De Teylinger

22 april 2020

De Teylinger 22 april 2020


(K)raamvisite voor baby Noud

Opa en oma komen op raamvisite bij hun kleinzoon Noud, dochter Stephanie en schoonzoon Frank. | Foto: fam. Mens Foto: pr.

Sassenheim n Veel vrienden en familie hebben hem al bewonderd, maar dan wel met een raam ertussen. Baby Noud is vijf weken oud en werd geboren vlak voordat de corona-maatregelen ingingen. Het maakt de toch al unieke kraamtijd extra bijzonder, vertellen trotse ouders Stephanie en Frank Mens.

"Het gaat onwijs goed met ons, maar het is wel een gekke tijd voor iedereen," zegt Stephanie (29) aan de telefoon. Op 13 maart kwam Noud ter wereld in het ziekenhuis, waar alleen haar man Frank (34) bij mocht zijn. Daarna was een kort eerste bezoek van familie niet toegestaan. Thuis kon dat gelukkig nog wel. De trotse opa's en oma's, ooms en tantes hebben baby Noud zo nog van heel dichtbij kunnen bewonderen. Een dag later gingen echter de maatregelen van het kabinet in. "In eerste instantie dachten we dat het vooral was om de kraamverzorgster te beschermen, zij komt bij meerdere gezinnen over de vloer. Maar na een week werden de maatregelen aangescherpt en gelden ze dus ook voor ons."

Het zorgt ervoor dat ook hun kraamvisite nu op 'raamvisite' komt. En zo trekt een hele stoet aan vrienden voorbij in de tuin van hun nieuwbouwhuis. Stephanie's drielingzus komt regelmatig even op afstand kijken. Opa en oma aten een beschuitje met muisjes in de tuin. Cadeautjes worden aan de deur gehangen. Met familie en vrienden videobellen ze dagelijks in de avonduren. Veel dingen lopen anders: de gebruikelijke afspraken voor Nouds gezondheid gaan via de telefoon of zijn verplaatst, zoals zijn hoortest. Alleen de hielprik is wel snel gedaan. Voor de aangifte van zijn zoon kon Frank uiteindelijk na zeven dagen op afspraak terecht in het stadskantoor in Leiden.

Het is zo wel een hele bijzondere tijd, zegt de kersverse moeder. "We hadden een kraamfeest gepland, maar besloten het niet door te laten gaan. Het is even schakelen, in ene gaat het niet door, maar het is wat het is. Dan vieren we zijn eerste verjaardag wat groter," klinkt het positief. "We gaan nu heel vaak wandelen met z'n drieën, dat is ook heerlijk." Ook voor vader Frank zitten er voordelen aan de situatie. "Eigenlijk had ik drie weken verlof, maar in overleg met mijn werkgever ben ik alleen op oproepbasis in de avonden en 's nachts inzetbaar. Ik geniet elke dag van onze kleine man, en overdag heb ik dus extra quality time."

Kleine Noud's eerste weken gaan -zonder dat hij het doorheeft- de geschiedenisboeken in. De krantenknipsels voor later zijn al uitgeknipt, en Noud had afgelopen vrijdag zijn eerste tv-optreden bij Koffietijd. Hij zal toch vooral blij zijn dat hij extra veel kan knuffelen met zijn ouders. Een mooie start van zijn nog jonge leventje.De gratis krant die even niet gratis kan zijn

Hoofdredactie n Uitgeverij Verhagen geeft kwalitatief goede kranten uit die huis-aan-huis via de brievenbus op tafel komen en online verschijnen. De goed gelezen kranten zijn voor adverteerders aantrekkelijk om hun boodschap onder de aandacht te brengen.

Hierdoor ontstaat een balans waarbij de kranten gratis uitgegeven kunnen worden met de opbrengst uit advertenties zonder enige vorm van subsidie. We zitten nu echter in een uitzonderlijke situatie. Meer op pagina 7.

>Lintjesregen via de telefoon

Teylingen n Niet opspelden maar opbellen. De jaarlijkse lintjesregen is dit jaar niet in de raadzaal in Voorhout, maar gaat telefonisch. Meerdere inwoners worden op vrijdag 24 april door burgemeester Carla Breuer verrast met de mededeling dat zij een koninklijke onderscheiding krijgen. Die wordt op een later moment feestelijk uitgereikt. Wel ontvangen alle gedecoreerden 's middags alvast een mooie bos bloemen van de gemeente.

