De Teylinger

27 februari 2019

De Teylinger 27 februari 2019


'We hebben een prachtig leven'

Het bruidspaar Van Daalen wordt gefeliciteerd door burgemeester Carla Breuer. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Warmond n Kees van Daalen (86) en Geesje van Daalen-Strijker schoven elkaar op 18 februari 1959 de ringen om voor de verbintenis van hun leven. Nu zestig jaar later blikken zij terug op 'een prachtig leven', zoals de bruidegom het dankbaar noemt.

Door Piet van Kampen

Kees werd in Culemborg geboren en Geesje in Hoogeveen. Toen de Drentse later naar Culemborg was verhuisd en een opleiding verpleegkunde volgde, ontmoette zij daar tijdens een catechisatie haar toekomstige man. Op een ludieke manier via een kerkboekje versierde Kees haar en het liefdesvlammetje ontbrandde bij de jongelui. "Zij was statig,"lacht Kees. "En hij was vrolijk," vult Geesje aan. Eigenschappen die dus goed bleken voor een hechte relatie. Drie jaar verkering en drie jaar verloofd gingen aan de huwelijksdag vooraf. "Er waren geen huizen te koop en daarom duurde het langer," licht de bruidegom toe. Het werd een heel gedoe. Samen een baan in het westen van het land, Kees ergens in de kost en Geesje terug naar haar ouders in Doetinchem.

Uiteindelijk lukte het om in 1959 een woning in Oegstgeest te betrekken. De heer des huizes verdiende de kost daar door tot aan zijn pensioen bij het Marine Elektronisch Bedrijf te werken. Het paar werd de gelukkige ouders van Pieter, Jeanette, Robert en grootouders van acht kleinkinderen.

Hobby's en reizen

Naast het werk en het huishouden, was er tijd voor hobby's. Geesje schilderde, deed aan ritmische gymnastiek en zong in een koor. Kees vermaakte zich als radio-zendamateur en genoot van het vissen. Het paar bracht familiebezoeken aan Canada, Amerika en genoot ook van vakanties in Frankrijk. Beiden maakten zich verdienstelijk als vrijwilliger, de diamanten bruid in Mariënhaven en ze bracht ook huisbezoeken. De diamanten bruidegom reed in het busje voor Mariënhaven. Hoe brengen zij de dag na hun pensioen door? Geesje lacht. "Hij mag stofzuigen, die raak ik niet meer aan." Het is een olijk aan elkaar gewaagd echtpaar met het levensmotto 'eerlijk en trouw zijn' (Geesje) en 'van elkaar op aankunnen' (Kees). Het feit dat hun huwelijksboot al zo lang een goede koers vaart, wordt binnenkort met de familie ook varend gevierd.

Stichting Mortuarium Warmond opgericht

Warmond n Met de oprichting van de 'Stichting Mortuarium Warmond' is de eerste formele stap gezet richting het (her)openen van een mortuarium in Warmond. Na de sluiting van Mariëngaerde is in Warmond geen voorziening meer waar overledenen opgebaard kunnen worden.

Nabestaanden zijn aangewezen op mortuaria in de (soms wijde) omgeving of kiezen voor een opbaring in eigen huis, ook als de thuissituatie zich daar niet helemaal voor leent. Sinds mei 2018 zet een initiatiefgroep zich actief in om weer een mortuarium in het eigen dorp op te richten.

Grond van De Waaier

De initiatiefgroep weet zich gesteund door het college van B&W en praat nu met de gemeente over het gebruik van een klein stukje grond op de voormalige 'De Waaier-locatie'. Met de oprichting van de 'Stichting Mortuarium Warmond' is de eerste formele stap gezet. Twee van de initiatiefnemers, Pieter Wassenaar en Jos Gouverneur, ondertekenden vorige week de oprichtingsakte.

De stichting gaat het mortuarium ontwikkelen, bouwen en (op niet-commerciële basis) exploiteren. Het wordt een voorziening van en voor Warmonders. Binnenkort buigt de gemeenteraad zich over het plan en als ook zij het sein op groen zet, is in Warmond snel weer een mortuarium.

Nieuw seizoen 'Kasteel Teylingen'

Voorhout n De Ruïne van Teylingen kent in het seizoen meerdere activiteiten. Op zaterdag 2 maart en zondag 3 maart is de seizoensopening.

Onder de naam 'Kasteel Teylingen' zijn diverse themadagen. Op zaterdag 2 maart is de opening om 14.00 uur, verricht door wethouder Arno van Kempen. De middeleeuwse groep 'Altegaar' bouwt voor dit weekend haar kampement in de burcht op. Ook het 'Uilenheksje' is met haar uilen aanwezig. De boogschietbaan is ook geopend. Harpist Bas van Haastregt zorgt voor wat muzikaal vermaak.

Beide dagen is de Ruïne geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is 1,50 euro voor kinderen en 3 euro voor volwassenen. Parkeren is gratis.

Burgemeester in huwelijksbootje

Sassenheim n Burgemeester Carla Breuer stapt, als Trude van Teylingen, op maandag 4 maart in het huwelijksbootje met haar Geert Geesing (partner Erwin Koenen) tijdens de Boerenbruiloft bij carnavalsvereniging De Saksen. Het boerenbruidspaar trouwt om 13.30 uur in het gemeentehuis van Sassenheim. De toegang is gratis.

Mevrouw Keijzer 108 jaar en twee burgemeesters op bezoek. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

108 kaarsjes op de taart

Hennie Keijzer oudste in de regio

Buurt oneens verplaatsen speelplek

De Columbiaan
halve eeuw
in het water

teylingen n Voedselbank bestaat tien jaar

Buren oneens over verplaatsen speelplek

voorhout n Omwonenden zijn het niet eens met de verplaatsing van de speelplaats en een paar bomen aan de Pieter van Slingerlandstraat. Er kwamen tegen de vergunning bij de gemeente acht bezwaren in. Vorige week hield de Bezwaarcommissie een hoorzitting over de zaak.

Door Nico Kuyt

Na een participatie van de bewoners is de huidige speelplaats ruim twee jaar geleden gerealiseerd. Het plein diende tevens voor gebruik van de jeugd van de basisscholen en de kinderopvang, vanwege een tekort aan eigen schoolspeelruimte.

Eén buurtbewoner diende begin 2018 een verzoek tot handhaving in bij de gemeente. Het gebruik door de scholen paste niet in het bestemmingsplan. De gemeente ondertekende in mei 2018 met de bewoner een convenant met de verplichting voor de gemeente de speelplek voor 31 december 2018 te verplaatsen. Zolang mocht de schooljeugd nog gebruik maken van de plek. De termijn werd niet gehaald en de datum werd verschoven naar 1 april 2019. De omwonenden bleven lange tijd onbekend met het convenant. Na een verzoek op de Wet Openbaar Bestuur kregen zij het pas op 13 februari 2019 in handen. Op 20 november vond de eerste en enige informatieavond plaats voor de buurtbewoners. De gemeente hield vast aan het uitvoeren van het convenant.

Bezwaren

De groep omwonenden en ouders dienden een bezwaarschrift in. Zij stellen dat de huidige speelplaats ruim twee jaar geleden is gerealiseerd na participatie van alle buurtbewoners, ook de buurtbewoner die het verzoek tot handhaving indiende. Tevens worden er onnodig veel kosten gemaakt, meer dan een ton. De speelplek komt na de verplaatsing aanzienlijk kleiner terug met meer nadelen dan voordelen. De verwachte vermindering van geluidsoverlast voor de indiener van het handhavingsverzoek is maar beperkt, terwijl de andere buurtbewoners juist meer geluidsoverlast gaan ervaren.

Al begonnen

Verbolgen zijn de bezwaarmakers ook dat de werkzaamheden afgelopen vrijdag 22 februari al zijn begonnen, terwijl er een mondelinge toezegging lag dat deze niet zouden starten als de procedure van bezwaar nog loopt.

De gemeente geeft aan dat het ligt vanwege de einddatum van het convenant en de mogelijkheid de verplaatsing tijdens de voorjaarsvakantie uit te voeren om zo zoveel mogelijk hinder voor de scholen te voorkomen. Daarnaast is het bijna het einde van het plantseizoen en is het voor het verplaatsen van de bomen en het verder inplanten van het groen nu het juiste moment om de werkzaamheden uit te voeren. Met de verplaatsingen hebben de scholen volgens de gemeente een groter aaneengesloten openbaar schoolplein en hoeft de jeugd niet meer het fietspad over te steken. Een convenant was nodig, anders hadden de scholen en de kinderopvang per direct het gebruik van de speelplek moeten stoppen. Juridisch is de gemeente gebonden aan de uitvoering van het convenant. Bij een latere verplaatsing van de speelplek, riskeert de gemeente per direct een herleving van het handhavingsverzoek.

Over een paar weken geeft de Bezwaarcommissie een advies aan B&W hoe om te gaan met over de bezwaren.

Lees de ingezonden brief van de bewoners op pagina 11.

'Vegetarisch eten is veel meer dan een omelet bakken'

Hein Stufkens (l) en Arjan Houwaart krijgen samen met Arjans dochter Roosje de eerste boeken overhandigd. | Foto: Lotte Zoet Foto: Lotte Zoet

n Arjan Houwaart presenteert eerste kookboek

Voorhout n 'Eten met geweten' is een vegetarisch kookboek zonder poespas. Simpele smakelijke gerechten, voor iedereen makkelijk te bereiden. Arjan Houwaart boog zich over de recepten. 'Er is meer dan een portobello met kaas of aubergine uit de oven.'

'Verrassende verse vegetarische gerechten voor vier seizoenen op een bedje van vegetarische filosofie', dat is wat het boek van Arjan Houwaart en Hein Stufkens belooft. Trots nemen zij tijdens de presentatie, op zondag 24 februari in de KTS, het boek in ontvangst. Het is een thuiswedstrijd voor Houwaart, die alweer zeventien jaar verbonden is aan de middelbare school in Voorhout. Eerst als kookdocent, momenteel zit hij ook in de directie van de school. Maar in Noordwijkerhout kennen ze hem vooral als de voormalig eigenaar van restaurant Zegers. Ruim 24 jaar runde de chefkok het restaurant met zijn vrouw Els. En ook daar werd regelmatig vegetarisch gekookt, vertelt hij. "Ik vond het altijd een uitdaging als de gasten vegetarisch wilden eten. Je wilt ze dan echt verrassen."

'Eten met geweten' ontstond in de zomer van 2016 op de verjaardag van de schoonmoeder van Houwaart. In gesprek met zwager - en vegetariër- Stufkens kwam het op diens wens nog eens een vegetarisch kookboek te schrijven. Het werd een combinatie van hun beider specialiteiten: filosofie en koken. Daarbij is de achterliggende gedachte ook de liefde voor dieren en het milieu. "Al willen we dat niet opdringen," zegt Stufkens. "Het boek biedt smakelijke alternatieven voor de vertrouwde aardappelen-groente-en-vlees formule. En er is meer dan een portobello met kaas of aubergine uit de oven." Het is aan Houwaart om de recepten te bedenken. "Dat was meer werk dan ik dacht," geeft hij lachend toe. Uiteindelijk zorgt een heupoperatie ervoor dat het boek er echt komt. Houwaart: "Ik moest zes weken revalideren en toen zei mijn dochter Roosje: 'Pap, je gaat nu die recepten schrijven'." Zijn inspiratie haalde hij vooral dichtbij. "Roosje eet veganistisch en als ze thuis komt, wil ik ook elke keer wat anders op tafel zetten. Zij is uiteindelijk ook de motivatie voor het boek. Daarnaast heeft ze ook de vormgeving gedaan, daar ben ik heel trots op. Het is een echt familieproject geworden." Trots staan ze tweeënhalf jaar later met de eerste boeken. Die zijn vanaf deze week te koop bij de boekhandels. Het favoriete recept van Roosje is de trifle met rabarber, vertelt ze. "Maar dan wel met sojamelk." Vader Arjan kan eigenlijk niet kiezen. "De proeverij van tomaat is lekker, net als de broccolisoep. Oh, en ook de panna cotta met blauwschimmelkaas." Lezers die nu denken 'dat is te moeilijk', kan de chef gerust stellen. "De recepten zijn echt voor iedereen een peulenschil."

Voedselbank Teylingen bestaat deze maand tien jaar

'Onze droom is de voedselbank ooit op te heffen, bij gebrek aan klanten,' zegt voorzitter Schapink. | Foto: archief Foto: pr

Teylingen n Deze maand is het tien jaar geleden dat de voedselbank Teylingen met een paar enthousiaste vrijwilligers is gestart. Een bedankje is op zijn plaats.

