De Teylinger

13 juli 2016

De Teylinger 13 juli 2016


Horeca met terras geopend in Park Groot Leerust

Met het zonnige weer meren er boten aan voor een tussenstop in Park Groot Leerust. | Foto: www.deteyding.nl Foto: www.deteyding.nl / Henk Keijzer

Warmond n Sinds kort is er kleinschalige horeca gevestigd in de theekoepel in Park Groot Leerust in Warmond. De gemeente heeft een tijdelijke vergunning voor twee jaar verleend.

Al ruim een jaar werd er gekeken naar de mogelijkheden van kleinschalige horeca, zoals de verkoop van koffie, thee en non-alcoholische dranken, in het park aan de Leede. Maar het idee voor een verrijdbare horecawagen haalde het niet, vertelt wethouder Bas Brekelmans. "Wij waren niet gecharmeerd van de uitstraling. Het past niet in het park. In overleg met Arjen Kunkeler zijn we gaan nadenken over het toestaan van een terras bij de theekoepel. Dat sluit veel beter aan bij de beeldkwaliteit."

Horecaman Kunkeler deed zijn vergunningaanvraag in maart en in juni is de tijdelijke vergunning voor twee jaar afgegeven. Daarbij mag de theekoepel van april tot en met november tussen 11.00 en 18.00 uur in gebruik zijn. Er is ruimte voor kleinschalige horeca. Alcohol verkopen is niet toegestaan. Het terras staat aan de waterkant. Binnenkort wordt er ook een toiletwagen geplaatst.

Pilot

Na het eerste en tweede jaar wordt er geëvalueerd. De horeca in de theekoepel is een soort pilot, zegt Brekelmans. "Er zijn ideeën voor een nieuwe visie op het park, om het eventueel een kwaliteitsimpuls te geven. En op deze manier kunnen we kijken hoe het bevalt om een terras aan het water te hebben. Het is toch een van de mooiste plekjes van Teylingen."

Geboortegolf pauwen in Park Rusthoff

Sassenheim n Op de kinderboerderij in Park Rusthoff is een ware geboortegolf van pauwen gaande. Dat melden vrijwilligers van het park in Sassenheim.

De vrijwilligers bij de kinderboerderij vonden zo'n vier weken geleden op diverse plekken in de stallen drie pauweneieren. Als probeersel hebben ze deze eieren onder drie verschillende kippen gelegd, die toevallig broeds waren. Elke kip blijkt een pauwenei te hebben uitgebroed. De vrijwilligers hebben van een gedeelte van het konijnenverblijf een afgesloten ren voor de kippen met hun pauwenkinderen gebouwd. Hier zullen ze, tot ze ongeveer drie maanden zijn, verblijven en daarna op de boerderij worden losgelaten.

Sinds zondag is het aantal pauwenkuikens zelfs opgelopen tot zeven stuks, omdat vanuit het park een vrouwtjes pauw met vier kuikens de boerderij binnen lopen. Deze zijn waarschijnlijk in een nest in het struikgewas van het park uitgebroed. De kuikens zullen met hun moeder op de boerderij los blijven lopen.

Wie op kraamvisite wil bij de moeders en kinderen is van harte welkom. Of de beschuit met muisjes ook klaar staat, is niet bekend.

Workshops schaken in de bibliotheek

Teylingen n Heb je altijd al willen leren schaken? Of misschien wil je misschien nog beter worden? Dan is dit je kans! Schaakvereniging De Vrijpionnen uit Voorhout geeft een aantal workshops in de bibliotheek, voor de doelgroep 6 tot en met 16 jaar. De workshop is woensdag 27 juli van 14.00 tot 16.00 uur in bibliotheek in Warmond, op zaterdag 6 augustus van 12.00 tot 14.00 uur in de bibliotheek in Voorhout en op zaterdag 13 augustus 12.00 tot 14.00 uur in de bibliotheek van Sassenheim.

De kosten voor deze workshop zijn 2,50 euro voor leden van de bibliotheek en 5 euro voor niet-leden. Tip: Kinderen tot 16 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek.

Voor meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekbollenstreek.nl/jeugdagenda. Voor deze workshop geldt vol is vol.

Reünie bij Tjarda

Sassenheim n Dit jaar bestaat Tjarda Sassenheim - Warmond 40 jaar en dat wordt gevierd met verschillende activiteiten. Zo is er op zaterdag 8 oktober een reünie voor iedereen die ooit bij Tjarda Sassenheim actief geweest is als bever, welp, zeeverkenner, wildevaert, leiding of vrijwilliger. De reünie begint om 12.00 uur. Deze dag zal er voor een ouderwets gezellig water programma gezorgd worden en is er genoeg ruimte om met elkaar de herinneringen van de afgelopen 40 jaar weer op te halen. Kijk voor meer informatie op http://www.tjarda.org/reunie/. Aanmelden voor de reünie kan via het formulier op de website.

Ook een lintje?

Teylingen n Iemand in Teylingen voordragen voor een koninklijke onderscheiding tijdens Lintjesregen 2017? Dat kan tot uiterlijk 15 augustus. Traditiegetrouw worden de dag voor Koningsdag weer heel wat inwoners verrast met een lintje. In april waren dat er nog acht. Voor meer informatie, neem contact op met Margret Duivenvoorden of Jos Roosjen via telefoonnummer 14 0252 of via bestuurssecretariaat@teylingen.nl. Zij kunnen verdere informatie geven en helpen bij het indienen van een aanvraag. Voor een bijzondere gelegenheid, zoals een jubileum of afscheid, dient de aanvraag vijf maanden voor de beoogde datum binnen te zijn.

De Teylinger op vakantie

Redactie n Ook bij De Teylinger is het vakantie en daardoor verschijnt de krant twee keer niet. Volgende week op woensdag 20 juli is de laatste reguliere uitgave. Op woensdag 27 juli en woensdag 10 augustus zijn er geen kranten. Op woensdag 3 augustus verschijnt de krant wel. Berichten en foto's insturen kan naar redactie@deteylinger.nl. De redactie wenst alle lezers een fijne vakantie!

Foto: Peter Schipper

Een stukje Peru aan de Klinkenberg

Tussen
de
alpacas

Raad buigt zich over grond Boekhorst

'Monumentale bomen met kap bedreigd'

Vierdaagse n Sassenheimse equipe is er klaar voor

'Geven en nemen, en elkaar vrij laten'

Diamanten bruidspaar Joop en Anna Buschman krijgen bezoek van loco-burgemeester Kees van Velzen. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

n Joop en Anna Buschman bereiken 60-jarige mijlpaal

Voorhout n Feest voor Joop Buschman (85) en Anna Buschman-de Boever (79). Zij vierden maandag 11 juli hun diamanten huwelijk. Voorafgaand aan de dag zelf hadden zij dit met de familie en een lekker etentje al gevierd. Nu genieten zij nog na. Het motto van Joop die het geheim van hun langdurige relatie prijsgaf: 'Geven en nemen en niet jaloers zijn'. Echtgenote Anna vult hem aan met 'Elkaar vrij laten'. Het recept voor een goed huwelijk.

Door Piet van Kampen

Joop zag het levenslicht in Anna Paulowna en Anna kwam in Haarlem ter wereld. Hoe kom je op latere leeftijd elkaar tegen als je voor elkaar voorbestemd lijkt? De bruid doet het uit de doeken. "Mijn vader wilde bij een vriend tropische vissen gaan kopen en nam Joop mee. Daarna kwam hij mee naar huis en het was erg gezellig. Mijn moeder nodigde hem uit om nog eens langs te komen." Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. De invitatie werd aangenomen en Joop kwam in de Jeep naar wat later zijn eeuwige liefde zou worden. Hij had zijn visje aan de haak geslagen om haar nooit meer weg te laten zwemmen. Het echtpaar schonk het leven aan zoon Quincy en dochter Margo. De familie werd gecompleteerd met drie kleinkinderen.

