De Teylinger

23 augustus 2017

De Teylinger 23 augustus 2017


Kunst voor kids wint Teylinger Prijs

Ineke Laroo en Joep Derksen (m) ontvangen de Teylinger Prijs uit handen van jurylid Dion Piket (r). | Foto: MV Foto: Marieke Voorn

Voorhout n Kunst in 't Overbosch / Kunst voor Kids is winnaar van de tweede Teylinger Prijs voor vrijwilligersprojecten. Aan de prijs is een bedrag van 250 euro verbonden. Hij is door gemeenteraadslid Dion Piket (Trilokaal) op zondag 20 augustus in het Overbosch uitgereikt.

Voor Kunst in 't Overbosch komen jaarlijks tientallen kunstenaars naar dit Voorhoutse bos om daar kunst te maken. Voor bezoekers is de toegang gratis. Dat is mogelijk doordat de kunstenaars geen vergoeding krijgen en door de inzet van heel veel vrijwilligers. Uit die laatste groep hielpen velen op zondag mee om kinderen hun 'kunst voor kids' te laten maken. Ook voor de kinderen is deelname gratis.

Natuur en cultuur

De concurrentie van vijf andere aangemelde initiatieven was erg groot. Niettemin bleek de jury unaniem in het oordeel dat de Overbosch-projecten het meest voldoen aan de criteria die voor deze prijs gelden. De jury roemt de originele en creatieve manier waarop Kunst in 't Overbosch / Kunst voor Kids van meerwaarde is voor de Teylinger samenleving. De actieve verbinding van cultuur en natuur, oud en jong, en van mensen die iets creëren met mensen die daarvan komen genieten heeft de jury zeer kunnen bekoren. Ook de samenwerkingen met de scouting en de Oranjevereniging Voorhout vormen een pre. De inzet van tientallen vrijwilligers en het feit dat de kunstenaars gratis meewerken, zijn ook waardevolle pluspunten, vindt de jury. Het is tegelijk een manier om Voorhouters kennis te laten maken met het bijzondere stukje bos in hun buurt.

De Teylinger Prijs wordt uitgereikt aan een groep vrijwilligers of een vereniging met een goed lokaal project of initiatief. Voorwaarde is dat het project meerwaarde heeft voor de Teylinger samenleving. De beoordeling gebeurt op grond van criteria voor verbinding, passie en het onderscheidend zijn. Iedereen kan hele jaar door een project of activiteit nomineren. Eens per vier maanden wijst een onafhankelijke jury een winnaar van de Teylinger Prijs aan. Tot en met 31 oktober kunnen nominaties voor de prijsuitreiking in november worden aangeleverd.
Nomineren kan via het digitale formulier op de website van Welzijn Teylingen www.welzijnteylingen.nl onder het kopje Vrijwilligers; nomineer uw vrijwilligersinitiatief.

Hoe denkt u over het koopcentrum in Sassenheim?

Sassenheim n Citymanager John van der Tol start deze week met de tweede enquête. Na eerder al inwoners te hebben gevraagd naar hun mening over de Herenweg in Voorhout, staat nu het koopcentrum in Sassenheim op de rol.

Op donderdag 24 augustus, vrijdag 25 augustus en zaterdag 26 augustus gaan vrijwilligers van de carnavalsvereniging de Saksen bezoekers in het koopcentrum van Sassenheim vragen om mee te werken aan een enquête over winkelen en het verkeer in het Sassenheimse koopcentrum (Hoofdstraat, J.P. Gouverneurlaan, Charbonlaan, Passage, Hortusplein, Kerklaan, Havenpoort, Voorhavenkwartier, Oude Haven, Teijlingerlaan). De vragen gaan onder andere over lokaal kopen, parkeren en het al dan niet afsluiten van een of meerdere straten voor gemotoriseerd verkeer.

Online invullen

De enquêteurs gemist? Geen probleem. Het is ook mogelijk om vanaf vrijdag via de website van De Teylinger, www.deteylinger.nl, de vragen te beantwoorden. Een formulier insturen kan digitaal of inleveren bij diverse winkeliers.

Deze enquête loopt tot en met zaterdag 23 september. De resultaten worden eind oktober in deze krant bekend gemaakt.

HaZes opent theaterseizoen

Sassenheim n De HaZes Blues band opent op zaterdag 9 september om 20.15 uur het theaterseizoen in 't Onderdak.

Vijf bekende muzikanten uit de Bollenstreek en de Amsterdamse zanger Ruud Versteeg vormen samen de HaZes Blues band.Sinds een aantal jaren verzorgen zij optredens door het hele land. Deze band geeft als geen ander een eerbetoon aan de legendarische zanger André Hazes. Zijn grootste hits en mooiste liedjes worden overgoten met een stevige 'blues' waar André zelf ook zo van hield. Een avond met de HaZes Blues Band is gegarandeerd een feest van herkenning en verassing.

De zaal is deze avond ingericht met zowel zitplaatsen als statafels. Tijdens de voorstelling is de bar in de foyer geopend, zodat bezoekers tussendoor een drankje kunt halen. Kaarten kosten 17,50 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij Primera (Hoofdstraat 208) of via www.hetonderdak.nl.

Arrestatie verwarde man

Warmond n De politie heeft zondagmiddag 20 augustus een verwarde man aangehouden in de Van Duvenvoordestraat. Na verschillende meldingen van overlast kwam de politie ter plaatse, waar de man de agenten bedreigden met een mes en vervolgens zijn huis in vluchtte. Na pogingen van onderhandelaars, is de man uiteindelijk door een arrestatieteam uit zijn woning gehaald. Er raakte niemand gewond. De man is overgebracht naar het politiebureau waar verder onderzoek wordt gedaan en hulp is ingeschakeld.

Kunstmarkt bij de pomp

Warmond n Galerie Het Oude Raadhuis organiseert op zondag 27 augustus van 11.00 tot 16.00 uur de kunstmarkt rond het dorpsplein van Warmond. Diverse kunstenaars zijn aan het werk. Tijdens de veertiende editie staan 40 kramen en het aanbod is bijzonder en gevarieerd. Een groot aantal kunstenaars uit Teylingen, Oegstgeest en Leiden is aanwezig met schilderijen in acryl en olieverf, pasteltekeningen, pentekeningen, aquarellen, keramiek, aardewerk, glaswerk, bronzen en stenen beelden, fotografisch werk en sieraden. Enkele kunstenaars zijn ook ter plekke aan het werk. Mensen uit het publiek kunnen geportretteerd worden. De galeries rondom het plein zijn geopend. Meer op www.hetouderaadhuisvanwarmond.nl.

Infomiddag KBO

Teylingen n De jaarlijkse informatiemiddag voor alle leden van KBO Sassenheim is op maandagmiddag 28 augustus in zaal 5/6 van 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Tussen 14.30 en 16.30 uur kunnen de leden kennismaken met alle activiteiten die KBO Sassenheim in seizoen 2017/2018 organiseert. De begeleiders van deze activiteiten staan klaar om over hun activiteiten te vertellen. De toegang is gratis, net als de koffie.

Puzzel mee!

Redactie n We maakten meteen een hele opgave van de eerste puzzel in deze krant. De hokjes voor het antwoord ontbraken, maar toch hebben puzzelaars hun antwoord creatief ingestuurd. Ook deze week staat er weer een (complete) puzzel op de servicepagina. Onder de inzenders verloten we een arrangement van Cinema Floralis in Lisse.

