De Teylinger

12 december 2018

De Teylinger 12 december 2018


Tweede Teylinger Trofee voor de Prince/Princess Foundation

José Roest, Agaath Beelen en Kazhul Mawlud nemen de prijs in ontvangst van wethouder Van Kempen. | Foto: pr./Dirk van Egmond Foto: pr./Dirk van Egmond

Voorhout n Om waardering te laten blijken voor de vrijwilligers in Teylingen wordt elk jaar de Teylinger Trofee uitgereikt. Op donderdag 6 december mocht wethouder Arno van Kempen de prijs, bestaande uit een kunstwerk en een geldbedrag van 1.000 euro, overhandigen aan de Prince/Princess Foundation.

Door Lotte Zoet

De drie genomineerden, Lopen tegen Kanker, Speelplaats de Geest en de Prince/Princess Foundation, wonnen allemaal eerder in dit jaar al de Teylinger Prijs.

De genodigden werden welkom geheten door Nancy Baghdadi, de nieuwe directeur van Welzijn Teylingen. Vervolgens was er aandacht voor de trofee. De Pauw is gemaakt door Mariska Schomper. ''Een pauw straalt trots uit en we mogen zeker trots zijn op alle vrijwilligers,'' vertelt Schomper.

Parel

Vervolgens kwam juryvoorzitter Dion Piket het podium op. ''Wat wij als jury zo bijzonder en belangrijk vinden, is dat er zo veel mensen zijn die iets belangeloos doen. We zien veel gevarieerde gezelschappen.'' Om nog meer vrijwilligers in het zonnetje te zetten, werd als verrassing voor de eerste keer het Pareltje uitgereikt. De prijs, een schelp, ging naar het Havencafé uit Sassenheim. Gerry Bosma en Marian van Zelst namen de prijs in ontvangst. ''We hadden dit zeker niet verwacht, het betekent voor ons een stukje waardering. Het Havencafé is er voor iedereen die op zoek is naar een gezelligheid.''

Pauw

Tot slot is het woord aan wethouder Van Kempen. ''Namens de gemeente willen wij alle vrijwilligers bedanken voor de inzet die ze tonen voor de samenleving. De drie genomineerde voegen stuk voor stuk iets toe aan Teylingen''. Hij mag vervolgens bekendmaken dat de Prince/Princess Foundation de winnaar van de Teylinger Trofee 2018 is.

Oprichtster Liz Wassenaar kon door omstandigheden niet aanwezig zijn. Haar collega's José Roest, Agaath Beelen-Molkenboer en Kazhal Mawlud nemen de prijs voor de stichting in ontvangst. Roest: '' We hebben nu ongeveer veertig vrijwilligers in Teylingen en de Kaag. Sommige vrijwilligers werken thuis, maar we hebben ook plek in Voorhout, de Kaag en Sassenheim om met elkaar te zitten. In Sassenheim zitten we wel anti-kraak, dus we hopen snel een andere locatie te vinden''. De genaaide kleding gaat onder andere in containers en met een schoenendozenactie naar bijvoorbeeld de Kaapverdische Eilanden. Agaath van Beelen-Molkenboer werkt samen met vrijwilligers op de Kaag. ''Het geeft een goed gevoel om bezig te zijn met dit doel. Het verbindt mensen met elkaar, zoals statushouders. Veel mensen zijn ermee begonnen, omdat ze naaien leuk vonden. Nu hebben ze weer een doel. We krijgen ook vaak te horen dat wij mensen weer aan het naaien hebben gekregen. Dat doet ons goed,'' aldus van Beelen-Molkenboer.

De dames hebben al goed nagedacht wat er met de geldprijs gaat gebeuren. ''We willen het gebruiken voor nieuw materiaal, zoals bijvoorbeeld naaimachines. Ook gaat een deel van het geld naar de transportkosten. De Pauw krijgt ook een mooie plek op een van de locaties.''

Weekend vol kerstmarkten

Warmond/Voorhout n Galerie Het Oude Raadhuis van Warmond organiseert op zondag 16 december van 11.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse Kerstmarkt rond het Pleintje bij de Pomp in Warmond.

Deze kleinschalige kerstmarkt biedt kramen met unieke, ambachtelijke kunst- en kunstnijverheidsproducten. Vanzelfsprekend kerstdecoraties, kerststukjes en kerstboomversieringen. Daarnaast ook kramen met onder andere zilverwerk, brocante, serviesgoed en antiek. Voor de jonge bezoekers is er de gelegenheid om zelf kaarsen te maken.

De aan het pleintje gelegen galerie Het Oude Raadhuis van Warmond en galerie de Pomp zijn open van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Voorhout

Op zondag 16 december tussen 11.00 en 16.30 uur is in Voorhout de jaarlijkse kerstmarkt op het plein voor de Bartholomeuskerk aan de Herenstraat 47. Op de markt staan zo'n 30 verschillende kramen met diverse (handgemaakte) kerstartikelen, oud Hollandse ambachten en winterse hapjes en drankjes. Ook zijn er activiteiten voor kinderen, voorstellingen, een boekenmarkt en muzikale optredens.

Lees meer in het interview op pagina 17.

Kerstboodschap in theaterjasje

Sassenheim n Mimespeler, goochelaar, schrijver en verhalenverteller, Matthijs Vlaardingenbroek komt naar Sassenheim. Op zondag 23 december om 10.00 uur treedt hij op in de Havenkerk (Bijweglaan 4),waar hij het kerstverhaal op een bijzondere manier zal vormgeven. Dit optreden is zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen een verrassende manier om de al zo oude boodschap eens anders gepresenteerd te krijgen. De toegang is gratis. Er is gelegenheid een vrijblijvende bijdrage te geven.

| Foto: fbps/Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Tradities en
activiteiten
op kerstmarkt

Het
draait
om de
gezelligheid

Koster krijgt
eigen plein
bij afscheid

Veel bezoekers bij inloop over Kagerzoom

Sassenheim n Gezin vangt boef bij Droomdag

Discussie over subsidie Huys te Warmont

Warmond n De fracties van ChristenUnie en PvdA zijn nog niet helemaal overtuigd dat de gemeente 100.000 euro schenkt en garant staat voor nog 200.000 euro voor de restauratie van het Huys te Warmont.

Door Nico Kuyt

De huidige stichting van eigenaren kunnen het onderhoud aan het oude kasteel niet meer opbrengen. De verarmde heren en dames op stand willen het nu onderbrengen onder de vereniging Hendrick de Keyzer, die reeds vele oude panden in eigendom heeft verworven en de restauratie en renovatie gaat uitvoeren. De bedoeling is dat een deel van het gebouw wordt opengesteld voor het publiek en er een logeerkamer komt voor hen die in oude luxe willen uitslapen. "Maar die publieke toegankelijkheid levert geen huur op en daarom sta ik hier", verwoordde directeur Carlo Huijts van de vereniging Hendrick de Keyzer in de commissie de wens voor subsidie. "Als het lokaal niet gedragen wordt, dan beginnen we er niet aan. Wij willen een commitment, een bijdrage van de gemeente", zo gaf hij aan.

De vereniging wil beginnen met een logieseenheid in een van de torens en een kleine gedeeltelijke openstelling. Zodra een bewoner vertrekt kan met name op de begane grond het huis worden herschikt voor een groter museum en vertrekken voor samenkomsten.

De commissie juichte het initiatief toe. Maar Frans Nederstigt (ChristenUnie) bleef zitten met een dilemma rond de uitgave van duur belastinggeld. "Ik had ook een lek dak en moet dat zelf betalen. Blijkbaar is de huurprijs van het Huys altijd te laag geweest. Nu moet de gemeente geld bijleggen omdat de zaakjes niet op orde zijn. Eerst maar een ernstig gesprek met de huurders", meende hij. Ook Joost van Doesburg (PvdA) dacht in die richting. "Ze wisten stelselmatig dat je met deze huur van duizend euro per maand je het Huys aan het uithollen was", en wees erop dat twee voormalige raadsleden in het kasteel wonen en hun politieke connecties blijkbaar goed weten te gebruiken om geld uit de gemeentelijke koffers te tillen. Een steekje onderwater dat Ewout Braggaar (VVD) tot een fel protest ontlokte, maar dat was ongetwijfeld de bedoeling van Van Doesburg.

Over het algemeen bleken er overigens bij de overige fracties weinig problemen te leven. Zij wezen op het behoud van het unieke monument en dat al 90 procent van de benodigde gelden door de stichting reeds zijn verworven. "Van een kale kip kun je nu eenmaal niet plukken", concludeerde Sybrinne de Vries (CDA). Vanwege de reservaties van ChristenUnie en PvdA gaat de gemeenteraad op donderdag 20 december nog verder spreken. Maar naar verwachting zal daar dan toch worden ingestemd met de subsidie en garantstelling.

Schulden in beeld met 'Vroeg Eropaf'

De ondertekenaars van het convenant uit Hillegom, Lisse en Teylingen. | Foto: pr. Foto: pr.

Regio n De gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen en de ISD Bollenstreek (ISD) starten op 1 januari samen met de woonstichting Stek, woonstichting Vooruitgang en lokale (zorg)netwerken met de pilot 'Vroeg Eropaf'. Het project is erop gericht om schulden in een vroegtijdig stadium te signaleren en op te lossen. De pilot duurt een jaar.

Het is belangrijk om inwoners met schulden eerder in beeld te krijgen en daar samen over in gesprek te gaan. Zo kan worden voorkomen dat de schulden nog hoger worden. De ervaring is namelijk dat inwoners pas om hulp vragen als hun schuld fors is opgelopen. Bij een grote schuld en gemiddeld acht verschillende schuldeisers, is het ingewikkeld om een schuldregeling te treffen. Daarom geldt, hoe eerder er hulp is, hoe beter. Veel voorkomende schuldeisers zijn onder andere woonstichtingen, zorgverzekeraars, energiemaatschappijen, telefoonproviders en het justitieel incassobureau.

Werkwijze Vroeg Eropaf

De deelnemende woonstichtingen melden huurders met een huurachterstand van twee maanden aan bij de ISD. Vanuit de ISD/het projectteam Vroeg Eropaf gaat een medewerker bij deze huurders op huisbezoek.De huurder krijgt vervolgens hulp bij het aanvragen van financiële regelingen en het op orde krijgen van het papierwerk thuis. Daarnaast wordt de huurder ondersteund bij het aanpakken van andere problemen, die mogelijk de huurachterstand veroorzaken. Op deze manier kan de huurder zo snel mogelijk weer de huur en eventuele andere schulden betalen en nieuwe schulden voorkomen.


