De Teylinger

31 augustus 2016

De Teylinger 31 augustus 2016


Verkoeling in de zomerzon

Levend bowlen bij scouting Boerhaave: al buikschuivend richting de 'kegels'. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Op basis van het grootste deel van de zomer is het waarschijnlijk niet te zeggen, maar het warme weer van de laatste weken heeft er toch nog voor gezorgd dat de zomer van 2016 tot de op tien na warmste sinds 1901 is uitgegroeid, zo meldt MeteoGroup. De gemiddelde temperatuur van de drie zomermaanden komt uit op 17,7 graden. Met 0,7 graad warmer dan normaal brengt dat dit jaar hoogstwaarschijnlijk op de elfde plaats in de warmste zomers ooit gemeten. En dat is met name te danken aan de afgelopen week. De laatste weken van augustus waren op en top zomers, met zelfs een regionale hittegolf. Veel mensen zochten dan ook verkoeling, aan een meer, op het strand of gewoon met een badje in de tuin. Bij Scouting Boerhaavegroep begon zaterdag het nieuwe seizoen ook met heel veel water, waaronder waterestafette en paaltjesvoetbal. Maar het meest vernieuwende was toch wel het levend bowlen: een combinatie van bowlen en de buikschuifbaan zoals bekend van de kermis. En hoe kan het ook anders, na al die waterspelletjes kon het niet uitblijven: de opening van het seizoen werd afgesloten met een groot (en vooral verkoelend) watergevecht.

B&W positief over fusie woonstichting Warmunda

Warmond n B&W ziet een duidelijke meerwaarde in de voorgenomen fusie van de Woningstichting Warmunda en Woonstichting Stek en heeft er vertrouwen in.

Door Nico Kuyt

De beide stichtingen hebben op 24 maart de intentie uitgesproken een fusietraject in te gaan. Afgelopen maanden is na onderzoek een 'Voorstel tot fusie' opgesteld. De samensmelting staat gepland op uiterlijk 1 januari 2017. In een zienswijze geeft B&W aan de fusie te onderschrijven. Warmunda is met haar omvang van 700 woningen en 6 medewerkers te klein en te kwetsbaar om een goed functioneren in de toekomst te borgen. De fusiecorporatie krijgt meer slagkracht en is financieel sterk. Er blijft een kantoor in Warmond waar huurders terecht kunnen. Telefonisch en internetcontact wordt gecentraliseerd en geprofessionaliseerd. Een fusie met één van de corporaties binnen de regio Duin-en Bollenstreek is ook een voor de hand liggende keuze, vindt B&W. In 2015 heeft Warmunda in eerste instantie gekozen voor een onderzoek naar een fusie met de corporatie MeerWonen uit Alkemade, maar voor zo'n partner buiten de Bollenstreek bleek te weinig enthousiasme.

Hond bijt jongen in gezicht op Koudenhoorn

Warmond n Een 19-jarige jongen is woensdagavond op recreatie-eiland Koudenhoorn in zijn gezicht gebeten door een loslopende hond. De jongen was met een groep vrienden op het eiland, toen rond 21.15 uur de hond vriendelijk op de groep afkwam en zich liet aaien. Toen de hond tegen het slachtoffer opsprong, duwde hij de hond weg. Hierop beet de pikzwarte herder direct van zich af, in het gezicht van het slachtoffer. Gelijk daarna werd de hond weggefloten, kennelijk door zijn baas. Zowel de hond, als zijn baas zijn verder onbekend gebleven. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De politie is op zoek naar getuigen en ook naar mensen die de hond en baas mogelijk kennen.

Foto: pr.

De
Verhalen-
karavaan

Nieuwe rol voor oude raadhuizen

Verwarring 30km-zone
Herenweg

Varend lint met vrolijke passagiers

Warmond n Koeien kijken in Boterhuispolder

Tien maanden cel geëist na achtervolging op A44

Sassenheim n De officier van justitie eist tien maanden cel tegen de 22-jarige man die in december na een woninginbraak in Wassenaar op de vlucht sloeg en na een achtervolging op de A44 een aanrijding veroorzaakte. Tegen zijn 20-jarige medeverdachte is zeven maanden cel geëist.

De twee moesten woensdag 24 augustus in de Haagse rechtbank voorkomen voor een inbraak en achtervolging op vrijdag 18 december 2015. Die middag kreeg de politie een melding dat er was ingebroken in een woning aan het Van Polanenpark in Wassenaar en dat twee verdachten er in een personenauto vandoor waren gegaan. Doordat oplettende getuigen de twee hadden gezien, beschikte de politie over goede signalementen van de verdachten en hun voertuig.

Enkele minuten later zagen agenten de auto door Wassenaar rijden. De twee inzittenden negeerden meerdere stoptekens van de politie waarop de achtervolging werd ingezet. Via Katwijk en Leiden reden de verdachten de A44 op richting Amsterdam. Tijdens de achtervolging gooiden ze de buit uit het raam.

Ter hoogte van de oprit Sassenheim botste de vluchtauto met een personenauto en een vrachtwagen. Hierbij raakte twee personen gewond die ter controle zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Bij de aanrijding was ook een politieauto betrokken. Deze twee agenten zijn na het incident ook ter controle naar het ziekenhuis gegaan.

De verdachten wisten uit de vluchtauto te komen en gingen er te voet vandoor. Uiteindelijk werden beiden in de omgeving (waar ze zich probeerden te verstoppen) aangehouden.

Voldoende bewijs

Volgens de officier is er voldoende bewijs voor de inbraak. Er zijn getuigen en camerabeelden en ook zijn er gestolen sieraden aangetroffen in de auto en langs de A44. De eis tegen de 22-jarige Vleutenaar is hoger dan tegen de 20-jarige man uit Wijk bij Duurstede omdat de eerstgenoemde persoon de auto bestuurde.

De officier neemt verdachten niet alleen de inbraak kwalijk maar ook dat zij met hun rijgedrag hun medeweggebruikers in groot gevaar hebben gebracht. Dit aspect zal op een latere zitting uitgebreider aan de orde komen.De uitspraak is over twee weken.

Verwarring over 30 kilometerzone Herenweg

Warmond n Raadslid Joost van Doesburg (PvdA) wil van B&W opheldering over tegenstrijdige berichten over de mogelijkheden om van de Herenweg een 30 kilometerzone te maken.

Door Nico Kuyt

Tijdens de op 24 mei gehouden wijkmarkt in Warmond gaven veel inwoners aan dat zij graag zien dat van de Herenweg een 30 kilometerzone wordt gemaakt. Aangegeven werd door B&W dat het niet mogelijk is om een geasfalteerde weg te combineren met een 30 kilometerzone, dus verhard zou moeten worden met klinkertjes. In de daaropvolgende raadscommissie Ruimte van 14 juni stelde B&W juist dat de combinatie van een 30 kilometerzone en asfalt wel mogelijk is. Het bracht het raadslid in opperste verwarring en wenst nu te weten welke van de tegenstrijdige geluiden de juiste is. Mocht de combinatie inderdaad niet mogelijk zijn, moeten de gemeente Teylingen zich er dan wel aan houden, zo vraagt hij verder. "We zijn toch immers zelf de baas over onze lokale wegen en zeker als dit de verkeersveiligheid ten goede komt?", besluit hij.

Restauratieprijs gaat naar pand van 'Uphoff'

De restauratieprijs gaat naar het 108 jaar oude 'Uphoff' pand aan de Hoofdstraat. | Foto: pr. Foto: pr.

n Uitreiking muurschildje SOS op vrijdag

Sassenheim n Het opgeknapte, witte winkelpand op Hoofdstraat 179 is door Stichting Oud Sassenheim de Restauratieprijs 2016 toegekend. De prijs is in 2012 ingesteld om meer aandacht en bewustzijn te creëren voor het behoud van het karakteristieke dorpsbeeld van Sassenheim. Het betreffende pand wordt gekenmerkt door zijn sierlijke Art Niveau bogen en fraaie afbeelding in de voorgevel.


