De Teylinger

29 juli 2020

De Teylinger 29 juli 2020


To Maat, Chocolaterie Pierre en DeBloemist.nl naar finale van de Duurzaamheidsprijs

Wethouder Heleen Hooij reikt de oorkondes uit aan Thomas Clavaux (debloemist.nl), Gert van Soest (Chocolaterie Pierre) en Marjolijn Balk (To Maat). | Foto: pr. Foto: pr.

Regio n DeBloemist.nl, To Maat en Chocolaterie Pierre zijn genomineerd voor de finale van de Duurzaamheidsprijs. Heleen Hooij, wethouder Duurzaamheid, reikte op donderdag 23 juli de oorkondes uit aan de drie ondernemers.

"Ik heb gehoord hoe serieus de jury haar werk heeft gedaan, en hoe moeilijk zij hun keuze vond. Dus ik mag jullie namens de gemeenten Katwijk, Hillegom, Noordwijk, Lisse en Teylingen van harte feliciteren," laat Hooij de finalisten weten.

Namens de jury daagde Teuntje van Delft de finalisten van 2020 uit. “Jullie moeten ons de komende maanden verrassen. Met nóg meer duurzame activiteiten of met nog meer bewijs van de resultaten die je nu al behaalt.” Thomas Clavaux, Marjolijn Balk en Gert van Soest hoorden het met plezier aan. “En jullie zijn nu al een voorbeeld voor de streek!”.


Bekendmaking

In de uitzending van BOBizzNizz Radio van woensdagavond 22 juli maakte de jury haar keuze al bekend. Marjolijn Balk vertelt hoe zij de bekendmaking in haar huiskamer in Voorhout beleefde. "Toen het hoge woord eruit was bij Omroep Bo, stond ik te juichen in de woonkamer. De volgende dag ben ik meteen een taartje voor ons allemaal gaan halen bij de bakker." Ze vervolgt enthousiast. "Het is vooral heel leuk, omdat To Maat niet alleen wint. Eigenlijk winnen alle slagerijen, groentewinkels en horeca die de groenteburgers van To Maat verkopen ook een beetje. Steeds als er iets in de media over de duurzaamheid van de groenteburgers staat, dan is dat een mooie bevestiging van het verhaal. Ik hoef er denk ik niet bij te zeggen dat ik echt ontzettend trots ben op de finaleplaats."


Ze denkt nog na over hoe ze de jury kan verrassen. "Dat zal pittig worden, maar het is ook leuk om daar weer met elkaar over na te denken. De Duurzaamheidsprijs maakt zo een echt team van To Maat en alle nieuwe medewerkers."

Finale

Op 8 oktober besluit de jury tijdens de Finale van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek in het Fioretti College in Lisse welke van deze ondernemers de prijs wint. Belangstellenden die de finale willen bijwonen kunnen zich nu aanmelden via www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl.

Geen kermis in Voorhout

Voorhout n De Oranje Vereniging Voorhout stuurt een mededeling over de Najaarsfeesten in. De kermis gaat dit jaar niet door, net als de lampionnenoptocht, de wielerronde, hardloopwedstrijd en braderie.

"Voor de vergunningsplichtige evenementen dient bij de gemeente allerlei extra informatie over de handhaving van de coronaregels ingediend te worden. Deze extra regels gelden vooral voor activiteiten die veel bezoekers trekken en waarbij gepaste afstand houden tot elkaar een probleem kan gaan opleveren. Op basis van die regels kunnen er dit jaar helaas geen grote publieksactiviteiten worden georganiseerd," meldt de OVV. Enkele activiteiten gaan wel door. Meer daarover in het najaarsboekje, dat in de derde week van augustus op de deurmat valt.

