De Teylinger

8 januari 2020

De Teylinger 8 januari 2020


Waarderingsprijs naar brandweer

De ploegchefs en brandweerlieden nemen de prijzen in ontvangst. | Foto: pr./Sven van der Vlugt Foto: pr./Sven van der Vlugt

Teylingen n Burgemeester Carla Breuer tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, op donderdag 2 januari, de Teylingse Waarderingsprijs 2019 uitgereikt aan de brandweer van Warmond, Sassenheim en Voorhout.

"Dit jaar gaat de Waarderingsprijs naar een club mensen die 24 uur per dag klaarstaan. Mensen die alles laten vallen als de pieper gaat. Die door intensieve training precies weten wat ze moeten doen wanneer de nood aan de man is. Mannen en vrouwen die ons letterlijk uit de brand helpen. Het college vindt het daarom meer dan terecht dat zij in het zonnetje worden gezet en via deze prijs worden bedankt voor hun inzet in de afgelopen jaren," aldus Breuer in haar nieuwjaarsspeech. Zij reikte de prijzen uit aan korpschefs Gerrit Vlieland (Warmond), Wim Jonker (Voorhout) en Willem van Delft (Sassenheim). Zij zijn op hun beurt alle drie blij met de erkenning voor de inzet van de kazernes, die een dag eerder een rustige jaarwisseling beleefden.

De brandweerploegen in de drie dorpen bestaan voor een groot deel uit vrijwilligers. De aanloop is er wel, maar er is altijd plek voor nieuwe krachten, legt Van Delft uit. "Er is natuurlijk verloop, zoals mensen die afscheid nemen. Of vrijwilligers die verhuizen bijvoorbeeld." De kazernes helpen elkaar al regelmatig en sinds kort is er een vrijwilliger die ze 'delen', lacht Vlieland. "Die jongen woont in Sassenheim, maar werkt in Warmond, dus hij is bij beide korpsen actief." De ploegchefs kunnen vooral nog vrijwilligers gebruiken die doordeweeks overdag beschikbaar zijn.

Waarderingsprijs

De Waarderingsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een bedrijf, instelling of persoon die op bijzondere wijze of door een origineel initiatief Teylingen op de kaart zet. De prijs bestaat uit een beeld van glas waarin een 3D lasergravure is gemaakt.

Vorig jaar ging de prijs naar de EHBO-verenigingen uit Sassenheim en Voorhout. Eerder ontvingen De Heere Schouten (2015), Kleintje Pils (2016), KBO Teylingen (2017) en de Oranjeverenigingen Sassenheim en Voorhout en VWF (2018) de Waarderingsprijs tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Burgemeester in 'Levenskunst'

Voorhout n Burgemeester Carla Breuer is op zondag 12 januari te gast in de derde bijeenkomst van 'Levenskunst' in de Paraplu (Herenstraat 53). Tussen 16.00 en 18.00 uur wordt zij door Erik Hietkamp en Piet Overduin geïnterviewd over voor- en tegenspoed in het leven.

Carla Breuer vervult een vooraanstaande publieke functie, die zowel waardering als kritiek oproept. Hoe gaat ze daarmee om? Vanuit welke waarden leeft ze en helpen die wanneer het leven moeilijk wordt? Wat zijn haar geleerde lessen over het leven, die ze met anderen wil delen? Het doel is dat het publiek met de input de gast napraat over de eigen hoogte- en dieptepunten in het leven. Dat kan onder het genot van een hapje en een drankje.


Dan
besluit je: dit is het niet waard

't Onderdak spaart voor nieuwe foyer

Nieuwe
BuurtAED
in Voorhout

uitgeweid n Met andere woorden: er is altijd hoop

't Onderdak wil foyer in jubileumjaar renoveren

Onderdak-voorzitter Albert Olthof krijgt de cheque uit handen van Els van Oosten en Joke van Kesteren van de Rabobank. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Sassenheim n In september bestaat theater 't Onderdak twintig jaar. Het bestuur en de vrijwilligers zien niets liever dan dat de grote foyer tijdens de jubileumviering weer helemaal vernieuwd is. Daarvoor moet diep in de buidel worden getast. Die is nog niet toereikend, maar dankzij een bijdrage van Rabobank is de realisatie weer een stapje dichterbij. De cheque werd op zondag 5 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie overhandigd.

Door Piet van Kampen

De plannen om de gedateerde foyer een nieuwe uitstraling en beleving te geven, dateren van enkele jaren geleden. Om deze daadwerkelijk gestalte te geven, is een projectgroep gevormd en Dick van Diemen, Thijs Berg, Ton Janssen en Herman de Kooning namen zitting om de kar trekken. Een zware klus, omdat er naar schatting zo'n 40.000 euro mee gemoeid is. "Zelf hebben wij al een paar jaren kunnen sparen, omdat het theater nu na moeilijke jaren weer winstgevend is," klinkt Van Diemen opgelucht. "Vandaag krijgen wij een mooie donatie van de Rabobank Bollenstreek van 7.000 euro en hebben van de Kringloopwinkel in Voorhout ook een bijdrage van 1.500 euro mogen ontvangen' vertelt de vrijwilliger en tevens bestuurslid die de horeca activiteiten in zijn portefeuille heeft. Anja Ruikes is druk doende met het werven van sponsors, want ondanks het geld dat nu binnen is zit er nog een gat in de begroting. Besprekingen met de gemeente en diverse sponsors zijn nog gaande en de hoop leeft vurig dat hier nog wat uit voort komt. Ook de opbrengst van de grote loterij die op 15 januari bekend wordt, moet de kas helpen spekken. Inmiddels heeft de kleine foyer al een metamorfose ondergaan en de warme kleuren verf en behang vormen een uitstraling die ook in de grote foyer moet komen. Dankzij zelfwerkzaamheid en de schenking van de verf door AKZONobel is de kleine foyer al klaar voor de toekomst. Nu de grote nog waarvan een nieuwe PVC geluidsabsorberende vloer de grote kostenpost is.

Enthousiast

Iedereen is enthousiast. Loten werden grif aan bezoekers verkocht die de renovatie steunen. Voorzitter Albert Olthof dankte tijdens zijn nieuwjaarsspeech de vrijwilligers die het mogelijk maken om zonder subsidie de zaak draaiend te houden. Hij blikte terug op een uitstekend seizoen met volle zalen. Het jaar werd met een positief saldo afgesloten. Nu nog een positieve bijdrage van instanties, bedrijven en particulieren om de grote wens, de renovatie van de grote foyer in het jubileumjaar te kunnen realiseren. Aanmelden hiervoor kan bij Anja Ruikes via anjaruikes@hotmail.com.

Warmelda zoekt onderkomen

Warmond n Het blijft een puzzel waar het Historisch Genootschap Warmelda een plek krijgt. Er zijn weinig geschikte locaties in Warmond. Het Huys te Warmont zou een mogelijkheid zijn, maar de restauratie gaat nog even duren. Dus op de korte termijn is dat geen oplossing. Samen met de vereniging heeft de gemeente de afgelopen tijd druk gezocht en is nog steeds zoekende naar een plek voor Warmelda voor het houden van exposities. Het CDA diende in de afgelopen raadsvergadering daarom een motie in om 5.000 euro eenmalig aan Warmelda te schenken zodat deze een ruimte ergens zou kunnen huren. Meer op www.deteylinger.nl. (NK)

Landelijk Holocaustmonument als 'een ademhaling in licht'

De stenen symboliseren het leven dat nu in de gemeente gemist wordt.| Foto: pr./Marco De Swart Foto: pr./Marco De Swart

Teylingen n Het is op 27 januari 2020 precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt dit herdacht. Om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit gemeente Teylingen, is op drie locaties het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien. Het monument in Teylingen maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden. Ook uit Sassenheim, Warmond en Voorhout zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Levenslicht

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Op zondag 26 januari om 19.00 uur wordt Levenslicht onthuld bij het bestuurscentrum in Voorhout door burgemeester Carla Breuer. Aansluitend verzorgt de Theaterschool Teylingen een korte versie van de voorstelling 'Jongen in Gestreepte Pyjama'. De Historische Kring Voorhout verzorgt een lezing over het leven van Fritz Hirschfeld.

Bezoeken

Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom na de onthulling op de volgende momenten te bezoeken: Maandag 27 januari van 19.00 tot 21.00 uur bij het bestuurscentrum in Voorhout; zaterdag 1 februari van 19.00 tot 21.00 uur bij de Gedenknaald in Warmond; zondag 2 februari van 19.00 tot 21.00 uur bij de ingang van het gemeentekantoor in Sassenheim.

De onthulling van het Holocaustmonument is een samenwerking van gemeente met Oranjevereniging Sassenheim, Oranje Vereniging Voorhout, Vereniging tot viering van Warmonds Feesten, Stichting Oud Sassenheim, Historische Kring Voorhout en Historisch Genootschap Warmelda.

Drukke, maar ontspannen jaarwisseling

Teylingen n De jaarwisseling in de Veiligheidsregio Hollands Midden is druk, maar relatief ontspannen verlopen. In Teylingen kreeg de brandweer vijf meldingen, de politie registreerde vijf incidenten.

De brandweer rukte bij de vijf meldingen vooral uit voor container- en kleine (afval)branden. Tijdens de vorige jaarwisseling 2018-2019 was er maar één melding. Bij de politie was een daling van het aantal incidenten, van elf incidenten in 2018-2019, naar vijf bij de afgelopen jaarwisseling.

Spoedeisende hulp

De spoedeisende hulp van het Alrijne ziekenhuis ervoer een drukkere nacht dan voorgaande jaren, met name door slachtoffers van dronkenschap en slachtoffers met vuurwerkletsel. Voor de spoedeisende hulp in het LUMC en het Groene Hart Ziekenhuis was deze nacht vergelijkbaar met vorig jaar. De ziekenhuizen LUMC, Alrijne en Groene Hart hebben gezamenlijk voor letsel als gevolg van vuurwerk 18 personen behandeld en door vechtpartijen vijf personen behandeld. Het aantal slachtoffers van dronkenschap is tot 5.00 uur vijftien.

