De Teylinger

19 juli 2017

De Teylinger 19 juli 2017


B&W akkoord voor woningen achter Liduina

De kapel van Luidina blijft behouden. | Foto: MV

Warmond n B&W is in principe akkoord met het plan voor de bouw van 28 woningen op de locatie hoek Endepoellaan met De Weiden, achter het hoofdgebouw van Liduina aan de Herenweg.

Het plan voor de bouw van de woningen op deze plek heeft een lange adem. Eerdere plannen stuitten op veel verzet van omwonenden. Het bedrijf Vorm uit Papendrecht wil nu daar 28 woningen realiseren onder de naam 'Hof van Luidina'. Hiervoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Daarvoor is een toestemming van de gemeenteraad nodig. Dat wordt later de raad voorgelegd, maar in principe is B&W ermee akkoord. De 28 koopwoningen bestaan uit twee evenwijdige woonblokken, onderverdeeld in 20 eengezinswoningen en 8 gestapelde woningen. De relatief goedkope koopwoningen zijn vooral voor jonge huishoudens, waar in het vergrijzende Warmond behoefte aan is. In het oude hoofdgebouw van Liduina komen twee 'gastenhuizen' voor senioren met in het midden een sociëteit. Inclusief de kapel zal dat deel van Liduina daardoor behouden blijven. Het wordt door Amvest Vastgoedontwikkeling verbouwd. Er komen daar 38 zorgeenheden met twee inwonende zorgechtparen. Dat deel maakt geen onderdeel uit van het besluit van B&W, want het verbouwingsplan van het hoofdgebouw past binnen het geldende bestemmingsplan en kan dus gewoon doorgang vinden. (NK)

Grondaankoop voor herinrichting sportpark Elsgeest

Voorhout n Wethouder Brekelmans en de heer Warmerdam tekenden vrijdag 14 juli het voorlopige koopcontract voor de aankoop van Leidsevaart 3 in Voorhout. De aankoop van de grond maakt de weg vrij voor de herinrichting van sport- en recreatiepark Elsgeest. Als de gemeenteraad de aankoop en het projectplan goedkeurt, kunnen de plannen verder worden uitgewerkt.

Wethouder Brekelmans: "Ik ben blij met deze eerste stap! Het beschikbaar krijgen van de grond is noodzakelijk om sport- en recreatiepark Elsgeest ook daadwerkelijk te kunnen uitbreiden. Naast extra sportvelden voor de hockey-, voetbal- en handbalvereniging gaat het totale project ook over verbinding tussen Elsgeest en de omliggende graslanden, flora en fauna, een betere infrastructuur en een veilige verkeerssituatie. Zo kan het hele gebied waar Elsgeest deel van uitmaakt een impuls krijgen." Naar verwachting wordt het projectplan Elsgeest inclusief de aankoop in september aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd. Daarna is er onder meer nog ontheffing nodig van de provincie Zuid-Holland voor het gebruik van de graslanden. De gemeente heeft al enige tijd contact met alle belanghebbenden in en rondom het sport- en recreatiepark. Zij blijven nauw betrokken bij de plannen.

Adest geeft voorproefje WMC

Sassenheim n Het seniorkorps van Drum- en Showband Adest Musica speelt op zaterdag 22 juli om 19.30 uur een try-out in Park Rusthoff. Het programma begint met de mars en omstreeks 20.10 uur wordt de show gepresenteerd. Er zijn geen zitplaatsen, het publiek kan zelf een (klap)stoeltje meenemen. De toegang is gratis.

De generale is voorproefje op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Adest speelt daar op zondag 30 juli tijdens de finaledag. Bij regenachtig weer gaat de try-out niet door. Lees verder op pagina 23.

Niet zwemmen in de Klink, wel in 't Joppe

Warmond/Oegstgeest n Voor de noordwest- en westoever van de Klinkenbergerplas geldt weer een negatief zwemadvies vanwege de aanwezigheid van blauwalg in het water. In het Warmondse 't Joppe, op recreatie-eiland Koudenhoorn, is zwemmen wel toegestaan. Bij een recente controle bleek het water in orde. Voor actuele informatie, zie www.zwemwater.nl.

Korte zomerstop De Teylinger

redactie n Ook De Teylinger kent in de vakantie een korte zomerstop. In de komende weken komt de krant twee keer niet uit. De eerste keer is al volgende week, op woensdag 26 juli. Ook op woensdag 9 augustus is er geen krant.

In de tussenliggende week, woensdag 2 augustus, valt er wel een krant op de deurmat. Insturen voor deze editie kan tot maandag 31 juli om 12.00 uur naar redactie@deteylinger.nl. De redactie wenst alle lezers een hele fijne zomervakantie!

De 'nieuwe' Nacht van Sassem is in handen van Jolanda Admiraal en Jacqueline de Groot. John de Kooker was afwezig. | Foto: pr. Foto: pr.

'Nacht van Sassem'
vernieuwd

Gezellige
afsluiter
van
de vakantie

Opvoeden in een ander land, hoe doe je dat?

Zilver voor St.Cecilia op WMC

'Nieuwe' Nacht van Sassem sprankelt

De 'nieuwe' Nacht van Sassem is in handen van Jolanda Admiraal en Jacqueline de Groot. John de Kooker staat niet op de foto vanwege vakantie. | Foto: pr. Foto: pr.

n Foodplein, kidsplein en ook de volwassenen mogen op de stormbaan

Sassenheim n De jaarlijkse Nacht van Sassem is een begrip bij iedere 'Sassemer'. Op vrijdag 18 augustus -een weekje eerder dan normaal- is om 14.00 uur de start van de volgende editie. Eentje die gaat knallen, zeggen Jolanda Admiraal en Jacqueline de Groot. Enthousiast vertellen zij over de vernieuwingen, zoals een foodplein, de vele optredens van regionale muzikanten en het kidsplein, waar volwassenen 's avonds ook de stormbaan op mogen.

Dé afsluiter van de zomervakantie, zo zien Jolanda Admiraal en Jacqueline de Groot de Nacht van Sassem het liefst. Vanuit de TOV nemen zij samen met John de Kooker voor het eerst de organisatie van de zomermarkt voor hun rekening. De organisatoren doen dat in hun eigen tijd, naast het runnen van hun bedrijven. Jolanda is al jaren het gezicht van dameskledingwinkel Jo! Woman, Jacqueline is druk als eventmanager bij haar eigen bureau Doortastend en John is de eigenaar van het goedbezochte Grand Café Graaf Jan.

