De Teylinger

27 september 2017

De Teylinger 27 september 2017


Koffie en kennismakingen op Burendag

De kinderen uit de Marijkestraat onthullen de pluktuin, samen met burgemeester Breuer en mevrouw Smit (92). | Foto: MV

Teylingen/Sassenheim n Ieder huis heeft hetzelfde soort nummerbordje hangen, er zijn vlaggenstokhouders gemonteerd en aan de regenpijpen hangen vrolijke bloempotten. Al het onkruid langs de randen van de stoepen is verwijderd. Na afloop zitten de bewoners van de Marijkestraat in Sassenheim op deze Burendag aan een verdiende kop koffie. Iedereen geniet van de poffertjes en zelfgebakken Syrische lekkernijen. De kinderen spelen op het luchtkussen en hebben nog net tijd om samen met burgemeester Carla Breuer hun pluktuin met appel- en perenboompjes te openen. Die ook 's morgens aangelegd. Samen met de burgemeester en met mevrouw Smit gaan de buurtkinderen op de foto. De 92-jarige dame (ze is volgende maand jarig) is nog de enige bewoonster van het eerste uur, halverwege de vorige eeuw.

Contact

"Het doel van deze Burendag is om elkaar te leren kennen," vertelt Sonja van Zijl, een van de initiatiefneemsters. "We hebben de laatste jaren best wat nieuwe buurtbewoners erbij gekregen. Door als buurt contact te zoeken, leren ook zij snel hun weg in Sassenheim kennen."

Mevrouw Smit zit ondertussen op haar stoel en kijkt om zich heen. "Er gaan mensen weg en er komen weer nieuwe mensen bij. Ik vind het leuk om iedereen vandaag te zien," zegt ze zichtbaar genietend.

Lees meer over de Burendag in Teylingen op pagina 9. En kijk op www.deteylinger.nl voor extra foto's.

Diefstal uit Boerhaavetuin

Voorhout n De zonnewijzer uit de Boerhaavetuin is vorige weekend gestolen. Het bestuur van Stichting Het Boerhaavehuis is op zoek naar getuigen en wil de zonnewijzer natuurlijk graag weer terug hebben.

De vrijwilligers die de tuin onderhouden, ontdekten op maandagochtend 18 september dat de zonnewijzer is verdwenen. Bestuurslid Jos Warmenhoven: "Er is aangifte gedaan bij de politie, camerabeelden worden onderzocht. Mocht de dader berouw hebben, dan kan die de zonnewijzer terugbrengen naar de tuin. Dat mag ook 's nachts". Iedereen die inlichtingen kan geven, kan contact opnemen met de politie 0900 – 8844 of met de vrijwilligers en bestuursleden van de Stichting Het Boerhaavehuis.

Directeur NOC*NSF in Sportcafé

Teylingen n Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, is op maandag 2 oktober te gast in het Sportcafé Teylingen. In de kantine van voetbalvereniging Foreholte (Sportlaan 10) in Voorhout gaat Dielessen in op het maatschappelijk belang van sport. Het onderwerp is 'Van Rio, via Teylingen, naar Tokyo'. Ook wethouder Bas Brekelmans is aanwezig. Het Sportcafé is van 17.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis.

Foto: Piet van Kampen

Feestweek in Sassenheim

Zonnige dagen
tijdens
najaarsfeest

Bijzonder koor met 140 leden

'Warmond
onder
de grond'

foto n Week in beeld

Brugklassers lopen mee met Lopen tegen Kanker

Sassenheim/Warmond n Alle brugklasleerlingen van het Rijnlands Lyceum Sassenheim doen op zondag 8 oktober mee aan het hardloopevenement Lopen tegen Kanker.

Het is de laatste editie van het wandel- en hardloopevenement in Warmond. Ook de bijna driehonderd leerlingen doen mee aan de zevende editie. "Alle bruggers gaan daarvoor op zoek naar zoveel mogelijk sponsors", zegt Jeroen Koppert, coördinator eerste klassen. "Zo hopen de leerlingen een mooi bedrag bij elkaar te lopen voor het goede doel.

Lopen tegen Kanker is een initiatief van de Stichting Lopen Tegen Kanker, die de strijd tegen kanker aangaat en steun geeft aan mensen uit de regio Teylingen en Leiden, die getroffen zijn door kanker.

Gezinsloop

Koppert: "Andere jaren organiseerden we een kerstmarkt om geld voor een goed doel in te zamelen, dit jaar zoeken we het in sportieve sferen. Wat hetzelfde is gebleven, is ons doel leerlingen meer bewust te laten worden van de zorg rond kanker in onze omgeving. We hopen dat iedereen in de omgeving van onze brugklassers 'ja' zegt op hun sponsorvraag!"

De leerlingen lopen mee met de twee kilometer gezinsloop. Docenten zijn aangemoedigd om deze of een andere afstand te volbrengen. De brugklassers verzamelen om 9.00 uur bij Sporthal De Geest in Warmond waar om 9.30 uur de loop start.

Alle afstanden

De start is aan de Bisschopslaan in Warmond, de starttijden zijn (onder voorbehoud): 9.30 uur: Gezinsloop (2 km), 10.00 uur: Wandeling (10 km), 11.00 uur: 5 km hardlopen (vanaf 12 jaar), 11.15 uur: 10 km hardlopen (vanaf 15 jaar). De prijsuitreiking en een kort "Stilstaan bij voor wie en waarom we dit doen" start om 12.30 uur.

Inschrijven via www.lopentegenkanker.nl/ en op de dag zelf, 15 minuten voor de starttijd van de desbetreffende loop.

Koen beleeft stormachtige stage op Sint-Maarten

Koen in gesprek met burgemeester Carla Breuer over zijn tijd op het eiland Sint-Maarten. | Foto: pr. Foto: pr.

n Daken waren weggewaaid, auto's lagen onder bomen

Voorhout n Tijdens de ramp op Sint-Maarten was de twintigjarige Koen uit Voorhout voor een stage op het eiland Sint-Maarten. Burgemeester Carla Breuer sprak met hem en hij vertelde haar wat hij daar heeft meegemaakt.

Koen maakte de orkaan Irma van dichtbij mee. Hij liep stage bij een vakantieresort op Sint-Maarten. Dat de stage zo stormachtig zou verlopen had hij zich nooit kunnen bedenken. In afwachting van de storm overwoog hij geen moment om vroegtijdig naar huis te gaan. Het was aanpakken, handelen en afwachten. Tijdens de orkaan zat hij in zijn appartement op het resort waar hij angstige momenten beleefde.

Ravage

Kort nadat orkaan Irma was uitgeraasd, liep Koen een rondje over het resort. Op dat moment was het één grote ravage. Alles was kapot en overal lag zand. Daken waren van de appartementen gewaaid, auto's lagen onder bomen.

