De Teylinger

2 januari 2019

De Teylinger 2 januari 2019


'Op naar een goede samenwerking!'

Burgemeester Breuer: 'Normaal om dingen samen te doen'. | Foto: Willem Krol Foto: Willem Krol

Teylingen n Burgemeester Carla Breuer ontvangt vanavond, op woensdag 2 januari, weer veel Teylingers bij de nieuwjaarsreceptie in het bestuurscentrum in Voorhout. Het thema dat dit jaar centraal staat? Samenwerking tussen gemeente en inwoners.

"Om mij heen hoor ik mensen zeggen: 'Aan goede voornemens doe ik niet. Ze zijn onzin, want komen toch niet uit'. Ik geloof daar niet in. Als je een voornemen formuleert, ben je echt bewust bezig met iets. Meer sporten, liever zijn voor de buren, in ons geval nog meer samen doen met de samenleving. Wanneer je er stil bij staat, een voornemen formuleert, of een wens of droom najaagt, dan is dat een eerste stap in jouw veranderingsproces. Je mag jezelf continu uitdagen."

Burgemeester Carla Breuer is aangeschoven voor een van de laatste interviews van 2018, die vooral gaat over 2019. Voor haar persoonlijk een jaar waarin ze de voorzittershamer van de ambtelijke organisatie HLTsamen overneemt van de burgemeester van Lisse, Lies Spruit. Ook is ze in 2019 alweer vijf jaar burgemeester van Teylingen. "Daar ben ik eerlijk gezegd niet zo mee bezig hoor," lacht ze.

De focus ligt meer op de invulling die het college geeft aan het nieuwe jaar. Want wat wil het nieuwe college -zoals ze de vraag ook aan inwoners stelde in haar kerstwens- in 2019 behouden en wat wil ze verbeteren? Breuer: "Nog meer inwoners opzoeken en het nog meer samen met onze inwoners, ondernemers en verenigingen doen. En hen ook echt uitdagen, zoals in het collegeprogramma staat. Neem 'Het Beste Idee' op woensdag 9 januari. Daarin zijn sportvereniging gevraagd na te denken over initiatieven die ook passen in het sociaal domein, dus meer aan de zorgkant. De drie winnaars ontvangen een cheque en kunnen hun idee echt gaan uitvoeren. Het is een goed voorbeeld van waar ik naar toe zou willen. Niet in de trant van: 'Wij betrekken de inwoners'. Het moet eigenlijk een natuurlijk proces worden, dat het de meest normale manier is om dingen samen te doen. Dat het niet meer 'participatie' hoeft te heten. Neem het proces rond de Ruine van Teylingen. Wij halen ideeën en kennis op bij inwoners en het college en de gemeenteraad kunnen daar vervolgens mee aan de slag. Het burgerpanel is een ander initiatief, dat al eerder is gestart. Inmiddels heeft het 780 leden. Het helpt ons om nog beter inzicht te krijgen in hoe inwoners denken over bepaalde onderwerpen. Volgens mij kunnen we ook alleen zo met elkaar de toekomst in. Mensen zijn betrokken bij hun omgeving, laten we dan ook zorgen dat ze die kunnen vormgeven. In februari spraken twee jonge mannetjes in tijdens een vergadering over een BMX-baan. Dat is toch fantastisch?!".

Het ouderwetse beeld van een ambtenaar die achter zijn bureau zit en plannen bedenkt, is allang achterhaald, zegt Breuer. "Inwoners, ondernemers en verenigingen hebben zelf veel goede initiatieven. Zoals het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO), dat is er al in Sassenheim en Voorhout. In Warmond is het opgestart en zijn ze ambitieus door niet alleen het centrum, maar ook het bedrijventerrein bij de Veerpolder erbij te betrekken. Zo'n keurmerk komt vanuit de ondernemers, niet vanuit de gemeente. Dat juichen we alleen maar toe." Dit is dan ook de wens die de burgemeester heeft voor alle inwoners in 2019. "Ik wens ons wederzijds vertrouwen toe in een goede samenwerking, waarin we onszelf en elkaar mogen uitdagen."

Lootje voor de kerstboom

Teylingen n Ook dit jaar kunnen inwoners met het inleveren van hun kerstboom een prijs winnen. Op woensdag 9 januari kunnen de bomen tussen 13.00 en 15.30 uur ingeleverd worden voor het gemeentekantoor in Sassenheim, bij de Gemeentewerf (Nijverheidsweg 32) in Voorhout, bij de Oranje Nassaulaan 2 in Voorhout en voor sporthal De Geest in Warmond. Bij inlevering ontvangen deelnemers per boom een lootje. Daarmee maken ze kans op een cadeaubon van 5 euro, 12,50 of 25 euro. De uitslag van de trekking wordt woensdag 16 januari gepubliceerd in de Gemeenteberichten en staat vanaf donderdagmiddag 17 januari op www.teylingen.nl.