Mede door de inzet van de vrijwilligers van het eerste uur, is er nu een voedselbank die goede kwaliteit voedselhulp geeft, omdat zij de steun en sympathie hebben van de lokale gemeenschap. Dat betekent dat voldoende voedsel en financiële middelen ontvangen worden om het werk te doen. Daarom wil de voedselbank graag alle particulieren, bedrijven, scholen, instellingen, verenigingen, kerken en service clubs bedanken voor hun hulp, in de vorm van voedsel, geld en diensten. Ook tijdens de carnaval wordt de voedselbank ondersteund. De cadeaus van de boerenbruiloft in Sassenheim, op maandag 4 maart, worden gedoneerd.

Droom

"Toch is een tienjarige bestaan van een voedselbank is geen reden voor een uitbundig feestje", zegt bestuurslid Jan Schapink. "Wij zeggen weleens tegen elkaar: 'Onze droom is de voedselbank ooit op te heffen, bij gebrek aan klanten.' Maar ja, zoals dat gaat met dromen...".

Wel wil de voedselbank bij dit tweede lustrum even stilstaan, want zonder de vrijwilligers, die elke week zorgen dat tientallen gezinnen een voedselpakken krijgen, bestaat geen voedselhulp. Daarom is een bijeenkomst op vrijdag 22 maart, met wethouder Arno van Kempen, waarbij de bank een verrassing heeft voor de vrijwilligers.

Voedselveiligheid certificaat

Jaarlijks wordt de voedselveiligheid gecontroleerd, waarbij wordt gekeken of de vrijwilligers volgens de normen en eisen van de voedsel –en warenwet werken. Deze controles worden onaangekondigd gedaan en de laatste controle was vorige maand. Op een schaal van 0 tot 10 is een 7,8 gescoord en is het voedselveiligheid certificaat weer vernieuwd. Deze score is de hoogste van de afgelopen jaren.

Bestuurslid Leonie Zandbergen: "Samen met de vrijwilligers hebben wij veel werk gestoken in het verbeteren van de voedselveiligheid. Het is dan mooi om te zien dat wij beloond zijn voor onze inspanningen."

Digisterker

Sassenheim n Belastingaangifte doen, een afspraak maken met de gemeente of zorgtoeslag aanvragen. Steeds meer zaken regel je via internet. Voor iedereen die in Teylingen woont en nog niet weet hoe dat werkt start in de bibliotheek (Kerklaan 42) de cursus 'Digisterker: werken met de e-overheid'. De eerste van de vier lessen is op 12 maart.

Tijdens deze cursus leren deelnemers: een DigiD aan te vragen, hoe deze te gebruiken en om gebruik te maken van overheidssites. Zij leren ook hoe je informatie aanvraagt bij de gemeente en andere overheidsinstanties. Cursisten maken gebruik van een laptop van de bibliotheek. Om de cursus goed te kunnen volgen, is wel wat ervaring met het gebruik van computers en internet nodig. Na deze cursus hebben deelnemers meer zelfvertrouwen om zaken thuis ook online te regelen.

De cursusdagen zijn 12 maart, 26 maart, 2 april en 9 april van 10.00 tot 12.00 uur. De kosten zijn 15 euro voor leden en 20 euro voor niet-leden. Aanmelden kan in de bieb of via www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Café Over-Leven: Hoe begeleid je kinderen in rouw?

Sassenheim n Het Café Over-Leven staat op zondag 3 maart in het teken van kinderen in rouw. De bijeenkomst is bedoeld voor volwassenen met een rouwend kind in hun omgeving. De bijeenkomst begint om 14.30 uur en is de bibliotheek (Kerklaan 42).

Kinderen die rouwen gaan meestal anders met rouw om dan volwassenen. Voor (kleine) kinderen is de dood soms moeilijk te bevatten. Ondanks dat je niet aan hen ziet dat ze lijden onder het verlies, hebben zij hier vaak wel hulp bij nodig.

Hulpmiddelen

Tijdens deze bijeenkomst wordt besproken hoe volwassenen een kind met rouw kunnen begeleiden in haar/zijn verdriet. Kinderen kunnen hierin vaak beter begeleid worden door het inzetten van creatievere middelen. Deelnemers gaan dit keer dan ook een spel doen, dat gebruikt kan worden als hulpmiddel bij kinderen om hen om te leren gaan met hun vragen over de dood.

Rouw- of verlieservaring

De bijeenkomsten van het Café Over-Leven worden om de zes weken gehouden en zijn bedoeld voor iedereen met een rouw- of verlieservaring. Het is in een vertrouwde omgeving, waar je steun vindt en je verhaal kunt doen, waar tijd en aandacht is voor jouw verlies en verdriet.

Café Over-Leven is gratis toegankelijk. De inloop is vanaf 14.15 uur, de start om 14.30 uur. i

Voor meer informatie, neem contact op met Laura Methorst, lid van de werkgroep en welzijnsadviseur bij Welzijn Teylingen, te bereiken op 0252-231805.

Renovatie kunstgras TOP

Sassenheim n Korfbalvereniging TOP/SolarCompleet krijgt subsidie van de gemeente voor het renoveren van de toplaag van het kunstgrasveld.

De vereniging had hiertoe een aanvraag ingediend. Het gaat daarbij om een bedrag van 108.200 euro. De gemeente reserveert nog een bedrag van 22.722 euro voor het eventueel niet verkrijgen van de BOSA subsidie door de vereniging. Dit is een nieuwe subsidieregeling onder de naam Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties (BOSA) en richt zich op sportverenigingen en -stichtingen die willen verduurzamen. Als het wordt toegekend subsidieert de regeling 20 procent van de kosten. De vereniging TOP is vorig jaar al met alle voorbereidingen begonnen en wil de renovatie van de toplaag nog voor het veldseizoen van 2019 realiseren. (NK)

Verboden wapenbezit

Voorhout n De politie heeft op vrijdag 22 februari een 37-jarige man aangehouden vanwege verboden wapenbezit. De man trok de aandacht, omdat hij zich vreemd gedroeg. Na controle bleek hij een vouwmes, boksbeugel, busje pepperspray en twee zakjes wiet bij zich te hebben. De man heeft een forse boete gehad.

Oorkonde voor hulp bij aanhouding

Burgemeester Carla Breuer en de politie bedanken Bram en Daan voor hun moedige optreden. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n Bram (10) en Daan (12) zijn vorige week door de gemeente en politie in het zonnetje gezet, als dank voor hun moedige optreden.

De twee jongens herkenden een week eerder twee verdachten van een diefstal. Ze besloten om het duo hierop aan te spreken. Daarop gingen de verdachten er snel van door. Bram en Daan twijfelden geen seconde en zetten de achtervolging in.

Met hulp van een 20-jarige man uit Voorhout konden ze de twee vluchters inrekenen. Voor hun optreden ontvingen de twee jongens een oorkonde uit handen van de politiechef en burgemeester Carla Breuer.

SterkSaam ontvangt donatie

Regio n Specsavers Lisse spaarde in 2018 een bedrag van 1.700 euro voor Stichting SterkSaam. Vorige week mocht het winkelteam de cheque ceremonieel overhandigen aan het lokale doel. Bram Slooten, eigenaar van Specsavers Lisse: "Het is elk jaar weer leuk om een organisatie uit de buurt blij te mogen maken. Het is voor een lokaal initiatief ontzettend moeilijk om aan financiële middelen te komen."

'Nederland is voor mij al zo gewoon, dat ik onmogelijk terug zou kunnen'

De elf inwoners krijgen als extra cadeau een vlag, mét stok en houder, mee. | Foto: Lotte Zoet Foto: Lotte Zoet

n Elf inwoners krijgen Nederlandse nationaliteit

SASSENHEIM n Elf inwoners kregen op donderdag 21 februari het Nederlands staatsburgerschap tijdens de naturalisatieceremonie in de voormalig raadzaal van het gemeentehuis.

Door Lotte Zoet

Burgemeester Breuer maakte tijdens de ceremonie duidelijk dat ze erg blij is met verschillende culturen in de gemeente. ''Het is goed om te zien dat een grote groep mensen participeert in onze samenleving."

Carnaval en kroketten

Joseph Saoor (20) is de eerste van de groep die de Nederlandse nationaliteit mag ontvangen. ''Zes jaar geleden ben ik met mijn ouders gevlucht uit Irak vanwege ons geloof. De inburgeringsexamens vond ik niet lastig. In het begin was het wel moeilijk om met mensen te communiceren, maar de taal was makkelijk te leren. Ik zit nu in vijf havo en ik wil graag naar de universiteit om door te leren voor apotheker.''

Saoor mist zijn vrienden uit Irak wel. ''Gelukkig hebben we nog wel contact en ik heb ook veel vrienden hier gemaakt. Het leukste aan Nederland vind ik carnaval. Ook zijn de kroketten erg lekker.''

'Ik voel mij echt thuis'

Neil Duffin (47) woont al achttien jaar in Nederland. Duffin komt uit Noord-Ierland (Holywood) en is naar Nederland gekomen vanwege werk. ''Ik werk in het magazijn van Dirk van den Broek. Ik voel mij echt thuis hier.'' In 2012 trouwde Duffin met zijn Nederlandse vrouw. ''Het feit dat ik nu Nederlander ben, heeft niks te maken met Brexit. Het leukste aan Nederland vind ik dat het volk simpel is, de mensen zijn lief.''

Goede thee missen

Catherine Fraser (57) woont al dertig jaar in Nederland. Ze kwam hier toentertijd om te werken en heeft daarna een Nederlandse man leren kennen. Haar twee kinderen zijn hier ook geboren. ''Nederland is voor mij al zo gewoon geworden, dat ik onmogelijk terug zou kunnen naar Schotland. Het enige wat ik mis uit Schotland zijn de lekkere worstjes en de goede thee. Aan de andere kant heeft Nederland wel het lekkerste brood.''

Paspoort

Nadat alle Nederlanders de eed, 'zo waarlijk helpe mij God almachtig', of de belofte, 'dat verklaar en beloof ik', hadden afgelegd, kregen de inwoners een cadeautje van de gemeente. Onder andere de Nederlandse vlag, inclusief stok en houder, werden overhandigd. Daarna stond de nieuwe Nederlanders nog één ding te doen: hun Nederlandse paspoort ophalen.

Comité opgelucht over uitstel windmolens Akzo

Pastor Marion Claassens bij haar afscheidsviering in de Bartholomeuskerk. Vanwege een ski-ongeluk zit ze in een rolstoel. | Foto: pr.

Teylingen/Oegstgeest n Het Comité tegen dreiging windmolens bij Akzo is opgelucht over het besluit van AkzoNobel om de bouw van twee windturbines op het terrein van het chemieconcern op te schorten.

"Van uitstel komt logischerwijs afstel, zeker nu in het kader van voortschrijdend inzicht ook de omgeving is gebleken wat de grote consequenties zijn van het infrageluid dat dergelijke turbines produceren," schrijft het comité. "De windmolens zouden een tijdbom zijn voor de 1.500 werknemers, die er pal onder zouden komen te werken. De OR is nooit betrokken geweest bij de plannen en ook daar leeft verontrusting. Een risico-analyse is nooit gemaakt, terwijl Akzo een bedrijf is met chemische opslag."

Het Comité, een stichting i.o., is een bundeling van particulieren, diverse VvE's, buurt- en wijkverenigingen in Teylingen en Oegstgeest. Het is twee jaar geleden opgericht toen de plannen van Akzo om bij het bedrijf aan de rand van Teylingen en Oegstgeest twee windturbines van ieder 172 meter hoog neer te zetten.

Pastor Marion Claassens verlaat parochie

Voorhout n Pastor Marion Claassens heeft tijdens een viering op zondag 24 februari afscheid genomen van de parochie Sint Maarten en in het bijzonder de kern Bartholomeuskerk, waar ze vooral werkzaam was.

Pastor Marion Claassens was vanaf 1 augustus 2015 in dienst bij de parochie Sint Maarten. De laatste anderhalf jaar was zij eerst aanspreekbare van de Sint Bartholomeus kerk.

Rond de kerstdagen besloot Claassens een andere weg in te slaan. Vanaf 1 maart gaat zij werken als geestelijk verzorger bij bij WoonZorgcentra Haaglanden in Rijswijk.

'Forse aderlating'

"Haar vertrek is een forse aderlating voor onze parochie. vanaf die datum zal het pastoraal team dus nog maar uit drie pastores bestaan," schrijft parochie Sint Maarten. Het team bestaat uit pastor Peter Owel, pastoor André Goumans en diaken Bertijn Prins.

Het parochiebestuur is in overleg met het bisdom over de toekomstige samenstelling van het pastoraal team. De vacature is inmiddels uitgezet en het parochiebestuur gaat ervan uit dat die opgevuld gaat worden.

