De Teylinger

21 maart 2018

De Teylinger 21 maart 2018


'Het is eigenlijk allemaal vanzelf gegaan'

Foto: Piet van Kampen

Sassenheim n Het is slechts heel weinigen gegeven om de magische leeftijdsgrens van honderd jaar te mogen bereiken. Voor Marie Meijer-de Jong was deze mijlpaal echter wel weggelegd. Nog volledig bij de tijd weet zij heel veel herinneringen uit haar lange leven op te halen. In woonzorgcentrum de Bernardus' is zij het stralend middelpunt te midden van een aantal van haar kinderen.

Door Piet van Kampen

Op 16 maart 1918 werd Marie geboren in Roelofarendsveen. Daar trouwde ze in 1947 met Adolf Meijer, een plaatselijke bakker. Het echtpaar werd gezegend met zeven kinderen: drie zonen en vier dochters. De familie werd uitgebreid met nazaten, achttien kleinkinderen en tweeëntwintig achterkleinkinderen. Echtgenoot Adolf verruilde de bakkerij voor een baan bij Sikkens en het paar verhuisde in 1962 naar Voorhout. Helaas overleed Marie's steun en toeverlaat op 72-jarige leeftijd. Ze bleef echter tot september van het vorig jaar geheel zelfstandig wonen, voordat ze in de Bernardus introk. "Het was even wennen maar ik woon hier naar mijn zin. Af en toe wat kleuren, een praatje maken en koffie drinken dan is het wel gezellig," zegt de eeuweling vlotjes.

De grote slag

Marie geniet van de aanwezigheid van een aantal kinderen. Op deze vrijdagmiddag is het nog maar een voorproefje. "De grote slag gaan wij zondag maken, want dan komt de hele familie en alle kinderen en kleinkinderen. Dat gaan we in de Willemshoeve in Voorhout vieren want een hotel is te klein," glimlacht zij ondeugend. "Het kost wel een paar centen maar ik kan het geld toch niet allemaal zelf opeten," gooit zij er nog eens dunnetjes over heen. Zo, dat kwam er spontaan uit. Hilariteit alom natuurlijk. Even serieus terug in de tijd. Marie was de huismoeder die het gezin opvoedde en graag handwerkte en knutselde. Eigen gebreide kerstballen. "Die konden tenminste nooit breken," verduidelijkt ze. Ze denkt ook terug Rijnreisjes en op 80-jarige leeftijd stapte zij voor het eerst in het vliegtuig naar Thailand waar haar zoon Albert samen met zijn Thaise echtgenote woont. "Het eten in Thailand is erg lekker. Thuis heb ik het ook wel eens geprobeerd klaar te maken maar dan is het lang niet zo lekker. Trouwens, ik hou ook wel van Chinees," spreekt ze haar culinaire voorkeuren uit.

Geheim

Mevrouw Meijer kreeg op vrijdag ook nog bezoek van burgemeester Carla Breuer (foto), die een mooi boeket meebracht.

Een geheim om honderd te mogen worden kent de jarige niet. "Ik heb er eigenlijk niet zo over nagedacht en vraag het me af. Het ging eigenlijk allemaal vanzelf," is haar overweging. Op naar de 101? De nog behoorlijk kwieke vrouw lacht. "Als het mij gegeven is, vind ik het prima."

Kinderen joyrijden in moeders auto

Warmond n Twee jongens van 13 en 14 jaar oud zijn zaterdag 17 maart aangehouden door de politie. De tieners hadden de auto van een van de moeders uit Warmond meegenomen en waren daarmee gaan rijden. De politie heeft ze in Valkenburg aangehouden. De jongens zijn in eerste instantie vastgezet in de cel.De politie onderzoekt wat de beweegredenen van de jongens zijn om te gaan joyriden.

Zwerfafval opruimen

Warmond n De jaarlijkse Opschoondag op Koudenhoorn is dit jaar op zaterdag 24 maart. De actie begint om 9.30 uur met een lezing door Dirk Groot, alias de Zwerfinator, in Het Paviljoen op Koudenhoorn. Na zijn lezing over Plastic Soep en het belang van het opruimen van zwerfafval gaat Dirk samen met bezoekers aan de slag om zwerfafval op te ruimen. De opruimactie wordt om 11.15 uur afgesloten met koffie en gebak. Ook bij de McDonalds bij station Sassenheim doen ze mee. Medewerkers gaan samen met buurtbewoners het zwerfafval opruimen. Iedereen die wil, kan daar om 11.00 bij aansluiten.

Gemeenteraads- verkiezingen

Teylingen n Tot en met 21.00 uur vanavond is het mogelijk om een stem uit te brengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. VVD, CDA, D66, Trilokaal, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks doen in Teylingen mee. In de nacht van woensdag op donderdag worden de eerste resultaten bekend. Op vrijdag 23 maart om 10.00 uur is in het Bestuurscentrum in Voorhout de openbare zitting van het Centraal Stembureau over de uitslag van de verkiezingen. Op maandagavond 26 maart neemt de oude raad afscheid, de nieuwe gemeenteraad wordt op donderdag 29 maart geïnstalleerd.

Elsbeth Koek, Marlies Volten en Rosemarie Keijzer. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Afscheid van
fractie-
voorzitters

Na twaalf jaar niet meer in de raad

Oproep
kwekers:
niet door veld

Duurzaam
ondernemen
wordt beloond

foto n Pannenkoekenfestijn op basisscholen

Belastingspreekuur in de bibliotheek

Sassenheim n Inwoner van Teylingen en hulp nodig bij het invullen van je belastingaangifte? Kom dan naar het Belastingspreekuur in de bibliotheek van Sassenheim (Kerklaan 42).

Veel mensen zien als een berg op tegen het invullen van hun belastingaangifte. Daarom staan belastinginvullers in maart en april voor klaar om antwoord te geven op alle vragen. Ook kunnen ze helpen bij het invullen van de aangifte.

Hulp bij belastingaangifte

Wil je dat een belastinginvuller jou helpt? Maak dan tijdens het spreekuur een afspraak en vraag samen met de belastinginvuller een machtigingscode aan. Daarvoor heb je je Burgerservicenummer (BSN-nummer) nodig. Zodra de machtigingscode binnen is, komt de belastinginvuller bij jou thuis de aangifte invullen. De kosten voor deze service bedragen 25 euro. Om voor deze hulp in aanmerking te komen, mag je inkomen niet hoger zijn dan 35.000 euro (alleenstaande) of 50.000 euro (voor gehuwden en samenwonenden).

Het belastingspreekuur is op donderdag 22 maart van 18.30 tot 19.30 uur, donderdag 12 april van 14.00 tot 16.00 uur en donderdag 19 april van 18.30 tot 19.30 uur.

Samenwerking met Belastingdienst

Deze dienstverlening vindt plaats in het kader van een convenant dat Koninklijke Bibliotheek (KB) en Belastingdienst in 2016 sloten. Bijna alle 800 vestigingen van bibliotheken in Nederland geven gratis toegang tot computers met internet en printfaciliteiten om online zaken te doen met de overheid. Daarnaast organiseren bibliotheken cursussen over dit onderwerp. Ook bieden we in samenwerking met maatschappelijke organisaties hulp bij het invullen van (online) belastingaangiften en/of houden we belastingspreekuren.

Mama Café: Spelenderwijs de wereld ontdekken

Sassenheim n Elke eerste vrijdag van de maand, van 10.00 tot 12.00 uur, is er in de bibliotheek Sassenheim (Kerklaan 42) het Mama Café. Op vrijdag 6 april komt de Speel-O-Theek Hillegom op bezoek.

Tijdens het Mama Café kunnen moeders en aanstaande moeders onder het genot van een kopje koffie met elkaar in gesprek over kinderen en opvoedvragen. Maandelijks wordt ook een thema gekozen, waar een deskundige meer over komt vertellen. Op vrijdag 6 april komt de Speel-O-Theek Hillegom op bezoek. Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Door speelgoed te lenen kunnen kinderen speelgoed uitproberen dat aansluit bij hun ontwikkeling. Het assortiment wordt regelmatig aangevuld en vernieuwd.

Vooraf aanmelden voor het Mama Café is niet nodig. De toegang is gratis.

Familie Tardif wint huisbroei

Warmond n De familie Tardif uit Champigné heeft de door de Stichting JWC georganiseerde huisbroeiwedstrijd gewonnen. Alle gastgezinnen bij wie delegatieleden oktober vorig jaar logeerden, kregen een zakje met narcissenbollen. Met daarbij de opdracht de bollen op hun mooist te laten bloeien op zondag 4 maart: de Franse feestdag Grootmoederdag. De prijs wordt uitgereikt aan het einde van het jaar, als de Fransen tijdens de jaarlijkse uitwisseling op bezoek zijn in Warmond.

Engelselaan afgesloten

Voorhout n De Engelselaan is vanaf maandag 26 maart afgesloten voor zowel auto's als fietsers. Het wegdek is slecht en daarom worden de bermen bestraat en het asfalt vervangen. Het doorgaande verkeer, ook de fietsers, worden via borden omgeleid. Het werk wordt in twee fases uitgevoerd. De planning is dat de Engelselaan vanaf vrijdag 18 mei weer open is.

Jarig Rijnlands Lyceum viert resultaat na metamorfose

Leerlinge Femke Merks en wethouder Kees van Velzen verrichten de officiële opening. | Foto: Piet van Kampen

Sassenheim n Vijfenveertig jaar geleden was de onlangs overleden Henk Hietbrink de grondlegger van het Rijnlands Lyceum Sassenheim. Vorige week woensdag was het dubbel feest op de school die het predicaat ´Excellente school´ heeft verworven. Het 45-jarig jubileum werd gekoppeld aan het gereed komen van een ingrijpende renovatie.

Door Piet van Kampen

Een terecht trotste rector Annechien Verkade heette een groot aantal aanwezig hartelijk welkom. Onder hen ex-collega´s, oud-leerlingen, aannemers, collega´s uit het basisonderwijs en alle overige betrokkenen bij de school. Zij refereerde aan de oprichter Hietbrink en schetste de veranderingen in het onderwijs, de intensiteit van de verbouwing die in de kerstvakantie van 2016 begon en in de tussentijdse vakanties tot nu is gerealiseerd. "Ik ben ook de gemeente zeer erkentelijk, die haar steentje heeft bijgedragen," richtte zij lovende woorden aan wethouder Kees van Velzen die na de diverse toespraken samen met studente Femke Merks de officiële opening verrichtte.