>Hoe viert u Koningsdag?

Redactie n Nu Koningsdag is omgedoopt tot Woningsdag, is de redactie benieuwd hoe u deze dag viert. Maak een leuke foto op maandag 27 april van een toost met de buren op anderhalve meter of een eigen spelletjesparcours in de achtertuin. Stuur de foto uiterlijk dinsdag 28 april voor 10.00 uur naar redactie@deteylinger.nl. De leukste foto's komen op onze speciale K/W-oningsdag-fotopagina!

Op vrijdag 27 april verleende het Groot Harmonieorkest en het Tweede Harmonieorkest onder leiding van Dirk van der Niet hun medewerking aan de aubade voor het Gemeentekantoor in Sassenheim. | Foto: pr. Foto: pr.

Koningsdag wordt
Woningsdag

Thuis toosten, aubades via Facebook

Geen slot op restafvalbak

'Even je hart luchten,

helpt ook'

uitgeweid n 'We volgen Mark'

De gratis krant die even niet gratis kan zijn

Hoofdredactie n Uitgeverij Verhagen geeft kwalitatief goede kranten uit die huis-aan-huis via de brievenbus op tafel komen en online verschijnen. De interessante kranten en het grote bereik zijn voor adverteerders aantrekkelijk om hun boodschap onder de aandacht te brengen.

Hierdoor ontstaat een balans waarbij de kranten gratis uitgegeven kunnen worden met de opbrengst uit advertenties zonder enige vorm van subsidie. Sommige van die kranten bestaan al bijna 100 jaar.


We zitten nu echter in een uitzonderlijke situatie. In een periode waarin de kranten normaal voldoende opbrengsten hebben, vallen de inkomsten nu ver terug, terwijl de kosten nu onevenredig hoog blijven.


Wij hebben overwogen om minder vaak uit te komen, alleen via afhaalpunten te verspreiden of alleen digitaal te verschijnen. Bij elk scenario neemt ons bereik af en bereiken we vooral de ouderen minder goed. We kiezen ervoor om onze verantwoordelijkheid te nemen en door te gaan met het wekelijks uitbrengen van onze kranten. Daarom hebben we besloten om onze lezers een bijdrage te vragen in onze productiekosten. Hiermee steunt u niet alleen de krant, maar ook de freelancers, de verspreiddienst en de bezorgers die ondanks de strenge maatregelen, toch hun werk blijven uitvoeren.


Gemeenten

Dat het een serieuze zaak is, bewijst ook media-minister Slob in zijn toezegging een tijdelijk steunfonds in te richten voor huis-aan-huisbladuitgevers en een dringend beroep te doen op gemeenten en provincie om extra te adverteren in de plaatselijke krant en zelf ook geld bij te dragen.


Doneerknop

Wij vragen u mee te doen met onze actie en door middel van een speciale doneerknop op de website en uw donatie te doen. Natuurlijk kunt u ook uw gift direct overmaken op bankrekening NL39 RABO 0331 7655 43 ten name van Uitgeverij Verhagen B.V. onder vermelding van "Vriend van ……..". Mogen wij ook op uw steun rekenen? Voor hen die hier al gebruik van hebben gemaakt, hartelijk dank.

>Drive-in test bij zorgmedewerkers: 18 procent heeft corona

Regio n Achttien procent van de zorgmedewerker die zijn getest bij de coronatest drive-in bij het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft corona. Dat betekent dat 82 procent van de geteste zorgmedewerkers niet besmet is met het virus en, waar mogelijk, weer aan het werk kan.

De GGD Hollands Midden is op 6 april gestart met het testen van zorgmedewerkers met klachten die passen bij corona. Dat gebeurt bij een special hiervoor ingerichte coronatest drive-in bij het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. De GGD Hollands Midden, SCAL Medische Diagnostiek en het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp werken hierin samen. Niek Wille, manager GGD en verantwoordelijk voor de drive-in: “Zorgmedewerkers werken iedere dag met kwetsbare personen en zijn nu extra hard nodig. Daarom is het van groot belang dat zij getest worden en het duidelijkheid wordt of zij corona (COVID-19) hebben. Als het geen corona is, kunnen zij bijvoorbeeld met lichte klachten weer aan het werk.”