Laatste vrijdag in vakantie

Hun eerste wapenfeit is het evenement een week naar voren halen. "Zo kan iedereen naar de Nacht van Sassem komen," vertelt Jacqueline. "Met het hele gezin, een grote groep vrienden, samen of alleen. Er zijn altijd wel bekende die je tegenkomt!" Speciaal voor al deze doelgroepen zorgen de organisatoren voor uitbreiding van 'de Nacht'. Voorheen stonden er in de Hoofdstraat kramen met leuke aanbiedingen en traden bands 's avonds op bij de Oude Haven. Dat verandert niet, maar naast de zomermarkt zijn er veel meer activiteiten omheen georganiseerd. Jolanda: "Daardoor is het meteen vanaf de start om 14.00 uur al feest!"

Ze neemt de lezers graag alvast mee op tour: "Wie vanaf de Hoofdstraat ter hoogte van apotheek en de supermarkt komt aanlopen, kan meteen gaan snuffelen tussen alle aanbiedingen en koopjes. Niet alleen de gebruikelijke producten, maar ook de artikelen van veel lokale ondernemers zijn dit jaar te koop". Jacqueline: "Veel winkeliers zijn enthousiast en doen mee. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee!"

Kidsplein

Jolanda: "Aangekomen bij Park Rusthoff staat het eerste podium, waar vanaf 14.00 uur doorlopend optredens en workshops voor kinderen zijn. Goochelen, djembé of elektrische gitaar spelen; het kan allemaal. De leerlingen van dansstudio Sonja! treden 's avonds tot 22.00 uur op." Naast het kinderpodium staat in de J.P. Gouverneurlaan ook de kinderkermis, met onder andere een draaimolen en een bungeejump. In het park kunnen kinderen, tegen betaling, een ritje op een pony maken.

Braziliaanse jazz op foodplein

De volgende stop is het kerkplein bij de Dorpskerk, dat voor deze gelegenheid een foodplein is. De verschillende eettentjes staan bij elkaar, met in het midden tafels en bankjes om te zitten, vertelt Jolanda: "Het is een ideale tussenstop om even met elkaar wat te eten. Zeemanskoor Overal treedt een aantal keer op. De band Boo's 'n Lions verzorgt akoestische sessies. De sfeer is ontspannen, een mooi moment om bij te praten onder het genot van een hapje en een drankje. De zomerse klanken op dit plein komen tijdens de optredens van de Braziliaanse jazzband Farofa uit Warmond."

Stormbaan

'De Nacht' is dan pas halverwege, want in de Kerklaan en op het Voorhavenkwartier staan kramen. Op het Voorhavenkwartier spelen de Zodiaks uit Noordwijk lekkere nummers uit de jaren '50, '60, '70 en '80. "Helemaal leuk!," zegt Jolanda enthousiast. Daarnaast, op het Boschplein voor de bibliotheek, kunnen kinderen springen en klauteren op de springkussens of proberen te blijven zitten op de rodeo-stier. Vanaf 20.00 uur kunnen ook volwassenen de stormbaan op. Het luchtkussenplein blijft namelijk staan en is dan ook toegankelijk voor de iets oudere jeugd. Jacqueline: "Voor iedereen die zich weer even kind wil voelen!"

DJs4U

Alle bovengenoemde optredens op de pleinen zijn tot 22.00 uur. De afsluiter is traditiegetrouw bij de Oude Haven. Van 20.00 tot 0.00 uur is het daar gezellig bij het podium met een optreden Frank the Tank on percussion. De Sassenheimse saxofoniste Maureen Natzijl blaast het dak er figuurlijk af. DJs4U draait de hele avond en zorgt voor een knallende afsluiting.

Het is de tijd dat Jolanda, Jacqueline en John ook staan te genieten. Zij hebben er dan een hele 'Nacht' opzitten. Ze hopen op veel enthousiaste reacties. Jacqueline: "Het is natuurlijk al een begrip, maar we gaan voor nog meer bezoekers. Dat ook zij zien hoe gezellig dit evenement is". En met een knipoog: "Mooi weer hebben we natuurlijk ook al geregeld!" Jolanda lacht en besluit: "We willen heel graag dat de Nacht van Sassem gaat sprankelen. Daar gaan we voor!"

Kinderen opvoeden in een ander land, hoe doe je dat?

Certificaten en bloemen voor de deelneemsters aan het project @Home. | Foto: pr.

Teylingen n In je thuisland is het niet langer veilig en je besluit te vluchten. Samen met je gezin kom je in Nederland terecht, waar andere normen, waarden en vooral regels gelden. Opvoeden kan dan extra lastig zijn, door een botsing van culturen, ook binnen het gezin. VluchtelingenWerk besloot in te zetten op een project voor vluchtelingen over opvoeden in een ander land: @Home.

Applaus klinkt in een van de kamers van het Centrum voor Jeugd en Gezin, gevestigd op de eerste etage in Sassembourg. Elf moeders, afkomstig uit verschillende Arabische landen, krijgen hun certificaat voor het succesvol afronden van het project @Home. De bossen bloemen worden dankbaar in ontvangst genomen. Het uur ervoor hebben de vrouwen de laatste in een reeks van negen bijeenkomsten gehad. Ze vonden het goede lessen en hebben er veel van opgestoken, vertellen ze. "Er zijn overeenkomsten en verschillen tussen de opvoedingen in ons thuisland en Nederland. Het verschil zit hem vooral in de benadering van kinderen. In Nederland wordt opgevoed met ratio en verstand. Bij ons nemen emoties wel eens de overhand." De deelneemster lopen dan soms vast, zegt een van hen: "In je eigen land is het een goede opvoeding, omdat het daar past. In een ander land gelden andere regels en krijg je een botsing".

