De Teylinger

17 januari 2018

De Teylinger 17 januari 2018


'Het is niet alleen gras maaien en struiken bijknippen'

Paul ten Velden en Ronald van der Graaf zijn trots op Park Rusthoff. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

n Voorzitter en vicevoorzitter SBPR wisselen van functie

Sassenheim n Na tien jaar vond voorzitter Ronald van de Graaf het welletjes. Met ingang van dit jaar werd hij vicevoorzitter van Stichting beheer park Rusthoff (SBPR) en droeg hij het stokje over aan Paul ten Velden, die tot dan vicevoorzitter was.

Door Esther Luijk

Ronalds handen jeukten toen hij tien jaar geleden aantrad als voorzitter. "Er waren zoveel dingen die ik wilde doen. Er was soort bruggetje bij de ingang aan het Boschplein, dat heel rommelig oogde. Daar wilde ik graag beginnen met dat op te knappen. Daarna zijn er nog een heleboel projecten gevolgd." De oud-voorzitter doelt onder andere op het Ooievaarseiland, dat hij gerealiseerd heeft zien worden. Als ander hoogtepunt noemt hij het paviljoen, dat in 2010 verrees in het midden van het park. "De komst van Het Sassennest heeft het park veranderd", zegt Van de Graaf. "Het heeft echt een positieve impact gehad. Het is een multifunctioneel centrum en wordt door heel veel mensen gebruikt. Het is sinds 2013 zelfs een officiële trouwlocatie. Het is echt niet meer weg te denken uit het park."

Met Paul ten Velden als opvolger, staan er nog veel meer projecten op de planning. Zo moeten de bomen bij de hoofdingang op den duur vervangen worden en zal de ingang bij de Kerklaan onder handen genomen worden. Maar het project dat misschien wel het meeste leeft in Sassenheim, is de komst van het appartementencomplex met bijbehorend terras op de plek van Villa Rusthoff. "We waken ervoor dat er steeds een stukje meer van het park wordt afgesnoept", zegt de kersverse voorzitter. "Onze taak is om het park te beschermen. Gelukkig wordt er goed naar onze zorgen geluisterd door de aannemer. Er liggen nu nieuwe plannen en we zijn er van overtuigd dat het uiteindelijk naar iedereen z'n zin zal zijn."

Vrijwilligers

De (vice-)voorzitters runnen de boel natuurlijk niet samen. Naast de rest van het bestuur zijn er nog zo'n 150 vrijwilligers actief in het park. "Het is ook onze taak om de vrijwilligers tevreden en gemotiveerd te houden. Ze zijn onmisbaar voor het park", vertelt Paul. "Denk alleen al aan Halloween in het park, het oldtimerfestival, de voorjaarsmarkt, het moet allemaal georganiseerd worden en dat gebeurt allemaal door vrijwilligers. Het bestuur heeft laatst de vrijwilligers van het schooltuinproject voorgedragen voor de Teylinger Trofee, en ze hebben gewonnen. Dat is een enorm mooie blijk van waardering."

Ronald vertelt dat hij bij het aanvaarden van zijn voorzitterschap nooit had kunnen vermoeden wat voor werk er allemaal bij komt kijken. "Je krijgt met zoveel instanties en partijen te maken: de gemeente, de politie, laatst kregen we met de flora- en faunawet te maken, de ophokplicht kwam nog langs bij onze kinderboerderij. Er zijn zoveel dingen waar je in eerste instantie niet aan denkt bij een park. Het is echt niet alleen gras maaien en struiken bijknippen! Maar dat maakt dit werk zo ontzettend leuk."

Pilot met koffiekar niet echt een succes

De koffiekar bij het station, begin dit jaar. De eigenaar ziet de toekomst van de voorziening somber in. | Foto: archief/ Facebook Foto: pr./Facebook

Sassenheim n Uitbater Richard Heus heeft naar de gemeenteraad een sombere mail gestuurd over de pilot van de koffiekar bij het station Sassenheim. Naar zijn zeggen kan hij de proef niet verder uitrollen, omdat de financiële reserves op zijn.

Door Nico Kuyt

Het is volgens de uitbater niet zeker dat de investering zich op langere termijn gaat lonen. Het financieel risico is te groot om verdere investeringen hierin te doen. Onder andere is de precariobelasting te hoog en is het totale omzetcijfer van afgelopen jaar zwaar tegengevallen en niet in lijn met die van een ander station.

Heus heeft sinds 1 januari 2017 een tijdelijke vergunning om met de koffiekar bij station Sassenheim te staan. Daar ging jarenlange discussie over de wenselijkheid van zo'n voorziening aan vooraf. De Teylingse politiek was keer op keer verdeeld, maar uiteindelijk kwam de toestemming er vorig jaar.

Oorzaken

De wachttijd tussen een treinstop is bij station Sassenheim verkort naar 10 minuten, waardoor klanten zich geen rust gunnen voor het nuttigen van een consumptie."Kortom is de conclusie dat er domweg niet meer behoefte is tot het nuttigen van consumpties", aldus de uitbater. Ook de bouw van de parkeergarage heeft invloed gehad op de omzet. Mensen zijn uitgeweken naar andere stations of teveel bezig geweest met het plannen van hun reis. Daarnaast is er concurrentie binnen een straal van 1 kilometer. De koffiekar is ook afhankelijk van weersinvloeden. Klanten staan liever overdekt.

Taxi's en verloren sleutels

Heus schrijft: "Conclusie is dan ook dat het financiële risico groot is om te zoeken naar verder mogelijkheden. Afgelopen periode hebben we naar allerlei mogelijke oplossingen gezocht om deze pilot, minimaal kosten technisch neutraal, te krijgen. Informatie en aanvraag naar eventuele subsidies, samenwerkingen met, bijvoorbeeld de Maregroep of andere instellingen, hebben helaas niets opgeleverd. Vele mensen zijn enthousiast over de kar en vervult zijn rol op heel veel andere zaken maar wat zich helaas niet terugverdient. Dagelijks worden er door ons taxi´s gebeld, reisinformatie gegeven, verloren fietssleutels, bankpassen en ov-kaarten teruggegeven. Ook wordt er beroep gedaan op ons wanneer er zich calamiteiten voordoen zoals, EHBO, fietsendiefstal, maar ook simpelere zaken als uitgifte van servetten, pleisters gebeurd dagelijks met grote regelmaat. Uiteraard een normale gang van zaken maar vertaalt zich niet in meer opbrengsten.

Verder is het meermalen gebeurd dat andere ondernemers ook gebruik maken van deze standplaats zonder vergunningen. Recent heeft een ondernemer zijn koffiebus geplaatst op de standplaats waar ik vergunning voor heb. Het heeft mij klanten en omzet gekost. Politie doet niets en handhavers kunnen alleen optreden bij daadwerkelijke constatering.

Wij kunnen helaas deze pilot niet verder uitrollen omdat de financiële reserves op zijn. Op dit moment zijn de vooruitzichten niet anders dan hierboven beschreven en kunnen wij het in belang van het bedrijf niet meer risico aangaan", aldus de uitbater.

Zijn mail staat als ingekomen stuk op de agenda van de raadscommissie Bestuur van 17 januari.

Kunst uit de automaat

Foto: pr.

Regio n De Teylingse kunstenaar Lisette Hogewoning is op zoek naar kunstenaars uit de Duin - en Bollenstreek en Leiden voor het Pakje Kunst project

Uit een voormalige sigarettenautomaat kan iedereen op een laagdrempelige manier een Pakje Kunst trekken, met daarin een uniek kunstwerk en een bijlage met info over de kunstenaar. Kunstenaars krijgen zo de mogelijkheid zich te presenteren in de regio.

Daarnaast hergebruikt Pakje Kunst oude mechanische sigarettenautomaten als cultuur erfgoed, met als doel kunst dichter bij mensen te brengen. Het is de bedoeling om de automaat in Leiden te plaatsen.

Pakje Kunst is een initiatief van Ro-Nalt Schrauwen, beeldend kunstenaar uit Tilburg. Pakje Kunst is geïnspireerd op de Duitse Kunstautomat. In Duitsland zijn in de meeste grote steden Kunstautomaten beschikbaar in de openbare ruimte.

Voor aanmelding of meer informatie voor het project in onze regio, stuur een bericht naar info@mixupart.nl of pliena24@gmail.com.

Leer werken met DigiD

Voorhout n De Bibliotheek Bollenstreek vindt het belangrijk dat mensen zich kunnen redden in de wereld waar internet niet meer weg te denken is. Ook in de gemeente Teylingen kunnen veel zaken via internet geregeld worden.

Tijdens de cursus Digisterker wordt men wegwijs gemaakt bij het regelen van overheidszaken. Tijdens vier bijeenkomsten van twee uur wordt het aanvragen en leren gebruiken van DigiD geoefend. Ook het zoeken van werk, aanvragen van huur- of zorgtoeslag, doorgeven van een verhuizing komen aan de orde.