Gewonden vielen er gelukkig niet op het resort: de gasten waren bij elkaar in het hoofdgebouw opgevangen. Dit gebouw was extra beschermd met ijzeren luiken voor alle ramen. Koen heeft van de ravage filmopnamen gemaakt, die door RTL4 zijn gebruikt in de nieuwsuitzending.

Opruimen en helpen

De vijf dagen erna hielp hij waar hij kon met de verzorging van de overgebleven gasten. Gelukkig was er op het resort een noodaggregaat. Zo kon hij met zijn bezorgde ouders thuis in Voorhout contact houden.

Plunderingen

Rondom het resort werd veel geplunderd. Dit heeft veel indruk op hem gemaakt. Op het resort was genoeg beveiliging en werden ter plaatse veiligheidsmaatregelen genomen. Na vijf dagen werd hij door een militair vliegtuig van het eiland gehaald. Hij vloog diezelfde dag nog via Curaçao terug naar zijn ouders. Zij stonden op het vliegveld van Eindhoven in spanning op hem te wachten.

Dapper

Burgemeester Carla Breuer vindt het erg dapper wat Koen na afloop van de orkaan allemaal heeft gedaan. Zij wenst hem samen met zijn ouders veel sterkte met de verwerking van deze gebeurtenis.

Landelijke actie

Inmiddels zijn er met een landelijke Rode Kruis-actie miljoenen euro's ingezameld voor de wederopbouw van Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Via giro 5125 kwam tot nu toe 15,5 miljoen euro binnen.

De Klaprooshof maakt kans op Dierendagbonus

Voorhout n Bezoekers van kinderboerderij De Klaprooshof, die tot en met woensdag 4 oktober afgedankte kleine elektrische apparaten inleveren, steunen de boerderij en maken zelf kans op een prijs. Hoe meer bezoekers naar de kinderboerderij aan de Klaprooshof 34 komen, hoe groter de kans dat deze een 'Dierendagbonus' van 250 euro wint.

Wie op zijn of haar favoriete kinderboerderij kleine apparaten inlevert voor recycling, kan ter plekke met zijn smartphone inchecken op de Wecycle-actiepagina op Facebook. Via GPS (Global Positioning System) wordt vastgesteld of de inwoner echt op de kinderboerderij is. De drie kinderboerderijen met de meeste aanmeldingen ontvangen van Wecycle een Dierendagbonus van 250 euro Drie bezoekers maken kans op een heerlijke high tea. Op 5 oktober maakt Wecycle de winnaars bekend.

Alle 170 kinderboerderijen die samenwerken met Wecycle doen mee. Wecycle is de non-profitorganisatie die de inzameling en recycling van e-waste regelt in Nederland.

Wecycle laat de ingeleverde elektrische apparaten voor bijna 80 procent recyclen, spaarlampen zelfs voor 90 procent. Door recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden. Meer informatie: facebook.com/WecycleNL.

De 140 zangers zijn klaar voor het najaarsconcert

Siep Eisenga en George Germans (r) organiseren samen met Ad de Joode het bijzondere concert met vier koren. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

n Bijzonder optreden van projectkoor in Julianakerk

Sassenheim n Vier gemengde koren tot één groot geheel van 140 zangers en zangeressen samengebracht, verzorgen op zaterdag 7 oktober een uniek concert in de Julianakerk. Het is een bijzonder concert dat twee keer eerder werd gehouden en voor het laatst was dat in 2013 in Scheveningen. Nu kunnen de ware liefhebbers er dichtbij huis in Sassenheim van gaan genieten.

Door Piet van Kampen

Het idee om dit concert in Sassenheim te organiseren ontsproot in het brein van George Germans en Ad de Joode. Germans is dirigent en organist van het kerkkoor 'De Lofstem' in Sassenheim en eveneens heeft hij deze dubbelfunctie bij het kerkkoor 'Samen op weg' uit Abbenes. Collega Ad de Joode vervult beide taken bij het Christelijk Gemengd koor 'Capelle' uit Capelle aan de IJssel en de Christelijk gemengde zangvereniging 'Immanuël' uit Scheveningen. "Het lijkt ons leuk om dit eens te doen," stelde Germans aan De Joode voor. Beide musici waren het snel eens en brachten hun voorstel over aan de diverse koorbesturen. "Zij reageerden enthousiast," vertelt Germans opgetogen en er werd een begin gemaakt met de organisatie.

Afstemming

Natuurlijk ging er een periode van repeteren aan vooraf. "De liederen moeten op elkaar zijn afgestemd. Het wordt een mix van nummers uit het repertoire van de vier koren, maar er worden ook twee liederen gezongen die voor de koren geheel nieuw zijn. Het repertoire bestaat uit geestelijke Hollandse liederen," licht Germans toe. "Bijzonder is ook dat pianiste Oksana Polman gelijktijdig met het orgels speelt en dat geeft een zekere meerwaarde,"weet de dirigent uit ervaring. Zowel Germans als de Joode zullen beurtelings voor het koor staan en achter het orgel plaats nemen.

Siep Eisenga is lid van 'De Lofstem' en medeorganisator van het najaarsconcert. "Er komt veel voor kijken om het te organiseren maar ik heb er veel zin. Het zal zeker een mooie avond worden," blikt hij hoopvol vooruit.

Kaartverkoop

Het najaarsconcert op zaterdag 7 oktober begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De voorverkoop is bij de Wereldwinkel, Kerklaan 1 en Primera, Hoofdstraat 208 en bij de koorleden. Voor meer informatie: www.delofstem.tk.

Koffie en lunch in Week van de Ontmoeting

Teylingen n In de Week van de Ontmoeting, tot en met vrijdag 29 september, organiseert Welzijn Teylingen extra activiteiten. Naast de inloop bij de Buurtkamers, zijn er ook lunches en is er speeddaten voor 60-plussers.

Op woensdag 27 september is in Voorhout in de Buurtkamer Agneshove, (Agneshove 89) van 10.30 tot 12.30 uur de bijeenkomst: Wat kan vrijwillige inzet voor een ander betekenen?. Diezelfde dag is van 10.00 tot 14.00 uur de Buurtkamer aan het Lagerplein 30 in Sassenheim open. Om 12.00 uur is een ontmoetingslunch in Buurtkamer. De lunch is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Buurtkamer

Koffie drinken in de Buurtkamer Kerklaan (in de bibliotheek) in Sassenheim kan op donderdag 28 september tussen 10.00 en 12.00 uur.

Op vrijdag 29 september is van 10.00 tot 12.00 uur de Buurtkamer Agneshove (Agneshove 89) open.

Nieuwe vriendschappen

Wie graag nieuwe contacten wil op doen, zowel vriendschappelijk als op relatie gebied, kan meedoen met speeddaten voor 60-plus. Op vrijdag 29 september komen deelnemers van 15.00 tot 17.00 uur bijeen op een discrete locatie. De locatie wordt na aanmelding bekend gemaakt. Deelname kost 12,50 euro. Aanmelden kan via de website van Welzijn Teylingen of via info@welzijnteylingen.nl.