Foto: Marieke Voorn

Foreholte op volle kracht

We zijn écht een club

Restauratieprijs voor
bollenvilla

Twee
voetbalclubs,
één team

Vijfde Restauratieprijs voor Van Pallandtlaan 24

Foto: Marieke Voorn

Sassenheim n De fraai opgeknapte en gerestaureerde villa aan de Van Pallandtlaan 24 is door Stichting Oud Sassenheim de Restauratieprijs 2017 toegekend. De prijs is in 2012 ingesteld om meer aandacht en bewustzijn te creëren voor beeldbepalende panden en het karakteristieke dorpsbeeld van Sassenheim. De villa is een parel voor de omgeving en vormt samen met de fraaie tuin een prachtig ensemble.


Het pand is in 1951 ontworpen door architect J. van Bleijswijk Sombeek (1904-1980) en bevat kenmerken van de Nieuwe Zakelijkheid. Verticaal en horizontaal is de villa in harmonie. Het pand heeft een riant souterrain met een dienstopgang en een entree in de hal. De eerste bewoner was Hendrik (Hennie) Doornbosch, een bollenteler, die de villa ook voor representatieve doeleinden gebruikte.

Uitreiking

De Restauratieprijs 2017 bestaat uit een oorkonde en een muurschildje. Op donderdag 31 augustus worden ze uitgereikt aan mevrouw Bloemendaal, eigenaresse van het pand, in aanwezigheid van wethouder Bas Brekelmans. Dichter Irma Ooijevaar zal op poëtische wijze de uitreiking opvrolijken.

Beeldbepalend pand

Onlangs is het pand door de SOS voorgedragen om op de lijst van beeldbepalende panden geplaatst te worden. De gemeente Teylingen is deze lijst momenteel aan het samenstellen. Het pand is geen gemeentelijk monument.

De stichting wil met de uitreiking van de prijs publiekelijk haar waardering kenbaar maken voor het restaureren en onderhouden van beeldbepalende panden. De Restauratieprijs wordt voor de vijfde maal uitgereikt. Eerder ging de prijs naar de eigenaren van het Uphoffpand, het Oude Postkantoor, makelaarskantoor Heemborgh en Villa Nancy.

Beursvloermatch brengt buurtkamer laptop

Sassenheim n Het was een lang gekoesterde wens van Bep Kaptijn, vrijwillige coördinator van Buurtkamer De inloop aan het Kagerplein. Stralend nam zij, in de druk bezochte ontmoetingsplaats, begin augustus een splinternieuwe laptop en printer in ontvangst van Mohammed Shaffiq.

Maatschappelijk betrokken ondernemer Shaffiq van Atlantis Solutions is duidelijk over zijn beweegredenen voor deze gulle gift: "Ik heb van mijn vader geleerd dat je onderdeel bent van de maatschappij en dat het mooi is, om waar je kunt, iets terug te geven aan die maatschappij"! Hans Lommerse van Lions Bollenstreek kijkt tevreden toe. Hij heeft tijdens de Beursvloer eind 2016 deze mooie match gemaakt namens Mohammed Shaffiq, die zelf niet aanwezig kon zijn. "Zo ziet Lions Bollenstreek het graag", licht hij toe, "maatschappelijke vraag en ondernemend aanbod met elkaar verbinden met een mooi resultaat! Daar doen we het voor!".

Bep Kaptijn wil de materialen inzetten om de functie van de Buurtkamer, onderdeel van Welzijn Teylingen, uit te breiden naar een soort Buurtkamer-Plus model. "Veel bezoekers en passanten van de Buurtkamer hebben behoefte aan meer informatie, maar die kunnen zij zelf niet vinden. Niet iedereen heeft een computer of kan informatie printen." Door de schenking van de heer Shaffiq kan zij, samen met andere vrijwilligers, veel meer betekenen voor wijkbewoners die met allerlei vragen zitten en de weg niet weten. "Kijk…daar doen wij het dan weer voor," zegt zij met een brede lach.

Tablets voor beginners

Bep Kaptijn ontvangt de nieuwe laptop uit handen van Mohammed Shaffiq. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Seniorweb start in september met beginnerscursussen voor iPad en Samsungtablet in de bibliotheek (Kerklaan 42). In vier weken maken deelnemers kennis met de mogelijkheden van de iPad of de Samsungtablet. Mogelijkheden zoals e-mailen, internetten, apps downloaden en skypen komen aan bod. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van twee uur. iPad voor beginners is op donderdag 14, 21, 28 september en 5 oktober van 14.15 tot 16.15 uur. Samsung voor beginners is op woensdag 13, 20, 27 september en 4 oktober van 14.15 tot 16.15 uur. De kosten bedragen 35 euro voor leden en 40 euro voor niet-leden. De cursus wordt gegeven door vrijwilligers van Seniorweb in samenwerking met de bibliotheek. Aanmelden kan in alle bibliotheekvestigingen aan de balie en ook via www.bibliotheekbollenstreek.nl/cursussen.

Collectanten KWF

Voorhout n Voorhout breidt flink uit en dus is KWF op zoek naar vrijwilligers die in de nieuwe wijken Engelse Tuin, Het Raadhuisplein, Hooghkamer en in de flat aan de Jacoba van Beierenhof willen collecteren. De collecte is dit jaar van 3 tot en met 10 september (en niet in oktober, zoals in de vorige krant foutief werd gemeld). In totaal zetten al 110 collectanten zich in. Nieuwe collega's kunnen zich aanmelden bij mevrouw E. Raijmans via 0252 212651 of via kwfvoorhout@gmail.com.

Historische moment: Ter Leede en Teylingen vormen één team

De meiden van MO15 Teylingen/Ter Leede in hun nieuwe tenue. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Als directe buren hebben voetbalclubs Teylingen en Ter Leede een bijzondere band. De nieuwste samenwerking is tot stand gekomen met de realisatie van een gemengd meisjesteam: acht meisjes van Teylingen en acht meisjes van Ter Leede vormen vanaf dit seizoen samen een team MO15-1.

Halverwege vorig seizoen werd Edwin Does, technisch coördinator van Teylingen, benaderd door zijn Ter Leede-collega Marcus Latten. "Tijdens de voorbereidingen voor de nieuwe indelingen stuitten we op het feit dat het aantal meisjes te weinig was om een elftal op te zetten," legt Latten uit. "Omdat we hen toch graag de mogelijkheid wilden geven om door te gaan met voetballen, besloten we om eens bij de buren te informeren of zij hier wellicht óók tegenaan liepen." Edwin Does: "Bij Teylingen spelen de meisjes van kleins af aan tussen de jongens. Maar bij navraag bleek dat er toch wel een aantal waren die het leuk leek om met alleen meisjes te voetballen". Beide partijen zijn om de tafel gaan zitten en enkele weken later stond er een enthousiast stel meiden samen te trainen. De sfeer was direct al geweldig. Meedoen aan een toernooi was de volgende logische stap. Samen met begeleiders Jim Glasser en Michel Boer werd bij Valken `68 direct de eerste plaats behaald.

Nieuw tenue

Dit seizoen speelt MO15 Teylingen/Ter Leede mee in de competitie. De meisjes blijven gewoon lid van hun eigen club, maar mogen bij beide verenigingen meedoen aan alle activiteiten. Het team heeft nieuwe tenues. Op de linker mouw staat het logo van Ter Leede en op de andere mouw het Teylingen-logo. Afgelopen zaterdag werden de meiden in hun blauwe shirt met witte broek op de foto gezet.

Populair

Vrouwenvoetbal wordt steeds populairder, vertelt Jolanda Remmelzwaal, vrouwen-voorzitter bij Ter Leede. "We hebben inmiddels meisjes op de 'wachtlijst' staan voor een nog nieuw te vormen team." Meisjes in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar kunnen mee komen trainen op maandag (vanaf 19.00 uur) of woensdag (vanaf 18.45 uur). De meiden van MO15 zijn dan te vinden op de velden op de Roodemolenpolder.

Planner voor Park Rusthoff

Foto: pr.