Huisartsenpost

Op de huisartsenposten zijn tot 5.00 uur in de nieuwjaarsnacht 39 personen behandeld voor letsel die in verband kan worden gebracht met de jaarwisseling. De Doktersdienst Duin- en Bollenstreek zag een toename van het aantal slachtoffers van dronkenschap en slachtoffers met vuurwerkletsel.

Voor de Huisartsenpost Midden Holland en Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland was de jaarwisseling rustiger dan vorig jaar

Park Rusthoff te zien in BinnensteBuiten

Vrijwilligers van de woensdagploeg verwijderen de vele gevallen bladeren. | Foto: pr./Kees Guldemond Foto: pr./Kees Guldemond

Sassenheim n In het populaire KRO-NCRV televisieprogramma 'BinnensteBuiten' is op donderdag 16 januari een reportage te zien over Park Rusthoff.

Op woensdag 30 oktober heeft een cameraploeg Sassenheim bezocht. In het gehele park zijn opnamen gemaakt van de mooiste plekken. Ook de Heemtuin en de Kinderboerderij kwamen aan bod. Ook de vrijwilligers van de woensdagploeg komen in beeld, terwijl ze druk zijn met het verwijderen van de vele gevallen bladeren. In de schooltuin zijn uitgebreid opnamen gemaakt van de schoolkinderen die bezig waren met hun laatste dag van het seizoen, die bestond uit het winterklaar maken van hun tuintjes.

De uitzending staat gepland op donderdag 16 januari om 18.50 uur op NPO2.

Nog geen 30 km-zone Herenweg

Warmond n De borden met 30 km en de smiley worden nog niet geplaatst op de Herenweg en Sweilandstraat. De door het CDA ingediende motie werd tijdens de gemeenteraad van 19 december verworpen.

Het herinrichten van Herenweg, Sweilandstraat en Oranje Nassaulaan staat voor 2021 gepland. B&W heeft besloten dat eerst de Warmonderhekbrug vervangen dient te worden. En de werkzaamheden gelijktijdig uitvoeren, zal het verkeer teveel hinderen. Het CDA wilde alvast dan op spoedige termijn de borden en de smiley maar plaatsen en later dan eventueel de remmende maatregelen, zoals plateaus. Maar VVD, D66 en zagen dat niet zitten. want het leidt tot schijnveiligheid. Beter vonden zij het om te wachten en dan integraal de herinrichting aan te pakken. Ook wordt er nog gepraat met de bewoners en het zou een vreemd overkomen als de raad er even een maatregel doorheen jast. (NK)

Barensteel voor Anja Vonk

Teylingen n Wethouder Arno van Kempen reikte op donderdag 19 december de Zilveren Barensteel uit aan Anja Vonk-Kuijper (75), onder andere voor haar inzet voor het Hospice Duin- en Bollenstreek. Al sinds de oprichting van het Hospice Duin- en Bollenstreek in 2007 is zij betrokken als vrijwilliger. Elke woensdag was zij in het hospice aan het werk, en zo nodig draaide zij een extra dienst. Op 19 december nam Vonk afscheid als vrijwilliger bij het Hospice tijdens de kerstborrel in De Engel. Daarnaast is Vonk ook sinds 2011 actief als vrijwilliger bij de Voedselbank en schenkt zij wekelijks koffie in verzorgingshuis Sassembourg.

Haag en Rijn zoekt nieuwe mentoren

Regio n Mentorschap Haag en Rijn start dit voorjaar weer met een opleiding voor nieuwe mentoren. Die is voor mensen die gemiddeld twee keer per maand wat tijd over hebben en echt iets voor een ander willen betekenen. Zij komen als mentor op voor de zorgbelangen van iemand met een beperking of ziekte maar zonder familie of netwerk. Meer informatie? Neem contact op met Herma Kappert via 06-1507 0233 of stuur een e-mail naar leiden@mentorschaphr.nl.

Meer informatie op:

www.mentorschaphaagenrijn.nl.

Heemskerk nieuwe voorzitter

Regio n Willem Heemskerk heeft de voorzittershamer van Bedrijfsleven Bollenstreek overgenomen van Alfons Morssink. Heemskerk, woonachtig in Sassenheim, is ook voorzitter van het Bloemencorso.Bedrijfsleven Bollenstreek is de koepelorganisatie van alle niet bollen-gerelateerde bedrijven die aangesloten zijn bij de ondernemersverenigingen van Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk.

Fietsmaatjes maakt kans op Appeltje van Oranje

Fietsmaatjes en deelnemers fietsend over Koudenhoorn in Warmond op 28 november. | Foto: archief/Piet de Boer Foto: Piet de Boer

n Publiek kan vanaf deze week stemmen

Warmond n Fietsmaatjes.NL uit Warmond maakt kans op een Appeltje van Oranje. Vanaf deze week kan het Nederlands publiek de winkansen van dit project vergroten. Dat kan door te stemmen op Fietsmaatjes.NL als favoriet. Er zijn in totaal nog 38 projecten in de race voor deze prestigieuze prijzen, die het Oranje Fonds jaarlijks uitreikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Stemmen kan eenvoudig en snel tot en met 15 januari via: stem.oranjefonds.nl/fietsmaatjes.

Dit jaar is het thema 'Maatjes ben je samen'. De prijzen staan in het teken van maatjesprojecten. Projecten waarin mensen elkaar vooruithelpen en langere tijd ondersteunen.

Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgen, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Hieruit kiest de jury uiteindelijk de drie winnaars.

Fietsmaatjes.NL

Fietsmaatjes fietsen op elektrisch ondersteunde duofietsen met mensen die dat niet meer zelfstandig kunnen. Bijvoorbeeld oudere mensen met evenwichtsproblemen, mensen met dementie, mensen die slecht horen of slecht zien, en mensen met een bewegingsbeperking. Op de duofiets zit een vrijwilliger naast de gast; doordat ze naast elkaar zitten zijn beiden gelijkwaardige maatjes. Door Fietsmaatjes hebben ze meer sociaal contact, komen ze verder en vaker buiten in hun eigen woonomgeving en zijn ze meer in beweging. De stichting Fietsmaatjes.NL wil nu landelijk uitrollen, met steun van het Oranje Fonds. Op de bestaande Fietsmaatjes-locaties willen ze de kwaliteit helpen nog verder te vergroten. In Nederland zijn al negentien locaties met een Fietsmaatjes organisatie, met totaal 1.139 vrijwilligers en 1.353 gasten. Dit aantal willen ze vergroten naar 60 locaties over heel Nederland, eind 2022. Koning Willem-Alexander bezocht op 28 november het Fietsmaatjes.NL project in Warmond. Zelf maakte hij ook nog een ritje met een 95-jarige gast op de duofiets.

Uitreiking

Koningin Máxima reikt op zaterdag 23 mei van dit jaar de Appeltjes van Oranje uit aan de drie beste maatjesprojecten. Drie initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden of die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de maatschappij. De winnaars krijgen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Vluchtelingenwoning aan Trekschuit in de verkoop

Sassenheim n De gemeente zet de gemeentelijke woning op Trekschuit 2 in de verkoop. Hier woonden asielzoekers met een verblijfsvergunning, maar die woonruimte is niet langer nodig.

Door Nico Kuyt

In juni 2016 heeft de gemeente, naast andere maatregelen, zeven woningen gekocht op de vrije markt, voor de opvang van de zogeheten statushouders. Er was een stroom vluchtelingen op gang gekomen en de gemeente kreeg van het Rijk een opdracht een deel van hen te huisvesten. Het plaatsen van tijdelijke woningen, bijvoorbeeld op het veld van Langeveld aan de Hoofdstraat in Sassenheim, bleek op veel verzet te stuiten dus koos de gemeenteraad voor aankoop van woningen. Een tijdelijke maatregel om de druk van de sociale huurmarkt te halen. Maar er is nu sprake van een dalende toestroom van vluchtelingen en een verschuiving van individuele vestiging naar gezinshuisvesting.

Inmiddels zijn vijf van de zeven aangekochte woningen weer verkocht. Twee in 2017 en drie in 2019. De woning op Trekschuit 2 is inmiddels vrijgekomen. Omdat de noodzaak ontbreekt de woning langer aan te houden wordt deze nu verkocht.

Dertien nieuwe inwoners

De taakstelling het huisvesten van dertien personen is vorig jaar helemaal gerealiseerd. Zij worden op reguliere wijze, via de woningcorporaties, gehuisvest. De gemeente verwacht de woning zonder verlies te kunnen verkopen.

Klacht over containers Jacoba van Beierenhof

Voorhout n Een inwoner heeft de gemeenteraad een mail gestuurd met klachten over de rommel rond de ondergrondse afvalcontainers tegenover de Albert Heijn op de Jacoba van Beierenhof.

Door Nico Kuyt

De schrijver geeft aan dat de ondergrondse papier en glascontainers regelmatig gedurende het weekend vol zijn. Vooral de papiercontainers. Het gevolg is dat vaak al vanaf zaterdagmiddag papier en karton naast de containers wordt gezet. "Wij en alle andere bewoners mogen het weekend genieten van dit 'kunstzinnige' uitzicht. Vervolgens komt een medewerker van de gemeente op maandagochtend het 'kunststuk' handmatig verwijderen. Dit is nagenoeg een wekelijkse routine. Inefficiënt en kostbaar, dunkt ons", zo geeft de schrijver aan.

Er is de gemeente telefonisch melding gemaakt of hier wat aan gedaan kon worden. Het antwoord was 'mensen kunnen toch naar een volgende papiercontainer gaan', maar is voor de schrijver geheel onbevredigend.

Meer karton

De drie ondergrondse papier en glascontainers zijn elf jaar geleden geplaatst. Ondertussen is het aantal winkelbezoekers aanzienlijk toegenomen en openingstijden van winkels aan de Jacoba van Beierenhof verruimd. Tel daarbij de hoeveelheid karton van online shoppen daarbij op.