Sylvia Broer, projectontwikkelaar bij VluchtelingenWerk, kreeg signalen dat er vraag is naar opvoedondersteuning voor vluchtelingenouders. In samenwerking met het CJG en de GGD, en dankzij een donatie van het Oranje Fonds, zette ze @Home op. "Je ziet soms dat binnen gezinnen de kinderen de macht overnemen, doordat zij sneller integreren. Ze spreken de taal en kennen de regels. Soms maken ze daar misbruik van. Ook zien we dat veel kinderen kampen met angsten door de vlucht. Tijdens de cursus krijgen ouders informatie over veel van dit soort onderwerpen. Daar is duidelijk behoefte aan. Tegelijkertijd werkt dit project ook preventief."

De groep in Teylingen heeft in het najaar een terugkombijeenkomst. Op datzelfde moment gaan in Noordwijk, Noordwijkerhout en Hillegom nieuwe @Home-projecten van start.

VET voor kids

Voorhout n Zoals ieder jaar organiseert de Stichting Vakantie Evenementen Teylingen, kortweg VET, weer twee weken vol activiteiten voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Deze zomervakantie is dat van 7 tot en met 18 augustus. In de tweede week staat de huttenbouw, met onder andere de tentennacht en moonlight tobbetje steken junior op het programma. Meer informatie op ve-t.nl. Daar is ook het complete programma te vinden.

Website over Kagerzoom 'live'

Warmond n Via www.kagerzoom.info informeert de gemeente Teylingen geïnteresseerden over de herontwikkeling van de Kagerzoom. De bijzondere, natuurlijke en recreatieve waarden van de Kagerzoom worden de komende jaren versterkt en beschermd. De ontwikkeling geeft ook betekenis aan regionale doelen op het gebied van toerisme en recreatie. De gemeente maakt samen met grondeigenaren en gebruikers van het gebied een toekomstplan voor de Kagerzoom (inclusief Strengen en Tengnagel). Bezoekers lezen op de website over de manier waarop de gemeente, samen met grondeigenaren en gebruikers, tot een plan komt voor het natuurrijk recreatiegebied tussen Warmond en Leiden. Er staan onder meer de aanleiding, planning, relevante informatie, antwoorden op veel gestelde vragen.

Manage jezelf & jouw bedrijfsgroei

Voorhout n Netwerkclub Business Women Entrepreneurs Teylingen (BWET) organiseert op dinsdag 19 september van 15.00 tot 18.00 uur de tweede bijeenkomst in het bestuurscentrum (Raadhuisplein 1) in Voorhout. Thema is 'Manage jezelf & je bedrijfsgroei'. Er zijn workshops over persoonlijk leiderschap en goed 'selfmanagement'. Het welkomstwoord is van burgemeester Carla Breuer. Aanmelden of meer informatie opvragen kan bij Amanda Scheerder (071-7370077, 06-30885046 of Amanda@sugarorspice.nl).

Weer thuis? Kraan doorspoelen

water n Veel mensen missen tijdens hun verblijf in het buitenland lekker betrouwbaar drinkwater, zó uit de kraan. Maar tijdens vakanties staat het water een tijdje stil. Dit kan de kwaliteit negatief beïnvloeden. Er is geen gevaar voor de gezondheid, melden waterleidingbedrijven, maar de kwaliteit, smaak en geur van het water kan anders zijn dan gewend. Als de temperatuur in huis oploopt, groeit de kans op aanwezigheid van de legionellabacterie, die bij verneveling van warm water ingeademd kan worden. Het is daarom verstandig om bij thuiskomst de kranen open te zetten en de leidingen door te spoelen. Met koud én met heet water. Laat het één minuut lang rustig stromen. Begin met de kraan die het dichtste bij de watermeter zit.

Zonnepanelen op sorteercentrum

Ruim duizend zonnepanelen liggen er op het dak van het sorteercentrum aan de Oosthoutlaan. Dat is goed voor 40 procent van de energie die het bedrijf nodig heeft. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Op het dak van het pakketsorteercentrum van PostNL aan de Oosthoutlaan zijn 1.070 zonnepanelen geplaatst. Op maandag 17 juli nam PostNL de zonnepanelen in gebruik. Ruim 40 procent van de energie die nodig is voor het sorteren van alle pakketten wordt opgewekt door de zonnepanelen.

PostNL werkt samen met Eneco aan duurzame energie en plaatsen daarom in totaal 22.000 zonnepanelen op alle pakkettensorteercentra van PostNL in Nederland. In juni 2016 is PostNL gestart met de eerste locaties. Gezamenlijk wekken de zonnepanelen straks zo'n 4,8 miljoen kilowattuur per jaar aan groene stroom op. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van ongeveer 1.500 huishoudens. De rest van de benodigde stroom koopt PostNL groen in. Met de laatste plaatsing, in Sassenheim en in Halfweg, zijn inmiddels tien pakkettensorteercentra voorzien van zonnepanelen.

Vakantiesouvenirs, wat mag nou wel mee?

Teylingen n Deze zomer gaan naar verwachting meer dan anderhalf miljoen Nederlanders op vakantie buiten Europa. Dit zijn er meer dan ooit. Uit onderzoek blijkt dat negen op de tien van hen graag leuke producten en souvenirs meeneemt naar huis. Dat gaat niet altijd goed.

De meerderheid van de ondervraagde vakantiegangers twijfelt welke aankopen van buiten de EU mee naar huis mogen. Gebruik bij twijfel de Douane Reizen App; daar staat per bestemming wat wel en niet mee terug mag in het vliegtuig naar huis. Turkije en de Canarische eilanden vallen ook onder de landen buiten de EU. André Molenberg werkt al jaren bij de douane op Schiphol en ziet regelmatig alledaagse souvenirs en kleding voorbij komen die niet toegestaan zijn. "Bijvoorbeeld leren schoenen of een portemonnee gemaakt van beschermde krokodillen", zegt de douanier." Ook etenswaar zijn alledaagse vondsten. "Een lekker kaasje of hammetje zijn typische producten waarvan mensen simpelweg niet weten dat deze niet door de douane mogen, omdat ze ziektes met zich kunnen meebrengen", vervolgt hij.

Bijna de helft van de Nederlanders houdt kofferruimte vrij voor spullen die zij op hun vakantiebestemming kopen. Alleen aankopen boven de € 430 hoef je te melden bij de Douane. Wie de app checkt, komt niet voor verrassingen te staan. Bij twijfel kun je je vraag of foto delen op Facebook of Twitter via #magditmee en de douaniers zoeken het voor je uit.

