De Teylinger

11 april 2018

De Teylinger 11 april 2018


B&W bereid met Fietsmaatjes te spreken over subsidie

Teylingen n De stichting Fietsmaatjes kan een subsidieaanvraag doen voor het dekken van de structurele kosten voor het realiseren van haar doelstellingen en activiteiten, zo antwoordt B&W op vragen van de CDA-raadsfractie. B&W is bereid hierover met de stichting het gesprek aan te gaan.                

Door Nico Kuyt

Het CDA had vernomen dat de Stichting Fietsmaatjes door B&W is doorverwezen naar het Jacoba van Beierenfonds voor subsidie. Die levert in beginsel geen structurele jaarlijkse subsidies, maar incidentele. Terwijl de stichting jaarlijks structurele kosten heeft, zoals bijvoorbeeld het onderhouden, repareren en vervangen van de duofietsen. De fractie wil dat B&W hierover in gesprek daarover gaat met de stichting. In het antwoord geeft B&W aan dat de stichting slechts een aanvraag deed voor een bijdrage aan de viering van hun lustrumfeest, dus een incidentele subsidie. De stichting kan een aanvraag indienen voor structurele subsidie. In de brief aan het CDA spreekt B&W wel uit verheugd te zijn dat dit burgerinitiatief al meer dan vijf jaar draait zonder subsidie vanuit de gemeente. „Dit is de participatiesamenleving ten voeten uit", zo staat in het antwoord aan het CDA.

Van den Ende zet eerste steek

Teylingen n Schilder Leo van den Ende steekt op woensdagmiddag 18 april de eerste bloem in de Teylingse praalwagen. Van den Ende, bekend als schilder van Panorama Tulipland, opent daarmee de opbouwdagen van het Bloemencorso, die tot en met vrijdag 20 april zijn in de Klinkenberghallen in Sassenheim.

Het thema dit jaar is 'Cultuur'. Op de Teylingse corsowagen staan koeien in de wei, een trein die langs de spoorwegovergang rijdt, een watermolen en een waterput. Deze staan symbool voor het beeld dat je ziet wanneer je met de trein door Teylingen rijdt of met de boot over de Kagerplassen en langs recreatie-eiland Koudenhoorn vaart.

Op zaterdag 21 april rijdt het corso van Noordwijk, via Teylingen, naar Haarlem.

Grote klomp in Gemeentehaven

Warmond n Tijdens de eerste editie van de Warmondse waterdagen, op zaterdag 14 en zondag 15 april, wordt een grote klomp onthuld in de Gemeentehaven.

Op vrijdag 13 april wordt bij de Jeneverboom officieel het watersportseizoen geopend door Genootschap de Jeneverboom. Aansluitend op deze opening volgen in het weekend de Warmondse Waterdagen en Kaagwater JAZZ. Twee nieuwe evenementen in Warmond om de opening feestelijk af te trappen.

Tijdens de festiviteiten wordt een grote klomp onthuld door Wethouder Kees Van Velzen. Deze klomp is een schenking aan Warmond en geïnspireerd op de klomp in de Zaanse Schans. De wethouder gaat de klomp officieel dopen, zoals dat vaak met schepen gebeurt.

KBO vertelt over babbeltruc

Voorhout n KBO Voorhout houdt in samenwerking met de politie op dinsdag 17 april een themamiddag over de babbeltruc. Aan de hand van verhalen en beeldmateriaal wordt de aanwezigen uitgelegd waar zij op moeten letten. Ook horen ze dat ze altijd alert moeten zijn als er onbekenden aan de deur zijn. Deze bijeenkomst begint om 14.00 uur en wordt gehouden in De Verdieping (Dr. Aletta Jacobslaan 1). Vooraf aanmelden is niet nodig. De bijeenkomst is gratis.

Moeders Tamara, Hannerieke, Linda, Anja, Marlinde en Nancy met een aantal van hun kinderen. | Foto: Femke Vink. Foto: pr./Femke Vink

Metamorfose aan
De Geestlaan

Nieuwe speeltuin dankzij moeders

Gedreven Ruud Spuijbroek is Ridder

Historische kaart
gedigitaliseerd

lente n Dansende koeien weer de wei in

Gedreven Spuijbroek is Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Ruud Spuijbroek is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Voorhout n 'Eigenlijk bevind ik mij op vijandelijk terrein met mijn ambtsketen,' grapte burgemeester Carla Breuer vorige week donderdag in Huis ter Duin in Noordwijk. Hilariteit bij de aanwezigen. Voor hen werd het snel duidelijk waarom de burgemeester van Teylingen even over de gemeentegrens was getreden. Het was aan haar de eervolle taak om Ruud Spuijbroek koninklijk te onderscheiden.

Door Piet van Kampen

Er zijn duizenden landgenoten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Met alle respect, maar Ridder in diezelfde Orde is toch een niveau hoger. Dan moet je toch wel bijzonder veel hebben betekend voor de maatschappij; voor het bedrijfsleven of voor de medemens. Voor Ruud Spuijbroek (65) zijn allebei van toepassing. Het bleek allemaal uit de lovende woorden die de burgemeester voor de totaal verraste Spuijbroek in petto had.

Indrukwekkende lijst

De bijeenkomst stond in het teken van het tachtig jarig jubileum van de VACO. Veel leden en oud-leden waren ter plaatse bij het afscheid van Suijbroek, de algemeen secretaris van de VACO en directeur van het secretariaat en expertisecentrum hiervan: het KCL (Stichting Kennis Centrum Leiden). Een taak die hij twintig jaar lang vervulde. Voordien was de decorandus al werkzaam in de bandenbranche met oog voor recycling en duurzaamheid. Er wachtte hem een zware taak. Financiële zorgen, personele bezetting, een slechte toegankelijkheid en een onrendabel pensioenfonds. Burgemeester Breuer: "Er was een echte baas nodig. Het lukte u om binnen enkele jaren orde op zaken te stellen. De VACO en KCL bloeiden weer. U hebt gebouwd aan een prachtig netwerk in de politiek, het midden- en kleinbedrijf en met partijen in het binnen- en buitenland. U was een voorvechter voor kansen van medewerkers door onderwijs, loopbaanperspectief, sociaal beleid en pensioenrechten. Duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen deed u al voordat deze termen waren uitgevonden. Als voorzitter van het bedrijfstak-pensioenfonds heeft u dit fonds weten te versterken. Op Europees niveau hebt u zich ingespannen voor de bandenbranche en door de VACO lid te maken van de Bureau International Permanent des Associations de Vendeurs et Rechapeurs de Pneumatiques (Bipaver), de Europese belangenbehartiger van de bandenvernieuwingsindustrie," somde Breuer de vele verdiensten op.

Sociaal

Spuijbroek is niet alleen maar vakman. Enthousiast en gedreven met een sociaal hart was hij een luisterend oor of helpende hand bij ziekte, familieproblemen of conflicten voor medewerkers. Vanwege al zijn verdiensten werd hij geridderd. Spuijbroek: "Ik ben totaal verrast, het is geweldig. Leuk om al die gezichten weer te zien. En vergeten jullie de winterbanden niet?," gaf hij als kwinkslag aan de gasten mee.

Vragen over mogelijke overlast Polenhuizen

Foto: pr.

Teylingen n CDA-raadslid Maarten van Welie wil van B&W weten of er in Teylingen sprake is van overlast in de woonwijken door zogenoemde 'Polenhuizen', woningen waar meerdere Oost-Europese werknemers in één huis zijn gehuisvest.

Door Nico Kuyt

Van Welie wijst daarbij naar een artikel in het dagblad Trouw over het zetten van een rem door enkele gemeente op de huisvesting van arbeidskrachten uit Oost-Europa om zo woonwijken leefbaar te houden. Voor gemeenten is het lastig om in te schatten om hoeveel mensen het gaat, omdat tijdelijke werknemers zich niet in Nederland hoeven in te schrijven. Zo'n 400.000 mensen uit Midden- en Oost-Europa wonen en werken inmiddels in Nederland en door de aantrekkende economie is de verwachting dat de vraag naar deze extra arbeidskrachten toeneemt. Aangezien er in de Bollenstreek ook sprake is van veel seizoenswerkers wil het CDA weten dat, indien deze problematiek ook inderdaad in Teylingen aan de orde is, hoe B&W van voornemens is hiermee om te gaan. Of er zicht is op hoeveel seizoenswerkers in Teylingen wonen, hoe hun huisvesting momenteel is geregeld en of er sprake is van overlast.