Aanmelden lunch en date

Met het bovenstaande programma sluit Welzijn Teylingen aan bij de landelijke Week tegen de Eenzaamheid, die dit jaar in het teken staat van sociale contacten. Om elkaar te kunnen ontmoeten, biedt Welzijn Teylingen in deze week een programma aan waarbij iedereen van harte welkom is.

Bij de meeste activiteiten kan men zo binnen lopen, maar voor het speeddaten is vooraf aanmelden verplicht. Voor meer informatie, bel 0252 - 231805.

Forse stijging Halt-jongeren

Teylingen n Het aantal Teylingse jongeren dat vorig jaar een Halt-procedure aan de broek heeft gekregen is aanzienlijk gestegen, zo blijkt uit het jaarverslag van Halt.

De Halt-straf is in 1981 ingevoerd om kleine vergrijpen, zoals vernieling, winkeldiefstal, overlast en schoolverzuim, gepleegd door jongeren van 12 tot 18 jaar, snel af te doen met een leerstraf en soms ook een werkstraf. Zo kunnen zij deze preventief rechtzetten zonder in aanraking komen met het Openbaar Ministerie en een kostbare procedure voorkomen.

Recent heeft Halt een inhoudelijke verantwoording gestuurd naar de gemeente over de procedures van vorig jaar en daar is een opvallende toename te bespeuren. Zo is het aantal verwijzingen behoorlijk gestegen van 18 jongeren in 2015 naar 43 in 2016. En het aantal doorverwezen stoute meisjes kent daarin een wel heel aanzienlijke toename van 5 in 2015 naar 26 in 2016. In dat jaar hebben overigens alle van de doorverwezen jongeren, na een wat zeer pijnlijk gesprek in aanwezigheid met de ouders, een excuusopdracht uitgevoerd.

Maar langjarig vanaf 2013 laat het opleggen van een Halt toch steeds een stijging zien. Schoolverzuim en vernielingen tonen een kleine daling, echter openbare orde, baldadigheid, strafbare feiten rondom geld en vuurwerkovertredingen weer een stijging. Een verklaring voor de forse toename geeft de verantwoording niet, anders dan dat het pubers zijn. (NK)

Cheque Sportparkpop voor Foreholte

De cheque voor de hadbalvereniging. Op de foto (v.l.n.r.): Anton Wijsman, Bert Pilaszek, Rob Kolster, Kristel Pilaszèk, Daan Hoogervorst en Frank Homan. | Foto: pr.

Voorhout n Handbalvereniging Foreholte kan dankzij de inkomsten van Sportparkpop weer een mooi bedrag voor de jeugdopleiding bijschrijven.

Sportparkpop is veertien jaar geleden bedacht als muzikaal evenement tijdens Koninginnedag in Voorhout. Het concept bestaat uit vrijwilligers van handbalvereniging Foreholte, die zich zowel bestuurlijk als op de dag zelf inzetten door een muzikaal evenement te organiseren. Hiermee wordt een geldbedrag bij elkaar verzameld ten gunste van de jeugdopleiding van Foreholte.

Bert Pilaszèk is een van de bedenkers van het evenement op sportpark de Elsgeest. Hij was tot deze zomer ook voorzitter van de stichting. Inmiddels heeft hij stokje overgedragen aan Frank Homan. Die kon vorige week de cheque van 7.500 euro overhandigen aan Foreholte-voorzitter Kees Kraakman.

Auto in brand op Hoofdstraat

Sassenheim n Een auto is op vrijdagochtend 22 september al rijdend in de brand gevlogen op de Hoofdstraat. Ter hoogte van de Bernardus kwam het voertuig tot stilstand. De bestuurder liep brandwonden op en is naar het ziekenhuis vervoerd. De brandweer heeft de auto geblust. Het voertuig is wel volledig uitgebrand. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Tovertafel voor Sassembourg

Sassenheim n De bewoners van verpleeghuis Sassembourg nemen op vrijdag 6 oktober de nieuwe tovertafel in gebruik. Een tovertafel is een interactief spel dat mensen met dementie uitdaagt om in beweging te komen. Een tovertafel biedt activiteiten aan die mensen met dementie kunnen begrijpen en fysiek aankunnen. Daardoor wordt bewegen weer leuk en haalbaar.

Tip de redactie

redactie n Een nieuwtje, evenement of activiteit die in de krant mag?

Wij horen het graag, bij voorkeur per e-mail: redactie@deteylinger.nl. Onze deadline is iedere maandag om 12.00 uur voor de eerstvolgende krant. Insturen kan naar bovenstaand mailadres.

Poffertjes, polonaise en een bloemetje voor de buren

Teylingen n Met 21 initiatieven kan Burendag op steeds meer enthousiasme in Teylingen rekenen. Op zaterdag 23 en zondag 24 september werden in veel wijken weer speeltuinen schoongemaakt en straten opgeruimd. Zoals in de Marijkestraat in Sassenheim, waar buurvrouwen Sonja en Bianca het initiatief hebben genomen om hun straat op te knappen. Na een ochtend hard werken, is het tijd voor een kopje koffie met poffertjes en zelfgebakken Syrische lekkernijen (foto linksboven). Sonja: "We vinden het belangrijk om een buurtgevoel creëren. Zo gaan we bij iedere nieuwe bewoner langs met een bosje bloemen. Het zorgt ervoor dat je je meteen welkom voelt."

Discussie in Kloosterwei

Eerder op de ochtend is het in de Kloosterwei in Warmond ook een drukte van belang (foto linksonder). Burendag wordt hier deels ingezet om over het nieuwe ontwerp van de buurttuin de Groene Kloosterwei te praten. De herinrichting van de tuin zorgt al lange tijd voor discussie tussen de omwonenden. Wethouder Kees van Velzen en wijkregisseur Karin Heppener zijn aanwezig om te horen wat de buurt vindt van het nieuwste conceptontwerp - dat is gemaakt in samenspraak met voor- en tegenstanders van de tuin. "Deze dag is een goede gelegenheid om partijen bij elkaar te brengen," zegt Van Velzen. "Al moet iedereen in compromissen denken, want een plan brengt nooit voor iedereen honderd procent tevredenheid met zich mee." Riet Welsink, buurtbewoonster en een van initiatiefneemsters van de Groene Kloosterwei, is hoopvol gestemd. "Ik zou heel graag willen dat we er uit komen en dat we door kunnen gaan." Goed nieuws, want Van Velzen spreekt de hoop uit dat de nieuwe buurttuin dit jaar nog gerealiseerd wordt. Het is meteen de afsluiting van het serieuze gedeelte, want ook daarna staat gezelligheid, met koffie en cake, voorop.