Sassenheim n Naast de reguliere openingstijden is paviljoen Het Sassennest, midden in Park Rusthoff te Sassenheim, ook een trouwlocatie en worden er regelmatig feesten, partijen en jubilea gehouden. Om voor de indeling van de vrijwilligers maandelijks een rooster te maken zoekt de stichting een accuraat persoon die eens in de maand deze belangrijke taak op vrijwillige basis op zich wil nemen. Nieuwe vrijwilligers worden ingewerkt en krijgen de gelegenheid om op proef vrijblijvend mee te draaien. Voor alle informatie en aanmelding, bel naar de beheerder van Het Sassennest, Karin ter Beest, op 06-53723013. Het paviljoen kan ook altijd vrijwilligers gebruiken voor tijdens de reguliere openingstijden. Voor een praatje en om koffie en thee te schenken.

Getuigen gezocht

Warmond n De redactie kreeg het verzoek binnen van dhr. Carl Sprunken. Hij is op zoek naar de mensen die hem op vrijdag 26 mei, de dag na Hemelvaart, hebben geholpen na een fietsongeluk in de Veerpolder in Warmond.

"Ik fietste rond 18.15 uur in de Veerpolder en er was voor fietsers en omleiding in verband met werkzaamheden. Iemand heeft een hek verplaatst en het hek half op de omleidingsroute (het fietspad met de rode tegels) geplaatst. Daar ben ik bovenop geklapt, met veel schade tot gevolg. Graag kom ik in contact met de vriendelijke mensen die mij geholpen hebben en mij en mijn fiets hebben weggebracht naar de Veerweg."

Bent u een van de helpers of heeft u meer informatie? Neem contact op met de redactie van De Teylinger: redactie@deteylinger.nl of spreek een bericht in op 06-22096895. Wij brengen u dan in contact met dhr. Sprunken.

Politie: 'Trap niet in nepboetes'

Regio n De politie waarschuwt voor valse verkeersboetes, die via de e-mail door oplichters worden gestuurd. Deze zogenaamde phishingmails zijn nep. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) verstuurt nooit boetes of aanmaningen via e-mail. Klik niet op de links in de e-mail en open geen bijlagen, maar verwijder de e-mail meteen. Voor meer informatie, kijk op www.cjib.nl.

Nacht van Sassem goed bezocht

Het zonnetje liet zich 's middags regelmatig zien. Deze editie van de Nacht van Sassem was volgens de organisatie 'beter bezocht dan de voorgaande jaren'. | Foto: MV Foto: pr.

Sassenheim n De Activiteitencommissie van de Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV) Sasssenheim kijkt terug op een geslaagde Nacht van Sassem. 's Middags werd de zomermarkt met een mix van lokale ondernemers, verenigingen en marktkooplui in de Hoofdstraat, Kerklaan en het Voorhavenkwartier goed bezocht. Direct vanaf de start was het gezellig druk. Naast de bekende gezichten uit Teylingen, wisten ook veel vakantiegangers en mensen uit de omliggende dorpen de Nacht van Sassem te vinden.

"Het weer was een onzekere factor vooraf, maar we hebben het redelijk getroffen. Helaas kwam aan de feestvreugde een vroegtijdig einde door een enorme stortbui om 20.30 uur. Dit zorgde ervoor dat de markt en overige entertainment eerder stopte", aldus de organisatie. Gelukkig werd het snel weer beter en kon het avondprogramma op het horecaplein doorgaan. Tot middernacht stond het plein dan ook vol.

Naar de film

Sassenheim n Ook dit seizoen staan er weer films op het programma van theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a), altijd op een donderdagavond. De filmdata staan op www.hetonderdak.nl. Een passe-partout kost 45 euro, aanvragen via: info@hetonderdak.nl.

VoetbalVakantieWeek blijft mooie traditie

Stilliggen voor de drone-foto markeert de start van de 33e Ter Leede VoetbalVakantieWeek.| Foto: Lex Wessels Boer Foto: pr.

Sassenheim n Lekker voetballen, dat is wat de jeugd van VV Ter Leede uit Sassenheim het liefst doet. Gelukkig konden ze afgelopen week weer aan de slag tijdens de inmiddels 33e VoetbalVakantieWeek op het eigen sportpark. Een week vol trainen, wedstrijden, demonstraties en lekker spelen met je teammaatjes. En natuurlijk gezamenlijk lunchen, want dat hoort bij zo'n 'trainingskamp'.

Meer dan 100 kinderen hadden zich voor deze traditioneel laatste week van de zomervakantie, georganiseerd door de eigen Jeugd Activiteitencommissie en diverse vrijwilligers, aangemeld. Een groot aantal oudere jeugdspelers en -speelsters nam de begeleiding van hun clubgenootjes op zich.

Stilliggen voor de luchtfoto

Voorzien van de speciale VoetbalVakantieWeek tenues trapten alle deelnemers, begeleiders en vrijwilligers de week op maandagochtend af met een luchtfoto vanuit een drone. Hiervoor moesten ze wel even heel stil liggend op het hoofdveld de tekst 'Ter Leede 2017' uitbeelden. Vervolgens mochten de jongens en meisjes van start. Een van de hoogtepunten tijdens de week was de clinic onder leiding van Henk Wisman en Jan Blankespoor, de technische staf van het Eerste Elftal van de Roodgelen op sportpark de Roodemolen. De trainers brachten een aantal selectiespelers mee, die de deelnemertjes lieten oefenen zoals zij dat zelf ook wekelijks in Ter Leede 1 doen. Bijzonder detail is, dat enkele selectiespelers zelf ook ooit aan de VoetbalVakantieWeek hebben meegedaan.

Nieuw was de tweedaagse deelname van de Ukken. De allerjongste kids bij Ter Leede mochten, onder leiding van Opper-Uk Jaap Schaap, trainen en wedstrijdjes spelen. Zo zijn ook zij weer klaar voor het nieuwe seizoen, dat voor deze groep zaterdag 2 september begint.

Maak er iets van met de buren!

Gerard (l) en Ed van den Berg van CV de Saksen. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen n Burendag is dé dag in het jaar om samen met je buren iets speciaals voor de buurt te organiseren. In de ene buurt is dat een ontbijt of een barbecue, in de andere wordt een perkje opgeknapt of een schutting versierd. Grote motor achter Burendag is het Oranjefonds. Ook in Teylingen is de Burendag, dit jaar op zaterdag 23 september, een mooie aanleiding om samen met buren iets goed voor de buurt te doen. De gemeente heeft een eigen budget van 400 euro per initiatief beschikbaar om de activiteit te ondersteunen.

De buren in de Rozemarijnhof in Voorhout vierde al eerder Burendag. | Foto: pr. Foto: pr.

Inmiddels zijn er in Teylingen al 21 initiatieven aangemeld voor Burendag. Toch zien wijkregisseurs Esther den Hertog en Karin Heppener graag dat nog meer mensen iets organiseren op vrijdag 22, zaterdag 23 of zondag 24 september. De aanvraag bij het Oranje Fonds is al gesloten, maar de gemeente heeft nog wel budget beschikbaar. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Esther: "Met tenminste vier buren bedenk je een plan voor de buurt. Het liefst een plan waar meer buren bij betrokken worden. En sowieso een plan waar de buurt iets aan heeft. De bijdrage van de gemeente kan niet worden gebruikt voor eten of drinken, dus wees creatief. Als je een plan hebt bedacht, download je het formulier op www.teylingen.nl (zoek op burendag 2017) en stuurt het ingevuld terug voor 1 september. Je krijgt dan zo snel mogelijk te horen of jouw plan in aanmerking komt voor een bijdrage." Karin: "Als het Burendag is geweest, stuur je de eindafrekening naar de gemeente, inclusief bonnetjes. Vervolgens stort de gemeente de bijdrage, tot maximaal 400 euro op jouw rekening. O ja, de gemeente wil ook heel graag foto's van je activiteit ontvangen voor op de facebookpagina van de wijkregisseurteylingen."

