De Teylinger

30 augustus 2017

De Teylinger 30 augustus 2017


Veel deelnemers bij Sassenheim City Swim

De deelnemers aan de 3.000 meter worden vanaf de kant aangemoedigd. | Foto: pr. / Hedda van Ooijen Foto: pr.

Sassenheim n Bijna 140 zwemmers doken zondagmorgen 27 augustus de Sassenheimse sloot in voor de tweede editie van de Sassenheim City Swim.

Om 11.00 uur startte in het Oude Zwembad het eerste onderdeel, de 700 meter. Zo'n 66 zwemmers zwommen onder de Ter Leedebrug door rechtsaf langs de brandweer en dan door richting het Voorhavenkwartier in het centrum van Sassenheim. Om 12.00 uur startte het onderdeel 3.000 meter, een afstand voor de geoefende zwemmers. Voor die afstand stonden 71 zwemmers klaar in het Voorhavenkwartier. Zij zwommen richting het einde van de Sassenheimer Vaart, via het Hellegat de Ringsloot in, langs het Oude Zwembad, en weer terug naar het Voorhavenkwartier. De City Swim werd georganiseerd door Zwemvereniging Sassenheim en Duikvereniging Het Onderwaterbos.

Vleugels

Het overgrote deel van de zwemmers kwam uit de directe regio, maar er waren ook uitschieters bij zoals Rotterdam en Monnickendam. Carmen Smit (50) was zaterdag al vanuit Emmen overgekomen. "Mijn broer zwemt mee en ik vond het zo'n leuk idee dat ik direct riep dat ik ook zo komen. En het was ook top! Langs de kant allemaal mensen die ons aanmoedigden. Vooral waar we langs de achtertuinen zwommen, hadden de buurtbewoners uitgepakt met vlaggetjes en gezelligheid. Dat gaf vleugels!"

Geen problemen met luchthaven Voorhout

Voorhout n Het is een beetje vreemd, maar Voorhout heeft een luchthaven. Het grasveldje in de polder Elsgeest is door de provincie daartoe bestemd. Er kan daar alleen kleine luchtvaart opstijgen. Of het allemaal volgens de regels vliegt is onlangs bekeken door de milieudienst DCMR. De dienst vond geen problemen.

De milieudienst DCMR voert in naam van de provincie uitvoering aan de toezichts- en handhavingstaken over de kleine luchtvaart binnen de provinciegrenzen. Elk jaar stelt DCMR een verslag op over het gebruik van de kleine luchthavens en de klachten daarover. De provincie verleent ontheffingen voor tijdelijk en uitzonderlijk gebruik, de zogeheten tug-ontheffingen. In 2016 heeft de DCMR 49 audits uitgevoerd en constateerde dat de naleving van de voorschriften goed is te noemen. Wel zijn vier waarschuwingen gegeven, maar dit heeft niet geleid tot de inzet van handhaving. De Luchthaven Voorhout mag tussen 1 juni en 31 oktober maximaal 100 keren met gemotoriseerd schermvliegen de lucht kiezen. Dat is een vliegkunst waarbij een propeller met brandstof op de rug van een vlieger wordt gebonden en zo het hemelruim doorvliegt. Volgens de annalen van de dienst zijn er weinig problemen geweest met de Voorhoutse luchthaven. (NK)

Van Muiswinkel opent seizoen

Warmond n Theater Het Trefpunt opent op vrijdag 29 september weer haar deuren voor het publiek. De eerste voorstelling is De Oplossing van Erik van Muiswinkel. Meer bekende namen passeren dit seizoen de revue: Carel Kraayenhof, Joris Lindsen, Roué Verveer, Soundos en Joep Onderdelinden. Niet alleen cabaret, maar ook optredens van Rapalje of de mooie klassieke klanken van Beethoven vs Beethoven. Ook het Lichtstad Revuetheater komt naar Warmond. Dit grootste reizende revuetheatergezelschap van Nederland bestaat uit 40 spelers. Voor de jeugd zijn onder andere de voorstellingen Tommie& Tom Poes en Nijntje. Reserveren kan via www.theaterhettrefpunt.nl.

Puzzel mee!

Redactie n Ook deze week staat er weer een puzzel op de servicepagina. Onder de inzenders verloten we een arrangement van Cinema Floralis in Lisse.

Foto: pr.

Naar het
theater met
Vier het leven

Het is
leuker
oud
worden

Plannen voor nieuw
gospelkoor

Fietsmaatjes krijgt eigen magazine

Voorhout n Oktoberfest bij St.Cecilia

Sloepentocht geeft trots gevoel

Burgemeester Carla Breuer geeft samen met Jan Haasnoot het startsein. | Foto: MV

n Met 25 boten varen door de Leidse grachten

Warmond n In De Leede voor Park Groot Leerust liggen vrijdagmiddag 25 augustus veel sloepen voor de elfde editie van de sloepentocht. De 125 gasten zijn er in ieder geval helemaal klaar.

Organisator Jan Haasnoot kent de weergoden misschien niet persoonlijk, maar ze zijn hem wel al meer dan tien jaar goed gezind. Slechts één keer had de organisatie van de sloepentocht te maken met noodweer, de andere tien edities was het prachtig. En ook deze elfde keer zorgt het zonnetje voor aangename temperaturen op het water. De gasten, afkomstig uit Voorhout, Sassenheim en Warmond, genieten al volop, en dan zijn ze nog niets eens vertrokken. Eerst moet burgemeester Carla Breuer nog het startsein geven.

Schipper Jan Versluijs wacht geduldig tot dat moment gaat komen. Hij denkt voor de zesde keer mee te gaan. "Ik ben een keer gevraagd mee te varen door Jan Haasnoot. En als Jan iets vraagt, dan weiger je niet," lacht hij. Hij is blij dat hij de gasten op zijn boot Maja, vernoemd zijn vrouw, kan meenemen. "We varen zelf ook graag. Het is dan fijn dat je zo nog meer mensen een leuke middag kan bezorgen."

Aan boort van de Maja zitten meneer en mevrouw Roodenburg. Ze gaan voor het eerst mee. "Vorig jaar konden we helaas niet mee, dus dit jaar hebben we ons meteen ingeschreven toen we de aankondiging in de krant lazen," vertelt mevrouw. Ze wonen in Warmond en hebben flink wat in de agenda moeten strepen om mee te kunnen. Meneer Roodenburg (82) is officieel met pensioen, maar is nog altijd twee dagen an het werk en bezorgt nog vleeswaren. "Het is een hobby. Normaal ben ik er altijd, maar nu heb ik aangegeven dat ik een middag niet ben." Ook de kleinkinderen van het echtpaar moesten hun oma eenmalig een middag missen.

Al die enthousiaste reacties zijn voor Jan Haasnoot genoeg reden om de tocht te blijven organiseren. Wat kleinschalig begon, is uitgegroeid tot een activiteit van formaat. Haasnoot regelt de schippers, de KBO Warmond zorgt voor de verzorging onderweg. De 25 sloepen is wel het maximale aantal, laat hij weten. "Als ik zo kijk naar al die bootjes, voel ik me vooral trots."

Het echtpaar Roodenburg heeft een fantastische middag gehad, vertellen mevrouw na afloop. "We hebben ontzettend genoten en heel veel gezien. In Leiden trokken we met al die bootjes heel veel bekijks. Mensen bleven zelfs op de bruggen even staan om te kijken!" Ook voor de organisatie is er niets dan lof. "Alles was zo goed georganiseerd. We hebben genoten van de koffie met gebak en een borreltje. Bij de terugkomst in het park stond er een draaiorgel te spelen. Dat was zo leuk! Samen met een aantal andere dames heb ik zelfs nog even staan dansen. Of we volgend jaar weer meegaan? Ja, natuurlijk!"

'Leensmartphone onderdeel armoedebeleid'

Teylingen n Burgerraadslid Shari van den Hout (ChristenUnie) stelt het idee voor om de jeugd die leeft in een situatie van armoede een smartphone beschikbaar te stellen. Zij heeft hierover vragen aan B&W gesteld.

Door Nico Kuyt

In Teylingen is het armoedebeleid volop in ontwikkeling, zo geeft Van den Hout aan. Het noodfonds is daar een goed voorbeeld van. Maar haar partij wil een stap verder gaan. Opleiding is een belangrijk middel om armoede tegen te gaan. Een aantal jaren geleden was het belangrijk dat brugklasleerlingen een computer konden gebruiken en is dat mogelijk gemaakt via de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD), zo prijst zij. Maar tegenwoordig is mobiele apparatuur, zoals een smartphone, een effectief middel om kinderen in een armoedesituatie te ondersteunen in schoolparticipatie en sociale inclusie. Zo zijn de apps op een smartphone nodig om bijvoorbeeld wijzigingen in het rooster te bekijken en berichten van de mentor te ontvangen. Tevens is het apparaat belangrijk voor sociale contacten met klasgenoten.

De gemeenten Veenendaal en Den Haag maken reeds een leenmobiel mogelijk voor brugklassers van ouders met een laag inkomen. Van den Hout ziet graag dat het ook in Teylingen mogelijk wordt om een goedkoop model smartphone in bruikleen te krijgen en wil van B&W weten wat de mogelijkheden zijn.

