De Teylinger

8 juli 2020

De Teylinger 8 juli 2020


Twee keer feest voor een lintje

De tweede groep vrijwilligers met onderscheiding in de zon op het balkon. Van links naar rechts Marja van Steijn-van der Hulst, Rini Karstens–van Halsema, Gerrit Tol en Patrick van der Lans. Foto: Piet de Boer

Teylingen n Burgemeester Carla Breuer feliciteerde in april, tijdens de jaarlijkse Lintjesregen, acht Teylingers telefonisch met hun lintje. Een verdiende onderscheiding voor het vele vrijwilligerswerk dat ze al lange tijd doen of gedaan hebben. Er is in april wel feest gevierd, vertellen de gelukkigen, maar zonder lintje. Op vrijdag 3 juli is dat goed gemaakt.

Door Piet de Boer

De voorgedragen inwoners uit Warmond, Sassenheim en Voorhout zijn opvallend bescheiden. ‘’Ik had de gelegenheid’’, zegt Marja van Steijn. Ze is onder andere koster en werkzaam bij de schooltuinen in Park Rusthoff. Niets bijzonders vindt ze. ‘"We zijn met een leuke groep mensen."’ Haar man lacht: "Ook nu vindt ze nog dat een ander het meer verdiend."


Twee sessies

Er zijn twee sessies met elk vier uitverkorenen en dertig genodigden. Iedereen kiest zijn eigen stoel met een flesje water op de zitting. Er wordt geen risico genomen. Alles gaat volgens het coronaprotocol. Geen flesje betekent dat de stoel al bezet is.

Burgemeester Carla Breuer geeft een inleiding en benoemt gedetailleerd en met humor de individuele verdiensten van de gelukkigen. Die zijn in april ook voor een deel telefonisch medegedeeld. Dan volgt het grote moment. ‘’Normaal speld ik u de onderscheiding op, maar dat kan nu helaas niet.’’ De partners spelden het lintje op. Bij de meeste echtelieden gaat het decoreren moeiteloos. Alleen de brandweeruniformen van Patrick van der Lans en Lenard Onderwater spartelen wat tegen. "Ja, die uniformen zijn stevig," weet de burgemeester uit eigen decoratie-ervaring.


Tenslotte is er natuurlijk gelegenheid tot feliciteren. De genodigden zwaaien of roepen, maar kleinzoon Seth Bakker is verkleed als ridder, en laat opa Nico knielen voor een bijzonder ritueel. De ridder laat zijn kartonnen zwaard op de schouders van zijn opa ploffen. Zo hoort het volgens hem. De aanwezigen lachen. Dit is de tweede keer dat hij zijn opa verrast. In april kreeg Nico al een ambtsketen. ‘’Dit is eigenlijk nog mooier dan het echte lintje’’, zegt de heer Bakker.

Meer foto's op pagina 7.

Mentor Mischa Noordijk en Eline toosten na de diploma-uitreiking. | Foto: PIet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Diploma's thuis
uitgereikt

Rode loper en een toost

Veel protest parkeerplan Mariëngaerde

Elsgeesterhof zoekt nieuwe locatie

uitgeweid n De wolf en de zeventien miljoen geiten

Veel protest tegen parkeren op Bisschopslaan en Seminarielaan

De Bisschopslaan met de hoge bomen aan weerszijde is een van bekendste straten in Warmond. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Twee online petities, die in een paar dagen al honderden keren zijn getekend, een oproep van het Historisch Genootschap Warmelda en een huis-aan-huis flyer van de Vereniging Betrokken Teylingers om vooral je stem te verheffen tegen het voorstel van de gemeente om parkeren mogelijk te maken op deze twee lanen van het voormalig Groot Seminarie maken duidelijk hoe zeer deze parkeerkwestie leeft in het dorp.

De projectontwikkelaar, die in 2017 het gehele complex van het voormalig Groot Seminarie aankocht, is bezig om in Mariengaerde 107 appartementen te realiseren. Voor de bewoners van deze nieuwe appartementen zijn nu tijdelijke parkeerplaatsen aangelegd, maar in het najaar moet er zicht komen op een definitieve oplossing. Daarom wil de gemeente Teylingen in september daarover een definitief besluit nemen, dat vervolgens in commissie en in de raad kan worden besproken. In de voorstellen van B&W wordt tussen de Bisschopslaan en de Seminarielaan een parkeerterrein voor meer dan 100 auto’s aangelegd.