Bloemen kleuren het Oosthoutplein

De bakken op het Oosthoutplein zijn gevuld met bloemen. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n 'Even de bloemetjes buiten zetten.' Op het Oosthoutplein gaat die kreet zeker op nadat de firma Entree Vert uit Noordwijkerhout vorige week de drie grote bakken op het plein heeft voorzien van de nodige bloemen. Eerder zijn er op meerdere plaatsen in Teylingen al bloembakken opgehangen. Entree Vert voorziet de bloembakken regelmatig van water. Na het zomerseizoen komt er een wintervulling in de bakken. De nieuwe invulling is mede betaald uit het Ondernemersfonds Teylingen.

13 / 28

Aanmoedigingsprijs voor kunstenares Lisette Hogewoning

Kees Baalbergen reikt de prijs uit aan kunstenares Lisette Hogewoning. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Sassenheim/Katwijk n Er heerste vorige week zaterdag een gezellig, ontspannen sfeertje in de meubelzaak van Baalbergen in Katwijk. Wellicht dat er een lichte spanning voelbaar was bij de aanwezige genodigden, maar met name bij de kunstenaars. Vier van hen waren genomineerd voor de eerste aanmoedigingsprijs van het bedrijf.

Door Piet van Kampen

Het is al een jarenlange traditie dat kunstenaars bij Baalbergen hun creaties mogen exposeren. Eigenaar Kees begon er in 1971 mee. Ruim 250 kunstenaars hebben er dankbaar gebruik van gemaakt en de laatste jaren heeft de huidige ondernemer, zoon Andries, deze traditie voortgezet. Waren het voorheen min of meer gevestigde artiesten die hun sporen al hadden verdiend, nu is er gekozen om er een aanmoedigingsprijs voor met name beginnende kunstenaars aan te verbinden. Regionale talenten mochten inzenden. Uit de 25 aanmeldingen, nomineerde de jury er vier. De heren Kees Baalbergen en Jan Golsteijn, een van de eerste exposanten in 1971, waren het daar snel over eens. Maar een winnaar kiezen was een lastige taak voor de heren die over de nodige kunstkennis beschikken. Golsteijn schetste Baalbergen als een ervaringsdeskundige en achtte zichzelf ook de nodige kennis toe.

Speech

Golsteijn bouwde tijdens zijn speech -die met de nodige luchtigheid was doorspekt- de spanning op. De inzendingen van de vier genomineerden werden benoemd maar uiteindelijk bleek dat de heren juryleden voor de kleurrijke papiercollages van Lisette Hogewoning waren gezwicht. De beginnende kunstenares, geboren in Rijnsburg en woonachtig in Sassenheim, is pas in november gestart.

Lisette werd door Kees Baalbergen beloond met een geldbedrag en een trofee. Bovendien mag zij tot 30 september haar creaties exposeren in het bedrijf. Hogewoning is verheugd met haar prijs: "Ik ben verrast en natuurlijk ook blij dat ik hier mag exposeren". De expositie in de winkel aan de Ambachtsweg 13 loopt tot en met tot en met 30 september en kan dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot en met 17.00 uur bezichtigd worden.

Geschil over verkoop noten op markt

Sassenheim n De verkoper van olijven op de markt mag geen noten verkopen. Er is al een kraam voor noten aanwezig. Een vergunning werd hem onlangs door B&W geweigerd. De marktkramer is het er niet mee eens. Vorige week was er een hoorzitting over het door hem ingediende bezwaar.

Door Nico Kuyt

Volgens de raadsheer van de bezwaarmaker verkoopt deze al zo'n vier jaar noten uit de kraam, samen met de buitenlandse delicatessen uit Zuid-Europa en Noord-Afrika, omdat klanten erom vroegen. Het aangeboden assortiment zou destijds in overleg met de marktmeester zijn beklonken. Maar de gemeente bestrijdt dit. Er is van het begin af al aan door de marktmeester aangegeven dat het niet mocht, want noten worden al aangeboden door een ander. Het is waar dat 10 procent bijproducten verkocht mogen worden, maar die moeten wel in relatie staan met de olijven, zoals het brood uit de streek rond de Middellandse Zee en daarover zijn afspraken gemaakt met de bakker. Deze specifieke broden worden niet elders verkocht. In de huidige vergunning staat duidelijk dat toestemming is verleend voor olijven en noten vallen daar niet onder, zelfs geen noten uit Noord-Afrika.

Woordenstrijd

Ook de al bestaande notenverkoper uitte zich tijdens de hoorzitting negatief uit. Hij geeft aan al zo'n 25 jaar met noten op de Sassenheimse markt te staan. De noten op de olijvenkraam is de helft van het assortiment die ook hij verkoopt. Er is vanaf het begin al aangegeven dat de olijfkramer geen noten mocht verkopen. De uitspraken lokten een weerwoord op door de raadsheer. De notenverkoper zou pas met die bepaalde soorten noten zijn begonnen toen zijn cliënt daarmee was gestart. De notenboer was eens naar de kraam van zijn cliënt gekomen en heeft enige stevige woorden geuit. Dat werd vorige week meteen weer bestreden. De uitbater van notenkraam gaf aan dat hij geen bedreigingen had geuit. Hij had wel bij de kraam gestaan, de olijvenverkoper was echter niet van plan de noten weg te halen. En hijzelf verkoopt heel die 25 jaar alle soorten noten.

Wat er wel of niet bij de kraam heeft plaatsgevonden tussen beide marktkramers, dat gaat de Bezwaarcommissie niet beoordelen. De commissie beoordeelt wel of de weigering van de vergunning juist is verlopen en geeft B&W een advies, die vervolgens een besluit neemt op het bezwaar. De commissie vond het wel vreemd dat vier jaar lang er geen handhaving had plaatsgevonden. Intussen worden bij de olijven geen noten meer verkocht. Hier wordt door de marktmeester stipt op gecontroleerd.

Foodmand voor Fairtrade trouwerij

Teylingen n De werkgroep Teylingen Fairtrade gemeente wil eerlijke producten promoten. Stellen die voor 1 juli 2018 elkaar het ja-woord geven en daarna een fairtrade trouwring om de vingers schuiven, krijgen een Fairtrade foodmand cadeau.

