De Teylinger

12 oktober 2016

De Teylinger 12 oktober 2016


Lintjesregen bij brandweer

Maar liefst vier koninklijke onderscheiding kon burgemeester Breuer uitreiken. | Foto: fbps/Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Sassenheim n Bijna honderd jaar ervaring hebben ze samen; de vier brandweermannen die zaterdag een koninklijke onderscheiding kregen voor hun jarenlange inzet bij de vrijwillige brandweer. Tijdens de jaarlijkse korpsavond werden Ruud de Lange (23 jaar lid), John Roelandse (23 jaar lid), Ronald van Kesteren (25 jaar lid) en Eric van der Hulst (25 jaar lid) door burgemeester Carla Breuer verrast met het lintje. De brandweer Sassenheim zette tijdens de bijeenkomst nog meer jubilarissen in het zonnetje. Ook werd er afscheid genomen van acht collega's.

Omgaan met game-gedrag van kinderen

Sassenheim n Zit je ook met vragen over het game-gedrag van je kind? Kom naar het interactieve oudercafé over 'Gamen' op maandag 7 november in in jongerencentrum Fascinus. Alle ouders met kinderen tussen 11 en 18 jaar zijn van harte welkom.

Tijdens dit oudercafé geeft Jantine van der Plas, werkzaam als deskundige in het preventieteam van Brijder Verslavingszorg, aan de hand van vele voorbeelden antwoorden op verschillende vragen als ´Waarom vinden kinderen gamen zo leuk?´ en ´Wat is nu eigenlijk goed voor ze?´. Ze vertelt over de verslavingsgevoeligheid van games en hoe je als ouder jouw kind kan helpen op een goede manier op te gaan met gamen. Ook de manier waarop je grenzen stellen, komt aan de orde.

Het oudercafé 'Gamen' is van 20.00 tot 21.30 uur in jongerencentrum Fascinus, Van Alkemadelaan 14 in Sassenheim. De entree is gratis. Aanmelden kan via www.cjgteylingen.nl.

Werkzaamheden Wasbeekerlaan

Sassenheim n De werkzaamheden aan de Wasbeekerlaan, de weg tussen de Hoofdstraat en het station Sassenheim, starten op maandag 17 oktober.

De Wasbeekerlaan wordt ingericht als 30 km/uur weg, waarbij de verkeersmaatregelen zijn afgestemd op het gebruik van de weg. Hiervoor is het ook noodzakelijk om de bestaande bomen te kappen en nieuwe bomen aan te planten. Met de herinrichting wil de gemeente de fiets- en wandelroute over de Wasbeekerlaan verbeteren.

Op maandag 17 oktober starten de voorbereidende werkzaamheden, waaronder het verwijderen van bomen en groen. Daarna wordt met de daadwerkelijke uitvoering begonnen. De weg blijft open voor verkeer. De verwachting is dat werkzaamheden aan de Wasbeekerlaan op vrijdag 18 november afgerond zijn.

Van der Tol citymanager

Teylingen n John van der Tol (49) gaat vanaf 1 november voor twee jaar aan de slag als Citymanager in Teylingen. De ondernemer is de eerste die de functie van citymanager in Teylingen gaat invullen. Van der Tol woont sinds 2009 in Voorhout en was tot dit jaar uitgever van het zakenmagazine Bollenstreek INTO business. Een van zijn belangrijkste taken wordt om de aantrekkelijkheid van de drie kernen te bevorderen.

Woonbootbrand

Warmond n Een woonboot, die ter hoogte van de Hofpolder ligt, is dinsdagmorgen volledig uitgebrand. De brandweer is met meerdere blusboten uitgerukt, maar kon de woning niet meer redden. De oorzaak is onbekend. De politie doet onderzoek.

Bezwaar over dwangsom Campo-terrein

Zilveren
Barensteel
Bart de Jong

warmond n Keerpunt in Strontrace

Wereld van verschil

Voorhout n Als iets duidelijk was na 90 minuten Voorhouts geploeter, dan was het wel dat Foreholte uit of thuis een wereld van verschil is. Daar waar de ploeg van trainer IJzendoorn op de Elsgeest met geconcentreerd en dwingend spel vanaf de aftrap de tegenstander laat weten wie de baas is in het veld, zo beschroomd betreden de Voorhouters 'vreemde' bodem.

4         SV Den Hoorn

1         Foreholte

Vanaf het beginsignaal van de goed leidende scheidsrechter Bruggeling greep Den Hoorn de Voorhouters bij de keel en met een klein intermezzo lieten ze pas bij het eindsignaal weer los. Foreholte mocht de handen dichtknijpen dat het aan een enorme nederlaag ontsnapt was. Toch kwam de klap hard aan, maar daar waar de Voorhoutse keeper Matthijs Guijt nog talloze 100 procent-kansen teniet had gedaan, daar was de enige inspanning van zijn collega Robert-Jan Kuipers van Den Hoorn het uit het net halen van de bal na het enige tegendoelpunt van de Voorhouters. Kuipers kon zonder te douchen aan de derde helft beginnen.

Vanaf de aftrap stond Foreholte onder druk. Dominic da Cruz Verissimo bracht directe tegenstander Pim Spreeuw gelijk in enorme moeilijkheden. Foreholte leek gelijk te bezwijken bij de eerste aanvalsgolven. Net toen de Voorhouters bekomen leken van het eerste gevaar sloeg Den Hoorn onverbiddelijk toe. Da Cruz sneed het strafschopgebied binnen en werd naar de grond gewerkt. Keeper Matthijs Guijt lag in de goede rechterhoek, maar via zijn handen scoorde Sem Remmerswaal de verdiende openingstreffer. Den Hoorn probeerde door te drukken en de ene na de andere aanval golfde op het Voorhoutse doel af. Voor de Voorhouters was het maar moeilijk te volgen. Donny Slot en de jonge Youri Kooijmans kregen enorme kansen en het was een wonder dat Foreholte met de kleine negatieve marge de rust wisten te bereiken.

Onmiddellijk na rust ontsnapten de Voorhouters opnieuw toen Bas Küppers vanuit de rug van Joost van Dam de bal net naast het doel plaatste. Toch was het diezelfde Van Dam die na een uur spelen de wedstrijd voor even op z'n kop zette. Aangespeeld door Christiaan Guijt schoot hij de bal ingehouden over keeper Kuipers in het doel (1 – 1). Op dat moment speelde Foreholte net met 10 man, daar centrale verdediger Joost den Hollander geblesseerd het veld had verlaten. Jelle Geerlings was even later zijn vervanger. SV Den Hoorn was voor even van het pad af. De verwarring duurde enkele minuten, daarna herpakte de ploeg zich en ging verder op de ingeslagen weg. Nadat de bal na een scrimmage in het Voorhoutse strafschopgebied met kunst en vliegwerk uit het doel was gehouden, was het in de 66e minuut toch raak. De voorzet van Da Cruz werd uiteindelijk door Youri Kooijmans achter doelman Guijt gekopt (2-1). Even later mocht invaller Friso van Haren met een rode kaart vertrekken nadat hij zich vergreep aan de doorspelende Da Cruz. Bas Küppers kopte de 3-1 tegen de touwen en Da Cruz beloonde zich door de 4-1 over de lijn te lopen. De Voorhouters snakten naar het eind en scheidsrechter Bruggeling begreep dat gelukkig ook. Hij floot 2 seconden nadat de stadionklok op 90 minuten sprong resoluut af.

Geel nekt The Bassets

Jeffrey Pont pakt enkele meters. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n De rugbyers van The Bassets hadden een droomstart in de competitie en waren lekker op dreef, maar een vrij weekend en een afgelaste wedstrijd betekende dat zij drie weken geleden voor het laatst op het veld stonden. Eindelijk mochten ze afgelopen zaterdag weer, en dat was een wedstrijd uit tegen de Amstelveense rugbyclub ARC.

11         ARC

3         The Bassets

Het begin zag er voor de Sassenheimers goed uit en ze boekte steeds goede terreinwinst. ARC moest daarbij aan de handrem trekken waardoor The Bassets een strafschop kreeg toegekend en deze benutte, 0-3. De druk bleef bij ARC liggen. Een niet correcte tackel van Bassets' kant leverde een gele kaart op en de speler in kwestie moest tien minuten op de strafbank plaatsnemen. Daardoor speelde The Bassets met een man minder. Scoren deed ARC niet, maar het vrat energie aan de Sassenheimse kant. Toen de teams weer in gelijk aantal waren, was The Bassets weer de betere op het veld, maar dit bleef niet lang zo. De tweede gele kaart viel, waarbij de scheidsrechter wel makkelijk naar zijn binnenzak greep. Wederom speelde The Bassets tien minuten met een man minder. ARC kwam met een penalty op gelijke hoogte, 3-3. The Bassets had veel kracht en kwam telkens net te laat. ARC speelde hier sluw op in en liep uiteindelijk uit naar 11-3. The Bassets rolt door het verlies uit de middenmoot. Daar willen ze zich op zaterdag 15 oktober weer naar terug knokken tegen 't Gooi uit Naarden. De aftrap is om 15.00 uur.