De huisbezoekers van het project Vroeg Eropaf zijn medewerkers van de ISD en het maatschappelijk werk. Bij hun werkzaamheden worden zij ondersteund door vrijwilligers.

Samenwerking en proefperiode

De samenwerking van Vroeg Eropaf is vastgelegd in een convenant dat betrokken partijen op donderdag 6 december hebben ondertekend. Bij succes wordt het project uitgebreid met andere schuldeisers zoals de energieleveranciers en zorgverzekeraars.

Op de foto: Wethouders Van Trigt (Hillegom), Langeveld (Lisse) en Van Kempen (Teylingen) ondertekenen het convenant samen met woningstichting-bestuurders Peter Pinkhaar (Vooruitgang, tweede van links)) en Hans Al (Stek, tweede van rechts). | Foto: pr.

Onderzoek naar overlast en opruimen paardenpoep

Teylingen n De gemeente gaat de komende tijd de overlast van paardenuitwerpselen onderzoeken. Dit na klachten van CDA-raadslid Gerben Dijkstra.

Dijkstra heeft onlangs hierover aan B&W vragen gesteld. In de gemeente is een opruimplicht voor eigenaren van honden, maar niet voor paardenmest. En dat terwijl de productie van het paard veel groter is dan die van een hond. De vervuiling treft met name Warmond, zo constateert Dijkstra. In een aantal gemeenten geldt een opruimplicht. En Teylingen gaat nu de overlast van de keutels gemeentebreed in kaart brengen. Tevens bij de gemeenten die hierop handhaven nog even nagaan hoe dat nu zo verloopt. Daarna kan de gemeenteraad een eventuele invoering van een opruimplicht overwegen. (NK)

Voorzitter Ton Koster neemt na 50 jaar afscheid van Boerhaave

Ton Koster krijgt als bedankje van scouting Boerhaavegroep zijn eigen plein. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Het is even voor vijf uur als Ton Koster nietsvermoedend De Woelige Stal binnenstapt. Hij is op zaterdag 8 december net op tijd voor zijn laatste maandelijkse groepsraad, die op het punt van beginnen staat. Tenminste, dat is wat de stichting voorzitter van scouting Boerhaavegroep is verteld. In werkelijk is hij te gast op zijn eigen afscheidsreceptie, een bedankje aan de vrijwilliger die in de ruim vijftig jaar dat hij lid is, meer dan 34 jaar bestuurslid was.

"Dit is een lekkere drukke groepsraad." Het is het eerste wat Ton Koster (64) zegt als hij de deur naar de grote zaal van het clubhuis open doet en ruim 75 genodigden ziet staan. Na ruim dertig jaar als bestuurslid legt hij in het nieuwe jaar de voorzittershamer neer van het stichting bestuur. Die tak van de Boerhaavegroep zorgt onder andere voor het gebouw, de materialen en de financiën.

Koster is inmiddels een halve eeuw lid. "Ik ben lid geworden, omdat ik met een vriendje meeging. Zodoende ben ik gebleven." Het resulteert na vijftig jaar in een certificaat en speldje van Scouting Nederland. Vanuit de Boerhaavegroep krijgt Koster een odebord, een bord voor oud-leden met foto's van en anekdotes over de actieve jaren. Voor de echte verrassing verplaatst iedereen zich naar buiten. Bij de fietsenstalling, het laatste project van de voorzitter, wordt een nieuw naambord onthuld. Trots kijkt Koster naar het Ton Kosterplein. De gemeente bedankt de vrijwilliger voor zijn inzet met een boek. Koster werd in voorgaande jaren al onderscheiden met een Zilveren Barensteel en een koninklijke onderscheiding.

De hoofdpersoon zelf is er na alle mooie woorden en cadeaus nog een beetje van beduusd. Dat de Boerhaavegroep hem gaat missen, is duidelijk. Is dat andersom ook zo? "Het draait hier nu gelukkig allemaal, dan heb je vertrouwen om weg te gaan. Het is een mooi moment voor verjonging." Helemaal weg is Koster overigens niet. Hij blijft nog wel hier en daar klusjes doen rondom De Woelige Stal. En hij heeft alweer wat nieuws op het oog. "Ik blijf actief bij onder andere de Oranje Vereniging en het Overbosch. En ik was vorige week bij het vervoersmuseum in Nieuw-Vennep. Als oud-ambulance chauffeur heeft dat zeker mijn interesse." Lachend: "Misschien dat ik daar eens wat tijd ga besteden".

Nieuwe eigenaar voor winkelcentrum Oosthoutplein

Voorhout • Winkelcentrum Oosthoutplein is verkocht aan Hoorne Vastgoed uit Uitgeest.

Hoorne Vastgoed en de huidige eigenaar Kimmenade Invest B.V. hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van het kleine winkelcentrum in de wijk Oosthout in Voorhout.

Beide partijen laten weten de transactie tot ieders tevredenheid is afgerond. De uiteindelijke koopsom is niet bekend gemaakt.

Zonnepanelen op lokale gebouwen

Teylingen n De gemeente Teylingen gaat in de komende periode in totaal 860 zonnepanelen plaatsen op gemeentegebouwen.

De panelen zijn verdeeld over de gemeentewerf in Voorhout (150 stuks), Het Trefpunt in Warmond (150), Gemeentekantoor in Sassenheim (365) en het Bestuurscentrum in Voorhout (195).

De gemeente wil in 2030 volledig duurzaam functioneren. Naast de voorbeeldrol, wil ze ook bedrijven en inwoners stimuleren het voorbeeld te volgen. Inmiddels heeft de gemeente op enkele gebouwen in Teylingen al zonnepanelen liggen, maar er is ruimte voor meer. De gemeente heeft voor de vier gebouwen een zogeheten SDE+ subsidie gekregen. Hiermee kan Teylingen rendabel investeren in energieopwekking. Ook binnen de regio staat het agenda, het Energie Akkoord Holland Rijnland.

Doorverkoop

De 860 panelen zorgen voor ongeveer tien procent van het energiegebruik van al het werk van de gemeentelijke organisatie. Het gaat dan om stroom in de gebouwen, lantaarnpalen en pompgemalen. Een deel van de opgewekte stroom op de gebouwen wordt doorverkocht aan de energieleverancier.

Oosthoutplein verkocht

Voorhout n Winkelcentrum Oosthoutplein is verkocht aan Hoorne Vastgoed uit Uitgeest. Het vastgoedbedrijf en de huidige eigenaar Kimmenade Invest B.V. hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van het kleine winkelcentrum in de wijk Oosthout. De koop is een "toevoeging aan de beleggingsportefeuille", laat een communicatiemedewerker van Hoorne weten. Er zijn geen plannen voor verbouwing of uitbreiding. "Het blijft zoals het is."

Manifest voor Schiphol

Regio n 'Ik woon en werk bij Schiphol' is een manifest dat door de gelijknamige bewonersgroep is opgezet. De groep staat positief ten opzichte van Schiphol en de luchtvaart. Zij vragen aandacht voor de tienduizenden gezinnen die met plezier rond Schiphol wonen, werken en leven. Meer informatie op www.ikwoonenwerkbijschiphol.nl.

Boekverkoop

Sassenheim n In de Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Sassenheim (Kerklaan 42), is de verkoop van afgeschreven boeken gestart. Er zijn onder andere informatieve boeken over landen, hobby's of tuinieren, maar ook jeugdboeken met spannende- of dierenverhalen. De verkoop wordt steeds aangevuld. De boeken kosten 50 eurocent per stuk. Vijf boeken mogen mee voor 2 euro. De verkoop vindt plaats tijdens openingsuren. Meer op www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Scouts verkopen kerststukjes

De scouts verkopen onder andere op het plein voor de Dorpskerk. Voor meer informatie over de actie of over Scojesa, neem contact op via info@scojesa.nl. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Door het verkopen van kerststukjes in alle soorten en maten hoopt scoutinggroep Scojesa hun vereniging financieel gezond te houden, en zo het scoutingspel bereikbaar te houden voor ieder kind. Op zaterdag 8 december werd het spits afgebeten met een kraam op het Kerstival van Sassembourg. De aankomende weekenden staan zowel in het teken van de eigen verkoopstand op het plein voor de Dorpskerk, als het huis-aan-huis verkopen in grote delen van Sassenheim. "Vorig jaar zijn er meer dan 600 kerststukjes verkocht, en daar hopen we dit jaar natuurlijk dik overheen te gaan", aldus bestuurslid Liesbeth Beaufort. "Behalve dat we met de opbrengst nieuwe uitdagende activiteiten en kampen kunnen organiseren voor onze leden, geeft de actie ook veel verbondenheid binnen de vereniging. Van de Bevers en Welpen tot de Stam en het bestuur, iedereen helpt deze dagen mee voor een mooi eindresultaat."

Inloopavond over aanpassing Kagerzoom trekt veel bezoekers

Bij de tafels ontstonden er felle discussies over de aanpassingen. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Warmond n "Zonde van het geld. Houd het zoals het is." Zo klonk een mening tijdens de druk bezochte inloopavond over de aanpassingen aan het recreatiegebied Kagerzoom in het Trefpunt aan de Herenweg. Een aantal bezoekers was daar op dpnderdag 6 december niet echt enthousiast over de plannen.

Door Nico Kuyt

De Kagerzoom omvat het eiland Strengen en Tengnagel en het fiets- en wandelpad rondom het golfterrein in de polder. Het gebied was van de provincie vanwege de zandwinning in 't Joppe, maar die heeft een tijdje geleden het met een zak geld overgedragen aan de gemeente. Het gebied moet recreatief verbeterd worden, zo vindt de gemeente, maar de zak geld is inmiddels wat geslonken. Het gebied trekt weliswaar voornamelijk recreanten uit de Leidse Merenwijk, maar de Leidse gemeenteraad heeft de verwachte subsidie weer ingetrokken. Dat kon naar hun idee beter besteed worden aan andere projecten.

