De Teylinger

27 december 2016

De Teylinger 27 december 2016


Tien jaar Teylingen

| Foto: pr./rokki.nl Foto: rokki.nl

Het 'Lang zullen ze leven' klinkt tijdens de nieuwjaarsreceptie in de hal van bestuurscentrum in Voorhout. Trots staan Maria Al Haidar en Loek van Rijn op het podium naast burgemeester Carla Breuer. Ze zijn er met een reden, allebei staan zij symbool voor de start van de gemeente Teylingen, tien jaar geleden. Toen werden Voorhout, Warmond en Sassenheim samengevoegd tot Teylingen. Op 1 januari 2006 werd Maria geboren in een ziekenhuis in de regio. Haar ouders wonen in Voorhout. Zij is de eerste nieuwe inwoner van Teylingen. Loek kwam drie dagen later ter wereld in Sassenheim. Hij is de eerstgeborene in de nieuwe gemeente. Beide tieners krijgen de foto die eerder van ze is gemaakt voor een speciaal portret van 128 Teylingse kinderen die in 2016 hun tiende verjaardag vieren.

Toch akkoord voor snelbus

| Foto: fbps/Peter Schipper Foto: Peter Schipper

De meerderheid van de gemeenteraad stemde begin januari in met de aanpassingen die gedaan moeten worden om de doorstroming te versnellen voor de snelbus die gaat lopen van Noordwijk naar Schiphol, de huidige lijn 361. Er zijn diverse aanpassingen nodig om te zorgen dat de bus ook snel door Teylingen kan spoeden. Zo wordt een aantal kruisingen aangepast en rotondes vervangen door slimme stoplichten, zoals de rotonde aan de Rijksstraatweg. Er heerste nog wel twijfels in de gemeenteraad of het met stoplichten in plaats van rotondes beter zal gaan en het hoogwaardig openbaar vervoer wel inderdaad hoogwaardig gaat worden. De meerderheid kon wel instemmen, op de PvdA na.

Geen wooncontainers

Foto: Nico Kuyt

Voor de huisvesting van statushouders gaat B&W aan het begin van het nieuwe jaar op zoek naar mogelijkheden. Het plan dat in januari wordt voorgesteld gaat om op zeven locaties wooncontainers te plaatsen of ze geschikt te maken van het bestaande gebouw. Het gaat om De Waaier in Warmond, Klein Sassembourg, de voormalige Kompasschool, locatie Langeveld en de Oosthaven in Sassenheim en de Boekenburglaan en de Zuidelijke Randweg in Voorhout. Een groot aantal fracties spreekt zich uit tegen noodwoningen op de Boekenburglaan. Ook spreken meerdere tegenstanders de commissie Welzijn toe over hun zorgen. Uiteindelijk gaat het hele plan niet door en besluit de gemeenteraad dat er bestaande woningen worden gekocht en, na verbouwing, verhuurd aan statushouders.

Nieuw onderkomen voor veteranen

Foto: Piet van Kampen

'Dit is super' waren de eerste woorden van burgemeester Carla Breuer toen zij half januari te gast was tijdens de nieuwjaarsreceptie van de veteranen. In het gebouw aan de Hoofdstraat 292 in Sassenheim mocht zij ook de officiële openingshandeling verrichten door de vlag van de VOC (Veteranen Ontmoetings Centrum) Duin-en Bollenstreek aan de gevel te plaatsen. Hun stekkie aan de Wilhelminalaan waar de mannen voorheen bijeen kwamen, is weer een administratiekantoor geworden. Dus moest er naar een nieuwe behuizing worden gezocht. De nieuwe thuishaven van de veteranen is knus. Een plek waar zij elkaar weer ontmoeten, de oud-strijders in diverse oorlogsgebieden.

Waarderingsprijs Kleintje Pils

Foto: rokki.nl

Kleintje Pils bestaat 40 jaar en krijgt in het jubileumjaar de Waarderingsprijs van de gemeente tijdens de nieuwjaarsreceptie. "We zijn er beduusd van," zegt Ruud Bakker nadat hij met de andere bandleden op het podium is geroepen. De band geeft ook het eerste boek uit: 'Hoe Kleintje Pils de wereld veroverde'.

Excellente school

Wethouder Kees van Velzen feliciteert directeur Annechien Verkade Foto: Marline Schoneveld (Rokkifotografie)

Goed nieuws voor het Rijnlands Lyceum Sassenheim op 18 januari. De middelbare school ontving het predicaat Excellente School 2015-2017 van de Inspecteur-generaal van het Onderwijs voor mavo, havo en vwo. Het predicaat Excellente School is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is drie jaar geldig.

Nieuwe entree Overbosch

Foto: Willem Krol

Na weken keihard werken staat de nieuwe entree van het Overbosch eind januari op zijn plek. Op vrijdagmiddag was de officiële opening. Een bijzonder moment voor de stichting Vrienden van het Overbosch én de leerlingen van de KTS. Zij hebben het hek gebouwd, mede als eerbetoon aan hun overleden docent Piet van der Hulst.

Voorleeskanjer

Fotobijschrift: Charissa van der Pluim (links) en Noor Talaat. | Foto: pr Foto: pr.

In Lisse was zaterdag 23 januari de door de bibliotheken van Hillegom, Lisse, Sassenheim, Voorhout en Warmond gezamenlijk georganiseerde voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. De winnares komt uit Voorhout: Charissa van der Pluim van de Antoniusschool (links op de foto).

Sloop boerderij Oostdam

Foto: Peter Schipper

De gemoederen over de voorgenomen sloop van boerderij Oostdam in Voorhout lopen in februari hoog op. De provincie wil na het slopen op het terrein bouwketen en -materiaal plaatsen als de nieuwe turborotonde van de Nagelburg wordt gebouwd. De karakteristieke boerderij uit circa 1800 is geen gemeentelijk monument en mag dus gesloopt worden, zo oordeelt gedeputeerde Floor Vermeulen op vragen aan Gedeputeerde Staten. Eerder trok de Historische Kring Voorhout al aan de bel. Het blijkt tevergeefs, want eind februari gaat de sloophamer in de boerderij. Ook het oude Waaggebouwtje uit 1730. Alleen de 200 jaar oude lindebomen op het terrein zijn blijven staan.

Eerbetoon aan sporthelden

Foto: Willem Krol

De levensgrote foto's van sporters uit Sassenheim worden begin februari onthuld in de trainingszaal van Sassembourg. Op initiatief van woonstichting De Vooruitgang zijn de afbeeldingen geplaatst om zo sporthelden van Sassenheim te eren voor hun prestaties. Oud-wielrenner Arie van Houwelingen en schaatsers Martin Hersman onthullen hun eigen foto. De foto van de overleden wielrenner Bart Zoet wordt onthuld door zijn zus Trudy. Ook voor korfbalvereniging TOP is een plekje aan de muur vrijgemaakt. In de afgelopen tien jaar zijn zij vijf keer Nederlands kampioen geworden (drie keer in de zaal en twee keer op het veld) en twee keer Europees kampioen. In januari 2017 strijdt TOP in eigen sporthal om de derde Europese titel.