De Knip

Burgemeester Carla Breuer is ondertussen aangekomen in de volgende buurt. Op de hoek van de Dinsdagse Wetering en Schoonoord in Voorhout is ze bij de onthulling van de nieuwe naam van de speelplaats. Na een speech van buurtbewoner John van der Tuin worden de borden onthuld (zie ook artikel onderaan deze pagina). Aan initiatiefneemster Marlies van Werkhoven en Antoinette Breedijk de eer om het naambord van de speelplaats te onthullen (foto rechtsonder).

Zwaan

En waar de ene buurt al jaren Burendag viert, doen anderen voor het eerst mee. De bewoners van de nog te bouwen Koetsiershof, aan de Koetsiersweg in Sassenheim, nemen alvast een voorschot op de komende verhuizing (foto rechtsboven). Ruim 26 nieuwe buren zijn bij de eerste buurtbarbecue. "En als het aan mij ligt, doen we ieder jaar mee," lacht organisator Kim de Wit.

Van grazende koeien naar nieuwe speeltuin: De Knip heeft zijn historische naam weer terug

Het informatiebord wordt onthuld door drie generaties Warmerdam: Henk, Patrick en Thijs. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De speelplaats op de hoek van de Dinsdagse Wetering en Schoonoord heet sinds zaterdag 23 september Speelplaats De Knip. Een informatiebord met deze naam is tijdens Burendag feestelijk onthuld door drie generaties Warmerdam: Henk, Patrick en Thijs. Ook de broer van Henk Warmerdam, Joop was aanwezig en hielp een handje.

De familie Warmerdam zijn nazaten van de laatste bewoners van boerderij De Knip, die hier eeuwenlang heeft gestaan. Henks zoon Patrick en kleinzoon Thijs wonen vlakbij de speeltuin en zijn er veel te vinden.

De speelplaats is vijf jaar geleden grondig opgeknapt. Sindsdien zorgen enkele buurtbewoners in samenwerking met de gemeente voor het beheer en onderhoud. Op burendag heeft de buurt de krachten verenigd en gezamenlijk wat extra klussen geklaard: er zijn struiken verwijderd, een informatiebord geplaatst en stapstenen. Zo kan Speelplaats De Knip weer een tijdje mee.

Op zoek naar informatie

'De Knip' is de oude naam van de Dinsdagse Wetering toen op deze plek nog water liep. In 1968 is de Knip gedempt en werden de huizen gebouwd. Voor het bord zijn bewoonsters Antoinette Breedijk en Marlies van Werkhoven samen op zoek gegaan naar informatie, verhalen en foto's van De Knip.

Marlies van Werkhoven woont in de Dinsdagse Wetering. "Het idee is ontstaan met een oproep hoe we de leefomgeving in de buurt nog beter kunnen maken. Wij kwamen hier wonen en mijn schoonvader zei gelijk, nu woon je op De Knip. Toen had ik geen idee wat dat inhield. Kort geleden zag ik op internet een oude foto van grazende koeien aan de waterkant, precies op de plek waar nu het speeltuintje is. Als we nou eens een bord maken met foto's van toen en nu, dacht ik en schreef het idee op."

'Hoezo De Knip?'

Antoinette was gelijk enthousiast. "Toen we vijf jaar geleden de speelplaats helemaal hebben opgeknapt, zei iemand tegen mij: Waarom noem je het niet De Knip? Hoezo, dacht ik toen. We zijn op zoek gegaan naar de historie van De Knip. Zo kwamen we er achter dat dit een heel oud en belangrijk stukje Voorhout is geweest. Ik speurde het internet af op zoek naar nog meer oude foto's en afbeeldingen. Ik heb met buren en oudere bewoners gesproken, die persoonlijke herinneringen hebben aan die tijd."

Historische plek

Het resultaat van de inspanningen is een fraai informatiebord dat tot stand is gekomen met medewerking van verschillende buurtbewoners, de Historische Kring Voorhout, de gemeente Teylingen en het Oranjefonds.

Het bord staat op een historische plek: De Knip: waar ooit het water van de Dinsdagse Wetering en de Haarlemmertrekvaart samen kwamen.

Speeltuin De Geest blij met twee bankjes

Foto: pr.

Warmond n Op het gras staan twee gloednieuwe banken. In elkaar gezet door de buurtbewoners zelf. Tijdens Burendag op 23 september, presenteerde Stichting Speel- en ontmoetingsplaats De Geest de plannen voor de nieuwe speeltuin aan de Geestlaan in Warmond. De gemeente werkt nog aan het definitieve ontwerp, maar het begin is er.

De bewoners hebben samen met de gemeente een ontwerp gemaakt voor de nieuwe speeltuin. Anja, één van de bestuursleden van Stichting Speel- en ontmoetingsplaats De Geest: "Het is een voorlopig ontwerp, maar we krijgen allemaal enthousiaste reacties. Mensen zijn blij zijn dat de verouderde speeltuin wordt aangepakt. De gemeente gaat de basis betalen. Vanuit de stichting willen we fondsen werven om onze aanvullende wensen te kunnen realiseren, zoals kunstgras voor het voetbalveldje."

Voor Burendag vroeg Anja zowel bij de gemeente als bij het Oranjefonds subsidie aan voor twee buitenbanken. De aanvragen werden gehonoreerd en daar is de buurt maar wat blij mee!

Leerlingenraad heeft eigen stem op de Antoniusschool

Directeur Van Doeveren, Annelinde Houben, Jun de Goeijen, Kyra Willemse, Yara van den Berg en de burgemeester. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De nieuwe leerlingenraad van de Antoniusschool is gekozen en vorige week geïnstalleerd door burgemeester Carla Breuer.

Op Prinsjesdag zijn er in de groepen 5 tot en met 8 verkiezingen voor de leerlingenraad gehouden. De kandidaten hebben voorafgaand aan deze verkiezingen aangegeven via posters en presentaties waarom er op hen gestemd moest worden. De nieuwe raad bestaat uit Annelinde Houben, Jun de Goeijen, Kyra Willemse en Yara van den Berg.

De raad gevormd door leerlingen, is belangrijk, zegt directeur Dorien van Doeveren. "De leerlingen maken spelenderwijs kennis met democratische beginselen en de betrokkenheid van leerlingen met de school wordt bevorderd. Ze gaan zich meer verantwoordelijk voelen voor schoolse zaken en zij krijgen meer inzicht in de organisatie van de school. Zij hebben een eigen stem binnen de schoolorganisatie, zodat ze weten dat ze meetellen. De leerlingen ondervinden wat realistisch en haalbaar is door de kinderen mee te laten denken over praktische schoolse zaken. Op deze manier werkt de school aan actief burgerschap. Het nemen van verantwoordelijkheid voor zaken die het kleine of grote algemene belang raken en het bewustzijn dat je daarbij niet uitsluitend voor jezelf spreekt, maar dat je namens anderen spreekt en handelt. Met een leerlingenraad leer je de leerlingen omgaan met dit principe door het ze te laten ervaren."