Deze cursus wordt gegeven in bibliotheek Voorhout (Herenstraat 48). De cursus start op dinsdagmiddag 27 maart. Daarna zijn de cursusdata 10, 17 en 24 april van 14.15 tot 16.15 uur. De cursus wordt gegeven in kleine groepen, zodat er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. Alleen inwoners van Teylingen kunnen zich opgeven voor deze cursus.

De bijdrage voor deze vier bijeenkomsten is 15 euro voor leden van de bibliotheek en 20 euro voor niet-leden. Dit is inclusief koffie en thee en het gebruik van een laptop.

Aanmelden kan via www.bibliotheekbollenstreek.nl/cursussen of aan de balie in de bibliotheek.

Stil verlies in Rouwcafé

Sassenheim n Onbegrepen rouw, verdriet waar weinig begrip voor is en stil verlies zijn de drie onderwerpen van het Café Over-Leven, dat op zondag 21 januari om 14.30 uur in de bibliotheek van Sassenheim (Kerklaan 42) begint. De toegang is gratis.

Er zijn veel soorten verlies. Voor het oog grote en minder grote. Wat voor de één minder belangrijk lijkt, kan voor een ander grote invloed hebben. Er wordt in stilte vaak meer geleden dan we aan de buitenkant zien. Meestal langer dan opgemerkt wordt door de omgeving. Verdriet heeft altijd een verhaal. En dat verhaal wil gehoord en begrepen worden. Met te grote bescheidenheid doe je jezelf geen goed.

Met dit gegeven gaan bezoekers van het rouw- en verliescafé actief bezig onder leiding van Barbara Bosveld, die haar eigen verliesverhaal wil delen en ook wil laten zien wat haar daarbij geholpen heeft. Met haar eigen ervaring kan zij de bezoekers wellicht een eindje op weg helpen bij het zoeken en vinden.

Tijd en aandacht

De bijeenkomsten van het Café Over-Leven zijn bedoeld voor iedereen met een rouw- of verlieservaring, die hierin steun wil vinden in een vertrouwde omgeving, waar tijd en aandacht is. De erkenning en de herkenning van lotgenoten kunnen steun bieden.

Voor meer informatie, neem contact op met Laura Methorst, lid van de werkgroep en welzijnsadviseur bij Welzijn Teylingen. Zij is te bereiken op 0252-231805.

Appen met de VVD

Teylingen n De politieke partijen zijn druk met voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart. De VVD doet dat onder andere via whatsapp.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van VVD Teylingen gaf lijsttrekker en wethouder Bas Brekelmans het startsein voor de komende campagne, waarvoor een speciale campagne-telefoon beschikbaar is.

De VVD is voor iedereen bereikbaar via whatsapp (06-14298519). De kandidaten staan klaar voor alle vragen over de verkiezingen, de VVD standpunten en de kandidaten zelf. Brekelmans: "We hebben een jong campagneteam en daar past dit helemaal bij. We willen graag laagdrempelig en snel bereikbaar zijn".

Nong Nooch Thailand weer deelnemer aan Bollenstreekcorso

Een artist impression van de Thaise praalwagen. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

n Acht Thaise televisiestations bij activiteiten

Regio n De bekende Nong Nooch Tropical en Cultuur Garden gaat dit jaar weer deelnemen aan het Bollenstreekcorso op 21 april. De graag geziene gast komt met maar liefst acht Thaise televisiestations de activiteiten en route vastleggen van deze jaarlijkse bloemenstoet. Thailand moest vorig jaar afzeggen vanwege het overlijden van Koning Bhumibol.

Er is de laatste weken in Thailand hard gewerkt om de tekening voor de forse praalwagen – die uit twee delen bestaat – gereed te krijgen. De praalwagen sluit helemaal aan op het thema 'Cultuur' van het Bloemencorso voor de Bollenstreek.

Delegatie

De Thaise delegatie komt tijdens de opbouwdagen van 18 tot en met 22 april met een grote groep medewerkers naar Haarlem en de Duin- en Bollenstreek. Er komen naast een aantal vaste medewerkers en figuranten, maar liefst presentatoren en cameramensen van acht verschillende Thaise televisiestations mee om alle activiteiten vast te leggen.

Directeur eigenaar Mr. Kampon is blij dat hij weer naar Nederland komt om aan dit bloemenfestijn mee te doen. "Ik ben er trots op weer aanwezig te zijn. De liefde voor bloemen en planten in Thailand is zeer groot en wij willen er graag aan bijdragen die liefde te vergroten, te laten zien hoe andere landen ermee omgaan, maar ook te laten zien welke bijdrage wij daar zelf aan leveren."


De Nong Nooch Tropical Garden is één van de mooiste tropische tuinen onder de rook van Pattaya. Het park compleet met congrescentra, hotel, cultuurcentrum, palmen, orchideeën en vele andere bloemen en planten beslaat uit maar liefst 70 hectare. Het is een dorp op zich. Het park trekt veel eigen inwoners en toeristen en doet er alles aan de Thaise cultuur levendig te houden en te promoten.


Corsokoorts

De corsokoorts loopt inmiddels al weer hoog op. Op woensdag 14 februari worden de corsowagens tijdens een bijzondere avond gepresenteerd en de deelnemers bekend gemaakt. Dat het een bijzonder corso wordt is zeker, dus wie nog wil meerijden kan zich aanmelden. Vanaf woensdag 18 april vinden de opbouwdagen in Teylingen plaats, waarna de hele karavaan weer van start gaat.

Vrijdagmiddag en -avond 20 april is het corso te bewonderen in het centrum van Noordwijkerhout. Vanaf 16.00 uur staan alle praalwagens opgesteld in het centrum. Rond 21.15 uur rijdt het verlichte Bloemencorso door het centrum van Noordwijkerhout.

Zaterdagmorgen 21 april vertrekt het Bloemencorso rond 9.30 uur vanaf de Koningin Wilhelminaboulevard in Noordwijk naar Haarlem. Op zondag 22 april staat een deel van de praalwagens op de Gedempte Oude Gracht in Haarlem en een deel op de Boulevard in Noordwijk aan Zee.

Polderwandeling en stamppot eten tussen de koeien

Warmond n Het Natuur Ontdekkings Centrum Koudenhoorn (NOCK) organiseert op zondag 28 januari de polderwinterwandeling met na afloop stamppot eten. Wandelaars schuiven aan tussen de koeien.

Juist in deze maanden toont de natuur zich soms op haar mooist. In de polder zorgt het licht van de zon voor een winterse sfeer en maken de hazen zich op voor de paartijd. Daarnaast komen wandelaars groepen grauwe ganzen tegen, vergezeld van kolgans, rotgans en rietgans. Ook smienten, zaagbekken, nonnetjes, kuifeenden en wintertalingen laten zich in de winterse polder zien. Kortom, een winterwandeling in de polder is een belevenis.

Hemmeerpolder

Daarom organiseert het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn in samenwerking met de boeren een winterwandeltocht door de Hemmeerpolder. De boeren heten de wandelaars welkom, geven uitleg over de natuur in de prachtige polder en geven een rondleiding tussen de koeien op stal.

Tenslotte kunnen deelnemers bij de familie Vergeer in de stal tussen de koeien aanschuiven voor een stamppotmaaltijd. Aanmelden is noodzakelijk, want het aantal deelnemers is beperkt. De kosten voor de wandeling bedragen 4 euro en voor de stamppotmaaltijd 6 euro en kunnen ter plekke worden betaald.

De wandeling start om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur en aansluitend is het stamppot eten tot 18.00 uur. Aanmelden kan via Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn: info@koudenhoornontdekken.nl.

Cursus Android voor beginners

Teylingen n Seniorweb start binnenkort weer een cursus Android voor beginners, voor bezitters van dat type tablet. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van twee uur en wordt gegeven door vrijwilligers van Seniorweb. Voor de cursus nemen deelnemers eigen Androidtablet mee. Met slechts zes deelnemers is er voldoende ruimte voor aandacht en vragen.De cursus wordt gegeven op woensdag 7, 14, 21 en 28 februari om 14.15 uur in de bibliotheek Sassenheim (Kerklaan 42). Deelname bedraagt 35 euro voor leden en 40 euro voor niet leden. Aanmelden via www.bibliotheekbollenstreek.nl of aan de balie van een van de vestigingen.

Lichtjesoptocht door Warmond

Warmond n Ook dit jaar organiseert de Vereniging tot viering van Warmondse feesten (VWF) een fakkel- en lampionnenoptocht op zaterdag 20 januari. De optocht start om 18.00 uur vanaf het plein bij de Geestlaan. Voor kinderen vanaf 8 jaar heeft de VWF brandende fakkels om mee te lopen. Kinderen onder de 8 jaar kunnen een mooie lampion van thuis meenemen om de optocht te verlichten.

De optocht wordt muzikaal begeleid door Rob Bommezijn. Het eindpunt van de tocht is het Pleintje bij de Pomp aan de Dorpsstraat, waar de optocht om circa 18.30 uur zal arriveren. Hier zorgt de VWF in samenwerking met Grand Cafe de Oude school voor heerlijke warme chocolademelk, glühwein en snert. Alle kinderen van Warmond worden met hun ouders uitgenodigd om mee te doen aan deze optocht.