Rijdend Taalcafé over laaggeletterdheid

Sassenheim n Tijdens de Week van de Alfabetisering, van 4 tot en met 10 september, rijdt het Taalcafé van de Bibliotheek Bollenstreek door de Bollenstreek en doet zes gemeentes aan om laaggeletterdheid in de directe omgeving onder de aandacht te brengen. Het café is op donderdag 7 september tussen 9.30 en 12.30 uur in de bibliotheek in Sassenheim (Kerklaan 42).

Lezen en schrijven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat levert veel persoonlijke en maatschappelijke problemen op. Zo kan het lastig zijn om de bijsluiter van een medicijn te lezen en kost het meer moeite om geldzaken op orde te krijgen want cijfers en letters zijn overal. De maatschappij is zeer talig ingericht. Om er voor te zorgen dat iedereen mee kan komen is het belangrijk om te kunnen lezen en schrijven.

Ontmoeten

Laaggeletterden kunnen hun probleem heel goed verbergen en gebruiken regelmatig excuses om onder het lezen en schrijven uit te komen. Een smoesje zoals 'Ik heb mijn bril niet bij mij, dat formulier vul ik thuis wel in' verleiden de ander vaak om even te helpen, zodat de laaggeletterde niets hoeft te laten merken. Ken je iemand in je omgeving waarvan je vermoed dat die wel hulp kan gebruiken? Kom dan, liefst samen, naar het rijdend taalcafé van het Taalhuis. Ook mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk, kunnen langskomen op de zevende.

Leer werken met DigiD

Warmond n Steeds meer zaken gaan tegenwoordig via internet. Ook bij gemeenten en andere overheidsorganisaties willen ze graag digitaal benaderd worden. Of het nu gaat om het zoeken van werk, het aanvragen van huur- of zorgtoeslag of het doorgeven van een verhuizing. Voor veel mensen is dit niet zo vanzelfsprekend om dit gemakkelijk te kunnen regelen. Voor iedereen die dit lastig vindt, is de cursus Digisterker. Door deze cursus krijgen deelnemers meer zelfvertrouwen in het zelf regelen van hun overheidszaken. De cursus is in de bibliotheek Warmond (Herenweg 80) en wordt gehouden op dinsdag 24 oktober 7, 21, 28 november van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden kan aan de balie van de bibliotheek. Deelnemers hebben wel wat ervaring met het gebruik van computers en internet. Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van een laptop van de bibliotheek. De cursus bestaat uit vier lessen. Kosten bedragen 15 euro voor leden van de bibliotheek en 20 euro voor niet-leden (inclusief werkboek). Meer op www.bibliotheekbollenstreek.nl.

'Kagerzoom moet blijven zoals het is'

Warmond n PvdA-raadslid Joost van Doesburg is op de barricaden getreden voor het behoud van het natuur- en recreatiegebied Kagerzoom in de Broek- en Simontjespolder.

door Nico Kuyt

Al sinds de eerste helft van de 17de eeuw ligt ten zuiden van wat nu de grens tussen Warmond en de Merenwijk in Leiden is, de Kagerzoom met daarin de Broek- en Simontjespolder. Het is het laatste cultuurhistorische overblijfsel van wat eens een veel groter grensgebied tussen Warmond en Leiden was. Een gebied waar in het weekend heel veel mensen van genieten en hun rust zoeken, zo geeft Van Doesburg in zijn schrijven aan B&W aan. Hij vraagt zich wel af hoe die toekomstplannen rond de Kagerzoom zich gaan ontwikkelen.

Teylingen moet zich naar zijn mening inzetten om het cultuurhistorische polderlandschap te behouden voor de toekomstige generaties. Van de recreatieve fiets- en wandelroutes wordt dagelijks door diverse honderden mensen gebruik gemaakt.

Angst

Een enquête uit september 2016 onder omwonenden van de Broek- en Simontjespolder geeft als uitkomst dat 96 procent van de ondervraagden het liefst niets aan de polder veranderd wil hebben, ondanks tieners en golfers die meer recreatie wensen. Zo heeft de golfclub De Kagerzoom een wens voor een uitbreiding van twee holes. En hebben twee tieners, waaronder een dochter van een Teylingse ambtenaar, zich positief uitgelaten over meer recreatie.

Van Doesburg vraagt zich af of zulke wensen die cultuurhistorische waarden niet aantasten. Hij vraagt B&W zich te verplaatsen in de angst van de belanghebbenden voor een grote en ingrijpende verandering die de cultuurhistorische waarde van de Broek- en Simontjespolder in zijn ogen zullen aantasten.

Biermarkt brengt 3.000 euro op voor stichting Matchis

Oude Haven tijdens de Biermarkt. | Foto: pr./Maurice Hoogeveen)

Sassenheim n De Biermarkt die op zondag 27 augustus werd georganiseerd op de Oude Haven in Sassenheim, heeft 3000 euro opgebracht voor Stichting Matchis, het goede doel van dit jaar.

De 63 biersoorten van de tap én het stralende zonnetje lokten bierliefhebbers massaal naar het centrum van Sassenheim. De 2.500 kaarten waren al snel uitverkocht. Deelnemers konden na afloop hun eerder gekochte glas inleveren bij de kraam van het goede doel en zo een financiële bijdrage leveren aan onderzoek aan stamceldonoren van stichting Matchis.

Matchis is het Nederlandse centrum voor stamceldonoren en zorgt dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Bij elke donor wordt allereerst aan de hand van wangslijmvlies onderzocht (getypeerd) of de donor geschikt is voor donatie. Bij gebleken geschiktheid komt de donor (anoniem) in een databank en pas als er een match is met een patiënt, wordt de donor gevraagd om stamcellen te doneren. Meer op www.matchis.nl.

Manage jezelf & jouw bedrijfsgroei

Voorhout n Netwerkclub Business Women Entrepreneurs Teylingen (BWET) organiseert op dinsdag 19 september van 15.00 tot 18.00 uur de tweede bijeenkomst in het bestuurscentrum (Raadhuisplein 1) in Voorhout. Thema is 'Manage jezelf & je bedrijfsgroei'. Er zijn workshops over persoonlijk leiderschap en goed 'selfmanagement'. Het welkomstwoord is van burgemeester Carla Breuer. Aanmelden of meer informatie opvragen kan bij Amanda Scheerder (071-7370077, 06-30885046 of Amanda@sugarorspice.nl).

Start seizoen KBO Sassenheim

Sassenheim n KBO Sassenheim nodigt haar leden uit voor de opening van het nieuwe seizoen op dinsdagmiddag 5 september, om 14.30 uur in de Tuinkamer van Partycentrum de Oude Tol (Hoofdstraat 147). Er zijn optredens van Marjolein Meijers en de muzikanten Walter en Onno Kuipers met het programma "Van Berini tot Solex". Aanmelden bij het KBO-secretariaat via 0252-224126. Ook start KBO Sassenheim deze week met de ontspanningsactiviteiten: bowlen, hobbyclub, bridgen en klaverjassen. Zie verder in het programmaboekje 2017-2018 of op www.kbo-Sassenheim.nl.

KWF zoekt nieuwe collectanten

Sassenheim n De collecte van KWF Kankerbestrijding is van maandag 4 tot en met 9 september. KWF financiert kankeronderzoek, geeft voorlichting en ondersteunt patiënten. In Sassenheim gaan 110 collectanten langs de deur. Voor de volgende straten is coördinator Ingeborg van Nieuwkoop nog op zoek naar vrijwilligers: Kagertuinen, Kagerdreef, Kagerweide, Venusstraat, Apollostraat, Marsstraat, Kerklaan oost, Lindenlaan, Menneweg oost, Planetenplein, Troubadourshof en Westerstraat.

De collectant ontvangt de collectebus en collectantenboekje (met informatie) thuis. Aanmelden vanaf 16 jaar, ervaring met collecteren is niet nodig. Aanmelden via i.vannieuwkoop@casema.nl of bel 06-19020733 Ingeborg van Nieuwkoop.Je draagt direct bij aan kankeronderzoek.

CDA zoekt onveilige verkeerspunten

Teylingen n CDA Teylingen roept inwoners op melding te maken van gevaarlijke oversteekpunten die er op de school-thuisroute in Teylingen zijn.

Nu de scholen weer zijn begonnen, is het volgens fractievoorzitter Peter Scholten goed om te kijken hoe de verkeersveiligheid vergroot kan worden.

De gevaarlijke oversteekpunten kunnen doorgegeven worden via p.scholten@raadteylingen.nl. De partij zal de inzendingen ook meenemen bij het schrijven van het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

De verkeersveiligheid kan volgens CDA Teylingen de komende jaren meer aandacht krijgen in Teylingen.

Rekenkamercommissie start onderzoek naar parkeren in drie dorpen

Teylingen n De Rekenkamercommissie van de gemeente Teylingen laat onderzoek doen naar het parkeerbeleid van de gemeente. De commissie wil de mening van inwoners en ondernemers horen over het parkeren van auto's en fietsen in de drie dorpen. Daarvoor organiseert de Rekenkamercommissie drie avonden. Parkeren bij station Sassenheim valt buiten dit onderzoek.

