De Teylinger

13 september 2017

De Teylinger 13 september 2017


Voorstel voor bewaakte stalling

Er worden verschillende opties besproken om fietsendiefstal tegen te gaan. | Foto: MV

Teylingen n B&W stelt de gemeenteraad voor om bij station Sassenheim een bewaakte fietsenstalling te realiseren met 'warm toezicht' tussen 7.00 en 19.00 uur, met uitzondering van de weekenden. En voor station Voorhout vooralsnog geen maatregelen te nemen dan nu al wordt gedaan door extra toezicht en preventieve acties. De raadscommissie Bestuur gaat er vanavond, op woensdag 13 september, over spreken.

Door Nico Kuyt

B&W heeft een rapport laten samenstellen waarin de mogelijkheden worden vergeleken om fietsendiefstallen bij de stations tegen te gaan. Daarin wordt geadviseerd om een gratis stalling te plaatsen met toezicht op werkdagen gedurende de drukke tijden. Dat is de goedkoopste variant. Uit de aangiftes bij de politie blijkt namelijk dat de diefstal vooral op doordeweekse dagen plaatsvindt. Na een evaluatie kan alsnog het aantal bewaakte uren uitgebreid worden.

Cameratoezicht in de stalling

Voor de bewaking kijkt de gemeente naar personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de fietsenstalling is cameratoezicht, maar het rapport stelt voor om nu nog niet over te gaan op camera's buiten de stalling, zoals aan de Warmondse zijde. Met de beveiligde stalling wordt de fietser een veilige plek aangeboden. Het vervallen van de stalling aan Warmondse zijde is geen optie. Er liggen namelijk vaste afspraken met ProRail. Als de cijfers van de politie het aantonen, kan alsnog de afweging worden gemaakt om camera's daar te plaatsen.

Peiling partijen

CDA en VVD spraken vorige week nog met reizigers over meer maatregelen tegen fietsendiefstal bij station Sassenheim. Ze meldden op basis van resultaten uit die enquête dat een groot deel van de reizigers voor camera's en extra toezicht op het station is.

Station Voorhout komt op dit moment niet in aanmerking voor camera's. Wel wordt extra aandacht besteed door preventieve acties, zoals weesfietsen-, graveeracties en toezicht door politie en de BOA's.

Parkeerplaats Wasbeek dicht

Sassenheim n Vanwege de kermis is het parkeerterrein bij sport- en recreatiecomplex de Wasbeek dicht. Treinreizigers die vanwege de werkzaamheden aan het nieuwe parkeerdek hun auto daar tijdelijk neerzetten, moeten van maandag 18 september 7.00 tot zondag 24 september 23.00 uur parkeren bij sportpark de Roodemolen. Tijdens die week rijden er tijdens de spits iedere vijftien minuten busjes naar het station.

De Kus op de Nagelbrug

Voorhout n De werkzaamheden aan de nieuwe turborotonde bij de Nagelbrug zijn nog volop bezig. Om de ruimte daaromheen te verfraaien, heeft Rotary Club Voorhout vorig jaar geld ingezameld voor het plaatsen van kunst. Het beeld De Kus wordt op donderdag 14 september onthuld. Het tweede deel van het project van de Rotary, is een muurschildering bij de fietsonderdoorgang bij de N444. Momenteel wordt de financiering daarvoor nog ingevuld.

Herenstraat afgesloten

Voorhout n De Herenstraat is op van 19.00 tot 2.00 uur afgesloten. Ook van vrijdag 15 september 14.00 uur tot zondagochtend 16 september om 6.00 uur is de Herenstraat dicht voor al het verkeer vanwege de najaarsfeesten.

Laatste Lopen tegen Kanker

Warmond n De zevende editie van Lopen Tegen Kanker, op zondag 8 oktober, is voorlopig ook de laatste. Er is geen nieuwe organisatie om het stokje over te nemen. Lees verder op pagina 13.

Foto: Marieke Voorn

De avonturen van een
bollenreiziger

Het grote avontuur van
Ton Trossèl

'Kosten inhuur niet voor
gemeente'

Geen heden zonder
verleden

zwemmen n Clinic topzwemmers bij Columbiaan

'Directe persoonlijke informatie rond vervoer is niet gepubliceerd'

Teylingen n Van ongeveer 150 kinderen uit Teylingen die gebruik maken van het leerlingenvervoer, zijn adresgegevens openbaar gezet op een aanbestedingswebsite voor gemeenten.

Adresgegevens van kinderen die gebruik maken van leerlingenvervoer in Nederland, waren lange tijd voor iedereen in te zien. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws op Tenderned, de aanbestedingswebsite voor gemeenten. In de lijst van de 21 gemeenten die onzorgvuldig omgingen met de gegevens, staat ook de gemeente Teylingen.

Noodzakelijk

In Teylingen gaat het om de gegevens van zo'n 150 kinderen, laat de gemeente in een reactie weten. "In het document stonden postcodes, huisnummers en locaties van de school. Directe persoonlijke informatie, zoals namen, leeftijden en zorgindicaties, is niet gepubliceerd. De informatie die is gepubliceerd, was noodzakelijk voor ondernemingen voor het opstellen van de offertes voor deze dienstverlening en moet gelijkelijk worden verstrekt aan alle potentiële inschrijvers, " schrijft de gemeente.

In andere gemeenten gaat om adressen, schoollocaties en roosters van de kinderen. Soms wordt er ook bij vermeld welke beperking ze hebben. Bij andere gemeenten zijn die gegevens wel geanonimiseerd.

Regio

Ook gegevens van kinderen uit Lisse, Hillegom, Noordwijk, Noordwijkerhout en Katwijk lagen op straat. De zes gemeenten hebben het leerlingenvervoer gezamenlijk Europees aanbesteed. In juni werd het contract met de nieuwe vervoerder uit Arnhem ondertekend. Zij verzorgen sinds de start van dit schooljaar het vervoer.

Autoriteit Persoonsgegevens

In het nieuwsbericht schrijft RTL verder dat de Autoriteit Persoonsgegevens contact heeft opgenomen met de betreffende gemeenten. Ook laten verschillende gemeenten weten contact op te nemen met de ouders van de kinderen. In Teylingen is een brief gestuurd naar de ouders.

Anders regelen

In een reactie zegt wethouder Kees van Velzen: "Wij hebben uitsluitend de strikt noodzakelijke gegevens voor het maken van een aanbieding voor het leerlingenvervoer verstrekt: postcode, huisnummer en schoollocatie. We beseffen nu dat we bij een volgende aanbesteding voor het leerlingenvervoer dit op een ander manier moeten gaan regelen".

'Feest maak je samen'

's Morgens was het ringsteken met paarden afgelast, maar 's middags ging het evenement door. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De najaarsfeesten in Voorhout zijn zaterdag 9 september van start gegaan met de autopuzzelrit. Op zondag 10 september was ringrijden bij RV & PC De Voorruiters. Ook de komende dagen staat er nog genoeg op het programma.

'Feest maak je samen' is het motto van de organiserende Oranje Vereniging Voorhout (OVV). Het programma staat dan ook vol met activiteiten voor alle leeftijden.

Opening kermis

De opening van de kermis is op woensdag 13 september om 14.00 uur. Het is dan tot 18.00 uur euromiddag. De kermis staat nog op het parkeerterrein bij het station tot en met zaterdag om 24.00 uur.

Lampionnenoptocht

Op donderdag 14 september is de lampionnenoptocht: 19.55 uur start vanaf Cluster, 20.00 uur vanaf Oosthoutplein en 20.05 uur vanaf Herenstraat. De lampionnen zijn 's middags om 15.00 uur op te halen bij het Bestuurscentrum (Raadhuisplein 1) en bij Cheers (Herenstraat 106).

Helemaal nieuw tijdens de feestweek zijn het spelcircuit, ijsproeven en spijkerbroekhangen op vrijdag 15 september en alpinopet werpen en sjoelen op de zaterdag 16 september. Het toetjesconcert en moonlight-tobbetjesteken zijn weer terug op de vrijdagavond. Digitaal inschrijven voor de meeste activiteiten kan via www.ovvoorhout.nl.

Caviabak weer op de braderie

Met nog twee maanden voor de prinsverkiezing, ontwaakt Carnavalsvereniging de Bokken uit haar zomerslaap. Ook de Voorhouters kunnen de Bokken weer tegen komen. Op zaterdag 16 september staan ze op de grote braderie, die van 10.00 tot 17.00 uur in de Herenstaat staat.

Zoals elk jaar is de caviabak weer één van de trekpleisters tijdens de najaarsfeesten. Iedereen kan meespelen door voor 50 eurocent een bordje te kopen met een nummer daarop. Als alle elf bordjes verkocht zijn, wordt de cavia in de baan gezet die dan terug naar zijn hokje loopt via een van de elf poortjes. Loopt hij door het poortje met juiste nummer, dan mag diegene een prijs uitzoeken. Daarna worden de bordjes weer ingenomen en opnieuw verkocht.

Met de opbrengst doen de Bokken wat extra's voor ouderen, zieken, minder-validen en kinderen. Ruim 250 fruitmandjes en plantjes worden door de carnavalsvereniging langs gebracht bij de mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Solex

De laatste activiteit in de feestweek is de solex- en tandemrace. Om 20.10 uur start de eerste race. Het parcours is uitgezet in de Herenstraat, Pr. Bernhardstraat, Julianalaan, Dinsdagse Wete­ring en Herenstraat. De start en finish zijn bij het podium in de Herenstraat.