Johan van Steijn en Theo van Werkhoven (rechts). | Foto: PIet van Kampen

Winterfeest is voor iedereen

Het
feest
wordt
geweldig

Boezemcafé opent opnieuw de deuren

Welke club
heeft
Het Beste Idee?

zakelijk n Bollenstreek krijgt derde Broodfonds

Oud-burgemeester Witteman overleden

Warmond n Voormalig waarnemend burgemeester Marc Witteman is op 57-jarige leeftijd op Kerstavond overleden. Witteman was al langere tijd ongeneeslijk ziek, hij had longkanker.

Witteman was tot augustus burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht. In de zomer was hij vanwege zijn gezondheid genoodzaakt zijn functie neer te leggen. Op maandag 24 december is hij overleden.

Daadkrachtige bestuurder

Witteman begon zijn politieke carrière in Hillegom, zijn geboortedorp, waar hij raadslid en wethouder was. In 2005 werd hij tot aan de fusie waarnemend burgemeester van Warmond. Burgemeester Carla Breuer schrijft in een reactie: "We kennen Marc als een zeer betrokken, integere en daadkrachtige bestuurder. Hij stond dicht bij inwoners, verbond mensen en organisaties en betrok jongeren. Zijn toewijding is een blijvende inspiratiebron voor ons. Wij wensen zijn familie en ieder die dit raakt veel sterkte bij dit verlies."

Laatste eer

Inwoners van Stichtse Vecht en ander belangstellenden konden op zaterdag 29 december 2018 in Boom en Bosch in Breukelen afscheid nemen. Witteman is in besloten kring op woensdag 2 januari 2019 gecremeerd.

Politie vindt 210 kilo illegaal vuurwerk

Voorhout n De politie heeft op zaterdag 29 december een man gearresteerd die 210 kilo vuurwerk in zijn bestelbus had liggen.

Na een melding over vuurwerkoverlast op de Linnaeuslaan bestond het vermoeden dat het ging om illegaal vuurwerk. Na onderzoek kwam de politie uit bij een woning aan de Linnaeuslaan. In de bestelwagen die voor het huis stond, troffen agenten illegaal vuurwerk aan. Ook werd professioneel vuurwerk gevonden, dat niet door consumenten mag worden afgestoken. De toegestane hoeveelheid legaal vuurwerk is 25 kilo. Met de 210 kilo werd de wet ruimschoots overtreden. Tegen de eigenaar is proces-verbaal opgemaakt. Later besluit de officier van justitie over de vervolging. Het vuurwerk is in beslag genomen.

Cultuur Verheft bij seniorenmiddag

Voorhout n Traditiegetrouw staat elke tweede dinsdagmiddag in januari in het teken van de seniorenmiddag voor de Voorhoutse ouderen. Op dinsdag 8 januari gaat de zaal in Cheers om 13.30 uur open. Het programma duurt van 14.00 tot 16.00 uur.

Dit is altijd de eerste activiteit van de Oranje Vereniging in het nieuwe jaar. Cultuur Verheft treedt dit jaar tijdens deze middag op met diverse liedjes en sketches. Deze bijeenkomst is altijd een mooie gelegenheid om elkaar een mooi nieuwjaar toe te wensen. Dankzij diverse ondernemers worden de senioren ook deze middag weer verblijd met iets lekkers bij de koffie en bij de borrel en gaan ze niet met lege handen naar huis. De Oranje Vereniging Voorhout hoopt veel Voorhoutse senioren deze middag te mogen begroeten.

Splitsing afdeling Rode Kruis

Regio n Per 2019 is de afdeling Duin-en Bollenstreek van het Rode Kruis samengegaan met afdeling Katwijk en met afdeling Leiden.Dit is gedaan uit overwegingen van efficiency en effectiviteit, aldus Oegstgeestenaar Frans van Rijn, voorzitter van Duin-en Bollenstreek.

Kijkend naar opleidingen en de evenement-hulpverlening was er al heel veel samenwerking. Besloten is de gemeenten Oegstgeest en Teylingen onder Leiden te laten vallen. De overige gemeenten, Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom, de Zilk en Lisse, worden ondergebracht bij afdeling Katwijk. Alle diensten, zoals bijvoorbeeld opleidingen en evenement-hulpverlening gaan dus gewoon door. Het is nog niet duidelijk wat met het gebouw aan de Rijksstraatweg te Sassenheim, dat eigendom is van het Rode Kruis, gaat gebeuren, aldus Renée Lucas, voorzitter van het district Holland Midden waar de genoemde afdelingen onder vallen.

