De Teylinger

24 augustus 2016

De Teylinger 24 augustus 2016


Binnenkijken in monument

Huis ter Leede is met een gids te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Tijdens de Open Monumentendag, op zaterdag 10 september, worden voor het eerst rondleidingen gegeven in de tuin van Het Oude Koningshuys en in Huis ter Leede.

Stichting Oud Sassenheim heeft een programma samengesteld met niet alleen aandacht voor monumenten, maar ook voor kunstwerken van Sassenheimers. Het thema is dan ook 'Iconen en Symbolen'. Zo zijn er in diverse kerken iconen te bewonderen van Nelly van der Geest, Thea Gouverneur en Tillie Langelaan. Uniek is dat de tuin van het Oude Koningshuys is opengesteld en Huis ter Leede van binnen en buiten te bezichtigen is. Gidsen houden bij deze twee Rijksmonumenten op gezette tijden een rondleiding. In de looproute zijn ook nieuwe beeldbepalende panden opgenomen, zoals het voor velen onbekende, maar verrassend interieur van de Annakapel van de voormalige r.-k. lagere school St. Anna en het zogenaamde Uphoff-pand met zijn fraaie Art Nouveau bouwlijnen. Dit pand is door de stichting Oud Sassenheim genomineerd voor de Restauratieprijs 2016.

Looproute

In totaal zijn elf panden en een aantal kunstwerken te bezichtigen. De in de looproute opgenomen kerken vertonen hun eigen 'íconen', zoals oude registers en vaandels. Ook het klokkenmuseum in de oude Dorpskerk is te bezichtigen. Vanaf de donjon worden bij de Ruïne van Teylingen rondleidingen gegeven. De route start bij de Molen van Speelman en voert de deelnemers langs de Julianakerk en St. Pancratiuskerk, het Sikkens museum, Het Oude Koningshuys, de St. Annakapel, het Uphoff-pand, Park Rusthoff, de Dorpskerk, de ruïne van Teylingen en Huis ter Leede. Alle panden zijn opgenomen in een boekje dat huis-aan-huis wordt verspreid. Op de speciale Facebookpagina kan iedereen meedoen aan een fotowedstrijd, met prijzen voor de meest ludieke en meest serieuze foto.

Rondleidingen

Open Monumentendag 2016 duurt van 10.30 tot 17.00 uur. Afzonderlijke bezoektijden gelden voor de tuin van het Oude Koningshuys (11.30 en 13.00 uur) en de bezichtiging van Huis ter Leede (13.30 en 15.00 uur). Vooraf aanmelden voor de rondleidingen is niet nodig.

Geen volledige herinrichting Warmundastraat

Warmond n Er is geen noodzaak tot het volledig herinrichten van de Warmundastraat, zo antwoordt B&W op vragen van een bewoonster.

De bewoonster wil een herinrichting omdat naar haar oordeel de bomen te groot zijn geworden en er een tekort is aan parkeerplaatsen. Ook vorig jaar heeft zij het verzoek ingediend. Maar vanuit groenbeheer, wegenbeheer en technisch beheer is er toen en nu geen noodzaak tot het volledig en integraal herinrichten van de straat, geeft B&W aan.

Voor wat betreft het parkeren kunnen bewoners met een voorstel komen als zij daarvoor mogelijkheden zien binnen de bestaande ruimte. De gemeente toetst dan of en hoe deze plannen uit te voeren zijn. Maar bewoners met een plan moeten zelf het benodigde draagvlak bij de door de gemeente opgegeven adressen peilen om te kijken wat de buren ervan vinden. (NK)

Kunstmarkt in Warmond

Warmond n Verschillende kunstenaars zijn aan het werk op zondag 28 augustus van 11.00 tot 16.00 uur tijdens de kunstmarkt rond het Dorpsplein in Warmond.

Het is inmiddels een traditie geworden: aan het eind van de zomervakantie organiseert Galerie Het Oude Raadhuis de jaarlijkse Kunstmarkt in Warmond. Tijdens deze dertiende editie zijn zo'n 35 kramen van kunstenaars uit Warmond en Leiden, maar ook kunstenaars uit de regio. Zij exposeren en verkopen schilderijen in acryl en olieverf, aquarellen, keramiek, aardewerk, bronzen en stenen beelden, fotografie, sieraden van zilver en edelstenen. Enkele kunstenaars zijn ook ter plekke bezig met hun werk. Ook kunnen er mensen uit het publiek geportretteerd worden.

Park Rusthoff zondag gesloten

Sassenheim n Vanwege de jaarlijkse bijeenkomst voor de vrijwilligers van Park Rusthoff is het park op zondag 28 augustus vanaf 16.00 uur gesloten. Op maandag 29 augustus is het park vanaf 8.00 uur weer voor bezoekers geopend.

Kap beuken oude gemeentehuis betwist

Warmond n Tegen de vergunning voor het kappen van de twee grote rode beuken op het perceel van het voormalige gemeentehuis op Herenweg 109 is bij de gemeente bezwaar binnengekomen.

Door Nico Kuyt

De procedure van het bezwaar loopt nog. De bomen mogen pas gekapt worden als de procedure, met de eventuele beroepsgangen, helemaal zijn doorgelopen en het bezwaar ongegrond is verklaard. Daarna wordt de vergunning onherroepelijk.

Tien appartementen

Het oude gemeentehuis is verkocht aan een projectontwikkelaar. Die is van plan het huidige pand te slapen en er nieuwbouw met acht appartementen en twee penthouses neer te zetten. Onder het gebouw moet een parkeergarage komen. De bouw start als zeven van de woningen zijn verkocht.

Onlangs is een vergunning verleend voor het iets gewijzigd uitvoeren van het originele plan voor het appartementengebouw. Het gaat daarbij om het veranderen van enkele dakkapellen in loggia's, een naar binnen de gevel geschoven balkon.

Klompzeilen

Warmond n Speciaal voor kinderen zijn op zaterdag 27 augustus de klompzeilkampioenschappen. Bouw en versier zelf een originele Friese zeilklomp (te koop bij de VVV) en doe mee aan de wedstrijd tegen andere kinderen met hun zeilklompen. De wedstrijd start om 14.30 uur. Vanaf een uur of twaalf kunnen de scheepjes proefvaren in het proefvaartbassin in Park Groot Leerust, Burgemeester Ketelaarstraat in Warmond.

Park Rusthoff zondag gesloten

Sassenheim n Vanwege de jaarlijkse bijeenkomst voor de vrijwilligers van Park Rusthoff is het park op zondag 28 augustus vanaf 16.00 uur gesloten. Op maandag 29 augustus is het park vanaf 8.00 uur weer voor bezoekers geopend.

Foto: Peter Schipper

Weer thuis na negen jaar Tanzania


Mooie en dankbare momenten

Nieuw begin bij Opnieuw Voorhout

In actie voor blinden-
geleidehond

AtotZ n Kinderboerderij De Klaprooshof

Felicitaties voor jarige Schoutenbuurt

Buurtbewoners vieren, samen met burgemeester Breuer, het 20-jarig bestaan van de Schoutenbuurt. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n 'Beter een goede buur dan een verre vriend' geldt zeker voor gemeente Teylingen en de Schoutenbuurt in Voorhout. Burgemeester Carla Breuer luisterde dan ook graag afgelopen zaterdag de lustrumborrel van de Schoutenbuurt op.

Twintig jaar geleden opende burgemeester Mirjam de Goeij de nieuwbouwwijk, gelegen rond het bestuurscentrum en het Voorhoutse station, met een feestelijke rondgang van muziekvereniging St. Cecilia. Bij het 12,5-jarige bestaan schonk burgemeester Sander Schelberg de wijk een boom. En nu was het de beurt aan burgemeester Carla Breuer om als officiële buurvrouw de buurt te feliciteren. De twintigste buurtverjaardag vond plaats bij café Welgelegen waar 70 (oud)bewoners en kinderen het slot van het lustrumjaar kwamen vieren. Eerder dit jaar is in april de verrassende fietstocht door de Bollenstreek gehouden, traditioneel georganiseerd door Jan van Bakel en Kees Zwetsloot.