Commissaris op bezoek bij scheepstimmerwerf

Warmond n Commissaris van de Koning Jaap Smit, bezocht op vrijdag 6 april scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel. Fietsend vanaf huis (Smit woont om de hoek) kwam Smit (tweede van rechts op de foto) via de Haarlemmertrekvaart naar de werf. De commissaris is zelf enthousiast watersporter en 'zijn' provincie Zuid-Holland is een steun in de rug voor de werf.

Bij de houtkachel werd een gezellig gesprek gevoerd met de betrokkenen over wat hen zoals drijft en bezig houdt. Stagiairs van het Hout- en Meubilerings College vertelden over hun afstudeerproject en waren bezig om een dekplank krom te branden in de zeeg van de boot. Op de zolder van de werf werden de voorbereidingen voor het Boeijer-project uit de doeken gedaan. Aan de hand van onder andere scheepsmodellen in de collecties van het Scheepvaartmuseum en het Rijksmuseum wordt een overnaads gebouwd boeijer jacht gereconstrueerd, een boeijer zoals de Leidse Stadsboeijer en de Boeijer die koning Willem I twee eeuwen geleden schonk aan de Russische keizer, Alexander I. Dit project wordt mede mogelijke gemaakt door de Provincie Zuid-Holland vanuit de Erfgoedlijn Trekvaarten.

'Andere mensen en organisaties vooruithelpen is mijn drijfveer'

Rob Batenburg krijgt de Zilveren Barensteel opgespeld van wethouder Van Velzen. | Foto: fbps/Peter Schipper Foto: fbps/Peter Schipper

Sassenheim n Rob Batenburg heeft tijdens de bijeenkomst van het Jacoba van Beierenfonds Teylingen de Zilveren Barensteel ontvangen. Batenburg is al jaren actief betrokken bij verschillende clubs en stichtingen binnen Teylingen, waaronder Sportpromotie Teylingen en de Rotary Club Sassenheim.

Wethouder Kees van Velzen reikte de onderscheiding uit tijdens de jaarvergadering van het Jacoba van Beierenfonds (JvBfonds) bij Van der Valk in Sassenheim. Een complete verrassing was het niet voor Batenburg (47), zo bekend hij nadat hij de Zilveren Barensteel heeft ontvangen. "Er gebeuren al de hele dag gekke dingen. En ik zag dat mijn moeder in de zaal zat. Toen had ik al wel een vermoeden dat er iets ging gebeuren."

De gemeente Teylingen wil graag haar waardering laten blijken aan vrijwilligers. Zij zijn onmisbaar voor de samenleving. De Zilveren Barensteel is een onderscheiding voor mensen (in of buiten Teylingen wonend) die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor een van de drie dorpen.

Veel vrijwilligerswerk

Naast bestuurder bij het Jacoba van Beierenfonds, is Batenburg ook initiatiefnemer en bestuurslid van Stichting Sport Promotie Teylingen (organisator van het Sportcafé), lid algemeen bestuur koepel Bedrijfsleven Holland Rijnland en lid dagelijks bestuur Vereniging Bedrijfsleven Bollenstreek. Ook is de Sassenheimer betrokken bij de Rotary Club Sassenheim.

In het verleden was hij penningmeester bij Volleybal Club Sassenheim en bij drum- & showband Adest Musica, en voorzitter van de Teylingen Ondernemersvereniging.

In al zijn vrijwillige functies is gezamenlijk een stap zetten, de motor van Batenburg. "Mijn absolute drijfveer, in alles wat ik doe, is bedrijven, stichtingen en mensen vooruithelpen. Het is ook de reden dat ik het bestuur van het fonds verlaat: het fonds staat nu op de kaart. Maar dat we - ik doe het natuurlijk samen met andere bestuursleden - zo hebben laten groeien, daar ben ik wel trots op." Het fonds laat hem met lede ogen gaan, zegt voorzitter Wim Ouwehand. "Maar we begrijpen het wel. Rob heeft er heel veel tijd ingestoken. Gelukkig wil hij wel ambassadeur blijven."

Bijzondere kaart digitaal

Voorzitter Aad Boer (l) en oud-voorzitter André van Noort bekijken samen met restauratoren Alexandra Nederlof (r) en Edith Greuter de kaart nadat deze uit de lijst is gehaald. | Foto: MV

Warmond n Even is het muisstil in de hal van Huys te Warmont als restauratoren Alexandra Nederlof en Edith Greuter voorzichtig de pre-kadastrale kaart van de heerlijkheid Warmond uit 1667 uit de lijst halen. Na honderd jaar is de kaart, gemaakt door Johan Dou(w), even zonder bescherming van het glas te bewonderen. De staat blijkt redelijk, de kleuren zijn nog goed, is de snelle conclusie van restaurateurs. Na het schoonmaakwerk wordt de kaart gedigitaliseerd. "Zo is de kaart voor iedereen zichtbaar," legt André van Noort van het Historisch Genootschap Warmelda uit. Op initiatief van het genootschap werd geld ingezameld om de reiniging en digitalisering te bekostigen. Op de websites van Warmelda en van Erfgoed Leiden en Omstreken - waar in dit project mee wordt samengewerkt- is de kaart binnenkort te bewonderen.

Meer over de digitalisering van de kaart is te lezen en bekijken op www.deteylinger.nl.

Alleen pinnen in gemeentehuis

Teylingen n Per 1 mei gaat de gemeente Teylingen volledig over op pinbetalingen. "Om de toegankelijkheid van overheidsdiensten voor alle inwoners te waarborgen, leveren we maatwerk wanneer een klant door een bijzondere omstandigheid niet met pin kan betalen. We willen voorkomen dat kwetsbare inwoners worden uitgesloten" aldus Arno van Kempen, wethouder met de portefeuille Dienstverlening.

Klanten in een bijzondere omstandigheid krijgen de mogelijkheid om te betalen met een factuur. Ook bij een pinstoring kunnen klanten met een factuur betalen.

In het gemeentekantoor in Sassenheim vindt momenteel al 90 procent van de transacties plaats via een pinbetaling. in Hillegom (2015) en Lisse (2016) is al eerder overgegaan tot pinbetaling.

Kinderboerderij rookvrij

Sassenheim n Het Longfonds is één van de initiatiefnemers van 'Op weg naar een rookvrije generatie'. Omdat ook de leiding van de kinderboerderij in Park Rusthoff graag haar steentje hieraan bij wil dragen is het sinds 31 maart verboden op en rond de kinderboerderij te roken. Het verbod wordt met borden aangegeven.

"Kinderen moeten op school en in de vrije tijd kunnen vertoeven in een rookvrije omgeving. Zien roken, doet roken," motiveert het bestuur van het park het besluit. "Scholen moeten voor 2020 hun schoolterrein rookvrij hebben. Veel scholen hebben nu al een rookvrij schoolterrein en een kinderboerderij, een plek waar bij uitstek veel kinderen graag komen hoort zich hier natuurlijk bij aan te sluiten."

Spelletjesavond in Frans Café

Warmond n Het spel 'Brin de Jasette' staat op het programma tijdens het Frans Café op donderdag 12 april in Het Wapen van Warmond (Dorpsstraat 90). Het spel, onder leiding van Mieke Doets, bevordert de spreekvaardigheid Frans. De start is om 20.00 uur.

Het Frans Café wordt maandelijks gehouden op initiatief van de Stichting Jumelage Warmond Champigné en is bedoeld om bezoekers de gelegenheid te geven hun kennis van de Franse taal op peil te houden en/of bij te spijkeren. Graag vooraf aanmelden via mevanniftrik@gmail.com.

VWF verhuurt kraampjes

Warmond n Tijdens de braderie/vrijmarkt op Koningsdag, verhuurt de Vereniging tot viering van Warmondse Feesten (VWF) weer kraampjes in de Dorpsstraat. Een marktkraam met luifel huren kost 17,50 euro. Een kraam reserveren kan bij Anja Eulderink via 071-3018180 of fameulderink@hotmail.com. De markt is op vrijdag 27 april van 10.00 tot 16.00 uur.

Ingezonden: Tijd en de gemeente Teylingen

Ingezonden n "'Tijdelijk' is een relatief begrip. Wat voor de één voorbijvliegt, duurt voor de ander best een poosje. De gemeente Teylingen wil daar nog verder in gaan. Tijdelijk mag best een decennium duren.