Weer vis

Het jonge stel ging in Noordwijkerhout wonen. Joop zorgde voor het brood op plank. Met een viskar struinde hij het dorp en de campings af. "Een leuke tijd", blikt hij terug. Echtgenote Anna hielp hem een handje. Later werkte Joop in een productiebedrijf. Vanuit Noordwijkerhout verkaste het gezin naar Noordwijk waar zij kamers aan badgasten verhuurden en nu woont het echtpaar naar volle tevredenheid in Voorhout. Zij vullen hun dagen nog prima. "Ik kom soms tijd tekort", lacht de knappe bruid. Anna heeft vaardige handen en dat blijkt wel uit de vele sieraden en poppenkleding die zij maakte. Ook haar eigen kleding. Trots toont zij haar jurk die zij op deze speciale dag heeft aangetrokken als loco-burgemeester Kees van Velzen hen met een bezoek vereerd. Samen heeft het diamanten paar vele landen bezocht tijdens de vakanties. Een mooi huwelijk gebaseerd op hun visie: "Geven en nemen, niet jaloers zijn en elkaar vrij laten".

Raad buigt zich over stukje grond Boekhorst

Voorhout n De Bezwaarcommissie adviseert de gemeenteraad om de bezwaren ongegrond te verklaren van een familie over een stuk grond in Polder Boekhorst tussen de nieuwe Noordelijke Randweg Voorhout en de Haarlemmertrekvaart. Zij moeten het bij verkoop eerst aan de gemeente aanbieden (voorkeursrecht Wvg) en zijn het daar niet mee eens. De gemeente wil de hele strook tussen de randweg en vaart inrichten als natuurgebied.

Door Nico Kuyt

Het strookje wordt door de nieuwe weg afgesneden van de rest van het perceel, maar de familie wil het in eigen bezit houden om het in de toekomst zelf te kunnen verkopen op de vrije markt. Zij verklaren ermee emotioneel gebonden te zijn, want al vele jaren gebruiken zij het voor recreatie, zoals een barbecue, en het telen van groenten. Mochten zij het onverhoopt toch verliezen, wensen zij van de gemeente een vergelijkbaar stuk grond als compensatie terug.

Apart traject

In mei hield de Bezwaarcommissie een hoorzitting over de zaak en kwam onlangs met het advies aan de gemeenteraad om het protest ongegrond te verklaren.Het voorkeursrecht is gevestigd om grondspeculatie tegen te gaan, maar is op zichzelf passief. Het huidige gebruik kan normaal doorgaan en wordt niet beperkt door het opleggen van het gemeentelijk voorkeursrecht. Het verplicht de eigenaren ook niet tot verkoop, wanneer de gemeente het strookje wil verwerven voor de randweg, zijn in een apart traject onderhandelingen nodig met de familie over de aankoop. Het opleggen van het voorkeursrecht heeft dus maar een beperkte inbreuk op het gebruik van het strookje.

Van een financiële schade omdat zij de percelen niet vrijelijk kunnen verkopen, daar gaat de commissie ook niet met mee, want bij een verkoop is bij wet verzekerd dat een prijs wordt betaald die redelijkerwijs op de vrije markt is te verwachten en kan bij de rechter worden getoetst. De commissie adviseert de gemeenteraad dan ook het bezwaar ongegrond te verklaren.

De raad gaat er na het zomerreces over spreken en besluiten. Tegen het ongegrond verklaren kan de familie nog in beroep gaan bij de rechtbank.

Vragen over uitvoering ondernemersfonds

Teylingen n De fractie van Trilokaal heeft aan B&W vragen gesteld over de vermeende problemen rond de uitvoering van het ondernemersfonds.

Door Nico Kuyt

Zo heeft Rob ten Boden (Trilokaal) vernomen over een ongelijke behandeling, dat er nog vele vragen leven onder de ondernemers die nog niet zijn beantwoord, er tevens onduidelijkheden zijn rond publicatie over de terugbetaling aan ondernemers terwijl de termijn voor een beroep hierop al is verstreken en tenslotte zouden een aantal ondernemers verkeerde aanslagen hebben gekregen. Ten Boden wenst van B&W de mate van de problemen en de reden te vernemen. Tevens constateert hij dat er veel bestuurswisselingen plaatsvinden bij het OndernemersFonds en vraagt zich af hoe dit nu komt. B&W heeft 30 dagen om met een antwoord te komen.

Feest voor groep 7: Meester stapt in het huwelijksbootje

Meester Jeroen en zijn bruid Jeanine gaan samen met hun zoontjes op een wel heel bijzondere trouwfoto met groep 7. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Een mooie oldtimer, een prachtige bruid en een openingsdans: meester Jeroen van OBS de Achtbaan beleefde samen met groep 7 zijn bruiloft opnieuw.

Meester Jeroen kwam vorige week met zijn kersverse bruid Jeanine Salman en hun twee kinderen een bezoek brengen aan de locatie Cluster van OBS de Achtbaan. Het weekend ervoor had het koppel elkaar het jawoord gegeven in Noordwijk.

Erehaag

Om de kinderen van groep 7 ook te betrekken bij deze bijzondere gelegenheid, kwam meester Jeroen met zijn gezin dan ook op maandagmiddag aan in een prachtige blauwe trouwauto met chauffeur. Na aankomst stond een hele lange rij klaar van alle leerlingen die een erehaag vormden. Het kersverse paar en hun twee zoontjes Thijs en Jesse kropen er vervolgens onderdoor.

Proosten

Eenmaal op school was er in groep 7, de groep van meester Jeroen, een leuk tweede 'trouwprogramma'. Er werden ringen door de klas aangeboden en er werd geproost met limonade en spa rood.

En natuurlijk hadden de leerlingen ook een cadeau voor het kersverse bruidspaar. De leerlingen hadden op een zelfgemaakt schilderij allemaal wensen opgeschreven.

Openingsdans

Meester Jeroen opende op zijn bruiloft met een spectaculaire openingsdans en deze dans deed hij in de klas nogmaals dunnetjes over met zijn bruid. Aan het eind van de middag werd er nog een spel gespeeld en Jesse en Thijs hadden het zichtbaar naar hun zin tijdens deze middag op school. Ook was er nog tijd voor een groepsfoto met natuurlijk Meester Jeroen en zijn bruid Jeanine Salman als stralend middelpunt!

'Meester Jeroen en zijn bruid Jeanine stralend middelpunt'

Woningen Sonate in aanbouw

Wethouder Bas Brekelmans (l) en koper dhr. Rimmelzwaan boren de eerste paal voor de wijk Sonate in Hooghkamer in Voorhout. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Een nieuwe fase in het project Hooghkamer in Voorhout is ingegaan. Onder toeziend oog van zo een honderd betrokkenen gaven vorige week woensdag de heer Rimmelzwaan (toekomstige bewoner) en wethouder Bas Brekelmans het feestelijke startsein voor de bouw van 40 eengezinswoningen Sonate.

Bij het ontwerp van de woningen is veel aandacht besteed aan duurzaamheid, onder meer door middel van zonnepanelen die in de daken van de woningen worden verwerkt. "Bij het ontwerp is er rekening gehouden met groen en speelplekken voor de kinderen. Daarbij ligt het park straks binnen handbereik," aldus Yvonne van der Hulst, directeur van het uitvoerende Bouwbedrijf G.J. van der Hulst.

De verwachting is dat de woningen in de zomer van 2017 worden opgeleverd. In totaal bestaat Sonate uit 68 eengezinswoningen.

Nieuwe gasten bezoeken Buurtkamer

Sassenheim n Welzijn Teylingen en ActiVite hebben besloten hun ruimtes in SassemBourg te delen. De reden hiervoor is dat bewoners de wandeling naar de koffieruimte van ActiVite, beneden in het gebouw, te ver vonden. Het verzoek van de zorgorganisatie om aan te sluiten bij de Buurtkamer van Welzijn Teylingen op de eerste etage was dan ook een logisch gevolg. Vorige week maandag hebben de vaste gasten van de Buurtkamer SassemBourg de bewoners van ActiVite verwelkomd aan hun stamtafel. Een twintigtal bewoners kwam een kijkje nemen. Activiteitenbegeleidster Mary Larde had drie taarten gebakken om het extra feestelijk te maken.