Voorzitter Peter Vester van de bewonersvereniging keek in zijn lustrumtoespraak kort terug op het ontstaan van de wijk en het behartigen van de bewonersbelangen in het overleg met de gemeente Voorhout en bouwer Noorlander. Hij roemde het werk van de activiteitencommissie die er met zijn negenen ook na 20 jaar nog volop in slagen om de bewoners met te verbinden. Michiel van Doeveren stelde in zijn speech als voorzitter van de activiteitencommissie dat het belangrijk is dat mensen elkaar kennen in de wijk en plezier beleven aan leuke activiteiten. De nieuwjaarsreceptie, het zomerfeest en running dinners zijn vaste succesnummers in de Schoutenbuurt. Verder pleitte hij voor meer groen in de wijk nu er extra bebouwing is bijgekomen. De burgemeester beaamde dit en komt volgende keer graag met een mooie boom.Natuurlijk mocht ze niet met lege handen vertrekken. Omdat de wijk sportieve activiteiten hoog in het vaandel heeft staan, kreeg Breuer van Kees Zwetsloot het eerste exemplaar aangeboden van het lustrumboek met de twintig jaarlijkse fietstochten van de Schoutenbuurt. De burgemeester nam graag de uitnodiging aan om volgend jaar mee de fietsen. Verder kreeg zij van het ontvangstcomité een schitterende boeket bloemen.

De stemming zat er mede door het zonnige weer prima in bij de jarige wijk. Dat bleek ook bij de pubquiz waar alle deelnemers met rode en groene kaarten moeilijke vragen over de Schoutenbuurt moesten beantwoorden. Annelies Simonis kwam als winnaar uit de bus en kreeg ook het prachtige fietstochtenboek van de Schoutenbuurt cadeau. Het was nog lang feest in de wijk.

Padoxlaan geen racebaan

Warmond n Er komen geen snelheidsbeperkende maatregelen op de Padoxlaan. Volgens B&W wordt in de straat niet voldoende hard gereden.

Een bewoonster heeft om maatregelen verzocht. Volgens haar is de Padoxlaan een racebaan geworden na de komst van de indoor speelplek in de Veerpolder. Ook het parkeren treft haar toorn. Bezoekers parkeren namelijk niet op de aangelegde parkeerplaatsen bij Dekker omdat ze dan te ver moeten lopen. Naar aanleiding van haar melding heeft de gemeente gekeken naar de snelheden op de Padoxlaan waar een regiem van 50 km/h geldt. Het resultaat is dat 85 procent van de weggebruikers niet harder rijdt dan 52 km/h, een waarde die de deskundigen in het verkeer hanteren om de mate van overtreding te bepalen. "Omdat de Padoxlaan een gebiedsontsluitingsweg is waar 50 km/h gereden mag worden, is 52 km/h acceptabel. Deze snelheid geeft dan ook geen aanleiding om snelheidsbeperkende maatregelen te nemen. De opmerking over fout parkeren is aan de afdeling handhaving doorgegeven", besluit B&W. De BOA's zullen op het parkeren toezien. (NK)

Geen extra parkeerplek

Warmond n De gemeente vindt het niet nodig om bij het plantsoen aan de Marijkestraat extra parkeerplaatsen aan te leggen.

In de Marijkestraat kunnen tien auto's in parkeervakken staan en zestien op straat. Een jaar geleden is tijdens een nacht de parkeerdruk gemeten voor het actualiseren van het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan. Van de aanwezige 26 parkeervakken waren er op dat moment 16 bezet. "Deze bezettingsgraad van 62 procent geeft geen aanleiding extra parkeerplaatsen aan te leggen ten koste van het groen. Het is daarom niet zinvol om juist in de Marijkestraat nieuwe plekken aan te leggen", zo reageert de gemeente op het ingediende verzoek van een bewoner. (NK)

Cityswim in Sassenheim

Sassenheim n De leden van zwemvereniging Sassenheim (ZVS) en duikvereniging Onderwaterbos duiken op zondag 28 augustus het water van het oude zwembad in voor de eerste Sassenheimse 'City Swim'.

De start is om 13.00 uur in het Oude Zwembad aan de Van Pallandtlaan. Daar zwemt de groep onder de brug door en slaat rechtsaf door de haven richting het water tussen de Molenstraat en Concordiastraat. Vanaf daar is het nog enkele meters naar de finish in het Voorhavenkwartier. Het hele parcours van 700 meter lang wordt van te voren gecontroleerd door de duikers van Onderwaterbos. De Cityswim is alleen toegankelijk voor leden van ZVS en het Onderwaterbos. Andere belangstellenden worden van harte uitgenodigd om de zwemmers aan te moedigen. Na afloop is er voor alle deelnemers een kop soep. Ook is er gelegenheid om kort te douchen. Napraten gebeurt onder het genot van een biertje op de jaarlijkse gelijknamige markt. Meer informatie op www.zvsassenheim.nl.

'Opnieuw Voorhout' in het teken van een nieuw begin

Wethouder Kees van Velzen (l) en een deel van de vrijwilligers van Opnieuw Voorhout. | Foto: Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Voorhout n Opnieuw Voorhout is de klinkende naam van de kringloop aan de Herenstraat. De naam is niet voor niets gekozen, want de winkel moet een plek worden waar alles én iedereen een tweede kans krijgt.

Een aantal pagina's in het gastenboek op de toonbank van Opnieuw Voorhout staan al vol met lovende woorden. 'Wat fijn dat er weer een kringloopwinkel in het dorp is', verwoordt een van de bezoekers de gedachte die bij meer mensen leeft. De winkel is pas afgelopen zaterdag officieel geopend door wethouder Kees van Velzen, maar in de weken voorafgaand staan de deuren al open voor het winkelend publiek. Veel mensen laten zich deze kans niet ontnemen en snuffelen alvast tussen de boeken, cd's en huishoudelijke artikelen. Een Engels echtpaar is benieuwd of het kledingopbergsysteem te koop is. De vrijwilliger moet ze teleurstellen: alleen de kleding wordt verkocht.

Repair Café

"Zo gaat het al weken", lacht Wolfgang Bastel, een van de drijvende krachten achter Opnieuw. De winkel is opgezet vanuit de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Voorhout (SJJV) en heeft meerdere doelen, vertelt Bastel. "We kunnen goederen een tweede leven geven door ze weer te verkopen. Ook worden kapotte apparaten gemaakt in ons Repair Café. Daarnaast is de winkel er ook om mensen een tweede kans te geven. We gaan met de MareGroep en ISD Bollenstreek in gesprek om werkbegeleidingsplaatsen te creëren. De opbrengst van de verkoop houden we trouwens niet zelf, die gaat naar goede doelen die te maken hebben met jeugd en jongeren."

Vrijwilligers

Opnieuw is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Dat kan niet zonder de ruim twintig vrijwilligers, benadrukt Bastel. "Zij zijn goud waard. Toen we voorstelden om op maandag gesloten te blijven, gaven ze collectief aan dat niet te willen en dan ook te komen helpen." De winkel kan nog steeds meer helpende handen gebruiken. Vooral jongeren. "We willen graag overal zichtbaar zijn, met een website, op Facebook en Instagram. Dus als er iemand is die dat voor ons wil verzorgen, dan zouden wij daar heel blij mee zijn."

Bekeuring voor ontbreken gordel

Teylingen n De politie heeft vorige week op meerdere locaties controles gehouden. Zowel in Voorhout als Warmond werden boetes uitgeschreven voor overtredingen.

In de Herenstraat in Voorhout is vorige week donderdag een algemene verkeerscontrole gehouden. Daarbij zijn vier bestuurders bekeurd omdat ze geen autogordel droegen.

Een dag later werd in Warmond een snelheidscontrole gehouden. De snelheid van het verkeer op de vrijdagmiddag op het Oosteinde, waar 60 km/u is toegestaan, is gemeten. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 78 km/u. Er zijn twee bestuurders bekeurd. Ook zijn twee bestuurders gewaarschuwd voor de leesbaarheid van hun kenteken.

