag 24 december begint de samenzang om 19.00 uur. Musici van Matthias samen met het Schippertjeskoor werken mee aan dit evenement. Annemarie Croonen draagt de kerstvertelling voor.

Kampioenen en talenten nomineren voor de Sportprijzen Teylingen

Teylingen n Jaarlijks belonen de gemeente Teylingen en de Stichting Sport Promotie Teylingen de sporthelden uit Voorhout, Warmond en Sassenheim met de Sportprijzen Teylingen. Nomineren voor alle categorieën kan tot en met vrijdag 1 februari. Op vrijdag 8 maart is de prijsuitreiking.

De prijzen gaan naar sporters die in teamverband of individueel in 2018 een topprestatie hebben geleverd. Het zijn de kampioenen, de promovendi en de aanstormende talenten uit onze gemeente die voor de prijzen in aanmerking komen.

De jaarlijkse sportprijs gaat naar de beste sportman, sportvrouw of sportploeg. Daarnaast wordt ook de Talentenprijs uitgereikt. De Talentenprijs is voor de beste sporter, sportster of sportploeg tot 18 jaar.

Een recordbreker of prijzenpakker, die in 2018 een bijzondere sportprestatie heeft geleverd, nomineren kan vanaf dinsdag 11 december via www.sportcafeteylingen.nl.

Criteria

Voor deelname aan de sportprijzen zijn criteria opgesteld. Voor de prijzen kunnen in principe de volgende personen in aanmerking komen: Een sporter of sportster uit de gemeente Teylingen, die op internationaal, nationaal dan wel regionaal niveau een sportieve prestatie heeft geleverd.

Sporters onder de 18 jaar komen in aanmerking voor de talentenprijs.

Een team of vereniging uit de gemeente Teylingen, dat op internationaal, nationaal dan wel regionaal niveau een sportieve prestatie heeft geleverd.Hierbij is het niet perse noodzakelijk dat alle sporters afkomstig zijn uit de gemeente Teylingen.Sportploegen onder de 18 jaar komen in aanmerking voor de talentvolle sportploeg.

Sportbegeleidersprijs

Daarnaast is de jury ook op zoek naar vrijwilligers of professionals die het sporten voor anderen mogelijk maken. Scheidsrechters, trainers, coaches; ook hun bijdrage is topsport.

Begeleiders nomineren voor de Sportbegeleidersprijs kan ook tot en met 1 februari via www.sportcafeteylingen.nl.

Voordragen

Een nominatie insturen per post kan door het formulier te downloaden via www.sportcafeteylingen.nl en in te sturen naar Sportprijzen Teylingen, Wasbeeklaan 3, 2361 HG in Warmond.

De uitreiking van de Sportprijzen Teylingen is op vrijdagavond 8 maart tijdens het speciale Sportcafé bij Dekker Warmond. De Sportprijzen worden georganiseerd door Stichting Sport Promotie Teylingen en de gemeente Teylingen.

Van der Geest wint 'thuismarathon'

Lisa van der Geest op kop in Den Haag. | Foto: pr./schaatspeloton.nl Foto: Arjen Vervoort/schaatspeloton.nl

Warmond n De schaatsers van de Warmondse IJsclub reden op zaterdag 15 december een thuiswedstrijd tijdens de landelijke marathon op de Uithof in Den Haag. Lisa van der Geest was daarin de sterkste bij de dames.

Om 17.45 uur startten de heren Beloften voor hun 100 ronden. In de eindsprint van de grote kopgroep reed Ruud Slagter naar de eerste plaats. Hij was en is drager van het witte pak, leider in het jongerenklassement. Leander van der Geest (WIJC en marathonploeg sportchalet Viehhofen) werd tweede en houdt zijn eerste plaats in het algemeen tussenklassement en dus rijdt hij in de volgende wedstrijd weer in het oranje leiderspak. De derde plaats was voor Casper de Gier die in het tussenklassement ook die plek bezet. Kees Heemskerk (WIJC en Groenhartsport.nl) reed met zijn dertiende plaats in de punten.

Finishfoto

Om 19.15 uur startte het damespeloton voor de tachtig ronden. Er waren wat uitlooppogingen, maar niemand kon een ronde voorsprong nemen. Met nog zo'n veertien ronden te gaan, lukte het een groepje om weg te komen. Een kopgroep van zes bleef het peloton voor en Lisa van der Geest (WIJC en mkbasics.nl) was net even sneller dan Ineke Dedden en Anne Tauber. Een finishfoto moest de uitslag bevestigen.


