De Teylinger

16 mei 2018

De Teylinger 16 mei 2018


B&W wil spoed in restauratie bollenschuur

Teylingen n De eigenaar dient voor maandag 28 mei bij de gemeente een restauratieplan in te dienen over het herstel van de vervallen bollenschuur van de Gebr. Bergman uit 1914 op Teijlingerlaan 69. Maar dat lukt hem om diverse redenen niet.

Door Nico Kuyt

De zogeheten Reckman-locatie naast de ruïne van Teylingen is in 2001 aangekocht met het aanvankelijke doel dat te herontwikkelen. Op de locatie staat de bollenschuur, een rijksmonument, die dan gerestaureerd zou worden. Door verschillende omstandigheden is er echter nog steeds geen definitief restauratieplan.

Monumentale schuur

De monumentale schuur is in de loop van de jaren door verwaarlozing in een slechte staat geraakt. Zorgen hierover noopte de gemeente om de eigenaar aan te schrijven. Door de verwaarlozing is namelijk de monumentale waarde in gevaar. Uiterlijk 28 mei moet er een restauratieplan liggen. Maar dat lukt de eigenaar niet en heeft verzocht om het te verschuiven naar oktober. B&W is geneigd hiermee in te stemmen. Inzet van het restauratieplan is het realiseren van maximaal vier grondgebonden woningen in de schuur. De gemeente en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed huldigen hierover een positieve grondhouding.

Coalitie presenteert concept-raadsprogramma

Teylingen n De coalitie van VVD, Trilokaal en D66 heeft maandag 14 mei het concept-raadsprogramma gepresenteerd. Inwoners kunnen tot en met zondag 20 mei hun aanvullingen en suggesties inbrengen.

Na verkennende gesprekken besloot de VVD (7 zetels), als grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen, om met Trilokaal (5 zetels) en D66 (3 zetels) verder te onderhandelen. Het opgestelde concept-programma 'Vitaal Teylingen' gaat vooral in op wat de partijen de komende vier jaar willen bereiken. Over hoe dat moet gebeuren, wordt in een later stadium nagedacht, maar dan door het nieuwe college. Dat wordt vervolgens uitgewerkt in een collegeprogramma. VVD, Trilokaal en D66 zeggen ook hier in overleg te willen met inwoners, bedrijven en organisaties.

Duurzaamheid

De fractievoorzitters Monique de la Rie (VVD), Rob ten Boden (Trilokaal) en Fred Koot (D66) presenteerden maandagochtend de inhoud van het concept-programma. De drie partijen hebben het onderverdeeld in vijf thema's: Prettig wonen voor iedereen, Energiek en sociaal Teylingen, Ondernemend en bruisend Teylingen, Duurzaam denken en doen en Modern bestuur, invloedrijke inwoners. Daarin is duidelijk dat voor de coalitie duurzaamheid een belangrijk thema is. De nieuwe coalitie geeft als voorbeeld de locatie Langeveld in Sassenheim, die als voorbeeldproject voor duurzame woningbouw kan dienen. "Daar is het een goede locatie voor, want de grond is van de gemeente," verduidelijkte Koot.

Bij het thema 'Prettig wonen' valt op dat gesproken wordt over een buurtsuper. Dat is echter wat anders dan de discussie die nu nog gaat rondom de Hoogvliet in de Postwijk in Sassenheim, antwoordde De la Rie op vragen. "Een buurtsuper is echt een kleinschalige winkel. Daar valt de Hoogvliet niet onder. De buurtsuper staat in het concept, omdat het de leefbaarheid en de sociale cohesie in een wijk kan verbeteren. De buurtsuper is een voorbeeld van een plek voor sociale contacten. Maar dat kan ook met een terrasje of in een Buurtkamer."

De coalitie geeft bij 'Ondernemend en bruisend Teylingen' aan door te willen gaan met het citymanagement. Er komt daarnaast een actualisatie van de centrumvisie.

Inwoner als klant

Ook modern bestuur krijgt de aandacht. Zo willen de partijen inwoners meer betrekken bij de beleidsvorming en mogelijk bij de uitvoering. "We gaan beter kijken, luisteren en analyseren wat er in Teylingen gebeurt en welke ideeën er leven bij inwoners. We vragen hen om met betere ideeën te komen dan die we zelf hebben. We gaan daarover met inwoners in gesprek en koppelen terug hoe we met die ideeën zijn omgegaan," zo staat in het concept. "We moeten inwoners meer gaan zien als klant," aldus Ten Boden. Een van de ideeën is een pilot Burgerbegroting. Hoe de invulling daarvan wordt, gaat in een later stadium besproken worden.

Ten Boden (Trilokaal) is tevens een van de drie kandidaat-wethouders. Hij is het enige nieuwe gezicht. Ten Boden gaat het college vormen met Bas Brekelmans (VVD) en Arno van Kempen (D66), die allebei al vier jaar als wethouder in Teylingen werken.

Suggesties van inwoners verzamelen

De nieuwe coalitie vraagt daarnaast inwoners nu ook al te reageren op het concept en aan te geven wat ze missen. "We gebruiken de inbreng om het raads- en straks het collegeprogramma te verbeteren waar mogelijk," aldus De la Rie. Het programma staat op een speciale website: www.vitaalteylingen.nl. Inwoners en ondernemers kunnen daar ook reageren tot en met zondag 20 mei. Mensen zonder computer en internet kunnen bellen naar het gemeentelijke telefoonnummer 140252 om hun suggestie door te geven. Inzenders kunnen een terugkoppeling op hun reactie verwachten, zo lieten de partijen weten.

Op dinsdag 22 mei is de gehele raad uitgenodigd voor een workshop om mee te spreken over het concept-raadsprogramma. Of PvdA en CDA daar ook bij zijn, is nog onduidelijk. Zij lieten eerder weten niet bij de bespreking aanwezig te zijn, omdat ze vinden dat de inspraak te beperkt is. ""Het hele proces heeft niets weg van een 'raadsbreed programma', maar is slechts een ouderwets coalitieakkoord," meldde Joost van Doesburg (PvdA) eerder al. In een reactie zegt De la Rie: "Het is hun keuze om zo oppositie te voeren".

Naar verwachting wordt het programma op donderdag 31 mei in de raad vastgesteld. Dan worden ook de drie wethouders geïnstalleerd.

Coalitie presenteert concept-raadsprogramma

Teylingen n De coalitie van VVD, Trilokaal en D66 heeft maandag 14 mei het concept-raadsprogramma gepresenteerd. Inwoners kunnen tot en met zondag 20 mei hun aanvullingen en suggesties inbrengen.

Na verkennende gesprekken besloot de VVD (7 zetels), als grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen, om met Trilokaal (5 zetels) en D66 (3 zetels) verder te onderhandelen. Het opgestelde concept-programma 'Vitaal Teylingen' gaat vooral in op wat de partijen de komende vier jaar willen bereiken. Over hoe dat moet gebeuren, wordt in een later stadium nagedacht, maar dan door het nieuwe college. Dat wordt vervolgens uitgewerkt in een collegeprogramma.

Duurzaamheid

De fractievoorzitters Monique de la Rie (VVD), Rob ten Boden (Trilokaal) en Fred Koot (D66) presenteerden maandagochtend de inhoud van het concept-programma. De drie partijen hebben het onderverdeeld in vijf thema's: Prettig wonen voor iedereen, Energiek en sociaal Teylingen, Ondernemend en bruisend Teylingen, Duurzaam denken en doen en Modern bestuur, invloedrijke inwoners. Daarin is duidelijk dat voor de coalitie duurzaamheid een belangrijk thema is. Een voorbeeld is de locatie Langeveld in Sassenheim, die als voorbeeldproject voor duurzame woningbouw kan dienen. Bij het thema 'Prettig wonen' valt op dat gesproken wordt over een buurtsuper. Dat is echter wat anders dan de discussie die nu nog gaat rondom de Hoogvliet in de Postwijk in Sassenheim, antwoordde De la Rie op vragen. "Een buurtsuper is echt een kleinschalige winkel. Daar valt de Hoogvliet niet onder. De buurtsuper staat in het concept, omdat het de leefbaarheid en de sociale cohesie in een wijk kan verbeteren. Maar dat kan ook met een terrasje of in een Buurtkamer."

Rob ten Boden (Trilokaal) is een van de drie kandidaat-wethouders. Hij is het enige nieuwe gezicht. Bas Brekelmans (VVD) en Arno van Kempen (D66) werken allebei al vier jaar als wethouder in Teylingen.