Sponsorloop

Burgemeester Carla Breuer mocht de nieuwe raad installeren, in aanwezigheid van de afgetreden raad. Zij vertelde aan de burgemeester dat hun stem gehoord is. Zo komen er na een onderzoek van de leerlingenraad meer buitenlessen; er is een sponsorloop georganiseerd voor het goede doel stichting Hartekind en voor aanschaf van tablets en chromebooks. Onder toeziend oog van alle leerlingen werd door middel van het opspelden van een rozet en het uitreiken van een oorkonde de nieuwe leerlingenraad geïnstalleerd.

Gezonde tussendoortjes

De nieuwe leden zijn ambitieus en gaan het komende schooljaar onder andere voor gezonde tussendoortjes, buitengym, ouderen betrekken in school, op visite bij deze doelgroep en voor kunstgras op het pannaveldje. Tijdens de eerste vergadering wordt het lijstje van wensen ongetwijfeld langer en zichtbaar.

Lifestyle & Health Markt in Sassembourg

Sassenheim n De eerste editie van de Lifestyle & Health Markt is op zaterdag 7 oktober in Sassembourg (Jan van Brabantweg 1). Een actief en inspirerend evenement, waarbij ruim 35 organisaties zich presenteren op het gebied van bewegen, lifestyle, voeding en gezondheid. De toegang is gratis.

De Lifestyle & Health Markt is van 11.00 tot 16.00 uur en is bedoeld voor alle leeftijden. Het doel is om mensen zich bewust te laten worden van een gezonde levensstijl en daarover informatie, tips en tools aan te bieden.

Smoothiefiets

Vanuit de deelnemende partijen zijn er allerlei uiteenlopende activiteiten opgezet. Zo kun je een smoothie bij elkaar fietsen op de 'Smoothiefiets'.

Wethouder Arno van Kempen stapt als eerste op de fiets. Hij trapt het evenement om 11.00 uur letterlijk en figuurlijk af door zelf een gezonde smoothie bij elkaar te fietsen.

Yoga en tandpasta sjoelen

Ook kunnen bezoekers diverse gezondheidschecks laten doen, meedoen aan een workshop muziek en dans, boksen of een proefles yoga en je kunt je uitleven op de stormbaan of tijdens het 'tandpasta sjoelen'. Er worden reflexzonemassages gegeven, je kunt je conditie laten testen en nog veel meer.

Voeding en gezondheid

Genoeg te doen dus, maar er is ook een heleboel informatie over een onderwerp dat in populariteit steeds verder toeneemt; een gezonde lifestyle en gezonde voeding. Voeding is onlosmakelijk aan gezondheid verbonden en ook vertegenwoordigd tijdens de markt.

Hoop

Een dubbel gevoel hield ik over aan een cursus afgelopen vrijdag. In het centrum van de geldverspilling, het Mediapark in Hilversum, kreeg ik een opleidingsdag om het werk van mijn vrijwilligers bij de omroep te kunnen beoordelen.

Landelijk is er een cursus opgezet die mijn vrijwilligers via internet kunnen volgen en ik word opgeleid tot leraar. Er waren in totaal vier cursisten. Een zwaar gehandicapte vrouw die vanwege een motorongeluk haar handen nauwelijks kan gebruiken. Haar muis bediende ze met haar voet en schrijven deed ze met een pen in haar mond. Ze was fulltime vrijwilliger bij een omroep in het zuiden van het land. Hard werken, zonder geld en ook nog eens de 'normale' problemen met vrijwilligers. Ze hadden geen geld voor betaald werk. Een diepe buiging voor deze doorzetter die de boel draaiende houdt. Een andere cursist was op een mooie manier bij haar omroep gestart. Haar man had als technicus een kabelkrant ontworpen en toen hij klaar was, zei hij tegen zijn vrouw: er moeten wel berichten op. Elke dag als ze thuis komt na haar werk maakt ze haar berichten. Ze probeerde wel nieuwe vrijwilligers op te leiden, maar het lukte steeds niet. Ook zij zat bij een omroep met weinig geld en alleen vrijwilligers. Het was voor mij weer confronterend. Ze zijn er nog steeds, omroepen zonder geld, die het uitsluitend met vrijwilligers moeten doen. Beide dames oogden strijdbaar, maar ook moedeloos. Het beeld is zowel herkenbaar als onrechtvaardig. We zaten in een soort glazen ruimte midden op het Mediapark. Buiten waren allerlei fancy pr-uitingen die waarschijnlijk meer gekost hebben dan de jaaromzet van de omroepen van beide dames. En wij in het centrum zittend, volgden een cursus om je vrijwilligers beter te kunnen opleiden. Vaak reageer ik op dit soort situaties door te denken: ik moet niet zeuren. Bo heeft 60 uur betaald werk en drie van de vijf gemeenten doen iets extra's. Toch weet ook ik dat wij als omroep niet kunnen doen wat van ons verwacht wordt. Moedeloosheid overvalt ook mij. Ik had afgelopen week ouderavond. Een kanjer van een mentor vertelde aan een klas vol ouders dat haar leerlingen ook opgeleid worden om niet te roeptoeteren. Zo noemt zij het gedrag dat als je iets leest op sociale media, je het direct gelooft en verder vertelt. Zij vertelde: wij leren kinderen om kritisch te zijn, om ook de andere kant van kwesties te bestuderen, zich meer te verdiepen in onderwerpen. Gelukkig, er is nog hoop. Nu ontbreekt het bestuurlijke fatsoen voor een goede, lokale, publieke omroep. Straks is er hopelijk een nieuwe generatie die de waarde van goede journalistiek wel begrijpt.

Ard Zandbergen
Hoofdredacteur Bo
ard@bollenstreekomroep.nl

Foto's van Ferry Knop: daar staan alle Voorhouters op!

Ferry Knop tijdens het Kuipzwammen. | Foto: pr.

Voorhout n De Historische Kring Voorhout (HKV) organiseert zaterdag 30 september van 10.00 tot 12.30 uur voor alle belangstellenden een Inloop in het Kenniscentrum (Bonekruidstraat t.o. nummer 30).

Bijzonder aanbevolen de nieuwe tentoonstelling: Foto's van Ferry Knop: daar staan alle Voorhouters op! Deze tentoonstelling, door zijn weduwe Jos Knop tijdens Open Monumentdag geopend, geeft een uniek beeld van het jarenlange werk van deze Voorhoutse 'ereburger'. Het is een eerbetoon aan de man die van 1986 tot 2003 voor het Voorhout Weekblad (nu De Teylinger) van Uitgeverij Verhagen het plaatselijk nieuws versloeg en voorzag van foto's zoals alleen hij die kon maken.

