De Teylinger

15 januari 2020

De Teylinger 15 januari 2020


Vijf lintjes voor Korps Warmond

Ron Sikking, Robert Janssen, Vincent de Winter, burgemeester Breuer, Rob van Duijn en Ted de Haas. | Foto: PdB Foto: Piet de Boer

Warmond n Burgemeester Carla Breuer bezocht de kazerne in Warmond op zaterdag 11 januari niet zomaar, maar nam maar liefst vijf onderscheidingen mee. Waardering en erkenning noemt regio-commandant Hans Zuidijk het eerbetoon. Erkenning voor het belangrijke werk van de brandweerman en waardering voor de persoon. Ted de Haas, Vincent de Winter, Robert Janssen, Ron Sikking en Rob van Duijn zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Door Piet de Boer

De gemeente deelde eerder al de waarderingsprijs uit aan de drie korpsen. Nu is er erkenning en waardering voor vijf brandweermannen. "Ik prijs me gelukkig met mensen zoals jullie, die mensen letterlijk en figuurlijk uit de brand helpen," zegt Carla Breuer. "Betrouwbare, bekwame, dappere mensen met een onvoorwaardelijke inzet."

Vincent de Winter aangesteld op 1 augustus 1992 aangesteld is opgeklommen tot brandmeester. Daarnaast is hij schipper, brandweerchauffeur, instructeur, oefenleider en bevelvoerder. Als teamleider risicobeheersing weet hij alles over preventie. In zijn ruim 27 jarige carrière heeft Vincent veel bijgedragen aan de saamhorigheid binnen het korps. Extra prijzenswaardig vindt de burgemeester.

Robert Janssen is op 1 maart 1991 aangesteld bij het korps. Deze oud gediende is nu bijna 29 jaar actief als vrijwillige brandweer. Hij is opgeklommen tot niveau manschap B in de rang hoofdbrandwacht. Robert is ook actief als instructeur, brandweerchauffeur, schipper en oefenleider. Volgens de burgemeester is hij altijd snel ter plaatse. ''Ja, ik woon hier naast'' verklaart hij. Maar dat verklaart niet alles, merkt de burgemeester op. Ze kijkt glimlachend omlaag. 'Dat heb je ook aan je gympen te danken. Ik zie dat je ze ook bij je kostuum draagt.´

Ron Sikking is sinds 1 mei 1995 bij het korps. Hij heeft zijn bijnaam 'kartrekker' gekregen door zijn motiverende begeleiding van minder ervaren brandweerlieden. Sikking is officieel oefenleider en instructeur in het bijzonder voor brandweerschippers, maar hij is ook brandweerchauffeur licht bevelvoerder en natuurlijk zelf ook brandweerschipper. Lees verder op pagina 13.

Doe mee en win

Redactie n Puzzelliefhebbers opgelet! De lezers van De Teylinger kunnen vanaf deze week weer een prijs winnen door de juiste oplossing van de puzzel naar de redactie te sturen. Lucky's Bowling in Warmond geeft de komende tijd een uur bowlen met daarbij een bittergarnituur weg. Veel puzzelplezier!


Foto: Piet de Boer

Senioren-
verenigingen
samen verder

We zijn een fusie, riep de voorzitter

Eigenaren
monumenten
aan de slag

Teleurgestelde Dion Piket weg bij Trilokaal

uitgeweid n Recept voor eenheid

Ferry van der Vlugt Schutterskoning

Schuterskoning Ferry van der Vlugt wordt gefeliciteerd door beschermvrouw burgemeester Carla Breuer. | Foto: pr,/Emiel van der Hoeven Foto: pr./Emiel van der Hoeven

Voorhout n Het is Koppermaandag bij St. Hubertus. Op sportpark Elsgeest pakt Ferry van der Vlugt bij de bijna honderdjarige Schuttersvereniging St. Hubertus voor de tweede keer de titel Schutterskoning. Hij troeft daarmee nieuwkomer Jack Bax af.

De start is koud en er staat in de vroege ochtend een fris windje. Maar dat is voor de schutters geen probleem, zij zijn erger gewend. De koffie en traditionele erwtensoep doen wonderen. Voordat ze van start gaan, huldigt voorzitter Kees van Velzen in de volgestroomde kantine van biljartvereniging De Agnes Anne de Jong met zijn 25-jarig lidmaatschap en vicevoorzitter Eduard Ribberink met zijn 40-jarig jubileum. Lees hierover meer verderop in de krant.

Taaie vogels

Al bij de eerste schoten van de burgemeester en oud-schutterskoning Matthijs Ribberink vliegen delen van de houten vogel omlaag. Helaas, het zijn geen delen die punten opleveren. Andere onderdelen van de houten vogel zijn een bepaalde hoeveelheid punten waard. De vleugels, staart, vlaggetje, kop en romp: schiet je ze eraf, dan verdien je punten. Degene die aan het eind van de dag de meeste punten heeft, mag zich een jaar lang Schutterskoning noemen. De schutters hebben er zin in, de houten vogels minder. Een van de vogels is een taaie rakker en het duurt uren voordat alle onderdelen verdwenen zijn. Menigeen vraagt zich of ook het geweer wel juist is afgesteld. Aan het eind van de ochtend liggen voor alle schutters nog alle kansen voor de titel open.

Onder een stralende zon gaat de strijd in de middag verder. Al snel voegt Bax vijf punten (een vleugel en de staart) toe aan de zes punten van de ochtend. Van der Vlugt behaalt in de ochtend slechts drie punten, maar voegt er daar rap de staart met twee punten aan toe. Nog steeds tekent er zich geen duidelijk overwinnaar aan. Wanneer Van der Vlugt als laatste de romp neerhaalt staan beide schutters met elf punten op een gedeelde eerste en tweede plaats. Dat betekent kampen. Voor de overige vijfenveertig schutters resten nog vier plaatsen.

Kampen

Enige commotie ontstaat bij het kampen. Bij gelijke eindiging moeten de schutters in de zaal op kaarten uitvechten wie op welke plaats komt. De schutters worden onverwachts geconfronteerd met het schieten op een blanco kaart. Morrend klaren zij het klusje. Al langere tijd is de vereniging van mening dat er verandering in het kampen moet komen. Komend jaar zal het bestuur hierover knopen doorhakken. Bij het kampen overtroefde Van der Vlugt nieuwkomer Bax en wordt daarmee met elf punten voor de tweede maal Schutterskoning. In 2015 werd hij schutterskoning met zestien punten. Ben Kortekaas wordt derde, de vierde plaats is voor Jeroen Schuilde. Chris Ciggaar en Cok van Steijn worden na het kampen respectievelijk vijfde en zesde.

Beschermvrouw Carla Breuer reikt voor het schuttersmaal de prijzen uit. Een speciale plaats is er voor de lantaarndrager. Piet Lemmers is een goed schutter, raakt veel, maar het lukt hem niet om een vogeldeel te scoren. Dan start de maaltijd. St. Hubertus maakt zich op voor het honderdjarig bestaan in november.

Piket stopt bij Trilokaal: 'Ik liep telkens tegen een muur op'

Teylingen n Raadslid Dion Piket heeft begin januari zijn lidmaatschap van Trilokaal opgezegd. Hij is naar eigen zeggen teleurgesteld in de koers die de partij vaart. Ook zag hij een streep gaan door zijn ambitie om de onlangs gestopte Rob ten Boden op te volgen als wethouder. Piket gaat nu verder als eenmansfractie in de gemeenteraad.

De keuze om te stoppen bij Trilokaal was een opeenstapeling van factoren, vertelt Dion Piket op dinsdag 14 januari aan de telefoon. "Waar ik moeite mee had, was dat nu we deel uitmaken van het college, opeens andere keuzes gingen maken. Ik stond niet achter sommige van die keuzes." Gevraagd naar de onderwerpen, zegt Piket: "Dat is lastig, ik denk dat het vooral in zijn algemeenheid gezien moet worden. Wel merkte ik dat ik bij de dossiers waar ik goed inzat, zoals de nieuwe manier van afval inzamelen, de herinrichting van de Herenweg in Warmond en duurzaamheid, vond dat het óf een andere kant op ging, óf allemaal wel heel lang duurde."