Cultuur

"Mensen en leerlingen zijn verbonden met de school en de cultuur van de organisatie", sprak bestuurder Maarten Knoest. "Een superschool volgens Elsevier" (voor het vwo, red.). Ook was Knoest de gemeente dankbaar. "Het getuigt van een goede visie."

Metamorfose

Conrector Ilse Tacken, projectleider van de renovatie, blikte met voldoening terug op het proces en de grote veranderingen, ingegeven vanuit de visie op het onderwijs. Meer praktijkgericht, meer verschillende groepjes, meer leerpleinen, laptops door het hele gebouw, leerplekjes in de gangen. "Het was a hell of a job. Een efficiëntere indeling, heldere maar ook warme en vrolijke kleuren en meer daglicht. Een goede klimaatbeheersing, clustering, maatwerk in meubilair," zo somde zij een aantal pluspunten op.

"Het was voor mij een metamorfose toen ik hier binnen kwam," was wethouder Van Velzen positief verrast. "Teylingen is met recht trots op deze school."

ISD Bollenstreek breidt digitaal loket uit

regio n De ISD Bollenstreek (ISD) heeft met ingang van 15 maart het Digitaal loket op de website uitgebreid.

Dat betekent dat burgers uit de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen via het Digitaal loket aanvragen kunnen indienen voor méér onderdelen van de Participatiewet (PW). Het digitaal en eenvoudig indienen van een aanvraag is een wens van het dagelijks bestuur van de ISD. De nieuwe mogelijkheden voor een digitale aanvraag zijn: bijzondere bijstand voor advocaatkosten, kosten van curatele, bewindvoering en/of mentorschap, budgetbeheer, persoonsondersteunend budget en inspanningspremie. Via het Digitaal loket op de website van de ISD is het al langer mogelijk om een bezwaar, klacht of mutatie in te dienen of vakantie aan te vragen (als de burger een bijstandsuitkering ontvangt) De nieuwe formulieren bieden een aantal voordelen: de formulieren zijn eenvoudiger; het is niet nodig bewijsstukken mee te sturen; de controle vindt achteraf plaats; tijdens het invullen krijgt de aanvrager direct een melding (met uitleg waarom) als duidelijk is dat hij/zij geen recht op de vergoeding heeft en klanten met een PW-uitkering van de ISD hoeven minder gegevens in te vullen. Om gebruik te maken van het digitaal loket is een DigiD noodzakelijk. DigiD is een persoonlijke inlogcode voor de hele overheid. Naast de digitale aanvraagformulieren blijven ook de papieren aanvraagformulieren bestaan. Heeft een aanvrager ondersteuning nodig bij het invullen van de digitale formulieren? Dan kan dat bij de Snelbalie van de ISD, bij het Lokaal Loket van het Wmo Adviescentrum Noordwijkerhout, bij de bibliotheek of de gemeente. Verbetersuggesties zijn welkom via: info@isdbollenstreek.nl.

Digitaal loket gemeente altijd bereikbaar

Teylingen n Inwoners van Teylingen kunnen sinds 1 maart meer gemeentelijke producten digitaal aanvragen.

Vanuit elke willekeurige plek is het mogelijk om via de website allerlei producten en diensten te bestellen. Denk bijvoorbeeld aan een uittreksel uit de burgerlijke stand, of de aanvraag van een vergunning. Vanaf 1 maart is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een ligplaatsvergunning of evenementenvergunning aan te vragen. Wethouder Arno van Kempen: "Contact met de gemeente via het Digitale Loket betekent dat inwoners vanuit huis een aanvraag kunnen indienen op elk moment dat het hen uitkomt. Makkelijker kun je het niet hebben!"

Met de komst van het digitale loket zijn veel producten met één druk op de knop aan te vragen via de website. Moet er betaald worden dan gaat dat via iDeal. Inwoners ontvangen een bevestiging van de aanvraag via e-mail. De komende tijd blijft de gemeente de online formulieren verder ontwikkelen zodat het voor inwoners steeds makkelijker wordt om aanvragen te doen. Daarnaast blijft de gemeente ook persoonlijk diensten verlenen.

Dag van de moestuin

Teylingen n Meerlanden organiseert op vrijdag 30 maart, Goede Vrijdag, als vervolg op de Landelijke Compostdag voor de vierde keer de Dag van de Moestuin. Vanwege de vele aanvragen van de eerdere jaren kunnen volkstuincomplexen en buurtmoestuinen uit de regio ook dit jaar gratis MeerCompost laten bezorgen. Deze natuurlijke bodemverbeteraar wordt in de Groene Energiefabriek van Meerlanden gemaakt van organisch keuken- en tuinafval (GFT) dat ingezameld wordt bij huishoudens en bedrijven in de regio.

Moestuinders die in aanmerking willen komen voor maximaal 5 m3 MeerCompost kunnen een e-mail sturen naar moestuinendag@meerlanden.nl. In de e-mail zetten ze de naam van het complex of buurtinitiatief, contactpersoon, het bezorgadres en de gewenste hoeveelheid compost. Maximaal twintig initiatieven komen in aanmerking voor de gratis MeerCompost, op volgorde van aanmelding.

Nieuwe straat, nieuwe boom

Leerlingen van groep 8 helpen wethouder Van Velzen met het planten van de boom. De uitgenodigde bewoners uit de Antoniuslaan en de Parkstaete kijken toe. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Leerlingen van groep acht van basisschool de Rank hebben op vrijdag 16 maart vijf nieuwe bomen aan de Antoniuslaan geplant in het kader van Boomfeestdag.

De straat lag sinds augustus vorig jaar open vanwege de herinrichting. Daarbij zijn de grote sequoia's verwijderd. De bomen zorgde voor veel overlast. Vervolgens is het plein voor de Rank opnieuw ingericht en is er nieuwe bestrating aangebracht in de Antoniuslaan, Dr. de Visserlaan en Menneweg.

De leerlingen hebben vier valse christusdoorns en een grote rode beukenboom voor de school geplant. Ook ging een tijdscapsule de grond in, met daarin een klassenfoto, geld, een pen een briefje met de datum. Bij de volgende herinrichting - over alle hele lange tijd, is dan meteen duidelijk wie de bomen hebben geplant.

Biebboeken in de verkoop

Warmond n De bibliotheek van Warmond (Herenweg 80) heeft het assortiment weer ververst. Verouderde en licht beschadigde boeken, van thrillers tot jeugdboeken, zijn opgespaard en worden vanaf zaterdag 24 maart verkocht tijdens openingsuren. De boeken kosten 50 eurocent per stuk, vijf boeken voor 2 euro. Voor vijf afgeschreven tijdschriften geldt een prijs van 1 euro.

Duurzaam ondernemen wordt beloond met Duurzaamheidsprijs

De vier finalisten en de winnaar van de publieksprijs. | Foto: Piet van Kampen Foto: Marieke Voorn

regio n Duurzaam ondernemen lijkt een modewoord, een trend. Trends zijn tijdelijk, maar duurzaam ondernemen is gericht op de toekomst. Ondernemers die dit hoog in het vaandel hebben staan en er daadwerkelijk naar handelen worden door de overheid gestimuleerd en beloond.

Door Piet van Kampen

Vorige week donderdag waren de negen genomineerde ondernemers voor de Duurzaamheidsprijs Duin- en Bollenstreek aanwezig in het gemeentehuis van Katwijk. Zij maakten kans op een plek bij de laatste vier en plaatsten zich daarmee voor de finale van 10 oktober. Veel collega-ondernemers waren bij de bijeenkomst om hen te steunen.

Bedrijfsleven

De prijs werd op initiatief van een aantal gemeenten in de Duin- en Bollenstreek in 2008 in het leven geroepen. Gastheer Jacco Knape, wethouder van de gemeente Katwijk, heette de vele aanwezigen welkom en benadrukte in zijn openingswoord dat het belangrijk is om innovatief en duurzaam ondernemen door te geven aan de volgende generatie.

Collega-wethouder Arno van Kempen ging er dieper op in "We hebben elkaar nodig, de gemeente en de ondernemers. Met de kennis en kunde van beide partijen kunnen er stappen worden gemaakt". Met gepaste trots meldde hij dat Teylingen landelijk al hoog scoort als Fairtrade gemeente. Hij maakte een stapje terug in de tijd. "In de jaren '80/90' werden de gemeenten door de overheid geconfronteerd met een stimuleringsregeling voor een beter milieu. Dat was fase 1. Nu zijn we in fase 2 beland en komt duurzaamheid op de eerste plaats. Daarin is een grotere rol voor het bedrijfsleven weggelegd. Er zijn nieuwe kansen. Ook in Teylingen zijn er stappen gemaakt met het aanbrengen van vele duizenden zonnepanelen bij bedrijven en woningen". Overigens werd wel duidelijk dat duurzaamheid en milieubewust ondernemen aan elkaar gelinkt blijven.

Nominaties

De jury heeft in de afgelopen periode 23 bedrijven beoordeeld en hiervan zijn er 9 genomineerd. De woordvoerders van deze bedrijven mochten allen een presentatie over hun bedrijf verzorgen en uiteindelijk bleven er vier bedrijven over die naar de finale op 10 oktober gaan. De aanwezigen konden na de presentaties hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. De finalisten zijn: Bollenstreek Hout (Lisse), Dutch Tulips Wodka (Katwijk), Kievit biologische groente (Katwijk) en Bloembollenbedrijf Van der Slot (Voorhout). De publieksprijs ging naar Indoorvolkstuin uit Rijnsburg.

Op de foto v.l.n.r. Joris Putman (Dutch Tulips Wodka), Hans van Dalen (presentator), Sebastiaan Bos (Kievit), Ted Wiegman (Bollenstreek Hout), Gerardo van Egmond (Indoorvolkstuin) en John van der Slot (Bloembollenbedrijf Van der Slot).

Eerste steen voor Gastenhuis Warmond

Foto: pr./Marnix

Warmond n Wethouders Bas Brekelmans en Arno van Kempen hebben vorige week woensdag de de transformatie van St. Liduina tot Het Gastenhuis Warmond officieel ingeluid.