In Sassenheim is eind december, onder het genot van een hapje en een drankje, afscheid genomen van de vrijwilligers en de afdeling.

Wilma Mesman is eerste winnares Bollenstreek Topvrouw

Regio n De spontane actie van Suzanne Nulkes om als antwoord op de 'machtigste' van de Bollenstreek waar van de 50 namen, slechts vier plaatsen werden ingenomen door vrouwen, de 'Topvrouw verkiezing 2018 te organiseren, heeft veel bijval gekregen.

"Het is natuurlijk heel vreemd dat in een zo'n dynamisch gebied er zo weinig vrouwen zijn genoemd", meent Suzanne Nulkes. "Het is geen goede afspiegeling en er moet anders tegen dit soort verkiezingen worden aangekeken, het draait niet om 'macht', maar om 'invloed en impact'".
Het voormalig lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland en communicatiestrateeg startte eind vorige week een online actie om van vrouwen in de Bollenstreek een lijst te vormen, de 'Bollenstreek Topvrouw 2018'. In drie dagen zijn er 3750 stemmen uitgebracht en 98 vrouwen genomineerd, waaronder onderneemsters, politici, vrijwilligers, wethouders en burgemeesters. Vrijdagavond 21 december was de uitreiking in Noordwijk. De winnares kreeg, naast de eer, binnen de Bollenstreek in diverse media een podium om haarzelf en haar onderneming te presenteren.

Top

Toponderneemster Wilma Mesman eindigde op de eerste plaats. Zij is als bloemstyliste eigenaar van HEAVENESS en ID Unlimeted. Op twee eindigde Jolanda Volkerijk, eigenaresse Brownies & Downies Noordwijkerhout en op de derde plaats Debbie Huson, eigenaresse co-workingspot voor vrouwelijke ondernemers bij VIBES Noordwijk. "Het was heel leuk om deze actie op te zetten', meent Suzanne enthousiast. "Ik denk er hard over en ik denk ook zeker dat de tijd rijp is om voor volgend jaar de verkiezing 'Topvrouwen uit de Bollenstreek 2019' te organiseren. Het moet meer worden dan een netwerkbijeenkomst. In elk geval iets met een vernieuwend concept.'

Basiscursus EHBO

Voorhout n Iemand raakt onwel of gewond. Wat moet je doen? Bij EHBO Vereniging Voorhout start donderdag 10 januari 2019 weer een basiscursus EHBO. Deze cursus is inclusief reanimatie met AED training en EHBO aan kinderen. Zorgverzekeraars vergoeden in veel gevallen de cursus gedeeltelijk of zelfs helemaal.

De cursus bestaat uit tien avonden en een examen. Mogelijkheid tot aanmelden en meer informatie over kosten en cursus data over de cursus is te vinden op www.ehbovoorhout.nl. Na de cursus zijn deelnemers gekwalificeerde EHBO'ers en kunnen zij, als ze willen, burgerhulpverlener worden in hun buurt. Kijk voor meer informatie hierover op Hartslag.nu.

Rondleiding Willemshoeve

Voorhout n Het CDA Teylingen organiseert op vrijdag 11 januari van 17.00 tot 18.30 uur een rondleiding bij boerderij de Willemshoeve (Jacoba van Beierenweg 132b). Vanaf 17.00 uur worden bezoekers getrakteerd op koffie met boerencake. De familie Van Dijk verzorgt vervolgens een rondleiding. Aanmelden kan tot en met woensdag 9 januari via secretaris@teylingen.cda.nl.

Cheque van Gildemeesters

Dr. Wilma Meskers (vierde van links) ontvangt de cheque uit handen van de Gildemeesters Bollenstreek. | Foto: pr. Foto: Picasa

REGIO n Een delegatie van de Gildemeesters Bollenstreek heeft maandag 24 december een cheque van 10.000 euro uitgereikt ten behoeve van het kankeronderzoek aan het LUMC.

Het was de helft van de netto-opbrengst van het Bollenstreekgala op 10 november in Sassenheim. De andere helft ging naar Museum De Zwarte Tulp ten behoeve van de uitbreiding.

