De Teylinger

18 maart 2020

De Teylinger 18 maart 2020


Leven in een lagere versnelling

Overal in het land zijn de klaslokalen leeg. De scholen blijven tot 6 april gesloten. | Foto: pr./Remco Out Foto: remco out

Teylingen n De maatregelen rond het coronavirus zorgen voor stille straten en scholen. Inwoners werken zoveel mogelijk thuis, scholen vangen alleen de kinderen op van ouders in cruciale beroepsgroepen. 'Een lege klas, het is een surrealistisch.'

Op het schoolplein van basisschool Het Bolwerk in Sassenheim is het dinsdagochtend rustig. Af en toe komen ouders met hun kind langs. Ze houden anderhalve meter afstand als ze even kort met elkaar praten. Ze zijn niet gekomen om hun kind te brengen, maar om de chromebook-computers op te halen, zodat de kinderen thuis lessen op afstand kunnen volgen, vertelt directeur Maurice Wiering. "Gisteren was de eerste dag van onderwijs op afstand en dat ging eigenlijk heel erg goed." Het Bolwerk werkt met Google-classroom en -hang-out, waarin er met de leraar gechat kan worden voor overleg of uitleg. De meeste leraren werken ook vanuit huis, en wisselen elkaar op school af. De digitale omgeving werkt goed. "We waren in de voorbereiding al best ver, en dan is dit wel de ideale situatie om een stap verder te zetten. Maar begrijp mij niet verkeerd; ik heb de leerlingen het liefst op school, want onderling contact is ook heel belangrijk." Op maandag had Wiering één leerling op school, een dag later zijn dat er drie. Bij basisschool De Buitenplaats in Warmond zijn de eerste twee dagen 10 van in totaal 290 leerlingen in de school. Verder zijn de klassen leeg, vertellen twee bovenbouwleerkrachten. "Ik vind het vreselijk, heel naar," zegt de een. "Het is surrealistisch", zegt de ander. "Het voelt nu nog als een studiedag, maar dat zal snel veranderen de komende drie weken." De docenten zijn op maandag de hele dag bezig geweest om voor elke leerlingen een lespakket samen te stellen. Dat is deels digitaal, maar deels op papier. De leerlingen komen het pakket dinsdagmiddag in shifts ophalen.Ze gaan zelf aan de slag, ouders kunnen via de mail contact zoeken met de leerkracht. "We gaan gewoon beginnen en kijken hoe het loopt. Waar nodig, passen we het aan. Het is voor ons ook zoeken."


Middelbare scholen

Ook de middelbare scholen in Teylingen zijn gesloten. De KTS en het Rijnlands Lyceum proberen ook hun leerlingen zo goed mogelijk onderwijs op afstand te geven. Lees meer op www.deteylinger.nl.


Foto: pr.

Heleen Hooij is op donderdag 12 maart geïnstalleerd als wethouder in Teylingen. Dat gebeurde tijdens de vergadering van de gemeenteraad, die zich positief uitsprak over de benoeming. De nieuwe wethouder verhuist niet naar Teylingen, maar blijft in Heemsteede wonen. Heleen Hooij komt in het college namens Trilokaal. Ze volgt Rob ten Boden op. Lees meer op pagina 5.

>Noodscenario bij huisartsen

Teylingen n De huisartsen in Sassenheim zijn vanaf 16 maart volgens een noodscenario gaan werken. De inloopspreekuren vervallen, overige afspraken worden tot het minimum beperkt. Alleen bezoek na telefonisch overleg. Mensen met ziekteverschijnselen worden op een aparte locatie gezien. Ook in Voorhout en Warmond werken huisartsen veelal volgens dit protocol. Heeft u klachten? Bel dan eerst uw huisarts om te overleggen.

Wethouder Hooij geïnstalleerd

Teylingen n Heleen Hooij is op donderdag 12 maart geïnstalleerd als wethouder in Teylingen. Dat gebeurde tijdens de vergadering van de gemeenteraad, die zich positief uitsprak over de benoeming. De nieuwe Trilokaal-wethouder verhuist niet naar Teylingen, maar blijft in Heemstede wonen. Lees meer op pagina 9.

>Meer nieuws op deteylinger.nl

Redactie n Onze krant komt een keer per week uit, maar De Teylinger is ook online te vinden op www.deteylinger.nl. Lees daar over de tweede besmetting, die op maandag 16 maart is vastgesteld door de GGD.