Mogelijke oplossingen

Oplossingen voor het probleem zijn volgens de schrijver voorhanden. Met de verruiming van openingstijden van de winkels ook een verruiming van afvoer door de gemeente. Of openingstijden winkels beperken zoals op zondag dicht. Ook het plaatsen van meer ondergrondse containers kan. "Welke oplossing en op welke termijn komt een einde aan de rotzooi in het weekend?", zo besluit de mail met een vraag aan de gemeenteraad.

Nieuwe AED bij Laurierpad dankzij buurtinitiatief

Voorhout n Dankzij een geslaagde inzamelingsactie hangt er nu een AED naast zijn voordeur aan het Laurierpad 45. Ton van Rijn opperde voor het eerst het idee tijdens Burendag en aan het begin van het nieuwe jaar hangt de kast met de levensreddende AED er dan ook echt.

"De dichtstbijzijnde AED hangt in het Bestuurscentrum of is op te halen bij de milieustraat. Dat is vanaf deze week nog best wel een stukje, in mijn optiek te ver weg om snel in actie te kunnen komen." Van Rijn, bekend met de hulpverlening vanuit zijn inzet bij de brandweer, vond dat dat beter kon. "En als je dan de AED hebt opgehaald, dan moet je daarna nog naar de locatie van de reanimatie. Dat moet sneller, dacht ik."

Lege flessen

Van Rijn startte de inzameling via het platform Buurtaed.nl. Binnen een maand kregen hij en buurtgenoten het noodzakelijk bedrag van 2.667 euro bij elkaar, waarna Philips dan nog 1.000 euro sponsorde. In totaal zijn 59 donaties gedaan, waaronder door de ondernemers van het Oosthoutplein, waar nog geen AED hangt. Ook de buurtkinderen hebben zich ingezet. "Samen met hen zijn wij lege flessen gaan inzamelen. Met het statiegeld, ruim 100 euro, zijn we weer opgeschoten. Het leuke van met de kinderen langs de deuren gaan, was dat je buurtbewoners meteen kon vertellen over het initiatief. Het heeft niet alleen extra donateurs opgeleverd, maar ook nieuwe aanmeldingen van mensen als burgerhulpverlener. Dat is natuurlijk helemaal mooi."

De BuurtAED wordt opgenomen in het netwerk www.hartslagnu.nl, waar burgerhulpverleners, inwoners met een BHV of EHBO-certificaat, zich voor kunnen aanmelden.

Reanimatiecursus

Op dinsdag 7 januari hebben burgemeester Carla Breuer en wethouder Arno van Kempen met een bezoek aan Van Rijn voor zijn inzet. Als blijk van waardering kreeg hij twee tegoedbonnen voor een reanimatiecursus bij de EHBO-vereniging Voorhout overhandigd. Zelf krijgt hij die cursus al aangeboden vanuit zijn inzet bij de brandweer, maar hij wil er twee buurtgenoten blij mee maken.

Open dag voor nieuwe brugklassers

Sassenheim n Binnenkort houdt het Rijnlands Lyceum Open Dag en worden informatieavonden gehouden. De open dag is op zaterdag 11 januari van 11.00 tot 13.00 uur.

Tijdens de open dag zijn alle aanstaande brugklassers en hun ouders welkom vanaf 10.00 uur. Zij kunnen demonstratielesjes van 15 minuten volgen waarin veel aandacht voor de praktijk zal zijn. Die lessen worden in vijf rondes gegeven. De eerste les start om 10.30 uur, de laatste om 12.30 uur. Iedereen kan op eigen initiatief de school ontdekken.

Er wordt onder andere informatie gegeven over de nieuwe opleiding tweetalig havo, over de opleiding tweetalig vwo, de leerlijn Sport en de leerlijn Expressie.

Op het podium in de aula is een kunsttentoonstelling, deze loopt door in het kunstcafé. Ook vinden er doorlopende presentaties van verschillende vakken plaats, in lokalen, gangen en mini-leerpleinen. Iedere bezoeker ontvangt een tasje met daarin onder andere de brochure van de school. Het programma van de open dag, met de plattegrond van de school erop, wordt bij de entree uitgedeeld. Ouders en aankomende leerlingen kunnen op deze manier alles over de school te weten komen.

Informatieavond

De eerste informatieavond is op dinsdag 14 januari. De school is open vanaf 19.00 voor een kop koffie, groep 8 leerlingen en hun ouders zijn van harte welkom. Voor de pauze gaan leerlingen actief aan de slag terwijl de ouders in de aula algemene informatie krijgen. Tip voor de leerlingen leerlijn Sport: trek sportkleding aan. Na de pauze is er gelegenheid om specifieke informatie te krijgen over de brugklas en over de leerlijn Sport en de leerlijn Expressie. Ook is het mogelijk informatie in te winnen over brugklasbegeleiding. In de school staan mentoren en coördinatoren klaar om vragen te beantwoorden.

Informatieavond tweetalig havo en -vwo

Op dinsdag 21 januari is de informatieavond over tweetalig onderwijs. Groep 8 leerlingen en ouders die geïnteresseerd zijn in tweetalig havo en tweetalig vwo zijn van harte welkom om op deze avond zich te informeren over deze vorm van onderwijs van het Rijnlands Lyceum Sassenheim. De school is vanaf 19.00 uur open voor koffie. Tweetalig onderwijs betekent dat meer dan de helft van de lessen in het Engels wordt gegeven door onze speciaal opgeleide docenten. Hierdoor leren onze leerlingen die taal snel en goed. Daarnaast is er veel aandacht voor internationalisering en Europa. Voor de pauze wordt informatie gegeven, na de pauze kunnen vragen worden gesteld aan een panel van leerlingen die tweetalig onderwijs volgen.

Nieuw: tweetalig havo

Het Rijnlands Lyceum Sassenheim start komend schooljaar met tweetalig onderwijs op de afdeling havo. De school biedt al jaren tweetalig onderwijs op vwo aan. Op veel HBO-opleidingen is een meer dan behoorlijke beheersing van het Engels nodig. Daarom kreeg de school vanuit de (oud-)leerlingen de laatste jaren steeds vaker de vraag om ook tweetalig havo in te voeren.

Koffie met de wijkagent over preventie rond fraude

Sassenheim n Een lekkere kop koffie én in gesprek met de wijkagent? Dat kan op donderdag 23 januari van 10.00 tot 12.00 uur bij de Rabobank in Sassenheim (Hortuslaan 6a) tijdens de tweede editie van Koffie met een Cop.

Koffie met een Cop geeft inwoners van Teylingen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan met agenten in de buurt. Het concept heeft de mogelijkheid voor inwoners om over uiteenlopende zaken in gesprek te gaan met de politie, maar ook om bijvoorbeeld ongerustheid uit te spreken, politie meer te betrekken of om advies in te winnen. Het thema is dit keer specifieke voorlichting in het kader van preventie voor woninginbraken en preventie omtrent financiële fraude/oplichting. Een bezoekje, en de koffie, zijn gratis.

B&W kan door met nieuwe manier afvalinzameling

Teylingen n B&W kan het nieuwe afvalbeleid verder uitwerken. Alleen het CDA stemde in de afgelopen gemeenteraad tegen.

Door Nico Kuyt

Het was daarmee de laatste zaak van wethouder Rob ten Boden. Hij nam afscheid. Om een meerderheid te verkrijgen moest Ten Boden nog wel alle zeilen bijzetten. CDA, VVD en D66 dienden een amendement in om slechts de helft te verstrekken, maar uiteindelijk stemde de raad toch in met het krediet van bijna een miljoen. Ten Boden overtuigde de raad dat snelheid geboden is om de datum van invoering op 1 januari 2021 te halen. En voor de aanbesteding is zo´n driekwart jaar nodig. De raad kan volgens Ten Boden altijd nog aan de noodrem trekken. Een meerderheid wenste wel dat er onder andere nog een onderzoek plaatsvindt naar het draagvlak onder de bewoners van de hoogbouw over de wijze van inzamelen van gft-afval. Daarvoor staan ondergrondse containers gepland. Ook zal de voortgang van het uitwerken van de nieuwe methode op de agenda van elke raadscommissie Bestuur worden geplaatst.

Tulpenbroche voor inwoners die Teylingen op de kaart zetten

Basisschoolleerlingen bezoeken samen met hun ouders de open dag. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n Vijf inwoners hebben tijdens de nieuwjaarsreceptie op donderdag 2 januari een nieuwe onderscheiding ontvangen. De Tulpenbroche ging naar Yvonne Heemskerk, Wim Klok, Michel de Vreugd en de broers Jos en Ronald van der Plas.

Burgemeester Carla Breuer zette in haar speech verschillende inwoners in het zonnetje. "Het is mij opgevallen dat er zo vaak Teylingers in de prijzen vallen. Ondernemers, kunstenaars: het zijn Teylingers die uitblinken."

Jos en Ronald van der Plas (l en r), Michel de Vreugd (m) en Yvonne Heemskerk ontvangen de Tulpenbroche. Wim Klok was niet bij de uitreiking aanwezig. | Foto: Foto: pr./Sven van der Vlugt Foto: pr./Sven van der Vlugt

De prijs, gemaakt door kunstenares Margreth Meulmeester, is uitgereikt aan kunstschilder Yvonne Heemskerk, winnaar van de publieksprijs van Rembrandt Leeft! en succesvol deelnemer aan het tv-programma Sterren op het doek; Michel de Vreugd van het Bollenpalet, die met zijn schilderijen derde werd bij de Special Awards en de gebroeders Van der Plas van kaasboerderij De Annahoeve, als winnaars van Het Leidse Kaasmeisje. Ook Wim Klok, niet aanwezig, krijgt een Tulpenbroche als winnaar van de Haringtrofee. Breuer: "Jullie hebben 'gewoon' je werk gedaan, maar daarmee toch iets bijzonders neergezet. Daarmee zetten jullie Teylingen op de kaart en maken jullie ons trots."

De winnaars staan met hun verhaal ook in het nieuwjaarsmagazine van De Teylinger, dat vorige week is verschenen.