Collecte voor Hersenstichting

Teylingen n Elk jaar gaan ruim 18.000 collectanten langs de deuren om geld in te zamelen voor al die mensen die te maken hebben met hersenziekten en hersenaandoeningen. En dat kan iedereen overkomen, want 1 op de 4 mensen krijgt te maken met een hersenaandoening. De collecteweek is van 29 januari tot en met 3 februari.

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Om dit te bereiken laten ze onderzoek doen, geven voorlichting en voeren vernieuwende projecten uit.

Polderwandeling en stamppot eten tussen de koeien

Wandelen daarna op bezoek bij de koeien. | Foto:pr. Foto: Marieke Voorn

Warmond n Het Natuur Ontdekkings Centrum Koudenhoorn (NOCK) organiseert op zondag 28 januari de polderwinterwandeling met na afloop stamppot eten. Wandelaars schuiven aan tussen de koeien.

Juist in deze maanden toont de natuur zich soms op haar mooist. Daarom organiseert het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn in samenwerking met de boeren een winterwandeltocht door de Hemmeerpolder. De boeren heten de wandelaars welkom, geven uitleg over de natuur in de prachtige polder en geven een rondleiding tussen de koeien op stal. Tenslotte kunnen deelnemers bij de familie Vergeer in de stal tussen de koeien aanschuiven voor een stamppotmaaltijd. Aanmelden is noodzakelijk, want het aantal deelnemers is beperkt. De kosten voor de wandeling bedragen 4 euro en voor de stamppotmaaltijd 6 euro en kunnen ter plekke worden betaald.

De wandeling start om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur en aansluitend is het stamppot eten tot 18.00 uur. Aanmelden kan via Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn: info@koudenhoornontdekken.nl.

De eerste baby van 2018

redactie n De redactie van De Teylinger is op zoek naar de eerste baby van 2018. De nieuw geboren Teylinger hoeft niet hier geboren te zijn, maar wel ingeschreven als woonachtig in de gemeente Teylingen.

Bent u de gelukkige ouders van deze kleine spruit en wilt u in aanmerking komen voor een leuke verrassing én een eerste optreden van uw zoon of dochter in deze krant? Stuur dan een e-mail vóór maandag 22 januari met daarin uw gegevens naar redactie@deteylinger.nl.

Graag onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer en natuurlijk de naam en de geboortedatum en -tijd van uw kind.

De eerste baby in Teylingen staat op woensdag 31 januari in de krant.

Meet en Greet bij Business Women Teylingen

Teylingen n Netwerkclub Business Women Teylingen organiseert op dinsdag 6 maart om 15.00 uur weer een bijeenkomst, dit keer met als thema 'EXPO door vrouwelijke ondernemers in Teylingen: Meet, Greet & Business with 'the Big boys'! '.

Vrouwelijke ondernemers presenteren zich aan de gevestigde bedrijven in de regio. Daarnaast is er de mogelijkheid om één van de beperkt beschikbare kennistafels af te nemen. Hiervoor krijgt een ondernemer per sessie van 45 minuten, acht plekken aan tafel over een onderwerp, stelling of uitdaging dat zelf gekozen en gepresenteerd wordt.

Aanmelden via businesswomenteylingen@gmail.com. Na aanmelding wordt de locatie bekend gemaakt.

Verbinden

Amanda Scheeder en Madeleine van der Steege staan aan de wieg van Business Women Teylingen (BET). BET heeft als doel te verbinden, ondersteunen, opleiden en economische groei stimuleren op een duurzame verantwoorde wijze voor de vrouwelijke ondernemers in Teylingen. Dit doet zij door ieder kwartaal bijeenkomsten en workshops te organiseren.

KBO-bijeenkomst: Hoe houd ik mijn hersenen gezond?

Warmond n Op uitnodiging van de KBO Warmond geeft de Hersenstichting in een bijeenkomst tips over gezonde hersenen. De infomiddag voor senioren uit Warmond is op dinsdag 23 januari om 14.30 uur in Het Trefpunt (Herenweg 80). De zaal is open vanaf 14.00 uur. De toegang is gratis.

Iedereen wil graag een gezonde oude dag hebben om nog lang van het leven te kunnen genieten. Veel mensen hopen dan ook dat zij hun lichamelijke gebreken zo lang mogelijk kunnen uitstellen. Dit begint al op jonge leeftijd! Wat ouderen echter vooral willen is hun zelfstandigheid in geestelijk opzicht behouden, of zoals ouderen vaak zeggen: als ik maar goed bij mijn hoofd blijf. Zelfstandig beslissingen kunnen blijven nemen, ook op hoge leeftijd, is de wens die veel mensen hebben.

Gezonde hersenen zorgen voor een goed geheugen en je zelfbeschikkingsrecht. De hersenen zorgen ervoor dat het lichaam als een centrale computer wordt aangestuurd. Wat goed en gezond is voor de hersenen is ook goed en gezond voor het lichaam. Wat kun je doen om je hersenen gezond te houden?

De Hersenstichting wil enkele tips geven over gezonde hersenen. Tijdens de presentatie wordt ingegaan op wat weten wij over hersenen en slaap, hersenen en bewegen, hersenen en voeding en over training van de hersenen.

Fonds voorkomt huisuitzetting kwetsbare huurders

De vertegenwoordigers van gemeenten en woningcorporaties bij de ondertekening. | Foto: Arie in 't Veld Foto: pr

Regio • Vijf gemeenten uit de Duin- en Bollenstreek en de woningcorporaties uit de regio hebben samen een fonds opgericht voor het voorkomen van huisuitzetting van mensen met (huur)schulden.

Door Arie in 't Veld

Op donderdag 11 januari was de formele ondertekening door vertegenwoordigers van de ISD gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen en de woonstichtingen Stek, Vooruitgang, Sint Antonius van Padua en de Noordwijkse Woningstichting.

ISD

Wethouder Adri de Roon van Lisse vertelde bij de ondertekening dat de betrokkenen gezamenlijk 42.000 euro opbrengen. Het geld wordt uitgegeven als renteloze lening, dus moet in de kas terugvloeien, waardoor het uit te geven bedrag, naast bijstorting door de deelnemers, op een gegeven moment wordt aangezuiverd. De ISD Bollenstreek zorgt voor de uitvoering van het fonds.

Direct hulp accepteren

"Het doel is om in voorkomende gevallen een dreigende huisuitzetting te voorkomen," aldus De Roon.

Het fonds is bedoeld voor kwetsbare huurders uit de ISD gemeenten met een sociale huurwoning bij één van de vier woonstichtingen en daarbij niet meer aan huur betalen dan de huurtoeslaggrens. Daarnaast moet sprake zijn van een huurachterstand en een dreigende huisontruiming. De huurder moet bereid zijn om per direct hulp te accepteren. Mogelijkheden zijn schulddienstverlening, budgetbeheer en/of een zorgverleningstraject.

Stek-bestuurder Hans Al zei dat het aantal uitzettingen tot nog toe zeldzaam is, en dat dit laag moet blijven. "Vooral als er ook kinderen bij zijn betrokken."

Maximaal 2.250 euro

Een huurder die voldoet aan de voorwaarden kan eenmalig een renteloze lening krijgen om een deel van de opgelopen huurachterstand te betalen. Het totaalbedrag dat iemand kan krijgen is maximaal 2.250 euro.

Aanmelden

De woonstichtingen melden kwetsbare huurders met een achterstand aan bij de ISD Bollenstreek en een lokale zorgpartner. De lokale zorgpartner ondersteunt huurders bij het aanvraagproces.

Verkiezingen en nieuw tv-programma

Het nieuwe jaar is nog niet heel erg ver, maar de plannen van Bo gaan als een speer. Zo komt er een derde tv-programma bij. We hebben al politiek en een programma met nieuwsreportages en interviews over de bollensector. Daar komt nu een programma over cultuur, kunst en uitgaan bij. Het is een vervolg op het radioprogramma over cultuur getiteld Bij Wilma.