In het Leidse ziekenhuis legde professor dr. Rob Tollenaar nogmaals uit wat het onderzoek inhoudt en hoe belangrijk dit is. Daarna sprak dr. Wilma Meskers over de vorderingen die er de afgelopen jaren gemaakt zijn. Gevraagd naar een voorzichtige prognose van een mogelijke start bij patiënten werd een drietal jaren genoemd. Na deze uitleg overhandigde Jan van Vliet (voorzitter van de Gildemeesters) de cheque, die met veel dankbaarheid aanvaard werd.

Reünie bij jarige Saksen

Sassenheim n De Saksen bestaat dit jaar exact 44 jaar, een jubileum in carnavalsland. Op zaterdag 19 januari is de grote reünie, voor iedereen die betrokken is geweest bij De Saksen. Boeren, Boerinnen, Grote Asbakken, Dansgardes, Pages, Jeugdprinsen, de Raad van Elf en de Prinsen zijn van harte welkom. De reünie duurt van 20.00 tot 1.00 uur en is in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). De toegang is gratis.

Welke vereniging heeft 'Het Beste Idee'?

Teylingen n Acht sportverenigingen presenteren woensdag 9 januari in een pitch aan de gemeente Teylingen hun beste idee om sport en bewegen te verbinden met het sociaal domein. Dit gebeurt om 18.00 uur in het bestuurscentrum in Voorhout. De drie beste ideeën staan op 8 maart in de finale, tijdens de uitreiking van de Sportprijzen Teylingen.

De gemeente Teylingen heeft in haar nieuwe sport- en beweegnota aandacht voor de verbinding met het sociale domein. Daarom heeft de gemeente sportclubs gevraagd met ideeën te komen om sport en bewegen te verbinden aan sociale thema's en daarbij samenwerking te zoeken met andere organisaties. De sportverenigingen konden zich tot 1 oktober aanmelden. Acht verenigingen hebben dit gedaan en gaan hun 'beste idee' nu aan de gemeente presenteren.

Het gaat om VCS (Volleybalclub Sassenheim); korfbalvereniging TOP/SolarCompleet; voetbalverenigingen Foreholte en Ter Leede; zwemvereniging de Columbiaan; tennisvereniging Overbos; UGSV (Universele Gevechtskunst SportVereniging) en jeu de boules vereniging de Vaste Voet.

Finale

Maatschappelijk betrokken organisaties beoordelen de projecten op hun sociaalmaatschappelijke waarde en verbindend vermogen. Een vakjury selecteert vervolgens de drie verenigingen die met hun idee doorgaan naar de finale. De jury maakt deze aan het einde van de pitchavond bekend. Tijdens de uitreiking van de Sportprijzen Teylingen op 8 maart wordt bekend wie de winnaar is. Die vereniging krijgt 5.000 euro om haar idee te gaan uitvoeren. De nummers twee en drie winnen respectievelijk 2.500 euro en 1.000 euro.

Geïnteresseerden zijn welkom op woensdag 9 januari. Zij kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar beleidsondersteuningsociaaldomein@hltsamen.nl. Aanmelden kan tot en met 4 januari.

Nog een keer Boerhaave

Voorhout n Wegens grote belangstelling is op woensdag 9 januari van 14.00 tot 16.00 uur nog eenmaal de gelegenheid om de tentoonstelling '350 jaar Herman Boerhaave' te bezoeken. De expositie is in het Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout (HKV) aan de Bonekruidstraat 13.

De tentoonstelling over de beroemdste Voorhouter aller tijden, is het bezoeken meer dan waard. De medicus, botanicus, scheikundige en anatoom Herman Boerhaave is op Oudejaarsdag 1658 in de pastorie van de Hervormde Gemeente in Voorhout geboren. Op Nieuwjaarsdag 1659 is hij gedoopt in de Kleine Kerk, door zijn vader, de predikant Jacobus Boerhaave. In de Oosthoutzaal is een schat aan informatie over Boerhaave uitgestald. Bankbiljetten en postzegels met zijn portret tonen aan dat Herman voor heel Nederland van belang is geweest. Beroemd is een brief uit Japan, (helaas niet beschikbaar) geadresseerd aan 'Boerhaave, Europa' die zonder mankeren bij de wetenschapper, die in die tijd op Poelgeest in Oegstgeest woonde, toch werd bezorgd.

Historisch Voorhout

Verder bij binnenkomst op het Raadhuisplein tref je aan de vele historische voorwerpen uit het historisch verleden van het oude Voorhoutse gemeentehuis jaren 1906-1991. Daarnaast is er de verzameling van tientallen fotoboeken waarin gebladerd kan worden, met duizenden foto's uit het recente en verre verleden. In de mappen met bidprentjes van Voorhouters kunnen mogelijk familieleden teruggevonden worden.