'Dan moet je besluiten: dit is het niet waard'

Foto: MV

Teylingen n Het was én is nog steeds 'een fantastisch mooi beroep', zoals Rob ten Boden het zelf noemt. Toch legde hij eind 2019 na anderhalf jaar zijn functie als wethouder neer. 'Het was als een jas die niet goed paste.'

De afspraak voor het interview is bij Rob ten Boden (58) thuis in Sassenheim. Hij doet de deur open, ziet er opgeruimd uit. Op de opmerking dat het is fijn is dat hij tijd wil maken voor het gesprek, reageert hij met ironie. "Ja, ik heb daar nu tijd genoeg voor". Om er serieus aan toe te voegen: "Ik merk wel dat het mij meer energie heeft gekost dan ik dacht. Alle vermoeidheid komt er nu een beetje uit, dat slaap je niet zomaar bij."

Even later aan de eettafel in de woonkamer vertelt de voormalig Trilokaal voorman verder. "Ik heb de rust genomen en dat is het heel erg waard. Het was echt nodig."

Vindt u het jammer dat het niet gelukt is?

"Ja, natuurlijk. Maar ik merkte dat met mijn manier van werken en ook nog de portefeuilles die ik had, ik er zoveel tijd in moest steken dat het ongezond begon te worden. Daar kwam bij dat mijn vrouw in augustus een kleine beroerte kreeg. Daarna zag ik dat ik tijd nodig had om te zorgen dat zij rust krijgt. Dat past dan niet meer met het wethouderschap en dan moet je besluiten: dit is een jas die mij niet past.

Wanneer besloot u te stoppen?

Ten Boden slikt: "Eind november. Je bent met je vrouw bezig met de revalidatie en dan ga je dit soort dingen ontdekken. In dat proces kom je erachter: dit is niet hetgeen dat ik wil. Wethouder is een fantastisch mooi beroep, maar het vergt teveel. Dan moet je op een gegeven moment zeggen; dit is het niet waard."

Hoe reageerde uw eigen fractie?

"Ik heb het ze medegedeeld. Ik ben een persoon die als hij een besluit heeft genomen, daar ook bij blijft. Of ze het nog geprobeerd hebben om mij op andere gedachte te brengen? Ja, een lichte poging, maar de reden waarom maakt het al heel snel duidelijk dat dat weinig zin had."

En wat was de reactie van uw collega's in het college?

"Die waren geschrokken."

Ze hadden het niet zien aankomen?

"Nee, geen van drieën. Ze vonden het ook jammer, juist omdat je een goede samenwerking hebt. Het werd er alleen maar hechter op. Je weet elkaar steeds beter te vinden. Dan is het wel een aderlating als mensen stoppen, want ook als college moet je dan weer opnieuw beginnen om het teamverband erin te houden. En als je om het jaar een nieuwe wethouder erbij hebt…"

Terug naar negentien maanden eerder. Het is 31 mei 2018 als Rob ten Boden als wethouder wordt geïnstalleerd. Samen met Bas Brekelmans (VVD) en Arno van Kempen (D66) vormt de Trilokaal-lijsttrekker en fractievoorzitter het nieuwe college van B&W. Trilokaal heeft tijdens de voorafgaande gemeenteraadsverkiezingen vijf zetels behaald, even veel als het CDA, maar die partij valt buiten het college. Met gelouterde partijen VVD (zeven zetels) en D66 (drie zetels) vormt Trilokaal het nieuwe bestuur van Teylingen.

Hoe was dat voor u om in een ingespeelde groep terecht te komen? Zowel Brekelmans, Van Kempen als burgemeester Breuer maakten deel uit van het vorige college, maar u was het nieuwe gezicht.

"Ik heb alle gelegenheid gekregen om zelf een mening te vormen en te kijken hoe het werkt binnen een gemeente. Ze wilden mij niets opleggen, maar ik mocht juist een duik in het diepe nemen en gaan zwemmen. Maar wel met ondersteuning als ik die vroeg. Als ik wat wilde weten, dan kon in bij iedereen aankloppen. Met de samenwerking binnen het college heeft het nooit mis gezeten, absoluut niet. Dat was ook niet mijn reden om te stoppen."

Bas Brekelmans stopte voor de zomer, u besluit voor het einde van het jaar hetzelfde.

"Toch heeft het er niets mee te maken. Ook Bas nam die beslissing vanwege zijn gezinsleven. We hebben binnen het college altijd de behoefte gehad er samen uit te komen. Het was een zeldzaamheid dat iemand zei: ik kan hier niet mee instemmen. In andere gemeenten hoor je wel eens over vechtcolleges. Dan sta je er als wethouder alleen voor. De samenwerking in Teylingen was juist prettig. En die is met de komst van Marlies Volten in juli, op de plek van Bas, zeker niet slechter geworden. Ik denk dat een extra vrouw aan boord positief is."

U heeft twintig jaar ervaring in de gemeenteraad. Eerst voor de VVD, later voor Trilokaal. Had u van te voren niet kunnen voorzien dat het wethouderschap niets voor u zou zijn?

"Nee, dat had ik niet van te voren kunnen voorzien. Het is een mooi beroep, maar wel een waarin de hoogte- en dieptepunten heel ver uit elkaar liggen. Het kan zo enorm leuk zijn, bijvoorbeeld dat je op plekken komt waar niet iedereen kan komen. Zoals bij het oude sluisje in de Zwanburgerpolder. Daar kun je alleen met de boot komen, maar je mag er niet in. Als wethouder mocht dat wel, omdat je dan kunt zien wat de gemeente doet om zaken te verbeteren. Dat is fantastisch. Daarnaast zijn ook het contact met inwoners en de dingen die je met hen kunt beleven echt gigantisch mooi."

Waar bent u nog meer trots op?

"Dat zijn een aantal punten uit ons collegeprogramma waar we stappen in hebben gemaakt. Zo willen we de dienstverlening naar onze inwoners klantvriendelijker maken. Daar zijn we druk mee bezig om te kijken wat we kunnen verbeteren. Ook ben ik trots op de oprichting van Meermaker Teylingen, dat is wel echt de kers op de taart, want duurzaamheid staat hoog op de agenda bij Trilokaal.

Ook kijk ik terug op een succesvolle samenwerking met bestuurders in de regio rondom het dossier Schiphol. In de overleggroep heb ik samen met burgemeester Marina van der Velde van Kaag en Braassem veel tijd gestoken in een concrete lijst met aandachtspunten rondom de groei van Schiphol, zodat het duidelijk werd wat vanuit onze kant eisen zijn. Daarbij staat het belang van onze inwoners voorop, zodat zij niet meer hinder gaan ondervinden."

En wat zijn de dieptepunten?

"Dat vind ik wel lastig, bij elk voorbeeld pak je het verkeerde voorbeeld en doe je mensen pijn. En dat wil ik niet.

Maar goed, wat voor mij dan dieptepunten zijn, is dat je in de gemeenteraad op sommige punten dusdanig aangevallen kan worden, dat je denkt: waar heb ik dit aan verdiend?"

De oppositie zette in uw eerst jaar al vraagtekens bij uw functioneren…

"Ook dit antwoord zou ik willen koppelen aan een positieve blik, maar dan meer vanuit mijn kijk op de zaak. Als ik terugkijk naar mijn periode als raadslid vanaf 2002, dan zag je daarin een flink stuk samenwerking, vooral door de op handen zijnde fusie. We hebben toen met alle partijen gezegd: 'als het dan toch moet van de provincie en we komen er niet onderuit, dan maken we er meteen de beste fusie van Nederland van'. Uiteindelijk hebben we acht jaar lang met z'n allen gezorgd dat die nieuwe gemeente ook vorm kreeg. Ik vind dat daar hele mooie dingen uit voortgekomen zijn en dat die beste fusie van Nederland wel bewaarheid is geworden. "

U zegt: toen was er samenwerking in en met de raad. Bedoelt u dan dat die nu minder is?

"Ik ervaar dat als een stuk minder ja."

En is dat sinds deze collegeperiode?

"De vorige periode was er al een kleine kentering gaande, maar was er nog steeds wel de drijfveer: we doen het voor onze inwoners. Je ziet nu meer de partijpolitieke standpunten naar voren komen. Ik zat er in die zestien jaar als raadslid in met de visie: 'toevallig heet de ene partij CDA, de volgende VVD en de derde Trilokaal. Lekker boeiend.' We hadden altijd de belangen van onze inwoners voorop staan. Je ging op zoek naar het realisme van datgene dat je eruit wilde halen en we vroegen ons vervolgens af of de oplossing die we bedacht hadden, dan ook goed en realistisch was. En hebben we daar ook draagvlak voor? Dat ging van nature zo. Ik zal niet zeggen dat het er nu niet is, maar ik gun onze inwoners meer harmonie in de gemeenteraad."

Vindt u het niet jammer om te stoppen nu u voor uw gevoel misschien net grip op de zaak krijgt?

"Dat is nou net die combinatie. Ik kreeg wel grip op de zaak, maar naar mijn mening niet voldoende om goed genoeg vooruit te komen. Dat zit niet in mijn stijl. Ik ben een bedrijfsachtige manager (in de ICT). Ik ben best gewend dat dingen langer kunnen duren en dat je goede afspraken moet maken. Als je een datacenter gaat bouwen, doe je dat ook niet in een week tijd. Maar dat is wel redelijk voorspelbaar. In gemeenteland kan wat de ene dag een mooi plan lijkt, de andere dag onhaalbaar blijken. Omdat je tegen juridische grenzen loopt bijvoorbeeld, dan moet je een plan half opnieuw samenstellen. Dat vind ik niet zo fijn."

Viel u dat tegen?

"Viel mij dat tegen? Nou, je weet wel dat je dat soort dingen tegen gaat komen, maar het is lastig. Ik wil vooruit en op het moment dat je dan wordt afgehouden van andere zaken, dan vind ik dat niet fijn."

Dat afhouden gebeurt dan door?