Bloembakken

In de Rozemarijnhof in Voorhout hebben ze al eerder meegedaan en ook dit jaar zijn er weer activiteiten in de buurt. Overdag worden de heggen gesnoeid en bollen geplant. 's Avonds is de buurtbarbecue. De kinderen vermaken zich op een springkussen. Ook de buren in de Marijkestraat in Sassenheim hebben hun aanvraag bij de gemeente ingediend. Zij willen het straatbeeld opfleuren met bloembakken en bij alle huizen nieuwe huisnummers en vlaggenhouders ophangen, vertelt bewoonster Bianca van Munsteren. "We hebben de laatste jaren veel jonge gezinnen in de straat gekregen en trekken veel met elkaar op. Door Burendag hopen we elkaar nog beter te leren kennen."

Het is precies wat de gemeente graag ziet: buren die meer naar elkaar en naar de buurt omkijken. Vele grote en kleine initiatieven zijn al ondersteund. Natuurlijk zijn er spelregels, maar bijna alles kan. Esther en Karin: "De gemeente heeft ons als wijkregisseurs aangesteld om buren te helpen deze gezamenlijke initiatieven voor elkaar te krijgen. Neem eens contact met ons op als je zelf iets zou willen in jouw buurt. Wij zijn te bereiken via wijkregisseurteylingen@hltsamen.nl."

Enquête over centrum van Sassenheim

Sassenheim n Citymanager John van der Tol start deze week met de tweede enquête over het koopcentrum in Sassenheim. Online invullen kan vanaf vrijdag 25 augustus ook via www.deteylinger.nl.

Op donderdag 24 augustus, vrijdag 25 augustus en zaterdag 26 augustus gaan vrijwilligers van de carnavalsvereniging de Saksen bezoekers in het koopcentrum van Sassenheim vragen om mee te werken aan een enquête over winkelen en het verkeer in het Sassenheimse koopcentrum. Het initiatief komt van citymanager John van der Tol: "Het is de bedoeling om vaker de mening te vragen van de inwoners en bezoekers aan het winkelgebied. Onderwerpen als winkelen, veiligheid en beleving zijn onderhevig aan trends en ontwikkelingen én verdienen continu de aandacht. Het is goed om de 'gebruiker' naar zijn mening te vragen. Dit is niet alleen belangrijke informatie voor de winkeliers, maar ook voor de lokale beleidsbepalers." John vervolgt: "Ik ben erg blij dat C.V. de Saksen tegen een vergoeding hierin ondersteunt. Wij blij, zij blij; een mooie win-win situatie".

Online invullen

De enquêteurs gemist? Geen probleem. Het is ook mogelijk om vanaf vrijdag via www.deteylinger.nl, de vragen te beantwoorden. Een formulier insturen kan digitaal of inleveren bij diverse winkeliers in Sassenheim: Etos Hauwert, Hoofdstaat 254; Langeveld wijn en relatiegeschenken, Hoofdstraat 232; Holtman's Hengelsportspeciaalzaak, Hoofdstraat 169; FraNas, Voorhavenkwartier 27; en Van Nieuwkoop Koken, Tafelen en Cadeau, Hoofdstraat 263.

Deze enquête loopt tot en met zaterdag 23 september. De resultaten staan eind oktober in deze krant.

Handbalsters bereiden zich voor op eredivisie

Ramona Vink in de aanval voor Foreholte. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n De handbalsters van Foreholte zijn in voorbereiding op het nieuwe seizoen. De club keert na ruim twintig jaar terug in de eredivisie. Op zaterdag 23 september is de openingswedstrijd in sporthal De Tulp.

De komende weken worden in Voorhout gebruikt om weer op te starten. Ken van Hasselt staat aan het roer, als vervanger van Ricardo Clarijs. Hij zag zijn team in Aalsmeer goed aan de voorbereiding beginnen. De dames wisten beide wedstrijden, tegen Aalsmeer en Hercules uit Den Haag, te winnen. Afgelopen weekend waren er twee oefenwedstrijden in sporthal de Tulp. F/Aalsmeer was nu op bezoek bij de Voorhoutsen en speelden weer hun fysieke spelletje. Toch wist Foreholte opnieuw te winnen. Ook tegen het Amsterdamse Westsite werd gewonnen, maar wel in de laatste minuten. Aankomend weekenden zijn er een toernooi in Sint Truiden (België) en Houten. Op dinsdag 5 september spelen ze tegen Z.A.P. in de Tulp om 19.00 uur. Zaterdag 9 september komt Quintus op bezoek in de Tulp om 20.15 uur.Op zaterdag 23 september start dan de competitie tegen landskampioen V.O.C. uit Amsterdam, waar Ricardo Clarijs komend seizoen hoofdtrainer is.

nieuws/sport

Stichting Matchis goede doel op Biermarkt

Overal in het land zijn acties voor Stichting Matchis. | Foto: pr. Foto: pr.

n 'Het liefst praat ik iedereen het bierglas uit de handen'

Sassenheim n Opeens was het er en sindsdien staat Sannes leven, en dat van haar ouders en zusje, op zijn kop. De 19-jarige Sassenheimse kreeg vorig jaar te horen dat ze acute leukemie heeft. Na een stamceltransplantatie zit ze nu midden in haar herstel. Stamceldonoren blijven hard nodig om ook anderen die kans te geven. Aanleiding voor de ouders van Sanne om, als vrijwilligers bij de biermarkt, de stichting Matchis als het goede doel voor deze editie aan te melden.

Ieder jaar krijgen de vrijwilligers van de biermarkt vooraf een e-mail. Daarin wordt ze gevraagd of ze nog een goed doel weten dat de opbrengst van de glazen van de biermarkt goed kan gebruiken. Dit jaar hoefde Marion Langelaan daar niet lang over na te denken. "Door de stamceltransplantatie van onze dochter Sanne kwamen we in aanraking met stichting Matchis. Eigenlijk wist ik er ook niet zoveel over ze, maar in het ziekenhuis legde ze uit dat er heel veel geld nodig is, zodat van iedereen die zich heeft aangemeld, het bloed onderzocht kan worden. Ik heb dat ergens in mijn hoofd opgeslagen. Toen we die mail kregen om een voorstel te doen, leek me dat een heel goed doel."

Wereldwijde donorbank

Dit voorjaar onderging Sanne een stamceltransplantatie. Eerst werd gekeken of binnen de familie een geschikte match is. Een familielid met dezelfde weefseltypering (HLA) wordt beschouwd als de beste donor. Zusje Jet (15) werd onderzocht, maar bleek geen match te zijn.

"De kans op een stamceldonor binnen de familie is 25 procent", legt Sanne uit. Na negen weken in het ziekenhuis is ze gelukkig weer thuis. In heldere bewoording schetst ze hoe het proces rondom een geschikte donor werkt. "Na de familie kijken ze in een wereldwijde databank. Mensen kunnen zich daar voor aanmelden. Als daar geen geschikte match is, dan is er ook nog donorbloed uit de navelstreng. Moeders kunnen na de geboorte van hun kind aangeven dat ze dat willen doneren. Die stamcellen zijn heel goed te gebruiken, want omdat de cellen nog zo jong zijn, kunnen ze zich beter aanpassen." Moeder Marion luistert mee en zegt dan: "Sanne snapt het vaak beter dan ik. Ze is een echte bèta, net als haar vader. Als ik soms wat aan andere mensen vertel, dan zie ik haar al kijken. Dan zegt ze achteraf: mam, het is juist precies andersom!"

Voor ongeveer een op de drie patiënten wordt een familiedonor gevonden. Dit aantal neemt echter af, doordat de gezinnen kleiner worden. De patiënt is dan vaak aangewezen op stamcellen van een onverwante donor of stamcellen uit navelstrengbloed. De behandelend arts zoekt dan contact met Matchis.