Hij vindt ook dat Trilokaal een beetje mat is geworden. "De afgelopen anderhalf jaar zijn er maar weinig wapenfeiten van Trilokaal geweest. In het verleden waren we een krachtige partij en hebben we -in de oppositie- veel voor elkaar gekregen. Het leveren van een wethouder werkte verlammend." Hij heeft dat binnen de partij regelmatig uitgesproken. "Altijd binnenskamers. Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik telkens tegen een muur opliep."

Wethouder

Daarbij kwam ook nog het opstappen van Trilokaal-wethouder Rob ten Boden. Op sociale media werd gesuggereerd dat Piket die plek graag wilde opvullen, maar dat hij het voor de tweede keer niet werd. Piket: "Dat ik bij de verkiezingen al wethouder wilde worden, zoals op Twitter werd gezegd, klopt niet. Voor de verkiezingen heb ik gezegd: als Trilokaal zo blijft groeien, dan gaan we naar acht zetels en kunnen we mogelijk twee wethouders leveren. Laat mij dan maar die tweede wethouder worden. Het werden uiteindelijk vijf zetels en één wethouder. Dat Rob ten Boden dat werd, daar had ik absoluut geen moeite mee."

Toen Ten Boden in november aangaf te stoppen, meldde Piket zich als kandidaat om hem op te volgen. "Ik heb twee hele positieve gesprekken gehad, maar uiteindelijk werd mij verteld dat de keuze op iemand anders is gevallen. In de uitleg die ik daarbij kreeg, kon ik mij absoluut niet vinden. Ik zit al jaren in de raad, en ken Teylingen dus goed. De afgelopen jaren heb ik veel energie erin gestoken, ben bij veel bijeenkomsten geweest. Het gevolg: mensen kennen mij, op straat word ik regelmatig aangesproken. Ik was er echt klaar voor."

Druppel

Piket kreeg ook te horen wie de beoogde opvolger is. "Dat was voor mij de spreekwoordelijke druppel en heeft mijn beslissing om mijn lidmaatschap op te zeggen, versneld. Ik ken de persoon in kwestie, en we kunnen goed door een deur, maar als Trilokaal-kandidaat voor de wethoudersfunctie begrijp ik het niet. Het is iemand van buiten de partij, wel uit Teylingen, maar die eerder lid was van een andere partij. Als het een gelijkwaardige kandidaat was geweest, dan had ik het niet erg gevonden. Maar deze keuze begrijp ik niet. Toen besloot ik: hier wil ik niet meer bij horen."

Daarbij hekelt Piket ook het proces om te komen tot een keuze voor een nieuwe wethouder. "De voorzitter van de factie en het bestuur hebben samen de selectiecommissie samengesteld. Als fractie hebben we niet mee mogen praten. Dat is jammer, want dat geeft het gevoel dat je niet gehoord bent."

Samenwerking

Piket wil wel in de gemeenteraad actief blijven en stelt zijn zetel niet ter beschikking. Hij gaat verder als de eenmansfractie Piket. Ook blijft hij voorzitter van de commissie DEB. "Ik weet dat er nog heel veel te bereiken is en ik vind het nog steeds een geweldig voorrecht om de inwoners van Teylingen te vertegenwoordigen." De komende weken bekijkt hij de mogelijkheden om met andere partijen samen te werken. "Ik kan geen burgerraadsleden inzetten, dus zou ik alles alleen moeten doen. Dat is heel veel. Alle partijen -behalve Trilokaal natuurlijk- hebben mij al uitgenodigd om te komen praten. Dat zegt ook wel wat. Ik kijk nu vooruit, en heb er een goed gevoel over."

Ondanks de opzegging van Piket blijft de coalitie van VVD (7 zetels), D66 (3 zetels) en Trilokaal (4 zetels) een meerderheid houden in de raad. Wie de nieuwe wethouder wordt, heeft Trilokaal nog niet bekend gemaakt.

_____________________________

Reactie Trilokaal

In een persbericht van maandag 13 januari laat Trilokaal weten:

"Trilokaal betreurt de beslissing van de heer Piket, maar we respecteren zijn besluit en hopen op een positieve samenwerking binnen de raad. Wij bedanken hem voor zijn jarenlange bijdrage aan Trilokaal en zijn inzet voor de lokale kiezer en we wensen hem succes in zijn verdere politieke carrière. De fractie van Trilokaal zal verdergaan met vier raadsleden om zich in te blijven zetten voor de lokale belangen van de Teylinger."

Broedende vogel krijgt de ruimte in woningen

Teylingen n Er worden maatregelen genomen tijdens renovatie, duurzaamheids- en nieuwbouwprojecten om de broedende vogel zo goed mogelijk aan plekken te helpen. Zo antwoordt B&W op vragen die de fractie van D66 onlangs stelde.

Door Nico Kuyt

D66 uitte zijn zorg over de vogelstand aan B&W. Rondom de Boekhorstlaan in Voorhout worden woningen van de woningcorporatie geïsoleerd. Dat is natuurlijk fijn, maar bepaalde vogelsoorten raken daarbij hun onderkomen kwijt. Zo ook in de wijk Hoogh Teylingen, waar nieuwbouw gerealiseerd wordt.

Maar een onderzoek naar beschermde vogels uitgevoerd voor de renovatie van een aantal woningen in de Jan Steenlaan, Rembrandtlaan en Wilhelminastraat heeft aangetoond dat er geen broedlocaties zijn.

Maatregelen

Aan de Rembrandtlaan waren op verzoek van inwoners eerder al maatregelen toegepast voor het broeden door huismussen. En voor gierzwaluwen worden openingen in de nok toegepast, zodat het dak toegankelijk blijft voor broedpogingen, zo geeft B&W aan. "Wij beschouwen maatregelen die bijdragen aan de bescherming of versterking van biodiversiteit in Teylingen niet alleen voor vogels maar ook in het algemeen als belangrijk en noodzakelijk. In de Omgevingsvisie, omgevingsplannen en daarmee samenhangende uitvoeringsprogramma's zal dit aspect een plaats vinden. De wettelijke eisen, zoals de Wet natuurbescherming aangeeft, worden vanzelfsprekend toegepast", zo antwoordt B&W.

SOS zoekt WOII-voorwerpen

Sassenheim n Stichting Oud Sassenheim (SOS) werkt aan de inrichting van haar nieuwe tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de dagen na de Bevrijding. De tentoonstelling wordt 7 mei geopend.

Naast fotomateriaal, zullen veel voorwerpen en documenten worden tentoongesteld die herinneren aan de oorlog. Op een eerder verzoek hiertoe heeft de SOS al voorwerpen ontvangen. Afgelopen week werd nog een hele collectie ontvangen, compleet met gasmasker en oude hulzen, gevonden in de bollengrond op de Krocht. De SOS staat open voor meer voorwerpen, al dan niet in bruikleen. Voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog kunnen gemeld worden door te bellen naar 0252-224511 of via info@stichtingoudsassenheim.nl. Ook wil ze meer te weten komen over onderduikadressen in Sassenheim en over nabestaanden van onderduikers. In de komende Aschpotter zal een aantal artikelen verschijnen over Sassenheim in oorlogstijd. Daarnaast ontwikkelt het Rijnlands Lyceum Sassenheim, met hulp van de SOS, lesmateriaal over oud-inwoner en Engelandvaarder Anton Berbée.

Inloop over vrijwilligerswerk

Teylingen n In Teylingen bestaat een enorm aanbod van vrijwilligerswerk. Meer weten over wat er allemaal mogelijk is, kom dan naar het Inloopspreekuur vrijwilligerswerk. Samen met bezoekers onderzoeken de vrijwillige adviseurs welke ervaring of talenten er zijn, wat men graag wil doen en welke verenigingen of stichtingen misschien iets te bieden hebben. De inloop is iedere derde donderdag van de maand: op donderdag 16 januari in de bibliotheek Sassenheim (Kerklaan 42) van 18.30 tot 19.30 uur.

Meet & Griet: Alle ballen in de lucht

Voorhout n Soms weet je als vrouw even niet meer hoe je alle ballen in de lucht moet houden; werk, gezin, sport, vrijwilligerswerk, sociaal leven…pffff…en hoe kom je er nog aan toe om te werken aan je persoonlijke relatie met God? Meet & Griet organiseert op donderdag 23 januari om 19.30 uur een bijeenkomst rondom dit thema onder leiding van spreekster Gesa van Delft in de Verdieping (Dr. Aletta Jacobslaan 1). Meet & Griet is een initiatief van vier 'grieten' die zijn aangesloten bij De Kleine Kerk.