Vijf ochtenden geopend

De Buurtkamer SassemBourg is vanaf heden vijf ochtenden in de week geopend van 10.00 tot 12.00 uur. Op maandag- en dinsdagmorgen zijn vrijwilligers van Welzijn Teylingen aanwezig samen met een vrijwilliger van ActiVite. Op woensdag-, donderdag- en vrijdagmorgen zijn vrijwilligers van ActiVite aanwezig om iedereen welkom te heten.

De Buurtkamer is een ontmoetingsplek voor inwoners van Teylingen. Jong en oud kunnen vrijblijvend binnenlopen voor een praatje of een kopje koffie. Meer informatie over de Buurtkamer; www.welzijnteylingen.nl of via sociaal makelaar Margriet Duivenvoorde; 0252 231805.

Financieel Café

Het Financieel Café van Welzijn Teylingen heeft vanaf 6 juli spreekuur van 10.00 tot 12.00 uur in de zaal van ActiVite op de begane grond.

Veranderde openingstijden politiebureau

Teylingen n Vanwege de vakantietijd zijn de openingstijden van het politiebureau in het gemeentehuis van Sassenheim tot en met 1 september veranderd. De politie krijgt in deze periode niet veel bezoekers en het personeel wordt in de zomervakantie op straat ingezet.

Zomerrooster

Het bureau is op maandag geopend van 9.00 tot 13.00 uur en op donderdag van 13.30 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur. Het politiebureau in Noordwijk blijft wel volgens normale tijden geopend en ook de wijkagenten van Teylingen blijven gewoon bereikbaar.

'Scootmobiel moet van stoffig imago af'

Dirk Lubach en Rob en Bert de Vries willen meer mensen op weg helpen. | Foto: Peter Schipper Foto: Peter Schipper

n Scootmobielclub Bollenstreek voor betere voorlichting

Teylingen n Door de duinen en in het bos rijden met een scootmobiel, dat kan, want de wagens zijn lang niet alleen om boodschappen mee te doen, betogen Rob en Bert de Vries. Om gebruikers beter te informeren én om mensen er samen op uit te laten gaan, hebben ze de Scootmobielclub Bollenstreek opgericht. 'Er wordt gezegd: rijden maar. Maar sommigen hebben al lang niet meer deelgenomen aan het verkeer. Dan ontstaan er problemen.'

"Ga maar zitten, dan rijden we even een rondje." Terwijl Rob de Vries de koffie gaat inschenken, wijst Bert de Vries op zijn scootmobiel. "Je zal merken dat het heel anders rijdt." Voorzichtig neemt uw verslaggeefster plaats. Dit kan toch niet moeilijk zijn? Tien minuten en een aantal drempels, bochten en opritten later is het meer dan duidelijk: op een scootmobiel rijden doe je niet 'even'.

Het is een van de redenen waarom Rob en Bert ('geen familie, wel vrienden') de Scootmobielclub Bollenstreek hebben opgericht. De veiligheid van scootmobielers gaat ze aan het hart. Rob: "We hebben al vaker gehoord dat het misgaat in het verkeer. Niet zo gek hoor. Mensen krijgen hun scootmobiel geleverd en moeten dan een stukje voor- en achteruit rijden. Dat is het. Maar rijden op een scootmobiel is heel anders dan in een auto."

Eenzaamheid tegengaan

Ze hebben het zelf ervaren. De rug van Rob zit door een ongeluk vast met pinnen. Met de auto gaat niet, te lang lopen kan ook niet. "Je gaat nergens meer heen." Bert heeft een soortgelijk verhaal. Door cyste met hersenvocht in zijn lage ruggenwervel kan hij alleen hele kleine stukken lopen. Ook heeft hij een kunstbeen. "De vier muren kwamen op mij af. Dan wordt het eenzaam." De stap naar een scootmobiel lijkt dan zo gezet, maar toch was het voor beide mannen een flinke drempel. En dat terwijl Bert jaren als vertegenwoordiger de mobielen aan de man bracht. "Ik vond het best lastig. Ik denk omdat er zo'n beeld is van scootmobielen. Het is aan ons om dat te doorbreken." Rob knikt. "Het stigma rond scootmobielen is onterecht. Alsof ze er alleen voor ouderen zijn om boodschappen mee kan doen. Dat is gewoon niet zo. Het stoffige imago is onterecht. Je kunt er veel meer mee."

Het is een van de twee redenen waarom de mannen de club hebben opgericht. Dirk Lubach is inmiddels benoemd tot ambassadeur. "Niet voor niets", zegt Rob. "Dirk kent alle routes in de streek voor een mooie tocht." De goedlachse Hillegommer kan niets anders dan het beamen. "Ik ga elke dag –mits het droog is- wel even op pad. Gezellig, even eruit. Vaak is dat met Bert. Dan rijden we naar Zandvoort en gaan via de Waterleidingduinen weer terug. Kom je opeens herten tegen. Mooi is dat!"

Veiligheid voorop

Maar het belangrijkste is de veiligheid van de scootmobielers. Bert: "Na de korte instructie wordt er gezegd: rijden maar. Maar je hebt het gemerkt; je staat sneller stil en met 15 kilometer per uur is dat best abrupt."

Om het rijden onder de knie te krijgen zijn speciale instructiedagen van Veilig Verkeer Nederland. Zij komen als er een groep van zeventien man is. Die cursus vaker naar de Bollenstreek halen, dat zouden Rob, Bert en Dirk wel willen. "Het is een goede cursus. Je gaat ook echt deelnemen aan het verkeer. Dat is zo belangrijk", benadrukt Rob. Hij kent het verhaal van iemand die op een parkeerplaats een ochtend lang een workshop volgde. Slalommen, bochten maken. "Maar dan kom je geen stoep tegen. Mijn vrouw was 's middags naar het dorp en zag dat er ongeluk was gebeurd. Toen ze ging kijken lag daar een deelnemer van diezelfde cursus. De scootmobiel was zo omgevallen."

Deelname aan het verkeer

Daarnaast signaleren de twee mannen nog een probleem. "Sommigen mensen hebben al lang niet meer deelgenomen aan het verkeer. Dan ontstaan er problemen. Neem nou voorrang aan fietsers die van rechts komen. Vroeger kregen ze die niet, tegenwoordig wel. Als iemand al jaren niet meer de weg op is geweest, kan dat misgaan." Een ander voorbeeld is het gebruik van scootmobielen op de stoep. Mag dat? "Ja, dat mag, mits je de snelheid aanpast aan de voetgangers. Ik zie soms mensen scheuren op de stoep. Dat mag gewoon helemaal niet. Sterker nog, als je zo hard gaat, kun je er een boete voor krijgen."

Er is dus nog een wereld te winnen, maar de Scootmobielclub is er klaar voor. De website, www.scootmobielclubbollenstreek.nl, is in de lucht en mensen kunnen lid worden. Ze kunnen zich aanmelden voor tochtjes in kleine groepjes door de Bollenstreek. Lubach heeft al een route uitgezocht, die hij graag wil rijden met meer enthousiaste scootmobielers: "Op Kaageiland zijn zoveel kleine rustige straatjes. Erg leuk om daar eens naartoe te gaan!"

Maak kennis met muziekinstrumenten

Voorhout n Ook dit jaar starten weer nieuwe lessen Algemene Muzikale Vorming (AMV) in Voorhout. AMV is een methode om kinderen van 7 tot 10 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met muziek. De muzikale cursus, een initiatief van muziekvereniging St. Cecilia, gaat in september, na de feestweek in Voorhout, van start. Door middel van AMV doen kinderen algemene kennis op van muziek. Kinderen leren door middel van een blokfluit noten lezen en liedjes spelen, ze krijgen kennis van ritme en ze kunnen verschillende instrumenten herkennen. Daarnaast legt de cursus een brede basis voor een eventuele verdere muzikale ontwikkeling. Voor meer informatie, mail naar leerlingen@stceciliavoorhout.nl.