Onderzoek kost veel geld

Elke stamceltransplantatie in Nederland gaat via de stichting. Ze zijn het Nederlandse centrum voor stamceldonoren en zorgen dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Als iemand van de stamceldonoren mogelijk past bij een patiënt ergens ter wereld, dan neemt Matchis de aanvraag in behandeling en ziet erop toe dat de belangen van de donor zo goed mogelijk worden behartigd.

Voor patiënten met een vorm van bloedkanker zoals leukemie die een stamceltransplantatie moeten ondergaan betekent een passende donor een laatste kans op leven. Helaas kan de stichting niet voor iedere patiënt een perfecte match vinden. Stamcellen geef je bij leven en de kans dat een donor een match heeft met een patiënt en daadwerkelijk stamcellen doneert is heel klein.

Donor worden

De stichting heeft een hele grote groep potentiële donoren nodig. Ze zijn afhankelijk van gezonde donoren in de leeftijdsgroep 18 tot 50 jaar, die via bloed- of beenmergdonatie stamcellen kunnen doneren. In ruim 70 procent van de gevallen gaat het om een donatie via het bloed. Daarbij gebruikt de donor gedurende vijf dagen voorafgaand aan de donatie een lichaamseigen groeifactor die wat botpijn, spierpijn en een griepachtig gevoel kan geven. Hier hebben ze na enkele dagen meestal geen last meer van.

Het is overigens niet zo dat donoren jaarlijks worden opgeroepen. Soms is er een match na een paar maanden, na een paar jaar, maar het kan ook voorkomen dat er tot de vijftigste verjaardag geen match is.

Bij elke donor wordt na aanmelding allereerst aan de hand van wangslijmvlies onderzocht (getypeerd) of de donor geschikt is voor donatie. De kosten voor elk onderzoek zijn behoorlijk en dus heeft de stichting zoveel mogelijk geld nodig om hun werkt te kunnen blijven doen.

Glas inleveren

Bier drinkt Sanne niet, maar dat neemt niet weg dat ze blij is dat stichting Matchis het goede doel is van de 27ste editie van de biermarkt. Bezoekers kunnen na afloop hun bierglas inleveren bij de kraam van het goede doel. Het statiegeld van het glas wordt op via die weg geschonken. Een kleine moeite met een groot resultaat.

Johan staat zondag bij een van de tap. Marion staat in de kraam van Matchis, die is gesitueerd naast de verkoop van de glazen en munten, en wil zoveel mogelijk ophalen. "Ik hoop dat veel mensen hun glas bij ons inleveren. Het liefst zou ik bij iedereen het glas uit zijn handen praten, maar dat gaat misschien wat te ver."

Ook stamceldonor worden en/of meer weten over stichting Matchis? Kijk op www.matchis.nl.

Stamceldonoren nog steeds hard nodig

Psychiatrische Eerste hulp vangt 40 cliënten op in eerste twee maanden

Regio n De Psychiatrische Eerste Hulp (PEH) voor mensen met verward gedrag en een acute hulpvraag heeft in de eerste twee maanden 40 unieke cliënten opgevangen.

Deze mensen belanden niet langer op het politiebureau, maar worden op de PEH opgevangen, onderzocht en zo nodig doorverwezen. De PEH was vanaf 16 juni al geopend voor de regio Leiden en Duin & Bollenstreek, het noordelijk deel van Hollands Midden. De spoedopvang is 24/7 geopend en is ingericht bij de locatie van GGZ Rivierduinen aan de Sandifortdreef in Leiden.

Ernstig verward

Tussen 16 juni en 9 augustus heeft het team van de PEH ongeveer 40 unieke cliënten opgevangen, sommige meer dan éénmaal. Het gaat hier om jongeren en volwassenen die door een ernstige zorgmelding in beeld komen. Dat kan zijn vanwege ernstig verward gedrag thuis of ergens anders. Het gaat daarbij om mensen die direct zorg of ondersteuning nodig hebben. Het zorgteam van GGZ Rivierduinen brengt gedurende het verblijf van maximaal zo'n 6 uur de aard en de urgentie van de hulpvraag in kaart. Na beoordeling wordt de betrokkene, indien nodig, aangemeld voor gepaste hulp.

Samenwerking politie

Wouter Teer, directeur behandelzaken van GGZ Rivierduinen: "De start van de PEH is prima verlopen, ondanks de geringe bezetting in verband met de zomermaanden. Door te oefenen in de praktijk, konden we procedures en afspraken waar nodig aanscherpen. Dankzij de gefaseerde opening konden we dit met voldoende aandacht en zorgvuldigheid doen. We hebben wekelijks met de politie geëvalueerd. De samenwerking met de politie verliep prima en er ontstond meer bekendheid met elkaars werkwijze. We hebben deze afgelopen periode gemerkt dat gebruik van drugs en alcohol steeds vaker de basis is voor (kortstondig) verward gedrag."

Vooralsnog verzorgt de politie het vervoer naar de locatie. Vervoer vanaf de locatie geschiedt op eigen gelegenheid. Met familie of met een taxibedrijf dat daarvoor speciaal door de gemeenten is gecontracteerd. De organisatie van gepast vervoer van en naar de locatie wordt de komende maanden verder uitgewerkt.

Anderen helpen al 150 jaar centraal bij het Rode Kruis

Foto: Anneke van der Heiden

Teylingen n Het Rode Kruis bestaat dit jaar 150 jaar. De jubileumtentoonstelling reist door Nederland en was zaterdag 19 augustus te zien bij het Rode Kruis afdeling Duin- en Bollenstreek tijdens hun open dag. Een ding hebben alle vrijwilligers gemeen: een ander helpen staat voorop.

Een groot rood kruis staat voor het gebouw aan de Rijksstraatweg. Op de beeldschermen binnenin, kan het publiek verhalen over de Rode Kruisvrijwilligers door de jaren heen bekijken. De figuren worden gespeeld door acteurs van het Nationale Theater. In het gebouw is nog veel meer te zien tijdens de open dag van de afdeling Duin- en Bollenstreek, waar Teylingen, Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse, Hillegom en Oegstgeest onder vallen. Bij een grote tafel met bloederige vingers en afgestorven tenen, alles van plastic, staat Alie van der Ploeg. Ze is al jaren lid van het Rode Kruis en daarnaast ook actief bij Lotus, Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding Slachtoffers. De Voorhoutse is onder andere simulatie patiënt voor artsen in opleiding. Ze is al ruim 50 jaar actief in de zorg. Vrijwilliger zijn bij het Rode Kruis vindt Alie prachtig. "Dat je andere mensen kunt helpen, dat is er zo fijn aan. Daar word je zelf ook blij van." Datzelfde geldt ook voor vrijwilliger Ruud van den Eshof uit Warmond. Hij is al 35 jaar betrokken en is er bij heel wat lokale en landelijke evenementen namens het Rode Kruis. Bijvoorbeeld als 'hoofd Blaren' bij een medische post tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. "Mensen zijn dan zo dankbaar als ze weer verder kunnen wandelen."

Voorzitter Frans van Rijn (tweede van links) tussen de bikers van het Rode Kruis. | Foto: MV

Zelfredzaamheid

EHBO is een van de onderdelen van het Rode Kruis, dat zich verder steeds meer richt op zelfredzaamheid en preventie, vertelt voorzitter Frans van Rijn. "Vroeger waren we vooral gericht op sociale activiteiten, maar dat bouwen we langzaam af, bijvoorbeeld bij de Welfare handwerkgroep. We willen een stap maken naar voorlichting over zelfredzaamheid. Voor kinderen denken we bijvoorbeeld aan lessen voor groepen acht over de beginselen van EHBO. Een voorbeeld: je vriendje valt van zijn fiets en komt verkeerd terecht op zijn pols. Wat doe je dan?" Ook ouderen zijn een belangrijke doelgroep, zegt Van Rijn, woonachtig in Oegstgeest. "We geven nu al voorlichting over risico's in en om het huis. Daar gebeuren meer ongelukken dan met auto's. Het scheelt veel pijn, leed en ook geld als we mensen informeren en bewust maken. Het werkt dan ook zeker preventief."