De pasta is zo goed als uitverkocht, wat achterblijft is een nagenoeg leeg schap. Mede oorzaak is ook dat de Hoogvliet de schappen niet meer aanvult, omdat de verbouwing eerder start. Foto: MV

Drukte in supermarkt, horeca dicht

Niemand weet hoe lang dit gaat duren

Nieuw maatje voor
eenzame gans

Volgende stap voor afval-
inzameling

uitgeweid n 'Applaus voor de verpleegkundigen'

Sportclubs weken dicht

Teylingen n Verenigingen in Teylingen sluiten ook massaal de deuren van hun sportcomplex. Al na de bekendmaking van de eerste set regels op donderdag 13 maart lasten veel clubs al hun trainingen af, nadat al bekend was dat er geen enkele sportwedstrijd zou zijn deze maand.

Op zondag 16 maart werd ook bekend dat sportkantines per direct dicht moeten. Veel clubs hadden die maatregel al genomen. Bij korfbalvereniging TOP werd vorige week al het hele complex afgesloten. Ook zijn alle andere activiteiten en vergaderingen afgelast. Ook voetbalclubs Foreholte, Teylingen, Ter Leede en Warmunda gaan op slot. Die laatste moeten hun jubileumactiviteiten uitstellen. Ook sportscholen zijn na afgelopen zondag verplicht gesloten.

>Bibliotheken gesloten, even geen inleverboetes

Teylingen n De Bibliotheek Bollenstreek heeft als gevolg van de corona-maatregelen besloten om tot en met 6 april alle vestigingen te sluiten en de activiteiten te verplaatsen. Leden kunnen geleende materialen thuis houden. Zij krijgen daar geen boete voor.

Geleende materialen kunnen thuis worden gehouden. Tot en met 15 april worden er geen boetes in rekening gebracht. Dit geldt ook voor boeken die ingeleverd moeten worden omdat ze gereserveerd zijn.


Online bibliotheek

De vestigingen zijn gesloten, maar lezen kan nog steeds. De Bibliotheek Online is altijd open. Met de Bibliotheek Online zijn ruim 28.000 e-books voor jong en oud tot ter beschikking. In de LuisterBieb-app staan maar liefst 3.700 titels klaar. Nog meer leuke tips voor kinderen staan op jeugdbibliotheek.nl. Hier staat inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Voor de allerjongsten zijn er naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes.

>VVD wil belastinguitstel voor lokale ondernemers

Teylingen n De VVD heeft het college van B&W vragen gesteld over gemeentelijke belastingen die ondernemers moeten gaan betalen. De partij wil uitstel nu het coronavirus zorgt voor een periode van financiële droogte.

"Veel Nederlanders, en dus ook Teylingers, volgen deze adviezen goed op en blijven thuis," schrijft de VVD. "Het coronavirus raakt hiermee onze lokale ondernemers erg hard. Landelijk worden er al maatregelen getroffen en wordt er gewerkt aan nieuwe maatregelen om te voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen, alleen dat is niet genoeg. Ook als lokale overheid is het belangrijk om te kijken wat we voor hen kunnen betekenen." De VVD vraagt het college om een adempauze. "Ondernemers kunnen bij de belastingdienst onder omstandigheden uitstel van BTW en andere belastingen krijgen. Is de gemeente bereid ondernemers uitstel van betaling te geven voor gemeentelijke belastingen (OZB, Reclame- en Precariobelasting) totdat de situatie weer is genormaliseerd?", zo vraagt de VVD. Op die manier hoopt de partij dat lokale ondernemers weg kunnen blijven van financiële problemen. De coalitie-partij wil dat B&W ook nadenkt over wat de gemeente verder nog voor ondernemers kan betekenen in hulp of ondersteuning.

Nieuw maatje voor gans in vijver aan Wilhelminalaan

Samen trekt het nieuwe ganzenduo eropuit. | Foto: met dank aan Simone Nijssen Foto: pr.

Sassenheim n Het geluid ging bij sommige mensen door merg en been. Het viel meerdere lezers op dat er vorige week al een aantal dagen met één gans zwom in de vijver aan de Wilhelminalaan, tegenover het gemeentehuis. Wat bleek: het mannetje was weg, het vrouwtje bleef alleen achter, constant zwemmend en 'gakkend' op zoek naar haar gevleugelde metgezel. Uiteindelijk werd voor haar een nieuw maatje gevonden, dat vorige week in de vijver werd uitgezet.