Het pand is in 1908 ontworpen en gebouwd door de bekende Sassenheimse aannemer J.P. Oudshoorn, in opdracht van de toenmalig eigenaar H.J. Uphoff, wiens naam en auto in steen zijn afgebeeld in de voorgevel. Het pand werd door Uphoff als werkplaats gebruikt voor rijwielen en 'automobielen'. Het pand heeft door de jaren heen vele eigenaren en huurders gekend en fungeerde naast automobielbedrijf als café, dierenspeciaalzaak en modebedrijf. Op dit moment is Melman Lingerie erin gevestigd.

Poëtische uitreiking

De Restauratieprijs 2016, bestaat uit een oorkonde en een muurschildje. Vrijdag 2 september worden deze uitgereikt aan de eigenaar van het pand, de heer Frank Meijer, in aanwezigheid van wethouder Bas Brekelmans. Oud-gemeente dichter Irma Ooijevaar zal op poëtische wijze de uitreiking opvrolijken.

Eigenaar Meijer kocht het pand in 1985. Er zijn toen diverse herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Momenteel wordt de fraaie voorgevel regelmatig gewit en geverfd. Hoewel het pand niet op de gemeentelijke monumentenlijst staat, is het voor Sassenheim beeldbepalend, aldus Stichting Oud Sassenheim.

Vierde editie

De stichting wil met de uitreiking van de prijs publiekelijk haar waardering kenbaar maken voor het restaureren en onderhouden van karakteristieke panden. Een van de criteria voor de prijs is, dat het pand in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht of in oorspronkelijke stijl wordt opgeknapt. Hieraan is volledig voldaan.

De Restauratieprijs wordt voor de vierde keer uitgereikt. Eerder ging de prijs naar de eigenaren van het Oude Postkantoor, makelaarskantoor Heemborgh en Villa Nancy.

Bestemmingsplan voor nieuwe supermarkt en appartementen

Onder de nieuwe supermarkt en appartementen komt een parkeergarage. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Er ligt een wijzigingsplan voor de nieuwbouw van de Dirk van den Broek supermarkt en de bouw van in totaal 38 appartementen in het centrum van Sassenheim. Het plan ligt tot en met 12 oktober ter inzage in het gemeentekantoor in Sassenheim.

Het nieuwbouwplan gaat over het gebied aan de Hoofdstraat, Concordiastraat en Kastanjelaan. Het bestaat uit drie delen. Allereerst wordt het parkeerterrein aan de Concordiastraat heringericht en geoptimaliseerd. Het parkeerterrein is gedeeltelijk eigendom van D-Winkels en gedeeltelijk eigendom van de gemeente. Dat deel wordt verhuurd aan D-Winkels.

De tweede fase is de bouw van een nieuwe supermarkt op de hoek van de Concordiastraat met de Hoofdstraat met een grootte van ongeveer 1.500 m2 en daarboven 27 appartementen verdeeld over drie bouwlagen. Onder het gebouw wordt een parkeerkelder gerealiseerd.

De derde fase is de bouw van ongeveer 400 m2 commerciële ruimte met ongeveer elf appartementen, waarvan acht sociale woningen, op de hoek van de Oude Haven met de Vaartkade.

Inloopavond

Het plan voor de eerste en tweede fase is uitgewerkt tot een Voorlopig Ontwerp en er is een wijziging van het bestemmingsplan opgesteld (voorontwerp). Het wijzigingsplan (voorontwerp) ligt van donderdag 1 september tot en met woensdag 12 oktober ter inzage in het Gemeentekantoor. Digitaal is het plan te vinden op de gemeentelijke website. Iedereen kan tijdens deze periode een inspraakreactie op het plan geven.

Op donderdag 1 september is van 19.00 tot 21.00 uur de inloopavond in het Gemeentekantoor aan de Wilhelminalaan 25 in Sassenheim. Omwonenden en belangstellenden kunnen daar hun vragen stellen.

Planning

De procedures voor de wijziging van het bestemmingsplan en benodigde vergunningen (fasen 1 en 2) nemen naar verwachting ongeveer een jaar in beslag. De bouwtijd bedraagt ongeveer anderhalf jaar. Daarna wordt de derde fase gerealiseerd. Deze past vrijwel volledig in het geldende bestemmingsplan.

B&W wil subsidie voor Achtzaam afwijzen

Teylingen n B&W heeft het voornemen om de aanvraag voor subsidie van de Katwijkse stichting Achtzaam af te wijzen. De stichting is opgericht om eenzaamheid te bestrijden.

Door Nico Kuyt

Het initiatief voor de stichting is in Katwijk gestart en wil nu over de Duin- en Bollenstreek uitrollen. Voor Teylingen vraagt Achtzaam voor de tweede helft van 2016 10.000 euro en vanaf 2017 een jaarlijkse structurele subsidie van rond de 60.000 euro.

"Wij hebben er als B&W naar gekeken en hebben het voornemen de subsidie te weigeren", zo maakte wethouder Arno van Kempen evenwel afgelopen maandag de raadscommissie Welzijn bekend. Hij gaf hiervoor drie redenen. Als eerste heeft Teylingen al een aantal organisaties die hetzelfde doet, zoals onder andere het maatjesproject. Ten tweede is de uitgave niet begroot en de stichting vraagt nogal wat. Ten derde vindt Van Kempen de aanvraag nogal 'plompverloren' ingediend. "Ik heb er geen goed gevoel bij", aldus de wethouder.

Nederlands leren bij het Taalpunt

Sassenheim n In de bibliotheek Sassenheim start op vrijdag 9 september het Taalpunt Teylingen. Inwoners van Teylingen die hun Nederlands willen verbeteren, kunnen daar terecht voor advies.

Tijdens het taalspreekuur, iedere vrijdag tussen 11.00 en 12.30 uur, kunnen taalvragen gesteld worden en kunnen mensen doorverwezen worden naar formeel en/of informeel taalaanbod in de regio of in de bibliotheek. Ook taalvrijwilligers kunnen bij het Taalpunt terecht voor advies en informatie.

Taalcafé

Om 11.00 uur opent wethouder Kees van Velzen de nieuwe taalontmoetingsplek, waarna het Taalcafé van start gaat.

Het Taalcafé is een informeel samenzijn van mensen die de Nederlandse taal leren en taalvrijwilligers aan de leestafel in de bibliotheek van Sassenheim. Deelnemers kunnen onder het genot van een kopje thee of koffie kennis maken en een taalspelletje doen. Ook kunnen taalvrijwilligers met elkaar sparren over hun bezigheden.

Daarnaast kunnen deelnemers natuurlijk vragen stellen op het taalspreekuur, dat tegelijkertijd wordt gehouden.

Nieuwe directeur MareGroep

Voorhout n Rinco Knoop is per 1 oktober benoemd als nieuwe directeur MareGroep. Hij volgt de huidige directeur/bestuurder Hooite Muller op, die wegens zijn naderende pensioen per 1 oktober aftreedt. Knoop is sinds 2007 in dienst van MareGroep in de functie van Manager Productie & Diensten. Als lid van het Management Team is hij onder andere nauw betrokken bij de ontwikkelingen als gevolg van de Participatiewet. Voor zijn indiensttreding bij MareGroep was hij werkzaam in diverse functies in de re-integratie en consultancy. De benoeming van Rinco Knoop luidt het afscheid van de huidige directeur Muller in, die het Sociaal Werkvoorzieningschap sinds 2005 aanstuurde. Onder zijn aansturing werd onder andere een herstelplan van vier jaar ingezet en met goede resultaten afgesloten.