Wereldwijd werken ongeveer 1,5 miljoen mijnwerkers in kleinschalige goudwinning. Door oneerlijke handelsvoorwaarden en gebrekkige mensenrechtenbescherming zitten deze mijnwerkers in een vicieuze cirkel van armoede, marginalisering en uitbuiting. Er bestaat echter ook Fairtrade goud.

Premie

Fairtrade goud helpt mijnwerkers en hun families op weg naar een beter bestaan. Mijnwerkers die aan de voorwaarden (gezonde en veilige werkomstandigheden, milieubescherming, geen kinderarbeid, arbeidsrechten) voldoen ontvangen een premie van 1.800 euro per kilo goud. Dit komt bovenop een gegarandeerde minimumprijs van 95 procent van de wereldmarktprijs.

Gouden trouwringen

Stellen die van plan zijn om trouwringen te gaan kopen wil de werkgroep Teylingen Fairtrade gemeente stimuleren te overwegen om Fairtrade gouden ringen te kopen. Een stel dat voor 1 juli 2018 trouwt in Teylingen en dat doet met Fairtrade gouden trouwringen komt in aanmerking voor een Fairtrade foodmand ter waarde van 35 euro.

Aanmelden

Deelname door een aankoopbewijs te sturen naar info@teylingenfairtrade.nl. Na ontvangst van een bericht van de werkgroep, is de foodmand af te halen bij het loket van de gemeente Teylingen.

Kijk voor meer informatie over de ringen op www.ikwilfairtradegoud.nl en over de actie op www.teylingenfairtrade.nl.

Gastvrij Warmond

Warmond n Het was een tijd onduidelijk: mogen boten nu wel of niet worden aangemeerd bij Park Groot Leerust? De twee borden in het gras naast de theekoepel attendeerden de langsvarende gasten op het verbod. De aangegeven A.P.V (5.7.1.1) bestaat echter al een tijdje niet meer. Tel daar alle mogelijkheden bij op die er wel zijn om aan te leggen en de verwarring was compleet. Daar is sinds vorige week verandering in gekomen. De gemeente heeft de twee borden weggehaald, tot grote vreugde van citymanager John van der Tol. "Een eerste stapje naar een gastvrijer Warmond is hiermee gemaakt. Op dit moment is het belangrijk om de (varende) gasten welkom te heten en 'spelregels' voor het aanleggen te communiceren."

Het verbodsbord (zie foto onder) is weggehaald. Boten mogen aanmeren bij de theekoepel in het park. | Foto: pr.

Van Duijn nieuwe voorzitter Bassets

Sassenheim n Op de algemene ledenvergadering is Roland van Duijn unaniem gekozen tot voorzitter van rugbyclub The Bassets. Van Duijn neemt de voorzittershamer over van Dick van der Heiden, die na zes jaar voorzitter stopt.Van Duijn (49) is een echte man van de club. Alle jeugdteams heeft hij als speler doorlopen. Ook heeft hij in alle seniorenteams gespeeld waarvan de meeste jaren in Bassets 1. Daar werd hij zelfs captain, waardoor zijn rol als voortrekker duidelijk naar voren kwam. Door een langslepende blessure moest hij noodgedwongen een punt achter zijn sportieve loopbaan als rugbyer zetten. Van Duijn vervulde als een echte clubman functies in tal van commissies binnen The Bassets. Van Duijn kijkt er naar uit om het voorzitterschap van een bloeiende en groeiende rugbyclub in de Bollenstreek op zich te nemen.

Sport, lol en heel weinig slaap

Sassenheim in Hellendoorn: de voetballers van Teylingen waren de eerste week van de zomervakantie op voetbalkamp. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Jeugdleden van RKVV Teylingen waren vorige week niet alleen op het voetbalveld te vinden, maar ook in bossen en sloten. Deelnemers aan het jaarlijkse jeugdkamp van de Sassenheimse voetbalvereniging kijken terug op een succesvolle week in Hellendoorn. De 70 voetballertjes en 17 begeleiders verbleven in groepsaccommodatie De Bosrand, -inderdaad- aan de rand van het bos. Een goede locatie voor bosspelen, met als favoriet de survivaltocht. Daarnaast stond het kamp in het teken van sport, spel, veel lol en iets minder slaap. De vakantieweek werd afgesloten met een bezoek aan het avonturenpark in Hellendoorn. Op vrijdag kwam de groep moe maar voldaan terug in Sassenheim. Met wat minder slaapuren op de teller, maar wel vol met belevenissen en herinneringen aan een leuke eerste week van de zomervakantie.

Harmonie en schoonheid in Het Oude Raadhuis

Warmond n Bep de Meijer Overweg en Marijke Renes exposeren van woensdag 19 juli tot en met zondag 20 augustus in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling is op zondag 22 juli om 16.00 uur.

Bep de Meijer Overweg (1955) exposeert met keramische beelden. In haar onderwerpen voelt ze zich het meest verbonden met menselijke figuren; het weergeven van innerlijke rust en het karakter. Ze werkt graag puur en organisch, bedekt niet met glazuren waardoor het materiaalgebruik zichtbaar blijft, minieme kleuraccenten maken het werk af. In de expositie in het Oude Raadhuis toont ze haar nieuwste werk waarin ze de uitdaging is aangegaan alle tekens van de dierenriem uit te beelden. Marijke Renes exposeert met werk in gemengde techniek. Ze maakt gebruik van verschillende soorten materialen, waaraan zij door toevoeging van onder andere acrylverf, lijm, zand, krijt, O.I. inkt, metaal, textiel en papier een nieuwe verrassende betekenis geeft. Het is haar streven om het gekozen materiaal zodanig te ordenen, samen te voegen en te bewerken, dat er een nieuwe eenheid ontstaat: beelden van harmonie, schoonheid en poëzie. Voor deze tentoonstelling heeft zij een keuze gemaakt uit diverse series.

De galerie aan de Dorpsstraat is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Zwart-wit in De Pomp

Warmond n De thema-tentoonstelling Zwart-wit is van donderdag 20 juli tot en met woensdag 23 augustus te zien in galerie de Pomp.

In totaal vijftien kunstenaars exposeren hun werk. Jan de Jong exposeert zwart-wit foto's. Dat doet hij samen met samen met vijf leden van het Foto Doka Collectief Voorschoten: Elly Deinum, Renée Vermond, Martin Kooij, Cees Binkman en Wil van Leeuwen.

