De Teylinger

23 mei 2018

De Teylinger 23 mei 2018


The Bassets landskampioen

De rugbydames, The Bassets Babes, zijn Nederlands kampioen. | Foto: pr./Huug Beukers Foto: pr./Huug Beukers

Sassenheim n The rugbydames van The Bassets hebben voor een verrassing gezorgd door op zondag 20 mei in Amsterdam voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen te worden. In de wedstrijd tegen concurrent Delft kwam de Sassenheimse ploeg eerst nog op achterstand (0-5), maar vocht zich vlak voor de rust terug in de wedstrijd (7-5). In de tweede helft, traditioneel de betere helft van The Bassets Babes, knalde ze over hun tegenstander heen. Via 12-5 liep de ploeg uit naar 17-5. Het laatste punt van Delft (17-10) was slechts voor de statistieken. Lees meer op pagina 21.

Foto: Marieke Voorn

Tuingroep
van de
Herenstaete

Ze
noemen
het Klein
Keukenhof

Pleit voor
oplossing
bollenschuur

Ontwikkelaar
gaat schade
vergoeden

Roparun n Recordbedrag voor Team Bollenstreek

Lokaal talent speelt hoofdrol in MuBo-musical Guys en Dolls

Regio n In de Nachtegaal in Lisse speelt de komisch, romantische Broadway hit, Guys & Dolls waarin een hoofdrol is weggelegd voor Chantal Bakker.

De talentvolle Noordwijkerhoutse neemt de rol van de voorbeeldige en vrome jonge vrouw Sarah voor haar rekening. Sarah tracht een missiepost van het Leger des heils overeind te houden. Haar voorspelbare leventje bij het leger wordt ruw onderbroken wanneer ze in contact komt met de gewiekste Sky. "In eerste instantie begreep ik Sarah's beweegredenen nog niet zo goed," vertelt Bakker, "maar na enkele solistenrepetities ging dat al een stuk beter".

Zonder mijn 06 zou ik niet kunnen

Sarah is heel nadenkend, soms een beetje té zelfs, terwijl ik juist meer impulsief en druk kan zijn. Toch zie ik ook gelijkenissen want we stellen ons beide een doel voor ogen en daar gaan we dan volledig voor. Dan weet je zeker dat je er echt alles voor hebt gedaan!" Vanwege de leuke kleding ze best in de jaren '50 hebben kunnen leven, maar zegt ze: "Ik zou m'n mobiel toch wel iets te veel gaan missen!" Bakker raadt iedereen aan om te komen kijken. "Het is een ongelofelijk grappig stuk, waarbij twee onwaarschijnlijke werelden bij elkaar komen. Dat zorgt natuurlijk voor hilarische momenten, maar er zijn absoluut ook lieve en ontroerende stukken! Omdat je er als publiek middenin zit, zul je je geen moment vervelen."

Extra spannend

Het wordt voor Bakker overigens een extra spannend rond de voorstellingen. Naast deze hoofdrol moet zij namelijk ook nog eens haar examens doen. "Tot nu toe ben ik nog redelijke relaxed, maar mijn laatste tentamen is op de dag van de première. Het enige wat ik kan doen is me goed voorbereiden. Ik heb dan ook nog geen moment spijt gehad dat ik deze rol heb aangenomen, het is zo'n gave ervaring!".

Professionele aanpak

Vooral de sfeer binnen de groep is iets waar ze graag over vertelt. "Dit jaar zal mij altijd bij blijven. Ik ben natuurlijk de jongste en ben er ook nog eens later bijgekomen, maar dat heeft nooit uitgemaakt. Ik voel me super thuis in deze groep en dat komt door de leuke sfeer en het welkome gevoel dat iedereen me gaf. Daarnaast heeft MuBo een hele professionele aanpak die ik nog niet eerder had meegemaakt!".

MuBo speelt Guys & Dolls op 25, 26 en 27 mei en 1 en 2 juni in de Nachtegaal, Lisse. Zaterdag 26 mei is uitverkocht. Voor de overige voorstellingen zijn nog maar beperkt kaarten beschikbaar. Kaarten zijn te verkrijgen via www.stichtingmubo.nl

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Chantal Bakker en Richard van der Plas. | Foto: pr. Foto: pr

Voorhout n Het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek borstkanker wordt vanaf 29 mei gehouden onder vrouwen uit Voorhout die zijn geboren in de jaren 1943 tot en met 1968.

Zij kunnen daarvoor terecht in het mobiele borstonderzoekscentrum op de parkeerstrook aan de achterzijde van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Voorhout. Tot en met augustus worden ruim 2.500 vrouwen uit Voorhout per brief uitgenodigd om borstfoto's te laten maken in het onderzoekscentrum.

Alle vrouwen in deze leeftijdscategorie ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten. Dit gebeurt in een (verplaatsbaar) onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig.

Het doel van het bevolkingsonderzoek borstkanker is het zo vroeg mogelijk opsporen van afwijkingen die kunnen wijzen op borstkanker. Vroege ontdekking van borstkanker vergroot de kans op genezing en maakt vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk.

Momentopname

Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Indien vrouwen klachten hebben aan hun borsten, wordt hen aangeraden niet op deelname aan het bevolkingsonderzoek te wachten, maar naar de huisarts te gaan.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl.

Tijdscapsule de grond in bij start bouw Posterijen

De tijdscapsule wordt begraven op de bouwplaats. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Bij de officiële start van de bouw van de Posterijen aan de Herenweg, is een tijdscapsule de grond in gegaan. Wethouder Bas Brekelmans en Youri Buitenhuis, adjunct-directeur van aannemer De Raad Bouw, vulde capsule met onder andere het Financieel Dagblad, De Teylinger, de handtekeningen van de wethouder en adjunct-directeur, een USB-stick met daarop de panden van De Raad en wat muntgeld. Na het vullen van de tijdscapsule verplaatsten de heren zich naar de bouwplaats waar alles voor de handeling gereed stond. De tijdscapsule is in cement gestort onder toeziend oog van de kopers.

Kunst uit hout in Het Oude Raadhuis

Warmond n Coco van Gent en Meindert Regoort exposeren vanaf woensdag 30 mei tot en met zondag 1 juli in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling is op zondag 3 juni om 15.00 uur.

Tijdens de opening is er aandacht voor de nieuwe vitrines, die zijn gesponsord door het Jacoba van Beierenfonds.

Coco van Gent (1956) werkte aanvankelijk als docent, maar is sinds 1994 begonnen als autonoom schilder en hout-collagist. Ze is op dit gebied in basis autodidact. Zij exposeert met houtcollages. De betekenis van het werk ligt in kleur, lijn en compositie. Ze exposeert in binnen- en buitenland en, net als tijdens deze expositie, vaak samen met partner Regoort.

Meindert Regoort (1967) is zijn werkzame leven begonnen als graficus en heeft in 2006, na een opleiding aan het HMC, de stap gemaakt naar het ambachtelijk werken met hout. Hij exposeert met kunstzinnig vormgegeven houten objecten waarbij houtstructuur en vorm zeer belangrijk zijn. Als kunstenaar heeft Regoort inmiddels diverse prijzen gewonnen en exposeert hij in binnen- en buitenland.

Het Oude Raadhuis (Dorpsstraat 26) is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Pleit voor snelle oplossing rond bollenschuur

Sassenheim n De dwangsom die opgelegd is op de bollenschuur van Bergman op Teijlingerlaan 69, een rijksmonument, is noodzakelijk om de staat ervan niet te laten verslechteren. Dit maakt wethouder Bas Brekelmans bekend aan de raadscommissie Ruimte vorige week.

Door Nico Kuyt

"Met dwang bereik je niet veel", meende inspreker Alfred Pop van de Stichting Oud Sassenheim (SOS). Aan de commissie gaf hij aan dat voor wat betreft de kostendragers om de schuur te restaureren, de SOS er minder moeilijk in zit dan de gemeente. "Je moet wat op dat gebied, anders gaat het maar door en komt er geen oplossing", zo stelde hij over het inmiddels jaren durende geschil. Eigenaar Henri Stol wil extra nieuwbouw realiseren, niet alleen in de bollenschuur, maar op het hele perceel. Een woningbouw die volgens hem nodig is om het financieel haalbaar te maken. Een 'bescheiden nieuwbouw' aan de noord- en zuidzijde van de bollenschuur die naar zijn inzicht ruimtelijke verantwoord is. De gemeente ziet alleen wat in een een ontwikkeling in de schuur van maximaal 4 grondgebonden woningen. "Het bouwplan zit vast op allerlei regels en dan krijg je tijdsklem", was het weerwoord van wethouder Brekelmans. "Een last onder dwangsom is nodig, omdat wij niet willen dat het monument verder verslechterd. Wij snappen ook wel dat er een plan moet komen dat voor de toekomst voor de schuur de beste oplossing is. Wij hebben uitstel tot oktober verleend voor een restauratieplan. Ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft eisen met betrekking tot de naastgelegen ruïne. Ik zeg toe dat u van harte welkom bent in het snel zoeken naar een oplossing."

Buurtsuper weer in beeld

Teylingen n Er lijkt toch ruimte te zijn voor de realisatie van een kleine buurtsuper buiten de kernen van Teylingen.

Met de komst van de nieuwe coalitie van VVD, D66 en Trilokaal schijnt er enige ruimte te komen in de mogelijkheid om deze kleine detailhandel de buitenwijken te gunnen. Dit blijkt uit vragen die raadslid Maarten van Welie (CDA) en burgerraadslid Mirjam Mack (ChristenUnie) in de commissie Ruimte stelden. Wethouder Bas Brekelmans gaf in een antwoord aan dat het oude college een strenger standpunt hierin innam dan nu door de coalitie wordt voorgesteld. "Het huidige detailhandelsbeleid wordt nog eens tegen het licht gehouden. Zulke buurtsupers zijn er niet om deze in de centra moeilijk te maken, maar omdat afstanden binnen Teylingen steeds groter worden. De nodige discussie zal nog moeten worden gevoerd, maar het nieuwe college vindt dat het zou moeten kunnen." (NK)

Binnenklimaat 't Onderdak niet goed

Er zijn klachten over het binnenklimaat van de theaterzaal in 't Onderdak. | Foto: archief Foto: Willem Krol

Sassenheim n Het zit niet goed met het binnenklimaat van de theaterzaal van ‚t Onderdak en daarom gaat B&W de gemeenteraad voorstellen om geld beschikbaar te stellen om zo de gebruiker en de artiest wat frisse lucht te verschaffen.

Door Nico Kuyt

Het sociaal cultureel centrum 't Onderdak bestaat uit een voormalig schoolgebouw, waaraan in 1999 een uitbreiding heeft plaatsgevonden, namelijk een theater met foyer en diverse nevenruimten. Destijds is de installatie voor de luchtbehandeling berekend op een maximale bezetting van de zaal van circa 75 personen. Vier jaar geleden is het gebouw gedeeltelijk gerenoveerd. Hierbij is de luchtbehandeling volledig vervangen. Maar door het intensievere gebruik en hogere bezettingsgraad van de theaterzaal komen er bij de gemeente klachten binnen over het binnenklimaat van de zaal. Gebruikers en optredende artiesten ervaren de ruimte als te warm of te koud en de lucht te benauwd. Onderzoek naar de installatie en kanalisatie toont dat de installatie niet voldoet aan de nu geldende normen. B&W wil de gemeenteraad vragen om deze aan te passen. Daarmee is een bedrag van 28.000 euro gemoeid.