Inloopmiddag computercursus

Voorhout n De inloopmiddag over computercursussen, georganiseerd door Welzijn Teylingen en SeniorWeb is op donderdag 8 september in het computerlokaal van Agneshove 87 in Voorhout. Tussen 14.00 en 16.00 uur kan iedereen binnen lopen om zich aan te melden, vragen te stellen, informatie in te winnen, cursusmateriaal te bekijken enzovoort. De docenten van SeniorWeb zijn aanwezig om informatie te geven. Ook presenteren zij de inhoud van de verschillende cursussen. In de week van 19 september starten de volgende computercursussen weer: Beginners, Gebruik Samsung-tablet en Gebruik Ipad. Voor meer informatie, neem contact op met Welzijn Teylingen via 0252 231805 of kijk op www.welzijnteylingen.nl

Bier drinken voor Marafi

Sassenheim n Dit jaar is Marafi het goede doel van de Sassenheimse biermarkt. Deze protestantse jongerengroep gaat volgend jaar augustus een vrijwilligersreis maken naar Moldavië in samenwerking met de organisatie Livingstone. Twee weken lang zullen deze tien enthousiaste jongeren en twee begeleiders hun beste beentje voor zetten in het dorpje Zabriceni. Hier wordt voor de armste kinderen uit het dorp een kinderkamp georganiseerd. Daarnaast wordt het Day Care Centre uitgebreid en gerenoveerd. Bierdrinkers die tijdens de markt op zondag 28 augustus hun glas in te leveren bij de Marafi-stand naast de centrale kassa, steunen dit goede doel.

Modderbad

De jeugd duikt een sloot in om uiteindelijk als snelste te finishen. In zes categorieën zijn prijzen uitgereikt: dames, dames veteranen, heren, heren veteranen, jongens en meisjes. | Foto: Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Warmond n Ieder jaar duiken honderden deelnemers de modder van Warmond in. En ook in het jubileumjaar van de 125-jarige Warmondse IJsclub (WIJC) was dat niet anders. Vrijdag stonden in 375 deelnemers aan de start van de Poldercross, waarvan er 85 deelnamen aan het jeugdparcours. Een lichte tegenvaller, omdat de WIJC normaal tussen de 500 en 600 deelnemers ontvangt voor een modderbad. "De oorzaak is waarschijnlijk het slechte weer," denkt Philip van der Post van WIJC. "Bij het startschot door wethouder Van Kempen begon het al te regenen en met kleine onderbrekingen hield dat aan tot middernacht. Ondanks goede pogingen van de band Whatels en de dj gingen veel deelnemers naar huis voor een warme douche." Ondanks het tegenvallende deelnemersaantal kijkt de organisatie tevreden terug. "Heel belangrijk is overigens dat er geen ongelukken gebeurd zijn. Er waren wat schaafwonden door het riet, maar dat is niet te voorkomen." Volgend jaar is de 24ste editie van de Poldercross op 18 augustus.

'Ondernemersfonds en WOZ gescheiden verantwoordelijkheden'

Teylingen n B&W herkent zich niet in de suggestie van de raadsfractie van Trilokaal dat er foutieve WOZ-aanslagen zijn verstuurd. De aanslagen zijn geheel conform de Wet WOZ en de geldende belastingverordeningen vastgesteld en verstuurd, zo antwoordt B&W op vragen die de fractie stelde over vermeende moeilijkheden rond de WOZ en de teruggave (retributie) van de betaalde WOZ-afdrachten door de Stichting Ondernemersfonds Teylingen aan bedrijven die vallen binnen de sectoren Zorg of Agrarisch en dus niet meedoen aan het fonds.

Door Nico Kuyt

De indruk wordt volgens B&W gewekt dat de aanslagen een relatie hebben tot de retributie. Dit zijn echter twee geheel gescheiden processen. De gemeente is verantwoordelijk voor de heffing van de OZB en het Ondernemersfonds voor onder andere het teruggeven. Het wel of niet verkrijgen van retributie is geen grond voor een bezwaar tegen de opgelegde OZB-aanslag. In verband met de regels voor privacy toetst de gemeente nog wel een aantal zaken als het gaat om gegevens die niet aan het fonds verstrekt mogen worden. De gemeente heeft elf vragen van ondernemers gekregen waarom zij geen retributie hebben ontvangen. Het gaat hierbij om ondernemers die van mening zijn dat ze vallen binnen de sectoren Zorg of Agrarisch, maar dat volgens B&W niet doen. De vragenstellers krijgen hierover een uitleg. De behandeling van vragen die gesteld zijn aan het fonds is een zaak van het fonds. Uit periodieke overleggen met het fonds komt naar voren dat vragen zo snel mogelijk worden beantwoord, aldus B&W.

_____________________________

Inzameling bij De Startbaan

Sassenheim n RK basisschool De Startbaan in Sassenheim doet mee aan de inzamelactie voor kleine elektrische apparaten van Wecycle. Leerlingen kunnen van september tot en met november kleine elektrische apparaten inleveren op school. Wecycle is de stichting die de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten organiseert. Alle scholen die meedoen met de inzamelactie ontvangen een mooie beloning. De Startbaan kan kiezen uit een boekenpakket, een digitale camera of educatieve spellen. Ook doneert Wecycle voor elke deelnemende school een bedrag aan stichting Jarige Job.

VOT naar rechter om Ondernemersfonds

Teylingen n De Vrije Ondernemers Teylingen stapt naar de rechter om het Ondernemersfonds Teylingen aan te vechten.

Het Ondernemersfonds ging in januari van start, na een lange strijd zowel binnen als buiten de raadszaal. Zo scheidde de Vrije Ondernemers Teylingen (VOT) zich af van de Teylinger Ondernemersvereniging (TOV), omdat zij tegen het Ondernemersfonds zijn.

Aanleiding voor de VOT om naar de rechter te stappen, is het in juni door de gemeentelijke belastingdienst ongegrond verklaren van de bezwaarschriften tegen de extra OZB-heffing van 22 procent. Die heffing is verplicht voor alle ondernemers in Teylingen, uitgezonderd zorgorganisaties, agrariërs en de gemeente. Met de extra OZB-heffing wordt gezorgd dat het Ondernemersfonds - dat is ingesteld door de gemeente- geld heeft om samen met de ondernemers te besteden aan gezamenlijke projecten binnen Teylingen. Het doel van het fonds is dan ook om samenwerking tussen de ondernemers binnen de gemeente te bevorderen. Teylingen is hiervoor opgedeeld in twaalf gebieden. Voor deze gebieden kunnen plannen ingediend worden, bijvoorbeeld het collectief beveiligen van een bedrijventerrein, en het Ondernemersfonds beoordeelt ze.

Bezwaar

Maar niet alle ondernemers zijn het eens met die heffing en zij konden bezwaar aantekenen om zo in aanmerking te komen voor een terugbetaling, de zogenaamde retributieregeling. Volgens voorzitter Alfred Pop van de VOT hebben ruim 60 ondernemers gebruik gemaakt van het bezwaarformulier op de website.

De VOT gaat het Ondernemersfonds nu aanvechten bij de rechtbank omdat veel bezwaren zijn afgewezen, zegt Pop. "Volgens de VOT is het belangrijk dat er nu eindelijk uit de gemeentelijke invloedssfeer kan worden getreden door de zaak voor te leggen aan een neutrale, deskundige partij. De Stichting VOT heeft bij de Rechtbank Den Haag alvast een pro forma beroepsschrift ingediend. De VOT vindt de gronden waarop de bezwaarschriften zijn afgewezen niet overtuigend. Volgens de VOT gaan gemeente en fonds nog steeds in de fout, met name op het gebied van transparantie, toepassing van regels, gebrek aan doelstellingen en wegsluizen van gemeentelijke verantwoordelijkheid."

Binnen wettelijke regelingen

In een reactie laten wethouders Bas Brekelmans en Kees van Velzen weten: "Wij hebben de WOZ–aanslagen en de ingediende bezwaren, inclusief de afgewezen bezwaren, binnen de wettelijke regelingen en het vastgestelde beleid afgehandeld. Wij gaan er dan ook vanuit dat dit bij een rechtsgang leidt tot een positief resultaat voor de gemeente en daarmee indirect ook voor het Ondernemersfonds."

Binnen enkele weken moet de VOT een definitief beroepsschrift indienen. Pop verwacht dat de rechtbank op zijn vroegst pas aan het einde van dit jaar een uitspraak doet.

Ruïne gaat de wereld over

Het fragment uit het filmpje, waarop de nijlgans de camera aanvalt. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n Wat een gewone opname moest worden, werd -per ongeluk- een internethit. De nijlgans die bij de Ruïne van Teylingen een drone aanvalt, gaat de wereld over.