De overige kunstenaars zijn: Hendrie Sassen (grafiek), Nelleke Hulsen (fiber/art), Carla Wink (keramiek/groeivormen), Alie Ronkes (keramiek/ongeglazuurd), Petra de Haas (keramiek), Harriët Zuidgeest (keramiek beeldjes) en (Trude Hol – linosnede, tekening gemengde techniek). De laatste exposant is Dorine Wolter Kools (†). Dorine is in haar leven een zeer creatieve vrouw geweest en heeft bij de Pomp twee keer geëxposeerd. Bijzonder werk zijn haar linosneden op Japans vloeipapier. Barbara Oudshoorn, papierrestaurator, wist er wel raad mee. Het is nu ingelijst en hangt ook in deze expositie.

Galerie de Pomp (Dorpsstraat 38) is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Tekenen en varen bij het Natuur Ontdekking Centrum

Warmond n Juist dit jaargetijde leent zich voor allerlei activiteiten buiten in de vrije natuur. Niets lekkerder dan in het zonnetje genieten van de zomerse kleuren en geuren. Daarom organiseert het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn op zondag 23 juli twee leuke buitenactiviteiten voor zowel kinderen als volwassenen.

Van 14.00 tot 16.00 uur kunnen kinderen vanaf 8 jaar onder leiding van Tineke Pot met verf, ezel en penselen de natuur in om de mooie plekjes van het eiland op doek vast te leggen. Tineke wil graag haar eigen enthousiasme voor het schilderen over brengen op de jeugd. "Schilderen is echt magie, door een paar verfstreken tover je zo een plaatje tevoorschijn," aldus de Warmondse kunstenares. Deelname kost 7 euro.

Vaarexcursie

De lange zomeravond nodigt uit om met de Heere Schouten vanaf het water de verschillende landschappen van Warmond te ontdekken. De midzomeravond vaarexcursie is van 19.00 tot 21.30 uur. Ook op zondag 2 augustus is er op hetzelfde tijdstip een vaarexcursie. Meevaren kan vanaf 10 jaar. Deelname kost 10 euro.

Aanmelden voor beide activiteiten kan bij het Natuur Ontdekking Centrum: info@koudenhoornontdekken.nl.

Weergeloos Warmond vanaf het water

'Licht weer terug in Warmundastraat'

Foto: pr.

Warmond n De aanblik van de Warmundastraat is begin juli veranderd. In de eerste week van de maand zijn meerdere bomen gesnoeid. Bewoonster Anneke van Diest laat aan de redactie weten blij te zijn met het resultaat. "Na langdurig en intensief e-mailcontact met gemeente Teylingen zijn eindelijk de hoge bomen gesnoeid. Wij hebben als bewoners het licht weer terug in ons huis."

Street4You in Waterspeeltuin

Teylingen n Deze zomer organiseert Welzijnskwartier in Teylingen Street4You, een buurtfeest waarbij jong en oud mee kan doen. Deelname aan de activiteiten is gratis. Street4you is op woensdag 26 juli van 13.00 tot 17.00 uur bij de Waterspeeltuin in Voorhout, op donderdag 3 augustus van 13.00 tot 17.00 uur in Park Rusthoff in Sassenheim en op vrijdag 18 augustus van 13.00 tot 17.00 uur in Park Beukenrode in Voorhout.Voor meer informatie: richardgrimbergen@welzijnskwartier.nl of 06-10704075.

Warmond Open

Warmond n De 26ste editie van Warmond Open, dit jaar op het vernieuwde tenniscomplex van tv Overbos, begint op maandag 31 juli. Aanmelden kan tot donderdag 20 juli via toernooi.nl.

Er wordt gespeeld in meer dan 25 verschillende klassen en wordt er voor iedere sterkte rekening gehouden. Het finaleweekend is op 6 en 7 augustus. De organisatie is er bijna klaar voor. Met een vernieuwd clubhuis en zeven all weather banen moeten eigenlijk alleen nog maar de weergoden een beetje meewerken.

Vuurwerkshow

regio n Vanaf het strand aan de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk is zaterdagavond 22 juli een sensationele vuurwerkshow te zien. Het vuurwerk zal tijdens deze zogenaamde "pyromusical" synchroon lopen met bijzondere muziek om een geweldige sfeer te creëren. Vanaf meerdere locaties op het strand wordt het vuurwerk afgestoken, zodat deze vanaf de boulevard goed te zien is voor alle toeschouwers. Dit vuurwerk vindt plaats vanaf 22.45 uur. De toegang is gratis.

cultuur/sport

Zomerklooien in de bieb: de Bokkenrijders

Teylingen n Zomerklooien is het lees- en doe-programma voor kinderen bij de bibliotheek. Lees boeken die je aan het klooien zetten, spaar stempels door mee te doen aan de verschillende activiteiten en bij een volle stempelkaart ontvangen deelnemers een Zomerklooien-diploma. De eerstvolgende activiteit is op zaterdag 22 juli in Voorhout: de interactieve voorstelling De Bokkenrijders.

Tussen 10 juli en 19 augustus is het zomervakantie! En dat betekent maar één ding… een hoop vrije tijd om te vullen. Waar kan je dat beter doen dan met klooiopdrachten?! Dacht je dat je bij de bieb alleen boeken kunt lezen? Fout! Je kunt ze nu ook DOEN! Medewerkers van de bibliotheek verzamelden de gekste en gezelligste boeken boordevol activiteiten en stelden ze Zomerklooi-collectie samen om te komen ontdekken. Wat houdt dat in? Denk aan een tank besturen, stropdassen knopen, kevers verzamelen en glow in the dark drilpudding maken. En veel opdrachten doe je niet in de bibliotheek maar lekker bij de tent of thuis. Doe mee met Zomerklooien, het lees en doe programma bij de Bibliotheek en lees boeken die je aan het klooien zetten. Spaar stempels door mee te doen aan de verschillende activiteiten, bij een volle stempelkaart ontvang je een Zomerklooien-diploma.

Bokkenrijders

Op zaterdag 22 juli speelt Theaterschool Teylingen de interactieve voorstelling De Bokkenrijders in de bibliotheek Voorhout (Herenstraat 48). Er wordt een kleine voorstelling op maat gespeeld. Het verhaal zal gaan over de Bokkenrijders. Speel je mee?