Wat is er aan de hand? Voor de bouw van het Herenstaetecomplex in Voorhout in 2006/2007, was de gemeente het bouwverkeer zeer ter wille door de verkeersdrempel op de Churchilllaan fluks te verwijderen. Ook werd er een stuk plantsoen opgeofferd voor het leggen van stelconplaten op de hoek van diezelfde Churchilllaan en de Linnaeuslaan om de bocht te verbreden. Wederom, om een gemakkelijke doorstroming van het bouwverkeer mogelijk te maken.

Voor rioleringswerkzaamheden werd de bestrating op een deel van de Churchilllaan en de Linnaeuslaan opgebroken. Na beëindiging van deze werkzaamheden legde men een 'tijdelijke' bestrating. Dat ging razendsnel, want machinaal. Slordige vierkantjes bakstenen werden neergeploft en ze liggen er nog, tien jaar later. Het ziet er niet uit. De stelconplaten, nu al jaren zonder de oorspronkelijke functie, zijn nooit verwijderd. De verkeersdrempel bij het fietstunneltje is nooit teruggeplaatst. De gevolgen: flink gasgevende auto's en dus riskante situaties bij fietsende kinderen die het tunneltje uitkomen.

Een gemeente met een dorpskern die nu 1030 jaar oud is, kijkt natuurlijk niet op een jaartje meer of minder. Begrijpelijk, maar wordt het nu niet eens tijd om de oorspronkelijke situatie te herstellen?"

René van der Horst,

Voorhout

Lezing bij SOS over bombardementsvluchten

Sassenheim n Veel Sassenheimers kennen de verhalen, een enkeling weet het zich nog te herinneren: de bombardementsvluchten vanuit Engeland naar Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Sassenheimer Erwin de Mooij heeft er veel interesse in. Hij zal tijdens de Stichting Oud Sassenheim Verhalenavond op donderdag 19 april zijn nieuwe presentatie Tussen hemel en aarde vertonen.

Het verhaal gaat over de Amerikaanse bommenwerpers die ook regelmatig boven Sassenheim vlogen. "U wordt meegenomen naar Engeland, september 1944. Luitenant Donald Parker van de 457th Bomb Group gaat op missie naar Duitsland. Aan de hand van authentieke kleding, originele objecten, foto's, verhalen en anekdotes krijgt u een beeld van het dagelijks leven op een vliegbasis en van de dodelijke gevaren die duizenden jonge Amerikanen moesten trotseren op grote hoogte", aldus De Mooij.


De Mooij heeft in 2011 tijdens de dia-avond van de Stichting Oud Sassenheim (SOS) een presentatie gegeven over de neergestorte bommenwerper nabij de buurtschap De Engel in Lisse op 26 november 1944. Daarna is hij zich gaan verdiepen in andere aspecten van de bombardementsvluchten, met name in de gevechtskleding en uniformen. Vorig jaar ontving hij nog een koninklijke onderscheiding voor zijn inspanningen. De Mooij is als 'lead historian' verbonden aan een Amerikaanse veteranenorganisatie en bezoekt regelmatig reünies in Engeland en Amerika. "Met name de kleding is van levensbelang voor deze jongens. Ik zal het materiaal zelf tonen, vanaf lang ondergoed tot een volledig uniform".

De SOS Verhalenavond wordt gehouden in De Coy, Kagerdreef 72 en begint om 19.30 uur. De Verhalenavond is toegankelijk voor donateurs en overige geïnteresseerden.

Het Boezemcafé opent de deuren

Jacqueline van Heteren (links) en Jacqueline Eenens openen op 18 april hun Boezemcafé voor vrouwen die geraakt zijn door borstkanker. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Het Boezemcafé opent op woensdag 18 april van 10.00 tot 12.30 uur voor het eerst haar deur voor vrouwen die geraakt zijn door borstkanker. Het Boezemcafé, een pop-up café aan de Herenweg 101 in Warmond, is een ontmoetingsplek waar vrouwen op een open en vrije manier met elkaar een gesprek kunnen hebben over borstkanker en de gevolgen daarvan.

In het Boezemcafé kunnen vrouwen inlopen, met elkaar in contact komen, elkaar vragen stellen en wellicht helpen met raad of met daad. Het is prettig als je je ervaringen op dit gebied ergens en met iemand kunt delen die weet waar je over praat. Contact met een lotgenote kan hierbij belangrijk zijn. Daarvoor is het Boezemcafé opgericht. In het café wordt koffie geschonken en huisgemaakte taart geserveerd.

Het Boezemcafé is een initiatief van borstkankercoach Jacqueline Eenens uit Oegstgeest en schoonheidsspecialiste en masseuse Jacqueline van Heteren uit Warmond.

Het Boezemcafé wordt dit jaar nog twee keer georganiseerd: op 4 juli en 10 oktober. De toegang is gratis en aanmelden via boezemcafe@gmail.com mag, maar hoeft niet. Voor meer informatie: bezoek www.boezemcafe.nl en Facebook (het boezemcafe).

Warmonders op jacht naar miljoenen

Warmond n Vijftig Warmonders uit postcodegebied 2361 gaan strijden om prijzen tot wel vijf miljoen euro in tv-show 'Postcode Loterij Miljoenenjacht'. Zij wonnen bij de Postcode Loterij een studioplaats in de spelshow die Linda de Mol presenteert. Of inwoners uit Warmond daadwerkelijk in de prijzen vallen, is zondag 15 april vanaf 20.00 uur te zien bij RTL 4.


Jan (74), vrijwilliger bij de plaatselijke voetbalclub, heeft er heel erg veel zin in: "Ik vind het een hartstikke leuke spelshow. Dat ik nu bij de opnames aanwezig mag zijn, vind ik nog leuker. Ik ben niet zenuwachtig hoor. Mocht ik iets winnen, dan zou dat mooi meegenomen zijn. Ik ben een tevreden en gelukkig mens!"


De vijftig inwoners uit Warmond zijn samen met inwoners uit negen andere wijken uit heel Nederland aanwezig in de studio. Eén van de 500 aanwezigen kan de studio als miljonair verlaten. Diegene neemt in de finale plaats aan de desk naast Linda de Mol om het 'Gouden Koffer Spel' te spelen. Door koffers te openen, maakt de finalist kans op een geldbedrag dat kan oplopen tot vijf miljoen euro.

13 / 30

Dankzij de buurtouders is speel- en ontmoetingsplaats De Geest weer een feest voor jong en oud

Moeders Linda, Hannerieke, Anja, Marlinde, Nancy en Tamara (van boven naar beneden) met een aantal van hun kinderen. | Foto: pr./Femke Vink Foto: Femke Vink

Warmond n Van een oude schommel en kleine glijbaan naar een speeltuin met klimrekken, stapstammen en een voetbalveldje. In ruim anderhalf jaar heeft de speeltuin aan De Geestlaan een metamorfose ondergaan. En dat dankzij zes enthousiaste moeders, die graag een veilige en groene speeltuin voor hun kinderen wilden, waar ook de senioren uit de buurt welkom zijn. Na vele uren plannen maken en fondsen werven, is de officiële opening van speel- en ontmoetingsplaats De Geest op zaterdag 14 april. Hoe het idee voor een opknapbeurt van een speeltuin uitliep op een enorm project.

Ja, ze hebben er wel eens wakker van gelegen. "We hebben eigenlijk alle fases wel doorlopen. Van diepe teleurstelling tot uitzinnige vreugde." Het is een week voor de oplevering van speel- en ontmoetingsplaats De Geest, de naam die de zes moeders uit de wijk aan het project hebben gegeven. Aan de tafel in huis bij Linda Peeters vertellen ze over de voorgaande anderhalf jaar, die in het teken stond van de nieuwe speeltuin aan De Geestlaan. Weken vol met honderden berichtjes in de appgroep 'Speelplek', mailwisselingen met fondsen en bijeenkomsten in de buurt.

Niet veilig

Voor de start van het project moeten we terug naar de zomer van 2016. In de oudercommissie van de basisschool komt bij toeval de speelplaats aan De Geestlaan ter sprake. Anja Overgaag en Marlinde Borgeld, beiden in de oudercommissie, willen er iets aan doen. "Het was niet echt geschikt meer," vertelt Marlinde. "De schommels waren verroest en de stenen piramide

was ook niet echt veilig voor kleine kinderen." De speelplaats nodigt, met vooral een groot kaal veld, niet echt uit.