Leerlingen ontvangen certificaat International English

Foto: pr.

Sassenheim n Het certificaat voor 'English Language & Literature' is op 7 oktober uitgereikt aan alle leerlingen die vorig jaar de tweetalige zesde klas vwo van het Rijnlands Lyceum Sassenheim afrondden. Het examen dat ze hiervoor aflegden bestond uit verschillende onderdelen zoals mondelinge examens, creatieve schrijfopdrachten en schriftelijke examens.

Foto: Marieke Voorn

"Dat iedereen uit de klas was geslaagd en ook nog eens prima heeft gescoord, daar ben ik enorm trots op", zegt Mirjam Vijlbrief, coördinator van het IB-examen. "Nu zijn de zes jaar tweetalig onderwijs op het Rijnlands Sassenheim echt voor hen afgerond."

De oud-leerlingen ontvingen het certificaat van de International Baccalaureate Organisation, de organisatie die het Engelse IB examen afneemt. De IBO is gevestigd in Geneve en is het Ministerie van Onderwijs voor internationale scholen over de hele wereld.

VCS verliest opnieuw nipt

Sassenheim n Het eerste damesteam van Volleybalclub Sassenheim deed zaterdag in Voorburg de wedstrijd van vorige week nog eens over.

De coach beschikte deze wedstrijd tegen VV Haaglanden D1 wel over de voltallige twaalfkoppige bezetting en probeert waar mogelijk door speelster te wisselen de modus te doorbreken. Helaas bleek eerst een 2-0 achterstand (25-19, 25-20) nodig om de drive te vinden die nodig is om te winnen. Met meer overtuiging in de aanval, beleving en toegenomen servicedruk, presteerden de dames het opnieuw om zich terug te knokken tot een 2-2 gelijke stand (24-26, 23-25).

Daar waar de tegenspeelsters duidelijk niet allemaal een even goede bui hadden en frustraties tentoonspreidden, bleef VCS ook deze wedstrijd weer functioneren als een team en met een positieve instelling. Hoewel vastberaden zich deze week de vijfde set ook toe te eigenen, lukte dat met een 15-12 stand helaas net niet. Het 3-2 resultaat deze wedstrijd brengt VCS dames 1 na 3 wedstrijden op 9 wedstrijdpunten en een voor nu prima zesde plek in de poule.

Trotse bekerwinnaars

Sassenheim n De meisjes MO17 van Ter Leede beslisten zaterdag de poulefase van de bekercompetitie door met 14-0 te winnen van Kagia. Door deze enorme uitslag was het doelsaldo niet meer in te halen voor medekoploper Hillegom. Dit betekent dat ze nu mogen deelnemen aan de de knock-out fase van de KNVB beker. Daarnaast zullen ze in de nieuwe competitie indeling starten in de 1e klasse. | Foto: pr.

Vijf op een rij

Voorhout n De vijfde competitieronde speelde de handbalsters van Foreholte in Aalsmeer. In het verleden altijd een lastige tegenstander voor de Voorhoutsen, maar nu de dames als een sterk collectief opereren is het voor tegenstanders lastig om de zwakke plekken te vinden.

Foreholte begon enigszins slordig aan de wedstrijd. Balverlies, het missen van een break en moeite met de open verdediging van F/Aalsmeer maakte het rommelig. Maar na vijf minuten begon de doelpuntenmachine te draaien en de Voorhoutse verdediging deed weer goed werk. Aanvallend werd aangegeven de afspraken na te komen, hetgeen resulteerde in goede combinaties en mooie scores. Na 15 minuten was het nog maar 3-9, maar na 30 minuten was het verschil al tien.

In de tweede helft kwamen ook alle niet-basisspeelsters in het veld. Er werd ook nu volop gescoord en F/Aalsmeer stond erbij en keek er naar. Foreholte wist zelfs uit 26 pogingen om 20 keer doeltreffend te zijn. Het scoreverloop was na 10 minuten 11-23, na 20 minuten 14-29 en na 30 minuten 20-36. De scores kwamen van: Wendy Smits 8 (3p), Marisha vd Geest 6 (1p), Ramona Vink 5, Saskia Kolster 4, Dana Vincenten en Naomi Hoogervorst 3, Nikki vd Post en Anabel Arroyo 2, Lot van Kampen en Lize Vrolijk en Kim Schuurbiers allen 1. Op zaterdag 15 oktober is de volgende wedstrijd in de Tulp in Voorhout om 20.45 uur tegen Targos/BEVO.

6 / 20

Voorstel voor negen vuurwerkvrije zones

Teylingen n Het college van B en W heeft negen locaties aangewezen waar een verbod moet komen om tijdens Oud en Nieuw vuurwerk af te steken. Met name rond zorgcomplexen en kinderboerderijen blijft het waarschijnlijk stil tussen 31 december en 1 januari.

De gemeenteraad stemde in maart in met een voorstel van D66 voor een onderzoek naar vuurwerkvrije zones. De partij had twee jaar eerder ook al opgeroepen tot het instellen van een afsteekverbod op sommige locaties. Toen haalde het voorstel het niet. In juli riep de gemeente inwoners op om hun mening te geven over waar de mogelijke zones ingesteld moeten worden.

Rustig bij kinderboerderij

In het aanwijzingsbesluit zijn nu negen locaties aangewezen als vuurwerkvrije zone. Hier is het verboden om ook tijdens de legale afsteektijden - van 31 december 18.00 uur tot en met 1 januari 2.00 uur- het kruit te laten knallen. In het besluit gaat het om Park Rusthoff en het achterterrein van Bernardus en de Zuiderstraat 1 t/m 19 in Sassenheim. In Voorhout mag bij zorgcomplex Bolero, Het Rozenpad en kinderboerderij de Klaprooshof in een straal van 50 meter geen vuurwerk afgestoken worden. Het is ook verboden in een straal van 70 meter om Park Overbosch.

In Warmond zijn zorgcomplex Marienhaven en kinderboerderij De Kloosterwei opgenomen in het besluit. Ook voor recreatie-eiland Koudenhoorn wil B en W een verbod.

Teylingen is niet de eerste gemeente in de Duin- en Bollenstreek die een vuurwerkvrije zone instelt. In Noordwijk werden vorig jaar al van dat soort zones ingesteld.

Bezwaar

Tot en met 16 november kunnen belanghebbende hun zienswijze over het voornemen schriftelijk indienen of mondeling naar voren brengen. Het aanwijzingsbesluit ligt tot en met 16 november ter inzage bij de receptie van gemeentekantoor in Sassenheim.

'Het warme gevoel blijft'

Hardlopers starten op de Bisschopslaan, tijdens Lopen tegen Kanker omgedoopt tot Gerard Kuiperslaan. | Foto: fbps/Peter Schipper Foto: Peter Schipper

n Lopen tegen Kanker haalt 23.000 euro op

Warmond n Ruim 23.000 euro werd er opgehaald afgelopen zondag tijdens 'Lopen tegen Kanker'. Het ingezamelde geld werd dezelfde dag nog uitgereikt aan verschillende goede doelen. Stichting Haarwensen was het hoofddoel, zij ontvingen 10.000 euro.

Door Esther Luijk

De ruim 900 wandelaars konden kiezen tussen verschillende loopafstanden. Zo kwam tijdens de gezinsloop van twee kilometer de hele familie in beweging. Andere deelnemers vonden de uitdaging in vijf of tien kilometer hardlopen. Het inschrijfgeld van de afstanden was bestemd voor de goede doelen. Alle tochten vertrokken ook dit jaar weer van de Bisschopslaan, die voor de gelegenheid was omgedoopt tot de Gerard Kuiperslaan. Kuipers was jarenlang een toegewijde vrijwilliger bij het evenement. Hij overleed drie jaar plotseling aan kanker.

De wandeltocht van tien kilometer was dit jaar extra speciaal, zegt Joachim van Diest, organisator en voorzitter van Stichting 'Lopen tegen Kanker': "De wandelaars komen op plekken waar je normaal niet mag of kan komen. Zo gaan ze dwars over landgoed Oostergeest heen en zijn er voor de gelegenheid tijdelijke bruggen aangelegd. Een hek die al dertig jaar niet open is geweest, is speciaal voor ons opengemaakt. Dat is toch bijzonder!"

De sponsorloop werd dit jaar voor de zesde keer gehouden. Van Diest: "In 2007 waren er binnen onze familie ineens drie sterfgevallen door kanker, vlak achter elkaar. Corina, mijn vrouw, stelde toen voor om een sponsorloop te organiseren om geld op te halen, en zo is het begonnen. Nu, jaren later, doen we het nog steeds en zijn we het grootste loopevenement van de Bollenstreek. Dat hadden we eigenlijk nooit durven hopen."