Honden aangelijnd

Het plan versoberde. Zo is het uitkijkpunt op Tengnagel geschrapt. Er blijft nog wel wat over. Zoals het nat-dras gebied in het westen van het eiland de Strengen, en een natuurlijk spelen nabij het strand, het aanpassen en veiliger maken van het fiets- en wandelpad en de begrazing door zeldzame koeien op het eiland. Maar dat de hond daardoor aangelijnd door het gebied moet, dat stuit op fel protest van enkele Leidse dames met hun harige viervoeters. De hond moet zich lekker kunnen uitleven in het groen, zo vinden zij.

Dat de wat wilde natuur wordt opgeschoond is voor een deel van de bezoekers eveneens een vraagteken. Laat het gewoon lekker wild zijn. Maar daar is de molenaar het totaal niet mee eens, zo liet hij die avond weten. Hij heeft andere wensen. Kappen die bomen, want die nemen de wind voor zijn wieken weg. Dat in het plan voor het nat-dras gebied nog wat bomen blijven staan, is een doorn in zijn oog. En het fiets- en wandelpad wordt omgelegd en komt dicht bij zijn woning te liggen, dat is ook ongewenst.

Andere bezoekers hebben weer heel andere problemen. De ballen van het golfterrein vliegen je gevaarlijk om de oren. "Er zoefde onlangs eentje vlak langs mijn neus", schilderde een Leidse mevrouw haar ervaren leed. Daar moeten ze eens naar kijken. Een aanwezige golfer bestrijdt weer al dat kabaal uit de Sleutelstad. Er wordt op het terrein heel goed geschoten. De ballen gaan de holes in en niet over het fietspad. Dat pad moet bij de holes misschien wel iets worden verplaatst. Ook de skeelerbaan in de Veerpolder borrelde op de avond geregeld op. Maar dat valt buiten het plangebied. De komende tijd wordt er gestart met de verdere uitwerking en procedures rond de vergunningen en ontheffingen. Een aanwezige hield het evenwel simpel. „Doe gewoon niets. Het is goed zo."

Commissie aarzelend over respijthuis in voormalig ambtswoning

Voorhout n Het ziet er nog niet naar uit dat de voormalige Voorhoutse ambtswoning van de burgemeester een respijthuis wordt voor het ontlasten van mantelzorgers.

Door Nico Kuyt

De raadscommissie Welzijn was vorige week tamelijk aarzelend om die stap te nemen. B&W heeft het voornemen de burgemeesterswoning voor ongeveer een miljoen euro te verkopen. Maar volgens de fractie van het CDA is het een uitermate geschikt moment om te onderzoeken of het pand, dat toch in eigendom van de gemeente is, niet geschikt is om tijdelijk personen op te vangen die door mantelzorgers worden verzorgd. Zo wordt de zware taak van de mantelzorgers tijdelijk ontlast.

Wel of niet geschikt

De commissie werd niet warm van het idee om de voormalige ambtswoning daarvoor te gebruiken. Voor GroenLinks kon het pand wel verkocht worden en voor dat geld elders een respijthuis ingericht. Trilokaal vond het helemaal geen discussie voor de commissie. B&W moet maar uitzoeken hoe zij de oproep voor een respijthuis inrichten. De gemeenteraad gaat niet over vastgoed. En naar de mening van de VVD was het pand ook niet echt geschikt. D66 wilde eigenlijk zo'n logeerhuis breder trekken dan alleen Teylingen. Samen doen in de Bollenstreek. Ook de ChristenUnie vond dat de woning beter verkocht kan worden. En tenslotte twijfelde eveneens de PvdA of het wel geschikt was.

Wethouder Arno van Kempen uitte ook negatieve klanken. Het moet verbouwd worden, de slaapkamers zijn klein, de badkamer en douche niet geschikt, de trap niet breed genoeg, dus niet doen.

Pilot in Lisse

Op dit moment is al een pilot bezig in Lisse met een aanleunwoning. Dan blijkt of er echt behoefte is. Meer inzicht is gewenst. Het CDA gaat in de fractie nog even bespreken of zij het voorstel gaan indienen in de aanstaande gemeenteraad.

Ingezonden: De woningen en de wethouder

Ingezonden n "Die foto in De Teylinger van vorige week. Wethouder Brekelmans slaat met een hele grote hamer een klein paaltje in de grond. Symbolisch heien op een plek waar vier huizen komen van zo'n anderhalf miljoen euro per stuk. Champagne erbij, hoera!

Waarom komt de wethouder daar? Omdat hij zich waarschijnlijk wil profileren als de wethouder van de woningbouw. Waarom is de projectontwikkelaar blij dat hij mag vertellen over zijn 'prestigieuze project' van de vier 'specialistische villa's'? Misschien omdat hij nog niet alle woningen heeft verkocht?

Er is in Teylingen grote behoefte aan betaalbare (sociale) koop- en huurwoningen. Zowel voor starters als voor doorstromers. Maar het is erg moeilijk om projectontwikkelaars te bewegen of te dwingen om ook zulke woningen te bouwen.

Dat weet Bouwbestuurder Brekelmans als geen ander. Waarom wil hij dan het middelpunt zijn bij zo'n particulier huizenfeestje? Met die grote hamer op dat kleine paaltje. Hij kan zijn slagkracht beter voor andere woningen gebruiken."

Dick Duynhoven,

Warmond

Gemeentepenning terug in Voorhout

Burgemeester Carla Breuer geeft de voormalige penning van de Voorhoutse ambtsketen in permanente bruikleen. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Voorhout n Burgemeester Carla Breuer gaf dinsdag 4 december de voormalige penning van de Voorhoutse ambtsketen in permanente bruikleen aan de Historische Kring Voorhout.

Door Wil van Elk

Een klein uurtje voorafgaand aan de bestuursvergadering in het Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout was ingeruimd voor de ontvangst van burgemeester Carla Breuer. Ze had geen ambtsketen om, maar had wel de penning mee die voor de fusie meer dan een kwart eeuw aan de ambtsketen hing van de gemeente Voorhout. De ambtsketen van Voorhout bleek de mooiste te zijn van de drie fusiegemeenten Voorhout, Sassenheim en Warmond, die vanaf 1 januari 2006 samen Teylingen vormen en is dan ook als keten in gebruik genomen. Maar dan wel met een nieuwe penning. In de kluis in het gemeentehuis was ook de voormalige penning van Voorhout opgeborgen. Zowel de Historische Kring Voorhout als het gemeentebestuur meenden dat de penning veel beter tot zijn recht komt in de openbaarheid.

Penning past perfect

Het Kenniscentrum bij basisschool de Emmaüs aan de Bonekruidstraat 13, is sinds twee jaar in gebruik door de Historische kring Voorhout, die in 1998 is opgericht. In de Oosthoutzaal staan allerlei attributen opgesteld die herinneren aan het vroegere Voorhout. De 'geschonken' penning past daar perfect bij. Iedere tweede woensdag is een inloop van 14.00 tot 16.00 uur, en elke laatste zaterdag van de maand van 10.30 tot 12.30 uur. Belangstellenden kunnen dan het Kenniscentrum bezoeken, informatie en foto's uitwisselen, maar ook om een kopje koffie of thee te drinken. In fotoalbums zijn duizenden foto's verzameld. De Foranholtezaal is ingericht als zaal voor wisselende tentoonstellingen, zoals nu de tentoonstelling over Boerhaave.

Mooie plek

Voorafgaand aan de overdracht gaf Peter Vlasveld een inleidend praatje over recente gebeurtenissen. Hij wees onder andere op de kwaliteit van het geschonken naambord voor de Nagelbrug in vergelijking met bestaande naamborden bij andere bruggen in Voorhout. Ook Kees den Elzen sprak een woordje, waarna mevrouw Breuer de penning overhandigde. Samen met de voorzitter Cok van Steijn en secretaris Richard Kuijten ondertekende ze de bruikleenovereenkomst. De penning, met aan de ene kant het rijkswapen en aan de andere kant het wapen van Voorhout, krijgt een mooie plek.

Sassenheims gezin krijgt Droomdag

Na zes jaar is het oude pad weer in orde. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n De aanleiding is minder leuk, maar genieten konden Marjan en Paul en hun kinderen Bas en Marit gelukkig wel. Op zaterdag 8 december kregen zij een Super Droomdag aangeboden van Stichting Droomdag. Aanleiding van deze dagen is de ziekte van één van de ouders in het gezin.

Vrijwilligers Lenneke en Marcel heetten het gezin in alle vroegte welkom op Center Parcs De Eemhof in Zeewolde waar Stichting Opkikker de gastheer was. Na een welkom over de rode loper na een applaus naar keuze was er tijd voor iets te drinken en een gebakje.

Een van de dromen van de Sassenheimers: boeven vangen. | Foto: pr. Foto: pr.

Droom centraal

Stichting Droomdag verzorgt een onvergetelijke geheel verzorgde dag voor gezinnen waarvan een ouder kankerpatiënt, levensbedreigend of langdurig ziek is. De dromen van het gezin staan hierbij centraal. Het jongste kind van het gezin moet onder de zestien jaar zijn.

Fotoshoot en boeven vangen

De vrijwilligers hadden door een eerder afgenomen intakegesprek de nog niet vervulde dromen geprobeerd te achterhalen. Het programma begon daardoor voor het gezin in het Smulhuis, waar iets lekkers gemaakt werd en daarna een fotoshoot ter herinnering. Ook werden zij door de politie gevraagd om te helpen om een boef te vangen. En met succes; die zit weer achter slot en grendel.

Na het lunchbuffet werden zij als VIP's rondgereden in een limousine, begeleid door twee motoren. Daarna gingen de mannen voor een VR Experience en werden de dames verwend in de beautysalon.

Afscheidscadeau

Na het dinerbuffet kregen Bas en Marit een afscheidscadeau, waarmee zij nog heel vaak van deze dag kunnen dromen. Binnenkort ontvangt het gezin foto's en film die van deze dag gemaakt zijn door de vrijwilligers.

Creatief schrijven met Dorothée Albers

Warmond n Dorothée Albers, docent creatief schrijven en schrijfcoach, geeft op donderdag 13 december van 14.00 tot 16.00 uur een schrijfworkshop in de bibliotheek (Herenweg 80). Het thema is kerst.

Albers onderzoekt samen met de deelnemers welke elementen een verhaal tot een kerstverhaal maken en hoe je daar mee kan spelen. Aan de hand van recente of minder recente belevenissen, uitdagende oefeningen, voorbeelden uit de literatuur en een goede dosis verbeeldingskracht doen de deelnemers inspiratie op voor het schrijven van een mooi kerstverhaal. Schrijfervaring is niet nodig. Dorothée Albers deelt met deelnemers hoe je een verhaal schrijft; waar je kan beginnen en hoe je het opbouwt.