De Maregroep is gevestigd in Voorhout en is de sociale werkvoorziening voor de Kust-, Duin- en Bollenstreek.

Kampioenschap klompzeilen

"Tijdens de kampioenschappen zijn nog heel wat bouwpakketten voor zeilklompjes verkocht en dat belooft voor de volgende editie een wat hogere opkomst", zegt penningmeester Henk Keijzer.| Foto: Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Warmond n Veel waren het er niet, maar de zeven jonge schippers die zaterdag in Park Groot Leerust hun bootje te water lieten, hebben met veel inzet en enthousiasme gevaren tijdens de klompzeilkampioenschappen. Dit kampioenschap is inmiddels een vast onderdeel van de Gouden Gaffelwedstrijden, georganiseerd door de Stichting Zeilvaart Warmond. De gaffelwedstrijden zijn voor historische zeilende bedrijfsvaartuigen; Westlanders, Kagenaars of zandaakjes. Allemaal scheepjes van tien tot vijftien meter lengte, die in vroeger de oogst van het land haalden en de vracht van plaats naar plaats vervoerden. Dit jaar deed ook een tjalk van bijna twintig meter mee. Op zaterdag werd een beurtveerwedstrijd gevaren, waarbij de schippers een twintig havens rond de Kagerplassen moeten aandoen. Het Warmondse schip de Hylke Tromp won die wedstrijd. De winst in de hardzeilwedstrijden op zondag was voor de Stormvogel.

Varend lint met vrolijke passagiers door grachten

Burgemeester Carla Breuer geeft het startsein voor de sloepentocht. | Foto: Willem Krol Foto: Willem Krol

n Tiende sloepentocht een groot succes

Warmond n Volgend jaar gaat zij weer mee, Riet uit Lisse. Weliswaar geen inwoonster van de gemeente Teylingen maar zoals organisator Jan Haasnoot het formuleert: 'Het is een Teylingen-breed evenement geworden. Zodanig breed dat het maximale aantal sloepen van 24 is bereikt. Een varend lint dat op vrijdag vanuit Warmond de Leidse binnenstad aandoet.

Door Piet van Kampen

Burgemeester Carla Breuer geeft op een antieke toeter het startsein bij park Groot Leerust waar de sloepen met in totaal 125 senioren aan boord klaar liggen voor de afvaart. De Snoeshaan, de Gijs van Juiten en de Welvarend liggen samen met de andere vaartuigen in de Leede te heen en weren voor het vertrek. De burgermoeder refereert eerst aan het ontstaan van dit bijzondere evenement. Jan Haasnoot krijgt van haar een oorkonde en het befaamde flesje Kaagwater; iets sterker dan een Spa rood. Jan kwam tien jaar geleden op het idee om deze bijzondere vaartocht te organiseren. "Ik werd gebeld door een man van 88 jaar die een keer wilde varen. Hij beleefde er veel plezier aan en dat was het begin om voor senioren deze vaartocht te organiseren. De eerste keer was het met vijf sloepen maar inmiddels zijn het er 24 geworden," lacht de organisator, die er veel voor moet regelen. Bijvoorbeeld met de Leidse rondvaartbedrijve, zodat zij van de komst van het varend lint op de hoogte zijn.

Vroege dorst

Nog voordat de varende colonne vertrekt, wordt hier en daar aan boord al een flesje ontkurkt. De plaatselijke supermarkt sponsort het spirituele vocht voor zover de deelnemers dat al niet in de eigen voorraad hebben meegenomen. Regeren is vooruitzien met die warmte. Voor de deelnemers die nog nooit de oude binnenstad van Leiden vanaf het water hebben aanschouwd, was het een openbaring. Een afwisseling van het decor dat op het ruime water van de Kagerplassen met haar rietkragen en molens in de verte is te zien. Dat is de charme van de tocht in onze mooie omgeving. Vanuit de stad wordt er op de terugvaart aangemeerd bij de Kaagsociëteit om vervolgens weer richting Warmond te varen. Riet, die haar achternaam liever niet genoemd ziet, heeft ontzettend genoten. "Wat gezellig, ik ga volgend jaar zeker weer mee. Alles was zo goed georganiseerd. Ik heb het geweldig naar mijn zin gehad en lekker in het zonnetje gegeten", zegt ze enthousiast. Dankzij de bereidwilligheid van sloepenbezitters, donateurs en vrijwilligers en natuurlijk het enthousiasme van organisator Haasnoot is de tiende editie van de sloepentocht een groot succes.

Teylingen zoekt citymanager

Teylingen n Teylingen is op zoek naar een citymanager die de bedrijvigheid en aantrekkelijkheid van Voorhout, Warmond en Sassenheim wil vergroten. Sollicitanten kunnen hun sollicitatie richten aan de vorige week opgerichte Stichting Citymanagement Teylingen. Hierin werken de bedrijven in de drie kernen van Teylingen samen met elkaar, met de gemeente en met andere betrokken partijen. Het bestuur wordt gevormd door voorzitter Frans Heemskerk, vice-voorzitter Hans Oudshoorn, secretaris Jules de Vries en penningmeester Ruud Neuteboom. Daar komen nog twee bestuursleden bij die geen achtergrond hebben bij de Teylingse Ondernemers Vereniging (TOV).

De nieuwe citymanager moet een "netwerker en verbinder zijn, die de synergie tussen partijen verder verbetert en de aandacht kan verdelen over de drie kernen van de gemeente Teylingen", zo staat in de vacature.

Het citymanagement wordt gefinancierd door de gemeente en het ondernemersfonds. De gemeente betaalt de uitvoeringskosten uit het bestaande budget voor de uitvoering van de detailhandelvisie. In 2016 is dat maximaal 25.000 euro en in 2017 40.000 euro. Het salaris van de nieuwe citymanager wordt betaald uit het Ondernemersfonds via de Stichting Citymanagement. De aanvraag hiervoor is ingediend en moet nog beoordeeld worden. Momenteel wordt met de stichting gesproken over een prestatie overeenkomst voor het bedrag waarover de afspraken gemaakt worden. Eind 2017 is een evaluatie en wordt over het vervolg beslist.

Gratis springen bij de Tjarda

Sassenheim n Scoutinggroep Tjarda bestaat dit jaar 40 jaar, en dat vieren ze met alle kinderen uit Sassenheim. Op zaterdag 10 september is er van 12.00 tot 17.00 uur een springkussen festival op het ijsbaanterrein, naast het Tjarda-clubhuis aan de Kagerweide 30. Er zijn een stormbaan, klimwand en een ballenbad. Ook komt tussen 14.00 en 15.00 uur een clown op bezoek. De toegang is gratis.

Computerplein

Warmond n Het Computerplein in bibliotheek aan de Herenweg 80 in Warmond begint weer op woensdag 7 september. De vrijwilligers van Stichting Welzijn Teylingen staan iedere woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur klaar voor iedereen met een vraag of probleem op computergebied, er zijn geen kosten aan verbonden. De bibliotheek biedt gratis Wifi; neem een eigen laptop of tablet mee of maak gebruik van de computers in de bibliotheek. Lid zijn van de bibliotheek is niet nodig.

Booktuben en boekvloggen

Sassenheim n In navolging van succesvolle landelijke campagnes als de Kinderboekenweek en de Boekenweek presenteert de CPNB samen met Stichting Lezen de nieuwe editie van Literatour, de Boekenweek voor jongeren van 19 tot en met 25 september.