Nieuwe kwartiermakers Economische Agenda

Richard van de Merwe en Arjan Slobbe (r) zijn de nieuwe kwartiermakers. In het midden wethouder Bas Brekelmans. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n De Economische Agenda Duin- & Bollenstreek krijgt ondersteuning in de uitvoering. Arjan Slobbe en Richard van de Merwe vervullen gezamenlijk de functie van kwartiermaker. De twee gaan samen met de regio aan de slag met de projecten uit de Economische Agenda.

Bollenvelden, strand en ligging tussen twee metropolen maken de Duin- en Bollenstreek uniek. Het is één van de meest aantrekkelijke woonregio's van Nederland. Toch scoort de regio matig op nationale lijsten voer economische prestaties. Daarom ontwikkelden Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen - samen met de Economic Board en de provincie Zuid-Holland - de Economische Agenda Duin- en Bollenstreek. Het gezamenlijke doel is het verbeteren van de economische prestaties van de streek naast behouden en versterken van de aantrekkelijkheid als woonregio én als toeristische trekker. Dat gebeurt onder meer door projecten te ondersteunen en te versnellen.

Slobbe en van de Merwe zijn als kwartiermaker aangesteld om de uitvoering van de Economische Agenda te coördineren en verder door te ontwikkelen. Zij sturen de uitwerking van de projecten aan en zorgen dat er eind 2016 voor die projecten tien samenhangende businesscases liggen die optimaal gebruik maken van de regionale kracht. Brekelmans: "Ik ben er gelukkig mee dat Arjan en Richard deze taak samen oppakken. We willen in de regio een sterkere economie, meer banen, een betere bereikbaarheid. Hun ervaring, kennis en netwerk in het bedrijfsleven is enorm belangrijk. Het bedrijfsleven speelt ten slotte een grote rol in het versterken van de economie."

Projecten

De tien projecten zijn verdeeld over twee groepen. In de groep 'Iconen van de regio' zitten vijf projecten, met als onderwerpen icoon van de Duin- en Bollenstreek: Flower Science & Flower Attraction; behoud en ontwikkeling van het innovatie- en demonstratiecentrum Bollen en Vaste Planten (IDC); Blue Ocean Regioprogramma – Je goed en energiek voelen; Space Tech Campus (uitbouw Space Business Park) en Blueport: stimuleren van (de organisatiegraad van) watersport en Kaagtoerisme.

De andere vijf projecten zijn 'voorwaarde scheppend' en hebben betrekking op regiomarketing, versnelling Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM), een ondernemershuis, verbeteren van de bereikbaarheid van de streek en de verkenning van onderwijs en Arbeidsmarkt.

Netwerk

Arjan Slobbe was dertien jaar bestuurslid van de grootste ondernemersvereniging in de regio: de Noordwijkse Ondernemers Vereniging. Een netwerker met visie, met 30 jaar werkervaring in onder meer de accountancy en ruim 20 jaar ondernemerschap. Richard van de Merwe was directeur bij de Rabobank Bollenstreek en het afgelopen jaar lid van de Economic Board. Na de Universiteit Wageningen studeerde hij bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit. Beiden zijn bekend met de streek en met de uitdaging waar de regio voor staat. Brekelmans: "Door hen samen aan te stellen halen we een zo groot mogelijk netwerk in de regio in huis, maar ook zoveel mogelijk kennis en links naar het bedrijfsleven."

Sloepennetwerk Bollenstreek geopend

Na de officiele opening in Hillegom wordt het Sloepennetwerk meteen even getest. | Foto: pr./Annemiek Cornelissen Foto: Caroline Spaans

Regio n Op gemeentehuis van Hillegom is op donderdag 7 juli het 'Sloepennetwerk door de Bollenstreek' officieel geopend.

Langs de weg in Nederland zijn met regelmaat bordjes te vinden die wijzen op recreatieve knooppunten. Zo ook op het water. Aan de hand van een knooppuntenkaart en de bordjes bepaalt de watertoerist zelf de route, het einddoel en het aantal kilometers om af te leggen met een sloep. In de Bollenstreek zijn Hillegom, Katwijk, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Noordwijkerhout aangesloten op het netwerk.

Subsidies

De opening bestond uit een officieel gedeelte in 't Hof van Hillegom en een onthulling op de nieuwe aanlegsteiger aan de Haven. Het Netwerk is financieel mogelijk gemaakt door subsidies van de Provincie Zuid Holland en Holland Rijnland. Voor Loes Bakker van Holland Rijnland en Kees Verdouw van de provincie Zuid Holland een goede reden om aanwezig te zijn.

Afmeren

Na de onthulling van het bord, werden de genodigden uitgenodigd om in een grote sloep plaats te nemen om een stukje langs het sloepennetwerk te varen. Vanwege het prachtige weer lieten de aanwezigen zich dat geen twee keer zeggen: even de colberts uit en de buitenlucht in.

Netwerk

Tussen Leiden, Amsterdam en Utrecht liggen de Hollandse Plassen: een vaargebied bestaande uit onder andere de Westeinderplassen, de Nieuwkoopse Plassen, de Kagerplassen en het Braassemermeer. De plassen worden met elkaar verbonden door vaarten en rivieren zoals de Vecht, Amstel en Drecht. Dit netwerk van plassen en rivieren vormen samen de Hollandse Plassen.

Binnen het sloepennetwerk zijn er verschillende punten om een sloep aan te leggen en de omgeving te voet verder te verkennen, zoals het Landgoed Leeuwenhorst in Noordwijkerhout en het Landgoed Kasteel Keukenhof. In Warmond is een aanlegpunt bij eiland Koudenhoorn. Het netwerk voert via de Leidsevaart langs Voorhout.

De knooppuntenkaart met de vaarroutes is te verkrijgen bij jachthavens en bootverhuur bedrijven in de streek, bij VVV's en marketingorganisaties. Meer informatie is te vinden op www.sloepennetwerk.nl.

Natte Kaagweek van start

warmond n De opening van 96ste Kaagweek is op woensdag 13 juli. Deze oudste zeilweek in Nederland zal dit keer plaatsvinden van 14 tot 17 juli vanuit de Kaagsocïeteit in Warmond.

Vanaf de Kaagsocïeteit kunnen de wedstrijden aanschouwd worden met vermaak voor jong en oud. Uiteraard staat het zeilen centraal, maar ook op de wal is er een aanbod aan activiteiten. Op de Kaagsociëteit worden ruim 200 boten aan de start verwacht. Voor de finish maakt het wedstrijd comité gebruik van de prachtig gerenoveerde Starttoren. Elke dag zullen er twee starts zijn voor alle zeilklassen.Op vrijdag en zaterdag worden rond 17.30 uur de traditionele Holland-Friesland teamzeilwedstrijden in de Regenboogklasse gevaren. Deze wedstrijden staan absoluut garant voor veel spektakel voor al het publiek op het water. De Commissaris van de Koning de heer J. Smit zal het startschot voor de Holland- Friesland wedstrijd geven. Op donderdagmiddag staan de dameswedstrijden in de Valken en de Regenbogen op het programma.

Voor de niet-zeilers is er een walprogramma. Op de woensdagavond varen de zomeravondzeilers hun wekelijkse wedstrijd en start de registratie van de deelnemers. Aansluitend vindt de feestelijke opening van de Kaagweek plaats. Er wordt gezorgd voor een ijzersterk muzikaal avondprogramma uiteraard met live muziek. Overdag zijn er verschillende kinderactiviteiten rond de Sociëteit. Zowel op als naast het water is er van alles te doen. De waterballen en het springkussen zijn er dagelijks. Op zaterdag hebben we de KidsKaagDag. Dan wordt er geschminkt (face-art en fun-tattoos), een kinder crea-workshop met zandschilderijen en nog veel meer.

Elke avond is er vanaf 21.00 uur live muziek met een afwisselend programma. Op zondag wordt de week afgesloten met de grote prijsuitreiking. Het volledige programma staat op www.kaagweek.nl.