Suggesties van inwoners verzamelen

De nieuwe coalitie vraagt inwoners te reageren op het concept-programma en aan te geven wat ze missen. "We gebruiken de inbreng om het raads- en straks het collegeprogramma te verbeteren waar mogelijk," aldus De la Rie. Het programma staat op www.vitaalteylingen.nl. Inwoners en ondernemers kunnen daar ook reageren tot en met zondag 20 mei. Mensen zonder computer en internet kunnen bellen naar het gemeentelijke telefoonnummer 140252 om hun suggestie door te geven.

Op dinsdag 22 mei is de gehele raad uitgenodigd voor een workshop om mee te spreken over het concept-raadsprogramma. Of PvdA en CDA daar ook bij zijn, is nog onduidelijk. Zij lieten eerder weten niet bij de bespreking aanwezig te zijn, omdat ze vinden dat de inspraak te beperkt is. ""Het hele proces heeft niets weg van een 'raadsbreed programma', maar is slechts een ouderwets coalitieakkoord," meldde Joost van Doesburg (PvdA) eerder al. In een reactie zegt De la Rie: "Het is hun keuze om zo oppositie te voeren".

Naar verwachting wordt het programma op donderdag 31 mei in de raad vastgesteld. Dan worden ook de drie wethouders geïnstalleerd.

Op pad
met een
wensboom

Nog één keer naar het strand

't Onderdak presenteert programma

Foreholte ook volgend jaar in eredivisie

uit! n Fietsroute door leven Herman Boerhaave

Teylingen mag zich jaar lang topsportgemeente noemen

Wethouder Brekelmans ontvangt de beker uit handen van Pieter Verhoogt (tweede van links), in aanwezigheid van voorzitters Ronald Vonk, Roland van Duijn, Jolanda Remmelzwaal en Ruud Westerbeek. | Foto: Willem Krol Foto: Willem Krol

Teylingen n Twee keer eerder eindigde de gemeente Teylingen in de top vijf van de verkiezing 'Topsportgemeente van het jaar'. De derde keer sleepte het - want daar draait topsport wel om - de titel binnen. Teylingen is de topsportgemeente van het jaar 2017 en ontving daarvoor op zaterdag 12 mei de bijbehorende bokaal.

Wat ongemakkelijk staat wethouder Bas Brekelmans met de zilveren beker in zijn handen. Hij is de eerste om het toe te geven. "Het voelt wel een beetje raar. We dragen als gemeente de sport in Teylingen wel een warm hart toe, maar hebben geen recht op deze bokaal. Het is natuurlijk geweldig dat we deze prijs als Teylingen winnen, maar alle eer moet naar de sporters gaan," zegt hij tijdens de uitreiking. Die is bij een van de twee landskampioenen in Teylingen, korfbalvereniging TOP. Voorzitter Ruud Westerbeek is trots op zijn club. Ook Ronald Vonk, voorzitter van voetbalvereniging Ter Leede, deelt dat gevoel. Zijn club leverde een dubbel bijdrage aan de verkiezingen, want ook de vrouwen van Ter Leede zorgden voor veel punten met het kampioenschap in de landelijke topklasse van het vrouwenvoetbal. Hun mannelijke collega's in het rood-geel, uitkomend in de zaterdag hoofdklasse, behaalden een tweede plek. Ook de vijfde plaats van rugbyclub The Bassets in de ereklasse zorgde ervoor dat Teylingen als eerste eindigde.

De jaarlijkse verkiezing is een initiatief van het sporteconomisch adviesbureau Sport2B. Met een rekenmodel zijn de prestaties gemeten over veertig landelijke sportcompetities en gerelateerd aan het aantal inwoners. Het bureau wil met de prijs gemeenten aanmoedigen om meer in te zetten op topsport, zegt Pieter Verhoogt, directeur van Sport2B. "Het dient twee doelen. Allereerst willen we extra aandacht voor de nationale topsport. Daarnaast willen de gemeenten in Nederland prikkelen om meer te doen voor hun topsporters. De prijs is dan ook meer ludiek. Het genereert aandacht voor topsport en legt de vraag neer bij de gemeenten wat zij daarin kunnen betekenen." In Teylingen is dat een actueel onderwerp, want onlangs is een nieuw sportbeleid opgesteld. Daarin is ook vastgelegd hoe de gemeente om wil gaan met topsport. Brekelmans: "Daarin zeggen wij dat clubs op eigen kracht het topniveau moeten halen. Maar zijn ze daar eenmaal, dan moeten we als gemeente zorgen dat alle voorzieningen op orde zijn. Die faciliterende rol hoort bij ons."

In 2006 eindigde Teylingen nog als vijfde in de ranglijst en in 2013 als tweede. Toch draait het in topsport om de prijzen. Het is de bedoeling dat de bokaal en het bijbehorende kunstwerk een plekje krijgen in het gemeentehuis. "Als inspiratie voor de gemeente," besluit Verhoogt. De wethouder heeft nog wel een ander idee. "Misschien kunnen we de bokaal langs de drie clubs laten gaan. Zij hebben ten slotte ervoor gezorgd dat Teylingen de topsportgemeente van 2017 is."

Nog onduidelijkheid over loonkostensubsidie

Teylingen n De jury is nog niet uit wie er het gelijk heeft in de zaak rond de loonkostensubsidie. De Bollenstreekgemeenten, verbonden binnen de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD), beperkten de subsidie, maar dat is volgens het ministerie in strijd met de wet. Een eerder gesprek tussen beide partijen bracht nog geen uitsluitsel. Deze week vergadert de ISD over de kwestie.

Door Nico Kuyt

Vanwege de uit de pan gerezen kosten verlaagden de gemeenten de subsidie van een vergoeding voor 40 uur in de week, naar 25,5 uur. Het wekte een protest op, zoals bij werkgevers die personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt onder contract hebben en waarvoor deze subsidie geldt. Op maandag 14 mei sprak de raadscommissie Welzijn over de zaak, want volgens de partijen van de oppositie, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie, heeft wethouder Arno van Kempen de gemeenteraad onvoldoende geïnformeerd. Hij had in de raad van 26 april toegezegd dat hij diezelfde week van het gesprek met het Rijk nog een terugkoppeling zou geven. Als daarin de uitkomst is dat het in strijd is met de wet, dan zou de verlaging van de subsidie meteen worden teruggedraaid.

In de commissie verklaarde de wethouder dat hij over het gesprek de raad wel degelijk tijdig heeft geïnformeerd, namelijk door een brief van de ISD. Op verzoek van het ministerie is er na het gesprek een radiostilte afgekondigd om het verslag van de vergadering van het ministerie met deze van de ISD op 'elkaar af te stemmen'. Zolang er nog onduidelijkheid heerst of het in strijd is met de wet of niet, is er geen reden om het direct weer terug te schroeven.

Versoepeling

In het Dagelijks Bestuur van de ISD wordt deze week er verder over gesproken. Op verzoek van de partijen van de coalitie, VVD, Trilokaal en D66, brengt Van Kempen daar het voorstel in om zolang er geen helderheid is, een versoepeling door te voeren. Het betreft het weer terugdraaien naar 40 uur voor hen die een vast contract of een eerste tijdelijk contract hebben, maar niet voor hen die een tweede of derde tijdelijk contract hebben.

Oppositie houdt motie aan

De oppositie gaf aan een motie, om lopende de gesprekken met het ministerie de verlaging en beperking van de subsidie al meteen geheel terug te schroeven, nog aan te houden tot een volgende raadsvergadering. Zij vrezen een zeer lang gesteggel tussen beide partijen.

Officiële start van bouw complex in de Herenstraat

Voorhout n De officiële handeling voor de start van de bouw van appartementencomplex De Posterijen in de Herenstraat is op vrijdagmiddag 18 mei.

De Posterijen is het nieuwbouwplan op de hoek Herenstraat - Prins Bernhardstraat. Het complex telt in totaal vier verdiepingen. Op de begane grond is winkelruimte en berging. Op de eerste, tweede en derde verdieping worden 30 appartementen en 3 maisonnettes gerealiseerd.

De nieuwbouw deed eerder al heel wat stof opwaaien. Het plan kende in eerste instantie een tekort aan parkeerplaatsen voor de bewoners van de nieuwe appartementen. Omwonenden vreesden een nog hogere parkeerdruk in hun wijk, waar al een tekort aan plaatsen is. Ze dreigden naar de rechter te stappen, maar tot een rechtelijke uitspraak kwam het niet. Projectontwikkelaar De Raad Bouw paste het plan aan en ging van 38 naar 33 appartementen, waardoor er genoeg parkeerplaatsen zouden moeten zijn.