Iris van der Stelt (WIJC en mkbasics.nl), die probeerde het peloton af te stoppen toen Van der Geest weg was, finishte op de tiende plaats. Anne Leltz (WIJC en A6) die in de beginfase ook vaak voorin te vinden was finishte als 36e en Loesanne van der Geest (WIJC en Nedflex) werd 53e.

The Bassets teleurgesteld de winterstop in

Olav Streng test de Amstelveense defensie. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n The Bassets heeft ook de laatste wedstrijd van dit jaar verloren. In en tegen Amstelveen gingen ze met 24-14 onderuit. Na de winterstop komen de rugbyers uit in de degradatiepoule.

De wedstrijd was nog geen tien minuten aan de gang of de Sassenheimers keken al tegen een 12-0 achterstand aan. Hierdoor schrokken ze wakker en kwamen zelfs op een 12-14 voorsprong. Lang konden ze daarvan niet genieten. De gastheren speelden zich slim en behoedzaam naar een 24-14 winst toe.

Degradatiepoule

Nu de eerste fase van de competitie erop zit kan de balans worden opgemaakt. Van de elf wedstrijden werden er slechts twee gewonnen. Hoofdtrainer Phil Leck en The Bassets waren al van elkaar gescheiden en na de winterstop spelen de Sassenheimers in de degradatiepoule. The Bassets hoeven echter niet voor degradatie te vrezen. Door de uitbreiding van de Ereklasse van twaalf naar veertien teams, zakt geen enkel team een niveau. Toch willen de Sassenheimers in het nieuwe jaar goede resultaten neerzetten onder leiding van interim-trainers Ripine en Tuiavii. De competitie start weer op zaterdag 12 januari.

Records bij Teylingse Schaats Challenge

Warmond n In de schaatshal in Leiden werd op zaterdag 15 december voor het derde seizoen een interclubwedstrijd georganiseerd voor de jonge rijders van de Warmondse IJsclub en voor de schaatsers van STS-KGM (Schaatstrainingsgroep Sassenheim-Kagermeer).

Het is voor veel jonge schaatssers de eerste wedstrijd van het seizoen, en voor een aantal kinderen ook de eerste wedstrijd ooit.

Om 6.45 uur startten de wedstrijden voor de benjamins, de mini's de welpen en de pupillen en junioren C en B.

Er werden weer veel persoonlijke records gereden, slechts negen kinderen reden niet op elke afstand een PR. Zes keer werd de tijd beïnvloed door een val, vooral kinderen die ook al op 400 meter banen rijden, hebben vaak moeite met hoge snelheid in de krappe bochten in Leiden.

Kijk voor alle tijden en uitslagen op www.deteylinger.nl. Daar staan, met dank aan Maarten Noort, ook foto's van de wedstrijden.

Vergeer pakt twee keer zilver junioren NK sprint

Warmond n Tijdens het junioren NK sprint in Enschede, werden ook de NK afstanden voor junioren A en B op de 3000 en 5000 meter verreden. Yves Vergeer (Junior A) werd beide keren tweede, achter Yordy van Workom.

Op de 5 kilometer was het verschil met de winnaar slechts negen honderste van een seconde. Vergeer reed daarnaast zowel een persoonlijk record op de 3 kilometer, 3.53.64, als op de 5 kilometer: 6.42.92.

Ook WIJC lid Remco Langemaire (Junior A) was uitgenodigd, hij reed de 3 kilometer in 4.08.53 en werd daarmee zestiende. Socha Zuiderduin reed bij de dames junioren A de 3 kilometer in 4.43.99 en stond daarmee op de negentiene plaats.

Badmintonners op weg naar kampioenschap

Voorhout n De najaarscompetitie is in volle gang voor de seniorenleden van Bacluvo (Badminton Club Voorhout). Bacluvo neemt met twee teams deel aan de bondscompetitie. Beide teams komen uit in de vijfde divisie.