De volgende inloop is op zaterdagochtend 26 januari, dan is de nieuwe tentoonstelling te bezoeken, over 100 jaar St. Cecilia.

Rijnlands Lyceum begint nieuwe jaar met open dag voor nieuwe brugklassers

Proefjes doen tijdens de open dag. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Het Rijnlands Lyceum houdt op zaterdag 12 januari van 10.00 tot 13.00 uur een open dag voor aanstaande brugklassers en hun ouders. Ook zijn later in de maand informatieavonden.

Het Rijnlands Lyceum Sassenheim is een school voor mavo, havo, vwo en tweetalig vwo en heeft 1.500 leerlingen. Tijdens de open dag zijn alle aanstaande brugklassers en hun ouders welkom vanaf 10.00 uur. Zij kunnen demonstratielesjes van 15 minuten volgen waarin veel aandacht voor de praktijk zal zijn. Die lessen worden in vijf rondes gegeven. De eerste demonstratieles start om 10.30 uur, de laatste om 12.30 uur.

Iedereen kan op eigen initiatief de school ontdekken. Er wordt onder andere informatie gegeven over de afdeling Tweetalig vwo, de leerlijn Sport en de leerlijn Expressie.

Kunstcafé

Op het podium in de aula is een kunsttentoonstelling, deze loopt door in het kunstcafé. Ook vinden er doorlopende presentaties van verschillende vakken plaats, in lokalen, gangen en mini-leerpleinen. Iedere bezoeker ontvangt een tasje met daarin de brochure van de school. Het programma, met de plattegrond van de school erop, wordt bij de entree uitgedeeld. Ouders en aankomende leerlingen kunnen op deze manier alles over de school te weten komen.


Informatieavond algemeen

Op dinsdag 15 januari begint om 19.30 uur de informatieavond voor groep acht leerlingen en hun ouders. De school is open vanaf 19.00 uur. Voor de pauze gaan leerlingen actief aan de slag, terwijl de ouders in de aula algemene informatie krijgen. Tip voor de leerlingen Sport: trek sportkleding aan.

Na de pauze is er gelegenheid om specifieke informatie te krijgen over de brugklas en over de leerlijn Sport en de leerlijn Expressie. Ook is het mogelijk informatie in te winnen over brugklasbegeleiding. In de school staan mentoren en coördinatoren klaar om vragen te beantwoorden.

Tweetalig vwo

De informatieavond over tweetalig vwo is op dinsdag 22 januari om 19.30 uur. Groep 8 leerlingen en ouders die geïnteresseerd zijn in tweetalig vwo zijn van harte welkom om op deze avond zich te informeren over deze vorm van onderwijs van het Rijnlands Lyceum Sassenheim. De school is vanaf 19.00 uur open voor koffie.

Tweetalig onderwijs betekent dat meer dan de helft van de lessen in het Engels wordt gegeven door onze speciaal opgeleide docenten. Hierdoor leren onze leerlingen die taal snel en goed. Daarnaast is er veel aandacht voor internationalisering en Europa. Voor de pauze wordt informatie gegeven, na de pauze kunnen vragen aan een tvwo-panel worden gesteld.

Protoytype nieuw maanvoertuig getest

Het team test het prototype van de LUMVI op een ondergrond die lijkt op die op de maan. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Regio n Een vreemd uitziend, zilverblinkend voertuigje staat op het terrein van het Decos kantoor in Noordwijk, op een steenworp afstand van het Estec complex. Ondanks dat het een futuristische test voor een onderzoek op de maan betreft, heeft dit geen enkele verwantschap met de activiteiten met wat er bij de Estec plaats vindt.

Door Piet van Kampen

LUVMI, zo wordt het bijzondere voertuigje genoemd, is een Belgische ontwikkeling waaraan ook Duitsland, Engeland en diverse Europese Universiteiten aan hebben gesleuteld. Er gingen jaren van technisch onderzoek aan vooraf, maar toch werd er gekozen om de test, op woensdag 19 december, met het prototype in Noordwijk uit te voeren. 'Het is een bewuste keuze. We hadden hier al contacten met onder andere Decos en hier is het ideale terrein om een test te doen," licht woordvoerder en teamleider Karsten Kullac van Space Applications Services NV/SA toe. Rotsachtige bodem met een helling, nagebootst van het maanlandschap. Op de maan zijn een aantal kraters en daarover moet het voertuig zich kunnen bewegen. Het is belangrijk om te zien hoe de LUVMI zich op de helling houdt en of de camera goed werkt, ook in het donker' vervolgt Kullac, woonachtig in Voorhout, zijn uitleg.