Fietspad Roodemolenpolder weer punt van discussie

Sassenheim/Voorhout n De gemeenteraad is van plan om in het najaar het geplande fietspad door de Roodemolenpolder te heroverwegen. De kosten voor de gemeente lopen namelijk enorm op vanwege de aankoop van grond en een terugtrekkende provincie.

Burgerraadslid Mirjam Mack (ChristenUnie) heeft in de afgelopen raadscommissie Ruimte het fietspad door de Roodemolenpolder op de politieke agenda gezet. Dit naar aanleiding van berichtgeving in De Teylinger. De bekostiging van het fietspad komt in een steeds ongunstiger daglicht te staan. De provincie zou al de kosten op zich nemen, maar trekt zich langzaam steeds verder terug. De gemeente moest maar de helft zelf bijdragen. Na aftrek van een subsidie van de regio komt dit uit op 345.000 euro. "Waarschijnlijk zullen die bedragen nog hoger worden. De kosten lopen enorm op. De grond is niet van de gemeente en de eigenaren doen niet makkelijk in het overdragen ervan. Wij spelen met de gedachte van een onteigening. Samen met de grond die nodig is voor de Sassenheimse tennisvereniging (STV), is het een kluwen aan eisen. Intussen is de provincie aan het afhaken. De spelregels zijn veranderd. We moeten met de raad er maar nog eens naar kijken", verklaarde wethouder Bas Brekelmans. Naar verwachting is de discussie september of oktober in de raad. (NK)

Handhaving Fort Marina

Warmond n Wethouder Bas Brekelmans handhaaft tegen de overtredingen bij de nieuwbouw van Fort Marina aan de Burgemeester Ketelaarstraat in Warmond. Brekelmans verklaarde dat tegen raadslid Joost van Doesburg (PvdA), die hierover in de raadscommissie Ruimte vragen had gesteld. Zo is er de afgelopen tijd een steiger gerealiseerd zonder vergunning. Op hetzelfde terrein is eveneens een loods gesloopt zonder vergunning en zijn de nesten van huiszwaluwen verwijderd zonder een ontheffing. Van Doesburg vroeg zich af of de wethouder in deze ontwikkeling nog wel de baas is. Hoe kan het zijn dat één partij, en geen kleine partij, keer op keer de regels overtreedt. In een antwoord gaf de wethouder aan dat gehandhaafd zal worden. (NK)

Vier alternatieven voor 'te dure' veiligheidsmaatregelen

Bij alternatief twee wordt een beperkt aantal maatregelen ingezet, zoals bij het Trefpunt. | Foto: pr./GoogleMaps Foto: pr/Googlemaps

Warmond n Het ontwerp met maatregelen om de verkeersveiligheid van de doorgaande weg in Warmond te verbeteren, gaat 5,8 miljoen euro kosten. Het college van B&W is van mening dat dat bedrag te hoog is en stelt alternatieven voor.

Al jaren wordt gevraagd om de verkeersveiligheid op Oranje Nassaulaan, Herenweg, Sweilandstraat en het Oosteinde te verbeteren. Vorig jaar zette de gemeente daarom een participatietraject in, waarbij inwoners mochten meepraten. Aan het ontwerp dat uit die participatie kwam, hangt een prijskaartje van 5,8 miljoen euro. B&W vindt dit bedrag nogal hoog. In de commissie ruimte van april liet wethouder Kees van Velzen al weten 'enorm geschrokken' te zijn van de kosten.

Op maandag 18 juni spreekt de commissie Ruimte opiniërend over het ontwerp. Om de gemeenteraad te kunnen laten kiezen legt B&W vier alternatieven voor, gebaseerd op het oorspronkelijk gekozen ontwerp. Bij het eerste alternatief, het 'nul alternatief', worden er helemaal geen maatregelen genomen. Alternatief twee heet het 'standaard alternatief', en kost ruim 1 miljoen euro. Daarbij wordt een beperkt aantal maatregelen ingezet, zoals op het het Oosteinde, op de Herenweg/Sweilandstraat: bij het Trefpunt, de Meerrustlaan/AH en het fietspad naar de Veerpolder, en op de Oranje Nassaulaan door bij de Warmonderhekbrug de maatregel te nemen. Alternatief drie, 'Extra alternatief', bestaat uit een extra set maatregelen bovenop die van alternatief twee. De kosten bedragen ruim 3,1 miljoen euro. Het gaat hierbij om voldoende maatregelen op het Oosteinde, op de Herenweg/Sweilandstraat: door inkorten van de 30 km/u-zone op de Herenweg, visuele plateaus in plaats van verhoogde plateaus, geen streetprint, één kleur asfalt in het profiel (zwart of rood) en geen maatregel op het eenrichtingsdeel van de Herenweg, en op de Oranje Nassaulaan door alleen bij de Warmonderhekbrug de maatregel te nemen. Tot slot is er ook een alternatief vier, dat staat voor 'maximaal alternatief', waarbij alle maatregelen uit het huidige ontwerp wel worden uitgevoerd. Het college schrijft in de nieuwsbrief over de Herenweg de voorkeur te hebben voor alternatief twee. "Hierin bestaat een verdedigbaar evenwicht tussen wenselijke aanpassingen en de financiële mogelijkheden van de gemeente."

Ouderen willen in Warmond blijven wonen

Warmond n Inspreker mevrouw Winter heeft in de raadscommissie Ruimte gepleit voor betere woonvoorziening voor ouderen met een middeninkomen. Er zijn voor hen in Warmond nauwelijks woningen te vinden.

Winter wil oud kunnen worden in het eigen dorp. En dat ook voor hen die het zonder verpleeghulp kunnen stellen. Voor hen met een middeninkomen en die over eigen huis beschikken is dat echter vrijwel onmogelijk. Huurwoningen zijn voor deze groep niet gerealiseerd. De aanleunwoningen, die aanvankelijk bedoeld waren voor de ouderen, zijn verdwenen. Wellicht is het een idee om op de Krogt achter het Trefpunt zulke huizen voor ouderen als in Norremeerstraat te realiseren, stelt Winter voor. Afgezien van dat idee voor de Krogt was wethouder Bas Brekelmans het wel hartgrondig met haar eens. Er ligt een noodzaak van huisvesting voor deze doelgroep. "Het staat op het netvlies en ik zal mij daarvoor hard maken. Het is niet makkelijk. Maar voor Mariëngaerde zijn er plannen voor een hele mix aan woningen waar de middenhuur deel van zal uitmaken. Wij gaan ons best ervoor doen", zegde Brekelmans toe. (NK)

Ontwikkelaar Herenstraat gaat schade door heien vergoeden

Voorhout n De ontwikkelaar De Raad Bouw zal de schade vergoeden die veroorzaakt is door het met trillingen heien van de bouwontwikkeling aan de Herenstraat.

Door Nico Kuyt

Wethouder Bas Brekelmans maakte dat bekend tijdens een inspraak in de raadscommissie Ruimte van omwonende Van Rossum uit de Boekhorstlaan. Er zouden tijdens de werkzaamheden geen trillingen geproduceerd worden, maar de bewoners werden ruw gewekt door het rammelen van de ramen in de sponningen en het ontstaan van scheuren. Op hun noodkreet aan de gemeente werd niet afdoende gereageerd. Zij hebben uiteindelijk zelf juridische bijstand moeten inroepen.

Overlast

"Waarom heeft de gemeente niet gehandhaafd? Wat gaat gemeente doen? Wij maken ons ernstig zorgen", aldus de bewoner tijdens de commissie. De wethouder kon aangeven dat De Raad eveneens 'goed baalde'. "De ontwikkelaar is verantwoordelijk om dat te voorkomen. Zij hebben gezegd: 'Wij lopen daarvoor niet weg en zijn daarvoor verzekerd. Een expert komt de schade opnemen. En als veroorzaakt door de trillingen zullen wij die vergoeden'", maakte Brekelmans bekend.

De gemeente moet naar zijn mening in het vervolg meer een oog en oor aan zulke ontwikkelingen verlenen en zorgen dat bij nieuwe plannen de overlast beperkt blijft. De schade aan de gebouwen is voor de verzekering De Raad Bouw.

Juridisch

De wethouder kijkt nog of er iets te regelen valt met de juridische kosten die de bewoners hebben uitgegeven. De Raad Bouw heeft aangegeven daar niet voor te willen opdraaien.

Voorhouts Monopoly

Joop van Dijk kreeg op woensdag 16 mei de symbolische editie Monopoly Voorhout overhandigd. In de komende maanden wordt het spel ontwikkeld. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Voorhout krijgt zijn eigen spel Monopoly. Inwoners kunnen zelf ook meedenken: welke straten moeten absoluut in het spel?

Initiatiefnemer Joop van Dijk van supermarkt PLUS Van Dijk gaat de inwoners van de gemeente Teylingen betrekken in de ontwikkeling van het spel. Zij kunnen via de speciale Facebookpagina suggesties aandragen van straten en pleinen die niet in het spel mogen ontbreken. De speldoos, het bord, de Kans- en Algemeen Fondskaarten: het hele spel wordt in stijl van de gemeente aangepast. De suggesties stromen op Facebook in ieder geval al binnen, waarbij veel mensen de Boerhaavestraat en Boekhorstlaan noemen. Dick Rol heeft ook nog wel een suggestie: "Ga langs Welgelegen en ontvang twee bier," schrijft hij.
Vanaf november is het spel exclusief verkrijgbaar bij PLUS. De spellen worden in een gelimiteerde oplage geproduceerd.

Linnaeuslaan wil beter wegdek

Voorhout n Bewoner Fred Groot heeft in de raadscommissie Ruimte gepleit voor een verbetering van het wegdek van zijn Linneaeuslaan.

Het wegdek van de Linneauslaan en van de aansluitende Churchilllaan is sinds vijf jaar voorzien van een provisorisch wegdek, waarin in de loop van de tijd gaten en oneffenheden zijn ontstaan. De straten maken deel uit van een belangrijke fietsroute naar scholen. In de straat moet nog gebouwd worden, maar vanwege de crisis wat in het achtergrond geraakt. "Intussen zit de buurt ook nog opgescheept met een omheind terrein waarop aarde gedumpt is en dat langzamerhand duurzaam verwildert." De bewoner wenst intussen een fatsoenlijk en veilig wegdek, los van de begeerten van de projectontwikkelaar. (NK)

Officiële opening tennispark STV

Sassenheim n De Sassenheimse Tennis Vereniging (STV) neemt op vrijdag 8 juni het nieuwe tennispark op sportpark de Roodemolen in gebruik. Wethouder Bas Brekelmans verricht 's middags de officiële opening. Ook wordt het nieuwe logo van de tennisvereniging onthuld. STV verhuist in het weekend, 9 en 10 juni, van het oude tennispark aan de Parklaan naar het nieuwe park aan de Roodemolenweg.

Website

Voorhout n De Teylinger is ook online te vinden. Op www.deteylinger.nl staat nog meer nieuws uit Teylingen en uit de regio. Insturen kan naar redactie@deteylinger.nl.

Bouwplan Endepoellaan naar gemeenteraad

Warmond n De gemeenteraad gaat verder spreken over het bouwplan Endepoellaan met De Weiden. De fracties van GroenLinks, PvdA en CDA kwamen er in de raadscommissie Ruimte nog niet helemaal uit.