CDA-jongeren bezoeken Kamer

De CDA-jongeren gingen in gesprek met Martijn van Helvert (tweede van links) in de Tweede Kamer. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n De jongerenafdeling van het CDA is een jaar actief. Recentelijk was de eerste excursie: samen met enkele geïnteresseerden werd de Tweede Kamer in Den Haag bezocht.

Tijdens de excursie was er een ontmoeting met Tweede Kamerlid Martijn van Helvert. Van Helvert is het jongste Kamerlid van het CDA en woordvoerder over infrastructuur. Hij vertelde dat zijn wil om wat voor mensen te willen betekenen en zijn betrokkenheid bij wat er in de omgeving gebeurt hem al op jonge leeftijd motiveerde om voor het CDA de politiek in te gaan. Op het gebied van infrastructuur laat hij een CDA-geluid horen door aandacht te vragen voor de behoeften in de regio's en te luisteren naar omwonenden. Tenslotte gaf hij nog tips voor het voeren van een succesvolle verkiezingscampagne. Na dit inspirerende gesprek kregen de jongeren een rondleiding door de verschillende indrukwekkende zalen van de Tweede Kamer dat uitmondde in een bezoek aan de plenaire zaal. Hier werd op dat moment een debat gevoerd over de Fyra-enquête.

Ook een keer meepraten bij een bijeenkomst van CDA-jongeren Bollenstreek? Stuur dan een mailtje naar Arjen Muilwijk: Arjen.muilwijk@teylingen.cda.nl.

'Ook bollenteelt mee in plannen'

Teylingen n De VVD-Statenfractie heeft de garantie gekregen dat alle akkerbouwers profiteren van de plannen voor een duurzame en rendabele landbouw. De provincie wilde aanvankelijk alleen boeren ondersteunen die voedselgewassen verbouwen, maar dat vond de VVD niet eerlijk.

De provincie heeft een ambitieus plan geschreven om met proeftuinen en onderzoek innovatie in de akkerbouw en melkveehouderij te bevorderen. De bedoeling is dat de landbouw meer oplevert en tegelijkertijd het milieu minder belast. "Dat principe ondersteunen wij van harte", maakte VVD-Statenlid Mirjam Nelisse in haar maidenspeech duidelijk. "Maar het plan bevatte te veel onduidelijkheden." De VVD heeft daarom diverse toezeggingen gevraagd en gekregen. De belangrijkste daarvan is de ondersteuning voor alle akkerbouwers. "Als alleen voedselgewassen in aanmerking zouden komen, vielen poot- en zaaigoed, maar ook de bollenteelt buiten de boot. Dat is zonde, want wij zien juist kansen voor verduurzaming in die sector."

Het plan werd na de toezeggingen aan de VVD aangenomen door Provinciale Staten.

Ingezonden: VBT op de bres voor met kap bedreigde monumentale bomen

Warmond n "De Vereniging Betrokken Teylingers (VBT) heeft bezwaar gemaakt tegen het verlenen van een kapvergunning voor twee monumentale beuken op het terrein van het voormalig gemeentehuis in Warmond. De beide bomen dreigen te worden gekapt om de sloop van het oude pand en de nieuwbouw te vergemakkelijken.

Als de wil er is, kunnen de bomen, die zo beeldbepalend zijn met enige aanpassing tijdens sloop en nieuwbouw gewoon blijven staan, maar dat vraagt om enige inspanning. Het rapport van de geraadpleegde boomdeskundige Pius Floris draagt daarvoor allerlei oplossingen aan. Ook geeft het rapport aan, dat de toekomst voorspellen van een boom een lastige aangelegenheid is. Onlangs bleek dat eens te meer toen na het kappen een monumentale boom op het terrein van de pastorie van de katholieke kerk in Sassenheim kerngezond bleek te zijn.

De vereniging roept de gemeente dan ook op om tot het uiterste te gaan om deze beide beuken te sparen. In de loop van de tijd zijn er al zoveel monumentale bomen uit het straatbeeld van Warmond verdwenen. En dit terwijl ze wel beeldbepalend zijn .Zeker in een deel van het dorp dat onder Beschermd Dorpsgezicht valt. Het is juist ook deze juridische status van Beschermd Dorpsgezicht, die vraagt om een uiterste inspanning om monumentale bomen te sparen.

Bij de verkoop van het voormalige gemeentehuis van Warmond heeft de toenmalige gemeenteraad dit onderkend en als voorwaarde gesteld dat de koper bij de bouw de twee rode beuken diende te handhaven. Het toenmalige college heeft vervolgens deze voorwaarde volgens democratisch principe overgenomen en heeft bij het uitschrijven van de "prijsvraag" als voorwaarde gesteld dat in het ontwerp van de nieuwbouw met deze "beperking" rekening diende te worden gehouden. De uitwerking daarvan is mede van invloed geweest op de gunning en latere verkoop. Volgens het principe van betrouwbaar bestuur is deze beperking dus nog steeds van kracht en dient het college deze gewoon te handhaven. Dit des te meer omdat begin 2012 nog wel een kapvergunning voor de onderhavige bomen wordt geweigerd en het nu wel wordt verstrekt.

De vereniging krijgt veel steunbetuigingen vanwege dit initiatief en zij hoopt dat dit breed gedragen bezwaar tot het sparen van de bomen leidt."

Hans Goudsmit,
Voorzitter Vereniging Betrokken Teylingers

Eethuis Kasbah Tadla: uitstekende kwaliteit voor een populaire prijs

Ali Salouh werkt alleen met verse - en veelal lokale- producten. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

n 'Speciaal op bezoek voor de Kapsalon'

Sassenheim n Ali Salouh opende in april zijn eethuis Kasbah Tadla aan de Vijfmeiweg in Sassenheim. In korte tijd heeft hij al veel positieve reacties gehad. Geen wonder, want de kwaliteit van zijn producten voor een populaire prijs spreekt de klant aan.

Door Piet van Kampen

Salouh gelooft in zijn eethuis. Ook al is zijn zaak buiten het centrum gevestigd, het weerhoudt de klanten niet om een smakelijk gerecht af te halen, ter plaatse te consumeren of gratis (bij besteding boven 10 euro) te laten bezorgen. Een blik op de menukaart doet de smaakpapillen al watertanden. Vleesgerechten, kip, Turkse en Italiaanse pizza's, sparerib- of shoarmaschotels nodigen uit om er de tanden in te zetten. Daarnaast zijn er de Hollandse snacks zoals hamburgers, frikandel, kroket en de frites. Inmiddels zijn de kapsalons in korte tijd al zeer populair geworden. "Laatst kwamen er klanten uit Lisse voor de Kapsalon. Zij hadden van kennissen gehoord dat we de lekkerste uit de omgeving maken", glimlacht Ali trots. Een bevestiging dat de man met veel horeca-ervaring zijn mooie vak verstaat. Hij gaat voor topkwaliteit.

Vers en nog eens vers

Salouh benadrukt dat al zijn producten vers zijn. "Ik sta helemaal achter mijn producten", bevestigt de enthousiaste ondernemer. Van het halalvlees, de kaas van boerderij de Anna Hoeve tot de ingrediënten die hij vers bij lokale ondernemers inkoopt en de importkazen uit Italië die hij op zijn inmiddels zeer gewilde pizza quattro stagione verwerkt. "Woensdag is de pizzadag. Voor 6 euro is dit inmiddels een topper geworden," constateert Salouh tevreden. "Alle sauzen maak ik ook zelf. Niets uit een flesje." Op donderdag biedt hij spare-ribschotels aan voor 10 euro en op dinsdag kan de klant twee shoarmaschotels voor 16 euro ophalen of in het eethuis nuttigen. Kasbah Tadla is een welkome aanvulling op het aanbod van culinaire lekkernijen in Sassenheim.

Na de zomervakantie heeft Salouh plannen om op vrijdag en zaterdag authentieke Marokkaanse maaltijden tajine en couscous te bereiden. Het eethuis is dan ook niet voor niets vernoemd naar Kasbah Tadla, een middelgrote stad aan de Atlas, in het midden van Marokko. Marokkaanse gastvrijheid is belangrijk. Salouh zal het niet verloochenen.