Schilderles voor Syrische kinderen

Foto: Piet van Kampen

Kunstschilder Margareth Meulmeester richtte twee jaar 'Artchild Foundation' op. Ze is bewogen met het lot van de Syrische kinderen, die met hun ouders het oorlogsgebied ontvluchtten. Meulmeester, die ooit zelf in Turkije en Marokko was en in Dubai workshops gaf, ontvangt vanaf februari groepen kinderen in haar knusse atelier in Warmond voor het project Happy Painter. Met het project wil ze de authenticiteit van kinderen te versterken en het zelfvertrouwen te ontwikkelen. Door een speciale schildermethode, kunnen kinderen vanuit hun gevoel werken.

Celstraf voor overvallers

Foto: pr.

De twee verdachten die in juni 2015 een overval pleegde op een juwelier in Sassenheim krijgen eind februari elk een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd. Na de overval zijn de daders gevlucht en hebben ze geprobeerd de vluchtauto in brand te steken. Aan de hand van camerabeelden en door dna-onderzoek zijn ze toch opgepakt.

Geen bewoning De Watertuin

Foto: Nico Kuyt

Het gebruik van recreatiepark De Watertuin in het Lage Land zal op termijn toch moeten terugkeren naar recreatief gebruik in plaats van permanent wonen. Uitgezonderd het CDA, stemden in februari alle fracties in de gemeenteraad (foto) definitief voor dat uitgangspunt. Het college heeft een nieuw voorontwerpbestemmingsplan uitgewerkt dat tot oktober ter inzage lag. De uitgangspunten bestaan uit het verruimen van de bouwregels en het voortzetten van 'recreatief gebruik' als gebruik voor de recreatiewoningen. Voor zo'n 25 van 69 recreatiewoningen hebben de bewoners een generaal pardon, zodat zij er wel permanent mogen wonen. Bij verkoop vervalt die vergunning en is dezelfde woning voor nieuwe eigenaren alleen voor recreatief gebruik.

Bioscoop

Foto: pr.

B & W laat in februari weten positief te zijn over een principeverzoek voor het vestigen van een bioscoop langs de rijksweg A44. De commissie vindt dat echter te vroeg. Zij willen er eerst over praten. Dat kan, zegt wethouder Brekelmans. Hij benadrukt dat er het plan nog pril is en dat de commissie nog voldoende inspraak krijgt.

Lintje voor Koomen

Foto: Peter Schipper

Tijdens de carnavalsviering in de Bartholomeuskerk krijgt Ab Koomen, één van de oprichters van Carnavalsvereniging De Bokken, uit handen van burgemeester Carla Breuer de koninklijke onderscheiding 'Lid in de orde van Oranje-Nassau'. De ceremonie werd afgesloten met een massaal gezongen Voorhouts volkslied.

Lintje voor Broekhuizen

Foto: Willem Krol

Nico Broekhuizen werd halverwege februari benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Carla Breuer voor zijn inzet bij Kringloopwinkel Op Dreef en het Pastoraal Fonds van de Protestantse Gemeente Sassenheim.

Verhuizing van de kermis?

Foto: Piet van kampen

In maart wordt er druk gesproken over een wens van de Oranjevereniging Sassenheim: de jaarlijkse kermis verplaatsen van het terrein naast de Wasbeek naar het centrum. Na overleg blijkt dat de verhuizing in 2016 nog niet gaat lukken en dus staan de attracties in september nog gewoon op hun gebruikelijke plek. "Het plan om de verhuizing dit jaar al te realiseren was ambitieus", zegt Rob Koek, voorzitter van de Oranjevereniging in de krant van maart, "maar zonder ambitie geen succes". Toch komt van uitstel geen afstel, meldt de organisatie, want ze zien de kermis graag in 2017 alsnog verhuizen. Daarvoor wordt gesproken met de TOV, de omwonenden en de gemeente. Koek: "Niemand mag het idee krijgen dat de besluitvorming onder tijdsdruk en onzorgvuldig heeft plaatsgevonden".

Gemeenteraad stemt in met ambtelijke fusie

Foto: pr.

De gemeenteraad ging in maart bij meerderheid akkoord met het fuseren van de ambtenaren van Teylingen, Hillegom en Lisse tot één enkele organisatie, HLT-samen. Er ging nog wel een pittige discussie aan vooraf, maar uiteindelijk stemden alleen de ChristenUnie en PvdA tegen de fusie. Na de vergadering bleek dat ook in Lisse en Hillegom er een meerderheid voor de samenvoeging te vinden viel. HLT-samen gaat daarom per 1 januari 2017 van start. Met de ambtelijke fusie besparen de gemeenten vanaf 2020 per jaar 1,8 miljoen euro. Ook kan de gemeente een betere vuist maken richting de overige overheden en een betere dienstverlening aan de burgers verrichten, zo is de verwachting van de gemeenten.

Revalideren in Mariënhaven

Foto: Willem Krol

Als het aan het bestuur van Marente ligt, wordt in 2017 in Mariënhaven een revalidatiecentrum voor ouderen geopend. Dat maakt de zorgorganisatie in maart bekend. Een deel van de huidige bewoners verhuist naar de Bernardus in Sassenheim, waar meer bedden komen voor mensen met dementie. Marente gaat door de verhuizing de revalidatie voor ouderen op één plek concentreren in Mariënhaven in Warmond. De huidige revalidatie-afdelingen in de Bernardus en Wijckerslooth in Oegstgeest verhuizen –met personeel- daar naar toe. Voordat het grote verhuizen kan beginnen, moeten zowel de Bernardus als Mariënhaven verbouwd worden. De verwachting is dan dat eind 2017 de complete verhuizing is afgerond.

Sportprijzen uitgereikt

Foto: Willem Krol

The Bassets wint eind maart de gemeentelijke sportprijs, die tijdens het maandelijkse sportcafé wordt uitgereikt. De rugbyers uit Sassenheim winnen de prijs dankzij hun kampioenschap en bekerwinst in 2015. De talentprijs gaat naar Ajax-keeper Stan van Bladeren uit Voorhout. Hij wist in het voorgaande jaar een profcontract bij de Amsterdamse voetbalclub af te dwingen. Scheidsrechter Allard Lindhout ontvangt uit handen van wethouder Brekelmans de eerste Sportbegeleidersprijs. Daarmee wil de gemeente ook al de begeleiders die het sporten mogelijk maken, in het zonnetje zetten. Lindhout, afkomstig uit Warmond en woonachtig in Voorhout, maakte in 2015 zijn debuut in de Eredivisie.

Springplank weer terug

Foto: pr.

Leerlingen van basisschool De Springplank uit Sassenheim kunnen in maart weer terug naar 'hun' school. Door renovatie van het gebouw aan het Kagerplein zaten ze sinds het begin van het schooljaar op drie andere locaties. Het schoolgebouw is volledig gemoderniseerd en is door de verbouwing licht en ruim geworden.

Benefietconcert

Foto: Piet van Kampen

Half maart was er in de Pancratiuskerk een speciaal concert met zanger Marco Bakker, om geld op te halen voor de hersteloperatie van de koningsstijl en het kruis. Die zijn de weersomstandigheden bovenin verrot. Tijdens en na het concert is er 6.500 euro gedoneerd door de naar schatting 700 aanwezigen.

Terug naar de Antoniuslaan

Foto: Peter Schipper

Leerlingen van de locatie Diligence van basisschool De Rank krijgen begin maart slecht nieuws: hun locatie sluit door financiële problemen van de overkoepelende stichting PCPO. Om het hoofd boven wat er kunnen houden, moet er in de kosten gesneden worden. Daardoor verhuizen de klassen naar de hoofdlocatie aan de Sint Antoniuslaan.