De bedoeling is om 28 koopwoningen achter Liduina te realiseren. Omwonende Henk van der Geest kan zich hierin vinden. Wel wees hij de commissie op het moeilijk afhandelen van het verkeer. Daar is ten tijde dat de gemeente Warmond nog onafhankelijk was al een blunder begaan door bij de bouw van de wijken niet te zorgen voor een tweede ontsluiting. Er is naar zijn mening met de komst van de nieuwe woningen te weinig oog voor het extra belasten van de ontsluitingsroute tijdens de bouw. In de commissie had met name het CDA moeite met het ontbreken van een kettingbeding, een terugverkoopverplichting als de woning op korte termijn weer op de markt komt. De PvdA hikte tegen het niet kunnen vestigen van jongeren en jonge gezinnen in deze panden, tenzij zij een dikke portemonnee hebben. GroenLinks zat op zijn beurt flink in de maag met een magere ambitie rond duurzaamheid. Op donderdag 31 mei gaat de gemeenteraad er verder over spreken en een besluit nemen. (NK)

Weinig overlast door arbeidsmigranten

Teylingen n Er zijn in de gemeente situaties bekend waarbij meerdere tijdelijke arbeidsmigranten in één huis wonen, maar gezien de meldingen die hierover bij de gemeente binnenkomen lijkt de overlast hiervan nihil te zijn. De problematiek blijft wel de aandacht houden van B&W.

Door Nico Kuyt

Raadslid Maarten van Welie (CDA) stelde onlangs over de tijdelijke huisvesting van Oost-Europeanen vragen aan B&W. Een aantal gemeenten zet namelijk een rem op de huisvesting van seizoenswerkers om woonwijken leefbaar te houden. Door de aantrekkende economie is echter de verwachting dat de vraag naar deze extra arbeidskrachten juist toeneemt.

Handhaving

Het huisvesten van arbeidsmigranten is evenwel primair een taak van de markt, antwoordt B&W. De gemeente staat wel open voor vergunningaanvragen en denkt mee met de marktpartijen. Er bestaat een nadrukkelijk risico waarbij in strijd met het bestemmingsplan wordt gehuisvest en overlast voor de buurt ontstaat. Daarnaast kan het leiden tot verdringing op de woningmarkt. Een stringente handhaving betekent overigens dat de problematiek rondom het tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten wordt vergroot. De gemeente heeft echter geen volledige vrijheid om van handhaven af te zien.

Er is overigens geen duidelijk beeld over het aantal benodigde huisvestingsplekken voor arbeidsmigranten. Een illegale huisvesting zal de praktijk blijven. De overlast blijkt naar de inschatting van B&W mee te vallen. In 2017 is er bij de gemeente één melding binnen gekomen omtrent overlast door arbeidsmigranten in een woonwijk. In het buitengebied heeft dit in 2017 op één adres gespeeld, al lag hier geen overlast door de arbeidsmigranten zelf aan ten grondslag.

Na berichtgeving in De Teylinger is Van Welie evenwel benaderd door verschillende inwoners. In de afgelopen raadscommissie Ruimte pleitte hij voor een huisvesting in een complex bij grondeigenaren om zo de druk op de woningmarkt te verminderen. De wethouder gaf aan dat gekeken wordt naar het wonen bij de boer, een gedachtelijn die het nieuwe college denkt op te pakken.

Van gymnastiekles in Het Bruine Paard naar zestig jaar huwelijk

Het bruidspaar Van der Voet - Dijkstra wordt gefeliciteerd door burgemeester Breuer. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

n Diamanten huwelijk voor echtpaar Van der Voet

Sassenheim n Hoe tijdens een gymnastiekles een romance kan ontstaan. Herman van der Voet (86) en Ellie van der Voet- Dijkstra (84) weten er na zestig jaar huwelijk nog alles van. Op 20 mei 1958 werd hun liefde voor het leven in hun geboortedorp Sassenheim bezegeld.

Door Piet van Kampen

Terug in de tijd. Herman en Ellie waren lid van gymvereniging DOS. Tijdens oefeningen in de zaal van Het Bruine paard assisteerde Herman de leraar en hield Ellie vast. Nu jaren later lacht de bruidegom: "Ik heb haar lang vast gehouden en ik heb haar nu nog". Waarna hij vervolgt: "Het was eerst een knipperlichtrelatie, aan-uit, aan-uit". Maar goed, het mondde toch uit in hun huwelijk.

Het paar werd de gelukkige ouders van Yvonne en René en grootouders van drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Vakman

Herman was voor zijn huwelijk timmerman en tijdens een klus raakte hij in gesprek met iemand. Diegene hielp hem voor een vriendenprijs aan en huis en hypotheek. Zodoende betrok het jonge paar een woning aan de Platanenlaan, waar zij ruim vijftig jaar woonden. Nu wonen zij in een mooi appartement in het dorp.

Zoals gezegd verdiende Herman de kost als vakbekwaam timmerman. Buiten het eigen huishouden om deed Ellie elders ook nog wat huishoudelijk werk. Naast het werk werden er veel vrije uurtjes genoten met de caravan op reis door eigen land, Frankrijk en Italië of in de stacaravan in Ermelo.

Ter gelegenheid van hun 45-jarig huwelijk met het hele gezin naar Turkije was één van de hoogtepunten uit hun leven. "Een leven waarin wij lief en leed samen delen," benadrukt het diamanten paar.

Lekker bezig

Herman is nog heel actief met de computer. Administratie, muziek, e-mailen en spelletjes. Ook gezellig een spelletje Rummikub doen met de echtgenote, die voorheen graag handwerkte. Het echtpaar is nog lekker bezig. Herman vertelt over de periode dat hij op scholen voor Sinterklaas speelde en dat hij graag handelde, zoals in tweedehands caravans. "Leuke tijden," glimlacht hij. De tijd is gevlogen. Ellie: "Het is vanzelf gegaan".

Herman pakt een wenskaart en leest: "Zestig jaren man en vrouw dat is pas echte huwelijkstrouw". Dat hebben zij afgelopen weekend met de familie feestelijk gevierd.

Boze bewoner wil in Watertuin blijven wonen

Warmond n Bewoner Walraven van de Watertuinen in het Lage Land heeft in de raadscommissie Ruimte zijn ongenoegen geuit over het niet meer kunnen permanent bewonen van het recreatiehofje in de overzeese gebiedsdelen van Teylingen.

Door Nico Kuyt

Walraven sprak inmiddels voor de vierde keer in het Bestuurscentrum in, ditmaal nadat hij met afgrijzen kennis heeft genomen van het coalitieprogramma Vitaal Teylingen voor de komende vier jaar. Daarin is opgenomen dat op campings en bungalowparken niet permanent mag worden gewoond. Er is nog wel een uitsterfbeleid voor hen die hier al vele jaren hier gewoond hebben, maar mensen zonder gedoogbeschikking worden begeleid naar een andere woonoplossing.

"Ik, mijn vrouw en veertien andere gezinnen moeten hun woning op de Watertuin verlaten en elders gaan wonen. Dit is noodzakelijk, zodat onze woningen in de toekomst recreatief gebruikt kunnen worden en waarschijnlijk het grootste deel van het jaar leeg zullen staan. Logisch in deze tijd van woningnood", zo gaf hij kritisch aan.

In het afgelopen half jaar is Walraven met alle politieke partijen in gesprek ben geweest en niet een van de politici bleek een voorstander van een confrontatie met de illegale bewoners van de Watertuin. Allen hadden volgens hem begrip voor de situatie en vonden dat er consensus gevonden moest worden. De oplossing leek te liggen in een aanpassing van de peildatum, de datum waarvoor door uitsterven nog gewoond mag worden, zodat handhaving niet noodzakelijk zou zijn.

Kloof

Walraven: "En nu de publicatie van Vitaal Teylingen waarin de voornemens van de nieuwe coalitie worden geformuleerd. Het is een gotspe. U mag in de toekomst niet meer zeggen dat u niet begrijpt hoe de kloof tussen burger en politiek is gegroeid. U werkt daar zelf actief aan mee".

De gemeente wordt overigens door hogere overheden gedwongen om maatregelen te nemen tegen het permanent bewonen.

Ondernemersfonds: nog 3,5 ton voor projecten

Teylingen n Het bestuur van het Ondernemersfonds Teylingen roept ondernemers op om uiterlijk 31 juli plannen en projecten in te dienen. Het beschikbare budget bedraagt zo'n 350.000 euro.

Nadat de gemeenteraad besloot om voor 2018 de financiering van het Ondernemersfonds Teylingen (OFT) te stoppen, ontstond een nieuwe fase voor het OFT-bestuur. Direct is bekend gemaakt dat het bestuur zorgvuldig met de nog resterende beschikbare gelden wil omgaan en dat deze beschikbaar zouden blijven voor de ondernemers in Teylingen. Allereerst was het zaak om de werkzaamheden over 2017 af te ronden. Dat heeft enige tijd in beslag genomen, maar is nu gereed.

Samenwerking stimuleren

"Zoals staat in de statuten, blijft het fonds collectieve ondernemersactiviteiten stimuleren," schrijft het bestuur in een persbericht. "Het OFT-bestuur vindt het belangrijk dat alle ondernemers in Teylingen goed vertegenwoordigd zijn en ondersteunt daarom initiatieven om te komen tot één sterke nieuwe ondernemersvereniging in Teylingen. Daar zijn financiële middelen voor beschikbaar."

Het fondsbestuur werkt vanaf 2018 met een nieuwe set spelregels. Daarbij kiest het OFT ervoor om op een eenvoudige en transparante wijze middelen beschikbaar te stellen aan collectieve plannen. Aanvragen voor collectieve plannen kunnen per email worden ingediend. Op de website van het fonds, www.ondernemersfondsteylingen.nl, zijn deze regels terug te vinden onder 'Plannen'. Aanvragen zullen daar ook worden gepubliceerd, evenals de beslissing erop. Het OFT neemt aanvragen in behandeling totdat het budget van het OFT volledig benut is.

Kansen

In de afgelopen maanden heeft het OFT al verschillende verzoeken ontvangen, zowel uit de winkelcentra, uit bedrijventerreinen en vooral ook Teylingenbreed. "Met name dat laatste vindt het OFT-bestuur een goede insteek. Er zijn volop kansen om de economische samenwerking binnen de gemeente verder te stimuleren. Het OFT draagt daar graag aan bij. Daarom roept het OFT-bestuur de Teylingse ondernemers, primair degenen die hebben bijgedragen aan het OndernemersFonds, op om uiterlijk 31 juli 2018 plannen en projecten in te dienen," aldus het bestuur in het persbericht.

Opa Aad trakteert kleuters van basisschool Emmaüs op lunch bij KTS

De kleuters van de Emmaüs smullen van de lunch in restaurant De Jonge Garde. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De kleuters van het Jip en Jannekehuis van basisschool Emmaüs werden op woensdag 16 mei getrakteerd op een bijzondere lunch bij de KTS. Aad van der Meer, jarenlang werkzaam op de middelbare school, organiseerde de lunch voor kleinzoon Dani en zijn klasgenootjes.

Van der Meer is inmiddels al met pensioen, maar samen met je kleinzoon en zijn klasgenoten aanschuiven in het restaurant van de school waar je jarenlang hebt gewerkt, blijft natuurlijk bijzonder. Ook enkele ouders mochten mee eten, want zij zorgden voor het vervoer naar de KTS. En ook familie was welkom: de ouders van Dani en zijn zusje Liva schoven ook aan voor de lunch in restaurant De Jonge Garde.

De aanleg van de boomgaard aan de Kerklaan. | Foto: pr./ Ben Verhoef Foto: pr.