Oude bekenden en nieuwe gezichten in theaterseizoen van 't Onderdak

Wethouder Arno van Kempen, Albert Olthof en Therèse Boersma presenteren het nieuwe programmaboekje. | Foto: pr. Foto: pr.

n Programmaboekje 2018-2019 officieel gepresenteerd

Sassenheim n Wethouder Arno van Kempen was zondag 13 mei te gast in theater 't Onderdak. Dit keer niet om een voorstelling bij te wonen maar om als eerste het programmaboekje voor het nieuwe seizoen in ontvangst te mogen nemen. Hij kreeg het overzichtelijke programma uit handen van voorzitter Albert Olthof.

Door Piet van Kampen

In de inmiddels achttiende uitgave vinden de liefhebbers van toneel, film en cabaret weer een scala aan mogelijkheden voor een gezellig avondje uit aan de J.P. Gouverneurlaan. Uiteraard ontbreken de kindervoorstellingen van Theater van Santen hierin niet. Olthof begon zijn openingswoordje met te melden dat hij er trots op is dat de traditie van de uitreiking van het eerste boekje weer is opgepakt. Hij prees het team van vrijwilligers dat het altijd opnieuw weer mogelijk maakt dat er in het theater voorstellingen kunnen worden gegeven. Het enige theater dat op vrijwilligers draait. "Ik ben ook blij met de brede programmering en de mensen die er zich sterk voor maken," klonk Olthof prijzend.

'Gevulde winkel'

Vervolgens lichtte Therèse Boersma een en ander toe en prees de programmacommissie die weer voor een 'goed gevulde winkel' had gezorgd. Het seizoen wordt op 7 september geopend door Herman Brood's Wild Romance. In totaal worden er 32 voorstellingen gegeven en 18 films vertoond. Bekende namen zoals Pater Moeskroen, Joris Linssen & Caramba en Sjaak Bral zullen weer hun opwachting op de bühne maken. Het wordt een mix van oud en nieuw. Nieuw –maar zeker geen onbekenden -zijn Jörgen Raymann en Carel Kraaijenhof. Laatst genoemde zal een speciaal kerstconcert verzorgen. Een muzikale avond wordt gepresenteerd door Steve's Guitar School met gitaarmuziek door oud-studenten en studenten waaronder Kay Verschoor, één van de nieuwe talenten.

Trots

Wethouder Arno van Kempen had lovende woorden voor 't Onderdak. "De gemeente is bijzonder trots dat jullie zonder subsidie van de gemeente en met de inzet van de vrijwilligers kunnen draaien". Over de toekomst: "Zoek verder gaande samenwerking met 't Trefpunt in Warmond met behoud van ieders eigen programma. Er is spanning of het niet één theater zal worden. Als ik er na 31 mei nog ben gaat dit niet gebeuren," klonk hij vastberaden.

Huis aan huis

Vanaf maandag 14 mei worden de gidsen huis aan huis verspreid in Sassenheim, De Engel en in de wijk Oosthout (Voorhout). Ook is het programmaboekje af te halen in de bibliotheken Sassenheim, Warmond en Voorhout, in het gemeentehuis en in de hal van het theater 't Onderdak. Meer informatie is te vinden op www.hetonderdak.nl of bel op werkdagen tussen 10.00 en 10.30 uur naar het secretariaat via 0252-225874. In juli en augustus is het secretariaat niet bereikbaar.

Monopoly

Voorhout n Teylingen krijgt een eigen versie van Monopoly. Initiatiefnemer Joop van Dijk van PLUS Van Dijk gaat de inwoners van Voorhout betrekken in de ontwikkeling van het spel. De bekende straten en pleinen uit de gemeente worden erin verwerkt. Op woensdag 16 mei krijgt Van Dijk symbolisch als start van het project een eerste spel overhandigd van Mr. Monopoly. Vanaf die dag kunnen inwoners via een speciale Facebookpagina suggesties aandragen. De spellen worden in een gelimiteerde oplage geproduceerd.

Repair Café

Sassenheim n Blijkt de fiets juist nu met het mooie weer mankementen te vertonen? Is een zomerse outfit tijdens de winteropslag beschadigd geraakt? Is een andere huisraad defect? Op zaterdag 19 mei is er weer een Repair Café tussen 13.00 en 16.00 uur in de Jojo (Hortusplein 14). Samen met de vrijwilligers van Stichting Repair Café Teylingen kunnen de reparaties onder handen worden genomen. Inwoners zijn ook van harte welkom voor een kopje koffie of thee. De Weggeefwinkel is ook geopend.

Inloopspreekuur vrijwilligerswerk

Teylingen n Welzijn Teylingen houdt op donderdag 17 mei een inloopspreekuur over alles wat met vrijwilligerswerk te maken heeft. Van 18.30 tot 19.30 uur kunnen inwoners binnenlopen in de bibliotheek van Sassenheim (Kerklaan 42).

Twee medewerkers zijn aanwezig om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Het spreekuur is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over vrijwilligerswerk of op zoek is naar een leuke vrijwilligersklus. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de vacaturebank. Er is informatie over verenigingen en organisaties in Teylingen die met vrijwilligers werken. Voor meer informatie over het inloopspreekuur, neem contact op met Marian Kofoed, adviseur vrijwillige inzet Welzijn Teylingen: m.kofoed@welzijnteylingen.nl.

Mama Café met massageles

Sassenheim n Elke eerste vrijdag van de maand, van 10.00 tot 12.00 uur, is er in de bibliotheek Sassenheim (Kerklaan 42) het Mama Café. Onder het genot van een kop koffie spreken moeders met elkaar over hun kinderen en over opvoedvragen. Op vrijdag 1 juni vertelt Esti Rotteveel van Yoga Centrum Voorhout meer over masseren volgens de Shantala methode. Deze zachte massagetechniek is niet alleen passend voor kleine baby's, maar ook voor grotere kinderen. Het is een prachtige manier voor een kleintje om zich te leren ontspannen en om in balans te komen. Deze techniek kan met name helpen bij darmkrampjes, slaapproblemen en bij kinderen die onrustig zijn en veel huilen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Toegang en deelname zijn gratis.

Trilokaal kiest Grooters als nieuwe voorzitter

Lodewijk Grooters. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Trilokaal is Lodewijk Grooters unaniem gekozen tot nieuwe bestuursvoorzitter van de partij.

Lodewijk Grooters neemt als nieuwe bestuursvoorzitter de voorzittershamer over van Fons Welters, die na de afgelopen verkiezingen gekozen werd in de gemeenteraad. Grooters, woonachtig in Warmond, is sinds ruim een jaar actief voor Trilokaal en was bij de afgelopen verkiezingen eveneens kandidaat voor de partij. De nieuwe voorzitter is werkzaam bij het Ministerie van Defensie en vertolkt tevens een actieve rol bij het Veteranencentrum Duin- en Bollenstreek.

Naast Grooters is ook Ron Barning, woonachtig in Sassenheim, toegetreden tot het bestuur van Trilokaal als algemeen bestuurslid. Het bestuur komt daarmee weer op een totaal van vier leden.

Op de vergadering werd daarnaast akkoord gegeven door de leden over de rol van Trilokaal in de huidige coalitieonderhandelingen met de VVD en D66. Fractievoorzitter Rob ten Boden liet weten de afrondingsfase van de onderhandelingen met vertrouwen tegemoet te zien.

Ssst...de examens zijn begonnen

Leerlingen van het Rijnlands Lyceum maken hun examens in de sporthal. Op dinsdagochtend buigen de havo-leerlingen zich over het examen Geschiedenis. | Foto: MV

Teylingen n De één is dagen aan het blokken, de ander ziet het wel. De Centrale Examens zijn deze week begonnen. Spannende uren voor veel leerlingen van de twee middelbare scholen in Teylingen; de KTS in Voorhout en het Rijnlands Lyceum in Sassenheim.

Op maandag 14 mei startten de vwo-leerlingen met Wiskunde en de havo-leerlingen met Natuurkunde. De leerlingen van vmbo basisberoepsgerichte leerweg begonnen hun examenperiode met Engels, die van vmbo theoretische leerweg en kaderberoepsgerichte leerweg met Nederlands.