Enquête over centrum van Sassenheim

Sassenheim n Meedoen met de tweede enquête over het koopcentrum in Sassenheim kan nog steeds. Online invullen is mogelijk via www.deteylinger.nl.

De enquête is een initiatief van citymanager John van der Tol en vraagt bezoekers van het centrum naar hun mening over het winkelaanbod en de verkeersveiligheid.

Een formulier insturen kan digitaal of inleveren bij diverse winkeliers in Sassenheim: Etos Hauwert, Hoofdstaat 254; Langeveld wijn en relatiegeschenken, Hoofdstraat 232; Holtman's Hengelsportspeciaalzaak, Hoofdstraat 169; FraNas, Voorhavenkwartier 27; en Van Nieuwkoop Koken, Tafelen en Cadeau, Hoofdstraat 263. De enquête loopt tot en met zaterdag 23 september. De resultaten worden eind oktober in deze krant gepubliceerd.

'Salaris twee ton inhuurkracht niet voor rekening van gemeente'

De start van de bouw van fase twee van het plan Hooghkamer, vorig jaar juli. | Foto: archief Foto: pr.

Teylingen n De gemeente Teylingen betaalde een ingehuurde projectmanager 266.000 euro salaris, meldde het Algemeen Dagblad vorige week. Daarover ontstond veel ophef. Volgens de gemeente is die onterecht; de salariskosten worden doorberekend aan de projectontwikkelaar van het plan Hooghkamer in Voorhout.

Het Algemeen Dagblad deed onderzoek naar de vergoedingen voor ingehuurde krachten bij overheidsinstanties. Daaruit blijkt dat deze tijdelijke medewerkers regelmatig meer verdienen dan een minister. De ministersnorm is maximaal 179.000 euro of 175 euro per uur. Voor de projectmanager grond, die de gemeente inhuurde, betaalde ze 266.000 euro. De deskundige was hiervoor drie dagen in de week aan het werk. PvdA, ChristenUnie en Trilokaal stellen er vragen over aan B&W.

Op de website van de gemeente zijn antwoorden op enkele van de vragen gepubliceerd. De 266.000 euro is niet het salaris van de deskundige, schrijft een woordvoerder. "De deskundige is ingehuurd via een extern bureau. In dit een tarief zijn ook bureau- en bemiddelingskosten opgenomen en het is dus niet hetzelfde als salaris."

Hooghkamer

De gemeente benadrukt verder dat ze de benodigde expertise voor het exploitatieplan van Hooghkamer niet zelf in huis had. "De omvang van het exploitatieplan is erg groot, namelijk 120 miljoen euro, bestaande uit 60 miljoen kosten en 60 miljoen opbrengsten die beiden afzonderlijk gemanaged moeten worden. Daarom is een projectleider met de juiste achtergrond en expertise ingehuurd voor een tarief dat in de markt gevraagd wordt voor een project van deze complexiteit en omvang, dat bovendien binnen de beschikbare tijd en geld uitgevoerd moet worden. [...] De gemeente snapt goed dat dit bedrag hoog is. De tarieven om de juiste expertise voor dit soort grote, complexe en risicovolle projecten in te huren, worden door de markt bepaald en zijn inderdaad hoog."

Ook schrijft de gemeente tot twee maal toe, dat de kosten van de projectmanager door de projectontwikkelaars worden vergoed. "Deze kosten komen dus niet ten laste van de gemeentelijke begroting, maar worden doorberekend via het exploitatieplan aan de projectontwikkelaar."

De kwestie staat op de agenda van de commissie Bestuur van woensdagavond 13 september.

Voorlichtingsavond over bipolaire stoornis

Sassenheim n Wat is een bipolaire stoornis? Op maandag 25 september begint om 19.30 uur in de Julianakerk (Julianalaan 6) de voorlichtingsavond over dit onderwerp door GGZ Rivierduinen en GGz Informatiepunt Holland Rijnland.

Een bipolaire stoornis kenmerkt zich door uitersten in stemming en energie. In een manie zijn mensen over het algemeen uitbundig en daadkrachtig. In een depressie meestal juist teruggetrokken en passief. Deze extreme wisselingen kunnen grote gevolgen hebben voor degene die het zelf treft maar ook voor zijn of haar omgeving (familie, vrienden of collega's). Wat is nu precies een bipolaire stoornis, hoe herken je het en wat zijn de behandelmogelijkheden? Maar ook: hoe kun je iemand met een bipolaire stoornis ondersteunen, en wat kan iemand zelf doen?

Ervaringsdeskundigen

Tijdens deze voorlichtingsavond vertellen twee ervaringsdeskundigen hoe zij met hun aandoening om gaan. Een deskundige uit het werkveld gaat in op de kenmerken, oorzaken, het beloop en de behandelmogelijkheden. De sprekers geven daarnaast tips en adviezen. Na afloop is er ruime gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis. Voor meer informatie, bel naar 071 514 74 20 of kijk op www.ggz-informatiepunt.nl.

Ruim veertig panden op erfgoedlijst

Teylingen n De Stichting Oud Sassenheim heeft bij de gemeente een lijst met daarop 74 beeldbepalende panden ingediend. Daarop staan ook waterpartijen en groenstukken.

Zo wil de SOS dat de vijver bij de Vijverlaan als beeldbepalend wordt aangemerkt. Ook de rood-blauw-geel-gekleurde keet bij Akzo Nobel staat op de lijst. Voorzitter Alfred Pop van de historische vereniging noemt deze plekken zeer waardevol voor Sassenheim. Wethouder Bas Brekelmans liet vorige week tijdens de uitreiking van de Restauratieprijs weten dat de eigenaren van de voorgestelde panden een brief hebben gekregen. Zij worden naar hun mening gevraagd over een mogelijke gemeentelijke status van hun pand.

West-End

De lijst is onderdeel van de Erfgoedvisie, die momenteel wordt opgesteld. Op de voorlopige lijst staan in totaal 46 objecten. Bij de 16 objecten uit Sassenheim staat ook villa West-End. De verwaarloosde villa werd in 2015 nog op verzoek van de eigenaar van de gemeentelijke monumentenlijst afgehaald. Een aantal bollenschuren aan de Jac. van Beierenweg in Voorhout staat ook op de lijst. Warmond heeft de meeste panden op de lijst: 24. Naast enkele woonhuizen aan de Herenweg, gaat het ook om het stationskoffiehuis en het zusterhuis van Luidina.

Inloopbijeenkomst

Op maandag 18 september is van 20.00 tot 21.30 uur een inloopbijeenkomst in het bestuurscentrum in Voorhout, waar alle inwoners suggesties kunnen doen en opmerkingen kunnen plaatsen. De ontwerp Erfgoedverordening en de ontwerp Erfgoedvisie liggen ook nog tot en met woensdag 11 oktober ter inzage in het gemeentekantoor in Sassenheim.

De toekomst van de mantelzorger

Teylingen n 'Mantelzorg doe je samen' is opnieuw het thema van de Dag van de Mantelzorg op zaterdag 11 november. Van 9.45 tot 15.00 uur organiseert Welzijn Teylingen bijeenkomsten en activiteiten voor mantelzorgers in Teylingen.

De Dag van de Mantelzorg geeft mantelzorgers de gelegenheid om te kunnen ontspannen en zich te informeren over allerlei zaken rondom mantelzorg en met elkaar in gesprek te gaan. Dit jaar wordt een vervolg op het thema van vorig jaar 'Mantelzorg doe je samen'. Alle tips en informatie van vorig jaar zijn uitgewerkt door Welzijn Teylingen en onder begeleiding gaan deelnemers hiermee weer gezamenlijk aan de slag. Verder bestaat het programma uit verschillende workshops en verwenactiviteiten. Er zijn diverse kramen en ook de CreoDoe-contactgroep is aanwezig. Er wordt een uitgebreide lunch geserveerd en afsluitend is er een hapje met een drankje.

Iedereen in Teylingen die voor langere tijd, onbetaald zorgt voor een chronisch zieke of hulpbehoevende naaste is welkom. Mantelzorgers die staan ingeschreven bij Welzijn Teylingen, ontvangen binnenkort een uitnodiging. Aanmelden kan ook via de websiteagenda van www.welzijnteylingen.nl of telefonisch; 0252 -231805.

Joost Verbaas nieuwe voorzitter TOV Sassenheim

Joost Verbaas is de nieuwe voorzitter van TOV Sassenheim. | Foto: pr.

Sassenheim n Joost Verbaas is per direct de nieuwe voorzitter van de afdeling Sassenheim van de Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV).

Joost Verbaas volgt bij de TOV Jules de Vries op, die in het voorjaar afscheid nam. Verbaas (57) is sinds 1984 werkzaam als makelaar bij De Leeuw makelaardij en is vanaf 2012 verantwoordelijk voor de vestiging in Sassenheim. Hij is sinds 2002 lid van de TOV, waar hij eerst als lid en later als voorzitter actief was in de activiteitencommissie.