Deze unieke tentoonstelling geeft een beeld van het jarenlange werk van Ferry Knop met geselecteerde foto's uit de vele duizenden die hij bij verenigingen, instellingen en particulieren maakte. Maar ook staat er de enige echte KUIP van waaruit Knop vijftien zwammen de zaal in slingerde en waarin heel bekende Voorhouters op de hak werden genomen. Knop won twaalf kuipzwammen. Na zijn overlijden is door carnavalsvereniging De Bokken bij het Kuipzwammmen de publieksprijs ingesteld. De prijs, zijn helm, wordt nog steeds elk jaar uitgereikt.

Inloopochtend

In de Oosthoutzaal liggen tientallen fotoboeken met duizenden foto's uit een ver en recent verleden. Bestuursleden zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. De volgende inloopbijeenkomst is donderdag 12 oktober van 20.00 tot 22.00 uur. Deze inloop komt in de plaats voor de gebruikelijke op de tweede woensdag van de maand.

Spirituele beurs

Sassenheim n De Groene Hart spirituele beurs is op zondag 1 oktober van 11.00 tot 17.00 uur in restaurant 'De Oude Tol' (Hoofdstraat 147).

Diverse standhouders laten bezoekers op een ontspannen manier kennis maken met diverse kanten van spiritualiteit. Op de beurs zijn er verschillende soorten healing, bezoekers kunnen een foto laten lezen van hun kind, een overledene of hun huisdier. Het is ook mogelijk om zelf een bijenwaskaart te maken en deze laten 'lezen'. Of volg een klankschaal healing of een massage.

Er zijn op de beurs mediums, healers, readers, masseurs, sjamanen en tarot/kaartlezers.

De entree bedraagt 4 euro. Iedere vijftigste bezoeker krijgt een goodiebag. Meer informatie op www.groenehartspirituelebeurzen.nl.

Droge kermisweek...

Foto: Piet van Kampen

Sassenheim n ...voor bijna iedereen. Uitgezonderd de deelnemers van het tobbetje steken, want dan zit een nat pak er natuurlijk dik in. Alle andere bezoekers genoten van de kermis en andere activiteiten tijdens de zonnige herfstdagen. | Foto: Piet van Kampen

Foto: Piet van Kampen
Foto: Piet van Kampen
Foto: Piet van Kampen
Foto: Piet van Kampen

najaarsfeesten

Sonneveld honderd jaar

Kleinkunstkenner Daan Bartels speelt samen met zanger Siebe Palmen en gitarist Rob Verbakel de voorstelling Wim Sonneveld 100 jaar. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n De geboortedag van Wim Sonneveld wordt op zaterdag 7 oktober in het hele dag gevierd. Ook theater Het Trefpunt staat in het teken van de conferencier, die al in 1974 overleed. Hij zou dit jaar honderd jaar zijn geworden en dat wordt door het hele land gevierd. Kleinkunstkenner Daan Bartels illustreert zijn vertelling met foto's en wordt muzikaal bijgestaan door zanger Siebe Palmen en gitarist Rob Verbakel. Samen brengen zij een ode aan die ene van de grote drie. Centraal staat het Amsterdam van toen en de klassieker Aan de Amsterdamse grachten zal dan ook zeker niet ontbreken. De voorstelling begint om 20.30 uur. De toegang bedraagt 15 euro. Kaarten kopen kan via www.theaterhettrefpunt.nl, aan de zaal of bij de VVV Warmond (Gemeentehaven 3).

Aspecten van de natuur in Het Oude Raadhuis

Warmond n Sybren de Graaff en Jo van de Biggelaar exposeren vanaf deze week in Het Oude Raadhuis (Dorpsstraat 36). De opening van hun tentoonstelling is op zondag 1 oktober om 16.00 uur.

Sybren de Graaff (1934) exposeert met olieverfschilderijen. Centraal in zijn werk staat de beleving van de natuur. Sybren zoekt aansluiting bij die aspecten van de natuur die refereren aan wat in feite al bij voorbaat innerlijk als idee aanwezig is en wat zich ter plaatse tijdens de visuele waarneming losmaakt als een bevrijdende esthetische ervaring.

Jo van den Biggelaar (1934) exposeert met keramische objecten. Decennia lang werkte hij als morfogeneticus aan de universiteit Utrecht. Na zijn emeritaat en na een vierjarige omscholing tot pottenbakker in Gouda, is hij opnieuw morfogeneticus geworden en ervaart hij hoe vormeloze stof zich tot stoffelijke vormen laat manipuleren.

Het Oude Raadhuis is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De expositie is tot en met zondag 29 oktober te zien.

Najaarstentoonstelling in Galerie de Pomp

Warmond n De opening van de najaarstentoonstelling in Galerie De Pomp (Dorpsstraat 38) is op vrijdag 29 september om 19.30 uur en wordt muzikaal ondersteund op piano door Wimke Janssens.

Tijdens deze tentoonstelling zijn keramische bomen van Willeke Dokter te zien. Bomen in de ruimste zin van het woord, geabstraheerde bomen. Haar vormgeving is organisch en grillig, soms massief. Kleurcontracten zijn boeiend, zo ook contrasten tussen mat en glans, ruw en zacht. Een aantal jaar geleden is Ank van Kan van keramiek overgestapt op glas. Ank houdt zich bezig met zogenaamd 'koud glas'. Hierbij begint zij met koud glas, dat dan allerlei bewerkingen ondergaat in de oven. Els van Meurs schildert afwisselend met acryl en met aquareltechnieken. Haar thema bestaat altijd uit de tegenstelling "kracht en kwetsbaarheid" en zij geeft dat vorm in projectmatige aanpak, zoals impressies van de Himalaya en Tibet, schelpen, bomen en rotsen. Els van Asten is een schilder met een grafische achtergrond. Waar zij in voorbije jaren meestal figuratief werkte, legt zij zich tegenwoordig toe op het schilderen van meerluiken op een manier die naar abstract neigt.

Galerie De Pomp is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De expositie is tot en met woensdag 1 november te bezoeken.

Hockey in herfstvakantie

Voorhout n In de herfstvakantie, op vrijdag 20 oktober, is het Rabo Hockey Event voor alle leerlingen van de basisscholen in Teylingen bij MHC Voorhout. Voor de leerlingen van de groepen 1 tot en met 4 is er een clinic tussen 10.00 en 11.30 uur. Voor de leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 zijn er wedstrijdjes. Dit evenement wordt georganiseerd door Stichting de Combibrug en MHC Voorhout. Inschrijven kan tot 13 oktober via www.combibrug.nl of via intekenlijsten op scholen.

Rossini concert

Sassenheim n Christelijke Oratoriumvereniging Com nu met Sangh brengt op vrijdag 29 september om 20.00 uur de Petite messe solennelle van G.A. Rossini ten gehore in de Julianakerk (Julianalaan 6). De solisten zijn Elma van den Dool (sopraan), Helena van Heel (alt), Sebastian Brouwer (tenor) en Bert van de Wetering (bas). De instrumentale begeleiding is door Oksana Kryuchkova (piano) en Arjen Leistra (harmonium). Het concert staat onder leiding van Wim Hazeu. De toegang bedraagt 20 euro. Kaartverkoop bij Primera (Hoofdstraat 208a) en aan de zaal. Het concert duurt tot 22.00 uur.