In Italië, Pakistan en Amerika kennen ze de opnames. En ook in Nederland is het een dikke hit: het filmpje van de Sassenheimer Michiel Rote waarop een nijlgans bij de Ruïne van Teylingen een aanval plaatst op Rotes drone. "Ik had niet kunnen voorzien dat het filmpje zo populair zou worden", lacht Rote. Al in juli plaatste hij de opnames, die hij maakte in overleg met het bestuur van de ruïne voor een crowdfundingsactie, op YouTube. "Toen werd het wel bekeken, maar het ging pas echt los nadat ik half augustus door een Amerikaans bedrijf werd benaderd. Zij hebben de rechten gekocht en binnen twee weken is het filmpje 150.000 keer bekeken."

Crowdfunding

Alle aandacht is een mooie opmaat naar het oorspronkelijke project: crowdfunding voor de Ruïne van Teylingen. Het bestuur wil het naastgelegen stuk weiland kopen, zodat het daar evenementen kan organiseren.Om dat te financieren werd Rote gevraagd een promofilm met zijn drone op te nemen. Die verschijnt binnenkort online. Voor meer informatie over doneren, kijk op www.worldofcrowdfunding.com/help-kasteel-teylingen-aan-evenemententerrein.

De gans heeft overigens niets aan de botsing overgehouden, verzekert Rote. "We zijn daarna gelijk om de ruïne gelopen om te kijken of we hem konden vinden. Even later zagen we hem weer vliegen en landde hij op de ruïne. Gelukkig maar. Trouwens, anders had ik het filmpje echt niet online gezet."

Doppen inzamelen voor blindengeleidehond

Jonathan en Mark met blindengeleidehond Lobbes. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Hondenliefhebbers Mark en Jonathan (10 jaar) hebben plastic doppen gespaard voor de opleiding van blindengeleidehonden. De doppen worden hergebruikt voor het maken van pallets. Op deze manier steunen ze niet alleen een goed doel, maar dragen ze ook bij aan het milieu. De afgelopen maanden haalden de vrienden doppen op in hun woonwijk Overteylingen en ook familie en vrienden zamelden enthousiast in. Uiteindelijk konden ze in de laatste vakantieweek een hele vuilniszak vol doppen inleveren. Mark en Jonathan gaan door met sparen. Kijk voor meer informatie op www.geleidehond.nl/steun-ons/acties/doppen-sparen/ .

Expositie in Mariënhaven

Warmond n In de centrale hal van Mariënhaven is vanaf 27 augustus een groepstentoonstelling te zien. Carl Daudy exposeert aquarellen met vogels als onderwerp; Jeanne van der Elst laat grote doeken met strandhuisjes zien en Vera Jonkheer maakt lyrische abstracte schilderijen. In de vitrine zijn sieraden te bewonderen van Irene Olivier.

De expositie is te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 18.30 uur en in het weekend van 9.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling is te zien tot vrijdag 28 oktober.

Karateschool

Voorhout n Karateschool Taiyo start vanaf zaterdag 3 september met karatelessen voor de jeugd tussen de 8 en 15 jaar in de gymzaal het Cluster (Cluster Hoog Teylingen), Pieter van Slingerlandstraat 38 in Voorhout. De lessen worden verzorgt door Dave Porcelijn, 5e Dan en Rijks erkend leraar Martial Arts samen met André Dietz en André van Leeuwen, beiden 1e Dan Karate.

Deelnemers kunnen een proefles meedoen. Daarvoor moeten ze in sportkleding verschijnen: een sportbroek en t-shirt. Schoenen zijn niet nodig, karate beoefen je op blote voeten. Inschrijven kan via www.taiyo.nu.

Korting op theaterkaarten

Sassenheim n Tijdens de Nacht van Sassenheim, op vrijdag26 augustus, biedt Theater 't Onderdak de mogelijkheid om te profiteren van een korting op theatervoorstellingen voor het seizoen 2016/2017. De kortingsregelingen zijn als volgt: Bij 1, 2 of 3 voorstellingen krijgt het publiek 5 procent korting op alle toegangskaarten Bij de aanschaf van toegangskaarten voor vier voorstellingen is de korting 10 procent. Bij vijf voorstellingen of meer geldt 15 procent korting op alle toegangskaarten Daarnaast geldt voor kindervoorstellingen dat het vijfde kaartje gratis is. Ook de filmpasse-partout gaat in de verkoop: 14 voorstellingen voor 35 euro.

Tijdens de Nacht van Sassem, van 14.00 tot 22.00 uur, liggen de programmaboekjes met bestellijsten klaar, zodat geïnteresseerden de lijst ter plekke kunnen invullen. Ze verlenen daarmee een eenmalige machtiging aan Theater 't Onderdak om het totaalbedrag van hun rekening af te schrijven. De korting geldt op 26 augustus ook bij de aankoop van kaarten via www.hetonderdak.nl.

13 / 24

'De wond werd verzorgd bij een olielampje. Toen wisten we dat we wilden helpen'

Dirk Vink en Tineke de Groot in hun Afrikaanse kleding. Tineke: 'Mensen zijn zo dankbaar dat ze je graag wat willen geven. Ik heb een hele kast vol met kleurrijke jurken'. | Foto: Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Sassenheim n Meer dan 30 projecten hebben Tineke de Groot en Dirk Vink in het Tanzaniaanse Sumve gerealiseerd. Na negen jaar ontwikkelingswerk zijn ze terug in Sassenheim. In twee delen vertellen ze over hun bijzondere leven in Afrika.

Het huis in de Molenstraat ruikt nog naar verf. In een hoekje van de woonkamer staan nog enkele verhuisdozen. De koffie wordt geserveerd in kopjes uit het boerenbontservies. De schaal met gevulde koeken en boterkoek staat op tafel. "Ja, dat hebben we wel gemist. Als er mensen op bezoek kwamen, namen ze altijd dingen van ons boodschappenlijstje mee. Een stukje kaas, kokosmakronen, dropjes", lacht Tineke. Samen met haar man Dirk verhuisde ze negen jaar geleden naar Tanzania, hun leven in Sassenheim achterlatend.

'De deur van de vriezer moest dicht blijven want er was geregeld geen stroom'

Geen elektriciteit

En dat begon allemaal met een kopje koffie. "Als we het van te voren hadden geweten, waren we er nooit aan begonnen", lachen Dirk en Tineke tegelijkertijd. Het is het jaar 1997 en een collega van Tineke van het LUMC vertrekt naar het districtsziekenhuis 'Sumve Hospital' om daar te werken als tropenarts. Ze besluiten haar op te zoeken. Het werd een echt verrassingsbezoekje, herinnert Dirk zich nog goed. "We waren geland en moesten daarna nog met de bus naar Sumve. Die bus gaat maar één keer per dag, dus toen we daar niet inzaten, dacht Tinekes collega dat we die dag niet meer zouden komen. Maar wij waren niet veel later in een bestelbusje gestapt en alsnog haar kant op gereden. Ze kon het niet geloven toen we voor de poort van het ziekenhuis stonden."

De eerste kennismaking met het ziekenhuis drukt de Sassenheimers meteen met de neus op de feiten. Tineke: "Er was daar niet eens elektriciteit. Toen we zagen dat 's avonds een wond bij een olielampje verzorgd moest worden, besloten we dat we iets wilden doen". Terug in Nederland haalden ze tijdens een feestje geld op voor het ziekenhuis. In 2000 gaan Tineke en Dirk terug naar Tanzania. "We vroegen wat we met het geld konden doen en een generator bleek nog steeds nodig." Het is de eerste van veel bezoeken. Tussen 2000 en 2007 gaan de Sassenheimers tijdens iedere zomer- en kerstvakantie naar Sumve om daar te helpen met projecten. Tijdens een van die weken wordt Dirk door de aartsbisschop van Mwanza gevraagd om langere tijd te komen helpen met de techniek van het ziekenhuis. Ook op het gebied van management kon er nog veel geleerd worden. "We hebben gezegd er over na te willen denken, maar een dag later zeiden we al ja", lacht Tineke.