Eenmaal gearriveerd werden de kleuters welkom geheten door een aantal obers en serveersters, die als leerling op de KTS zitten. En terwijl de jonge gasten aan de gedekte tafels plaatsnamen, werd in de keuken hard gewerkt door de leerling-koks, onder leiding van Jean Jacques Menanteau. Het hoofdgerecht, een smakelijke pasta, ging er bij de gasten goed in, net als het lekkere ijsje met vruchten dat als nagerecht werd geserveerd. Nog een pluspuntje: de kinderen mochten onbeperkt limonade bestellen in het restaurant. Een bedankje voor opa Aad was dan ook op zijn plaats. Het boekje met tekeningen dat de kleuters hem overhandigden, krijgt vast een speciale plek.

Metamorfose entree Rusthoff op schema

Sassenheim n De metamorfose van de entree van Park Rusthoff aan de Kerklaan is, in opdracht van de Stichting Beheer Park Rusthoff (SBPR), al aardig gevorderd en ligt op schema.

Voor de vuilcontainers en de fietsenstalling is inmiddels een nieuwe plek gevonden die volledig aan het oog is onttrokken. Hetzelfde geldt voor de opslag van snoei afval uit het park. Onlangs is begonnen met de aanleg van een boomgaard. Met groot materieel zijn, verspreid over het gazon, vijf oude rassen peren, perziken, appels en pruimenbomen geplant. De wilde plantentuin wordt omgetoverd tot één boeket van weideveldbloemen. Dit gazon wordt nooit gemaaid dus de natuur kan hier, zij het gecontroleerd, ongeremd zijn gang gaan.

Over enkele weken wordt begonnen met het geheel nieuw optrekken van de huidige entree. Deze zal in dezelfde stijl worden gebouwd als de entree aan het Boschplein. De aanneemsom van het totale project bedraagt 25.000 euro. De SBPR heeft van de organisatie Erfgoedtafel Landgoederenzone een forse subsidie ontvangen van 10.000 euro. Ook heeft de SBPR een subsidie aangevraagd bij Holland Rijnland. Dit is de samenwerkingsorganisatie van veertien gemeenten uit de Duin- en Bollenstreek, de Leidse regio en de Rijn- en Veenstreek. De SBPR verwacht van die organisatie 8.300 euro subsidie te ontvangen. Het verschil dat over blijft tussen de totale subsidie en de aanneemsom wordt dankzij sponsoren en vrienden van de Stichting Vrienden van Park Rusthoff bekostigd.

Inloop Historische Kring

Voorhout n De Historische Kring Voorhout houdt op zaterdag 26 mei van 10.30 tot 12.00 uur weer een inloopochtend in het eigen kenniscentrum (Bonekruidstraat 13).

Sinds maart is de tentoonstelling '70 jaar Cultuur Verheft' in de Foranholtezaal te zien. Deze expositie is ervoor alle (oud)leden, donateurs en belangstellenden van de in 1947 opgerichte toneelvereniging. De vele foto's, posters, oude uitnodigingen, toneelboekjes, leuke anekdotes en heel veel andere zaken zijn er te bezichtigen. Ook vind je op de tentoonstelling terug, de bijdrage die Cultuur Verheft door de jaren heen heeft geleverd aan onder andere de intochten van Sinterklaas, 1000 jaar Voorhout, de feesten in de Ruïne van Teylingen en theaterdiners. Bestuursleden zijn aanwezig om bezoekers rond te leiden en vragen te beantwoorden. De volgende inloopmiddag is woensdag 13 juni 2018 van 14.00 tot 16.00 uur.

Duurzaamheidscafé over vliegverkeer

Regio n Platform Duurzaam Dorp Oegstgeest houdt op woensdag 30 mei om 20.00 uur een duurzaamheidscafé over vliegen.

Drie sprekers benaderen 'het vliegen' vanuit verschillende invalshoeken. Paul Peeters van het NHTV Breda Centre for Sustainability, Tourism and Transport presenteert de resultaten van zijn promotieonderzoek naar de effecten van de luchtvaart op het klimaat. Hij heeft een groot aantal groeiscenario's van de luchtvaart en het toerisme doorgerekend op de toename van de CO2-emissie. Matt Poelmans, lid van de bewonersdelegatie in de Omgevingsraad Schiphol, informeert de aanwezigen over de groeiplannen van Schiphol en de gevolgen daarvan. Wim Dechering laat zien hoe de banen van het vliegverkeer boven onze regio lopen en hoe het staat met de metingen en welke afspraken er zijn. De bijeenkomst op woensdag 30 mei begint om 20.00 uur en is in het Duinzigt College (Wijttenbachweg 23) in Oegstgeest. De toegang is gratis.

'Ze noemen onze binnentuin ook wel Klein Keukenhof'

De tuingroep zorgt er iedere maandagochtend voor dat hun binnentuin er weer verzorgd bij staat. | Foto: MV Foto: Marieke Voorn

Voorhout n Er gaat geen maandagochtend voorbij - of het moet heel slecht weer zijn- dat er niet gewerkt wordt in de tuin van de Herenstaete in Voorhout. Een clubje van vijftien vrijwilligers onderhoudt het groen al jaren met veel plezier. 'Dat we een mooie tuin hebben, is eigenlijk maar bijzaak.'

Willem van Dijk aan het werk in de tuin. | Foto: pr.

Maandagochtend slaat de klok van de Bartholomeuskerk tien uur. Bij de heg langs het pad dat van de Herenstaete naar de Boerhaavetuin en de begraafplaats loopt, staat Bert Ciggaar te schoffelen. Het onkruid moet eruit en dat is wel een taak voor Bert. Met zijn negentig jaar is hij het oudste lid van de tuingroep. "Maar dat merk je niet hoor," zegt Willem Dijk (73), die de werkzaamheden van de tuingroep coördineert. "Vanmorgen stond hij ook om negen uur klaar: 'Wat kan ik doen?' Zodra hij het wist, was hij weg om vervolgens direct te beginnen."

Vanaf de Herenstraat is het niet altijd goed te zien, maar achter het appartementencomplex Herenstaete is het een zee van groen. De tuin beslaat een paar duizend vierkante meter, inclusief het grasveld en de vijver. Het onderhoud wordt gedaan door de tuinclub, bestaande uit vijftien enthousiaste vrijwilligers. Elf mannen en vier vrouwen gaan wekelijks de tuin in alles op orde te brengen. Zij hebben zich via de bewonersvereniging aangemeld. "De binnentuin is ons eigendom," legt Gijs Beukhof (68) uit, lid van de bewonersvereniging en vrijwilliger in de club. "We kunnen het ook uitbesteden, maar dan komen er weer kosten tegenover te staan. Dat is voor ons overigens niet het belangrijkste argument om het zelf te doen. De hoofdreden is dat we ons eigen gebied gezamenlijk willen onderhouden, want dat schept een band. Je voelt je er verantwoordelijk voor."

Gezelligheid in de tuin

De bewonersvereniging startte als kopersvereniging, maar na de oplevering van het complex werd dat omgezet. Alle bewoners van de 150 appartementen kunnen lid worden. Zo'n 90 tot 95 procent is dat ook. Bij de start werd gevraagd wat mensen graag wilden doen. Een aantal van hen meldde zich aan voor het onderhoud van de tuin. Beukhof: "We zijn echt een actieve bewonersvereniging. We hebben daarnaast bijvoorbeeld ook kaarten en fietsen. Met kerst is er een diner, in de zomer organiseren we een barbecue. Ook komen we iedere maand bij elkaar voor een borrelmiddag. We noemen dat happy hour".

Die gezelligheid nemen de vrijwilligers ook mee naar de tuin. Om negen uur wordt iedereen verwacht in de kantine, een ruimte onderin het gebouw waar alle gereedschap ligt. Er staan tafels en stoelen en aan het keukenblokje wordt koffie en thee gezet. "Twee dames doen dat al jaren. We zijn erg blij met ze." Om kwart over tien is het pauze. Dan komen ook vaak de partners naar beneden om koffie te drinken. "Een half uur en daarna gaat iedereen weer aan het werk," zegt Van Dijk. Beukhof: "Je krijg bij Wim ook niet de kans om ongehoorzaam te zijn. Hij is vooral rechtvaardig, en soms een beetje streng." Van Dijk: "Als ze pauze hebben, dan gaan ze natuurlijk kwebbelen. Je moet oppassen dat het niet te lang duurt, want er moet natuurlijk ook nog gewerkt worden. Als ik niets zeg, blijven ze misschien zitten. Maar er moet natuurlijk wel iets gedaan worden".

Melkboer

Van Dijk is als coördinator het aanspreekpunt voor de vrijwilligers. Hij verdeelt de taken en maakt de planning. Van het onkruid wieden en heggen knippen, tot het vegen van de paden en de vijver schoonmaken. "Het allerbelangrijkste is dat mensen het juiste werk krijgen. We zijn al op leeftijd, dus niet iedereen kan alles meer doen. De een kan niet meer op zijn knieën zitten, de ander heeft wat met zijn rug. Daar moet je allemaal rekening mee houden." En lachend: "Het gaat nog steeds goed, na negen jaar luisteren ze nog steeds".

En dat terwijl de coördinator geen achtergrond in tuinen of groen heeft. "Ik deed iets heel anders," grinnikt hij. "Ik was eerst twintig jaar melkboer en daarna hetzelfde aantal jaren verkoopleider bij Menken." Hij ging met de vut en kreeg al snel problemen in zijn gezondheid. "Ellende," typeert Van Dijk het. Het zorgt voor wat beperkingen in zijn lichamelijk functioneren, maar het weerhoudt hem er niet van actief te blijven. Tijdens zijn ronde langs de andere werkzaamheden, trekt hij ook hier en daar het onkruid uit de grond. "Je doet wat je kan. Je gaat niet bij de pakken neerzitten, dat is wel het allerbelangrijkste. En misschien is de tuin ook wel een uitlaatklep. Hoe ik aan mijn kennis kom? Gewoon een beetje logisch nadenken. En veel opzoeken op de computer! Ook overleggen we regelmatig met leveranciers. Het grasveld wordt wel een door hovenier gemaaid. Dat is voor ons te bewerkelijk. Voor de vijver hebben we een vaste vrijwilliger. Het is enorm zwaar werk om tot je middel in het water te staan en al het afval en de blubber op de kant te krijgen. Bovendien is het onbetaalbaar als je dat door een bedrijf laat doen. Je snapt, we zijn erg blij met hem."

De hele week is Van Dijk bezig met zijn planning. "Dat begint al op maandag als we om kwart voor twaalf klaar zijn, dan bedenk ik al wat we volgende week gaan doen. Tijdens de week komen daar dingen bij. Vanuit ons appartement kijken mijn vrouw en ik uit op het grasveld. Vanaf daar overzie je alles wat er gebeurt. Het is eigenlijk best een strategische plek."

Japanners

Tot drie weken geleden stond de binnentuin vol met tulpen. Nadat ze waren uitgebloeid, zijn de bollen weer uit de grond gehaald en vervangen door nieuwe bollen. "Dit keer zijn er zo'n duizend dahlia's de grond in gegaan," zegt Van Dijk. "Die stonden in kratten voor de deur. Geleverd door een kweker. Er zijn meerdere kwekers in de streek die ons van gratis bollen voorzien. Ik ga wel eens bij ze langs. Als ze horen dat het ook voor de bewoners van de Agnes is, dan willen veel kwekers wel bollen schenken. Daar zijn we vanzelfsprekend altijd erg blij mee. Ik weet verder niet welke kleuren het zijn, dat moet je niet vragen. Dat vind ik ook wel weer leuk; je stopt iets in de grond waarvan je niet weet wat eruit komt. En toch is het altijd mooi. Als je de foto's ziet van rond de vijver. Ze noemen het hier ook wel eens de kleine Keukenhof. Veel Japanners staan hier ook foto's te maken."