De onderzoekers willen graag met inwoners en ondernemers in gesprek. Gaat het goed met het parkeren in Teylingen of zijn er mogelijkheden tot verbetering? Wat kan anders, en wat moet vooral blijven zoals het is? Daarvoor nodigt de Rekenkamercommissie inwoners en ondernemers van Teylingen van harte uit om langs te komen op één van de drie avonden die worden georganiseerd in Voorhout, Sassenheim en Warmond.

De bijeenkomsten zijn op dinsdag 19 september (Voorhout), woensdag 27 september (Sassenheim) en donderdag 28 september (Warmond). De bijeenkomsten beginnen om 19.00 uur.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via rekenkamercommissie@raadteylingen.nl of door te bellen met Trinette van Wijck via 14 0252. Zij horen dan op welke locatie in Voorhout, Sassenheim of Warmond de bijeenkomst plaatsvindt.

Wat gebeurt er met het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen, zoals het bestuderen van het beleid op papier, het spreken met gemeenteraadsleden en interviews met betrokken ambtenaren. Het gesprek met de bewoners en ondernemers is het allerbelangrijkste want zij ondervinden dagelijks hoe het in de praktijk is gesteld met de parkeermogelijkheden.

De Rekenkamercommissie trekt uit het onderzoeksrapport conclusies en doet vervolgens aanbevelingen aan de gemeenteraad.

Over de commissie

Alle gemeenten in Nederland hebben een rekenkamercommissie. Deze commissie kiest elk jaar volledig onafhankelijk een aantal onderwerpen uit waar onderzoek naar gedaan gaat worden. Elk onderzoek resulteert in een rapport met conclusies en aanbevelingen. Deze rapporten worden besproken in de gemeenteraad; die kan besluiten dat de gemeente aanbevelingen uit het rapport overneemt en gaat uitvoeren. De rapporten van de rekenkamercommissie leveren een bijdrage aan de controlerende functie van de gemeenteraad.

Reclameborden en terrassen blijven beperkten hinderen

Teylingen n CDA-raadslid Sybrinne de Vries heeft tijdens het zomerreces een inwoner met een visuele beperking begeleid op haar wandeling door het winkelcentrum van Sassenheim. Om zo de hinder te bekijken die deze inwoner ervaart van onder andere op de stoep geplaatste reclameborden en uitstallingen. Naar aanleiding van haar ervaringen heeft zij vragen aan B&W gesteld.

Door Nico Kuyt

Op verzoek van een vrijwilliger, die wekelijks een inwoner met een visuele beperking begeleidt op haar wandeling door het winkelcentrum van Sassenheim, is De Vries in augustus meegelopen op één van haar wandelingen om daadwerkelijk te ervaren tegen welke belemmeringen en obstakels mensen met een beperking letterlijk in het winkelcentrum oplopen. De gemeente moet zorgen dat de toegankelijkheid van voorzieningen, diensten en ruimten voor mensen met een handicap wordt bevorderd, maar daar schort het blijkbaar volgends De Vries nog aan. De terrassen, uitstallingen en reclameborden werpen een hinderpaal op voor Teylingers met een beperking. En dat terwijl met de gemeenteraad is afgesproken dat er een uitstallingenbeleid wordt opgesteld waarbij nadrukkelijk rekening zal worden gehouden met minder validen. Zulk een beleid is sinds vorig jaar nog niet vastgesteld en daarover heeft De Vries nu haar vragen, want de uitstallingen en reclameborden belemmerren mensen met een beperking de toegankelijkheid van de openbare ruimte, waardoor zij onvoldoende of niet in staat zijn om voluit aan het maatschappelijk leven deel te nemen. De Vries vraagt nu aan B&W hoe er controle en handhaving plaatsvindt nu een beleid en nadere regels ervoor ontbreken.

Fietsmaatjes viert vijfde verjaardag

| Foto: pr./Facebook.com/Fietsmaatjes-Teylingen Foto: pr.

n Eerste jubileummagazine voor wethouders

Teylingen n Ze zijn overal in de steek: de blauwe duofietsen van Fietsmaatjes Teylingen. Vrijwilligers nemen gasten mee, die onderweg genieten van mooie uitzichten, de wind door de haren en de gezelligheid van het samen op pad zijn. Het project viert zaterdag 2 september het eerste lustrum.

Op zaterdag staat om 13.30 uur het pleintje voor het Grand Café De Oude School aan de Dorpstraat in Warmond stampvol met fietsmaatjes. Niet alleen uit Teylingen, maar zeker ook uit Leiden, Leiderdorp, Kaag & Braassem, Oegstgeest en Noordwijk. Fietsmaatjes Teylingen heeft inmiddels zeven elektrisch ondersteunde duofietsen op de weg, die gemiddeld 24 kilometer per rit afleggen. Fietsmaatjes heeft ruim 200 gasten en 90 vrijwilligers. De laatsten vormen een trouwe groep, want een derde van hen fietst al vanaf het eerste jaar. Zij krijgen allemaal de 'Fietsmaatjesspeld' opgeprikt.

200 gasten

Ook gevierd wordt dat het Fietsmaatjes-project met de blauwe duofietsen inmiddels is gegroeid en gekopieerd door zeven vooral omliggende gemeentes. Het succesvolle verhaal daarover en nog veel meer staat in een heus 44 pagina's tellend magazine over Fietsmaatjes. Met een oplage van 15.000 exemplaren is het blad vanaf 2 september op leestafels van openbare gelegenheden in de gemeentes in de hele regio te vinden. Het magazine is belangeloos gemaakt door zo'n 20 professionele medewerkers en instanties uit de regio.

Balkonscène

Maar eerst wordt op 2 september het eerste exemplaar - met balkonscène - officieel aangeboden aan de wethouders Arno van Kempen van Teylingen, Roos van Gelderen van Leiden en Angelique Beekhuizen van Leiderdorp. Alle drie vurig pleitbezorger van Fietsmaatjes als burgerinitiatief binnen hun gemeente.

Volgend jaar wordt Zijldijk aangepakt

De Zijldijk ter hoogte van het fiets- en voetgangerspontje naar de Merenwijk. | Foto: archief/ C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Warmond n De aanpassingen aan de Zijldijk om deze voor de komende decennia op veilig peil te brengen, zullen niet dit jaar, maar begin 2018 een aanvang nemen, zo maakt het hoogheemraadschap van Rijnland bekend.

Door Nico Kuyt

Het hoogheemraadschap, de provincie en de gemeenten Leiderdorp en Teylingen werken samen aan de noodzakelijke dijkverbetering in de Boterhuispolder. Afgelopen mei zijn de definitieve ontwerpen gepresenteerd. Het dijklichaam krijgt een versteviging om de komende decennia het water te kunnen weren. Maar in tegenstelling tot eerdere berichtgeving zal de uitvoering van het project later starten dan wel oorspronkelijk was gepland. De gemeenten, provincie en hoogheemraadschap gaan gezamenlijk een aannemer selecteren en daardoor is de aanbestedingstermijn wat langer. Het hoogheemraadschap verwacht dat de uitvoering in het eerste kwartaal van 2018 kan starten. Met de aannemer zal rekening gehouden met worden het vaarseizoen tijdens de werkzaamheden. Zodra de aannemer is geselecteerd houdt het hoogheemraadschap een informatiebijeenkomst voor de omwonenden.

Alzheimer Café verhuist naar Sassembourg

Teylingen n Met ingang van het nieuwe seizoen heeft het Alzheimer café Sassembourg als nieuwe locatie. Een tweede verandering is dat het café gaat reizen en om beurten zal plaatsvinden in Teylingen en Noordwijkerhout. Het Alzheimer café Teylingen-Noordwijkerhout is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden, hulpverleners en andere geïnteresseerden. De eerste café avond op 11 september is in de grote zaal van Puyckendam (Pilarenlaan 4) in Noordwijkerhout, de tweede bijeenkomst op 9 oktober in Sassembourg (Jan van Brabantweg 1) in Sassenheim. Het programma duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie, bel naar mevrouw C. van Noort: 06-10918151.

Het is leuker oud worden met Vier het leven

Mia Giesbers is blij dat ze nu ook gasten uit haar eigen woonplaats kan begeleiden. | Foto: pr. Foto: pr.

n Stichting regelt geheel verzorgde uitstapjes naar theater

Warmond n Vier het leven is de naam van de stichting waar de Warmondse Mia Giesbers sinds vier jaar actief voor is. Ze begon in Leiden, maar haar wens om ook de Warmondse ouderen de kans te geven voorstellingen te bezoeken, komt dit najaar uit. 'Ik zag het aan mijn vader: door actief te blijven word je veel leuker oud'.

Stilzitten is niets voor Mia Giesbers, dat wist ze meteen al toen ze het familiebedrijf Meddens Mode in 2011 vanwege economische redenen moest sluiten. Na 43 jaar werkzaam te zijn geweest, wilde de Warmondse haar tijd zinvol blijven invullen. Bij een zoektocht op internet kwam de stichting Vier het Leven! naar voren. De stichting organiseert film-, museum-, theater- en concertbezoek voor ouderen die dit niet meer zelf kunnen regelen of graag gereden worden. Als locatiecoördinator stelt Mia vanaf 2014 de programma's voor ouderen in Leiden en Voorschoten samen en koppelt ze vrijwilligers aan gasten. In 2015 kwam daar Oegstgeest bij. Vanaf dit najaar heeft ze Warmond ook aan haar pakket toegevoegd. "Wat is er leuker dan het ook in je eigen dorp te mogen regelen? Het was al jarenlang een wens en ik ben blij dat het nu gebeurt!"