Evelien Meeuwissen en Patricia van der Meer waagden zich aan de tien kilometer lange wandeltocht. Zij doen voor de tweede keer mee. Meeuwissen: "Ik heb mijn vader en vriendin verloren aan kanker en vorig jaar was de sponsorloop precies op mijn vaders verjaardag. Dat vond ik best wel speciaal en daarom deed ik samen met Patricia mee. Dat is zo goed bevallen dat we dit jaar weer meedoen!" Van der Meer: "Je ziet wel dat het evenement steeds professioneler en groter wordt, maar het warme gevoel dat het evenement uitstraalt blijf je wel houden. Iedereen weet nog steeds waar het om draait, het blijft bij de mensen. Dat is wel mooi om te zien." De looptijd van vorig jaar verbeteren, is niet het doel van het duo. "Vorig jaar waren we zo aan het kletsen dat we ineens helemaal verkeerd liepen en iedereen kwijt waren. Ons doel is dit jaar om maar gewoon goed te lopen!"

Bezwaar over dwangsom Campo-terrein

Sassenheim n De tribune van de voormalige raadzaal zat vol met omwonenden van het voormalige Campo-terrein op Teijlingerlaan 74. Daar hield de Bezwaarcommissie een hoorzitting over het illegaal gebruik als recreatief nachtverblijf en kampeerterrein. Twee Hagenaars zijn het niet eens met de door de gemeente opgelegde dwangsom.

Door Nico Kuyt

De omwonenden ervaren lange tijd overlast door de logeerpartijen, de kampeerwagens, een verprutst uitzicht, gestookte vuur, het doen van behoefte in bosjes, geluidsoverlast, het in- en uitrijden en te hard rijden. Na verzoeken tot handhaving van de omwonenden, nam de gemeente de zaak onder loep en werd de dwangsom opgelegd. Volgens de bezwaarmakers wordt er niet overnacht en is het gebruik niet strijdig. In hun ogen werkt een kraak bevorderend voor het pand, want dan is er de druk komt om er iets mee te doen.

Geen gebruiksovereenkomst

Naar de mening van de advocaat van de gemeente is er uitgebreid onderzoek gedaan. De bezwaarmakers hebben geen gebruiksovereenkomst met de eigenaren, de heren Wilbrink, en de dwangsom is terecht opgelegd om zo herhaling te voorkomen. Het is de bedoeling dat er woningen op het terrein komen. De Bezwaarcommissie gaat nu een advies samenstellen voor B&W of in haar ogen het bezwaar gegrond is of niet. B&W neemt dan vervolgens een besluit op het bezwaar.

8 / 20

Teylingse clubs voetballen voorlopig door op kunstgras

De korrels moeten ervoor zorgen dat het kunstgras dezelfde eigenschappen heeft als natuurgras. | Foto: pr. Foto: Cor de Mooy

Teylingen n Voetbalclubs spelen voorlopig door op de kunstgrasvelden waar rubberkorrels op liggen. Vorige week ontstond ophef over de korrels, omdat sporten op het veld mogelijke gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

De korrels zijn gemaakt van fijngemalen rubber, dat afkomstig is van oude producten zoals versnipperde autobanden. Een eerder onderzoek in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de risico's voor de gezondheid werd door het televisieprogramma Zembla in de meest recente uitzending in twijfel getrokken. Het onderzoek zou te weinig proefpersonen hebben gevraagd hun urinemonster in te leveren. Bovendien zijn sommige monsters niet in het onderzoek meegenomen.

Negen velden

In Teylingen maken alle voetbalclubs gebruik van de kunstgrasvelden met rubberkorrels. Op sportpark Elsgeest in Voorhout liggen drie velden met rubber, in Warmond bestaat 1,5 veld uit de korrels en in Sassenheim zijn op de sportpark De Roodemolen vijf van dit soort velden. Het afgelopen weekend zijn alle wedstrijden doorgegaan. De gemeente volgt het landelijk beleid dat zich baseert op het RIVM dat stelt dat er geen gezondheidsrisico's te verwachten zijn.

Inmiddels heeft minister Schippers het RIVM gevraagd opnieuw onderzoek te doen. Ze wil voor het einde van het jaar meer duidelijkheid. Het European Chemicals Agency voert momenteel ook onderzoek uit naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat. De resultaten worden rond februari verwacht.

Bij sommige clubs in Nederland wordt het zekere voor het onzekere genomen en worden de rubberkorrels vervangen door kurk. De ondergronden van de velden in Teylingen zijn eigendom van de gemeente, legt een woordvoerder uit. "Als een vereniging vraagt om de renovatie van een veld dan verstrekt de gemeente doorgaans het geld voor een basisveld. De vereniging kan dan vervolgens zelf de keuze maken voor het type veld dat zij aanlegt." Ze laat weten dat de gemeente het onderzoek wil afwachten voor het wil reageren op vragen over eventuele vervanging van de velden.

Tienerdag in Ex Voto tijdens herfstvakantie

Voorhout n In de herfstvakantie organiseert het jongerenwerk van Welzijnskwartier op woensdag 19 oktober een Tienerdag voor jongens en meiden in de leeftijd van 10 tot 14 jaar in Ex-Voto. Rond de klok van 10.00 uur start de eerste groep met 'Escape the Room' die onder begeleiding staat van Nick Bel, de tweede groep gaat samen met Sanne van de Berg en Rob Esser van UGSV een cursus zelfverdediging doen. Na een uur wisselen de groepen van activiteit. Om 12.00 uur is er een lunch. 's Middags is een educatief programma in samenwerking met het Centrum Jeugd en Gezin (CJG). Thema van het educatief programma is 'Veel doen met weinig poen' oftewel omgaan met geld.

Aansluitend start de graffiti-paintworkshop die onder begeleiding staat van Nico Hoek. Aan de hand van het thema Halloween en horror, kunnen de deelnemers met sjablonen aan de slag of hun eigen creativiteit de vrije loop laten. Graffitispuitbussen, plakkaatverf, kwasten maar ook o.a. plamuurmessen zijn materialen waarmee je werkt. De creaties worden tot november geëxposeerd in de kleine zaal. Na de jubileummaand zijn de kunstwerken op te halen.

Na de graffitiworkshop is er ter afsluiting een eigen pizza samenstellen en natuurlijk opeten. De Tienerdag duurt tot 18.00 uur. Deelname (inclusief lunch en pizza) kost 12 euro. Inschrijven via johanbraaksma@welzijnskwartier.nl of 0636184030. Geef door je naam, adres, postcode/plaats en telefoonnummer. Maximaal aantal deelnemers is 15 personen. Ex Voto is te vinden aan de Jacoba van Beierenweg 118b in Voorhout. Meer informatie over deze eb andere activiteiten: https://www.facebook.com/JongerenwerkTeylingen

Onderzoek naar Koudenhoorn

Teylingen n De Rekenkamercommissie laat een adviesbureau onderzoek doen naar de het verloop van drie projecten in Teylingen: de nieuwbouw van Brede school kloppend Hart Warmond; de herinrichting van recreatie-eiland Koudenhoorn en de vervangende nieuwbouw van de Andreasschool in Voorhout.

De Rekenkamer wil in beeld brengen hoe de sturing en beheersing van projecten in de gemeente verloopt. Er wordt onder andere gekeken naar de opdracht en de uitkomst: verloopt het project binnen de kaders die de raad heeft gesteld en blijft de realisatie binnen de doorlooptijd. Ook wordt gekeken naar de overschrijding van budgetten. Daarnaast wordt de communicatie naar de gemeenteraad over de projecten onder de loep genomen.

Het zijn de enige grote projecten die de afgelopen jaren zijn afgerond, licht secretaris Lisanne Korteling de keuze toe. "Het is niet gebaseerd op een onderbuikgevoel of iets dergelijks. In andere gemeenten doen de lokale Rekenkamers ook onderzoek naar de projectbeheersing. Het is een gangbaar onderwerp." De resultaten worden dit voorjaar naar de gemeenteraad gestuurd.

Voorleesoma in de etalage

Aandachtig luisteren de kinderen naar Joke Heuvink. Zij heeft van thuis een aantal kinderboeken meegenomen, waaronder Okki Pepernoot. | Foto: fbps/Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Sassenheim n Normaal gesproken lezen ze thuis op de bank voor aan kleinkinderen, maar zaterdag zaten tien oma's en één opa in de etalage van boekhandel Wagner. Speciaal voor de Kinderboekenweek, met als thema 'Voor altijd jong!' vertellen ze verhalen aan het voorbijlopende publiek. Sylvia van Charldorp leest voor uit 'De stoutste verhalen van de ettertjes'. Geboeid zitten de kleintjes te luisteren. Van Charldorp is zelf (voorlees)oma van twee kleinkinderen en heeft dus de nodige ervaring. "Nijntje vinden we fantastisch. En natuurlijk Jip en Janneke. Dat blijven toch de leukste verhalen."