"Dat kan van alles zijn, juridische regels, of een PFAS die om de hoek komt kijken vanuit het Rijk. Of soms, als je met plannen naar de raad gaat, maar die trapt op de rem. Dan moeten we weer een andere kant op bewegen en wat anders gaan doen. Dat leidt enorm af van het resultaat dat je wilt bereiken."

Maar u kent dat toch wel vanuit uw tijd in de raad? Bijvoorbeeld met het afvaldossier, uw voorganger had het daar ook lastig mee.

"Mag ik mezelf dan toch even op de schouders kloppen? Ik heb dat dossier wel gebracht waar het nu is. De implementatie van een nieuw afvalplan gaat door. Dat is mijn voorganger niet gelukt."

Had u vanuit uw werk als raadslid niet kunnen weten dat dossiers lang duren en tijd nodig hebben?

"Nee, want je zit aan een hele andere kant. Als wethouder zit je aan de aanleverkant. Als raad spreek je een datum af dat iets er is, en dan is het er. Maar de opbouw, waarin je alle obstakels tegenkomt, die zie je niet als raadslid."

Gaat u weer terug de raad in?

"Nee. Ik ben twintig jaar geleden begonnen in Sassenheim met de gedachte dat ik wat vond van een aantal zaken en toen zei mijn vrouw: als je iets wilt veranderen, dan moet je lid worden van een partij en je stem doen gelden. Dus op dat moment heb ik dat gedaan. Voor ik het wist, stond ik op de kieslijst van de VVD. Dan kom je er als raadslid in en sluipt toch het gevoel dat je iets wil opbouwen en dat bekronen met een wethouderschap. Dat is voor mij het hoogtepunt van mijn politieke carrière en daar wil ik het bij laten."

Hoe voelt dat?

"Aan de ene kant is het jammer, omdat het een mooie functie is. Ik had graag de vier jaar volgemaakt, en het liefst langer nog tot het einde van mijn werkende leven. Concluderende dat die jas niet past, moet je die niet al te lang dragen, dan gaat 'ie knellen. Dat is niet fijn.

Dat is wel een knap inzicht, dan kan niet iedereen…

"Je ziet ook mensen doorsudderen en vervolgens opbranden. Dat heb ik er niet voor over."

Had u het idee dat het die kant op zou gaan?

"Als ik het succesvol wilde doen, zoals ik dacht dat het moest, dan was ik daar zo'n 60 tot 70 uur per week mee bezig. Zo'n 60 uur is nog wel te doen, dan kun je voldoende vrije tijd inplannen en de batterij tussendoor opladen. Maar richting de 70 uur, dat is voor mij teveel, met de manier waarop ik werk. Toch deed ik dat de laatste tijd wel. Je ziet dan wel dat er mogelijkheid is dat het gaat lukken, maar dat kost zo gigantisch veel energie, dat je daarnaast geen privéleven meer overhoudt. Dat kan niet de bedoeling zijn, tenminste in mijn ogen. Er zijn mensen getrouwd met hun werk, maar voor mij gaat dat niet op."

En wat gaat u nu doen?

"Ik heb nog een contract lopen bij het VU Medisch Centrum, tegenwoordig heet dat Amsterdam UMC. Voor zitting in een college kon ik politiek verlof aanvragen en dat heb ik tot medio 2022 gedaan, maar dat stopt nu natuurlijk. Ik ben in gesprek met de directie van Amsterdam UMC om te kijken wat ik daar kan gaan doen."

Heeft u weer zin om aan de slag te gaan?

"Jazeker, dat klinkt misschien heel gek, maar op het moment dat je dat besluit neemt, dan ga je weer nadenken over het heden. Dan zie je weer andere mogelijkheden en daar word ik wel enthousiast van."

Hoe gaat het nu met uw vrouw?

"Het gaat al beter, ze is er nog niet helemaal, maar we hebben vanuit het ziekenhuis een goed advies over de revalidatie. In de afgelopen drie maanden is ze enorm vooruit gegaan. En nu gaan we kijken wat er het laatste half jaar herstelt. Het ziet er goed uit. Ik ben heel erg trots op haar."

Bestaat er zoiets als een leven voor en een leven na afgelopen zomer?

"Dat valt mee, het ziet er naar uit dat mijn vrouw goed herstelt. Alleen politiek gezien is het inderdaad anders. Maar een goede gezondheid is belangrijker, die krijg je maar een keer. Daar moet je goed op passen. "

'2e Elsgeesterweg niet verharden'

Nard Zwetsloot, Ada van Schie en Frits Arens. Foto: pr./Dennis van Gent

Voorhout n Er zijn twee mails bij de gemeenteraad ingekomen om de 2e Elsgeesterweg niet te verharden. En dat is weer een heel ander geluid dan tot nu toe in politiek Teylingen werd gehoord.

Door Nico Kuyt

De 2e Elsgeesterweg, al eeuwen doorsneden van de 1e Elsgeesterweg door het kanaal, heeft nog zijn originele verharding van puin. Onlangs klonk in de raadzaal een roep van gebruikers om deze te verharden. B&W ziet het niet zitten. Het is te duur. Hiertegen klonken weer geluiden dat het goedkoper kan. Voor 40.000 euro is het best wel op te knappen, zo meende een inspreker in de afgelopen raadscommissie. De berichtgeving hierover in De Teylinger zorgde voor een tegenreactie. "In de lokale pers werd onlangs melding gemaakt van het eventueel aanbrengen van een verharding op de Elsgeesterweg. Hier zou behoefte aan zijn. Niet iedereen deelt die mening! Als fervent wandelaar en hondenbezitter heeft een onverharde Elsgeesterweg voor mij en ongetwijfeld vele andere dorpsgenoten een veel grotere economische meerwaarde dan een verharde weg. Daarnaast draagt een onverharde weg bij aan het cultuurhistorische en landelijke karakter van Voorhout. Daar blijft helaas weinig van over bij eventuele verharding!", zo mailt een gebruiker aan de gemeenteraad. En ook een andere inwoner deelt deze mening. "Ik zie in De Teylinger van 11 december dat er over gesproken wordt om de 2e Elsgeesterweg te verharden. Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Mijn voornaamste bezwaar is dat dit weggetje een van de laatste landelijke delen is van Voorhout. Er wordt veel van dit pad om het sportpark gebruik gemaakt door wandelaars en wandelaars met honden. Wanneer er een beter begaanbare weg van wordt gemaakt zal er, zeker wanneer het doorgetrokken wordt naar de Churcilllaan, veel meer sneller verkeer over heen gaan, waardoor het huidige karakter verdwijnt. Een ander bezwaar zijn de kosten, ook een bedrag van 40.000 euro kan in deze tijd veel, beter besteed worden aan voorzieningen waar meer mensen op zitten te wachten." De mails zijn opgenomen als ingekomen stukken op de agenda van de raadscommissie Ruimte van dinsdag 14 januari.

Wens voor voetpad langs Noordelijke Randweg

Voorhout n Een inwoner heeft aan wethouder Marlies Volten een brief gestuurd voor een voetpad langs de nieuwe randweg in Voorhout.

De schrijver wil een echt voetpad langs de nieuwe randweg, dus niet gecombineerd met fietspad. "Wij moeten allemaal meer bewegen, maar om het dorp uit te komen moet je altijd als voetganger het fietspad op. Je moet achter elkaar lopen en dan nog regelmatig je uiterste best doen om (schoolgaande) fietsers te ontwijken. Wat zou het fijn als je gewoon over een voetpad naar Noordwijk, duinen en strand kan wandelen. Ook zal je dan meer mensen met wandel/kinderwagen en kinderen zien wandelen. Ik denk dan ook dat dit het juiste moment is om nog aanpassingen te kunnen doen, zonder dat er enorme grote aanpassingen/kosten mee gemoeid gaan. Het hoeft niet direct een pad te zijn met stoeptegels, maar gravel of soortgelijk zal afdoende zijn." De schrijver geeft aan deze brief al vijf jaar eerder geschreven te hebben, maar daar nooit meer wat op gehoord heeft. "Misschien was het toen nog niet het juiste tijd, maar nu wil het toch nog een keer proberen. Ik hoop dan ook dat u mijn verzoek wil overwegen en mij daar in ieder geval van op de hoogte zou willen stellen." De brief heeft via de wethouder zijn pad gevonden als ingekomen stuk naar de agenda van de raadscommissie Ruimte op dinsdag 14 januari. (NK)

Bijzondere jubilea bij St. Cecilia

Jubilarissen Nard Zwetsloot, Ada van Schie en Frits Arens.| Foto: pr. Foto: pr./Dennis van Gent

Voorhout n Drie muzikanten van muziekvereniging St. Cecilia zijn op zondag 5 januari in het zonnetje gezet. Ada van Schie (50 jaar muzikant), Nard Zwetsloot (40 jaar lid) en Frits Arens (25 jaar lid) kregen ieder een onderscheiding opgespeld vanwege hun bijzondere jubilea.

De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van St. Cecilia in het Voorhoutse evenementencentrum @hok. Voorzitter Marcel Floor blikte in een toespraak eerst nog kort terug op een ánder jubileum: het 100-jarig bestaan van de muziekvereniging was vorig jaar niet onopgemerkt voorbij gegaan in Voorhout dankzij vele succesvolle jubileumactiviteiten. "Als we terugkijken naar afgelopen jaar dan was het eigenlijk mooier dan we van tevoren bedacht hadden", zo vertelde Floor enthousiast. Daarna riep hij één voor één de drie jubilarissen naar voren. Slagwerker Frits Arens is 25 jaar lid van muziekvereniging St. Cecilia, maar de liefde voor muziek is bij hem al veel langer aanwezig. Hij leerde zijn vrouw Lucie kennen in een bandje in de kerk, waar hij als drummer bij speelde. Als dank voor zijn 25-jarig lidmaatschap mocht zij bij haar man Frits een insigne opspelden. Nard Zwetsloot heeft tijdens zijn muzikale carrière bijna het hele assortiment van koperen blaasinstrumenten bespeeld. Als dank voor zijn 40-jarig lidmaatschap kreeg hij een insigne opgespeld door zijn broer (en mede-muzikant) Arend.