Alberts heeft onlangs haar debuutroman 'Zeemansgraf voor een kort verhaal' gepubliceerd.

Deelname kost voor leden van de bibliotheek 10 euro en voor niet-leden 12,50 euro. Van te voren aanmelden is nodig, omdat het aantal deelnemers beperkt is. Aanmelden kan in alle vestigingen van Bibliotheek Bollenstreek of via www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Nieuw kleischelpenpad in 't Overbosch

Voorhout n Het Overbosch ziet er nog weer een stuk beter uit. Dit komt, omdat het 500 meter lange kleischelpenpad vorige week is vernieuwd.

Met deze nieuwe laag aan kleischelpen is het zes jaar oude pad weer helemaal in orde. De Stichting Vrienden van het Overbosch heeft hier voor kunnen zorgen, dankzij onderhandelingen met de Provincie Zuid-Holland. Als tegenprestatie voor het aanleggen van de turborotonde zijn de stichting en de provincie een hele reeks aan compensatieafspraken aangegaan.

Bloemenweide

Eerder werd op de grens van Voorhout en Noordwijk al het 'Klein Overbosch' gerealiseerd, met 1.500 m2 aan compensatiebos. Ook werd het Overbosch opgesierd met een nieuw en natuurlijk hek. Vorige maand werd het Overbosch verrijkt met meer dan 15.000 stinsenbollen en stinsenplanten en nu dus ook een vernieuwd kleischelpenpad. Daar blijft het overigens niet bij. Een van de afspraken, die in de loop van 2019 nog uitgevoerd wordt, is het omvormen van de huidige grasweide in een prachtige bloemenweide.

Marco Kroon te gast bij veteranen

Sassenheim n Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, is op vrijdagavond 21 december te gast in het Veteranen Ontmoetingscentrum Duin- en Bollenstreek (Hoofdstraat 292). Om 19.00 uur houdt Kroon een korte inleiding op de presentatie van zijn boek 'Kroongetuige'. Aansluitend is tot 21.00 uur de gelegenheid om het boek te laten signeren. De toegang is gratis voor zowel veteranen als niet-veteranen.

Tradities en nieuwe activiteiten samen op de Kerstmarkt Voorhout

Meerdere koren treden op tijdens de kerstmarkt. | Foto: archief Foto: fbps

Voorhout n Ga om de tafel zitten met Ingrid van Leeuwen en Esther de Vroomen en vanaf de eerste minuut klinkt het enthousiasme in hun stemmen. Over de verschillende soorten kramen, de activiteiten, de optredens en de aankleding van de twaalfde editie van de kerstmarkt op het plein bij de Bartholomeuskerk. Op zondag 16 december is het tussen 11.00 en 16.30 uur Kerst wat de klok slaat in het centrum van Voorhout.

"Het samenzijn, de gezelligheid, dat willen we echt uitdragen," begint Ingrid van Leeuwen haar verhaal in De Roef. De Voorhoutse staat al een aantal jaar met haar kraam op de kerstmarkt, wanneer ze door de organisatie wordt gevraagd om mee te denken en helpen. "Vorig jaar heb ik vooral meegekeken, dit jaar zijn we echt aan het organiseren geslagen." Dat gaat haar goed af, blijkt als ze samen met Esther de Vroomen is aangeschoven om over de kerstmarkt te vertellen. Ook Esther hielp al een aantal jaar mee tijdens de markt. "Mijn ouders staan achter de kraam met rozen, mijn vader is daarnaast al jaren actief in de commissie." Ook Peter van Schooten, Colinda Guijt en Willemijn Favier werden door de organisatie enthousiast gemaakt om mee te helpen en veel van de taken over te nemen. "Het was flink wat werk dit jaar, want de meeste kennis zat in hun hoofd," zegt Esther. "Voor dit jaar hebben we een draaiboek gemaakt. Daar zat flink wat tijd in, maar ik ben blij dat we het gedaan hebben. En belangrijk: het organiseren geeft ook energie!".

Traditie

De kerstmarkt, inmiddels traditie op de derde zondag in december, werd voor het eerst georganiseerd in 2007. De organisatie vanuit de parochie van de Bartholomeuskerk wilde op die manier geld inzamelen voor een grote renovatie. Het succes bleek groot en een goede motivatie om door te gaan. Ieder jaar gaat de opbrengst van de parochie kramen, met onder andere kerststukken, naar een project van de kerk. Dat geld wordt besteed aan het gebouw of andere projecten. Dit jaar is de opbrengt voor de eerstvolgende grote renovatie: de leien van het dak, aan de kant van de begraafplaats, moeten vervangen worden, want er is sprake van lekkage.

Activiteiten voor kinderen

Net als vorig jaar heeft de organisatie veel activiteiten voor kinderen in petto. "Kinderen kunnen weer vogelhuisjes en spaarpotjes maken, kerstballen knutselen en kerstkaarten maken. We hebben de kaarsenmakerij van Warmond weer uitgenodigd. Daarnaast is er schminken en natuurlijk zijn de schapen met de lammetjes er weer," vertelt Esther. "Extra blij zijn we dat dit jaar de Kerst Express weer rijdt. Dit treintje wordt geregeld door de Oranje Vereniging Voorhout, waar we sowieso al intensief mee samenwerken. Het treintje vertrekt aan de achterkant van het plein en rijdt zo een rondje door de wijk. Wel weer erg leuk!".

Optredens

Daarnaast staat de kerstmarkt ook bekend om de vele optredens. Theaterschool Teylingen is het succes van vorig jaar terug met een nieuwe voorstelling: de Witte Wieven. Ingrid: "We hebben dit jaar zelfs vijf shows, want vorig jaar was het bij iedere voorstelling heel snel vol". De optredens zijn om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur in de Tuinzaal. De voorstelling duurt een half uur. De toegang is gratis.

Ook de Bartholomeuskerk is open voor bezoekers. De ruim 300 internationale kerstgroepen van John Bakker zijn te bewonderen en kunstenares Yvonne Oosterwijk werkt er tijdens de markt aan een schilderij. De optredens worden verzorgd door het Voorhoutse popkoor Goed Gestemd (om 14.05 en 15.00 uur), het nieuwe vocaal ensemble Caprice uit Sassenheim (om 12.25 uur) en de Noortukse Vissersvrouwen (om 11.45 en 13.00 uur).

Het podium buiten op het plein is gereserveerd voor optredens van het leerlingen orkest van St.Cecilia (om 11.30 en 12.35 uur), Lynn van Werkhoven (12.10 en 13.05 uur) en nogmaals ensemble Caprice (om 13.30 uur). Het koperensemble van St. Cecilia sluit de markt af met optredens om 14.30 en 15.30 uur. Tussendoor informeert spreekstalmeester Piet Jan Does de bezoekers over alles wat te zien, te doen en te koop is op de markt.

Goede doelen

Want naast de kramen van de parochie, zijn er meer aanbieders. Bij in totaal 30 kramen kunnen bezoekers terecht voor kerststukjes, -versiering en andere producten voor bijvoorbeeld in het interieur. Een aantal commercieel, anderen met de opbrengst voor goede doelen. Dat is dit jaar bijvoorbeeld voor KiKa, bij een kraam waar Stef Reichert suikerspinnen en popcorn verkoopt.

Stef zelf is van plan om volgend jaar voor het goede doel mee te doen aan de Iron Man in het Franse Vichy. De Rotary Club Voorhout zamelt geld in voor Nepal en in de kerk heeft Emily, de dochter van John, een kraam waar ze aandacht vraagt voor een tehuis voor meervoudig gehandicapte kinderen in Sulawesi. Daarnaast krijgen ook lokale organisaties de kans zich te presenteren: Stichting Vrienden van het Overbosch en To-maat en Elsgeesterhof.

Boeken, koek en zopie

De koek en zopie is dit jaar goed vertegenwoordigd. Ingrid: "Suikerspinnen, popcorn, oliebollen, broodjes worst, snert, glühwein". Esther lachend: Tegenover het podium buiten komt een bar, waar we drankjes verkopen. Dan hoeven ouders niet ver om te genieten van een optreden."

Voor de liefhebbers van goede boeken is de markt waarschijnlijk al lang met rood omcirkeld in de agenda. Met een aanbod van ruim 4.000 boeken in vijf tenten is de keuze enorm. "We zien ieder jaar ook mensen met lijstjes de tenten ingaan. Vervolgens komen ze met een stapel boeken én een blij gezicht de tent weer uit. Zo leuk om te zien!".

Net zoals de boekenmarkt, zijn ook de oude ambachten weer van de partij. Mandenvlechten, kaarsenmakerij, midwinterhoorn maken en bespelen en vlas verwerking tot touw zijn te bewonderen. Pieter Kortekaas geeft een zaagdemonstratie en maakt vogelhuisjes en zaagt kerstbomen uit een blok hout. Ingrid: "Hij wordt veel gevraagd voor evenementen en staat dit weekend voor het eerst in Voorhout. Ik had van de week contact: hij staat te stuiteren van enthousiasme!".

Extra decoratie

Het is hetzelfde gevoel dat de organisatie ook heeft. "We hebben er ontzettend veel zin in. De markt is echt zo'n plek voor Voorhouters om elkaar te ontmoeten en voor andere bezoekers om ook in de kerstsfeer te raken. We besteden dit jaar extra aandacht aan de aankleding van de markt. We hopen stiekem dat het mensen extra opvalt. Dat ze het nog gezelliger vinden. Als we dan na afloop van ze horen, dan is het voor ons nog meer geslaagd!".

Bibliotheek Bollenstreek onderzoekt boekenwensen van kinderen

n Leesplezier vergroten belangrijkste doel

Regio n Bibliotheek Bollenstreek gaat deze week met 90 basisschoolleerlingen in gesprek over wat hen drijft en belemmert bij het kiezen en vinden van een boek. Doel is uit te vinden hoe het leesplezier bij kinderen kan worden vergroot. Het is voor het eerst dat in Nederland een dergelijk grootschalig onderzoek uitvoert. Op dinsdag 11 december mochten de leerlingen van De Buitenplaats hun mening geven.