En niet alleen de binnentuin van de Herenstaete wordt door vrijwilligers onderhouden. Op maandagochtend zijn ook vrijwilligersgroepen aan het werk in de aangrenzende Boerhaavetuin en het kerkhof. Beukhof: "Dan is het hier een gekrioel van activiteiten." Van Dijk: "Al die clubjes samen bestaan uit een vrijwilliger of veertig. Zij onderhouden eigenlijk het groene hart van Voorhout. Ik vind het echt een uniek gegeven."

Sociale aspect

De vrijwilligers laten zich in ieder geval niet tegenhouden door het weer. Alleen bij heel slecht weer, schuift het onderhoud een weekje door. "Toch komen veel mensen dan toch beneden even koffiedrinken." En ook in de winter wordt gewoon doorgewerkt. "We dachten in het begin: in de winter komt er geen kip. Maar juist dan zit het hier ook vol. Het sociale aspect is het belangrijkste. Dat we daardoor ook nog een mooie tuin hebben, is een hele prettige bijkomstigheid, maar mensen voelen zich ontzettend verwant. Het is hier eigenlijk een dorpje op zich. Als je buiten komt, is er altijd iemand die je kent en praatje mee hebt. Dat maakt het leven hier heel aangenaam". Van Dijk: "Bovendien is het voor iedereen een vaste activiteit in de agenda. Je leest vaak dat mensen eenzaam zijn, maar dat gaan we hier juist tegen. Het werkt twee kanten op: de tuin wordt netjes en mensen komen hun huis uit en maken een praatje. In de winter is er overigens ook genoeg te doen: de straten moeten schoongemaakt en geveegd worden, er is snoeiwerk en regelmatig strooien we ook. Zo blijf je altijd bezig".

Ook Bert is er zomer en winter bij. Hij is ondertussen nog druk aan het schoffelen. Het is bijna pauze, maar eerst moet het werk af. Ondanks zijn hoge leeftijd gaat het nog prima, zegt hij. "Je werkt met leuke mensen en het is erg gezellig. En nog een voordeel:zo blijf je in beweging".

ISD neemt eind mei besluit over loonkostensubsidie

Regio n Het dagelijks bestuur van de ISD Bollenstreek neemt eind mei een standpunt in over een mogelijke aanpassing van het beleid voor de loonkostensubsidie.

Vanaf 1 januari 2018 is het beleid voor de loonkostensubsidie voor werkgevers gewijzigd. Het huidige beleid is gebaseerd op de verordening die de raden eind 2017 hebben vastgesteld en het maatwerk dat het dagelijks bestuur van de ISD Bollenstreek begin 2018 heeft vastgesteld. Vanaf die datum kunnen werkgevers in principe nog voor maximaal 25,5 uur loonkostensubsidie krijgen, tenzij sprake is van maatwerk.

Het dagelijks bestuur vindt het belangrijk dat mensen met een arbeidsbeperking uitzicht hebben op een passende en blijvende baan. Duurzame en houdbare uitstroom is belangrijk. Uitgangspunt bij de gewijzigde regeling vanaf 1 januari 2018 is dat binnen deze doelstelling er een goede balans is tussen de loonkosten die de werkgever heeft en de bijdrage van de (lokale) overheid. En dat maatwerk voor subsidie over meer uren voor individuele werknemers mogelijk is, als dat nodig is.

Op 30 april van dit jaar heeft op ambtelijk niveau een gesprek plaatsgevonden met een afvaardiging van het ministerie van SZW en de ISD Bollenstreek. Aanleiding van dit gesprek was de reactie van de Staatssecretaris op Kamervragen over het beleid van de ISD Bollenstreek gemeenten. Conclusie van het overleg met het ministerie is dat partijen het op belangrijke onderdelen het juridisch niet eens zijn met elkaar.
Het dagelijks bestuur heeft in het overleg van 16 mei kennis genomen van dit verslag. Naar aanleiding daarvan is gesproken over een mogelijke wijziging van het sinds kort geldende loonkostensubsidiebeleid om zo de eerder genoemde doelstelling van duurzame en houdbare uitstroom te kunnen realiseren. Het dagelijks bestuur laat de ISD Bollenstreek voor deze mogelijke aanpassing van het huidige beleid, in het belang van de kwetsbare doelgroep, een aantal zaken op financieel- en juridisch gebied uitzoeken, alvorens hierover een besluit wordt genomen.


Het dagelijks bestuur wil wel zo snel mogelijk helderheid verschaffen in deze kwestie en neemt daarom nog deze maand tijdens een extra vergadering een definitief standpunt in of de huidige verordening en/of het maatwerk aangepast moet worden. Daarna volgt informatie voor de raden inclusief het verslag van het ministerie. Het intrekken of aanpassen van de huidige verordening betekent dat de raden daar een besluit over moeten nemen. Zonder raadsbesluit kan de verordening niet ingetrokken of aangepast worden.

Praktijk Fysiotherapie van Rooij bestaat 30 jaar

Fysiotherapeut Geert-Jan van Rooij in zijn praktijk aan de Anthony Fokkerlaan. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Praktijk Fysiotherapie van Rooij bestaat 30 jaar. "Langdurige of chronische pijnklachten kunnen in mijn praktijk prima aangepakt worden," zegt fysiotherapeut en eigenaar Geert-Jan van Rooij.

'Ja, 30 jaar, en nee, nog lang niet klaar!' schrijft Geert-Jan van Rooij over zijn praktijk, die is begonnen aan de Teijlingerlaan 7 en nu al weer 21 jaar gevestigd in de Anthony Fokkerlaan 9 in Sassenheim. Terugkijkend op de afgelopen tijd zegt de fysiotherapeut dat hij er nog steeds geen spijt van heeft gehad om zich in 1988 zelfstandig te vestigen. "Dat was drie jaar na mijn afstuderen in Breda. Ik draaide overal in de regio invaldiensten in verschillende praktijken. Dat ging toen erg goed en de droom van een eigen praktijk opbouwen met een flink patiëntenbestand heb ik nu wel aardig voor elkaar gekregen. En dat terwijl ik in die tijd nog geen ziekenfondscontract had! Daar heb ik met een aantal jonge collega's keihard voor moeten knokken in een vereniging van jonge fysio-ondernemers. Ik zat als één van de vijf oprichters in dat bestuur en heb daar altijd leuke reacties op ontvangen."

Golffysiotherapeut

Van Rooij heeft meer dan 30 jaar ervaring met het behandelen van mensen met bewegingsklachten en pijnklachten. Hij helpt patiënten met het aanleren van oefeningen, past manuele technieken zoals massage toe en maakt gebruik van apparatuur. Zijn gemiddelde behandelduur ligt momenteel lager dan het landelijk gemiddelde, zoals de laatste cijfers van de meeste zorgverzekeraars, waar hij een contract mee heeft, aantonen. Daarbij zijn de patiënt-evaluatiescores goed en dat betekent dat deze praktijk het prima doet. "In onze praktijk ben ik de algemeen fysiotherapeut. Dat betekent dat ik veel verschillende klachten zie. Als medisch trainingstherapeut ben ik verbonden aan een lokaal sportcentrum en sinds vier jaar ben ik nu geregistreerd golffysiotherapeut, aangesloten bij Golf Physiotherapy Association Holland. Zelf golf ik nu vijf jaar fanatiek, en doe aan tennis en skiën. Eerder heb ik twintig jaar gevolleybald." Van Rooij ontvangt regelmatig golfspelers in zijn praktijk. "Ik zie hen vaak op advies van hun golfleraar. Ze hebben een blessure of een probleem met hun golfswing. En iedereen wil zich verbeteren of juist langer blijven golfen, nietwaar? Na een intake in de praktijk en een fysieke test kunnen we de klacht of blessure heel specifiek aanpakken met speciale oefeningen en adviezen." Voor golffysiotherapie geldt een toeslag op het standaardtarief.

De praktijk heeft ook een specialisme in het behandelen van bekkenklachten. Het gaat dan om mensen met problemen van de bekkenbodem of die in de onderbuik een operatie hebben ondergaan. Zij krijgen een verwijsbriefje van de arts en worden dan behandeld door Ria Clemens. Zij is geregistreerd bekkentherapeute.

Leven is bewegen

In verband met het jubileum krijgen de eerste tien aanmeldingen voor een consult fysiotherapie bij Fysiotherapie van Rooij twee keer vijftien minuten gratis therapeutische massage.

"Leven is bewegen" is het motto van de praktijk. Maar ook geldt voor Van Rooij: "Leven is blijven leren". Ook als ervaren fysiotherapeut volgt hij regelmatig nascholingen. Zo is Van Rooij nu bezig is met een verdiepingscursus in de fysiotherapie op het gebied van pijnbehandeling bij mensen met chronische pijn (bijvoorbeeld fibromyalgie, reuma of artrose) en mensen met pijnklachten na kanker. Er is tegenwoordig veel meer kennis over pijnbeleving en pijnervaring. "Langdurige of chronische pijnklachten kunnen in mijn praktijk prima aangepakt worden," besluit de betrokken fysiotherapeut. Meer informatie staat op www.fysiotherapievanrooij.nl.

Reparatie oplaadpaal in Gemeentehaven

Warmond n De laadpaal voor elektrische voertuigen op de Gemeentehaven in Warmond staat op de rol om gerepareerd te worden. De paal is al meer dan een jaar kapot.

De ambtelijke dienst is op dit moment bezig een inventarisatie uit te voeren naar de laadpalen. Bekeken wordt of zij voldoende en op de juiste plek aanwezig zijn. Steeds meer wordt er van hen gebruik gemaakt om de elektrische voertuigen op te laden. De palen moeten dan wel werken, zo bracht raadslid Joost van Doesburg (PvdA) in de afgelopen raadscommissie Ruimte naar voren. Wethouder Bas Brekelmans kon aangeven dat met volle energie eraan wordt gewerkt. (NK)

Taart in plaats van naar Bureau HALT

Vrijwilligers van het Overbosch smullen van de taart, gebakken door de KTS-leerling. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De vrijwilligers van het Overbosch lopen regelmatig een rondje om het zwerfvuil op te ruimen en houden ook in de gaten, of er mensen zijn die hun troep in het bos achterlaten. Dat merkte een leerling van de KTS, die zijn proefwerk in tientallen stukken had verscheurd en de restanten in het Overbosch achterliet. Als straf bakte hij een taart voor de vrijwilligers.

Het proefwerk lag in stukken, maar de naam van de leerling was nog wel te lezen. De Stichting Vrienden van het Overbosch heeft hierop contact gezocht met het schoolbestuur van de KTS. In overleg besloten school en stichting dat de jongen geen HALT-traject hoeft te volgen. Hiervoor in de plaats stemde hij in met het bakken van een taart. Dat kostte hem een halve dag, maar het resultaat mocht er wezen. Het bestuur van de stichting kreeg een heerlijke slagroomtaart voorgeschoteld.

Niet laten rondslingeren

De betreffende leerling heeft ook een rondje door het bos gelopen, samen met enkele bestuursleden. Hierbij werd hij geïnformeerd over de geschiedenis van het bos, de flora en fauna en het belang van het niet rond laten slingeren van afval, met het verzoek om ook zijn mede-klasgenoten hierover te informeren. Wijkagent Peter de Boer controleert regelmatig in het Overbosch. Jongeren die in de toekomst wordt betrapt op het dumpen van afval, komen er niet meer af met het maken van een taart, maar zij kunnen zich melden bij Bureau HALT.