'Cruciale fouten'

“De gemeente heeft bij aanvang van dit project twee cruciale fouten gemaakt. Vanaf het allereerste begin was het parkeren het grote probleem. Dat moet je dan ook als eerste oplossen en niet zoals nu voor je uitschuiven, aldus Hans Goudsmit, voorzitter van de Vereniging Betrokken Teylingers. “Daarnaast had de gemeente de parkeerproblematiek veel breder moeten oppakken dan alleen dit gebied , want parkeren is niet alleen een probleem voor de nieuwe bewoners van Mariengaerde.” De verschillende groepen van bezwaarmakers benadrukken, dat ze zeker niet gezien moeten worden als boze burgers die overal tegen zijn. Ze willen graag met de gemeente om de tafel om tot een duurzame oplossing te komen. Daarom komt de vereniging De Betrokken Teylingers ook met het voorstel om de tijdelijke parkeerplaatsen iets langer in stand te houden om zo tijd te winnen voor het vinden van een werkelijke oplossing. “Ondergronds parkeren is hier eigenlijk de enige echt duurzame oplossing. Blijkt dat niet haalbaar dan zijn er zeker nog andere oplossingen mogelijk, die niet deze twee karakteristieke lanen aantasten," zo meent Goudsmit. “Daarom is het van belang dat Warmonders zich nu zo duidelijk uitspreken. Beide lanen moeten vooral blikvangers blijven in de goede zin van het woord”.

Ingezonden: Beschamende vertoning

Ingezonden n "Bent u Warmond al in of uit gereden via de Oranje Nassaulaan (Tolhek)? En viel het u ook op dat de gemeente er een kaarsrechte racebaan van gemaakt heeft?

Tot overmaat van ramp werd er in de Nieuwsbrief over verkeersveiligheid trots gerept over geluidsarm asfalt. Bent u het met mij eens dat geluidsarm asfalt alleen maar uitnodigt tot nog harder rijden?


Het is een beschamende vertoning dat de doorgaande route in Warmond voor vele miljoenen wordt aangepast, zonder dat de verkeersveiligheid er mee gebaat is. Het is een beschamende vertoning dat de doorgaande route in Warmond voor vele miljoenen wordt aangepast, zonder dat er rekening wordt gehouden met de indringende bezuinigingen waarover de Gemeenteraad zich al twee jaar buigt.


Het is een beschamende vertoning dat de doorgaande route in Warmond voor vele miljoenen wordt aangepast, zonder dat iemand zich realiseert dat asfalteren een uiterst milieu-onvriendelijk proces is. Denk aan energiegebruik, uitstoot CO2, stikstof en fijnstof. Hoezo "duurzame" gemeente?


Het is een beschamende vertoning dat de doorgaande route in Warmond voor vele miljoenen wordt aangepast, zonder inschakeling van een aannemer, die een eenvoudige, goedkope reparatie van de Tolhekbrug weet te realiseren."


Harjo van Amerongen,

Warmond.

>Tienerdag XL in Ex Voto

Voorhout n Voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar is op zaterdag 18 juli de Tienerdag XL in jongerencentrum Ex Voto (Jacoba van Beierenweg 118b).

Het jongerenwerk Welzijnskwartier organiseert deze dag met onder andere een nerfbattle, graffitiworkshop, fotowall en disco. Daarnaast kunnen jongeren meedoen met de promo-actie, waarmee ze een cadeaubon van 25 euro kunnen winnen. De tienerdag duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Deelname kost 5 euro per persoon te betalen bij aanvang van de activiteit. Inschrijven kan via johanbraaksma@welzijnskwartier.nl of stuur een app naar 06-36184030. Geef je naam, adres en telefoonnummer door. Voor jongeren ouder dan 14 jaar is een inloop. Meer informatie op www.ex-voto.nl.