"Een gans die alleen is, gaat tekeer. Die schreeuwen de hele boel bij elkaar." Sjaak van Ruiten van de gelijknamige dierenambulance uit Lisse weet waar hij het over heeft. "Het is hetzelfde als bij mensen: de meesten zijn ook liever niet alleen." Wat er met het mannetje is gebeurd, weet hij ook niet precies.

Van Ruiten vangt al tientallen jaren dieren op en houdt ook de 'ganzen- en zwamenstand' in de Bollenstreek de gaten. Ook in Hoofddorp en Nieuw-Vennep weet hij precies wat er speelt. Hij was voor mensen de aangewezen persoon om voor een nieuwe metgezel voor de achtergebleven gans te zorgen. Dat bleek aan Van Ruiten wel toevertrouwd. "Ik ben in de regio gaan kijken waar eenzame of verstoten ganzen waren. Die kunnen wel een nieuw plekje gebruiken. Dat doe ik overigens al jaren, voor mij is het niets nieuws." In de vijver zwemmen al ruim veertig jaar ganzen, herinnert de Lissenaar zich. "Het waren er toen heel erg veel, ze zijn steeds meer verplaatst. Tot van de laatste zes er ook vier een nieuwe plek kregen. Toen bleven deze twee over." In Hoofddorp vond hij een alleenstaande gans. Een mannetje, dat door zijn vrouwtje was ingeruild voor een andere soortgenoot. Op woensdagavond heeft Van Ruiten de gans uitgezet in zijn nieuwe water tegenover het gemeentehuis. Dat vergde nog wel even een inspanning, zegt hij. Het mannetje had koudwatervrees. "Hij wilde vluchten, maar met behulp van wat omstanders hebben we hem telkens het water weer in gekregen. Ik kreeg later van mensen uit de buurt bericht dat ze de beestjes de volgende dag samen zagen zwemmen. Dat is dus goedgekomen." Update: vlak voordat deze krant naar de drukker ging, kreeg de redactie een berichtje van Sjaak van Ruiten. De ganzen zijn weg. Hij vraagt of iedereen naar het duo uit wil kijken.

Kinderboerderij gesloten, park blijft open

Sassenheim n De kinderboerderij in Park Rusthoff is op zondag 15 maart per direct gesloten en blijft ten minste tot 6 april dicht.

"Alle plekken waar veel mensen samen komen, worden gesloten. Zeker waar jonge kinderen en ouderen samen komen. Een kinderboerderij is bij uitstek zo een plek," meldt de parkcommissie. Eerder werd al besloten Paviljoen Sassennest dicht te doen. "Wij willen vrijwilligers niet verplichten aanwezig te moeten zijn en zodoende onnodig risico te lopen. Tevens vallen de meeste van onze vaste gasten van de reguliere openingstijden, gezien hun leeftijd, onder de risicogroep dus is het beter voor hen niet samen te komen." Park Rusthoff blijft wel gewoon open voor wandelaars. "Het park is ruim genoeg om afstand van elkaar te kunnen houden."

>SassemKwizzt verplaatst

Sassenheim n De organisatie van SassemKwizzt laat weten dat vrijdag 20 maart niet doorgaat. Daarbij zouden meer dan honderd teams met elkaar de strijd aangaan. De quizavond wordt verplaatst naar vrijdag 25 september. De feestavond is op vrijdag 9 oktober.

>Senioren blijven even binnen

Teylingen n Seniorenvereniging Teylingen heeft besloten alle activiteiten binnen de drie afdelingen met onmiddellijke ingang af te gelasten tot 6 april. Dit besluit komen voort uit de maatregelen van het kabinet en het RIVM.

Wethouder krijgt dossiers duurzaamheid en afval

Vervolg voorpagina


Heleen Hooij komt in het college namens Trilokaal. Ze volgt Rob ten Boden op, die eind vorig jaar zijn vertrek aankondigde. De nieuwe wethouder is verantwoordelijk voor onder meer duurzaamheid, afvalverwerking, de energietransitie en natuur. Prioriteit ligt de komende tijd bij duurzaamheid en groen. Ze kondigde tijdens de vergadering aan dat ze hard aan het werk gaat om de dorpen en lopende dossiers goed te leren kennen, en verheugt zich op de samenwerking met raad, college, inwoners en ondernemers.