Wandeling Huys te Warmont

Warmond n Gidsen van IVN Leiden geven op zondag 1 oktober om 14.00 uur een excursie in het landgoedbos van Huys te Warmont. De herfst is al volop zichtbaar in het bos, te zien aan de vele paddenstoelen die alweer te bewonderen zijn. Ook beginnen de eerste bladeren al van kleur te verschieten. De start van de wandeling is bij de ingang van het landgoed (Herenweg 139). Meer op: www.ivn.nl/leiden.

IVN wandeling Overbosch

Voorhout n Twee gidsen vertellen op zondag 1 oktober tijdens een IVN wandeling over de geschiedenis en de natuur van het Overbosch. Na veel regen in de eerste weken van september zijn er verschillende soorten paddenstoelen te vinden. De kastanje- en eikenbomen laten al volop hun vruchten vallen. Ook zijn er mooie doorkijkjes naar de Elsgeesterpolder. De wandeling begint om 14.00 uur. De start is bij de ingang van het Overbosch (Rijnsburgerweg, tegenover de dokterspost).

Meijer is 'Hier'

Sassenheim n Met haar derde theatertour 'Hier' staat zangeres Leonie Meijer op zaterdag 7 oktober in theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Meijer neemt het publiek mee op een muzikale blues- en countryreis door de Verenigde Staten. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn onder andere te koop via www.hetonderdak.nl.

cultuur/uit!

Dierendag in NOCK

Warmond n Ook het Natuur Ontdekkings Centrum Koudenhoorn viert Dierendag. Op woensdag 4 oktober worden tussen 14.00 en 17.00 uur de leukste dierenverhalen voorgelezen. De toegang is gratis.

'Held' verplaatst

Sassenheim n De voorstelling 'Held' van Marcel de Groot in Theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a) is verplaatst van zaterdag 30 september naar vrijdag 23 februari 2018.

n In de Spelewey is de zevende Buurtkamer

Foto: pr.

Voorhout n De zevende Buurtkamer is op maandag 25 september geopend in de Spelewey in Voorhout. Zo'n 30 bezoekers kwamen op de eerste bijeenkomst af, waar Margriet Duivenvoorde, sociaal makelaar bij Welzijn Teylingen, vertelde over de functie van de buurtkamer. "Het is belangrijk om elkaar te leren kennen. Veel wijken veranderen. In deze wijk is het zo dat bewoners van het eerste uur, van 50 tot 60 jaar geleden, verhuizen of overlijden en in hun huizen komen nieuwe mensen met nieuwe culturen. De wijk moet zichzelf weer aan elkaar voorstellen."

Een groep enthousiaste vrijwilligers staat iedere maandagochtend klaar om ontmoetingen tussen buurtbewoners zo prettig mogelijk te laten verlopen. Aanmelden hoeft niet, iedereen kan zo binnenlopen.

n Pannenkoeken met muziek

Foto: pr.

Warmond n Scouting Oegstgeest organiseerde zaterdag 23 september de jaarlijkse pannenkoekenactie in het Winkelcentrum Lange Voort. Harmonie St. Matthias uit Warmond was gevraagd voor de muzikale omlijsting. De zon scheen al vroeg, de tafels en tenten stonden klaar en het orkest zocht een plekje naast het terras. De harmonie startte met Concerto d'Amore van Jacob de Haan. Halverwege sloot zangeres Lisa van Arend aan. Zij is jarenlang trompettiste geweest bij de Harmonie. Lisa zong A night like this, Hollandse Hits, het prachtige Skyfall van Adele en als afsluiting 'Aan de Amsterdamse Grachten'.

Sophie (7) wint prijsvraag

Foto: pr.

Teylingen n De Teylingse gemeenteraad deed op zaterdag 9 september mee aan de landelijke Dag van de Democratie. Op het marktplein in Sassenheim konden inwoners kennis maken met de raadsleden en vragen stellen. Zo'n 100 mensen deden daarnaast mee met de afvalprijsvraag. Op de vraag 'hoeveel kilo afval zit er in de kliko?' gaf de zevenjarige Sophie uit Sassenheim het goede antwoord. Zij raadde het exacte aantal van 14 kilo. Sophie ontving vorige week haar prijs van burgemeester Carla Breuer.

Naar de Kuip

Warmond n Met gratis kaarten van voetbalclub Feyenoord, konden Warmondse gasten van de Zonnebloem de KNVB-bekerwedstrijd Feyenoord–ADO DenHaag in de Kuip bijwonen. Al meerdere jaren heeft de Zonnebloemafdeling uit Warmond deze activiteit op het programma staan voor hun mannen. Drie mannen, die in het dagelijks leven aangewezen zijn op rollator en rolstoel, begaven zich op woensdag 20 september samen met vrijwilligers in de rolstoelbus naar Rotterdam. Vanaf de speciale rolstoelplekken hebben de toeschouwers een prima uitzicht op het veld. Met de 2-0 overwinning van Feyenoord keerden de gasten met hun begeleiders zeer tevreden huiswaarts.

Nul-op-de-Meter

Foto: pr.

Voorhout n Het startsein voor de bouw van 28 Nul-op-de-Meter huizen Sonate 2.0 in project Hooghkamer is gegeven. Op woensdag 20 september boorden wethouder Arno van Kempen en de toekomstige bewoners Max Oorschot en Marjoleine boorden de symbolische eerste paal.

Nul-op-de-Meter komt er in het kort op neer dat het huis net zo veel energie opwekt als dat er verbruikt wordt. De huizen zijn niet alleen tochtdicht geïsoleerd maar ook onder meer voorzien van een luchtwarmtepomp in combinatie met een boiler, geïntegreerde zonnepanelen verwerkt in het dak, triple beglazing en een regendouche die zeer energiezuinig in het gebruik is. Niet eerder zijn op zo een grote schaal dergelijke woningen rechtstreeks voor particulieren in Zuid-Holland gebouwd. De eerste huizen worden volgend jaar zomer opgeleverd.

Statushouders plaatsen zonnepanelen

Foto: pr.

Teylingen n Servicepunt Werk en Niyata Renewable Energy hebben op dinsdag 19 september een samenwerkingsovereenkomst gesloten, met als doel om 33 kandidaten, waaronder statushouders, aan werk te helpen. De kandidaten starten eind oktober met de opleiding. Hierna doen ze twee maanden werkervaring op. Bij goed functioneren volgt een arbeidsovereenkomst. De opleiding wordt deels betaald door participatiegelden.

week in beeld

Ter Leede redt tegen Noordwijk een punt in laatste minuut

Tjeerd Westdijk (l) in duel met Rob Zandbergen. | Foto: Orange Pictures / Kees Kuijt Foto: Orange Pictures / Kees Kuijt

Sassenheim n In de blessuretijd klinkt het fluitsignaal van scheidsrechter Fikkert. Supporters van thuisclub veren op; een penalty voor Ter Leede. Jeffrey Bok schiet uiteindelijk het punt voor de Sassenheimers binnen.