Dat kan anders, vinden de twee moeders. Anja: "We namen contact op met de gemeente om te bespreken wat mogelijk is. Onze timing was onbedoeld precies goed: de gemeente was van plan om meerdere speeltuinen op te knappen". Linda: "We hadden dus wel mazzel. We liepen al langer met het idee rond, want het was een oud speeltuintje waar voor de kinderen niets meer te beleven viel. De gemeente vertelde dat ze van plan waren om zes speeltuinen in Teylingen op te knappen, waaronder die bij ons. Dat was ook wel een motor. Toen dachten we; dan gaan we dat meteen beetpakken".

Het werd beetpakken en niet meer loslaten. Bij 120 huizen in de directe omgeving viel een brief op de mat, waarin het plan voor een nieuwe speel- en ontmoetingsplaats werd uitgelegd. Kinderen - er wonen er zo'n zestig in de directe omgeving- mogen tekeningen maken over wat zij het liefst willen, ouders wordt gevraagd ook mee te denken, bijvoorbeeld over het werven van fondsen. Daarop meldden nog twee moeders zich aan; Hannerieke Dekkers en Tamara Schoon. "In mijn werk als communicatieadviseur was ik net aan de slag voor Fonds 1818," vertelt Tamara. "In een e-mail liet ik weten met de aanvraag bij dat fonds te kunnen helpen."" En lachend: "Toen zat ik ineens ook in de commissie". Nancy Bogers wordt gevraagd mee te denken en completeert het zestal.

Groene speelplek

De eerste opzet voor een nieuwe speelplek wordt gemaakt samen met de gemeente en bureau Speelplan tijdens een inloop met buurtgenoten. Daar wordt gesproken over de problemen bij de huidige speelplek en de wensen voor de nieuwe. Ruim 25 mensen nemen de moeite om te komen. Daarbij waren er ook wat aanwezigen die een grote opknapbeurt voor de speeltuin niet zagen zitten. Linda: "We hebben daar goed met elkaar over gesproken. Er was discussie, maar dat ging eigenlijk ook goed. Daarnaast wilden de meeste mensen wel graag dat er wat ging gebeuren. Niet alleen een nieuwe speeltuin, maar ook meer groen."

Het bureau komt uiteindelijk met twee plannen: een basisplan en een aanvullend plan. In het aanvullende ontwerp zijn een taludglijbaan, een voetbalveldje met twee doelen, stapstammen, balanceerstammen, een wilgenhut, knikkertegels, een bankje met afbalbak, verharding, extra groenvoorzieningen en een verkeersplein opgenomen. De speeltoestellen zijn geschikt voor kinderen tot twaalf jaar.

Het is daarnaast ook belangrijk dat de ouderen uit de buurt zich er welkom voelen. Anja: "Het is ook een ontmoetingsplek. Er wonen ouderen om de hoek, die zich soms best eenzaam voelen. Dat is juist helemaal niet nodig. We hopen ze op deze manier echt uit hun huis te krijgen. Daarmee is het gelijk een win-win: ouderen komen naar de speel- en ontmoetingsplek voor praatje, en voor de kinderen is er meteen wat extra toezicht." De eerste stap om het plein ook voor ouderen geschikt te krijgen werd tijdens Burendag gezet: de buurtbewoners ontvingen van het Oranjefonds en de gemeente twee bankjes.

Fondsen werven

Het basisplan wordt door de gemeente betaald, maar die geeft aan dat voor de uitbreiding de buurt zelf aan de slag moet. Linda: "Daarover is de gemeente vanaf het begin helder geweest. Het was dus aan ons om de fondsen te werven om alle aanvullende wensen gefinancierd te krijgen". En dus gaan de zes moeders aan de slag. Ze richten een stichting op, want dat is makkelijker voor het werven van fondsen. Ze schrijven er tientallen aan, een aantal keer met succes. Van Fonds 1818, Singelloop, Rabobank Bollenstreek, het Jacoba van Beierenfonds, de HR Groep en het Oranjefonds krijgen ze een bijdrage. Ook komt er via de Herfstpremie een donatie. "Een kwestie van doen," zegt Linda over het aanschrijven van fondsen. "Wij zijn gewoon begonnen. Je zal merken dat veel mensen enthousiast zijn om mee te doen," doelt ze ook op de sponsoring van enkele bedrijven en een aantal buurtbewoners. Vanuit die laatste groep ontving de stichting spontaan enkele donaties, nadat het plan was gepresenteerd.

Officiële opening

Met hun enthousiasme krijgen ze veel mensen mee in de plannen. Zo helpt de buurt mee met het uitrollen van de grasmatten en bouwen de ouders een wilgenhut. In de laatste fase, deze week, is de beplanting aangebracht. Op zaterdag 14 april is de officiële opening, die tussen 14.00 en 14.30 uur wordt verricht door wethouder Kees van Velzen. Daar is de hele buurt voor uitgenodigd, benadrukken de dames. Tot 16.00 uur zijn er hapjes en drankjes, gesponsord door bedrijven uit Teylingen. De kinderen kunnen natuurlijk alle speeltoestellen uitproberen, de ouderen de bankjes.

Met de ingebruikname van de speeltuin is een groot deel van het project afgerond. Al blijven er nog een paar wensen. Zoals kunstgras op het voetbalveld (een wens van buurt en gemeente) en een wheel for bench, dat is een fietsapparaat om ouderen ook de mogelijkheid te geven extra te bewegen. De stichting kijkt verder nog naar de mogelijkheid voor een wipkip of een wiebelbrug. Met onder andere de opbrengst van de statiegeldacties bij de Albert Heijn in Warmond hopen ze nog een bedrag bij elkaar te krijgen. Marlinde: "We noemen het daarom ook een groeiproject. Voor het kunstgras en de toestellen gaan we kijken of we opnieuw fondsen kunnen aanschrijven of extra bijdrages kunnen werven".

Hangouderen

Maar voor nu gaan de zes moeders eerst even rustiger aan doen. Want naast een drukke baan ook nog een speel- en ontmoetingsplek realiseren is natuurlijk een behoorlijke taak. Ze zijn er heel wat uren mee bezig geweest, maar met het resultaat zijn ze nu al blij. Ze hopen dan ook op veel enthousiaste mensen bij de opening Tamara: "Het is voor ons geslaagd als er een gemixt publiek is; met kinderen die lekker spelen en ouderen die ook een kijkje nemen. Dat er een goede afspiegeling van de wijk is. Kortom, als er allemaal blije mensen zijn."

De speelplek-app is straks dus een stuk stiller. Maar een ding zouden ze stiekem nog wel leuk vinden, besluit Anja. "Als we horen dat er senioren zijn die tot 23.00 uur 's avonds buiten bij de ontmoetingsplek zitten. Dat zou wel een mooi beeld zijn. Dat de rest van de buurt gaat bellen over hangouderen." En met een knipoog: "Dan is het project pas echt geslaagd!".

Tekst: Marieke Voorn

Foreholte na verlies nog niet zeker van eredivisie

Saskia Kolster in de aanval. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Foreholte heeft zichzelf nog niet beloond met een nieuw seizoen in de eredivisie. Door het verlies tegen V.Z.V. moeten de handbalsters in de komende week nog punten pakken om ook volgend jaar op het hoogste niveau te spelen.

Jet Lemmers is het 150ste lid. | Foto: pr. Foto: pr.

Foreholte had vooraf de beste papieren voor de winst. Er werd in de reguliere competitie al twee keer van V.Z.V. gewonnen. In de drukke sporthal De Tulp zagen de toeschouwers dat de thuisclub niet goed startte. Met snel aanvalsspel kwamen de gasten binnen zes minuten met 0-4 voor. Trainer/coach Ken van Hasselt vroeg een time-out aan en dat leverde effect. De wedstrijd was inmiddels zeven minuten aan de gang voordat Foreholte het doel wist te vinden.

Het duurde tot halverwege de eerste helft totdat Foreholte de achterstand te boven was. Vlak voor rust kwam de thuisclub op 10-8, mede dankzij mooie schoten van Marisha van der Geest en uitstekend keeperswerk van Mayra de Boer en Romy Verweij. De eerste helft werd verder vooral gekenmerkt door veel balverlies bij het samenspel tussen de diverse posities. Ook de broodnodige afstandsschoten waren er niet genoeg. De dames wisten ook in totaal drie strafworpen te missen. Toch wist Foreholte halverwege met een kleine voorsprong (13-11) de kleedruimte te bereiken.