Het eerste team staat momenteel stevig op de eerste plaats, nadat zij afgelopen week tweemaal heeft gewonnen van concurrent Vennewater uit Heiloo. Op 3 februari speelt het team haar laatste wedstrijd van dit seizoen, uit tegen Hillegom. Tot die tijd wordt er gestreden voor ieder punt, zodat de spelers het kampioenschap veilig kunnen stellen. Alleen de kampioen zal promoveren naar de vierde divisie.

Het tweede team van Bacluvo staat na acht wedstrijden stevig op de vijfde plaats. Dit betekent dat het team zeker zal handhaven en volgend seizoen een tweede poging gaat doen om kampioen te worden in de vijfde divisie.

Ook de recreantencompetitie is pasgeleden van start gegaan. Bacluvo neemt met twee teams deel aan deze competitie, die onderling georganiseerd wordt door verenigingen uit de regio. Gezelligheid en sportiviteit staan hierbij centraal.

De jeugd van Bacluvo is ook fanatiek bezig onder leiding van trainer Alex. Begin 2019 start voor hen de competitie. Vorig jaar zijn twee teams van Bacluvo/Sassenheim kampioen geworden in hun poule. Zij hebben daarom meegedaan aan de regio kampioenschappen badminton, en zijn ook daar als eerste geëindigd.

Bacluvo heeft plek voor nieuwe leden. Geinteresseerden zijn op maandagavond welkom in sporthal De Tulp in Voorhout. De jeugd traint van 18.00 tot 19.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uut. Voor de senioren is er vanaf 20.00 uur de mogelijkheid om vrij te spelen. . Op donderdagavond is de training van 19.00 tot 21.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.bacluvo.nl.

Zwaarbevochten punt voor TOP

Barbara Brouwer zet TOP met twee rake schoten op voorsprong. | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam

Sassenheim n Het werd een spannende avond in het Friese Gorredijk, waar LDODK de tegenstander was. In een wedstrijd waarin TOP met een ruime achterstand (17-11) de rust inging, pakte een omzetting van de vakken na rust goed uit. TOP kwam weer in de wedstrijd en had met vijf seconden op de klok de winst alsnog in handen. De strafworp werd gemist, zodat met 24-24 een puntendeling alsnog het resultaat was. Een resultaat waar beide ploegen gemengde gevoelens over hadden, maar dat over het geheel gezien een terechte uitslag was.

TOP startte fel aan de wedstrijd en het eerste schot van Celeste Split was gelijk een doelpunt. Ook de 1-2 was voor TOP. Dit was lange tijd de laatste keer dat TOP op voorsprong stond. Ondanks een wat nerveuze fase met balverlies van beide ploegen, was het LDODK dat het scoringsinitiatief had. Met veel aanvallen en een tomeloze inzet liep de thuisclub uit naar 5-2. Het eerste aanvalsvak van TOP had erg veel moeite om tot scoren te komen en menig aanval eindigde zonder een schotpoging. Bij 9-5 waren het de dames van beide ploegen die belangrijk waren. Jet Hendriks met twee snelle goals achter elkaar en Barbara Brouwer met een knappe goal in de draai betekenden de 9-8. LDODK scoorde ook via de dames en langszij komen lukte niet. LDODK kwam zelfs op 16-10, waarbij de 14-10 van voormalig TOP-speler Friso Boode een prachtige was. Met rust stond er een 17-11 achterstand op het scorebord.

De prijswinnaars van de Foreholte Loterij. | Foto: pr. Foto: pr.


Wisselingen

In de rust werd besloten om de vaksamenstelling te wijzigen en zo werden Paul Anholts en Celeste Split en Jet Hendriks en Frank Mostard van vak gewisseld. Een hele goede ingreep bleek al snel, want Mostard bracht heel veel energie en vechtlust in het vak en Mick Snel en Celeste Split samen brachten meer aanvalskracht. Mostard kreeg gelijk twee strafworpen mee en LDODK had duidelijk moeite met de omzetting van de vakken. Toch duurde het nog even voordat TOP de achtervolging definitief kon inzetten.

