De Teylinger

31 oktober 2018

De Teylinger 31 oktober 2018


De kop is eraf voor Halloween

De vrijwilligers zijn klaar voor een avondje griezelen. | Foto: pr./JVSFotografie pr./JVSFotografie

Sassenheim n Officieel is Halloween op 31 oktober, maar het bekende Amerikaanse feest werd afgelopen weekend al gevierd in Park Rusthoff. Voor de gelegenheid was het park omgetoverd tot begraafplaats, waar de griezels in de buitenring menig bezoeker de stuipen op het lijf jaagden. De jongere bezoekers vermaakten zich op het eiland met spelletjes zoals pompoenbowlen. De organisatie kijkt terug op een geslaagde vijftiende editie van het griezelfestijn. De kop is er in ieder geval af, want vanavond is het echt Halloween!                 Kijk voor meer foto's op pagina 17.

Voorhouter van bed gelicht

Voorhout n Zes jongeren die deze zomer vermoedelijk betrokken waren bij brandstichtingen en vernielingen in de wijk Boerenburg in Noordwijk, zijn maandagmorgen 29 oktober door de politie van hun bed gelicht. Om 6.30 uur waren in totaal 60 agenten betrokken bij de aanhoudingen in Leiden, Voorhout en vier verschillende locaties in Noordwijk.

De zes verdachten zijn allemaal tussen de 16 en 23 jaar oud. Vijf van hen zijn aangehouden voor brandstichting en vernieling, een voor het medeplegen van brandstichting en vernieling. Twee van hen worden daarnaast verdacht van de handel in verdovende middelen. Alle aangehouden verdachten maken deel uit van eenzelfde jeugdgroep. In september hielden agenten ook al drie jongeren uit deze groep aan. Zij worden verdacht van handel in verdovende middelen. De voorlopige hechtenis van dit drietal is onlangs met 90 dagen verlengd.

Kunstwerk bij Warmonds kunstweek

Warmond n Tijdens de openingsmiddag van de Kunstweek, zaterdag 3 november, leggen kunstenaars de laatste hand aan een Warmonds kunstwerk. Wie iets meeneemt om het kunstwerk te verfraaien, maakt kans op de laatste twee kaartjes voor het (uitverkochte) huiskamerfestival.

Rick Heemskerk uit Warmond maakte voor Kunstweek 2018 een illustratie van een figuur die danst met de elementen (water en lucht). Daarvan is een buitenbeeld gemaakt in 3D. Met glimmertjes, spiegeltjes, aquakleurige steentjes, sieraden, cd's en kerstversiering wordt tijdens de openingsmiddag het water rondom de figuur versierd. Alles is welkom, als het maar glimt en glanst of blauwgroen van kleur is. Lees meer op pagina 19.

Foto: Willem Krol

Topprestatie Tessa
Kortekaas

Tranen
met
tuiten.
En ongeloof

Jan Regeer legt voorzitters-
hamer neer

Opnieuw
daten voor
60-plussers

hockey n Nieuw waterveld MHC Voorhout

5 / 30

Jeroen Schulte voor zevende keer zaalschietkampioen bij St. Hubertus

Kampioen Jeroen Schulte ontvangt uit handen van voorzitter Kees van Velzen de trofeeën. | Foto: pr.. Foto: pr.

Voorhout n Rond het middernachtelijk uur is het stil in Cheers!. Zeer stil. De spanning is te snijden. Schutter Jeroen Schulte is tot het uiterste geconcentreerd. Er is hem alles aangelegen om opnieuw toe te slaan. Zijn tegenstander Hans Willemse is zichtbaar nerveus. Ook de nerveuze Schulte legt aan, schiet, wint in de finale van Willemse en is voor de zevende keer zaalschietkampioenschap bij Schuttersvereniging St. Hubertus. Acht schutters streden op vrijdag 26 oktober in twee poules om de finaleplaatsen.

Achter de jurytafel wordt halverwege de avond al de finalewedstrijd getipt: Schulte tegen Wesley Ammerlaan. In zijn poule wint Schulte alle wedstrijden. Zijn hoogste score is 116 punten (één kaart met de maximale score van 60 punten). Na drie wedstrijden heeft hij een gemiddelde van 57 punten. Daarmee plaatst Schulte zich als eerste in de finale.

Ammerlaan vs. Willemse

In de andere poule gaat de strijd tussen Willemse en nieuwkomer Ammerlaan. In de directe strijd wint Ammerlaan van Willemse. Beide schutters staan dan met vier punten van twee gewonnen wedstrijden gelijk. Ondanks de gelijke stand voor beiden, doet het opslagpercentage van Ammerlaan (0%) hem de das om. In het rechtstreekse duel wint hij van Willemse met 107 tegen 105, maar door de 6% opslag komt Willemse op 111 punten en daardoor verliest Ammerlaan deze wedstrijd. Willemse staat daarmee al met een half been in de finale.

Ook al lukt het Marcel Nelemans in de allerlaatste wedstrijd om Willemse met 111 tegen 105 te verslaan, zijn wedstrijdpunten zijn niet toereikend om Willemse uit de finale te houden. Het gemiddelde van Ammerlaan na drie wedstrijden is 55,33. Willemse schiet een gemiddelde van 56,33 en is daarmee de andere poulewinnaar.

Geduchte tegenstander

Willemse moet het dus in de finale opnemen tegen zijn geduchte tegenstander: Schulte, een van de betere schutters. Met 108 punten tegen 102 (inclusief de opslag van 6% voor Willemse) wint Jeroen Schulte fenomenaal voor de zevende keer het zaalschietkampioenschap van de schuttersvereniging. Zijn eerste kampioenschap was in 2001. Na afloop mocht de kersverse kampioen het nieuwe wapen inwijden.

In de halve finale strijden de eerste twee schutters uit vier klassen in de competitie om de finaleplaatsen in het zaalschietkampioenschap. De eerste klassers krijgen tijdens deze avond een opslag van 0%; elke lagere klasse oplopend 3, 6 of 9% opslag op het geschoten resultaat. Deze opslag is bedoeld om de strijd in de halve finale in evenwicht te krijgen. Voor het nieuwe kampioenschap hebben zich inmiddels al 40 deelnemers ingeschreven.

Uitslagen

Poule A: 1. Jeroen Schulte 6 punten; 2. Sjaak Ninaber 4 punten; 3. Ard Biesheuvel 2 punten en 4. Jan Willem Laroo met 0 punten.

Poule B: 1. Hans Willemse 4 punten; Wesley Ammerlaan 4 punten; 3. Marcel Nelemans 2 punten en 4. Henk van Schie 2 punten.

Finale: 1. Jeroen Schulte 108 punten; 2. Hans Willemse 102 punten.

Maak kans op 5.000 euro voor een vrijwilligersproject

Teylingen n Gemeenten kunnen lokale organisaties en een vrijwilliger aanmelden voor de 'Meer dan handen vrijwilligersprijzen'. Met deze prijzen zet het ministerie van VWS inspirerende voorbeelden in het zonnetje én spreekt ze haar waardering uit voor de vrijwilligers die zoveel mogelijk maken. Organisaties maken hiermee kans op 5.000 euro, De gemeente op een eervolle vermelding. Inschrijven kan tot en met 14 december september via www.vrijwilligersprijzen.nl.

De 'Meer dan handen vrijwilligersprijzen' worden jaarlijks uitgereikt. Er zijn prijzen in drie categorieën: landelijk, lokaal en de VriendenLoterij Passieprijs. Lokale organisaties en initiatieven komen in aanmerking voor de prijs als zij het verschil maken in een gemeente. Bijvoorbeeld omdat de organisatie verbindend is met inwoners of andere organisaties, vernieuwend is, waardering en oog heeft voor de eigen vrijwilligers, bijdraagt aan een zorgzame samenleving en/of duurzaam is. Voor de Passieprijs komen vrijwilligers in aanmerking die van onschatbare waarde zijn voor de organisatie of het project.

Aanmelden

Aanmeldingen voor de categorie Lokale organisaties/initiatieven kunnen alleen door de gemeente worden verzorgd. Organisaties of initiatieven die vinden dat ze deze prijs verdienen, moeten proberen hun gemeente te mobiliseren om de organisatie of het initiatief aan te melden. Gemeenten kunnen maximaal drie organisaties en één vrijwilliger aanmelden.

Jury- en publieksprijzen

Alle inschrijvingen worden direct op www.vrijwilligersprijzen.nl gepubliceerd. Vanaf 15 december kan het publiek op alle aangemelde organisaties en projecten stemmen. Daarnaast worden per categorie zes projecten en/of vrijwilligers genomineerd voor de juryprijs. De uitreiking is op 15 februari 2019 en wordt gedaan door minister Hugo de Jonge van het ministerie van VWS.