Cultuurverschil

Zo vertrekken ze in 2007 definitief naar Sumve, familie, vrienden en hun vijf kinderen in Nederland achterlatend. Tineke: "De kinderen verbaasden het eigenlijk niets. We gingen natuurlijk al die vakanties al. 'Jullie gaan eerder dan gedacht', zeiden ze. Zelf twijfelden we ook niet. We wilden altijd al naar het buitenland om te helpen. Het mooie was dat we veel steun kregen uit de omgeving. Het is vrijwilligerswerk, maar je moet wel in levensonderhoud kunnen voorzien. Familie en vrienden hebben het mogelijk gemaakt voor ons om te gaan door ons financieel te steunen."

Eenmaal in Sumve wonen ze in een huis naast het ziekenhuis. Ze merken als snel dat het leven anders is, vertelt Dirk. "We moesten de deur van de vriezer dicht laten want er was geregeld geen elektriciteit."

Het grote cultuurverschil komt ook tot uiting bij het financieel plannen van de projecten. "Ze waren begonnen met het bouwen van nieuwe huizen voor het personeel, maar het geld wat ze gekregen hadden was voor renovatie,. Toen we aan de donor vroegen om meer geld, wilde hij niets geven omdat het geld niet goed besteed was. En dus stopte het project." Om projecten rond het Sumve ziekenhuis zelf te kunnen financieren en begeleiden, richten ze de stichting 'Saida Helpt Sumve' op. Projecten zijn er genoeg. "Toen we een rondje door het ziekenhuis maakten, konden we zo een lijstje maken", zegt broer Albert Vink, ondertussen ook aangeschoven. Samen met zijn vrouw bezocht hij zijn broer en schoonzus meerdere keren. Hij gaat actief aan de slag met het werven van sponsoren en donateurs. In totaal worden er meer dan 30 projecten gerealiseerd, allemaal onder leiding van Dirk. Vijf dagen in de week stuurt hij een groep werknemers aan. Er zijn onder andere een revalidatiecentrum en een nieuwe ziekenhuiskeuken gebouwd. De kinderkliniek is gerenoveerd. Bijzonder is ook de bouw van het opvanghuis voor zwangere vrouwen die te ver weg van Sumve wonen. In het huis kunnen ze verblijven totdat ze gaan bevallen, zodat ze -als het zover is- direct naar het ziekenhuis kunnen.

Maar voor Dirk heeft de bouw van de kapel de meeste indruk gemaakt. "De oude priester had ons erop gewezen en het was een van zijn diepste wensen dat de kapel afgebouwd zou worden. Dat is gelukt en op de dag van de opening verzorgde hij de dienst. Hij stond daar met tranen in zijn ogen. Dat was een mooi en dankbaar moment."

Volgende week deel 2 van het verhaal van Dirk en Tineke. Voor meer informatie, kijk op www.saidiahelptsumve.nl.

Muzikale 'Nacht van Sassenheim'

De Nacht van Sassenheim wordt ieder jaar druk bezocht. | pr. / Edwin van den Wijngaard Foto: pr. / Edwin van den Wijngaard

Sassenheim n Coverband What-Els staat dit jaar op het podium bij de Oude Haven tijdens de Nacht van Sassenheim op vrijdag 26 augustus. Voor de eerste keer klinkt ook op het Voorhavenkwartier muziek met optredens van meerdere dweilorkesten.

Ook dit jaar hebben de activiteitencommissie van Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV) Kern Sassenheim en de horecagelegenheden op het horecaplein er weer alles aan gedaan om er een aantrekkelijke dag van te maken in de Hoofdstraat, Voorhavenkwartier, Kerklaan, J.P. Gouveneurlaan en Oude Haven. Net als voorgaande jaren staat het centrum tijdens de Nacht van Sassem vol met kramen. Naast kleding, kinderaccessoires, tassen zijn er vele hebbedingetjes te verkrijgen en zijn er kramen met etenswaar.

Het 37 kilo wegende kunstboek is te bekijken in de Oude Tol. | Foto: pr. Foto: pr.

De winkeliers uit Sassenheim presenteren zich van vanaf 14.00 uur, maar ook bedrijven van buitenaf zijn aanwezig. Daarnaast zijn lokale (sport)verenigingen, sport(faciliteiten) en enkele goede doelen vertegenwoordigd. Ook vermaakt 'Ben the Banjoman', met zijn muziek te paard, van 15.30 tot 17.30 uur en tussen 18.30 en 20.30 uur het publiek op de braderie. Ook krijgen kinderen een ballon van de ballonnenman op stelten.

De kinderen kunnen zich uitleven in de Kids area op de Hortuslaan en Kerkplein. Voetballiefhebbers kunnen gratis meedoen met het Playstation FIFA voetbaltoernooi tussen 16.00 en 20.00 uur. Verder kunnen kinderen naar hartenlust heerlijk springen op één van de verschillende gratis springkussens. Ook staan over het dorp meerdere kinderattracties verspreid zoals een draaimolen, minicars en bungeejump.

Dweilorkesten

Nieuw dit jaar is dat er een paar optredens zijn op het Voorhavenkwartier. Zo treedt Pam MacBeth uit Lisse - van 15.30 tot 16.15 en tussen 16.30 en 17.15 uur - op. Daarna zetten De Feesttoeters uit Sassenheim, één van de jongste dweilorkesten uit Nederland, het winkelcentrum op zijn kop. Tot slot schallen de vrolijke klanken van dweilorkest de Pretnoten uit Lisse over het plein vanaf 19.30 uur. Tussendoor geeft Just Dance uit Sassenheim acte de présence met drie dansoptredens. Zo wordt om 16.15 en 18.30 uur een show op het Voorhavenkwartier gegeven. 's Avonds laten de meiden op het horecaplein hun danskunsten nog eens zien.

What-Els

Vanaf 20.00 uur is er live muziek op het plein bij de Oude Haven. De Sassenheimse mannen van DJs4U trappen af met lekkere hits van toen en nu. Coverband What-Els uit Teylingen treedt vanaf 21.30 uur op. De Nacht van Sassem is rond 0.00 uur afgelopen.

Instuiflessen bij de Lenteklokjes

Sassenheim n Bij kinderkoor de Lenteklokjes zijn op maandagmiddag 29 augustus en 5 en 12 september instuiflessen voor kinderen die van zingen houden.

De Lenteklokjes is een koor voor jongens en meisjes vanaf 5 jaar. Het is onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen en het repertoire is gevarieerd met kinderliedjes, musical, pop en folk.

Lokaal 13, op de eerste verdieping in 't Onderdak in Sassenheim, is de zangarena van de Lenteklokjes. Onder leiding van dirigent Maarten van Wijk wordt gezongen in groepjes. Kinderen in de leeftijd van 5 t/m 7 jaar zingen in de A-groep en repeteren van 16.00 tot 16.45 uur. Kinderen in de leeftijd van 8 t/m 10 jaar zingen in de B-groep. Zij repeteren van 16.00 tot 17.15 uur. Jongeren vanaf 11 jaar zingen in de C-groep en repeteren van 16.45 uur tot 18.00 uur (uitloop naar 18.15 uur). De instuiflessen worden afgesloten met een mini-concert voor ouders en andere belangstellenden.

Deelname aan de instuiflessen kost eenmalig 3 euro. Meer informatie is te vinden op www.delenteklokjes.nl of bel naar Bernadet van Vliet 0252-544859 of naar Marian van Kempen 06-30694455.

Kunstboek 'Rijks' weegt 37 kilo

Sassenheim n De limited edition uitvoering van het 'Rijks, Masters of the Golden Age', het 37 kilo wegende kunstboek ontworpen door Marcel Wanders, is op woensdag 31 augustus om 20.00 uur te bewonderen in de theaterzaal van de Oude Tol. Met dit boek brengt Wanders een ode aan de werken die in het Rijksmuseum hangen. Afbeeldingen van meesterwerken staan tot in het kleinste details afgebeeld. Het boek is te koop vanaf 6.500 euro, maar niet tijdens deze bijeenkomst. Expert Coen Sligting, al tweeënhalf jaar nauw betrokken, presenteert daarnaast het koffietafelboek dat onlangs is verschenen. De toegang bedraagt 5 euro. Aanmelden via www.boekhandelwagner.nl.