Het eethuis is geopend van dinsdag tot en met zondag van 15.00 tot 22.00 uur. Op www.kasbahtadla.nl kan de consument thuis vooraf achter de computer, tablet of op de mobiele telefoon al het menu bekijken en een keuze maken uit de specialiteiten die er aangeboden worden. Kasbah Tadla is gevestigd aan de Vijfmeiweg 14 in Sassenheim. Klanten kunnen voor de deur parkeren. Reserveringen of telefonische bestellingen kunnen worden gedaan door te bellen naar 0252-785252.

'Door crowdfunding een spektakel voor en door Voorhouters'

Voorhout n Natuurlijk, 'gewoon' collecteren langs de deuren kan, maar de inzet van een digitale collectebus heeft de organisatie van de Oranje Proms '16 een extra boost gegeven. Met iets meer dan tienduizend euro op de teller is de actie van de Oranje Vereniging meer dan geslaagd. 'Het wij-gevoel overheerst bij zo'n actie.'

Men neme twee podia op het Kerkplein, harmonie st. Cecilia en een groot projectkoor. Oja, en vergeet de band en de zes solisten niet. Met een groots muziekspektakel viert de Oranje Vereniging Voorhout op vrijdagavond 16 september het 70-jarig jubileum. Om het concert te financieren is crowdfunding ingezet. Mensen konden via de website voorjebuurt.nl een donatie doen.

"Het is een onverwacht groot succes geworden", vertelt OVV-voorzitter Paul Jochemsz enthousiast. Vanaf de lancering van de website op Koningsdag konden inwoners van Voorhout -en natuurlijk iedereen die ook iets wilde bijdragen-, binnen 70 dagen een bedrag doneren. Van 10 tot 250 euro, alles is mogelijk. Enige keerzijde: bij elke crowdfunding wordt vooraf een streefbedrag ingesteld. Wordt dit bedrag niet gehaald, dan krijgen alle donateurs hun geld terug. Met 8.000 euro was het doel ambitieus, maar niet onbereikbaar. "Het was dus best spannend om te kijken of je het gaat halen. Ik heb die eerste dagen ook wel tien keer per dag de website bekeken. Je wil toch weten of en hoeveel er alweer gedoneerd is."

Wij-gevoel

Het idee voor de nieuwe manier van geld inzamelen kwam door een aanvraag voor een bijdrage bij het Jacoba van Beierenfonds. "Naast donaties doen aan organisaties in Teylingen, kan het Jacoba van Beierenfonds aanvragers helpen met het opzetten van crowdfunding voor hun project. Zij zetten het project op de website, de aanvrager doet de invulling." Marcel Floor ging snel aan de slag en voorzag het concert in korte tijd van posters en een nieuwe website. Bianca van Leeuwen zorgde er via sociale media voor dat veel mensen de digitale collectebus wisten te vinden. Jochemsz: "Je voelt dat het leeft onder de Voorhouters. Er is echt een soort wij-gevoel." In totaal is er 10.155 euro ingezameld. Antoinette Breedijk, begeleider van het Jacoba van Beierenfonds Teylingen, overhandigde de cheque vorige week aan Marcel Floor.

Met dat geld wordt bij de Oranje Proms het 'Groots' toegevoegd aan 'Muziekspektakel'. De organisatie gaat voor de overtreffende trap. Voor de wauw-factor. En zo'n concert is niet goedkoop, weet Jochemsz uit ervaring. In 2011 organiseerde de OVV ook al een muziekfeest op het plein. "Door bijdrages van sponsoren en uit fondsen kunnen we veel, maar lang niet alles." Want naast alle reguliere kosten voor bijvoorbeeld licht en geluid, heeft de organisatie ook allerlei ideeën om echt uit te pakken. "Denk aan led schermen en een sing-along-balk, vlammenwerpers en C02-jets. Uit die laatste komt stoom in plaats van vuur. En vuurwerk zou ook prachtig zijn." Of al deze onderdelen ook aanwezig zijn, is nog niet zeker. " Let wel, we werken met een flexibele begroting. We voeren alleen uit, waar we budget voor hebben."

Het anderhalf uur durende concert is een samenwerking tussen St. Cecilia, het Oranje Proms koor – een projectkoor bestaande uit 130 mannen en vrouwen- een projectband en de solisten. Deze zangers en zangeressen komen ook uit het dorp. Jeroen Schulte, Leon van Westerop, Anne van Kesteren, Eric Kraaijevanger, Inka van Duijn en Kees-Jan Visser hebben zich aangemeld om mee te zingen. De toegang is voor alle bezoekers gratis. Meer informatie over het concert is te vinden op www.oranjeproms.nl.

Button

Iedereen die heeft gedoneerd, heeft een button met daarop 'Ik ben fan!' gekregen. "Een ideetje van Marcel", lacht Jochemsz. "Het is natuurlijk leuk als die donateurs op 16 september die button op hebben. Dan pas kan je zien wat voor impact zo'n actie heeft op ons dorp. Dit muziekspektakel is niet alleen voor, maar zeker ook door Voorhouters mogelijk gemaakt!"

Willeke Alberti bezorgt de bewoners van Mariënhaven een onvergetelijke middag. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Eerder dit jaar trad Willeke Alberti op in Van Wijckerslooth in Oegstgeest ter ere van een verjaardag van een bewoner. Dit optreden is een geweldig succes gebleken. Marente was ontroerd door de reacties van de bewoners en wilde meer bewoners van haar optredens laten genieten. Vorige week zong Willeke Alberti daarom in Mariënhaven de sterren van de hemel. Bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers genoten volop. Met de gouwe ouwen werd enthousiast meegezongen en geklapt. Teammanager Anita Bokslag is enthousiast: "Het was echt een feestje! Wat een leuk mens, die Willeke." | Foto: pr.

Een klein stukje Peru aan de Klinkenberg

Bert en Rick de Mooij: 'Na 14 jaar kunnen we pas zeggen: 'we krijgen er een beetje kennis van'. | Foto: Peter Schipper Foto: Peter Schipper

n Alpacahoeve Klinkenberg: van pioniers tot boerderij

Sassenheim n In 2002 namen vader en zoon Bert en Rick de Mooij een ongebruikelijke stap: zij kochten twee alpaca's. De alpaca, een kameelachtige, kwam op dat moment in Nederland nog heel weinig voor. Inmiddels hebben de pionierende heren zo'n 60 alpaca's op de Sassenheimse boerderij 'De Alpacahoeve Klinkenberg'. Ook hebben zij dit seizoen al ongeveer 1.300 alpaca's geschoren in heel Nederland en zelfs daarbuiten. De wol die het tweetal hiermee verzamelt, wordt verwerkt tot hoogwaardige dekbedden en inmiddels zelfs inlegzolen.

Door Mandy van Leeuwen

Een alpaca is een van oorsprong Zuid-Amerikaans dier, dat tot de familie van de kameelachtigen behoort en verwant is aan de lama. Inmiddels heeft de alpaca in Nederland meer bekendheid verworven, maar in de tijd dat Bert en Rick de Mooij met hun werkzaamheden startten, hadden nog weinig Nederlanders van het dier gehoord. Rick de Mooij kwam destijds per toeval in aanraking met alpaca's toen hij een baantje zocht en bij de Noordwijkse Zonneveld terechtkwam, die alpaca's hield. Rick's enthousiasme was zo groot dat hij besloot een agrarische opleiding te gaan volgen en stage te gaan lopen op een alpacaboerderij, in België.

De eerste alpaca's

Bert de Mooij herinnert zich nog goed dat hij dacht: "Als ik meer grond heb, gaan we eens een paar alpaca's aanschaffen." En zo gebeurde het: in 2001 vond de koop plaats van de boerderij aan de Klinkenberg in Sassenheim. Al snel kwamen de eerste alpaca's. En de nieuwbakken alpacaboeren deden direct mee met alpaca-shows, die nog in de kinderschoenen stonden: "We stonden met z'n vieren op de show." Toch deden vader en zoon er leuke contacten op. Het leidde ertoe dat het tweetal in 2005 naar Chili vertrok om daar negen alpaca's op te gaan halen, die uit Peru, hét alpacaland bij uitstek, waren geïmporteerd.