Slechts vijf scores

Het begin van de tweede helft was een kopie van de eerste helft. Ook nu pas scoorde de thuisclub na zeven minuten. Geregeld waren er balverlies of te zwakke schoten op doel en inspiratieloos aanvalsspel, waardoor V.Z.V. hun sterke wapen, de break-out naar hartenlust kon uitvoeren. Halverwege de tweede helft kwam V.Z.V. dan ook verdiend voor en wist de voorsprong te behouden. Bij 18-19 miste Foreholte een strafworp en toen knakte er iets bij de thuisclub. V.Z.V. kreeg vleugels en door hard te werken ging de overwinning naar de tegenstander. Foreholte wist in de tweede helft slechts vijf keer te scoren, waardoor de uitslag werd bepaald op 18-24.

Door de winst is V.Z.V. ook volgend seizoen zeker van een plek in de eredivisie. Als Foreholte dat ook wil, dan moet de Voorhoutse ploeg nog punten pakken. Dat kan bijvoorbeeld door op zaterdag 14 april de thuiswedstrijd tegen S.E.W. uit Nibbixwoud te winnen.

Doelpunten Foreholte: Marisha vd Geest (6), Dana vd Vlugt en Saskia Kolster (allebei 3), Ramona Vink en Chantal Slegtenhorst (allebei 2) en Kim Schuurbiers en Naomi Hoogervorst (allebei 1).

De teller staat op 150 voetbalmeiden en -vrouwen bij Foreholte

Voorhout n Bij voetbalvereniging Foreholte hebben ze op zaterdag 7 april het 150ste spelende meisjeslid in het zonnetje gezet. Op een zonovergoten sportpark De Elsgeest was Jet Lemmers het stralende middelpunt van de feestelijkheden rond de, met 6-1 gewonnen, wedstrijd van Foreholte VR1 tegen Zestienhoven VR1.

Jet mocht als 150ste meisjeslid samen met Foreholte VR1 het veld op en een mooi trainingspak in ontvangst nemen. Ook de andere nieuwe meisjesleden gingen niet zonder lege handen naar huis. Zij kregen een Foreholte-voetbal.

Speciale gasten bij de festiviteiten waren Paul van der Holst (Bollensteak.nl) en Peter van Schooten (van Schooten Bouwmaterialen), trotse sponsors van de Foreholte Vrouwen. Door de successen van de Oranje Leeuwinnen zit het vrouwen- en meidenvoetbal in heel Nederland in de lift en dat is ook bij Foreholte te merken. Nog maar een paar jaar geleden werd het 100ste meisjeslid verwelkomd en nu staat de teller al boven de 150/ Bij de vereniging staat de ontwikkeling van het meidenvoetbal dan ook stevig op de agenda. Foreholte heeft de ambitie het aantal meidenteams verder uit te breiden in de komende jaren. Daartoe worden er elk seizoen verschillende activiteiten georganiseerd speciaal voor meisjes. Meiden uit de omgeving zijn altijd welkom om een keer mee te trainen. Meer informatie via info@foreholte.nl.

Finales Teylingen Open

De finalisten van het Teylingen Open 2018. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n Al sinds enige jaren wordt het Teylingen Open Tennistoernooi georganiseerd voor alle tennisverenigingen binnen de gemeente Teylingen. Dit jaar is het toernooi gespeeld bij TV Overbos in Warmond en uitgebreid met een toernooi voor de jeugd.

Met 155 inschrijvingen voor de senioren was het toernooi heel goed bezet. Het toernooi wordt gezien als een goede voorbereiding voor de KNLTB-competitie die begonnen is in het eerste weekend van april. Er werd gespeeld in de spelniveaus GD4, DD5, HD6, DD6, GD6, HD7, DD7, GD7, HD8, DD8 en GD8.

Door de spelers is het toernooi als goed verzorgd ervaren met veel sportieve deelnemers, redelijk weer en weinig uitvallers.

Teylingen stunt, Ter Leede komt dichterbij

Teylingen n Zowel Teylingen als Ter Leede hebben in het afgelopen voetbalweekend goede zaken gedaan.

Ter Leede won zelf met 4-1 door goals van Van Otterlo, Bok, Siali en een eigen doelpunt van tegenstander Nootdorp. Koploper Noordwijk speelde gelijk tegen een andere concurrent hoek. Ter Leede speelt nog drie wedstrijden en staat vier punten achter op Noordwijk. De koploper heeft wel nog een duel extra tegoed.

Teylingen wist koploper DSOV te verrassen. In Vijfhuizen kwam de ploeg van Marc van Wonderen op voorsprong dankzij een doelpunt van Lasse van Wijk. Teylingen blijft de eerste helft sterker, maar vergeet zichzelf te belonen. Bij rust staan de Sassenheimers zelfs met 2-1 achter. In de tweede helft komt Teylingen al snel terug in de wedstrijd. Na een overtreding op Jaap Zwetsloot mag Mark van der Vlugt de strafschop binnenschieten. Drie minuten later schiet opnieuw Van Wijk Teylingen op voorsprong. Zijn tweede treffer blijkt ook de winnende te zijn.

Warmunda ging met 5-1 onderuit bij Nicolaas Boys. Koen Mastenmakers scoorde het enige doelpunt voor de Warmonders, waar Selmo Kurbegovic ontbrak. Hij werd vorige week definitief uit de selectie gezet door trainer Alan Campfens.

Hapkido Voorhout bij World Martial Arts

Foto: pr.

Voorhout n Leden van Hapkido vereniging Voorhout volgden afgelopen weekend verschillende seminars bij het World Martial Arts Seminar in Tiel.

Tijdens het seminar waren meer dan dertig grootmeesters aanwezig uit veel verschillende vechtsportdisciplines en landen, waaronder Israël, Indonesië, Brazilië en Australië. Ook GM Geoff Booth (op de foto van de derde van links), hoofd van ode eigen hapkido organisatie (de IHA), was uit Australië overgekomen om verschillende seminars te verzorgen. De leden uit Voorhout gingen na afloop met hem op de foto (boven). Ook oma Annie, trouwe supporter en begeleider binnen de Voorhoutse vereniging, ging met Booth op de foto.

Het World Martial Arts Seminar is een tweejaarlijks terugkerend event waarbij geld ingezameld wordt voor het goede doel Kika.

Twintig zwemdiploma's

Zoë, Mayly, Madelief, Isabel, Tess, Medlyn, Mick, Jasper en Amar maakten met het C-diploma het Zwem-ABC compleet. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Een geselecteerde groep kinderen zwom op zaterdag 7 april af bij Zwemvereniging de Columbiaan uit Voorhout. Ruim twintig kinderen behaalden hun A, B of C zwemdiploma.

Tijdens het afzwemmen werden de banen gezwommen en alle kunsten getoond; voor C wat moeilijker en uitgebreider dan voor B en voor B wat meer dan voor A. Alle kinderen deden hun uiterste best om het meegekomen publiek en de instructeurs te laten zien wat ze allemaal al konden. Schoolslag, borstcrawl, duiken door het gat, onder water zwemmen, En als afsluiting natuurlijk het watertrappelen. Er waren in totaal 24 geslaagden.

Nieuw zwem-ABC

Bij de Columbiaan wordt op de nieuwste manier zwemmen aangeleerd voor het zwem-ABC. De KNZB vindt het belangrijk dat het kind goed vertrouwd raakt met het water. Daardoor zal het aanleren van de vaardigheden met veel meer plezier beleefd worden. De Colombiaan heeft onlangs de zwemlicentie gehaald, zodat de kinderen tijdens de lessen de beste zwemtechnieken leren.

geslaagden

De instructeurs feliciteerden alle geslaagden met deze fantastische prestaties, vooral de kinderen die met diploma C het zwem-ABC compleet maakten.

Voor het A-diploma slaagden; Lieke, Rick, Dani, Ayah, Mohamad, Omar, Fileine, Olivier, Kimberley en Lotte. Voor het B-diploma slaagden; Olaf, Joye, Dionne, Fanni en Fedde. Het C-diploma werd behaald door Zoë, Mayly, Madelief, Isabel, Tess, Medlyn, Mick, Jasper en Amar. Zij maakten met het C-diploma het Zwem-ABC compleet.