Op zaterdag 24 september zijn booktubers Fleurine van Egmond en Chinouk Thijssen van 16.00 tot 17.30 uur in de bibliotheek in Sassenheim. Deze boekvloggers zetten vaak wekelijks filmpjes over boeken en lezen op YouTube. Zij sporen de jonge kijkers op deze manier aan om te gaan lezen. En dat werkt goed, als je afgaat op de reacties onder de video's.
Onder het genot van een hapje en een sapje hoor je alle ins en outs van Fleurine en Chinouk. Uiteraard wordt er ook een vlog opgenomen in de bibliotheek.

In verband met het aantal plaatsen wordt verzocht om tijdig te reserveren via www.bibliotheekbollenstreek.nl of kaarten te kopen 5 euro bij boekhandel Wagner in Sassenheim.

Vrijwilligers voor Natuurcentrum

Warmond n Het Natuur Ontdekkingscentrum Koudenhoorn (NOCK) is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Het natuurcentrum op recreatie-eiland Koudenhoorn is in mei geopend en kan sindsdien rekenen op veel belangstelling van bezoekers. Op woensdag-, zaterdag-, en zondagmiddag is het centrum geopend. Ook organiseert de NOCK excursies in de Warmondse natuur. Om het natuurcentrum draaiende te houden, is er vraag naar nieuwe vrijwilligers. Meer weten over de aard van het vrijwilligerswerk voor het NOCK? Stuur een e-mail naar info@koudenhoornontdekken.nl. Kijk voor meer informatie op koudenhoornontdekken.nl.

Eerste City Swim groot succes

De zwemmers van ZVS en Het Onderwaterbos worden aangemoedigd door familie en vrienden, die op de bruggen staan. | Foto: pr./ Annemiek Zwaan Foto: pr./ Annemiek Zwaan

Sassenheim n Wie zondagmiddag de Sassenheimervaart inkeek, zag daar iets ongewoons: veel gele badmutsen. Tijdens de eerste Sassenheim City Swim zwommen 70 zwemmers van het Oude Zwembad naar het Voorhavenkwartier. De sportieve - en gezellige- tocht van 700 meter was een initiatief van Zwemvereniging Sassenheim en Duikvereniging Het Onderwaterbos. Om 13.00 uur doken de zwemmers, variërend tussen de 8 tot 73 jaar, het water in. Onderweg werden ze aangemoedigd door familieleden en vrienden. Evenveel enthousiasme was er ook bij de omwonenden, die massaal aan de waterkant stonden. De aankomst in het Voorhavenkwartier was een feestje. Toeschouwers stonden op de kade, de balkons en ook in diverse sloepen te wachten tot de zwemmers finishten. De eerste Sassenheim City Swim was een groot succes. En als het aan de zwemvereniging en de duikvereniging ligt, is Sassenheim een nieuw evenement rijker.

11 / 22

Verhalenkaravaan

HKV wil embleem 'brievengaarder'

n Sloop van historische panden aan de Herenstraat

Voorhout n Binnenkort wordt een deel van de Herenstraat gesloopt. De panden die staan tussen het voormalige parochiehuis, later de Toog en nu Cheers!, en de Prins Bernhardstraat verdwijnen. De huizen genummerd 108 tot en met 116a zullen daarmee niet langer medebepalend zijn voor het beeld van de Herenstraat. De Historische Kring Voorhout probeert een klein stukje van die geschiedenis te bewaren.

Geen van deze panden heeft bij de beoordeling in 2007 voldoende punten behaald om in aanmerking te komen als gemeentelijk monument. Begin september verschijnt de Dwars Op, waarin de Historische Kring Voorhout (HKV) de regelgeving ten aanzien van gemeentelijk monumenten heeft beschreven. Als naar verwachting dit najaar de sloop begint gaat er ruim 100 jaar bouw- en middenstands-historie verloren. De bouwvergunning is aangevraagd en verleend om op deze plaats winkels met daarboven woningen te bouwen. In de Dwars Op van deze zomer staat naast de beschrijving van deze panden ook een korte geschiedenis.

Telegrammen

De eerste steen in de gevel van het pand op Herenstraat 114 is gelegd door de opdrachtgeefster voor de bouw Maria Prins en Adriana van Dam, de latere echtgenote van manufacturier Jos Jansen. De woning is in 1900 gebouwd door de lokale timmerman en metselaar Jan Zuilhof. Van het begin af aan was duidelijk dat hier het kantoor van de Posterijen en Telegrafie gevestigd zou worden. Op 29 augustus 1900 betrekt de brievengaarder Tjakko Dijkhuis het nieuwe pand dat het adres Wijk I-101a heeft. Er is één toegang en een gangetje naar de kamer van de 'brievengaarder'. Na het overlijden van haar man vervult juffrouw Dijkhuis (Jacoba Dijkhuis-van der Elst) die functie en vanaf 1934 is dat Frans Jozef Geurts. Op de dakkapel staat een koperen bekroning met twee bliksemschichten, aangevend dat van hier telegrammen verstuurd kunnen worden. Het embleem en de gevelstenen wil de HKV graag aan haar collectie toevoegen om te bewaren voor het nageslacht.

Het gebouw is éénlaags met zadeldak, heeft een drie-assige voorgevel en een prominente dakkapel. Er is een gevelsteen uit 1900 en de tekst 'posterijen'. In 1939 verhuist het postkantoor naar de voormalige burgemeesterswoning naast het raadhuis. Het pand wordt sigarenmagazijn. Makelaar Jos Geurts heeft het in 2000 fraai gerestaureerd en krijgt daar in 2002 de HKV-Restauratieprijs voor.

Van de melkboer

Het huis ten zuiden van het voormalige postkantoor wordt in 1900 gebouwd als woning. Ook hier is Maria Prins de opdrachtgeefster. De ramen hebben een gemetselde rollaag met sierstenen en spekbanden in de gevel ter hoogte van de kozijnen. De eerste huurder is melkboer Arie Hoogstraten. Later komt hier bakkerij Lindeboom, gevolgd door bakkerij Ammerlaan.

Straks zijn deze bekende gebouwen verdwenen, wat zal resten zijn foto's en tekeningen. In de toekomst kan alleen nog, geholpen door de artikelen in de Dwars Op, op papier kennis genomen worden van dit stukje Voorhoutse verleden.

Warm welkom in Atelier De Oude Keuken

De oude keuken van de Bernardus wordt omgetoverd tot atelier voor de bewoners. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Medewerkers welzijn, hun partners en vrijwilligers van woonzorgcentrum Bernardus hebben een grote wens van een aantal bewoners in vervulling laten gaan.

Een tekening van de Herenstraat 114, waar in 1900 de brievengaarder woont. | Foto: pr. Foto: pr.

Zij hebben de ruimte, die intern bekend is als 'de oude keuken', verbouwd tot een atelier waar bewoners en deelnemers van buiten Bernardus nu naar hartenlust kunnen schilderen, boetseren en hout bewerken. Wel is Bernardus nog op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om van 9.00 tot 11.30 uur bewoners bij deze en andere activiteiten te begeleiden. Voor aanmelding, mail naar anneke.pleij@marente.nl of kom vrijblijvend eens kijken in 'Atelier De Oude Keuken'.

Piet Nulkes heeft de mooiste tuin op Elsgeest

De winnaars op een rij: Anton van Hensbergen (zilver), Gerrit den Haan (brons), Piet Nulkes (goud) en Mohammad Yousef (aanmoedigingsprijs). | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Het bestuur van de Volkstuinvereniging Elsgeest gaat ieder jaar op zoek naar de mooiste tuin op het complex. Ook dit jaar zijn weer vijftien tuinen genomineerd, maar er kan er maar één de winnaar zijn. En dat is Piet Nulkes.