Dat was een radioprogramma dat werd opgenomen in het Cultuurcafé in Noordwijk. Opnametijd en bezetting van de redactie zorgden voor een lastige invulling van het programma. Vrijwilligers die de redactie bemensen is bijna altijd een probleem. Vooral bij programma's waar het draait om de informatie. Een deadline heet daarom niet voor niets deadline. We kiezen nu voor een invulling met een aantal vaste partners die aanschuiven en een gast die in het nieuws is. Een andere opnametijd moet praktische problemen voor gasten oplossen. In februari start het programma. Het programma kent ook een sociale invulling. De tv-technici zijn twee mannen gevlucht uit Irak. Dan is 2018 ook het jaar van de verkiezingen. Vier jaar geleden heb ik vijf lijsttrekkersdebatten gehouden en ben ik op verkiezingsdag van 's ochtends 6 tot 's nachts 2 bezig geweest. Dan doe je een jasje uit, maar het lukte omdat wij ons kunnen onderscheiden bij gemeenteraadsverkiezingen. Nu zijn er drie debatten omdat de fuserende gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout pas in november naar de stembus gaan. Het plan voor de verkiezingen is klaar. We hebben al aparte nieuwspagina's over de verkiezingen en die krijgen steeds meer invulling. Lijsttrekkersdebatten zijn voor mij een soort Champions League finales. Het moet goed gaan, want het is een unieke kans. Voor mij geldt dat alle lijsttrekkers een gelijke behandeling moeten krijgen, tot hun recht komen en dat gebeurt tijdens een voor luisteraar/kijker informatief en aantrekkelijk debat. Ga er maar aanstaan! Raadsleden voelen zich niet gewaardeerd bleek onlangs uit onderzoek. Een van de manieren van waardering is aandacht, maar dan niet als applausmachine, maar als kritisch bevrager. Het nieuwe tv-programma levert extra werk op en de verkiezingen zorgen helemaal voor een volle agenda en extra klussen. Dat betekent dat ik niet altijd aan de lopende band met dagelijks werk sta: het volgen van nieuws en het extra aandacht geven door middel van reportages. Het journalistieke leven is keuzes maken en dat doen we. We moeten groeien met het aantal filmpjes en we moeten onze status van publieke omroep eer aan doen. Hulp is uiteraard altijd welkom: wil jij helpen bij de techniek van TV of de redactie van een nieuw tv-programma? Laat het me weten.

Ard Zandbergen

Bo, Omroep van de Bollenstreek

Energie-bus Woonbond op bezoek in Sassenheim

De Energie-bus. | Foto: pr./Jan Reinier van der Vliet Foto: pr./Jan Reinier van der Vliet

Sassenheim n Op uitnodiging van de Bewonerscommissie 'Kooiflats' komt de Energie-bus van de Woonbond op bezoek in Sassenheim. Op 22 januari bezoekt de Energie-bus woningen aan de Platanenlaan, Kagervoorde en het Kagerplein, oftewel "De Kooiflats".

De Energie-bus is een initiatief van de Nederlandse Woonbond om energiebesparende maatregelen aan woningen snel en duidelijk in kaart te brengen.

Op 22 januari worden een aantal woningen bezocht. "Wij vinden het belangrijk, omdat de Woonstichting van plan is om individuele verwarmingsketels te plaatsen in de woningen aan het Kagerplein. Maar de isolatie laat te wensen over. Op basis van een technisch onderzoek en een overzicht van het energieverbruik gaat men na hoe het staat met isolatie, ventilatie en de verwarmingsinstallatie van de woningen," aldus een woordvoerder aan het Kagerplein. "Aan het eind van de dag ligt er een plan van aanpak klaar met daarin maatregelen om de woningen energiezuiniger en comfortabel te maken. Dit plan van aanpak wordt diezelfde middag ook overhandigd aan de directie van Woonstichting Vooruitgang. Na een toelichting op de voorgestelde maatregelen wordt hen om een reactie gevraagd."

Woonbond

De Energie-bus van de Woonbond rijdt al vanaf 2008 door Nederland om huurders van tips te voorzien. Huurders kunnen via de Woonbond de bus vragen langs te komen. Daar betalen zij een vergoeding voor. Het rapport dat wordt opgesteld biedt de basis voor een gesprek met de verhuurder over de noodzaak en mogelijkheden van energiebesparing. Ook levert het de eerste aanzet voor een plan van aanpak.

Inloop over vrijwilligerswerk

Teylingen n Goede voornemens om iets voor een ander te doen, iets waar je jezelf ook goed bij voelt? Vrijwilligerswerk is verrijkend, geeft voldoening en staat goed op een CV. Geïnteresseerden kunnen donderdag 18 januari 18.30 tot 19.30 uur binnenlopen bij het inloopspreekuur in de bibliotheek in Sassenheim (Kerklaan 42). Welzijn Teylingen heeft ook een online vrijwilligersvacaturebank. Daarin staan de 200 organisaties die in Teylingen actief zijn: www.vacaturebankwelzijnteylingen.nl.

'Samen zingen wordt een nieuwe traditie!'

Martin Mans, Sander van Marion en André Knevel. | Foto: Pieter van der Ploeg. Foto: Pieter van der Ploeg

zakelijk n 'Op veler verzoek organiseert Music of Life een grote zangmiddag op zaterdag 20 januari in de Nieuwe Kerk in Katwijk', vertelt producent Pieter van der Ploeg enthousiast. 'We hebben drie bekende organisten die met veel plezier meewerken en verder hopen we op het enorme stemgeluid van de bezoekers.' De opbrengst van het de zangmiddag gaat naar KWF Kankerbestrijding.

"Sander van Marion, oud dirigent van het Katwijks Mannenkoor Jubilate, improviseert samen met de bekende organisten Martin Mans en André Knevel op de mooiste psalmen en gezangen met aansluitend samen zingen. Een concept waar we hopelijk iedereen plezier mee doen. Prachtig orgelspel en direct daarna de machtige samenzang van iedereen."

Zingen

Van der Ploeg hoopt dat dit evenement ook zal uitgroeien tot een jaarlijks terugkerende traditie. "Een middag voor iedereen, voor jong en oud. Het is voor mensen die van muziek houden en graag zingen. Daar hebben ze nu de gelegenheid toe. We organiseren deze zangmiddag onder de noemer KWF Music of Life, want de opbrengst van de middag gaat naar het KWF Kankerbestrijding."

Van der Ploeg organiseert veel grote concerten zoals alle Music of Life concerten in het Scheveningse Circustheater en orgelconcerten in de Laurentiuskerk in Rotterdam.

Muziekliefhebber

"Het lijkt me fantastisch als we er met elkaar een prachtige middag van kunnen maken", meent Van der Ploeg. "Gelukkig zijn er een aantal sponsoren, die dit evenement mede mogelijk maken. Er is veel aandacht voor deze zangmiddag, zingen in combinatie met het prachtige en beroemde Van den Heuvel orgel."

De zangmiddag is op zaterdag 20 januari om 14.30 uur. De kerkdeuren gaan om 13.45 uur open. Kaarten kosten 12,50 euro, en voor bezoekers tot 15 jaar 6 euro. Toegang in de voorverkoop tot 3,50 euro korting bij Boekhandel Het Baken (Secr. Varkenvisserstraat 37 in Katwijk aan Zee) of bestel online via www.laurenskerk.ntk.nl Met de promotiecode: samenzingen2018 krijgen bezoekers ook hier de korting. Ook is het mogelijk tegen meerprijs op de middag vooraf aan de kerk alsnog een toegangskaart te kopen.


Kortingsactie De Teylinger!

Lezers van de Teylinger krijgen op vertoon van dit artikel een korting aan de kassa van 3,50 euro. Voor online bestellingen geldt de actiecode samenzingen 2018.

Inspiratiecafé Fonds 1818 op zoek naar buurtideeën

regio n Fonds 1818 bestaat 200 jaar en dat wordt gevierd met de inwoners van Lisse en omgeving.

In het kader van de jubileumactiviteit Verrijk je Buurt is het fonds op zoek naar mensen met een goed idee voor hun buurt. Iedereen die iets nuttigs, bijzonders of leuks voor z'n directe leefomgeving wil doen is van harte welkom bij het Verrijk je Buurt-inspiratiecafé dat op maandag 22 januari in het Floraris in Lisse plaatsvindt. Daar kunnen inwoners direct met hun buurtidee aan de slag. Er is aandacht voor succesvolle voorbeelden, ervaringen én er zijn leuke brainstorms. "Dat is belangrijk, want veel mensen hebben wel leuke ideeën voor hun buurt, maar vaak heeft men geen idee hoe je vervolgens fondsen kunt aanspreken voor sponsoring. Met het inspiratiecafé laat Fonds 1818 zien dat dit niet ingewikkeld hoeft te zijn", aldus een woordvoerster.

De bewoners van De Valk-, Patrijs-, Ooievaars- en Waterhoenstraat in Lisse weten het als geen ander. Hun straten bestonden 50 jaar en dat wilden ze vieren met een straatfeest. Ze klopten aan bij Fonds 1818 voor een financieel steuntje in de rug en dat kregen ze. Daarnaast gaf het fonds hen tips over het financiële deel en over het maken van een goed plan.

Fonds 1818 heeft ook bijgedragen aan de komst van een jeu de boulebaan in Lisse in 2017.

Rij mee met het Bloemencorso, het meest gefotografeerde evenement van Nederland

Puntenburg verzorgt rijlessen voor kinderen met een beperking. | Foto: archief

regio n Altijd al eens mee willen rijden in het Bloemencorso van de Bollenstreek? Het Bloemencorso van de Bollenstreek biedt ondernemers een unieke manier hun bedrijf te promoten door mee te rijden in het Bloemencorso 2018 met een luxe of promotie wagen.