>Historische dorpswandeling

Warmond n Onder leiding van Anja Schrage is op zondag 2 augustus een historische dorpswandeling van anderhalf uur. De start is om 14.00 uur op het pleintje bij de Pomp, Dorpsstraat 38. Deelname is gratis. Vanwege corona en de grote populariteit is vooraf aanmelden noodzakelijk. Het aantal deelnemers is beperkt. Aanmelden via info@vvvwarmond.nl.

uitgeweid n Uw columnist reageert

Voorzitterswissel bij 't Overbosch

Joep Derksen neemt afscheid

Burgemeester herbenoemd voor zes jaar

Buurt wil herinrichting Beatrixlaan

Speciale tegels bij adoptiegroen

Irma Crooijmans (wijkregisseur), Marco Dobbe (toezichthouder), Hans Helmus (initiatiefnemer), Dick Duivenvoorde (uitvoering), Loes Massaro (wijkregisseur). | Foto: pr./Sven van der Vlugt Foto: pr./Sven van der Vlugt

Teylingen n In Teylingen wordt op ruim 60 plekken het groen in de openbare ruimte door inwoners onderhouden. Samen met de gemeente steken zij de handen uit de mouwen voor het eigen woongenot.

Van bloemenveldje vol biodiversiteit tot mooie hortensia’s en groene gazons, veel is mogelijk. Inwoners geven hun wensen door en samen met de experts van de buitendienst wordt het plan uitgewerkt en gaan ze zelf aan de slag. Planten, bijhouden, overleggen met de buren en de gemeente en genieten maar. Naast een mooie groene, of roze, woonomgeving wordt het woongenot bevorderd en krijgt de sociale omgang met elkaar in de staat een positieve boost.Om deze plekken kenbaar te maken bij inwoners leggen we een herkenbare tegel bij het stuk gemeente groen. Daarnaast weten ook de collega’s dat ze hier nagenoeg geen onderhoud hoeven te plegen. Een win-win situatie voor iedereen. Ook de groene handen uit de mouwen steken? Op de site van de gemeente www.teylingen.nl staat bij het zoekwoord adoptiegroen alle informatie hier over.

>Online lezing: Slaap en de hersenen

Regio n In het kader van de Zomerprogrammering organiseert de Bibliotheek Bollenstreek de online lezing “Slaap en de hersenen”. Deze lezing wordt verzorgd door de Hersenstichting en vindt online plaats op dinsdag 18 augustus om 20.00 uur.

De een slaapt het liefst een gat in de dag en de ander stapt al voor de wekker vrolijk uit bed. Slaap is voor iedereen anders, maar voor elk mens belangrijk. Maar liefst een derde deel van ons leven brengen we slapend door. Maar wat gebeurt er precies in je hersenen tijdens slaap en wat maakt slaap zo belangrijk? Hoe komt het dat sommige mensen minder goed slapen dan anderen en wat is daaraan te doen?


Tijdens deze lezing wordt op al deze vragen antwoord gegeven. Aan bod komt wat goede en slechte slaap is, hoe het slaap-waak ritme door de biologische klok in onze hersenen geregeld wordt en wat er tijdens slaap allemaal in de hersenen gebeurt. Er wordt verteld waarom slaap zo belangrijk is en er worden tips gegeven over wat men kan doen om de slaap te verbeteren.


De lezing duurt van 20.00 uur tot 21.00 uur. Voor leden is de toegang 5 euro, voor niet-leden 6,50 euro. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar in alle vestingen van Bibliotheek Bollenstreek en via www.bibliotheekbollenstreek.nl.

>Jeroen Tomassen nieuwe gemeentesecretaris

Teylingen n Voorhouter Jeroen Tomassen wordt gemeentesecretaris van Teylingen en directeur van HLTsamen, de ambtelijke organisatie van Hillegom, Lisse en Teylingen. Dit hebben burgemeester en wethouders van Teylingen 21 juli besloten. In de directie van HLTsamen neemt Tomassen plaats naast de gemeentesecretarissen van Hillegom en Lisse.