>Geen krant

Redactie n De zomervakantie komt eraan, en dat betekent ook dat De Teylinger een aantal weken niet uitkomt. Op woensdag 22 juli, woensdag 5 augustus en woensdag 19 augustus is de krant met vakantie. In alle andere weken verschijnt De Teylinger wel. Een persbericht en of foto insturen kan naar: redactie@deteylinger.nl. Onze deadline is iedere maandag om 12.00 uur.

Straatklinkers blazen voor bewoners Bernardus

Ingrid Verdegaal begon vorig jaar de Elsgeesterhof. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Bewoners en het personeel van woonzorgcentrum Bernardus in Sassenheim werden zondag 5 juli getrakteerd op een optreden van evenementenorkest De Straatklinkers.

De Straatklinkers verrassen de bewoners van de Bernardus met twee optredens. | Foto: pr./Edwin van der Wijngaard Foto: pr./Edwin van der Wijngaard

Het was het eerste optreden voor De Straatklinkers sinds het carnaval. De corona-periode maakte het ook voor de bandleden onmogelijk om optredens te verzorgen. Maar door de versoepeling van een aantal regels konden de instrumenten weer uit de kast gehaald worden. De bewoners genoten van het optreden op het grasveld aan de voorkant van de Bernardus en later volgde nog een optreden aan de achterkant. Bewoners van het woonzorgcentrum kwamen naar buiten of keken vanaf hun balkon of raam naar het optreden. Het optreden werd georganiseerd op initiatief van een familielid van een voor de Straatklinkers zeer bekende bewoonster.

>Zelfpluk groentetuin Elsgeesterhof zoekt nieuwe locatie

Voorhout n Ingrid Verdegaal begon in 2019 op het complex van Volkstuinvereniging Elsgeest een gemeenschapstuin waar ze biodynamisch tuiniert. Meer dan dertig huishoudens in Teylingen eten sla, peultjes, sperziebonen, broccoli, tomaten en andere onbespoten groenten van deze tuin. Elke week een afwisselend pakket. Milieuvriendelijk en lokaal geteeld. Op zaterdag 18 juli kan iedereen zelf een kijkje komen nemen tijdens de open tuindag van Elsgeesterhof.

Een warme zomerdag in juni. Er is een hittegolf op komst. Volkstuinencomplex ligt er prachtig bij mede dankzij de regen van de afgelopen week. Vogels fluiten het hoogste lied, op een van de tuintjes harkt een pleziertuinder onkruid bij elkaar. Een ander is nog niet zover; hij schoffelt tussen de peulen. Hier heerst rust.


Achterin op het complex laat een zwoel windje een witte vlag wapperen met het logo van Elsgeesterhof. Deze tuin en enkele omliggende tuinen zijn het domein van Ingrid Verdegaal. In 2019 begon zij hier biodynamisch te tuinieren. Ze voorziet ongeveer dertig huishoudens in Voorhout en omgeving van onbespoten, verse groenten. Maar het voortbestaan van de gemeenschapstuin wordt bedreigd.


Veel oud-leerlingen van de KTS kennen Ingrid als lerares Engels. Tot ze ernstig ziek werd. “We hadden hier toen al een volkstuintje”, kijkt ze terug. “Daar vond ik veel troost en kracht. Het werkt helend om met je handen in de grond te werken. Ik genoot van de stilte en de rust en het gezang van de vogels. Het is een idyllische plek. Ik bedacht hoe mooi het zou zijn als je daar je brood mee kunt vernieuwen.”


Biodynamisch

Een boterham van de tuin, dat werd haar doel. Hoe ze daarin zou slagen wist ze nog niet, maar ze begon met een opleiding biodynamische landbouw aan de Warmonderhof in Dronten. Deze opleiding voor de land- en tuinbouw is kort na de Tweede Wereldoorlog ontstaan in Warmond en later verhuisd naar de Noordoostpolder, waar meer ruimte was. Ingrid volgde een deeltijdopleiding van twee jaar.


“Biodynamisch is biologisch en dynamisch”, legt ze uit. “Biologisch wil zeggen: zonder kunstmest en landbouwgif. Alleen natuurlijk meststoffen, en veel schoffelen tegen het onkruid. En zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke vijanden van plaagdieren. Ik mag mijn tuin nog niet biologisch noemen, omdat er een overgangsperiode is. Maar ik tuinier volgens biologische principes. Ze komt er meer biodiversiteit en een betere balans in het bodemleven. Dynamisch betekent dat ik je bij het zaaien rekening houdt met de stand van de maan en de planeten. Waar mogelijk maken we gebruik van de zaaikalender.”