Het college is geschikt voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. De toegang is gratis. Bij deelname krijgen kinderen een stempel voor hun zomerklooi-pas.

Kindercolleges

Ook in de andere vestigingen in Teylingen zijn activiteiten. In het kindercollege op zaterdag 29 juli staat 'Alles wat je wilt weten over sterren en planeten!' centraal. Dit college is in de bibliotheek van Sassenheim (Kerklaan 42). Op zaterdag 5 augustus komt wethouder Arno van Kempen in de vestiging in Voorhout (Herenstraat 48) vertellen over het werk als wethouder. En wat doet een burgemeester precies? Tijdens 'Voel je thuis in het gemeentehuis' kunnen kinderen de wethouder het hemd van het lijf vragen. In het laatste kindercollege op zaterdag 12 augustus wordt de vraag 'Hoe voelt het om nieuw te zijn?' besproken. Kinderen kunnen in de bibliotheek van Warmond (Herenweg 80) vragen stellen over hoe het is om te vluchten en vluchteling te zijn.

Alle kindercolleges zijn van 11.00 tot 12.00 uur in de vermelde vestigingen. De toegang is gratis. Bekijk alle Zomerklooien-activiteiten op www.bibliotheekbollenstreek.nl/zomerklooien.

Adest Musica klaar voor Kerkrade

De generale repetitie van Adest Musica voor het WMC is in Park Rusthoff. | Foto: pr.

Sassenheim n Met 70 muzikanten reist Adest Musica op zondag 30 juli af naar het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Voorafgaand is er aanstaande zaterdag een try-out in Park Rusthoff.

Vanaf het najaar is het seniorkorps van Drum- en Showband Adest Musica bezig met de voorbereidingen voor het WMC 2017. De bijna 70 muzikanten, het 10 man/vrouw tellende instructieteam en de vele vrijwilligers zijn de laatste maanden druk doende met het marsproduct 'A Tribute to the Royal Marines' en het showproduct 'The Composer'. Zeker de laatste weken is het voor alle betrokkenen hard werken middels dagenlange repetities en exercities. En dit alles om op zondag 30 juli, de laatste finaledag van het WMC, een optimale prestatie neer te zetten, zodat Adest Musica zich ook de komende vier jaren kan blijven meten met de (inter)nationale topkorpsen.

Upgraden

In de afgelopen maanden heeft het korps in tal van optredens de beide producten 'in de praktijk getoetst,' resulterend in een verdere upgrading van mars en show. In de laatste weken worden nog verrassende 'visuele gimmicks' aan de show toegevoegd. Na een weekendoptreden in het Duitse Iserlohn is half juli een weekend op een kampeerhoeve gebivakkeerd. Een weekend van vele uren oefenen, inclusief 'teambuilding', om het korps als één geheel te laten functioneren. Muzikale topsport voor het seniorkorps van Adest Musica.

Try-out

Op zondag 30 juli reizen zo'n 300 supporters meereizen met het korps. In het met 18.000 toeschouwers uitverkochte Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade zullen zij het korps aanmoedigen. Voorafgaande laat het korps op zaterdagavond 22 juli vanaf 19.30 uur de nieuwe mars en show zien en horen in het Sassenheimse Park Rusthoff. De toegang is gratis. Bij regenachtig weer gaat de try-out niet door.

Eline de Visser, projectleider Taalhuis

Als je het licht niet kunt zien

Anthony Doerr

De blinde Marie-Laure vlucht in WOII met haar vader en de grootste schat uit het Natuurhistorisch Museum naar dit Bretonse stadje, waar ik die zomer mijn vakantie doorbracht. De oorlog door de blinde ogen van Marie-Laure 'bezien', geeft een compleet nieuw perspectief. Meeslepend!

Dionne Dinkhuijsen

Dionne is de programmamanager van Bibliotheek Bollenstreek. Ze houdt zich bezig met de collectie, samenwerking met scholen en projecten voor laaggeletterden. Lezen is haar grootste hobby en ze is sinds 2006 actief lid van een leesclub. Om de maand geeft ze je een aantal leestips.

Alle titels zijn te leen bij de 8 vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek. Je kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Wederzijds

Kees van het Hart

Lekker leesvoer voor de vakantie; een boek dat je makkelijk meeneemt in je tas. Wederzijds is de organisatie die overlast in je buurt wegwerkt- waarbij verwacht wordt dat je zelf ook deelneemt aan tegenacties. De verteller blijft anoniem, net als de leden van Wederzijds. Ongeschreven regels en vragen stapelen zich op. Zijn de leden van Wederzijds echt zo onschuldig? Het boek snijdt thema's aan als buurtpreventie en veiligheid. Leest makkelijk door de korte zinnen, is grappig en ook herkenbaar voor lezers die, net als ik, in Den Haag hebben gewoond.

Foto: pr.

In het buitengebied

Adriaan van Dis

Als Van Dis-fan wilde ik dit boek graag lezen. Korte verhalen over isolement, geschreven met zelfspot en ironie. Verschillende hoofdpersonen komen langs, zoals een oude vriendin, een robot en een buurjongen, en alle verhalen zijn verweven met actuele onderwerpen als de vluchtelingenproblematiek, sociale ongelijkheid en robotisering. Constante in de verhalen zijn de innerlijke stem, de eenzaamheid én het poetsen. Na het lezen van dit boek denk je voortaan bij het openen van een potje groene zeep, met een glimlach, aan Van Dis.

Het einde van de eenzaamheid

Benedict Wells

Getipt door het DWDD boekenpanel en meteen geleend bij de Bibliotheek. Een ontroerend verhaal over Jules, zijn broer en zus die op jonge leeftijd wees worden. Ze groeien zonder elkaar op in verschillende internaten, maar vinden elkaar later weer terug. Mooi om te zien dat de drie zo hecht blijven, ondanks alle persoonlijke worstelingen en hun onuitgesproken verdriet. Ik sloeg het boek met een brok in mijn keel dicht.

Korte zomerstop De Teylinger

redactie n Ook De Teylinger kent in de vakantie een korte zomerstop. In de komende weken komt de krant twee keer niet uit. De eerste keer is al volgende week, op woensdag 26 juli. Ook op woensdag 9 augustus is er geen krant.