Postduivenverenging 'De Blauwband' opent wedvluchtseizoen 2018

Sassenheim n Postduivenvereniging 'De Blauwband' uit Sassenheim opende afgelopen zaterdag 7 april het wedvluchtseizoen 2018 met een vlucht over liefst 167 kilometer vanuit het Belgische stadje Oudenaarde.

Daags tevoren korfden voorzitter Jan Hoogenboom, penningmeester Theo Onderwater en algemeen bestuurslid Willem Munneke 317 duiven in die vervolgens zaterdagochtend om 10.30 uur met een matige zuidoostenwind werden gelost.

De duif van Onderwater vloog met een snelheid van 1688 meter per minuut, oftewel 102 kilometer per uur, huiswaarts en bereikte exact om 12.09.20 uur zijn thuisbasis aan de Heereweg in Lisse, gemeente grens Sassenheim. Het energieke dier pakt met deze prestatie de wedvluchtwinst. "Fantastisch wat deze vogel heeft laten zien op de eerste vlucht van het seizoen", glunderde de penningmeester vol trots. "Toen ik hem zag komen aanvliegen zat ik te jubelen op mijn stoel." Overigens zette Onderwater met zijn duiven goed in. Ook de derde plaats was voor een van zijn duiven weggelegd, terwijl duiven van de Combi Hoogenboom uit Sassenheim beslag legden op de plaatsen twee, vijf en negen. De duif van Herman van Schie won de 'rode lantaarnprijs'. Met een snelheid van 86 kilometer per uur kwam het dier om 12.26.17 uur binnen kwalificeerde zich met die klassering op de tachtigste plaats, goed voor de laatste prijs op deze wedvlucht.

Binnenkort starten in samenwerking met Postduivenvereniging 'De Kuststrook' uit Voorhout de wedvluchtwedstrijden om de Teylinger Wedvlucht Bokaal.

Topsport

Teylingen n Teylingen is een van de vijf genomineerden voor de titel 'Topsportgemeente 2017'. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de gemeente met de beste sportprestaties, gemeten over veertig nationale topsportcompetities. Ook Groningen, Leiden, Utrecht en het Westland zijn genomineerd.

Jacoba van Beierenfonds: vorig jaar 42 aanvragen

Frans Heemskerk toont het nieuwe invulmodel aan de aanwezigen. | Foto: MV

Teylingen n Het Jacoba van Beierenfonds heeft in 2017 in totaal 42 aanvragen voor financiering binnen gekregen. Daarvan hebben er 18 een eenmalige bijdrage ontvangen. De rest werd afgewezen en vijf aanvragen werden doorverwezen naar andere partijen.

Vorig jaar is er in totaal 23.000 euro aan diverse projecten uitgekeerd. De inkomsten waren meer dan 50.000 euro, mede doordat Fonds1818 vanwege hun tweehonderd jarig bestaan alle geschonken bedragen verdubbelden. Onder andere de cheque van de stichting Vrienden in Warmond, die nog 12.100 euro in kas had, draagt bij aan de hoge inkomsten.

Tijdens de jaarvergadering van het Jacoba van Beierenfonds keek voorzitter Wim Ouwehand dan ook tevreden terug op het afgelopen jaar. "We zijn vier jaar geleden begonnen en inmiddels neemt het fonds een sterke positie in bij burgers, verenigingen en stichtingen in Teylingen." Dat bleek ook wel uit de drie vertegenwoordigers van stichtingen die allemaal vorig jaar een bijdrage ontvingen. Zowel de aanvragen van het Repair Café Teylingen (voor een gereedschapskar met inhoud), de Rotary Club Voorhout (voor het beeld De Kus) als van stichting Speel- en ontmoetingsplaats De Geest (voor het vernieuwen van de speeltuin) werden gehonoreerd.

Graaf en Gravin

Het Jacoba van Beierenfonds Teylingen is in 2014 opgericht en is er voor burgers, verenigingen, stichtingen en andere organisaties zonder winstoogmerk. Het gemeenschapsfonds bestaat uit een stichting die gelden inzamelt. Daarmee steunt het burgerinitiatieven in de gemeente Teylingen die van algemeen maatschappelijk nut zijn. Voor deze initiatieven stelt het fonds gelden, kennis en haar netwerk beschikbaar. Om de continuïteit te waarborgen, werft het fonds inkomsten, bouwt een reserve op en werkt zoveel mogelijk samen met partners.

Om meer inkomsten te generen, introduceerde het fonds tijdens de jaarvergadering de Graaf en Gravin. Bedrijven, maar ook particulieren, betalen 250 euro per jaar en steunen zo initiatieven in Teylingen. "We willen graag nog meer aanvragen honoreren, maar daar is wel extra geld voor nodig," legt Rob Batenburg het initiatief uit.

Natuurlijk ziet het fonds ook nog meer aanvragen binnenkomen. Om dat te stimuleren, is een eenvoudig invulmodel ontwikkeld, waarop aanvragers hun wensen overzichtelijk in kaart kunnen brengen. Het is nog niet de daadwerkelijke aanvraag, maar helpt wel bij het opstellen van het officiële verzoek voor een bijdrage.Meer informatie is te vinden op www.jacobavanbeierenfondsteylingen.nl.

Overgangsregeling loonkostensubsidie

Regio n Het dagelijks bestuur van de ISD Bollenstreek heeft voor het toekennen van de loonkostensubsidie een overgangsregeling vastgesteld en heeft concrete afspraken gemaakt over maatwerk voor individuele werknemers met een arbeidsbeperking.

Vanaf 1 januari 2018 is het beleid voor de loonkostensubsidie gewijzigd. Vanaf die datum kunnen werkgevers in principe nog voor maximaal 25,5 uur loonkostensubsidie krijgen. Dit betekent niet dat een werknemer maar maximaal 25,5 uur mag werken. Een werkgever krijgt alleen niet meer loonkostensubsidie dan 25,5 uur per week.

"Uitgangspunt bij de gewijzigde regeling vanaf 1 januari 2018 is dat er een goede balans is tussen de loonkosten die de werkgever heeft en de bijdrage van de (lokale) overheid. En dat maatwerk voor subsidie over meer uren voor individuele werknemers mogelijk is, als dat nodig is. Het blijft belangrijk dat mensen met een arbeidsbeperking uitzicht hebben op een passende en blijvende baan," schrijft de ISD in een persbericht.

Het dagelijks bestuur heeft over het maatwerk en de overgangsregeling een besluit genomen. Dit betekent dat contracten die voor 1 maart 2018 zijn afgesloten gerespecteerd worden en dat op deze contracten de oude loonkostenregeling van toepassing blijft.
Het toepassen van maatwerk bekijkt de ISD per individuele situatie en is mede afhankelijk van de intentie en inzet van de betrokken werkgever om de medewerker een duurzame functie te bieden.

Voor de werkende schoolverlater uit de doelgroep Pro VSO zijn aparte afspraken gemaakt. Voor deze doelgroep is de termijn om nog onder de doelgroep schoolverlater te vallen verlengd van 6 naar 24 maanden, waardoor zij gedurende deze verlengde periode recht hebben op loonkostensubsidie. De ISD benadert op korte termijn de betrokken werkgevers, waarbij de overgangsregeling van toepassing is.

Nieuwe Warmondse Waterdagen openen watersport- en vaarseizoen

Warmond n Water en Warmond horen bij elkaar. Voor het eerst dit jaar organiseer de Stichting Promotie Warmond op zaterdag 14 en zondag 15 april de Warmondse Waterdagen, als opening van het watersport- en vaarseizoen. Er zijn allerlei activiteiten. Hannerieke Dekkers, lid van de organisatie, vertelt er meer over.

Hoe is het idee ontstaan voor de Warmondse Waterdagen?

Dekkers: "Al enige jaren wordt het watersport- en vaarseizoen geopend bij de Jeneverboom door Genootschap de Jeneverboom. Dit is een evenement in een polder en alleen voor genodigden. Stichting Promotie Warmond - die ook achter de website warmondaandekaag.nl zit- besloot dat het nodig was om een opening voor het grote publiek te doen.

Dit idee ontstond ook naar aanleiding van een bijeenkomst voor ondernemers, verenigingen en organisaties die eind november op initiatief van de stichting gehouden werd. Daarbij kwam naar voren dat er behoefte was aan onderlinge verbinding."

Waarom worden ze georganiseerd?