De juryprijzen voor de projecten en organisaties bedragen ieder 5.000 euro. De publieksprijzen zijn 2.000 euro. De winnaars van de Passieprijs ontvangen een reischeque en zakgeld te samen ter waarde van 1.000 euro (juryprijs) of 500 euro (publieksprijs). De prijzen zijn een initiatief van het ministerie van VWS en worden dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. De prijzen worden ondersteund door Vereniging NOV, VNG en de VriendenLoterij.

'C'est pour le boulanger' in het Frans Café

Warmond n Wie bezondigt zich er soms (of misschien wel geregeld) niet aan wanneer hij of zij een vreemde taal spreekt: een Nederlandse uitdrukking letterlijk vertalen? Vooral bekende Nederlanders hebben zich daarmee onsterfelijk belachelijk gemaakt. Anke Minnee, docente Frans, schreef er een boekje over: 'C'est pour le boulanger'. Ze vertelt erover tijdens het Frans Café donderdag 8 november, vanaf 20.00 uur in Het Wapen van Warmond (Dorpsstraat 90).

Het boekje van Anke Minnee boekje is tot stand gekomen dankzij haar leerlingen, die haar regelmatig verrassen met zinnen als: je pleure les fleurs par terre, j'ai une fracture à ma jambe de clé of: c'est de la moutarde après le repas. Het is een grappig boekje, maar kan zeker ook beschouwd worden als vocabulaire. Menige francofiel zal er veel plezier aan beleven en er iets van opsteken: certainement savoir!

In de koude kleren

Anke Minnee heeft in haar boekje tal van Nederlandse uitdrukkingen letterlijk vertaald naar het Frans: Ça ne va pas m' asseoir dans les vêtements froids - dat gaat me niet in de koude kleren zitten en daarna kunt u de Franse uitdrukking leren: Ça me touche au coeur.

Aan de 'vélo' hangen

Ook heeft zij ledematen letterlijk vertaald: jambe de clé – sleutelbeen – la clavicule, gevolgd door une conversation tussen een arts en een patiënt: Bonjour monsieur le docteur, je tombe avec la porte dans la maison... En tot slot heeft zij Nederlandse kinderliedjes correct vertaald naar het Frans: J'ai vu deux ours qui beurraient des tartines - 'k zag twee beren broodjes smeren…. Intéressant un livre comme ça? C'est la question du jambon (dát is de hamvraag)!

Menig lezer zich waarschijnlijk afvragen: Wat heb ik nu aan mijn "vélo" hangen of: Wat heeft ze nu uit haar "manche" geschud? De haren rijzen me "aux montagnes".

De toegang voor het Frans Café bedraagt 5 euro. Aanmelden kan per e-mail via mevanniftrik@gmail.com.

MHC Voorhout blij met nieuw waterveld

Voormalig Oranje-keepster Joyce Sombroek opent samen met wethouder Brekelmans het nieuwe waterveld. Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Het zonnetje scheen uitbundig boven sportpark Elsgeest op zondag 28 oktober. Voor MHC Voorhout een bijzondere dag, want nadat het een aantal jaren 'de wens de vader van de gedachte was', werd het vernieuwde hoofdveld in gebruik genomen. Niemand minder dan 117-voudig international Joyce Sombroek verrichtte samen met wethouder Bas Brekelmans de officiële opening.

Door Piet van Kampen

Voor insiders in de hockeywereld is het waterveld niet nieuw. Voor de leek wellicht wel. Voorzitter Dave van der Wagt, een stralend man op deze stralende dag, licht het toe. "Voorheen bestond het veld uit een onderlaag en een bovenlaag, waarin ook zand werd gestrooid. Nu ligt er een nieuwe onderlaag en de hele mat is vervangen. Er staan langs het hele veld sproeiers om het veld nat te houden, waardoor het spel veel sneller wordt. De betere teams bij andere verenigingen hadden dit al," is de uitleg van de preses. "Het is mooi dat dit nu als een soort cadeau komt tijdens het 25-jarig jubileumjaar. Met heel veel dank aan de gemeente die dit mogelijk heeft gemaakt".

'Het voelt als een cadeau'

Bijzondere gast

Joyce Sombroek was dus de bijzondere gast. De Wagt noemde nog even haar erelijst op tijdens zijn openingswoordje in het stampvolle clubhuis, waar ook een vertegenwoordiger van de KNHB aanwezig was: "Twee keer werd Joyce met het Nederlands team Olympisch kampioen. Tijdens het toernooi in Den Haag werd ze wereldkampioen. Ook is ze Europees kampioen. Tot twee keer toe is ze tot de beste keepster van de wereld uitgeroepen en ook was ze de jongste keepster ooit in het Nederlands team. En nu staat zij hier," glunderde een opgetogen voorzitter. De 28-jarige Sombroek stopte vorig jaar in Oranje, mede vanwege een aanhoudende blessure aan haar rechterheup. Ook is ze inmiddels afgestudeerd als arts en vraagt het werk ook meer tijd.

Absolute top

Alvorens Sombroek samen met de wethouder het lint door zou gaan knippen, hield zij eerst een videopresentatie over haar carrière en wat er allemaal voor komt kijken om de absolute top te bereiken. Voor de aanwezigen een openbaring hoeveel passie en ontberingen je voor je sport moet overhebben om zover te komen. Doorzettingsvermogen, iets dat MHC Voorhout ook had om het nieuwe waterveld te realiseren.

Mortuarium heet voortaan Afscheidshuis

Voorhout n Het bestuur van de Stichting Begraafplaats Voorhout heeft het mortuarium aan de Herenstraat een nieuwe naam gegeven: Afscheidshuis.

Het bestuur vindt dat deze benaming meer recht doet aan het huidig functioneren van het mortuarium als verlengde van de huiskamer van de overledene. "We proberen de nabestaanden van de overledene in een huiselijke sfeer te ontvangen, zodat zij in een eigentijdse en gemoedelijke sfeer afscheid kunnen nemen van hun dierbare. We proberen een gevoel van thuis te realiseren," aldus bestuursleden Emmy van Noort en Wim Ouwehand. Beide bestuursleden zijn zeer verbonden aan het werk van de stichting die de begraafplaats en het afscheidshuis beheren.

De officiële onthulling is tijdens het jaarlijks evenement Allerzielen in het licht, op vrijdag 2 november. Tijdens Allerzielen worden in de Voorhoutse kerken de dierbare overledenen herdacht. De graven rond de Kleine Kerk en de Bartholomeuskerk worden letterlijk en figuurlijk in het licht gezet.

Jan Regeer legt na elf jaar de hamer neer

Voorzitter Jan Regeer stopt: "Je moet dingen kunnen loslaten". | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

n Rogier Hoeijmans nieuwe voorzitter Foreholte

Voorhout n Het was al een tijdje bekend maar deze week is het zover. Donderdag 1 november draagt Jan Regeer tijdens de Algemene Ledenvergadering de voorzittershamer over aan Rogier Hoeijmans.

Door Piet van Kampen

Na een periode van elf jaar waarin hij met passie de preses van de club was, vindt Regeer (66) het tijd voor een opvolger. Hij is realistisch genoeg en beseft dat verjonging goed voor de toekomst van de club is. "Je moet niet alleen maar voor de vorm blijven zitten als je ouder wordt. Sommige mensen kunnen dingen, waar zij lang mee bezig zijn geweest, niet loslaten. Dat is niet goed," is zijn realistische kijk op de zaak.

Regeer is te veel clubman om nu hij voorman af wordt 'met clubpensioen' te gaan. Hij blijft wedstrijden voor de jeugd en senioren fluiten, blijft scheidsrechters begeleiden en is ook niet te beroerd om nog bardiensten te blijven draaien. De wedstrijden van het eerste elftal zal hij zeker niet over slaan. Bij uitwedstrijden zal hij –ondanks dat hij dan niet meer officieel in functie is - het bestuur vertegenwoordigen, omdat zijn opvolger Hoeijmans (36) soms binnen de club dan nog andere verplichtingen heeft. Een ultiem voorbeeld van een vrijwilliger waar verenigingen grotendeels hun bestaansrecht aan verlenen. Waar de scheidende preses zich ook sterk voor blijft maken is het evenement op Hemelvaartsdag. Het grote toernooi waarvan hij destijds zelf de initiatiefnemer was. "Het is op die dag altijd één hele grote familie bij ons op het sportpark." vertelt de aimabele Regeer met gepaste trots.