Naar de maan

Het maanvoertuig moet binnen afzienbare tijd- planning 2024- op de maan operationeel zijn. De taak is om naar water te boren om te zien of er dan mogelijk ook leven op de maan mogelijk zal zijn, bijvoorbeeld om er een permanent ruimtestation te bemannen. Mogelijk zijn er ook ijskorsten onder het maanoppervlak aanwezig Daarnaast kunnen ook kosmische stralingen worden gemeten. De vraag rijst echter hoe de LUVMI naar de maan zal kunnen worden 'vervoerd'. "Wij hopen mee te kunnen liften met een ruimte expeditie van de NASA, de Russen of de Chinezen," spreekt Kullack zijn wens uit, want de maanonderzoeker kan uiteraard niet zelfstandig deze ruimtereis maken. De LUVMI kan eventueel ook zelfstandig opereren.

Anderhalf miljoen

Het project is een dure aangelegenheid. De Europese Commissie heeft in het kader van Horizon 2020 een donatie van anderhalf miljoen gedaan, maar het is een druppel op de gloeiende plaat. Er moeten nog enkele tientallen miljoenen boven water komen voordat de onderzoekers ooit zullen weten of er water op de maan is.

Protoytype nieuw maanvoertuig getest

Het team test het prototype van de LUMVI op een ondergrond die lijkt op die op de maan. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

n Voorhouter werkt mee aan onderzoek

Regio n Een vreemd uitziend, zilverblinkend voertuigje staat op het terrein van het Decos kantoor in Noordwijk, op een steenworp afstand van het Estec complex. Ondanks dat het een futuristische test voor een onderzoek op de maan betreft, heeft dit geen enkele verwantschap met de activiteiten met wat er bij de Estec plaats vindt.

Door Piet van Kampen

LUVMI, zo wordt het bijzondere voertuigje genoemd, is een Belgische ontwikkeling waaraan ook Duitsland, Engeland en diverse Europese Universiteiten aan hebben gesleuteld. Er gingen jaren van technisch onderzoek aan vooraf, maar toch werd er gekozen om de test, op woensdag 19 december, met het prototype in Noordwijk uit te voeren. "Het is een bewuste keuze. We hadden hier al contacten met onder andere Decos en hier is het ideale terrein om een test te doen," licht woordvoerder en teamleider Karsten Kullac van Space Applications Services NV/SA toe. Rotsachtige bodem met een helling, nagebootst van het maanlandschap. Op de maan zijn een aantal kraters en daarover moet het voertuig zich kunnen bewegen. Het is belangrijk om te zien hoe de LUVMI zich op de helling houdt en of de camera goed werkt, ook in het donker' vervolgt Kullac, woonachtig in Voorhout, zijn uitleg.

Naar de maan

Het maanvoertuig moet binnen afzienbare tijd- planning 2024- op de maan operationeel zijn. De taak is om naar water te boren om te zien of er dan mogelijk ook leven op de maan mogelijk zal zijn, bijvoorbeeld om er een permanent ruimtestation te bemannen. Mogelijk zijn er ook ijskorsten onder het maanoppervlak aanwezig Daarnaast kunnen ook kosmische stralingen worden gemeten. De vraag rijst echter hoe de LUVMI naar de maan zal kunnen worden 'vervoerd'. "Wij hopen mee te kunnen liften met een ruimte expeditie van de NASA, de Russen of de Chinezen," spreekt Kullack zijn wens uit, want de maanonderzoeker kan uiteraard niet zelfstandig deze ruimtereis maken. De LUVMI kan eventueel ook zelfstandig opereren.

Anderhalf miljoen

Het project is een dure aangelegenheid. De Europese Commissie heeft in het kader van Horizon 2020 een donatie van anderhalf miljoen gedaan, maar het is een druppel op de gloeiende plaat. Er moeten nog enkele tientallen miljoenen boven water komen voordat de onderzoekers ooit zullen weten of er water op de maan is.

Derde Broodfonds in de Bollenstreek

Regio n Vanwege grote belangstelling is in de Bollenstreek een nieuw Broodfonds in oprichting. In de Bollenstreek zijn inmiddels twee Broodfondsen actief en wegens grote belangstelling wordt nu een derde Broodfonds voorbereid. Op maandag 21 januari wordt een informatieavond georganiseerd in De Oude Pastorie in Lisse, waar een vertegenwoordiger van het Broodfonds toelichting komt geven. Deze bijeenkomst is informatief en verplicht niet tot deelname.