De examens duren nog tot en met dinsdag 29 mei. Op woensdag 13 juni worden de normeringen bekend. Daarna maken de meeste scholen op dezelfde nog bekend aan hun leerlingen wie geslaagd en wie gezakt zijn.

Nog een keer naar het strand, in een Rolls Royce of een dagje varen

Meta Noteboom(l) en Marja Heemskerk (r) halen een wens op bij mevrouw Van Noort. Zij wil graag nog een keer een lunchen in Noordwijk. | Foto: MV

n Thuiszorgteams met wensboom langs de deuren

Voorhout n Als je nog een wens mocht doen, wat zou die dan zijn? Met die vraag gingen medewerkers van Marente Thuiszorg langs bij hun cliënten in Voorhout. Van nieuwe plantjes voor in de tuin tot nog een keer zweefvliegen; veel ouderen hebben nog wel een droom. De wensen zijn op vrijdag 11 mei verzameld en in de komende periode is de volgende stap: proberen er een aantal in vervulling te laten gaan.

Oranje blaadjes wapperen in de wind van de wensboom die achterop de fiets van Meta Noteboom staat. De thuiszorgmedewerker van team west is net als haar team oost-collega Marja Heemskerk al de hele vrijdag op pad. Ook Marja heeft een wensboom bij zich, door haarzelf ontworpen en door haar man van hout gemaakt. "Ik ben al vanaf half tien onderweg," vertelt ze. In haar boom 70 wensen. Het andere team telt 68 cliënten, waar Meta nog bij een deel langsgaat. "Veel mensen vinden het een leuke actie. Daarnaast brengt het ook meteen gespreksstof mee. Wat cliënten vertellen, kan echt ontroeren."

Het idee voor de wensboom kwam na een brainstormsessies van de teams, legt Marja uit. "We werken al een aantal jaar zelfsturende teams, waarin naast zorgtaken, iedereen ook nog andere taken heeft. Wij doen dus ook de promotie en wilden een actie bedenken waarbij vooral onze cliënten centraal staan. Met de wensboom lukt dat heel goed."

De boom hangt inmiddels vol met vooral kleine wensen. Meta: "Mensen zijn echt snel tevreden. Nog een keer naar een tuincentrum, een bezoekje aan hun geboortehuis". Een meneer wil graag met zijn dochter leren fiets op een duofiets, een andere cliënt wil met haar zus naar Preston Palace. Marja: "We hebben ook wens om nog eens te schieten op een 100 meter baan. Die meneer is lid van een schietvereniging, maar zit in een rolstoel. Ook heeft hij net te horen gekregen dat hij longkanker heeft. Hij zou zo graag nog een keer met een maatje naar zo'n officiële 100 meter baan willen".

De twee dames gaan als een soort goede feeën in de komende weken kijken welke wensen gerealiseerd kunnen worden. Een dagje naar het strand lijkt er voor veel mensen te komen. Bij Marente wordt gekeken of er budget is voor de andere wensen. Maar ook inwoners en ondernemers kunnen helpen met wensen in vervulling te laten gaan. Daarvoor kunnen ze contact opnemen met Meta via 06-82012101 of Marja via 06-82012100. "Misschien is er wel iemand met een boot die een paar senioren mee wil nemen uit varen? Of bijvoorbeeld een ondernemer die een ritje in een Rolls Royce wil sponsoren? We hopen zo veel mensen bij elkaar te brengen. Dat zou echt fantastisch zijn!"

Ingezonden: 'Geen voorzieningen in de wijken voor senioren'

Ingezonden n KBO Teylingen maakt zich zorgen over de voorzieningen voor senioren in Teylingen. Voorzitter Dick Voerman schrijft over zijn zorgen in een ingezonden brief aan de gemeenteraad.

"Naar aanleiding van het artikel 'Geen supermarkten in de buitenwijken' wil ik graag het volgende onder uw aandacht brengen: Als voorzitter van de seniorenvereniging KBO-Teylingen maak ik mij ernstig zorgen over deze ontwikkeling. Een petitie onder de bewoners voor het behoud van hun supermarkt heeft niet geleid tot een positieve besluitvorming hieromtrent. In de gemeente Teylingen ontstaan steeds meer wijken waar voor senioren geen enkele voorziening meer is. Daarbij denk ik ook aan de ontwikkeling van ontmoetingscentra in de wijken en niet te vergeten het openbaar vervoer. Zo heb ik vorige week in het overleg over de concessies openbaar vervoer aangegeven dat het voor senioren in de zorgcentra Sassembourg en de Gildehof onacceptabel is dat Arriva de Connexxionlijn 51 heeft laten vervallen.

Wetende dat de participatiewet ons uitnodigt om nauw betrokken te zijn en te blijven bij de ontwikkelingen in onze gemeente, willen wij graag onze inbreng blijven geven in de wetenschap dat we samen kunnen komen tot een omslag in handelen en denken. U als raad kunt daarin de eerste stappen zetten. In de discussies die u met elkaar voert kunt u afspreken dat het "ja, maar" niet gebruikt mag worden. Het hanteren van "het is niet mogelijk" niet accepteren. Anders omgaan met bestemmingsplannen. In toekomstige ontwikkelingen moet het mogelijk zijn daar sneller wijzigingen in aan te brengen.

Met de gedachte dat u de "baas" bent over de gemeente en niet de middenstand en de projectontwikkelaars, moeten we kunnen komen tot een "andere" gemeente. U bent al een fairtrade gemeente, een dementievriendelijke gemeente en met uw inzet voor senioren wordt u binnenkort een seniorvriendelijke gemeente. Daar vertrouw ik ten volle op. En mocht ik over vijfentwintig jaar een dag naar de aarde terugkomen, tref ik een gemeente Teylingen aan, waarvan de raad zegt: Dankzij de inzet en het "omdenken" van de raadsleden uit de periode 2018-2022 zijn wij nog steeds de beste seniorengemeente van Nederland en u bent zeer tevreden over de beslissingen van toen, want u leeft dan in een voorziening rijke omgeving."

Dick Voerman,

Voorzitter KBO-Teylingen

Aanmelden vrijwilligersproject voor tweede ronde Teylingerprijs

Teylingen n Wie een project of initiatief vanuit een vereniging of vanuit een groepje buurtbewoners heeft kan een prijs verdienen. Het maakt niet uit of het een groot of klein project is, als het maar meerwaarde heeft voor de woonomgeving. De aanmelding voor de tweede ronde van de Teylinger Prijs sluit op 31 juli.

Het hele jaar door kan worden genomineerd bij Welzijn Teylingen. Driemaal per jaar worden de nominaties bekend gemaakt door een jury en krijgt de winnaar een prijs uitgereikt van 250 euro. Een raadslid bezoekt het project en er is media-aandacht op de gemeentepagina van de krant. Aan het einde van het jaar maken de drie projecten als winnaar van een van de rondes kans op de hoofdprijs. Het aanmeldformulier is te vinden op de www.welzijnteylingen.nl onder het kopje vrijwilligers; 'nomineer uw vrijwilligersinitiatief'. De sluiting van de volgende ronde is op 31 juli.

Wie een leuk idee voor een project in eigen buurt, school of vereniging heeft, maar niet voldoende geld heeft om dit te starten, kan een beroep doen op Fonds 1818. Fonds 1818 heeft dit jaar een jubileumjaar en viert dit met het project Verrijk je buurt. Kijk op de www.verrijkjebuurt.fonds1818.nl.

Fiets- en wandelroute door leven van Boerhaave

Tijdens de Open Monumentendag 2017 onthulde Herman Boerhaave samen met burgemeester Breuer een informatiebord bij kasteel Oud-Poelgeest. | Foto: archief/Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Regio n Het heeft 350 jaar geduurd, maar nu is die er dan eindelijk; de Boerhaaveroute. Voortaan kunnen fietsers en wandelaars in de voetsporen treden van Herman Boerhaave, de arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker, die zijn stempel heeft gedrukt op deze regio.

Precies 350 jaar geleden werd Boerhaave geboren. 2018 is daarom een mooi jaar om de Boerhaaveroute te onthullen. De Boerhaaveroute krijgt de officiële naam: 'Van de wieg tot het graf: langs het werk, de huizen en tuinen van Herman Boerhaave'. De veelzijdige Boerhaave is namelijk een historisch figuur en zo krijgt hij het eerbetoon, dat hij verdient. "De wandel- en fietsroutes tussen Leiden en Voorhout, die we met de Boerhaaveroute realiseren, zullen een stimulans zijn voor het toerisme in deze regio. Later volgt ook nog een Boerhaaveroute op dit traject, die over het water kan worden afgelegd. Hiervoor worden wellicht nog aanlegplaatsen gerealiseerd," schrijft Dorpsmarketing Oegstgeest, initiatiefnemer van het opzetten van de route.