Voor iedereen

'Voorzitter van een club zijn betekent dat je er voor iedereen moet zijn' is zijn credo. "Dat vind ik heel belangrijk en dat moet je dan ook uit willen dragen." Hoe kwam Regeer als niet-Voorhouter eigenlijk bij de club terecht? "Ik werd door de vorige voorzitter Peter van Kesteren gevraagd als veilingmeester voor de jaarlijkse veiling. Peter had toen gedacht dat ik eindelijk maar eens Foreholter moest worden en dat werd ik dus in 2000," licht hij toe. Zo is Jan er dus ingerold en werd hij een echte clubman. Tijdens zijn 'ambtsperiode' beleefde hij veel plezier aan de derby's tegen Teylingen. Het hoogtepunt vond hij echter het kampioenschap waardoor het eerste elftal met trainer Kees Zethof van de derde naar de tweede klasse promoveerde en het bereiken van de nacompetitie met trainer Marcel IJzendoorn. Helaas ging het hierin net mis. Hij blikt er met genoegen op terug, evenals op zijn voorzitterschap. Het wordt dus geen definitief afscheid van roodwit. "En trouwens, ze kunnen mij altijd bellen voor bepaalde klusjes."

Aanhoudingen bij Koudenhoorn

Warmond n Agenten hielden dinsdag 23 oktober omstreeks 09.30 uur drie verdachten aan na meldingen van langdurige overlast in recreatiegebied Koudenhoorn. Het gaat om een gezamenlijke actie van politie en Openbaar Ministerie en de gemeente.

De politie startte een onderzoek na aanhoudende meldingen van ernstige misdragingen, bedreigingen, intimidaties en milieuvervuiling door personen die zich ophielden rondom het recreatiegebied Koudenhoorn. Voor de zomer kreeg een aantal personen een gebiedsverbod aangezegd van de gemeente, waarna het enige tijd rustiger werd. Na het aflopen van de gebiedsverboden keerde de onrust weer terug in het gebied rondom Koudenhoorn.

Meldingen

Bij de politie kwamen vanaf begin september weer meerdere meldingen binnen van ernstige misdragingen van personen die in bootjes verbleven in het recreatiegebied. Volgens melders maakten deze personen zich onder andere schuldig aan bedreigingen, intimidaties en milieuvervuiling.Het politieonderzoek leidde dinsdagochtend tot de aanhouding van drie personen. Twee mannen van 22 en 23 jaar uit Leiden werden in het recreatiegebied aangehouden. De derde verdachte, een 24-jarige man uit Leiderdorp, werd in Alphen aan de Rijn door agenten aangehouden. Het drietal is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.


Wapens

Bij doorzoekingen in het recreatiegebied troffen agenten onder andere luchtdrukwapens en verdovende middelen aan. Ook werden er buitenboordmotoren aangetroffen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. Aan de Oegstgeesterweg in Rijnsburg werd een van diefstal afkomstige boot in beslag genomen.

Hoogheemraadschap deed na de aanhoudingen onderzoek naar de vervuiling in het water.

@Home: Opvoeden in een nieuw land

Teylingen n VluchtelingenWerk Zuidwest Nederland geeft, in samenwerking met het CJG en de Jeugdgezondheidszorg van de GGD opvoedingsondersteuning aan vluchtelingenouders in de Bollenstreek.

Een groep Eritrese moeders uit de Bollenstreek-gemeenten komen vanaf deze week op dinsdag bij elkaar om daarna in acht bijeenkomsten meer te leren over de opvoeding in Nederland. De opvoeding in een nieuw land kan vluchtelingenouders zwaar vallen. Mede door de meervoudige culturele context waarin deze plaatsvindt, brengt dit veel nieuwe vragen met zich mee. De ouders hebben daarnaast te kampen met etnisch-culturele en religieuze diversiteit en polarisatie. Driekwart van de ouders heeft te maken met psychosomatische klachten door het vluchtverleden.

De doelstelling van het project @Home is om vluchtelingengezinnen laagdrempelige opvoedingsondersteuning te bieden en de drempel naar de lokale maatschappelijke organisaties te verlagen. Door de ouders te begeleiden bij de opvoeding komt dat ook de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen ten goede.

De training wordt mogelijk gemaakt met steun van het OranjeFonds en de Bollenstreek gemeenten.

Sassenheimer alsnog opgepakt

Sassenheim n Agenten van het EVA-team hielden dinsdagochtend 23 oktober een 31-jarige Sassenheimer aan op de Kagertuinen. De man moet vanwege een veroordeling van de Opiumwet nog 74 dagen zitten. Het Executie Vonnissen Afgestraften (EVA) team spoort veroordeelden op die zich proberen te onttrekken aan hun opgelegde straf en houdt hen aan.

Alzheimer Café over vormen van dementie

Sassenheim n Dementie kan veroorzaakt worden door de ziekte van Alzheimer, maar dit is, hoewel de meest voorkomende, zeker niet de enige oorzaak van dementie. Welke vormen zijn er nog meer? Op maandagavond 12 november is het volgende Alzheimer café in Sassembourg (Jan van Brabantweg 1).

Zijn er bij de verschillende vormen van dementie ook andere symptomen? Maakt de oorzaak van de dementie uit voor de behandeling of begeleiding? Yvonne Martens gaat hierover in gesprek met Sanneke Mannaert, specialist ouderengeneeskunde in opleiding. Er is ook ruimte voor het stellen van vragen.

Ontmoeting met lotgenoten

Het Alzheimer café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere geïnteresseerden. Het café is geopend vanaf 19.00 uur, het programma duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden voor deze bijeenkomst is niet nodig. Voor meer informatie, neem contact op met mevrouw C.van Noort door te bellen naar 06-10918151.

Culinair geschenkboek

Teylingen n In november staat de Bibliotheek Bollenstreek in het teken van Nederland Leest. Dit jaar is het thema van deze feestelijke maand: voeding. Om heel Nederland aan het lezen te krijgen is het geschenkboek Je bent wat je leest de hele maand gratis op te halen in de bibliotheek. Ronald Giphart schreef het voorwoord.

Het geschenkboek is exclusief geschreven voor bibliotheken en in november, zolang de voorraad strekt, gratis op te halen in de bibliotheek. Op donderdag 1 november wordt het boek samen met een hapje van een lokale ondernemer aangeboden aan bezoekers van de bibliotheek in Sassenheim. Op vrijdag 2 november bieden we dat aan aan bezoekers van de bibliotheken in Warmond en Voorhout. Meer op www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Jeugdorkesten op podium bij veertiende Sastival

Crescendo tijdens Sastival 2017. | Foto: archief Foto: pr.

Teylingen n Negen jeugdorkesten uit Noord- en Zuid-Holland betreden op zaterdag 3 november het podium bij het Sastival. Tijdens de veertiende editie van het jeugdorkestenfestival laten zij tussen 12.30 en 18.30 uur hun verschillende muzikale werken horen.

Sinds 2005 biedt het Sastival, opgericht door Harmonievereniging Crescendo Sassenheim, een podium aan leden van jeugdorkesten. Een jury, die dit jaar bestaat uit Matthijs Kruik en Jos Lustberg, beoordeelt ieder optreden op hun eigen niveau, muzikaliteit, presentatie en speelplezier. Elk orkest ontvangt een professioneel en opbouwend juryrapport om de orkesten op een positieve wijze verder te kunnen ontwikkelen. Ook ontvangen de winnaars van de dag een beker. "Het belooft extra spannend te worden", aldus Bart van der Vlugt van het Sastival. "Het niveau van de orkesten ligt hoog en ze hebben uitdagende nummers uitgekozen die zij met trots laten gaan horen!." Vanaf 12.30 uur kunnen de orkesten beluisterd worden in het Teylingen College Leeuwenhorst (Langelaan 1 in Noordwijkerhout). De toegang is gratis. De officiële prijsuitreiking is om 19.15 uur.

'American Night' bij No Worries

Voorhout n Jongerenwerk Welzijnskwartier organiseert op zaterdag 3 november weer een No Worries in Ex-Voto (Jacoba van Beierenweg 118b), dit keer met het thema 'American Night'.

Alles wat typisch Amerikaans is, komt voorbij met onder andere hotdogs, alcoholvrije cocktails en popcorn. Bezoekers mogen verkleed, bijvoorbeeld als het vrijheidsbeeld. Naast de quiz, is er ook de mogelijkheid voor een potje poolbiljart, darts of tafelvoetbal.

No Worries is een activiteit voor jongeren met een licht verstandelijke handicap, tussen 14 en 18 jaar oud. Doel is ontmoeting en nieuwe contacten op te doen met andere (LVG)jongeren. No Worries start om 20.00 uur en duurt tot 22.30 uur. De entree is 3 euro, inclusief twee consumpties. Er wordt geen alcohol geschonken.

Voorlezen in de bibliotheken

Teylingen n In de bibliotheek in Sassenheim wordt de eerste woensdag en vrijdag van de maand voorgelezen. (Voor)lezen bevordert de taalvaardigheid, stimuleert de fantasie en vergroot de kennis. Ouders en grootouders met kinderen zijn allemaal welkom. Meedoen is gratis.