Morgenrood

Mom in Balance-trainster Tamara Ludlage maakte deze foto in Park Rusthoff, vlak voor de eerste training om half negen. | Foto: pr./Tamara Ludlage Foto: pr./Tamara Ludlage

Sassenheim n Wie redelijk vroeg uit de veren was op zaterdag 11 januari, kreeg een prachtig cadeautje van de natuur. De lucht boven Sassenheim kleurde roze en rood, en deze bijzondere zonsopkomst was vooral in een ontwakend Park Rusthoff extra indrukwekkend.

De prachtige rode kleur ontstaat doordat het vroege zonlicht gebroken wordt door miljoenen kleine waterdruppeltjes die in de atmosfeer hangen, legt de website Weerplaza uit. "'s Ochtends is er vaak veel vocht in de onderste lagen van de atmosfeer. Doordat het 's nachts afkoelt ontstaat er bijvoorbeeld ook bij weinig wind sneller mist of nevel. Wanneer de zon opkomt leggen de zonnestralen een langere weg door de dampkring af waardoor het zonlicht door de waterdruppeltjes verstrooid en gebroken wordt. De rode tinten, de kleuren met de langere golflengten, zijn het minst gevoelig voor deze processen en bereiken ons oog nog gemakkelijk en daarom zien wij de rode tinten. Dit noemen we morgenrood."

Jos Wienen bij nieuwjaarsborrel

Warmond n De Haarlemse burgemeester Jos Wienen is op donderdag 23 januari te gast bij de nieuwjaarsborrel van CDA Teylingen. De CDA'er was eerder jarenlang burgemeester van Katwijk. Wienen, ook lid van het CDA Beraad Perspectief 2030, gaat met bezoekers in gesprek over de toekomst van Nederland. De bijeenkomst is vanaf 19.00 uur bij SV Warmunda (Herenweg 92a). De toegang is gratis.

.

'Bezoekers leren de burgemeester heel persoonlijk kennen'

Burgemeester Carla Breuer vertelt over haar werk en privéleven tijdens Levenskunst. | Foto: pr.

Voorhout n Veel bezoekers kwamen zondag 12 januari naar de Paraplu -winkel met een missie- om het gesprek met burgemeester Carla Breuer bij te wonen. Zij draagt deze bijzondere winkel al vanaf de start een warm hart toe. Regelmatig is zij als vrijwilliger aanwezig op vrijdagmorgen, schenkt koffie en ontmoet graag mensen aan de sociale tafel.

In gesprek met Erik Hietkamp en Piet Overduin gaat zij in op de ups en downs van haar professioneel en persoonlijk leven. Geboren in Kesteren (de Betuwe), groeide ze op in een katholiek gezin in de Biblebelt. Na de lagere- en middelbare school volgde ze een HBO-opleiding om uiteindelijk -zonder tijd te verliezen- Gezondheidswetenschappen te studeren in Maastricht. Logischerwijs kwam ze zo in de zorg terecht, een sector waar ze haar hart aan verpand heeft. Ze werd politiek actief, via het CDJA werd ze in Nieuwegein wethouder. Hoewel haar vader vanwege de afbreukrisico's dit afraadde, koos ze bewust voor het bestuurlijke avontuur. Weer later werd ze de jongste,vrouwelijke burgemeester van het land in het Brabantse Werkendam. Breuer is nu bijna zes jaar burgemeester van Teylingen; binnenkort staat verlenging van haar ambtstermijn op de agenda. Als inwoner wil ze nooit meer weg uit Voorhout.

Klankbord

Zo ontvouwt zich een beeld van een vrouw die zorgvuldig en competent haar ambities realiseert. Hoe is het dan om het burgemeestersambt uit te oefenen? Hoe kom je thuis na een lastige vergadering, slaap je dan wel? Heb je je telefoon altijd naast je bed liggen? Er zijn spannende kwesties, je ontvangt regelmatig kritiek -dat is onvermijdelijk- hoe ga je daar mee om? Al deze vragen beantwoordt Breuer geduldig, eerlijk en respectvol voor anderen. Haar man, vrienden en familie vormen een belangrijk klankbord. Bij tegenstellingen zoekt ze, als een echte verbinder, naar overeenkomsten.

Levenskunst zoekt ook naar leerzame momenten in het persoonlijk leven. Een rode draad in Breuers leven lijkt te zijn, hoe ze tussen en met verschillende religies leeft. Aan haar zijn de lastige momenten van het leven ook niet voorbijgegaan. Wanneer een kind veel te vroeggeboren wordt of -zoals onlangs- haar man plotseling een hartprobleem heeft, ervaart ze die existentiële spanning van leven en dood. De mensen om haar heen, geven haar dan voldoende steun en vertrouwen. Bezoekers van Levenskunst leerde Breuer zo heel persoonlijk kennen. Een echte burger-moeder, een mensen-mens, die heel positief en optimistisch in het leven staat. Zo kijkt ze naar lastige bestuurlijke kwesties en ook naar haar persoonlijk leven. Het werd een open en inspirerend gesprek met een energieke vrouw, dat veel stof tot nadenken gaf na afloop.

De volgende Levenskunst, met Kaleb-voorganger Wilfred van Rijn, is op zondag 9 februari om 16.00 uur in de Paraplu (Herenstraat 53).

'Onzichtbare' criminaliteit wordt extra aangepakt

Teylingen n De aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit is verscherpt. In die categorie vallen onder andere hennepkwekerijen, witwasbedrijven en illegale prostitutie. Voor de aanpak zijn extra middelen door de gemeente ingezet. Teylingen doet dit samen met Lisse en Hillegom.

Door Nico Kuyt

Delicten als overvallen, woninginbraken, straatroof en geweld zijn de afgelopen jaren fors gedaald, maar onzichtbare vormen van criminaliteit ondermijnen de samenleving. Ook in de gemeente blijkt sprake te zijn van criminele, ondermijnende activiteiten en misstanden waarop onvoldoende zicht is. Zo zijn er verschillende signalen van kleine 'witwasbedrijven' waar je zelden klanten ziet, hennepkwekerijen en arbeidsuitbuiting. Maar ook drugslaboratoria, mensenhandel en -smokkel, witwassen en vastgoedfraude en illegale prostitutie. Er is, samen met Lisse en Hillegom, in Teylingen een programma van start gegaan voor een aanpak. Dit moet leiden tot het verkrijgen van een meer en beter zicht erop, het tot een minimum beperken van de criminele kansen en ook consequent aan te pakken. Aan de uitvoering wordt de komende jaren gewerkt, wat een extra inzet vraagt op het gebied van de gemeentelijke afdeling Toezicht en Handhaving voor het onderzoeken, de controles en de inzet van bestuurlijke maatregelen. Er wordt met een bredere bril gekeken met name naar het buitengebied, de bedrijventerreinen en rondom de huisvesting van arbeidsmigranten. Voor de aanpak zijn extra middelen beschikbaar gesteld.

Lezing: Hoe houd ik mijn hersenen gezond?

Sassenheim n In het kader van de collecteweek van de Hersenstichting organiseert Bibliotheek Bollenstreek in samenwerking met Welzijn Teylingen de lezing 'Hoe houd ik mijn hersenen gezond? Deze lezing is op woensdag 5 februari om 20.00 uur in de bibliotheek (Kerklaan 42).

Onze hersenen zijn belangrijk bij alles wat we doen: van lopen tot onthouden en van emoties tot ingewikkelde denkprocessen. Onze hersenen maken ons tot wie we zijn. Maar gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend: veel mensen krijgen gedurende hun leven te maken met een hersenaandoening.

Hersenen uit blijven dagen

Je kunt zelf veel doen om je hersenen in een zo goed mogelijke conditie te houden. Zoals voldoende slaap, regelmatig bewegen en een gezonde voeding. Daarnaast is het belangrijk om de hersenen uit te blijven dagen. Hoe eerder je daarmee begint, hoe groter de kans dat je hersenen tot op hoge leeftijd actief blijven. Tijdens de lezing 'Hoe houd ik mijn hersenen gezond?' worden concrete tips gegeven om hiermee aan de slag te gaan.