Twee derde van de Nederlandse leerlingen voelt zich niet erg betrokken bij de leesles en ruim drie kwart van de leerlingen vindt lezen niet leuk, zo meldde de Onderwijsinspectie eerder dit jaar. Naarmate een kind ouder wordt, verdwijnt het leesplezier steeds meer. "Dat is een zorgelijke ontwikkeling", vertelt Eline Geursen, onderwijsspecialist van de Bibliotheek Bollenstreek. "Kinderen die lezen niet leuk vinden, gaan minder lezen. Wie minder leest, raakt minder bedreven en daardoor verdwijnt het leesplezier nog meer. Met alle gevolgen van dien, want kinderen die niet of nauwelijks lezen, presteren vaak slechter op school."

Neerwaartse spiraal

Om deze neerwaartse spiraal te doorbreken is het belangrijk om te ontdekken wat kinderen wel aantrekt in een boek. Willen zij hun fantasie prikkelen? Of meer te weten komen over een bepaald onderwerp?

Met het onderzoek, dat mogelijk wordt gemaakt door Fonds Perspectief, krijgen medewerkers van Bibliotheek Bollenstreek antwoord op vragen als: Hoe wordt de nieuwsgierigheid van kinderen in een (school)bibliotheek optimaal geprikkeld? Hoe kunnen zij zelfstandig keuzes maken? En wat verleidt hen een boek wel te pakken?

De uitkomsten worden gebruikt om kinderen op school en in de bibliotheek beter te kunnen helpen bij het kiezen en vinden van een boek en zo het leesplezier te vergroten.

Naarmate een kind ouder wordt, verdwijnt het leesplezier steeds meer

Zwanendrift opgeleverd

Het gezin Robbers krijgt de sleutel van hun nieuwe woning. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Warmond n Warmond heeft met Zwanendrift nieuwe huur- en koopwoningen erbij. Ondanks enkele tegenslagen zijn de 25 woningen op de voormalige gemeentewerf binnen een jaar opgeleverd. Op maandag 10 december werden de eerste sleutels aan de toekomstige bewoners overhandigd.

Door Piet van Kampen

Het project telt twaalf huurwoningen en dertien koopwoningen. Alle huizen zijn verkocht en verhuurd. Volgens de nieuwe normen zijn duurzaam gebouwd met hoge isolatiewaarde, tripleglas en zonnepanelen. Nog niet gasloos? "Nee", antwoordt bouwer Harry Bakker van H&B Bouw. "Toen er twee jaar geleden plannen voor dit bouwproject werden gemaakt, was dit nog niet aan de orde. Het is pas van de laatste tijd. Gasloos was toen niet hot". Binnen een week zal Bakker ook het bijbehorende speeltuintje opleveren.

Kwaliteit

"We hebben er een mooi stukje Warmond bij," sprak wethouder Bas Brekelmans in het bijzijn van Hans Al, directeur van wooncorporatie Stek en enkele toekomstige bewoners. "Met 50 procent sociale huurwoningen hebben we een inhaalslag gemaakt. De woningen zijn van prima kwaliteit met zonnepanelen op het dak en een mooie architectuur," klonk Brekelmans tevreden. Hans Al had woorden van gelijke strekking. "Het is een prachtig project geworden. Hier staat kwaliteit voor jaren. Het is keurig netjes op tijd gebouwd, zodat wij snel konden verhuren'.

Een van de toekomstige huurders is het gezin Van Hazendonk. Nu nog woonachtig in de Van Duijvenvoordestraat, maar binnenkort op een steenworp afstand de nieuwe woning betrekkend. "Ik wilde graag iets nieuws, want ons huidige huis is toch wel verouderd," geeft Karin als belangrijkste reden aan.

Terug naar Warmond

Het gezin Robbers woont momenteel nog Leiden. Robbers is geboren Warmonder en wilde graag terug naar zijn geboortedorp. Hij kocht een van de nieuwe woningen en zal deze met zijn gezin eind januari betrekken. "Ik ben zeer tevreden hoe het huis er uit ziet." Ook zijn echtgenote knikt voldaan.Tijd om nu samen met de wethouder en de aannemer op de foto te gaan bij de deur van hun nieuwe woning.

TOV houdt bijeenkomst over eigen toekomst

Teylingen n In mei van dit jaar heeft de Teylingen Ondernemers Vereniging in samenwerking met Erasmus Centre for Business Innovation een enquête gehouden onder ruim 1000 ondernemers in Teylingen om te onderzoeken wat ondernemers in de gemeente nodig hebben om succesvol te zijn en welke rol een ondernemersvereniging daarin zou kunnen spelen. Op maandag 14 januari informeert het interim-bestuur alle ondernemers die meegewerkt hebben, maar geen lid zijn van de huidige TOV, over de resultaten en ideeën. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en is in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a)

De bevindingen uit deze enquête resulteerden in een voorstel voor een nieuwe opzet van de ondernemersvereniging, waarin verbinding, kennisdeling en belangenbehartiging centraal staan.

Op 29 oktober hebben de leden van de huidige ondernemersvereniging zich hierover gebogen. Inmiddels is een duidelijk beeld ontstaan van de toekomstige invulling van een vernieuwde ondernemersvereniging in Teylingen.

Op maandag 14 januari informeert het interim-bestuur alle ondernemers die hebben meegewerkt aan de enquête, maar geen lid zijn van de huidige ondernemersvereniging. Natuurlijk zijn andere ondernemers die geïnteresseerd zijn in deze ontwikkelingen ook welkom op deze avond.

Tijdens deze bijeenkomst neemt het interim-bestuur de aanwezigen mee in de resultaten van de enquête en de ideeën voor de vernieuwde ondernemersvereniging. Verder worden de vernieuwde structuur van de vereniging en de aspecten van lidmaatschap gepresenteerd.

Deelname dient vooraf te worden bevestigd via e-mail: enquete@teylingenov.nl. De toegang is gratis.

Start voorverkoop nieuwbouw in laatste deelgebied van Hooghkamer

In het project Singels gaan 37 woningen in de verkoop. | Foto: pr. Foto: pr.

n 37 woningen in deelgebied Singels

Voorhout/zakelijk n De voorverkoop van 37 nieuwbouwwoningen in Hooghkamer start op woensdag 19 december, tussen 17.00 en 20.00 uur bij Max Sedelaar Makelaars (Componistenlaan 71).

In deze verkoopfase worden 30 zeer ruime eengezinswoningen, 6 twee-onder-een-kapwoningen en één vrijstaande woning aangeboden.

Warmtepomp

De woningen die te koop worden aangeboden zijn royaal bemeten, vanaf maar liefst circa 160m2 vloeroppervlakte. Allen zijn voorzien van een zonnige achtertuin en een deel van de woningen zijn nabij of aan het water gelegen en geven een mooi zicht op de weilanden.

De woningen zijn gasloos en onder andere voorzien van een duurzame warmtepomp. Kopers kopen de woning compleet met luxe badkamer en keuken. Tevens zijn er nog diverse uitbreidingen, zoals een uitbouw en extra kamers, mogelijk.

Tijdens het presale event kunnen geïnteresseerden zich laten informeren over de verschillende woningtypes en is de verkoopbrochure beschikbaar. Vanaf dan kunnen zij zich alvast inschrijven voor de woning(-en) van hun voorkeur.

Singels

De ontwikkeling van de nieuwe wijk Hooghkamer in Voorhout is in volle gang.
Het laatste deelgebied, Singels genaamd, is nu aan de beurt. In Singels is aandacht voor de natuur en biodiversiteit: afwisselende waterpartijen, duurzame beplanting, (speel-)plekken voor jong en oud en toepassing van duurzame materialen.

Glühwein en mandarijnen winterconcert Cantabile

Zanggroep Cantabile wordt dit jaar begeleid op piano, orgel en met trompet. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Zanggroep Cantabile geeft op dinsdag 18 december het jaarlijkse winterconcert in de Hervormde Kerk (Dr. Aletta Jacobslaan 9). Het concert begint 20.15 uur.

Ook dit jaar heeft het koor een aansprekend programma samengesteld. Voor de pauze bekende musicalsongs, evergreens en populaire liederen. Zo hoort het publiek I have a Dream, That lonesome Road en Stay with me in the Morning. Na de pauze wordt een aantal kerstliederen gezongen, zoals Born, born in Bethlehem, Coventry Carol en Gloria.

Piano, trompet en orgel

Het koor staat onder leiding van Kasia Predcieczenska. Zij begeleidt het koor met de piano. Twee trompettisten, Hans Dekker en Jos Hoek, verzorgen de traditionele muzikale opluistering. Zij spelen ook een solo.

Nieuw dit jaar is dat een deel van de liederen begeleid wordt door orgelspel. Het orgel wordt bespeeld door Maciej Wierzcholowski. Ook hij zal een solo spelen.

Glühwein

Traditiegetrouw is er in de pauze glühwein en worden er na afloop van het concert mandarijntjes aangeboden.

De zaal gaat om 19.45 uur open. De toegang is gratis. Een gift aan de uitgang welkom.

Kerstconcert Jubilate in Engelbewaarderskerk

Lisse n Het Katwijks Christelijk mannenkoor Jubilate verzorgt zaterdag 22 december om 15.30 uur in de Engelbewaarderskerk een kerstconcert. De deuren van de kerk openen om 14.45 uur.

Het is een traditie geworden dat het Jubilate in de maand december een aantal kerstconcerten geeft. Meer dan tien jaar geleden heeft dit koor in de Engelbewaarderskerk gezongen. De prachtige akoestiek van deze kerk is velen bijgebleven en de animo om op deze locatie op herhaling te gaan is bij de zangers groot.

De mooiste traditionele kerstliederen, maar ook moderne Christmas Carols zullen ten gehore worden gebracht. Jubilate telt 200 leden en behoort daarmee tot een van de grootste mannenkoren van Nederland. Dit jaar bestaat Jubilate 65 jaar.

Zuid-Koreaanse sopraan

Tijdens het kerstconcert wordt medewerking verleend door de Zuid-Koreaanse sopraan Saejeong Kim. Zij zong onder andere als soliste in The Sound of Music en The Phantom of the Opera.

Aan de vleugel zit Arthur Postma. Als pianist en/of dirigent heeft hij in veel verschillende theaterformaties en musicals gewerkt en sinds augustus 2016 tot op heden vast in het orkest van The Lion King in Scheveningen. Als vaste gastdirigent is Arthur verbonden aan Jubilate.