Klachten, maar test negatief

Sinds 7 april zijn 937 zorgmedewerkers getest. 167 daarvan kregen 167 een positieve uitslag, wat betekent dat zij corona hebben. Deze zorgmedewerkers zijn persoonlijk geïnformeerd en hebben advies gekregen over de quarantainemaatregelen. Dit cijfer betekent ook dat 770 zorgmedewerkers met klachten die lijken op corona, negatief getest zijn. Zij hebben dus geen corona en kunnen weer, als de klachten het toelaten, aan het werk. Lees meer op www.deteylinger.nl.


Werkzaamheden Kagerzoom deze week van start

Een van de beelden uit de brochure voor Kagerzoom. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n De werkzaamheden rondom de golfbaan bij de Kagerzoom gaan deze week van start. Er worden plasbermen aangelegd en een gedeelte van het fiets-voetpad bij de molen wordt verlegd. De werkzaamheden duren tot 11 mei. Een inwoner van de Merenwijk vroeg burgemeester Breuer vorige week nog om het project uit te stellen. Een rondje kunnen wandelen is in deze coronatijd belangrijker, zo stelt hij.

"Een niet afgesloten rondje om de golfbaan waar nu veel mensen gebruik van maken om een even een frisse neus te halen, lijkt nu van hogere prioraire waarde. Ik wil graag een appél op u doen om mee te bewegen en tot uitstel van de werkzaamheden gaan omdat er onvoldoende rekening in de sterk veranderende context (corona crisis)," zo schrijft de man aan de burgemeester.


De inwoner van de Merenwijk, de Leidse wijk aangrenzend aan het gebied, wijst daarin onder andere op de gebrekkige communicatie over de werkzaamheden, waardoor veel onduidelijkheid is ontstaan over het al dan niet gedeeltelijk open blijven van de paden. Op de website kagerzoom.info is na de mail aan de burgemeester, geschreven op dinsdag 14 april, alsnog informatie over de werkzaamheden verschenen.


Onduidelijkheid

Vanuit de wijkvereniging Merenwijk wijst ook Peter Engbers op de gebrekkige communicatie. "We staan achter het plan om natuur en recreatie in het gebied te verbeteren. In 2018 hebben we in een uitgebreid traject mee kunnen denken. Tot dan was de communicatie met de gemeente goed, was er regelmatig contact en werden we uitgenodigd voor bijeenkomsten. Daarna hoorden we helaas steeds minder. Voor veel inwoners kwam het als verrassing dat de werkzaamheden nu gaan starten.". Hij vervolgt: "Het helpt vooral niet mee dat het niet duidelijk is wat het huidige projectplan precies inhoudt. Van het plan dat in 2018 is gepresenteerd, en op de project-website staat, weten we dat er dingen zijn gewijzigd. Maar die nieuwe plannen worden niet gepubliceerd, ondanks een eerder verzoek. Dat zorgt voor achterdocht bij sommige wijkbewoners. Begrijpelijk, maar ook jammer voor alle partijen, want zo ontstaat er onnodige ergernis over en weer."


Donderdag beginnen

Het aannemersbedrijf zou vanaf maandag tot 11 mei aan het werk zijn. Op dinsdag bleek er nog geer start te zijn gemaakt. "Ze gaan op donderdag beginnen," meldt een communicatiemedewerkers van de gemeente na vragen van de redactie. Op de vraag waarom de start iets later is, kon zij bij het ter perse gaan van deze krant nog geen antwoord geven. Lees daarover in de loop van deze week meer op www.deteylinger.nl.


Op werkdagen is het fiets-voetpad tussen 7.00 en 17.00 uur gesloten. Daarna wordt de afzetting verwijderd en kan het fiets- voetpad gewoon 's avonds worden gebruikt. Ook wordt het fiets-voetpad aan het einde van elke werkdag schoongemaakt. Het gedeelte waar het pad wordt opgebroken en verlegd blijft wel volledig afgesloten van 20 april tot 5 mei. Fietsverkeer wordt omgeleid via de Merenwijk.