De nieuwe voorzitter woont al ruim twintig jaar in Sassenheim, maar is geboren en getogen aan de Buitenkaag. Verbaas: "Ik was voor scholen, sport en vrienden aangewezen op Sassenheim. Je zou dus kunnen zeggen dat het mijn tweede dorp is". Hij heeft zin in zijn nieuwe uitdaging. "Ten eerste is mijn vestiging gelegen in de winkelstraat van Sassenheim en dus ben ik betrokken bij het reilen en zeilen. Ten tweede ken ik inmiddels veel ondernemers die een winkel hebben en de contacten zijn altijd plezierig. Tot slot lijkt het mij een mooie uitdaging om in een tijd waar de ontwikkelingen zich in een rap tempo voordoen, deel uit te maken van een club die moet inspelen op deze ontwikkelingen."

Kinderen begeleiden bij een scheiding

Teylingen n Het Centrum voor Jeugd en Gezin houdt in samenwerking met kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve op donderdag 14 september van 20.30 tot 21.30 uur een webinar over het begeleiden van kinderen bij een scheiding. Het is bedoeld voor alle ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn. Neve is naast deskundige ook ervaringsdeskundige. Aanmelden voor de gratis CJG-webinar via www.cjgcursus.nl.

Arbeidscoaches gezocht

Teylingen n VluchtelingenWerk is op zoek naar arbeidscoaches die op vrijwillige basis vluchtelingen willen begeleiden. Een coach begeleidt, ondersteunt en coacht cliënten bij het vinden en behouden van passend vrijwilligerswerk, betaald werk, stage of een opleiding. Vrijwilligers wordt gevraagd te stimuleren en motiveren. Een coach krijgt een inwerkprogramma en mogelijkheden om aanvullende trainingen en opleidingen te volgen. VluchtelingenWerk zoekt coaches die minimaal een dagdeel per week voor de periode van een jaar beschikbaar zijn. Voor aanmelding, mail een cv en motivatie naar projectcoördinator arbeidsparticipatie Behy Chegini: bchegini@vluchtelingenwerk.nl.

Inloopspreekuur vrijwilligerswerk

Teylingen n Welzijn Teylingen organiseert op donderdag 21 september van 18.30 tot 19.30 uur een inloopspreekuur in de bibliotheek van Sassenheim (Kerklaan 42).

Tijdens het spreekuur zijn (vrijwillige) medewerkers van Welzijn Teylingen aanwezig om bezoekers vrijblijvend te informeren over alle vormen van vrijwilligerswerk. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het grote aanbod van vrijwilligerswerk op de vacaturebank, of een test doen om te kijken welk vrijwilligerswerk het beste past. Er is informatie over de vele verenigingen en organisaties in Teylingen die met vrijwilligers werken.

Voor meer informatie, neem contact op met Marian Kofoed, via m.kofoed@welzijnteylingen.nl of 0252-231805 (dinsdag en woensdag).

Geen heden zonder verleden op Open Monumentendag

Algemeen Overste broeder pastor Theo Blokland geeft uitleg aan de aanwezigen. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

n Eenmalige opening BNS-museum trekt veel bekijks

Teylingen n Boogschieten in de Ruïne van Teylingen, een wandeling bij buitenplaats Vroenhof of een bezoekje aan een museum. Teylingen deed afgelopen weekend volop mee met Open Monumentendag.

Op zondag opende Jos Knop, de weduwe van Ferry Knop, een tentoonstelling over het werk van haar man als verslaggever bij het Voorhouts Weekblad. "Nu sta ik ook eens in de kuip," grapte ze, met een knipoog naar de jarenlange winst van haar man bij het Kuipzwammen. De tentoonstelling is nog tot eind december te zien in het kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout (HKV) aan de Bonekruidstraat.

Vierhonderd jongens

Het museum van het Broederhuis Nieuw Schoonnoord (BNS) ging op zondag eenmalig open. Het museum is over het algemeen niet voor publiek toegankelijk, wat betekende dat er veel belangstellenden gebruik maakten van deze eenmalige kans. In het museum zijn voorwerpen opgeslagen met betrekking tot de Broedercongregatie Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten. Er zijn persoonlijk voorwerpen van de broeders te zien, boeken en souvenirs te vinden uit landen waar zijn geweest, en voorwerpen van leerlingen en docenten uit de tijd dat de BNS de Bisschoppelijke Nijverheidsschool was. In de hoogtijdagen hadden de broeders zo'n vierhonderd jongens onder hun hoede, waarvan veel werkstukken terug zijn te zien in het museum.

Bezoeker Thijs Grimbergen (71) was een van die jongens. Op 12-jarige leeftijd ging hij intern bij de BNS om onderwezen te worden in verschillende ambachten. "Mijn vader was een loodgieter, hij stuurde me naar deze school vanwege de kwaliteit van het onderwijs. Als je van de BNS kwam, kon je ook echt wat betekenen in het vak van je ouders. Ik vind het onwijs leuk om al deze dingen van vroeger nog eens terug te zien."

In een hoek van het museum vindt hij een paaskandelaar terug waar hij en zijn klasgenoten aan gewerkt hebben. "Ja hoor, dat is hem. Ik kan het me nog heel goed herinneren allemaal. We werkten er met de hele klas aan, het was een klus hoor! Het is toch eigenlijk wel bijzonder hoe een groep van 13- en 14-jarigen zulke dingen maakten, zonder alles te beschadigen, vind je niet?" | Tekst: Esther Luijk

Klasgenotenfestival brengt veel herinneringen boven

De klas van 1964 voor hun oude basisschool, de Kompasschool. | Foto: Piet van Kampen Foto: pr.

Sassenheim n Wat hadden ze het gezellig met elkaar, de achttien oud-klasgenoten uit 1964 van de Kompasschool. Van heinde en verre waren ze gekomen dankzij enorm veel speurwerk van Betty van den Berg-Koppier. Het resultaat was een bijzondere leuke bijeenkomst tijdens de Open Monumentendag.

Door Piet van Kampen

"Het was onze laatste kans om in dit schoolgebouw de reünie te organiseren,"' vertelt Betty die samen met Corrie Klinkenberg de bijzondere reünie voor haar klas organiseerde. "De Kompasschool staat wel op de monumentenlijst, maar binnen worden er appartementen gebouwd", licht zij toe terwijl de eerste gasten binnen druppelen. Hanneke Taekama-van der Hulle is samen met haar echtgenoot helemaal uit het Zeeuwse 's-Heer Hendrikskinderen gekomen. "Meid, wat leuk dat jullie de moeite hebben genomen om te komen," klinkt het verheugd. En zo volgden er nog vele begroetingen en verbaasde gezichten, omdat iedereen een dagje ouder is geworden. "Maar jij bent nog niks veranderd," is even verderop met een Drents accent te horen. Betty spreekt de volgende oud-klasgenoot aan. "Oh, jij bent Henk Witte van de vroegere schoenenwinkel in Sassenheim," zegt ze enthousiast. Henk Witte, tegenwoordig woonachtig in 's-Gravendeel: "'Het is voor het eerst dat ik hier door de voordeur de school binnen kom. Vroeger als kind moest je altijd via de zijdeur!"

Het Klasgenotenfestival was onderdeel van de Open Monumentendag en in Sassenheim georganiseerd door de Stichting Oud Sassenheim. In de Annakapel, Kanstanjehof en de Kompasschool konden oud-klasgenoten elkaar ontmoeten.

Betty heeft veel werk gezet om haar klas compleet te krijgen: "Ik heb er veel in gestopt om alle klasgenoten te achterhalen. De zoektocht ging via Google, maar ik heb ook veel gemaild, gebeld en bij familie nagevraagd. Met enkelen die naar het buitenland zijn verhuisd, kreeg ik geen contact. En er zijn inmiddels ook drie oud-klasgenoten overleden."

Poëziealbum

Er komt een vrouw binnen wandelen die in eerste instantie niet door Betty werd herkend. "Wie ben jij?," vraagt ze nieuwsgierig. "Ik heb een poëziealbum gevonden dat jarenlang bij mij thuis lag," zegt Petra Molenaar. "Het is van Marijke de Grauw. Haar broer woont in Twente en die is hier vandaag ook. Hij heet Ruud en heeft er zelf ook nog iets in geschreven. Nu wil ik het aan hem teruggeven." En zo ontstaat er weer gespreksstof in de groep die daarna met elkaar ging lunchen. Daar werd spontaan het voorstel gedaan om vaker een reünie te houden.

Grote Clubactie van start

Teylingen n De Grote Clubactie gaat dit jaar van start op zaterdag 16 september. Leden van verenigingen Sassenheim en Voorhout gaan langs de deuren om loten te verkopen. Ze doen mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Clubs gebruiken de opbrengsten vooral voor materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding. Van de opbrengst gaat 80 procent direct naar de verenigingen.

Jaarlijks nemen bijna 6.000 verenigingen deel aan de Grote Clubactie, zo'n 225.000 leden gaan de straat op om loten te verkopen voor hun club. In Voorhout doen onder andere mee: Sint Cecilia, Bowlingvereniging Noordwijkerhout, Tafeltennis Vereniging Rijnsoever, Handbalvereniging Foreholte, MHC Voorhout, Jeugdschaakvereniging De Vrijpionnen, Universele Gevechtskunst Sportvereniging, Twirlvereniging Inspiration. In Sassenheim gaan onder meer de leden van Volleybal Club Sassenheim en voetbalvereniging Teylingen loten verkopen.