"Welk bedrijf of instelling streeft er niet naar om zich op spraakmakende wijze te presenteren" zegt corsovoorzitter Leo van der Zon. "Rij dan eens mee met het Bloemencorso van de Bollenstreek, het meest gefotografeerde evenement van Nederland. Het verwerven van meer naamsbekendheid is voor velen immers prioriteit nummer één. Wat is er dan niet mooier om te kunnen meeliften met een evenement van nationale en internationale faam zoals het Bloemencorso van de Bollenstreek. De inschrijving voor luxe of promotiewagens is geopend. Alleen het publiek dat naar het corso-evenement komt kijken, is al van ongekende omvang en komt letterlijk overal vandaan. Iedere doelgroep zit er wel bij. En dan nog maar niet te spreken over de vele duizenden foto´s en filmpjes die van het corso worden gemaakt om aan de thuisblijvers te vertonen via de sociale media. Dit werkt als een olievlek. Er is gewoon geen effectievere wijze van promotie te bedenken. Bovendien is het Bloemencorso van de Bollenstreek het eerste grote voorjaarsevenement na de winter, waardoor het altijd een maximum aan aandacht krijgt in de media."

Een deel van de auto's is na afloop te zien op de boulevard in Noordwijk. | Foto: archief/Wim Siemerink Foto: Wim Siemerknk

Spraakmakende wijze

Vanuit de commissie marketing zegt Ad van Zelst het enthousiasme van Van der Zon in alle opzichten te delen over deze spraakmakende wijze van promotie maken: "We zijn op dit moment nog met een aantal kandidaten voor een praalwagen in gesprek. Voor kleinere bedrijven die graag willen deelnemen aan het Bloemencorso hebben we een goed alternatief om met een luxe wagen mee te rijden. We merken dat bedrijven graag van deze bijzondere manier van promotie gebruikmaken. De combinatie praalwagens-luxe wagens en muziek tijdens het bloemencorso maakt het evenement heel bijzonder. De vele honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland geven hoge waarderingen aan het Bloemencorso van de Bollenstreek. Dit is het grootste gratis evenement in Nederland."

Ad van Zelst en Leo van der Zon zijn verantwoordelijk voor de deelnemende bedrijven aan het bloemencorso. Beiden kunnen uitstekend adviseren over potentiële deelname luxe wagen of bijzonder voertuig aan het corso. Er zijn verschillende deelnamepakketten voorhanden. Voor vragen of informatie over deelname aan het bloemencorso kan men zich melden via deelname@bloemencorso.info. Ook op de website is de informatie te vinden.

Het bloemencorso staat dit jaar in het teken van het thema Cultuur.

Tijdens het verlichte corso op vrijdagavond 20 april in Noordwijkerhout en het corso op zaterdag 21 april van Noordwijk naar Haarlem zal weer blijken, dat dit 'gezicht van de lente' een positieve invloed uitoefent op de regio.

Puntenburg in nood door droes

Regio n Degenen die al het nieuws op Facebook volgen hebben wellicht gelezen dat er problemen zijn bij Stichting Puntenburg in Lisse.

De stichting is opgericht in 1998 en stelt zich tot doel paarden te trainen voor het rijplezier van kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De paarden hebben een gunstige, revaliderende werking op de kinderen. Het betekent voor veel kinderen even bevrijd te zijn van hun rolstoel en beperkingen. Helaas is bij meer dan de helft van de paarden droes geconstateerd. Deze paardenziekte uit zich in hoge koorts én is heel besmettelijk. Daarom is besloten dat de gehele stal aan de Spekkelaan 16 op slot moet. Er moet nu geregeld een dierenarts komen voor onderzoek en om medicijnen uit te schrijven. Verder moet de hele stal ontsmet worden. Kortom: de kosten rijzen de pan uit. Stichting Puntenburg draait op vrijwilligers en op donaties; de bestrijding van droes is een flinke aderlating van het beschikbare budget. De stichting hoopt op de vrijgevigheid van veel mensen, op nieuwe donaties die ervoor kunnen zorgen dat de kinderen met een beperking kunnen blijven rijden bij Puntenburg. Op www.stichtingpuntenburg.nl is te vinden hoe men een gift kan doneren. | Tekst: Arie in 't Veld

n Sebastiaan en Ywein winnen Nieuwjaarstoernooi De Vrijpionnen

Het nieuwjaarstoernooi was populair: 27 kinderen streden om de overwinning. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Het Nieuwjaarstoernooi van jeugdschaakvereniging De Vrijpionnen is gewonnen door Sebastiaan van der Klaauw en Ywein Veldhuyzen.

Op zondag 14 januari deden 27 kinderen mee aan het toernooi. Naast leden van de vereniging deden er ook kinderen via de Combibrug aan mee.

Bij de beginners won Ywein Veldhuizen al zijn zeven
partijen en Joshua Vieten werd knap tweede. De strijd om de derde plaats was bijzonder spannend: Jack van Schie, Robbert Koot en Hugo Schmal eindigden alle drie op vier punten, maar omdat Jack iets zwaardere tegenstanders had gehad, won hij de derde prijs.

Bij de gevorderden behaalden Maarten Koning en Sebastiaan van der Klaauw allebei zes overwinningen uit zeven partijen. Omdat Sebastiaan in een rechtstreeks duel van Maarten had gewonnen, eindigde hij als eerste en Maarten als tweede. De derde prijs werd in de wacht gesleept door Sjaak d'Hooghe.

Vrijwilliger van het jaar Sint Matthias

Foto: pr.

Warmond n De harmonieafdeling van Sint Matthias Warmond heeft Sylvia Heemskerk als vrijwilliger van het jaar 2017 gekozen. Sylvia regelt als penningmeester(es) alle financiële zaken voor het orkest. Behalve het innen van de contributies en de bijdragen van de donateurs heeft zij nu ook nog een ander project. Dit jaar viert Sint Matthias de honderdste verjaardag. Op 26 mei wordt dat feest groots gevierd. Zelf is Sylvia al veertig jaar lid. De muzikaliteit heeft ze niet van een vreemde: vader Jan speelde maar liefst zestig jaar mee met de Warmondse harmonie. | Foto: pr.

Speelplaats de Geest komt steeds dichterbij

Foto: pr.

Warmond n Anja Overgaag (l) en Hannerieke Dekkers van stichting Speel- en ontmoetingsplaats de Geest hebben afgelopen weekend, uit handen van Lucas van Tol, een bedrag van 360,35 euro mogen ontvangen van de Albert Heijn in Sassenheim. In november en december haalde de stichting geld op bij deze supermarkt door het inzamelen van statiegeldbonnetjes. De verouderde speelplek wordt volgende maand vernieuwd. Naast nieuwe speelmogelijkheden wil de stichting graag meer verbondenheid in de buurt en ook de senioren een fijne plek geven dichtbij huis. Momenteel kan bij AH Warmond statiegeld gedoneerd worden.

Nieuw jaar bij Tjarda

Foto: pr.

Teylingen n Tjarda Hillegom - Sassenheim - Warmond startte het nieuwe jaar op zaterdag 13 januari met een groot Nieuwjaarsspel. Om 11.00 uur verzamelden zich ruim 100 kinderen tussen de 5 en 16 jaar oud en zo'n 40 leidingleden zich bij Paviljoen het Sassenest in Sassenheim. Na het Casino Tjarda postenspel gingen de kinderen richting de Wasbeek voor een zwemmiddag. Al die activiteiten maken hongerig. De bezorgde 148 pizza's gingen er dan ook goed in! | Foto: pr.

Taart voor de jarige

Foto: pr.

Teylingen n CDA Teylingen wilde de verjaardag van burgemeester Carla Breuer, op maandag 15 januari, niet stilletjes voorbij laten gaan. Daarom bezocht een delegatie van de afdeling op maandagochtend het bestuurscentrum in Voorhout waar de burgemeester werd verrast met een taart, die was gemaakt door leerlingen van de KTS. Hiermee wilde het CDA ook de waardering uiten voor de wijze waarop Carla Breuer haar ambt vervult. Daarnaast is ze natuurlijk ook lid van de landelijke afdeling van de partij. | Foto: pr.

week in beeld

Ode aan Prince

Alle hits van de meester zelf komen voorbij tijdens het optreden van de Prince Tribute Band. | Foto: pr./ Lex Putman Foto: pr./Lex Putman

Sassenheim n Van Kiss tot Controversy en van 1999 totCream, alle hits van Prince komen allemaal voorbij op vrijdag 16 februari, tijdens de theatershow van de Prince Tribute Band in theater t' Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a).

De Prince Tribute Band is spontaan ontstaan. Het overlijden van Prince in april 2016 kwam als een grote schok. Een aantal Nederlandse topmuzikanten kreeg het verzoek om te spelen op de herdenkingsdienst van deze legende. De muzikale klik tussen hen bleek magisch en het gerucht dat er een geweldige Prince Tribute Band was ontstaan ging als een lopend vuurtje. In korte tijd werden veel optredens geboekt. De Prince Tribute is geen coverband, het is zeker geen verkleedpartij en al helemaal geen poging om Prince na te doen. Het is een band die net als Prince het beste uit zichzelf probeert te halen, die geniet van de muziek en een optreden geeft waar je u tegen zegt.

Het optreden begint om 20.15 uur. In de zaal zijn zowel zitplaatsen als statafels. Tijdens de voorstelling is de bar in de foyer geopend. Kaarten kosten 22,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.hetonderdak.nl, vanaf twee weken voor de voorstelling bij Primera Sassenheim (Hoofdstraat 208) en aan de zaal op de dag van de voorstelling, vanaf 45 minuten voor aanvang.