Ervaring

De veelzijdige bestuurlijke ervaring van Hooij gaf voor Trilokaal de doorslag om haar als wethouderskandidaat voor te dragen. Van 2015 tot 2018 was ze wethouder voor de VVD in haar woonplaats Heemstede, waar ze in totaal veertien jaar raadslid is geweest. Daarvoor was zij secretaris bij de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers en bloemenveiling Royal FloraHolland.


Geen verhuizing

De raad stemt ermee in dat Hooij in Heemstede blijft wonen, omdat haar benoeming halverwege de raadsperiode valt. "Het is ook mogelijk om wethouders van buiten de raad te benoemen, zelfs als ze in een andere gemeente wonen. In het laatste geval zijn ze wel verplicht binnen een jaar te verhuizen naar de gemeente waarin ze wethouder zijn geworden. De raad kan in bijzondere gevallen ontheffing van de verhuisplicht verlenen," zo valt op de website van Prodemos te lezen. Die ontheffing moet Hooij ieder jaar opnieuw aanvragen.

>Start planontwikkeling rond Nieuw Boekhorst

Voorhout n B&W vraagt de komende gemeenteraad de locatie Nieuw Boekhorst vast te stellen als ontwikkellocatie voor woningbouw en in te stemmen de planontwikkeling hiervoor op te starten. Daarvoor heeft B&W een voorbereidingskrediet van de raad nodig van bijna een half miljoen.

door Nico Kuyt

In de gemeentelijke structuurvisie staat de locatie Nieuw Boekhorst vermeld als woningbouwlocatie voor 300 tot circa 900 woningen. De locatie ligt naast Hooghkamer. In januari hebben de ontwikkelaars hun visie op het plan- en participatieproces gepresenteerd aan de gemeente.


Woningbouw

B&W vindt dat de tijd is gekomen om het traject om tot ontwikkeling te komen te starten. Er is een grote behoefte aan woningbouw, zo geeft B&W aan en Nieuw Boekhorst kan hierin zowel een lokale als regionale rol spelen. Het zal gepaard gaan met een uitgebreid participatietraject waarbij onder andere bewoners, belanghebbenden, eigenaren, ontwikkelende partijen, Provincie en Hoogheemraadschap worden betrokken. De gemeente bezit geen grond in het te ontwikkelen gebied, maar wil samen met de ontwikkelaars het participatie- en communicatietraject regisseren.


Bestemmingsplan opstellen

Het is opgeknipt in twee fases. De eerste gaat over een globale visie en een globaal programma. In deze fase wil B&W belanghebbenden en stakeholders vragen naar hun ideeën, wensen en behoeften. De tweede fase moet uitmonden in een ruimtelijk plan. Dan volgen nog diverse stappen, zoals het opstellen van het bestemmingsplan. Pas als het hele traject is afgerond kan de daadwerkelijke ontwikkeling starten. De raadscommissie Ruimte gaat op 31 maart de eerste aanzet en het verstrekken van het krediet voorbespreken.

>LUMC stelt deel operatieprogramma uit

Regio n Met ingang van maandag 16 maart wordt een fors gedeelte van de planbare, niet acuut noodzakelijke operaties in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uitgesteld. Zo wordt extra personeel voor de Intensive Care (IC) vrijgemaakt en kan een aparte verpleegvloer voor coronapatiënten worden ingericht. De acute zorg gaat altijd door. Ook de LUMC Spoedeisende Hulp is geopend. Het LUMC is niet uniek in deze maatregel. Dit is een afspraak in het Netwerk Acute Zorg West.

"We snappen dat dit heel vervelend is voor onze patiënten. We nemen deze maatregel om er zeker van te zijn dat we noodzakelijke zorg kunnen blijven leveren," schrijft het LUMC op de eigen website.


Het personeel dat vanaf maandag niet meer ingezet wordt op de OK wordt intern versneld opgeleid voor werkzaamheden op de IC en andere verpleegafdelingen. Juist op de IC verwacht het LUMC de komende tijd veel patiënten, die zeer gespecialiseerde zorg nodig hebben. Door niet acuut noodzakelijke operaties uit te stellen, kan schaars personeel ingezet worden ter ondersteuning van andere afdelingen. Zij krijgen hiervoor eerst uitgebreide scholing, zodat ze goed voorbereid kunnen worden ingezet.