De Kinderboekenweek duurt nog tot en met 16 oktober. Ook in de bibliotheken wordt voorgelezen: op donderdag is burgemeester Breuer in Voorhout en op vrijdag komt wethouder Van Kempen naar Warmond. Maandag las de burgemeester ook al voor, tijdens de voorleeslunch met groep 8 van de Kinderburg.

Start verhuur nieuwbouw

Warmond n De inschrijving voor sociale huurwoningen aan de de Van Mathenessestraat en Norremeerstraat gaat vrijdag 14 oktober van start via Woningnet Holland Rijnland.

De huidige woningen worden gesloopt en dit najaar start de nieuwbouw van negen woningen in de Van Mathenessestraat en 24 woningen in de Norremeerstraat: twintig eengezinswoningen en vier seniorenwoningen. Er zijn nog nog drie eengezinwoningen in de Van Mathenessestraat en acht eengezinswoningen in de Norremeerstraat voor de verhuur beschikbaar. De huurprijs van de eengezinswoningen is 710,68 euro. Deze eengezinswoningen zal woonstichting Warmunda met voorrang verhuren aan gezinnen, waarbij huishoudens vanaf drie personen met een bruto jaarinkomen tussen 30.001 en 35.739 euro voorrang krijgen. Voor huurders van Warmunda is de inkomenseis voor deze woningen een inkomen tussen 30.001 en 39.874 euro. Met het oog op de doorstroming krijgen huurders van Warmunda voorrang.

De verwachting is dat de nieuwe woningen media 2017 worden opgeleverd.

Opbrengst Nierstichting

Sassenheim n Tijdens de jaarlijkse collecteweek van de Nierstichting in Sassenheim, gehouden van 18 tot en met 24 september, is 4.861,09 euro opgehaald. Het lokale team bedankt alle collectanten voor hun inzet en donateurs voor hun gift. Wie de collectant van de Nierstichting is misgelopen, kan alsnog een donatie doen via www.nierstichting.nl of sms NIER naar 4333 voor een eenmalige donatie van 2 euro.

10 / 20

Draag Teylingen een warm hart toe

Mary van Putten en Ron de Ruiter geven advies over schenkingen. | Foto: pr. Foto: Marieke Voorn

Tijdens een evenement komt een man naar de kraam van het Jacoba van Beierenfonds (JvBF). Hij krijgt vanuit verschillende hoeken verzoeken voor kleine donaties, maar wil dat anders gaan organiseren. Het zijn toch wel erg veel aanvragen en hoe bepaal je waar je wel of niet aan geeft? Met een jaarlijkse schenking aan het fonds hoeft hij zich daar geen zorgen over te maken en kan hij tegelijkertijd toch geld doneren en bijdragen aan activiteiten in Teylingen. En een bijkomend voordeel: de schenking is (voor een deel) fiscaal aftrekbaar.

"Je kunt geld schenken aan goede doelen ver weg, maar het kan ook heel dichtbij," zegt Mary van Putten. Sinds dit voorjaar zit ze in het fondsbestuur met de portefeuille fondsenwerving. "Veel mensen hebben een warm hart voor de gemeente. Ze wonen hier al hun hele leven fijn en willen wat terug doen voor de samenleving. Met één fonds voor heel Teylingen zorgen wij dat het bij de juiste projecten terecht komt."

Al het geld dat het JvBF ontvangt wordt uitgegeven aan niet-commerciële aanvragen die in Teylingen worden gerealiseerd. "Het is daarom ook voor bedrijven gunstig. Zij krijgen vanuit alle hoeken verzoeken voor sponsoring. Met het fonds kunnen we hen ontzorgen. Zij doen de donatie en kunnen vervolgens naar ons doorverwijzen."

Bijkomend voordeel voor de gulle gevers is dat in veel gevallen de schenking een belastingvoordeel oplevert. "Het Jacoba van Beierenfonds Teylingen is door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat geen erfbelasting of schenkbelasting verschuldigd is over erfenissen en schenkingen die het fonds ontvangt", legt 'huisnotaris' Ron de Ruiter van Notariskantoor De Ruiter uit. Hij is vanaf de oprichting betrokken en voorziet het bestuur op verzoek van advies. "Vooral een periodieke schenking is fiscaal aantrekkelijk. Voor een periode van vijf jaar of langer wordt ieder jaar hetzelfde bedrag geschonken. Dat bedrag is volledig aftrekbaar."

Daarnaast kunnen mensen ook in hun testament een donatie (legaat) laten opnemen. Over een legaat aan een ANBI wordt geen erfbelasting betaald. Sommige mensen hebben geen kinderen, de broers en zussen hebben het vaak goed genoeg en betalen ten minste 30 procent erfbelasting. De Ruyter: "Dat is voor veel mensen een goede reden om een legaat aan een ANBI in hun testament op te nemen. Zo helpen ze de gemeenschap. En ze willen liever niet dat een aanzienlijk deel van hun erfenis naar de belastingdienst gaat".

Ook een bedrag schenken? Kijk voor meer informatie op de website of neem contact op met Mary van Putten op 06-204499327.

Barensteel voor Bart de Jong

Bart de Jong neemt afscheid van 'zijn' Wereldwinkel, maar 'fair trade' helemaal loslaten, kan hij niet. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Sassenheim n Nadat hij in 2010 al als Lid in de Orde van Oranje Nassau Koninklijk werd onderscheiden, ontving Bart de Jong ook de gemeentelijke onderscheiding voor een bijzondere vrijwilliger. Vorige week woensdag speldde wethouder Arno van Kempen hem in het gebouw van speeltuin Beatrix de Zilveren Barensteel op.

Door Piet van Kampen

"Ik had niets in de gaten en ging naar de bijeenkomst van de medewerkers van de Wereldwinkel. Toen de wethouder mij naar voren riep was dat een volkomen verrassing. Natuurlijk voel ik me vereerd, maar eigenlijk doe je al dit werk samen," tracht de aimabele De Jong zijn onderscheiding enigszins af te zwakken en de eer met collega's te delen. Het tekent zijn karakter. Een sociale man die zich inzet voor de medemens. Niet alleen in de gemeente Teylingen maar zijn betrokkenheid voor het leven van mensen in de Derde Wereld is groot. Hij zit op zijn praatstoel als hij zijn drijfveer om eerlijke handel, tegenwoordig bekend als fair trade, te promoten. "De mensen in Afrika hebben ook recht op een goed leven, onderwijs, wonen en sociale voorzieningen. Ook hebben zij recht op een goede prijs voor hun producten om zo een menselijk bestaan te kunnen lijden. Vandaar dat ik mij hier voor heb ingezet."

Zijn passie en gedrevenheid vormden de basis voor het openen van de Wereldwinkel in Sassenheim. Twaalf jaar was hij voorzitter van de werkgroep Wereldwinkel, maar op 75-jarige leeftijd heeft hij het vaandel overgedragen aan zijn opvolger Rien van Elsakker. Hij was daarnaast ook de man van de klusjes, de publiciteit en de opleidingen voor de medewerkers.

Milleniumgemeente

Mede dankzij de inbreng van De Jong werd Teylingen een Milleniumgemeente, waardoor de gemeente zich sinds 2014 Fair Trade gemeente mag noemen. In zijn hart is hij er trots op, ook al laat hij dit niet openlijk blijken. "Maar nu we dit met elkaar hebben bereikt is het ook zaak om het te blijven onderhouden", blikt hij vooruit."Ik ben dan wel voorzitter-af van de Wereldwinkel, maar mijn inbreng voor de gemeente gaat door. Ik kan dat nog niet loslaten."

Samen

Los van zijn activiteiten voor de Wereldwinkel en de gemeente heeft De Jong zijn Zilveren Barensteel ook gekregen door inzet voor de Voedselbank, zijn inbreng bij de PvdA en presentaties te geven op scholen om jonge ondernemers spelenderwijs bij te brengen wat fair trade ondernemen inhoudt. Daarnaast zette hij zich ook in voor de Protestants Christelijke gemeente Sassenheim.

De Jong blikt terug op een periode waarin hij zich met ziel en zaligheid voor de medemens inzette. "Ik ben tevreden over het succes van de Wereldwinkel. Maar dat hebben wij met de ondernemers samen gedaan," benadrukt hij nogmaals. Het siert de man die zeer terecht de gemeentelijke onderscheiding ontving.

Dansen voor goede doel

Foto: pr.

Voorhout n Ladies' Circle Voorhout organiseert op vrijdag 4 november een Dance4Good feest in samenwerking met Cheers! in Voorhout. SoulBeach Coverband treedt op. De opbrengst gaat naar twee goede doelen, het Ronald McDonaldhuis Leiden en Make-A-Wish Nederland. Ladies' Circle Voorhout zet zich al jaren actief in voor het Ronald McDonaldhuis, ook door de handen uit de mouwen te steken. Kaarten kosten 20 euro en zijn te koop bij Primera Voorhout en via lc44@ladiescircle.nl. De entree is voor 25 jaar en ouder.