Bonus workout in de supermarkt

Voorhout n Boodschappen doen en werken aan een gezond lijf? Op vrijdag 22 september is er om 15.30 uur een Buik, Billen Bonus workout in Albert Heijn aan het Jacoba van Beierenhof. Trainers van sportschool Thea Hoogervorst verzorgen de training. Deelname is gratis.

open monumentendag

Bloembollenreiziger Trossèl 'niet voor één gat te vangen'

Burgemeester Carla Breuer ontvangt het eerste boek uit handen van Ton Trossèl en schrijver Joost Mulder (r). | Foto: MV

Sassenheim n Zijn levensverhaal leest als het script voor een spannende film. Kostschool, oorlog, illegale handel en op ontdekking in Amerika. Als Ton Trossèl eenmaal begint te vertellen, neemt hij zijn luisteraars mee op het avontuur. Zijn verhalen zijn opgetekend in het boek 'Niet voor één gat te vangen'.

"In Norfolk had ik mijn intrek genomen in een heel goedkoop hotel. [...] Ik meen dat ik twee of drie dollar per nacht betaalde. Toen ik die kamer binnen kwam, zag ik meteen die kakkerlakken. Die zaten op de muur en sprongen in het rond. Ik dacht 'God, waar ben ik aan begonnen'."

Al jong weet Antonius Leonardus Trossèl, roepnaam Ton (93), dat hij als bloembollenreiziger aan de slag wil. Het ondernemen heeft hij van huis uit meegekregen. Zijn ouders bezitten de grootste manufacturenwinkel in Hillegom. Na een kort avontuur in België, waar hij met de illegale handel in bloemenzaad goed heeft verdiend, maakt hij voor de firma Van Reisen de eerste reis naar Amerika. In 1947 belandt hij in de in het bovenstaande fragment beschreven hotelkamer met kakkerlakken. Vanaf die eerste reis gaat het steeds beter. Met zijn vakkennis, vasthoudendheid en persoonlijke charme weet Trossèl veel voor elkaar te krijgen. Samen met zijn latere werkgever Nanne Frijlink verovert hij de Amerikaanse markt en verkoopt als een van de eerste bedrijven bloembollen aan een grote supermarktketen.

Schrijver Joost Mulder stuit bij toeval op het verhaal. Op de verjaardag van de dochter van Trossèl, Marijke, nam hij naast de hoofdpersoon plaats, niet wetende dat er jaren later een boek in de winkel zou liggen. Dat eerste gesprek mondde uit in meer ontmoetingen. Uren aan materiaal heeft Mulder teruggebracht tot een boek van 132 pagina's, waarin hij een beeld schetst van de bloembollencultuur in de jaren '50 en '60 en context geeft bij het persoonlijke verhaal van Trossèl. "Het is echt bijzonder, want bijna niemand ging in die tijd naar Amerika. Ton was een van de eerste die in Holiday-Inn hotel sliep. Hij heeft John F. Kennedy van dichtbij gezien. Maar vooral heeft hij bijgedragen aan de wederopbloei van de Nederlandse bloembollenexport." In het boek beschrijft Mulder ook de ondernemer Trossèl, als grondlegger van de succesvolle stomerijketen Reinette. "Ton is een vindingrijke doorzetter. Hij was echt niet voor een gat te vangen."

Daten en eten tijdens de Week van de Ontmoeting

Teylingen n In de Week van de Ontmoeting, van donderdag 21 tot en met vrijdag 29 september, organiseert Welzijn Teylingen extra activiteiten. Naast de inloop bij de Buurtkamers, zijn er ook lunches en is er speeddaten voor 60-plussers.

Op donderdag 21 september is van 14.00 tot 16.00 uur de Mantelzorghuiskamer is Sassembourg (Jan van Brabantweg 59) open. Op vrijdag 22 september is het van 10.00 tot 16.00 uur Burendag in Buurtkamer Agneshove (Agneshove 89). Hier staat kennismaking met buren en wijkbewoners centraal. Handwerkgroep Madelief is 's middags aanwezig. Aanmelden is niet nodig. De feestelijke opening van Buurtkamer de Spelewey (Breughelhof 8) is op maandag 25 september van 10.00 tot 12.00 uur.

Lunch in Sassembourg

Op maandag 25 september is om 12.00 uur een lunch in Buurtkamer Sassembourg (Jan van Brabantweg 59). Deelname kost 2,50 euro per persoon. Aanmelden via info@welzijnteylingen.nl of via 0252 231805.

Op maandag 25 september is van 13.30 tot 16.00 uur de Buurtkamer Gildehof, in Sassenheim geopend. Het eerste half uur is er gym (op stoel), daarna zijn er spelletjes. De Buurtkamers in het Trefpunt in Warmond en in Sassembourg in Sassenheim zijn open op dinsdag 26 september van 10.00 tot 12.00 uur.

Op woensdag 27 september is in Voorhout in de Buurtkamer Agneshove, (Agneshove 89) van 10.30 tot 12.30 uur de bijeenkomst: Wat kan vrijwillige inzet voor een ander betekenen?. Diezelfde dag is van 10.00 tot 14.00 uur de Buurtkamer aan het Lagerplein 30 in Sassenheim open. Om 12.00 uur is een ontmoetingslunch in Buurtkamer. De lunch is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Koffie drinken in de Buurtkamer Kerklaan (in de bibliotheek) in Sassenheim kan op donderdag 28 september tussen 10.00 en 12.00 uur. Op vrijdag 29 september is van 10.00 tot 12.00 uur de Buurtkamer Agneshove (Agneshove 89) open.

Nieuwe vriendschappen

Wie graag nieuwe contacten wil op doen, zowel vriendschappelijk als op relatie gebied, kan meedoen met speeddaten voor 60-plus. Op vrijdag 29 september komen deelnemers van 15.00 tot 17.00 uur bijeen op een discrete locatie. De locatie wordt na aanmelding bekend gemaakt. Deelname kost 12,50 euro. Aanmelden kan via de website van Welzijn Teylingen of via info@welzijnteylingen.nl.

Aanmelden lunch en date

Met het bovenstaande programma sluit Welzijn Teylingen aan bij de landelijke Week tegen de Eenzaamheid, die dit jaar in het teken staat van sociale contacten. Om elkaar te kunnen ontmoeten, biedt Welzijn Teylingen in deze week een programma aan waarbij iedereen van harte welkom is.

Bij de meeste activiteiten kan men zo binnen lopen, maar voor de lunch in Sassembourg en het speeddaten is vooraf aanmelden verplicht. Voor meer informatie, bel 0252 - 231805.

Stijging auto-inbraken tegengaan met actieplan

Het oude parkeerterrein bij het station. | Foto: archief Foto: Marieke Voorn

Teylingen n Het aantal inbraken in auto's kende vorig jaar een flinke stijging. Om dit te bestrijden is een Plan van Aanpak opgesteld.

Door Nico Kuyt

De cijfers uit 2016 liegen er niet om. Er was dat jaar een toename van 28 procent in het aantal inbraken in auto's. De buit betrof vooral waardevolle spullen als airbags, sturen, boardcomputers, navigatiesystemen. In de eerste zes maanden van 2017 daalt het aantal, maar het stationsplein in Sassenheim blijft een probleemgebied.

Programma

Er is nu een toolkit en programma voor actie opgesteld om de inbraken tegen te gaan. Daarbij wordt sociale media ingezet om bewoners te waarschuwen en flyers en spiegelhangers uitgedeeld voor in de auto te hangen. Er komt een uitdeling van een buurtbrief rond hotspots en op de straattegel is een boodschap bedacht door middel van een sjabloon, water en hogedrukreiniger, een wat legitieme vorm van graffiti.

Lokauto

De gemeente gaat speuren naar duistere plekken, zoals slechte verlichting en overhangend groen. Ook de lokauto wordt ingezet, maar daarover mag geen verdere mededeling worden gedaan. Wel wordt de surveillance op de hotspots verhoogd. Ook wordt door middel van Whatsapp gewerkt aan buurtpreventie.

Waaks!

En zelfs ook hondenbezitters worden opgeroepen om op te letten. 'Waaks!' is de leus, terwijl hun honden een plasje plegen. Voor al deze activiteiten is een kalender opgesteld die het komende seizoen zich zal ontvouwen.

Bo stopt met radio en politiek

Ik was zaterdag in Hilversum bij de uitreiking van de Lokale Omroep Awards. Dat is voor mij een beetje een verwarrende bijeenkomst. Het beste uit lokale-omroepland komt daar voorbij. De uitreiking wordt gepresenteerd door een landelijk kopstuk en de jury is tegenwoordig gevuld met professionals. Dit jaar had Bo een genomineerde.