Deze maand staat het voorlezen in het teken van een 'digitaal verhaal'. We lezen dus voor van een Ipad, uit een WePboek of we gebruiken de multitouchtafel.

in Sassenheim (Kerklaan 42) is het voorlezen op vrijdag 2 november van 10.30 tot 11.00 uur voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Op woensdag 7 november wordt van 14.30 tot 15.30 uur voorgelezen aan kinderen van 4 tot 7 jaar.

In de bibliotheek in Voorhout (Herenstraat 48) wordt op woensdag 7 november, de eerste woensdag van de maand, van 14.30 tot 15.30 uur voorgelezen aan kinderen van 4 tot 7 jaar. Na het voorlezen kunnen kinderen aanschuiven aan de knutseltafel.

Ook in de bibliotheek in Warmond (Herenweg 80) wordt op 7 november voorgelezen, maar dan van 10.00 tot 11.00 uur en voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Na het voorlezen kunnen de peuters ook hier aanschuiven aan de knutseltafel.

Zakelijk succes: van saai naar briljant

Warmond n TEDx trainer Barbara Rogoski geeft op maandag 5 november de lezing 'Je aantrekkingskracht gebruiken voor zakelijk succes!' tijdens het eindejaarsevent van Business Women Teylingen (BWT). Rogoski helpt ondernemers om van 'saai' juist 'briljant' te worden. De netwerkbijeenkomst is van 14.00 tot 17.00 uur bij Dekker Sport & Party (Veerpolder 14). Ook mannen zijn bij deze editie welkom. Deelname kost 25 euro. Aanmelden via businesswomenteylingen@gmail.com.

'Een Iron Man winnen is ongelofelijk'

Foto: Willem Krol

Voorhout n De Voorhoutse Tessa Kortekaas (30) had een droom: ooit wilde ze de Iron Man op Hawaii winnen. Veel sneller dan gedacht kan ze dat doel afvinken. 'Mijn lach knalde van mijn gezicht. Je wilt huilen en lachen en juichen. Eigenlijk alles tegelijk.'

"In Hawaii krijg je een bloemenslinger als je het eiland opkomt. De traditie is dat je die ook achterlaat als je weer weggaat. Op de dag van mijn vertrek, ben ik naar de plek gegaan waar ik definitief aan de leiding kwam. Ik ben naar de zee gelopen en heb de krans in het water gelegd. Toen begonnen de tranen te stromen. Eigenlijk besefte ik toen pas echt wat ik gepresteerd heb."

Tessa Kortekaas vertelt het verhaal van 'haar' Iron Man op maandagochtend in de woonkamer van het huis van haar ouders. Buiten is al niet te missen dat ze in Voorhout is. 'Tessa Wereldkampioen' staat op het spandoek dat aan de gevel van het huis hangt. Sinds zaterdagavond is ze weer even in Nederland, nadat ze diezelfde ochtend nog een wedstrijd op haar thuiseiland Lanzarote won.

De Iron Man is het zwaarte triathlon-circuit ter wereld. Er zijn op diverse plekken in de wereld wedstrijden, waaronder in Maastricht en Tessa's huidige woonplaats Lanzarote. De Iron Man in Hawaii is voor veel triatleten het ultieme doel. Wie daar wint, mag zich namelijk ook wereldkampioen noemen. Voor Tessa kwam die droom op zaterdag 13 oktober uit. De 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen legde ze af in 9 uur en 36 minuten. Als snelste van alle niet-professionals in haar leeftijdscategorie 30-34 jaar kwam ze over de finish. De beker, een handgemaakte 'Umeke', is voor de Nederlandse.

Haar sponsor heeft op zondag 28 oktober, een dag nadat ze op Schiphol is geland, een kleine huldiging georganiseerd in sporthal De Tulp. Vrienden en familie luisteren ademloos naar het verhaal over de wedstrijd van haar leven. Even raakt ze geëmotioneerd als ze de laatste meters naar de finish beschrijft. Het ongelofelijke gevoel. De euforie. Maar ook het ongeloof: is het echt?

Went het al om wereldkampioen te zijn?

"Nou, het went wel, maar het blijft fantastisch wat je allemaal meemaakt. En zeker na de wedstrijd. Dan zet je de telefoon aan, en die ontploft van de berichtjes via Whatsapp en sociale media. Natuurlijk weet je dat je de wedstrijd hebt gewonnen, en dat je een dijk van een tijd hebt neergezet, maar het echte besef, dat is er natuurlijk nog niet. Ik heb daarna ook nauwelijks geslapen. Je bent doodop, maar tegelijkertijd barst je van de adrenaline. Je lichaam is zo moe, maar je weet niet meer hoe je moet liggen. Mijn telefoon lag naast mijn bed. Ieder keer bedacht ik me hoe laat het in Nederland zou zijn. Toen het daar ochtend was, heb ik veel mensen een berichtje gestuurd.

Ook de dag na de race draai je nog op adrenaline. 's Avonds hadden we van Iron Man nog een groot diner en de ceremonie. Dat was echt een groot feest. Al moet ik eerlijk zeggen dat het toen nog steeds niet helemaal tot me doordrong."

Even terug naar het begin van de wedstrijd. Je kwam niet als eerste het water uit…

"Met zwemmen lag ik in de middenmoot. Daar raak ik niet meer van in paniek. Voorheen had ik het gevoel om te jagen als ik op de fiets stapte. Dan liep ik te hard van stapel. Nu weet ik precies hoe hard ik moet fietsen om genoeg energie over te houden voor de marathon. Het eerste deel van het fietsparcours is een lus van vijftien tot twintig kilometer. Daarna ga je de snelweg op en is het 80 kilometer rechtdoor en dan keer je om en rij je dezelfde weg weer terug. Voordat ik de snelweg opdraaide, hoorde ik van mijn coach dat ik dertiende lag. Dus in dat kleine stukje, had ik al een aantal deelnemers ingehaald.

De eerste 80 kilometers op de fiets ging fantastisch. Ik haalde de ene na de andere vrouw in. Dat kun je zien aan de wedstrijdnummers. Iedereen in mijn leeftijdscategorie had een nummer in de 2100. Op die manier kun je het redelijk in de gaten houden. Al voor het keerpunt wist ik voor 99 procent zeker dat ik op de eerste plek lag.

Krijg je daar vleugels van?

"Het klinkt misschien stom, maar het is wel een beetje wat je verwacht in de wedstrijd. Fietsen is mijn sterkste onderdeel. De kans is dan groot dat je vooraan fietst. Maar dan evengoed, het geeft een soort een opluchting. Het is een bevestiging dat je goed in de race zit. Nog steeds is dan vooral belangrijk om je koppie erbij te houden. Je niet gek te laten maken."

Hoe hebben je ouders de wedstrijd gevolgd?

Er is een livestream waarop je live naar de finish kijken. Dat is wel het enige beeld, dus dat wordt pas na een uur of acht interessant. Mijn moeder heeft de hele nacht opgezeten. Mijn vader is op een gegeven moment naar bed gegaan, maar werd halverwege de nacht wakker. Toen kon ook hij niet meer slapen en hebben ze mij samen gevolgd. De wedstrijd was natuurlijk best wel spannend."

Bij de laatste wissel, van fiets naar de marathon, lag je geen eerste meer…

"Er gebeurde iets waar ik totaal geen rekening mee had gehouden. Menig supporter schrok ook. Ik werd na 120 kilometer op de fiets weer gepasseerd door een dame. 'Wat gebeurt mij nou?', dacht ik op dat moment. Dat was ik niet gewend. Ik probeerde bij haar te blijven, maar ze ging te hard. Daar moest ik de knop omzetten. Ik dacht: 'Ik hou me aan mijn plan en neem gas terug en ik weet waarvoor ik dat doe. Ik moet nog een marathon lopen. De fout die ik kan maken, is zij misschien nu aan het maken'. Of dat uiteindelijk haar fout is geweest, weet ik niet.

Voor de wisselzone had ze nog tweeënhalve minuut voorsprong. We begonnen aan de marathon en blijkbaar liep zij in het begin wat harder. Na een kilometer of vijftien hoorde ik dat ik anderhalve minuut achter liep. Ik wist, als ik inloop –en ook al is dat maar heel langzaam- dan loop ik makkelijker. Dan ga ik haar pakken. Ik voelde me nog steeds sterk. Vijftien kilometer voor de finish passeerde ik haar. Ik had 27 tot 28 kilometer nodig gehad om een gat van twee minuten dicht te lopen. Ook hier moest ik mezelf herinneren, dat ik mij aan het plan zou houden. Want als ik nu zou gaan versnellen om haar in te halen, dan zou ik mezelf misschien opblazen. Ik passeerde haar op een mentaal 'pokkenstuk'. Op het heetste punt van de wedstrijd, tussen de lavavelden en waar de temperatuur aan het asfalt was opgelopen tot 52 graden. Voor haar was dat mentaal een mokerslag, maar het gaf mij juist vleugels."