Geen veranderingen weekendvieringen

Voor de weekendvieringen in de Sint Bartholomeus heeft het vertrek van pastor Claassens verder geen consequenties; de vieringen worden door de leden van het pastoraal team, emeriti en gebedsleiders ingevuld.

Feest voor Hennie Keijzer - van der Heiden: 108 jaar

Mevrouw Keijzer krijgt maar liefst twee burgemeesters op visite. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

n In de top elf oudste inwoners Nederland

feest n Het is feest in de grote zaal van zorgcentrum Marente, locatie Wijckerslooth, op zondag 24 februari. En daar was alle reden voor. Hennie Keijzer heeft de indrukwekkende leeftijd van 108 jaar bereikt. Namens de gemeente Oegstgeest kwam burgemeester Emile Jaensch om haar te feliciteren. Ook de burgemeester Carla Breuer was aanwezig, omdat de jarige decennialang in Sassenheim heeft gewoond.

Door Wim van Tuijl

Een van haar kinderen gaf aan dat Hennie met haar 108 jaar de op tien na oudste inwoner van Nederland is. Voor zover bekend heeft Oegstgeest nimmer een zo oude inwoner gehad. Een van haar kinderen vertelde dat ze even vreesden dat hun moeder deze verjaardag niet zou halen. Afgelopen november viel ze en brak ze opnieuw haar heup. Het ging niet goed met haar, maar ze herstelde wonderbaarlijk en zo kon ze toch deze bijzondere verjaardag vieren met haar familie. Met haar elfde plaats op de ranglijst oudste inwoners van Nederland is ze tevens de oudste inwoner van de gehele 071-regio, alsmede Teylingen.


Positieve levensinstelling

Haar wieg stond in Oostendorp, dat nabij Elburg is gelegen. In Sassenheim ontmoette ze Wim Keijzer en al snel was de klik. Ze trouwden en er begon een lang huwelijksleven. Op 91-jarige leeftijd overleed Wim Keijzer na een huwelijk dat 65 jaar heeft geduurd. Het paar kreeg vijf kinderen. Inmiddels zijn er elf kleinkinderen en 24 achterkleinkinderen.

Hennie heeft tot op 103-jarige leeftijd zelfstandig kunnen wonen in Sassenheim. Dit veranderde door een val met een heupbreuk als gevolg. Vandaar dat ze vijf jaar geleden naar Wijckerslooth, dus naar Oegstgeest, verhuisde. Ze had de mentale veerkracht zich bij de situatie neer te leggen en deed al snel mee met allerlei activiteiten, zoals bloemschikken. Het geeft aan dat ze niet bij de pakken was gaan neerzitten. Ze is blij met het regelmatige bezoek van kinderen en kleinkinderen. "Leuk om dan een potje Rummikub te spelen", onderstreept ze haar veerkracht, "Ik sta positief in het leven en ben dankbaar voor wat ik allemaal nog wel heb. Misschien een reden om zo oud te mogen worden", geeft ze aan. "Mijn hoogtepunten in het leven? Mijn huwelijk met Wim, de geboorte van zowel de kinderen als de klein- en achterkleinkinderen", antwoordt de jarige.


Ludieke uitspraken

"Het is gewoon leuk om bij mijn schoonmoeder op bezoek te gaan", merkt haar schoonzoon Gerrit op. "Ze kan met bijzonder humoristische opmerkingen uit de hoek komen. "Gerrit overhandigt een lijstje met uitspraken van het afgelopen jaar. De moeite waard er een paar te noemen.
"Mamma, wat heeft u koude handen." Haar antwoord: "Dat is gezond, als mijn hart maar warm is."
Tijdens een wandeling hoort ze vogels fluiten en vraagt zich af wat ze elkaar hebben te zeggen. "Mam, er wordt naar u gefloten." Hennie: "Nee hoor, die tijd is voorbij."
Gerrit loopt achter de rolstoel en zijn vrouw Marjan daar weer achter. Hennie vraagt waar Marjan is. "Ze loopt achter me." Hierop stelt Hennie: "Zeker alleen als het haar uitkomt."
Duidelijke bewijzen van de vocale gevatheid van de jarige.

Twee burgemeesters

Zowel de burgemeester van haar huidige woonplaats Oegstgeest, Emile Jaensch, als de burgemeester van Teylingen, Carla Breuer, kwamen Hennie feliciteren met haar uitzonderlijk hoge leeftijd. Van eerstgenoemde ontving ze bloemen en Carla Breuer overhandigde haar een doos Teylinger Hoogtepuntjes. "Ze houdt van chocolade", onderbouwt ze de reden van dit cadeau. Beide burgemeesters spraken geruime tijd met haar en verbaasden zich over haar goede communicatie en vitale uiterlijk. Dit alles onder het genot van haar favoriete drankje; een glaasje advocaat.

Ingezonden: 'Speelplaats wordt toch verplaatst en verkleind, bewoners worden compleet genegeerd'

Twee van de initiatiefnemers, Pieter Wassenaar en Jos Gouverneur, ondertekenen de oprichtingsakte. | Foto: pr. Foto: pr.

Ingezonden n "Deze week wordt de speelplaats aan de Pieter van Slingerlandstraat (Cluster) in Voorhout verplaatst en verkleind. Het speelveld wordt een paar meter richting de scholen verplaatst. Met welk doel?

Ruim twee jaar geleden heeft de gemeente in overleg met omwonenden, scholen en naschoolse opvang een plan goedgekeurd zoals de speelplaats momenteel is. Alle betrokkenen zijn akkoord gegaan. Nu blijkt dat het bestemmingsplan al 15 jaar geen gelegenheid geeft voor een speelveld dat ook door de scholen gebruikt wordt. Een klagende omwonende aan de Willem Barthoenstraat heeft dit achterhaald omdat er teveel lawaai zou zijn. Alle andere omwonenden ervaren geen overlast en waren zelfs blij met de toenmalige investering van 80.000 euro in een nieuwe speelplaats.

In mei 2018 tekent de gemeente met de klagende omwonende een convenant inclusief een schets waar het speelveld dan gesitueerd moet gaan worden. De gemeente voelt geen noodzaak om de andere omwonenden te informeren en houdt nadien stevig vast aan het juridische document (convenant).

Buurtbewoners hebben getracht middels bezwaren, ingestuurd door acht omwonenden, een dialoog aan te gaan met de gemeente, maar helaas zowel burgemeester Carla Breuer als wethouder Rob ten Boden hebben geen indicatie afgegeven het besluit van B&W te willen heroverwegen. De bezwaren worden weggewuifd zonder verder inhoudelijk gesprek. In een bijeenkomst van 20 november 2018 wordt beloofd dat er eerst netjes gekeken zal gaan worden naar de bezwaren, maar helaas ook deze belofte wordt gebroken, want sinds vrijdag 22 februari is begonnen met de werkzaamheden. De omgevingsvergunning is juridisch dichtgetimmerd door de ambtenaren van HLT Samen en inhoudelijke bezwaren worden afgedaan als niet relevant voor de vergunning.

De omwonenden zijn boos en zeer teleurgesteld dat de gemeente blijkbaar geen extra inspanning wil doen voor inhoudelijke interactie met haar burgers. Het systeem is belangrijker en wordt tot het uiterste beschermd. De kosten van hetzelfde speelveld, maar dan ongeveer 10 meter dichterbij de scholen, zijn rond de 100.000 euro. Kunnen we dit belastinggeld niet beter inzetten? Wie stopt de gemeente met deze buitensporige uitgaven?

Overigens blijkt uit het akoestisch onderzoek dat de geluidsbelasting zelfs toeneemt voor een aantal omwonenden. De verwachte reductie van geluidsoverlast voor de indiener is beperkt en rechtvaardigt geen investering. Overlast van hangjongeren in de avond en nacht zal eerder toenemen.

Wij willen middels deze ingezonden brief oproepen tot betere communicatie en interactie tussen gemeente en omwonenden. Veertien jaar lang is er goed overleg geweest, maar momenteel is het zeer matig. Graag nodigen we B&W uit om het initiatief te nemen om met een plan te komen dat wel instemming heeft van alle betrokkenen. Er zijn genoeg ideeën voor veel betere oplossingen."

Robin de Keijzer en Michiel Tibboel,

Voorhout

PvdA stelt vragen over burgerpanel

Teylingen n Raadslid Joost van Doesburg (PvdA) vindt er aan het online Burgerpanel veel haken en ogen kleven. Het wordt gezien als een belangrijk instrument om erachter te komen hoe de Teylingers aankijken tegen bepaalde onderwerpen, maar de gekozen methode kan zorgen dat de respondenten niet representatief zijn voor Teylingen. Hij heeft hierover vragen aan B&W gesteld.

Door Nico Kuyt

Aan het Burgerpanel doen inmiddels 780 inwoners mee. Er is sprake van zelfaanmelding en dus volgens Van Doesburg niet van een aselecte steekproef. Bij een aselecte steekproef maakt iedere inwoner evenveel kans om in de steekproef te belanden en dit biedt de grootste kans op een resultaat die een goede afspiegeling is van alle inwoners in Teylingen. Als voorbeeld noemt hij de uitkomsten via Burgerpanel van het onderzoek naar de verkiezing van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, waarbij 90,4 procent van de 572 respondenten aangaven te gaan stemmen. De werkelijke opkomst lag wel iets anders. Verder blijkt het mogelijk te zijn dat een persoon met meerdere e-mailadressen zich ook meerdere malen in het Burgerpanel kan inschrijven. Naast diverse andere vragen, wil Van Doesburg van B&W weten waarom niet is gekozen voor een uitnodiging per post met een aselecte steekproef op basis van personen of adressen.

Stichting Mortuarium Warmond opgericht

Warmond n Met de oprichting van de 'Stichting Mortuarium Warmond' is de eerste formele stap gezet richting het (her)openen van een mortuarium in Warmond. Na de sluiting van Mariëngaerde is in Warmond geen voorziening meer waar overledenen opgebaard kunnen worden.

Nabestaanden zijn aangewezen op mortuaria in de (soms wijde) omgeving of kiezen voor een opbaring in eigen huis, ook als de thuissituatie zich daar niet helemaal voor leent. Sinds mei 2018 zet een initiatiefgroep zich actief in om weer een mortuarium in het eigen dorp op te richten. De initiatiefgroep weet zich gesteund door het college van B&W en praat nu met de gemeente over het gebruik van een klein stukje grond op de voormalige 'De Waaier-locatie'. Met de oprichting van de 'Stichting Mortuarium Warmond' is de eerste formele stap gezet. Deze stichting gaat het mortuarium ontwikkelen, bouwen en (op niet-commerciële basis) exploiteren. Het wordt een voorziening van en voor Warmonders. Binnenkort buigt de gemeenteraad zich over het plan en als ook zij het sein op groen zet, is in Warmond snel weer een mortuarium.

'Zwemmen kan een heel leven lang'

De jeugd is vaak vertegenwoordigd bij regionale en nationale kampioenschappen. | Foto: archief Foto: pr.

n Van buitenbad naar kampioenschappen: De Columbiaan bestaat vijftig jaar

Voorhout n Het begon vijftig jaar geleden in het Columbia-bad. Het buitenzwembad bij de BNS is allang verdwenen, maar De Columbiaan zeker niet. De Voorhoutse zwemvereniging is nog zeven dagen in de week actief. Van zwemles tot wedstrijdzwemmen, voor dag en dauw liggen de eerste zwemmers al in het water.

Ben en Maria Kersten en Ton Suykerland. | Foto: MV Foto: MV
Noah, Danielle en Robine kiezen voor het duiken tijdens het waterfeest. | Foto: pr. Foto: pr.

Zwemmen is geen sport voor uitslapers, dat blijkt maar weer op zaterdagochtend in de Wasbeek. Om kwart over zeven springen de wedstrijdzwemmers van de Columbiaan het water in voor hun training. Doordeweeks is na zevenen starten nog uitslapen, want op donderdag begint de training om half zes in het zwembad van de KTS en op vrijdag om kwart voor zes in BinnenZee in Noordwijk.

Het is wellicht waarom niet iedereen de Columbiaan kent, ondanks dat op 1 maart precies de vijftigste verjaardag is. De club heeft geen eigen zwembad en maakt gebruik van de verschillende baden in de regio. Die verspreiding is weleens lastig, vertelt Ben Kersten, technisch coördinator zwemmen. "We hebben wel een eigen clubhuis bij de KTS, de Drijff Inn, maar dat is ook voor ouders die wachten tijdens de zwemles van hun kind. We merken vooral dat de groepen onderling sociaal sterk zijn. Dat is een stabiele basis."