Overige werkzaamheden zoals de natuurinrichting op Strengen en Tengnagel worden pas na de zomer uitgevoerd vanwege het broedseizoen en om het recreatief gebruik niet te storen.

Kerkveiling St. Pancratius verplaatst

Sassenheim n Door de huidige omstandigheden is de werkgroep Kerkveiling St. Pancratius genoodzaakt de veiling van vrijdag 8 mei te verplaatsen naar het najaar. Op vrijdag 23 oktober is de veiling van de kavels in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Vorig jaar werd met de veiling bijna 43.000 euro opgehaald voor de Pancratiuskerk.

>Avondvierdaagse gaat niet door

Teylingen n De Avondvierdaagse in Voorhout en Sassenheim zijn voor dit jaar afgelast. De wandeltochten stonden gepland in juni, maar de organiserende Oranjeverenigingen hebben besloten het evenement dit jaar niet door te laten gaan.


Seniorendag en Kaagweek

De senioren uitgaansdag in Sassenheim zou in mei zijn, maar is uitgesteld en wordt op een later moment georganiseerd.


De VWF Warmond meldt dat de Kaagweek, gepland van 25 tot en met 28 juni, vooralsnog doorgaat. De organisatie is druk bezig met de voorbereidingen, maar houdt het nieuws en de maatregelen nauwlettend in de gaten.
Geen slot op containers voor restafval

Teylingen n B&W stelt voor om in het systeem van de nieuwe inzameling van het restafval geen sloten op de containers te plaatsen. Het is te duur en of de buurman ook een zak in de bak werpt, dat heeft geen gevolgen voor de heffing die aan de inwoner wordt gevraagd omdat er niet per kilo wordt gewogen.

Door Nico Kuyt

Afgelopen maandag vergaderde de raadscommissie Bestuur over het nieuwe beleid voor het afval. B&W wil de hand op de knip houden. Er was eerder sprake van sloten op de bakken voor het restafval zodat de buren niet hun zakken erin zouden kunnen werpen, maar dat stuit op onvoorziene problemen.


Bezwaren

Het plaatsen van die kantelsloten op de minicontainers van 140 liter, dat is niet echt praktisch. Het maakt het afhalen duur. De containers zijn minder goed te stapelen. Er is meer tijd voor nodig om het te legen. En bij vorst vriest het slot vast. En er is gerommel rond de sleutel. Het vraagt daarnaast om een investering van 170.000 euro en een aankoop van 363.000 euro voor de bakken, dus maar niet doen.


Commissie stemt in

En daar was de raadscommissie Bestuur het afgelopen maandag in grote lijnen ook mee eens. "Dat iemand iets in jouw bak gooit is niet netjes, maar niet nadelig. We moeten de inwoners in zo'n geval misschien iets heropvoeden," stelde Reny Wietsma (CDA) als tegenoplossing. "De nadelen van de kantelsloten wegen niet op tegen de voordelen. Het komt bij de evaluatie wel naar voren", bedacht ook Frans van Swieten (Trilokaal).


"Het is niet duurzaam allemaal nieuwe containers aan te schaffen", bezuinigde ook Edith Alkemade (D66). En Frans Nederstigt (ChristenUnie) vermoedde dat erover nog wel enige lijken uit de kast gaan rollen, maar kon desalniettemin meegaan met het bannen van het kantelslot, ondanks dat volgens hem het afvalbeleid wel bij het afval kon worden gezet.


Doorpakken

Echter, naar de mening van wethouder Heleen Hooij moet er worden doorgepakt, ondanks de coronacrisis. Mocht blijken dat daardoor de ingangsdatum van het nieuwe beleid in gevaar komt, dan komt zij terug naar de raad. De aanbesteding wordt in ieder geval nu uitgeschreven, zonder het kantelslot.

>Seniorenvereniging Teylingen stopt met alle activiteiten tot juli

Teylingen n Seniorenvereniging Teylingen stopt tot en met eind juni met alle activiteiten.


De geplande gezamenlijke vakantiereis van de afdelingen naar Gaasterland in mei en daarna verplaatst naar september zal dit jaar niet meer plaatsvinden. Deze is nu gepland in de eerste week van juni 2021.