De lezing duurt van 20.00 uur tot 21.00 uur. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar in alle vestingen van Bibliotheek Bollenstreek en via www.bibliotheekbollenstreek.nl. Toegang voor leden bedraagt 5 euro, voor niet leden 6,50 euro.

Digi-spreekuur

Teylingen n Vragen over het gebruik van internet, laptop of andere digitale vragen? Het gratis digitale inloopspreekuur is in Sassenheim (Kerklaan 42) iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur, in Voorhout (Herenstraat 48) op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en in Warmond (Herenweg 80) op woensdag van 13.00 tot 15.00 uur.

Digi-spreekuur

Teylingen n Vragen over het gebruik van internet, laptop of andere digitale vragen? Het gratis digitale inloopspreekuur is iedere week in de bibliotheken van Teylingen: in Sassenheim (Kerklaan 42) iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur, in Voorhout (Herenstraat 48) op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en in Warmond (Herenweg 80) op woensdag van 13.00 tot 15.00 uur.

Laagdrempelige hulp bij het Sociaal Team Teylingen

Teylingen n Vind je het lastig om aan het einde van de maand geld over te houden? Wil je je partnerrelatie verbeteren of wil je scheiden? Ben je een dierbare verloren? Loop je vast op school? Heb je vragen over huiselijk geweld? Of zit je iets anders dwars wat je graag met iemand wilt bespreken? Ga eens langs bij het Sociaal team Teylingen, waarin MEE, Welzijn Teylingen, ISD Bollenstreek en Kwadraad maatschappelijk werk vertegenwoordigd zijn. Je kunt zonder verwijzing terecht en hulp is gratis.

Het Sociaal team is iedere werkdag van 8.30 tot 12.30 uur bereikbaar via het loket van het gemeentehuis in Sassenheim. In Voorhout is er een inloopspreekuur iedere vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur. Kwadraad doet naast haar functie in het Sociaal team nog meer.

Spreekuur Echtscheiding

Iedere dinsdag van 17.00 tot 19.00 uur is in Sassembourg. Voor al je vragen rondom scheiding. Je kunt een mediator van Kwadraad of een advocaat spreken en/of een financieel advies krijgen.

De relatie APK

Nieuw in 2020 is de relatiecoaching 'Houd Me Vast', naar het gelijknamige boek en bestseller van Sue Johnson. Een cursus om je (partner)relatie te verbeteren. Je vermindert ruzies en krijgt meer begrip voor elkaar.

Samen Sterk groep

Individuele burgers werken in een kleine groep aan hun eigen hulpvraag. De groep wordt geleid door twee ervaren maatschappelijk werkers. Samen leren maakt sterk.

De Papierwinkel

Een samenwerkingsverband van meerdere partijen voor informatie en hulp bij administratieve en financiële vragen. De sociaal raadsman van Kwadraad is aanwezig. Iedere vrijdag van 9.30 tot 11.30 uur in Wijkcentrum Spelewey in Voorhout. Kwadraad heeft ook nauwe samenwerking met de Voedselbank.

Meer weten over het aanbod? Kijk op www.kwadraad.nl of bel naar 088-9004000 en vraag naar team Teylingen. Voor Sociaal team bel 140252. Het team kan meerdere expertise aanbieden, zoals inzet van een sociaal raadsman, een gezinscoach, een pedagoog, mediators en algemeen maatschappelijk werkers.

Jeugdcircus Atleta start jubileumjaar met bijzondere 'Borrelshow'

Voorzitter Van Velzen feliciteert jubilaris Eduard Ribberink. | Foto: pr./Emiel van der Hoeven Foto: pr./Emiel van der Hoeven

Warmond n Rolschaatsen vind ik het leukst, zegt circusartieste Sofie (9), maar ze hangt ook als acrobaat in de doeken en jongleert. Jelte (13) is vooral bezig met de diabolo, maar ligt ook als fakir op een spijkerbed. Zij zijn twee van de 35 Atleta artiesten. ''Atleta is een van de oudste jeugdcircussen in Nederland,'' zegt coach Leanne. In 2020 viert Atleta het 60-jarige jubileum.

Waar de naam vandaan komt is onbekend. Waarschijnlijk een ingeving van de founding father Cees (Pum) Witsenburg uit Warmond. Die had een acrobaat geregeld die in het dorp les kwam geven. Cees is gewoon met een clubje kinderen begonnen in 1958 en in 1960 was de eerste voorstelling. Dat is het vertrekpunt van circus Atleta. Het circus bestaat louter uit vrijwilligers. De trainers van nu zijn oud-leden die na hun achttiende doorstroomden. De kennis wordt door deze 'ervaringsdeskundigen' van generatie op generatie doorgegeven. Er zijn op dit moment veertien trainers actief. Die heb je volgens Jelte ook wel nodig. ''Jongleren leer je niet van een filmpje. Van de aanwijzingen van je trainer leer je meer en hij helpt je ook om vol te houden.''

Artiesten en leiding en voormalige leiding van Circus Atleta tijdens de training in het Trefpunt. Van links naar rechts: Niek, Jelte, Leanne en Jolanda. Sofie zit op de hangende trapeze. | Tekst en foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

Samenwerken

In de piste leren kinderen samenwerken en samen trainen. Je leert rekening te houden met elkaar. Alleen al door het vaak grote leeftijdverschil. Er moet vertrouwen zijn en respect. Jongens en meiden treden samen op. De coaches begeleiden dat. Wil je dat dan is circus een unieke mogelijkheid. ''Circus is sportief, creatief en sociaal'', vat Leanne de kenmerken van het jeugdcircus samen.

Twee keer in de week kan ieder kind komen trainen in het Trefpunt. Voor verschillende disciplines tegelijk. Hangende trapeze, koorddansen of jongleren met ballen en kegels. Maar je leert ook rijden op eenwieler en lopen op de grote houten bal. Die ballen zijn waarschijnlijk de oudste attributen. Als ze veel gebruikt zijn, gaat een nieuwe laag verf over de bijna zestigjarige ballen. Atleta is dan ook een doe-het-zelf circus. De trapeze is ooit gemaakt met lantaarnpalen door een aantal handige ouders. Het toestel wordt nog steeds gebruikt, maar is aan vervanging toe. Met de opbrengst van het jubileum wil Atleta een nieuwe trapeze-toestel bouwen.

Borrelshow

Bij het trainen werk je toe naar een optreden, weet veteraan Jolanda. Een voorstelling met kostuums, licht , muziek en publiek. ''Het mooiste zijn de optredens met het gehele programma en alle artiesten. Daar gaan we voor'', zegt Niek. Maar het circus treedt ook op met kortere voorstellingen en workshops. Nu traint Atleta voor de opening van het jubileumjaar op 25 februari met een 'Borrelshow'. ''Een dinershow was niet haalbaar,'' lacht Leanne. ''We hebben geen keuken''. Dan treden artiesten van Saranti uit Leeuwarden, Caroly uit Goor en Atleta op. De show vindt plaats in Het Trefpunt (Herenweg 80) om 19.00 uur. Kaartjes zijn te bestellen via jubileum@circusatleta.nl en kosten 10 euro per stuk inclusief hapjes en één consumptie. Op 13 juni 2020 is grote jubileumvoorstelling. Nadere gegevens worden 25 februari bekend gemaakt.

'Brandweer lintjes'

Foto: pr.

Vervolg voorpagina

Warmond n Ted de Haas is ruim 28 jaar in dienst bij de Warmondse brandweer. Ted werd brandweerman op 1 juni 1991. Tijdens zijn brandweercarrière heeft De Haas diverse opleidingen gevolgd tot het niveau manschap B. Daarnaast is hij ook schipper en heeft nu de rang hoofdbrandwacht.

Rob van Duijn sloot de rij van gedecoreerden. Hij is bij de vrijwillige brandweer sinds 1 september 1996. Rob heeft heeft het niveau bereikt van bevelvoerder. Hij is daarnaast schipper en heeft nu de rang van brandmeester. Speciaal aan Rob is zijn flexibiliteit. Hij is tijdens weekenden en´s avonds paraat als het moet. Hij kreeg daarvoor een extra complimentje van de burgemeester.

Na het officiële programma hieven de brandweerlieden het glas en proostten feestelijk op een succesvol nieuw jaar voor alle korpsleden.