Ada van Schie is een klarinettist in hart en nieren. In de zesde klas (groep 8) werd ze lid van St. Matthias in Warmond en kreeg zij de klarinet in handen. Daar vierde zij ook haar 40-jarig jubileum, om daarna een nieuwe uitdaging aan te gaan bij St. Cecilia. Inmiddels speelt zij hier veelal de (solo-)klarinetpartijen. Alles bij elkaar opgeteld heeft Ada vorig jaar 50 jaar bij de muziekbond behaald. Dat werd onderstreept met een insigne die werd opgespeld door haar broer Kees.

Verknal onze samenleving niet

Ook KNGF Geleidehonden wil een verbod op consumentenvuurwerk. Foto: pr./KNGF

"Verknal mij niet door vuurwerk." Zo vroegen baasjes van assistentiehonden onlangs aandacht voor de angst en stress, die vuurwerk veroorzaakt. Deze helpende hondenmaatjes zijn onmisbaar voor hun eigenaren met blind- of slechtziendheid, autisme en/of een andere beperking. Intriest dat deze noodkreet nodig was. Nog triester dat het afsteken wéér te vaak plaatsvond rondom hulphonden. Sommige werden zelfs bekogeld met vuurwerk. Dat gebeurde ook bij 'gewone' honden, andere dieren en mensen. Geen wonder dat de roep om een verbod op consumentenvuurwerk steeds luider klinkt.


Schaduwzijden

Want onze nieuwjaarstraditie heeft uitdijende schaduwzijden. Met slachtoffers van vooral legaal vuurwerk. Vuurwerkvandalisme en geweld, gericht tegen mensen, dieren en eigendommen, nemen toe. Ons leefmilieu lijdt schade. Ook in Teylingen signaleren veel inwoners een negatieve tendens.
Zo'n tien geleden was vuurwerk vlak voor, en op, Oudejaarsdag dominant aanwezig. Op 1 januari ontploften de restjes. Kwamen mijn hond en ik te vroeg afstekende kwajongens tegen, dan stopten ze op verzoek. Door aandacht te vragen voor het welzijn van mijn wandelmaatje, bleken ze vaak bereid hun gedrag aan te passen. Voorspelbaarheid en respect waren de succesfactoren.

Omwenteling

Voor ons kwam de omwenteling in slechte ervaringen, waarbij op verschillende plekken in Teylingen opeens met vuurwerk werd gegooid. Ook andere hondeneigenaren bespeurden ongewenste veranderingen. De overlast door vuurwerk nam toe in omvang, intensiteit en tijdsduur. In 2019 ging vanaf oktober stelselmatig vuurwerk de lucht in. Heel december stond in het teken van hoge waakzaamheid buitenshuis en veiligere wandelroutes zoeken. Vuurwerkvrije zones werden – opnieuw – geschonden. Nog meer baasjes weken uit naar verblijfplaatsen met minder of geen vuurwerk, veelal in het buitenland.
Sinds de jaarwisseling krijgt het Vuurwerkmanifest steeds meer bijval. Ook SPH en Voorhout Schoon onderschrijven de petities, die vragen om een verbod op consumentenvuurwerk. Vuurwerk herbergt vele emoties, die zich niet zomaar laten indammen door cijfers en feiten. Maar is zélf vuurwerk afsteken, het waard dat straatgenoten tegenover elkaar te komen staan? Mijn nieuwjaarswens is dat wij in onze buurten sámen een nieuwe, vuurwerkloze inhoud en vorm kunnen geven aan oude rituelen. Samen buiten proosten, terwijl thuis mijn hond en kat snurkend 2021 ingaan. Als voor- en tegenstanders zijn wij 'de samenleving'. Verknal ons niet.

'Iedereen heeft wel 4 uurtjes…'

Sassenheim n Dat is de tekst op een van de posters die ontworpen is voor de werving van nieuwe vrijwilligers voor Hospice Duin- en Bollenstreek (Hoofdstraat 51). Met deze nieuwe posters en folders wordt het bijzondere vrijwilligerswerk in het hospice onder de aandacht gebracht.

Op woensdag 22 januari om 19.00 uur is een open avond in het tuinpaviljoen. Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zelf sfeer proeven en uitleg krijgen over wat het inhoudt om vrijwilliger te worden. Voor meer informatie, neem contact op met de coördinator via 0252-227139.

Voor veel mensen is het Hospice inmiddels een bekende plek in de Bollenstreek. Een huis waarbij aan de buitenkant niet te zien is dat er mensen verblijven die nog maar kort te leven hebben. Er wordt gelachen en gehuild en het is er naast rustig en sereen ook vaak heel gezellig.

Meer dan 200 kavels onder de Bokken-hamer

Voorzitter Theo van Werkhoven tijdens de veiling van 2019. Foto: pr.

Voorhout n Na het grote succes van afgelopen jaar organiseert carnavalsvereniging de Bokken ook dit jaar weer veiling. Op zaterdag 18 januari kan geboden worden op de meest bijzondere kavels die nergens anders te koop zijn. De veiling start om 21.00 uur in Café Boerhaave, waar de deuren al om 20.00 uur open gaan en iedereen tijd heeft om zich in te schrijven.

Net als afgelopen jaar zijn er weer meer dan 200 kavels waarop geboden kan worden. Hierin zitten allerlei grootse en meeslepende artikelen maar er zijn ook voldoende kavels voor bieders met een kleine beurs.

Wat te denken van een toertocht op solexen samen met oud prins Ron en oud Prinses Sandy op 4 juli, of kavelnummer 77: een zeven gangen diner bij de bestuursleden van de Bokken op zeven locaties. Maar ook kan er geboden worden om voor één dag lid van de Raad van 11 te zijn en de optocht mee te maken, een bierproeverij, een lunch of een springkussen & spellenpakket XXL.

De opbrengst van deze Bokkenveiling komt ten goede aan de jeugd en aan de mensen die net even wat extra aandacht goed kunnen gebruiken, een bezoekje, bloemetje, plantje en fruitschaal.

Kijk voor een lijst met alle kavels op www.cvdebokken.nl

Nationale Voorleesdagen: dansen met Moppereend

Teylingen n De Nationale Voorleesdagen zijn van 22 januari tot en met 1 februari. Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen en in samenwerking met de Bibliotheek Bollenstreek heeft gezelschap SterKKK dit jaar een interactieve dans- en theaterworkshop voor peuters en kleuters ontwikkeld rondom het verhaal van Moppereend.

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, zo komen peuters en kleuters in aanraking met nieuwe woorden, leren ze hoe een zin opgebouwd is en wordt hun woordenschat én taalbegrip vergroot. Er zijn nog meer voordelen van het (voor)lezen zoals een beter begrip van de wereld om je heen en het aanhalen van de band tussen (groot)ouder en kind. Ook de VoorleesExpress van de Bibliotheek Bollenstreek erkent het belang van voorlezen aan jonge kinderen. Vrijwilligers richten zich daarbij specifiek op diegenen die moeite hebben met taal.

Workshops

Het boek Moppereend is door een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen gekozen tot het Prentenboek van het Jaar 2020. Een mopperboek om vrolijk van te worden! Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen. Tenminste... dat vindt zij. Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen en in samenwerking met de Bibliotheek Bollenstreek heeft gezelschap SterKKK dit jaar een niet te missen, interactieve dans- en theaterworkshop voor peuters en kleuters ontwikkelt rondom het verhaal van Moppereend. Het accent ligt hierbij op het inleven en uitbeelden van emoties. In alle vestigingen van Bibliotheek Bollenstreek is een workshop te volgen. In Sassenheim (Kerklaan 42) is Moppereend te gast op woensdag 22 januari om 13.00 en 13.45 uur, in Voorhout (Herenstraat zijn de workshops op vrijdag 24 januari om 15.30 en 16.15 uur en in Warmond (Herenweg 80) op vrijdag 31 januari om 15.30 en 16.15 uur. Deelname kost 2,50 euro voor leden en 3,50 euro voor niet leden. Kinderen kunnen tijdens de Nationale Voorleesdagen gratis lid worden van de bibliotheek en zij krijgen dan ook een gratis knuffeltje. Meer informatie en de kaartverkoop op www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Vier het Leven

Warmond/Regio n Het programmaboekje van Vier het Leven voor maart tot en met juni komt deze week uit. De stichting organiseert film-, museum-, theater- en concertbezoek voor ouderen die dit niet meer zelf kunnen regelen of graag gereden worden. De vrijwilligers van Vier het Leven regio Leiden staan startklaar om ook 2020 weer op te vrolijken door 65-plussers te begeleiden naar de theaters in Leiden, Voorschoten en Teylingen. Voor meer informatie, bel naar 035-5245156 of mail naar info@4hetleven.nl.

Green Book

Sassenheim n De Oscarwinnende film 'Green Book' is op donderdag 9 januari om 20.15 uur te zien in theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). De Italiaans-Amerikaanse Tony Lip is een uitsmijter die uit de Bronx komt. Hij wordt ingehuurd om dr. Don Shirley rond te rijden. De Afro-Amerikaanse man is een eersteklas pianist die op tournee gaat. Omdat ze van Manhattan naar het zuiden van Amerika reizen, moeten ze steun vinden in een speciale reisgids die hen de plaatsen toont waar het veilig is voor Afro-Amerikanen. Het tweetal zal geconfronteerd worden met racisme en andere gevaren, maar ook met onverwachte menselijkheden en humor. Ze zullen hun verschillen aan de kant moeten schuiven als ze de reis van hun leven willen overleven. De toegang bedraagt 5 euro.