"Warmond ligt aan de Kagerplassen, het water loopt dwars door Warmond heen. Warmond moet het van het water hebben. Als we een levendig dorp willen houden moet Warmond op de (water)kaart staan. Ooit is Warmond binnen de drie kernen in Teylingen aangewezen als recreatiedorp. De recreatie is belangrijk voor onze economie, het verenigingsleven, maar ook voor de liefde voor de mooie natuur en dieren die hier leven. Daarom draait het niet alleen om het varen en alles op het water, maar ook om de natuur op en rond het water. Vandaar dat bijvoorbeeld het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn de open dag ook op zondag 15 april heeft gezet."

Wie organiseert het evenement?

"De Stichting Promotie Warmond. De stichting wilde eigenlijk geen evenementen zelf gaan organiseren, maar besloot dat het voor de gewenste verbinding wel nodig was om te laten zien dat het mogelijk is. Dat is waarom je ook verenigingen, organisaties en bedrijven bij elkaar ziet. De stichting heeft dit opgezet en hoopt hiermee een goede basis neer te zetten voor de volgende jaren."

Is het eenmalig of zijn de Warmondse Waterdagen er volgend jaar weer?

"We hopen dat het mensen enthousiasmeert en dat er veel belangstelling is. De stichting zou graag zien, samen met het Kaagwater Jazz, dat het een jaarlijks evenement wordt rond de opening van het vaarseizoen. Samen met de opening bij de Jeneverboom vieren we eigenlijk het hele weekend dat het watersportseizoen weer begonnen is en daarbij onze prachtige ligging aan het water. We evalueren de eerste editie met alle betrokkenen en besluiten dan wat we doen."

Meer informatie op www.warmondaandekaag.nl.

Verslaafd? Nee! Of toch wel?

Sassenheim n Waar velen alleen denken aan alcohol, sigaretten of drugs, zijn er ook andere verslavingen die het leven sterk kunnen beïnvloeden, zoals werk of sociale media. Verslaving eist een hoge tol in persoonlijke levens, maar zorgt ook maatschappelijk voor veel schade. Fé Bloema, preventiedeskundige van Brijder Preventie Zuid-Holland Noord/Parnassia, gaat op woensdag 18 april om 20.00 uur in op de kenmerken van verslaving en mogelijke oplossingen.

Tijdens deze bijeenkomst, gehouden in de Julianakerk (Julianalaan 6), is er ook volop ruimte voor vragen over dit onderwerp.

De informatieavond wordt georganiseerd door de Commissie Vorming & Toerusting van de Raad van Kerken Sassenheim. De toegang bedraagt 3 euro.

Dansende koeien weer de wei in

Warmond n De koeien van Corné Pennings zijn in november op stal gegaan om de winter binnen te vertoeven. Met een dagelijkse maaltijd van kuilgras, wortelen en mais en een goede slaapplek zijn de wintermaanden goed door te komen. Maar zo richting april, wanneer de lente de stal binnendringt, worden de koeien onrustig. Tijd om naar buiten te gaan, en wel op zondag 15 april.

Zodra de staldeuren opengaan en de koeien de hectares vers gras zien is er geen houden aan. Ze rennen naar buiten en springen hoog in de lucht. Want voor een koe gaat er niets boven frisse buitenlucht, mals gras en ruimte om te banjeren.

Bezoekers zijn op zondag 15 april vanaf 11.00 uur van harte welkom. Ze kunnen dan een kijkje nemen in het bedrijf en bij een kraampje genieten van koffie of thee. Om 12.00 uur gaan de staldeuren open en springen de dames naar buiten.

op de fiets

Zuivelboerderij Pennings ligt aan de Hellegatspolder 1 (einde 3e poellaan in Lisse) in Warmond. Meer informatie op www.zuivelboerderijpennings.nl. Bezoekers wordt gevraagd zoveel mogelijk op de fiets te komen, om parkeerproblemen te voorkomen.

Feestelijk concert van de koningin van het levenslied

Foto: PR

zakelijk n Marianne Weber viert op maandag 23 april haar 25-jarig artiestenjubileum samen met John de Bever en de bekende Marcel Fisser Band in het Circustheater in Scheveningen. Het concert maakt deel uit van de concertreeks 'Sterren aan Zee'. De opbrengsten komen ten goede aan het KWF.

De 'koningin van het levenslied' staat al een kwart eeuw aan de top van de Nederlandse muziekwereld. Met deze nieuwe show maakt de populaire zangeres na drie jaar haar theater-comeback. Het is meteen ook het enige concert in 2018. Samen met John de Bever staat Weber op het podium. Hij is landelijk doorgebroken met zijn hit 'Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht'.

Arrangement

Wie dit jubileumconcert van de koningin van het levenslied wil bijwonen heeft nu een gouden kans. Uitgeverij Verhagen zorgt in samenwerking met impresario Pieter van der Ploeg en Koninklijke Beuk voor een all-in arrangement. Daarnaast krijgen lezers 18,50 euro korting en krijgen zij na afloop van het concert een verrassend cadeau. Daarnaast krijgen bezoekers bij twee arrangementen een cd van Marianne Weber en John de Bever ter waarde van 14,99 euro.

Inwoners van Teylingen kunnen met deze lezersactie, een 1e rang kaart inclusief vervoer en na afloop van het concert een mooi cadeau plus daarbij een cd van Marianne Weber en John de Bever, voor slechts 49,50 euro. De normale prijs is 68 euro.


Show

De allergrootste hits (van beide artiesten) en de mooiste duetten worden in een ruim twee uur durende show ten gehore gebracht. Ook de hits die Marianne Weber had samen met Frans Bauer worden gezongen. Weber heeft zich niet voor niets altijd ingezet voor het échte levenslied. In John de Bever vond ze haar muzikale partner. Het duetten album 'Dat Is De Liefde' scoorde hoog in alle hitlijsten.

Boeken kan direct bij http://www.beuk.eu//arrangementen/concerten-en-evenementen.

Twee uur durende show met alle hits

Keramiek in De Pomp

Sassenheim n Voor de liefhebber van gebruikskeramiek is er van 1 april tot en met 1 juni weer mooi keramiek te zien in de kelder van Galerie de Pomp.

Drie keramisten tonen hun werk. Irene Andreae heeft door jarenlang te experimenteren een aantal glazuren ontwikkeld die de serene sfeer aan de kust goed weergeeft. In één van die glazuren kunnen zich vele tinten wit ontwikkelen, zoals ivoorwit, parelmoerwit, maar het kan ook een transparant karakter krijgen, waardoor het op zand lijkt met een laagje water erop. Daarnaast maakt Irene gebruik van glazuren die de fragiele kleuren van schelpen weergeven of een glazuur dat meer het stoere karakter van steen heeft. De vormen, meestal dekseldozen, die zij maakt zijn eenvoudig, geënt op basisvormen, zoals een kubus, cilinder of afgeknotte piramide. Deze vormen combineert zij met juthout, waarbij het juthout meestal als handvat wordt toegepast. Alles is erop gericht om met deze elementen totale harmonie te bereiken.

In het werk van Joke van Zwienen zijn veel ronde vormen te zien, die vervolgens verder worden opgebouwd of vervormd. Inspiratie haalt ze uit de natuur, maar het kan ook een detail van een gehaakt kleedje zijn waar haar oog op valt.

Elaine de Jong is vanaf haar prille jeugd bezig met haar handen. Ze is een creatieve duizendpoot: textiel, papier, verf, steen, hout, niets ontkomt aan haar passie tot creëren. Zo'n vijftien jaar geleden kwam zij aanraking met keramiek, wat haar zo aansprak dat zij, mede door het volgen van diverse cursussen en workshops, nu een eigen stijl ontwikkeld heeft die kenmerkend is door organische vormen en structuren en buitengewoon kleurgebruik. Zij is voortdurend op zoek naar de juiste balans. Elaine houdt zich bezig met handgevormd keramiek, onder andere gebruiksgoed, objecten en hals-decoraties.

De expositie in De Pomp (Dorpsstraat 38) is gratis te bezoeken op woensdag, donderdag en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag vanaf 11.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Riphagen

Sassenheim n De film Riphagen is op donderdag 19 april te zien in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Pieter Kuipers (Van God Los, TBS) regisseerde deze waargebeurde misdaadfilm met een hoofdrol van Jeroen van Koningsbrugge. De beruchte Amsterdamse crimineel Andries 'Al Capone' Riphagen werkt tijdens de Tweede Wereldoorlog fanatiek samen met de nazi's. Wanneer hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent de jonge politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd de jacht op hem. De film begint om 20.00 uur. Toegang vanaf zestien jaar. Kaarten a 5 euro zijn verkrijgbaar vanaf 30 minuten voor aanvang in het theater.