Onze Cain Slobbe van 14 jaar was genomineerd als presentatietalent van het jaar. Hij werd het niet, maar Cains tijd komt nog wel. Daar kwam de verwarring echter niet vandaan. Lokale omroep van het jaar werden dit jaar twee omroepen: stadsomroep Open Rotterdam en Regio8 uit de Achterhoek. Open Rotterdam is bekend geworden omdat ze diep in de samenleving alles filmen met de mobiele telefoon. Het financieel degelijke Regio8 maakt elke dag een tv-journaal. De verwarring ontstaat als ik wat dieper in hun media-aanbod duik. Open Rotterdam maakt geen radio. Sport en nieuws laten ze over aan Rijnmond, de regionale omroep van Rotterdam. Regio8 heeft wel een radiotak, maar op die zender geen actualiteiten, sport of politieke radioprogramma's. Wat betekent dat voor Bo, vraag ik me nog steeds in verwarring af. Wij stoppen dus op de radio met het dagelijkse actualiteitenprogramma, de sportprogramma's op zaterdag- en zondagmiddag., seniorenprogramma's, cultuur en religie. Op TV schrappen we het politieke praatprogramma. En voor nieuws verwijzen we voortaan naar de krant of andere websites. Vanaf morgen gaat Ardje met alle vrijwilligers filmen, filmen en filmen. Alleen maar nieuws in beeld, grote camera of smartphone, dat maakt niet uit, als het maar beweegt. Op radio snelle dj's of nonstop muziek afgewisseld met 1 keer per uur een nieuwsbulletin. U begrijpt de verwarring. Al jaren zijn we zeer actief en zo volledig mogelijk via zo veel mogelijk media. Stom! Wij vinden politieke berichtgeving belangrijk. Stom! Wij houden ons aan afspraken landelijk gemaakt tussen gemeenten en omroepen. Stom! Alle genomineerde omroepen werken met budgetten die mijn natte dromen nog geeneens halen. Verwarring probeer ik om te zetten in een wijze les. Ben je het braafste jongetje van de klas, dan ben je zeker niet het slimste jongetje. Kom je als publieke omroep je afspraken na, dan levert dat eigenlijk niets op, behalve een overspannen hoofdredacteur en vrijwilligers die stoppen omdat er nooit geld is. We stoppen met radio en politiek bij Bo. De niet-bestaande titel: degelijkste omroep van het jaar gaat aan onze neus voorbij, Bo gaat voor de hoofdprijs! Fuck de democratie, maar wel een prijs!

Ard Zandbergen

Hoofdredacteur Bo

ard@bollenstreekomroep.nl

Voorlopig voor het laatst: Lopen tegen Kanker

Veel deelnemers lopen ieder jaar mee en dragen zo hun steentje bij aan de goede doelen van Lopen tegen Kanker. | Foto: archief Foto: Peter Schipper

Warmond n Voor de laatste keer vertrekken wandelaars en hardlopers op zondag 8 oktober vanaf de Bisschopslaan bij Marienhaven. De zevende editie van Lopen tegen Kanker is ook voorlopig de laatste.

Het bestuur heeft besloten dat deze editie voorlopig de laatste is die door hen georganiseerd wordt, schrijven ze in een persbericht. "In de afgelopen twee jaar is het bestuur actief geweest om mensen te benaderen die de organisatie van de loop konden overnemen en/of het bestuur konden aanvullen, maar dat is helaas niet gelukt. De stichting blijft wel bestaan en in 2018 gaat het bestuur zich beramen over mogelijke nieuwe activiteiten."

De stichting Lopen tegen Kanker is in 2010 opgericht. De bestuursleden wilden zich voor het goede doel inzetten en zich daarbij richten op de mensen met kanker en hun naasten. Zij hebben ook behoefte aan ontspanning en verlichting van het leed dat zij op dat moment ervaren, is hun ervaring. Daarbij wil de stichting zeker niet voorbij gaan aan het belang en de noodzaak van kankeronderzoek.

Regionale goede doelen

Lopen tegen Kanker heeft in de voorgaande zes edities regionale goede doelen ondersteund, bijvoorbeeld doelen waar een persoonlijk verhaal de bindende factor was. De Jonge Weduwe is een van die doelen. Monique de Wit uit Warmond is deelneemster van het eerste uur. Haar man overleed aan de gevolgen van kanker. Zij bleef achter met twee jonge kinderen. Ze werd coördinator bij stichting Jonge Weduwe Duin- en Bollenstreek, die steunt biedt aan ouders met minderjarige kinderen, na het verlies van hun partner. Dit jaar is deze organisatie een van de goede doelen. Daarnaast is het hoofddoel het eigen Lopen tegen Kanker wensenfonds. Vanuit dit wensenfonds worden er kleine wensen vervuld voor mensen die (zelf) getroffen zijn door kanker. De komende jaren wil de stichting het wensenfonds beter profileren in de regio.

Programma

Het wandel- en hardloopevenement is op zondag 8 oktober. De start is aan de Bisschopslaan in Warmond, de starttijden zijn (onder voorbehoud): 9.30 uur: Gezinsloop (2 km), 10.00 uur: Wandeling (10 km), 11.00 uur: 5 km hardlopen (vanaf 12 jaar), 11.15 uur: 10 km hardlopen (vanaf 15 jaar). De prijsuitreiking en een kort "Stilstaan bij voor wie en waarom we dit doen" start om 12.30 uur.

Inschrijven via www.lopentegenkanker.nl/ en op de dag zelf, 15 minuten voor de starttijd van de desbetreffende loop.

Rouw- en verliescafé zoekt vrijwilliger

Teylingen n De werkgroep Rouw- en Verliescafé Over-Leven is op zoek naar een nieuwe vrijwilliger. De werkgroep organiseert bijeenkomsten voor iedereen met een rouw- of verlieservaring, die steun wil vinden in een vertrouwde en ontspannen omgeving.

Het café is er voor inwoners van Teylingen en omstreken. Gemiddeld bezoeken zo'n twaalf mensen het café, waaronder een aantal vaste bezoekers. De bijeenkomsten hebben de ene keer een thema en de andere keer is juist ruimte om elkaars verhalen te delen. Thema's uit vorige seizoenen waren onder andere Het verlies van een Broer of Zus, Alles Wordt Anders en Rouw na Echtscheiding. Tijdens de andere bijeenkomsten (Op verhaal komen) is er gelegenheid om verhalen te vertellen aan elkaar en wordt er naar elkaar geluisterd. De bijeenkomsten van het Rouw- en Verliescafé zijn zes keer per jaar op zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek in Sassenheim.

De nieuwe vrijwilliger zal, net als de andere werkgroepleden, tijdens bijeenkomsten een praatje maken met de bezoekers en hen op hun gemak stellen. Daarnaast treedt hij of zij bij een aantal bijeenkomsten op als Kroegbaas. De belangrijkste taak van de Kroegbaas is het (bege)leiden van de bijeenkomst. Samen met de andere leden van de werkgroep zorgt hij ervoor dat de middag goed verloopt.

Optimistisch

De leden van de werkgroep zijn (ervarings-)deskundigen die optimistisch in het leven staan maar zeker niet voorbij willen lopen aan verdriet en rouw in de samenleving van Teylingen. Gemiddeld eenmaal per maand is een werkoverleg van de werkgroep. Tijdens dit overleg wordt de laatste bijeenkomst geëvalueerd en de komende bijeenkomst voorbereid, en daarvoor worden de taken verdeeld, Voor aanmelding of meer informatie, neem contact op met Laura Methorst, welzijnsadviseur (maandag, dinsdag en donderdag): 0252-231805 of l.methorst@welzijnteylingen.nl.

Buurt aan de slag op Burendag

De speelplaats bij Schoonoord is populair bij kinderen en bij hun (groot)ouders. | Foto: pr.

Voorhout n In 21 straten in Teylingen gaan de buren op zaterdag 23 september, tijdens nationale Burendag, aan de slag.

Buren kunnen hun activiteit aanmelden bij het Oranjefonds om in aanmerking te komen voor een bijdrage. Buren in Voorhout hebben dat zeven keer gedaan, in Sassenheim staat de teller op negen en in Warmond hebben buurtjes vijf activiteiten aangemeld. Ook de gemeente heeft extra bijdrages beschikbaar gesteld. Tot 1 september kon hiervoor een aanvraag ingediend worden bij de wijkregisseurs Karin Heppener en Esther den Hertog.

Nieuwe naam voor speelplaats Schoonoord

De buurtbewoners van Schoonoord en omliggende straten doen al jaren mee. Vijf jaar geleden werd met de hulp van de gemeente, fondsen en sponsoren een speel- en ontmoetingsplaats in hun wijk aangelegd. Sindsdien wordt er veel gebruik van gemaakt. Enkele buurtbewoners hebben het onderhoud op zich genomen, maar tijdens Burendag helpt iedereen een handje mee.

Na afloop is er nog een officieel moment: om 15.00 uur wordt een informatiebord onthuld met de nieuwe naam van de speel- en ontmoetingsplaats.

500 euro voor Dierenambulance Vogelasiel

Foto: Wil van Elk

Warmond n De Lions Club Oegst­geest Warmond schonk van de wijnopbrengst maar liefst vijfhonderd euro aan de Dienambulance Vogelasiel. "Wij steunen goede doelen, en dit is er een van!." Carla van Steenbergen was zichtbaar onder de indruk van de hoogte van het bedrag dat Wouter Beck en Michiel Teeuwen zaterdag 9 september overhandigden. Ze nam samen met Marieke van Oosten, al meer dan twintig jaar vrijwilligster, de symbolische cheque in ontvangst. Het bedrag is meer dan welkom. "Er moet binnenkort een nieuwe dierenambulance worden gekocht", vertelde Carla. Op 12 november is er weer een nieuwe wijnactie. WvE

n Waterpret op de Schippertjesdagen

Warmond n Ze zijn wel wat water gewend, die schippers. Toch houden ze het waarschijnlijk liever onder hun boot, dan dat het uit de hemel komt. Maar natuurlijk hindert een buitje hier of daar de gezelligheid niet; de Warmondse Schippertjesdagen konden dit jaar ook op veel belangstelling rekenen.