Het LUMC vindt het uitermate belangrijk om zijn patiënten en medewerkers goed te beschermen tegen het risico op verspreiding van het coronavirus. Onze patiënten zijn vaak bijzonder kwetsbaar en ons personeel is onmisbaar: continuïteit van onze zorg is essentieel. Het tijdelijk stopzetten van een deel van niet acuut noodzakelijke operaties is een van de extra maatregelen die hierbij passen. Het LUMC blijft wel zo lang als mogelijk bepaalde oncologiezorg, en cardiovasculaire en neurovasculaire operaties uitvoeren.

'Hij heeft er een vriend bij'

Robin van Persie maakt de quiz van Teun (r). | Foto: pr. Foto: pr.

n Robin van Persie bezoekt spreekbeurt van Teun

Sassenheim n Een spreekbeurt houden is voor ieder kind spannend. Maar hoe leuk is het als je bijvoorbeeld jouw konijn mag meenemen om aan de klas te showen? Voor Teun Lagendijk uit Sassenheim ging dat wat lastiger, want hij wilde gaan vertellen over zijn grote held, Robin van Persie. Moeder Corry van Ginhoven was niet voor één gat te vangen en wist de spreekbeurt van haar achtjarige zoon onvergetelijk te maken.

In Teylingen krijgen 33 gezinnen hulp. Foto: archief

"Hi @Persie_Official, Teun wil graag zijn spreekbeurt houden over jou en jouw carrière. Aangezien ook iedereen zijn konijn meeneemt, als daar de spreekbeurt over gast; heb je wat te doen smorgens op 11 maart? (in Leiden) #dtv #weeswelkom". Met dit berichtje op Twitter zette Corry van Ginhoven een paar weken eerder alles in gang. De spreekbeurt van haar zoon Teun op De Thermiek in Leiden, een school voor leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking, was al klaar. Nu nog kijken of Van Persie echt zou komen.


Verrassing

De dag van de spreekbeurt gingen alles zoals altijd. Met één kleine kanttekening. In de kamer naast de klas van Teun zat ex-international en Feynoord-icoon Robin van Persie te wachten tot hij zijn opwachting kon maken. Aan het einde van de spreekbeurt, toen het tijd was voor de quiz, kwam Van Persie Teun verrassen. Samen presenteerden ze de door Teun bedachte quiz. Aansluitend werd er uiteraard ook nog gevoetbald op het schoolplein. Een droom die uitkomt voor de jonge Feyenoord-fan.


Terug op aarde

Vijf dagen na de bijzondere spreekbeurt zit de familie nog steeds op een roze wolk. Moeder Corry: "Teun heeft er een vriend bij, zo leuk. Nog steeds beduusd, maar inmiddels wel weer terug op aarde..." Teun en zijn familie genieten volop na van alle aandacht en warme reacties. Het hoge bezoek stond in landelijke en regionale kranten en werd opgepikt door het Jeugdjournaal.


Paar weken thuis

Inmiddels zit het gezin samen thuis. "De spreekbeurt was net op tijd. De school is twee weken dicht. Er komen veelal kwetsbare kinderen, dus dit is het enige juiste besluit. We zijn nu z'n drieën thuis zonder sociaal contact, dat is voor iedereen beter. We hopen dat het virus snel ingedamd kan worden."

>Voedselbank Teylingen: 'Er is voldoende'

Teylingen n De Voedselbank Teylingen kan de komende weken de vaste klanten van eten voorzien. Dat meldt secretaris Jan Schapink desgevraagd. Extra hulp is gelukkig niet nodig, zegt hij.

Ook Schapink kent de geluiden na alle berichten over het hamsteren in de supermarkten. 'Denk aan de mensen van de Voedselbank' werd vaak geroepen. "Maar bij ons gaat het goed voor nu, we kunnen deze week gewoon open. We zijn afhankelijk van giften van onze vaste donateurs, veelal wat grotere fabrikanten in de streek, en gaan er vanuit dat we het meeste wel krijgen. Al zijn sommige dingen misschien onzeker. We verwachten bijvoorbeeld minder brood te krijgen. Maar al met al hebben we goede hoop dat er genoeg binnenkomt."