De algehele leiding is in handen van dirigent Aldert Fuldner. Dit jaar heeft hij een heel nieuw kerstoratorium voor het koor geschreven.

De toegang bedraagt 5 euro per persoon. Kaarten zijn te koop bij John de Bruin Speciaalzaak, Heereweg 240A in Lisse.

Kerstzang met mantra's

Voorhout n Ellen Spaargaren geeft op maandag 17 december van 19.30 tot 21.30 uur een workshop kerstmantra zingen in de Roef (naast de Bartholomeuskerk). Deelname kost 5 euro.

Een mantra is een enkel woord, een zin of soms een gedicht dat wordt gezongen om je gedachten tot rust te laten komen. De muziek raakt je op een dieper niveau en helpt om te ontspannen. Je kunt kracht putten uit de liefdevolle stilte die steeds als vanzelf ontstaat. Je focust je eigenlijk op iets groters dan jezelf, zodat je je geen zorgen meer maakt over allerlei gedoe.

Het zingen van mantra is een eenvoudige manier om te mediteren. Je wordt gedragen door de woorden die gezongen worden. Het leuke is daarbij dat je eigenlijk niet hoeft te kunnen zingen, meer dan je stem is niet nodig. Even weg van de drukte van alle dag genieten van wat er in het moment is. Meer informatie en inschrijven via www.palliam.nl.

Zilversmid uit Nepal te gast in Wereldwinkel

Sassenheim n In de Wereldwinkel komt donderdag 13 december bezoek uit Nepal. De Nepalese zilversmid Dambar toont vanaf 10.00 uur een grote collectie zilveren sieraden, met de hand gemaakt in zijn werkplaats in Kathmandu.

Dambar heeft al sinds vele jaren een speciale band met Nederland. Hij is geboren in een gezin van de laagste kaste in een afgelegen dorp in het Nuwakot District in Nepal. Als klein kind leerde Dambar van zijn vader, die ijzersmid was, de eerste kneepjes van het smeden. Er kwam een flinke tegenslag toen bleek dat Dambar een ernstige vorm van tuberculose had. Als kind van een kasteloze familie zou hij deze ziekte niet overleefd hebben. Maar hij ontmoette de Nederlander Jos Bus die zich zijn lot aantrok. Bus, die een hulporganisatie coördineerde en veel in Nepal was, bekostigde een opleiding tot zilversmid, waardoor Danbar kon beginnen met het maken van zilveren sieraden.

Aardbeving

Na de aardbevingen in Nepal in 2015 de opdrachten dusdanig terug gelopen dat hij niet veel werk meer heeft voor zijn werknemers. Om hen aan het werk te houden komt hij naar Nederland om zijn handgemaakte sieraden te verkopen. Dambar is te gast bij vrijwilligers van de Wereldwinkel en bezoekt winkels in de regio. Op donderdag 13 december is hij van 10.00 tot 17.00 uur in de Wereldwinkel Sassenheim (Kerklaan 11).

Brainwash in 't Onderdak

Lisa Loeb en Janneke Rinzema zappen moeiteloos van typetje naar typetje in vlijmscherpe sketches en zingen onderweg de longen uit hun lijf. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Matroesjka is hét technocabaretduo van Nederland: brutaal, monsterlijk muzikaal en gekmakend grappig. In 'Brainwash' fileert Matroesjka de actualiteit en maakt het duo korte metten met deze krankzinnige tijden. Met hun knotsgekke personages, vlijmscherpe sketches en elektronische beats zetten ze ieders brein op stelten.

In 2014 wonnen ze de Publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Wat volgde waren goede recensies voor hun debuutvoorstelling Eeuwig Vlees. "Een energiek en stampend debuut" vond NRC. Het Parool noemde hen "zonder overdrijving toptalenten". Als klap op de vuurpijl sleepten ze een nominatie voor de Annie M.G. Schmidtprijs in de wacht.

De voorstelling is op zaterdag 12 januari 2019 te zien in theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Kaarten kosten 15 euro en zijn te bestellen via www.hetonderdak.nl.

Kerstwandeling

Warmond/Sassenheim n In het Sassenheimse Park Rusthoff is op zaterdag 22 december om 17.00 uur kerstwandeling, geschikt voor jong en oud. De wandeling neemt de bezoekers mee door het kerstverhaal. Op zondag 23 december is een wandeling van drie kwartier door Warmond. Volg de kaarsjes naar de stal. Start is bij de Protestantse Kerk (Herenweg 82) om 17.00, 17.45 of 18.30 uur. Deelname aan beide wandelingen is gratis.

Patchwork quilts

Warmond n In het voormalig Marienhaven (Mgr. Aengenentlaan 1) is tot en met 11 januari een tentoonstelling Patchwork quilts te zien. Quilts worden gemaakt door met diverse lapjes patronen te naaien. Vervolgens wordt een tussenvulling en achterkant toegevoegd. Het geheel, bestaande uit drie lagen, wordt uiteindelijk doorgepit (quilten). De quilts zijn gemaakt door leden van de verschillende quiltgroepen van Sophia van Tongeren. De toegang is gratis.

Kinderen maken eigen kerststukjes in NOCK

Warmond n Kerstbomen kleuren onze huiskamers weer groen en kerststukjes verspreiden in huis de geur van verse dennen-en hulsttakken. De december maand is bij uitstek de maand om de natuur in huis te halen. Het Natuur Ontdekking Centrum organiseert, in samenwerking met het IVN, op woensdag 19 december van 14.00 tot 16.00 uur een middag rondom het thema 'natuurlijke' kerststukjes maken. Eerst maken de deelnemers een winterwandeling over Koudenhoorn om natuurlijke materialen te verzamelen en stil te staan bij het begrip duurzaamheid. Vervolgens gebruiken ze die materialen uit de natuur voor het maken van originele echt groene kerststukjes.

De activiteit is geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar. Deelname kost 2 euro. Aanmelden via info@koudenhoornontdekken.nl.

Kerstsamenzang bij de Pomp

Warmond n Het Oude Raadhuis van Warmond organiseert traditiegetrouw de kerstsamenzang op het Pleintje bij de Pomp op kerstavond. Op maandag 24 december begint de samenzang om 19.00 uur. Musici van Matthias samen met het Schippertjeskoor werken mee aan dit evenement. Annemarie Croonen draagt de kerstvertelling voor.

Afgelast: 'Ieorg Idur'

Sassenheim n De kindervoorstelling Ieorg Idur, die op zondag 16 december te zien zou zijn in theater 't Onderdak, is wegens omstandigheden vervallen. Gereserveerde betaalde kaarten zullen zo spoedig mogelijk worden gerestitueerd.

TOP swingt tegen machteloos KCC

In zijn eerste basisplek in dit seizoen scoort Wessel van Noort zowel de eerste als laatste treffer voor TOP. Foto: pr./René van Dam

Sassenheim n In een gezellig drukke sporthal de Korf had TOP/SolarCompleet geen enkele moeite met tegenstander KCC/So Natural. In een eenzijdige wedstrijd waarin bij TOP bijna alles lukte en bij KCC te weinig was de wedstrijd binnen een kwartier gespeeld.

Van een wedstrijd was achteraf gezien alleen op papier sprake geweest: Toch viel KCC weinig te verwijten, want het had een TOP, vooral in de eerste helft, in een weergaloze vorm tegenover zich. TOP was KCC op alle vlakken de baas en gaf verdedigend zoveel druk dat KCC tot weinig kansen kwam. Tekenend was dat pas na 39 minuten spelen de tiende goal door KCC werd gemaakt.

Mostard in element

TOP opende de score met een schot van Wessel van Noort, die speelde op de plek van de geblesseerde Paul Anholts. De volgende vijf minuten kon KCC nog meekomen tot 4-3. Daarna werd de wedstrijd al beslist. Er waren nog geen elf minuten gespeeld toen TOP al met 12-4 leidde. TOP was op alle vlakken de meerdere van KCC en veel mooi uitgespeelde aanvallen leverden even zo mooie goals op. Frank Mostard was vooral aanvallend duidelijk in zijn element en naast een paar prachtige scores, waarvan één in de draai na de afvang, gaf hij teamgenoot Mick Snel de mooiste passes waaruit gescoord werd. In het andere vak had Celeste Split als vanouds het vizier op scherp staan. TOP hield het hoge niveau de hele eerste helft vast en liep tot de rust uit naar een ongekende 24-6 voorsprong.

Split scoort 40ste treffer

Na rust ging TOP door met het goede spel en na de goal van Mick Snel schoot onder luide aanmoedigingen van het publiek Barbara Brouwer de 23-6 binnen. KCC kon weinig anders doen dan proberen te blijven korfballen en dat leverde hen uiteindelijk een wat betere fase in de wedstrijd op. TOP liet de touwtjes even vieren en daarvan profiteerde KCC door bij 39-12 vijf keer op rij te scoren.

Van Noort 'Man of the Match'

De veertigste goal hing al enige tijd in de lucht en het was Celeste Split die onder begeleiding van het klappende publiek met een mooie vrije bal deze mijlpaal binnen schoot. Wessel van Noort, later verkozen tot Man of the Match, eindigde de wedstrijd waar hij mee begon, met een goal. Hij bepaalde de eindstand op 42-19. | Foto: pr./René van Dam

Foreholte speelt gelijk tegen HVV

Voorhout n Vorig seizoen, toen beide ploegen nadrukkelijk tegen degradatie streden, was er reeds sprake van een draak van een wedstrijd op een abominabel veld. De versie van zondag 9 december leek een kopie van die van het vorig seizoen, met dit verschil dat zowel HVV als Foreholte zich nu in de top van het klassement bevonden. Het resultaat was gelijk aan dat van drieënvijftig weken eerder.

HVV verscheen in z'n verwachte formatie, trainer Bloemheuvel had bij Foreholte noodgedwongen aanvoerder Sten Admiraal moeten vervangen door Guido Drewes. De thuisclub nam na het beginsignaal het initiatief hetgeen resulteerde in een schot van Luuk Coenraadts op de buitenkant van de paal en juist op tijd reageerde de Voorhoutse verdediging op de doorgebroken Tommie Steens. Vroeg in de wedstrijd blesseerde Christian Guijt zich zwaar aan de enkel, waardoor hij vervangen moest worden door Marouane el Idrissi.