'Vrijwilligers van het jaar' bij St. Matthias

Warmond n Tijdens de nieuwjaarsborrel van harmonie St. Matthias, op maandag 6 januari, zijn Robert Lemmers en Lianne Ouwehand samen benoemd tot 'Vrijwilliger van het jaar'. Zij zorgen onder andere er al jaren voor dat het muziekarchief op orde blijft en stukje bij beetje gedigitaliseerd wordt. Ook regelen ze dat de muzikanten hun partijen op tijd in hun postvakje vinden. Bestuurslid Edith Vooren (rechts op de foto) mocht de wisselbeker overhandigen aan Lemmers. Lianne Ouwehand was verhinderd. Op zondag 5 april is het eerstvolgende concert van St. Matthias in Het Trefpunt. Lees meer op www.deteylinger.nl.

Veertig jaar Voorhouts schutter

Voorhout n Voor het lossen van het eerste schot van Koppermaandag bij Schuttersvereniging St. Hubertus, is Eduard Ribberink gehuldigd voor zijn 40-jarig jubileum. Voorzitter Kees van Velzen spreekt lovende woorden over de schutter, tevens vice-voorzitter.

In 1979, ten tijde van voorzitter Joop Stultiens treedt, Ribberink toe tot de Vogelschietvereniging, waarvan de naam deze eeuw gewijzigd is in Schuttersvereniging. Vanaf 1988, wanneer het bestuur wordt terug gebracht tot vijf leden, wordt hij lid van het bestuur en voorzitter van de Schietcommissie. Hiervoor is hij in 2013 gehuldigd. Nadat het zogenaamde het Oranjeschieten tijdens de Najaarsfeesten is ingevoerd, is Ribberink tevens voorzitter van deze commissie. Ook zijn bijdrage aan de samenwerking met de politie voor Koppermaandag wordt geroemd. Voor dit al hangt voorzitter van Velzen de jubilaris en vice-voorzitter een stevige medaille om. Saillant detail: de jubilaris had de medaille zelf al geregeld.

Schietprestaties

Al jaren draait Ribberink mee in de top van schietresultaten. Als een van de weinigen heeft hij een score van 5x maal 60 punten, het maximum, op zijn naam staan. Hij werd Schutterskoning in 1999 en 2007. Bij de beste schutters aller tijden van de huidige leden staat Ribberink op een derde plaats. De jubilaris heeft aangekondigd over enkele jaren zijn bestuursfunctie over te dragen aan de jongere garde.

Kindergemeenteraad zoekt projecten

n Projecten mogen maximaal 2.000 euro kosten

Teylingen n In het voorjaar organiseert de gemeenteraad van Teylingen een Kindergemeenteraad. Voor deze Kindergemeenteraad zoekt de gemeente projecten van maximaal 2.000 euro. Verenigingen, maatschappelijke organisaties en ook inwoners die een leuk project bedenken met een maatschappelijk doel, kunnen zich tot zaterdag 15 februari melden bij de gemeente. Uit de ingezonden voorstellen wordt een selectie gemaakt, die aan de Kindergemeenteraad wordt voorgelegd.

Er zijn een aantal spelregels voor het meedoen. Alleen verenigingen, maatschappelijke organisaties en inwoners uit Teylingen kunnen een projectvoorstel indienen, maar het project moet ten goede komen aan de Teylingse gemeenschap. Het project hoeft niet gericht te zijn op kinderen. Het project kost maximaal 2.000 euro. Kost het minder, dan gaat het resterende bedrag naar een ander project. Alleen afgeronde ideeën met een financiële onderbouwing dingen mee. Er kan geen bijdrage gevraagd worden voor bijvoorbeeld de bouw van een gymzaal. Een nieuw bankje voor in de gymzaal is wel mogelijk. Een project kan overigens ook een activiteit zijn, zoals een dagje uit.

De winnaar zorgt zelf voor de uitvoering. De uitvoering van het project moet plaatsvinden vóór december 2020. Projectvoorstellen moeten voor 15 februari 2020 zijn ingediend. Uit de ingezonden voorstellen wordt een selectie gemaakt, die aan de Kindergemeenteraad wordt voorgelegd.

Kindergemeenteraad

De gemeente wil de leerlingen van de groepen 8 van de basisschool laten ervaren hoe het is om raadslid te zijn. Vergaderen, debatteren, keuzes maken, het komt allemaal aan bod in de vergadering van de Kindergemeenteraad. Ze worden daarbij begeleid door raadsleden van de gemeente Teylingen. De Kindergemeenteraad maakt uiteindelijk een keuze tussen de projecten. Kinderen leren op die manier dat niet alles kan; zij zullen samen een keuze moeten maken.

Aanmelden

Ideeën voor projecten aanmelden, kan door te mailen naar kindergemeenteraad@raadteylingen.nl of per post sturen naar:

Kindergemeenteraad Teylingen t.a.v. griffie, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout.

De griffie van de gemeenteraad neemt vervolgens contact op met de indiener.

Neem voor meer informatie contact op met raadsadviseur Michael Korbee via kindergemeenteraad@raadteylingen.nl of 06-38078465.

Het nieuwe bestuur heft het glas met burgemeester Breuer en wethouder Van Kempen. | Foto: Piet de Boer Foto: piet de Boer

Seniorenvereniging Teylingen viert fusiefeest

Teylingen n ''Een gebrek aan bestuursleden is de aanleiding voor deze fusie,'' zeggen secretaris Netty Havenaar en voorzitter Dick Voerman. De Warmondse Bond van Ouderen dreigde in 2014 door het ontbreken van bestuurders te verdwijnen. Dat mag niet gebeuren vonden de drie verenigingen en ze kwamen in actie. In 2020 is de fusie uiteindelijk een feit.

Door Piet de Boer

De koppen werden in 2014 al bij elkaar gestoken. Na negen maanden lag er een samenwerkingsovereenkomst. De voorzitter dacht na de presentatie op 1 september 2015 met gezwinde vaart richting een fusie te kunnen doorstomen. Maar het proces haperde en kreeg te kampen met ''enkele ups en downs''.

Eigenheid

Net als bij de bestuurlijke fusie was fuseren bij de ouderenorganisaties niet vanzelfsprekend. Men is trots op zijn zelfstandigheid en wil eigenheid of identiteit behouden. De geschiedenis is verschillend. De vereniging in Sassenheim heeft veel leden en is de oudste. Dat heeft gevolgen. In Voorhout is er bijvoorbeeld jaarlijks een uitstapje, in Sassenheim zijn dat er meer. Dat is langzaam zo gegroeid. Elke vereniging heeft zijn eigen karakter, zoals elk dorp zijn eigen karakter heeft.

Praktische voordelen

Het bestuur vroeg advies aan wethouder Arno van Kempen over de mogelijkheid van een succesvolle fusie. Hij adviseerde uitdrukkelijk om de identiteit van de drie kernen te respecteren en te behouden. Een vereniging waarin de drie verenigingen herkenbaar blijven. Geen volledig samensmelten maar een fusie voor praktische doelen. Bijvoorbeeld een efficiëntere administratie en betere belangenbehartiging van senioren van boven de vijftig jaar.

Bestuur

Door statutaire voorwaarden en een te lage opkomst, moesten er twee algemene ledenvergaderingen plaatsvinden om een beslissing te nemen. De overgrote meerderheid ging op vrijdag 10 januari akkoord. Er waren maar enkele tegenstemmers en een onthouding. ''We zijn een fusie'' riep de voorzitter opgelucht en blij na het voorlezen van de uitslag. Het bestuur kan nu aan de slag. De nieuwe bestuurders zijn Dick Voerman (voorzitter), Netty Havenaar (secretaris), Evert Hegnauer (penningmeester), Jan van Bakel (belangenbehartiging), Hans Boere, Corri van Wetten en Hans Wilson.

Speerpunten

Een van de belangrijkste speerpunten wordt de belangenbehartiging. ''We zijn nu de grootste vereniging in Teylingen met ruim 2000 leden'' , zegt de voorzitter. ''Er bestaat een goede samenwerking met de gemeente en Welzijn Teylingen. Die kunnen de Ouderen Adviseurs (OA's) van de seniorenvereniging inschakelen.'' Het bestuur wil de belangenbehartiging de komende vijf jaar nog verder vorm geven en verstevigen. En hun stem laten horen als het voorzieningenniveau voor senioren vermindert. ''Nee, we gaan niet met spandoeken de straat op als een supermarkt verdwijnt'', lacht Dick Voerman, ''al is het wel een leuk idee.'' De eerste klus die het bestuur moet oppakken is het voorleggen van de definitieve statuten. In maart moet alles op papier staan en wordt de ledenvergadering gevraagd in te stemmen.