Op 1 oktober 2020 begint Jeroen Tomassen in zijn functie als gemeentesecretaris en directeur. Hij volgt daarmee Juul Covers op, die na de zomer stopt in deze functie. Tomassen brengt veel ervaring mee: jarenlang werkte hij bij de gemeente Zoetermeer. Sinds 2012 is hij daar mededirecteur en loco-gemeentesecretaris. In 2018 was hij op interimbasis drie maanden algemeen directeur en gemeentesecretaris van deze gemeente.


Voorhout

Teylingen is bekend terrein voor Tomassen: hij woont in Voorhout. Sinds 2018 is hij burgerraadslid voor GroenLinks in de gemeenteraad van Teylingen – een nevenfunctie die hij per direct neer zal leggen. Hij is enthousiast om in zijn eigen gemeente aan de slag te gaan. “Ik heb er heel veel zin in om samen met collega’s, colleges en raden verder te bouwen aan de werkorganisatie HLTsamen en onze mooie gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen.”


Directeur HLTsamen

Als gemeentesecretaris maakt Tomassen ook deel uit van de directie van HLTsamen, de ambtelijke organisatie die Hillegom, Lisse en Teylingen bedient. De gemeenten hebben elk een eigen gemeentesecretaris, die de eerste adviseur is van het college van B & W en de schakel vormt tussen bestuur en medewerkers. Gedrieën vormen zij de directie van HLTsamen. In de functie van directeur zal Tomassen mede sturing geven aan de organisatie, zodat deze zich verder kan ontwikkelen.


'aanjager van vernieuwing'

Met het besluit van B & W is de benoeming dinsdagmorgen formeel bekrachtigd. Burgemeester Carla Breuer, voorzitter van de selectiecommissie, ziet met vertrouwen uit naar de samenwerking met de nieuwe gemeentesecretaris en directeur. “Jeroen Tomassen is een ervaren, resultaatgerichte en moderne leidinggevende, die energie en enthousiasme op anderen weet over te brengen. Hij heeft hart voor Teylingen en de Bollenstreek. In de gesprekken is hij naar voren gekomen als een verbinder en een aanjager van vernieuwing. Ik heb er vertrouwen in dat hij het beste in onze medewerkers naar boven zal brengen.”

Burgemeester Carla Breuer definitief herbenoemd

Jeroen Tomassen werkte eerder bij de gemeente Zoetermeer. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n Burgemeester Carla Breuer is bij koninklijk besluit met ingang van 29 september definitief herbenoemd tot burgemeester van de gemeente Teylingen. Op 25 september wordt zij voor haar tweede periode beëdigd door Commissaris van de Koning Jaap Smit.

De burgemeester is blij met het gestelde vertrouwen in haar dat tot deze herbenoeming zal leiden. "Ik ben dankbaar en voel mij vereerd om een tweede periode in Teylingen burgemeester te kunnen zijn. Het is fantastisch om mij weer zes jaar vol energie in te mogen zetten voor onze gemeenschap. Dat doe ik natuurlijk niet alleen, maar samen met de leden van de gemeenteraad, het college, de inwoners en ondernemers. Ieder zet zich in vanuit zijn eigen rol en met een gezamenlijk doel: van Teylingen een nog fijnere plek maken om te wonen, werken en recreëren."


De gemeenteraad stemde begin juni al in met de herbenoeming. Carla Breuer was, voordat ze in Teylingen aan de slag ging, burgemeester in Werkendam. Daarvoor was ze wethouder in Nieuwegein.

>Coronabesmetting bij medewerker Teylingereind

Teylingen n Een medewerker van jeugdgevangenis Teylingereind is positief getest op corona. Hierdoor is de leefgroep tot 31 juli in quarantaine, zij mogen geen bezoek van buiten ontvangen.

Een tweede medewerker is in afwachting van de uitslag van de test. Deze medewerkers zijn op dit moment niet aan het werk. Er is geen sprake van een brede verspreiding, meldt de website. Verder blijven de geldende RIVM-richtlijnen van kracht. De uitkomsten van het contactonderzoek rondom de positief geteste medewerker zijn bepalend voor eventuele verdere maatregelen.