Wethouder Arno van Kempen sprak alle genodigden toe. Hij vertelde over een man die hem in de supermarkt aansprak. "'Kan ik hier nog wonen als ik oud word?' vroeg de man mij. Dat moment is me altijd bijgebleven." Bij meer Warmonders leeft deze vraag. Zij hebben het gevoel dat er op dit moment geen plek meer is om in hun eigen dorp veilig oud te worden. De gemeente heeft zich dan ook hard gemaakt voor de herbestemming van St. Liduina tot Het Gastenhuis. Het pand zal de mooie symmetrische vorm weer terugkrijgen en naar verwachting rond de jaarwisseling worden opgeleverd.

Dementie

Het Gastenhuis biedt een kleinschalig thuis aan mensen met dementie die niet langer zelfstandig kunnen wonen.

In St.Liduina worden twee vestigingen gerealiseerd, met respectievelijk 18 en 20 appartementen. In totaal zijn daarvan vier geschikt voor bewoning door echtparen. Het eerste Gastenhuis werd eind 2016 geopend in Dordrecht. In juli wordt naar verwachting de vijfde vestiging geopend. Eind dit jaar is Warmond aan de beurt. In december 2019 staat de teller naar verwachting op twaalf vestigingen. Op dit moment zijn er in totaal 25 locaties, al dan niet achter de schermen, in ontwikkeling.

Sociëteit

Naast de bewoners van de appartementen, zijn ook mensen die nog thuis wonen van harte welkom in de sociëteit. Zorg aan huis zal worden opgestart indien daar in de omgeving behoefte aan is. In de zorg wordt nauw samengewerkt met mantelzorgers, de bestaande sociale netwerken van de gasten en met de lokale middenstand.

Inwonend zorgechtpaar

Elk Gastenhuis wordt geleid door een inwonend zorg(echt)paar dat zelf ook sociale verankering zoekt in de wijk en gemeente. In Warmond zijn dit Peter Hulsen en Petra Luttekes. Zij zullen er voor zorgen dat het Gastenhuis echt deel gaat uitmaken van de wijk, en hun gasten een rol kunnen blijven spelen in de maatschappij. Op deze wijze kunnen zij hun gasten een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven bieden.

Peter Hulsen en Petra Luttekes (rechts op de foto) legden samen met wethouder Brekelmans symbolisch de eerste steen. Links staan initiatiefnemers Annemieke Bambach en Clasien Schakenraad. | Foto: pr./ Marnix Schmidt

Kinderen via Voedselbank naar Katprinses

Sassenheim n Toneelvereniging Pankras speelt op zaterdag 24 maart de familievoorstelling Katprinses voor kinderen vanaf 4 jaar. Omdat Pankras vindt dat het voor alle kinderen mogelijk moet zijn om eens naar het theater te gaan, doneert de vereniging een deel van de kaarten aan de Voedselbank.

Alle gezinnen met kinderen die gebruik maken van de Voedselbank Teylingen krijgen via de organisatie kaarten om naar Katprinses te komen kijken. Het verhaal gaat over de hebzuchtige prinses Eleanore, die de kat van de boze Bosheks wil hebben. Ze gelooft dat dit beest over toverkracht beschikt. De Koning en zijn nar Troel gaan het bos in om de goede Magiër Morton over te halen de kat te vangen. Dit lukt weliswaar, maar de Prinses verandert daarbij zelf in een kat en de heks wordt haar baasje. De Koning, de Nar en de Magiër proberen elk Eleanore te bevrijden, verdwalen in het betoverde bos en raken om beurten zelf ook in de macht van de Heks. De voorstelling is een mooie gelegenheid voor (groot)ouders om samen met (klein)kinderen een leuke middag te beleven.

De voorstelling begint om 15.00 uur in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Kaarten zijn een half uur van tevoren te koop aan de deur of bij Primera Sassenheim (Hoofdstraat 208).

Pannenkoekenfestijn

Bas Brekelmans en Hans Biesheuvel. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n Pannenkoeken klaar, smullen maar! Op vrijdag 16 maart was het Nationale Pannenkoekendag, waarbij leerlingen van basisscholen mensen uit hun omgeving trakteren op een overheerlijk pannenkoekje.

Bij basisschool de Springplank in Sassenheim werd het een echte schoolactiviteit. De kinderen van groep 7 en 8 hebben de pannenkoeken gebakken. De leerlingen van groep 6 hebben de pannenkoeken uitgeserveerd en de leerlingen van groep 5 hebben de uitnodigingen gemaakt. In totaal waren er negen ouderen uit de Buurtkamer, die in de school is gevestigd, vertelt Henk Spook, adjunct-directeur van de Springplank. "De actie is opgezet door school in samenspraak met Bep Kaptijn, de coördinator van de Buurtkamer. We hebben al jaren een goed contact. Kinderen en ouderen brengen regelmatig een bezoek aan elkaar. We nodigen de deelnemers uit voor bijvoorbeeld de Spring-er-eens-in-show, of de eindmusical van groep acht".

Bezoekers van Buurtkamer worden door leerlingen van de Springplank getrakteerd op pannenkoeken. | Foto: pr. Foto: pr.
Foto: pr.

Ook bij basisschool De Rank (foto onder) zijn de leerlingen druk met pannenkoeken bakken. Het is een hele stapel geworden. In totaal 70 pannenkoeken komen er uit de pannen, gebakken met een beetje hulp van de moeders en de ouderraad. Zo'n groot aantal is niet voor niets; maar liefst negentien ouderen die in de directe omgeving van de school wonen, hebben de uitnodiging aangenomen om een pannenkoekje mee te eten. Groep zes van meester Gert heeft van de aula een gezellig restaurant gemaakt waar de gasten kunnen aanschuiven. Nadat iedereen voldoende heeft gehad, wordt er nog een rondleiding gegeven en gaan de voetjes en stenen (tijdens het sjoelen) van de vloer.

Lekker samen pannenkoeken eten en aandacht voor elkaar, daar draait het om tijdens Nationale Pannenkoekdag. Tijdens de twaalfde editie bakken meer dan 17.000 leerlingen van 258 scholen in Zuid-Holland voor zo'n 14.400 ouderen stapels pannenkoeken. In Sassenheim deden verder de basisscholen de Overplaats en het Bolwerk mee. In Voorhout bakte ook de Antoniusschool pannenkoeken.

Bij de Springplank zijn ze blij dat ze hebben meegedaan, besluit Spook. "Een goede buur is beter dan een verre vriend. Eén van onze kernwaarden is zorgzaamheid. Zorgzaam voor mensen in je directe omgeving. Dat past binnen Nationale Pannenkoekendag. Daarnaast draait het ook om vertrouwen en respect. Vertrouwen op elkaar, met bakken, de tafels dekken, pannenkoeken uitdelen. En natuurlijk respect voor de mensen die onze school bezoeken."

Het personeel van De Engel is klaar voor de caféweek, met de opening van de vernieuwde zaal. | Foto: Venice Guijt Foto: Venice Guijt

zakelijk/uitgaan n Restaurant de Engel is al een jaren een begrip in de Bollenstreek. Al meer dan vijftien jaar is de derde generatie Juffermans trotse eigenaar van dit bedrijf. De afgelopen jaren hebben zij veel verbouwd, opnieuw ingericht en uitgebreid (onder andere elf hotelkamers). Suzanne Juffermans: "De Dever- en Keukenhofzaal wordt geheel opnieuw ingericht en gerestyled volgens de laatste trends. Op deze manier zijn we klaar voor de toekomst en hopen vele nieuwe en vaste gasten te mogen verwelkomen." Zondag 25 maart van 16.00 tot 18.00 uur is, tijdens de caféweek, de opening van de vernieuwde zaal en open huis. Gasten kunnen een kijkje nemen en een rondleiding krijgen door het gehele bedrijf. Uiteraard onder het genot van een drankje en een hapje van het huis. Ook de menukaart is weer aangepast aan het seizoen en staat vol nieuwe gerechten. En er is meer te doen bij De Engel: vrijdag 23 maart is de inmiddels traditionele vrimibo met tapas en zaterdag 24 maart staat er onbeperkt spareribs/slibtongen op het menu. In het café speelt aansluitend live muziek.

Ondernemersmanifest

Regio n Tot de gemeenteraadsverkiezingen is Ondernemend Nederland (ONL) voorman Hans Biesheuvel op pad om het Ondernemersmanifest te overhandigen aan lokale politici, wethouders en burgemeesters. Woensdagmiddag 14 maart ontving wethouder Bas Brekelmans het manifest.

Brekelmans is onder andere verantwoordelijk voor de portefeuille economie binnen Teylingen en is daarnaast als de 'coördinerende wethouder' voor de Economische Agenda Duin- & Bollenstreek (EADB) en de Economic Board ook een belangrijk aanspreekpunt voor de zes bollengemeenten, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom, Lisse en Teylingen. In het Ondernemersmanifest staan twintig praktische handvatten voor de lokale politiek om lokaal meer bedrijvigheid, werkgelegenheid en levendigheid te creëren tussen de gemeente en haar ondernemers. ONL voor Ondernemers is dé ondernemersorganisatie van Nederland en heeft maar één belang: de stem van de ondernemers te laten horen. Dit betekent dat ondernemers de agenda bepalen en waarna ONL actie onderneemt.

Passieconcert

Sassenheim n Het Passieconcert is op zondag 25 maart in de Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 188). Op deze Palmzondag begint de zogenoemde Goede of Stille Week, waarin christenen in de hele wereld stilstaan bij het lijden en sterven van Jezus. Het Passieconcert wil de bezoeker aan dit concert voorbereiden op deze week middels koralen uit de Mattheüs Passion, afgewisseld met verklarende meditatieve teksten, instrumentale muziek en samenzang. Een projectkoor heeft de afgelopen weken de liederen ingestudeerd. Het Passieconcert begint om 20.00 uur en duurt tot 21.00 uur. De toegang is gratis.