Op het fusiefeest pakken de Vergeten Zangeressen van het Vaderlands Lied het podium. Vooruitlopend op de stemming in maart 2020 zingen zij de leden van Seniorenvereniging Teylingen toe: ''Zeg niet nee , ee, ee, ee. Zeg niet nee ,ee, ee, ee. Als ik vraag ga je mee. Zeg niet nee, maar zeg Ja.''

Sophia Scholen heeft nieuw College van Bestuur

Regio n Eveline Driest en Omar Ramadan zijn per 1 januari benoemd als respectievelijk lid en voorzitter College van Bestuur van Sophia Scholen.

Eind 2018 besloot de Raad van Toezicht afscheid te nemen van Sylvia Spierenburg en Ronald de Groot. Floris Dekker werd interim-bestuurder. Het is al jaren bestuurlijk onrustig rondom de voorgangers van Sophia Scholen; de Sophia Stichting en Stichting PCPO. Zij gingen op 1 januari 2018 een fusie, onder meer vanwege de grote financiële problemen van de PCPO. Bestuurders van beide stichtingen moesten uiteindelijk vertrekken.

Driest en Ramadam spraken tijdens de nieuwjaarsreceptie op 14 januari onder andere over het lerarentekort en de aankomende staking.

De aanstaande brugklassers konden een indruk krijgen van de sfeer en demonstraties volgen. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Zo'n 2.000 ouders en leerlingen van groep acht namen afgelopen zaterdag een kijkje bij het Rijnlands Lyceum Sassenheim tijdens de jaarlijkse open dag. Veel belangstelling was er ook voor het tweetalige havo-onderwijs dat volgend schooljaar aangeboden wordt.

Bloemencorso zoekt figuranten

Vrijdagavond 24 april is het verlichte corso in Noordwijkerhout en zaterdag 25 april is de grote optocht van Noordwijk naar Haarlem. | Foto: pr. Foto: pr.

Regio n Altijd al gedroomd om te schitteren op een van de praalwagens tijdens het Bloemencorso Bollenstreek? Dan is het nu tijd om je aan te melden als corsofigurant.

De minimale leeftijd om deel te kunnen nemen aan het Bloemencorso Bollenstreek is achttien jaar en tijdens het corsoweekend zowel op vrijdagavond 24 april als zaterdag 25 april moet je beschikbaar zijn. Jong of oud, dat maakt niet uit: het is altijd het enthousiasme dat telt.

Onvergetelijke ervaring

Nóg meer entertainment en interactie met het publiek is de insteek en ben je lekker actief dan komt dat extra goed van pas, want dit jaar worden ook figuranten ingezet die rond de wagens lopen of fietsen. Dit maakt je ervaring als corsofigurant nog leuker.

Vrijdagavond 24 april is het verlichte corso in Noordwijkerhout en zaterdag 25 april is de grote optocht van Noordwijk naar Haarlem.

Lunch en diner

En voor degenen die hun ervaring als corsofigurant met een dagje willen verlengen is er de mogelijkheid ook op zondag 26 april van de partij te zijn als de praalwagens in het centrum van Haarlem te bewonderen zijn.

Vanuit de corso organisatie worden behalve de indeling van de figuranten op en rond de praalwagens ook alle kostuums en make-up geregeld. Een lunch en diner op corsozaterdag is inbegrepen, alsmede een onvergetelijke ervaring als corsofigurant. Meer informatie of aanmelden? Mail dan naar entertainment@bloemencorso.info

Roué Verveer met z.g.a.n. in theater Het Trefpunt

Op unieke wijze en met een haast onbegrensde hoeveelheid grappen legt Roué Verveer zijn kijk op de wereld uit. | Foto: pr./Bert Buiring Fotografie pr./Bert Buiring Fotografie

Warmond n Stand-up comedian Roué Verveer try-out zijn nieuwste voorstelling 'Zo goed als nieuw' op vrijdag 7 februari in Het Trefpunt (Herenweg 80).

Verveer behoort al jaren tot de top van het Nederlandse cabaret. Zijn energieke speelstijl, charisma en improvisatietalent zijn alom bekend. Hij is een graag geziene gast op televisie en stond met de comedyshow 'Gabbers' driemaal in een bomvol Ziggo Dome. Met dit negende programma zet hij weer een ijzersterke voorstelling neer. Op unieke wijze en met een haast onbegrensde hoeveelheid grappen legt hij zijn kijk op de wereld uit. Uiteraard gelardeerd met een frisse zelfspot en hier en daar een maatschappelijke noot die op zijn Roués gekraakt wordt.

De try-out begint om 20.30 uur en een kaartje kost 20 euro inclusief pauzedrankje. De verkoop loopt via www.theaterhettrefpunt.nl of bij de VVV Warmond (Gemeentehaven 3).

Raìces Cubanas on tour

Sassenheim n Raìces Cubanas staat op zaterdag 1 februari garant voor een swingende Cubaanse avond. Met een variatie aan muziekstijlen zoals salsa, son, bolero, guaracha, tumbao en latin-jazz wordt het publiek meegevoerd naar de traditionele Cubaanse muziek.

Raìces Cubanas is een graag geziene gast in veel theaters. Naast een vast repertoire van wereldberoemde Cubaanse nummers, komt zij ieder seizoen met een verrassend nieuw repertoire van bekende Cubaanse composities en fusions met hedendaagse pop/rock/jazz muziek. Raìces Cubanas gaat terug naar het Cuba van vroeger en in de ogen van Cubanen wordt de groep als één van de beste vertolkers van de traditionele Cubaanse muziek beschouwd. In de nieuwe samenstelling voor het theaterseizoen 2020 wordt de groep uitgebreid van vijf naar zeven muzikanten en een zangeres.

Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 21 euro en zijn verkrijgbaar via www.hetonderdak.nl. De zaal is ingericht met alleen statafels, er zijn dus geen zitplaatsen. Tijdens de voorstelling is de bar in de foyer geopend.

Derde Koppeltoernooi bij Sjoelgilde de Blije Schijf

Voorhout n Al twee jaar is het Koppel Sjoel toernooi van sjoelgilde de Blije Schijf een succes. Op vrijdag 7 februari is de derde editie.

Afgelopen twee jaar stond Sportcafé de Eijk stampvol met tientallen sjoelende deelnemers van de eerste Koppel Sjoel Toernooien.

Op 7 februari is in Sportcafé de Eijk (Jacoba van Beierenweg 118a, Voorhout) het derde Koppel Sjoel toernooi. Aanvang is 19.30 uur en de kosten zijn 10 euro per koppel. Inschrijven kan aan de bar van het sportcafé of via de mail: jeroensonja@online.nl of sjoelgilde@deblijeschijf.nl . Voor aanmelding geldt: vol is vol.

Panday speelt 'Trigger'

Sassenheim n Waarom hebben we het nodig om constant door van alles en nog wat te worden getriggerd? Cabaretier Rayen Panday vraagt zich in zijn vijfde solo af: wat is er nog écht speciaal? Op vrijdag 31 januari om 20.15 uur staat hij in theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a).

Panday is niet te beroerd om de trekker over te halen en dwingt het ene na het andere lachsalvo af. Terwijl hij intussen op zijn eigen, inmiddels zeer succesvolle manier de grappigste verhalen over zichzelf en zijn leven staat te vertellen en heerlijke nummers zingt, waarbij hij zichzelf op de piano begeleidt. De toegang bedraagt 16,50 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.hetonderdak.nl.

Après-ski bij De Saksen

Sassenheim n Geen sneeuw, geen vorst maar wel een après-ski avond van carnavalsvereniging De Saksen op zaterdag 18 januari in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a).

Poets de skibril maar op en haal de sneeuwlaarzen maar weer van zolder. De Saksen vieren ook dit jaar weer een winters feest. DJ Jim, de Flierefluisters en Splash verzorgen de muziek. Ook Prins Martinus met zijn hele gevolg is in ski-stijl aanwezig.