Nadat de genomineerde bekend zijn, gaat de jury aan de slag. Zij beoordelen de indeling van de tuin, de staat van paden, sloot en greppel en het onderhoud van de opstallen zoals schuur en/of kas.

De derde prijs is voor Gerrit den Haan, die zijn plaats moet delen met Wim van Werkhoven. De tuin van Anton van Hensbergen beloonde de jury met de tweede prijs. De eerste prijs is dit jaar weggelegd voor Piet Nulkes. Alle winnaars ontvingen een oorkonde, beker en bloembollenpakket.

Aanmoedigingsprijs voor Mohammad

Naast genoemde prijzen wordt er ook altijd een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan een beginnend tuinder. Mohammad Yousef, vluchteling is uit Syrië en nu drie jaar woonachtig in Nederland, heeft van een tuin met duidelijk achterstallig onderhoud een mooie schone tuin gemaakt. Om zijn arbeid te belonen heeft hij de aanmoedigingsprijs gekregen, bestaande uit een oorkonde en een frambozenstruik.

Volkstuinvereniging Elsgeest is gelegen in het Sport- en recreatiepark Elsgeest in Voorhout en het wandelpad wat er doorheen loopt is een openbaar wandelpad en wandelaars die van de mooie tuinen willen genieten zijn dan ook van harte welkom.

KBO opent het seizoen

Sassenheim n KBO Sassenheim opent op woensdagmiddag 7 september het nieuwe seizoen met een optreden van Paul van Cleef en Roselle Louwers. Als het duo 'Back in Time' zingen ze bekende Nederlandse liedjes. De seizoensopening begint om 14.30 uur en is in de Tuinkamer (begane grond) van de Oude Tol. De entree bedraagt 3 euro voor KBO-leden en 6 euro voor niet leden.


Op maandagmiddag 5 september start om 14.30 uur de Hobbyclub in zaal 6 van 't Onderdak, J.P. Gouverneurlaan 40. Aanmelden is verplicht en kan via kbosassenheim.secretariaat@gmail.com of bel 0252-224126.

Spreekuur over E-books

Warmond n Lukt het maar niet om de e-books van de Bibliotheek op een tablet, smartphone of e-reader te zetten of een account aan te maken voor het lezen van de e-books van de Bibliotheek? Of is er een andere vraag over het lenen van e-books? Kom dan naar het e-book spreekuur. Elke eerste dinsdag van de maand vanaf 6 september tussen 14.00 en 16.00 uur in de bibliotheek van Warmond.

De mediacoach van Bibliotheek Bollenstreek geeft tijdens deze e-book spreekuren graag persoonlijke, één-op-een uitleg en technische ondersteuning. De uitleg is gratis.


Neem je eigen tablet, smartphone of e-reader en laptop mee. Ook is het handig om een notitieblok mee te nemen voor het maken van aantekeningen.


Leden van Bibliotheek Bollenstreek kunnen gratis e-books lenen. De uitgebreide collectie e-books is te lezen op een e-reader, smartphone, tablet of computer. Gebruikers maken eenmalig een webaccount aan via bibliotheek.nl/ebooks en downloaden de e-books vanuit de luie stoel. In de e-bookcollectie zijn duizenden titels te vinden: literaire romans, thrillers, streekromans, kinderboeken, poëzie en natuurlijk non-fictie over bijvoorbeeld reizen & landen, gezondheid & psychologie of waargebeurde verhalen.

Voor meer informatie, kijk op www.bibliotheekbollenstreek.nl/digitaalspreekuur

Koeien kijken bij de Lakenvelder boerderij

Warmond n De jaarlijkse Dag van de Lakenvelder is dit jaar op zaterdag 3 september. Het bijzondere oud-hollandse koeienras is tussen 11.00 en 16.00 uur te bewonderen in de Boterhuispolder, bij de boerderij aan de Zijldijk 8 in Warmond.

Door het hele land zijn boerderijen geopend waar dit bijzondere oud-Hollandse koeienras wordt gehouden. Het lakenvelderrund met de witte band om de buik is nog altijd een bezienswaardigheid. Sinds 2014 loopt er ook een kudde Lakenvelders in de Boterhuispolder. Hier is de familie De Willigen gestart met een fokprogramma. Inmiddels bestaat deze kudde uit 40 dieren.

Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder is een kleinschalige fokkerij van Lakenvelder runderen, ten behoeve van eerlijke en ambachtelijke vleesconsumptie volgens het principe van Fair Farming. De koeien staan in de zomer buiten in de wei en in winter in de ligboxenstal. De kudde in de Boterhuispolder bestaat uit zowel rode en zwarte lakenvelders. De kalveren die geboren worden blijven bij hun moeder en maken deel uit van de kudde. Lakenveldervlees heeft door de langzame groei uitstekende smaak en structuur en is bekend om de hoge kwaliteit. Begin augustus kreeg de boerderij het keurmerk toegekend van de Stichting Lakenvelder Vlees, die zich inzet voor het instand houden van dit bijzondere ras

Van oudsher is de Lakenvelder een dubbeldoelkoe. Dit wil zeggen dat het ras zowel geschikt is voor melkveehouderij als voor vleesconsumptie. De geschiedenis van de Lakenvelder gaat ver terug. Aan het eind van de middeleeuwen zijn er al vermeldingen te vinden van hun bestaan. Vanaf de 17e eeuw wordt er gericht gefokt met de dieren, die vooral te vinden zijn bij buitenplaatsen en landgoederen, waar ze fungeren als sierrund. In 1918 wordt er een Lakenvelder stamboek opgericht, maar toch loopt de populatie aanzienlijk terug. Pas vanaf de oprichting van de Stichting Zeldzame Huisdieren (1976) is er weer meer aandacht voor het ras. Tegenwoordig mogen Lakenvelders zich verheugen in een groeiende populariteit.

Programma

In de wei is de prachtige kudde Lakenvelders te bekijken: de koeien met kalfjes en de imposante dekstier Nicky. In de stal zijn de jonge stieren te bewonderen. Voor de kinderen worden er ritten met de ponykar gemaakt, er is een trampoline en zijn er schapen om te aaien. De moestuin is open. Er zijn diverse producten te koop.

Een bijzondere toevoeging aan deze open dag komt van erfbewoner Anjet van Linge, die haar beeldhouwersatelier speciaal voor het publiek opent. Van Linge is aanwezig om informatie te geven over haar kunstwerken, die zijn gemaakt in steen, hout en andere natuurlijke materialen. Kijk voor het complete programma op www.boterhuispolder.nl.

Voorlezen voor kinderen over 'cijfers en letters'

Teylingen n De medewerkers in de vestigingen van Bibliotheek Bollenstreek lezen op woensdag 7 september voor. In Warmond om 10.00 uur, speciaal voor peuters, in Voorhout en Sassenheim zijn om 14.30 uur kinderen vanaf 4 jaar welkom.

Voor kleuters staan 's middags verhalen over 'cijfers en letters' centraal. Voor peuters wordt in de ochtend voorgelezen rond het thema 'boeken'

Er gaat een wereld voor kinderen open als ze leren lezen. De woorden en cijfers die ze om zich heen tegenkomen zijn opeens geen abracadabra meer en ze kunnen ineens zelf al die prachtige verhalen lezen. Leren lezen is dus niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk. Vrijwel niets staat een kind dan nog in de weg om zijn fantasie te ontwikkelen en – vooral – om kennis tot zich te nemen.