Na twaalf jaar afscheid van de politiek

Elsbeth Koek, Marlies Volten en Rosemarie Keijzer. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Teylingen n De dames hebben allen drie perioden in de raad gezeten en eentje zelfs iets meer. Na de verkiezingen verlaten deze huidige fractievoorzitters de politiek in Teylingen. De drie fractievoorzitters, Rose Marie Keijzer (D66), Marlies Volten (VVD) en Elsbeth Koek (PvdA), hangen hun politieke harpen aan de wilgen.

Door Nico Kuyt

Bij de geboorte van Teylingen in 2006 traden zowel, Koek, Volten als Keijzer (op de foto, van links naar rechts) aan. Volten was al eerder raadslid in de toen nog onafhankelijke gemeente Sassenheim.

Waarom zijn jullie destijds raadslid geworden?

Keijzer (D66): „Ik ben vanaf mijn achttiende politiek actief omdat ik altijd al vond dat dingen voor de mensen en in de maatschappij anders en beter konden. Daar paste een raadslidmaatschap ook in, en dat heb ik dus de laatste twaalf jaar ook gedaan."

Volten (VVD): „Toen ik startte in de raad van Sassenheim hadden wij nog kleine kinderen en daarom maakten we gebruik van kinderopvang, het basisonderwijs enzovoorts en dacht ik dat ik daarom kon bijdragen aan de beraadslagingen in de raad. In die raad zaten weinig raadsleden die vergelijkbaar gebruik maakten van dergelijke voorzieningen. Ik vind het belangrijk dat er diversiteit is in perspectieven bij besluitvorming; in leeftijd, geslacht en zo. Dat maakt dat besluiten beter worden afgewogen."

Koek (PvdA): „Om iets bij te dragen aan de gemeenschap waar mijn thuis is."

Wat hebben jullie leuk gevonden aan het raadswerk?

Keijzer: „Het leuke van het raadswerk is dat je echt iets voor mensen kunt betekenen en dat je er enorm veel van leert omdat je met van alles en nog wat in aanraking komt. Ook heb je heel veel contact met de meest uiteenlopende mensen. Feeling houden met wat er speelt en leeft in Teylingen en omgeving, is van het grootste belang."

Volten: „"Betrokkenheid bij wat er speelt in de dorpen. De verscheidenheid aan vraagstukken."

Koek: „De inhoudelijke onderwerpen die met name de laatste jaren op de agenda staan; de veranderingen in de zorg. Het zijn echte PvdA-onderwerpen en door dit echt goed aan te pakken maken we als gemeente het (positieve) verschil bij mensen in Teylingen. Daarnaast vind ik het contact met inwoners en ondernemers ook belangrijk. Er is niets zo leuk als iemand vol trots horen vertellen over zijn droom, bedrijf en/of wensen voor Teylingen."

Er waren vast ook wat minder leuke dingen rond het raadswerk?

Keijzer: "Door de grote werkdruk heb je nauwelijks tijd om daar invulling aan te geven en dat is erg jammer. De overheid legt veel bij de gemeenten neer, dat is prima, maar ze vergeten daarbij wel dat ze raadsleden zwaarder gaan belasten. En die moeten het wel hebben van hun vrije uurtjes om dit werk te doen. Raadswerk kost veel tijd als je het goed wilt doen. Gemiddeld voor mij ongeveer zestien uur per week. Dat is dan wel inclusief de contacten met inwoners en de partijachterban. Vier avonden in de week en een dagdeel in het weekend.

Het was te combineren met mijn werk, omdat ik eigen baas ben en zelf mijn tijd indeel. Ik had daarnaast de mazzel dat mijn partner veel van huis is waardoor ik in de avonduren thuis weinig verplichtingen heb en mij dus volop op het raadswerk kon storten."

Ook Volten geeft het aan: „Lastig soms de belasting in tijd."

Koek: „Wat minder leuk was: ik ben geen geduldig mens; sommige debatten duurden mij echt te lang."

Vijftien uur per week; als je dingen goed wilt doen, dan moet je er tijd in steken.

Is er in de jaren veel veranderd in het raadswerk?

Volten: „Ja, elke gemeenteraad heeft andere sfeer en gewoontes. En de laatste jaren zijn alle zaken rondom het sociaal domein complexer geworden."

Koek: „Is er in de jaren veel veranderd in het raadswerk? Ja, de inhoud is ingewikkelder geworden onder andere door de veranderingen in de zorg. Daarnaast verharden politieke opvattingen en dat werd prominent tijdens de gesprekken over de opvang van statushouders. En jij van de PvdA zorgt ervoor dat.... De rest kan iedereen zelf invullen en de toon ook. Overigens waren dat ook de tijden waarop het beste in Teylingen naar voren kwam!"

Wat weten mensen niet over het raadswerk?

Volten : "Hoe dichtbij dat eigenlijk is. Voor veel mensen lijken de afstanden groot, terwijl dat echt niet het geval is. Want raadsleden zijn heel normale mensen zijn die daarnaast ook 'gewoon' een baan hebben. Gewone mannen en vrouwen die toevallig bij politiek betrokken zijn geraakt en die je gewoon in de Albert Heijn of op het sportveld aantreft."

Koek: "De gemeente gaat over heel veel onderwerpen; van huisvesting tot afvalscheiding en van jeugdhulp (ook via de huisarts) tot de aanleg van wegen en riolering."

Moeten er er meer vrouwen in de raad?

Keijzer: „Ja, dat moeten er veel meer worden, maar dat geldt niet alleen voor vrouwen. De raad zou een afspiegeling van de bevolking moeten zijn en is dat dus niet."

Volten: „Zeker, verdeling man vrouw zou 50-50 moeten zijn. Dat geldt wat mij betreft ook voor verschillende leeftijden, ook daarvoor geldt dat verschillende generaties vertegenwoordigd zouden moeten zijn."

Koek: „Mensen in Teylingen moeten zich vertegenwoordigd voelen en dat is niet alleen bij witte mannen van middelbare leeftijd, als ik voor mezelf spreek."

Hoeveel tijd kost het raadswerk per week?

Volten: "Heel vaak wel uur of vijftien per week. Als je dingen goed wilt doen, dan moet je er tijd in steken."

Koek: "Tussen de twaalf en twintig uur per week."

En was dat te combineren met gezin en werk?

Volten: "Ja dat is blijkbaar gelukt."

Koek: "Zou je dit ook een man hebben gevraagd? ", retourneerde de PvdA-er de vraag aan de interviewer, die zich natuurlijk haastte dat te beamen.

Sommige debatten duurden mij echt te lang

Wat zien jullie als een van de grote overwinningen die je hebt behaald?

Volten: "Persoonlijk ben ik heel blij met station in Sassenheim/ Warmond en alles erom heen; het parkeerdek, de verbetering door een bewaakte fietsenstalling. Geeft de bereikbaarheid in de regio een enorme push. Ook de resultaten op gebied van sport vind ik positief bijvoorbeeld Sportpark Elsgeest gaat nu aangepakt worden en naar verwachting gaat het nieuwe complex van STV deze zomer open. STV was overigens het laatste onderwerp dat we bespraken in de raad van Sassenheim."

Keijzer: „Ik heb veel bereikt op het gebied van recreatie en toerisme, bijvoorbeeld de afbraak van die enorm lelijke snacktent op Tengnagel, het tegenhouden bij de provincie van een betonde vaargeul op De Kaag, het terugbrengen naar de oorspronkelijke vaarroute van de Zijlboot van James Taghavi en noem maar op. Daarnaast heb ik een grote invloed gehad op de recreatievisie, ik heb de ideeën van een heleboel organisaties gebundeld en daarmee een enorme input geleverd. Ook stond de regio hoog op mijn lijst; ik heb voor elkaar gekregen dat alle raadsleden en wethouders vanuit de streek regelmatig bij elkaar komen om zo mogelijk met één stem naar buiten te komen over duin- en bollenstreekzaken binnen Holland-Rijnland. En dat is belangrijk, samen sta je sterk. De fractie als totaliteit heeft het meest bereikt op het gebied van duurzaamheid, er ligt nu een programma van vijftig actiepunten die stuk voor stuk worden uitgevoerd. Daarnaast heeft D66 gezorgd voor een vlekkeloze implementatie van zorgtaken, die door de overheid naar de gemeenten werden overgeheveld. Onze wethouder deed dat allemaal heel stilletjes en wij stuurden met initiatieven bij. Maar het was een enorme klus die we goed voor elkaar hebben gekregen. "

Koek: „De verduurzaming van sociale huurwoningen. Door zonne-energie op te wekken, kunnen we de huurprijzen verlagen en lokale ondernemers de kans geven ervaring op te doen met deze ontwikkelingen waardoor hun concurrentiepositie in de regio versterkt. Daarnaast komt Teylingen duurzaam in 2030 rechtstreeks uit ons verkiezingsprogramma uit 2014 en dat is raadsbreed overgenomen. En het geld en aandacht om echt maatwerk te kunnen leveren door de professionals; onder andere door geld beschikbaar te stellen, zonder regels om te doen wat nodig is. Dit was in 2015, In totaal was 100.000, en het is nog niet op. Professionals gaan hier dus heel zorgvuldig mee om!"

Wat was de grootste frustratie over wat niet lukte?

Volten: "Samenwerking in de regio blijft een moeizaam verhaal. Eerst zijn we lang bezig geweest met samenwerken in de Bollen 5. Daarnaast had ik gehoopt nu al duidelijke voordelen van HLT te zien en eigenlijk is dat nog niet zo zichtbaar of merkbaar."

Koek: "Daar hoef ik niet lang over na te denken; dat is het ondernemersfonds. Ik vind het nog steeds zonde dat dat is gestopt. Ik erger me nu dan ook mateloos aan de initiatieven van CDA; krokodillentranen over het belang van de citymanager, en VVD en Trilokaal om met de ondernemers in gesprek te gaan. In mijn optiek hebben zij zich laten leiden door een kleine, krachtige groep en daarmee kansen voor alle ondernemers hebben afgenomen. De PvdA heeft hier altijd een helder standpunt in gehad en dat hebben we nog steeds. Sommige vraagstukken zijn te groot om alleen als overheid of bedrijfsleven aan te pakken. Het helpt om samen budget te hebben om innovatie te ondersteunen samen met maatschappelijke organisaties als onderwijs en onze verenigingen. Ik kan me er nog kwaad om maken!"