Ben je daarna nog gefocust of denk je al aan de overwinning?

"Ik lig eerste en ik denk dat ik ga winnen. Maar je wil nog geen feestje vieren. In mijn hoofd herhaalde ik constant dat ik mij moest focussen. Genoeg blijven drinken, En vooral dat ik mij aan mijn plan moest houden. Want ook al is het 'nog maar' twaalf kilometer, het is ook nog een uur. Ergens in je achterhoofd is het feestje wel begonnen, maar je wil het nog niet toelaten. Dat mocht pas de laatste kilometers. De laatste drie kilometers zijn waanzinnig. Dan kom je in de drukte, met publiek en muziek. Iedereen is aan het juichen. En ze zien hoe blij je bent. Mijn lach knalde van mijn gezicht. Je wilt huilen en lachen en juichen. Eigenlijk alles tegelijk. Een paar honderd meter voor de finish zie je je coach staan, die geef je een high-five waarvan je hand nog een uur lang brandt."

En dan kom je over de finish…

"Tranen met tuiten. En ongeloof. Uiteindelijk besefte ik nog eerder dat ik wereldkampioen was, dan hoe goed mijn race was. Nog steeds als ik aan de wedstrijd denk en mijn tijden zie, dan ben ik trots. Die 9 uur en 36 minuten op Hawaii is mijn persoonlijk record. Niet veel mensen lopen een pr op Hawaii. Misschien is dat ook omdat ik pas net ben begonnen. "

Hoe maakte je kennis met triathlon?

"Ik heb altijd al gesport. Op jonge leeftijd schaatsten ik bij de Warmondse IJsclub en deed aan wielrennen bij Ren- en Toervereniging De Bollenstreek. Op mijn negentiende kreeg ik de ziekte van Pfeiffer. Sporten lukte niet meer. Toen ik het weer beter ging, heb ik het schaatsen en fietsen weer opgepakt. Maar dat ging niet zoals ik gewend was. In plaats van om de prijzen mee te doen, was ik pelotonvulling. Dat was ik niet gewend. En hoe hard ik ook trainde, in wedstrijden lukte het niet meer. Het zorgde voor zoveel frustratie en verdriet, dat ik uiteindelijk op mijn 23ste gestopt ben.

Ik ben daarna altijd blijven sporten, maar dan zonder doel. Na een aantal jaar deed ik voor de lol mee met de triathlon in Noordwijkerhout. Dat vond ik leuk, maar het is niet dat daar mijn passie voor de sport begon. Pas later besloot ik lid te worden bij triathlonvereniging de Bollenstreek. Ik deed mee aan wedstrijden en een van de eerste keren won ik ook. Die kwarttriathlon ging zo makkelijk, dat ik mij inschreef voor de halve triathlon in Almere. Het idee was dat ik dan nog maanden had om te trainen. Voordat het zover was, had ik er toch al een paar gedaan. In een sneltreinvaart ging het van beginner naar veel meer. In Almere werd ik vierde in mijn leeftijdsklasse. Daarna dacht ik: drie halve triathlons in een seizoen, dat ging me eigenlijk best wel makkelijk af. De halve is ook al niet meer een uitdaging. Volgend jaar wil ik een Iron Man doen."

De eerste Iron Man was op Lanzarote, waar je inmiddels ook woont. Hoe kwam je tot die keuze?

"Bij het uitzoeken heb ik gekeken naar de verschillende parcours. Maastricht vond ik leuk, maar voor mijn eerste triathlon wilde ik graag naar het buitenland. Lanzarote heeft een relatief zwaar parcours op de fiets, en omdat dat mijn sterkste onderdeel is, koos ik daarvoor. Het fanatisme kwam in sneltreinvaart weer terug! Bovendien vond ik het ook een mooie gelegenheid om op Lanzarote op trainingskamp te gaan. Daarmee is het avontuur voor mij eigenlijk begonnen. Ik kwam in contact met een Nederlander die een fietsverhuurbedrijf heeft. Hij bood mij al snel een baan aan en zei dat ik na de Iron Man direct kon blijven. Ik had in Nederland mijn eigen massagepraktijk. Dat vond ik nog steeds heel leuk, maar ik voelde wel dat ik aan iets anders toe was. Toen kwam dit op mijn pad. Ik kon alleen maar denken: 'Waarom niet?'. Ik had niets te verliezen. Dat is nu anderhalf jaar geleden. Met die keuze is mijn leven totaal veranderd. Als ik niet voor de Iron Man op Lanzarote had gekozen, was ik daar niet op trainingskamp gegaan en had ik niet er gaan werken, wonen en leven. Er kan veel gebeuren in korte tijd."

Hoe zien jouw dagen daar eruit?

"Ik huur een appartement en woon hemelsbreed 500 meter van mijn werk vandaan. Sinds begin dit jaar werk ik in een sportcentrum. Ook geef ik bij de lokale triathlonvereniging fietstraining aan kinderen. Ik train dagelijks, nagenoeg elke dag twee sporten. Niet een gemiddeld aantal uur per dag, want ik heb bijvoorbeeld transitie-trainingen. Een aantal uren op de fiets en dan meteen anderhalf uur lopen erachteraan. De andere dag een uurtje lopen en uurtje zwemmen. Grofweg train ik 18 tot 24 uur in de week."

Is er ook iets niet leuk aan de triathlon?

"Goede vraag...Nee, ik weet het zo één, twee, drie niet. Je hebt altijd wel een moment in de wedstrijd waarin je denkt: 'Waarom wilde ik dit?! Maar zodra je over de finish komt, denk je al: zo wanneer is de volgende?'."

Blijf je voorlopig nog op Lanzarote?

"Lanzarote voelt als thuis. Sinds mijn nieuwe baan, is gewoon alles zoals ik het zou willen. Alles valt op zijn plek. Ik heb daar nu mijn leven. Ik heb een leuk appartement, vrienden, leuke collega's. Als ik zeg 'ik ga naar huis', dan bedoel ik nu ook Lanzarote.

Om eerlijk te zijn, mis ik helemaal niets. Tessa moet lachen: Nou ja, misschien wel kaas en speciaalbier. Dat klinkt niet echt iets voor een triatleet, maar af en toe heb ik ook ontspanning nodig. Niet dat ik nooit aan thuis denk. Natuurlijk mis ik soms dingen. Ik vind missen dan zo'n beladen woord. Ik heb het gewoon heel fijn daar. Wat ik hier had, heb ik nu op Lanzarote. Dat betekent niet dat familie en vrienden vervangbaar zijn. Ik vind het soms jammer dat je niet even iemand een knuffel kan geven. Aan de andere kant is het niet aan het eind van de wereld. Zaterdagochtend had ik nog die wedstrijd op Lanzarote en 's avonds was ik hier."

Je hebt nu de wedstrijden der wedstrijden gewonnen. Wat is je volgende doel?

"Daar durf ik nog niet zo goed over na te denken. In 2019 kom ik uit bij de professionals. Dit is niet zoals veel mensen denken. Ik moet gewoon nog blijven werken, maar het doel is wel dat ik financiële sponsoren ga vinden. Om meer te kunnen trainen, heb je ook meer rust nodig. En om dat te realiseren heb ik meer financiële middelen nodig. Voor reizen, voor wedstrijden. Zonder sponsoring zal het verschil met dit seizoen niet megagroot zijn. Je begint weer als jonkie in een ander deelnemersveld. Volgend jaar race ik tussen de grote meiden."

| Foto: Willem Krol
| Tekst: Marieke Kamer

Derbydag verplaatst naar de zaterdag

De derby tussen Foreholte en Teylingen staat al heel wat seizoenen op het programma. | Foto: archief Foto: OrangePictures

Teylingen n Om dé derby van Teylingen een extra feestelijk tintje te geven, nemen de voetbalclubs RKVV Teylingen uit Sassenheim en Foreholte uit Voorhout het deze keer op een zaterdagnamiddag tegen elkaar op. Dit sportieve treffen in de 2de klasse C is op zaterdag 3 november om 17.30 uur op sportcomplex De Roodemolen in Sassenheim.

Rogier Landwer Johan, voorzitter van RKVV Teylingen; "Om er een geweldige derbydag van te maken, zijn verschillende commissies al een poosje bezig met het organiseren van activiteiten als ratels en spandoeken maken door jeugdleden en een loterij met vele prachtige prijzen na de wedstrijd." Om 14.30 uur wordt in het clubhuis een heuse persconferentie belegd. Jeugdleden kunnen daar vragen stellen aan enkele spelers van Teylingen 1 en hoofdtrainer Marc van Wonderen. Landwer Johan: "Als mensen niet in de gelegenheid zijn om dit bij te wonen, kunnen zij op de Facebookpagina van RKVV Teylingen deze persconferentie live volgen. Erg leuk om sociale media op deze manier in te kunnen zetten. Bij andere gelegenheden hebben we gemerkt dat hier veel animo voor is".