Leidse schouwburg

Klassieke concerten, theatershows, cabaret; er staat van alles in het programmaboekje van Vier het Leven. Gasten kunnen per maand uit maar liefst acht geheel verzorgde van-deur-tot-deur uitjes kiezen. Ze betalen daarvoor een all-in prijs, van meestal rond de veertig euro. Daarin zitten dan vervoer, ticket, consumpties en begeleiding. Gasten kunnen bellen naar een centraal nummer om zich aan te melden. Er is ook een cadeaubon, waarmee mensen iemand anders een uitje cadeau kunnen doen.

De voorstellingen en concerten zijn in Leiden (De Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal) en in Voorschoten (Het Kruispunt en het filmtheater). Vanaf nu komt daar ook aanbod vanuit theater 't Trefpunt bij. "Ook zij hebben een gevarieerd programma, waaruit ik enkele voorstellingen in ons overzicht heb opgenomen. Zo kunnen gasten uit Leiden, Voorschoten en Oegstgeest ook kennis maken met ons mooie theater."

Alleen in Warmond

Voorlopig kunnen alleen Warmondse 65-plussers uit Teylingen zich aanmelden. "Ik kan niet 3 gemeentes tegelijk toevoegen. Het vergt veel organisatie om alle instanties ter plekke op de hoogte te stellen en overal vrijwilligers te krijgen". Zij halen mensen met hun 4- of 5-deurs auto thuis op en gaan dan samen naar de voorstelling in de regio. Het komt later ook in de rest van Teylingen, maar ik begin in Warmond."

Actief blijven

Vier het leven is met name een mooi initiatief, omdat het ouderen helpt om in het leven te blijven staan. Dat is belangrijk, besluit Mia. "Ik zag het aan mijn vader Jan Giesbers: hij is 98 jaar geworden en gaf leiding aan het familiebedrijf tot zijn 93e. Hij staat met 75 dienstjaren in het Guinness Book of Records. Hij was gezegend met een goede gezondheid en heeft dat uitgebuit. Zolang mogelijk actief blijven, gun ik ook andere ouderen. Door de uitjes met Vier het Leven hebben ze altijd wat te vertellen aan hun kinderen en kleinkinderen. Ze genieten van sociale contacten. Ik denk echt dat door actief te blijven, je veel leuker oud wordt."

Wie mee wil gaan als gast of als gastheer of gastvrouw met Vier het Leven kan bellen naar het hoofdkantoor (035) 5245156 of kijken op www.4hetleven.nl. Toets uw postcode in en u ziet het programma voor de komende 3 maanden.

Theater en muziek op Dag van de Ouderen

Teylingen n KBO Teylingen organiseert in samenwerking met Welzijn Teylingen de "Dag van de Ouderen", op vrijdagmiddag 29 september. Alle senioren vanaf 50 jaar en woonachtig in de gemeente Teylingen worden uitgenodigd aanwezig te zijn.

Bij de ontvangst in Hotel van der Valk in Sassenheim vanaf 13.00 uur staat de koffie/thee met iets lekkers klaar. Na een drankje wordt gestart met het programma. Na de opening van de dagvoorzitter, is om 13.45 uur het eerste optreden van Theater in Huis. Zij verzorgen een theatershow. Na de pauze, inclusief hapje en drankje, is het tweede optreden van dit theatergezelschap. Zangeres Roselle staat na de derde pauze op de bühne. Zij neemt het publiek mee in een wereld van muziek. Het programma loopt tot 17.00 uur.

De zaal bevindt zich op de eerste etage en is goed te bereiken vanuit de hal op de begane grond met een ruime lift.

De kosten voor deelname bedragen 10 euro (inclusief koffie, consumpties en vervoer. Bij binnenkomst worden drie consumptiebonnen uitgereikt.

Voor vervoer zijn bussen geregeld. Opstapplaatsen bevinden zich op het kerkplein in Voorhout om 12.00 uur, in Warmond bij de bushaltes Sweilandstraat om 12.00 uur en de Warmundastraat om 12.15 uur en Sassenheim bij Sassembourg (Jan van Brabantweg) om 12.00 uur, daarna bij theater 't Onderdak (J.P Gouverneurlaan 40a) en bij de Bernardus (Hoofdstraat 82).

Aanmelding en betaling voor deze middag kan, schriftelijk of telefonisch, tot en met 14 september. In Voorhout kan dat bij Hans Boere, tel. 0252-213715, Julianalaan 27, of Wim van Kampen, tel. 0252-214992, Boekhorstlaan 146. In Warmond bij Corri van Wetten, Kloosterwei 204 of Cor van Winsen, Irenestraat 17. Gasten uit Sassenheim melden zich aan bij Netty Havenaar, tel. 0252-224126 (tussen 11.00 en 13.00 uur), Kagerdreef 186.

'Kledingtransport naar Oekraïne blijft nodig'

De 600 dozen met kleding, dekens en medische artikelen worden ingeladen voor transport naar zeven dorpen in Oekraine. | Foto: pr./ Henk Maat Foto: pr.

Sassenheim n Een delegatie van het Pastoraal Fonds, waaronder Kringloopwinkel Op Dreef, is in april weer naar Transkarpatië in Oekraïne geweest. Zo'n 1800 kilometer van Sassenheim heeft de delegatie ervaren dat de algehele situatie sinds 2016 duidelijk is veranderd, mede door de oorlog die in het oosten van Oekraïne regelmatig oplaait.

De (gemeentelijke) overheid heeft geen geld (inkomsten) om het noodzakelijk gemeentelijke voorzieningen zoals wegen, sportvelden en scholen te onderhouden. De scholen krijgen nu minder geld om de kinderen tussen de middag een maaltijd te geven. De situatie is slechter geworden. De overheid geeft nu nog 3 Grivnia per kind voor voedsel (omgerekend tien eurocent) terwijl een redelijke maaltijd daar ongeveer 8 Grivnia (zo,n 27 eurocent) kost. Het verschil moet de school zelf zien te regelen. Het is echter voor de scholen verboden geld in te zamelen.

Veel jonge mensen en ook ouders van gezinnen zoeken hun heil in Hongarije of Tsjechië om daar te werken. Jonge vaders gaan naar het buitenland om voor hun gezin iets te verdienen. Grootouders passen dan meestal op de kinderen. Maar deze grootouders hebben ook geen extra inkomsten. Leerkrachten en begeleiders op kinderdagverblijven hebben veel geld moeten inleveren om collega's aan het werk te houden. En dat van zo'n 100 euro per maand. Veel afgestudeerden (jonge) mensen komen niet terug naar de Karpaten. Alleen de oudere bevolking blijft achter, veelal zonder werk en aangewezen op familieleden die hen helpen.

Met het sturen van kleding kunnen arme mensen op eenvoudige wijze toch worden geholpen. Om die reden blijft Kringloopwinkel Op Dreef de kleding verzamelen, sorteren, inpakken en opsturen. Op donderdag 17 augustus zijn er weer ruim 600 dozen met kleding, schoenen, dekens, medische artikelen ingeladen voor een zevental dorpen in Transkarpatië in Oekraïne: Gát, Csonkapapi, Nagymuzsaly, Balazsér, Kisbégány, Csikós en Kigyós. Het transport gaat eerst naar het douanedepot in Beregowo. Als na enkele maanden het transport door de douane wordt vrijgegeven mogen de contactpersonen in Oekraïne de kleding gaan verdelen in deze zeven dorpen.

Met de opbrengsten van Kringloopwinkel Op Dreef probeert het Pastoraal Fonds nog enig licht in deze donkere situatie te brengen. Arme mensen krijgen vanuit Sassenheim regelmatig een levensmiddelenpakket of de opgestuurde kleding.

Kinderen begeleiden bij een scheiding

Teylingen n Het Centrum voor Jeugd en Gezin houdt in samenwerking met Tischa Neve op donderdag 14 september van 20.30 tot 21.30 uur een webinar over het begeleiden van kinderen bij een scheiding. Het is bedoeld voor alle ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn.

Kinderen zien hun ouders het liefst bij elkaar. Een scheiding zal dan ook veel indruk maken. Het is dus van groot belang dat ouders veel aandacht hebben voor de beleving van de kinderen, vóór, tijdens en na de scheiding.

Webinar

In dit webinar, een lezing die je thuis kan volgen achter je computer, geeft kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve tips om kinderen goed te begeleiden tijdens het proces van een scheiding. Hoe vertel je het je kinderen? Hoe ga je om met hun emoties? En die van jezelf? Welke dingen zijn nou essentieel om te doen in zo'n proces met kinderen?

Tischa Neve is naast deskundige ook ervaringsdeskundige. Wat zij nu anders probeert te doen dan hoe het bij haar vroeger is gegaan, deelt ze ook in dit webinar.