Kuipzwammen in de ton

Voorhout n De voorbereidingen voor het nieuwe carnaval seizoen zijn in volle gang. Een van de hoogtepunten is het jaarlijkse Kuipzwammen, dat op 11 februari staat gepland. Ook dit jaar zullen zes zwammers de 'ton' betreden en is vanaf heden de inschrijving voor de zwammers geopend.

Om de kwaliteit van het kuipzwamevenement te waarborgen is in september 2015 het kuipzwamgilde opgericht, waarin oude en potentieel nieuwe kandidaten een aantal keer per jaar bijeen komen. Gezamenlijk wordt vervolgens de line-up voor het Kuipzwammen bepaald. Het gilde ondersteunt de zwammers met de voorbereidingen. Samen met oud-zwammers worden de nieuwe deelnemers voorzien van praktische tips en tekstschrijvers als daar behoefte aan is.

Deelnemers kunnen zich tot 23 oktober aanmelden via info@kuipzwamgilde.nl. Meer informatie op www.kuipzwamgilde.nl.

Bollenpalet helpt mee met Little Dresses for Africa

Sassenheim n Het Bollenpalet, een creatief atelier voor mensen met een verstandelijke beperking, is gestart met het maken van jurkjes en korte broeken voor kinderen in Afrika. Daarmee leveren ze een bijdrage aan het goede doel Little Dresses for Africa, dat in Nederland vanuit Sassenheim wordt gerund. Deze week hadden de cliënten de eerste instructie-ochtend, waarin ze instructies kregen voor het maken van de kleding. Het Bollenpalet is onderdeel van Raamwerk en gevestigd in Sassenheim. | Foto: pr.

nieuws/cultuur

12 / 20

Eerste Korendag is groot succes

Het dameskoor Spirit uit Nieuwkoop treedt op in de Julianakerk. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Sassenheim n Het was een gedurfd experiment van initiatiefnemers Siep Eisenga en George Germans. Tweeëntwintig koren op één dag in vier kerken in Sassenheim op laten treden. Het werd een doorslaand succes. Daar waar de kerken niet altijd trouw worden bezocht was er nu voldoende aanloop. Niet voor een mis of dienst, maar voor bijzondere optredens.

Door Piet van Kampen

Het organiserende duo had een paar jaren geleden inspiratie opgedaan in Monnikendam en Spakenburg tijdens de Korendagen. Waarom zou dat dan ook niet in Sassenheim kunnen? Het kon dus wel en het werd een succes. Ga er maar aan staan. Het organiseren van dit bijzondere evenement heeft met name Siep Eisenga vele uren gekost om vele koren te benaderen. Maar de inspanningen zijn beloond. In de vier kerken, de Julianakerk, de Pancratiuskerk, de Dorpskerk en de Havenkerk hebben in de loop van zaterdag vele honderden bezoekers kunnen genieten van het optreden van de koren uit de regio, maar ook vanuit Amsterdam. De ruim zeshonderd zangers en zangeressen hebben de bezoekers een staaltje van hun kunnen gepresenteerd.

Gevarieerd

Het was een gevarieerd programma. "Waar gaan wij nu naar toe?" vroeg een betrokken echtpaar zich af. Er was keuze genoeg. "Dan nu maar naar de Pancratiuskerk, want daar zijn we nog niet geweest." Zo konden zij en nog vele anderen de Korendag invullen. Genieten van dameskoren, gemende koren, een popkoor, een oratoriumkoor of een kamerkoor, er was voor elk at wils. Eisenga was dik en dik tevreden over de grote belangstelling voor deze Korendag. Het is een evenement dat voor herhaling vatbaar is.

Gastvrijheid in huiskamers voor festival

Sassenheim n Gastvrije huiseigenaren stellen belangeloos hun huiskamers ter beschikking voor het vijfde Cucu Walking Huiskamerfestival in Sassenheim op zaterdag 12 november.

In deze huiskamers zullen theater- & cabaretgroepen, country zangeressen, pianisten en een dweilorkest optreden naast de open haard of aan de keukentafel.

Er zijn dit jaar vijf verschillende acts: Amerikaanse country ster Pam MacBeth, solo artiest Carla de Wal, jonge verfrissende toneelgroep Spaghetti Bolognese, songwriters Anne en Riekje die samen Woody en Cat vormen en het Sassemse dweilorkest Kleintje Kleintje Pils.

Goede doel

Het festival wordt volledig georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers. De gehele opbrengst van de kaartverkoop gaat naar een project van Stichting Cucu, een kleinschalige stichting in Sassenheim en ondersteunt al tien jaar allerlei kinderprojecten in ontwikkelingslanden om kinderen een betere toekomst te geven.

Persoonlijke route

Het Cucu Walking Huiskamerfestival gaat van start bij atelier Comali in Sassenheim. Hier krijgen de gasten hun persoonlijke route uitgedeeld onder het genot van een drankje. Het eerste optreden begint om 20.00 uur. Tussen de optredens door loopt het publiek naar het volgende huis. Het laatste optreden eindigt om 22.30 uur. Het festival wordt afgesloten in cafe de Voogd.

Kaarten kosten 22,50 euro per persoon en zijn vooraf te koop via www.cucu4children.nl.

Country en een dweilorkest in de woonkamer

Poolstalige kinderboeken te leen in de bibliotheek

De kast met Poolstalige boeken staat op de eerste etage bij de andere kinderboeken. | Foto: pr. Foto: Marieke Voorn

Sassenheim n De avonturen van 'Miffy', beter bekend als Nijntje, staan in de speciale boekenkast. En natuurlijk is Charlie en de chocoladefabriek ook te lezen in het Pools. In samenwerking met de stichting Kreda zijn sinds enkele weken ook Poolstalige kinderboeken te leen in de bibliotheek in Sassenheim. Net als Kubus Puchatek, een boek dat iedereen wel kent, maar dan onder de Nederlandse naam. Daarover verderop in dit artikel meer.

De Poolstalige boeken zijn afkomstig van Stichting Kreda, in 2013 opgericht en actief in de Duin- en Bollenstreek met activiteiten en onderwijs voor Poolse ouders en hun kinderen. Zo is er iedere zaterdag de weekendschool voor kinderen, met om de week lessen Nederlands. De andere week is er Poolse school. Kreda wil de Poolse kinderen stimuleren te lezen en heeft daarom zo'n 80 kinderboeken uit de eigen collectie in de bibliotheek ondergebracht. De bedoeling is om de aandacht van de ouders en de kinderen te richten op het leesplezier en het belang van het (voor)lezen voor de algemene ontwikkeling van het kind. "Op deze manier willen we de kinderen kennis laten maken met de bibliotheek", zegt Brigitte Kerkhoven, vestigingsmanager in Sassenheim. Kinderen tot en met 16 jaar zijn gratis lid. Sabina van der Zwet – Gbur van Kreda is blij dat de boeken een plekje hebben gekregen. "Het is een goede plek en ik hoop dat veel mensen hier boeken gaan lenen." Van der Zwet koopt als vrijwilliger de Poolstalige boeken in. Naast Miffy en Charlie is ook Kicia Kocia populair. Het boekje met de avonturen van de jonge katjes staat in de kast. En natuurlijk Kubus Puchatek. Wie dat is? De altijd vrolijke Winnie de Pooh.

Natuurdialoogwandeling

Warmond n Wat heeft het bos jou te 'vertellen'? Op donderdag 13 oktober is er van 10.00 tot 12.15 uur een natuurdialoogwandeling over het landgoed Huys te Warmont.

Onder leiding van Anja van der Zwan (dierentolk) en Hilde Koudijs-Meijer (kruidenvakvouw) kijken de wandelaars naar de natuur, maar is er ook aandacht voor het voelen van, ruiken en luisteren naar de natuur. "Met onze intuïtie maken we contact met de omgeving; de bomen en planten. Via oefeningen activeren we al onze zintuigen om bewust waar te nemen", aldus de organisatie.

Voor aanmelding, kijk op www.natuurdialoog.nl.

14 / 20

Kaagwater bij keerpunt van jaarlijkse Strontrace

Klipper Willem Jacob op de Leede. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Het startschot voor de jaarlijkse Strontrace klinkt op maandag 17 oktober om 13.00 uur. De deelnemende schepen varen op traditionele wijze, zonder hulp van een motor, vanuit Workum naar het keerpunt in Warmond.