Ruim 230 reacties op raadsprogramma

Teylingen n De nieuwe coalitie van VVD, D66 en Trilokaal presenteerde op maandag 14 mei het concept-raadsprogramma Vitaal Teylingen en vroegen inwoners om binnen een week daarop te reageren. In totaal kwamen er 230 reacties binnen.

Inwoners van Teylingen konden aangeven wat zij nog misten in het concept-raadsprogramma of andere suggesties voor verbeteringen aangeven. Meer dan de helft van de reacties gaat over het thema Prettig Wonen. Daarna volgt Duurzaamheid met zo'n 40 reacties. De overige reacties zijn gelijk verdeeld over de thema's Sociaal & Zorg, Ondernemen en Modern Bestuur. "De coalitie van VVD, Trilokaal en D66 zijn erg blij met de constructieve en zorgvuldige reacties," zo schrijven zij in een persbericht.

Een deel van de reacties is gericht op het concept-raadsprogramma en gaat over wat de gemeente de komende jaren kan bereiken. Een groot deel van de reacties gaat ook over hoe dat bereikt kan worden. Dat deel van de inbreng wordt gebruikt om straks het collegeprogramma te verbeteren waar mogelijk. Op dinsdagavond 22 mei kon de raad tijdens een besloten workshop hun ideeën aangeven.

Het aangepaste programma wordt besproken in de gemeenteraad van donderdag 31 mei. Naar verwachting wordt het programma dan vastgesteld. Op dat moment worden ook de drie wethouders geïnstalleerd.

nieuws/zakelijk

Zomerdrives bij De Wasbeek

Sassenheim n Voor de zomerperiode organiseert Bridgeclub De Wasbeek weer een tiental zomerdrives. De drives worden gehouden op de maandagavonden van 4 juni tot en met 6 augustus in de Tuinzaal van de Bernardus (Hoofdstraat 82).

                                        

Deelname aan de bridgeavonden is mogelijk voor thuisbridgers, beginnende- en gevorderde spelers. Iedereen is welkom, met of zonder partner. De aanvangstijd is 19.45 uur met na drie rondes een korte pauze. Deelnemers worden verzocht om uiterlijk 19.30 uur aanwezig te zijn. De prijzen in de voorrondes en in de finale zijn in natura. De kosten bedragen 3 euro per persoon. Als je geen NBB lid bent is het 50 eurocent extra.

De finaleavond is op maandag 21 augustus en is gratis. Degene die op een avond als eerste van elke lijn is geëindigd en tenminste op drie avonden heeft meegespeeld, plaats zich voor de finaleavond Ook als je op zes van de tien zomerdrives hebt meegespeeld, ben je automatisch geplaatst voor de finale. Voor het eindklassement tellen de zes hoogste scores mee.

Direct voor één of meerdere avonden inschrijven kan via de website www.nbbclubsites.nl/club/9039 , via e-mail bridgeclub.de.wasbeek@ziggo.nl of telefonisch (06-48718367). Aanmelden aan de zaal kan tot uiterlijk 19.15 uur.

Wakeboarden bij open dag

Regio n Kennismaken met waterskiën of wakeboardenkan op zondag 3 juni tijdens de Nationale Open Dag.

Ski en Wakeboard Vereniging – Kagerplas (SWV) staat te popelen om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de sport. Voor een bijdrage van 10 euro krijgen deelnemers de kans om te ervaren hoe gaaf het is om achter een echte skiboot te hangen. Ervaren instructeurs leren deelnemers de vaardigheden. Vallen en opstaan horen bij het lot van een beginnend skiër, maar als die eenmaal staat, dan is het genieten van een ongekende vrijheid op het water. Uitrusting is uiteraard aanwezig. Het is wel handig om zelf een zwembroek en een handdoek mee te nemen. In verband met beperkte parkeerruimte: laat de auto op de vaste wal achter en neem vervolgens het pontje.

De open dag is van 12.00 tot 17.00 uur en wordt gehouden bij restaurant 't Kompas, Julianalaan 58 op Kaageiland. Meer informatie op www.swv-kagerplas.nl.

Concert finalisten Prinses Christina Concours

Warmond n Tijdens het zomerconcert van het Monward Consort, op zaterdagavond 2 juni in de Protestantse Kerk in Warmond, spelen twee jonge viooltalenten het dubbelconcert van Joh. Seb. Bach. Het gaat om Mara Mostert, winnares van de landelijke finale van het Prinses Christina Concours, en Yente Lottman, die de regionale finale op haar naam schreef.

Het is inmiddels een traditie dat een winnaar van de regionale finale van het Prinses Christina Concours naar Warmond komt voor het zomerconcert. Dit jaar werden twee regionale finalisten uitgenodigd: Yente Lottman (16) en Mara Mostert (13). De verrassing was groot toen Mara Mostert op 20 april de landelijke finale won. Op de zondag erna trad ze op in Podium Witteman.


Tijdens het zomerconcert in Warmond spelen de twee viooltalenten het dubbelconcert van Joh. Seb. Bach, het Monward Consort zal hen hierbij begeleiden. Ook de Serenata Notturna van Mozart staat op het programma: hierbij zullen Yente en Mara het Monward Consort versterken.

Verder worden er nog twee opmerkelijke stukken gebracht, namelijk een speciaal voor het Monward Consort gemaakte bewerking van "De nacht op de kale berg" van Moussorgsky. Dit Russische sprookje - een virtuoze heksendans - zal de avond openen; Hendrik Jan Lindhout tekende voor het arrangement.

Daarna staat Mozart nogmaals op het programma, want zijn meest beroemde strijkkwartet zal worden uitgevoerd. Dit werk kreeg van het publiek destijds de bijnaam "dissonantenkwartet", omdat het langzame openingsdeel begint met voor die tijd heel spannende harmonieën. Een aanrader voor de liefhebbers van het klassieke strijkkwartet.

Kaarten reserveren is mogelijk via www.kamermuziekwarmond.nl.

Eerste wens in vervulling

Meta Noteboom overhandigt plantjes aan een verraste cliënt. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Kleine en grote wensen hangen in de wensbomen van Marente Thuiszorg. Vorige week werden ze opgehaald en inmiddels zijn de eerste wensen al in vervulling gegaan.

Het was een drukke week voor Meta Noteboom en haar collega Marja Heemskerk. De twee medewerkers verrasten meerdere cliënten door hun wensen uit te laten komen. De wens voor nieuwe plantjes in de tuin of voor in huis werd door Meta en haar man gesponsord. Zo kregen meneer Van der Geest, de familie Peetoom, mevrouw Warmenhoven en meneer Van Gerven allen een flink aantal bloeiers. Het leverde veel bedankjes en ook twee dikke zoenen op. Ook mevrouw Van der Luyt werd blij gemaakt. Haar wens was een puzzel van duizend stukjes. Carola Werkhoven had nog enkele van dit soort puzzels en was zo aardig ze te schenken. De wens om met de Rolls Royce te rijden was ook al bijna geregeld, maar de client moest wegens omstandigheden van zijn wens afzien. Toch had Meta nog wat voor hem in petto: "Hij heeft nu een kaart met zo'n mooie auto erop gekregen".

Tot slot ging de medewerkster ook nog aan de slag met de wens van mevrouw Allard. Zij wenste vrede op aarde. Meta: "Ik ben in gesprek met haar gegaan en we kwamen tot de conclusie dat we daarvoor wel een kaarsje in de kerk konden opsteken. Ook hebben we haar wens in het schrift in de kerk geschreven. We hopen natuurlijk dat het helpt!".

In totaal haalden Marja en Meta ruim honderd wensen op. Inwoners en ondernemers die willen helpen om nog meer wensen in vervulling te laten gaan, kunnen contact opnemen met Meta via 06-82012101 of Marja via 06-82012100.

Straatspeeldag Street4You

Voorhout n Het jongerenwerk van Welzijnskwartier organiseert op woensdag 30 mei de straatspeeldag Street4You op het Van der Sar veldje aan de Spoorlaan in Voorhout.

Vorig jaar werden er in de zomermaanden acht Street4You evenementen gehouden. Deze straatspeeldagen waren verspreid over de regio en werden gehouden in Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, en Noordwijkerhout. Dit jaar is er gekozen om de Street4You dagen deels in de vakantie en deels buiten de vakantieperiode te organiseren.

Street4You is een straatspeeldag voor jong en oud in een wijk. Tijdens Street4You is er voor ieder wat wils, van sportieve activiteiten geleid door de Comibrug, tot aan een ongedwongen kopje koffie met de buren. Street4you staat in het teken van ontmoeting en wijk- en buurtbewoners verbinden.

Tijdens Street4You zijn er onder andere diverse sport en spelactiviteiten, een springkussen, schminken, een koffiecorner, een nerfbattle, wraps maken, een workshop freerunnen en nog andere activiteiten Naast de bestaande mogelijkheden is Welzijnskwartier ook geinteresseerd in nieuwe ideeën, zoals optredens met bands, als dj of een demo.

De straatspeeldagen worden mede mogelijk gemaakt door de inzet van de buurt. Welzijnskwartier kan altijd hulp gebruiken bij diverse onderdelen. Van 11.00 tot 13.00 uur wordt Street4You opgebouwd, tussen 13.00 en 17.00 uur zijn de activiteiten en van 17.00 tot 18.00 uur wordt alles weer afgebroken en opgeruimd.

Deelname aan Street4You is gratis. Voor meer informatie, neem contact op met jongerenwerker Richard Grimbergen via richardgrimbergen@welzijnskwartier.nl of via 06-10704075.

De tweede Street4You is op woensdag 13 juni bij speel- en ontmoetingsplaats De Geest in Warmond.

De Achtbaan in race voor finale filmfestival

Groep 8D van de Achtbaan heeft zoveel mogelijk stemmen nodig om alsnog naar de finale van het Kinderrechten Filmfestival te kunnen gaan. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Groep 8D van Obs de Achtbaan deed woensdag 16 mei mee aan het Unicef Kinderrechten Filmfestival met de film 'Samen alleen', waarin één van een tweeling wordt geadopteerd. Met hulp van lezers van De Teylinger kan de klas misschien door naar de finale van het filmfestival.

De klas deed in november 2017 mee aan MediaMasters. MediaMasters is het grootste Nederlandse project op het gebied van mediawijsheid voor groep 7 en 8. Hiervoor hebben zij een filmpje gemaakt over kinderrechten. Deze film is door een jury uitgekozen om opnieuw gefilmd te worden en mee te doen aan het filmfestival. De klas is de afgelopen maand aan het werk geweest met het nieuwe filmpje. Filmcoach Freek Commandeur heeft geholpen om dit op een goede manier vast te leggen en te bewerken.

Stemmen voor publieksprijs

Op 16 mei vertrok de groep naar Den Haag waar de film officieel in première ging. Aan deze halve finale deden tien filmpjes mee. De Achtbaan behaalde net geen eerste prijs, die recht geeft op de finale in Tuschinski. Er is echter nog een ticket te verdienen door middel van de publieksprijs. Het filmpje met de meeste views, likes en reacties gaat alsnog naar de finale. Daarom roepen de kinderen iedereen op om het filmpje vaak te bekijken en natuurlijk positieve reacties achter te laten. Kijk voor de video op www.deteylinger.nl.