Kaartverkoop

Het feest begint om 20.00 uur en duurt tot 1.00 uur. Kaarten kosten 7,50 euro in de voorverkoop en 10 euro aan de zaal. Voor donateurs is de toegang gratis. Meer informatie op www.desaksen.nl.

BRASSO blaast in @Hok

Voorhout n Ook in 2020 geeft Koperensemble BRASSO uit Voorhout zijn traditionele Nieuwjaarsconcert. Op zondag 19 januari kan het publiek volop genieten van een brede keuze uit het muziekrepertoire, gebracht door vijftien koperblazers en twee slagwerkers.

Op het programma staat onder meer klassiek werk van Susato, Ippolitov-Ivanov en Bizet, maar ook middeleeuwse pop, tango en hedendaagse musical. BRASSO neemt de bezoekers mee over de hele wereld: van oorlogsgebied in Iran, India en Palestina en vanuit Rotterdam via Engeland helemaal naar Argentinië.

Het concert is zoals altijd gratis toegankelijk en begint om 15.30 uur. De deuren van @HOK (Jacoba van Beierenweg 118b) gaan open vanaf 15.00 uur. Wees op tijd, want vol is vol.

Trekking loterij in 't Onderdak

Foto: pr.

Sassenheim n De trekking van de grote Najaarsloterij van theater 't Onderdak is op woensdag 15 januari om 20.00 uur. Iedereen is welkom om de trekking bij te wonen.

De vrijwilligers van 't Onderdak zaten de afgelopen maanden niet stil. Zij verkochten van 1 september tot en met 31 december loten voor de grote loterij. De opbrengst van de loterij is voor de renovatie van de foyer. Op woensdag 15 januari, vanaf 20.00 uur, trekt notaris Arsenault uit Sassenheim de 32 mooie prijzen. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door ondernemers uit Teylingen. De trekking is in de foyer van theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a).

Mantra zingen

Voorhout n Ellen Spaargaren geeft op maandag 20 januari van 19.30 tot 21.30 uur een mantra samenzang in de Roef (naast de Bartholomeuskerk in Voorhout).

Een mantra is een woord, een zin of soms een gedicht dat herhalend wordt gezongen om je gedachten tot rust te laten komen. De kracht van herhaling is ongelofelijk sterk. Je focust je eigenlijk op iets groters dan jezelf, zodat je je geen zorgen meer maakt over allerlei gedoe. Het zingen van mantra is een eenvoudige manier om te mediteren. Het leuke is daarbij dat je eigenlijk niet hoeft te kunnen zingen, meer dan je stem is niet nodig. Deelname kost 5 euro. Meer informatie en inschrijven: www.palliam.nl.

Jazzy Sunday

Sassenheim n Colette Wickenhagen treedt op zondag 19 januari vanaf 13.00 uur op in Grand Café Graaf Jan tijdens Jazzy Sunday. Ze wordt begeleid door Joost Italianer (piano), Ruud Eeuwen (saxofoon), Jurriaan de Kok (contrabas) en Pim de Boer (drummer). Wickenhagen zingt lekker in het gehoor liggende jazz songs, afgewisseld met verschillende andere muziekstijlen zoals Bossa Nova, blues en songs van Ella Fitzgerald, Diana Krall en Astrud Gilberto. De toegang is gratis.

Geslaagd Winterfeest

Regio n Met de tweede editie van het 'nieuwe' Winterfeest werd op vrijdag 10 januari de Schelft in Noordwijkerhout weer op zijn kop gezet. Zo'n 250 gasten genoten van het feest, waar Kleintje Pils ervoor zorgde dat in de zaal een grote polonaise werd ingezet. Het Winterfeest, georganiseerd door alle carnavalsverenigingen uit Duin- en Bollenstreek, is voor mensen met een beperking. Meer op www.deteylinger.nl.

The Bassets wint weer

Erik Wijten in bloedvorm en is goed voor twee vijf punters. | Foto: pr.

Sassenheim n Na de feestdagen was het voor de rugbyers van The Bassets weer tijd om de kicksen aan te trekken. Zij waren zaterdag gastheren voor de Amsterdamse studenten van Ascrum, voor de herstart van de competitie op papier een heerlijke tegenstander om weer mee te beginnen.

Verwacht werd dat de goed geoliede Bassets machine van de studenten geen spaan heel zou laten. In de eerste helft liep alles aan de Sassenheimse kant op rolletje en kwamen ze niet één keer in de problemen. De teller liep dan ook lekker op, 21-0. Begin tweede helft ging The Bassets door met waar ze in de eerste helft mee geëindigd waren. Zij deelden op alle fronten de lakens uit en zouden op deze manier uitlopen naar een monsterscore, maar als donderslag bij heldere hemel stokte het Bassets spel en op enkele speldenprikjes na leek er niets meer te lukken. Ascrum nam de wedstrijd over en scoorde aan de lopende band. Gelukkig had The Bassets zo'n grote score opgebouwd dat de winst ze niet meer kon ontglippen en ook de tijd was in het voordeel. Voor de studenten was dit juist het grootse nadeel. The Bassets won dan ook niet ruim met 43-31. Met de winst op zak heerste er toch chagrijn. Iedereen beseften dat de punten veel te makkelijk worden weggegeven. Op het hoogste niveau van rugby Nederland mag en kan dit niet gebeuren. Laat dit voor The Bassets een wijze les en waarschuwing zijn voor de volgende thuiswedstrijd. Die is zaterdag 18 januari tegen buurman en regerend landskampioen Diok uit Leiden.

TOP wint van koploper LDODK

Invalster Julia Schuiling scoort een doorloopbal. | Foto: pr./René van Dam

Sassenheim n In een volle sporthal De Korf werd het publiek in de eerste helft niet verwend met veel doelpunten. In de wedstrijd tussen koploper LDODK/Rinsma Modeplein en nummer twee TOP/SolarCompleet voerden de verdediging in de eerste helft de boventoon. Dit resulteerde in een magere 8-8 bij rust. Na de pauze kwam TOP als beste uit de kleedkamers. Met een ander strijdplan en vooral een veel hoger rendement wist TOP bij 15-15 een run van zes goals te maken. Deze voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. TOP won met 27-21 en neemt hiermee de koppositie over van LDODK.

Eva Hornsveld (tweede van rechts) wint brons bij het internationale toernooi. | Foto: pr. Foto: pr.

In een week waarin bekend werd dat de huidige trainer/coach Jan Niebeek zal worden opgevolgd door Leon Braunstahl stond er een topper op het programma. Bij TOP ontbraken (nog steeds) Celeste Split en Nick Pikaar en Roos Verheugt startte daarom weer in de basis. Bij LDODK ontbrak topschutter Erwin Zwart. De wedstrijd kwam moeizaam op gang met veel schoten, onrustige aanvallen en balverlies bij beide ploegen. Het was uiteindelijk LDODK dat de score opende en gelijk naar een 0-3 voorsprong schoot. Roos Verheugt scoorde daarop het eerste doelpunt voor TOP en Jet Hendriks had vervolgens maar drie pogingen nodig voor twee goals waarna de stand weer gelijk was. Hierna begon het stuivertje wisselen en had TOP vooral moeite met het achterverdedigen van LDODK. Bij 8-8, gescoord door Tim Flokstra, werd eindelijk het juiste antwoord op de tactiek van LDODK gegeven. Dit was gelijk ook de magere ruststand.

Na rust ging het stuivertje wisselen nog een tijdje door, maar TOP begon wel langzaam onder de verdedigende druk uit te komen. LDODK verzaakte om hun strijdplan aan te passen en te schakelen naar een ander plan. Dat was in het voordeel van TOP. Na zes minuten verliet Barbara Brouwer licht geblesseerd het veld en in haar plaats kwam Julia Schuiling. Deze wissel pakte goed uit, want TOP kwam steeds beter in de wedstrijd. Naast dat Schuiling twee keer tot scoren kwam, ging het rendement opeens met sprongen omhoog en ook het andere vak benutte veel meer kansen. Vooral Flokstra en aanvoerder Mick Snel wisten de korf gemakkelijk te vinden. Bij 15-15 nam TOP de wedstrijd definitief over na een run van 6 goals in 7 minuten tijd. Dit gat kreeg LDODK niet meer gedicht ondanks een goede invalbeurt van Eline Haan (goed voor vier doelpunten) en TOP kon de wedstrijd redelijk ontspannen uitspelen. De eindstand van 27-21 werd bepaald met een knappe onehander van de sterk spelende Sanne Jousma. Ook de invalbeurt van Julia Schuiling ging niet ongemerkt voorbij: zij werd door het publiek gekozen tot speler van de wedstrijd.