De bemanningen zullen bij tegenwind of gebrek aan wind moeten bomen en jagen om hun vracht zo snel mogelijk in het westen van het land af te leveren. De zware race die al meer dan 40 jaar gevaren wordt, spreekt tot ieders verbeelding. Zodanig, dat zelfs grootschalige werkzaamheden, zoals bij de brug in Hillegom, worden uitgesteld om zo de wedstrijd soepel te laten verlopen. De skûtsjes, tjalken en klippers vertrekken op maandag 17 oktober en kunnen vanaf dinsdagmiddag 18 oktober in park Groot Leerust in Warmond verwacht worden.

Busreis

De Stichting Zeilvaart Warmond organiseert weer een busreis vanuit Warmond naar Workum om bij de start aanwezig te zijn. De bus vertrekt op 8.00 uur stipt vanaf de Meerrustlaan in Warmond. Op de heenweg is er zoals elk jaar een korte excursie; ditmaal is de stop bij de distilleerderij van Sonnema in Bolsward voor een kopje koffie, maar ook voor een rondleiding en een slokje Berenburg. De terugreis vanuit Workum naar Warmond is om 17.00 uur en bij aankomst in Warmond kunnen de reizigers aanschuiven bij de erwtensoepmaaltijd. De kosten voor deze trip zijn 25 euro voor donateurs, en 27,50 euro voor niet-donateurs van de Stichting Zeilvaart Warmond. De kosten voor de maaltijd zijn niet in de prijs inbegrepen, maar wel graag aanmelden. Inschrijven voor de reis via info@zeilvaartwarmond.nl.

Kaagwater

Een tweede manier om de race te ervaren is de ontvangst van de schepen in park Groot Leerust in Warmond. Het eerstkomende schip zal traditiegetrouw door burgemeester Carla Breuer welkom worden geheten met een fles Kaagwater. De salonboot De Heere Schouten is ook paraat en neemt belangstellenden graag mee de Kaag op om de aankomende schepen te verwelkomen en de vertrekkende schepen uit te zwaaien. Vanzelfsprekend kan de race ook via internet gevolgd worden. De link naar de track-en-trace informatie van alle schepen is op te vragen via de website van de Stichting Zeilvaart Warmond. Op die manier is precies te zien wanneer de schepen in het park Groot Leerust aankomen, maar eigenlijk is het park de hele dinsdag en woensdag een bron van gezelligheid met horeca en de shanties gezongen door het Schippertjeskoor op dinsdagavond.

Het complete programma en alle schepen die deelnemen met hun bemanningen, staan vermeld op www.zeilvaartwarmond.nl.

Warmonds werk in De Pomp

Warmond n Het werk van drie Warmonders is vanaf volgende week gedurende vijf weken te zien in Galerie de Pomp. Op zaterdag 15 oktober is om 16.00 uur de opening van de tentoonstelling. De muzikale begeleiding is door Marian van Tol-Vink op piano.

Popco Bakkers exposeert olieverfschilderijen. Zijn inspiratiebron is de natuur zoals die zich in de verschillende jaargetijden voordoet. Zijn onderwerpen vindt hij in de buurt: Warmondse dorpsgezichten en de omgeving met de polders, de plassen, de Bollenstreek en het duingebied. De weergave is meest impressionistisch waarbij wordt nagestreefd om de stemming van het moment, een bepaalde weersgesteldheid of een bijzondere lichtval vast te leggen. Al het werk begint echter vooral met kijken en het laten inwerken van de sfeer. Een eigen stijl moet veroverd worden en is een groeiproces dat niet geforceerd kan worden. In het werken naar de natuur staat Bakkers in een traditie waarop hij wil voortbouwen.

Carla Frese maakt glassieraden met passie. Vanaf 2012 is ze begonnen met stukjes effen glas in de glasoven te smelten en daarna te verwerken tot hangers, armbanden, ringen en oorbellen. Sinds twee jaar werkt zij vaak met dichroic glas (een metallic laagje zit in dat glas) en nu met magic dichroic glas. De kleuren van dat glas zijn magnifiek en heel bijzonder als er sieraden van worden gemaakt.

De monumentale vazen van Kees Zandvliet kenmerken zich door strak geometrische vormen en decoraties. Daarin zijn art-deco invloeden terug te vinden. In zijn keramische vormgeving past hij een constructie-benadering toe. Vanuit het schetsontwerp maakt hij een constructietekening. Dat is de basis voor zijn mallen, waarmee hij de klei-onderdelen maakt. Die worden met slib aan elkaar 'gelast' tot de eindvorm. Hij maakt vooral vazen. Dat ligt ook wel voor de hand, als zoon van een bloemenkweker.

Galerie de Pomp in de Dorpsstraat is woensdag tot en met vrijdag geopend van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Bijzondere kijk in het Witte Huis

Sassenheim n De film 'The Butler' (2013) is op donderdag 13 oktober om 20.15 te zien in Theater 't Onderdak. 'The Butler', van van regisseur Lee Daniels, vertelt het waargebeurde verhaal van Eugene Allen, een zwarte butler die meer dan drie decennia actief is geweest in het Witte Huis. Hij was in dienst van acht verschillende presidenten.

De carrière van Allen begon in 1952 toen Harry Truman de regerende president was en eindigde uiteindelijk in 1986, ten tijde dat Ronald Reagan de machtigste man in Amerika was. In de periode dat Eugene bediende is, verandert de maatschappij om hem heen door de 'civil rights movement', de oorlog in Vietnam en andere belangrijke historische gebeurtenissen. Alle hoogte- en vooral dieptepunten (de moord op Kennedy en Martin Luther King) van die periode passeren de revue. Dit alles heeft niet alleen een groots effect op Amerika, maar ook op zijn eigen gezin. 'The Butler' is een belangrijke geschiedenisles, die eindigt met de verkiezing van Obama.

Toegang vanaf 16 jaar. Kaarten à 5 euro zijn verkrijgbaar vanaf 30 minuten voor aanvang in het theater.

Kinderdisco

Sassenheim n Ter afsluiting van het seizoen organiseert Speeltuinvereniging DVV voor haar leden de jaarlijkse kinderdisco op zaterdag 22 oktober. De kinderen worden vanaf 15.30 uur verwacht in De Zevensprong, Rusthofflaan 27a tub Sassenheim. De disco duurt tot 17.00 uur.

Aanmelden kan tot en met donderdag 20 oktober via info@speeltuinverenigingdvv.nl. Leden betalen 3 euro, niet-leden 4 euro.

Helpende handen voor Halloween Party

Sassenheim n Het jaarlijkse griezelen in Park Rusthoff wordt georganiseerd door vrijwilligers. Voor de Halloween Park Party op zaterdag 29 oktober is de evenementencommissie nog op zoek naar vrijwilligers die tussen 18.00 en 21.00 uur als begeleider van spelletjes en activiteiten of als bewaker willen meehelpen.

Na afloop van het feest (om 21.00 uur) zijn nog helpende handen nodig om alles weer af te breken en op te ruimen.

Wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Paula Vreeburg via halloweenparkparty@gmail.com.

Na twintig jaar zijn de Enge Buren terug

Voorhout n Het 30-jarig jubileum van Ex-Voto wordt op zondag 23 oktober gevierd met muzikaal cabaret. Laat je meevoeren in de muzikale wereld van 'Enge Buren'. Na twintig jaar staan ze weer in Ex-voto. Ouder, wijzer en grappiger!

Is de muzikale voorliefde van vrouwen anders dan die van mannen? Jazeker... maar is het zo dat ze geen ruk van elkaars muziek begrijpen? In hun nieuwe muzikale cabaretprogramma rocken de Buren als vanouds. Op anarchistische wijze worden acts, sketches en muzikale stijlen door elkaar verweven tot een zinderende show. Gewoon het verstand op nul en meegaan in die 'Muzikale Rollercoaster' vol humor, energie en schwung. Achter Enge Buren gaan drie multi-instrumentalisten schuil, die uitblinken in persiflages en karikaturen. Naast eigen composities lenen ze bekende popnummers en geven daar met absurdistische teksten en arrangementen een eigen draai aan.

Kaarten zijn verkrijgbaar voor 15 euro (inclusief diner) via www.ex-voto.nl of www.ticketkantoor.nl/shop/exvoto30jaarcabaret. Na 13 oktober zijn de kaarten alleen exclusief diner te verkrijgen voor 10 euro. De deuren aan de de Jacoba van Beierenweg 118b staan open vanaf 16.00 uur. De voorstelling begint om 16.30 uur. Aansluitend is het diner.

Kunstexplosie in Het Oude Raadhuis

Werk van Allart Lakke in Het Oude Raadhuis. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Een groep van 23 kunstenaars exposeert vanaf woensdag 12 oktober tot en met zondag 13 november in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van de tentoonstelling is op zondag 16 oktober om 16.00 uur.