Niet alleen bij Teylingen, ook bij Foreholte wordt veel aandacht besteed aan deze altijd bijzondere wedstrijd. "De voorwedstrijden met jeugdspelers zijn natuurlijk erg leuk om te organiseren. Maar wat te denken van het derby Keezen-toernooi, waar supporters van beide verenigingen aan deelnemen op de avond vóór de derby in het clubhuis van Teylingen. Een heel andere 'tak van sport', maar het geeft wel aan hoe zo'n derby leeft bij beide clubs." zegt Rogier Hoeijmans, beoogd voorzitter van Foreholte. "En hoe goed de sfeer is tussen de beide clubs" aldus Landwer Johan. "Want hoewel we natuurlijk allemaal fanatiek zijn, wat voor spelletje er ook gespeeld wordt, na afloop maken we er samen altijd weer een gezellig feestje van!".

Kledingbank Teylingen al vijf jaar actief

Sassenheim n Door de toenemende bekendheid, zijn er ook steeds meer klanten voor de Kledingbank Teylingen. De gratis winkel voor gezinnen en alleenstaanden bestaat deze maand vijf jaar. Op zondag 10 november is van 10.00 tot 12.00 uur een kledingbeurs.

Half oktober 2013 ging de stichting Kledingbank Teylingen van start. Mensen die om wat voor reden dan ook niet in staat zijn kleding te kopen, kunnen bij de kledingbank terecht. Gezinnen en alleenstaanden zijn de doelgroep. Door de toenemende bekendheid zijn er ook steeds meer klanten. De klanten komen nu uit de hele Duin- en Bollenstreek. Aan de ene kant fijn dat de kledingbank ondersteuning kan geven aan mensen met weinig tot geen geld om kleding aan te schaffen. Anderzijds is de noodzaak daartoe minder leuk.

Wat doet de Kledingbank Teylingen? "Wij geven kleding een tweede kans," vertelt Eric Marsman, vrijwilliger bij de Kledingbank. "Kleding die niet meer gedragen wordt, verstrekken wij gratis aan mensen die daar dolgelukkig mee zijn. Met zo'n 30 vrijwilligers wordt ingeleverde kleding gesorteerd en in de winkel verstrekt. Alles hangt keurig op maat. Zo is voor klein en groot de kleding makkelijk te vinden."

Kleding inleveren

Met de verandering van het seizoen wordt bij veel mensen de kledingkast gewisseld. Vaak komt dan kleding naar voren die een nieuwe kans mag krijgen. Kleding inleveren kan iedere dinsdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur en donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. De Kledingbank is te vinden achter de brandweergarage (Parklaan 176d) in Sassenheim.

Kledingbeurs

Marsman: "Ook wij houden bij het verstrekken van kleding rekening met seizoenen. Daardoor gaat ook bij ons een paar keer jaar kleding van het vorige seizoen van de rekken. Omdat er geen opslag is, wordt dan een seizoenswisselverkoop gehouden." De kledingbeurs is op zaterdag 10 november van 10.00 tot 12.00 uur. "Iedereen mag dan langskomen en elk kledingstuk is dan te koop voor de 2 euro. Geld wat wij gebruiken om sokken en ondergoed te kopen. Daarnaast is een deel voor de lopende huisvestingskosten. Kom langs om te kijken, of gewoon even kennis te maken."

Geeri Bakker schrijft eerste roman WIT

Sassenheim n Schrijfster Geeri Bakker presenteert op donderdag 22 november haar eerste roman, 'WIT'.

Voor het eerst verschijnen er in Nederland een kinderboek én een roman, zich beide afspelend in eenzelfde tijdsbestek, met dezelfde hoofdpersonen en geschreven door dezelfde auteur. Geeri Bakker werd uitgedaagd om zowel het vierde deel te schrijven uit haar kinderboekenserie: Op reis met Mette en Jort ("Mette en Jort op wintersport") als ook een roman, waarbij de moeder van het meisje Mette uit het verhaal werd weggeschreven en haar eigen avontuur beleeft. Josje, de moeder van Mette, volgt in 'WIT' haar eigen pad. Een pad waarin snelheid, spanning, ontroering en een verrassende ontknoping de lezers tot de laatste bladzijde vasthoudt. Moeder Josje wilde op zoek naar Mozart, maar wordt geconfronteerd met zichzelf en alle tinten die zich tussen de witte wereld om zich heen en de zwarte wereld van haar geadopteerde dochter Mette bevinden. Thema's zijn intens: ongewenste kinderloosheid en de dilemma's als adoptiemoeder. Een romandebuut dat je meesleept de diepte in.

Geeri Bakker (1959) begon haar carrière als verpleegkundige. In 1988 maakte zij de overstap naar het stewardessenbestaan. Naast haar part-time baan als assistant purser is zij voetreflexoloog, stressconsultant en schrijft zij non-fictieboeken, kinderboeken en columns. WIT is haar eerste roman.

Lezing over rouwverwerking

Op 22 november wordt om 20.00 uur het boek WIT gepresenteerd in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Geeri Bakker geeft dan ook een lezing over rouwverwerking met de titel 'Luctor et Emergo'. De Christelijke harmonievereniging Crescendo zorgt voor de muzikale begeleiding en speelt Mozart. De toegang bedraagt 5 euro.

Dappere griezels

Foto: pr.

Sassenheim n Een klein beetje zenuwachtig staan de heksen, spoken en skeletten bij de poort van Park Rusthoff. Zou het net zo eng zijn als vorig jaar? Dan gaan de deuren open en mogen ze griezelen bij de vijftiende editie van Halloween in het park. | Foto's: pr.

Foto: pr.
Foto: pr.
Foto: pr.
Foto: pr.
Foto: pr.
Foto: pr.

Cursisten exposeren

Warmond n Beeldend kunstenaar Mieke Sampers en tien van haar cursisten exposeren hun werk in galerie de Pomp. De expositie bestaat uit schilderijen en objecten. De officiële opening is op zondag 4 november om 14.00 uur.

Mieke Sampers is eigenaar van het Warmondse Atelier Sampers, waar ze sinds tien jaar schilderles en workshops geeft. Haar talent is een rijke inspiratiebron voor de cursisten die wekelijks bij elkaar komen om te schilderen. Met veel inzet en plezier ontwikkelen zij hun talent. Die inzet heeft geresulteerd in deze expositie. Mieke is trots op haar cursisten: "De expositie toont aan wat zij hebben bereikt in de loop der jaren." In de galerie zijn werken te zien van Thea Mul, Corry Stijger, Joke Spronsen, Liselot Paauw, Claire de Vriend, Miranda Loumpranos, Dineke Wouters, Ankie Kohlen, Marion Smid, Anja van Leeuwen en Mieke Sampers.

Tijdens de opening vertelt Mieke iets over haar leerlingen, er is muzikale ondersteuning door Kees van Oostrum. De expositie is nog te zien tot 21 november in galerie de Pomp (Dorpsstraat 38).

Werk mee aan kunstwerk bij Warmonds kunstweek

Het kunstwerk in de maak. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Tijdens de openingsmiddag van de Kunstweek, zaterdag 3 november, leggen kunstenaars de laatste hand aan een Warmonds kunstwerk. Wie iets meeneemt om het kunstwerk te verfraaien, maakt kans op de laatste twee kaartjes voor het (uitverkochte) huiskamerfestival.

Rick Heemskerk uit Warmond maakte voor Kunstweek 2018 een illustratie van een figuur die danst met de elementen (water en lucht). Daarvan is een buitenbeeld gemaakt in 3D. Met glimmertjes, spiegeltjes, aquakleurige steentjes, sieraden, cd's en kerstversiering wordt tijdens de openingsmiddag het water rondom de figuur versierd.

Blauwgroen

Iedereen die langskomt, mag iets meebrengen. "We willen dat het een écht Warmonds kunstwerk wordt en iedereen kan letterlijk een steentje bijdragen. Alles is welkom, als het maar glimt en glanst of blauwgroen van kleur is. We willen dat het beeld de associatie met water of weerspiegeling oproept", legt Nicoline uit, die het initiatief nam voor het beeld.

Wie een bijdrage langs brengt op het Pleintje bij de pomp, maakt kans op de allerlaatste kaartjes voor het huiskamerfestival op zondagmiddag 11 november, dat de afsluiter vormt van Kunstweek 2018. Het festival is sinds dit weekend uitverkocht, maar er zijn nog twee kaartjes beschikbaar voor mensen die meewerken aan het kunstwerk. Kinderen die iets inleveren, krijgen iets lekkers. Ook kunnen zij op de foto met de kunstenaar en het beeld.