Meer vrijwilligers

Het doel voor de komende jaren van de afdeling Duin- en Bollenstreek is daarnaast om meer vrijwilligers te krijgen. "Er zijn steeds meer evenementen en festivals waar we voor ingehuurd kunnen worden. We willen dat graag blijven doen." De EHBO-cursus van de nieuwe krachten wordt vergoed en in ruil daarvoor doen ze 24 uur per jaar vrijwilligerswerk. "We zijn nu met vijftig, maar hebben plek voor nog meer mensen." In dat opzicht is deze open dag al geslaagd, zegt Van Rijn. "De aanloop was niet groot, maar er hebben zich wel een aantal nieuwe mensen aangemeld. Daar ben ik vooral heel blij mee."

Sassenheim n Veel mensen wisten zondag 20 augustus de weg naar Park Rusthoff te vinden, waar voor de derde keer een oldtimerfestival werd gehouden. Ruim 100 opgepoetste oude auto's waren er te bewonderen en veel bezoekers maakten een ritje met de grijze bus, beter bekend als lijn 50 die vroeger naar Haarlem reed. Nostalgie ten top, dus! | Foto's: Anneke van der Heiden

Een kwart eeuw Gouden Gaffel

Warmond n In het weekend van 26 en 27 augustus wordt de 25e editie van de Gouden Gaffel zeilwedstrijden met historische bedrijfsvaartuigen gehouden. Het startpunt is in Park Groot Leerust.

Op zaterdag wordt een beurtveerwedstrijd op de Kagerplassen gevaren. Op zondag gaat het om de snelheid. | Foto: pr.

Op zaterdag wordt een beurtveerwedstrijd op de Kagerplassen gevaren. De beurtveerwedstrijd is een combinatie van snelheid en tactiek. De schippers moeten op een groot aantal plaatsen rond de Kagerplassen stickers ophalen. Wie de meeste punten verzamelt binnen de gestelde tijd, is de winnaar. Op zondag wordt er om het hardst gezeild op 't Joppe. De schepen zullen op beide dagen rond 10.00 uur van start gaan vanuit het park.

Klompzeilen

Op zaterdagmiddag rond 14.30 uur wordt de jaarlijkse klompzeilwedstrijd met zelfgebouwde klompen in het park gehouden. Inschrijven kan vanaf 13.00 uur en je kunt je klomp laten proefvaren in een proefvaartbassin.

Terras bij de theekoepel

Op beide dagen is de theekoepel met terras geopend vanaf 11.00 tot en met 18.00 uur en op zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur treedt de band Jazzmine van Sabine van der Loos op in het park.

Verder staat er op zaterdag een springkussen en een viskraam met gerookte paling in het park. Voldoende redenen om een kijkje te komen nemen op de 25ste en daarom extra feestelijke editie van de Gouden Gaffel.

Nieuwe werken in Galerie de Pomp

Warmond n Zeven exposanten tonen vanaf 24 augustus tot en met 27 september hun werk in Galerie de Pomp. De opening van deze tentoonstelling is op zaterdag 26 augustus. Daar vertellen de exposanten zelf iets over hun werk en is de muzikale ondersteuning door Pit Nermans met sambaliste Oosterse muziek en René op dharba.

Inspiratie haalt Ivet Thunnissen uit de tuin, haar katten, leerlingen, reizen en de zee. Zij maakt krabbeltjes/schetsen en soms kleurproefjes in een schetsboekje. Het werk moet 'terugkijken', rond en aaibaar zijn. Inspiratiebron voor de keramiek vissen zijn de haringen die zij zag bij de haringrokerijen op Bornholm.

De geboren Amsterdamse kunstenares Mary Willemsen heeft in 2001, na zestien jaar als stewardess over de wereld te hebben gevlogen, gekozen voor de beeldende kunst. Mary heeft zich gespecialiseerd in spirituele, figuratieve en abstracte schilderijen van zowel olie- als acrylverf.

Margriet Blom maakt keramiek met als thema 'ontluiken'.

Fenny Geyssen gebruikt bijzondere schildertechnieken op basis van zelfgemaakt verf.

Corrie Korver maakte 50 jaar geleden haar eerste beeld in klei. Om haar heen ziet zij het vormen- en lijnenspel en speelt zij het spel mee.

Lidwien Warnau werkt met keramiek.

Elly Heemskerk woont en werkt in Roelofarendsveen. Het gevoel van samenwerking met het materiaal klei geeft haar veel voldoening. De werken zijn voornamelijk figuratief, maar het kan ook zomaar dat er een uitstapje gemaakt wordt naar het abstracte. In de kelder is gebruikskeramiek te zien. In de voorkamer werk in stock.

Galerie De Pomp in de Dorpsstraat is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Mensen als middelpunt in nieuwe expositie in Oude Raadhuis

Warmond n Saskia de Rooy en Jan Tervoort exposeren vanaf woensdag 23 augustus tot en met zondag 21 september in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling is op zondag 27 augustus om 16.00 uur.

Saskia de Rooy (1968) exposeert met beelden in keramiek (foto). In 1993 studeerde zij af aan Christelijke Hogeschool voor Schone Kunsten in Kampen, richting beeldhouwen. Mensen zijn altijd het middelpunt in haar werk. Sommige beelden zijn abstract en andere letterlijk maar ze gaan allemaal over hoe het voelt om mens te zijn.

Floatisme

Jan Tervoort (1955) exposeert met "floatisme" dit is een door hemzelf ontwikkelde techniek die voortkomt uit jarenlange materiaalstudies waarbij het gebruik van watergedragen transparante giethars een belangrijk element is. Door de combinatie van verf, pigmenten en gepigmenteerde giethars ontstaat abstract expressionistisch werk.

De galerie Het Oude Raadhuis (Dorpsstraat) is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Handbalvereniging Foreholte op volle kracht

Ruim zestig jaar bestaat handbalvereniging Foreholte en de club floreert als nooit tevoren. Vorig seizoen werd afgesloten met promotie van het eerste én het tweede team. Burgemeester Carla Breuer zoekt de club op in sporthal De Tulp. Voorzitter Kees Kraakman en nestor van de club Cor Bakker vertellen over het succes en het clubgevoel.

De Voorhoutse handbalvereniging Foreholte begint met zelfvertrouwen aan het seizoen 2017-2018. Dames 1 werd vorig seizoen kampioen en bereikte daarmee het hoogst haalbare: de eredivisie. Dat is voor de derde keer in de geschiedenis van de club: de eerste keer was in 1986, de tweede in 1989. 'Ondertussen promoveerde het tweede damesteam naar de hoofdklasse en komen de heren opzetten: de hoofdklasse lijkt in zicht', somt voorzitter Kees Kraakman op. Ook de jeugd doet het goed, vertelt Cor Bakker, nestor van de club. 'Zowel de A- als de B-jeugd spelen in de topklasse, de B-jeugd is vorig seizoen kampioen geworden.'

De mannen zijn het erover eens dat trainer Ricardo Clarijs (27) de club in de afgelopen jaren naar een hoger niveau heeft gebracht. Onlangs stapte hij over naar Landskampioen VOC uit Amsterdam. Cor: 'Een geweldige promotie voor hem! Gelukkig hebben we een goede vervanger gevonden in de persoon van Ken van Hasselt: net als Ricardo een jonge, ambitieuze trainer.'