Alle 23 kunstenaars werken vanuit het creatief centrum Haagweg 4 in Leiden. Het gebouw beschikt over 55 ateliers waar beeldend kunstenaars vanuit verschillende disciplines werken. De kunstenaars die exposeren in Het Oude Raadhuis zijn Maria Smits, Inge Reisberman, Marjan Waanders, Mary Geradts, Marije Mommers, Allart Lakke, Bunny Soeters, Eva Schreuder, Sylvia ten Kley, Resie van der Ploeg, Johan Scherft, Bernadette Drenth, Fleur van den Berg, Maurice Braspenning, Marjolein van Haasteren, Fenny van der Wal, Eva de Visser, Joke Elzinga, Matilde Zijp, Annemarie van der Vlist, Lisa van der Heijden en Remko Koopman.

Deze expositie maakt deel uit van de Kunstweek Warmond, van 5 tot en met 13 november. De galerie is open op woensdag, donderdag en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op www.kunstweekwarmond.nl.

Bingo bij KBO

Sassenheim n B, I, N, G, O! Op donderdag 20 oktober rollen de balletjes weer tijdens de bingomiddag van de KBO Sassenheim in 't Onderdak. De spelmiddag begint om 14.30 uur. De zaal is open om 14.00 uur. De toegang is gratis.

Geen 'Jaloezie & Afgunst'

Sassenheim n De voorstelling 'Jaloezie & Afgunst' van Braamtheater, gepland op zaterdag 15 oktober in 't Onderdak, gaat wegens omstandigheden niet door.

16 / 20

17 / 20

Van avondvierdaagse tot zwemvereniging

Foto: pr.

Teylingen n Iedere week krijgt één van verenigingen, stichtingen of organisaties uit Teylingen de ruimte om zich voor te stellen in 'Van A(vondvierdaagse) tot Z(wemvereniging)'.

Naam vereniging: ATV Pankras

Opgericht in: 1926

Aantal leden: 85

Wie zijn we en wat doen we?

Wij zijn een toneelvereniging met ruim 50 volwassen leden en zo'n 30 jeugdleden. Buiten onze 5 uitvoeringen per jaar (2 avondvullend, 1 kinderstuk en 2 jeugdstukken), assisteren wij de Sinterklaas (zowel bij huisbezoeken, verenigingen en bij bedrijven), spelen we levende poppenkast, leveren we acteurs, grimeren we op locatie en verhuren we pruiken en kleding. Binnen onze vereniging zijn diverse commissies actief. Zo hebben we een artistieke commissie, een uitvoeringscommissie, een poppenkastgroep en een eigen technische commissie. Voor deze laatste kunnen we best nog wat leden gebruiken overigens! Op dit moment zijn we druk met de voorbereidingen van onze najaarsuitvoeringen van 'Op blote voeten in 't park'. Het betekent de laatste regie voor regisseur Wim Prins. De voorstellingen zijn te zien op 29 en 30 oktober en op 5 en 6 november in Theater Het Onderdak. De kaarten kunnen worden gereserveerd via: kaarten@pankras.net.

Waarom is het zo'n leuke vereniging?

Pankras kenmerkt zich door gezelligheid en vriendschap in alle leeftijden. Vanaf je tiende lid van de jeugdgroep tot ver in de tachtig op de planken, het kan zomaar gebeuren. De meeste leden halen met gemak de 40 'dienstjaren'. Omdat wij alles in eigen beheer doen (grime, decorbouw, regie), kun je bij ons altijd je ei kwijt. Lid zijn van Pankras betekent niet automatisch dat je per se toneel moet kunnen spelen. Ook als je het leuk vindt om te grimeren, kleding te maken, decors te bouwen of techniek te doen kun je bij onze vereniging terecht.

Wat is jullie ambitie?

Om nog jaren de mensen te mogen vermaken met leuk toneel! En vooral ook de jeugd kennis te laten maken theater. Onze jeugdgroep, die dit jaar 20 jaar bestaat kan nog nieuwe leden gebruiken. Ben je dus ouder dan 10 en nog geen 18 jaar, neem dan eens contact op en kom eens kijken op de woensdagavond. Dit jaar zullen zij met een hele bijzondere uitvoering komen, waarbij zowel de twee groepen zijn samengevoegd. Door de jaren heen zien we steeds meer leden vanuit onze jeugdgroep doorstromen naar de volwassengroep, waardoor de vereniging blijft verjongen.

Meer informatie is te vinden op: www.pankras.net

Deze rubriek wordt samengesteld met Welzijn Teylingen. Alles over vrijwilligerswerk vindt u op www.welzijnteylingen.nl en klik op 'vrijwilligerswerk'.

Woensdag 12 t/m 19 oktober


Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. Vivace, voorganger: Pastor J. Straathof; 11.30 uur: doopviering

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217) zondag 19.00 uur, Zangdienst, voorganger: Ds. A.A. Bosma

Julianakerk (Julianalaan 6): Zondag 10.00 uur, voorganger; Ds. A.A. Bosma

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. E.E. Slofstra

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, Woord & Communieviering m.m.v. het Parochiekoor, voorganger: L. Spiegeler

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: mevr. T. Meijer (Haarlem)

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Vrijdag 10.00 uur: Eucharistieviering met samenzang, voorganger: pastor Spruit; Zaterdag 19.00 uur, Woord en Communieviering met het Iriskoor, voorganger: Lia Spiegeler

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: mw..ds. H.G.T. van Welie-Kaai

Baptistengemeente Kaleb (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn

Wings of Healing (Veerpolder 6a): Zondag 10.00 uur:eredienst, 19.00 uur, onderwijsdienst o.l.v. Jan Zijlstra.

Bijeenkomst: 'Pensioen voor jong en oud'

regio n 'Het duurt nog een eeuwigheid voor ik aan de beurt ben'. Niets is minder waar als het gaat over pensioenen. FNV Bollenstreek praat op dinsdag 18 oktober inwoners van de Bollenstreek bij over de laatste ontwikkelingen tijdens de thema-avond 'Pensioen voor jong en oud' in de Maasgaarde in Noordwijkerhout.

Tijdens de bijeenkomst geeft Chris Driessen, pensioendeskundige bij FNV, zoveel mogelijk uitleg. Enkele onderwerpen op het programma zijn de gevolgen voor het pensioen bij verandering van werkgever, pensioenen voor zzp'ers en de consequenties voor de pensioenen na de gepresenteerde miljoenennota tijdens Prinsjesdag. Na afloop is er ook gelegenheid om vragen te stellen.

De bijeenkomst is in de Maasgaarde, Herenweg 9a in Noordwijkerhout en begint om 20.00 uur. De inloop is vanaf 19.45 uur. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld en kan via lokaalfnvbollenstreek@gmail.com. Deelname is gratis.

Vroege Vogels op de Dag van de Duurzaamheid

Een interview over duurzaamheid in de groep 8d. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Leerlingen van groep 8d van basisschool De Achtbaan kregen vorige week woensdag bezoek van een reporter van het radioprogramma Vroege Vogels. In de klas werd een reportage gemaakt over de Dag van de Duurzaamheid, gehouden op 10 oktober. Voor de kinderen een dag waarop ze extra aandacht besteden aan de impact die afval heeft op het milieu. Speciaal voor alle deelnemende scholen is een lespakket samengesteld bestaande uit een boek en een knikkertegel. De tegel is volledig gemaakt van gerecycled plastic. Een knap staaltje duurzaamheid door het hergebruik van afval. En natuurlijk een goede reden om extra lang buiten te spelen!

Basiscursus EHBO

Voorhout n De EHBO Vereniging Voorhout bestaat dit jaar 77 jaar en is nog steeds volop actief met het opleiden van nieuwe EHBO'ers. Op donderdag 17 november start in Voorhout een nieuwe basiscursus Eerste Hulp Bij Ongelukken.

De basiscursus bestaat uit twaalf lessen van tweeënhalf uur eb worden gegeven in het scoutinggebouw aan de Sportlaan 5. Deelname aan de beginnerscursus kost 199 euro, inclusief lesmateriaal en examengeld. Een aantal zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de cursus. Na het behalen van het diploma EHBO zijn de cursisten gediplomeerd volgens de normen van het Oranje Kruis.

Na het behalen van het diploma is er ieder jaar een herhalingscursus, bestaande uit zeven avonden van twee uur. De afgelopen jaren waren de herhalingslessen op woensdag en donderdagavond. Daarbij worden ook oefeningen op een locatie gedaan, zodat de leden hun kennis kunnen testen in een realistische situatie. Dit jaar zijn er naast de basis, ook lessen in EHBO bij drank en drugs en eerste hulp verlenen bij sportletsel.

Voor meer informatie over en aanmelding voor de cursus óf voor aanmelding als vrijwilliger, kijk op www.ehbovoorhout.nl.