Onvrede over huurprijs oevergrond aan de Industriekade

n Kosten bedragen 2.400 euro per jaar

Sassenheim n De bewoner van een woonark en huurder van een stuk oevergrond op Industriekade 27 beklaagt zich in een mail aan de gemeenteraad over de in zijn ogen exorbitante hoge huurprijs die de gemeente vraagt voor de oevergrond.

Door Nico Kuyt

Na aankoop van de woonark kreeg hij bericht dat de gemeente een huurprijs zal vragen van 2.400 euro per jaar, een verhoging van 43 maal in vergelijking met de vorige eigenaar. Gedurende twee jaar is er vervolgens een mailwisseling ontstaan tussen beide partijen. Ontstemd is inwoner over de communicatie met de gemeente, wat hem onzekerheid geeft, een afbreuk doet aan zijn woongenot en een onredelijke, niet onderbouwde huurprijs.

In 2014 was de huurprijs 56 euro per jaar. Dit bedrag was tot stand gekomen om eigendomsverjaring tegen te gaan. Aan het bedrag lag een huurovereenkomst ten grondslag na de minnelijke schikking tot stand gekomen. Gaandeweg 2006 tot 2010 is de huurovereenkomst bij verkopen aangepast. De overeenkomst is de eerste waarbij het gemeente vrijstaat een prijs te vragen die los staat van hetgeen eerder bij minnelijke schikking is bepaald. De bewoner wijst erop dat een meer luxe plek aan de Vecht slechts 13 euro per m2 per jaar kost. Elders zijn prijzen van 8 euro per m2 per jaar heel gangbaar.

Kassa

"Eigenaren van de woonarken beseffen nu dat de waarde van hun roerend goed zonder enige aankondiging, zonder beleid, zonder communicatie sterk in waarde is gedaald. Tevens is verkoop niet mogelijk, omdat toekomstige kopers geen idee hebben welke huurprijs de gemeente zal vragen. Inmiddels heb ik de situatie voorgelegd aan Kassa en de Rijdende Rechter", zet hij de aanval in. Hij wil duidelijkheid en een redelijke huurprijs. Inmiddels heeft raadslid Peter Scholten (CDA) al vragen over de mail gesteld. De fractie wil van B&W een reactie op de door de bewoner aangekaarte problematiek.

'Ik heb de situatie voorgelegd aan de Rijdende Rechter'

HKV ontvangt schenking van dominee

De HKV krijgt de aquarel van de Nagelbrug met daarop ook een deel van de recent gesloopte boerderij Oostdam. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De Historische Kring Voorhout heeft dit voorjaar een schenking ontvangen uit de nalatenschap van dominee E.H. (Ems) Kalkman. Hij was van september 1951 tot juni 1958 predikant van de Nederlands Hervormde Gemeente in Voorhout.

Dominee Kalkman is op 30 december 2015 in 's-Hertogenbosch overleden. Hij is hier begraven op de begraafplaats van de N.H. Gemeente in Voorhout, waar eerder zijn zoontje Wouter (in 1955) en zijn echtgenote (in 2015) te rusten zijn gelegd. De Voorhoutse Protestante Gemeente was zijn eerste standplaats en heeft altijd een bijzondere plaats gehouden in het gezin. De uit de kerktoren in de oorlog ontvreemde kerkklok kwam terug in 1954 tijdens zijn periode als predikant. Die retour gekomen klok kreeg de naam 'Josje', naar de oudste in Voorhout geboren dochter die, op haar verjaardag, de eerste ruk aan het klokkentouw mocht geven.De klok is tijdens de begrafenis van ds. Kalkman geluid.

In de nalatenschap van dominee Kalkman bevonden zich twee etsen van Voorhout en een aquarel van de Nagelbrug met daarop ook een deel van de recent gesloopte boerderij oorspronkelijk van Ruijgrok van de Werve, later van Hein Oostdam. De kinderen Kalkman hebben besloten deze etsen en de aquarel aan HKV te schenken. Zo zijn de afbeeldingen van Voorhout weer terug op hun geboortegrond.

SOS brengt historische objecten in kaart

Sassenheim n Op de Facebookpagina's van Stichting Oud Sassenheim en 'Je bent een Sassenheimer als ..' is een discussie over historische panden ontstaan. De Stichting Oud Sassenheim wil nu beeldbepalende objecten (panden, bruggen, bomen) gaan inventariseren die niet op de gemeentelijke monumentenlijst staan of als Rijksmonument staan vermeld.

Het is de Sassenheimers opgevallen dat niet bekend is welke historische panden bij monumentenbeleid in beeld zijn. Sommige staan op de gemeentelijke monumentenlijst, andere weer niet, terwijl ze toch van historische betekenis zijn. Het kan zo maar zijn dat deze panden, voor niet-betrokkenen, onverwacht onder de slopershamer komen of dat een kenmerkende gevel is verdwenen. Ook monumentale bomen zijn kwetsbaar en niet in kaart gebracht.

Stichting Oud Sassenheim heeft op haar website een lijst gepubliceerd met gemeentelijke en rijksmonumenten. Zij vraagt inwoners van Sassenheim beeldbepalende objecten van cultuurhistorische waarde door te geven. Op de website zal een lijst worden bijgehouden. De Stichting wil hiermee vooruitlopen op de discussie over de nieuwe Erfgoedwet die 1 juli van kracht is geworden. De gemeente Teylingen bereidt op dit moment een nieuwe erfgoedverordening voor. De lijst met beeldbepalende objecten wil stichting Oud Sassenheim bij de komende discussie inbrengen.

Omgevingsdienst doet grootschalige onderzoek

Teylingen n De Omgevingsdienst West-Holland controleert op dinsdag 30 augustus zo'n 700 bedrijven in haar werkgebied. Tijdens deze inventarisatiedag bekijken de toezichthouders per bedrijf of deze onder milieuwetgeving vallen en bezoeken deze waar nodig.

Bedrijven die zich in een gemeente vestigen en onder de milieuwetgeving vallen, moeten zich melden bij de Omgevingsdienst. Als een bedrijf zich niet meldt, werkt dit concurrentievervalsend, want deze bedrijven worden niet gecontroleerd op de regels uit de Wet milieubeheer, terwijl de gemelde bedrijven wel regelmatig worden gecontroleerd.

Werkwijze

De toezichthouders milieu van de Omgevingsdienst-West Holland houden een inventarisatie- en controleronde langs bedrijven in elf gemeenten in Holland Rijnland (Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude). De Omgevingsdienst voert deze taken op contractbasis uit of uit naam van deze gemeenten. Hierbij kijkt de toezichthouder of het bedrijf op de locatie correct geregistreerd staat, of het onder de milieuwetgeving valt en bezoekt het bedrijf als dat nodig is. Mogelijk moeten ondernemers zich naderhand melden voor het Activiteitenbesluit of is er een (extra) controle noodzakelijk. Ondernemers ontvangen in dat geval informatie van de toezichthouder.

Bij afwezigheid krijgen de ondernemers een oproep om ontbrekende gegevens aan te leveren bij de Omgevingsdienst of om zich te melden.

Meest succesvolle editie ooit van Kunst in 't Overbosch

Kinderen knutselen er op los bij Kunst voor Kids in 't Overbosch. | Foto: pr. Foto: pr.

voorhout n Kunst in 't Overbosch was dit jaar de meest succesvolle editie ooit. Het bezoekersrecord van vorig jaar werd verpulverd: 647 mensen bezochten afgelopen weekend in het Overbosch de vierde editie van het tweedaagse kunstfestival.

Oldtimers rijden door de Hoofdstraat. | Foto: pr. Foto: pr.

Ieder jaar organiseert de Stichting Vrienden van het Overbosch dit kunstevenement, waarbij tientallen kunstenaars nieuwe kunst creëren. Zowel de deelnemers als de bezoekers genieten van de relaxte sfeer die Kunst in 't Overbosch ieder jaar uitademt. Dit jaar werd het evenement verrijkt met Kunst voor Kids; meer dan tachtig kinderen ontwierpen hun eigen kunstvoorwerpen! Variërend van prachtige schilderijen tot kleiconstructies en windklankvangers. De ouders en grootouders van de kinderen konden in de tussentijd door het historische bos lopen, om daar te genieten van de cultuur en de natuur.