Gevaarlijke voorzet

Foreholte werd voor het eerste gevaarlijk toen de voorzet van William van Vliet door Toni Arroyo teruggebracht werd in het centrum, waar Drewes net niet op de goede plaats stond. Daarna was keeper Matthijs Guijt net op tijd voor de doorkomende Max Kranendijk en leek El Idrissi door te kunnen gaan over rechts. Keeper Nagtegaal en Fabian van Bommel klaarden gezamenlijk de klus. HVV-spits Jaap Donker miste daarna een open kopkans vanuit een voorzet van Kranendijk, waar aan de andere kant Tjeerd van der Zwaan de bal verkeerd raakte om gevaarlijk te kunnen zijn.

Even later miste Van der Zwaan opnieuw, maar wist hij de bal toch vanaf de achterlijn gevaarlijk in te brengen. Met de grootste moeite werd de bal van de doellijn gegleden. Vlak voor de rust leek HVV de leiding te nemen, maar scheidsrechter Vogelenzang besliste voor buitenspel.

Toevalligheden

Ongewijzigd kwamen de ploegen na de rust terug. Enorm geploeter en keihard werken was de enige mogelijkheid voor beide ploegen in de top van de 2e klasse C. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het weliswaar spannender, maar kregen toevalligheden steeds meer invloed op het spel.

Na zeventig minuten verscheen spits Sam Lemmers bij Foreholte in het veld. Amper één minuut later was Lemmers alweer op weg naar de kleedkamer. Veel te snel besloot scheidsrechter Vogelenzang tot een dubbele rode kaart voor Lemmers en verdediger Diederik Janssens in een situatie die ook gewoon met een gele kaart had kunnen worden afgedaan.

Tien tegen tien

Met tien tegen tien kwam er meer ruimte op het veld en moest er door beide ploegen nog harder gewerkt worden om de gaten dicht te lopen. Nadat eerst Pim Spreeuw nog met 'arm uit de kom' van het veld moest, kreeg Foreholte in de laatste minuten dé kans op de overwinning. Vanuit een aanval over de linkerkant deed Toni Arroyo bijna alles goed. Daardoor verscheen hij rechts van het doel om vrij in te schieten, maar tot ontzetting van de Voorhouters in en om het veld en tot opluchting van de HVV-supporters verdween zijn inzet in het zijnet.

Met gemengde gevoelens zocht Foreholte na afloop de kleedkamer op. Eén punt bij HVV, daar was wellicht van te voren voor getekend, maar de winst was zo dichtbij geweest en de verdere verliezen vanuit blessures en scheidsrechterlijke uitsluiting was bijzonder groot.

Ter Leede vrouwen lopen in op koploper DTS

Sassenheim n Na het gelijke spel van koploper DTS Ede was de opdracht voor Ter Leede in de uitwedstrijd tegen hekkensluiter SC Woezik duidelijk, alleen de winst telde.

Op een kletsnat kunstgrasveld ontspon zich zaterdagavond een matige wedstrijd. Ter Leede probeerde uit alle macht de wedstrijd naar zich toe te trekken. maar speelde veel te gehaast en onzorgvuldig. SC Woezik, met nul punten, heeft te weinig kwaliteit in de ploeg en probeerde dit met veel inzet en fysieke kracht te compenseren.

Eerste kans

De eerste grote kans was ook voor Woezik, door een verkeerde balbehandeling verscheen de spits van Woezik, tot haar eigen verbazing alleen voor doelvrouwe Wendel van Riemsdijk, maar ook nu was een matige controle de reden dat zij de kans niet kon verzilveren.

In het slot

Het was wel het sein voor Ter Leede om de zaken wat daadkrachtiger aan te pakken. De tegenstander werd op eigen helft vastgezet en kon zelden nog tot een aanvaardbare aanval komen. Via Justine Jansen (afstandsschot) en Romy van Beelen (penalty nadat Kitty Susan was neergehaald) werd de wedstrijd al voor de rust op slot gegooid.

Groot verschil

Na de rust werd de voorsprong zakelijk uitgebouwd door doelpunten van Kitty Susan, Justine Jansen en Julie Hendriks. Ook in deze wedstrijd blijkt weer dat de krachtsverschillen in de Topklasse Vrouwen dit seizoen erg groot zijn.

Winterstop

Ter Leede sluit de eerste competitiehelft af met 23 punten uit 10 wedstrijden, een resultaat waar, gezien de uitloop aan het eind van vorig seizoen, niet op werd gerekend maar verwachtingen schept naar de tweede competitie helft.

De achterstand op koploper DTS bedraagt nog drie verliespunten.

The Bassets en trainer Leck per direct uit elkaar

Coach Phil Leck en The Bassets stoppen de samenwerking halverwege het seizoen. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Rugbyclub The Bassets en trainer Phil Leck hebben hun samenwerking per direct stop gezet. Abel Ripine en Des Tuiavii nemen voorlopig de taken over.

De resultaten bij The Bassets vallen dit seizoen tegen. Naast de mutaties aan het begin van het seizoen, kregen de Sassenheimers ook te maken met veel blessures. Van de drie buitenlandse gastspelers kwamen twee langdurig niet in actie vanwege kwetsuren. De jonge groep kon dit gemis onvoldoende opvangen. Ook bleek de chemie tussen de spelersgroep en trainer weg, zo schrijft The Bassets in het persbericht.

Optelsom

Toen The Bassets en Leck vorig seizoen een contractverlenging van een jaar tekende dacht niemand aan dit scenario. "Dit is voor beide partijen een trieste maar noodzakelijke gang van een negatieve optelsom. Gelukkig gaan Leck en The Bassets wel als sportieve vrienden uit elkaar."

Nieuwe trainers

De leegte die Leck achter laat zal de rest van het seizoen worden ingevuld door de Nieuw-Zeelander Abel Ripine, die al jaren bij de Sassenheimers in het eerste team speelt en de Australiër Des Tuiavii, die ooit met Samoa actief was op een WK.
Zij worden daarbij geassisteerd door Martin Slagt en Renzo van der Ark. Zij hebben de zware taak om de haperende locomotief weer op de rails te krijgen. In die tussentijd gaat The Bassets op zoek naar een definitieve opvolger voor Phil Leck.


Na deze roerige week moest er ook gewoon gespeeld worden tegen titelkandidaat en buurman DIOK. De Sassenheimers waren niet opgewassen tegen de Leidenaren en verloren met 21-72.

Nomineren voor de Sportprijzen

Teylingen n Jaarlijks belonen de gemeente Teylingen en de Stichting Sport Promotie Teylingen de sporthelden uit Voorhout, Warmond en Sassenheim met de Sportprijzen Teylingen.

Nomineren in de drie categorieën Sportprijs, Sporttalent en Sportbegeleider kan vanaf nu via het formulier op www.sportcafeteylingen.nl. Een sporter, team, of begeleider aanmelden kan nog tot en met vrijdag 1 februari 2019. Op vrijdag 8 maart is de prijsuitreiking.

Ondanks dertiende goal Zwetsloot verspeelt Teylingen dure punten

Sassenheim n In een wedstrijd met twee gezichten heeft Teylingen twee punten verspeeld aan het treffen met Stompwijk. In de eerste helft creëerde Teylingen kans op kans en maakte het er slechts één. In de tweede helft kreeg het de deksel op de neus, speelde het initiatiefloos en eindigde het, op basis van het gevoel, met lege handen.

Met de eerste helft was niet zoveel mis. Teylingen had de bal, probeerde de beperkte ruimtes te bespelen en creëerde naarmate de eerste helft vorderde een aantal goede kansen. Rond het half uur ging Pascal de Ridder op links goed z'n man voorbij en gaf met links voor. Spits Jaap Zwetsloot kopte z'n dertiende goal van het seizoen binnen (in elf wedstrijden) en Teylingen leek op rozen te zitten.

Kort na de onderbreking wederom een Teylingen op zoek naar een doelpunt. Sam Witkamp (bal van de lijn afgehaald), Zwetsloot (voor open doel naast) en Mark van der Vlugt (vrije trap onderkant lat) faalden jammerlijk. Een grove inschattingsfout achterin bij de Sassenheimers leidde de gelijkmaker in. In twee instanties bracht sterspeler Enrico Geus zijn ploeg aan de 1-1.

Er was nog tijd genoeg om alsnog met drie punten van het veld te stappen, maar Teylingen was vanaf deze tegenslag zelf de draad kwijt en speelde zonder initiatief en energie om aanspraak te maken op de winst. Door dit teleurstellende resultaat staat Teylingen op een zesde plek, kort achter Altior (twee punten) wat vierde staat.

Gemakzucht

Middenvelder Mark van der Vlugt was teleurgesteld na afloop: "In de eerste helft creëren we ontzettend veel kansen, het had zomaar 6-0 kunnen staan met de rust. In de tweede helft krijgen zij één kans en die gaat er nog in ook.

De gemakzucht sloeg toe en dat is niet goed. We gingen niet goed om met de ruimtes, Stompwijk hield het klein. Dit is gewoon duur puntverlies. Volgende week bij ROAC moeten we eigenlijk nog winnen om met een lekker gevoel de winterstop in te gaan".

Op zondag 16 december speelt Teylingen uit bij ROAC haar laatste wedstrijd van 2018. ROAC staat derde en heeft zes punten meer dan Teylingen.

31. 1-0, Jaap Zwetsloot, 56. 1-1, Enrico Geus

Opstelling: Kharboutli, Dofferhoff, Vooijs, Dolieslager, Heemskerk; Rodenburg, van der Vlugt, van Wijk (75. Ritzen); Witkamp (86. Acimovic), Zwetsloot en de Ridder.

Ter Specke Loop

Lisse n De 31e editie van de Ter Specke Loop wordt zondag 16 december gehouden. Deze loop in de bosrijke omgeving van sportpark Ter Specke is een vast onderdeel van de loopwedstrijden van AV De Spartaan.

De L.J. Sport Ter Specke Loop heeft ook een vaste plaats op de activiteitenkalender en is tevens onderdeel van het Zorg en Zekerheid-circuit die dit jaar voor de 24ste editie tekent.

jeugd

Voor de jeugd is er de GeZZinsloop/kinderloop, verdeeld over twee leeftijdsgroepen. Om 10.20 uur starten de kinderen van 4 tot en met 9 jaar, om 10.30 starten die van 10 tot en met 12 jaar. Start en finish zijn op de atletiekbaan. De route is ongeveer 1200 meter. Ouders of begeleiders kunnen meelopen. Deelname is gratis en iedere deelnemer ontvangt een medaille. Voor de snelste drie meisjes en jongens per groep zijn nog extra prijzen te winnen. Inschrijven en startnummers halen kan in de sportruimte van De Spartaan vanaf 9.00 uur.