Workshop Windows 10

Voorhout n In de bibliotheek Voorhout (Herenstraat 48) is een Windows 10 workshop, gegeven door Seniorweb. De cursus is op maandag 20 januari (Internet Edge), maandag 27 januari (veiligheid en onderhoud), maandag 3 februari (fotobewerking) en maandag 10 februari (Word). De workshops van elk twee uur zijn van 14.15 tot 16.15 uur in de bibliotheek. Er wordt gewerkt in kleine groepjes van maximaal zes deelnemers. Laptops hoeven deelnemers niet mee te nemen. Deze staan klaar in de bibliotheek. De kosten voor deze workshops zijn per keer 7,50 euro voor leden van de bibliotheek en/of Seniorweb en 10 euro voor niet-leden. Deelname kan in alle vestigingen aan de balie van de Bibliotheek Bollenstreek geregeld worden en via www.bibliotheekbollenstreek.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over deze en andere cursussen.

Rock-'n- Roll op zondag

Sassenheim n Gitaar, drums, contrabas en twee buizenversterkers, de basis ingrediënten voor het rock-'n-roll trio Shoot From the Hip. Op het podium op smaak gebracht met rockabilly en een sausje van Surf en Blues. Deze pittige schotel wordt opgediend door drie veertigers met respect voor de 'gouden doden' zoals Gene Vincent, Elvis Presley, Chuck Berry, Eddie Cochran, John Lee Hooker en Johnny Burnette. Het optreden is op zondag 12 januari vanaf 16.30 uur in café de Twee Wezen (Oude haven 2). De toegang is gratis.

Heel Holland Lacht

De klucht ‘Heel Holland Lacht’ is een knipoog naar het immens populaire bakprogramma van dit moment. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Theater van de Klucht staat op zaterdag 25 januari op het podium van 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a) met de toneelvoorstelling 'Heel Holland Lacht, een smakelijke komedie'.

Een bezoek aan deze taartenwinkel vergeet je nooit meer. … Maak bij de taartenvitrine kennis met de strenge eigenaresse die zich overal zorgen over maakt, behalve over haar taarten. Maar 'gelukkig' is er nog de slungelige Eddy om het draaiende te houden. Krijgen ze een koekje van eigen deeg of moeten ze op eieren lopen? Wat doet trouwens die klant die dagelijks langskomt maar nooit wat bestelt en wat gebeurt er toch met al die taarten? Producent Theater van de Klucht brengt na het succes van 'Medisch Centrum Best' dit seizoen opnieuw een tv-hit op de planken.

De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 19.50 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via www.hetonderdak.nl.

Swingende Bloed, Zweet en Tranen in Het Trefpunt

Warmond n Levenszanger Jason Bouman komt met zijn programma Bloed, Zweet en Tranen op vrijdag 18 januari in Het Trefpunt (Herenweg 80) het nieuwe jaar inluiden.

In 2013 trok Bouman de stoute schoenen aan en deed mee aan het programma Bloed, Zweet en Tranen. Zowel de jury als het thuispubliek waren overtuigd van zijn zangkwaliteiten en kroonden hem tot winnaar. Alle grote zalen van Nederland deed hij aan en deze man bleek een blijver. Nu trekt hij met een zevenkoppige band het land door met nummers van vader en zoon Hazes én eigen werk van zijn album Zomaar. Tijdens dit sta-concert krijgt het publiek alle ruimte om mee te zingen en op te gaan in de bekende Hollandse sfeer.

De voorstelling begint om 20.30 uur. Een kaartje inclusief pauzedrankje kost 19,50 euro en is te koop via www.theaterhettrefpunt.nl of bij de VVV Warmond (Gemeentehaven 3).

Pam MacBeth neemt publiek mee in Crossroads

Sassenheim n Pam MacBeth treedt op vrijdag 24 januari op in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a) met haar muziektheater 'Crossroads'.

Pam MacBeth groeide op in een huis gevuld met verschillende stijlen. Op één dag hoorde ze bijvoorbeeld Led Zeppelin uit de stereo van haar broer, songs van Fleetwood Mac die haar moeder in de woonkamer luisterde en Willie Nelson vanuit haar vaders pickup truck. Met country muziek als haar grote liefde, haalt Pam nog steeds inspiratie uit de verschillende genres en heeft hiermee haar eigen stijl als artiest ontwikkeld. Op de 'crossroads' van country, rock en pop muziek kennen we artiesten als Stevie Nicks, The Eagles en The Rolling Stones. Het optreden begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 20 euro per stuk en zijn te koop via www.hetonderdak.nl of bel 0252-225874.

Stand-up comedy

WARMOND n Voor de derde en laatste keer dit theaterseizoen vindt er een Open Mic plaats in theater Het Trefpunt (Herenweg 80) in samenwerking met Hard Gelach. Ditmaal op vrijdag 31 januari. Headliner van de avond is de relaxte Roel C. Verburg. Deze comedian speelt niet onverdienstelijk gitaar. Bekende YouTube-hits van hem zijn Onder de plak en Ik koester je oester. Naast Roel zullen er nog een aantal andere stand-uppers te zien zijn die worden aangekondigd door de Master of Ceremony. De voorstelling begint om 20.30 uur. Een kaartje kost 10 euro in de voorverkoop via www.theaterhettrefpunt.nl of 13 euro 45 minuten voor aanvang aan de zaal.

Warmunda viert 75-jarig jubileum een jaar lang

Warmond n Op 5 augustus 1945, net na de oorlog, is in Warmond sportvereniging Warmunda opgericht. In 2020 bestaat de club daarom 75 jaar en dat gaat groots gevierd worden. Warmunda heeft momenteel meer dan 350 actieve voet- en handballeden en meer dan 100 vrijwilligers, velen zijn hen vooraf gegaan. Tijdens de nieuwjaarsreceptie is de aftrap voor het jubileumjaar gegeven.

In het weekend van 3 tot en met 6 september zal het jubileum officieel gevierd worden. Er is een jubileumcommissie benoemd, die de leden inmiddels heeft uitgenodigd om het programma mede vorm te gaan geven. Er zijn al vele ideeën bedacht om het feestweekend met elkaar in te gaan vullen.

Voordat het zover is, worden al activiteiten georganiseerd, die vooruit lopen op het jubileum. Op zondag 9 februari wordt in het clubgebouw de Enige Echte Warmunda Voetbalkwis georganiseerd, die in het teken staat van het jubileum.Het bekende duo Hans Douw en Daan Lobel zullen ook dit jaar weer als kwismasters fungeren.Aanvang van de kwis is om 14.45 uur. Opgeven kan via svwarmunda.nl of bij Coby Pont via jwpont@hotmail.com.

Vrijdag 27 maart is de Warmundaveiling, die voor de vierde keer wordt georganiseerd. Te veilen kavels kunnen worden ingebracht via Gerard van Tongeren, via g.vantongeren@ziggo.nl . Ook zal er in maart een loterij georganiseerd gaan worden. Met de opbrengst van de veiling gaat Warmunda investeren in de toekomst. Warmunda wil nog minimaal 75 jaar verder. Daarom moet er geïnvesteerd worden in het voortbestaan van de vereniging, in de jeugd en in verduurzaming. Aftrap van de veiling is om 20.00 uur, in het clubgebouw aan de Herenweg 92a.

In het weekend van 6 en 7 juni is er een groot jeugdtoernooi op sportpark Overbos, dat ook in het teken van het jubileum zal staan. Na de zomervakantie, begin september, is dan het jubileumweekend.

TOP start nieuwe jaar met winst op hekkensluiter Tempo

Barbara Brouwer is topscoorder met zeven doelpunten. | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam

Sassenheim n In een wedstrijd met veel doelpunten is TOP/SolarCompleet 2020 goed begonnen. In de wedstrijd tegen het gepromoveerde Tempo/Klaverbladverzekeringen was er alleen bij 2-2 een gelijke stand. TOP scoorde gemakkelijk, maar kreeg de doelpunten ook (te) gemakkelijk tegen. Daardoor was de voorsprong in de eerste helft niet groter dan vier doelpunten. In een wedstrijd waarin alle basisspelers en invallers tot scoren kwamen maakten de TOP-dames het verschil, want met negentien doelpunten hadden zij het grootste aandeel in de overwinning.

Merel van Drueten in de aanval voor Foreholte. Foto: pr.

Bij TOP ontbrak Celeste Split vanwege een blessure. Nick Pikaar was er na een afwezigheid van drie weken weer bij, maar startte op de bank. Jet Hendriks vormde deze wedstrijd een koppel met Barbara Brouwer en deze tandem liep vanaf de eerste minuut heel goed. Hendriks begon zeer voortvarend met twee rake schoten. Ook na doelpunt nummer drie en vier daarna stond zij nog op een 100% score. Brouwer groeide in de wedstrijd en was vooral in de tweede helft met vijf doelpunten moeilijk te stoppen. Zij werd uiteindelijk topscorer met zeven goals. Vakgenoten Frank Mostard en Paul Anholts waren vooral belangrijk in hun steunende rol, waarbij Mostard heerste in de rebound. In het andere vak ging Roos Verheugt van start in de basis, samen met Sanne Jousma, Mick Snel en Tim Flokstra. Beide vakken lieten aanvallend mooie dingen zien en kwamen gemakkelijk tot scoren. Toch lukte het TOP niet om Tempo van zich af te schudden. Met minder kansen en een hoog afrondingspercentage bij vooral de mannen bleef Tempo keurig in het spoor. Pas bij de 6-10 van Mick Snel was het verschil voor het eerst vier doelpunten. Deze marge, wisselend drie of vier doelpunten, bleef tot vlak voor rust gehandhaafd, maar toch wist Tempo nog twee keer te scoren zodat met 13-15 de kleedkamers werden opgezocht.