In het tweede jaar van haar opleiding kwam Ingrid in contact met gemeenschapslandbouw. En opeens zag ze een kans om haar droom waar te maken. Hierbij nemen deelnemer een aandeel in het project. Ze betalen een bedrag voor zaden, mest en een vergoeding voor de tuinder en krijgen daarvoor in ruil wekelijks een groentepakket. Bij een slechte oogst is dat pakket klein, bij een goede oogst uitgebreid. Zo delen ze lusten en lasten. Daarnaast kunnen deelnemers meehelpen op de tuin.


Tuintjes opgeknapt

“Ik ging in gesprek met de gemeente en met het bestuur van de volkstuinvereniging, en zij zagen het wel zitten”, vertelt Ingrid, terwijl ze even pauze neemt in de schaduw van de pergola tussen het schuurtje en de kas. “Er lagen wat tuintjes braak en er waren op dat moment geen liefhebbers voor, dus het kwam ook wel goed uit. Eind 2018 hebben we met vrienden en vrijwilligers de verwaarloosde tuintjes opgeknapt. Daarnaast hebben we een voorlichtingsavond georganiseerd. We hadden al snel bijna dertig huishoudens die mee wilden doen.”


Elsgeesterhof heeft een gevarieerd deelnemersveld. Jonge gezinnen, pensionado’s, alleenstaanden. Wat het bindt is dat ze eerlijk voedsel willen eten, als het even kan dicht bijhuis geteeld. Ouders met jonge kinderen vinden het belangrijk dat hun kroost beseft waar het eten vandaan komt. De tuin is daarvoor een uitstekend leermiddel. “Ouders vertellen me dat kinderen meer groente eten als ze het zelf hebben geplukt”, aldus Ingrid.


Onderdeel van het concept is dat deelnemers kunnen helpen op de tuin. “Het is niet verplicht, maar wel fijn”, vertelt Ingrid. “Dat maakt ook de gemeenschap. Er is altijd genoeg te doen, en in mijn eentje zou ik het niet redden. Gelukkig zijn er voldoende vrijwilligers die de handen uit de mouwen komen steken. Ik ben bijna nooit alleen aan het werk.” En dan, lachend: “Alleen als het regent.”


Andere plek

Elsgeesterhof beleeft haar tweede seizoen en heeft diverse tuintjes in het zuidelijk deel van het volkstuincomplex. Maar Ingrid Verdegaal kijkt uit naar een nadere locatie. “Daar zijn verschillende redenen voor. We willen graag uitbreiden, maar daar is hier geen ruimte voor. Daarnaast is er nu weer een wachtlijst voor een volkstuintje. Het is wel jammer, want we hebben veel energie gestoken in de tuintjes die we nu hebben.”


De biodynamische tuin wordt ook bedreigd door de expansiedrift van de sportverenigingen. Waar nu nog biologische aardappelen groeien, moeten straks sporters aan hun conditie kunnen werken. “”We moeten dus inschikken, terwijl ik juist wil uitbreiden”, zegt Ingrid. “Dan kan ik ook een stuk grond inzaaien met een groenbemester, zodat de bodem zich kan herstellen. En kippen houden en een veldje bloemen neerzetten.”


Haar ideaal is een locatie van ongeveer een hectare groot, zeg maar twee voetbalvelden. Maar komt daar maar eens om in onze streek. Ingrid kijkt hoopvol in de richting van de Ruïne van Teylingen. De gemeente wil het gebied rond het voormalige slot van Jacoba van Beieren herinrichten. “Het zou prachtig zijn als ik daar een hectare beschikbaar zou krijgen”, mijmert Ingrid. “Maar of dat erin zit? Ik ben in ieder geval op zoek naar iets anders. Tips zijn van harte welkom.”

Voorlezen op een zomermiddag

Foto: pr.