Mochten er producten missen, dan kan de Voedselbank ook zelf nog levensmiddelen inkopen. Voor hoe lang de stichting dat zou kunnen doen, is moeilijk te zeggen. Schapink: "Het blijft in een glazen bol kijken, je weet niet wat er gaat gebeuren. We kunnen het in ieder geval wel een paar weken volhouden."33 gezinnen

De Voedselbank bedient momenteel zo'n 33 gezinnen, waar ook eenpersoonshuishoudens onder vallen. In totaal gaat om tussen de 60 en 70 personen uit Teylingen, die voor hun eten wekelijks afhankelijk zijn van een wekelijks voedselpakket.


Een voor een naar binnen

Op donderdag is de vaste uitgifte dag. Die is door de corona-maatregelen iets anders ingericht, vertelt de secretaris. "Normaal hebben wij voor een aantal producten een supermarkt-model, waarbij mensen naar behoefte kunnen pakken. Daar stoppen wij nu mee en doen al het voedsel in de pakketten. Daardoor blijven mensen zo kort mogelijk in de verdeel ruimte en kunnen wij onze klanten één voor één naar binnen laten komen, zonder al te lange wachttijden. Ook is afstand tot elkaar en de vrijwilligers belangrijk."


Genoeg helpende handen

Op dit moment zijn extra vrijwilligers niet nodig, zegt Schapink. Hij kreeg al van meerdere mensen hulp aangeboden en ook de gemeente informeerde al of er wellicht problemen zijn. Dat laatste is niet het geval. "We hebben zo'n veertig vaste vrijwilligers, en daarmee redden we het prima. Wel zijn zij veelal wat ouder, en vallen ze -net als een deel van onze klanten- in de risicogroep. We doen er daarom alles aan om een eventuele besmetting te voorkomen."


Kortom, de Voedselbank heeft geen gebrek aan voedsel en ook niet aan vrijwilligers, zegt Schapink. "Op dit moment hebben we geen extra hulp nodig. Het is hier en daar een beetje improviseren, maar dat is niet erg. Onveranderd is dat onze hulp helaas hard nodig is."

Oproep voor subsidie voor nieuwe straatversiering

Sassenheim n Bij de raadscommissie Welzijn is een mail ingekomen van de Sassenheimer Rob de Graaf over subsidie aan het Comité voor Straatversiering en Mozaïeken. Hij roept met zijn schrijven de gemeente op om dit comité te steunen door een jaarlijkse subsidie van 2000 euro.

Door Nico Kuyt

De Graaf vindt het jammer en eigenlijk in en in triest, zoals hij dat verwoord, dat de subsidie voor het comité voor Straatversieringen Mozaïeken is afgeschaft. Het comité is afhankelijk van donateurs en giften. Men moet nodig nieuwe vlaggenmasten en mandjes aanschaffen, maar heeft het geld er niet voor.De schrijver meent dat de gemeente voor andere zaken 'klakkeloos' geld over de balk gooit, zoals aan diverse bureau's die aan de slag gaan voor de gemeente. Het comité kan naar zijn mening niet zonder subsidie bij het zetten van de palen, beugels hangen, bloemenmandjes steken en ophangen, kleine vlaggetjes steken en vlaggenmasten plaatsen en hijsen. Daarbij krijgen zij de hulp van voetbalverenigingen en de scouting Tjarda, maar de kosten slokken de donaties goed op.


De schrijver vraagt dan ook voor het toch geven van subsidie. "Dan doet u daadwerkelijk iets voor de gemeente en is hier sprake van geen weggegooid geld. Wees trots op uw gemeente Teylingen", zo besluit hij. De raadscommissie vergadert op 30 maart.

>Sportfaciliteiten en zwembad gesloten

Teylingen n Stiwa Exploitatie en Beheer heeft vanaf zondag 15 maart zowel zwembad Wasbeek als alle sportfaciliteiten in Teylingen tot en met 6 april gesloten.

Na afkondiging van de eerste maatregelen op donderdag 12 maart besloot Stiwa om slechts een deel van de zwemactiviteiten te staken. Het recreatiezwemmen werd al geschrapt, vanwege de kans op meer dan honderd mensen die tegelijkertijd in het zwembad zijn. Maar het banenzwemmen kon toen wel nog doorgang vinden, omdat er nooit zoveel mensen tegelijkertijd kwamen zwemmen, aldus Stiwa. Datzelfde gold ook voor de zwemlessen. Na de aankondiging van nieuwe maatregelen op 15 maart, heeft Stiwa besloten het zwembad en alle sporthallen te sluiten tot en met 6 april. Kijk voor meer informatie op www.stiwa.nl.