Tweede Korendag

Sassenheim n Kerkkoor De Lofstem uit Sassenheim houdt in samenwerking met de De Regionale Commissie Noord/West van de Koninklijke Christelijke ZangersBond voor de tweede keer een Korendag. Op zaterdag 18 mei 2019 zingen de koren in de vier kerken van Sassenheim. Maximaal 30 koren kunnen meedoen en er is nog plek. Aanmelden kan via delofstem.tk of via kczb.nl.

Lenteconcert St. Cecilia

Voorhout n 'Een nieuwe lente en een nieuw geluid' is het thema van het concert van het harmonieorkest van muziekvereniging St. Cecilia, op zondag 3 juni in jongerencentrum @hok (Jacoba van Beierenweg 118b).

Op het muzikale, afwisselende programma staan naast spectaculaire trombonesolo (Lassus Trombone) een indrukwekkend klassiek werk (Corsican Litany), opzwepende Slavische folklore (Slavische Dansen no 6) en ook een stoere mars. (Abschied der Slawin). Ook Marco Borsato, Mancini, Woody Herman en de filmmuziek van The Lion King komen voorbij.

De aanvang van het koffieconcert is 11.00 uur en duurt, zonder pauze, tot 12.30 uur.

Handhaving komt voor Foreholte dichterbij na winst op DOSR

Voorhout n Voor Foreholte was de doelstelling op zondagmiddag 20 mei een hele duidelijke: Er moest gewonnen worden van het taaie DOSR uit Roelofarendsveen. Daarnaast was het ook nog van belang dat concurrent Laakkwartier in Rijpwetering-Oud Ade niet tot winst zou komen. Pas bij die uitkomst zouden de Voorhouters weer de 'veilige' elfde plaats op de ranglijst innemen, met alleen nog de uitwedstrijd op Alphen te gaan.

Zoals de laatste weken gebruikelijk begon Foreholte onwennig en onzeker aan de wedstrijd. DOSR keek het geploeter even aan, maar trok vervolgens het initiatief in de wedstrijd naar zich toe. Bij de verre inworpen van Bram Reijnders werd in het hart van de Voorhoutse verdediging de stormbal gehesen. Foreholte leed veel balverlies, tot groot ongenoegen van trainer IJzendoorn die al vroeg aan de coachlijn verscheen. In de 17e minuut kon aanvoerder Tom Bleijswijk op aangeven van Sten Admiraal goed doorzetten. Zijn korte voorzet bereikte debutant Jesse Tijsen die goed aannam, wegdraaide en langs keeper Mike van Vliet binnenschoot (1-0). De ontlading op sportpark de Elsgeest was groot, terwijl het besef dat er nog lange tijd te gaan was ook duidelijk was. DOSR drong Foreholte achteruit en na foutief uitverdedigen leek Job Hogervorst de gelijkmaker binnen te schieten, maar vanuit een lastige hoek mikte de DOSR-speler op de paal tot opluchting van de Voorhouters.

Vanuit de rust vervolgde de wedstrijd zich zoals hij was geëindigd in de eerste helft. De Voorhouters verdedigden uit alle macht en bekommerden zich er niet om waar de weggeruimde bal zou eindigen. DOSR zocht nadrukkelijk naar de gelijkmaker. Julian Dobbe was daar dichtbij, maar zijn harde diagonale kopbal ging rakelings langs de, voor de Voorhouters, goede kant van de linkerpaal. Wouter Nolles kwam voor de geblesseerde Tom Bleijswijk. Er kwamen redelijke kopkansen voor Nolles en de opnieuw buffelende Joost van Dam, maar het was toch redelijk onverwacht dat Bas Jongbloed na opnieuw aangeven van Admiraal de bal mooi diagonaal achter Mike van Vliet schoot (2-0).

De enorme opluchting was voelbaar, waarna Foreholte de wedstrijd een stuk rustiger uitspeelde dan in eerdere wedstrijden. Ook DOSR begreep dat met de 2-0 de wedstrijd gespeeld was, waarna scheidsrechter De Wit na precies negentig minuten affloot. Enige minuten later kwam het prettige bericht dat in Rijpwetering er in negentig minuten niet gescoord was. Foreholte ging op weg om 'de plek boven de streep' te vieren en zich voor te bereiden op de allesbeslissende wedstrijd in Alphen.

Tiara Putman: 'Het is nog steeds onwerkelijk'

Tiara Putman (l) viert met teamgenote Sarah Niggebrugge het kampioenschap. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Bijna het hele seizoen moest Tiara Putman vanaf de zijkant toekijken vanwege een zware knieblessure. Net op tijd was de Sassenheimse fit en stond ze in de finale om het landskampioenschap. 'We zijn gewoon kampioen van Nederland, de beste van allemaal.'

De Sassenheimse kan het een dag later nog steeds niet geloven. "Het landt nog niet helemaal," zegt ze lachend. Hoe ze zich voelt the day after? "Een beetje brakjes. Het was groot feest toen we gisteren terugkwamen op de club. Dat is nog wel een tijdje doorgegaan. Ik lag om half twee in mijn bed. Dat klinkt vroeg, maar we waren natuurlijk al vanaf drie uur 's middags feest aan het vieren."

Kruisband

Dat Putman zo zou kunnen meefeesten, had ze voorafgaand aan het seizoen niet kunnen denken. In augustus onderging ze nog een knie-operatie, nadat bleek dat haar voorste kruisband en meniscus kapot waren. Ook had ze slijtage in diezelfde knie. Bijna alle wedstrijden zat ze aan de kant, maar toen de apotheose in zicht kwam, begon het wel te kriebelen. "Het begin van het seizoen kun je toch niets en is het oké om toe te kijken. Maar al snel wil je toch weer meedoen. Mijn fysiotherapeut heeft zelf gerugbyd en samen hebben we gezorgd dat ik een maand eerder al op het veld stond. Dat was toevallig tegen Delft, later dus ook de tegenstander in de finale. Ik zou een paar minuten meedoen, maar dat werd de hele wedstrijd. Ook de laatste wedstrijd tegen Amsterdam ging goed en toen hebben we besloten om ook voor de finale te gaan."

Dankbaar

Putman is een kind van de club. "Ik liep er al rond toen ik drie was en ben nooit meer weggegaan. Ik kom uit een echte rugbyfamilie: mijn moeder was trainster, mijn zussen en broer speelden er ook." Bijna de hele familie was bij de finale aanwezig. Alleen haar zus moest werken. "Maar zij heeft de livebeelden gekeken en was wel bij de huldiging." Direct na het fluitsignaal stond de familie op het veld. "Mijn moeder gaf me een dikke knuffel. Iedereen was zo trots. Zelf ben ik dankbaar dat ik -ondanks mijn blessure- toch nog iets heb kunnen bijdragen. Het was een onwerkelijk gevoel. Je staat daar als kampioen van Nederland. We zijn gewoon de beste van allemaal. Dat kun je niet bevatten."

Coach Katie Turnbull is 'incredibly proud'

Sassenheim n De rugbydames van The Bassets zijn op zondag 20 mei landskampioen geworden. In de finale versloegen ze Delft met 17-10. Het is de eerst keer dat de Bassets Babes de nationale titel pakken. Voor de afscheidnemende coach Katie Turnbull is het de kroon op het harde werk.

In het Nationaal Rugby Centrum in Amsterdam pakte tegenstander Delft de leiding (0-5). "We waren onder de indruk van de omstandigheden," zegt coach Katie Turnbull. De Engelse zag haar team langszij komen en bij rust stond het 7-5. "We hebben gezegd dat we ons aan het wedstrijdplan moesten houden. Dat is de tweede helft prima gelukt."

Looie Lotje

Na de pauze vergroot The Bassets de voorsprong naar 12-5. Toen een Sassenheimse speelster tien minuten naar de strafbank moest, ging Delft in een wederopstanding geloven. Het liep echter anders, want het was in die fase juist deelde The Bassets dat de genadeklap uit (17-5). In blessuretijd scoorde Delft nog eenmaal (17-10), maar het ontbrak hen aan tijd. Het landskampioenschap is voor The Bassets Babes.

Onverwacht succes

Turnbull kan haar geluk niet op, maar zag het succes niet aankomen. "Het is mijn tweede seizoen als coach bij The Bassets. In het begin hebben we als doelstelling gezet dat we bij de top wilde horen. Het was echt een plan voor de lange termijn. Dat het zo snel zou gaan, had niemand verwacht, denk ik. De meiden zijn harder gaan trainen en ze wilden het echt heel graag. Dat het nu al is gelukt, had niemand verwacht. Ik ben zo incredibly proud op ze."

De coach keert volgend seizoen terug naar Engeland voor haar studie. Ze is de afgelopen dagen al vaak gevraagd toch te blijven in Sassenheim. "Met dit succes is die keuze om terug te keren nog moeilijker, maar aan de andere kant is het ook een fantastische afsluiting van twee bijzondere jaren."

Dolblije Kelly van Harskamp kampioen met 'haar' Bassets Babes

Kelly van Harskamp, midden achterste rij, viert het feest. | Foto: pr./Robert Balkestein

Sassenheim n Kelly van Harskamp maakte in haar rugbycarrière al heel veel mee. Ze was een vaste waarde in het nationale team en werd uitgeroepen tot beste rugbyster ter wereld. Nu is ze ook nationaal kampioen met haar club. Alles viel in de finale op zijn plek.

Alles komt samen na het laatste fluitsignaal. De tranen schieten bij Kelly van Harskamp in haar ogen. Emotioneel is ze, nadat haar Bassets de eerste landstitel in de clubgeschiedenis hebben gewonnen. Ze valt in de armen van teamgenoten Corina van Melsen en Annemarije van Rossum. "We hebben veel meegemaakt, bij de club en bij het Nederlands team," vertelt Van Harskamp twee dagen na de finale. De Sassenheimse – in 2011 nog uitgeroepen tot beste rugbyspeelster ter wereld- is nog steeds ontzettend trots. "Dat gevoel overheerst echt. Ik ben opgegroeid bij de club, heb daar alles meegemaakt. Mijn ouders hebben het eerste damesteam in de clubhistorie opgezet. Toen dat ophield te bestaan, deden mijn broer en ik het een paar jaar later voor de tweede keer. We hebben altijd heel hard geknokt voor een damesteam bij onze club. En dan zijn we nu, ook nog eens in het lustrum jaar, landskampioen."

The Bassets begon zenuwachtig aan de finale, erkent ook Van Harskamp. "Het was echt de spanning van een eerste finale spelen. Ook ik merkte dat -ondanks dat ik wel wat gewend ben- gespannen was. Dat probeerde ik niet aan mijn teamgenoten te laten zien. Ik heb de focus op de wedstrijd gelegd en dat hielp. We begonnen stroef, maar dat hadden we vaker dit seizoen. Na de eerste voorsprong en de ruststand van 7-5 hebben we tegen elkaar gezegd dat er een schepje bovenop moest. Het hele seizoen speelden we altijd een betere tweede helft, dus ik had de hoop dat we ook nu zouden knallen."

Het kenmerkt de stap die het team maakte ten opzichte van eerdere wedstrijden in het seizoen. "We verloren in het begin soms met slechts een paar punten verschil. We waren geen slecht team, maar we hadden het gewoon nét niet. Tijdens het seizoen merkte ik wel dat we groeiden. Toen we tegen de koploper gelijkspeelde, kwam de ommekeer. Ineens liep het. Iedereen had zijn taak i het veld gevonden. In het begin waren we nog wel eens te lief en te netjes, en als gevolg liep de tegenstander over ons heen. Dat gebeurde niet meer. Door de goede resultaten kregen we vertrouwen en ging het nog beter lopen. Ook de jeugdspeelsters vonden hun plekje, nadat ze in het begin nog moesten wennen. We kwamen echt in een flow. Alles viel op zijn plek."