In de tussenliggende week, woensdag 2 augustus, valt er wel een krant op de deurmat. Insturen voor deze editie kan tot maandag 31 juli om 12.00 uur naar redactie@deteylinger.nl.

De redactie wenst alle lezers een hele fijne zomervakantie!

uitgaan/nieuws

Gokkers en danseressen gezocht: MuBo speelt Guys and Dolls

Foto: pr.

regio n Stichting MuBo zoekt voor de twaalfde productie naar energieke meiden die willen optreden als nachtclub danseressen in The Box! De choreografie van deze voorstelling staat onder leiding van Yvette de Wilde; zelf in talloze producties, series en reclames te zien geweest. Guys and Dolls heeft voor ieder wat wils; van de meest begaafde dansers, tot onontdekt zang of speeltalent, in elke leeftijdscategorie. Ook enkele stoere mannen zijn nog welkom; zowel voor het ensemble als voor hoofdrollen. Swing mee met liedjes zoals 'Luck Be A Lady' of 'Sit Down You're Rocking The Boat'. Kruip in de huid van gokkers, nachtclubdanseressen of doe een drankje met het Leger des Heils.

Na het succes van onder andere My Fair Lady, Aïda, Cats, Man van la Mancha, Jesus Christ Superstar en recent nog Sunset Boulevard gaat MuBo wederom vol enthousiasme door en brengt, op professionele wijze, komend seizoen (2017/2018) drie producties op de planken. De repetities voor Chess zijn alweer volop bezig, maar voor Guys and Dolls kunnen geïnteresseerden zich nu aanmelden via www.stichtingmubo.nl.

Date met een heilsoldate

Guys and Dolls is een romantische komedie en vertelt het verhaal over New York in de tijd waarin goed en kwaad, heilsoldaten en gokkers, letterlijk naast elkaar de straat bevolkten. Nathan Detroit organiseert samen met zijn handlangers illegale gokpartijen, maar moet snel op zoek naar geld en een nieuwe locatie wanneer de politie zijn vaste stek ontdekt. Met gokker Sky Masterson sluit Nathan voor een flink bedrag een ongewone weddenschap. Sky moet een door Nathan uitgekozen vrouw meekrijgen op date naar Havana in Cuba. Nathan kiest vervolgens heilsoldate Sarah Brown. Uiteraard verloopt niets zoals het hoort. Zal hij de weddenschap winnen?

Professioneel met amateurs

Geïnteresseerd? Na aanmelding ontvangen deelnemers alle benodigde informatie over eventuele deelname aan de voorstelling. Deelname is mogelijk vanaf 18 jaar. Ervaring in zang, dans en spel is handig maar niet noodzakelijk; iedereen mag meedoen en is van harte welkom. MuBo stelt zich ten doel om op professionele wijze theatervoorstellingen te maken met spelers uit de Duin- en Bollenstreek. De productie staat daarom onder leiding van een professionele regisseur, zangrepetitor, choreograaf en dirigent, met als doel om het maximale uit de deelnemers te halen. Daarnaast begeleidt een orkest de voorstellingen en worden de techniek, vormgeving, decor, grime, pruiken, rekwisieten en kostuums door ervaren krachten ontworpen. Daarmee zal ook Guys and Dolls de uitstraling hebben waarmee MuBo de afgelopen tien producties naam heeft gemaakt.

Kijk voor meer informatie op www.stichtingmubo.nl en op facebook.com/StMuBo.

Hersenstichting zoekt vrijwilligers

regio n De Hersenstichting is op zoek naar collectanten die begin 2018 langs de deuren willen.


Lopen, praten en denken, alles wat zo vanzelfsprekend lijkt, kan zomaar voorbij zijn. Vrijwel iedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met een hersenaandoening. De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Met de jaarlijkse collecteopbrengst laten ze onderzoek doen, geven voorlichting en voeren vernieuwende projecten uit. Van de collectant wordt gevraagd om een uurtje of twee in de collecteweek in eigen wijk of buurt te collecteren. De beste tijden om te collecteren zijn tussen 17.00 en 20.00 uur of op zaterdag. Het is maar een week per jaar mogelijk om voor de Hersenstichting te collecteren. In 2018 is dat de week van 29 januari tot en met 3 februari.

Voor meer informatie, neem contact op met de Hersenstichting via collecte@hersenstichting.nl of 070-3604816.

Kerkdiensten

Woensdag 26 juli t/m 2 augustus

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Woord- en Communieviering met samenzang, voorganger: Diaken B. Prins

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag: geen viering

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur; avondmaal, voorganger: Ds. A. Bosma

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: dhr. T.van der Heyden

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Golden Harvest, voorganger: Th. Blokland

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: dhr. R. Drenth (Voorhout)

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur: Eucharistieviering met samenzang, voorganger: Pastor Owel

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. E. v.d. Weide (Noordwijkerhout)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Marcel van Dam

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zaterdag 19.00 uur, jeugdavond, zondag 10.00 uur, eredienst o.l.v. Jan Zijlstra

Bridgeles bij De Wasbeek

Sassenheim n Bridgeclub De Wasbeek organiseert in het najaar weer een beginnerscursus bridge. Veertien avonden lang wordt de basis van het kaartspel uitgelegd door Hulya Prischink.

Voor de echte beginners start de cursus op 6 september. De lessen zijn iedere woensdagavond gehouden tot en met 6 december. De cursus voor de gevorderden cursisten start op 4 september en wordt op elke maandagavond gehouden tot en met 4 december. Beide cursussen worden gegeven in de Tuinzaal van de Bernardus, beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur. De kosten bedragen 75 euro voor de gehele cursus. Aanmelden kan tot 2 september bij Sjaak van Kesteren via 0252-412429 of bridgeclub.de.wasbeek@ziggo.nl.

Woensdag 19 t/m 26 juli

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering met samenzang, voorganger: pastor P. Owel

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag: geen dienst

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur; voorganger: Ds. H.R. Betting

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: ds.C.Affourtit

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Woord & Communieviering met samenzang, voorganger: H. de Groot

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. T. Hop (Hillegom)

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur: Woord en Communieviering met samenzang, voorganger: Lia Spiegeler

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. R.J. Bakker (Amsterdam)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Bram Oudenampsen

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zaterdag 19.00 uur, jeugdavond, zondag 10.00 uur, eredienst o.l.v. Jan Zijlstra