Zorgserre

Foto: pr./ Sven van der Vlugt

Langer zelfstandig thuis wonen, dat is het doel van de nieuwste ontwikkeling van woningcorporaties, zorgaanbieders en de gemeente; de zorgserre. In maart presenteerde het zogenaamde Zorgpact het prototype. De zorgserre is een unit met slaap- en badkamer, die aansluitend aan de achterzijde van een woning wordt geplaatst.

Kruis terug op de Pancratiuskerk

Foto: Piet van Kampen

Twee grote kranen op het kerkplein bij de Pancratiuskerk trokken begin april nogal wat bekijks. Belangstellenden wilden met eigen ogen aanschouwen hoe het kruis op 'de kathedraal van de Bollenstreek' weer op de vertrouwde plek werd teruggeplaatst. Er werd wat geduld gevraagd want eerst moesten er voorbereidende werkzaamheden worden verricht. Pas een dag later werd de blikvanger in oude glorie hersteld. Sinds november van vorig jaar ontbrak het kruis op de toren van de markante kerk. Omdat het tijdens slechte weersomstandigheden heen en weer bewoog zou dit gevaarlijke situaties kunnen opleveren en werd er besloten om het zekere voor het onzekere te nemen.

TOP landskampioen

Foto: Rene van Dam

Bij TOP/Quoratio kon in april de champagne ontkurkt worden, door de winst in de finale van Korfballeague tegen PKC uit Papendrecht. Na één jaar is de beker weer terug in Sassenheim, na het verlies in 2015 tegen datzelfde PKC. Dit keer sloegen de Sassenheimers in de Ziggo Dome na rust toe. TOP kwam terug van een 13-17 achterstand tot 18-18. Na zes scores aan beide kanten, waaronder mooie doelpunten van Barbara Brouwer en Daniel Harmzen, kwam de beslissende score uit de handen van Rianne Echten. Zij schoot met nog ruim een minuut op de klok de 23-22 binnen. Mick Snel maakte in de laatste seconde nog de 24-22. Wat volgde was natuurlijk een groot feest in Sassenheim. Van 12 tot en met 14 januari 2017 speelt TOP in de eigen sporthal de Europa Cup.

Jubileumboek Warmelda

Foto: Peter Schipper

Op vrijdag 15 april werd geproost op de vijftigste verjaardag van Warmelda. Een bijzonder moment, want een halve eeuw daarvoor werd het Historisch Genootschap opgericht door de vader van Ard van der Steur. De minister is aanwezig in de Protestantse kerk om het jubileumboek 'Warmond, beelden van een millennium' in ontvangst te nemen. Schrijvers Wim Slingerland, Ineke Jansen, Anja Schrage, André van Noort en Mathieu Fannee zijn op zoek gegaan naar bijzondere historische verhalen die zich in Warmond hebben afgespeeld. Dat is bijzonder goed gelukt, met onder andere een bijzonder verhaal over een Duits pleegkind dat tot 1930 in Warmond op vakantie kwam. Haar zoon was aanwezig en ontving ook een exemplaar van het jubileumboek.

Acht koninklijke onderscheidingen

Foto: Lisa de Blok

Zeven inwoners van Teylingen werden dinsdag 26 april verrast met een koninklijke onderscheiding. In het bestuurscentrum in Voorhout werden zij, onder toeziend oog van familie en vrienden, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Carla Breuer heeft het lintje opgespeld bij Lenie Boere, Bert Pilaszek, Cok van Steijn, Ria van der Lans, John van der Lans, Ton Koster en Luuk van der Zon. Op woensdag 27 april ontving Jos Warmenhoven een onderscheiding. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Kleurrijk corso

Foto: pr.

Ruim een miljoen bezoekers hebben in april, ondanks de kou, het 69ste Bloemencorso van de Bollenstreek gezien. Van de twintig praalwagens met als thema 'De 'Flowers en Fashion' verkoos de jury die van het Keukenhof tot de mooiste. Voor de spelers van Foreholte F3 was het extra speciaal; zij reden een ereronde.

Europees twirlkampioen

Foto: Peter Schipper

Twirlvereniging Inspiration heeft bij de deelname aan de Europese Kampioenschappen twirl in Italië vijftien medailles mee teruggenomen naar Voorhout. Wethouder Kees van Velzen huldigde in april het team uit Voorhout. Van de in totaal 32 medailles die de Nederlandse equipe behaalde gingen er 15 naar Inspiration Voorhout.

Kinderkookclub

Foto: Esther Passchier

De Voorhoute kinderkookclub 'In den Voorhoutsche Pot' is een enorm succes. In april bereikt de club een mijlpaal: de 400ste deelnemer heeft zich aangemeld voor deze gezellige kookcursus. Ook burgemeester Breuer kwam een middagje meekoken. Op het menu van chefkok Willem Vogels stond een nasi-schotel.

Handbalsprookje

Foto: pr.

Kwintsheul kleurde in april paars tijdens de halve finale in de nationale beker. De handbalsters van Foreholte streden moedig tegen eredivisionist Quintus, maar verloren wel. In een niet al te spannende wedstrijd werd het uiteindelijk 40-16. Toch kan het Voorhoutse team terugkijken op een geslaagd bekeravontuur.

Natuurcentrum Koudenhoorn

Foto: Willem Krol

Het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn is in mei officieel geopend. Het centrum, kortweg NOCK, is gevestigd in het paviljoen op recreatie-eiland Koudenhoorn en is een initiatief van de Stichting Natuurvrienden Koudenhoorn. Deze stichting is in het leven geroepen door de vereniging 'Betrokken Teylingers', de gemeente en de bewoners aan de Leede. Op woensdag-, zaterdag-, en zondagmiddag is het centrum geopend. Ook organiseert de NOCK excursies en ontdekkingstochten in de Warmondse natuur.

Lasten inwoners alleen met inflatie omhoog

Foto: Cor de Mooy

Goed nieuws in mei, B&W is van plan om de lokale belasting van de inwoners niet te verhogen. Weliswaar is het plan om de rioolheffing met drie euro omhoog te laten gaan, maar de afvalstoffenheffing zal vanwege nieuwe contracten weer gaan dalen. Wel gaat de OZB met het inflatiecijfer van 1 procent stijgen. De cijfers zijn nog wel een beetje onzeker. Veel is afhankelijk van de grootste inkomstenbron van de gemeente, namelijk het Rijk. Die sluist de belastingen door naar de gemeenten en de hoogte daarvan is afhankelijk van de uitgaven die het Rijk zelf pleegt. Geeft het Rijk veel uit, dan krijgt de gemeente eveneens veel centen, maar het geldt ook andersom. Hoeveel Teylingen uiteindelijk ontvangt, wordt gedurende het jaar door circulaires voorspeld.

Lohman-orgel in ere hersteld

Foto: Willem Krol

Na een restauratie van vier jaar werd het historische Lohman-orgel in mei weer in gebruik genomen. Het orgel in de Protestantse kerk heeft van binnen en buiten een metamorfose ondergaan. De buitenkant is weer in de oorspronkelijke crème kleur met bladgoud op de ornamenten. Ook de binnenkant is gerestaureerd. Zo zijn het interieur van het orgel schoongemaakt, zijn 1.100 orgelpijpen hersteld en is de klaviatuur aangepast. De magazijnbalg, die zorgt voor de windvoorziening in het orgel, is ook hersteld. De 250.000 euro aan kosten zijn betaald uit donaties, waar een commissie met John Verbeek en Jan Karstens (op de foto) zich jarenlang voor heeft ingezet. De twee mannen zijn dan ook meer dan tevreden: "Daar kunnen we de komende honderd jaar weer mee vooruit".