Aanmelden

Ben jij gescheiden, zit je midden in een scheiding of denk je eraan en wil jij zorgen dat jouw kinderen zo goed mogelijk door en uit jouw scheiding komen? Meld je dan snel aan om bij dit webinar bomvol inspiratie en tips te zijn! Aanmelden voor de gratis CJG-webinar via www.cjgcursus.nl.

Fresh Market biedt klanten vers en compleet aanbod

Foto: pr

Voorhout n Ondernemer Erik Zantingh had een wens: een grote supermarkt, met een gevarieerd aanbod aan (vers)producten uit Nederland en Polen. Toen de kans zich voordeed in Voorhout, bedacht hij zich geen moment. Sinds vorige week is Fresh Market geopend aan de Herenstraat.

Fresh Market is gevestigd aan de Herenstraat. | Foto: pr. Foto: pr.

Na de sleuteloverdracht in mei ging de ondernemer uit het Westland voortvarend van start in het pand. Het oude interieur verdween en de winkel heeft een nieuwe frisse uitstraling gekregen. Bij binnenkomst liggen aan de ene kant van het gangpad de verse groenten netjes in de vakken. Aan de andere kant is een grote koeling met verse vlees- en kaasproducten. Trots maakt Zantingh een ronde door de winkel. "Fresh Market heeft een uitgebreid assortiment," vertelt hij. "We richten ons op Nederlandse en Poolse klanten. De verdeling is dan ook 60 procent Poolse producten en 40 procent is afkomstig uit Nederland. We hebben veel a-merken zoals Honig en Coca-Cola. Die zijn in beide landen natuurlijk erg populair. Toch zie je, net als in elk land, dat er verschillen zijn. In Polen heb je veel meer keuze; waar in Nederland een schap van één meter is gevuld, hebben ze in Polen voor vier schappen producten."

Het is niet voor niets dat Zantingh de Poolse markt goed kent. Hij had eerder een uitzendbureau en heeft momenteel naast een hotel, ook nog enkele kleine supermarkten die zich op de Poolse klanten richten. Maar die verschillen van Fresh Market, benadrukt hij: "Dit is een Nederlandse supermarkt, met ook veel Poolse producten. Ik weet zeker dat er voor alle klanten genoeg aanbod is."

In de schappen staan veel verschillende soorten pasta, soepen, maar ook koekjes, chips en frisdrank. "Het leuke is dat er ook producten tussen zitten die we in Nederland niet kennen. Bijvoorbeeld de flessen Coca-cola, Fanta en 7Up van 2,25l. Die maat is bij andere supermarkten niet verkrijgbaar. Ze zijn ook nog tot en met 10 september in de aanbieding: een fles voor 1,30 euro." Daarnaast verkoopt Fresh Market ook 52 soorten bier en is het schap met bakproducten tot de laatste centimeter gevuld. Er is Nederlandse en Poolse babyvoeding verkrijgbaar. Zantingh gaat voor de totale winkel, legt hij zijn visie uit. "Ik wil een totaal concept aanbieden; dus verkopen we ook onderdelen voor de fiets en auto, zoals zadels en motorolie. Klanten kunnen bij ons alles vinden." De verse producten, zoals de halalkip, komen uit Nederland. Ook op de brood- en banketafdeling ruikt het heerlijk. Er zijn verschillende Poolse delicatesse verkrijgbaar. De kersentaart, de appeltaart en de schuimtaart zijn populair, want klanten kunnen er een zelfgekozen stuk laten afsnijden. "De taarten zijn vooral heel populair bij onze Nederlandse klanten," lacht Zantingh, "ze komen er speciaal voor langs". De ondernemer nodigt iedereen uit om een bezoek te brengen aan Fresh Market. Hij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet en heeft alweer nieuwe plannen: momenteel is hij in gesprek om een take-away sushi aan de voorkant van de supermarkt te vestigen.

Fresh Market aan de Herenstraat 66 is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 21.00 uur, op zaterdag van 8.30 tot 20.00 uur en zondag van 11.00 tot 19.00 uur.

'Langer zelfstandig thuis' bij Stannah trapliften

Regio n Marente organiseert op dinsdag 12 september de themabijeenkomst 'Langer zelfstandig thuis.' Deze wordt gegeven in een toepasselijke omgeving: in de showroom van trapliftenfabrikant Stannah. Om 14.00 uur zijn geïnteresseerden van harte welkom bij Stannah Trapliften in Lisse (Vennestraat 4). Zij krijgen uitleg over veilig thuis blijven wonen tijdens het ouder worden.

Voor veel mensen is het niet duidelijk wat de mogelijkheden zijn wanneer ze zelfstandig willen blijven wonen als dat niet meer zo soepel gaat. De ergotherapeut van Marente kan bezoekers hier alles over vertellen: Welke hulpmiddelen zijn er? En waar kan je terecht met vragen?

Tijdens deze bijeenkomst wijst de ergotherapeut de weg in de wereld van hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen. Daarnaast geeft zij praktische tips, en zijn er hulpmiddelen aanwezig om zelf te ervaren wat er mogelijk is. Er is voldoende ruimte om vragen te stellen.

Voor informatie en/of aanmelden, neem contact op met Ledenservice Marente via telefoonnummer 071 4093223 of via ledenservice@marente.nl. Voor leden van Marente is deze bijeenkomst gratis. Niet-leden kunnen aan deze themabijeenkomst deelnemen voor 15 euro.

Design Weken bij Sanidrõme ter Laak

Foto: Caroline Spaans

zakelijk n Het jaar 2017 is uitgeroepen tot het themajaar 'Van Mondriaan tot Dutch Design'.

En design is ook goed terug te zien in badkamers. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerp van de badkamer in 3D, de vormgeving van badkamerproducten en designmerken die hun collecties laten ontwerpen door bekende designers.

Redenen genoeg voor Sanidrõme ter Laak om van 1 september tot en met 15 oktober de Sanidrõme Design Weken te houden met interessante acties. De designmerken Assenti, Dornbracht, Duravit en Vasco worden in deze weken extra in de spotlights gezet. Met de keuze uit vier uiteenlopende stijlen passen de onderhoudsvriendelijke Assenti meubelen perfect in ieder badkamerinterieur; 25 jaar geleden zorgde Dornbracht met de kraan Tara voor een revolutie in badkamerdesign; de nieuwe Vasco Oni designradiator met optionele handdoekuitsparingen combineert een sober design met optimaal gebruiksgemak en de Duravit serie ME by Starck, ontworpen door Philippe Starck, bestaat uit perfect gevormde wastafels en toiletten.

Kom voor meer info over bovenstaande designproducten naar de badkamershowroom van Sanidrõme ter Laak, Gieterij 8, vraag ernaar in de showroom of kijk op www.sanidrome.nl/designweken.

Geef uw mening over het centrum van Sassenheim

Sassenheim n Wat vindt u van het centrum in Sassenheim? Geef uw mening over winkelen en het verkeer in de enquête op www.deteylinger.nl. Insturen kan via het formulier op de website. Of lever een geprinte versie in bij Etos Hauwert, Hoofdstaat 254; Langeveld wijn en relatiegeschenken, Hoofdstraat 232; Holtman's Hengelsportspeciaalzaak, Hoofdstraat 169; FraNas, Voorhavenkwartier 27; en Van Nieuwkoop Koken, Tafelen en Cadeau, Hoofdstraat 263. Deze enquête loopt tot en met zaterdag 23 september. Er wordt vertrouwelijk met uw gegevens omgegaan. De enquête is een initiatief van citymanager John van der Tol. De resultaten worden eind oktober In De Teylinger gepubliceerd.

Topday organiseert Bruidsevent

Regio n Topday Wedding and Partyproducts houdt zondag 10 september de vijfde editie van Bruidsevent Hoofddorp in Event Center Fokker. Dit jaar met een spectaculaire bruidsshow.

Bruidsparen kunnen deze dag van 11.00 tot 16.00 uur verschillende leveranciers ontmoeten, die zich richten op de trouwbranche en aankomende bruidsparen adviseren om er een geweldige trouwdag van te maken. Denk aan: locatie, trouwkleding, fotograaf, ringen, bruidstaart, muziek, visagiste, decoratie en allerlei andere zaken waar je niet snel aan zult denken. Trouwen doe je tenslotte niet elke dag. Daarnaast is om 13.30 uur een spectaculaire bruidsmodeshow, verzorgd door Bruidsboetiek Topday uit Lisse. Kom naar het Bruidsevent van de Haarlemmermeer en maak zelfs kans op het winnen van een bruidsjurk.

Goodiebag

Voor iedere bruid is er een luxe goodiebag. De toegang van het event is in de voorverkoop 5 euro per kaart en aan de deur 7.50 euro. Kaarten in de voorverkoop zijn verkrijgbaar bij Topday in Lisse en bij Event Center Fokker in Hoofddorp. Voor meer informatie, het programma en aanmelding: www.topday.nl.

Oktoberfest met St.Cecilia

Duitse sferen in Voorhout: Jan Piet Does, Marcel Floor en Johan Versluijs proosten alvast op Oktoberfest. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Nieuw in Voorhout: een Duits, Oostenrijks en Tsjechisch muziekweekend met live muziek van verschillende kapellen en ander entertainment. Gezellige lange tafels, pullen bier, genietend en proostend op het leven. Dat zijn de ingrediënten voor aankomend Oktoberfest op zaterdag 21 en zondag 22 oktober in Boerhaave aan de Herenstraat. Een nieuw evenement in het leven geroepen door Muziekvereniging St. Cecilia.