Taart voor 25ste finisher

Voor de langere afstanden kan men zich ook hier inschrijven, zowel voor het gehele circuit als los voor de Ter Specke Loop. Om 11.00 uur gaan de 5 km-lopers van start, om 11.10 uur start de 10 km en om 11.20 uur de 15 km. Er is een taart voor iedere 25ste finisher. Elke deelnemer ontvangt een bollenpakket van De Ree Holland.

Lisa van der Geest op podium

Lisa van der Geest, Irene Schouten en Imke Vormeer op het podium. | Foto: pr./schaatspeloton.nl Foto: Arjen Vervoort/schaatspeloton.nl

Warmond n Na een zinderende en zeer aantrekkelijke wedstrijd van het dames marathonpeloton werd Lisa van der Geest tweede in de eindsprint van de kopgroep. Irene Schouten trok de print aan en was niet meer te achterhalen. Imke Vormeer sprintte naar de derde plaats.

Nog voor de koers in Alkmaar halverwege was, was het peloton in meerdere groepen uiteengevallen. Een kopgroep met Irene Schouten, Lisa van der Geest (WIJC en marathonploeg mkbasics.nl), Anne Tauber en Emma Engbers was weg, maar Imke Vormeer maakte toch al snel de aansluiting, gevolgd door een groep van zeven rijdsters waaronder Iris van der Stelt (WIJC en marathonploeg mkbasics.nl).


Veel dames moesten de koers verlaten, slechts 33 deelneemsters reden de wedstrijd uit. Het was een zware koers, het was warm, het ijs was zacht, de wind stormachtig. Iris van der Stelt finishte als negende, Loesanne van der Geest werd twintigste en Anne Leltz op plek 28.

Geschorst

Bij de heren reed Kees Heemskerk mee in de Topdivisie, maar hij moest afhaken. Leander van der Geest kwam dit keer niet aan de start, omdat hij geschorst was wegens een tweede gele kaart binnen een jaar, die hij kreeg voor het niet aanwezig zijn bij de huldiging van het tussensprintklassement na de finale van de Trachitol Trophy in Groningen).

Komend weekend rijden de marathonschaatsers op De Uithof in Den Haag de zevende wedstrijd van de KPN marathon competitie. De heren Beloften starten hun 100 ronden om 17.45 uur, gevolgd door de dames Topdivisie om 19.15 uur (80 ronden) en de heren Topdivisie om 20.30 uur, zij rijden 125 ronden.

VCS wint van Gemini

Sassenheim n VCS en Gemini Kangeroes strijden allebei tegen degradatie. Op donderdag 6 december troffen ze elkaar, waarbij VCS aan het langste eind trok.

VCS heeft tot op dit moment een stroef seizoen, na een slappe seizoen start, lijkt het team de laatste weken weer aan strijdlust te hebben gewonnen en het was nu tijd om een duidelijke overwinning neer te zetten tegen Gemini, dat hekkensluiter is in de Promotieklasse.

De wedstrijd werd een bijzonder weerzien voor Jotti Hamerlinck, die anderhalf jaar geleden door de talentenscouts van VCS bij Gemini Kangeroes werd weggeplukt.

Aanvalsdruk

VCS begon te slap en dat resulteerde erin dat de eerste set werd verloren, waarbij VCS nog sterk terugkwam aan het einde van de eerste set. Het team besloot zich daarna niet meer de kaas van het brood te laten eten en won de drie opvolgende sets.Doorslaggevend was de aanvalsdruk op midden bij VCS en de fouten last bij Gemini.

De mannen van Herman Versluis vinden hiermee weer de aansluiting bij de middenmoot en zouden zichzelf een groot plezier doen, door op vrijdag 14 december Taurus in eigen huis te verslaan en zo goed het kerstreces in gaan.

Bridgers Sassem Troef winnen bekerwedstrijd

Sassenheim n Een twaalftal bridgers van de vereniging Sassem Troef heeft zich weten te plaatsen voor de volgende ronde van de landelijke strijd om de Hoofdklassebeker. Dat deden zij door een mooie overwinning met 195 tegen 166 wedstrijdpunten tegen een sterk team van de gerenommeerde bridgeclub Hok uit Amsterdam.

Halverwege de wedstrijd stonden de bezoekende Amsterdammers nog 31 wedstrijdpunten voor, maar met een sterke tweede helft wisten de Sassemers toch nog vrij ruim aan het langste eind te trekken.

Voor Sassem Troef speelden in deze wedstrijd Robert Cornelisse (teamcaptain), Imkje Cancrinus, Hans Tanke, Gerrit van der Velde, Aad Kaandorp, Peter Staats, Peter Scholten, Jannie Scholten, Jan Willem Lubberhuizen, Marcel Welten, Audrey Koenen en Hage Verdun.

Basiscursus De Wasbeek

Sassenheim n Bridgeclub De Wasbeek start op woensdag 9 januari met de bridgecursus voor beginners.

Tijdens de cursus wordt op een laagdrempelige manier met het bridgen kennisgemaakt en kan ook de kennis worden vergroot. Tijdens veertien woensdagavonden leren de deelnemers de beginselen van het bieden en spelen. De cursus wordt begeleid door docente Hüyla Prischink en wordt gehouden in de Tuinzaal van de Bernardus (Hoofdstraat 82).

Voor gevorderde cursisten begint op 7 januari 2019 een vervolgcursus. Die wordt gehouden op 14 maandagavonden. Beide cursussen beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur. De kosten bedragen 75 euro voor de gehele cursus. Dat is exclusief het lesboek 'Bridge in een flits' a 11 euro.

Aanmelden kan bij secretaris Sjaak van Kesteren via 0252-412429 en stuur een e-mail naar bridgeclub.de.wasbeek@ziggo.nl.

Informatie over vrijwilligerswerk

Teylingen n Welzijn Teylingen heeft een online vrijwilligersvacaturebank. Daarin staan allerlei leuke vacatures van de 200 organisaties die in Teylingen actief zijn. Vrijwilligers kunnen zich aanprijzen door een eigen profiel aan te maken.

Wie persoonlijk geïnformeerd wil worden over de mogelijkheden van vrijwilligerswerk kan iedere derde donderdag binnenlopen bij het inloopspreekuur. Het spreekuur van 20 december vervalt. Het eerstvolgende spreekuur is op donderdag 17 januari 2019 van 18.30 tot 19.30 uur in de bibliotheek van Sassenheim (Kerklaan 42).

Buiten het spreekuur om kunnen geïnteresseerden ook een afspraak maken met Marian Kofoed, adviseur vrijwillige inzet van Welzijn Teylingen.

Een e-mail sturen kan naar m.kofoed@welzijnteylingen. Ze is telefonisch bereikbaar op dinsdag en woensdag via 0252-231805.

Voor alle vacatures, kijk op www.vacaturebankwelzijnteylingen.nl.

Jeugd in beeld bij profclubs

Sassenheim n Ze hebben het bij Ter Leede nog niet eerder meegemaakt in de clubhistorie: een JO10-1 (categorie onder de 10 jaar) dat op het hoogste niveau speelt en tot driemaal toe kampioen wordt. Het is ook de profclubs in de regio niet ontgaan. "Spelers zijn al uitgenodigd voor trainingen bij BVO's", vertelt trainer Steven Hartevelt. Lees meer op www.deteylinger.nl.

nieuws/sport

Omroepen West en BO verstevigen samenwerking

Regio n Omroep West en de Bollenstreek Omroep (BO) werken sinds oktober intensief samen. Vandaag is die samenwerking bekrachtigd met het afleveren van een speciale 'Omroep West-Bollenstreek Omroep-auto' op de redactie van BO in Noordwijk.

Verslaggevers van Omroep West werken meerdere dagen per week vanuit de Bollenstreek aan verhalen voor zowel de regionale als de lokale omroep. Een soortgelijk samenwerkingsverband heeft Omroep West ook al met de WOS (Westland), Studio Alphen en Unity.nu (Leidse regio).

Dichterbij

Met het Regionaal Nieuws Netwerk (RNN) wil Omroep West lokale omroepen in het noorden van Zuid-Holland ondersteunen, zowel met mensen als met middelen. Zo organiseert RNN meerdere keren per jaar workshopdagen, waar medewerkers van lokale omroepen training krijgen in onder meer monteren, filmen en radio maken. De samenwerking werkt ook de andere kant op, zegt Henk Ruijl, waarnemend hoofdredacteur van Omroep West. 'Wij profiteren als regionale omroep van de kennis en het netwerk van de lokale omroepen. Daarmee komen we letterlijk dichterbij de inwoners van onze regio.'

Ard Zandbergen, hoofdredacteur van BO, is 'ontzettend blij met de samenwerking met Omroep West'. "Wij kunnen nu ook meer in video aandacht besteden aan het nieuws in de Bollenstreek. Wij zijn grotendeels een vrijwilligersorganisatie en kunnen slechts incidenteel tv maken. Met de kennis en mankracht van Omroep West maken we nu meer online video en tv. We merken dat ons publiek dat enorm waardeert."


Uitzendtijden Omroep West

De regionale zender TV West is landelijk te zien via digitale tv-ontvangers (onder meer Ziggo kanaal 30), via Omroepwest.nl en de gratis app voor mobiel en tablet.

12 t/m 19 december

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Herenkoor, voorganger pastor P. Owel

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 19.00 uur, zangdienst, voorganger: Ds. H.R. Betting

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. A.A. Bosma

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. N. Geertsema

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): Woord- en communieviering m.m.v. het Parochiekoor, voorganger: M. Claassens

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.W. v.d Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur, kerstsamenzang met Joppekoor

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 11.00 uur, kerstbrunch

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur: eredienst o.l.v. Armand Lefeu, 19.00 uur: onderwijsdienst o.l.v. Jan Zijlstra

Wilt u kans maken op twee bioscoopkaartjes? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 16 december bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl.

Het antwoord van vorige week is: Treinstoring
De winnaar is: R. Janssen uit Sassenheim.