Anders dan voetbal

Ton Suykerland kan dat beamen. Hij maakte het eenjarig jubileum van de vereniging al mee en traint tegenwoordig met de, in zijn woorden, 'waterplaatsers', een groep voormalig wedstrijdzwemmers, nog steeds twee keer in de week. "Ik begon met zwemmen, omdat ik iets anders wilde dan voetballen. Mijn broer Paul deed dat en na een aantal wedstrijden gezien te hebben, dacht ik: dit is niet voor mij. Op tienjarige leeftijd werd ik lid bij de Columbiaan. En 49 jaar later ben ik dat nog steeds." Ton was de eerste die de 100 meter vrije slag onder de tien seconde zwom. "Dat was in Oegstgeest," mijmert hij. Met een lach: "Ik weet het nog goed!".

Voor Kersten begon de betrokkenheid bij de Columbiaan na een verhuizing vanuit het oosten van het land naar Voorhout. "Daar gaf ik al veel zwemtraining, maar nadat mijn vrouw Maria en ik in Voorhout kwamen wonen, had ik mij voorgenomen even rustig aan te doen. Het liep anders toen bleek dat we naast de penningmeester van de Columbiaan woonden. Tijdens een kennismaking werd naar mijn hobby's gevraagd. Ik vertelde over het zwemmen. 'Dat komt goed uit', werd meteen gezegd. En zo rolde ik er toch weer in."

Columbiabos

De Columbiaan werd op 1 maart 1969 opgericht en dankt de naam aan de locatie van het eerste zwembad, het buitenbad bij de BNS. Het bad lag in het Columbiabos, en dus bedacht Bep van Geldermalsen – de Jongh de naam 'Columbiaan'. "Waar de naam Columbiabos vandaan komt, weet ik niet," schrijft ze in 2004 in het laatste papieren clubblad, het Columbiaantje. "Misschien dat enkele paters in Colombia waren geweest?!".

Het buitenbad ging in de winter dicht en dus werd uitgeweken naar Lisse en het Kokkebad in Noordwijkerhout. Op woensdagmiddag en zaterdag ging een bus een aantal keer heen en weer. "Dat was altijd feest," lacht Ton. De bus vervoerden diplomazwemmers en wedstrijdzwemmers, alles zat door elkaar. Omdat er niet genoeg plek was voor alle ouders, werden 'aankleedmoeders' aangewezen. Ook Ben moet lachen als hij een anekdote vertelt. "De buschauffeur was niet gewend om groepen kinderen te vervoeren. Hij zette dan ook met enige regelmaat een bus kwaad aan de kant als iemand op een stopknopje had gedrukt. Na de waarschuwing startte hij weer en reed door. Ik weet nog goed dat ik al snel daarna weer een handje naar die knop zag gaan. Oh oh, wat hebben we gelachen."

Buitenbad

Ton heeft ook mooie herinneringen aan het buitenbad. "Dat was behoorlijk koud, al had ik daar niet zoveel last van. Het waren leuke tijden, bijvoorbeeld omdat je 's avonds nog recreatief kon komen zwemmen. Ik herinner het mij als een ongeorganiseerd zootje, maar op een goede manier. Een fantastische sfeer!" Helemaal ongeregeld was het niet, want de broeders hadden bij de openstelling wel wat spelregels opgesteld. Zo werden geen losse toegangsbewijzen verkocht, alleen abonnementen. Ze wilden 'geen kinderen die een kaartje kochten en de sfeer verziekten', zo tekent Bep van Geldermalsen op in het laatste clubblad.

Met de sluiting en de sloop van de BNS in de jaren '70 verdween ook het Columbia-bad. Toen op het terrein de nieuwe scholengemeenschap KTS werd gebouwd, vond de vereniging daar haar huidige thuisbad. Ben: "We wilden toen als bestuur zelf het nieuwe binnenbad openen. Dat kon, maar op zo'n korte termijn kon er alleen kraanwater in. Dat was met 11 graden wel erg koud!".

Zwemlessen

De Columbiaan kent veel betrokken vrijwilligers. Ouders, die soms zelf als kind al lid waren en nu hun eigen kroost laten diploma zwemmen bij de vereniging, helpen regelmatig mee. Bij het diploma zwemmen is dat geen overbodige luxe, vertelt Maria Kersten, vrouw van Ben en zweminstructeur. "We staan met zijn tweeën op een groepje. Zo willen we iedereen de aandacht geven. Zwemmen leren draait om kwaliteit, niet om snelheid." Haar man knikt: "En plezier, dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste!".

Bij de Columbiaan verzorgen de gediplomeerde vrijwilligers de lessen. Maria: "Zo houden we het ook betaalbaar voor iedereen. Het is niet voor niets wat wij belangrijk vinden: iedereen moet kunnen zwemmen". Sinds vorig jaar heeft de vereniging ook een actief lijntje met de verwijzers van Vluchtelingenwerk. Ouders en kinderen worden daar gewezen op het volgen van zwemlessen. "Inderdaad, ook ouders," vertelt Maria. "Zij zitten aan de kant en zien hun kinderen een zwemdiploma halen, maar kunnen zelf het water niet in. Het volwassenen zwemmen bestaat al langer hoor, en nog steeds hebben we ouders die opgaan voor zwemdiploma A."

Talenten

Het diplomazwemmen levert ook weer doorstroom op naar andere groepen, zoals zwemvaardigheid. De kinderen die fanatieker zijn, stromen door naar de wedstrijdgroep. Die bestaat uit 150 leden, en zij trainen dus vaak op vroege of late tijden. Met succes, want sinds de oprichting 2001 draait de groep bovenin mee in de top van Nederland. De minioren, de jongste groep wedstrijdzwemmers, werd een aantal keer Nederlands Kampioen. De Columbiaan is ook een talentcentrum van de zwembond KNZB, waarbij talenten door kunnen stromen naar landelijke programma's. "Het zorgt voor aantrekkingskracht op zwemmers uit de hele regio. Ze weten dat ze hier goed zitten." Trots noemen Ben en Ton enkele namen van zwemmers die door weten te stoten naar de top. "Nick Driebergen heeft bij ons getraind. Tamara van Vliet en Arno Kamminga zijn actief op WK's, maar zaten ook ooit in onze wedstrijdgroep." Veel zwemmers doen ook wat terug voor de vereniging. Miranda Nijenhuis zwom ook in de top, en geeft nu training aan de wedstrijdzwemmers tussen de 11 en 14 jaar.

Waterpolo

Met in totaal 450 leden is de jubilaris een stabiele club, met naast diploma- en wedstrijdzwemmers, ook nog andere groepen. Er zijn 70 volwassenen die wekelijks zwemmen, zoals Suykerland en zijn 'waterverplaatsers'. Ook houdt nog één zwemster de eer hoog in het open water, Karin Vrijburg. De waterpoloërs hebben dat niet gered. Van 1988 tot 1997 was ook dat een onderdeel, maar de drie teams redden het niet. "Dat ging goed, totdat we promoveerden en verder moesten reizen voor uitwedstrijden," vertelt Ton. "In combinatie met werk en een jong gezin was dat niet meer te doen."

Jubileumactiviteiten

Het heeft zijn enthousiasme voor het zwemmen niet veranderd, net zoals bij veel mensen binnen de club. De Columbiaan viert niet voor niets feest. De eerste jubileumactiviteiten zijn inmiddels al achter de rug. In januari heeft de zwemjeugd voor zichzelf een feest in de Binnenzee Noordwijk georganiseerd met een wateractiviteiten zoals zeemeerminzwemmen, onderwaterscooters en duiken met perslucht. Vorige week was de wedstrijd pannenkoeken eten, met de eerste prijs voor Lucas, die vijftien pannenkoeken wist op te smikkelen.

Op 12 juli is het zomerfeest voor zwemmers, vrijwilligers en oud-leden. Het is de afsluiting van het zwemjaar en tegelijkertijd het moment om stil te staan bij 50 jaar zwemmen bij de Columbiaan.

Op 15 september start het nieuwe zwemjaar met de clubkampioenschappen. Er zijn onderlinge wedstrijden, estafettes en natuurlijk de jaarlijkse uitreiking van de Opa Koos bokaal en de Inge Belfor bokaal. Ook zijn er bekers voor respectievelijk de vrijwilliger van het jaar en zwemmer van het jaar.

In oktober organiseert de Colubiaan een jubileumkamp in Londen met als een van de hoogtepunten zwemmen in het olympisch bad. In december wordt het jubileumjaar afgesloten met een groot feest voor de hele verenigingen.

Bloeiende vereniging

Het is overduidelijk: de Columbiaan is een bloeiende vereniging. Ook over de komende vijftig jaar zijn geen zorgen bij de vrijwilligers. Ton: "Er komen ook nog steeds nieuwe leden bij. Mensen die een keer met de buren meegaan en ook lid worden." Ben: "Het is een sport die je lang kunt blijven doen." Ton en Maria knikken. Maria slaat vervolgens de spijker op zijn kop: "Andere sporten zijn soms op latere leeftijd te zwaar. Van zwemmen is het mooie: dat kan een heel leven lang!".

'Prins en prinses zijn vergt veel tijd, maar we gaan er helemaal voor'

Prinses Danielle en Prins Harold achter het bureau van de burgemeester, waar ze de wethouders op dinsdagochtend alvast bijpraten over de plannen in hun vijfdaagse regeerperiode. | Foto: MV Foto: MV

SASSENHEIM n Harold en Daniëlle Duivenvoorden zijn dit jaar de prins en prinses van het Saksenrijk. Het paar viert al jaren carnaval en ook hun gezin doet enthousiast mee. En dat was een extra verrassing voor De Saksen.

Door Lotte Zoet

Carnaval maakt al heel lang deel uit in het leven van Harold en Daniëlle. ''Van kinds af aan vierden we al carnaval op school en later ook bij de verschillende verenigingen. Harold komt oorspronkelijk uit Noordwijkerhout, waar meerdere verenigingen actief zijn en heeft al veel feestjes gevierd. Toen de kinderen klein waren, zijn we er even tussenuit geweest, maar wij zijn sinds tien jaar weer volop aan het feesten,'' vertelt Daniëlle, die ook al tien jaar lid is van het bestuur van de Saksen.

Verbondenheid

Het paar geniet van het jaarlijks feest. De boog kan niet altijd gespannen zijn, lacht het prinsenpaar. Harold: ''Carnaval is belangrijk om even te relativeren. Gezellig feesten met elkaar creëert verbondenheid en je legt vaak nieuwe contacten.'' Daniëlle knikt en vult aan: ''Het belangrijkste zijn de leuke gesprekken met mensen. We moeten veel organiseren, maar krijgen er ook veel voor terug, zoals tijdens Bloemetjeszondag, als we bloemetjes langs brengen bij zieke mensen, mantelzorgers, mensen die een dierbare hebben verloren en natuurlijk ook bij de eenzame mensen en de ouderen. Alleen maar blije gezichten.''

Vereerd

De Saksen kwam al op tijd uit bij dit nieuwe prinsenpaar. Daniëlle: ''Aan het einde van het 43e carnavalsseizoen, in februari 2018, werd bij ons aangebeld door de prinsencommissie met het verzoek om het 44e prinsenpaar te worden. Wij waren zeer verrast, maar ook vereerd, dat ze ons vroegen. Prinsenpaar is veel meer dan alleen feesten en het kost veel tijd en energie. Wij hebben aangegeven hier even over te willen nadenken, ook omdat we een eigen bedrijf hebben. Maar de volgende ochtend wisten we het al: wij gaan ervoor!''

Jubileum

De Saksen bestaat dit jaar 44 jaar, een jubileum in carnavalsland. Ze pakken dit jaar extra uit, vertelt de prinses trots. ''Een speciale commissie geeft dit grote jubileumfeest vorm. Vele Saksen hebben zich ingezet in allerlei subcommissie en er is veel werk verzet. Een jubileumjaar wordt bijzonder gevierd en iedere Saks voelt dit van binnen. Er is een gevoel van trots dat de vereniging het al 44 jaar goed doet, ondanks de vele sceptici in de beginperiode.''

Het tweede weekend van februari stond in het teken van twee grote jubileumfeesten in de Wasbeek. ''Een uitverkochte sporthal met feestende mensen en veel artiesten, deze avond was geweldig!''. Aankomend weekend barst het feest los. Op vrijdag 1 maart krijgt het prinsenpaar de sleutel van het Saksenrijk van burgemeester Carla Breuer. Daarna zijn de optochten, de kindermiddag, oudermiddag, het bezoek aan de Bernardus en uiteraard de Boerenbruiloft. Burgemeester Breuer treedt op maandag 4 maart als Trude van Teylingen in het huwelijk.

Met het hele gezin

Het prinsenpaar verraste de vereniging door met hun hele gezin mee te doen dit jaar. Daniëlle: ''Onze zonen Mike en Jimmy zijn adjudanten en onze dochters Sanne, Lynn en Annabel de pages. We hebben met zijn allen veel voorpret gehad met het passen van de kleding, het bedenken van onze opkomst, onderscheidingen regelen en de proclamatie maken.''