Dames op schot

Na rust startte de wedstrijd zoals hij begon, met een schot van Hendriks. Ook de doelpunten daarna waren van de dames, waarbij een mooie doorloopbal van invalster Julia Schuiling en twee afstandsschoten van Brouwer. Tim Flokstra zorgde voor het eerst voor een marge van vijf; 15-20 en de wedstrijd leek nu wel gespeeld. Leek, want Tempo gaf nog steeds niet op en bleef met mooie scores toch enigszins bij. De 18-22 met één hand van Sanne Jousma was mooi en daarna kwam het moment dat Nick Pikaar zijn rentree maakte. Zowel TOP als Tempo bleven er een leuke wedstrijd van maken met lange aanvallen en veel goals. TOP bleef de bovenliggende ploeg, maar zoals Tempo speelde zal die ploeg zeker nog punten gaan pakken. Pikaar werd nadrukkelijk gezocht door zijn teamgenoten en na een paar mooie acties en gemiste schoten wist hij de korf weer als vanouds te vinden: 23-30. TOP kon de wedstrijd uitspelen en met goals van Sanne Jousma en Mick Snel werd de eindstand op 24-32 bepaald. Een goed begin van het nieuwe jaar, waarin TOP volgende week thuis aan de bak moet tegen de koploper, LDODK uit Gorredijk.

Goed begin van 2020 voor Foreholte

Voorhout n Foreholte is het jaar goed begonnen met een overwinning in een uitwedstrijd tegen PSV. In Eindhoven werd met 27-31 gewonnen.

Bij de eerder gespeelde thuiswedstrijd bleek PSV een zware tegenstander. De eerste 10 minuten gingen toen mis maar. Ondanks dat zaterdag de cirkel van PSV nog wel wat te veel ruimte kreeg kon Foreholte zijn kansen benutten en ging de stand gelijk op. Tien minuten voor de rust liep Foreholte uit. De dekking stond een stuk beter. Hierdoor werd het schieten van afstand lastiger voor PSV en als er werd geschoten, was daar nog de keeper die de bal uit het net hield. Vanuit de dekking werden de aanvallen door Foreholte sneller en veiliger opgezet. PSV is nog al van het stevig verdedigen en daar moet je snelheid tegenover zetten. Het werd duidelijk dat individueel zonder eerst snelheid gemaakt te hebben vaak uitliep op een stevige knuffel van een verdediger. De ruststand was 13-16 in het voordeel van Foreholte. Waar Foreholte de thuiswedstrijd in de tweede helft te veel energie verspeelde door het maken van fouten in de aanval en verzaakte te verdedigen, kon de Voorhoutste ploeg dit weekend een fout maken maar dit weer oplossen in de dekking. Vijf doelpunten voorsprong halverwege de tweede helft was het resultaat van die veerkracht. Even kwam PSV terug naar twee punten in een rommelige fase van Foreholte. De thuisclub kwam met een slotoffensief van snel schieten en daarna in de mandekking. De dames van Foreholte zijn eenmaal op gang niet makkelijk af te stoppen en konden nog tot scoren komen, waardoor Foreholte met een 27-31 overwinning naar huis ging.

Anita en André winnen eindejaarsdrive

De winnaars Anita van de Aardwegh en André van der Meeren (uiterst links en rechts) en in het midden Anja Spierings en Marianne Freke. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Het is inmiddels een traditie: aan het eind van het jaar organiseert bridgevereniging Sassem Troef de eindejaarsdrive, ook wel de oliebollendrive genoemd. Meer dan 40 paren kruisten voor de laatste keer in 2019 de degens onder het genot van een enorme hoeveelheid oliebollen.

Gezelligheid staat bij deze drive voorop. Opvallend was dat ook enkele cursisten zich nu al aan deze krachtmeting waagden en daarbij leuke resultaten boekten. De uiteindelijke winnaars waren met een score van 68 procent. Een mand met bloemen en planten was hun prijs. Verder wonnen de winnaars en nummers twee van de op sterkte ingedeelde lijnen een mooie fles wijn, evenals degenen die het dichtst bij de 50 procent scoorden. De volledige uitslag is te vinden op de website sassemtroef.nl.

Introductieles badminton

Sassenheim n BC Dynamo Sassem organiseert een vierweekse introductiecursus voor beginnende badmintonners. Onder begeleiding van een trainer worden de eerste technieken en spelregels bijgebracht door middel van oefeningen en het spelen van partijtjes.

De cursus is bedoeld voor volwassenen (18 jaar of ouder) die gewoon eens willen kijken of deze sport iets voor hen is. De cursus duurt vier weken en wordt gehouden op de vrijdagavond van 20.30 uur tot 22.00 uur op de volgende data: 17, 24, 31 januari en 7 februari in Sporthal Wasbeek. De kosten voor deze introductiecursus bedragen 25 euro; dit is inclusief het gebruik van racket en shuttles. Voor inlichtingen of aanmelding, neem voor 24 januari contact op met Peter van der Voort via 0252-220902 of mail naar peter.vandervoort@kpnplanet.nl. Kijk ook op www.bcdynamosassem.nl.

Hoop

Natuurlijk lees ik de kranten en volg ik het nieuws. Ik weet ook dat de Oudejaarsnacht elk jaar heftiger lijkt te worden. Ik zag op tv die Arnhemse flat, met het hek ervoor… Kleiner leed zag ik met eigen ogen: de bushalte waar ik geregeld op de bus stap was vakkundig vernield. Daar is heel wat drank en dommekracht aan te pas gekomen. Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan. Geldt ook voor bier, trouwens. Ik word ook niet blij van mensen die (in toenemende mate, lijkt het wel) hun eigen grenzen niet kennen en erger nog, die van anderen overgaan. Discipline, respect, fatsoen – het zijn vergeetwoorden geworden. De overheid laat het afweten: "u mag het zelf weten – we hebben wel regels maar we zullen u er niet echt aan houden!' En daarmee laat ze haar eigen hulpverleners aan hun lot over. Politiemensen, brandweerlieden, ambulancepersoneel en zelfs een begrafenisstoet worden belaagd. Het is allemaal waar en allemaal erg genoeg. Maar hebt u de groeiende verontwaardiging gemerkt onder de mensen over al die onlustjagers? Zag u de bloemen en de knuffels bij dat hek, buren met tranen in hun ogen? Hebt u gezien hoe netjes veel mensen op Nieuwjaarsdag hun eigen stoepen en tuinen en die van de buren schoonveegden van vuurwerkrommel? Zag u de ingetogen stille tocht in Drachten? Ik hoorde op 2 januari een vader tegen twee jochies met nog wat overgebleven vuurwerk zeggen: 'even wachten tot die meneer met die hond voorbij is' – en die jongens deden dat en groetten mij netjes 'gelukkig nieuwjaar meneer en ook voor uw hond!' Het is allemaal waar wat we lezen en horen: zolang er mensen zijn, is er onmenselijkheid. Ik ken m'n catechismus – 'onbekwaam tot enig goed, ja zelfs geneigd tot alle kwaad'. Het calvinisme wordt altijd vereenzelvigd met een negatief mensbeeld. Maar ik weet dat achter die zin een komma staat, en dan gaat het verder: tenzij… Met andere woorden: er is altijd hoop. Ik houd die hoop vol en ik nodig u uit dat ook maar te doen in 2020. Zolang er mensen zijn, zal er ook medemenselijkheid zijn.

egbertvanderweide

'Koning of Profeet?' bij Kring Zoektocht Voorhout

Voorhout n Kring Zoektocht Voorhout opent het nieuwe seizoen op maandag 13 januari met het thema 'Koning of Profeet, persoonlijk gewin of Thora' in De Verdieping (Alette Jacobslaan 1). De toegang is gratis.

Piet van Midden neemt bezoekers de eerste avond mee in het verhaal van de profeten Amos en Micha. Koningen die de weg kwijt raakten komen in de ogen van de profeten er niet zo goed vanaf. Profeten moesten de koningen regelmatig terecht wijzen over hun handelswijze van alle dag. Koningen schroomden niet, als het zo uitkwam, hun topfunctionarissen uit de weg te ruimen om hun CV publiekelijk wat mooier te maken. Tijdens de bijeenkomst worden parallellen, uit de tijd van koningen en profeten, getrokken naar 2020. Waar wanbestuur en het recht van de sterkste regeert, levert dat uiteindelijk een ondragelijke maatschappij op. De profeten zijn zomaar actueel.

De bijeenkomst is van 20.00 tot 22.00 uur in De Verdieping, (Aletta Jacobslaan 1) De ingang is aan de achterzijde. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

Kruis en christendom

Warmond n Drs. Barend Drewes geeft op maandag 13 en maandag 27 januari een toelichting op de betekenis van het kruis in de christelijke traditie.

Het kruis is volgens Drewes een martelwerktuig, dat vreemd genoeg een centrale plaats heeft gekregen in het christendom. In vrijwel elke kerk is wel een kruis te vinden. Tijdens deze twee avonden staat het zoeken naar de betekenis van de kruisiging van Jezus centraal. De teksten uit de vier evangeliën zijn daarbij leidend. Ook komen teksten van Paulus aan de orde. De bijeenkomsten zijn in 't Zenit (Herenweg 83, achter de Protestantse kerk) en beginnen om 20.00 uur. Er geldt een eigen bijdrage van drie euro per persoon. De organisatie is in handen van de Commissie Vorming & Toerusting van de Raad van Kerken Sassenheim en de samenwerkende kerken in Warmond.

Op korte termijn is er weer een leuke prijs te winnen met het inzenden van de juiste oplossing van de puzzel. Tot die tijd kunt u toch gewoon lekker blijven oefenen, bijvoorbeeld met deze woordzoeker.

De laatste puzzel van 2019 (uit week 51) kent nog wel een winnaar. Dat is W. Slingerland uit Warmond. De oplossing was sukkeldraf. De kaartjes voor Floralis komen eraan!

Woensdag 8 t/m 15 januari

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Herenkoor, voorganger: pastoor M. Straathof

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 17.00 uur, voorganger: Ds. H.R. Betting

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. T. Moll

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. P. Hogenbrink

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, voorganger: Diaken B. Prins

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.W. v/d Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Vrijdag 10.00 uur Eucharistieviering met samenzang, voorganger: Pastor Spruit, Zaterdag 19.00 uur Eucharistieviering met Pastoor Straathof en Bertijn Prins

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. A. Alblas

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Bram van Oudenampsen

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur eredienst o.l.v. Armand Lefeu, 19.00 uur genezingsdienst o.l.v. Jan Zijlstra.