Besmettingen Teylingen

In totaal zijn 68 inwoners besmet (geweest) met corona. Vorige week werden drie besmettingen ontdekt, meldt de GGD.

Buurt vraagt opnieuw om herinrichting van Beatrixlaan

De Beatrixlaan, gezien vanaf de Herenweg, moet opnieuw ingericht worden, vinden briefschrijvers. | Foto: pr. Foto: pr./googlemaps

Warmond n Een inwoner van de Beatrixlaan heeft een brandbrief gestuurd naar de gemeenteraad over het uitblijven van de herinrichting van de straat.

Door Nico Kuyt

Er is inmiddels al veelvuldig contact geweest met de gemeente over de verkeersveiligheid rond de Beatrixlaan. Directe aanleiding was een verkeersongeluk waar een destijds 5-jarig jongetje op de fiets frontaal aangereden werd door een automobiel. Het knaapje heeft er door gelukkige omstandigheden weinig aan overgehouden. "De toenmalige wethouder Ten Boden heeft de situatie nadien ter plekke waargenomen en beaamde dat de Beatrixlaan herinrichting behoeft", zo geeft de schrijver aan.


Gepland in 2019

Al in een email van februari 2016 heeft de gemeente aan één van onze buurtbewoners laten weten dat de herinrichting stond gepland in 2019. Na dit bericht is nooit meer iets vanuit de gemeente gehoord. "Momenteel wonen er tientallen kinderen in de woningen aan de Beatrixlaan en nog tientallen meer in de direct omringende straten, die bij elkaar en buiten spelen. Zij hebben geen veilige mogelijkheid om over te steken naar elkaar, naar de speeltuin of het bos. Laat staan veilig door de straat te fietsen en de Herenweg te oversteken om naar school, voetbal en tennis te gaan", zo luidt de klacht.


Snelheid

De onveiligheid in de Beatrixlaan wordt voornamelijk veroorzaakt door de diversiteit aan verkeer zoals bestelbusjes, vrachtwagens, tractoren, busjes met botentrailers, personenauto’s, SUV’s en zwaarder vrachtverkeer. Ook de snelheid, de onoverzichtelijke en onlogische huidige weginrichting zorgt voor onveiligheid. Oversteekmogelijkheden voor de kinderen zijn niet geregeld. Inmiddels hebben er wel tussentijdse maatregelen plaatsgevonden, maar die werken volgens de schrijver niet. Er werd niet minder hard gereden.


Op de agenda

De bewoner vraagt nu de gemeenteraad om echte maatregelen te nemen. "Er is al jaren gevraagd om verbetering en veiligheid in de straat. Er is veel vrachtverkeer en werkverkeer door deze kinderrijke buurt, dit gaat nu eenmaal niet ongereguleerd samen. Tevens is er al jaren niks veranderd en is er geen onderhoud gepleegd aan de straat terwijl de situatie is veranderd en erom vraagt", zo besluit de schrijver en wil dat de Beatrixlaan zo spoedig mogelijk op de agenda en planning komt te staan van de gemeente en wil de start daarvan voor eind van dit jaar gerealiseerd zien, inclusief de burgerparticipatie.

Nieuwbouw Sterrenwerk kost ruim 7 miljoen

Sassenheim n B&W heeft de kadernotitie vastgesteld en daarmee de basisregels neergelegd voor de bouw van de nieuwe fusieschool op de huidige locatie van De Kinderburg aan de Van Alkemadelaan. De Rank en De Kinderburg gaan daar samen verder onder de nieuwe naam Kindcentrum Het Sterrenwerk.

Door Nico Kuyt

B&W heeft al in mei vorig jaar de locatie bepaald waar de nieuwe fusieschool moet komen. De voortgang van De Rank als zelfstandige school bleek steeds moeilijker te zijn. De gemeente stimuleert brede scholen en kindcentra waarin diverse voorzieningen samensmelten. Met het nieuwe Sterrenwerk wordt een duurzaam kindcentrum gerealiseerd dat tenminste 40 jaar mee kan. De eigenlijke fusie tussen De Kinderburg en De Rank is op 1 augustus.