Harold voegt toe dat de kinderen zich niet hebben gerealiseerd dat het zo veel tijd met zich meebrengt. ''Het is niet alleen maar vijf dagen feesten in de carnavalstijd, maar ook recepties aflopen, meegaan met het dansconcours van de dansmariekes, en het bijwonen van feesten van collega-verenigingen. Ook bezoeken we veel mensen. Het vergt veel tijd, inspanning en creativiteit, maar het levert ook weer veel energie op. Wij hebben er ontzettend veel zin in!''

Tweede editie Groot Teylinger Dictee

Teylingen n Lionsclub Slot Teylingen organiseert op maandag 11 maart de tweede editie van Het Groot Teylinger Dictee bij Cheers! (Herenstraat 106). De opbrengst gaat naar het project 'Taal voor jou en je kind' van Bibliotheek Bollenstreek.

De editie in 2018 was een succes. Er werd 3.000 euro opgehaald voor het goede doel. Maar liefst 20 teams streden om de titel. Uiteindelijk won het team van Vishandel De Klok uit Voorhout.

Prijzen

Ook dit jaar is er weer een Groot Teylinger Dictee. Er wordt met teams van drie tot vijf personen gestreden om de winst. Per team wordt individueel een dictee gemaakt. Op basis van het minst aantal fouten per team volgt de uitslag. Omdat niet alle teams gelijk zijn, tellen de drie beste dictees mee voor het eindresultaat. Iedereen heeft dus kans om te winnen. Er is ook een prijs voor de persoon die de minste fouten had, los van de teams.

Aanmelden

Het dictee duurt van 20.00 tot 23.00 uur. De kosten per team zijn 250 euro. Dit komt ten goede aan 'Taal voor jou en je kind'. Een team bestaat dus uit minimaal drie en maximaal vijf personen. Er kunnen maximaal 30 teams mee doen.

Voor bedrijven die zelf geen team hebben, maar wel willen sponsoren, stelt de Lionsclub een team samen. Aanmelden of meer informatie? Stuur dan een e-mail naar                 teylingen@lions.nl. Of kijk op https://teylingen.lions.nl/.

Taal voor jou en je kind

Taal voor jou en je kind is een project dat vanuit Bibliotheek Bollenstreek samen met partners wordt georganiseerd. Het doel van het project is om betrokkenheid bij ouders van kinderen op basisschool leeftijd te vergroten. Deze ouders met een migratieachtergrond hebben een laag taalniveau waardoor ze veel van het 'schoolleven' van hun kinderen niet goed begrijpen.

Van Schooten nieuwe hoofdsponsor de Bokken

Peter van Schooten (tweede van rechts): ""Mijn ouders en broertje en schoonzus zijn beide prinsenparen geweest bij deze geweldige vereniging." Foto: pr.

Voorhout n Van Schooten bouwmaterialen is de komende jaren de trotse hoofdsponsor van carnavalsvereniging de Bokken.

"Mijn ouders en broertje en schoonzus zijn beide prinsenparen geweest bij deze geweldige vereniging,", vertelt Peter van Schooten, eigenaar van het bedrijf. "Ik heb van dichtbij dus kunnen zien wat voor geweldige activiteiten De Bokken allemaal organiseert. Mijn bedrijf, en ik persoonlijk ook, kan zich prima identificeren met deze maatschappelijk betrokken vereniging."

Door het jaar heen organiseert de carnavalsvereniging meerdere activiteiten voor zieken, ouderen, kinderen en mensen met een beperking. Daar wil het Voorhoutse bedrijf, dat gevestigd is aan de Boekhorstlaan, graag zijn naam aan verbinden.

Afgelopen jaren was het bedrijf van Peter van Schooten al - met raad en daad - op de achtergrond betrokken bij de bouwcommissie van de Bokken. De bouwcommissie organiseert elk jaar de optocht en bedenkt, ontwerpt en maakt de praalwagens van de vereniging. Zij konden altijd al aankloppen voor materialen en verf.

Grote bok 2019

Peter van Schooten werd tijdens het Kuipzwammen op 16 februari gepresenteerd als 'Grote bok' van de carnavalsvereniging. De 'Grote bok' is iemand die zich in als vrijwilliger in Voorhout heeft onderscheiden. Mede door zijn tomeloze inspanningen voor de kerstmarkt en de vele verenigingen werd deze eer aan Van Schooten toebedeeld.

Van Schooten kijkt er naar uit om vanaf aankomende donderdag alle activiteiten van de Bokken te beleven aan de zijde van Prins Ted en Prinses Claudia. Vrijdag vindt de officiële aftrap plaats van het carnaval in Voorhout met de sleuteloverdracht in Boerhaave. | Foto: pr.

Bloemencorso archief wordt gedigitaliseerd

Regio n In het bijzijn van corsobestuurslid Ted Kortekaas heeft voormalig corsocoryfee Piet Goemans sr. het corsoarchief overgedragen aan Deen Boogerd van de Vereniging Oud Lisse (VOL). Ruim tien dozen met archiefmateriaal worden door hem uitgezocht, gecatalogiseerd en gedigitaliseerd.

Het corsoarchief, dat voor catalogisering en digitalisering aan de VOL is overgedragen, bestaat uit praalwagenontwerpen, foto's en andere corsozaken. Het is aan Piet Goemans te danken dat dit 'historische' materiaal bewaard is gebleven. Van 1965 tot mei 1994 was Goemans bestuurlijk bij het Bloemencorso van de Bollenstreek betrokken en van 1988 tot 1993 was hij voorzitter. "Jaarrekeningen, calculaties van praalwagens, vergaderverslagen, programma's, krantenknipsels, alles heb ik altijd bewaard", verklaart Piet Goemans. "Maar ook veel foto's van praalwagens en ontwerpen van de hand van Jos en Kees van Driel, waarbij aangetekend dat het de familie Van Driel is die het Bloemencorso van de Bollenstreek heeft neergezet en vormgegeven. Jos van Driel, de allereerste corso ontwerper, was van 1951 tot 1981 actief. Zijn zoon Kees van Driel ontwierp vanaf 1963 mee en is tot 1998 aangebleven. Bij elkaar nagenoeg een halve eeuw Van Driel!".

Nieuw leven

Boogerd zegt direct te zijn gestart met het uitzoeken van dit waardevolle corsoarchiefmateriaal. "De voormalige corsovoorzitter Leo van der Zon had samen met de VOL al eerder de aftrap gegeven voor de opzet van een corso-archief als voorbereiding op de 75ste corso editie in 2020. Helaas is Leo veel te vroeg overleden, waardoor dit streven heeft stilgestaan. Door de overdracht is dit initiatief weer nieuw leven ingeblazen." Ted Kortekaas liet op zijn beurt nog weten dat met het uitzoeken en digitaliseren van dit unieke materiaal door de VOL een lang verwachte corsowens wordt vervuld. "Zodra het archief op orde is wordt door het corsobestuur bekeken wat er verder met dit unieke materiaal gaat gebeuren."

Vieringen in vastentijd

Warmond n In de Matthiaskerk is op aswoensdag om 19.00 uur een viering. Op de woensdagen 13, 20, 27 maart, 3, 10 april zijn er vespervieringen. De vieringen beginnen om 19.00 uur. Iedereen is welkom om te komen luisteren en mee te bidden. Op woensdag 17 april is om 19.00 uur een boeteviering. Lia Spiegeler gaat in al deze vieringen voor. De Matthiaskerk staat aan de Herenweg 78 in Warmond.

HuurdersBelang praat mee over fusievoornemens Vooruitgang

Teylingen n HuurdersBelang Teylingen is samen met huurders van woningcorporatie Vooruitgang aan zet om invloed uit te oefenen op de fusievoornemens van Vooruitgang. Op maandag 18 februari kwam een groep huurders uit Teylingen voor de derde en laatste keer bijeen om wensen uit te spreken over prettig huren in Teylingen. Vooruitgang heeft het voornemen om komende zomer te fuseren.

HuurdersBelang Teylingen (HBT) nodigde een groep huurders uit, omdat zij vanuit hun visie op huurdersparticipatie willen weten wat er leeft onder de huurders van Vooruitgang. Hierdoor kan HBT haar legitimiteit borgen wanneer zij haar zienswijze op de fusievoornemens aanlevert bij Vooruitgang. De zienswijze van HBT gaat mee naar het ministerie, wanneer Vooruitgang het formele verzoek tot fuseren aanlevert.

Wensen

De 700 huurders in Teylingen ontvingen een uitnodiging van HBT om mee te denken en uitleg te krijgen over concrete plannen rondom de fusie. Tegelijk werden gedurende drie bijeenkomsten wensen opgehaald, die vanuit de Woningwet invloed hebben op prettig wonen nu en in de toekomst.

Duurzaamheid

Een van de thema's was duurzaam wonen. Vooruitgang staat met de fusiepartners, net als andere corporaties in ons land, voor een enorme opgave om voor 2050 haar woningvoorraad te ontwikkelen tot een CO2-neutrale voorraad. Een opgave waar alle huurders mee te maken krijgen. Tijdens de huurdersraadpleging dacht een groep van bijna 40 huurders mee over duurzaam wonen, een optimale dienstverlening vanuit de nieuwe corporatie, de kwaliteit van het onderhoud, doorstroming en beschikbaarheid van de woningvoorraad. Ook spraken zij wensen uit over de manier waarop Vooruitgang en de nieuwe corporatie haar huurders het beste kan informeren en betrekken bij plannen.

'Uniek proces'

HBT kijkt terug op drie inspirerende bijeenkomsten waarin zij goede ideeën hebben gehoord. "Een uniek proces waarin de maximale invloed van de huurders is gebruikt om tot een advies en zienswijze op de fusie te komen", zo kijkt Cor Vink, voorzitter van HBT, terug op de samenwerking met de huurders.

Tijdens de jaarvergadering op 2 april en tijdens een follow-up op 10 september gaat HBT opnieuw met huurders in gesprek om terug te koppelen op welke manier de inbreng van de drie avonden een plaats heeft gekregen in het fusieproces.

Truck met 629 dozen vol kleding en hulpmiddelen op weg naar Oekraïne

Vrijwilligers laden de meer dan 600 dozen in voor het vervoer naar Oekraine. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Het eerste kledingtransport van 2019 naar Oekraïne is op donderdag 21 februari geladen door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef. Ondanks de regen zijn in een tijdsbestek van bijna twee uur zo'n 629 dozen met kleding en medische hulpmiddelen in de truck geladen.

Niet eenvoudig, want volgens de Oekraïense voorschriften mag een dergelijk hulptransport niet meer dan 6800 kilogram wegen, en het gewicht van de dozen die worden geladen is niet bekend. Anderzijds is met de expediteur een overeenkomst gesloten voor een volume aan vracht van maximaal 35 m3. Het uiteindelijke resultaat blijkt na weging 6350 kilogram te zijn.

Alle dozen worden ook per dorp, dit zijn er zes in Oekraïne, geteld alvorens de dozen in de truck worden geladen. Bij de transport documenten wordt een overzicht gevoegd van het aantal dozen per dorp. Als de contactpersonen van het Pastoraal Fonds in Oekraïne de dozen op mogen halen weten zij precies hoeveel dozen zij moeten krijgen.

Douane

Inmiddels is de truck onderweg naar Beregowo in Oekraïne. Hier zullen de goederen eerst in een douaneloods worden opgeslagen. De douane zal de goederen gaan controleren, dan de transportpapieren en het 'free-gift certificaat' beoordelen en daarna alle papieren van een stempel voorzien. Dan zijn er inmiddels een paar maanden voorbijgegaan en zal er vermoedelijk al weer een nieuw transport in voorbereiding zijn.

Toch blijft het nodig deze hulpgoederen te sturen, omdat het veel mensen ontbreekt aan inkomsten om 'mooie' kleding te kopen. Kringloopwinkel Op Dreef is door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen in staat deze transporten te bekostigen en deze mensen op deze wijze te helpen.

'Onze donatie is hier zeer op zijn plek'

Farida Miraoui, Cyp Straathof, Ina van Dongen overhandigen de cheque aan Monique Keuning (r). | Foto: pr. Foto: pr.

n Cheque van Kringloop Herenstraat 63 voor Kledingbank

Voorhout/Sassenheim n Een afvaardiging van de Stichting Kringloop Herenstraat 63 uit Voorhout bezocht de Stichting Kledingbank Teylingen in Sassenheim. Het bezoek had een aantal redenen: kennismaking, een rondleiding en het overhandigen van een donatie van maar liefst 1.250 euro.