Scheren

De onbekendheid van de alpaca zorgde direct voor uitdagingen. Zo was het lastig een dierenarts te vinden met voldoende kennis over dit specifieke dier. Ook het vinden van een alpaca-scheerder viel niet mee. Deze vonden de heren bij het Belgische stagebedrijf van Rick.

Toen deze Belgische scheerder zijn werkzaamheden later wilde neerleggen, leverde dit een leuke kans op voor vader en zoon De Mooij. "Ik heb toen een paar klantjes overgenomen."

Wol en producten

Inmiddels hebben ze zo'n 100 klanten in de Benelux en Duitsland, bij wie ze dit seizoen in totaal tussen de 1.300 en 1.500 alpaca's scheren. Vooral van de Nederlandse boeren kunnen ze de wol overnemen. "Van de wol maken we dekbedden. Die zijn heel goed voor mensen die veel transpireren: alpacawol ademt beter dan bijvoorbeeld schapenwol of dons." Onlangs ontdekten vader en zoon De Mooij ook de inlegzolen van alpacawol, die eveneens uitstekend ademen.

Hobby

Ondanks de groei van de alpacasector en de goede zaken die Bert en Rick de Mooij doen, kunnen ze op dit moment niet volledig leven van de alpacawol. "Het is nog steeds hobby." Toch hebben de alpaca's hen al veel gebracht. Afgelopen jaar wisten de Sassenheimse alpacaboeren nog met twee merries een prijs binnen te halen bij een prestigieuze alpacashow. "Als je daar dan samen in de ring staat, denk je wel: 'Wat hebben we toch een hoop leuke dingen kunnen doen'," verwijst Rick onder meer naar verschillende reizen naar Zuid-Amerika en Australië.

Dromen

Uiteraard hebben de pioniers nog dromen over. "Je wilt altijd de beste worden. Als je dat eenmaal geproefd hebt, wil je er meer van," legt Bert de Mooij uit door te willen gaan met de shows. "Nu na veertien jaar kan ik pas zeggen: 'we krijgen er een beetje kennis van'," vertelt Rick bescheiden. Wat hem betreft mag de alpacabranche nog wel wat groeien. "Ik zou het liefst willen dat het een productiedier wordt. Het zou prachtig zijn als je ervan kan leven," doet hij zijn ideaalbeeld uit de doeken.

Poldercross: Niet bang voor een beetje bagger

Zonder modder de polder door gaat niet lukken tijdens de Poldercross. Gelukkig zijn modderbaden heel gezond! | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Lopen, springen, zwemmen, modder en weer doorgaan! De 23ste editie van de WIJC Poldercrossloop is op vrijdag 19 augustus en start bij het clubhuis van de Warmondse IJsclub aan de Veerpolder 18. De jeugd tot 14 jaar kan tot 18.00 uur inschrijven en zij starten om 18.15 uur. Deelnemers boven de 14 jaar starten om 19.00 uur. Inschrijven kan tot een kwartier voor tijd.

Voor de jeugd tot 14 jaar is het parcours ongeveer 1,5 kilometer lang en loopt door diverse baggersloten rondom de landijsbaan en het golfterrein. Voor de deelnemers vanaf 14 jaar is deze route verlengd naar ongeveer 5 kilometer en loopt via de Grootte sloot over recreatiegebied Koudehoorn en een gedeelte door het oude dorp van Warmond.

Een zwemdiploma en goed vastzittende schoenen ( zonder noppen) zijn verplicht voor alle deelnemers. Alle deelnemers ontvangen wederom een t-shirt als blijvende herinnering.

Na afloop kunnen ervaringen met vrienden en bekenden uitgewisseld worden onder genot van een lekker glaasje bier, wijn en fris een hapje en er kan geswingd worden op de klanken van de feestband 'Whatels' met 'Support Act Michael Christen'.

De voorinschrijving start op woensdag 17 augustus in het clubgebouw 't Wak van de WIJC in de Veerpolder, tussen 19.00 uur en 20.30 uur. In verband met drukte op vrijdag wordt de voorinschrijving sterk aangeraden, want vol is vol. Deelname kost 5 euro voor 14 min en 8 euro voor 14 plus.

Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar op vrijdag in de Veerpolder. Het verzoek is daarom om op de fiets te komen. Op deze manier blijven de Veerpolder en de landijsbaan goed bereikbaar voor iedereen. Meer op www.wijc.nl.

Sloepenfeest in de haven

In de haven genieten de concertbezoekers in het zonnetje van het Harbour concert. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n De organiserende Rotary kijkt terug op een geslaagde tweede editie van het Harbour Concert. In de wateren van het Voorhavenkwartier lagen vorig weekend achttien sloepen en met een bezoekersaantal van vijfhonderd kon een feestje niet uitblijven. Zeker niet met het entertainment van coverband Soulbeach en van de Bollenband. Die laatste band is onderdeel van de Zevensprong, een stichting voor verstandelijke en meervoudig gehandicapten die is gevestigd in Sassenheim. De stichting was ook het goede doel van deze editie van het concert. Burgemeester Carla Breuer genoot als gast in een van de sloepen van het spektakel. Net als een deel van de omwonenden. Zij waren, na klachten over de eerste editie in 2015, uitgenodigd om het concert mee te beleven. Eerder was al overlegd met de 'concertburen'. Exact om 17.00 uur sloegen de deelnemers van de Bollenband enthousiast op hun houtjes. De bekende melodieën werden met geklap van het publiek begeleid. Epco Boerema, voorzitter van de Zevensprong, is blij met de aandacht. "Er zijn veel vrijwilligers nodig om onze wekelijkse activiteiten, zoals zwemmen, gymnastiek, rolstoel dansen en natuurlijk muziek maken, te kunnen uitvoeren. Wij zijn blij dat de stichting nu de gelegenheid krijgt om meer bekend te worden en dat we natuurlijk ook steun krijgen via dit concert." Het exacte bedrag wordt later bekend gemaakt en overhandigd aan de Zevensprong.

Zomer voorlezen en e-readers in de bibliotheek

Voorhout n De hele zomervakantie wordt er in de bibliotheek aan de Herenstraat 48 in Voorhout voorgelezen. Elke woensdagmiddag van 14.00 tot 14.30 uur kunnen kinderen tussen de vier en zeven jaar aanschuiven om heerlijk weg te dromen of spannende avonturen aan te horen. Telkens wordt er een ander vakantieverhaal voorgelezen. De voorlezers staan garant voor een half uurtje (voor)leesplezier. Kinderen die drie keer zijn geweest, mogen een kleinigheidje uitzoeken. Luisteren naar de voorleesverhalen is gratis, zowel voor leden als niet-leden. De laatste voorleeswoensdag is op 17 augustus.

Workshop e-reader

Met een bibliotheekabonnement hebben leden gratis toegang tot meer dan 8.000 e-books. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Op dinsdag 19 juli is er van 9.00 tot 11.00 uur workshop in de bibliotheek aan de Kerklaan 42 in Sassenheim. In deze workshop leren leden hoe ze een account aanmaken. Deelnemers kunnen op hun e-reader direct e-books lenen en lezen, neem hem daarom samen met de laptop mee naar deze workshop. De e-books worden namelijk eerst op de laptop gedownload. De workshop is niet geschikt voor mensen met een tablet of Ipad. Deelname kost 10 euro. Aanmelden: www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Wandelaars klaar voor honderdste Nijmeegse Vierdaagse

Een deel van de Sassemse wandelequipe. Derde van links Willem Haneveld, zesde van links Koos van der Poel met naast hem Myrna van Reisen. | Foto: pr. Foto: pr./ Ingrid Langeveld

Sassenheim n Op initiatief van Sassenheimer Koos van der Poel was zondag in Park Rusthoff de presentatie van de Sassemse equipe wandelaars, die deelneemt aan de honderdste Vierdaagse van Nijmegen. Ondanks het feit dat niet alle Sassemse wandelaars gehoor gaven aan de Facebookoproep van Van der Poel, die zelf voor de 21ste keer de omgeving van Nijmegen gaat doorkruisen, was de opkomst van zestien wandelvrijbuiters boven alle verwachting. Het grootste wandelevenement wereldwijd begint officieel op dinsdag 19 juli, maar vanwege de jubileumeditie pakt de organisatie uit met enkele unieke wandeltochten.