De door de afdeling Voorhout geplande vakantiereis gaat vooralsnog door. De algemene ledenvergadering is in het najaar.


Geen bezorging nieuwsbrief

In Sassenheim worden de nieuwsbrief en het ledenmagazine niet bezorgd. Downloaden kan via www.kbo-pcob.nl. De nieuwsbrief is te lezen via https://sassenheim.kbo-teylingen.nl.

Nieuwe website voor Groene Uitdaging

Teylingen n De Groene Uitdaging een compleet vernieuwde website, met informatie over duurzame onderwerpen, initiatieven en evenementen in de streek en allerlei manieren om zelf iets aan een duurzame toekomst te kunnen bijdragen.

De Groene Uitdaging is ontstaan als vervolg op een gelijknamige duurzaamheidsmarkt in Teylingen. Twee jaar geleden is dit platform ook online gestart en groeit het langzamerhand uit naar een steeds breder platform voor duurzame initiatieven.


De website, www.degroeneuitdaging.nlm heeft een complete make-over gekregen. Dankzij de nieuwe indeling zijn alle artikelen makkelijk te vinden op onderwerp. Inwoners kunnen elkaar informeren, op de hoogte houden en inspireren met 'groene' voorbeelden.Er zijn informerende, inspirerende en motiverende artikelen en lokale verhalen te vinden over wat er allemaal te doen is op het gebied van duurzaamheid.


Subsidies en regelingen

Ook is de site een goed verzamelpunt voor actuele informatie over subsidies en regelingen van de landelijke en lokale overheid. Zo kun je binnenkort alles lezen over de actie 'Winst uit je woning', waarbij huiseigenaren een voucher van 70 euro kunnen krijgen om een begin te maken met het energiezuiniger maken van hun woning. Via de site kun je ook een adviesgesprek met een van de energiecoaches aanvragen en vind je links naar organisaties die jou verder op weg kunnen helpen.


Ook een leuke tip of een mooi verhaal? Stuur dan een berichtje naar info@degroeneuitdaging.nl.

>Sassem Troef bridget door

Sassenheim n Enkele actieve leden van bridgevereniging Sassem Troef doen er alles aan om de leden van deze club toch wat afleiding met hun favoriete hobby te geven. Via het computerprogramma Stepbridge speelden 28 paren vorige week donderdag de eerste online bridge-avond. Zelfs vanuit Frankrijk werd mee gebridged. Ceciel en Jos van der Heijden wonnen, gevolgd door Marcel Lamboo en Dick van der Meer. De derde plaats was voor Rob Prins en Marcel Welten.

>Hulp bij aangifte van belasting

Teylingen n De aangifte van de inkomstenbelasting nog niet de deur uit gedaan en kun je hulp gebruiken bij het invullen? In Lisse, Teylingen en Noordwijk en Noordwijkerhout staan de belastinginvullers van de ouderenbonden nog steeds klaar om te helpen. Meer weten? Bel de Bibliotheek Bollenstreek tussen 10.00 en 12.00 uur. Iedere dag heeft het spreekuur een ander telefoonnummer:

maandag: 0252-221931        
dinsdag: 071-3013429        
woensdag: 0252-373621        
donderdag: 071-5237351        
vrijdag: 0252-415782.

Mantelzorgers steunen via de telefoon

Leny Noteboom biedt, samen met collega Jolanda Smit, een luisterend oor voor mantelzorgers. | Foto: archief Foto: pr.

n 'Even je hart luchten helpt ook'

Teylingen n Dagbestedingen zijn gesloten, er is minder fysieke ondersteuning en zomaar naar buiten gaan is lastig. 'Mantelzorgers raken in de knel', werd er al snel gewaarschuwd. 'Dat valt tot nu toe mee,' zegt mantelzorgadviseur Leny Noteboom. Maar, vult ze direct aan, 'ik verwacht dat daar na volgende week verandering in komt'.