Lange tijd zag het er niet naar uit dat Ter Leede iets zou overhouden aan het duel met koploper Noordwijk. In de eerste Bollenstreekderby van het seizoen kwam de ploeg uit Sassenheim er in de eerste helft niet aan te pas. Noordwijk was aanvankelijk de ploeg met de uitstraling van 'kom maar op'. Het zelfvertrouwen had onder de minimale nederlaag tegen de profs van Fortuna Sittard zeker geen deuk opgelopen. Hoewel de eerste mogelijkheid voor Ter Leede was werden daarna de aanvallende bedoelingen van Kees Zethof heel duidelijk. Toch was er wat fortuin nodig om Tjeerd Westdijk zijn goaltje te laten meepikken. Een afstandsschot werd door keeper Sandor niet goed verwerkt en de spits tekende van dichtbij voor 0-1.

De ploeg van trainer Henk Wisman, die er voor had gekozen zich ver te laten inzakken, leek mentaal aangeslagen. Een zekere loomheid viel over de ploeg. En toen kort voor rust via Martijn Le Congé de 0-2 op het scorebord kwam leek Noordwijk de buit binnen te hebben. Dat James, die weer een goede wedstrijd speelde, verzuimde de 0-3 te maken werd gelaten geaccepteerd. Het zou wel goed komen leek men te denken. Maar dat bleek niet het geval. Na een uur spelen was het de na rust ingebrachte Niels van Veen die keihard raak schoot: 1-2.

Nu leek Noordwijk geschrokken en plots was er wat meer onrust in het spel waar te nemen. En de bijna logische gelijkmaker viel 10 minuten later toen Jeffrey Bok doelman Amezrine het nakijken gaf: 2-2. Rick van Staveren zet Noordwijk opnieuw op voorsprong, 2-3. De voor James in het veld gekomen Manuputty zou in de 92e minuut via een overtreding zorgen voor een penalty. Een buitenkansje waar Ter Leede via Jeffrey Bok dankbaar gebruik van maakte: 3-3.

Foreholte houdt hoofd koel

Voorhout n Naar de openingswedstrijd van deze nieuwe competitie werd reikhalzend uitgekeken. Het was zondag 24 september dan ook druk op de Elsgeest. Sfeer, die in de emotionele en spannende slotfase even uit de hand dreigde te lopen. Foreholte stapte met de winst van het veld af.

Te lang speelden beide ploegen te afwachtend. Foreholte had weliswaar een klein overwicht, Laakkwartier speelde goed georganiseerd en trachtte onmiddellijk uit te breken bij slordig Voorhouts balverlies. Het tempo was traag. De jonge Haagse voetballers speelden gedisciplineerd aan de hand van 'routinier' Giovanni Linnebank.

De aanvoerder was verantwoordelijk voor de voorsprong die Laakkwartier vlak voor rust nam op de verraste Voorhoutse ploeg. In de 42e minuut pakte Lucas Wiering z'n eerste gele kaart. De toegekende vrije trap werd door Linnenbank eerst in de muur geschoten, maar in het vervolg kwam de bal opnieuw voor de voeten van de centrale verdediger. Op zijn diagonale schuiver had Matthijs Guijt geen antwoord (0 -1).

Grote kans

Kansen op een Voorhoutse voorsprong waren er met name geweest voor Rick Brabander. Eerst vond hij na de voorzet van Wiering al inkoppend nog net de vuisten van keeper Veugelers. De grootste kans was echter in de blessuretijd voor Toni Arroyo. Hij schoot van dichtbij over na aangeven van Casper Brabander.

Na rust dreunde de geweldige opdoffer nog wel even na. Foreholte kwam maar niet in de wedstrijd. Na vijf minuten verscheen spits Oktay Colakoglu in moeilijke positie voor Guijt. Zijn inzet verdween over het doel. Trainer IJzendoorn wisselde spits Wouter Nolles voor centrale verdediger Oscar Arroyo. Foreholte leek op weg naar het eerste verlies in de eerste thuiswedstrijd.

Uit de lucht

Zo'n tien minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd viel het doelpunt zo maar uit de lucht. Hoewel de Voorhouters er nog wel drie pogingen voor nodig hadden was het uiteindelijk Nolles die de bal binnen tikte (1-1).

In de slotfase die volgde gingen de Voorhouters op zoek naar de overwinning. Pim Spreeuw wist Toni Arroyo te bereiken, zijn kopbal op inzet verdween via de kruising over. In de 89ste minuut kwam uiteindelijk de steekpass van Sten Admiraal op Rick Brabander, die op zijn beurt broer Casper vond. Hij liet keeper Veugelers kansloos (2-1) en bezorgde Foreholte de eerste drie punten van het seizoen.

MHC Voorhout wint op karakter

Voorhout n Na twee nederlagen wisten de hockeydames van MHC Voorhout de wedstrijd tegen de Kieviten te winnen. Op een stralende zondag op Sportpark Elsgeest gingen beide teams fel van start. De eerste helft waren dames uit Wassenaar de bovenliggende partij. De tweede helft gaf een ander beeld. De dames uit Voorhout zochten meer de aanval. In de 8e en 12e minuut minuut kreeg MHC loon naar werken. Twee strafcorners werden benut door Verena Barmentloo en Elise Bos. Merel Heijl scoorde de 3-0.

Warmunda wint, Teylingen verliest

Sassenheim/Warmond n Warmunda heeft de openingswedstrijd van het seizoen met 0-3 gewonnen. In en tegen FC Aalsmeer scoorden Menno van Noort, Jesper Kortekaas en Bilal el Kourami. Teylingen verloor in Rijpwetering met 1-0 van ROAC.

27 / 32

Woensdag 27 september t/m 4 oktober

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering met alle koren, voorganger: pastor P. Owel

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 19.00 uur: Taizédienst , voorganger; Ds. T. Moll

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur: bevestiging ambtsdragers, voorganger: Ds. T. Moll

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: ds.J.Groenleer

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Schola Cantorum, voorganger: A. Goumans

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.W. v.d Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur: Eucharistieviering met Papillon, voorganger: Pastoor Goumans

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. J. de Klerk (Wassenaar)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur heilig avondmaaldienst,19.00 uur: genezingsdienst o.l.v. Jan Zijlstra.

Wilt u in aanmerking komen voor een Cinema Floralis Arrangement (eten en filmbezoek voor 1 persoon), zorg dan dat uw oplossing uiterlijk 1 oktober binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. puzzel. De winnaar van de puzzel van week 38 is: Leolien Bakker uit Sassenheim. De oplossing was: jaarmarkt.