Rouwen is hard werken

Voorhout n De Rafaëlgroep Voorhout organiseert woensdag 18 april weer een bijeenkomst voor mensen die in hun naaste omgeving een dierbare verloren hebben. Het thema is 'Rouwen is hard werken'. De bijeenkomst begint om 14.30 uur en wordt gehouden in de Roef naast de Bartholomeuskerk (Herenstraat 47). Meer informatie bij Leny van Beel via 0252-216382 of rafaelgroepvoorhout@gmail.com. Ook voor vervoer kunnen deelnemers contact opnemen.

Bingo bij KBO

Sassenheim n De ballen gaan weer rollen bij KBO Sassenheim. Op donderdag 19 april is de bingomiddag in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). De bingo begint om 14.30 uur, inloop vanaf 14.00 uur. De middag is voor de leden van de KBO maar introducees zijn eenmalig ook welkom.

Autisme in het gezin

Regio n 'Wat betekent het voor je gezin als een van je kinderen autisme heeft? Hoe communiceer je op een goede manier met je kind? Hoe krijg je de goede hulp en begeleiding? Deze vragen en meer komen aan de orde op een thema avond over autisme op donderdag 12 april in het gemeentehuis van Noordwijkerhout (Herenweg 4). Linda van der Niet is gastspreker op deze avond. Van der Niet is moeder van twee dochters en columnist voor Autisme Magazine; het maandblad van de Nederlandse Vereniging Autisme. De bijeenkomt begint om 20.00 uur, de inloop is vanaf 19.30 uur.

Tocht op scootmobiel

Regio n Bezitters van een scootmobiel weten vooral in het begin vaak niet hoe ver je ermee kunt rijden. Of zijn bang voor een lekke band. En hoe kom je dan thuis? Voor iedereen die zich hierin herkent, is deelnemen aan de Scootmobielen Bloementoertocht dan een aanrader. Meedoen aan de tocht is helemaal gratis. Aanmelden kan via Jaap Walen (tel: 06 538 372 62) of via het aanmeldformulier op de website van www.debloemenslinger.nl.

Tweede lentewandeling

Sassenheim n De tweede editie van de lentewandeling, georganiseerd door de Protestantse Gemeente Sassenheim, is op zaterdag 14 april.

De organisatie biedt wandelafstanden van 5, 10, 15, 25 en 40 kilometer aan. De wandelingen gaan langs de bollenvelden en markante gebouwen die de Bollenstreek rijk is. Voor belangstellenden is er een herinneringsmedaille verkrijgbaar. Voor de startlocatie is op bedrijfsterrein van Deleeuw Flowerbulb Group (Rijksstraatweg 52 in Sassenheim). Op zaterdagochtend 14 april vanaf 7.30 uur kunnen de eerste wandelaars voor de 40 kilometer van start, daarna volgen de kortere afstanden. Voor meer informatie www.pgsassenheim.nl/lentewandeling.

welzijn/uit!

Eerste boek voor voorzitter

Foto: pr.

Warmond n Muziek-en toneelvereniging Sint Matthias heeft vorige week de eerste jubileumboeken rondgebracht in Warmond. Het allereerste exemplaar was voor voorzitter Antoon de Vroomen, die het boek ontving uit handen van penningmeester Sylvia Heemskerk. In de komende weken gaan de leden ook nog langs de deuren. Ook verkopen zij lootjes voor de grote loterij. De uitslag wordt op zaterdag 26 mei bekend. Die dag viert Sint Matthias een groot jubileumfeest.

Helden in concert

Sassenheim n De twee jeugdorkesten van Christelijke Harmonievereniging Crescendo Sassenheim gaven op vrijdagavond 6 april een kinderconcert met als thema 'Helden'. Veel kinderen kwamen verkleed als hun eigen held naar 't Onderdak. Na nog nummers over helden als Tarzan en Superman, maar ook antihelden zoals Austin Powers, klonk het laatste lied. 'Can't stop the feeling' van muzikale held Justin Timberlake. De bestgeklede concertganger werd na afloop beloond met een klein prijsje.

Lees meer op www.deteylinger.nl.

Familiebedrijf Hoek 75 jaar

Foto: pr.

Voorhout n Familiebedrijf Hoek bestaat dit jaar precies 75 jaar. Op 7 april 1943 startte opa Piet Hoek als zelfstandig tuinman in Voorhout. De tweede generatie Hoek, Hennie en Peter, vormden het fundament voor het huidige bedrijf. Sinds 1997 zet de derde generatie Hoek, André, Fred en Tom, het bedrijf voort en viert met trots het 75-jarige jubileum van het groenbedrijf. Vanwege het jubileum kondigde André Hoek op zaterdag 7 april kondigde vanuit de Boerhaavetuin de viering van het jubileumjaar aan (foto). Tot en met maart 2019 organiseert Hoek een jaar lang activiteiten voor medewerkers en opdrachtgevers.

Eerste veiling Foreholte een succes

Het eindbedrag van ruim 16.000 euro wordt bekend gemaakt. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De eerste veiling bij handbalvereniging Foreholte is een succes geworden. In een vol sportcafé de Eijk gingen op vrijdag 6 april alle 160 kavels onder de hamer. Ze brachten bij elkaar 16.505 euro op. Dat bedrag wordt besteed aan de jeugdopleiding van de handbalvereniging.

week in beeld

11 t/m 18 april

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. Vivace, voorganger: pastor Th. Blokland

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. A.A. Bosma, 19.00 uur Zangdienst, voorganger: Ds. H.R. Betting

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. H.R. Betting

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: dhr. S. Jongsma

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Parochiekoor, voorganger: P. Owel

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.W. van den Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur, eucharistieviering met Iriskoor, voorganger: A. Goumans

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. H.G.T. van Welie – Kaai

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger W.F. van Rijn.

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur, eredienst, 19.00 uur: onderwijsdienst, voorganger: J. Zijlstra

Rouw- en Verliescafé: Alles wordt anders

Sassenheim n het thema van de volgende bijeenkomst van het Café Over- Leven heeft als thema 'Alles wordt anders'. Het Café is op zondag 22 april om 14.15 uur in de bibliotheek in Sassenheim (Kerklaan 42). De toegang is gratis.

Met het verlies van je dierbare verliest men ook het leven zoals het tot dan toe was. Maaltijden, opstaan, verjaardagen, uitgaan en thuiskomen, er kan een eindeloze rij van veranderingen worden opgesomd.

Omgaan met moeilijke momenten

Mensen vragen zich af: Waar ben ik in terecht gekomen? Wat kom ik allemaal tegen? Hoe vind ik hier mijn weg in? Wat is helpend bij deze vragen, welke hulpbronnen heb je op zulke moeilijke momenten tot je beschikking om het onvermijdelijke onder ogen te zien en aan te gaan?

Over deze vragen kan Ella Wormsbecher uit ervaring meepraten. Zij wil haar eigen verliesverhaal met de bezoekers van het Rouw- en Verliescafé delen. Met haar opgedane ervaringen en zoektochten kan zij misschien een steuntje in de rug bieden. Bezoekers van het café kunnen ook met elkaar van gedachten wisselen.

Tijd en aandacht

De bijeenkomsten van het Café Over-Leven zijn bedoeld voor iedereen met een rouw- of verlieservaring, die steun wil vinden. Het is in een vertrouwde omgeving, waar tijd en aandacht is. Iedereen die rouwt is hartelijk welkom. Het is een plek waar je verdriet er mag zijn, waar je zonder gêne kunt vertellen hoe het je vergaat, waar je door lotgenoten vaak beter begrepen wordt.

Voor meer informatie, neem contact op met Laura Methorst, lid van de werkgroep en welzijnsadviseur bij Welzijn Teylingen, te bereiken op 0252-231805.

Wilt u in aanmerking komen voor een Cinema Floralis Arrangement (eten en filmbezoek voor 1 persoon), zorg dan dat uw oplossing uiterlijk zondag 15 april binnen is, samen met uw naam en adres.

Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. Puzzel.

De winnaar van de puzzel van week 14 is: G. de Jong uit Sassenheim. De oplossing was: Zanglijster.