Klein Montmartre

Wethouder Arno van Kempen verricht de officiële opening en Irma Ooijevaar draagt een gedicht voor. Bezoekers zijn getuige van het ontstaan van een schitterend beeld, kunstenaars zijn live aan het schilderen en er zijn voorproefjes te zien van de workshops tijdens de Kunstweek. Ook de exposities in galerie de Pomp, Het Oude Raadhuis en grand café De Oude School zijn te bezichtigen. Om 16.00 uur leidt Nicoline Heemskerk belangstellenden rond langs de ramen van Gluren bij de Buren. Daarmee is het middagprogramma afgerond.

Het buitenbeeld verhuist als mascotte de hele week mee met de Kunstweek: bij alle evenementen is het aanwezig. Voor het volledige programma: zie www.kunstweekwarmond.nl.

Herfstwandeling

Warmond n De gidsen van IVN Leiden houden op zondag 4 november de laatste excursie van dit jaar in het landgoedbos van Huys te Warmont. De vogeltrek is begonnen, groepen goudhaantjes, lijsters en de boomklever zijn te horen en soms te zien. De krombekeenden zwemmen in de gracht. De wandeling begint om 14.00 uur bij de ingang aan de Herenweg 139. Meer op www.ivn.nl/leiden.

Perfetti Sconosciuti

Sassenheim n Hoe goed ken je je beste vrienden en partner eigenlijk? Een etentje met drie bevriende stellen plus een gescheiden vriend begint in 'Perfetti Sconosciuiti' ('Perfect strangers) lacherig met een spel waarbij iedereen z'n mobieltje op tafel legt en elk inkomend bericht of telefoontje (via de speaker) deelt zonder dat de bellers/verzenders dat weten. Maar naarmate buiten de volle maansverduistering vordert, keert binnen de stemming dermate dat het toetje niet meer wordt gehaald. De film is op donderdag 8 november om 20.15 uur te zien in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). De toegang is eenmalig gratis.

Dubbelconcert Crescendo

Sassenheim/Noordwijk n Het A- orkest van Crescendo Noordwijk en het Groot harmonieorkest van Crescendo Sassenheim treden op zaterdag 10 november samen op in de Muze (Wantveld 2). Al vele jaren delen de orkesten warme banden en sinds ruim een jaar ook dezelfde dirigent. Onder leiding van Dirk van der Niet zal het publiek worden mee genomen in volkse en Italiaanse sferen. Het dubbelconcert begint om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.45 uur. De toegang bedraagt 7,50 euro.

Cultuur Verheft speelt zwarte komedie

Voorhout n Cultuur Verheft treedt in november weer op, dit keer met de zwarte komedie 'God van de slachting'.

Twee echtparen komen bij elkaar nadat de elfjarige zoon van het ene stel, de zoon van het andere echtpaar met een stok heeft geslagen. De twee stellen zijn vastbesloten deze pijnlijke kwestie als vier volwassen en beschaafde mensen op te lossen. Het goedbedoelde overleg begint met koffie en gebak, maar mondt al snel uit in een slagveld van harde woorden en verwijten.

De voorstellingen zijn op maandag 12 november, woensdag 14 november, vrijdag 16 november, maandag 19 november, donderdag 22 november en zaterdag 24 november. De zaal gaat open om 19.30 uur, de voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De kaartverkoop gaat via www.cultuurverheft.nl.

I, Daniel Blake

Sassenheim n De film 'I, Daniel Blake, is op donderdag 15 november om 20.15 uur te zien in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). De 59-jarige Daniel Blake heeft bijna zijn hele leven als meubelmaker gewerkt. Na een ziekte heeft hij voor het eerst in zijn leven hulp nodig van de staat. Hij kruist het pad van de alleenstaande moeder Katie en haar twee jonge kinderen. Daniel en Katie bevinden zich in niemandsland, gevangen in de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittannië. De toegang bedraagt 5 euro.

Samenzang met De Lofstem

Sassenheim n Kerkkoor De Lofstem treedt op vrijdag 16 november op met kerkkoor Samen op weg uit Abbenes. De jaarlijkse koor- en samenzangavond wordt gehouden in de Dorpskerk (Hoofdstraat 217) en begint om 20.15 uur. De koren zingen oude en nieuwe muziekstukken, onder andere van Margreeth Ras-van Slooten en de Sound The Battle Cry. Dirigent is George Germans, organist/pianist Ad de Joode zorgt voor de muzikale begeleiding. Ook het samengesteld mannenkoor levert een bijdrage. De toegang is gratis. Bij de deur is een collecte.

Teylingen verliest op bezoek bij DOSR

Sassenheim n In Roelofarendsveen is Teylingen met 3-0 onderuit gegaan tegen DOSR. Pascal de Ridder vergat Teylingen op 0-1 te zetten, waarna DOSR voor de rust nog op 2-0 kwam. In de tweede helft kreeg Teylingen voldoende kansen op de aansluitingstreffer, maar was het wederom de thuisploeg met de uiteindelijke 3-0.

In de basis was ditmaal een plek ingeruimd voor Niels Rodenburg en Wesley Ritzen, wat betekende dat Mark van der Vlugt en Melle de Louw plaats mochten nemen op de bank. De start was absoluut hoopgevend met een schot van Rodenburg, dat tot corner verwerkt werd. Even later stak Lasse van Wijk Pascal de Ridder goed diep. Hij kwam één op één met de sluitpost te staan, maar hij schoot naast waar de keeper bleef staan. Dé kans op 0-1. Uit het niets kwam DOSR op 1-0 door Nino Wesselman uit een corner, waar twee keer een persoonlijk duel verloren werd. Ook de 2-0 van Job Mooren viel iets te gemakkelijk en te snel na de 1-0.

Aansluiting

In het tweede bedrijf mét Van der Vlugt in plaats van Daan Heemskerk probeerde Teylingen snel de aansluitingstreffer te vinden. Pech stond hierbij met grote letters geschreven, want zowel Van Wijk als Jelle Vooijs kopten op het houtwerk. Wederom Van Wijk (kopbal tegen keeper) en invaller Sam Witkamp waren dichtbij succes, maar de afwerking mistte precisie. In één van de spaarzame uitvallen van DOSR wist Damian Hoogenboom zelfs nog de geflatteerde 3-0 te maken.

'We missen gogme'

Trainer Marc van Wonderen had het na afloop met name over z'n jonge onervaren team: "We hebben gewoon een jonge en onervaren ploeg en dat zie je bij cruciale momenten terug in wedstrijden, zo ook vandaag. Bij de tegengoals missen we persoonlijkheid en gogme om dat soort situaties onschadelijk te maken. Gogme kan je niet trainen". Over de kans op 0-1: "Pascal moet gewoon binnen schieten en dan moeten zij komen. Helaas mist hij nog ritme, maar dat had ons zo kunnen helpen. Ik heb verder ook veel positieve dingen gezien, maar we geven simpelweg te gemakkelijk de goals weg. Volgende week zaterdag kan het ook zomaar onze kant op vallen tegen Foreholte", sloot de oefenmeester af.

Teylingen speelt op zaterdagavond 3 november om 17.30 uur de derby tegen Foreholte. Deze wedstrijd zal niet eerder in competitieverband in het donker zijn gespeeld, dus die dimensie is sowieso al bijzonder te noemen. Teylingen kan teren op goede uitslagen tegen de buurman, ware het niet dat de Voorhouters nu tweede staan op de ranglijst. Een interessante ontmoeting dus op voorhand.

23. 1-0, Nino Wesselman, 28. 2-0, Job Mooren, 78. 3-0, Damian Hoogenboom

Opstelling: Kharboutli, Vooijs, van den Nouland, Heemskerk (46. van der Vlugt), Acimovic; van Wijk (79. Witkamp), Rodenburg, Dofferhoff; de Ridder, Zwetsloot en Ritzen (71. de Louw).

Foreholte deelt de punten

Voorhout n Foreholte had door winst een stap kunnen zetten richting de eerste periodetitel. In eigen huis liep het echt stroef tegen ROAC, waardoor de volle buit dit keer niet op sportpark de Elsgeest bleef.

In het team van Foreholte was opnieuw Sebastiaan Bloemendaal opgenomen, daar waar Joost van Dam nadrukkelijk zijn visitekaartje had afgegeven in de wedstrijd tegen Stompwijk'92. Bij ROAC stond, ook onverwacht, spelmaker Thijs van Seggelen aan de start van de wedstrijd.