Hogere associatiekunde

Sassenheim n Cabaretier Pieter Jouke speelt op zaterdag 27 januari in het theater 't Onderdak zijn voorstelling 'Dingen die ik dacht'.

Waar gaat de voorstelling over?

Pieter Jouke: "Over echtheid, ambitie en manieren om je ambitie te bereiken. Laat je je afleiden door hoe ver anderen al zijn of blijf je geconcentreerd op je eigen weg, zodat je kan genieten van het gehele traject. Of laat je je verleiden tot vals spelen. Neem je liever een short cut, een olifantenpaadje?"

Snij je ook maatschappelijke thema's aan?

"Ja, ik heb het over ambitie en die hebben we allemaal. Max Verstappen, mijn publiek, terroristen, politici, allemaal hebben ze ambitie. Soms conflicteren deze ambities en moet je een keuze maken. Daarnaast heb ik het impliciet over de Facebook-tijdgeest. Wat laat je van jezelf zien? Laat je het ook zien als je je ambities nog niet hebt bereikt? Je kan de waarheid wel verdraaien en zo aan het eind van je leven een zak met mooie verhalen overhouden. Maar dan heb je een verdraaid leuk leven gehad in plaats van een echt leuk leven."

Met welk gevoel wil jij dat je publiek de zaal verlaat?

"Ik hoop dat mensen het gevoel hebben dat het omgevlogen is, dat ze gelachen hebben en dat ze met me door willen praten."

De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 15 euro. Meer informatie op www.hetonderdak.nl.

Joris Linssen brengt Serenade in Warmond

Warmond n Joris Linssen staat op zaterdag 27 januari in Theater Het Trefpunt met de voorstelling Serenade.

Joris Linssen is bij het grote publiek vooral bekend van tv-programma's zowel Hello Goodbye en Joris' Kerstboom. Toch maakt hij al veel langer muziek dan televisie. Linssen komt deze avond langs met zijn vaste begeleidingsgroep Caramba. Het gezelschap werd onlangs overigens uitgebreid met de begenadigde percussioniste annex zangeres Djem die in 2006 nog meedeed aan het Eurovisiesongfestival. Samen brengen zij een serenade om het leven te vieren en de doden te herdenken. Iets dat in Mexico, waar het hart van Joris leerde bloeien, goed gebruik is. Ontroerende verhalen worden hier omlijst door mooie luisterliedjes.

De voorstelling begint om 20.30 uur. Een kaartje kost 19,50 euro en kan gekocht worden via www.theaterhettrefpunt.nl, op de avond zelf aan de zaal of bij de VVV aan de Gemeentehaven 3 in Warmond.

Zomer Zonder Vrouw

Sassenheim n Een zomer in het plaatsje Grou zal hun hele leven veranderen. Ernst Daniël Smid en Bartho Braat en elkaar verbaal en non-verbaal te lijf in de ontroerende komedie 'n Zomer Zonder Vrouw…in Grou, die op zaterdag 17 februari om 20.15 uur in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a) te zien is.

Het verhaal van twee echtparen die elk jaar samen op vakantie naar Friesland gaan. Wanneer beide echtgenotes komen te overlijden, één door kanker en de ander wegens een ongeval, besluiten de mannen deze jaarlijkse traditie toch doorgang te laten vinden. Alhoewel beiden qua karakter lijnrecht tegenover elkaar staan, brengt deze vakantie ze dichter tot elkaar en zetten ze de eerste stap om de dood van hun geliefden een plek te geven.

"Voor het eerst slaan acteur Bartho Braat en zanger Ernst Daniël Smid de handen ineen. Deze twee mannen hebben een geweldige chemie samen en weten als geen hoe ze dit ontroerende maar ook hilarische verhaal kunnen vertellen' zegt creatief directeur Leon van Uden. 'Wij willen verhalen vertellen met boeiende personages en herkenbare situaties. 'n Zomer Zonder Vrouw…in Grou is een gloednieuwe voorstelling die dat in zich heeft. Een verhaal dat verteld moet worden. Ik garandeer een mooie en oprechte theaterbelevenis."

Kaarten kosten 24,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.hetonderdak.nl, vanaf twee weken voor de voorstelling bij Primera Sassenheim en aan de zaal, op de dag van voorstelling vanaf 45 minuten voor aanvang (indien niet uitverkocht).

'Lokaal talent laat zich zien voor rol van Matilda'

De Singing Stars brengen dit jaar de voorstelling Matilda, naar het boek van Roald Dahl, op de planken. | Foto: pr.

Teylingen n Een groep leerlingen van musicalvereniging Singing Stars maakten zich afgelopen week op voor audities van de musical Matilda.

"Uiteraard was er gezonde spanning bij de kinderen die auditie kwamen doen, maar vooral het plezier overheerste," zegt Marieke Frankema, docente bij de vereniging. "Voor de voorstelling die wij dit jaar gaan maken zijn wij een zoektocht gestart binnen de Singing Stars naar meisjes die de rol van Matilda kunnen spelen. En dat waren er heel veel. Het was super om zoveel kids bij elkaar te zien die allemaal thuis een liedje en scene hadden ingestudeerd, maar de keuze was door al het talent best lastig. Gelukkig zijn we natuurlijk niet alleen op zoek naar Matilda, maar ook haar klasgenoten, ouders en broertje. De deelnemers zijn tijdens de auditiedag direct blij gemaakt met hun rol."

Nicole Favia en Renske Munneke, beiden uit Voorhout, gaan de titelrol spelen op zaterdag 7 en zondag 8 juli in theater de Muze in Noordwijk. "Heel tof!" zegt Renkse op de vraag hoe ze dat vindt. Nicole is direct praktisch en vraagt wat zij allemaal moest gaan instuderen. "Dat komt allemaal goed." antwoordde Mieke Kortekaas lachend. De voorzitter van de vereniging is duidelijk. "Alle kinderen verdienen de ruimte om zich in hun eigen tempo te ontplooien. Deze meiden passen perfect in de rol van Matilda en het is dan ook erg gaaf om hen dit jaar het podium te kunnen bieden dat zij verdienen."

Januari is voorleesmaand

Teylingen n Liefde voor boeken en interesse in lezen ontstaan vanzelf als jonge kinderen veel worden voorgelezen. Plaatjes kijken, figuurtjes speuren of lekker bladeren in boeken maakt kinderen nieuwsgierig naar de verhalen. Kinderen die thuis worden voorgelezen komen makkelijker mee op school. Ze horen veel meer nieuwe woorden dan wanneer je alleen met hen zou praten. In januari staat VOORlezen centraal bij de Bibliotheek Bollenstreek. In de vestigingen in Teylingen zijn staan vele voorleesactiviteiten op het programma:

Vestiging Sassenheim (Kerklaan 42):

Voorlezen in bibliotheek met kastje

Donderdag 25 januari van 16.00 tot 16.45 uur

Voorstelling Tijger is jarig door De Mammies

Vrijdag 26 januari van 15.00 tot 15.00 uur

Voorstelling Fritsie Duikelaar tijdens Mama Café

Vrijdag 2 februari van 10.30 tot 11.00 uur

Vestiging Voorhout (Herenstraat 48):

Voorlezen in bibliotheek met kastje

Vrijdag 2 februari van 16.00 tot 16.45 uur

Marnicktheater speelt: Altijd feest met tijger!

Zaterdag 3 februari van 11.00 tot 11.30 uur

Vestiging Warmond (Herenweg 80):

Nationale Voorleesontbijt

Zaterdag 27 januari van 9.30 tot 10.30 uur

Voorlezen in bibliotheek met kastje

Dinsdag 30 januari van 15.00 tot 15.45 uur

Marnicktheater speelt: Altijd feest met tijger!

Woensdag 31 januari van 16.00 tot 16.30 uur

Het complete programma en toegangskaarten zijn te vinden op www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Bollenstreek Biënnale

regio n Museum De Zwarte Tulp roept kunstenaars uit de Duin- en Bollenstreek op voor deelname aan de 'Bollenstreek Biënnale 2018: Onverbloemd'. Deze is van 8 september tot en met 18 november in Museum De Zwarte Tulp in Lisse. Inschrijven kan vóór 1 maart door een link naar je website en recente foto's van je werk op te sturen naar: info@museumdezwartetulp.nl onder vermelding van je naam en 'Bollenstreek Biënnale 2018'. Alle disciplines zijn mogelijk. Uit de aanmeldingen maken gastconservator Sietske van Zanten, Lisser Art Museum en directeur/conservator Sabine Huls, een selectie. Gedurende de tentoonstellingsperiode kunnen bezoekers een stem uitbrengen voor het beste werk. De winnaar van de publieksprijs wordt tijdens de laatste dag van de Nationale Kunstweek,op 18 november, bekendgemaakt.

cultuur/uit!

TOP wint Europese titel

Aanvoerder Mick Snel met de beker. | Foto: pr./ Marco Spelten Foto: pr.