Er werd gesteld dat in de coronatijd er meer op mantelzorgers af zou komen. "Dat lijkt tot nu toe mee te vallen," zegt Noteboom aan de telefoon."Ik heb niet de indruk dat bij meer mensen het water tot aan de lippen staat." "Maar", zal ze een paar keer tijdens het gesprek herhalen; "dat kan volgende week zomaar weer allemaal anders zijn", doelend op het onbekende verloop van het virus en de scenario's en maatregelen die van week tot week kunnen veranderen.


Familie springt bij

Ook Noteboom werkt op afstand en onderhoudt telefonisch contact met huisartsen, zorginstellingen en thuiszorgmedewerkers. "Zij geven aan dat ze het niet storm loopt met hulpvragen."


De consulent leerde in een gesprek met de ISD Bollenstreek dat ook zij minder aanmeldingen krijgen. "Wie laat ik toe in mijn huis? Ik denk dat mensen uit angst voor besmetting toch liever familie over de vloer hebben dan medewerkers die ze nog niet kennen. We zien dan ook juist eerder dat familie in deze tijd bijspringt. Dat is een dan weer positief effect." Ook in de wijken wordt meer naar elkaar omgekeken. "Je ziet nu ook mooie buurtinitiatieven ontstaan. Het is ook waar Welzijn Teylingen op inzet: verbinden en samenwerken."


Dementie

Voor een mantelzorgadviseur vragen de maatregelen ook om creativiteit. "We kunnen zelf niet meer achter de voordeur komen, dat maakt wel een verschil. Daarom zeggen we tegen zorgaanbieders, maar ook tegen familie, dat ze altijd kunnen bellen naar Welzijn Teylingen als ze denken dat er hulp nodig is, tegen zaken aanlopen of even een luisterend oor nodig hebben. We denken mee en zo nodig ondernemen we actie."


Elkaar informeren is in deze tijd hard nodig. Zo levert een lokale zorginstelling op dit moment uitsluitend maatwerk rond nieuwe opnames. Dat betekent dat er van geval tot geval wordt gekeken voor wie een opname prioriteit heeft. Mensen in een crisissituatie, waarbij het thuis echt niet meer gaat, krijgen voorrang. Denk daarbij aan mensen met dementie. Voor hun mantelzorger is dit een extra moeilijke tijd. Zij kunnen lastig uitleggen waarom sommige dingen anders gaan dan ze gewend zijn, en bezoek bij het raam blijft en niet even binnenkomt.


'Mijn hart huilt'

Noteboom ziet ook de andere kant van mantelzorg: mensen die niet meer bij een dierbare in het verpleegtehuis op bezoek kunnen. "Een meneer belde over zijn vrouw met dementie, zij is opgenomen in een verpleegtehuis elders. Hij stond een aantal weken terug voor een dichte deur: de zorgorganisatie was door alle drukte vergeten om hem ook in te lichten over de maatregel waardoor alle verpleegtehuizen gesloten zijn voor bezoek. Hij was er van ontdaan en maakt zich zorgen over zijn vrouw. 'Mijn verstand zegt: ik snap het, maar mijn hart huilt', zei hij. Dat kwam wel even binnen."


Meer telefoontjes

Tot en met 28 april lopen de huidige corona-maatregelen, waarbij iedereen zoveel mogelijk binnen moet blijven, wordt gevraagd sociale contacten te beperken en anderhalve meter afstand moet houden. Gisteravond (dinsdag 21 april, red.) heeft het kabinet laten weten of de maatregelen verlengd worden. Deze krant lag toen al bij de drukker, maar zoals velen verwacht ook Noteboom dat na eind april niet alles meteen bij het oude is. "Nu zijn veel mensen nog gelaten, ze wachten het af. Eind april is overzichtelijk. Als de maatregelen langer gaan duren, dan verwacht ik meer telefoontjes."


Bel vooral wel!

Daarom doet zij, samen met haar collega Jolanda Smit, graag een oproep. "We willen mantelzorgers vooral oproepen om wel te bellen. Als ze ergens mee zitten kunnen wij het misschien niet direct oplossen, maar ze kunnen wel hun hart luchten. We zijn er voor ze. Ze hoeven niet te twijfelen of ze ons van ons werk afhouden, want dat is juist niet zo. Bovendien is het voordeel dat we nog meer de tijd hebben voor dit soort gesprekken. Bel dus vooral wel!"