Nog net geen geluidshinder

Foto: Nico Kuyt

De normen van geluidhinder op de huizen langs de A44 worden niet overschreden. Maar als het verkeer toeneemt zijn wel maatregelen nodig, zo toont onderzoek in mei aan. Sinds de bomen gekapt zijn, is volgens twee omwonenden de geluidhinder toegenomen. Zij vroegen om maatregelen. Wethouder Arno van Kempen heeft de afgelopen tijd een akoestisch onderzoek laten uitvoeren om te kijken of de wettelijke geluidsnorm wordt overschreden. Tevens is gekeken welk effect het plaatsen van een scherm of een verlaging van de maximale snelheid heeft. Uit metingen blijkt nu een geluidsbelasting van 67,7 dB en blijft daarmee onder de wettelijke normwaarde van 69,5 dB. Het betekent wel dat de geluidsbelasting dat plafond heel dicht nadert.

Parkeeroverlast

Foto: Nico Kuyt

Het stallen van de fietsen op station Sassenheim blijkt in mei nog steeds problemen te geven. Het succes van het station heeft blijkbaar ook zo zijn keerzijden. Begin 2015 breidde de fietsenstalling uit met extra plaatsen voor stalling bij het station, dat eind 2011 officieel werd geopend. Maar het blijkt nog steeds niet genoeg te zijn.

Geen units

Foto: pr.

B&W heeft in mei een lijst opgesteld met mogelijke locaties voor het huisvesten van statushouders. Nadat eerder geopperde locaties zijn afgevallen, komen de Engelselaan in Voorhout (foto) en Langeveld in Sassenheim in beeld. Ook deze locaties halen het uiteindelijk niet. De gemeenteraad stemt voor een andere optie.

Herdenking

Foto: Willem Krol

In Warmond, Voorhout en Sassenheim was het op 4 mei om 20.00 uur twee minuten stil. Bij de monumenten in de drie kernen waren ceremonies waar burgers en militairen werden herdacht die zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesoperaties. In Voorhout legde burgemeester Breuer een krans.

Historische promotie

Foto: pr.

Feest in Warmond na de 0-1 overwinning uit bij Stolwijk. Dennis Kramer maakt het enige doelpunt. Warmunda wordt door de overwinning kampioen. Het is tegelijkertijd ook een historische winst; voor het eerst in het 71-jarig bestaan promoveert de club naar de derde klasse.

Slecht mobiel bereik

Foto: pixabay.com

In juni werd in de raadscommissie Ruimte opnieuw uitgebreid gesproken over het beperkte mobiel bereik in Warmond. Al heel lang zijn de klachten bekend, maar de gemeente kan er weinig aan veranderen, zegt wethouder Brekelmans. Hij wijst op de onwil van de providers om er wat aan te doen. Eerder gaven die tips mee aan inwoners om toch bereik te hebben, bijvoorbeeld om het beschermhoesje te verwijderen, maar dat kunnen de partijen in de commissie niet serieus nemen. Brekelmans zegde toe nogmaals met de telefonieaanbieders te gaan praten. Joost van Doesburg (PvdA) dient vlak voor de zomervakantie nog een motie in om te zorgen dat het mobiele bereik op de agenda blijft staan.

Meerderheid voor Zorgombudsman

Nederstigt (ChristenUnie) pleit vanaf het spreekgestoelte voor het instellen van een zorgombudsman. Foto: Nico Kuyt

Na hardvochtig volhouden is het de fractie van de ChristenUnie gelukt de gemeenteraad te warmen voor een pilot van een zorgombudsman voor Teylingen. In juni deed de partij een voorstel om vanaf 1 januari 2017 voor twee jaar zo'n onbudsman te benoemen. Inwoners die zorg aanvragen, niet krijgen vanwege de regelgeving van de gemeente, of als een ingediend bezwaar eveneens tot niets leidt, kunnen bij de onafhankelijke ombudsman vertrouwelijk terecht. Daar wordt hun aanvraag getoetst als zij menen dat de behoefte aan zorg wel degelijk bestaat, maar zij die onterecht niet krijgen en zo niet tussen de wal en het schip van de strikte regeltjes vallen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemt er in principe mee in.

Skeelerbaan voor verjaardag

Foto: Marieke Voorn

Een skeelerbaan in Warmond is wat de Warmondse IJSclub (WIJC) in het jubileumjaar op het verlanglijstje heeft staan. Frans Biemond, voorzitter van de Warmondse IJsclub (WIJC), diende in de gemeenteraad in juni namens de drie schaatsverenigingen in Teylingen een initiatiefvoorstel in. De verenigingen vragen een financiële bijdrage voor de aanleg van een skeelerbaan op het veld in de Warmondse Veerpolder. Het zou een mooi cadeau zijn voor de 125ste verjaardag van WIJC. Aan het einde van het jaar wordt op de Algemene Ledenvergadering groen licht gevraagd aan de WIJC-leden. Afhankelijk van het rond krijgen van de financieren, wordt de baan in 2017 aangelegd.

Voorhout beweegt!

Foto: pr.

De eerste editie van Voorhout Beweegt wordt in juni gehouden op sportpark Elsgeest, waar de verenigingen de handen ineen hebben geslagen. Zo'n 160 deelnemers zien hoe burgemeester Carla Breuer letterlijk de aftrap verzorgt. Daarna mochten de kinderen zelf actief aan de slag. Voor de jongste jeugd van 4 tot 9 jaar was een spelletjes parcours uitgezet, waarbij de kinderen konden kennismaken met handbal, scouting, hockey, jeu de boules, tennis en voetbal. Voor de oudere jeugd was er een competitie, die uit vier verschillende onderdelen bestond: tennis, handbal, voetbal en hockey. Aan dit onderdeel deden zeventien teams mee. Ook Edwin van der Sar deed een rondje mee en niet voor niets, want de opbrengst van het evenement ging naar de Edwin van der Sar foundation.

Vele handen...

't Is even werk, maar het resultaat is bevredigend. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Onkruid. Sommige mensen is het een doorn in het ook. Zo ook bij Clara Sikking. Vorig jaar nam zij het initiatief om het onkruid op straat in Warmond te lijf te gaan. Vanwege het succes, ging ze ook dit jaar met enkele vrijwilligers aan de slag. De Dorpsstraat zag er na een aantal avonden weer piekfijn uit.

Swingend basketbaltoernooi

Henk Pietersen maakte indruk tijdens de clinics. | Foto: fbps/Peter Schipper Foto: Peter Schipper

De Forwodians organiseerde in juni het jaarlijkse basketbaltoernooi voor de basisschooljeugd. Bij dit toernooi waren de rolstoelbasketballers eregast en konden leerlingen ook meedoen en ervaren hoe het is om in een rolstoel te sporten. Oud-international Henk Pietersen verzorgde een clinic voor de deelnemers.

Zeiltocht van 24 uur

Foto: pr.

De Tjarda uit Sassenheim viert het jubileumjaar in juni met een bijzondere zeiltocht: 24 uur lang varen ze rondjes op de Kaag. Voor die 1.440 minuten non-stop zeilen zijn sponsoren gezocht. De marathonsessie levert 1.675 euro op. Een mooi bedrag om de rest van de jubileumactiviteiten mee te financieren.

Geslaagd!