Zoals zo vaak komen de leukste ideeën tot stand aan de bar: Vroeger had je toch zo'n Egerländer Kapel " De Dwarsdrijvers ", zou het niet een keer leuk zijn om…? Muziekvrienden Marcel Floor, Johan Versluijs en Jan Piet Does staken de koppen bij elkaar en bedachten het nieuwe evenement te verwelkomen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang om in het weekend van 21 en 22 oktober een vol en muzikaal programma te kunnen bieden. Speciaal voor dit weekend is binnen St. Cecilia een nieuwe kapel opgericht. Daarbij is een andere egerländerkapel uitgenodigd en zal nog meer live muziek voor afwisseling zorgen. De zaal wordt verbouwd en met lange tafels komen we in gemütliche Duitse sferen.

Op zaterdag 21 oktober is de Duitse feestavond, met onder andere live muziek van de Egerländerkapel. De toegang is gratis. Op zondagmiddag is van 14.00 tot 17.00 uur de Duitse middag, met veel live optredens van muziekkapellen en vertier. Voor het zondagprogramma zijn 150 kaarten verkrijgbaar. Deze kosten 7,50 euro en zijn te bestellen op www.OktoberfestVoorhout.nl.

Tieners tuinieren, en runnen hun eigen toko

Teylingen n Jongerenwerk Welzijnskwartier start in september met twee projecten, waarin jongeren leren hun eigen tuin te onderhouden of hoe het is om een restaurant te runnen.

Na de succesvolle pilot van vorig schooljaar heeft het jongerenwerk zelf een tuin in beheer genomen om het groentetuin project een vervolg te geven. De tuin wordt de komende maanden onderhouden door een groep van vier tot zes enthousiaste jongeren in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Ervaren mensen van de volkstuinvereniging geven tips. Vanaf vrijdag 8 september gaan deelnemers iedere twee weken de tuin in. Deelname kost 10 euro voor acht middagen van 16.00 tot 17.30 uur.

Eigen restaurant

Nadat er vorig jaar in zorgcentrum Bernardus is gekookt voor de bewoners, kiest Welzijnskwartier dit keer voor een andere opzet. De kookworkshop is iets uitgebreid, de naam is veranderd in 'Run je eigen toko' en naast het snijden en bereiden van het eten in de keuken, gaan deelnemers ook leren hoe ze een restaurant runnen. Het indekken en serveren komen dus ook aan bod en de laatste keer mogen de ouders komen eten. Er zijn drie startdata voor de kleine clubjes die bij restaurant/grand café Graaf Jan in Sassenheim aan de slag gaan. Maandag 11 september, 9 oktober, en 6 november zijn de start data van het project. Je moet minimaal 10 jaar zijn voor dit project en de kosten zijn 20 euro voor de totale workshop van vier middagen.

Aanmelden voor beide projecten kan door een mail te sturen naar Richard Grimbergen: richardgrimbergen@welzijnskwartier.nl Bellen of appen voor meer informatie kan ook op 06-10704075.

Reünies en rondleidingen op Open Monumentendag

Sassenheim n Ook in Sassenheim is op zaterdag 9 september Open Monumentendag. De Stichting Oud Sassenheim (SOS) heeft verschillende activiteiten en lezingen georganiseerd rondom het thema 'Boeren, burgers en buitenlui'.

Al op zaterdag 2 september zullen dorpsomroepers van toneelvereniging Pankras de Sassenheimse bevolking oproepen mee te doen.

Burgers

Aan het thema burgers wordt invulling gegeven door reünies te organiseren voor oud-leerlingen van basisscholen. De reünies zijn in drie oude basisscholen van 10.30 tot 16.30 uur. Voor oud-leerlingen van het katholieke onderwijs is de Annakapel open, voor leerlingen van openbaar onderwijs en het christelijk onderwijs zijn respectievelijk de Kastanjehof en de Kompasschool open. Oude schoolattributen en veel klassenfoto's zullen er worden geëxposeerd. Voormalige schoolhoofden ontvangen de oud-leerlingen. Ruim 130 personen hebben zich al opgegeven via de website van de Stichting Oud Sassenheim. Coördinator Cor Wagemakers: "Het gaat nu als een speer. Aanvankelijk gingen we uit van 100 deelnemers, maar nu zitten we al op 130 aanmeldingen van oud-klasgenoten. Vandaag, 25 augustus, kregen we er weer 13 bij. Alle aanmeldingen staan op de SOS site en dat zorgt voor een kettingreactie. Voordat het 9 september is, zal dat aantal naar verwachting nog fors toenemen". Wagemakers hoopt uiteindelijk op 250 aanmeldingen, mede gelet op de vele Facebookreacties van oud-leerlingen die zich nog niet hebben aangemeld via de SOS-site.

Boeren

Een tweetal boerderijen is opengesteld voor het publiek van 10.30 tot 16.30 uur. In de Annahoeve zullen om 11.00 en 13.00 uur demonstraties kaasmaken worden gegeven. Op de boerenhofstede De Rynhof zal de Sassenheimse journaliste Ingrid Langeveld om 13.30 en 15.00 uur vertellen over het boerenleven.

Buitenlui

De tuin van het Oude Koningshuys is te bezichtigen om 11.30 en 13.00 uur. Daar zal de Sassenheimse historica Brigitte Rink de rondleiding verzorgen. Het Park ter Leede wordt door de eigenaar opengesteld om 14.00 en 15.30 uur. De ruïne van Teylingen is doorlopend open. Voor kinderen worden daar spelen georganiseerd.

Overige monumenten

Van 10.30 tot 16.30 uur staan ook de deuren open van het Sikkens Experience Center, De Molen van Speelman en van de drie dorpskerken.
Voor meer informatie en voor de exacte locaties, kijk op www.stichtingoudsassenheim.nl. Op de locaties liggen folders. Net als vorig jaar is er weer een fotowedstrijd verbonden aan de Open Monumentendag. Er is een prijs voor de meest ludieke en de meest serieuze foto.

Veronique Sodano in 't Onderdak

Sassenheim n Veronique Sodano featuring de Band staan op vrijdag 29 september in theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40). Het optreden begint om 20.15 uur.

Veronique Sodano featuring de Band is een band die je gezien en gehoord moet hebben. Energiek, meeslepend en overweldigend. Groots en intiem tegelijk. Met een onaflatende hartstocht zuigt Veronique je mee in liedjes die je niet meer loslaten. Haar stem verleidt, maakt vrolijk, ontroert en geeft energie, heel veel energie. Een nieuw genre dat nergens mee te vergelijken is: funky, jazzy, poëtisch en met teksten in het Nederlands. Door de jazz achtergrond is er constant ruimte voor spontaniteit, waardoor de muziek scherp en speels blijft. Kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar bij Primera (Hoofdstraat 208) of via www.hetonderdak.nl. Verkoop aan de zaal, op de dag van voorstelling vanaf 45 minuten voor aanvang.

Samen op Pad

Teylingen n Wandelcomité Samen op Pad organiseert op woensdag 6 september een groepswandeling vanuit Sassenheim. De gevarieerde route is 25 kilometer lang en gaat onder andere over enkele landgoederen, door de Leidse Hout, door Warmond, en de Leidse binnenstad. Het tempo zal tussen de 5,5 en 6 km liggen. Gestart wordt om 10.00 uur vanuit van der Vlak hotel Sassenheim (Warmonderweg 8 in Sassenheim), waar deelnemers om 16.00 uur weer terug te zijn. Deelname kost 4 euro per persoon, waarvan een deel ten goede komt aan goede doelen. Onderweg krijgt iedereen twee maal koek of een candybar met een sapje, bij een derde rustgelegenheid zijn de versnaperingen voor eigen rekening. Meer informatie: www.samenoppad-wandelen.nl.

Muzikale voorleesochtend

Teylingen n In de bibliotheek in Sassenheim en Voorhout wordt er iedere eerste woensdag van de maand om 14.30 uur voorgelezen. Na afloop kunnen de kinderen knutselen. Op woensdag 6 september staat het thema muziek centraal. Bijvoorbeeld over Lotje, zij is dol op vioolspelen. Maar ondanks de lessen produceert ze alleen maar gekras. Tot ze iemand ontmoet die haar leert dat ze op een andere manier met de muziek moet omgaan. In Warmond wordt er voorgelezen aan peuters en dat start om 10.00 uur. De toegang is gratis.

Wandeling bij Huys te Warmont

Gidsen van IVN maken regelmatig met bezoekers wandelingen door het landgoedbos. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n De gidsen van IVN Leiden gaan op zondag 3 september om 11.00 uur op excursie in het landgoedbos van Huys te Warmont. Na de zomer is de komende herfst alweer zichtbaar. Aan bomen en struiken zitten veel bessen en vruchten, de wintervoeding voor vogels en knaagdieren. Er zijn momenteel al veel paddenstoelen waar te nemen.Het koninginnenkruid staat volop in bloei waar hommels, zweefvliegen en vlinders volop van profiteren. Vogels hoor en zie je altijd, de boomklever, de kauw en het winterkoninkje. Boerenzwaluwen dartelen nog boven het veld, spoedig vertrekken ze naar zuidelijke oorden. De start is bij de ingang van het bos (Herenweg 139). Parkeren kan (vlakbij) aan de Beatrixlaan. Meer op www.ivn.nl/leiden.