Het succes van Foreholte zorgt dat de vereniging groeit. Er zijn inmiddels ruim 300 spelende leden. 'We spelen al 45 jaar landelijk, dat trekt meisjes uit de regio aan die hoger willen spelen. Via de clinics, spelmiddagen voor de allerjongsten en schoolhandbaltoernooien die we organiseren, leren kinderen onze club kennen. Dat levert elk jaar weer nieuwe leden op', stelt Kees.

De groei heeft ook een keerzijde, aldus Cor. 'We zitten te springen om zaalruimte. Voorhout is sterk gegroeid sinds hier 37 jaar geleden voor het eerst een sporthal werd gebouwd - de Gaasbak was dat, die later is vervangen door De Tulp. We zijn niet de enige club die gebruik maakt van de sporthal. Consequentie is dat onze selectie maar twee keer per week kan trainen en een aantal teams moeten uitwijken naar Warmond en Noordwijkerhout.'

Zwaluwen

Foreholte werd opgericht in 1956, uit een team dat sinds 1952 onder de naam Zwaluwen speelde. 'Vanaf 1956 heette de vereniging Foreholte, net als de voetbalclub waar ze destijds onder vielen. Ook werd Foreholte officieel lid van het Nederlands Handbal Verbond. Het was een heel andere tijd hoor: er werd altijd in hetzelfde rayon gespeeld. Ze gingen op de fiets naar de wedstrijd, auto's had je nog niet. En het was een katholieke club, dus de meisjes moesten eerst naar de kerk. Voor twaalf uur werd er niet gespeeld!', vertelt Cor.

De vereniging groeide snel en werd succesvol. 'In 1972 ging we naar de landelijke klasse, de tweede divisie. Een jaar later dreigden we al naar de eerste divisie te promoveren, maar dat verloren we op doelsaldo', stelt de nestor van de club. Hij maakte het zelf mee: al sinds begin jaren zestig is Cor bij Foreholte betrokken. 'Toen leerde ik mijn vrouw kennen, zij handbalde daar en ik ben meteen mee gaan helpen. Tot aan haar overlijden in 1991 heb ik van alles gedaan bij Foreholte: van coach tot bestuurslid. Maar bovenal was ik supporter.'

'Het zijn allemaal vriendinnen'

Eind jaren negentig emigreerde Cor naar België en verloor hij de vereniging een tijdje uit het oog. 'Ik had daar een vrouw leren kennen, maar ik ben in 2011 teruggekomen toen onze relatie strandde. Voor ik het wist, was ik weer betrokken bij Foreholte. Niet zo gek: mijn kleindochter en kleinzoon handballen hier en mijn zoon zit in het bestuur.'

Andere sfeer

Voorzitter Kees Kraakman groeide op met voetbal, maar met twee dochters bij Foreholte raakte hij vanzelf betrokken bij de club. 'Eerst was het wennen, er is een andere sfeer dan bij voetbal. Als daar gefloten wordt, schoppen ze nog wel eens kwaad de bal weg. Doe je dat bij handbal, mag je twee minuten naar de kant. In 2011 ben ik voorzitter geworden.'

Er is een grote verbondenheid binnen de vereniging, constateert de voorzitter. 'We zijn écht een club, doen veel samen. De dames van het eerste en tweede team helpen bij de clinics die we organiseren voor andere clubs. Bijna alle leden helpen mee bij Sportparkpop, een belangrijke bron van inkomsten voor onze club. De jeugd verkoopt plantjes en kerststollen. En met een groepje leden, bestuur en vrijwilligers steken we jaarlijks een corsowagen.'

In het verleden is dat wel eens anders geweest. Kees: 'In de jaren tachtig werden speelsters van elders aangetrokken. Daardoor ontbrak de verbondenheid met de club. Het eerste team moet een afspiegeling zijn van de gemeenschap, dan is er saamhorigheid.'

Ook Cor roemt de sfeer in de vereniging. 'Het zijn allemaal vriendinnen. Ze komen elkaar aanmoedigen, er is geen haat en nijd. De sfeer tijdens de wedstrijd is uniek. Het zit altijd stampvol, ook tijdens uitwedstrijden kleurt de tribune paars. Er is een supportersclub met een trommel en een trompet. Het leeft ontzettend in onze gemeenschap, eigenlijk is het één grote vriendengroep.'

Meer lezen? Zie www.hvforeholte.nl

Burgemeester Carla Breuer kijkt met plezier terug op het gesprek met de handbalheren. 'Vanuit de kantine van De Tulp keken we uit op de hal, waar net een training gaande was. Mooi om te zien hoe fanatiek die dames bezig waren! Uit het verhaal van Cor en Kees proefde ik dat er echte vriendschap is binnen de teams. Dat is ook onmisbaar als je tot zulke prestaties wilt komen. Ook bezielde vrijwilligers – van bestuursleden tot aan coaches – zijn onontbeerlijk voor elke vereniging. Iemand als Cor, die al zo lang en intensief betrokken is, verdient heel veel waardering. Dan heb je écht liefde voor een club.'

Verhalenkaravaan

Op de fiets door het boerenlandschap tijdens Open Monumentendag

Er is een speciale fietsroute langs bezienswaardigheden in de regio die zijn geopend tijdens Open Monumentendag. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Het thema van de Open Monumentendagen 2017 is "Boeren, Burgers en Buitenlui". En omdat het zelf weinig boerderijen bezit, heeft grote buur Leiden dit jaar met een aantal buurgemeenten, een fietskaart ontwikkeld. De verschillende fietsroutes vormen samen een ontdekkingstocht door de hele regio op zaterdag 9 en zondag 10 september.

Op de uitgebreide kaart staan ook de bezienswaardigheden en activiteiten in Warmond, Kaag en Braassem, Oegstgeest, Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude. Iedereen kan zijn eigen tocht rijden door Leiden en het omringende boerenland.

Pontjes

Zo zal salonboot "de Heere Schouten" varen naar de Zwanburgermolen, zijn de tuinen en proeverij op buitenplaats Vroenhof weer geopend en kunnen bezoekers de boerderij van Vergeer bezoeken in de prachtige Hemmeerpolder. In het boekje bij de fietstocht staat het volledige programma en de route van Warmond via de pontjes naar Kaagdorp en Vennemeer beschreven.

Wie zijn die buitenlui?

"Boeren, burgers en buitenlui!" Zo riep de dorpsomroeper op het dorpsplein de mensen in Warmond tot zich, voordat hij het nieuws verkondigde. Nou klinkt zo'n opsomming natuurlijk prachtig, maar wie bedoelde de omroeper daar precies mee? De boeren zijn de inwoners van het platteland en de burgers de bewoners van de stad. Maar wie zijn die buitenlui? Zijn zij de bewoners van een buitenplaats? Of mensen die buiten de muren van de stad wonen?

Zo begint ook het boekje van de Warmondse Open Monumentendagen. Wist u dat de opleiding tot biologisch-dynamische landbouw haar oorsprong in Warmond heeft? En dat de bekende stier van Potter, die in het Mauritshuis hangt is gebaseerd op Warmonds vee - als we tenminste de 18e eeuwse Warmondse arts en natuuronderzoeker Johannes Le Francq van Berkhey mogen geloven?

De kaart en het begeleidende boekje van de Open Monumentendagen zijn te verkrijgen bij de VVV, Gemeentehaven 3 in Warmond of te downloaden vanaf de website van de Heere Schouten, www.zwanburgerroute.nl.

Breng een bezoek aan 'Boeren, burgers en buitenlui'

'Dwars op' over Voorhouter bij vliegtuigkaping

Voorhout n De zomereditie van de Dwars Op van de Historische Kring Voorhout (HKV) komt ditmaal met een bijzonder verhaal over de vliegtuigkaping in 1973. Het was de eerste keer dat Nederland te maken kreeg met een uiterst spannende periode waarin het hele land meeleefde met bemanning en passagiers van het gekaapte KLM-toestel waarin Voorhouter Jan Peeters op dat moment als tweede gezagvoerder in de cockpit zat.