In een ware heksenketel van een slotfase werd de strijd tot op het randje uitgevochten. TOP kroop dichterbij en Celeste Split en Frank Mostard waren belangrijk met hun goals. Met de 22-22 van Paul Anholts waren er nog ruim vier minuten te spelen. De time-out van coach Jan Niebeek had effect, twee aanvallen later met twee rake schoten van Barbara Brouwer betekende voor het eerst sinds de 1-2 weer een voorsprong. Het liep niet meer bij LDODK, maar de individuele klasse bracht de ploeg toch weer op gelijke hoogte. Met nog 21 seconden op de klok stormde Barbara Brouwer nog één keer naar binnen en de actie leverde een strafworp op. De ultieme kans op alsnog een overwinning werd gemist door Nick Pikaar.

JO19-2 winterkampioen

Teylingen JO19-2 is alsnog kampioen. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Het is Teylingen JO19-2 alsnog gelukt om de titel in de Najaarsreeks 2018 op te eisen.

Waar het team een week eerder in eigen huis er net aan niet in slaagde tegen RCL, werd nu in Woubrugge de klus alsnog afgemaakt. Met een 1-3 overwinning werd een prima najaarsreeks bekroond met de titel.

De bloemen bleven na afloop in de kantine in de emmer, de mannen gaven meer voorkeur aan een borrel met bijbehorende hapjes.

De kampioenen op de foto zijn Lars Bekooij, Thom Blonk, Ugur Buran, Timo de Gooijer, Daan Grimbergen, David Henzen, Jeroen Korbijn, Tim Meijer, Ryan Otte, Joey Ouwehand, Sjors Praamstra, Gauthier Ribeiro, Bas Sommer, Julian Stoter en Pieter-Bas Visser. Teylingen JO19-2 staat onder leiding van Nick Abels en Max Witteman.

Zwemles bij Columbiaan

Voorhout n Direct in dit nieuwe jaar kunnen kinderen weer starten met het volgen van zwemlessen bij Zwemvereniging de Columbiaan in Voorhout. Vanaf week 3 zijn er ook plaatsen vrij bij het volwassenzwemmen, zwemvaardigheid en wedstrijdzwemmen.

Eind november zijn er drieënveertig diploma's behaald door de ABC-zwemmers, waaronder negen voor het A zwemdiploma. Dit betekent dat er weer plekken vrij zijn voor startende zwemmers.

De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is 4,5 jaar. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn motorische lastig voor een kind van 3 jaar om te halen. Er wordt in kleine groepjes gezwommen zodat er veel persoonlijke aandacht is voor elk kind.

Gemiddeld gezien duurt het 42 uur voordat een kind het A-diploma haalt. Bij de Columbiaan zwemmen de kinderen twee keer per week (zaterdagochtend – einde woensdagmiddag) 30 minuten deze lopen gelijk met de schoolvakanties. De startende zwemmers beginnen in de Wasbeek in Sassenheim. De gevorderde kinderen zwemmen twee keer per week in het KTS-bad (maandag en donderdagmiddag). Het zal een kalenderjaar duren voordat een kind af kan zwemmen voor het A-diploma. Voor B en C zijn nogmaals twee keer 12 uur nodig. Met zo'n anderhalf jaar kan het Zwem-ABC compleet zijn. Meer op www.columbiaan.nl.

Sneeuw zorgt voor lege voetbalvelden

Teylingen n De sneeuwval in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 december zorgde voor veel afgelastingen op de Teylingse voetbalvelden. Alleen Ter Leede kwam op zaterdag al in actie.

Ter Leede kwam tegen FC 's-Gravenzande in de eerste moeilijk tot goed spel. De thuisclub ging daarbij ook nog eens efficiënt om met de kansen. Na de 1-0 volgde kort daarop de 2-0 en leek het zicht op een goed resultaat verkeken voor Ter Leede.

Na de rust kwam de ploeg van Henk Wisman veel scherper uit de kleedkamer. Toon Zwetsloot zorgde voor aan de aansluitingstreffer, waarna Ian van Otterlo de gelijkmaker maakte. De Ter Leede supporters konden niet veel later opnieuw juichen. Van Otterlo zette de Sassenheimers voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong (2-3). Na een rode kaart voor FC 's-Gravenzande was het verzet van de thuisclub gebroken. Jeffrey Bok bepaalde de eindstand op 2-4.

Op zondag werden de wedstrijden Foreholte - ESTO, ROAC - Teylingen en Voorschoten '97 - Warmunda afgelast.