Ook als kinderen nog niet in groep 3 zitten kunnen ouders ze al wegwijs maken in de wereld van de cijfers en letters. Dat begint met het herkennen van de letters van hun eigen naam en met vertellen hoe oud ze zijn. Zodra kinderen zich bewust worden van cijfers en letters, kunnen de ouders die stumuleren, bijvoorbeeld aan de hand van boekjes in dit thema. Zoals ABC boeken als 'B is een Beer' van Dick Bruna of 'het Rompompom ABC boek voor alle kleuters' met illustraties van Marjolein Krijger. En boeken over cijfers als 'Het cijferwinkeltje' van Marianne Busser en Ron Schröder en 'Mijn eerste cijfer boek' van Eric Carle.

Na afloop van het voorlezen kunnen de kinderen knutselen rond het thema. De toegang is gratis. Voor meer informatie, kijk op www.bibliotheekbollenstreek.nl/jeugdagenda.

Botenfeest

Een bonte botenparade in de gemeentehaven. De Warmondse Schippertjesdagen zijn van vrijdag 9 tot en met zondag 11 september. Foto: pr.

Warmond n Het tweede volle weekend van september staat in het teken van de 26ste Warmondse Schippertjesdagen. De gemeentehaven wordt weer omgetoverd tot een groot nautisch domein met onder andere sleepboten, bakdekkers, opduwers, stoomschepen en vele andere traditionele schepen. Het haventerrein staat vol met onder andere een feesttent met terras, dertig kramen van de nautische markt, de afdeling 'klassieke scheepsmotoren' en diverse oude ambachten. Ook zijn er deze dagen diverse zeemans,-en shantykoren te beluisteren.

Op vrijdag 9 september is de Hollandse avond, met meezingers voor iedereen. Op zaterdagavond 10 september is het optreden van The Undercoverband en er is een nieuw programmaonderdeel: het Vaar-iété avond op en rond de Leede. Op drie locaties zijn optredens met acrobatiek, klassieke muziek en pop. Het varende publiek kan gratis van de acts genieten. Het complete programma is te vinden op www.schippertjesdagen.nl.

Visfileercursus van filetmaster Arie Kuijt

Cursisten kijken aandachtig naar de hand van de meester. | Foto: pr Foto: pr.

zakelijk n 'Wat is er nu lekkerder dan een verse vis uitzoeken en zelf fileren? Dat is pas echt 'vers van het mes'! En het graatje bewaren voor de soep of om een sausje mee te maken', vertelt Arie Kuijt, wellicht Neerlands beste visfileerder aan thuiskokers en koks van nationale en internationale restaurants, die naar Katwijk komen.

Tijdens de Katwijkse visfileercursussen en workshops van Kuijt leert hij op de juiste wijze fileren en pan-klaren van verse Noordzeevis. De lessen worden naast Arie Kuijt verzorgd door Arie Vooijs, de bekende haringgoeroe uit Katwijk. De vroegere haringchef van Ouwehand Vis staat bekend om de Engelse methode van haringsnijden, zijn humoristische uitleg en mooie verhalen.

Kuijt, die ook een website exploiteert (visfileren.nl), is meer van de rondvis en sashimipresentatie's. Hij wordt zelfs ingevlogen bij bekende sterrenrestaurants. De cursus is voor iedereen die van verse vis houdt en wil leren fileren. Op eerdere cursussen waren er Belgen, Duitsers, en zelfs Denen.

Visliefhebbers leren de fijne kneepjes van het vak tijdens de 9-daagse avondcursus. Deze start op maandagavond 26 september bij Fileerderij Schuitemaker Vis in 't Heen. Meer informatie op: www.visfileren.nl of via 06-24875288.

Vleermuizen luisteren

Warmond n Kom vrijdagavond 2 september van 20.30 uur tot 22.00 uur vleermuizen luisteren op Landgoed Huys te Warmont in Warmond.

Samen met de gids gaan de bezoekers op ontdekkingstocht naar vleermuizen. Overdag jagen de zwaluwen op muggen, in het duister doen de vleermuizen precies hetzelfde. De populariteit van deze dieren is alleen een stuk minder. De wandelaars leren hoe vleermuizen leven en op welke plekken zij zich thuis voelen. Trek donkere kleding aan en neem een zaklamp mee. Het kan namelijk behoorlijk donker zijn op het landgoed met eeuwenoude taxusbomen en zijn prachtige landhuis. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Deelname kost 5 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen. Aanmelden kan via www.zhl.nl.

Van zomer naar herfstwandeling

Warmond n De gidsen van IVN Leiden geven op zondag 4 september om 11.00 uur een excursie in het landgoedbos van Huys te Warmont.

Na de zomer is de komende herfst alweer zichtbaar. Aan bomen en struiken zitten veel bessen en vruchten, de wintervoeding voor vogels en knaagdieren. Ook de eerste paddenstoelen zijn alweer aanwezig. Het koninginnenkruid staat volop in bloei waar hommels, zweefvliegen en vlinders volop van profiteren. Vogels hoor en zie je altijd, de boomklever, de kauw en het winterkoninkje. Boerenzwaluwen dartelen nog boven het veld, spoedig vertrekken ze naar zuidelijke oorden.

De start is bij de ingang Herenweg 139 in Warmond. Parkeren (vlakbij) aan de Beatrixlaan. Voor meer informatie, kijk op www.ivn.nl/leiden.

Open Dag bij Omroep West

Teylingen n Heb je altijd al eens binnen willen kijken bij de regionale omroep? Dat kan op zaterdag 3 september van 11.00 tot 15.00 uur bij Omroep West, Laan van 's-Gravenmade 2 in Den Haag. De toegang is gratis. Parkeren bij Omroep West is beperkt, daarom worden bezoekers verzocht om gebruik te maken van het openbaar vervoer (tramlijn 15 stopt vlakbij) of om op de fiets te komen.

17 / 22

Aikibudo-leraar naar Japan

Voorhout n Dennis Oomen heeft de afgelopen zomervakantie niet gebruikt om te bakken op het strand. Hij reisde af naar de Japanse hoofdstad Tokio, om daar met nog een handvol Nederlanders, een trainingsstage te volgen.

De Aikibudo-leraar van Barends Sport-Voorhout trainde een week lang bij de Daito Ryu, waar grootmeester Kondo Katsuyuki de leiding heeft. In deze Ryu (een Japanse school) worden nog steeds de antieke technieken van de samurai geoefend en beschermd tegen vergetelheid.

Na een week van keihard trainen –van zes uur 's ochtends tot vijf uur 's avonds- deed Oomen op vrijdag het examen van zijn 1e dan/zwarte band Aiki-jujutsu. Doodop, maar zeer tevreden, ontving hij uit handen van de grootmeester zijn diploma. Hierna volgden een paar dagen relaxed sightseeing en bijkomen. Sinds vorige week staat Oomen weer op de mat in Voorhout om zijn leerlingen te laten meeprofiteren van de opgedane kennis.

Sportdag op het strand

Samenwerken staat centraal bij de spelen op de stranddag van de brugklassers van het Rijnlands Sassenheim. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n "Na een week lessen volgen op de nieuwe school genoten de brugklassers van een sportdag op het strand", zegt Jeroen Koppert, coördinator van de eerste klassen op het Rijnlands Lyceum Sassenheim. "Dit was een onderdeel van de wenweek, waar alle eerste klassen mee startten. In deze periode staan kennis maken met elkaar, met de docenten en met de lesstof centraal. Veel aandacht wordt ook besteed aan het huiswerk maken en het delen met de mentor en de peter en meter van ervaringen en nieuwe indrukken. Op de stranddag leerde men elkaar weer op een andere manier kennen. Er werden allerlei spelen gedaan waarbij samengewerkt moest worden. Een prima manier om elkaar, je mentor en peter en meter goed te leren kennen", besluit Jeroen Koppert.

Na de tweede week staat voor alle ouders van de brugklassers een High Tea gepland, de leerlingen gaan die voorbereiden. Daarna start ook voor de brugklassers het gewone rooster.