Een Broodfonds is een vereniging van minimaal twintig en maximaal vijftig zelfstandige ondernemers. Zij zetten elke maand geld opzij op hun persoonlijke broodfondsrekening bij de Triodos Bank. Zo bouwen ze gezamenlijk een buffer op. Bij langdurige arbeidsongeschikt ontvangt een deelnemer van de andere deelnemers in het Broodfonds maandelijkse schenkingen gedurende maximaal twee jaar. Een groeiend aantal ZZP'ers beschouwt het Broodfonds als een sociaal en betaalbaar alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een Broodfonds kan starten bij minimaal 25 ondernemers. De ervaring leert dat binnen 1 jaar na oprichting het Broodfonds 'vol' is. Voor meer informatie kijk op www.broodfonds.nl.

Verzekering

Broodfondsen winnen aan populariteit. Inmiddels heeft Triodos Bank meer dan 17.000 deelnemers en meer dan 400 broodfondsen in haar boeken. Nederland telt meer dan één miljoen zelfstandig ondernemers. Slechts één op de vijf zelfstandigen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, zo constateerde het CBS eerder dit jaar.

De inloop is vanaf 19.00 uur en het programma begint 19.30 uur. Aanmelden kan via info@marliesnieuwmeijer.nl. Deelnemers ontvangen daarna een uitnodiging met daarin de details van de bijeenkomst.

Kleinschalige horeca in de theekoepel Groot Leerust

Warmond n Het college van burgemeester en wethouders van Teylingen heeft besloten de omgevingsvergunning voor kleinschalige horeca in de theekoepel in Park Groot Leerust in Warmond te verlenen.

Eerdere pilots in 2016 en 2017 voor het initiatief leidden tot overwegend positieve reacties, bleek uit enquêtes onder bezoekers en omwonenden. Uit parkeeronderzoek bleek dat de horeca in de Theekoepel niet leidde tot een toegenomen parkeerdrukte.

In 2017 vond een rechtszaak plaats tegen de eerder verleende omgevingsvergunning. Het besluit voor die vergunning werd door de rechtbank vernietigd. Het onderzoek naar voldoende parkeergelegenheid werd onvoldoende geacht.

In juni 2018 is opnieuw vergunning aangevraagd voor kleinschalige horeca. Voor deze aanvraag heeft de aanvrager vijf parkeerplaatsen gehuurd bij jachthaven Cieco. Daarmee wordt in de parkeerbehoefte voorzien volgens de parkeernota. Daarnaast zijn er inmiddels ca. 14 nieuwe fietsparkeerplaatsen aangelegd. Hiermee zijn voldoende fietsparkeerplaatsen aanwezig. Het college van burgemeester en wethouders van Teylingen heeft dan ook besloten de omgevingsvergunning voor kleinschalige horeca in de theekoepel in Park Groot Leerust in Warmond te verlenen. De vergunning heeft een instandhoudingstermijn van tien jaar. De intentie is de horecabestemming zoals die nu wordt aangevraagd, op te nemen in de herziening van het bestemmingsplan.

De voorschriften in de omgevingsvergunning geven aan dat de seizoensgebonden horeca plaatsvindt van 1 april tot 1 oktober. Buiten deze periode kan bij winterse activiteiten, zoals schaatsen op natuurijs ook kleinschalige horeca worden gebruikt. Openingstijden zijn tussen 11.00 en 18.00 uur. Het terras is maximaal 60 m2 en er is geen versterkte muziek. Ook moet de geluidsoverlast beperkt worden bij bevoorraden en ophalen van de horecagelegenheid in het park. De theekoepel moet beschikbaar blijven bij evenementen van de zeilvereniging. Dat is opgenomen in de huurovereenkomst. De aanpak en uitvoering van de kleinschalige horeca wordt door de aanvrager uitgevoerd na vergunningverlening.

Overname door Kraakman Perfors BV

zakelijk n In goed overleg met de eigenaar van Mechanisatiebedrijf de Jong BV is het bedrijf per 17 december toegevoegd aan Kraakman Perfors B.V. De vestiging in De Kwakel is hiermee de zevende vestiging van het bedrijf.

Mechanisatiebedrijf De Jong is tot op de dag van vandaag een succesvolle speler in de moderne landbouwmechanisatie. Dankzij de nieuwe vestiging kan Kraakman Perfors de aanwezigheid in de regio Haarlemmermeer en in Zuid-Holland flink versterken. "De Jong BV is van oudsher een John Deere dealer geweest en altijd een sterk servicepunt gebleken in hun verzorgingsgebied. Door de overname van Mechanisatiebedrijf de Jong verbeteren we de grip op de lokale markt en kunnen we het marktpotentieel, door het bundelen van de krachten, nog beter benutten. Ook in de toekomst," aldus algemeen directeur Lex Zandbergen. Eigenaresse Greta Norde van de Jong BV is blij dat ze het bedrijf en het personeel een degelijke toekomst kan bieden.