>Landelijke Opschoondag gaat ook niet door

REGIO n De organisatie van de Landelijke Opschoondag op zaterdag 28 maart heeft in verband met het coronavirus besloten het evenement af te blazen.

Het goede nieuws is dat iedereen elke dag iets aan zwerfafval kan doen. Elk opgeraapt blikje of stuk plastic is er een. Tijdens een ommetje met de hond, of even een frisse neus halen, je komt ook nu nog buiten. Dan is het een kleine moeite rommel van de grond te rapen.


Help je mee? Afval kan zo bovendien als grondstof dienen voor nieuwe producten.

12 / 16

Leerlingen RLS krijgen prijs voor profielwerkstuk

Emma Hulsker, Nikki Vogelezang en Simo Spannenburg kregen van de prestigieuze Atlantische Commissie het predicaat excellent voor hun werk. Foto: pr.

Sassenheim n Drie vwo6-leerlingen van het Rijnlands Lyceum Sassenheim ontvingen begin maart een prijs voor hun profielwerkstuk, de eindscriptie voor eindexamenleerlingen. Emma Hulsker, Nikki Vogelezang en Simo Spannenburg kregen van de prestigieuze Atlantische Commissie het predicaat excellent voor hun werk.

Het profielwerkstuk, getiteld The Many Faces of Terror: ISIL, Al- Shabaab and the Complexities of Terrorism, maakte een vergelijking tussen beide terreurorganisaties. Dit thema is gerelateerd aan internationale vrede en veiligheid, het terrein waar de Atlantische Commissie zich mee bezig houdt. Jaarlijks looft zij prijzen uit voor het profielwerkstukkenproject van havo-en vwo-leerlingen.

Vijf Columbiaan-zwemmers wonnen uiteindelijk drie medailles. | Foto: pr. Foto: pr.


De leerlingen kregen hun prijs overhandigd van Groen Links-politicus Bram van Ojik in de fractiekamer van de partij, waar dit jaar de uitreiking was gehuisvest. Zij wonnen deze prijs omdat de leerlingen zich op ‘grondige en academische wijze bezig hebben gehouden met een actueel internationaal vraagstuk’. De leerlingen hebben bijna twaalf maanden uitgebreid onderzoek gedaan en waren erg blij dat hun harde werk beloond werd.


Sinds haar oprichting in 1952 is de Atlantische Commissie een forum voor het publieke debat over trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken. Zij geeft voorlichting over en stimuleert onderzoek naar thema’s zoals de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Europa, ontwikkelingen in de NAVO en Europese veiligheidskwesties. De Atlantische Commissie wil hiermee de maatschappelijke discussie over deze onderwerpen bevorderen. | Foto: pr.

>Columbiaan-jeugd is snel

Voorhout n Een vijftal wedstrijdzwemmers van Zwemvereniging de Columbiaan Voorhout heeft deelgenomen aan de Speedo jaargangwedstrijden. Aan deze wedstrijd mogen alleen de snelste jeugdzwemmers van Nederland deelnemen.

Het weekend van 7 en 8 maart stond in het teken van de jaargangwedstrijden. In zwembad de Zijl in Leiden streden de jongste en snelste wedstrijdzwemmers van Nederland om 39 verschillende Nederlandse zwemtitels. De Columbiaan was dit jaar met vijf zwemmers vertegenwoordigd. Dax van den Nouland had zich geplaatst op alle (zes) afstanden. Naast een aantal mooie pr's, werd hij op de 100 meter rugcrawl tweede. Ook het zilver op de 100 meter schoolslag nam hij mee naar Voorhout. Reina Böhm mocht op vijf afstanden starten en zwom vijf nieuwe pr's. Nina Tetteroo mocht haar debuut maken op de jaargang. Zij plaatste zich alleen op de 50 meter vrije slag en zette een scherpe eindtijd neer. Jamie Kenworthy mocht dit jaar op vijf afstanden starten. In al het geweld wist hij zich goed staande te houden. Dit resulteerde in vijf mooie tijden. De vijfde zwemmer die zich had geplaatst, op zes afstanden, was Rein Stoel. De 100 meter vlinderslag is zijn favoriete afstand, en daarop behaalde hij een bronzen beker.Alle minioren zwemmers gaan zich nu voorbereiden op de laatste voorronde van de clubmeet. Hopelijk plaatsen zij zich hiermee voor de finale, het Nederlands Kampioenschap voor clubteams

Veteranenboek voor 250 leerlingen

De leerlingen van basisschool De Buitenplaats met hun eigen Veteranenboek. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De afgelopen weken ontvingen de groep 8 leerlingen van tien basisscholen een gratis exemplaar van het Veteranenboek Teylingen. Elk van de ruim 250 exemplaren werd gesigneerd door de auteur Joep Derksen, met een persoonlijk berichtje aan de leerling zelf.