Tabletcursussen senioren

Teylingen n Eind oktober start Welzijn Teylingen in samenwerking met SeniorWeb weer met de cursussen Samsung Tablet en iPad in het computerlokaal van de Agneshove 87 in Voorhout. De cursussen van vier lessen zijn bedoeld voor senioren en worden in kleine lesgroepen van maximaal acht personen aangeboden. In de cursussen wordt geleerd om praktische wijze om te gaan met een tablet of iPad. Aan de orde komen de bediening van het apparaat, verbinding maken met wifi, surfen op internet, een e-mail versturen en apps gebruiken en downloaden. Voor deelname is enige computerkennis handig. Ook moeten deelnemers hun eigen tablet of iPad meenemen.

De cursus Samsung Tablet start op maandag 24 oktober van 10.00 tot 12.00 uur en is iedere maandagochtend tot en met 14 november. De cursus iPad start op donderdag 27 oktober van 10.00 tot 12.00 uur en duurt tot en met 17 november. De kosten bedragen 40 euro per cursus. Een lesboek aanschaffen is optioneel en kost 15 euro. Aanmelden via www.welzijnteylingen.nl of bel naar 0252-231805. Eind november worden de tabletcursussen nogmaals aangeboden. Inschrijven is al mogelijk.

Tim Kruik presenteert najaarstrends bij Creative Crash

Studenten organiseren voor het goede doel 'Busje komt zo'. V.l.n.r. vanaf de bovenste rij: Judith Schrama, Maxine van Breukelen, Kirsten Ohlsen, Claire Droste, Anouk Pieper, Danique Mangé, Roxanne de Vries, Amber Pracht, Raisa van der Meer en Demi Toole.| Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Als geen ander weet Tim Kruik wat dit najaar de trends zijn op het gebied van hairstyling. De eigenaar van de gelijknamige salon in Sassenheim is ambassadeur voor het merk L'Oréal Professionnel. In binnen- en buitenland praat hij collega's bij over trends en ontwikkelingen in het kappersvak. 'Het is heerlijk om met mijn droom bezig te kunnen zijn.'

Kruik reist als ambassadeur de hele wereld over. Zo was hij eerder dit jaar bij shows in Cannes en de Filipijnen. Vorige week toonde hij alle trends en ontwikkeling in de kappersbranch tijdens hét kappersevent van het jaar, Creative Crash. In TivoliVredenburg in Utrecht demonstreert de hairstylist de nieuwe technieken op zijn modellen, samen met Sandra Kamer (styliste/kleurspecialist bij Tim Kruik Hairstudio) en L'Oréal Profesionnel collega ambassadeur Dominic Vleer.

Tim Kruik in voorbereiding op zijn show, samen met het Sassenheimse model Jessica van Egmond. | Foto: pr. Foto: pr.

Trends

Drie trends springen er dit najaar uit, vertelt Kruik enthousiast. "Met Strobing worden accenten rondom het gezicht gehighlight, zodat je het gezicht slanker lijkt. De kleuren hebben een zacht verloop. Dit is heel mooi te combineren met een halflange tot lange coupe met zachte lange lagen. Daarnaast is Sombré een trend. Het is een naturel ogende haarkleur, doordat de kleuraccenten niet aan de wortel geplaatst worden maar aan de onderlagen. Deze trend is super goed toe te passen in mooie warme roestige najaarskleuren voor een hippe winterse look. Dit is heel erg tof in combinatie met een jaren '70 pony of een volle rechte pony." De pasteltrend die afgelopen zomer al veel te zien was, krijgt een winterse variant. "Denk hierbij aan een zachte blauwe kleur, gecombineerd met asgrijs tinten. Ook verschillende tinten roze in een kleuring zijn erg fraai. Denk hierbij aan zalmroze, champagne blond en rosé gold. Combineer deze tinten met een soft vallende weavy bob of een kort kapsel met softe contouren."

Goede mix

Kruik geniet volop van zijn werk. "Ik vind het heerlijk om uit te zoeken wat de trends zullen worden voor komend seizoen zodat wij bij Tim Kruik Hairstudio iedereen van een passende en trendy coupe kunnen voorzien. Daarnaast is het natuurlijk een fantastisch ervaring om te mogen reizen voor mijn werk om buitenlandse shows te verzorgen. Het is een goede mix. Het is echt heerlijk om vol passie met mijn droom bezig te kunnen zijn. "

Studentenshow voor straatkinderen

Voorhout n Tien communicatiestudenten van Hogeschool Leiden organiseren op vrijdag 11 november een entertainmentshow voor het goede doel MIVA in restaurant Boerhaave in Voorhout. Met show willen ze geld op halen voor straatkinderen in India, om zo voor hen een nieuwe schoolbus te kunnen kopen.

Het evenement heeft de naam 'Busje komt show' en staat geheel in het teken van India. De bezoekers worden vanaf 19.00 uur helemaal ondergedompeld in de Indiase sferen. De show start met een aantal liveacts, zoals Bollywooddanseressen en muziekacts. Tussendoor kunnen de gasten genieten van Indiase en Nederlandse hapjes en drankjes. Daarna is er een veiling, waar bezoekers kunnen bieden op producten of vouchers. Met een loterij wordt de bijeenkomst afgesloten.

Schoolbus

Het goede doel MIVA is een organisatie die zich inzet voor vervoers- en communicatiemiddelen in derdewereldlanden. 'Busje komt show' staat in het teken van Father Joseph, een pionier in India. Father Joseph haalt straatkinderen met zijn bus op en brengt ze naar school. De bus is echter hard aan vervanging toe. Het is daarom heel belangrijk om zoveel mogelijk geld op te halen, zodat hij de kinderen weer veilig naar school kan brengen.

De entree bedraagt 15 euro. Na aftrek van de kosten zijn de inkomsten bedoeld voor het goede doel. Voor meer informatie, kijk op: www.facebook.com/NOWEvents2016.

Kaasdroom komt uit met Alexanderhoeve

Eric-jan en Lia den Boer zijn trots op hun nieuwe winkel. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Een eigen kaasspeciaalzaak was al jaren de droom van Eric-jan en Lia den Boer. Sinds kort kunnen ze vol trots zeggen dat die droom ook is uitgekomen. Na jarenlang ergens anders ervaring op te hebben gedaan, zijn ze sinds kort de eigenaren van Alexanderhoeve Kaas en Noten.

Aan de Hoofdstraat 241 in Sassenheim ruikt het heerlijk naar de speciale kazen en olijven. En ook naar de tapenades die Lia zelf maakt. Eric-jan vertelt klanten graag meer over zijn passie; oude tot zeer oude brokkelkazen van koe- of geitenmelk. De winkel is een van de franchise-vestigingen van de in Woerden gevestigde Alexanderhoeve. De kazen zijn afkomstig van fabrieken en boerderijen uit heel Nederland.

De kaasspecialisten Den Boer krijgen regelmatig enthousiaste reacties over hun assortiment. Het is een start die ze zich hadden gewenst: "Wij zijn erg blij en dankbaar dat we in zo'n korte tijd al een grote groep vaste klanten hebben." Er wordt dan ook een bescheiden feestje gevierd op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober, waarbij van alles uit het assortiment te proeven is. Klanten die meer dan tien euro besteden, krijgen een big shopper cadeau.

Ondernemersfonds keurt eerste plannen goed

De eerste toegekende bijdrage uit het Ondernemersfonds gaat naar projecten in Sassenheim. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Het Ondernemersfonds Teylingen heeft vorige week voor de eerste keer meerdere ingediende plannen getoetst en goedgekeurd. Zij ontvangen een bijdrage om hun voorstellen in Sassenheim te realiseren.

Sinds de oprichting van het Ondernemersfonds in Teylingen (OFT) op 1 januari hebben diverse winkeliers, dienstverleners en het Rijnlands Lyceum Sassenheim, een vertegenwoordiger uit de publieke sector, het initiatief genomen om gezamenlijk goede bestedingen te vinden om het centrum van Sassenheim economisch te versterken.

Via dit platform zijn een bundel van plannen ingediend aan het bestuur van het OFT om deze te beoordelen. Afgelopen week zijn de plannen volgens de gestelde criteria beoordeeld en goedgekeurd zodat ze nu gerealiseerd kunnen worden. De plannen gaan over diverse onderwerpen, van een bijdrage aan het Citymanagement tot aan de traditionele sint- en kerstactiviteiten. "Het zijn plannen die niet alleen voor alle bezoekers aan het winkelgebied, maar ook voor de inwoners van Sassenheim relevant zijn. De investering in de kern van Sassenheim is een mooie economische impuls voor iedereen", zegt Esther Overweter, voorzitter van het OFT.

Voor het eerst vindt er nu financiering via het Ondernemersfonds Teylingen plaats waaraan nu alle ondernemers in Sassenheim deelnemen. Tot 1 januari 2016 werden de activiteiten alleen door een groep welwillende winkeliers ondersteund maar profiteerden alle winkeliers in het centrum van Sassenheim van de inspanningen en activiteiten mee. "Dit bewijst exact de meerwaarde van het Ondernemersfonds, " aldus Overweter. Meer informatie over het OFT is te vinden op www.ondernemersfondsteylingen.nl.

20 / 20