Foto: Marieke Voorn

De vlag kan uit bij veel examenleerlingen uit Teylingen. In juni ontvangen zij het verlossende bericht dat ze geslaagd zijn. Voor de leerlingen die herexamen doen, breken dan nog spannende weken aan. Zij horen begin juli of ze hun diploma behaald hebben.

Plan voor huisvesting door de raad

Foto: Nico Kuyt

De gemeenteraad neemt begin juli het plan voor de huisvesting van statushouders aan (foto). In plaats van het originele plan om op de korte termijn tijdelijke woonunits voor de statushouders, vluchtelingen met een vergunning, te plaatsen op het veld van Langeveld en de Engelselaan, ligt nu de nadruk op de aankoop van vijftien woningen. De huizen, verspreid over de gemeente, worden geschikt gemaakt voor de huisvesting van circa vier asielzoekers per woning. Deze woningen zijn voor de gemeente redelijk waardevast, want als zij niet meer nodig zijn gaan zij in de verkoop. In het laatste half jaar zijn de eerste woningen aangekocht.

Drankje bij de theekoepel

Foto: www.deteyding.nl / Henk Keijzer

Vanaf juli is er kleinschalige horeca gevestigd in de theekoepel in Park Groot Leerust in Warmond. Er is ook een terras aan de waterkant. De gemeente heeft een tijdelijke vergunning voor twee jaar verleend. De vergunning loopt van van april tot en met november. Na het eerste en tweede jaar wordt er geëvalueerd.

Vliegtuiglawaai

Foto: pr. / pixabay.com

Begin juli wordt bekend dat het totaal aantal klachten uit Teylingen over vliegtuiglawaai in 2015 is gedaald van 736 in 2014 naar 566 in 2015. Maar het aantal unieke melders van klachten is echter gestegen van 61 in 2014 naar 76 personen in 2015. Meer Teylingers klaagden dus, zo blijkt uit het onlangs verschenen rapport over de metingen van vliegtuiglawaai. Het aantal gemeten vliegtuigbewegingen over Teylingen was in 2015 ruim 10 procent hoger dan in 2014. Vanaf 2010 is er al een langzaam stijgende lijn te zien. Begin september is op verzoek van de gemeente een vierde NOMOs-geluidsmeetpost geplaatst bij sportcomplex De Wasbeek, naast de drie meetposten die al in Teylingen staan.

Huize Liduina verkocht

Foto: Marieke Voorn

In voormalig verzorgingstehuis Liduina komt vanaf eind 2017 een nieuw kleinschalig wooninitiatief voor mensen met dementie, Het Gastenhuis. Begin juli heeft eigenaar Activite het pand aan de Herenweg 50 in Warmond verkocht aan ontwikkelaar Vorm in Papendrecht, maar belegger Amvest wordt eigenaar van het pand. Het is echter Vorm dat aan de slag gaat met het gebied achter het hoofdgebouw. De ontwikkelaar won in januari van 2015 nog de ontwikkeltender Liduina. In het plan wordt de bebouwing die achter het hoofdgebouw ligt, gesloopt. Op die plek zijn grondgebonden woningen gepland. Het historische hoofdgebouw wordt gerenoveerd en opgeknapt.

Bestuurscentrum duurzamer

Foto: pr.

Terwijl veel mensen in Teylingen vakantie vieren, wordt er in juli in het bestuurscentrum in Voorhout hard gewerkt. Dit keer geen vergaderingen of overleggen op de agenda, maar een verbouwing waardoor het gebouw duurzamer wordt. In het bestuurscentrum wordt één vleugel op de begane grond geschikt gemaakt voor de vestiging van het Centrum Jeugd en Gezin en de Jeugd en Gezins Teams (CJG/JGT). In de rest van het gebouw wordt een klimaatinstallatie voor koeling en ventilatie aangebracht, worden in samenhang daarmee alle plafonds vervangen en wordt het gehele gebouw voorzien van energiezuinige LED-verlichting. Ook de trouwzaal wordt verbouwd. Vanaf begin 2017 kan er weer getrouwd worden in het bestuurscentrum.

Crowdfunding Oranje Proms

Foto: pr,

Het was voor het eerst, maar wel meteen een succes: de crowdfundingsactie van Oranje Vereniging Voorhout (OVV) voor Oranje Proms '16. In samenwerking met het Jacoba van Beierenfonds Teylingen werd ingezet op crowdfunding, een digitale collectebus. Uiteindelijk gaven 283 fans een bedrag van totaal 10.155 euro.

Mijlpaal op Facebook

Foto: Willem Krol

De Facebookpagina 'Je bent een Sassemer als…' bereikte op vrijdag 1 juli de vijfduizend leden. De pagina is populair bij zowel inwoners als oud-inwoners. De beheerders steken er heel wat vrijwillige uren in en met succes! Er zijn zelfs 'oud-Sassemers' die de gebeurtenissen in hun dorp vanuit Nieuw-Zeeland volgen.

Columbiaan kampioen

Foto: Nico Kuyt

Wethouder Bas Brekelmans heeft in juli medailles uitgereikt aan de minioren van zwemvereniging Columbiaan uit Voorhout. De minioren van 7 tot 11 jaar werden in mei kampioen van Nederland. Het klapstuk kwam aan het eind toen de zwemmers van de Columbiaan sneller zwommen dan enige vereniging ooit in de afgelopen 22 jaar.

Zonnige vakantieweken

Foto: Esther Luijk

In Warmond, Sassenheim en Voorhout wordt de vakantie eind augustus in stijl afgesloten met de jaarlijkse vakantieactiviteiten. Of het nu een paar dagen feest is zoals tijdens Kinderstad in Sassenheim of twee weken vol activiteiten in Voorhout, alle Teylingse kinderen kunnen zich nog even flink uitleven voordat maandag het schoolleven weer begint. Stichting KindervakantieWerk (SKW) organiseerde dit jaar in Warmond voor de dertigste keer Warmi, waar 200 kinderen aan meededen. In Voorhout kunnen de deelnemers twee weken deelnemen aan activiteiten tijdens de VakantieEvenementen Teylingen (VET).

Verjaardag Schoutenbuurt

Foto: pr.

'Beter een goede buur dan een verre vriend' geldt zeker voor de Schoutenbuurt in Voorhout. Burgemeester Carla Breuer bezocht in augustus dan ook graag de lustrumborrel. De organisatie had voor haar ook een cadeau: het eerste exemplaar van het lustrumboek vol tochten, die de buurt al eens samen heeft gefietst.

Kringloopwinkel 'Opnieuw Voorhout'

Foto: Peter Schipper

Opnieuw Voorhout is de klinkende naam van de kringloop aan de Herenstraat die in augustus wordt geopend. De naam is niet voor niets gekozen, want de winkel moet een plek worden waar alles én iedereen een tweede kans krijgt. De winkel is opgezet vanuit de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Voorhout (SJJV) en heeft meerdere doelen; tweedehands spullen krijgen een nieuwe eigenaar en er is een Repair Café. Ook kunnen de vrijwilligers werkervaring opdoen in een winkel. De opbrengst van de verkoop van de goederen gaat naar verschillende goede doelen die zich inzetten voor de jeugd.

Nieuwe supermarkt

Foto: Nico Kuyt

Er ligt eind augustus een wijzigingsplan voor de nieuwbouw van de Dirk van den Broek supermarkt en de bouw van in totaal 38 appartementen in het centrum van Sassenheim. Allereerst wordt het parkeerterrein aan de Concordiastraat heringericht, daarna volgt de bouw van de supermarkt. Onder het gebouw komt een parkeerkelder.