Keijzer: "Mijn grootste frustratie is de traagheid van processen. Je vindt als raad dat er iets moet gebeuren en dan duurt het nog jaren en jaren voordat er echt iets gebeurt. Als ik naar onderwerpen kijk, is mijn grootste frustratie de manier waarop de raad het tuincentrum naar de prullenbak verwees. Dat gebeurde op basis van een visie en concurrentieoverwegingen in plaats van op basis van het bestemmingsplan: een politieke doodzonde. Daarnaast het noodgedwongen afschieten van het ondernemersfonds: wat een blamage voor zowel de ondernemers als de politiek en wat jammer voor het dorp Warmond waar het ondernemersfonds wél succesvol was."

Straks bepaal ik mijn eigen agenda

Hebben jullie drie elkaar eens goed dwars en in de wielen gezeten?

Volten: "Op verschillende onderwerpen, de laatste jaren regelmatig over sturing en geld in het sociaal domein. Maar ook afval is zo'n onderwerp waarbij voor de VVD gebruiksvriendelijkheid van het systeem van belang is en dat dit net zo belangrijk is als duurzaamheidsdoelstellingen."

Koek: "Het ondernemersfonds bijvoorbeeld, maar ook op het vlak van duurzaamheid hebben we in de raad veel discussie gehad. Zonder PvdA had D66 niets van hun ambities waar kunnen maken."

Wat gaan jullie doen in de vrije tijd?

Keijzer: „Die is allang weer bezet. Ik ga weer gewoon 'meer eigen baas zijn' en andere vrijwilligersklussen doen. Maar straks bepaal ik wel zelf mijn agenda en wordt ik niet meer geleefd door de raadsagenda. Dat wilde ik graag omdat ik inmiddels 65 ben. Ik doe veel, maar ik bepaal voortaan zelf wanneer en hoe, snap je."

Volten: „ Ik heb nog geen idee, maar ik ben wel alvast meer gaan werken en verder ga ik het wel zien."

Koek: "Ik weet niet of er veel tijd vrijkomt. Ik heb een drukke baan en zit in twee Raden van Toezicht op het gebied van onderwijs. Ik kan niet zo goed stilzitten."

n Bokken schenken 750 euro aan stichting Hartekind

Bob van der Wal en Jan Pieter Bok overhandigden de cheque aan Esther van Beelen van stichting Hartekind. | Foto: pr.

Voorhout n Penningmeester Bob van der Wal en secretaris Jan Pieter Bok van carnavalsvereniging de Bokken overhandigden op 15 maart een cheque ter waarde van 750 euro aan Esther van Beelen, medewerkster van Stichting Hartekind. Het geld was ingezameld door de Bokken gedurende de viering van carnaval 2018.

Elk jaar laten de Bokken hun sociale gezicht zien door een bloemetje, een fruitmand en fijn gesprek te brengen naar ouderen, zieken en mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit jaar steunde de carnavalsvereniging stichting Hartekind.

Dagelijks worden er in Nederland vier kinderen geboren met een hartafwijking. Dagelijks krijgen er drie kinderen een openhartoperatie om te kunnen overleven en helaas overlijdt er in Nederland nog elke twee dagen een kind aan de gevolgen van een hartafwijking. Stichting Hartekind wil door middel van het financieren van wetenschappelijk onderzoek de overlevingskansen en dagelijkse kwaliteit van leven van deze 25.000 hartekinderen verbeteren, zodat ze gewoon kind kunnen zijn, met als motto: "Kind zijn, hart nodig!"

Het werk van de stichting sluit nauw aan bij de gedachten van de carnaval: Iedereen heeft recht op een lach, feest en even een moment om de zorgen te vergeten. Of zoals Stichting Hartekind het verwoord: 'Kinderen met een hartafwijking hebben recht op een gezond leven, overleven is niet genoeg!'

Achtbaan naar de manage

Foto: pr.

Voorhout n In het kader van het project Beestenbende op basisschool de Achtbaan bezochten de kinderen van groep drie van de Distelweg vorige week vrijdag Stal Jasper in Beinsdorp. De leerlingen leren in de klas over dieren verzorgen en dus mocht er ook gepoetst worden. Lieve, brave pony's waarbij de kinderen hun hart konden ophalen met rossen, kammen en vertroetelen. Ook het rijden van de pony's mocht niet ontbreken, het hoogtepunt van de ochtend. Nadat alle kinderen nog even lekker door het stro gerold hadden in de stro-disco was het weer tijd om naar school te gaan.

Koppel sjoelen

Foto: pr.

Voorhout n Sjoelgilde de Blije Schijf begint een vast plekje in de Voorhoutse samenleving te krijgen. Op vrijdag 16 maart was het zesde toernooi, voor de eerste keer een wedstrijd voor koppels. In totaal 64 deelnemers, verdeeld over 32 koppels, streden om de eer. Na de poule- fase en knock-out rondes waren de winnaars bekend. Ferry van der Vlugt en Sjaak van Leeuwen wonnen het toernooi. Carola van der Plas en Natascha Kortekaas waren de beste in de verliezers finale.

Op naar de Keukenhof!

Teylingen n De voorgaande zes jaar kregen bewoners van Marienhaven in totaal tien lentepassen die recht geven op een seizoen lang toegang tot de Keukenhof. Omdat de bewoners sinds vorig jaar zijn verhuisd naar de woonzorgcentra Gerto, Bolero (allebei in Voorhout) en Bernardus (in Sassenheim) zijn de passen dit keer verdeeld. Vorige week was de uitreiking door Michelle van Bohemen van de Rabobank (foto). De bank financiert de lentepassen via het Coöperatiefonds. De bewoners kunnen ook dit jaar weer met gebruik maken van de speciale bus. Aanmelden kan bij initiatiefnemer Chris van Rooijen: chrisvanrooijen@hotmail.com.

Op pad met...

Foto: pr.

Teylingen n In de serie 'Op pad met het CDA' is dit waarschijnlijk de laatste aflevering, gezien de gemeenteraadsverkiezingen die vandaag, woensdag 21 maart, worden gehouden. Het CDA bezocht de afgelopen weken clubs, verenigingen, instellingen en bedrijven. Ook KBO Teylingen kon rekenen op een bezoekje, tijdens de algemene ledenvergadering van ouderenorganisatie KBO afdeling Warmond. Doel van het bezoek was kennismaken en kijken wat KBO zoal doet. Ook nam de KBO na vijftien jaar afscheid van penningmeester Martin Bergman.

week in beeld

Speeltuin Bijdorp weer open

Sassenheim n Ook speeltuinvereniging Bijdorp aan de Krelagehove opent op zaterdag 31 maart weer het hek. Ook hier kunnen de kinderen om 11.00 uur paaseieren zoeken. Tot en met 15.00 uur zijn allerlei activiteiten. Anne van der Deijl van de Toverkist komt de kinderen de hele dag schminken. De medewerkers van Kinderdagverblijf Het Eikenbos uit Sassenheim zijn ook aanwezig en geven de kinderen een glittertatoeage. Op de achtergrond draait DJ-DJEFF uit Hillegom muziek voor jong en oud.

De speeltuin is vanaf dinsdag 3 april elke middag open, mits er vrijwilligers beschikbaar zijn en de weersomstandigheden goed zijn. Maandag tot vrijdag open van 15.30 tot 17.00 uur en op woensdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur. In alle vakanties is het voornemen om elke middag open te zijn van 13.30 uur tot 17.00 uur. Bijdorp kan nog gastouders gebruiken. Neem hiervoor contact op met Connie Koppier, de gastoudercoördinator van Bijdorp, via gastouder@bijdorp.com. Andere info staat op www.bijdorp.com.

Golfen voor Kenia

regio n In het kader van de vastenactie van de parochie Sint Maarten wordt op zaterdag 24 maart een golfwedstrijd georganiseerd op de Golfbaan Tespelduyn in Noordwijkerhout. De opbrengst van de vastenactie is dit jaar voor de aanschaf van een tweedehandse schoolbus in het Keniaanse Oyugis.

Het Oyugis Integrated Project is in 1996 gestart door de Fraters van Tilburg. Vanaf 2014 levert de parochie Sint Maarten ieder jaar een bijdrage.

Alle golfliefhebbers zijn uitgenodigd voor de 24ste. Wel zijn een baanpermissie Tespelduyn of HCP54 nodig. Er is een mooie trofee voor de winnaar. De kosten zijn 27,50 euro per persoon, leden van de golfclub Tespelduyn betalen 10 euro. De wedstrijd begint om 9.30 uur, deelnemers worden verzocht voor 9.00 uur aanwezig te zijn. Aanmelden kan via www.parochiesintmaarten.nl, klik op vastenactie. Inlichtingen: Jacques Duindam, tel. 0252-375328.

Glasobjecten van viroloog in Het Oude Raadhuis

Een glasobject van Fons Uytdehaag. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Annelies Landsman en Fons Uytdehaag exposeren vanaf woensdag 21 maart tot en met zondag 22 april in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling is op zaterdag 24 maart om 15.00 uur.

Sinds haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1999-2004) exposeert Annelies Landsman een aantal keren per jaar. Vanaf 2006 is zij kunstenaar lid van Pulchri Studio in Den Haag. Haar schilderijen kenmerken zich door een bevreemdende realistische beeldtaal, kenmerkend hierin zijn architectonische vormen, emotionele leegte en soms een gevoel van dreiging. Ze exposeert een deel van haar, nog niet voltooide, nieuwe serie 'Op reis van het donker naar het licht' en een aantal werken uit vroegere series

Na zijn pensionering eind 2011 begon viroloog Fons Uytdehaag (1946) met het maken van glasobjecten. Hij is een autodidact die de ambachtelijke kennis vergaarde en nog steeds verkrijgt via workshops en het volgen van stages. De 'scheppende kracht van de natuur' vormt de bron van zijn inspiratie. Door het gebruik van metaalstructuren probeert hij de beweging van het hete glas te sturen –het is als het ware een dialoog tussen glas en metaal- terwijl de kleuren die hij toevoegt deze beweging en de uiteindelijke vormen accentueren en de emotie vertalen. Zijn huidige werken zijn kleurige organische objecten waarvan hij hoopt dat de toeschouwer er de ziel in herkent, die hij probeerde erin te leggen.