Zussen winnen zomerbridge

Jeanne Tijssen en Tineke Klaver zijn zomerkampioen bij Sassem Troef. | Foto: pr. Foto: Marieke Voorn

Sassenheim n De finale van het zomerbridgen bij Sassem Troef is gewonnen door de zussen Jeanne Tijssen en Tineke Klaver. Ze versloegen in totaal 39 deelnemers en wonnen de finale van het zomerbridgen bij Sassem Troef met 62,22%. De tweede plaats was voor het koppel Els Mens en Henk Hoeckx. Jan van Diepen en Marcel Lamboo waren goed voor de derde plek. De slemkampioenen deze zomer zijn de gebroeders Ad en Hans van der Geest. Zij ontvingen ieder een gegraveerd glas. De volledige uitslag staat op www.sassemtroef.nl.

n Ingrid van Leeuwen heeft mooiste tuin

Foto: pr.

Voorhout n De mooiste tuin bij de volkstuinvereniging Elsgeest is van Ingrid van Leeuwen. De tweede prijs was voor Henny Hoogervorst, derde werd Mahmut Ölmez. De aanmoedigingsprijs werd dit jaar uitgereikt aan Kees Zwetsloot. De jury, bestaande uit Arie Dwarswaard (redacteur bij de KAVB), Gijs Beukhof (Voorzitter Stichting Elsgeest) en wethouder Kees van Velzen, beoordeelde vijftien tuinen. Alle winnaars kregen een beker en oorkonde. In het najaar ontvangen ze van de sponsor nog een bollenpakket. Op de foto: Voorzitter Leo van Berkel, Ingrid van Leeuwen, Kees Zwetsloot, Henny Hoogervorst en sponsor Jan van Schooten. | Foto: pr./ Frank van den Bos

Bridgewinst Jan en Connie Heemskerk

Foto: pr.

Sassenheim n Tijdens de afsluitende avond van de zomerbridgecompetitie van Bridgeclub De Wasbeek is de kampioen bekend gemaakt. Na een spannende competitie behaalden Jan en Connie Heemskerk met een gemiddelde van 59,14% de hoogste score. Zij zijn daarvoor gehuldigd met een woordje van de wedstrijdleider An Broers (links op de foto) en kregen bloemen, een fraaie oorkonde en een verdiend applaus. | Foto: pr.

Vrijwilligersdag Boerhaavehuis

De vrijwilligers van de stichting Boerhaavehuis worden jaarlijks getrakteerd op een uitje als dank voor hun inzet. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Meer dan 20 vrijwilligers van Stichting het Boerhaavehuis zijn op zaterdag 26 augustus bedankt voor hun inzet. Zoals gebruikelijk werd er weer een bijzondere tuin in de regio bezocht. Deze keer had organisator Jos Warmenhoven gekozen voor bezoek aan het naar landgoed Beekestein in Velsen-Zuid. Onder leiding van een deskundige gids volgde een ruim twee uur durende rondleiding door de tuin en een bezoek aan het huis, dat traditioneel werd afgesloten met koffie en gebak. De afsluiting van deze dag vond, onder het genot van een drankje en een hapje plaats, in de Verdieping in Voorhout.

n Jongeren M25 op stap met gasten Zonnebloem

Foto: pr.

Warmond n Gasten van de Zonnebloem hebben op zondagmiddag 27 een bezoek gebracht aan het recreatie-eiland Koudenhoorn. Het is voor veel mensen met een lichamelijke beperking niet vanzelfsprekend om een wandeling te maken op het mooie recreatie-eiland Koudenhoorn.

Een groep jongeren vanuit zowel de Katholieke als de Protestantse kerk in Teylingen, met de naam M25 (verwijzend naar Mattheüs 25, waarin de zeven werken van barmhartigheid worden beschreven) had hier oog voor, en organiseerde voor deze mensen samen met de Zonnebloem een tocht over het eiland in rolstoelen. De gasten maakten dankbaar gebruik van de gehuurde rolstoelen. Ook als ze in het dagelijks leven nog wel zelf hun boodschappen kunnen doen, is een wandeling over het hele eiland geen realiteit meer. Gelukkig waren daar de jonge vrijwilligers, die hun gasten een fijne middag bezorgden. | Foto: pr.

Het goede aantal koffiebonen

Foto: pr.

Sassenheim n Tijdens de Nacht van Sassem hebben konden bezoekers bij de stand van de Wereldwinkel raden hoeveel fairtrade koffiebonen er in de pot zaten. Dat bleek een lastige opgave. De laagste dacht er 100 bonnen in de pot zaten, terwijl de hoogste meende dat het er 150.000 waren. Er zaten er in totaal 3.615 in. Annelies van Goor was er met het aantal van 3.680 het dichtste bij. Uit handen van de voorzitter ontving zij tien grote repen Tony Chocolonely. | Foto: pr.

Buurtuitje Schoutenbuurt

Deelnemers aan de fietstocht gingen met de pont naar de overkant. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De bewonersvereniging van de Schoutenbuurt, de wijk bij het bestuurscentrum in Voorhout, heeft zaterdag 26 augustus de jaarlijkse zomeractiviteit georganiseerd. Vorig jaar, toen de bewonersvereniging haar 20-jarig jubileum vierde, beloofde burgemeester Breuer een nieuwe buurtboom. Deze kwam ze afgelopen zaterdag symbolisch overhandigen. Ruim 30 buurtbewoners stapten vervolgens op de fiets na het startsein van de burgemeester. Ze reden in een grote colonne richting Leiden. De 21ste editie van deze jaarlijkse fietstocht was 33 kilometer en had een fijne tussenstop in het Cronensteyn park. De fietsers vervolgde hun tocht langs de Vliet, Oude Rijn, naar een veerpont in Warmond. Niet alleen 'oude' buurtbewoners fietsten mee, maar ook de nieuwe bewoners deden mee. De familie Hoogink mag zich pas heel pril een Schoutenaar noemen, maar natuurlijk sluiten zij graag aan bij zo'n actieve bewonersvereniging. | Foto's: pr.

Foto: pr.

week in beeld

Ter Leede Ukken gaan het veld weer op

Deze Ter Leede Ukken staan te trappelen voor hun eerste training. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Voor de jongste voetballers van Ter Leede start op zaterdag 2 september het seizoen. Onder de deskundige leiding van Jaap Schaap, die al meer dan 25 jaar het voetbal voor de jongste jeugdgroepen organiseert, zullen zij spelenderwijs de eerste beginselen van het voetbalspel leren.

De allerjongsten van 4 en 5 jaar (Ukken) starten om 9.30 uur op veld 7 van sportpark De Roodemolen. Het meedoen aan de Ukkentraining is helemaal gratis. Voor de 6-jarigen heeft Ter Leede een aantal jaar geleden de EuroLeague in het leven geroepen. Met de EuroLeague trainingen worden de jongens en meisjes door middel van kleine, onderlinge partijtjes een seizoen lang voorbereid op het 'echte' voetbal bij de JO9-groepering, de voormalige F-competitie. Deze trainingen zijn op zaterdag vanaf 11.00 uur en woensdagmiddag vanaf 14.00 uur. Alle jongens en meisjes vanaf 4 jaar zijn van harte welkom om voor een proeftraining bij de Ukken of EuroLeague. Beide groepen starten op 2 september eenmalig om 9.30 uur. Meer informatie over de trainingen van deze groeperingen is te vinden op www.terleede.nl.

Overwinteren in de zaal

In de winterperiode gaat het voetballen gewoon door en verhuist de training voor de jongste roodgelen naar sporthal De Wasbeek. Maar dat is voorlopig nog niet aan de orde, want het belooft voor de eerste training prima voetbalweer te worden.

Sumve Hospital is operatiecomplex en twee waterputten rijker

Scouts hebben een schommelbank gebouwd. | Foto: pr. Foto: pr.

n Dirk en Tineke Vink voor even terug in Tanzania

Sassenheim/Sumve n Dankzij financiering door de stichting Saidia helpt Sumve, opgericht door het Sassenheimse echtpaar Dirk en Tineke Vink, staat er in het dorp in Tanzania een nieuw operatiecomplex. Ook konden dankzij giften uit Teylingen twee waterputten worden gerealiseerd.

Dirk en Tineke Vink (derde en vierde van rechts) bij de opening van het operatiecomplex. | Foto: pr. Foto: pr.

In juli zijn Dirk Vink en Tineke de Groot weer terug gegaan naar Sumve in Tanzania om de opening van het operatiecomplex mee te maken. Ook twee bestuursleden van de stichting Saidia helpt Sumve, Willem Mantel en Tineke Braam. waren hierbij aanwezig.