Eva Hornsveld pakt bronzen medaille

Voorhout n Eva Hornsveld van Judo Team Bollenstreek heeft de bronzen medaille behaald bij het Matsuru Dutch Open Espoir.

Meerdere judoka's van Team Bollenstreek deden mee. In totaal verschenen 1.700 deelnemers uit 20 verschillend landen op de tatami. Bij de heren onder de 18 jaar kwamen de judoka's net wat te kort. Ruben Naud Fernandez en Bas Verwer hadden de pech dat ze vrij licht in het gewicht zaten. Ook Yannick Turk kwam op de mat en hij liet sterk judo zien. Hij controleerde de wedstrijd goed, liet helaas een klein gaatje vallen en werd geworpen.

Bij de dames -18 moesten Isa Russchenberg en Myrthe Dekker als eersten de mat op. Myrthe begon sterk met een prachtige overwinning. In haar tweede wedstrijd kwam ze in de problemen en werd al snel geworpen. In haar herkansing kwam zeer sterk terug. Een onachtzaam moment bracht haar ten val en verloor ze haar partij. Isa Russchenberg begon heel sterk in het gevecht, zette helaas een worp net te vroeg in en kwam hierdoor verkeerd uit en werd direct afgestraft met een houdgreep.

Nationale selectie

Eva Hornsveld trad pas later de mat op. Na een goede voorbereiding met een trainingsstage in Linz, liet ze sterk judo zien, met een derde plaats als resultaat. En er was nog meer goed nieuws voor de talentvolle judoka. Ze heeft zich weten te plaatsen voor het kwalificatietraject van de Judobond Nederland en gaat deelnemen aan European Cadet Cups. Dit zijn Europese toernooien waar alleen judoka's die, zich via de nationale selectie zich weten te plaatsen, aan mogen deelnemen. Hornsveld wist zich te plaatsen voor dit traject vanwege haar goede resultaten op verschillende toernooien, haar positieve aanwezigheid op trainingen en haar coachbaarheid tijdens trainingen en toernooien. Hornsveld: "Ik ben echt super trots en heel erg blij dat ik dit traject in mag gaan. Vorig jaar was het mij net niet gelukt om mij te plaatsen voor dit traject, dus dit jaar stond er veel meer druk op. Nu we met de wedstrijdgroep meer zijn gaan trainen en ik ook op de hoofdlocatie van het Regionaal Training Centrum ben gaan trainen, merk ik duidelijk verschil met vorig jaar. Nu ik mag gaan judoën in Italië, Duitsland en Kroatië. Dit is echt super gaaf! Ik kijk er al helemaal naar uit om nieuwe tegenstanders te ontmoeten op de mat."

Lid van Verdienste

Voorhout n Op een drukbezocht Sportpark De Elsgeest zijn op zondag 5 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie Erwin van der Linden en Michel Jansen benoemd tot Lid van Verdienste. Van der Linden is begonnen als leider/trainer bij zijn voetballende kinderen en is daarnaast ook actief als coördinator en jeugdbestuurder. Sinds dit seizoen is hij coördinator van het kerstzaalvoetbaltoernooi en is af en toe trainer van Foreholte 14 en als scheidsrechter. Michel Jansen is een echte 'super vrijwilliger', die al jaren actief is; leider, trainer, jeugdkamp, veiling en jeugdbestuur. Daarnaast zet hij zich ook in voor samenwerkende evenementen met andere verenigingen. Ook is hij al jaren 'kantinebaas' van De Elsgeest.

Twirlgoud

Voorhout n Twirlvereniging Inspiration heeft bij het Nederlands kampioenschap in Almere meerdere titels gewonnen. Lily Meijvogel werd Nederlands kampioen 2-baton en dancetwirl. Door haar tweede plaats met 1-baton mag ze op deze drie onderdelen meedoen aan het WK 2020 in Eindhoven. Anissa Soussani behaalde één keer brons en werd twee keer Nederlands kampioen in de preteen kampioensklasse. Ook zij plaatste zich voor het WK. Jilena Baggerman werd met haar 1-baton, 2-baton én dancetwirl Nederlands Kampioen in de junior kampioensklasse en gaat naar het WK. Duo Sanne Copier en Naomi van der Drift werden voor het vijfde jaar op rij Nederlands kampioen senior kampioensklasse duo. Van der Drift werd solistisch ook Nederlands kampioen bij Super-X-Strut en derde met dancetwirl. Het junior twirlteam werd Nederlands Kampioen en gaat ook door naar het WK. Elvira Ekstijn werd derde in de senior intermediate. Meer op www.deteylinger.nl.

Recept voor eenheid

Om van zoiets droogs en abstracts als 'de week van gebed' nog iets aansprekends te maken, volgt hier een eenvoudig recept. Men neme een dorp ergens ten noorden van Leiden. Men neme vervolgens een stille zaterdagavond en een gedeeltelijk gevulde kerk. Voeg daaraan toe een stille zondagmorgen en een al even gedeeltelijk gevulde andere kerk. Zet ruim op tijd een groep enthousiaste dorpelingen uit elk van die beide kerken een avondje bij elkaar. Houd hen de stof voor die van hogerhand wordt aangereikt voor die week van gebed. Laat hen zich verbazen over wat totaal niet aanspreekt èn laat hen zich vermeien over datgene wat hen aanstaat en wat in hun dorp wel past. Zoek een paar andere liederen dan alleen de voorgeschreven versjes. Roer de aangegeven lezing (die veel te lang en veel te droog is om nog leuk te zijn) flink door elkaar en maak er compleet wat anders van. Geef de plaatselijke gebedsleider van één van de kerken, het gezicht van haar parochie, de leiding van de dienst in handen. Vraag een plaatsgenoot die emeritus-predikant is om de preek te doen en bind hem op het hart het kort te houden. Want hoe gaat dat: geef een dominee het woord en je krijgt het maar zo niet terug. Stel jezelf vervolgens de vraag: doen we dit voor onszelf, gaan we navelstaren of kijken we een beetje breder? Als je die laatste vraag met ja beantwoordt, vraag je dan af wat je als kerken toe te voegen hebt aan het dorp waar je woont. Want de tijd dat alles om jou als kerk draaide, is allang voorbij. Ga op zoek naar wat de mensen in je dorp nodig hebben. Voor de boodschappen, de voetbal en het sjoelen zijn er al andere adressen. Maar een plek waar liefde, geduld, barmhartigheid, een luisterend oor, een vriendelijk woord en nog zo wat meer te halen zijn vind je niet zomaar een-twee-drie. Daar ligt dus een schone taak. Laat daar de preek dan over gaan. Bid daar maar voor. Wèrk daar dan aan. Wilt u weten wat ze ervan hebben gebakken? Kom zaterdag 18 januari om 19.00 uur naar de Matthiaskerk in Warmond. Of kijk bij de kerkdiensten in uw eigen dorp.

egbertvanderweide

Woensdag 15 t/m 22 januari

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: gezamenlijke dienst in Julianakerk

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 19.00 uur, Taizédienst, voorganger: Ds. T. Moll

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, Gebed voor eenheid van de kerken, voorgangers: Ds. H.R. Betting en Pastoor P.A. Owel

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. A. van den Os

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, voorganger: Pastor Th. Blokland

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: mevr. ds. A. Brabander - Schuytvlot (Wassenaar)

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag 19.00 uur, Oecumenische viering met het Matthiaskoor, voorgangers: Lia Spiegeler en Ds. van der Weide

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): Zaterdag 19.00 uur, gezamenlijke dienst in Matthiaskerk

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur eredienst, 19.00 uur onderwijsdienst o.l.v. Jan Zijlstra.

Vanaf deze week maken puzzelaars kans op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond. Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 19 januari binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. puzzel.

The Favourite

Sassenheim n De film 'The Favourite' draait op donderdag 23 januari om 20.15 uur in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Centraal staat de relatie tussen koningin Anne en geliefde Sarah Churchill. Hun levens veranderen voorgoed door de aankomst van Sarahs jongere nicht Abigail. De toegang bedraagt 5 euro.