Het Oude Raadhuis (Dorpsstraat 26) is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Vogels in De Pomp

Warmond n Het thema 'Vogels' staat vanaf donderdag 22 maart centraal in Galerie de Pomp. Met acht deelnemers in de galerie en nog eens drie in de tuin is het een grote expositie. De officiele opening is op zondag 25 maart om 16.30 uur door schrijver Dick de Vos, van de Partij voor de Dieren in Leiden.

Roelof Janssens exposeert foto's in Galerie de Pomp. Hij is op latere leeftijd gaan fotograferen. Janssens is sinds zijn kinderjaren geïnteresseerd in de natuur en het spreekt dan ook vanzelf dat hij daar zijn inspiratie in vindt. Behalve in Nederland fotografeert hij regelmatig in andere landen, met name in West-Europa, het nabije Oosten en zuidelijk Afrika. Opnamen van Janssens zijn gepubliceerd in enkele tijdschriften en boeken. Hij heeft een grote belangstelling voor planten en paddenstoelen maar dieren mijdt hij niet. Het bewijs hiervan kan worden gevonden in de genoemde tentoonstelling waar alleen afbeeldingen van in Nederland voorkomende vogels worden getoond.

Andere exposanten zijn Sander ten Napel (olieverf), Willem Souverijn (olieverf), Annemarie Brongers (acryl), Anne-Margot van Eijck (mozaïek), Bea Knijf (edelsmid), Déborah de Jong (keramiek), Letty Vreeken (hout/keramiek), Ineke Schippers-de Smit (keramiek), Nettie Rumping (keramiek) en Helga Knoll (keramiek). De expositie is te zien tot 25 april.

De expositie in De Pomp (Dorpsstraat 38) is gratis te bezoeken op woensdag, donderdag en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag vanaf 11.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Welkom Grutto-excursie

Warmond n De vaarexcursie Welkom Grutto is op zondag 25 maart. Verzamelen om 10.00 uur bij het Natuur Ontdekking Centrum op Koudenhoorn (NOCK).

Nu de kou definitief is verdreven uit onze contreien en de bermen weer kleur krijgen dankzij krokussen en narcissen, lijkt eindelijk de lente voor de deur te staan. En met de terugkeer van de lentevogel bij uitstek, de grutto, weet je zeker dat een nieuw seizoen is aangebroken. Na een energieverslindende tocht van duizenden kilometers keren zij uitgehongerd terug uit Spanje en Afrika om na een korte periode van opvetten hier in onze polders te gaan broeden. Maart is een leuke maand om de natuur in te trekken omdat niet alleen de zomergasten terug keren maar ook de overwinteraars zoals smienten nog niet weg zijn. Ze zijn zich nog volop aan het voorbereiden alvorens te vertrekken voor de reis naar hun broedgebieden in Siberië. Maar ook andere wintergasten zoals de grote zilverreigers kieviten, futen, meeuwen-, eenden- en ganzensoorten houden zich nog even op in onze polders.

Na een korte introductie door de ervaren IVN gids Lex Burgel stappen de deelnemers aan het boord van een koeienschuit om met eigen ogen de eerste nieuwkomers en laatste wintergasten te aanschouwen. Om ongeveer 12.00 uur zijn ze weer terug bij het centrum. De kosten bedragen 5 euro. Vanwege het beperkt aantal plekken, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dat kan via info@koudenhoornontdekken.nl.

Passieconcert Groene Kerk

Oegstgeest n Het jaarlijkse Passieconcert in de Groene Kerk Oegstgeest is op zondag 25 maart en wordt verzorgd door Kamerkoor Musica Sacra. Het concert staat onder leiding van Hans Jansen, kerkmusicus en voormalig cantor van de Kloosterkerk in Den Haag, medewerking wordt verleend door vier instrumentalisten.

Het programma op Palmzondag bestaat uit Passie-motetten van onder andere Clemens non Papa en Heinrich Schütz en het door Hans Jansen in 2014 gecomponeerde Stabat Mater. Ook wordt op het orgel een aantal werken van Johann Christian Kittel, Bach-leerling, ten gehore gebracht.

Het Stabat Mater is één van de beroemdste middeleeuwse gedichten over het verdriet van de Moeder Gods om haar gekruisigde zoon. Diverse componisten hebben het getoonzet: het bekendste Stabat Mater is dat van Giovanni Battista Pergolesi.

Componist Hans Jansen volgt de tekst van het gedicht op de voet. De instrumentatie heeft direct betrekking op de expressie van de tekst: de 'weemoedige' althobo, de lage klank van de cello en de pijn in de hoge vioolpartij. Het orgel verbindt koor en de andere instrumenten.

Het concert in de Groene Kerk (Haarlemmerstraatweg 6) begint om 15.00 uur. De toegang is gratis, collecte bij de uitgang ter bestrijding van de onkosten.

'Waar verstoppen we het lijk' in Cheers!

Er komen vreemde gasten logeren in pension Lust en Leven. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Toneelvereniging Cultuur Verheft speelt in april zes keer de voorstelling 'Waar verstoppen we het lijk'. Een vrolijk en spannend spel, geschreven door Peter van den Bijlaardt.

Stel je voor, je (Mirjam) erft een mooi groot huis. Met behulp van je beste vriend (Sjors) maak je er een pension van met de naam Lust en Leven. Hiermee komt een droom van je uit. Dan komen de gasten. De een nog meer bijzonder dan de ander (Ferdinand, Betty, Frouke). De schrik slaat toe als een van de gasten het leven laat. Slechte reclame voor dit pension. Het lijk moet worden verstopt. De andere gasten mogen hier niets van weten. Er komen nog meer vreemde gasten logeren (Victor, Tamara). Het gevolg hiervan is dat er allerlei ingewikkelde, onverwachte situaties ontstaan. Als je zelfs moet vrezen voor je leven, moet je je afvragen of je het pension niet beter kunt verkopen.

Kaarten reserveren

De voorstellingen zijn op woensdag 4, vrijdag 6, zondag 8 (matinee), maandag 9, donderdag 12 en zaterdag 14 april. De uitvoeringen zijn in Cheers (Herenstraat 106) De zaal is een half uur voor aanvang open (19.30 uur of 13.30 uur). Plaatsen zijn uitsluitend 's avonds en telefonisch te reserveren. Voor plaatsen op 4, 6, en 8 april (zondag-matinee) bel met Edith Wolvers (0252-230722). Voor plaatsen op 9, 12, 14 april, een telefoontje naar Petra van der Berg (0252-347364).

Paaseieren zoeken

Sassenheim n Speeltuin DVV (Sporthoflaan) gaat op zaterdag 31 maart weer open. Om 11.00 uur kunnen de kinderen op zoek naar de verstopte eieren. Het is meteen ook de start van het speeltuinseizoen. Vanaf deze paaszaterdag is de speeltuin tot en met de herfstvakantie elke werkdag en zaterdag geopend. Meer informatie is te vinden op www.speeltuinverenigingDVV.nl.

Paasbingo

Sassenheim n Carnavalsvereniging de Saksen organiseert op zaterdag 24 maart de paasbingo in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). De zaal gaat open om 19.30 uur, de bingo start om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Onnodig verlies handbalsters Foreholte

Dana vd Vlugt-Vincenten (13) en Britt van Leijden in de verdediging. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De nacompetitie beginnen met winst, dat was het plan van Foreholte. Ondanks een goede start, liepen de handbalsters uit Voorhout tegen S.E.W. tegen een nederlaag op.

Joshua Kortekaas, trainer Johan Zagers, Myrthe Dekker en Bas Verwer. Foto: pr.

In Wognum scoorde Foreholte al binnen twintig seconde. Cirkelloopster Ramona Vink was de eerste op het scoreformulier. Het bleek geen voorbode voor de rest van de wedstrijd. Foreholte bleek een moeizame dag te hebben, vooral met het creëren van schotkansen. Vanaf de opbouw werd Marisha van der Geest gemist met haar harde schoten. Verdedigend was het iets te gemakzuchtig. De wil was er wel, maar het lukte allemaal net niet. Halverwege de eerste helft was het 8-4 en het verschil kwam nog op vijf doelpunten. Met de rust was het 14-9.

Foreholte moest in de tweede helft snel orde op zaken stellen. Verdedigend ging het beter en S.E.W. wist vaak geen antwoord hierop. De thuisclub kende scoreloze periodes van vijf tot zelfs tien minuten. In de verdediging moest S.E.W. aan de noodrem trekken, zodat er geregeld iemand een tijdstraf uit moest zitten. Toch lukte het de Voorhoutse bezoekers niet om hier van de profiteren. Door foutief afspelen, vangfouten en slappe schoten op doel, maakte Foreholte het zich onnodig moeilijk. Met nog vijf minuten te spelen werd het nog 19-16 en was er nog hoop, maar S.E.W. maakte het karwei af in een volle zaal met luidruchtige muziek en supporters. Door het 21-18 verlies nog geen punten voor Foreholte in de nacompetitie. Topscoorders bij Foreholte waren Dana vd Vlugt-Vincenten (6 goals) en Naomi Hoogervorst (4 doelpunten).

Op zaterdag 24 maart is er geen wedstrijd. Op zaterdag 31 maart in sporthal Wasbeek in Sassenheim komt het Emmense E & O op bezoek.

TOP maakt zich op voor playoffs

Sassenheim n Het lag in de lijn der verwachtingen dat TOP/SolarCompleet de wedstrijd tegen het al gedegradeerde Avanti/Flexcom uit Pijnacker zou verslaan.

Bij TOP startte Thomas Tiggelman in de basis voor de geblesseerde Nick Pikaar. Het vak met Tiggelman, Paul Anholts, Celeste Split en Barbara Brouwer had het vooral in de eerste helft lastig. Avanti speelde met veel inzet en had een heel aardig afrondingspercentage. Voor TOP was het zoeken naar de juiste tactiek en speelwijze en het moest aanvankelijk het scoringsinitiatief aan Avanti laten. Toch raakte de ploeg geen moment in paniek, daarvoor was het klassenverschil toch te groot. Paul Anholts, gekozen tot Erima Speler van de wedstrijd, was aanvallend goed op dreef en scoorde vier keer. Ook Daniel Harmzen, voor wie het laatste thuiswedstrijd was in de reguliere competitie, schoot op belangrijke moment de bal binnen. Toch was met rust het verschil nog slechts twee doelpunten: 15-13.