De opening was een groot feest voor Sumve Hospital, want het gebouw is voor Tanzaniaanse begrippen erg modern. De bevolking is er dan ook heel erg blij mee. Het gebouw is tot stand gekomen door bijdragen van een paar grote sponsoren, maar ook door bijdragen van privé personen uit Sassenheim en wijde omgeving. Naast bijdragen voor het gebouw heeft de stichting ook giften gekregen voor de noodzakelijke apparatuur.

Twee waterputten

Nu de grote projecten zijn afgerond blijft stichting Saidia helpt Sumve zich inzetten voor schoon drinkwater in de regio. Tijdens deze reis kon het bestuur twee waterputten aanbieden aan het ziekenhuis. Er zijn inmiddels 35 putten gerealiseerd, maar in de wijde omgeving van Sumve Hospital zijn nog zeker 20 waterputten nodig. In grote delen van Oost-Afrika heerst op dit moment grote droogte. Ook in Tanzania betekent dat droge rijstvelden, kale akkersen een verdorde oogst. Hongersnood en ondervoeding liggen op de loer. In de dorpen waar een waterput is gaat het wat beter, maar ook daar is het moeilijk. Een waterput kan de bevolking helpen de pijn enigszins te verzachten.

Saidia helpt Sumve zou graag nog meer waterputten willen aanleggen in Sumve. Een waterput kost 3100 euro en wordt gebouwd in samenwerking met de lokale bevolking. Giften voor waterputten zijn welkom op NL69ABNA 0609039717. Voor meer informatie, kijk op www.saidiahelptsumve.nl of bel 0252-215847.

Schommelbank bouwen en pizza's bakken bij scouting Boerhaavegroep

Voorhout n Het seizoen is voor de scouts van Scouting Boerhaavegroep op zaterdag 26 augustus van start gegaan. Vanaf deze week zijn alle leden wekelijks weer welkom om avontuurlijke activiteiten te ondernemen waarmee ze worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.

Tijdens de zomerstop hebben de verschillende leeftijdsgroepen niet stilgezeten. Ze zijn in verschillende delen van Nederland en ook daarbuiten op zomerkamp geweest. De welpen en kabouters (leden van 7 t/m 11 jaar) waren te vinden in Apeldoorn om Belle en het Beest te helpen. De verkenners (jongens, 11 t/m 15 jaar) hebben een week doorgebracht in een Romeins kampement in Ommen. De Padvindsters (meisjes, 11 t/m 15 jaar) hadden een talentenjacht in Heeze. De Explorers (15 t/m 18 jaar) hebben het nog verder gezocht, zij zijn naar Engeland gegaan en hebben daar onder andere Londen bezocht.

Pizza's bakken

Gedurende het komende seizoen worden door de vrijwillige leidinggevenden weer heel veel leuke activiteiten georganiseerd voor de verschillende leeftijdsgroepen. De activiteiten zijn heel divers. Van het zelf bouwen van een schommelbank (met echte bank) tot het lopen van een spannende ontdekkingstocht. Maar ook primitief pizza's bakken in een houtgestookte oven, creatief knutselen en weekendkampen staan op het programma.

Ook een keertje kijken?

Scouting Boerhaavegroep is te vinden aan de Sportlaan 5 in Voorhout, tegenover de ijsbaan. Geïnteresseerde kinderen mogen vier keer gratis komen kijken. Meer informatie op www.boerhaavegroep.nl.

Glow in the dark-toernooi

Sassenheim n Volleybal Club Sassenheim (VCS) organiseert op zaterdag 9 september van 09.15 uur tot 11.30 uur het eerste Glow in the dark-toernooi in sporthal de Wasbeek. Het toernooi wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Jacoba van Beierenfonds. Langs de velden worden UV-lampen opgesteld en gaat al het andere licht uit zijn. Alles wat wit is of een neonkleur is zal hierdoor spectaculair oplichten. De velden, netten en bal worden ook voorzien van neonkleuren zodat deze worden gezien. Een dj verzorgt de muziek tijdens het toernooi. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen aan het toernooi. Deelname is gratis, volleybalervaring niet nodig. Aanmelden kan als team van minimaal 6 personen. Individueel opgeven kan ook. Aanmelden kan via gitd@volleybalclubsassenheim.nl.

Leeskringleden gezocht

Sassenheim n De Bibliotheek Bollenstreek vestiging Sassenheim, heeft heel enthousiaste leeskringen die samenkomen in de bibliotheek. Nu start er opnieuw een Bollenstreek Leeskring en is er plaats voor enkele nieuwe leden. De groep komt elke zes weken samen. De eerste bijeenkomst is op donderdagavond 28 september van 19.00 tot 21.00 uur in de bibliotheek (Kerklaan 42). Gezamenlijk bepalen de groepsleden welke boeken gelezen zullen worden. Alleen het eerste boek heeft de bibliotheek uitgekozen en kan na inschrijving meegenomen worden: Wij geluksvogels van Amy Bloom. De boeken worden besproken aan de hand van een door Stichting Senia aangeleverde leeswijzer. Deze leeswijzer bevat informatie over de inhoud van het te bespreken boek, een biografie van de schrijver, recensies en discussiepunten. De groepen bespreken de boeken zelfstandig, er is geen docent aanwezig. Voor meer informatie, neem contact op met Brigitte Kerkhoven via 0252-215033.

Collecteweek Spierfonds

Voorhout n De collecteweek van het Prinses Beatrix Spierfonds is van 10 tot en met 16 september in Voorhout. Het is de grootste jaarlijkse actie voor mensen met een spierziekte in Nederland. Ruim 30.000 vrijwilligers gaan op pad om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor alle mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn ruim 200.000 mensen. Het fonds krijgt geen overheidssteun en is afhankelijk van donaties en de inzet van vele vrijwilligers. De collecte is één van de belangrijkste inkomstenbronnen.

De collectant gemist? Kijk dan op www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/collectebus.

nieuws/sport

Startdienst op Kaageiland

Warmond n De jaarlijkse startdienst van de Protestantse Gemeente Warmond is op zondag 3 september in de Dorpskerk op Kaageiland. Een boot vaart kerkgangers vanaf het vaste land naar het eiland. Iedereen is welkom om kosteloos deze openingsdienst bij te wonen die het thema 'De kracht van de Kerk' heeft gekregen. Om 10.30 uur start deze viering met het verzamelen bij de Gemeentehaven in Warmond, waar de boot richting Kaageiland vertrekt. Na de dienst wordt er koffie en een kleine lunch geserveerd in Het Kompas. Uiterlijk 14.30 uur meert de boot weer bij de Gemeentehaven aan.

Alpha-cursus

Voorhout n De baptistengemeente Kaleb en de PKN-gemeente De Kleine Kerk slaan de handen ineen en organiseren samen een Alpha-cursus. In twaalf avonden en een kort weekend kunnen geïnteresseerden (opnieuw) kennismaken met het christelijk geloof. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 19 september in De Verdieping (Aletta Jacobslaan 1). Elke bijeenkomst begint met een gezellige maaltijd, daarna volgt een heldere en aansprekende uitleg over een thema van het christelijk geloof en vervolgens wordt daarover in kleine groepjes gepraat. Een Alpha-cursus is voor iedereen die meer wil leren over het christelijk geloof. Vragen die aan bod komen, zijn onder andere: Is er meer? Wie is Jezus? Hoe relevant is het christelijk geloof? De cursus bestaat al zo'n 20 jaar en duizenden mensen – jong en oud – hebben al meegedaan. Aan deze cursus zijn geen kosten verbonden. Voor aanmeldingen of vragen, neem contact op met Ruud van Overbeek via ruud@kleinekerk.nl.

Rafaelbijeenkomst Voorhout

Voorhout n De Rafaëlgroep Voorhout organiseert woensdag 6 september vanaf 14.30 uur weer een bijeenkomst voor mensen die in hun naaste omgeving een dierbare verloren hebben. De bijeenkomst, met als thema 'Even bijpraten', is in de Roef, naast de Bartholomeuskerk (Herenstraat 47). Inloop vanaf 14.15 uur. Voor meer informatie, bel Leny van Beek (0252-216382) of Greet Hoek (0252-216363). Of mail naar rafaelgroepvoorhout@gmail.com. Belangstellenden zonder vervoer, kunnen contact opnemen.

Woensdag 30 augustus t/m 6 september

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Woord- en Communiedienst m.m.v. het Gemengd Koor

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 19.00 uur: zangdienst m.m.v. De Lofstem, voorganger: Ds. H.R. Betting

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur; voorganger: Ds. H.R. Betting

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds.A. Meek

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Woord & Communieviering m.m.v. Jongerenkoor Barth-Westenwind, voorganger: B. Prins

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, doopdienst, voorganger: ds. J.W. v.d Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur: Woord en Communieviering met cantores, voorganger: Hans Does

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, startdienst, voorganger: mw..ds. H.G.T. van Welie-Kaai

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn (Heilig Avondmaal)

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zaterdag 19.00 uur, jeugdavond, zondag 10.00 uur, eredienst; 19.00 uur bevrijdingsdienst

Wilt u in aanmerking komen voor een Cinema Floralis Arrangement zorg dan dat uw oplossing uiterlijk 3 september binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. puzzel. De winnaar van de puzzel van week 34 is: Bas van der Worp uit Voorhout. De oplossing was: barbecuevlees.