Eerste City Swim groot succes

Foto: pr./ Annemiek Zwaan

Wie de zondagmiddag in augustus de Sassenheimervaart inkeek, zag daar iets ongewoons: veel gele badmutsen. Tijdens de eerste Sassenheim City Swim zwommen 70 zwemmers van het Oude Zwembad naar het Voorhavenkwartier in Sassenheim. De sportieve - en gezellige- tocht van 700 meter was een initiatief van Zwemvereniging Sassenheim en Duikvereniging Het Onderwaterbos. Om 13.00 uur doken de zwemmers, variërend tussen de 8 tot 73 jaar, het water in. Onderweg werden ze aangemoedigd door familieleden en vrienden. Evenveel enthousiasme was er ook bij de omwonenden, die massaal aan de waterkant stonden. Als het aan de zwemvereniging en de duikvereniging ligt, is Sassenheim een evenement rijker.

Varend lint met vrolijke passagiers

Foto: Willem Krol

Het is een bijzonder jaar voor organisator Jan Haasnoot, want 'zijn' sloepentocht vaart in augustus voor de tiende keer over de Kaag. Burgemeester Carla Breuer blaast symbolisch het startsein op de kade van Park Groot Leerust, waarna de 24 sloepen met senioren uit de Bollenstreek richting Leiden gaan. Daar genieten ze van een bijzonder vaartocht door de grachten. Vanuit de stad wordt er op de terugvaart aangemeerd bij de Kaagsociëteit om vervolgens weer richting Warmond te varen. Daar stappen de senioren weer van boord en kan Haasnoot terugkijken op wederom een geslaagde middag.

Verkoeling

Foto: pr.

Het warme weer van de laatste weken in augustus heeft er toch nog voor gezorgd dat de zomer van 2016 tot de op tien na warmste sinds 1901 is uitgegroeid. Tijdens een regionale hittegolf zochten veel mensen verkoeling, bijvoorbeeld op de buikschuifbaan van scouting Boerhaavegroep.

Restauratieprijs voor 'Uphoff'

Foto: Piet van Kampen

Het opgeknapte, witte winkelpand op Hoofdstraat 179 is door Stichting Oud Sassenheim de Restauratieprijs 2016 toegekend. Het pand wordt gekenmerkt door zijn sierlijke Art Niveau bogen en fraaie afbeelding in de voorgevel. Eigenaar Frank Meijer ontvangt de oorkonde en het bijbehorende schildje.

Extra telefoonmast

Op sommige plekken in Warmond hapert het mobiele netwerk. | Foto: PR Foto: Esdor van Elten

Goed nieuws in september, naar alle waarschijnlijkheid zal er binnen enkele maanden een extra mast komen in de Veerpolder om de mobiele dekking voor de Warmondse klanten van provider Vodafone te verbeteren "Ik heb begrepen van Vodafone en Dekker er uit zijn", kon wethouder Bas Brekelmans de raadscommissie Ruimte melden.

Nieuwe ontsluiting Veerpolder

Foto: Nico Kuyt

De raadscommissie Ruimte kon in september akkoord gaan met een tweede ontsluiting voor hulpdiensten in de Veerpolder. Die heeft op dit moment maar één ontsluiting. Een extra ontsluiting wordt nu gerealiseerd door een verbreding en geschikt maken van het Veerpolderpad, het fietspad tussen Warmond en Leiden langs het spoor.

Bolwerk naar Diligence

Foto: Esther Luijk

Sinds het begin van het nieuwe schooljaar heeft Het Bolwerk uit Sassenheim er een nieuwe locatie bij. De basisschool kon het groeiend aantal leerlingen niet meer aan en klopte aan bij de gemeente. Die heeft Het Bolwerk het schoolgebouw aan de Diligence toegewezen, het gebouw dat eerder dit jaar werd verlaten door basisschool de Rank.

Oude documenten in gemeentehuis

Foto: Marieke Voorn

Een filmpje waarop te zien is dat een journalist in de kluis van het voormalig gemeentehuis van Warmond aan de Herenweg nog documenten aantreft, heeft voor verontwaardiging gezorgd. Bij een nadere inspectie bleken nog 66 brieven met namen in de kluis te liggen. Het pand staat al sinds de fusie van Warmond, Voorhout en Sassenheim tot de gemeente Teylingen in 2006 leeg. De gemeente heeft de 60 tapes laten analyseren door een extern bedrijf, omdat er specialistische kennis en speciale apparatuur voor nodig was. Deskundigen van de IBD concluderen uit het onderzoek dat geen vervolgacties nodig zijn om mensen persoonlijk te informeren. De kans dat mensen aan deze gegevens zijn gekomen en hier iets mee gedaan hebben, is zeer onwaarschijnlijk.

Monumentaal bezoekje

Foto: Esther Luijk

Honderden monumenten in Nederland waren in september gratis te bezoeken tijdens de Open Monumentendag. Ook in Teylingen stonden zaterdag de deuren open van diverse monumenten. Geïnteresseerden konden onder andere een bezoekje brengen aan het Boerhaavehuis in Voorhout en de Broekdijkmolen in Warmond (op de foto). Voor het eerst stond ook het hek van Park Huis ter Leede in Sassenheim open. Op twee gezette tijden werd een rondleiding gegeven in de tuinen van het imposante huis. Ook in de tuin van het Oude Koningshuys in Sassenheim konden bezoekers een rondleiding krijgen.

Spektakel bij Oranje Proms

Groot enthousiasme bij de Oranje Proms. | Foto: fbps/Willem Krol Foto: Willem Krol

De feestweek in Voorhout werd in september bekroond met een enorm muziekspektakel: de Oranje Proms van 2016, georganiseerd door de Oranje Vereniging Voorhout. De anderhalf uur durende show begon stipt om half negen met een uitvoering van Carmina Burana, waarna direct met een geweldig enthousiasme 'Let me entertain you' van Robbie Williams werd ingezet. Alles werd uit de kast gehaald om er een onvergetelijke avond van te maken. De solisten, het koor en de muzikanten gaven alles wat ze in zich hadden om het publiek te entertainen. En met succes. Vol overgave werd meegebruld met 'Met Bloed, Zweet en Tranen'. Het werd het spektakel waar zo hard voor gewerkt was.

'Wij zijn zuinige penningmeesters'

Teylingen staat er financieel redelijk goed voor, aldus de Gemeente. | Foto: PR Foto: PR

De gepresenteerde begroting is er met bijzonder veel investeringen, terwijl toch het huishoudboekje in balans blijft. De OZB gaat met 0,8 procent omhoog, een inflatiecorrectie en een beetje zuur voor huiseigenaren, maar de rest van Teylingen blijft hetzelfde betalen. Het rioolrecht stijgt weliswaar met 3 euro, maar dat wordt weer gecompenseerd met de afvalstoffenheffing die met 3 euro omlaag gaat. "Wij zijn zuinige penningmeesters en doen niet aan uitspattingen", geeft financieel wethouder Kees van Velzen aan. De gemeente doet volgend jaar wel een record aan investeringen, zoals voor het sportpark Elsgeest.

Wielrenner Stouten gehuldigd

Foto: pr.