Er zijn een aantal overeenkomsten tussen een kringloopwinkel en een kledingbank: het innemen, sorteren en uitgeven van tweedehands kleding doen ze allebei. Het verschil zit in de klantenkring. Bij de kringloopwinkel betaalt de klant voor zijn aankopen en gaat het geld naar goede doelen. De kledingbank is zo'n goed doel. Zij geven kleding gratis uit aan mensen die dit zelf niet kunnen betalen.

Op dit moment heeft de Kledingbank Teylingen ruim 300 klanten. Dit zijn volwassenen en kinderen. Mensen die om verschillende redenen in moeilijk financieel vaarwater zitten en gebrek hebben aan kleding en schoenen. Zij worden via bijvoorbeeld de voedselbanken, huisartsen, kerken en maatschappelijk werk doorverwezen naar de Kledingbank Teylingen. Deze mensen kunnen per maand een aantal kledingstukken komen uitzoeken.

Kennismaken en doneren

De Kledingbank Teylingen heeft een donatie voor de aanschaf van nieuw ondergoed aangevraagd bij de Stichting Kringloop Herenstraat 63. Ondergoed (broekjes, hemden, sokken en nachtgoed) worden door de kledingbank niet als tweedehands kleding aangenomen. Van donaties wordt dit nieuw aangeschaft en aan hun klanten uitgereikt. Deze kleding is bij de klanten natuurlijk zeer welkom.

Na de kennismaking heeft Farida Miraoui (medewerkster kleding bij Herenstraat 63) de donatie overhandigd aan bestuurslid Monique Keuning. Daarna is het team van de kringloopwinkel rondgeleid door het pand in de Parklaan 176D. "We kijken onze ogen uit en zijn zwaar onder de indruk van hoe hier wordt gewerkt", aldus voorzitter Cyp Straathof. "Onze donatie is hier zeer op zijn plek."

Vrijwilligers

Beide stichtingen zijn constant op zoek naar vrijwilligers. Mensen die betrokken zijn bij de samenleving. Mensen die tijd en energie willen investeren om iets voor een ander te betekenen. Informeer gerust bij de Kringloop Herenstraat 63 of Kledingbank Teylingen voor openstaande vrijwilligers vacatures.

Door deze kennismaking is een nauwere samenwerking ontstaan. De kringloopwinkel heeft meer inzicht in de werkwijze van de kledingbank en weet precies welke items welkom zijn.

Eten met Gert-Jan Segers

Voorhout n ChristenUnie-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Gert-Jan Segers brengt op maandag 11 maart een bezoek aan de KTS in Voorhout. In het schoolrestaurant 'de Jonge Garde' gaat hij in gesprek met inwoners van de gemeente Teylingen die een bijzondere rol vervullen of die graag iets onder de aandacht zouden willen brengen van hem en van de Tweede Kamerfractie.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de lokale afdeling van de ChristenUnie Teylingen en begint om 16.30 uur. Er is plaats voor maximaal 40 personen die door de scholieren en hun docenten een driegangenmenu krijgen voorgezet.

Aanmelden

Een deel van de gasten is op uitnodiging, maar eventuele belangstellenden kunnen zich, onder vermelding van het onderwerp dat ze met Segers zouden willen aansnijden, tot woensdag 6 maart aanmelden via contact@teylingen.christenunie.nl.

De maaltijd wordt aangeboden door de ChristenUnie Teylingen in samenwerking met de KTS Voorhout.

Rust en ruimte bij Taizéviering in Dorpskerk

Sassenheim n De volgende oecumenische Taizéviering is op zondag 3 maart om 19.00 uur in de Dorpskerk. Dat is op de zondag voor Aswoensdag waarmee de Veertigdagentijd begint. Voorganger is ds. T. Moll. Het Oecumenisch Kleinkoor Sassenheim verleent haar medewerking.

De stilte krijgt in deze Taizé-gebedsdienst een belangrijke plaats. Een stilte die rust en ruimte geeft voor inkeer. Even een stil moment om bewust met de situatie in de wereld of een situatie in je eigen leven om te gaan. Daarbij is er gelegenheid een kaarsje te ontsteken om het gebed extra te bekrachtigen.

Gun jezelf de tijd om even op adem te komen. Bezoekers van alle leeftijden en kerkelijke gezindten zijn welkom. De toegang is gratis.

Keihard lachen met finalisten Cameretten

Warmond n De finalisten van de 53e editie van het Cameretten Festival doen op zaterdag 23 maart Theater Het Trefpunt (Herenweg 80 Warmond) aan.

Met illustere voorgangers, als Jandino en Theo Maassen, wordt dit festival gezien als dé kweekvijver van nieuw cabarettalent. Ook in 2018 bood het oudste cabaretfestival dat een podium.

De strijd is gestreden en de finalisten gaan op tournee. Hassan el Rahaui geeft een kijkje in zijn leven vol overcompensatie en ongezonde drang naar begrip. Chris Verlaan, winnaar van de jury- én publieksprijs, verwerkt zijn autisme knap in zijn act en wisselt verhaal en liedjes af. Waterkonijnen tenslotte laten zien hoe je ongewenst bent in je eigen straat en hoe je opgroeit in een gezin met analfabetisme en gebrek aan liefde.

De voorstelling begint om 20.30 uur. Een kaartje kost 18,00 euro en is te koop via www.theaterhettrefpunt.nl, 45 minuten voor aanvang aan de zaal of bij de VVV Warmond (Gemeentehaven 3).

Lezing over de trekvaart

Lisse n Marca Bultink van Communicatie|Cultuurhistorie uit Hillegom geeft vrijdag 8 maart een lezing in de Volksuniversiteit Lisse over de trekschuit en de Haarlemmertrekvaart / Leidsevaart: De Blauwe ader van de Bollenstreek.

In de loop van de zeventiende eeuw ontstond in Nederland een netwerk van trekvaartverbindingen, bedoeld voor personenvervoer tussen de steden. Volgens een vaste dienstregeling werden twee eeuwen lang miljoenen reizigers vervoerd met deze 'Intercity van de Gouden Eeuw'. De Haarlemmer Trekvaart ofwel Leidsevaart, die in 1657 werd aangelegd, verbond de steden Leiden en Haarlem met elkaar. Deze waterweg van 28 kilometer werd in amper anderhalf jaar tijd aangelegd. Dat kon zo snel doordat men deels gebruik maakte van bestaande waterlopen. Waar nodig werden nieuwe verbindingen gegraven en werden jaagpaden aangelegd en bruggen, stallen en tolhuizen gebouwd. Tegen het midden van de negentiende eeuw streefde de trein de trekschuit voorbij. De trekvaart zelf ligt echter nog altijd als een 'blauwe ader' in het landschap.

Marca Bultink vertelt tijdens deze lezing aan de hand van afbeeldingen hoe de trekvaart werd aangelegd en welke effecten deze verbinding had op het gebied tussen Leiden en Haarlem. Daarnaast zal zij ingaan op de gang van zaken bij het trekschuitbedrijf, op de rol van de trekschuit in maatschappij en literatuur. De lezing begint om 20.00 uur. Toegang: 5 euro, inclusief kopje koffie/thee. Inschrijven kan via www.volksuniversiteit-lisse.nl. Op 8 maart kunnen bezoekers zich melden bij de balie en contant betalen.

Hoe komen de trekvogels terug naar Nederland?

De grutto is een van de trekvogels in Warmond. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Hoe wonderlijk is het dat er het ene seizoen veel ooievaren, ganzen en kieviten zijn en het andere seizoen lijk je ze nergens te zien en mis je hun vrolijke geluid? Op zaterdag 16 maart van 11.00 tot 12.30 uur komen Tom van Oort en Bea Vermeer van het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn (NOCK) hier van alles over vertellen in de bibliotheek (Herenweg 80). De gratis workshop is voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

De vogeltrek staat voor de deur en de vogels gaan weer op naar een andere bestemming. Sommige soorten vertrekken naar het hoge noorden, omdat ze van koelere temperaturen houden. Anderen komen vanuit het zuiden weer richting Nederland gevlogen zoals de ooievaar.

Deze ochtend komen de jeugdige bezoekers te weten hoe vogels zo feilloos de weg weten en waarom ze vaak over Nederland vliegen.

Kraanvogels vouwen

Bea Vermeer gaat ook voorlezen uit het boek van Nils Holgersson en aansluitend met de kinderen kraanvogels maken. Omdat dit niet voor iedereen eenvoudig zal zijn, worden ouders uitgenodigd mee te helpen met origami.

Vooraf aanmelden

Deelname is gratis. Reserveer vooraf wel een plek in deze workshop via www.biblioheekbollenstreek.nl.

Voorhouter schrijft Bollenstreek Reisgids

Marti van Beek vat de Bollenstreek samen in een nieuwe reisgids. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Waar moet je als toerist zijn in de Bollenstreek? Marti van Beek uit Voorhout brengt al die informatie samen in de Nederlandstalige Bollenstreek Reisgids. Op vrijdag 22 februari werd het boekje gepresenteerd.

De gids begint met een introductie en praktische informatie over zaken als openbaar vervoer, winkelen, evenementen, noodnummers en adressen van VVV kantoren. Vervolgens wordt met behulp van kleurrijke sfeerfoto's (afkomstig van meerdere fotografen uit de Bollenstreek) de geschiedenis en de bezienswaardigheden van de zes gemeenten met in totaal elf dorpen in de Bollenstreek beschreven.

Aansluitend staat bij ieder dorp een overzicht van de overnachtingsmogelijkheden en een overzicht van alle restaurants weergegeven. Daarna is een hoofdstuk gewijd aan de mooiste lentetuin ter wereld, Keukenhof. Achterin de reisgids staat een schat aan informatie omtrent de activiteiten die je kunt ondernemen in Bollenstreek. Met onder andere een overzicht van alle musea en galerieën, zwembaden, maneges, jachthavens, casino's, wellness centra en golfbanen. Ook adressen voor fiets, scooter- en solexverhuur ontbreken natuurlijk niet. De gids wordt afgesloten met informatie over de natuurgebieden in de Bollenstreek, de duinen, bossen, parken en recreatieplassen en als laatste een overzichtskaart van de streek.

De reisgids kost 19,95 euro is te verkrijgen bij de VVV kantoren in de Bollenstreek. De Engelstalige editie 'Travel Guide for the Dutch Flower Region & Keukenhof', die in april 2018 werd gelanceerd, is ook verkrijgbaar bij Amazon.

Frans Café in het teken van Marie Antoinette

Warmond n De Franse koningin Marie Antoinette staat op donderdag 7 maart centraal in het Frans Café. Tijdens de bijheenkomst in kantine De Kapberg van camping Rianto (Oosteinde 11a) vertelt Ben Koster over het leven de beroemde koningin. De lezing begint om 20.00 uur.

Ben Koster is oud-docent Frans; hij heeft 37 jaar lesgegeven aan het Fioretti College in Lisse. Hij vertelt in het Frans over Marie Antoinette. Zij werd in 1793 veroordeeld door een revolutionair tribunaal wegens hoogverraad en op 16 oktober 1793 geëxecuteerd met behulp van de guillotine. Vanaf haar geboorte in 1755 tot aan haar dood heeft zij heel wat meegemaakt. Maar wat is daar allemaal van waar en waarom maakt zij nog steeds zoveel indruk op ons mensen van de 21e eeuw? Aan de hand van beelden zal Koster vertellen hoe het leven van deze mooie, verkwistende maar ook sympathieke en tragische vrouw in grote lijnen verlopen is. De kosten bedragen vijf euro per persoon. Belangstellenden wordt verzocht zich tenminste één dag tevoren aan te melden via mevanniftrik@gmail.com.

Jumelage in oktober

Het Frans Café is een initiatief van de Stichting Jumelage Warmond Champigné. Deze stichting heeft onder meer als doelstelling de kennis van de Franse taal te bevorderen. In dat kader organiseert ze maandelijks bijeenkomsten. En heeft ze jaarlijks uitwisselingen met het in de Loire-streek gelegen plaats Champigné. De komende jumelage is in oktober gepland. Belangstellende kunnen zich al melden via jumelagewarmondchampigne@gmail.com.

Lezing over Bonhoeffer

Warmond n Dr. Kick Bras houdt op dinsdag 5 maart een lezing over de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer. Bras schreef onlangs een boek over de spiritualiteit van deze Duitse theoloog, die zijn verzet tegen het nazisme met de dood heeft moeten bekopen.

Dietrich Bonhoeffer is de meest populaire theoloog van de twintigste eeuw. Dat komt door zijn revolutionaire gedachten over geloof in God in de moderne tijd. Tijdens deze lezing komen beelden en teksten van Bonhoeffer aan de orde en wordt een gedicht van hem besproken.

De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden in 't Zenit, achter de Protestantse Kerk in Warmond, Herenweg 82. De organisatie is in handen van de Commissie Vorming & Toerusting van de Raad van Kerken Sassenheim.