Cup met de Gouden Oren

Ook Cultuur Verheft speelde drie toneelvoorstellingen. De bezoekers mochten – net als vorig jaar – stemmen op het 'Meest inspirerende kunstwerk' en veel mensen maakten hier gebruik van. De winnaar van vorig jaar, Jacob Kerssemakers, eindigde dit keer op de derde plaats (met 83 stemmen). De tweede prijs kreeg kunstenares Loes Hogervorst (87 stemmen), maar het glaswerk van Mark de Jong werd door de meeste bezoekers als beste gewaardeerd. Hij mocht de Cup met de Gouden Oren meenemen naar huis.

Steun

Kunst in 't Overbosch en Kunst voor Kids konden niet mogelijk gemaakt worden zonder enkele sponsoren. Belangrijke financiële donaties werden gedaan door Kern met Pit en Fonds 1818. Daarnaast zorgen onder meer de Scouting Boerhaavegroep Voorhout, Oranje Vereniging Voorhout en de IJsclub Voorhout voor warme ondersteuning door het beschikbaar stellen van tafels, stoelen en een tent. Boskalis zorgde er dit jaar voor, dat de catering gebruik kon maken van stromend water en elektriciteit.

Veel bezoekers voor oldtimers

Sassenheim n In alle vroegte werden afgelopen zondag de laatste voorbereidingen getroffen voor het tweede oldtimerfestival in Park Rusthoff, georganiseerd door de Evenementencommissie van Park Rusthoff, TOV Sassenheim en een aantal eigenaren/liefhebbers van oldtimers. Enkele wolkbreuken zorgden in de vroege morgen voor een fris grasveld, maar ook wel voor wat zorgen op de gezichten van de organisatie. Ieder had er zin in, maar zou dat ook gelden voor alle deelnemers en vooral zou het net zo'n mooie dag als in 2015 kunnen worden?

Een prachtdag werd het! Want vrijwel alle deelnemers die zich ingeschreven hadden kwamen rond het middaguur naar het park: 75 auto's en 20 tweewielers werden geshowd op het eiland. Daarnaast deden 70 auto's mee aan de rit door de Bollenstreek. Niet in de minste plaats om hun trotse bezit te tonen aan het publiek, maar ook om een gewild schildje te bemachtigen en toe te voegen aan hun verzameling van deelnames aan oldtimerevenementen. En velen durfden het zelfs aan om met open dak te gaan rijden.

Al vanaf de start kwamen liefhebbers kijken om even rustig foto's te maken of om een praatje te maken met de eigenaren van de oldtimers in het park, variërend van Brilkevers en Opels tot Studebakers en Mercedessen, en van tractoren tot militaire voertuigen. Een hele serie van motoren, brommers en solexen maakten het geheel compleet. Vrijwel alle voertuigen worden door de eigenaren zelf of met behulp van vrienden of clubgenoten tot in de details onderhouden, zoals de Ford uit 1955 van de familie Smeltink waarvan zelfs het logo met een verfkwastje een nieuwe uitstraling kreeg. En de binnenkant van de 'lelijke' eend van Bleu Aimable die met tulpenstof en jeansknopen door de eigenaar gerestaureerd werd. Het bemachtigen van originele onderdelen blijft voor elke oldtimerbezitter de grootste uitdaging.

Na afloop van de tourrit kon het publiek de oldtimers bewonderen in de Hoofdstraat en aan de Kerklaan/Voorhavenkwatier. In het park bleef het doorlopend druk, via what's app of sms kon het publiek stemmen op hun favoriete oldtimer en tegen het eind van het festival kwamen daartwee2 winnaars uit die een prachtige beker in ontvangst konden nemen: Gebroeders Reijerse voor hun Ferguson uit 1954 en Jens de Willigen voor zijn DKW uit 1936, die trots de ongerestaureerde motor van zijn opa toonde. Deze was tijdens de oorlog naar Duitsland meegenomen en is ongeschonden weer teruggekeerd.

Even na vier uur vertrokken de oldtimers weer uit het park en het centrum, waarvan een deel weer behoorlijk wat kilometers moest afleggen om huiswaarts te keren.

Praat mee over Teylingen

Teylingen n De Teylingse gemeenteraad doet mee aan de Dag van de Democratie. Kennismaken met de democratie, de politiek en weten hoe je invloed kunt uitoefenen. Dat kan op zaterdag 10 september tussen 10.00 en 15.00 uur bij het Oude Raadhuis, Dorpsstraat 36, in Warmond.

De raadsleden van de gemeente Teylingen willen tijdens de Dag van de Democratie met inwoners in gesprek over lokale onderwerpen. Deze dag staat niet alleen in het teken van democratie, maar tegelijkertijd zijn ook de Open Monumentendagen en de Schippertjesdagen.

De gemeenteraad organiseert verschillende activiteiten voor jong en oud. Er is een motiemarkt, waarop iedereen die in Teylingen woont zijn of haar ideeën voor een straat, buurt, wijk of de hele gemeente Teylingen onder de aandacht van de raadsleden kan brengen door het maken van een motie. Raadsleden kunnen aansprekende plannen en ideeën 'adopteren'. Een motie is een oproep om iets te doen, te laten of te veranderen. De Teylingse gemeenteraadsleden kunnen de moties eventueel inbrengen bij een raadsvergadering.

Inwoners die een gouden tip voor Teylingen hebben, kunnen deze inspreken bij de Tip voor Teylingen camera. De tips worden meegenomen in een kort filmpje.

Speeddaten met burgemeester

Ook kunnen inwoners met raadsleden en de burgemeester in gesprek gaan. In gesprek met raadsleden kan van 10.00 tot 15.00 uur. Tussen 13.00 en 14.30 uur kunnen inwoners in gesprek met burgemeester Carla Breuer.

Tijdens de pubquiz 'Kent u Teylingen?' kunnen bezoekers hun kennis testen over Teylingen en de Teylingse politiek. De quiz is elke 15 minuten en voor deelname is een smartphone nodig.

Ook de brandweer en politie zijn van de partij tijdens deze dag. De brandweer is op zoek naar nieuwe vrijwilligers en zullen in het kader van preventie een en ander laten zien. Meer informatie op: www.raadteylingen.nl onder tabblad DvDD.

Torenbeklimming

De eerste groep voorafgaand aan de klim in de Bartholomeuskerk. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Een groep enthousiaste klimmers heeft zaterdag genoten van het uitzicht vanaf de Bartholomeuskerk in Voorhout. De groep had een lot gekocht tijdens Paveivo. Onder leiding van Hans van den Berg en Ben Zwetsloot klommen ze naar het koor in de kerk. Daarna was het de beurt aan de loop boven het plafond van de kerk. Via de ventilatiegaten hadden de bezoekers een goed uitzicht over de binnenzijde van de kerk. Bij de galmgaten nabij de klokken kon men een luchtje scheppen en foto's maken. Na eerst moed verzameld te hebben, werd aan de klim naar de uurwerkzolder begonnen. Daar aangekomen bleek dat de moeite waard: een vrij uitzicht tussen de wijzers van de klokken op al de vier windstreken van Voorhout. Voor wie ook een keer de kerktoren wil beklimmen, is er goed nieuws. Er zijn plannen om in het komende jaar meer klimpartijen voor bezoekers te organiseren.

Bridge: Oranjedrive

Voorhout n Traditiegetrouw wordt er ook dit jaar tijdens de najaarsfeesten gebridged bij Cheers, waarbij mooie prijzen te winnen zijn voor de drie hoogst eindigende paren. Er wordt gespeeld in twee lijnen van maximaal zestien paren. De Oranjebridge is op maandag 12 september. Deelnemers kunnen zich aanmelden via www.nbbclubsites.nl/club/9022, een bericht sturen naar bridgeclubvoorhout@gmail.com of tijdens de zomerbridge, onder vermelding van de voorkeur voor de A- of B-lijn. De inschrijving sluit op zaterdag 10 september om 24.00u. Voor deze activiteit geldt vol is vol.

Bridgeclub

Er is op maandagavond nog ruimte om competitie spelen bij Bridgeclub Voorhout. Ook dan wordt er gespeeld in 2 lijnen. Voor meer informatie, stuur een e-mail naar bovenstaand adres.