In de Gemeentehaven is het voor de schippers zoeken naar een plekje. De Schippertjesdagen trekken altijd veel deelnemers, die drie dagen lang vooral op het water te vinden zijn. Ook bezoekers konden meevaren met de Stoomsleper, de salonboot de Heere Schouten én met de Hylke Tromp. Op de andere boten was binnen kijken mogelijk; veel schippers leidden maar al te graag mensen rond.

Naast boten, is ook muziek belangrijk. Zelfs Tina Turner kwam nog even langs om als afsluiter van de Vaar-iété een optreden weg te geven. Op zondag was het de beurt aan de zeemanskoren 't Joppekoor en 't Schippertjeskoor. Met een paar korte onderbrekingen -accordeons kunnen immers niet tegen (hemel)water- warmden zij het publiek op. Het jongere publiek was ondertussen op het water te vinden: in speciale plastic ballen liepen zij even letterlijk over water.

Voor het laatst op (KBO)-reis

Voorhout n Een applaus is op zijn plek voor Riet Peeters en Conny ter Harmsel (foto). Al zeven jaar organiseren zij de jaarlijkse vakantieweek van de Bond van Ouderen Voorhout, waar veel ouderen plezier aan beleven. Vorige week was hun laatste vakantieweek. Samen met 32 gasten vertrokken ze op 1 september vanaf Voorhout naar 's Heerenberg, om daar te genieten van interessante tochten, bingo avonden en gezellige diners. Na afloop waren er nog een keer de complimenten voor Riet en Conny: "Het was geweldig en wat hebben we genóten!" | Foto: pr.

Raad haalt ideeën op

Foto: pr.

Teylingen n Tijdens de Dag van de Democratie, op zaterdag 9 september, deed ook de Teylingse gemeenteraad mee. Ze stonden op het marktplein in Sassenheim om in gesprek te gaan met inwoners. De hele dag was het gezellig druk bij de kraam, waar voor iedereen kopje koffie of een zakje popcorn was. Mensen deden mee met de afvalprijsvraag en er was belangstelling om mee te doen aan het burgerpanel Teamteylingen.nl. Ook gaven inwoners hun kans of idee mee aan de leden van de gemeenteraad. | Foto: pr.

Brandweer zoekt nieuwe vrijwilligers

warmond n 'Veilig aan boord' is toepasselijk tijdens de Warmondse Schippertjesdagen. De vrijwillige brandweer Warmond gaf op de nautische markt uitleg aan schippers over hoe ze veiligheid aan boord kunnen vergroten. Zo werden de gevaren van een gasinstallatie besproken. Het was meteen een goede gelegenheid om mensen enthousiast te maken voor het brandweervak. De vrijwillige brandweer Warmond is dringend op zoek naar nieuwe leden. Op dinsdag 19 september is vanaf 19.30 uur een inloopavond in de kazerne (Van den Woudestraat 1b). Voor meer informatie, kijk op www.brandweerwarmond.nl.

week in beeld

Maan, de Lawineboys en voor een euro in de Spin en de draaimolen

Op donderdag 21 september is het eurodag op de kermis in Sassenheim. | Foto: archief Foto: Piet van Kampen

n Najaarsfeesten in Sassenheim gaan op vrijdag 15 september van start

Sassenheim n De najaarsfeesten, in Sassenheim altijd in derde week van september, zijn ook dit jaar weer op de parkeerterreinen van sporthal de Wasbeek en sporthal De Korf. Een verhuizing naar het centrum is niet aan de orde.

Vorig jaar kondigde de Oranjevereniging Sassenheim, verantwoordelijk voor de organisatie van de feestweek, aan graag naar het centrum te willen verhuizen met de kermis. Uit een draagvlakonderzoek onder bewoners en ondernemers bleek dat een kleine meerderheid van de ondervraagden tegen die verplaatsing was. Zij zien de najaarsfeesten liever niet in het centrum. Het betekent niet dat een verhuizing definitief van de baan is; de oranjevereniging wil met de centrumbewoners in gesprek om alsnog meer draagvlak te creëren.

Kermis

Vanaf woensdag 20 september is de kermis op het parkeerterrein van de Wasbeek open, met op donderdag 21 september een speciale actie: vanaf de opening om 14.00 tot de sluiting om 24.00 uur kosten alle vermaaksattracties een euro. De oranjevereniging heeft de organisatie van kermis dit jaar in eigen beheer. Voorgaande jaren regelde een ingehuurde partij dat, maar van hen is afscheid genomen. De lampionnenoptocht is op woensdagavond en begint om 20.00 uur op het Voorhavenkwartier in het centrum. De stoet loopt, onder de muzikale begeleiding van vijf muziekkorpsen, naar het kermisterrein.

Klaverjassen

De najaarsfeesten beginnen al op vrijdagavond 15 september, met het koppel klaverjassen in de kantine van voetbalvereniging Ter Leede. Vanaf 19.45 uur strijden de koppels weer om de (slagers)prijzen.

Concert in Pancratiuskerk

Panfluitiste Noortje van Middelkoop geeft met begeleiding van organist Harm Hoeve op zaterdag 16 september om 20.00 uur een concert in de Pancratiuskerk. Zij spelen een programma van zowel klassieke als moderne componisten.

De toegang is gratis.

De najaarsfeesten duren tot en met zaterdag 23 september. Het complete programma staat op www.oranjevereniging-sassenheim.nl.

Vleermuizen zoeken bij de Jeugd Natuurwacht

De installatie van basisscholieren tot jeugdnatuurwachters van de Jeugd Natuurwacht Sassenheim. | Foto: pr. Foto: pr./Ingrid Langeveld

Sassenheim n Al jarenlang organiseert de Jeugd Natuurwacht Sassenheim speciaal voor kinderen uit groep zeven van de basisschool gedurende het schooljaar in de periode vanaf oktober tot juni allerlei activiteiten in de natuur.

Projectleiders van de Jeugd Natuurwacht (JNW) vertellen de kinderen van alles over de natuur en willen hen laten zien hoe mooi en belangrijk en met name hoe nuttig de natuur om hen heen is. Ook gaan de leerlingen samen met de projectleiders zelf in de natuur aan de slag. Onder meer gaan de jeugdige 'boswachters in spe' vogels spotten in Park Rusthoff, leren honing maken bij een imker, speuren in de duinen naar diersporen en gaan met behulp van een microscoop kleine waterbeestjes opsporen en bacteriën in yoghurt aanschouwen.

Uilenballen uitpluizen

"Maar dat is nog niet alles", grinnikt voorzitter Hans van Stijn van de JNW Sassenheim. "De kinderen gaan zelfs vlinders bekijken, een vogelnestkastje timmeren, uilenballen uitpluizen en vleermuizen zoeken in park. Ons doel is de kinderen op een boeiende en uitdagende wijze kennis van en respect voor de natuur om hen heen bij te brengen", aldus de voorzitter, die zelf een fervent vogelliefhebber is. "Vermeldenswaardig is zeker dat de kinderen bij aanvang officieel worden geïnstalleerd en onderscheiden met het erkende Landelijk Jeugd Natuurwacht speldje", voegt Van Stijn glimlachend toe.

Dit seizoen staan veertien activiteiten op het jaarprogramma, die veelal op de zaterdagochtend gepland staan en een tijdsduur kennen van circa anderhalf. Kinderen die belangstelling hebben voor de natuur, van alles over de natuur willen leren en het leuk vinden om jeugdwachter te worden kunnen zich aanmelden bij projectleider Carla Wijnands via telefoonnummer 06- 2845 3998. De deelnamekosten bedragen 15 euro voor het gehele jaar. Meer informatie is eveneens bij Carla verkrijgbaar.

Op de foto: de installatie van basisscholieren tot jeugdnatuurwachters van de Jeugd Natuurwacht Sassenheim. | Foto: pr.

Afdeling Sassenheim zoekt jeugdige boswachters

Up2Stage viert jubileum met Laura Beekman

Laura Beekman. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Musicalgroep Up2Stage staat samen met Laura Beekman op het podium in Park Rusthoff tijdens de culturele middag op zondag 17 september.

Van 15.00 tot 16.00 uur treedt UpStage op met 'Best of ten years', waarbij in een medley een aantal leden en oud-leden optreden. Vanwege het tienjarig jubileum van Up2Stage passeren een aantal topnummers van de laatste 10 jaar de revue. Ook Laura Beekman is voormalig lid en doet mee samen met Tannee van der Hulst, Maarten van Wijk, Gijs Overvliet, Eva Klein, Lotte en Nienke Burgmeijer. De Voorhoutse Beekman werd in 2016 bekend bij het Nederlands publiek met haar zomerhit 'Zoete witte wijn' en de titelsong voor de film Hartenstrijd, die ze samen zingt met Nick en Simon.

De huidige groep van Up2Stage geeft een voorproefje van de jubileumshow 'Enigami, een land vol fantasie!'. Op zaterdag 25 en zondag 26 november is de voorstelling in de theaterzaal van het Rijnlands Lyceum Sassenheim.

Optreden koor Mozaïek

Warmond n Kleinkoor Mozaïek treedt op zondag 17 september om 16.00 uur op in Het Trefpunt (Herenweg 80). Een uur lang nemen zij het publiek in vogelvlucht mee door de muziekgeschiedenis. Wat begint bij renaissance, eindigt met musical- en popmuziek. Na afloop is er gelegenheid met een drankje na te praten. De toegang is gratis.