Wilt u de mantelzorgadviseurs spreken, neem dan contact op met Welzijn Teylingen via 0252-231805.

>Voorhouter wil partij 'Klimaat en Solidariteit' oprichten

Voorhout n Verandering naar een nieuw klimaat en een nieuwe solidariteit is het thema van de op te richten politieke partij Klimaat en Solidariteit. Voorhouter Marcel Moolenaar wil met de partij meedoen met de Tweede Kamer-verkiezingen van 17 maart 2021. 'De coronacrisis geeft ons een adempauze om te kijken naar het klimaat, inkomensverdeling en andere belangrijke maatschappelijke punten. Er is nu plaats voor bezinning. Het moet anders.'

Molenaar (46) vindt vooral dat er meer gedaan moeten worden om de opwarming van de aarde te beperken. Hij vindt dat er sneller gehandeld kan worden. De voormalig werknemer van de Rabobank, na een studie economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vindt daarnaast dat het tijd is voor meer solidariteit. "Mensen die de economie nu draaiende houden worden onderbetaald. Zij verdienen meer. Tenslotte, het kapitalisme heeft zijn tijd gehad. De partij wil meer overheid."

De belangrijkste standpunten van Klimaat en Solidariteit zijn de volgenden, somt hij op. "Wij willen meer geld naar projecten om elektriciteit om te zetten in waterstof. We willen gas vervangen door waterstof en het sluiten van kolencentrales en de kerncentrale. Bedrijven en consumenten gaan betalen voor CO2-uitstoot. We willen een zo goed mogelijk systeem om materialen te recyclen. We willen zonnepanelen op daken en windmolens op zee. De coronacrisis leert ons dat thuiswerken mogelijk is, er is minder woon-werk verkeer wat beter is voor het milieu. Wij willen de kloof tussen rijk en arm verkleinen. De sterken horen de zwakken te dragen. Wij willen een verzorgingsstaat voor een ieder. Het kapitalisme moet plaatsmaken voor hervormingen. De economie wordt draaiende gehouden door cruciaal onderbetaalde beroepen, zoals daar bijvoorbeeld zijn de verplegers, leraren en boeren. Wij willen deze partijen meer inkomen geven door belastingverhoging voor rijken te bewerkstelligen en belasting voor bestaande ondernemingen te verhogen. Financiële transacties die bedoeld zijn om binnen drie maanden winst te genereren moeten worden verboden. Wij willen een stabiel financieel systeem. Hervormingen zijn nodig. Nederland hoort geen belastingparadijs te zijn. De participatiewet moet worden hervormd. Er moet meer geld gaan naar onderwijs en de zorg. Er moet meer aandacht komen voor de zzp’ers. Wij willen een referendum waarin de Nederlanders zich kunnen uitspreken of ze bij de EU willen of niet. Wij willen meer politie, zodat de pakkans voor criminelen wordt vergroot voor criminaliteit en geweld op straat. Ex-gedetineerden dienen een kans te krijgen hun leven te beteren door eerlijk werk."


'Klimaat en Solidariteit' is op zoek naar mensen die willen helpen om deze vereniging op te richten. Geinteresseerden kunnen contact opnemen via klimaatensolidariteit@gmail.com t.a.v. Marcel Molenaar.

>Geluksprofessor geeft gratis lezing

Teylingen n Onder de titel “Geluk in tijden van corona“ geeft geluksprofessor Patrick van Hees op woensdag 22 april om 20.00 een boeiende online lezing van over geluk. Deelname is gratis.

Van Hees zou eigenlijk op bezoek komen in Sassenheim vanwege het verschijnen van zijn nieuwste boek: de Cambridge Happiness-profiler. In dit boek vertelt Patrick onder ander over de door hem ontwikkelde CHAP test, een instrument waarmee geluk meetbaar wordt. Ontdek je persoonlijke geluksprofiel en kom erachter wat jou echt gelukkig maakt, ook in deze bijzondere tijden.

De lezing in boekhandel Wagner gaat niet door, maar is alsnog wel online te volgen. Aanmelden voor de webinar gaat via https://meulenhoffboekerij.webinarninja.com/live-webinars/268455/register.