Overbosch en Boerhaavetuin

Wie de Boerhaaveroute volgt, maakt kennis met een brede variatie aan historische en natuurlijke plekken. Van de Hortus Botanicus en het Boerhaavemuseum in Leiden, naar Kasteel Oud-Poelgeest en museum Corpus in Oegstgeest, tot aan het Overbosch en de Boerhaavetuin in Voorhout.

Officiële ingebruikname

Op zondag 10 juni wordt de Boerhaaveroute officieel in gebruik genomen. Dit gebeurt in drie 'etappes': om 10.00 uur wordt de Boerhaaveroute tussen Voorhout en Oegstgeest 'ten doop gehouden' in de Boerhaavetuin in Voorhout, om 12.00 uur volgt de onthulling van de Boerhaaveroute tussen Oegstgeest en Leiden en om 14.00 uur is de officiële ingebruikname van de Boerhaaveroute tussen Leiden en Voorhout in de Hortus Botanicus / het Boerhaavemuseum.

Regionale marketing

De Boerhaaveroute is opgezet door Dorpsmarketing Oegstgeest in samenwerking met de regionale marketingorganisaties en met medewerking van de beheerders van het werk, de huizen en tuinen langs de Boerhaaveroute. De route is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Het Boerhaavehuis Voorhout, Stichting Osger Support, Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest en de Stichting Vrienden van het Overbosch in Voorhout.

Sint Matthias leeft toe naar eeuwfeest met dorp

Een optreden van de harmonie van Sint Matthias. | Foto: archief Foto: pr

Warmond n Muziek-en toneelvereniging Sint Matthias bestaat honderd jaar en viert dit bijzondere jubileum op zaterdag 26 mei met een dag vol muziek, toneel en nostalgie.

Er is veel werk verricht de laatste tijd. Het jubileumboek is aangeboden aan alle Warmonders. Er zijn duizenden lootjes verkocht. Donateurs zijn persoonlijk uitgenodigd voor het feest. Muzikanten en toneelspelers hebben samen gerepeteerd voor een gezamenlijke stuk. De afdeling harmonie heeft samen met, het inmiddels opgeheven, 'Drumfire' leren exerceren. De kinderen van het jeugdorkest oefenen nog meer dan anders.

Op zaterdag 26 mei herleven oude tijden wanneer de harmonie tussen 13.00 uur en 14.30 uur op verschillende plaatsen in het dorp 'ouderwetse' marsen gaat uitvoeren. Om 15.30 uur is iedereen van harte welkom bij Dekker (Veerpolder 14). De toegang is gratis. Om 15.30 uur begint ook het officiële programma met een concert van de harmonie en aansluitend een optreden van het jeugdorkest. Tussen 17.00 uur en 19.00 uur zijn er optredens van andere Warmondse muzikanten (o.a. 'ex BTW, Joppekoor en Schipperjeskoor) en kunnen bezoekers iets eten en drinken.Om 19.00 uur wordt het komische toneelstuk 'Haring en haarlak' gespeeld samen met muziek van de harmonie. Om 21.00 uur worden de loten getrokken en daarna kan er worden gedanst met de coverband 'De Deik' en Dj Rowan.

Papierkunstmarkt

Warmond n Voor de elfde keer organiseert Galerie Het Oude Raadhuis op Tweede Pinksterdag, maandag 21 mei, van 11.00 tot 16.00 uur voor de jaarlijkse Papierkunstmarkt rond het dorpsplein van Warmond.

Net zoals de voorgaande jaren is er ook dit keer weer een gevarieerd aanbod. Op en rond het Dorpsplein staan kramen met handgemaakte blanco boeken, decoraties met origami, sierpapier, oude ansichtkaarten, handgemaakte wenskaarten, mandala's, dozen, monoprints, Japans papier, en nog veel meer. Alles is met of van papier gemaakt. Kinderen kunnen papier scheppen en hun creativiteit laten zien met origami en collages. De markt geeft een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is met papier en biedt de gelegenheid kennis te maken met kunstenaars uit de omgeving.

De galeries Het Oude Raadhuis en De Pomp zijn vanaf 11.00 geopend. Galerie de Pomp exposeert werk van papierkunstenaars.

Warmondse Groenmarkt

Warmond n De negentiende editie van de Warmondse Groenmarkt is op zaterdag 19 mei in de Dorpsstraat. Leden van de Warmondse Tuinclub zorgen ervoor dat er tussen 9.00 en 16.00 uur zo'n 35 kramen staan opgesteld. Er is een scala aan bijzondere vaste planten, ook voor op het terras, bijzondere bolgewassen, ruim assortiment van eenjarige planten, rozen, hosta´s, kuipplanten en siergrassen. Daarnaast zijn er ook decoratieve tuinobjecten te koop, en aardewerk. Ook de galeries aan het dorpsplein zetten hun deuren open tijdens de Groenmarkt.

Weidevogel - excursie

Warmond n Het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn (NOCK) organiseert in de Nationale Vogelweek op zaterdag 19 mei een vaarexcursie van 10.00 tot 12.00 uur rond de Kagerpolders. Tijdens deze excursie van ongeveer twee uur kunnen deelnemers de weidevogels spotten al varend in een ouderwetse koeienschuit, een platbodem zoals de boeren die eeuwenlang gebruikten om het vee naar de weilanden te varen.

Vanwege de verwachte belangstelling is het zaak om vooraf aan te melden via het mailadres info@koudenhoorn.ontdekken.nl. Voor donateurs/natuurvrienden Koudenhoorn zijn deze excursies gratis, andere bezoekers betalen 6 euro (volwassenen) of 4 euro (kinderen).

Visles voor kinderen

Warmond n Hengelsportvereniging De Leede uit Warmond organiseert een praktijkles vaste hengel voor kinderen van 7 tot en met 13 jaar op zaterdagmiddag 19 mei. De locatie is afhankelijk van het aantal deelnemers en de weersomstandigheden.

Tijdens deze middag leren kinderen de fijne kneepjes en de techniek en wordt er natuurlijk echt gevist. De deelnemers worden verdeeld in kleine groepjes en langs de waterkant leggen de jeugdbegeleiders uit wat je moet doen voordat je begint met vissen. Dat is niet alleen maar het optuigen van de vaste hengel, maar ook het uitloden en peilen van de dobber en het bereiden van lokvoer. Deelname aan deze jeugdactiviteit is gratis voor leden en niet-leden. Aanmelden vóór 19 mei is verplicht en kan via het aanmeldformulier op www.hsvdeleede.nl (onderdeel jeugd).

Kunst in 't Overbosch

Voorhout n Kunstliefhebbers kunnen het alvast in hun agenda noteren: de zesde editie van Kunst in 't Overbosch is op zaterdag 18 augustus van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 19 augustus van 10.00 tot 16.00 uur. Op zondag is ook tussen 11.00 en 14.00 uur Kunst voor Kids, waarbij kinderen zelf kunst kunnen maken. Deelname is gratis. Meer informatie op www.vriendenvanhetoverbosch.nl.

De nieuwe kleren van de keizer

Sassenheim n De jeugdvoorstelling 'De nieuwe kleren van de keizer', gespeeld door theatergroep Think, is op zondag 27 mei om 15.00 uur te zien in theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Iedereen kent het verhaal van de keizer, die zich door een oplichter een onzichtbaar kostuum laat aanmeten voor veel geld. Maar wat gebeurde er daarna? Kaarten kosten 7,50 euro via www.hetonderdak.nl.

cultuur/uit!

Pinkster Proefvaartweekend bij Jachthaven Poelgeest

De nieuwe Maril 7 Nxt. | Foto: pr Foto: PR

regio n Het komend pinksterweekend organiseert Jachthaven Poelgeest in Oegstgeest een Antaris, Maril en Maxima Proefvaart Weekend. Tijdens dit weekend is het mogelijk vrijblijvend kennis te maken met deze sloepen en tenders.