Handbalsters Foreholte weer volop in beweging

Voorhout n Alle teams van H.V. Foreholte zijn weer gestart met de trainingen, want de competities gaan weer beginnen. Voor dames 1 is de eerste wedstrijd gepland op zaterdag 10 september in Eindhoven tegen P.S.V.

Allereerst werd er door de Voorhoutsen op een toernooi in Den Haag bij Hellas vijf wedstrijden afgewerkt en verloren. Hoewel trainer Ricardo Clarijs kon beschikken over een ruime selectie, waren toch nog niet alle speelsters terug aan het front. Alle speelsters kregen speeltijd, zodat de vaste patronen weer aangesproken konden worden. Het was wel weer wennen, zeker omdat er nu een viertal nieuwe speelsters wordt ingepast.

Afgelopen woensdag was er een oefenwedstrijd in de Tulp tegen de reserves van bekerkampioen en verliezend finalist om het kampioenschap , V.O.C. uit Amsterdam. Er werd uitgegaan van 3 x 25 minuten spel, maar aangezien het erg warm was en VOC slechts twee wisselspeelsters had, werd er na totaal 60 minuten gestopt. VOC liet zien over goede handbalbagage te beschikken. Fysiek kwamen ze wel tekort ten opzichte van Foreholte, maar dat werd gecompenseerd met goede beweeglijkheid en snelheid. Foreholte kwam door de vele wissels eigenlijk niet goed in hun spel, maar zo kan men toch het samenspel optimaliseren en individuele acties laten zien. Goede aanvallen afgerond met prachtige scores wisselden elkaar af met foutieve passes of te laat aanpakken in de verdediging. De vorm is er nog niet, maar dat komt goed. De vooruitgang is zichtbaar en het vertrouwen in en met elkaar groeit. De wedstrijd werd met winst afgesloten: 35-27.

De topscoorders waren Wendy Smits en Marisha vd Geest (6), Ramona Vink (5) en Nikki Post en Melanie Zwaan (4). Iedere speelster wist te scoren.

Geen Brexit in hockey

Bij MHC Voorhout hockeyen de Engelse gasten tegen de speelsters tussen de 12 en 18 jaar. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Drie internationale wedstrijden stonden vorige week woensdag bij MHC Voorhout op het programma. Voorhout ontving het Engelse Hurstpierpoint College uit Sussex om returnwedstrijden te spelen. In het najaar van 2015 waren de Voorhouters in het kader van de London Hockey Tour op bezoek geweest in Engeland.

Na een goede maaltijd in het clubgebouw was het tijd voor de wedstrijden. Uiteraard had iedereen in het hoofd de spannende Olympische finale van Nederland tegen Groot-Britannië die op shoots-out werd verloren. Dat gaf de wedstrijden zeker een extra sportief tintje. Spelbreker was echter het tropische weer waardoor spelers zich moesten aanpassen en het tempo omlaag ging. Ook werden er waterpauzes ingelast om weer energie op te doen. Meisjes C (13-14 jaar) mochten eerst tegen elkaar spelen. Voorhout verloor deze wedstrijd met 0-2 en kreeg voldoende kansen om niet te verliezen, maar de bal wilde er niet in. Daarna speelden de Meisjes AB (15-17) tegen elkaar. Team 1 van Voorhout was veel te sterk voor de Engelsen en won met 14-1. Team 2 won ook met 3-0 en dat was veel meer een wedstrijd. Na de rust van 0-0 werden alle goals door slim overspelen in de tweede helft gescoord. Na afloop was er limonade en cake voor de Engelse en Nederlandse spelers. Tijdens de slotspeeches werd er door de Engelse en Nederlandse chef de mission, Scott Simkins en Michiel van Doeveren, onderstreept dat er in hockey geen Brexit is. Hockeyers weten elkaar aan beide kanten van de Noordzee gemakkelijk en sportief te vinden. Hockey schept zeker een warme vriendschapsband waar de komende politieke scheiding geen sta in de weg voor hoeft te zijn.

Conferentie 'Samen tegen eenzaamheid'

Teylingen n Welzijn Teylingen houdt op donderdag 29 september de werkconferentie Samen tegen eenzaamheid in Teylingen. Iedereen die zich betrokken voelt bij dit thema, wordt uitgenodigd om mee te doen: mensen die uit eigen ervaring spreken, medewerkers van allerlei organisaties, vrijwilligers, vrijwilligersverenigingen, inwoners, winkeliers. Kortom: iedereen die een positieve bijdrage wil leveren aan het verminderen van eenzaamheid.

Met een actief avondprogramma worden signalen en goede ideeën met elkaar gedeeld. Uiteindelijk resulteert dit in een verzameling van kleine en grote activiteiten of handreikingen die al bestaan in Teylingen om eenzaamheid te helpen verminderen. Bovendien worden nieuwe ideeën bij elkaar gebracht waarmee we samen aan de slag kunnen. Zo wil Welzijn Teylingen de schouders zetten onder de aanpak van eenzaamheid in Teylingen.

De bijeenkomst vindt plaats in het kader van de Week tegen eenzaamheid, in samenwerking met Coalitie Erbij. De Week tegen eenzaamheid loopt van 22 september tot en met 1 oktober.

Aanmelden

Deelnemers moeten zich vooraf aanmelden. Dat kan via www.welzijnteylingen.nl, onder het kopje Agenda (29 september). Vermeld ook of u wilt deelnemen aan het buffet en indien van toepassing ook van welke organisatie of welk initiatief u bent. Er zijn aan deelname geen kosten verbonden.

Degene die zijn of haar ervaring wil inbrengen, of een goed werkend initiatief wil toelichten als start van de discussie, wordt gevraagd contact op te nemen met Welzijn Teylingen via 0252 - 231805.

Ter Leede komt niet in actie

In het midden Sensei Kondo, linksboven Dennis Oomen met diploma. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Ter Leede kwam zaterdag niet in actie tegen Haaglandia. De club uit Rijswijk verloor eerder vorige week een kort geding tegen de gemeente, waarmee het in de clinch lag over een grote huurschuld. Door de uitspraak van de rechter heeft de clubleiding besloten de voetbalvereniging op te heffen en schrapte alle wedstrijden van afgelopen weekend. Op zaterdag 3 september speelt Ter Leede op sportpark de Roodemolen om 14.30 uur tegen FC Breukelen.

Webinar over zelfvertrouwen stimuleren

Teylingen n Het Centrum voor Jeugd en Gezin en kinderpsycholoog Tischa Neve geven op donderdag 15 september van 20.00 tot 21.00 uur een webinar over Zelfvertrouwen stimuleren. Het is bedoeld voor ouders met kinderen tussen 2 en 12 jaar. In dit webinar, een lezing die thuis achter de computer is te volgen, krijgen deelnemers volop inspiratie om het zelfvertrouwen van hun kind(eren) te vergroten. Een presentatie vol eyeopeners, voorbeelden en veel praktische tips die direct in de praktijk zijn te brengen. Aanmelden voor de gratis Webinar gaat via http://grootenklein.nl/webinar/.

Opfriscursus voor Ipad

Sassenheim n De bibliotheek Bollenstreek organiseert in het najaar weer een aantal cursussen over het gebruik van tablets, Ipads, mobiele telefoons en Facebook. De opfriscursus voor de Ipad is voor mensen die al eerder een beginnerscursus hebben gedaan. De cursus in de bibliotheek aan de Kerklaan 42 start op dinsdag 8 november om 14.30 uur. Deelname kost 30 euro voor leden, en niet leden betalen 35 euro.