Ter Leede opent seizoen met winst tegen Hoek

Matchwinner Vincent Ammerlaan in duel met Alexander Embrechts van Hoek. | Foto: Orange Pictures Foto: Orange Pictures

Sassenheim n De voetballers van Ter Leede zijn het seizoen goed begonnen. Op het eigen sportpark de Roodemolen werd Hoek verslagen. De Sassenheimers hielden het lang spannend: ondanks de vele kansen werd het winnende doelpunt pas in de tweede helft binnen gekopt.

Spelers en speelsters van Ter Leede trappen het seizoen af. | Foto: pr. Foto: pr.

1         Ter Leede

0         HSV Hoek

Na de minuut stilte voor de onlangs overleden clubman Wout Roor trapte de Sassenheimse voetballers af voor de seizoensouverture. Met de wind in de rug creëerden Ter Leede meteen een handvol kansen. Al in de tweede minuut zag Oussama Siali na een mooie actie op links zijn schot net naast de paal verdwijnen en in de negende minuut testte Ronnie Verplancke op aangeven van Mitchell Kappenberg Hoek-keeper Jordi de Jonge met een keihard schot. Sali zorgt in de 22ste minuut voor nog meer dreiging, nadat zijn schot op de lat uiteenspat. Hoek zet daar een counter tegenover, maar het overwicht is voor de thuisploeg, geïllustreerd door de zes corners die het in de 30ste minuut al had gekregen. Tot aan de rust is er nog een goede kans voor Maurits Splinter uit een vrije trap en levert een voorzet van Ammerlaan niets op. Zonder doelpunten gaan de twee ploegen de rust in.

Na de rust is de eerste kans weer voor de thuisploeg. Linksback Hakan Bayran schiet vanaf 30 meter. De bal ketst vanaf de lat op de rug van doelman De Jonghe. De harde tegenwind redt Hoek, want daardoor rolt de bal niet over de lijn en kan de keeper de bal op tijd pakken. De Hoek-keeper ontpopt zich zo tot de sta-in-de-weg van Ter Leede. In de 55ste minuut pareert hij een solo van Ammerlaan en ook een schot van Siali treft door de keeper geen doel. in de 70ste minuut is uiteindelijk ook De Jonghe kansloos op een inzet van Ammerlaan. Zijn kopbal uit een corner verslaat de keeper en daarmee ook Hoek.

Met drie punten mag Ter Leede tevreden zijn. Zaterdag speelt het de tweede wedstrijd tegen Haaglandia. Om 14.30 uur is de aftrap in Rijswijk.

Startsein voor het nieuwe seizoen

Sassenheim n Met de traditionele VoetbalVakantieWeek is de jeugd van Ter Leede weer aan een nieuw voetbalseizoen. En alsof ze er bij de Sassenheimse voetbalvereniging patent op hebben, was het ook dit jaar weer een zonovergoten week.

Zo'n 100 jongens en meisjes uit de D- tot en met EuroLeague-groeperingen en hun begeleiders uit de oudere jeugd werden, voorzien van prachtige blauwe tenues, elke dag vermaakt met onder andere trainingen, voetgolf, Waterspelen, Penaltybokaal en een 7 tegen 7 WK-toernooi. Zelfs spelen in een indoorspeeltuin voor de jongste groep en zwemmen voor de oudere voetballers stonden op het programma.

Halverwege de week waren de technische staf en enkele spelers uit het vlaggenschip van de Roodgelen gevraagd de kinderen een echte Ter Leede 1 training te geven. Compleet met warming-up, pass en trapoefeningen, afwerken op het doel, rondootjes en partijspel.

Finales

De laatste dag van deze alweer 32e VoetbalVakantieWeek stond in het teken van de finales, waarbij de prijzen voor het hardste schot op doel, de meest gescoorde penalty's en natuurlijk het 7 tegen 7 WK-toernooi werden verdeeld. Hierna werd de trainingsweek met een groepsfoto op het hoofdveld afgesloten en het startsein voor het nieuwe seizoen gegeven.

Ukkentraining

Op zaterdag 27 augustus beginnen ook de jongste voetballertjes bij Ter Leede weer met hun training. Onder leiding van Jaap Schaap, die al meer dan 25 jaar het voetbal voor de jongste jeugdgroepen organiseert, zullen zij spelenderwijs de eerste beginselen van het voetbalspel leren. De allerjongsten van 4 en 5 jaar (Ukken) starten om 9.30 uur op veld 7 van sportpark De Roodemolen. Het meedoen aan de training is gratis. Voor de 6-jarigen heeft Ter Leede de EuroLeague, waar de jongens en meisjes door middel van trainingen en kleine, onderlinge partijtjes een seizoen lang voorbereid worden op het 'echte' voetbal in de F-competitie. Deze trainingen zijn op zaterdag vanaf 10.45 uur en woensdagmiddag vanaf 14.00 uur. Meer informatie over de Ukken- en EuroLeague-trainingen staat op www.terleede.nl.

Woensdag 24 t/m 31 augustus


Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag 10.00 uur: Woord- en Communieviering m.m.v. het Gemengd Koor

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. T. Moll. Na afloop is er koffie

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. H.R. Betting

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, doopdienst, voorganger: ds. E.E. Slofstra

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, Eucharistieviering m.m.v. het Parochiekoor, voorganger: Th. Blokland

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. A. Groenendijk - Meindersma (Klundert)

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag 19.00 uur:Eucharistieviering met samenzang, voorganger: Pastor Blokland

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. E.H. van der Weide (Noordwijkerhout)

Baptistengemeente Kaleb (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Marco van Delft

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur:eredienst, 19.00 uur: bevrijdingsdienst

Bach en Brahms klinken uit 'nieuw' Lohmanorgel

Het Lohmanorgel is gerestaureerd en tijdens Open Monumentendag - op 10 september- te bewonderen. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Adviseur Willem Jan Cevaal heeft afgelopen zondag het eerste orgelconcert verzorgd op het gerestaureerde Lohmanorgel in de Protestantse kerk, Herenweg 82 in Warmond. Cevaal speelde met verve werken van J. S. Bach en van zijn zoon C. Ph. E. Bach.

Op zaterdag 10 september, tijdens Open Monumenten- en Nationale Orgeldag, zullen de drie vaste organisten van de kerk en twee gastorganisten ook barok- en romantische muziek ten gehore brengen tussen 10 en 16 uur. Jong en oud kunnen het orgel komen bewonderen en er is gelegenheid om het orgel te bespelen. De kerk kan dan ook bezichtigd worden.

Nieuwe KBO-seizoen

Sassenheim n De vakantieperiode is bijna weer voorbij. Dit betekent dat voor de diverse KBO activiteiten een nieuw seizoen aanbreekt. Om belangstellenden te informeren over het nieuwe activiteitenseizoen organiseert KBO Sassenheim op maandagmiddag 29 augustus tussen 14.30 en 16.30 uur een informatiemiddag in zaal 5/6 van 't Onderdak. De activiteitenbegeleiders zijn aanwezig om iedereen te informeren en om op alle vragen antwoord te geven. Inschrijven voor activiteiten kan ook tijdens de bijeenkomst. Alle activiteiten staan ook open voor leden van andere KBO-afdelingen. Nog geen lid? Dat kan vanaf 50 jaar.

De eerste activiteit van het nieuwe seizoen start op donderdagmiddag 23 augustus met een klaverjas- en bridgemiddag eveneens in zaal 5/6.

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat van KBO Sassenheim via 0252-224126 of stuur een e-mail naar kbosassenheim.secretariaat@gmail.com.

Vierkamp Klaverjassen

Teylingen n Er is nog plaats voor mensen die zich willen aanmelden voor de Vierkamp Klaverjassen van de vier KBO-afdelingen Voorhout, Noordwijkerhout, de Zilk en Sassenheim. Bij dit jaarlijkse terugkerende evenement wordt een keer per acht weken in een van de dorpen gekaart. De wedstrijden zijn in competitieverband end duren van 10.00 tot 16.00 uur.

De start is op vrijdag 2 september in De Oude Tol in Sassenheim. De andere klaverjasdagen zijn op 25 november in Noordwijkerhout, op 13 januari in Voorhout en op 17 maart in De Zilk.

De kosten bedragen 15 euro per wedstrijd. In de prijs zijn koffie, thee en de lunch inbegrepen. Voor meer informatie of aanmelding, bel naar Joop Turenhout via 06-16316374 (Voorhout) of Bert van den Nouwland via 0252-864572 (Sassenheim).