Sassenheim n De korfballers van TOP/SolarCompleet zijn zaterdag 13 januari Europees kampioen geworden door in de finale het Belgische AKC/Luma te verslaan.

Williënne van der Plas kan de inzet van topscoorder Housheer niet stoppen.

Het Europees kampioenschap voor clubkampioenen is ieder jaar bij een andere gastvereniging. Dit keer reisden de acht ploegen af naar het Catalaanse Platje d'Aro, zo'n anderhalf uur rijden van Barcelona. In de poulefase worden drie wedstrijden gespeeld, waarna de nummers 1 en twee van de twee poules tegen elkaar uitkomen. De winnaars spelen de finale. Traditioneel gezien zijn dat de Nederlandse en Belgische deelnemer en dit jaar was dat niet anders.

TOP bereikte dus zoals verwacht die finale door in de drie poulewedstrijden eenvoudig te winnen. Daarin speelden een mix van spelers uit het eerste en tweede team. Met name Thomas Tiggelman, Mart Hortensius en Wouter de Koning konden zich scorend onderscheiden. Aan de dameskant was dat Fenna Jagtman. Zij werd voor haar spel dan ook beloond met een basisplaats in de finale, waarin Jet Hendriks verstek moest laten gaan. De international was vanwege privé-omstandigheden in Nederland achtergebleven.

De meegereisde supporters zagen in de finale op zaterdag 13 januari in de eerste helft een gelijkopgaande score. AKC ging tot 9-9 mee met TOP, waar Nick Pikaar de score voor opende. Via twee strafworpen van Mick Snel kwam TOP op 11-9. Een goal van Paul Anholts zette de Sassenheimers voor het eerst op een verschil van drie. Daarna moest hij zich vanwege een blessure laten vervangen door Wouter de Koning. Celeste Split scoorde de laatste twee goals voor de rust (15-11).

Topscoorder

Na de pauze scoorde AKC direct twee keer, maar door twee doelpunten van De Koning - hij bekroonde een sterke invalbeurt met in totaal vijf goals- kwam TOP weer op vier verschil (17-13). Vervolgens waren het Mick Snel - topscoorder met tien goals- en opnieuw De Koning die voor de Sassenheimse doelpunten zorgde. Lara Boonstoppel was toen al Fenna Jagtman komen aflossen.

Via Snel werd het 23- en 24-16 en voor coach Jan Niebeek het sein om nog te wisselen. Invallers Boonstoppel en Thomas Tiggelman scoorden ook nog. Die laatste mocht -net als in de andere wedstrijden- het laatste doelpunt maken. Met 28-21 prolongeerde TOP de Europese titel. Het is de vierde eindzege voor de Sassenheimers, die zich deze week weer richten op de Korfbal League.

Foreholte verliest ongelijke strijd

Voorhout n De landskampioen tegen de promovendus. Voorafgaand is dan al duidelijk dat Foreholte een moeilijke avond gaat krijgen. De handbalsters gingen bij VOC op bezoek, maar konden het niet bolwerken tegen de landskampioen.

De ongeslagen koploper ontving Foreholte al op dinsdagavond 9 januari. De inhaalwedstrijd zorgde voor flink wat haast bij de bezoekers. Vanaf het werk moesten zij snel eten en dan door naar Amsterdam. Tel daar bij op dat VOC beschikt over veel speelsters met een hoog niveau en ook nog een handvol speelsters dat deel uitmaakt van Jong Oranje.

De wedstrijd tegen het team van coach Ricardo Clarijs (hij stond tot vorig seizoen nog langs de lijn bij Foreholte) begon met de geblesseerde Marisha vd Geest aan de kant. Zij is nog herstellende van een knie operatie. Het werd voor Foreholte niet beter, want topscoorder Dana van der Vlugt-Vincenten liep in de eerste helft een knieblessure op en bleef verder aan de kant, waardoor er weinig schotkracht overbleef vanuit de tweede lijn. Een kwartier lang kon Foreholte de landskampioen volgen tot 7-5. Hierna liep VOC gemakkelijk weg, voornamelijk door Dione Housheer, het 18-jarige talent op de rechter opbouw. Zij scoorde zelf tien keer, maar speelde ook de cirkel regelmatig vrij en was betrokken bij de vele break-outs die gevolg waren van foutief afspelen aan Voorhoutse zijde. Bij rust stond het 19-7.

Foreholte keepsters Williënne van der Plas en Mayra de Boer hielden in de tweede helft door hun goede werk, de schade nog beperkt. De vele trainingsuren van VOC betaalden zich uit en Foreholte moest zich neerleggen bij een ruim verlies. Ook conditioneel kwam de nummer acht (van de in totaal tien teams) van de ranglijst veel te kort. De eindstand kwam uit op 33-14.

Voor Foreholte scoorden: Britt van Leijden en Melanie Zwaan 3, Naomi Hoogervorst en Chantal Slegtenhorst 2, Dana vd Vlugt-Vincenten, Ramona Vink, Lot van Kampen en Saskia Kolster allen 1.

Op zaterdag 20 januari 20.45 uur ontvangt Foreholte nummer twee Dalfsen in sporthal De Tulp. | Foto: pr.

Nomineren voor Sportprijzen Teylingen

Teylingen n Jaarlijks belonen de gemeente Teylingen en de Stichting Sport Promotie Teylingen de sporthelden uit Voorhout, Warmond en Sassenheim met de Sportprijzen Teylingen. Tot en met 1 februari kunnen sporters aangemeld worden.

De jaarlijkse sportprijs gaat naar de beste sportman, sportvrouw of sportploeg. Daarnaast wordt ook de Talentenprijs uitgereikt. De Talentenprijs is voor de beste sporter, sportster of sportploeg tot 18 jaar.

Criteria

Voor deelname aan de sportprijzen zijn criteria opgesteld. Voor de prijzen kunnen in principe de volgende personen in aanmerking komen:

- Een sporter of sportster uit de gemeente Teylingen, die op internationaal, nationaal dan wel regionaal niveau een sportieve prestatie heeft geleverd.

- Sporters onder de 18 jaar komen in aanmerking voor de talentenprijs.

- Een team of vereniging uit de gemeente Teylingen, dat op internationaal, nationaal dan wel regionaal niveau een sportieve prestatie heeft geleverd. Hierbij is het niet perse noodzakelijk dat alle sporters afkomstig zijn uit de gemeente Teylingen.

- Sportploegen onder de 18 jaar komen in aanmerking voor de talentvolle sportploeg.

Sportbegeleidersprijs

Daarnaast is de jury ook op zoek naar dié mensen die het sporten voor anderen mogelijk maken. Scheidsrechters, trainers, coaches; als vrijwilliger of professioneel.

Aanmelden tot 1 februari

Ben of ken jij een recordbreker of prijzenpakker, die in 2017 een bijzondere sportprestatie heeft geleverd? Ga dan naar www.sportcafeteylingen.nl en meld een sporter, begeleider of team aan. De uitreiking van de Sportprijzen Teylingen is op dinsdagavond 6 maart tijdens het Sportcafé.

Jubileumdag bij VCS

Sassenheim n In 2018 bestaat Volleybalclub Sassenheim (VCS) veertig jaar. Om dit te vieren organiseert de volleybalvereniging op zaterdag 3 maart een jubileumactiviteit voor leden en oud-leden. Ben je oud-lid en vind je het leuk om je oude club- en teamgenoten weer eens te spreken? Neem dan contact op via jubileum2018@volleybalclubsassenheim.nl.

The Bassets nog geen reuzendoder

Max Teunissen zwaar onder vuur. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Voor de rugbyers van The Bassets uit Sassenheim begon zaterdag 13 januari de competitie weer. Een plek in de kampioenspoule die zij voor de kerst bemachtigde, geeft aan dat ze bij de top van Nederland horen. Met slechts zes ploegen wordt gestreden om het landskampioenschap.

Voor de nationale titelstrijd lijkt The Bassets nog wel een maatje te klein. Ze kunnen zich goed meten met de absolute top, maar krijgen kampioensploegen zoals RHC uit Hilversum niet op de knieën. The Bassets waren vol vertrouwen naar Hilversum afgereisd, maar wisten dat het zwaar zou worden. RCH, dat louter en alleen bestaat uit internationals en buitenlandse gastspelers, is regerend landskampioen en alles wijst erop dat ze die titel gaan prolongeren.

Geweld

The Bassets schoten uit de startblokken en kwamen op een 0-10 voorsprong. Pas nadat Bassets-speler Rick van Loon tien minuten plaats moest nemen op de strafbank, sloeg RCH toe. The Bassets gaf alles, maar tegen het brute geweld van RCH konden ze het gat wat geslagen was niet meer dicht houden.

De Sassenheimers verloren met 43-17.

Op zaterdag 20 januari komen de mannen van rugbyclub 't Gooi op bezoek. Ook zij zijn een titelkandidaat. De aftrap is om 15.00 uur.

Op de foto: Max Teunissen zwaar onder vuur. | Foto: pr.