Uilenballen pluizen in NOCK

WARMOND n Het Natuur Ontdekking Centrum organiseert op woensdag 6 maart vanaf 14.00 uur in samenwerking met het IVN een uilenballen uitpluismiddag.

Eerst wordt er het een en ander verteld over deze bijzondere vogels. Daarna worden de braakballen uit elkaar gehaald en onderzocht welk botje van welk dier is. Misschien lukt het wel om een heel skelet in elkaar te zetten. Deze spannende activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Aanmelden is gewenst via: info@koudenhoornontdekken.nl. Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Klaverjassen met De Bokken

Voorhout n Carnavalsvereniging de Bokken organiseert, in samen met BVO afdeling Voorhout, op maandag 4 maart het carnavals klaverjassen. Het toernooi wordt gespeeld in De Verdieping (Aletta Jacobsstraat 1). De spelsoort is 'verplicht gaan'. Inschrijven kan vanaf 13.15 uur, de start is om 14.00 uur. Deelname bedraagt 3 euro per persoon. De koffie en thee is gratis en iedereen krijgt drankje om te proosten op Prins Ted en Prinses Claudia. Naast de vleesprijzen die te winnen zijn, staat ook een loterij op het programma. Iedereen mag deelnemen. Voor meer informatie, bel naar Cees van Kampen via 0252-214389.

Jan Steen

Warmond n Galerie de Pomp gaat in het themajaar 'Jan Steen dorp' een expositie organiseren. Om grote diversiteit aan werken te krijgen, roept galeriehoudster Clara Sikking iedereen op om deel te nemen. Het oogpunt is een bijzondere tentoonstelling met de bedoeling dat het schilderij geïnspireerd is door een schilderij van Jan Steen. Belangstellenden kunnen zich de komende twee maanden aanmelden bij Galerie de Pomp (Dorpstraat 38). De tentoonstelling is rond half december te zien.

TOP na winst zeker van play-offs

Nick Pikaar springt hoger dan zijn tegenstander en heeft de bal voor TOP. | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam

Sassenheim n Het werd geen wedstrijd die lang in het geheugen zal blijven. Vooral de eerste helft was, naast het beperkt aantal doelpunten, het spel niet goed. Tegenstander KCC/SoNatural was niet in staat te profiteren van het matige spel van de Sassenheimse ploeg, maar wist tot rust wel mee te komen en bij te blijven. Na rust kwam TOP beter de kleedkamers uit en zonder groots te spelen werd in korte tijd het verschil gemaakt. KCC kwam nog maar tot vijf goals en de winst was zonder problemen voor TOP. Met deze winst heeft de ploeg van coach Jan Niebeek, die wegens ziekte afwezig was, al vier wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie deelname aan de play-offs zeker gesteld.

Eva Hornsveld en trainer Johan Zagers. | Foto: pr.

Het resultaat telt, maar voor het meegereisde publiek was het fijn geweest als ook het vertoonde spel het aankijken waard was. Daar was in de eerste helft weinig sprake van. De nummer één tegen de nummer negen van de competitie maakten er een verdedigende eerste helft van, waarbij de doelpunten schaars waren. Bij TOP had het eerste aanvalsvak veel moeite om tot scoren te komen en dit vak was de bal vaak na een schot kwijt. Verdedigend had TOP het wel prima op orde. Opvallend was dat de eerste zes goals voor TOP gelijk verdeeld waren over Frank Mostard en Celeste Split. TOP baalde zichtbaar van het vertoonde spel en de frustraties daarover waren zo nu en dan duidelijk zichtbaar. De ruststand van slechts 8-9 in het voordeel van TOP.

Mooie combinaties

Na rust stond er een ander TOP in het veld. Frank Mostard opende, net als in de eerste helft, de score en Mick Snel en Sanne Jousma maakten gelijk de vier punten verschil. Eindelijk liet TOP weer mooie combinaties zien, ook leidden deze niet altijd tot een goal. Nick Pikaar zette zijn irritaties om in een goal van afstand en een prachtige doorloopbal die zeker een nominatie voor 'Goal van de week' zal opleveren. TOP legde de focus op het eigen spel en dat wierp zijn vruchten af. Celeste Split was als vanouds lekker op schot en de teller stopte bij acht goals. KCC kwam geen moment meer in de wedstrijd en het schamele aantal van vijf goals na rust gaf aan dat de ploeg er niet meer in geloofde.

Play-offs

TOP speelde de wedstrijd gemakkelijk uit naar de 13-23 en kon het publiek af en toe nog op mooie momenten trakteren. Met deze winst zijn de play-offs bereikt en dat was de eerste doelstelling. De komende weken wacht TOP nog een zwaar programma met wedstrijden tegen LDODK, KZ, PKC en Blauw Wit, allemaal ploegen die nog strijden voor een play-off ticket.

Hornsveld bezorgt Judo Team Bollenstreek eerste buitenlandse goud

Voorhout n Voor het eerst in het bestaan van het Judo Team Bollenstreek werd deelgenomen aan een buitenlands toernooi, het Open Antwerp Judo Toernooi. Op zaterdag 23 februari waren zowel de gehele Belgische als de Nederlandse judo top aanwezig bij het Open Antwerp Judo Toernooi. Eva Hornsveld ging met goud naar huis.

Judo Team Bollenstreek was met vier judoka's afgereisd. Bij de dames stond Eva Hornsveld klaar op de judomat. De eerste wedstrijd was ze uitgeloot en daardoor kon zij haar tegenstanders observeren en de tactiek van tevoren bepalen. ''De opdracht was simpel. Ik moest van mijn coach Johan hoog in mijn pakking druk (hand hoog in de revers vasthouden en duwen) houden. Het was even zoeken naar het juiste gevoel, maar eenmaal vast was het erop en erover,'' aldus Hornsveld.

Na zeer sterke judopartijen, waarin Hornsveld zeer dominant heerste, kon zij haar Belgische tegenstanders verslaan en wist zij de eerste buitenlandse gouden medaille voor het Judo Team terug mee naar de Bollenstreek te nemen. ''Komende weken zullen we nog wat kleine details gaan bijwerken om op 9 maart op het NK-18 voor goud te gaan,'' aldus hoofdtrainer Johan Zagers (rechts op de foto).

Zware loting mannen

Bij de mannen kwamen Yannick Turk, Stefan Disseldorp en Bas Verwer in actie. Alle drie hadden een zware loting en troffen de regerend district kampioen en de regerend Belgisch kampioen. De mannen knokten hard, gaven niet zomaar op en maakten het hun tegenstanders flink lastig. Bas Verwer wist een wedstrijd te winnen met twee keer wazari. Trainer Zagers is een tevreden man: ''Fantastisch wat ze laten zien op dit niveau, als je zo onbevangen en open de wedstrijden instapt en je houdt aan afspraken. Dan kun je als trainer alleen maar genieten."

Pien Hersman nationaal kampioen op supersprint

Pien Hersman verovert de supersprint titel. | Foto: pr. Foto: pr.

Regio n De Lissese Pien Hersman wist op zaterdag 23 februari de Nederlandse supersprint titel over 2 x 100 en 2 x 300 meter te behalen bij de junioren C. Tot de laatste 300 meter streed de 15-jarige VWO-scholiere om de titel met het Noord-Hollands schaatstalent Pien Smit.

Op de losse afstanden behaalde Hersman brons op de 100 meter en zilver op de 300 meter. Vorige week was het sprinttalent al goed om dreef door op het NK Kortebaan in Biddinghuizen de zilveren medaille mee naar huis te nemen.

De andere STS-KGM Clubselectieleden deden ook van zich spreken. Sterre van Schaik reed een geweldig NK. Met vier constante afstanden werd de pas eerste jaar C-junioren zesde. Ook Ward Dielissen deed als eerste jaars C van zich spreken. Hij sprintte naar de achtste plaats. Vorige week schaatste het talent naar de bronzen medaille op het NK Kortebaan. Bowien van der Spek uit Abbenes werd netjes veertiende in het sprintgeweld als eerste jaars B-juniore.

'Unieke prestatie voor de schaatsvereniging'

Trainer Martin Hersman kijkt tevreden terug op de afgelopen nationale sprint weekenden. "Schaatsen begint met snelheid. Dit is ongelooflijk belangrijk voor de toekomst. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal zijn deze wedstrijden superzwaar door de vele starts op een dag. Ik ben dan ook ontzettend trots op de jeugdschaatsers van de STS-KGM Clubselectie. We staan vanuit de club met zes schaatsers aan de start van het NK Kortebaan en met vier rijders op het NK Supersprint. Dit is nog nooit gebeurd in de geschiedenis van de club. En als je dan ook nog podiumplaatsen en titels wint met deze kleine verschillen, dan kunnen we alleen maar concluderen dat dit een unieke prestatie is voor de schaatsvereniging".

Hollen door de Bollen voor het goede doel

Regio n Team Bollenstreek organiseert voor de zesde keer het wandel-en hardloopspektakel 'Hollen door de Bollen' in samenwerking met AV de Spartaan in Lisse. Het wandel- en hardloopevenement is op zondag 31 maart, hopelijk tussen de bloeiende bollenvelden.

Tijdens Hollen door de Bollen kunnen verschillende hardloop- en wandelroutes worden gevolgd door Lisse, van 6,5 kilometer tot 30 kilometer. Nieuw zijn de wandelroutes van 21 en 30 kilometer. Ook zijn er voor de kinderen speciale routes. Voor mensen met een rollator of in een rolstoel, met een begeleider, is weer een mooie route van bijna vijf kilometer uitgezet. De start en aankomst is op Sportpark Ter Specke in Lisse.

Roparun

Hollen door de Bollen is zes jaar geleden opgezet om het goede doel stichting Roparun te steunen. Stichting Roparun zet zich in voor de strijd tegen kanker. Tijdens de Roparun rennen mensen in teamverband om geld op te halen. Er wordt 500 kilometer gerend van Parijs of Hamburg naar Rotterdam. De Roparun is dit jaar van 8 tot 10 juni. Het is voor Team Bollenstreek de vijftiende deelname.

Voorinschrijving voor Hollen door de Bollen kost 9,50 euro en voor kinderen 5 euro. Inschrijven kan via www.inschrijven.nl. Voor meer informatie zie www.hollendoordebollen.nl of de facebookpagina 'Hollen door de bollen'.

Veiling

Op zaterdag 9 maart is de jaarlijkse veiling, waar diverse items van onder andere voetbalclubs onder de hamer gaan. De veiling is bij tennisclub Noordwijk (Nieuwe Zeeweg 44), waar eerder die dag al een tennistoernooi is, en start om 19.00 uur. Veilingmeester Jan Regeer gaat proberen zoveel mogelijk geld op te halen voor Team Bollenstreek, Roparun team 114. Het geld doneert het team na de Roparun in juni aan de gelijknamige stichting.

Bloemetjeszondag

Sassenheim n Carnavalsvereniging de Saksen heeft op zondag 24 februari na afloop van de carnavalsmis, een aantal bloemetjes langs gebracht. De vereniging staat op 'bloemetjeszondag' al jaren stil bij Sassenheimers die wel eens in het zonnetje gezet mogen worden. Prins Harold 1, Jeugdprins Jan en de Raad van elf bezochten de senioren, waar ze hartelijk werden ontvangen. Meer op www.deteylinger.nl.

Teylingen loopt periodetitel mis

Sassenheim n In een spannende wedstrijd heeft Teylingen net niet weten te winnen in Rijpwetering. Na 90 minuten stond er een 1-1 op het scorebord, een uitslag waar beide ploegen 'periode technisch' gezien niets aan hebben. Voor de rust bracht Tom van der Vlugt die Teylingen op voorsprong, kort na rust maakte Loek van der Star gelijk. In de slotfase waren de beste kansen voor Teylingen, met name Sam Witkamp had zich onsterfelijk kunnen maken. Zijn stift belandde in de handen van de keeper.

Teylingen speelde gisteren in een sterk gewijzigde formatie. Jaap Zwetsloot is op skivakantie en dat gemist voelt groot, hij is de maker van 20 goals in de competitie (Teylingen maakte er 34 voorafgaand deze wedstrijd). Lasse van Wijk en Pascal de Ridder, die de ambitie hebben uitgesproken Teylingen naar de 1e klasse te willen helpen, kozen voor een weekendje Madrid. Rik Prange, Melle de Louw en Tom van der Vlugt kwamen in hun plaats. Van der Vlugt werd deze week gebeld door Marc van Wonderen of hij een eenmalige terugkeer voor deze belangrijke wedstrijd zag zitten. Van der Vlugt hierover: "Ik heb een goede band met Marc en wilde graag voor deze wedstrijd mijn steentje bijdragen. Ik denk dat dit aardig gelukt is met m'n goal".