Na de rust ging TOP in een hogere versnelling spelen en was de wedstrijd gespeeld. Het sierde Avanti dat het de handdoek niet in de ring gooide en bleef korfballen met nog enkele mooie doelpunten als resultaat. Bij 28-21 kwam Bjarne van Wijk in het veld. Hij bekroonde zijn debuut in de hoofdmacht met het benutten van een zelfverdiende strafworp. De eindstand van 30-21 werd door Mick Snel op het scorebord gezet. Blauw Wit, vorige jaar nog de tegenstander in de finale, is dit keer de tegenstander in de playoffs. De eerste playoff-wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 24 maart om 20.00 uur in Sporthal De Korf. De return wordt de week daarna gespeeld in Amsterdam. Mocht de stand dan gelijk zijn, dan volgt nog een beslissende wedstrijd op dinsdag 3 april.

MHC Voorhout pakt belangrijk punt

MHC Voorhout komt op een 2-1 voorsprong door een treffer van Puck Waasdorp. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Het tweede gedeelte van de hockeycompetitie is van start gegaan. MHC Voorhout heeft de punten hard nodig, want de Voorhoutse speelsters willen niets liever doorstomen naar de middenmoot.

Door het onnodige verlies van vorige week tegen Catwijck bungelt MHC Voorhout aan de onderkant van de middenmoot. Geen plek waar je wil staan. Op het koude sportpark Elsgeest wilde de ploeg punten pakken tegen het Rotterdamse Ommoord. Een behoorlijke opgave, want in de eerste helft van de competitie werd nog met 5-1 verloren.

Dit keer werd het een andere wedstrijd. Beide teams begonnen sterk en gaven elkaar niets toe. In het eerste kwartier kreeg Voorhout twee honderd procent kansen. Voor open doel werden deze gemist. Aan de andere kant viel het doelpunt wel. Na 20 minuten scoorde Ommoord uit een rebound de 0-1. Het Voorhoutse team liet zich niet uit het veld slaan en met goed verzorgd spel werd Ommoord onder druk gezet. Merel Heijl zette Kirsten Bogert vrij voor de keepster. Met een fraaie beweging liet zij de keepster kansloos en Voorhout kwam op gelijke hoogte (1-1). Met deze stand ging beide teams de rust in.

Voorsprong

De tweede helft gaf hetzelfde beeld van twee teams die voor de winst strijden. Voorhout had nog al moeite met het fysieke spel van de dames uit Rotterdam, maar beide scheidsrechters hadden hier goed het oog op. Voorhout had in het eerste kwartier het overwicht en haalde een aantal strafcorners. Het rendement was nul, maar uit een scrimmage vijf minuten later scoorde Puck Waasdorp de 2-1 voorsprong.

In het laatste kwartier zette de Rotterdamse dames aan voor de gelijkmaker. Vijf minuten voor tijd maakten zij de 2-2. Op een hard diagonaal schot vanaf de cirkel was keepster Mariska van Vliet kansloos. Ommoord rook de winst en probeerde in de laatste minuten nog drie punten mee te nemen. Door goed te verdedigen en een paar goede reddingen van de Voorhoutse keepster werden de punten echter gedeeld.

Eerste keer afzwemmen volgens de nieuwe eisen

Sassenheim n De eerste kinderen staan op woensdag 21 maart in sport- en recreatiecomplex Wasbeek in de startblokken om hun zwemdiploma binnen te halen die aan de nieuwe NRZ-exameneisen voldoet. De nieuwe eisen zijn per 1 januari 2018 geïntroduceerd.

Het streven van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) is dat Nederland helemaal zwemveilig wordt op zo'n hoog mogelijk niveau. Om de vijf tot tien jaar wordt dan ook door deskundigen gekeken of er verbeteringen aan de exameneisen voor zwemdiploma's kunnen worden doorgevoerd om de kwaliteit van het zwemonderwijs te handhaven. Sinds dit jaar zijn nieuwe exameneisen opgesteld voor de Zwemdiploma's A, B en C.

Tegen verdrinking

Kinderen gaan met de nieuwe exameneisen niet ineens hele andere dingen leren. Wel ligt de nadruk op de zelfredzaamheid van de kinderen, een soort overleven in het water. Kinderen moeten laten zien dat zij zich bijvoorbeeld na een achterwaartse val in het water, kunnen oriënteren in het water en zo snel mogelijk met kleding aan zelfstandig naar de kant kunnen zwemmen. Bij nieuwe eisen hoort ook een nieuw uiterlijk. De nieuwe zwemdiploma's zijn dan ook in een nieuw jasje gestoken en zien er dus iets anders uit dan in de voorgaande jaren.

Judo Team Bollenstreek naar NK-15

Voorhout n Drie judoka's van Judo Team Bollenstreek hebben zich tijdens de Zuid-Hollandse Kampioenschappen onder 15 jaar geplaatst voor het Nederlands kampioenschap in april.

De top van judoënd Zuid-Holland was zondag 18 maart aanwezig om te strijden voor de medailles. Judo Team Bollenstreek (wedstrijdgroep van Sportschool Kaizen) werd vertegenwoordigd door elf judoka's variërend van eerste tot derde jaars -15 judoka's.

Uiteindelijk wisten drie van hen een medaille op te eisen en zich te plaatsen voor het NK onder 15 jaar, dat wordt gehouden op 7 april in het Groningse Leek. Myrthe Dekker werd bij de meiden tweede, Bas Verwer pakte ook het zilver. Joshua Kortekaas wist in de zwaarste categorie de derde plek op te eisen.

Sportplaatjes verzamelen

Sassenheim n Bij supermarkt Hoogvliet begint vandaag, woensdag 21 maart, de sportplaatjesactie. Het winkelend publiek krijgt bij iedere 10 euro aan boodschappen een setje sportplaatjes. Daarop staan alle voetballers van Ter Leede en korfballers van TOP op. Van jeugd tot senior; iedereen is te sparen. De actie eindigt op dinsdag 1 mei.

Jeugd WIJC wint Andries Kwikbokaal

De winnende rijders van de WIJC met trainers en mevrouw Kwik (l), die de prijs uitreikt. | Foto: pr./Sjoerd Greefhorst Foto: Sjoerd Greefhorst

Warmond n De veertigste editie van de Andries Kwikbokaal is gewonnen door de jeugd van de Warmondse IJsclub. Ze rekenden in een spannende strijd af met concurrent VIJK.

In de schaatshal in Leiden werd op vrijdag 16 maart de wedstrijd verleden. De Andries Kwikbokaal is ingesteld na het plotseling overleden van Andries Kwik eind jaren '70. Kwik is heel belangrijk geweest voor het jeugdschaatsen in de regio.


De schaatsverenigingen mogen maximaal twee leden per leeftijdscategorie afvaardigen en de winnaar krijgt dertien punten voor de vereniging, de laatste een punt. Als twee rijders van dezelfde vereniging in dezelfde categorie rijden, dan krijgt de beste schaatser de punten voor de club. De categorieën voor de jongens en meisjes apart zijn Welpen, Mini's, Benjamins, Pupillen en Junioren C. Om de Andries Kwikbokaal te kunnen winnen, moet een ijsclub in elke leeftijdscategorie meedoen.

De laatste jaren waren de Warmondse IJsclub (WIJC) en Vereniging IJssport Koudekerk (VIJK) daarbij aan elkaar gewaagd: in 2017 eindigden beide verenigingen gelijk en deelden zij de bokaal. In 2016 won VIJK en werd de WIJC tweede, in 2015 was dat andersom en stond de WIJC bovenaan.

Bij de welpen en mini's reden dit keer Stephanie Koot en Mara Vergeer met persoonlijke records en naar plaats vier en vijf, maar werd Nora de Graaf van VIJK tweede. Bij de jongens reed Kyenno Fredrikze ook een pr, maar werd daarmee zesde achter twee jongens van de Rijnstreek, twee van VIJK en Thibaut Vos van STS-KGM, die vierdewerd. Bij de meisjes mini's moest Lotte Witlox maar haar goede PR genoegen nemen met vier punten. Stan de Graaf (VIJK) werd bij de jongens mini eerste en won dertien punten. Joep Mol haalde vijf punten voor de WIJC binnen. Rens Velzel viel en behaalde geen punten.

WIJC stond dus op behoorlijke achterstand, maar het tij keerde in de categorie Benjamins: Iris en Josien Greefhorst reden naar de eerste en tweede plaats en wonnen dertien punten voor de Warmondse club. Renske Kranenburg van STS-KGM werd derde (twaalf punten) en door een val kreeg VIJK slechts zeven punten. Bij de jongens Benjamins waren de eerste twee plaatsen voor Alkemade en haalde Stijn Vergeer met zijn vierde plaats elf punten voor de WIJC binnen. De beste rijder van VIJK kreeg zeven punten.

De Warmonders liepen al aardig in en Patricia Koot pakte bij de pupillen dertien punten met de snelste tijd over twee ronden. Iris Rijnsburger (WIJC) reed een fantastisch pr.. Linda van Driel (VIJK) pakte tien punten voor Koudekerk. Bij de jongens pupillen zijn Rens Vergeer (WIJC) en Tygo Kompier (VIJK) het hele jaar al aardig aan elkaar gewaagd en vorig jaar reden ze tijdens de Andries Kwik wedstrijd dezelfde tijd. Vergeer reed naar een prima persoonlijk record en won de dertien punten. Thijs van Bostelen en Tygo Kompier werden tweede en derde.

Avery Heemskerk (jun C, WIJC) reed met een mooi pr. acht punten voor Warmond binnen, terwijl Jessica Ebbink voor Koudekerk vijf punten kreeg. De WIJC had weer wat punten in het klassement ingelopen. Okke Mouwen maakte de klapper, hij won 13 punten bij de jongens junioren C voor Woubrugge, Rijnstreek, Alkemade, Zoeterwoude en Koudekerk (acht punten).