De nu 91-jarige Peeters is sinds 1957 een van de eerste bewoners van de Burg. Bultenlaan waar hij met zijn gezin het markante huis bewoont wat ontworpen is door de bekende architect Jan van Heck (1920-2007). Hij was 48 jaar toen hij op 25 november 1973 samen met eerste gezagvoerder Jacques Risseeuw en hun crew in Beiroet aan boord kwam van de Boeing 747 Jumbo "Mississippi". Anderhalf uur later kreeg Risseeuw plots een pistool in zijn nek geduwd. Wat volgde was een bloedstollend verhaal over 68 bange uren met drie jonge nerveuze Arabische kapers die met uzi's zwaaiden en met handgranaten dreigden. Het vliegtuig met 247 passagiers en 17 bemanningsleden aan boord werd in het Midden-Oosten van stad naar stad gestuurd zonder dat te mogen landen. De verlichting van landingsbanen werd meerdere malen voor de Boeing gedoofd.

Aan de grond werd ondertussen koortsachtig onderhandeld totdat de brandstof opraakte en mensenlevens gered moesten worden. Met een heldhaftige actie van de piloten kwam de kaping tot een goed einde. Lees het; de Dwars Op schrijft geschiedenis.

Marcha's Mood

De serie verhalen over Voorhoutse bands wordt afgesloten met een artikel over Marcha's Mood, de band die in 1967 onder de naam Skunks is opgericht door de Voorhouters Wilbert Bots, Peter Jägers, Aat en Piet van der Poel. De band ontwikkelde zich tot een experimentele rockgroep. De jongens joegen een professionele carrière na, samen met leadzanger Aad (Wladimir) de Jong uit Noordwijk, roadie Jaap Verhoeve en bandmanager Willem Roozen uit Noordwijkerhout. In 1969 breidde de band uit met gitarist Ruud Bouter en zanger Rob Baars en noemde zich vanaf dat moment Marcha's Mood. De bandleden lieten zich inspireren door de nieuwe popgroepen uit die tijd zoals bijvoorbeeld Led Zeppelin. Er werd gerepeteerd in de garage van dokter Bots aan de Prof. Aalberselaan, waar op zondag het harde geluid tot in de Kleine Kerk klonk. Ze verkasten naar oefenruimtes in bollenschuren en uiteindelijk repeteerden ze het langst op de zolder van de schuur van Van Reisen aan 't Soldaatje. Er volgden vele optredens en ze kregen enige nationale beroemdheid. Ze stonden onder meer in de voorprogramma's van Golden Earring en van Shocking Blue met Mariska Veres. Gezamenlijk maakten ze heel wat mee 'on the road' in hun eigen Marcha's Mood Bedfordbusje.

Op verzoek van de redactie van de Dwars Op kwam de band voor het eerst sinds 45 jaar weer bij elkaar om hun verhaal te vertellen.

Vlindermiddag op Koudenhoorn

De familie van de aurelia's is de grootste dagvlinderfamilie in Nederland met een grote diversiteit aan soorten. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Ongetwijfeld hebben ze het meest sprookjesachtige voorkomen van alle dieren. Hun levensloop van ei tot vlinder spreekt zeer tot de verbeelding. Daarom organiseert het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn op zondag 27 augustus een speciale vlindermiddag.

Allereerst gaat vlinderdeskundige Karel de Vries bezoekers inwijden in het wonderlijke leven van de vlinder en iets vertellen over de soortenrijkdom op Koudenhoorn. Daarna gaan deelnemers onder zijn leiding zelf op zoek naar de gehakkelde aurelia, de atalanta en het icarus blauwtje.

De vlindermiddag begint om 14.00 uur in het Natuur Ontdekking Centrum en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De entree is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

De zoektocht van Prinsesje Zeventje

Sassenheim n Het nieuwe theaterseizoen begint voor de jeugd op zondag 10 september om 15.00 uur in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a) met de jeugdvoorstelling 'Een sprookje om een sprookje'.

Jij bent een prinses en 'oeps' jij valt plotseling in een sprookjesboek. Dan zul je een sprookje moeten zoeken om erin te kunnen blijven, maar is dat wel zo makkelijk als het lijkt? Ken jij ze nog: Sneeuwwitje, Het Dappere Kleermakertje, De Rode Schoentjes? Tal van bekende en minder bekende sprookjes passeren de revue tijdens de zoektocht van Prinsesje Zeventje naar haar eigen sprookje in 'Een sprookje om een sprookje'.

De familievoorstelling van acteur/regisseur Pieter Tiddens is bedoeld voor kinderen, maar zeker ook leuk voor volwassenen. De illustraties zijn van de hand van Marieke Blankert.

De voorstelling is voor kinderen vanaf 6 jaar. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar bij Primera (Hoofdstraat 208) of via www.hetonderdak.nl. Verkoop aan de zaal, op de dag van voorstelling vanaf 45 minuten voor aanvang.

Kunst en klasgenoten in De Kastanjehof

Sassenheim n De oude lagere school De Kastanjehof aan de Anthoniuslaan 24a in Sassenheim is een van de locaties waar Stichting Oud Sassenheim op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, haar Klasgenotenfestival voor oud-leerlingen van Sassenheimse basisscholen organiseert. Momenteel is de Vrije Academie, onderdeel van de Volksuniversiteit Teylingen, in de school gevestigd. Tijdens Open Monumentendag wordt een van de lokalen vrij gemaakt en zijn een groot aantal klassenfoto's van oud-leerlingen van het openbaar onderwijs in Sassenheim te bezichtigen.

Het Klasgenotenfestival tijdens Open Monumentendag wordt op drie locaties georganiseerd. Op de site van de SOS staan de overige locaties vermeld. Oud-leerlingen van Sassenheimse basisscholen kunnen zich voor de reünies aanmelden via de site van de SOS. Wie er al komen staat vermeld op de site. Inmiddels staat de teller over de honderd.

Expositie

De Vrije Academie zelf organiseert die dag een expositie en open atelier in haar gebouw. Iedereen is welkom. Er worden werkstukken tentoongesteld, waaronder beeldhouwwerken, druktechnieken, schilderijen en tekeningen. Van 10.30 uur tot 16.30 uur zijn cursisten en docenten van de Vrije Academie bezig met het maken van werkstukken.

De Volksuniversiteit Teylingen/Vrije Academie verzorgt al jaren lessen op het gebied van kunst en cultuur. Tijdens Open Monumentendag kan er informatie over de cursussen worden ingewonnen. Het cursusseizoen start half september.

Woensdag 23 t/m 30 augustus

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Gemengd Koor, voorganger: Pastor P. Owel

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. G.Th. Vollebregt (koffie drinken)

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur; voorganger: Ds. T. Moll

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: ds.W. van 't Spijker

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering met samenzang, voorganger: Th. Blokland

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. P. Verhoeff (Alkmaar)

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur: Eucharistieviering met samenzang, voorganger: Pastoor Goumans

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: mv. D. K.Magnee- de Berg (Gouda)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zaterdag 19.00 uur, jeugdavond, zondag 10.00 uur, eredienst; 19.00 uur bevrijdingsdienst

Collectanten voor Hartekind

Voorhout n In de week van 28 augustus tot 2 september is de collecteweek van Stichting Hartekind. Esther en Jeroen van Beelen uit Voorhout zijn op zoek naar collectanten, die in hun eigen wijk in Voorhout, Sassenheim of Warmond langs de deuren willen. Wil jij je inzetten voor 25.000 kinderen in Nederland, meld je dan aan bij Jeroen en Esther via hartekindvanbeelen@gmail.com.