Wethouder Bas Brekelmans heeft in september wielrenner Marc Stouten uit Voorhout gehuldigd. De wielrenner won in augustus twee gouden medailles op het Europees kampioenschap wielrennen voor doven in Eeklo. Hij deed mee in de categorie Masters 40+ en was de snelste in zowel de tijdrit als de wegwedstrijd.

Aanbesteding parkeerdek bij station

Foto: pr.

Er wordt in oktober een volgende stap gezet in de realisatie van het parkeerdek met 240 extra plaatsen bij station Sassenheim. B en W stemden in met de gunning van de aanbesteding aan Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello B.V. Station Sassenheim is na de opening in december 2011 uitgegroeid tot een succes. Het aantal reizigers dat door NS verwacht was (2.000 reizigers per dag), is in werkelijkheid gegroeid naar ruim 3.300 in 2014. Door dit succes staat het parkeerterrein met 280 parkeerplaatsen dagelijks overvol. Daarom besloot de gemeenteraad vorig jaar tot het realiseren van 240 extra parkeerplaatsen. Eind november werd de overeenkomst ondertekend door de gemeente en het bouwbedrijf. De uitvoering start dan naar verwachting half 2017.


Lintjes voor brandweermannen

Foto: Peter Schipper

Bijna honderd jaar ervaring hebben ze samen; de vier brandweermannen die begin oktober een koninklijke onderscheiding kregen voor hun jarenlange inzet bij de vrijwillige brandweer. Tijdens de jaarlijkse korpsavond werden Ruud de Lange (23 jaar lid), John Roelandse (23 jaar lid), Ronald van Kesteren (25 jaar lid) en Eric van der Hulst (25 jaar lid) door burgemeester Carla Breuer verrast met het lintje. De brandweer Sassenheim zette tijdens de bijeenkomst nog meer jubilarissen in het zonnetje. Ook werd er afscheid genomen van acht collega's.

Bouw bij Woezel op pauze

Bewoners wensen een andere invulling voor de Woezel. | Foto: NIco Kuyt Foto: Nico Kuyt

Het wil maar niet lukken met de woningbouw op de locatie van de voormalige peuterspeelzaal 'De Woezel' in Warmond. Aan het plan wordt al sinds 2009 gewerkt. In de commissie Ruimte van oktober ging het wéér mis. De wethouder moet opnieuw met de ontwikkelaar en de omwonenden om de tafel voor een beter ontwerp.

Jojo is nieuwste ontmoetingscentrum

Foto: Willem Krol

Een multifunctioneel ontmoetingscentrum, dat hopen Stan van Gemert en Lisa de Blok van stichting Repair Café Teylingen over enkele maanden draaiende te hebben. Toch gingen de deuren van 'JoJo', gevestigd in de oude supermarkt, in oktober al open aan het Hortusplein. Er zijn plannen voor workshops, creatieve ateliers en dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook is er een Weggeefwinkel, waar bezoekers gratis spullen kunnen meenemen, maar ook aanleveren. Het maandelijkse Repair Café heeft er voortaan ook een vaste plek, de reden voor Van Gemert om nu al te starten. Hij benadrukt dat er nog veel werk te doen is. "Het is een lopend project, we maken een voorzichtige start."

Lopen tegen Kanker: 23.000 euro

Foto: Peter Schipper

Ruim 23.000 euro werd er opgehaald tijdens 'Lopen tegen Kanker'. De ruim 900 wandelaars konden kiezen tussen verschillende loopafstanden. Zo kwam tijdens de gezinsloop van twee kilometer de hele familie in beweging. Andere deelnemers vonden de uitdaging in vijf of tien kilometer hardlopen. Het inschrijfgeld van de afstanden was bestemd voor de goede doelen. Alle tochten vertrokken ook dit jaar weer van de Bisschopslaan, die voor de gelegenheid was omgedoopt tot de Gerard Kuiperslaan. Kuipers was jarenlang een toegewijde vrijwilliger bij het evenement. Hij overleed drie jaar plotseling aan kanker. Het ingezamelde geld werd dezelfde dag nog uitgereikt aan verschillende goede doelen. Stichting Haarwensen was het hoofddoel, zij ontvingen 10.000 euro.

Nederlands estafette kampioen

Foto: pr.

Een prestatie van formaat: de meisjes junioren 1 van zwemvereniging De Columbiaan uit Voorhout zijn in oktober Nederlands kampioen geworden tijdens de Nederlandse Estafette Kampioenschappen in Eindhoven. Het goud was voor Milou Adriaanse, Noor Frijlink, Yente Bouwmeester, Elise Vink en Kimberly Ruiter.

Eerste Korendag groot succes

George Germans en Siep Eisenga organiseren de eerste Sassenheimse Korendag. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van kampen

Het was een gedurfd experiment van initiatiefnemers Siep Eisenga en George Germans. Tweeëntwintig koren op één dag in vier kerken in Sassenheim op laten treden. Het werd een doorslaand succes. Eisenga was dik tevreden over de grote belangstelling voor deze Korendag. Het is een evenement dat voor herhaling vatbaar is.

Onzekerheid over rubberkorrels

Foto: willem krol

Nadat het tv-programma Zembla het mogelijke risico van fijngemalen rubber op voetbalvelden bespreekt, wordt er opnieuw onderzoek gedaan. Veel clubs, ook in Teylingen spelen voorlopig door op de kunstgrasvelden, maar houden het onderzoek in de gaten. Ook worden de keeperstrainingen op de rubberkorrels verplaatst naar natuurgras.

Geen groen licht voor omgekeerd inzamelen afval

Foto: Nico Kuyt

De gemeenteraad gaat begin november niet akkoord met de keuze voor omgekeerd inzamelen waarbij het restafval door de inwoners wordt weggebracht. De fracties van VVD en PvdA dienden een motie in. Zij willen dat er eerst een nadere verkenning plaatsvindt van de technische mogelijkheden rond het afval. De fracties vonden dat er in de keuzenotitie nog onvoldoende mogelijkheden werden voorgelegd. Dat B&W meent dat met andere inzamelvarianten de doelstelling zoals 75 procent gescheiden afval niet bereikt kunnen worden, vonden zij te kort door de bocht. Beide fracties verzochten B&W om voor 1 april 2017 aan de gemeenteraad een brede verkenning voor te leggen, waarin alle mogelijkheden en oplossingen aan bod komen om 75 procent beter afval scheiden te behalen.

De zaag erin

Foto: Marieke Voorn

Jarenlang stonden ze in de Antoniuslaan en in de Dr. de Visserlaan, maar sinds begin november zijn de 44 metasequoia's (watercipressen) gekapt. De hoge bomen zijn geplant in de jaren'80 en waren jarenlang een vertrouwd beeld. Maar de bladeren en naalden zorgen voor dusdanig veel overlast dat, op verzoek van veel omwonenden, de zaag erin ging.

Jaarkalender voor Teylingen

Foto: pr.

Het eerste exemplaar van de Teylingen Jaarkalender 2017 werd op dinsdag 15 november aan burgemeester Carla Breuer overhandigd door de bedenker en initiatiefnemer Kees Ligtvoet. Hij woont al 23 jaar in Voorhout en wil inwoners alle mooie plekken van Teylingen laten zien. Ligtvoet nam de camera ter hand, ging op zoek naar verborgen en geheime plekjes in Warmond, Sassenheim en Voorhout, bekend of onbekend onder de inwoners en ging aan de slag. Van iedere verkochte kalender, wordt een euro aan de Voedselbank Teylingen geschonken.