Kansen

ROAC speelde opportunistisch met vroege voorzetten vanaf de zijkant het zestienmetergebied in. Dit leverde veel gevaar op, maar geen grote kansen. Na een goede voorzet van Collin Dofferhoff kon Van der Vlugt als een echte spits bij de eerste paal binnenwerken. Na de rust was het alweer snel in evenwicht wat betreft de score, want Loek van der Start kon gemakkelijk wegdraaien bij Daan Heemskerk. In de fase hierna stiftte van der Vlugt de bal op de lat, schoot Prange ziedend hard op de lat en ging Witkamp drie minuten voor tijd één-op-één met de keeper. Hij stiftte de bal in plaats van hem naast de doelman te schieten.

Spelers op vakantie

Teylingen had voor het eerst in de geschiedenis een periodetitel kunnen pakken in de Tweede Klasse, echter lukte dit net niet. Ondanks de beperkte middelen hebben de Sassenheimers op een positieve wijze gepresenteerd. Wat als iedereen er was, luidde de vraag na afloop. Die vraag kan moeilijk beantwoordt worden. De vraag of Teylingen de ambitie moet hebben om Eerste Klasse voetbal te gaan spelen, lijkt wat gemakkelijker te beantwoorden. Van der Vlugt: "Als er jongens in de selectie de ambitie uitspreken dat ze Eerste Klasse willen spelen, maar vervolgens wel op vakantie gaan, gaat er volgens mij in die zin ook wat mis. Overigens moet Teylingen dat ook helemaal niet willen".

39. 0-1, Tom van der Vlugt, 49. 1-1, Loek van der Star

Opstelling: Kharboutli, Dofferhoff, Dolieslager, van den Nouland, Heemskerk; Rodenburg, M. van der Vlugt, Prange; Witkamp, T. van der Vlugt (69. Ritzen) en de Louw (82. Witteman).

Van der Geest wint vijfde wedstrijd in Grand Prix

Warmond n Lisa van der Geest heeft tactisch sterk gereden en Carien Kleibeuker in de laatste meters voor de finish van de vijfde Grand Prix wedstrijd verslagen. Pien Keulstra werd derde.

Het marathon peloton was in actie op het bevroren zeeijs van de Botnische golf, bij Luleå, hoog in Zweden. Daar worden de laatste drie wedstrijden om de KPN Grand Prix op natuurijs verreden. De eerste drie wedstrijden waren in januari op de Weissensee in Oostenrijk.

De vijfde wedstrijd in de Grand Prix was een korte koers en in de definitieve ontsnapping van Carien Kleibeuker ging Lisa van der Geest mee. Pien Keulstra sloot zich wat later aan. Ze bleven vooruit en Irene Schouten - het hele seizoen een onverslaanbaar team samen met Kleibeuker - kon geen roet meer in het eten gooien. Kleibeuker plaatste nog een paar keer een aanval, maar kreeg geen kans. In de laatste meters ging Van der Geest haar voorbij en won zo de wedstrijd.

Voor Van der Geest een revanche voor de vierde wedstrijd. Daarin moest ze uitstappen door botte ijzers. Die werden veroorzaakt door steenslag rond een brug.

Van der Stelt derde in eindklassement

Iris van der Stelt (WIJC, mkbasics.nl) is in de zesde en laatste wedstrijd van de KPN Grand Prix over 100 kilometer als tweede geëindigd achter Irene Schouten. Irene Schouten heeft op de Grand Prix 5 na alle marathonwedstrijden waaraan zij deelnam gewonnen.

Iris van der Stelt is in het eindklassement van de natuurijsmarathons als derde geëindigd. Punten verdiende Van der Stelt vooral door de winst van de Alternatieve Elfstedentocht (Grand Prix 3) op de Weissensee. De winst van het klassement was voor Carla Ketellapper-Zielman en Merel Bosma had genoeg punten verzameld voor de tweede plaats. Lisa van der Geest staat in het eindklassement op de zevendeplaats, Anne Leltz (WIJC en A6) op de 35ste plaats en Loesanne van der Geest (WIJC en Nedflex) op de 47ste.

Beste wedstrijd van het seizoen levert Foreholte volle winst op

Foreholte weet ESDO-doelman Joey Anker drie keer te passeren. | Foto: pr./Jeannette Kloet Foto: pr./Jeannette Kloet

Voorhout n Foreholte speelde beste 85 minuten van het seizoen. Gek genoeg smeekte al wat rood-wit een warm hart toedroeg na 96 minuten naar scheidsrechter Ricardo Mulder om een eind aan de wedstrijd te maken.

Met Lucas Wiering en Sam Lemmers voor Guido Drewes en Jelle Geerlings startte Foreholte flitsend aan de wedstrijd tegen het 'onbekende' ESTO. Lemmers bewees na zestien minuten zijn uitverkiezing in de basis door een voorzet van Joost van Dam steenhard achter doelman Joey Anker te koppen (1-0). De Voorhouters speelden bedachtzaam en geduldig en waakten er voor om de mannen uit Bodegraven in de wedstrijd te laten komen. Het lag dan ook in de lijn van de wedstrijd dat vanuit een bijna identieke situatie Lemmers bij de tweede paal kon binnenkoppen, dit keer op aangeven van Toni Arroyo (2-0). Even later zag William van Vliet zijn schot net naast draaien. Voor rust werd een heuse en verdiende hattrick van Lemmers door een verdedigend blok teniet gedaan. In de absolute slotfase wist ESTO nog een klein offensief te brengen.

Diagonale schuiver

Met Rob Bruijnen voor Niels van der Meer kwam ESTO wat beter uit de kleedkamer dan de ploeg van trainer Frank Bloemheuvel. De Voorhouters moesten er duidelijk weer even inkomen. Toen dat eenmaal een feit was, waren zij ook heer en meester over de wedstrijd. Zodra Foreholte de bal kwijt was joegen voorhoede en middenveld de Bodegravers op, waarna de bal weer snel in bezit was. Eerst moest keeper Matthijs Guijt nog naar de hoek voor een hard schot van Tim van de Lagemaat, waarop Lucas Wiering antwoordde met een lepe inzet die net niet voldoende hoogte had om keeper Joey Anker te verontrusten. In de 68e minuut leek Foreholte de wedstrijd te beslissen. Marouane el Idrissi probeerde zich vrij te draaien, maar besloot op tijd om de bal af te leggen naar de rechtervoet van William van Vliet. Zijn diagonale schuiver was te veel voor Anker (3-0).

De weg kwijt

De wedstrijd leek gespeeld, maar nadat man of the match Olle Roffelsen was gewisseld voor Jelle Geerlings , nalde opnieuw Van de Lagemaat een vrije trap op de bovenkant van de deklat. Vervolgens was het Arno Zijm die een van de paal terugspringende bal wist binnen te werken (3 -1). Geen enkele Voorhouter die zich zorgen maakte, zeker niet toen Joost van Dam oog in oog kwam met keeper Anker, maar Van Dam kon de rust niet bewaren.

De Voorhoutse verdedigers waren in de laatste minuten nadrukkelijk de weg kwijt. Eerst was het Lars Verheul die vrij, maar zonder resultaat, voor keeper Guijt verscheen. Daarna mocht topscoorder Wouter-Jan Bos een vrije trap net over de lat laten dalen en tenslotte kon Kevin Duthler alsnog vrij inkoppen (3-2). Toen iedere Voorhouter zich ongerust begon af te vragen waar, de verder prima leidende, scheidsrechter Mulder toch al die blessureminuten vandaan wist te halen, floot de leidsman alsnog af.

The Bassets komt niet van laatste plaats af

Mark van Loon is een van de spaarzame aanvallen van The Bassets. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n De rugbyers van The Bassets lijken voor de rest van het seizoen de handdoek in de ring te hebben gegooid. Ze staan in de landelijke Ereklasse stijf onderaan en konden in de thuiswedstrijd tegen het als voorlaatste geplaatste DSR-c uit Delft, ook geen winstpartij noteren, 31-39.

In de eerste helft leek The Bassets nog op rozen te zitten met de 24-24 ruststand. In de tweede helft ging onervarenheid de hoofdrol spelen, waardoor DSR-c de wedstrijd naar zich toe trok en daarmee ook de winst binnen haalde. Een geluk bij een ongeluk is dat er dit seizoen niet gedegradeerd kan worden, omdat de Ereklasse vergroot wordt van twaalf naar veertien teams. De wedstrijden die nu nog op het programma staan zijn voor des keizers baard en de pijlen worden dan nu al op het volgend seizoen gericht. Achter de schermen wordt hard gewerkt om te voorkomen dat The Bassets in een vrije val naar beneden geraakt. Op zaterdag 2 maart speelt The Bassets thuis, om 15.00 uur tegen Ascrum.

Uitreiking Sportprijzen

Teylingen n Wethouder Arno van Kempen reikt op vrijdagavond 8 maart om 20.00 uur de Sportprijzen Teylingen uit tijdens het Sportcafé bij Dekker Warmond. Ook de Talentenprijs en Sportbegeleidersprijs worden tijdens deze feestelijke avond uitgereikt. De toegang is gratis.

In de categorie Sportman 2018 zijn genomineerd: autocoureur Niels Langeveld, voetballer Jaap Zwetsloot en atleet Emiel Stoop. In de categorie Sportvrouw 2018 zijn genomineerd: schaatsster Iris van der Stelt, triatleet Tessa Kortekaas en rugbyster Famke Deelstra. In de categorie Sportploeg 2018 zijn genomineerd TOP/SolarCompleet, Judo Team Bollenstreek en RC The Bassets dames. In de categorie Talentenprijs zijn drie talentvolle sporters tot en met 18 jaar genomineerd: turnster Elena Harkes, schaatsster Patricia Koot en voetbalster Rosa van Gool. De categorie Sportbegeleider 2018 kent twee genomineerden: Johan Zagers (Judoteam Bollenstreek) en Miranda Nijenhuis (De Columbiaan).

Bijeenkomst: leven met iemand met autisme

Regio n Hoe ziet het leven van de partners van mensen met autisme eruit? Op donderdagavond 7 maart wordt een autismebijeenkomst georganiseerd in Lisse over dit onderwerp. Iedereen die belangstelling heeft voor autisme is welkom.

Leven met autisme is niet gemakkelijk. Niet voor diegene met autisme, maar zeker ook niet voor de partner. Mensen met autisme hebben een enorme behoefte aan structuur: routine, regels en voorspelbaarheid geven houvast en veiligheid. Als partner moet je je daaraan aanpassen en dat kan voor velen een belemmering zijn.

Ervaringsdeskundige

Rachel van der Kwaak zal haar ervaringen komen delen over het dagelijks leven met een partner met ASS.

Johan Nouws komt vertellen over een partnercursus voor partners van mensen met ASS of een vermoeden hiervan. Hij is onafhankelijk cliëntondersteuner bij MEE en heeft al meerdere keren een partnercursus gegeven.

Aanmelden

De bijeenkomst is in de grote zaal van dienstencentrum Beukenhof, Eikenlaan 2 in Lisse. De deuren gaan om 19.30 open. Het officiële gedeelte begint om 20.00 uur en eindigt om 21.30 uur. Voorafgaand en na afloop is er een informatiemarkt. Er zijn geen kosten aan deze avond verbonden.

Er wordt wel verzocht vooraf aan te melden. Dat kan via info@welzijnskompas.nl onder vermelding van 'autisme bijeenkomst 7 maart' of via telefoonnummer 0252-757100 (tussen 09.00 uur en 12.30 uur).

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door WelzijnsKompas Hillegom-Lisse, de Nederlandse Vereniging voor Autisme, Stichting MEE en een groep ervaringsdeskundigen.

27 februari t/m 6 maart

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: woord- en communieviering, voorganger: L. Spiegeler, woensdag 6 maart 19.00 uur, aswoensdagviering, voorganger: P. Owel.

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag, 19.00 uur, Taizédienst, voorganger: Ds. T. Moll

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, Bevestigingsdienst, voorgangers: Ds. A.A. Bosma en ds. H.R. Betting

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: Ad Bor

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, carnavalsviering, voorgangers: B. Prins; woensdag 6 maart, gebedsviering, voorganger: J. van der Lans.

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): geen informatie

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur, eucharistieviering, voorganger: A. Goumans, woensdag 6 maart 19.00 uur, aswoensdagviering.

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zaterdag 19.00 uur, voorganger: Ds. A.Alblas (Oegstgeest)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn (Heilig Avondmaal)

Wings of Healing (Veerpolder 6a): geen informatie.

Wilt u kans maken op twee bioscoopkaartjes? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 3 maart bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl.

Het antwoord van vorige week is: REGISSEUR.
De winnaar is: E. Nijholt uit Sassenheim.