Overlast en parkeren

De kadernotitie is bedoeld als inspiratie voor de architect voor het ontwerp van het schoolgebouw en de directe schoolomgeving. Omwonenden, ouders en andere belanghebbenden zijn via werktafels betrokken in het tot stand komen van de kadernotitie. Vragen lagen er rondom het beperken van geluidsoverlast, voldoende parkeergelegenheid en de verkeersveiligheid. Er wordt rekening gehouden met een kostenraming van ruim 7,1 miljoen voor de bouw van de nieuwe school. Dat geld krijgt de gemeente overigens via andere kanalen van het Rijk.


Er wordt nu een Programma van Eisen opgesteld waarna de kosten beter kunnen worden ingeschat. Naar verwachting zal de gemeenteraad in december beslissen om het definitieve krediet beschikbaar te stellen.

>Klachten inwoners over stankoverlast AkzoNobel

Sassenheim n Er leven al lange tijd klachten over stankoverlast bij de buren van AkzoNobel. En is het wel veilig? De GGD en anderen hebben het onderzocht en bevestigen dat de stoffen die AkzoNobel uitstoot in geringe hoeveelheden ruikbaar zijn en kunnen hierdoor hinder veroorzaken, maar op de korte termijn geen directe schade aan de gezondheid.

Een tweetal inwoners maken regelmatig melding van stankoverlast en giftige uitstoot bij de DCMR, de gezamenlijke Milieudienst Rijnmond in Zuid-Holland. Een wat hogere schaling van waakhond als gebruikelijk omdat AkzoNobel een zogeheten BRZO-bedrijf is, een bedrijf waar grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.


Geen directe schade

Over de klachten van het niet buiten kunnen zitten, de ramen gesloten moeten houden en langzaam te worden vergiftigd, heeft DCMR overleg gehad met de GGD Hollands Midden. De uitkomst daarvan is dat op de korte termijn de uitstoot geen directe schade aan de gezondheid oplevert. Iemand die een paar dagen in de buurt van de fabriek verblijft zal hier, afgezien van mogelijke onaangename luchtjes, geen gevolgen van ondervinden.


En op de lange termijn aan blootstelling verwacht de voorspelling op voorhand geen nadelige gezondheidseffecten. Maar om dit te kunnen onderbouwen vinden er nu vervolgmetingen plaats bij AkzoNobel. De rapportage wordt begin augustus verwacht.


Op basis van deze cijfers voert de DCMR dan verspreidingsberekening uit en komt na overleg met de GGD ergens in oktober met een eindrapport naar de gemeente. (NK)

13 / 20

Theater Het Trefpunt gaat weer open

Warmond n Heugelijk nieuws voor theaterliefhebbers; Het Trefpunt gaat in september weer open.

Toen het coronavirus uitbrak, lag de programmering voor seizoen 2020-2021 al klaar. Na druk overleg met impresariaten, artiesten en de gemeente Teylingen is het gelukt om op 18 september te starten met een vijftal programma’s voor het najaar. Het publiek wacht een gevarieerd aanbod van cabaret, muziek, kleinkunst en de kunst van het woord. Zo staan onder andere Sjaak Bral en Wim Daniëls op het podium. Bij het opengaan horen speciale bezoekersregels. Zo zijn er twee kortere voorstellingen op een avond, reserveert men online en blijft de bar gesloten. De brochure komt niet in papieren vorm uit, omdat deze tijd vraagt om flexibiliteit. Half oktober wordt bekend gemaakt hoe het tweede deel van het seizoen eruit zal zien. De najaarsvoorstellingen beginnen om 19.00 én 21.00 uur en duren elk circa 60 tot 75 minuten. De kaartverkoop loopt via www.theaterhettrefpunt.nl.