Weergaloos Warmond

Foto: Peter Schipper

Met een druk op de knop werd de nieuwste website in Teylingen gelanceerd: Warmond aan de Kaag. Het online platform moet plek gaan bieden aan informatie over ondernemen, recreatie, kunst en natuurbehoud in Warmond. De VVV Warmond houdt de evenementenagenda bij en neemt daarmee ook afscheid van hun eigen website. Ook alle ondernemers hebben de ruimte gekregen om zich te promoten. Zij zijn nog niet allemaal benaderd, maar kunnen zich via de website eenvoudig aanmelden. Er zijn geen kosten aan verbonden, omdat de website is gefinancierd vanuit het Ondernemersfonds. De Stichting Promotie Warmond heeft dit jaar 26.000 euro ontvangen voor dit project.

Namen op het monument

Kees den Elzen, John Bakker en Jos Warmenhoven bij het monument waar nog een aantal namen bij moeten komen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

De Historische Kring Voorhout maakt zich sterk om de lijst namen van de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet te krijgen. Nu prijken er op het monument op het Raadhuisplein in Voorhout slechts zes namen. De HKV is op zoek naar meer informatie over elf andere Voorhouters. Mensen kunnen hiervoor contact opnemen met Kees den Elzen via 0252-348707 of mail naar info@hkv-voorhout.nl. Samen met John Bakker en Jos Warmenhoven is hij de initiatiefnemer. De HKV hoopt voor 4 mei het oorlogsmonument te kunnen aanpassen.

Citymanager

Foto: Willem Krol

John van der Tol is de eerste citymanager van Teylingen. Hij zette dinsdag 1 november zijn handtekening onder het contract met Stichting Citymanagement Teylingen, onder toeziend oog van voorzitter Frans Heemskerk en wethouder Bas Brekelmans. De belangrijkste taak van de nieuwe citymanager is om Teylingen weer op de kaart te zetten.

Warmunda fuseert met Stek

Warmunda heeft de gemeente ruimte in het kantoor aangeboden voor statushouders. Foto: Nico Kuyt

Woningstichting Warmunda uit Warmond en woningcorporatie Stek uit Lisse fuseren per 1 januari 2017. In november is, na de gemeenten, de huurverenigingen en het personeel, ook de minister akkoord gegaan. Het Warmunda-kantoor sluit zijn deuren en wordt vervangen door een steunpunt voor huurders in het Trefpunt.

Inburgerpilot

Foto: Marieke Voorn

De eerste groep van twintig deelnemers ondertekenden in november als eersten de participatieverklaring, nadat ze hebben deelgenomen aan een pilot met acht lessen over de Nederlandse samenleving, ontwikkeld door Vluchtelingenwerk. Ze verklaren daarmee van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving kennis te respecteren.

Warm welkom voor Sinterklaas

Foto: Esther Luijk

Sinterklaas is in december overal in Teylingen: op de basisscholen, bij de sportverenigingen en tijdens de uitjes van ouderenverenigingen. Na aankomst in november heeft de Goedheiligman maar weinig tijd voor zichzelf. Hij bezoekt de jongste voetballertjes van Ter Leede en Teylingen, maar ook de senioren die een leuke middag hebben bij de Zonnebloem. En wat te denken van zijn entree bij basisschool De Rank? Daar kwam hij aan in een echte reddingsboot. In Voorhout was de intocht ook anders dan anders: in plaats van op zondag naar de Nagelbrug te varen, was de Sint er nu al op zaterdag en deed hij een dutje in de Roef. Gelukkig wilden de kinderen hem wel wakker zingen.

Actie voor behoud van beuken

Foto: Nico Kuyt

De gemeente neemt een onafhankelijk bureau in de arm om onderzoek te doen naar de twee monumentale rode beuken in de tuin van het voormalige gemeentehuis aan Herenweg 109 in Warmond. Dat is het resultaat van een handtekeningenactie van inwoners. In de raadscommissie Ruimte van december werden de handtekeningen wethouder Bas Brekelmans aangeboden. De vraag is of de bomen wel of niet gekapt moeten worden.Volgens woordvoerster Marlies Schrevel, moest ook het geluid van de bewoners gehoord worden. Binnen een week verzamelde zij een paar honderd handtekeningen en daaruit blijkt dat Warmond de bomen wil behouden. Op korte termijn wordt opnieuw onderzoek gedaan naar de staat van de bomen.

Woningbouw op gemeentewerf

Harry Bakker (H&B Bouw), wethouder Bas Brekelmans en Marja Duiverman (directeur Warmunda) met het plan voor het nieuwe woongebied. | Foto: pr. Foto: pr.

De gemeente, Woningstichting Warmunda en H&B Bouw ondertekenden in december een overeenkomst voor de bouw van 25 eengezinswoningen op de voormalige gemeentewerf aan de Van den Woudestraat 1a. In januari van dit jaar sloot de gemeente, als eigenaar van de grond, een samenwerkingsovereenkomst met woningstichting Warmunda om sociale huurwoningen op deze plek te realiseren. In het nieuwe woongebied zijn 25 eengezinswoningen gepland. Twaalf daarvan worden sociale huurwoningen, door fusie vanaf 1 januari 2017 in bezit van Woonstichting Stek. Als de vaststelling van het bestemmingsplan zonder bezwaar verloopt, kan na de zomer van 2017 gestart worden met de bouwwerkzaamheden.

Kerst staat in het teken van delen

Foto: pr.

De stoomboot vaart nog ergens ter hoogte van Frankrijk als we alweer in de kerststemming komen. Het is een Kerstmis waar naast gezelligheid met elkaar, er ook aan anderen gedacht wordt. Zo delen leerlingen van basisscholen uit Sassenheim en Voorhout zelfgemaakte kerstkaarten uit aan de bewoners van de verzorgingstehuizen. Ook doen veel mensen een donatie aan de Voedselbank, zodat ieder gezin extra kan genieten aan tafel. En niemand hoeft dat alleen te doen, want de Oranje Vereniging Sassenheim organiseert een kerstdiner voor mensen die weinig familie (meer) hebben. Tot slot doet ook Jojo, van stichting Repair Café, een duit in het zakje: zij geven speelgoed weg (dat is ingezameld door de Andreasschool) aan gezinnen die het financieel niet breed hebben.

Nieuwe kleedkamers

Wethouder Bas Brekelmans slaat de eerste paal bij de aanbouw van de nieuwe kleedkamers. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Er was al lange tijd dringend behoefte aan extra kleedkamers op sportpark De Roodemolen in Sassenheim. Dankzij de vasthoudendheid van de overkoepelende stichting op het sportpark kon in december de eerste paal geslagen worden voor de aanbouw van vier nieuwe kleedkamers, die in het tweede kwartaal van 2017 worden opgeleverd.

Vernieuwde 'Banaan'

Foto: pr.

De bewoners van de Nagelkruidhof en omliggende straten hebben in december de handen flink uit de mouwen gestoken. Zo'n 30 buurtjes werkten samen om de opknapbeurt van speelplaats 'De Banaan' af te ronden. Wethouder Kees van Velzen had aan het einde van de middag de eer de vernieuwde speelplaats officieel te openen.

Gelukkig nieuwjaar!

Foto: pr

De redactie, correspondenten en fotografen van De Teylinger wensen u een gezond en gelukkig 2017!

Marieke Voorn, Nico Kuyt, Mandy van Leeuwen, Piet van Kampen, Esther Luijk, Peter Schipper en Willem Krol.