In de einduitslag van deze veertigste wedstrijd om de Andries Kwikbokaal waren er slechts drie punten verschil tussen goud en zilver: 100 voor de Warmondse IJsclub en 97 voor Koudekerk. Op de derde plaats eindigde Alkemade. | Foto: pr./Sjoerd Greefhorst

Lustrum Voor en Door ouder feest

Sassenheim n Extra geld ophalen voor het jeugdvoetbal bij Ter Leede, dat doen de ouders ook zelf. Op zaterdag 14 april is de lustrumeditie van het Voor en Door ouder feest bij de voetbalvereniging, georganiseerd door de ouders. De opbrengst gaat naar de voetbaljeugd.

"Zes jaar geleden stonden we met een aantal ouders langs de lijn te kijken naar onze kinderen. We zagen het E1 selectieteam in mooie trainingspakken voorbij komen en vroegen ons hardop af waarom er geen trainingspakken waren voor de andere E teams. Tja, een kwestie van geld, maar hoe leuk zou het zijn…," vertelt Antoinette de Jong, een van de organisatoren. "Zo ontstond het idee om 'iets' te bedenken om extra geld te genereren voor de jeugd. Ter Leede is al heel actief als het gaat om geld inzamelen om extra dingen te kunnen doen: een tulpenactie, veilingen en oliebollenverkoop. We dachten na over iets waar we zelf ook plezier aan zouden beleven. Zo ontstond het idee een feest te organiseren voor en door ouders."

Extraatje voor de jeugd

Samen met Mariska Blankespoor, Riny Blankespoor, Leonie Romijn, Marcel Praamstra organiseerde De Jong in het voorjaar van 2013 het eerste feest. Coverband All Stars zorgde voor de muziek, de bar deed goede zaken. "Die avond leverde een mooi extraatje op voor de jeugd. Het geld wordt elk jaar goed besteed. Dat varieert van de aanschaf van nieuwe ballen, tot het organiseren van een bivak waarbij overnacht wordt in een tentje op de club. Het is helaas nog niet gelukt om Ter Leede trainingspakken voor alle jeugdspelers te realiseren."

Na het succes van de eerste editie, volgden ook feesten in 2014, 2015 en 2016. Vorig jaar was het even stil, maar dit jaar komt de lustrumeditie er alsnog. Op zaterdag 14 april is van 21.00 tot 2.00 uur The Big Party in Sassenheim. Na ontvangst met een glaasje prosecco staat de sfeervol aangeklede kantine van Ter Leede ter beschikking om te praten, andere ouders te ontmoeten of te dansen op jaren '80 en '90 muziek, Hollandse Hits en top 40 muziek. "Het is voor ons daarna een mooi moment om het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie ouders. Onze kinderen zijn inmiddels vijftien jaar, dus het is tijd voor een nieuwe generatie. Maar natuurlijk hopen we dit keer op de hoogste opkomt in vijf jaar!"

Kaarten zijn te koop voor 12,50 euro via het mailadres van de organisatie: infovoorendoor@gmail.com of bij de leden van het organiserend comité.

Foreholte zorgt bijna voor stunt tegen koploper

Veel meiden van Inspiration maken deel uit van de Nederlandse equipe, die volgende week dinsdag afreizen naar het WK in Noorwegen. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Even leek het er op dat de Voorhouters voor een daverende verrassing gingen zorgen tegen de koploper van de 2e klasse C DSOV, maar uiteindelijk knepen ze de handen dicht na het zwaar bevochten gelijke spel in Vijfhuizen.

De mannen van trainer Bart Jansen namen onmiddellijk het initiatief. Middenvelder Tyrone Carolina schoot voorlangs en stuitte daarna op Foreholte-keeper Matthijs Guijt, na een voorzet van Martijn Nelis vanaf de linkerkant. Tussendoor was de grootste mogelijkheid voor de Voorhoutse aanvoerder Tom Bleijswijk, die onverwacht door het midden kwam inglijden en de bal met een boog over keeper Dennie van der Giezen, maar ook over het doel plaatste. Binnen korte tijd gaf scheidsrechter Van Loenen driemaal geel waarvan twee aan de Voorhouters voor Wouter Nolles en Joost van Dam en als logische reactie moest middenvelder Jean-Pierre Kerkeboom ook met geel verder.

Dezelfde tweeëntwintig spelers verschenen na rust binnen de lijnen. DSOV speelde iets met de stevige wind mee. Opnieuw schoten de roodwitten richting het Voorhoutse doel. De Vijfhuizense hoekschoppen regen zich aaneen, maar één Voorhoutse uitval was voldoende om de wedstrijd volledig op z'n kop te zetten. Door goed doorzetten van Tom Bleijswijk kon hij de bal voorzetten waar Wouter Nolles de bal verrassend achter doelman Van der Giezen kon plaatsen (0-1). DSOV had niet lang nodig om van de tegenslag te bekomen en de Voorhouters werden op de eigen helft vastgezet. Vanaf de linkerkant was het eerst Hernan Noorman die op aangeven van Carolina binnentikte (1-1) en even later was het topscoorder Bianco Carolina die de bal onder keeper Guijt doorspeelde (1-2). Terwijl de Voorhoutse supporters de wanhoop nabij waren, toonden de mannen in het veld een enorme veerkracht. In de 85e minuut was het opnieuw Wouter Nolles die de bal uit een voorzet van Pim Spreeuw met een uiterste krachtsinspanning achter Dennie van der Giezen plaatste (2 -2). Trainer IJzendoorn had reeds Casper Brabander in de ploeg gebracht en voegde daar Wytse Ligtvoet en Jelle Kraakman aan toe, waarbij laatstgenoemde de spitspositie van Nolles overnam. Op het moment dat Foreholte het gelijke spel leek binnen te halen floot Van Loenen in blessuretijd voor strafschop na een vermeende handsbal van Oscar Arroyo. Ruben Karelse stelde zich achter de bal, schoot goed in, maar het was opnieuw doelman Matthijs Guijt die de held van de wedstrijd werd door de bal uit het doel te boksen.

Veilig bij HV Foreholte

Voorhout n Handbalvereniging Foreholte organiseert op vrijdag 6 april voor de eerste keer een handbalveiling, met kavels voor iedere portemonnee.

De inloop in Sportcafé de Eijk in Voorhout is vanaf 20.00 uur, de veiling start om 20.30 uur. De veiling staat onder leiding van ervaren veilingmeesters en onder het toeziend oog van een notaris. In totaal zijn er meer dan 160 kavels, die allen in het veilingsboekje staan. Het veilingsboekje is online te vinden op www.hvforeholte.nl.

De opbrengst van de veiling komt ten goede aan de verdere ontwikkeling van de jeugdopleiding van handbalvereniging Foreholte.

Inspiration naar WK

Voorhout n De twirlers van Twirlvereniging Inspiration reizen volgende week af naar Noordwegen om mee te doen met de Wereld Kampioenschappen Twirl in Lillehammer.

Afgelopen weekend was de laatste verplichte wedstrijd, waar de solisten, duo's en senioren selectieteams lieten zien er klaar voor te zijn. Voor de grote teams (large team en pompon team) werkt Inspiration dit jaar samen met drie andere verenigingen in Nederland, onder de naam Synergy. In totaal hebben 44 meiden zich afgelopen tijd hard ingezet om de strijd met Amerika aan te gaan.

Een week eerder, op zaterdag 10 maart, plaatsten Anissa Soussani en Lily Meyvogel zich voor het EK Showtwirl, dat in oktober in Porec in Kroatie wordt gehouden. Lily werd Nederlands Kampioen in de juvenile leeftijdsklasse en Anissa kampioen in de preteen leeftijdsklasse. Samen deden ze duo in de juvenile klasse en werden ze ook Nederlands Kampioen.

21 t/m 28 maart

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Woord- en Communieviering m.m.v. kinderkoor; voorganger: pastor M. Claassens, zondag 20.00 uur Passieconcert, dinsdag 27 maart 19.15 uur Vesperviering.

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. A.A. Bosma

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. T. Moll

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. J.M. Aarnoudse

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Oecumenische viering m.m.v. Golden Harvest, voorgangers: Th. Blokland en Ds. v.d. Berg

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9):zondag 10.00 uur, eredienst, voorganger: ds. J.W. van den Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur, voorganger: A. Goumans

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. H.G.T. van Welie – Kaai

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Wim de Knijff

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zaterdag 19.00 uur jeugd-bar, zondag 10.00 uur, eredienst, 19.00 uur: doop in de heilige geest

Voorlichtingsavond GGZ over psychose

Sassenheim n GGZ Riverduinen en GGZ Informatiepunt Holland Rijnland organiseren op maandag 9 april ieen gratis informatieavond over psychose in de Julianakerk (Julianalaan 6).

Elk jaar ontstaat bij één of twee op de tienduizend Nederlanders voor het eerst een psychose. De eerste psychose ontstaat meestal als iemand tussen 16 en 25 jaar oud is. Mensen met een psychose verliezen tijdelijk het contact met de werkelijkheid. De gevolgen strekken ver, zeker als de psychose niet snel herkend en behandeld wordt.

Wanneer iemand met een psychose te maken krijgt, geeft dat veel vragen, onzekerheden en machteloosheid. Een psychose is een ingrijpende ervaring voor betrokkene zelf, maar zeker ook voor mensen uit de directe omgeving. Vroege herkenning van de symptomen kan de ontwikkeling van een psychose voorkomen of uitstellen en de sociale en maatschappelijke gevolgen verminderen.

Ervaringsdeskundige

Tijdens de avond vertelt een ervaringsdeskundige vanuit eigen ervaring over het onderwerp. Een professional geeft informatie over het thema in het algemeen, de achtergrond, oorzaken, signalen, het hulpaanbod en omgangsadviezen (voor familie en naasten). Natuurlijk is er altijd voldoende ruimte om vragen te stellen.

De inloop is vanaf 19.15 uur, de bijeenkomst start om 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie bel 071 5147420 of kijk op: www.ggz-informatiepunt.nl.

Wilt u in aanmerking komen voor een Cinema Floralis Arrangement (eten en filmbezoek voor 1 persoon), zorg dan dat uw oplossing uiterlijk zondag 25 maart binnen is, samen met uw naam en adres.

Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. Puzzel.

De winnaar van de puzzel van week 11 is: R. Faber uit Sassenheim. De oplossing was: Boomknoppen.