>Ingezonden: Verplaatsen treinstation

Ingezonden n "Enige tijd geleden deed raadslid Dion Piket het voorstel om de veiligheid van de spoorwegovergang in Voorhout te verbeteren door het huidige treinstation te verplaatsen naar de Noordelijke Randweg, ter hoogte van de daar recent gebouwde verkeerstunnel. Hij onderbouwt zijn voorstel met te stellen dat een verkeerstunnel onder het spoor te duur is. Hoezo, “Te duur”? Neem als leidraad de kosten van de voornoemde recent gebouwde verkeerstunnel en men weet waar men over praat. Hij stelt dat de verkeersstroom door de Herenstraat er omlaag door zal gaan. Maar heeft de gemeenteraad al niet gesteld dat met het in gebruik nemen van de Noordelijke Randweg die verkeersstroom zal afnemen! De AHOB’s gaan minder lang dicht, maar draagt dat bij aan de veiligheid? Dat er op een andere locatie minder fijnstof wordt geproduceerd kan niet worden geplaatst. En haastige passagiers die de veiligheid beïnvloeden zullen er ook zijn op een treinstation bij de Noordelijke Randweg. Kortom zijn argumenten dragen niet bij om de veiligheid van de spoorwegovergang te verbeteren. Sterker nog een grotere onveiligheid kan weleens het gevolg zijn omdat de treinen met hogere snelheid de overweg zullen passeren. Het aspect dat op het huidige parkeerterrein woningbouw kan plaatsvinden is geen slimme keus. Immers als dat terrein wordt volgebouwd wordt daarmee een oplossing geblokkeerd om de veiligheid van de spoorwegovergang ooit op te lossen, welke dat ook mag worden. Trek ook geen extra verkeer naar de nieuw te bouwen woonwijk Nieuw Boekhorst. Voor een station met een regionale functie kan beter het station Piet Gijzenbrug in ogenschouw worden genomen."


Ad Deutekom,
Voorhout
.

n Traktatie van de Ladies

Foto: pr.

Ladies' Circle Voorhout bracht voor het begin van de zomervakantie een bezoekje aan de Andreasschool en de locaties van de Achtbaan in Voorhout om, middels een heerlijke attentie de teams in het zonnetje zetten. Op deze manier wil Ladies' Circle de leerkrachten bedanken voor alle werkzaamheden die zij hebben verzet tijdens de onzekere coronaperiode.

>Recordaantal Zomerpakketten

Regio n In dit bijzondere jaar was de vraag naar een Zomerpakket erg groot, meldt Present Bollenstreek, de organisatie die een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen worden.

"We hebben een recordaantal van 164 aanvragen van gezinnen mogen ontvangen. Mede dankzij de aandacht die de pers aan onze actie heeft gegeven, hebben we ook een recordaantal aanmeldingen binnengekregen van mensen die een Zomerpakket voor een gezin wilden samenstellen. Omdat er zoveel mensen waren die voor een ander de zomer extra zonnig wilden maken, betekende dat ook dat we geen enkele aanvraag hoefden te laten liggen. Verrast ook door stichtingen, bedrijven en particulieren die artikelen en diensten wilden doneren. Dankzij alle gevers hebben we met elkaar 525 blije gezichten kunnen realiseren! Een absoluut record. Aan alle gevers: bedankt! Dat extra steuntje in de rug en die nét wat zonnigere zomer in deze tijd hebben jullie voor al die gezinnen weten waar te maken. We zijn er stil van."

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond? Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 9 augustus, samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar: redactie@deteylinger.nl. De winnaar van week 29 is C. van Duin uit Warmond. De oplossing was: proefmonster.

>Schilderijtjes uit de natuur maken

Warmond n Het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn organiseert op zondag 2 augustus om 13.30 uur een leuke middag voor basisschoolkinderen van 6 tot 12 jaar.


Na een korte zoektocht op Koudenhoorn, gaan de deelnemers van de natuurlijke materialen die ze vinden (blaadjes, veertjes, grassprietjes, bloemen) een leuk schilderijtje of een mooie (wens)kaart in het NOCK maken.


Deelname kost 2 euro. Aanmelden via info@koudenhoornontdekken.nl.