Poelgeest staat al jaren bekend vanwege de super luxe Antaris en Maril sloepen en heeft dit jaar haar assortiment uitgebreid met de Maxima tenders. De sloepen en tenders van Maxima worden geleverd met Honda buitenboordmotoren en Vetus dieselmotoren in afmetingen van 4,85 tot 6,30 meter. Deze boten onderscheiden zich in comfort en gebruiksgemak voor een zeer scherpe prijs. Van de Friese sloepenbouwer Maril ligt de dit jaar uitgekomen 7Nxt klaar voor een proefvaart. De 7Nxt is de grotere broer van de 6Nxt. Kenmerkend voor de nieuwe Maril serie is de functionele deur in de spiegel die toegang biedt tot het geïntegreerde zwemplateau.

Deelgebied Singels 2 in Hooghkamer. | Foto: pr. Foto: pr.

Midscheeps zijn een makkelijk toegankelijke koelkast en spoelbak ingebouwd. De breedte gecombineerd met het vlakke onderwaterschip zorgt voor veel stabiliteit en vaarcomfort. Naast de nieuwe Maril liggen ook de immens populaire Antaris Fifty5 en Sixty6 klaar voor een proefvaart. Met deze vernieuwende modellen heeft Antaris veel succes. Al vijf jaar achtereen is de maximale productie gedraaid. Voor de snelle beslisser is het mogelijk nog deze zomer met één van deze prachtige sloepen het water op te gaan. Poelgeest heeft diverse uitvoeringen op voorraad en nog enkele in aanbouw.

Ook kennis maken met deze prachtige boten? Kom dan langs op het Pinkster Proefvaart weekend. De vloot ligt klaar op zaterdag 19 mei en maandag 21 mei van 11.00 tot 17.00 uur en zondag 20 mei van 13.00 tot 17.00 uur bij Jachthaven Poelgeest (Hugo de Vrieslaan 1 in Oegstgeest). Voor meer informatie, kijk op www.poelgeest.nl.

Singels van Hooghkamer in de verkoop

Voorhout n De verkoop van eengezinswoningen in het deelgebied Singels 2 in Hooghkamer gaat op woensdag 23 mei van start.

De achttien eengezinswoningen in Hooghkamer zijn verdeeld over twee woonblokken, elk gesitueerd met elk een eigen uitzicht. Het meest noordelijk gelegen woningtype Lelie, bestaande uit tien woningen, heeft een ruime tuin op het zuidoosten en een vrij uitzicht op het speelgebied 'Ontdekkingseiland', een fijne plek voor gezinnen met kinderen. De acht woningen aan de buitenrand, woningtype Iris, geven een prachtig uitzicht over het weidse polderlandschap. De achtertuin is op het zuidwesten gelegen.

Singels is het laatste deelgebied van Hooghkamer en is een locatie met veel water, voorzien van natuurlijke oevers en veel flora en fauna. Duurzaamheid staat in Singels hoog in het vaandel. NL Greenlabel is bij de uitwerking van het gebied betrokken om een hoogwaardige groene, duurzame en toekomstbestendige leefomgeving te creëren. Er worden voor kinderen een aantal speelplekken aangelegd.

De informatieavond op woensdag 23 mei is van 17.00 tot 20.00 uur bij Max Sedelaar Makelaars (Componistenlaan 71 in Voorhout). Tijdens dit event wordt er informatie gegeven en wordt de inschrijving gestart. Meer informatie is te vinden op www.hooghkamer-voorhout.nl of bel Max Sedelaar Makelaars via 0252-214243.

Veiling levert 45.000 euro op voor Bartholomeuskerk

Voorhout n De kerkenveiling voor de Bartholomeuskerk heeft in totaal 45.160 euro opgeleverd.

De jaarlijkse veiling, dit keer op vrijdag 11 mei in Cheers, moest even op gang komen, maar als snel gingen de artikelen als vanouds van de hand. Zo rond de klok van half tien toen de eerste 100 nummers geveild waren werd het gezellig druk in de zaal en kwam er nog meer tempo in de veiling. De prijzen gingen toen ook wat omhoog wat er voor zorgde dat een dinerbon al gauw 130 euro opbracht. Voor de Paaskaars was dit jaar wat minder animo en deze ging voor 275 euro naar een nieuwe eigenaar. Dit jaar was er nog wel een muntenverzameling van de paus, die door opbod door de voorgangers van de St Maarten parochie naar een eindbedrag van rond 500 euro opliep.

Voorzitter van het Paveivocomité, Maarten van den Nouland, kon rond één uur een eindbedrag van 45.160 euro bekend maken. Een bedrag dat ongeveer 1300 euro hoger ligt dan de opbrengst van afgelopen jaar.

Woensdagmiddagbridge nog hele maand mei

Sassenheim n De bridgevereniging Sassem Troef organiseert op alle woensdagen in mei bridgemiddagen. De bridgewedstrijden worden gehouden in het partycentrum De Oude Tol aan de Hoofdstraat 147 in Sassenheim en beginnen om 13.30 uur. Er kunnen (wijn)prijzen worden gewonnen.

De deelname staat open voor iedereen die het leuk vindt om te bridgen, of je nu lid bent van Sassem Troef of niet. Anders dan in de rest van het seizoen is de deelname geheel gratis! Doel van deze actie van de bridgevereniging Sassem Troef is zo veel mogelijk mensen vrijblijvend in de gelegenheid te stellen kennis te maken met het wedstrijdbridgen in een aangename sfeer bij onze 50-jarige vereniging.

Aanmelden kan door Agenda aan te klikken op de website van Sassem Troef: www.Sassemtroef.nl en dan aan te melden op de data naar keuze. Ook is het mogelijk een e-mail te sturen naar gtit@ziggo.nl of theo.kool@ziggo.nl Aanmelding aan de zaal is niet mogelijk.

Keukenhof: 1,4 miljoen bezoekers

Regio n Het seizoen had voor Keukenhof in Lisse bijna niet mooier afgesloten kunnen worden. 's Werelds grootste bolbloemenpark sloot net als vorig jaar met 1,4 miljoen bezoekers. Praktisch eenzelfde aantal als vorig jaar.

Hoewel het voorjaar koud inzette kwamen de bezoekers toch in grote getale en bleef het doorstromen tot en met zondag 13 mei. Eigenlijk nog belangrijker dan de hoeveelheid mensen is het waarderingscijfer. Het park werd door de bezoekers gewaardeerd met een 9. Het thema 'Romantiek' werd ook het hele seizoen bijzonder fraai vorm gegeven. Het ziet er naar uit dat 2019 even kleurrijk wordt, want het thema is dan 'Flower Power'.

Voorlichtingsavond over hooggevoeligheid

Sassenheim n GZ Rivierduinen en Stichting Lumen Holland Rijnland houden op maandag 28 mei een gratis voorlichtingsavond over Hooggevoeligheid. De bijeenkomst in de Julianakerk (Julianalaan 6) start om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Als je hooggevoelig of hoogsensitief bent, voel je je vaak anders dan de meeste mensen. Hoogsensitieve mensen verwerken prikkels van buitenaf anders dan de meeste mensen. Mensen met hooggevoeligheid kunnen erg sterk reageren op prikkels uit de omgeving. Tijdens deze voorlichtingsavond vertelt een (ervarings)deskundige van het kenniscentrum 'Hooggevoelig heel gewoon' over dit onderwerp.

Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie bel 071 5147420 of kijk op: www.ggz-informatiepunt.nl en www.rivierduinen.nl/agenda.

Zomeravondbridge

Voorhout n Bridgeclub Voorhout houdt op maandag 28 mei een bridgeavond in restaurant Boerhaave (Herenstraat 57). Bridgers van alle niveaus zich aanmelden.

Meestal wordt er gespeeld in twee lijnen, ingedeeld naar speelsterkte. Ook thuisbridgers worden van harte uitgenodigd om hun krachten te komen meten. De start is om 20.00 uur. Rond 23.00 uur is de uitslag bekend. De kosten zijn 6 euro per paar. Aanmelden het liefst via e-mail: bridgeclubvoorhout@gmail.com of via de website van de NBB: www.nbbclubsites.nl/club/9022 . Telefonisch aanmelden kan bij Els Mens: 06-11191193 of tot uiterlijk 19.45 uur aan de zaal.