Workshop in JoJo

Sassenheim n Altijd al beugelbeursjes van gebreide kraaltjes willen maken? Op dinsdag 19 september start in de JoJo (Hortusplein 14) een driedelige workshop. De bijeenkomsten zijn van 14.00 tot 16.00 uur en naast 19, staan ze ook gepland voor dinsdag 26 september en dinsdag 3 oktober. De workshops worden gegeven door Ines Kosters. De kosten bedragen 5 euro per bijeenkomst en dat is exclusief materiaal. Voor meer informatie of inschrijving, neem contact op met Wendy Palm via 06-46648715. Geïnteresseerden die wel willen langskomen, maar niet per see een beugelbeursje willen maken, zijn ook van harte welkom. De koffiecorner is geopend.

Veronique Sodano in 't Onderdak

Sassenheim n Veronique Sodano featuring de Band staan op vrijdag 29 september in theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40). Het optreden begint om 20.15 uur.

Veronique Sodano featuring de Band is een band die je gezien en gehoord moet hebben. Energiek, meeslepend en overweldigend. Groots en intiem tegelijk. Met een onaflatende hartstocht zuigt Veronique je mee in liedjes die je niet meer loslaten. Haar stem verleidt, maakt vrolijk, ontroert en geeft energie, heel veel energie. Een nieuw genre dat nergens mee te vergelijken is: funky, jazzy, poëtisch en met teksten in het Nederlands. Door de jazz achtergrond is er constant ruimte voor spontaniteit, waardoor de muziek scherp en speels blijft. Kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar bij Primera (Hoofdstraat 208) of via www.hetonderdak.nl. Verkoop aan de zaal, op de dag van voorstelling vanaf 45 minuten voor aanvang.

Keramiek in 't Keldertje

Warmond n Een expositie van bijzonder keramiek is te zien in 't Keldertje, onderdeel van Galerie de Pomp (Dorpsstraat 38). Pieter de Vogel uit Bergschenhoek exposeert keramische objecten. -Marion Köhler uit het Noord-Hollandse Bergen geeft bezoekers de kans haar gebruikskeramiek te bekijken. Deze expositie loopt tot en met 1 oktober. Galerie de Pomp is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Zwemvesten en tilzak voor KaagSailability

Golf-oma overhandigt namens de senioren van de OGC een van de zwemvesten aan begeleider Lennart Koning. | Foto: Carine Hogenboom - Braam Foto: Carine Hogenboom - Braam

zeilen n Op de Kagerplassen is een dagje zeilen niet meer onmogelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Zij kunnen op een flink aantal zaterdagen terecht bij de Koninklijke Watersportvereniging De Kaag. Op zaterdag 26 augustus was het extra feestelijk. De Oma en 60+ club en de Opa's/Senioren van de Oegstgeester Golf Club (OGC) boden zes zwemvesten en een tilzak aan om het instappen en zeilen nog veiliger en comfortabeler te maken.


Sailabilty is een wereldwijd fenomeen, en ook in Nederland is het voor mensen met een beperking inmiddels op twaalf locaties mogelijk om te zeilen. Op de Kagerplassen bestaat het sinds vorig jaar. De watersportvereniging heeft daartoe drie bootjes in bruikleen van Sailability Nederland. Twee zeilboten voor twee personen: een zeiler met begeleider. Maar voor wie het zelf kan, is er ook een eenpersoonsbootje. Deze zeilboten kunnen niet omslaan. Zelfs zonder handen is zeilen mogelijk, met een joystick. Als het nodig is, komen de zeilers met een tillift gemakkelijk in de boot.


Op de zeer zonnige, maar helaas windstille zaterdagochtend van 26 augustus heerste er vrolijkheid bij de Kaagsociëteit. Seniorleden van de Oegstgeester Golfclub, de zogenaamde opa's en oma's, zijn naar de sociëteit gekomen om zes zwemvesten en een tilzak aan te bieden. Gewone oranje zwemvesten zijn vaak extra belemmerend, de kleinere zwarte zijn veel handiger om aan te doen en staan bewegen tijdens het zeilen minder in de weg. Ook de tilzak is een mooie aanvulling op de tillift die de vereniging in 2015 heeft gekregen. De tilzak kun je namelijk aanhouden. Dat maakt het gemakkelijker ook weer snel en veilig uit de boot te komen. Jos Schuurhuizen van OGC bood het eerste zwemvest aan aan een van de begeleiders van KaagSailability, Lennart Koning, die daarna direct met deelnemers Roderick van de Rest en Joske Janson in de boot hielp.

Comfort voor deelnemers

KWV De Kaag is blij met de zwemvesten en de tilzak. Coördinator KaagSailability Elmer Koning: "Veiligheid is bij ons prioriteit nummer één. Met deze nieuwe zwemvesten met een hoog draagvermogen is daar een perfecte invulling aan gegeven. Met de tilzak kunnen we nu in één vaarronde met twee mensen varen als het nodig is dat zij met tilzak en takel in de boot moeten komen. Dat levert ons comfort voor de deelnemers, gemak voor de begeleiders en meer capaciteit om met zeilers het water op te gaan. We gaan de zwemvesten goed onderhouden en zorgen voor het benodigde tweejaarlijkse onderhoud: de vervanging van gaspatroon en zouttablet."


Zeiler Roderick van der Rest had er duidelijk zin in. Het was voor hem de eerste keer dat hij alleen in een boot stapte. Zeilster Joske Janson stapte in de twee persoonsboot en zeilvrijwilliger Cor Smakman stapte naast haar in de boot. Na een korte instructie zeilden ze weg, er was net genoeg wind om een klein beetje vooruit te komen.


Voor wie belangstelling heeft: dit jaar wordt er nog gezeild op 30 september. Ook vrijwilligers kunnen zich melden. Aanmelden bij Elmer Koning, elmer.koning@ziggo.nl, t. 06 40266607.

Halloweenfeest in Park Rusthoff

Sassenheim n Voor alle kinderen tot 12 jaar die van griezelen houden organiseert de Evenementencommissie van Park Rusthoff op zaterdag 28 oktober de jaarlijkse Halloween Park Party. Voor alle heksen en tovenaars van Sassenheim en omstreken wordt park Rusthoff omgetoverd in 'Heksenheim'.

Er is iets vreselijks gebeurd in Heksenheim: Heks Dikke Teennagel heeft een vloek uitgesproken over iedereen die zich tijdens Halloween verkleedt: Zij blijven altijd even griezelig en lelijk, ook al zie je dat niet zelf in de spiegel. Gelukkig kan de Goede Heks een toverdrank brouwen om deze afschuwelijke vloek ongedaan te maken. Kunnen de kinderen van Sassenheim de Goede Heks helpen om ingrediënten te verzamelen en het toverdrankrecept compleet te maken? Om 20.45 uur weten we het; dan zal de Goede Heks haar toverdrank in de grote heksenketel brouwen.

Hekseneiland

Voor dit spannende Halloweenfeest zijn de organisatoren al druk bezig om van Park Rusthoff een echt hekseneiland te maken. Samen met Scouting Scojesa worden decoraties gemaakt, pompoenen uitgesneden en van het park een griezelig Halloweenpark gemaakt.

Alle bezoekers van de Halloween Park Party mogen verkleed komen: de kinderen maar ook hun ouders.

Lampionnenoptocht

Het park gaat om 18.30 uur open en als om 19.00 uur de kerkklok slaat begint het feest. Voor de jongste kinderen is er een lampionnenoptocht naar het eiland. Daar kunnen ze allerlei griezelige spelletjes doen. Daarna is het tijd voor de echt stoere kinderen. Zij mogen in de buitenring op griezeltocht. Wat – en vooral wie – zullen ze daar tegenkomen? Het feest is afgelopen om 21.00 uur.

Kaartverkoop

De kaartjes voor de Halloween Park Party zijn vanaf zaterdag 7 oktober te koop. Ze zijn alleen in de voorverkoop verkrijgbaar bij Primera Sassenheim, The Read Shop en bij IJs en Snackpaleis Parkzicht.

Om het feest te laten slagen is de organisatie nog op zoek naar mensen die willen helpen tussen 10.00 en 16.00 uur om het park griezelig aan te kleden. Ook zoeken ze nog vrijwilligers die tijdens de Halloween Park Party willen figureren als spook, heks of piraat, maar ook mensen die liever als begeleider of bewaker willen helpen. Na afloop van het feest is ook nog veel hulp nodig om alles weer af te breken. Aanmelden bij Paula Vreeburg: halloweenrusthoff@gmail.com of tel. 06-27492436.

Columbiaan krijgt clinic van topzwemmers

De dames komen tekort tegen Catwijck. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Meedoen aan Europese kampioenschappen en Olympische toernooien, zwemtoppers Sebastiaan Verschuren en Joost Reijns weten er alles van. Op zaterdag 2 september gaven zijn leden van zwemvereniging de Columbiaan een clinic over hun specialiteit: de vrije slag.

Dat Verschuren en Reijns op de vroege zaterdagochtend in zwembad de Wasbeek stonden, kwam door een filmpje van Columbiaan-trainers Rik van Wieringen en Marja Hogervorst. Zij stuurde deze in naar Swimclinics, dat de leukste inzending zou belonen met een gratis les. Uiteindelijk bleken de beelden van de Columbiaan, waarin de trainers juist les krijgen van hun pupillen, genoeg voor de winst.