Lezing over Job bij Kring Zoektocht Voorhout

Voorhout n Kring Zoektocht Voorhout presenteert dit jaar het programma 'Het kwaad treft het hart'. Op maandag 14 januari geeft dr. Ad van Nieuwpoort een lezing over het Bijbelboek Job in De Verdieping (Aletta Jacobslaan 1).

Wat blijft er van een mens over als hij verliest wat hij heeft? Dat is een van de grote thema's uit het Bijbelboek Job. Een meesterwerk in de wereldliteratuur. Maar, zoals zal blijken, ook zo razend actueel en gek genoeg modern gedacht. Job is niet iemand die accepteert, hij weigert te geloven dat hij schuldig zou zijn en verwerpt elke vorm van predestinatie. Ook verlangt hij niet naar een hiernamaals of naar andere antwoorden en verklaringen. Hij blijft tot op het eind overeind en wordt steeds krachtiger in zijn verzet tegen de religieuze oplossingen van zijn vrienden. Er worden een aantal hoofdstukken van het boek gelezen.

De zaal is open om 19.30 uur, de lezing is van 20.00 tot 22.00 uur. De toegang bedraagt 5 euro.

regio/zakelijk

Kinderboeken komen tot leven

Regio n In de Bibliotheek Bollenstreek begint het nieuwe jaar met Iedereen (VOOR)lezen. Jonge bezoekers van de bibliotheek stappen zo in de wereld van hun favoriete kinderboek. Zij beleven de wereld van Kikker, ontdekken een huis voor Harry, kruipen door het bos met Gonnie, verkennen het oerwoud van Panama en bouwen met vormen in alle kleuren. In elke vestiging van de Bibliotheek Bollenstreek staat een andere wereld om in te spelen en om in te ontdekken hoe leuk verhalen zijn.

De werelden zijn te bezoeken van 28 december tot en met 31 januari. En tijdens de Nationale Voorleesdagen, eind januari, speelt in iedere vestiging een voorstelling die past bij de wereld die daar te beleven is. Kaarten voor de voorstellingen kosten 2,50 euro per kind en zijn te bestellen via www.bibliotheekbollenstreek.nl en in de bibliotheek. Het bezoeken van de werelden in de bibliotheken is gratis.

Beleef de wereld van…

De bibliotheek in Sassenheim (Kerklaan 42) is het decor voor een kabouterbos waarin kinderen samen met Gonnie en Gijsje, bekend van de boeken van Olivier Dunrea, kunnen ontdekken. Op dinsdag 29 januari om 10.00 uur is daar een muzikale voorstelling te bezoeken over deze twee gansjes.

'O, wat mooi is Panama!' naar het boek van Janosch is te bezoeken in de bibliotheek in Lisse. Op 1 februari om 15.00 uur speelt daar de voorstelling Panama.

In de bibliotheek in Noordwijk beleven kinderen de wereld van 'Een huis voor Harry'. Dit prentenboek van Leo Timmers is hét bekroonde prentenboek van de Nationale Voorleesdagen 2019. Op 25 januari om 15.30 uur speelt in deze bibliotheek de voorstelling over kater Harry.

In de bibliotheek in Noordwijkerhout kunnen kinderen spelen in de wereld van Kikker en zijn vriendjes, bekend van de boeken van Max Velthuijs. De voorstelling 'Kikker & zijn vriendjes' speelt daar op 23 januari om 15.00 uur.

In de bibliotheek in Oegstgeest beleven kinderen de wereld van vormen en kleuren naar het boek 'Een boek' van Hervé Tullet. En op 31 januari om 13.00 uur speelt daar de voorstelling 'Pim Pam Paars'.

2 t/m 9 januari

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Gemengd Koor, voorganger: pastor P. Owel

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 19.00 uur, voorganger: Ds. A.A. Bosma

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. A.A. Bosma

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. C. Affourtit

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, Woord- en communieviering, voorganger: L. Spiegeler

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, eredienst voorganger: ds. J.W. v.d Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur, eucharistieviering, voorganger: A. Goumans

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. R. Steenstra (Leiden)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): geen informatie

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur: heilig avondmaaldienst, 19.00 uur: genezingsdienst o.l.v. Jan Zijlstra

Wilt u kans maken op twee bioscoopkaartjes? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 6 januari bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl.

Het antwoord van vorige week is: WINTERHARD
De winnaar is: G. Stad uit Sassenheim.