Het Juiste Bod heeft plek voor nieuwe leden

Warmond n De Warmondse senioren-bridgeclub 'Het Juiste Bod' staat weer open voor nieuwe leden en invallers. Ook onervaren bridgers (beginners) zijn welkom. Er wordt gespeeld met tien tafels en er zijn zes ronden. Zónder A, B of C lijn (en zonder klok!). het draait vooral om het plezier. De spellen worden gespeeld in Het Trefpunt (Herenweg 80) op de woensdagmiddag, van 13.00 uur tot ongeveer 16.30 uur. Het seizoen begint op de eerste woensdag in september en we sluiten af met een einddrive op de laatste woensdag in april. Ook wie zich beschikbaar wil stellen als invaller is van harte welkom. Meer informatie? Bel dan naar Lia Steenvoorden 0252-213935 of Alfred Claassen, tel.071-3010870. Mailen kan ook: ton.steenvoorden@ziggo.nl.

verenigingen/zakelijk

n Veilig op de fiets met verkeersexamen

Groep zeven van basisschool de Achtbaan locatie Beukenrode bij de start en finish op het Raadhuisplein. | Foto: MV

Voorhout n Spanning bij groep zeven van basisschool de Achtbaan. Zij deden op maandag 14 mei het praktisch verkeersexamen. De locatie Cluster ging 's morgens als eerste van start, daarna volgde de locatie Beukenrode.

'04' staat op het hesje van Milou. Bij klasgenootje Femke prijkt '06' op haar buik en haar rug. De meiden hebben net het praktische verkeersexamen op de fiets afgelegd. Tijdens een route door Voorhout werden ze beoordeeld op hun deelname aan het verkeer. Gaat dat goed? Doen ze dat veilig? En kunnen ze de verkeerssituaties goed inschatten?

De twee klasgenoten van de Beukenrode vonden het nog best moeilijk. "Vooral bij één van de bochten," zegt Milou. Ook was er verwarring bij het tunneltje. Femke: "Daar stonden mensen te praten. Ze hadden een geel hesje aan. Ik dacht het de examinatoren waren." Lien had ook gezonde spanning bij de start bij het gemeentehuis aan het Raadhuisplein. "Maar toen ik eenmaal onderweg was, dacht ik wel dat het zou lukken." Voor deze groep 7 zit het er iets voor elf uur op. Daarna is het nog aan hun klasgenoten van de locatie Distelweg om ook examen te doen.

De ruim tachtig leerlingen hoorden aan het einde van de ochtend of ze geslaagd zijn voor hun praktijkexamen. Is het niet helemaal goed gegaan, dan was er 's middags nog een herkansing.

Geslaagd 'Kijkje in de Keuken'

Voorhout n Bij Foreholte was op Hemelvaartsdag de mogelijkheid om mee te trainen met het G-jeugdteam. Onder leiding van Ewout Onderwater en Justin Compier was op het hoofdveld een speciale training met diverse bijzondere spelen en oefeningen. De training werd afgesloten met een partijtje waar ook de ouders en de assistent trainers, Sven Onderwater en Jay van Loveren, aan deelnamen. Het 'Kijkje in de Keuken' werd mogelijk gemaakt door Play2Improve en dankzij financiële ondersteuning van het Fonds Gehandicaptensport. Meer weten? Neem contact op met Jolanda Volkerijk via 06-23361519 of volkerijk.jolanda@gmail.com.

Kaagcup

Foto: pr.

Regio n Waterscouts van de uit Macdonald groep uit Den Haag hebben de Kaagcup 2018 gewonnen. De Hubertus-Brandaan uit Voorburg en Cornelis de Houtman uit Gouda werden tweede en derde. De 43e editie van de Kaagcup Zeilwedstrijden werd gehouden op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei. In totaal deden 1400 waterscouts mee, er lagen zo'n driehonderd boten in de Kagerplassen. Tijdens het Kaagcupweekend overnachtten de scouts op verschillende locaties rond de Kagerplassen: bij boeren in het weiland, op eilanden en op hun eigen tot clubhuis omgebouwde binnenvaartschepen. De meeste deelnemers kampeerden op het Boterhuiseiland.

Medailles

Foto: pr.

Voorhout n De A-selectie van Judo Team Bollenstreek deed op zaterdag 12 mei mee aan op het sterk bezette Lentetoernooi in Wehl (Gelderland). Team Bollenstreek won diverse medailles met Stefan Disseldorp en Bas Duivenvoorde (allebei brons) en tweede plekken voor Eva Hornsveld en Bram van der Voet. Bas Verwer en Yannick Turk wonnen allebei goud. Op de foto, staand achter, van links naar rechts: Bas Duivenvoorde, Wijnand Marks, Marijn van Staveren en trainer Johan Zagers. Op de voorgrond: Yannick Turk, Stefan Disseldorp, Ryan van der Molen en Bram van der Voet.

week in beeld

Foreholte verliest ruim van VUC

Voorhout n Foreholte leed een betrekkelijk zware nederlaag tegen VUC, de mogelijk aanstaande kampioen van de 2e klasse C, terwijl concurrent Laakkwartier met een ruime overwinning op het uitgespeelde Pancratius zich boven de Voorhouters in de stand nestelde.

In de beginfase van de wedstrijd was het verschil op de ranglijst binnen de lijnen niet werkelijk zichtbaar. Spits Wouter Nolles werd teruggefloten na een vrije trap van Sten Admiraal en VUC-topscoorder Jergo Leijdekkers plaatste de bal over het doel na een voorzet van Youri Buwalda. De grootste kans was voor Foreholte toen na goed doorzetten van Mink Schinkelshoek Toni Arroyo kon inkoppen. Achteraf bleek het de enige werkelijke redding van VUC-keeper Steven Verstraten. Zo op het oog deden de Voorhouters goed mee in de wedstrijd die op dat moment nog alle kanten op kon.

Dat veranderde echter razendsnel. In de 23e minuut verzond middenvelder Kevin van der Poel dwars door het hart van de Voorhoutse defensie de steekpass op rechterspits Richard Versteden (1-0). Eén minuut later had De Jel onmiddellijk de stand kunnen verhogen, maar door te lang aarzelen kon de Voorhoutse defensie de fouten nog herstellen. In de slotfase van de eerste helft glipte de wedstrijd zo maar door de Voorhoutse handen. Eerst was het Jergo Leijdekkers die ongehinderd een voorzet van opnieuw Van der Poel mocht inkoppen (2-0). Twee minuten later was het Richard Versteden die met een diagonale schuiver doelman Guijt kansloos liet (3-0). Sten Admiraal had nog kunnen scoren, maar in kansrijke positie op de 16 meterlijn met de bal voor zijn favoriete linkervoet meende hij toch nog even over te spelen. Ontgoocheld zochten de Voorhouters de kleedkamer op.

Penalty

Beide ploegen kwamen ongewijzigd uit de kleedkamer en vrijwel onmiddellijk kreeg verdedigende middenvelder Joost van Dam de kans om van dichtbij in te schieten. Zijn inzet werd toch nog geblokt door Jero Tellis. Binnen het kwartier sloeg VUC vervolgens tweemaal toe. Eerst was het doelman Guijt die de bal onder druk 'naar de verkeerde kleur' speelde. De overtreding die hij vervolgens moest maken leverde de goalie een gele kaart op en daarna plaatste Jergo Leijdekkers de penalty met een boogje door het midden in het doel (4-0). Even later sneden Leijdekkers en De Jel samen door het midden. Danny de Jel mocht de bal over Guijt in het doel plaatsen (5-0).

Er moest nog een half uur gespeeld worden en een grote afstraffing dreigde voor de Voorhouters. Trainer IJzendoorn wisselde maximaal en met name Patrick Roukema hield uitblinker Danny de Jel verder goed in bedwang, hoewel VUC het eigenlijk verder wel geloofde. In de slotfase misten Wouter Nolles en Joost van Dam nog redelijke kansen om de stand een beter aanzien te geven.

Foreholte ook volgend seizoen actief op het hoogste handbalniveau

Foreholte viert feest nadat de strijd tegen degradatie is gewonnen. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n In een bomvolle sporthal De Tulp moest Foreholte op zaterdag 12 mei een nieuwe seizoen in de eredivisie veilig stellen. Het eerste van de twee onderlinge duels tegen Z.A.P. werd al gewonnen en bij nog een winstpartij verzekerden de Voorhoutse handbalsters zich van nog een seizoen in de eredivisie.

Het eerste kwartier gingen de teams gelijk op. Z.A.P. had hele goede plannen en hoopte op een stunt. Foreholte verslikte zich geregeld in de foute afspeelballen en Z.A.P. was er als de kippen bij om dit via een snelle tegenaanval af te straffen. Na 20 minuten was het 10-8 en zakte Z.A.P. wat in. Dat heeft Foreholte wel geleerd in de eredivisie, om nooit op te geven, hoewel er ook wedstrijden bij waren die onnodig werden verloren. In de laatste tien minuten van de eerste helft liep Foreholte weg van Z.A.P., met schoten uit alle posities, naar een 18-11 ruststand.