Ruim veertig zwemmers gaan het water in onder leiding van topzwemmers Sebastiaan Verschuren en Joost Reijns. | Foto: pr. Foto: pr.

Olympische Spelen

En dus staan er om 7.00 uur veertig zwemmers, zes trainers en veel ouders naast het bad. Het voorstelrondje maakt al indruk. Joost Reijns floreerde op (met name) op de estafette-nummers (4 x 200 meter vrije slag) en heeft ondere andere een WK gezwommen. De grootste overwinning van Joost was echter het overwinnen van kanker. Sebastiaan Verschuren heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen in Londen en Rio de Janeiro op de vrije slag nummers en is ook Europees kampioen. Zij weten dus alles over het zwemmen van een goede borstcrawl. Start, zwemslag en keerpunt werden getraind met de Voorhoutse zwemmers, die in vijf kwartier weer een stukje beter zijn geworden.

Na afloop wilde iedereen natuurlijk nog even een handtekening scoren. Voor wie dat nog niet gelukt is, volgt wellicht een herkansing. In januari en februari staan er namelijk weer twee clinics op de planning: een speciaal voor de minioren en de andere voor de B-zwemmers.

Dames MHC Voorhout verliezen openingsduel, winst mannen tegen Thor

Voorhout n Ook de hockeyers en hockeysters van MHC Voorhout zijn aan de competitie begonnen. Bij de dames stond er meteen een kraker in de Bollenstreek op het programma. De enerverende wedstrijd werd in de laatste vijf minuten beslist.

MHC Voorhout Dames 1 kreeg bezoek van Catwijck en de Voorhoutse dames begonnen meteen goed aan hun eerste wedstrijd in de 3e klasse. Voorhout kreeg de kans op de voorsprong, maar miste in de één op één situatie voor de Catwijckse goalie. Na vijftien minuten kwam toch een doelpunt uit het niets. Een hard ingeslagen bal in de cirkel werd door Catwijck getipt en liet keepster Mariska van Vliet kansloos. Voorhout was hierna even van slag en Catwijck probeerde de voorsprong te vergroten. Het duurde tien minuten voordat Voorhout weer in de wedstrijd kwam. In een afgeslagen strafcorner reageerde Kirsten Bogert alert en sloeg keihard de gelijkmaker binnen 1-1.

De tweede helft gaf een ander beeld. Catwijck zette Voorhout onder druk. Het bleef lange tijd gelijk, maar vijf minuten voor tijd capituleerde de Voorhoutse verdediging en scoorde Catwijck de 1-2 in een rebound. De dames uit Voorhout zetten nog even aan om de gelijkmaker te maken, maar uit de drie strafcorners die daarna volgden werd niet meer gescoord.

Mannen winnen

De mannen maakten er een spannende wedstrijd van tegen Thor, de Leidse studenten. In de eerste helft waren de Voorhouters heer en meester. Door doelpunten van Alexander Peters en Jaap Dijkstra ging de thuisclub met 2-0 de rust in. De tweede helft gaf Voorhout de wedstrijd uit handen en Thor kwam terug tot 2-2. Jaap Dijkstra gaf Voorhout opnieuw de voorsprong en iedereen dacht dat de wedstrijd nu op slot zat. Door een verdedigingsfout kwam Thor op de 3-3 en er waren nog maar een paar minuten te spelen. De Voorhoutse mannen gingen vol op de aanval en op aangeven van Jaap Dijkstra tipte Timo van Katwijk drie minuten voor tijd de winnende goal binnen via de binnenkant van de paal. Het bleef bij 4-3 en Voorhout heeft de eerste drie punten in de tas.

Eerste tien minuten doen The Bassets de das om

The Bassets verloren in Den Bosch. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n De rugbyers van The Bassets kennen een valse start aan het begin van de competitie. Tegen The Dukes werd ruim verloren.

Aan Bassets zijde waren de verwachtingen torenhoog, want in de voorbereiding hadden de Sassenheimers grote teams aan de kant gezet. Trainer Phil Leck was vanwege familieomstandigheden in het buitenland afwezig.

The Dukes begonnen furieus aan de wedstrijd, terwijl The Bassets nog wakker moesten worden. Binnen 10 minuten stond de ploeg uit Den Bosch al 10-0 voor. The Bassets werden daarna wakker, maar het bleek al te laat. Ze maakte wel steeds aansluiting door onder andere mooie scores van jongeling Lucas de Waaij, maar vervolgens liepen The Dukes ook steeds weer uit. De marge van tien punten werd aan het einde nog groter. Met een einduitslag van 30-15 hebben The Bassets zich een slechte dienst bewezen. Op zaterdag zullen ze bij het eerste fluitsignaal wel direct wakker moeten zijn in de thuiswedstrijd, om 15.00 uur, tegen Oemoemenoe uit Zeeland. Dit team heeft een half dozijn buitenlandse topspelers en komt niet naar Sassenheim om als figurant te acteren.

STV speelt laatste clubkampioenschappen

Sassenheim n De Sassenheimse Tennis Vereniging (STV) heeft de laatste clubkampioenschappen op het oude tennispark aan de Parklaan gehouden. Tijdens dit toernooi strijden de leden van de tennisvereniging onderling om de grootste eer.

Als thema hadden de organisatoren dit keer 'blauw' bedacht, dus de deelnemers stonden er gekleurd op. Voorzitter Hans Wingender vertelt: "De clubkampioenschappen zijn zeer belangrijk voor onze vereniging, omdat het leden met elkaar verbindt. Alhoewel de spelers elkaar dit jaar ook bont en blauw konden slaan", grapt hij.

Janssen en Van Leeuwen

Ruim 140 tennissers gingen in verschillende categorieën met elkaar de strijd aan. Veel junioren en senioren mogen zich nu weer een jaar lang clubkampioen noemen. Bij de dames in het enkel spel bleek Leonie Janssen de sterkste. Bij de heren werd dit jaar Pim van Leeuwen kampioen.

Volgend jaar zal er voor het eerst op het nieuwe tennispark aan de Roodemoolen worden gestreden om de titel. Dan is de strijd ook voor het eerst niet op gravel, de huidige ondergrond, maar op Claytech. Ook komt er een nieuw clubhuis op het tennispark. STV verwacht in het voorjaar van 2018 te kunnen verhuizen.

Instuiftraining VCS

Sassenheim n VCS start dit seizoen de competitie met een extra herenteam en een extra damesteam. Door deze uitbreiding is er weer plek voor nieuwe leden, met name in de vierdeklasseteams. Op donderdag 14 september is er een open training. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Heb je ooit ook weleens gevolleybald en zou je het spelletje wel weer willen oppakken? Lijkt het je best een leuke sport, maar zou je eerst willen uitproberen of het iets voor je is? Op donderdag 14 september om 20.00 uur is een proeftraining. Een trainer leert de basis van het volleybal. Zowel dames als heren zijn welkom. Aanmelden is niet nodig, je kunt je in sportkleding en met binnenschoenen melden in de sporthal van de De Wasbeek (Van Alkemadelaan 12). Bij vragen, neem contact op via tc@volleybalclubsassenheim.nl.

Winst Ter Leede

Sassenheim n Door de 1-0 winst op FC 's-Gravenzande kan Ter Leede de eerste drie punten bijschrijven. Op sportpark de Roodemolen bleef het tot de 62ste minuut 0-0. Ian van Otterlo werd matchwinnaar. De 1-0 winst is de eerste in het nieuwe seizoen in de Hoofdklasse A; vorige week verloor Ter Leede met dezelfde uitslag bij debutant Rijsoord. Op zaterdag 16 september spelen de Sassenheimers uit tegen Hoek. Een week later is de thuiswedstrijd en kraker tegen Noordwijk.

Woensdag 13 t/m 20 september

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Parkdienst in Park Rusthoff

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur: Parkdienst in Park Rusthoff

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur: Parkdienst in Park Rusthoff

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, Parkdienst in Park Rusthoff

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: St. Bartholomeusfeest, eucharistieviering m.m.v. het Parochiekoor, voorganger: Th. Blokland

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. E.H. v.d. Weide (Noordwijkerhout)

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur: geen viering

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: mw.ds. H.G.T. van Welie-Kaai

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn

Wings of Healing (Veerpolder 6a): woensdag 20.00 uur doopdienst, zaterdag 19.00 uur, jeugdavond, zondag 10.00 uur, eredienst; 19.00 uur onderwijsdienst o.l.v. Armand Lefeu

Kennismaken met het geloof

Voorhout n De baptistengemeente Kaleb en de PKN-gemeente De Kleine Kerk slaan de handen ineen en organiseren samen een Alpha-cursus. In twaalf avonden en een kort weekend kunnen geïnteresseerden (opnieuw) kennismaken met het christelijk geloof. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 19 september in De Verdieping (Aletta Jacobslaan 1). Elke bijeenkomst begint met een gezellige maaltijd. Voor aanmeldingen of vragen, neem contact op met Ruud van Overbeek via ruud@kleinekerk.nl.

Wilt u in aanmerking komen voor een Cinema Floralis Arrangement (eten en filmbezoek voor 1 persoon), zorg dan dat uw oplossing uiterlijk 30 juli binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. puzzel. De winnaar van de puzzel van week 36 is: mevrouw v.d. Plas - de Kuijper uit Voorhout. De oplossing was: zonnescherm.