Ook in de finale kwam de flow in de tweede helft. Bij 17-5 was het verschil voor tegenstander Delft te groot om nog te overbruggen. Van Harskamp is na afloop "blij, kapot, moe," zegt ze. "De druk is zo hoog, je wilt dit zo graag, dat komt er dan allemaal even uit." Haar ouders, vriend en haar twee kinderen komen ook het veld op. Samen vieren ze het feest. Ook volgend seizoen is Van Harskamp erbij. "We hebben genoeg jonge talenten. Zij zijn net doorgestroomd en blijven dus nog wel even. Volgend jaar gaan we er weer voor. Dan opnieuw in de finale staan, zou natuurlijk heel leuk zijn. Maar voor nu ben ik vooral blij en trots. Het is ongelofelijk dat je zoveel kunt bereiken als club uit een dorpje!".

Ter Leede MO11 kampioen

Amy, Liv, Ella, Maud, Lotus, Eline, Tess, Sara, en Silke, trainer Michael en coaches Remko en Eric vieren het kampioenschap. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Ter Leede Mo11-1 is gelijk in het eerste seizoen kampioen geworden.

In Warmond tegen Warmunda werd er in een heerlijk zonnetje om 10.30 uur afgetrapt. Een tegenstander die net onder de middenmoot staat, maar zeker niet onderschat mocht worden. Dit bleek ook, want in de eerste 15 minuten bleef het 0-0 en coach Remco gaf ook na de wedstrijd toe, dat er toch wel wat dames met spanning in de beentjes speelden. Dit kwam toch ook door het rood gele publiek wat in grote getale was komen opdagen. Mama's, papa's, opa oma's, broers en zusjes kwamen kijken. Ook de jeugdvoorzitter, de e-coördinator en de voorzitter van damesafdeling waren aanwezig om dit historisch moment mee te maken. Na een dik kwartier werd de ban toch eindelijk gebroken. Het was Eline die de bevrijdende 1-0 maakte Liv zette voor de limonade met een heuse hattrick de 4-0 op het scorebord. De buit was nu wel binnen.

De tweede helft werd uiteindelijk een formaliteit en Ter Leede liep uit naar een 12-0 overwinning. Hiermee werd de grootste uitslag van het seizoen behaald, want de andere wedstrijden brachten iets meer spanning met zich mee. Met name de wedstrijden tegen de eerste teams van FC Lisse en Quick Boys waren spannend en werden winnend afgesloten. Als Ter Leede Mo11-1 volgende week in en tegen Katwijk wint, zijn ze ongeslagen kampioen.

Team Bollenstreek met recordbedrag over finish Roparun

Voorhout n Roparun Team 114, beter bekend als Team Bollenstreek, heeft dit jaar een nieuw recordbedrag opgehaald voor de zorg voor mensen met kanker. Op vrijdagochtend 18 mei werd onthuld dat dit jaar dankzij de inzet van het team 77.843 euro naar het goede doel gaat. 'We gaan voor die eerste plek.'

Vorig jaar stond de teller op 55.000 euro. Daar zit het team deze editie dus ruim 20.000 euro boven. Een groot deel van het eindbedrag werd opgehaald met het evenement Hollen door de Bollen. De vijfde editie bracht 35.864 euro in het laatje. En zelfs op het laatste moment is nog gedoneerd, laat voorzitter Dave van der Wijngaard, voorzitter van Team Bollenstreek, weten. "Op vrijdagochtend, net voor de bekendmaking, werd nog ruim 2.000 euro geschonken." Met het bedrag staat Team 114 virtueel zelfs eerste in het eindklassement tijdens de Roparun. "Dat brengt wel wat extra's met zich mee. Bij de doorkomsten wordt het vermeld, mensen staan te juichen."

Voor Martin

Het maakte de veertiende deelname van Team Bollenstreek extra bijzonder. Tijdens de hardloopwedstrijd in estafettevorm liepen ze van Hamburg naar Rotterdam. In totaal deden er 309 teams mee, waarvan een deel in Parijs startte. Allemaal haalden ze geld op voor de zorg voor mensen met kanker. Van der Wijngaard: "Het is vaak emotioneel, want veel mensen lopen met iemand in gedachte. Wij gingen dit jaar ook met een spandoek over de finish. Onze hoofdsponsor Martin is ziek. Al die jaren heeft hij geld gedoneerd. We zijn op vrijdag, op weg naar Hamburg, nog bij hem thuis geweest om het spandoek te laten zien. De ziekte en het verdriet zijn de minder leuke kanten, maar je moet er wel aandacht aan besteden, vinden wij. Anders hoor je niet met de Roparun mee te doen."

Vlekkeloos

Na de start in Hamburg op zaterdag 19 mei loopt Team 114 richting Rotterdam. "Dat verliep vlekkeloos. Natuurlijk heeft iedereen aan het einde best wel pijntjes, maar de lopers gingen erg goed. Je moet vooraf opgeven hoelang je gemiddeld denkt te lopen, maar we liepen uiteindelijk sneller." Het zorgde er ook voor dat ze op maandag 21 mei de finish anderhalf uur eerder over zijn. De streep lag dit jaar op de Binnenrotte, omdat de Coolsingel was afgesloten vanwege werkzaamheden.

op het podium

Team Bollenstreek staat volgend jaar aan de start voor de vijftiende deelname. Ook dan hopen ze zoveel mogelijk geld op te halen. "We willen ooit nog eens op dat podium staan, dat is echt nog wel een doel," zegt Van der Wijngaard. "Op dit moment staan we virtueel eerste, maar teams kunnen nog steeds geld ontvangen en storten. Begin juni horen we of het gelukt is en we het hoogste bedrag van alle teams gedoneerd hebben. We gaan voor die eerste plek. Is het niet nu, dan wel volgend jaar."

Schoolteams strijden in handbalfinales

Naast het handbalveld, werden ook de voetbalvelden gebruikt voor de handbalwedstrijden tussen schoolteams. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Maar liefst 54 teams deden mee aan het Open handbaltoernooi van handbalvereniging Foreholte. Op vrijdag 18 mei werden de finales gespeeld.

Elke jaar kunnen kinderen van basisscholen uit Voorhout en omstreken meedoen aan het handbaltoernooi. Een horde fietsen stond gestald bij de Break-out aan de Sportlaan in Voorhout. Op het handbalveld, maar ook op de voetbalvelden werden de handbalvelden uitgezet. De scholen streden vijf avonden met korte wedstrijdjes om de winst. Gemiddeld speelden de kinderen vier wedstrijden. De kinderen van de groepen drie speelden geen finales en werden door het meest gewonnen wedstrijden eerste of tweede.

Op vrijdag 18 mei werd het open handbaltoernooi afgesloten met de finales van de groepen vier, vijf, zes, zeven en acht. Aan het begin van het toernooi zijn vooral de kinderen die voor het eerst meedoen nog wat beduusd of afwachtend. Leuk om te zien dat ook die kinderen groeien in het toernooi en het gevecht om de bal durven aan te gaan. Tijdens de finales op vrijdag lieten de teams zich niet zomaar uit het veld slaan bij een tegendoelpunt. Er werd geknokt voor elk punt in de wedstrijd. Een balletje ging met een beetje geluk net nog het doel in of het was net geen doelpunt vanwege een voetje in de cirkel. De teams waren aan elkaar gewaagd. Ook klasgenoten waren volop aanwezig om aan te moedigen.

De finale van groep vier werd gewonnen door Het Beste Team, dat J/M Achtbaankeien met 3-2 versloeg. Bij groep vijf wonnen de Fireballs met 6-1 van de Stuiterballen. De finale van groep zes ging tussen De Rode Gorilla's en De Achtballers. De Rode Gorilla's wonnen met 4-1. In de finale van groep acht vielen veel doelpunten. De vijf goals van HV de Kippen waren genoeg om de Bob de Bouwers te verslaan (5-3).

Regionale kampioenschappen schoolzwemmen in de Wasbeek

De teams van de Achtbaan, Startbaan en Springplank zwemmen in de finale. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Voor het eerst zijn de regionale Schoolzwemkampioenschappen voor de provincie Zuid-Holland in sport- en recreatiecomplex Wasbeek. Op zaterdag 26 mei strijden 24 basisschoolteams om de titel.

Op de laatste zaterdag van mei strijden de teams van basisscholen uit de regio Zuid-Holland tegen elkaar. Dit zijn de winnaars van de lokale schoolzwemkampioenschappen. De gemeente Teylingen wordt vertegenwoordigd door basisscholen de Achtbaan (Voorhout), de Startbaan en de Springplank (allebei uit Sassenheim). De wedstrijden worden gezwommen tussen 16.30 en 19.30 uur.

De opbrengst van 2018 lag zelfs nog iets hoger. | Foto:pr. Foto: pr.

De drie winnende teams van aankomende zaterdag mogen door naar de Nationale Schoolzwemkampioenschappen. Wethouder Arno van Kampen is aanwezig en reikt de prijzen uit.

De Zuid-Hollandse Regionale Schoolzwemkampioenschappen worden in samenwerking met de zwem- en waterpolovereniging ZVS gehouden. Het organiseren van een Schoolzwemkampioenschap is een gunstige activiteit voor een zwemvereniging om de vereniging en zwemsport beter te profileren in de omgeving. Bovendien laat dit evenement basisschoolkinderen op een creatieve en vooral gezellige manier kennismaken met de zwemsport.

23 t/m 30 mei

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. Vivace, voorganger: pastoor A. Goumans

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur, Avondmaal, voorganger: Ds. T. Moll

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. H.R. Betting

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: dhr. A. van Os

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Woord- en communieviering m.m.v. kinderkoor, voorganger: M. Claassens

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, eredienst, voorganger: ds. J.W. van den Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur, voorganger: A. Goumans, woensdag 30 mei 19.00 uur Vesperviering

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur: voorganger: Mevr. Ds. J.G.Berbeé (Abbenes)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: R. Schaaf

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur, eredienst o.l.v. Armand Lefeu, 19.00 uur Doop in de Heilige Geest, voorganger: Jan Zijlstra, woensdag 30 mei 20.00 uur Doopdienst

Kerkveiling Pancratiuskerk

Sassenheim n De jaarlijkse kerkveiling voor de Pancratiuskerk is op vrijdag 25 mei. De opbrengst wordt besteed aan het onderhoud, materiaal en personele kosten van de kerk bij de ingang van het centrum. De veiling begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur.

Een aantal vrijwilligers organiseert deze veiling met veel enthousiasme. Er zijn vaak hilarische momenten als de meest uiteenlopende kavels door de veilingmeester, met veel humor, aan de man worden gebracht. Dit jaar worden ook nieuwe kavels geveild, zoals bonnen voor een Escaperoom, Keezen (kaarten) bij de pastoor en een workshop zalm roken. Er is voor ieders budget iets te bemachtigen.

De kavels worden beschikbaar gesteld door lokale ondernemers en parochianen. Daarnaast is er ook een loterij, met als eerste prijs een Teylinger cadeau cheque ter waarde van 250 euro. De tweede prijs is twee dinerbonnen van Motel Van der Valk Sassenheim en de derde prijs is een bloemstuk.

Wilt u in aanmerking komen voor een Cinema Floralis Arrangement (eten en filmbezoek voor 1 persoon), zorg dan dat uw oplossing uiterlijk zondag 27 mei binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. Puzzel.

De winnaar van de puzzel van week 20 is: C. Brienen uit Warmond. De oplossing was: Gazonmaaier.