Teylingen n Voorlezen voor kinderen is niet alleen gezellig, maar bevordert ook de taalvaardigheid, stimuleert de fantasie en vergroot de kennis. Daarom wordt er in de zomervakantie in de bibliotheken van Sassenheim, Voorhout en Warmond iedere woensdagmiddag voorgelezen van 14.30 tot 15.00 uur. De data zijn 22 en 29 juli en 5, 12, 19 en 26 augustus.

Alle kinderen tussen 2 en 7 jaar zijn van harte welkom. Kinderen worden verrast met mooie vakantieverhalen en natuurlijk zijn papa’s en mama’s, opa’s en oma’s en andere verzorgers van harte welkom om mee te komen luisteren. Uiteraard op gepaste afstand. Ook bij het voorlezen houden we rekening met de corona-maatregelen. Voor het voorlezen in de vakantie hoef je je niet aan te melden en je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. Kinderen zijn overigens gratis lid tot 18 jaar.

>Vernieuwd Onderdak start met film

Sassenheim n De foyer van theater 't Onderdak wordt momenteel vernieuwd. De wanden zijn geschilderd (foto's) en eind juli wordt de nieuwe vloer gelegd. Of en wanneer er een officiële opening komt, is nog niet bekend, maar wél wanneer het nieuwe filmseizoen begint. Op donderdag 3 september start 't Onderdak met wekelijkse filmvoorstellingen op donderdagavond. De afgelopen jaren was dat nog om de twee weken.Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste theatervoorstellingen op het podium te zien is, laat een theater-vrijwilliger weten. "De corona-richtlijnen qua zaalbezetting zijn voor ons dusdanig dat kosten en baten financieel helaas niet in balans zijn."

>Proeftraining bij Teylingen

Sassenheim n Hoewel de zomervakantie voor de deur staat en dit veelal betekent dat school en sportverenigingen een aantal weken stilliggen, is dit ook de tijd om na te denken welke sport de kinderen willen gaan doen als alles weer start. Daarom organiseert RKVV Teylingen een open training op zaterdag 11 juli.

Door samen te trainen met de jongens en meisjes die al heel goed weten hoe leuk voetballen bij Teylingen is, kan uw kind ontdekken of voetballen ook wat voor hem of haar is. Onder leiding van hoofdtrainer Martijn Lagendijk verzorgen de jeugdtrainers leuke oefeningen met de bal, met hier en daar ook best wat moeilijkere trainingsvormen tussendoor en wordt er natuurlijk afgesloten met een partijtje.


Deelname aan de training is geheel vrijblijvend en kosteloos. Er is enkel makkelijk zittende kleding nodig, voetbalschoenen zijn niet verplicht. Teylingen vraagt ouders wel van te voren een bericht te sturen naar jeugdcommissie@rkvvteylingen.nl om naam en geboortedatum door te geven. Voor de kinderen is er na afloop limonade in het clubhuis, waar ook de ouders de mogelijkheid krijgen om nog even een kopje koffie te drinken.


De trainingen zijn ingedeeld op leeftijd: 7- en 8-jarigen: 9.00 tot 10.00 uur, 9- en 10-jarigen: 10.00 tot 11.00 uur en 11- en 12-jarigen: 11.00 tot 12.00 uur.

Leestafels weer open in de bieb

Teylingen n Bij alle vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek is het vanaf vandaag weer mogelijk om een krant of tijdschrift te komen lezen met een kopje koffie of thee.

Door verruiming van de corona-maatregelen kan de bibliotheek vanaf maandag 6 juli hun volledige dienstverlening aan gaan bieden. Dit betekent dat de leestafels opengaan. Er kan weer koffie en thee worden gehaald uit de automaten en er zijn coronaproof-tafels ingericht waar bezoekers aan de slag kunnen voor studie of werk.


Om dit te vieren nodigt de Bibliotheek Bollenstreek iedereen uit aan de leestafel op vrijdag 10 juli voor een gratis kop koffie of thee. Uiteraard gelden nog steeds de hygiëne- en afstandsregels die vanuit het RIVM worden gegeven. Meer informatie is te vinden op www.bibliotheekbollenstreek.nl.

19 / 20

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond? Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 12 juli, samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar: redactie@deteylinger.nl. De winnaar van week 27 is Laura Mank. De oplossing: houdgreep.