In de tweede helft startte coach Ken van Hasselt met een ander basisteam. Dit liep niet zo gesmeerd, zodat Z.A.P. binnen tien minuten terug kon komen tot 21-18. Hierop koos de coach van Z.A.P. voor een extra speelster in het veld en een leeg doel. Net als vorige week profiteerde de Voorhoutse speelsters hier gretig van en drie speelsters wisten het lege doel te vinden. De verdediging acteerde als vanouds.

Afscheid van speelsters

Het leek erop dat het gedaan was met de dadendrang van Z.A.P., maar ze zette hun schouders eronder en bleven Foreholte bij de les houden met prima acties. Dit kostte de bezoekers wel veel kracht en het kaarsje ging langzaam uit. Geroutineerd speelde Foreholte de wedstrijd uit en nam de laatste vijf minuten met wissels afscheid van drie speelsters. Keepsters Williënne vd Plas en Marit Huiberts en speelsters Dana vd Vlugt-Vincenten (zwanger), Ramona Vink en Malu Oud-Zandbergen namen afscheid. Ook begeleiders Mariëlle Zonneveld en Anne van der Vlugt zaten voor het laatst bij een wedstrijd van Foreholte, die eindigde in 35-25.

Door de dubbele winst op Z.A.P. speelt Foreholte ook volgend jaar in de eredivisie, het hoogste handbalniveau van Nederland.

The Bassets Babes in finale om de landstitel

The Bassets Babes zijn nog een wedstrijd verwijderd van de landstitel. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n De rugbydames van The Bassets, beter bekend als de Bassets Babes, spelen op zondag 20 mei in de finale om het landskampioenschap. Tegenstander in het rugbystadion van Amsterdam is rugbyclub Delft.

Juist in het lustrumjaar van The Bassets, de club bestaat 40 jaar, is het voor de club de kers op de taart. In de finale moeten The Bassets Babes het opnemen tegen rugbyclub Delft. Een ervaren en sterke tegenstander die vorig seizoen net naast de titel greep,. Toch ziet trainster Katie Turnbull kansen. In het seizoen troffen The Bassets en Delft elkaar al twee keer, waarbij de Sassenheimse ploeg een keer won en de ploegen een keer de punten deelden. Het zal in de finale om de langste adem gaan en daarbij ook vorm van de dag. Met deze week een extra training moet voor zondag alles en iedereen op scherp staan voor de belangrijkste wedstrijd van het vrouwenteam van The Bassets. De finale begint om 13.00 uur. De toegang in Amsterdam bedraagt 5 euro.

Basketbaltoernooi voor scholieren bij Forwodians

Voorhout n Forwodians organiseert het jaarlijkse basketbaltoernooi voor leerlingen van groep 3 tot en met 8 dit jaar op zaterdag 2 juni.


De sportdocenten van de Combibrug zijn ook dit jaar weer van de partij. Zij zijn al bezig om op alle scholen een aantal lessen basketbal te verzorgen.

Clinic door Raoul Straathof

Ieder jaar nodigt Forwodians een speciale gast uit om de warming-up te doen of een clinic te geven. Dit jaar is Raoul Straathof uitgenodigd, voorheen assistent-coach van ZZ-Leiden. Daar werkte hij samen met de huidige bondscoach Toon van Helfteren. Straathof is opgegroeid in de basketbalhal van BS Leiden, zijn oudere zus en moeder speelden basketbal en hij volgde al jong. Hij startte op z'n veertiende al met coachen en op jonge leeftijd speelde hij mee in de eredivisie. Straathof moest stoppen met spelen vanwege een knieblessure, maar het coachen geeft hij niet op.

Rolstoelbasketbal

Daarnaast is er ook dit keer weer een clinic rolstoelbasketbal, gegeven door Ali Hasson en Jaap van Beelen. Zij laten kinderen even ervaren hoe het is om vanuit een rolstoel te sporten.


Leerlingen van de basisscholen in Teylingen kunnen zich aanmelden voor het toernooi via de website van de Combibrug: https://www.combibrug.nl/streetball-event/.

Basketballer Ali (14) met status naar Papendal

Voorhout n Ali Hasson, de jonge rolstoelbasketballer uit Sassenheim, gaat na de zomervakantie in het het Centrum Topsport en Onderwijs op Papendal wonen. Daar traint de nationale top om nog beter te worden in hun tak van sport.

Ali (14) traint momenteel twee dagen in de week op Papendal en speelt in het Nederlands U22 team. Daarnaast traint hij ook nog bij zijn eigen club Grasshoppers in Katwijk. De Sassenheimse international begon pas enkele jaren geleden met rolstoelbasketbal. Al snel werd hij gescout door Irene Sloof, bondscoach voor de basketbaljeugd. Ali startte bij de nationale jeugd tot 18 jaar, maar vanwege zijn talent werd hij doorgeschoven naar de jeugd tot 22 jaar. Met zijn toen 13 jaar was dat een bijzondere prestatie.

Dat Ali talent heeft, is wel duidelijk. Hij heeft daarom ook de status van Internationaal Talent gekregen. Zijn begeleiding denkt dat hij nog veel beter kan worden en heeft hem daarom uitgenodigd om na de zomer op Papendal te komen wonen. Op het Centrum Topsport en Onderwijs gaat Ali 's ochtends naar school, en 's middags en 's avond wordt er getraind en gewerkt aan zijn sportontwikkeling. Hij hoopt mee te kunnen doen aan de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.

Ali is nog op zoek naar sponsoren, want topsport is niet goedkoop. Meer informatie over hoe Ali te steunen, kan via mariekesmit67@gmail.com.

Kalkman in Elfstedenloop

Warmond n Vincent Kalkman doet op zaterdag 19 mei aan de Elfsteden Ultraloop, een non-stop hardloopwedstrijd van 230 kilometer in Friesland.

Kalkman finishte al in meerdere 100 kilometer lange ultramarathons, in de 120 van Texel en de 100mijl van Sint Annen. Ook liep hij bij het NK 24 uur in totaal 179 kilometer.

De laatste voorbereidingen op de Ultraloop zijn in volle gang. Een team met een fysio, trainer en sportvoedingsspecialist stoomt de Warmonder klaar. Kalkman heeft als doel om de finish binnen 32 uur te bereiken, met twee tussentijden van 12,5 uur bij 100 kilometer en 21 uur bij de 160 kilometer.

16 t/m 23 mei

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eerste Communieviering m.m.v. kinderkoor Vivo, voorganger pastor P. Owel

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): -

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. T. Moll

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.Groenleer

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Pinksteren, eucharistieviering m.m.v. het Parochiekoor, voorganger: Th. Blokland

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, eredienst, voorganger: ds. J.W. van den Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur, eucharistieviering, voorganger: P. Owel

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. H.G.T. van Welie-Kaai

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: S. Jongsma

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zaterdag 19.00 uur Jeugd-Bar; zondag 10.00 uur, pinksterfeest, 19.00 uur onderwijsdienst, voorganger: Jan Zijlstra

Wilt u in aanmerking komen voor een Cinema Floralis Arrangement (eten en filmbezoek voor 1 persoon), zorg dan dat uw oplossing uiterlijk zondag 20 mei binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. Puzzel.

De winnaar van de puzzel van week 19 is: C. van Nobelen uit Voorhout. De oplossing was: Boerenzwaluw.

Levenskunst op het kerkhof

Schrijver Herman van Amsterdam is geboren en getogen in de Bollenstreek. Over deze regio schreef hij al meer dan 60 boeken. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Schrijver Herman van Amsterdam geeft op vrijdag 18 mei om 19.30 uur een lezing over zijn vrijwilligerswerk op het kerkhof van de Pancratiuskerk.

Van Amsterdam, geboren en getogen in de Bollenstreek, schreef recent een boek met als titel: "Onder het oog van de slechtvalk". In dit verhaal verbindt hij allerlei gebeurtenissen op en rond het kerkhof met zijn kijk op levenskunst. Zo vertelt hij onder andere over zijn hechte band met een non, de reis die de grafstenen van zijn ouders maakten, een invasie van lieveheersbeestjes en het kleurrijke kerkhof-team waar hij deel van uitmaakte. De lezing is in pastorie St. Pancratius (Hoofdstraat 188). De toegang bedraagt 5 euro. Inschrijven via www.palliam.nl.