Facebookworkshop

Op dinsdag 29 november is om 14.30 uur de Facebookworkshop 'Meer dan gluren bij de buren'. Deelnemers leren alles over het hoe, wat en waarom op de sociale media. Leden betalen 5 euro voor deelname, niet leden betalen 10 euro.

Voor kaartverkoop en meer informatie, kijk op www.bibliotheekbollenstreek.nl.

sport/welzijn

Foto: pr.

Verenigingen in Teylingen stellen zich voor

Van avondvierdaagse tot zwemvereniging

Teylingen n Muziek, sport en cultuur. Teylingen kent veel verenigingen, stichtingen en organisaties waar inwoners terecht kunnen. Om te ontspannen, om te sporten, om vrijwilligerswerk te doen of om op een andere manier een steentje bij te dragen. Iedere week krijgt één van deze organisaties de ruimte om zich voor te stellen in deze nieuwe rubriek 'Van A(vondvierdaagse) tot Z(wemvereniging)'.

Vereniging: Zeemanskoor Overal

Opgericht: 23 april 2003

Aantal leden: 33

Wie zijn we en wat doen we?

We zijn een koor met een combo dat optredens verzorgt in zorgcentra, winkelcentra, ouderenmiddagen bij carnaval en najaarsfeesten en andere evenementen. Het repertoire is zeer uiteenlopend van oud tot modern. Begonnen als shantykoor maar ook met evergreens, countrymuziek, rock en roll tot nummers van hedendaagse artiesten zoals Nick en Simon en Frans Bauer.

Naast hun muzikale en vocale inbreng zetten veel leden zich ook in om de activiteiten mogelijk te maken zoals bestuurstaken, opbouw en installatie van het instrumentarium en geluid, websitebeheer en clubhuiszaken.

Waarom is het zo'n leuk koor?

Door het lidmaatschap van een groot aantal gepensioneerden van de Koninklijke Marine blijven oude contacten bestaan en heeft de wekelijkse repetitie een sociëteit karakter. De optredens zijn altijd een feestje en brengen de leden op leuke plaatsen.

Wat is jullie ambitie?

Onze ambitie is ons publiek, veelal ouderen, goed te vermaken. We trachten te komen tot circa 30 optredens per jaar. Hoewel de toekomst voor veel mannenkoren ongewis is vanwege de voortschrijdende vergrijzing, bestaat er bij het Zeemanskoor Overal vertrouwen in de toekomst. Afgelopen oktober hebben wij ons twaalfenhalf jarig bestaan gevierd en in april 2018 bestaat het koor vijftien jaar. Nu al wordt nagedacht over mogelijke activiteiten in dat jubileumjaar. Door intensief zoeken naar geschikt repertoire en ook door unieke bewerkingen en een eigen sound kunnen we ons koor attractief houden en ons gehoor enthousiast. Het vijftienjarig bestaan in 2018 wordt een 'Jubeljaar'.

Meer informatie is te vinden op:

www.zeemanskooroveral.com of in onze informatiefolder. Deze is verkrijgbaar bij onze optredens of bij een van de bestuursleden waarvan de contactgegevens op de website staan. Wij willen opnamen van onze nieuwe nummers op Youtube plaatsen om potentiële opdrachtgevers een goede indruk te geven van wat zij mogen verwachten. Ook een keer meezingen? Loop dan gerust een binnen bij de wekelijkse repetitie op dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het gebouw van PV De Blauwband een de Vijf Meiweg in Sassenheim.

Deze rubriek wordt samengesteld in samenwerking met Welzijn Teylingen. Alles over vrijwilligerswerk vindt u op www.welzijnteylingen.nl en klik op 'vrijwilligerswerk'.

Overwinning zomerbridge voor Sonja en Cary

De winnaars van de zomerbridge: Sonja van der Zwart en Cary Vermeulen. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n De finale van de zomerbridge bij bridgevereniging Sassem Troef is gewonnen door Sonja van der Zwart en Cary Vermeulen. Van de vijftig deelnemende paren waren zij afgelopen zaterdag de beste met een percentage van 60,58 %. De slemkampioenen zijn deze zomer de heren Ferry van Huut en Ruud Schouten. Zij ontvingen een gegraveerd glas. De volledige uitslag is te vinden op www.sassemtroef.nl.

Zonnebloemviering in teken van 'Zoveel meer...'

Warmond n Net als voorgaande jaren wordt er tijdens de 'Week van de Zonnebloem' een oecumenische samenkomst georganiseerd in het kader van de jaarlijkse Ziekendag. De dienst is op vrijdag 9 september om 10.00 uur in de Protestantse kerk, Herenweg 82 in Warmond.

De bijeenkomst is niet alleen voor zieken. De viering is vooral bedoeld om de zieke medemens een hart onder de riem te steken. Iemand met een lichamelijke beperking kan de ondersteuning van gezonde mensen in de omgeving hard gebruiken. Daarom nodigt de Zonnebloem iedereen uit, die de Zonnebloem een warm hart toedraagt, om de dienst bij te wonen op vrijdag 9 september om 10.00 uur in de Protestantse kerk, Herenweg 82. De voorgangers zijn dominee R. van Welie-Kaai en pater C. Spruit. Het Matthiaskoor, onder leiding van dirigent Marinus Links en organist Maria Meeuwenoord, zorgt voor de muzikale ondersteuning. Het thema van de viering is: 'Zoveel meer…'. Voor en na de bijeenkomst zal de organist Henny Visser op het gerestaureerde Lohmanorgel spelen. Na afloop is er gelegenheid om samen koffie te drinken. Voor degenen die niet op eigen gelegenheid naar de kerk kunnen komen, kan passend vervoer en begeleiding worden geregeld. Neem hiervoor contact op met Barbara Oudshoorn via 071-3013231.

Hagepreek Boerhaavetuin

voorhout n Het nieuwe kerkelijk jaar voor de Protestantse Gemeente Voorhout start op zondag 4 september traditiegetrouw met een zogeheten hagepreek in de tuin van het Boerhaavehuis aan de Kerkweg 11 in Voorhout.

De hagepreek is een prediking in het open veld en werd in Nederland veel gehouden door Calvinisten, omdat openlijke geloofsuitoefening verboden was. Dit is gelukkig al lang niet meer zo. Echter, het belijden van je geloof, het samen zingen, het luisteren naar de schriftlezingen en een preek in de buitenlucht is een unieke ervaring. Alle inwoners van Voorhout worden uitgenodigd om de Hagepreek bij te wonen. Tijdens de dienst neemt een aantal jongeren afscheid van Rock Solid, de jeugdclub van de Kleine Kerk, en worden zij uitgenodigd voor de Tienerkerk. Na afloop van de dienst kan, onder het genot van een kopje koffie of thee, worden nagepraat. De hagepreek begint om 10.00 uur en wordt voorgegaan door de huidige predikant en bewoner van het Boerhaavehuis, ds. J. van den Berg.

Bij slecht weer vindt de dienst plaats in de Kleine Kerk, Dr. Aletta Jacobslaan 9.

Woensdag 31 augustus t/m 7 september


Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Gemengd Koor.

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 19.00 uur, Meditatieve dienst, voorganger: Ds. T. Moll.

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. T. Moll, m.m.v. Vox Humana. Na afloop is er koffie.

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. W Quist.

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47):

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, startzondag, voorganger: ds. J.W. v.d Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag 19.00 uur, Eucharistieviering met het Herenkoor, voorganger: Pastor Owel

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, startdienst, voorganger: mw.ds. H.G.T. van Welie-Kaai

Baptistengemeente Kaleb (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, Heilig Avondmaal, voorganger: Ds. W.F. van Rijn

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur:eredienst, 19.00 uur: genezingsdienst o.l.v. Jan Zijlstra