De 38 kinderen van groep 8 van basisschool De Buitenplaats in Warmond reageerden deze week enthousiast op het Veteranenboek. Ze stelden veel vragen en waren trots dat ze hun eigen gesigneerde boek hadden. Het Veteranenboek Teylingen is gepubliceerd door de Stichting Zinsnede. Vorig jaar kon u in aanloop naar Bevrijdingsdag in deze krant al een aantal verhalen uit het boek lezen.


Donaties

Het weggeven van de boeken aan leerlingen van de groepen 8 in Voorhout, Sassenheim en Warmond is mogelijk gemaakt dankzij donaties door de Stichting Kringloopwinkel Herenstraat 63 en het Meerlandenfonds. Deze actie is opgezet, om kinderen er op te wijzen, dat vrede voor hen weliswaar vanzelfsprekend lijkt, maar geen vanzelfsprekendheid is. En dat al 75 jaar lang er dagelijks mensen actief zijn, die zich wereldwijd inzetten voor het behoud van de vrede.


Volgende maand brengt de Stichting Zinsnede (www.zin-snede.nl) een nieuw boek uit; het Veteranenboek Kaag en Braassem.

>Na veertig jaar stopt Sam's kledingdepot bij mevrouw Heemskerk

Voorhout n Ruim veertig jaar lang was mevrouw C. Heemskerk uit Voorhout trouwe vrijwilligster voor Sam’s Kledingactie. Als sinds 1972 zamelde zij geheel belangeloos kleding in voor deze charitatieve instelling. Met de opbrengst van de ingezamelde kleding worden wereldwijd humanitaire noodhulpprojecten van Cordaid gesteund.

In 2018 is mevrouw Heemskerk verhuisd naar een verzorgingshuis. De familie heeft daarop besloten het depot aan huis aan de Jacoba van Beierenweg 5 voort te zetten, tot het huis zou worden verkocht. Nu er per 1 april een nieuwe eigenaar voor de woning is gevonden, zal het depot dan toch echt gaan stoppen. Zaterdag 21 maart is de laatste dag om herdraagbare kleding en schoenen op bovengenoemd adres in te leveren. Dat blijft mogelijk, ondanks de corona-maatregelen. Stichting Sam’s Kledingactie laat weten de jarenlange inzet van mevrouw Heemskerk bijzonder te waarderen en wil haar langs deze weg heel hartelijk bedanken voor het vele werk dat zij heeft verzet uit medeleven met de medemens.

Kerkdiensten vervallen

De komende weken blijft deze kolom leeg. Tot en met 6 april vervallen de vieringen in de kerken in Teylingen vanwege het coronavirus.

In de kerken van de Parochie Sint Maarten is het wel mogelijk om op zaterdagavond van 19.00 tot 20.00 uur of zondag van 10:00 tot 11.00 uur de kerk te bezoeken, voor een persoonlijk gebed en/of kaarsje aan te steken.

>Rianne de Reus nieuwe predikant bij PG Warmond

Warmond n Rianne de Reus is vanaf begin juni de nieuwe predikant in de Protestantse Gemeente Warmond. Zij volgt Ad Alblas op, die ruim een jaar actief was. De Reus is nog voorganger in de PG Aagtekerke-Domburg in Zeeland. De 37-jarige predikante heeft na een studie Keltische talen en culturen in Utrecht, vervolgens in Leiden theologie gestudeerd. Ad Alblas sprong in, nadat Janneke Nijboer na een korte periode weer vertrok. Daarvoor was Riegonda van Welie - Kaai ruim acht jaar predikant. Het afscheid van Alblas staat vooralsnog gepland in de dienst van 12 april.


Kans maken op een uur bowlen met een bittergarnituur bij Lucky's Bowling Warmond? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 22 maart binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of stuur een mail naar redactie@deteylinger.nl. Winnaar van week 11: Yvette Wolters uit Voorhout. Oplossing: spiegelbeeld.