Weinig kansen

De wedstrijd kwam maar moeilijk op gang. In de vijftiende minuut mocht William van Vliet inkoppen, maar hij kon te weinig kracht aan de bal meegeven. Tien minuten later was het Djimmy Wagter die zich vrij kappend in de korte hoek binnenschoot, maar nog juist Foreholte-keeper Matthijs Guijt redding zag brengen. Foreholte wilde wel aanvallen, maar ROAC 'stond goed' en gaf de Voorhouters verder geen kans. Vanuit de tweede lijn wist alleen Jelle Veenvliet de vuisten van Dammes van der Poel te vinden. Voor de rust werd Thijs van Seggelen al gewisseld voor Joost van den Bosch.

Kopbal

De tweede helft bracht dezelfde tweeëntwintig terug in het veld. Sten Admiraal schoot hard op keeper Van der Poel, maar Djimmy Wagter antwoordde met een vlammend schot op de linkerpaal. ROAC leunde achteruit en steunde op z'n solide verdediging onder leiding van Mitchel Boere en Foreholte had geen mogelijkheid om die defensie te slechten. In de tegenstoot waren de mannen van ROAC steeds dreigend. Feitelijk was er sprake van armetierig voetbal van beide kanten. Toni Arroyo en Jelle Geerlings werden in de wedstrijd gewisseld en in de 76e minuut leek de wedstrijd te worden open gebroken. Casper Brabander verzond de vrije trap richting strafschopgebied. Keeper Van der Poel werd gehinderd door de zon en Toni Arroyo liet de bal via zijn hoofd het doel binnen hobbelen (1-0).

In de ijskast

ROAC-trainer Hein Leliveld bracht zijn laatste geblesseerde troef Martijn van Trigt en uiteindelijk was het Wessel van der Poel die in de 87e minuut een vrije trap van Rudolf Bax bij de eerste paal wist binnen te koppen (1-1). Een volkomen verdiende gelijkmaker, maar waardoor voor Foreholte de mogelijk eerste periodetitel voorlopig even in de ijskast verdween.

Leander van der Geest weer op podium bij Marathon Cup

Teun de Wit, Jordy van Workum en Leander van der Geest op het podium. | Foto: pr./Arjen Vervoort Foto: pr./Arjen Vervoort

Warmond n Leander van der Geest stond ook bij de tweede wedstrijd in de KPN Marathon Cup op het podium. De schaatser van de Warmondse IJsclub werd derde bij de Heren Beloften.

Tijdens de wedstrijd, op zaterdag 27 oktober in Deventer, probeerde Ruud Slagter, winnaar van de eerste marathon vorige week in Amsterdam, een ronde voor het eind weg te komen. Hij werd op het laatste rechte eind voorbij gereden door Van der Geest en door Teun de Wit die tweede werd. De winst was voor Jordy van Workum, de snelste van de kopgroep.

Yves Vergeer (WIJC en Okay Fashion & Jeans) eindigde op de zevende plaats. Hij reed de wedstrijd in dienst van de winnaar Van Workum, zijn marathon-ploeggenoot. Kees Heemskerk (WIJC) werd twintigste.

Bij de Dames Topdivisie was de winst weer voor Irene Schouten. Vorig jaar richtte zij zich op de Olympische Spelen, maar dit jaar is de marathon weer haar doel. Carien Kleibeuker, ploeggenote van Irene Schouten, hield het peloton bij elkaar en het werd een gecontroleerde wedstrijd. Van de deelnemende WIJC-ers eindigde Iris van der Stelt op de elfde plaats, Loesanne van der Geest op de twaalfde plek en Anne Leltz als 37ste.

Flinke nederlaag handbalsters Foreholte

Voorhout n Titelkandidaat Quintus was veel te sterk voor de handbalsters uit Voorhout. Foreholte verloor in Kwintsheul met ruime cijfers.

Voorafgaand wist Foreholte al dat het lastig zou worden om de wedstrijd winnend af te sluiten. Quintus, dat vorige week een gevoelige nederlaag leed bij VOC, is een van de favorieten voor de titel. De doelstelling aan Voorhout-kant was simpel: op spelinzet en beleving mag je de wedstrijd niet verliezen. Toch was dat wat in de eerste helft ontbrak. De Voorhoutse selectie was niet in staat om het Westlands geweld af te stoppen.

Via 2-2 werd het al snel 14-3 en was de wedstrijd al lang en breed gespeeld. Aanvallend kwam de ploeg tekort en ook verdedigend was het niet scherp.

Via een 23-8 ruststand werd uiteindelijk een eindstand van 40-18 bereikt. De tweede helft was qua inzet en beleving iets beter, maar zal echt nog flink moeten verbeteren om voorbereid te zijn op het resterende deel van de competitie.

Scores: Chantal Slegtenhorst 6, Naomi Hoogervorst 2, Melanie Zwaan 2, Shantella Smid 2, Lot van Kampen 2, Saskia Kolster 2, Britt van Leijden 1, Birgit Hemmes 1.

The Bassets weet eindelijk weer wat winnen is

De Engelsman Daniel Pym is niet te stoppen. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Na vier verloren wedstrijden wisten de rugbyers van The Bassets uit Sassenheim weer een wedstrijd winnend af te sluiten. Tegen Waterland RC uit Purmerend werd met 47-30 gewonnen.

Voor het thuispubliek moest wat rechtgezet worden, want nog een verliespartij is The Bassets onwaardig. Ook Waterland ging op zoek naar eerherstel, zodat de wedstrijd vanaf de eerste minuut boeiend was. De hele wedstrijd vielen de punten aan beide zijde, waarbij The Bassets hun gasten steeds een stapje voor bleef.

Het publiek genoot, want op het speelveld was genoeg strijd en passie te zien. De ploegen waren zo aan elkaar gewaagd dat tien minuten voor het einde de winnaar nog niet bekend was, maar juist toen haalde The Bassets de trekker over en pakte niet geheel onverdiend de volle winst Met een mooie 47-30 stapte The Bassets het veld af.

De winst is voor de mannen van trainer Phil Leck een goede opsteker voor de volgende wedstrijd. Dan reizen de Sassenheimers af naar Middelburg om het daar op te nemen tegen Oemoemenoe.

Junioren Marathon Cup

Warmond n In Den Haag werd op de Uithof de Oomssport Marathon Cup verreden en de Mass start over zestien ronden voor junioren C en junioren B. In de marathonwedstrijd over 50 ronden eindigde Thomas de Mooij en Tom Leltz van de Warmondse IJsclub als zevende en achtste. In de Mass start voor Junioren B eindigde Rianne Koot op de vierde plaats en werd Tessa van Schie zevende. Bij de Junioren C eindigde Patricia Koot bij de dames op de tweede plaats. Ook reed Koot tijdens de langebaanwedstrijden op diezelfde Uithof twee persoonlijke records. De 500m reed zij in 42.81, de 1500m in 2.11 .61. Vorige week reed Koot een nieuw PR op de 1000m, 1.27.22.

31 oktober t/m 7 november

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Allerzielenviering m.m.v. het Gemengd Koor. Voorganger: pastor P. Owel

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 19.00 uur, meditatieve dienst, voorganger: Ds. H.R. Betting

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, Herdenken overledenen, voorganger: Ds. H.R. Betting

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. J. M. Aarnoudse

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): vrijdag 19.00 uur, Allerzielen in 't Licht, gebedsviering m.m.v. het Gelegenheidskoor, voorganger: M. Claassens.

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.W. v.d Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur, Allerzielenviering, voorganger: L. Spiegeler

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, Oogstdienst, voorganger: Ds. A. Alblas (Oegstgeest)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn (Heilig Avondmaal)

Wings of Healing (Veerpolder 6a): geen informatie

Kerst begint vroeg in de kringloop

Kringloopwinkel Op Dreef spaart het hele jaar kerstspullen op, om deze in november en december te verkopen. | Foto: pr.

Sassenheim n Kerstmis begint traditioneel vroeg bij Kringloopwinkel Op Dreef (Kagerdreef 90). Op zaterdag 3 november start om 10.00 uur weer de verkoop van kerstartikelen op de diverse afdelingen in de kringloopwinkel.

Op de afdeling curiosa staan kerststallen, kerstserviezen en kristallen glazen. Op de huishoudafdeling is er na een jaar sparen een enorm grote keuze uit kerstartikelen, zoals kunstkerstbomen en kerstverlichting voor binnen en buiten. Maar ook kerstballen in alle kleuren en maten zijn verkrijgbaar. De opbrengst van de verkoop gaat naar goede doelen en projecten. Op Dreef is iedere zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur en iedere woensdag van 13.30 tot 16.30 uur.

Wilt u kans maken op twee bioscoopkaartjes? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 4 november bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl.

Het antwoord van vorige week was: Vakantieland

De winnaar is: D. Hoogkamer uit Sassenheim.