Onder het motto 'Heel Nederland wandelt' begon op zaterdag 9 juli het voorprogramma van de Vierdaagse met twaalf stertochten. Vanuit elk van de twaalf Nederlandse provinciehoofdsteden ging een stertocht over negen wandelingetappes van start die uiteindelijk zondag 17 juli in Nijmegen finisht. Daarnaast vangt eenmalig de klassieke afstand van 55 kilometer aan die in 1966 zijn laatste editie beleefde en loopt een groep van totaal 100 wandelaars de Ereronde. Elke wandeldag lopen 25 lopers uit die groep van 100 het dagelijkse 50 kilometerparcours die dag extra, eenmaal in groepsverband als Ereronde en eenmaal individueel als reguliere deelname.

De bijna 80-jarige Joop Ippel doet op de 30 kilometerafstand voor de twaalfde keer aan het festijn mee, terwijl voor Marion de Koning, 'wandelaar' in de rolstoel, deze honderdste editie haar eerste deelname is. "Vorig jaar was ik erbij als toeschouwer voor mijn neef die meewandelde. Bij het uitstappen uit de trein proefde de saamhorige sfeer rondom het spektakel dat meteen mijn hart stal. 'Dit wil ik een keer in mijn leven gedaan hebben' spookte door mijn hoofd. Geluk of niet maar mooi werd ik ingeloot,"motiveert de goedlachse en ijzersterk ogende De Koning. Myrna van Reisen gaat voor de negende keer het wandelfestijn meemaken en doet zelfs mee aan de stertocht van de provincie Zuid Holland die in Den Haag begint. "Samen met Jan Klein loop ik maandag de elfde juli de derde etappe van Rotterdam naar Nieuwerkerk aan den IJssel, een traject van circa 25 kilometer. De Vierdaagse is te gek, een gevoel dat ik niet onder woorden kan brengen", vertelt de fanatiekeling. De twaalfde deelname van Aad van Kapel, die normaliter de 50 kilometer wandelt, wordt een bijzondere: "Die 55 is eenmalig. Een uurtje per dag meer maakt voor mij weinig uit. Zodra het voorjaar begint gaat het bij mij kriebelen. Wandelen geeft mij een kick." Voor Willem van Haneveld, die dit jaar voor de twintigste keer meewandelt, is de 55 kilometer zo'n 25 kilometers te veel. "Man ik ben blij dat ik het leven heb. In het leven zijn grenzen. De Vierdaagse van Nijmegen is fantastisch maar mijn plezier staat te allen tijde voorop."

Geen enkele van deze groep Sassenheimers neemt deel aan de Ereronde. Op de slotdag van jubileumvierdaagse zal Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aanwezig zijn bij de feestelijke inhaal van alle wandelaars die de vierdaagse volbrengen.

Oldtimerfestival

Het is een droom voor jong en oud: een mooie oldtimer in de garage hebben staan. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n De Evenementencommissie van de Stichting Beheer Park Rusthoff organiseert samen met een aantal oldtimer-eigenaren, –enthousiastelingen en de TOV Sassenheim op zondag 21 augustus wederom een oldtimerfestival in en rond Park Rusthoff in Sassenheim.

Van 12.00 tot 16.00 uur zijn vele oldtimers (auto's, motoren en bijzondere wagens) te bewonderen en staan er in het park kraampjes die iets te maken hebben met oldtimers. Kinderen kunnen zich vermaken op het springkussen en met diverse andere attracties zoals een kop van jut. Diverse winkels en horecagelegenheden in het centrum van Sassenheim zijn geopend.

Vanuit het Voorhavenkwartier/Hoofdstraat start om 13.00 uur een rit voor oldtimers door de regio. Na de rit worden een aantal van deze auto's opgesteld in de Hoofdstraat.

Beweegtraining voor ouderen in Bernardus

Bridgen in de Tuinzaal van de Bernardus aan de Hoofdstraat in Sassenheim. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n Marente start op donderdag 1 september met de 'Medische Training voor Ouderen' in de Bernardus in Sassenheim.

De cursus is van 16.00 tot 17.00 uur op de afdeling fysiotherapie. Onder begeleiding van de fysiotherapeut doen ouderen oefeningen om spieren en gewrichten soepel en sterk te houden. Er wordt in een kleine groep getraind waardoor er voldoende individuele aandacht is en deelnemers op hun eigen niveau en op hun eigen tempo trainen.

Kom in beweging

Bewegen is goed. Het houdt niet alleen de spieren vitaal maar ook de hersenen. Toch hebben veel ouderen moeite om de eerste stap te zetten naar een actievere manier van leven. Stramheid en angst voor het vallen spelen daarbij een grote rol. Dat hoeft geen belemmering te zijn. Met de medische training van Marente worden deelnemers op een verantwoorde manier weer soepel en sterk. Onder begeleiding van de fysiotherapeut doet men één keer per week oefeningen die de spieren versterken. Er wordt getraind in kleine groepen waardoor deelnemers alle aandacht krijgen en kunnen trainen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. De oefeningen zijn afwisselend en worden gedeeltelijk op sportapparatuur uitgevoerd. Door de oefeningen verbetert de conditie en balans waardoor valpartijen worden voorkomen en de zelfstandigheid in stand wordt gehouden. Fit blijven is een belangrijk speerpunt van de training maar ontspanning en gezelligheid wordt zeker niet vergeten.

Inschrijving en informatie

De trainingen bestaan uit 15 tot 20 lessen, er is een mogelijkheid tot later instromen en er is nog voldoende plaats. Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid vergoeden de training geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

Voor meer informatie of aanmelden, neemt dan tijdens kantooruren contact op met de afdeling Ledenservice van Marente via 071 4093223 of stuur een e-mail naar ledenservice@marente.nl.

Bridgelessen voor beginners en gevorderden

Sassenheim n Om de regels van het bridge kaartspel onder de knie te krijgen of om die weer eens op te halen, is het verstandig om op een aantal avonden hierin wat lessen te volgen. Door bridgeclub De Wasbeek wordt de mogelijkheid geboden om op een laagdrempelige manier met het bridgen kennis te maken of die kennis te vergroten. Vanaf begin september zijn er veertien avonden lessen in de tuinzaal van de Bernardus, Hoofdstraat 82. De cursus wordt begeleid door Hulya Prischink.

Start in september

De cursus voor beginners start op 7 september en wordt op elke woensdagavond gehouden tot en met 7 december. De cursus voor de gevorderden cursisten start op 5 september en wordt op elke maandagavond gehouden tot en met 5 december. Beide cursussen beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur. De kosten bedragen 75 euro voor de gehele cursus.

Aanmelden

Voor meer informatie of aanmelding, neem contact op met Sjaak van Kesteren door te bellen naar 0252-412429 of stuur een e-mail naar bridgeclub.de.wasbeek@ziggo.nl Aanmelden kan tot uiterlijk 2 september.

Woensdag 13 t/m 20 juli


Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag 10.00 uur: Eucharistieviering met samenzang, voorganger: pastoor A. Goumans

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zangdienst, voorganger: Ds. A.A. Bosma

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. E.H. van der Weide (Noordwijkerhout)

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, leesdienst, voorganger: Dhr. H.C. Moolenburgh

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur,Eucharistieviering met volkszang, voorganger: Th. Blokland & B. Prins

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: mevr. ds. A. Bosma uit Sassenheim

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag 19:00 uur, Eucharistieviering met samenzang, voorganger: Pastoor Owel

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. R.J. Bakker (Amsterdam)

Baptistengemeente Kaleb (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Mattias Rouw

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur Eredienst, 19.00 uur Onderwijsdienst