Fiets en tv voor loterwijwinnaars

Voorhout n Bij Foreholte zijn op zondag 16 december de hoofdprijzen van de loterij uitgereikt. De eerste prijs, een elektrische fiets is gewonnen door Chris de Bruin. De tweede prijs, een Samsung Smart tv is gewonnen door Yannick van der Linden. De derde prijs, gereedschap 350 euro van Van Schooten Bouwmaterialen, is gewonnen door Youri Zandstra.

Op de foto van links naar rechts: Yannick van der Linden, Heinz Hoek (Foreholte) en Chris de Bruin. Youri Zandstra ontbreekt op de foto.

33 / 36

Maandag 31 december

19.30 uur, voorganger: Ds. H.R. Betting

Dinsdag 1 januari

10.30 uur, voorganger: Ds. H.R. Betting

- Julianakerk (Julianalaan 6):

Zondag 23 december

10.00 uur, voorganger: Ds. H.R. Betting

Maandag 24 december

21.30 uur Kerstnachtdienst, voorganger: Ds. H.R. Betting

Dinsdag 25 december

10.00 uur, voorganger: Ds. A.A. Bosma

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4):

Zondag 23 december

10.00 uur, voorganger: Dhr. M. Vlaardingenbroek

Dinsdag 25 december:

10.00 uur, kerstontbijt

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47):

Zondag 23 december

10.00 uur, Eucharistieviering met samenzang, voorganger: Th. Blokland

Maandag 24 december

18.30 uur Gezinsviering

21.00 uur Woord- en Communieviering

Dinsdag 25 december

9.00 uur Herdertjesviering

10.30 uur Eucharistieviering m.m.v. parochiekoor.

Zondag 30 december

10.00 uur Eucharistieviering met samenzang

Maandag 31 december

19.00 uur Oecumenische viering in de Kleine Kerk, voorgangers: dominee en B. Prins

Dinsdag 1 januari

11.00 uur Nieuwjaarsviering

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9):

Zondag 23 december

10.00 uur, voorganger: ds. A.A. van Houwelingen (Noordwijk)

Maandag 24 december

22.00 uur, kerstnachtdienst, voorganger: ds. J.W. v.d Berg

Dinsdag 25 december

9.30 uur, kerstdienst, voorganger: ds. J.W. v.d Berg

11.00 uur, familiekerkdienst, voorganger: ds. J.W. v.d Berg

Zondag 30 december

10.00 uur, voorganger: ds. P.J. Stam (Katwijk)

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76):

Zaterdag 22 december

19.00 uur, woord- en communieviering, voorganger: M. Claassens

Maandag 24 december

19.00 uur, eucharistieviering, voorganger: A. Goumans

Dinsdag 25 december

10.00 uur, eucharistieviering, voorganger: B. Wehlin

Woensdag 26 december

10.30 uur, Kindeke wiegen

Zaterdag 29 december

19.00 uur, oudejaarsviering, voorganger: L. Spiegeler

Protestantse Gemeente (Herenweg 82):

Zondag 23 december

10.00 uur, voorganger: M. de Ridder (Sassenheim)

Maandag 24 december

22.00 uur, kerstnachtdienst, voorganger: Ds. A. Alblas

Dinsdag 25 december

10.00 uur, voorganger: Ds. J. Nijboer (Noordwijk)

Zondag 30 december

10.00 uur, Zangdienst

Maandag 31 december

19.00 uur, Oudejaarsdienst, voorganger: Ds. J. Nijboer (Noordwijk)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80):

Zondag 23 december

10.30 uur, voorganger: Wouter Schraven

Maandag 24 december

21.00 uur, kerstavonddienst, voorganger: Ds. W.F. van Rijn

Dinsdag 25 december

10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn

Zondag 30 december

10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn

Wings of Healing (Veerpolder 6a):

Zondag 23 december

10.00 uur, kerstwijdingsdienst o.l.v. Jan Zijlstra

Maandag 24 december

20.00 uur, kerstavonddienst m.m.v. familie Rosenberg

Dinsdag 25 december

14.00 uur Familie kerstfeest met kerstmaaltijd

Zondag 30 december

10.00 uur, oudejaarsdienst o.l.v. Jan Zijlstra

Wilt u kans maken op twee bioscoopkaartjes? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 30 december bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl.

Het antwoord van vorige week is: Tochtstrip
De winnaar is: C. Steenbergen uit Voorhout.