Twirlsters Inspiration succesvol op NK

Het junior smallteam van Twirlvereniging Inspiration. | Foto: pr. Foto: Marieke Voorn

Voorhout n Twirlvereniging Inspiration is al jaren vaste deelnemers aan het Nederlands Kampioenschappen Twirl. Ook dit jaar was de Voorhoutse equipe succesvol met twee nationale titels. Daarnaast wist Inspiration 22 tickets te bemachtigen voor de Wereld Kampioenschappen Twirl.

Afgelopen weekend mocht Twirlvereniging Inspiration uit Voorhout deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen Twirl in Topsportcentrum Almere. Inspiration wist zich afgelopen jaar te plaatsen met het Junior Smallteam Twirling, Junior Smallteam Dancetwirl, het Senior Smallteam Twirling, Senior Small team Dancetwirling en het Large team. Naast de teams wisten alle solisten zich ook te plaatsen op de diverse solistische onderdelen voor de Nederlandse Kampioenschappen Twirl.

Het Twirl weekend startte op zaterdag 13 januari met het onderdeel Junior Smallteam Twirling. Voor Inspiration mocht het junioren team zich als eerste presenteren. De junioren hebben een sterk optreden neergezet met weinig drops en behaalden daarmee een zilveren medaille. Al snel volgde er meerdere solisten van Inspiration, die zich voor het onderdeel 1-baton, 2-baton, Duo twirling, Super-X-strut of Dancetwirl wisten te plaatsen. Een belangrijk doel voor de meeste solisten was dit weekend een top zes plek bemachtigen, om kans te maken afgevaardigd te worden naar de Wereld Kampioenschappen Twirl.

Senior Smallteam

Rond het middaguur mocht het Senior Smallteam Dance twirl hun routine presenteren aan de jury. Dit jaar wilde zij hun titel van vorig jaar verdedigen. Vol emotie zetten zij een sterk optreden neer en daarmee werden zij Nederlands Kampioen en kregen daarbij een ticket voor het WK Twirl. Een aantal meiden van Inspiration namen dit weekend ook deel aan het Pomteam Synergy, ook zij wisten zich te kwalificeren voor de Wereld Kampioenschappen.

Solo

Op zondag 14 januari mocht Naomi van der Drift het spits afbijten met haar 1-baton in de Senior Kampioensklasse. Zij wist zich op zaterdag met alle vier haar solistische onderdelen te plaatsen in de top 6. De andere solisten die een ticket hebben weten te bemachtigen voor de Wereld Kampioenschappen zijn Jilena Baggerman, Celina Byrne, Nina Copier, Sharon Goossens, Naomi van der Drift, Sanne Copier, Anissa Soussani (reserve), Daphne Homan (reserve) Daisy Tetteroo en Selina Kok (reserve).

In de middag mocht het Senior Smallteam Twirling de wedstrijdvloer betreden en hun routine op verplichte muziek presenteren. Ook op dit onderdeel wilde zij graag hun titel van vorig jaar verdedigen. Met wederom een gouden medaille en een ticket voor de Wereld Kampioenschappen kijken zij terug op een geslaagd weekend.

Large team

Het Large team Synergy mocht het twirlweekend afsluiten. Synergy is een unieke nieuwe samenwerking tussen vier verschillende verenigingen in Nederland. Afgelopen weekend was de eerste keer binnen de Twirl sport dat er een large team zich heeft gepresenteerd met meiden uit zoveel verschillende verenigingen. Deze samenwerking is vorig jaar tot stand gekomen op initiatief van Inspiration. De meiden van het Synergy Large team hebben laten zien waartoe een goede samenwerking kan leiden. Zij hebben voor de eerste keer een geweldig optreden neergezet wat de jury beloonde met een gouden medaille.

Alle meiden van Twirlvereniging Inspiration gaan zich samen met de Nederlandse equipe de komende maanden voorbereiden op de Wereldkampioenschappen Twirl, van 29 maart tot en met 1 april in Lillehammer in Noorwegen.

Twee keer winst voor Lisa van der Geest

Iris van der Stelt (l) en Lisa van der Geest (m) op het podium. | Foto: pr./schaatspeloton.nl Foto: pr./schaatspeloton.nl

Warmond n Lisa van der Geest schreef zaterdag 13 januari de elfde wedstrijd om de KPN marathon Cup op haar naam en kwam op woensdag 10 januari als eerste over de streep op Flevonice.

De wedstrijden op Flevonice in Biddinghuizen gaan over 40 kilometer en Lisa van der Geest reed meer dan de helft alleen. Na een ontsnapping met Chantal Hendriks nam van der Geest op 20 kilometer afstand en reed solo naar de overwinning.

Op zaterdag 13 januari, de verjaardag van Lisa van der Geest, was de winst weer voor de Warmondse. Al vroeg in de elfde wedstrijd om de Marathon Cup, ontsnapten vier dames uit het peloton. Van der Geest, Imke Vormeer, Emma Engbers en Aggie Walsma zetten het peloton op een ronde. Later probeerden nog zeven dames weg te komen, maar zij kregen daarvoor niet echt de kans. In de eindsprint was Van der Geest de snelste, voor de tweede keer reed zij op haar verjaardag naar de zege. Engbers werd tweede en Walsma reed naar de derde plaats. Vormeer, die veel werk had verricht in de ontsnapping, viel net buiten het podium.

Leider Van der Stelt

Iris van der Stelt, ook Warmondse IJsclub, blijft in het oranje leiderspak, zij finishte als achtste. Van der Stelt heeft nog 11,2 punten voorsprong op Emma Engers, de nummer twee in het tussenklassement. Loesanne van der Geest (WIJC) haalde met haar zestiende plaats vijf klassementspunten binnen.

Anne Leltz uit Voorhout (WIJC) finishte als regiorijdster als 42ste.

Clubrecord

Leander van der Geest, ook lid van WIJC, eindigde in de Topdivisie heren op de zes plaats. In de eerste ontsnapping zat ook Leander van der Geest en de groep van achttien man nam een ronde voorsprong op het peloton. Drie mannen probeerden een extra ronde te pakken en dat lukte uiteindelijk. Van der Geest, Hekman, Hoolwerf en Stoltenborg probeerden ook een tweede ronde voorsprong te pakken, maar dat lukte hen niet meer. Ariëns won de wedstrijd en heeft het oranje leiderspak terug.

Kees Heemskerk deed de laatste weken niet mee met de marathonwedstrijden, maar richtte zich op de langebaan. Vorige week, met als resultaat winst bij het Zuid-Hollands Kampioenschap,en een nieuw clubrecord op de 10 kilometer.

In Groningen reed hij de wedstrijd om de Gruno Bokaal. De resultaten op de 500, 1500 en 5000 meter lagen boven zijn eerdere persoonlijke records op die afstanden. Op het sluitstuk, de 10 kilometer reed Heemskerk naar 14.44.57. Dat is een dikke verbetering van het WIJC clubrecord dat in 2012 door Leander van der Geest was gereden: 14.57.59.

Winterstop onder de zon

Teylingen n De competitie ligt van eind december tot half januari stil en dus gaan veel elftallen de grens over, op zoek naar beter weer. De selectie van Foreholte was vier dagen in Barcelona en bezocht daar onder andere een wedstrijd van Messi en co tegen Celta de Vigo.

Ook tegenstander (en buur) Teylingen reisde af naar Spanje. De selectie is samen met de 'vrienden van...' deze week in Torremolinos. Met Spaanse temperaturen werd de oefenwedstrijd tegen Svc'08 uit Wassenaar gespeeld. De wedstrijd eindigde in 1-1, met een goal van Jaap Zwetsloot.

Ter Leede speelt tijdens de winterstop de oefenwedstrijden in eigen land. Tegen tweededivisionist Excelsior Maassluis werd het 1-1. De hoofdklasser was op het eigen sportpark de Roodemolen afgelopen weekend ook met 1-0 te sterk voor de Koninklijke HFC.

Ook Warmunda blijft dicht bij huis: de Warmonders slaan hun trainingskamp op in Geldrop.

25 / 28

17 t/m 24 januari

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): 10.00 uur: Woord- en Communieviering m.m.v. Vivace

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur, Avondmaal, voorganger: Ds. A.A. Bosma; 19.00 uur, zangdienst, voorganger: Ds. H.R. Betting

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. H.R. Betting

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. J. M. Aarnoudse, 17.00 uur: voorgangers: Pastoor P. Owel en ds. H. Betting.

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Middenkoor

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9):

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag 19.00 uur: Viering eenheid van kerken (zie onder)

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zaterdag 19.00 uur: Viering eenheid van kerken, voorgangers: L. Spiegeler en ds. H.G.T. van Welie-Kaai

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Bram Oudenampsen

Wings of Healing (Veerpolder 6a):zondag 10.00 uur, eredienst, 19.00 uur: zalvingsdienst o.l.v. Jan Zijlstra.

Wilt u in aanmerking komen voor een Cinema Floralis Arrangement (eten en filmbezoek voor 1 persoon), zorg dan dat uw oplossing uiterlijk zondag 21 januari binnen is, samen met uw naam en adres.

Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. Puzzel.

De winnaar van de puzzel van week 2 is: A. Beugelsdijk uit Warmond. De oplossing was: Vogeltrek.