Lezing gemist? Op donderdag 23 april geeft Van Hees dezelfde lezing voor de bibliotheek Bollenstreek. Deelname kost dan 2,50 euro en gaat via www.bibliotheekbollenstreek.nl.Reis digitaal mee met Engelandvaarder Anton Berbée

Warmelda doet het boek aan Warmonders cadeau. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Op zijn geboortedag, op maandag 20 april precies honderd jaar geleden, is het online dagboek verschenen over de oorlogsjaren van Anton Berbée, oud-inwoner van Sassenheim en Voorhout. Het verslag is gebaseerd op de memoires die Berbée in de jaren negentig schreef.

Anton Berbée werd in 1920 geboren als jongste zoon van een bollenkweker uit Voorhout. Tijdens de oorlog raakte hij betrokken bij het verzet. In 1941 probeerde hij met een boot over te steken naar Engeland, maar daarbij werd hij opgepakt. Hij zat gevangen in het Scheveningse Oranjehotel en het Duitse kamp Lüttringhausen.

Het Kampdossier uit 1942 van Anton Berbée in Remscheid-Lüttringhausen. | Foto: SOS Foto: pr.

Na het uitzitten van zijn gevangenschap ging Berbée in Sassenheim wonen. In 1954 emigreerde hij naar Australië, waar hij trouwde en een zoon kreeg. In de jaren negentig begon hij zijn levensverhaal op te tekenen. Vooral zijn lotgevallen in oorlogstijd maakten indruk.


75 Jaar Bevrijding

De Stichting Oud Sassenheim (SOS) deed onderzoek naar het verhaal en kwam tot de conclusie dat het een groter publiek verdiende. Bij de voorbereiding van de herdenking van 75 jaar Bevrijding in Teylingen bracht de SOS een voorstel in om fragmenten uit de memoires te delen in de vorm van een online dagboek. De Oranjevereniging Sassenheim schaarde zich achter dit plan en de gemeente Teylingen en het Jacoba van Beierenfonds zorgden samen voor medefinanciering.


Om het verhaal voor een groot publiek beschikbaar te maken, is gebruik gemaakt van de app Polarsteps, die veel wordt gebruikt door reizigers. Journalist en tekstschrijver Irma Ooijevaar uit Sassenheim heeft de memoires van Berbée bewerkt en ingepast in de app.


Het dagboek staat sinds 20 april online, de honderdste geboortedag van Anton Berbée. Het dagboek is te lezen via www.stichtingoudsassenheim.nl en www.oranjevereniging-sassenheim.nl.

>Warmond in de Tweede Wereldoorlog

Warmond n In aanloop naar de herdenking van 75 jaar bevrijding heeft het Historisch Genootschap Warmelda een tentoonstelling voorbereid, een film samengesteld en ook een nieuw boek geschreven over de Tweede Wereldoorlog in Warmond. De tentoonstelling en de filmpremière worden door de corona-maatregelen een jaar uitgesteld. Gelukkig kon de publicatie van het boek wel doorgang vinden.

In dit boek, van de hand van André van Noort en Mathieu Fannee, wordt op levendige wijze de periode beschreven van de nadagen van de Eerste Wereldoorlog tot de periode na de bevrijding. Schrijven over de oorlog was geen gemakkelijke opgave. In gesprekken hebben de auteurs kunnen merken hoe beladen dit verleden nog is. De auteurs hebben getracht de geschiedenis van Warmond tijdens de Tweede Wereldoorlog zo neutraal mogelijk op te schrijven, met respect voor alle partijen. Gebruik makend van archiefstukken, dagboeken en zelfs recente interviews met de laatste Warmondse getuigen van de oorlog, weten de auteurs een compleet en nieuw beeld te schetsen van het Warmond van die tijd midden in de storm van de oorlog. Bijzonder in dit boek zijn ook de vele foto’s waarvan er sommige nooit eerder gepubliceerd zijn.


Leden van Warmelda hebben het boek inmiddels in de bus gekregen. Ook voor andere belangstellende Warmonders is het boek geheel gratis te verkrijgen. Uitgangspunt voor de verspreiding van het boek was het bezoek aan de tentoonstelling in het Oude Raadhuis. Nu dit niet doorgaat, kunnen de bezoekende Warmonders het boek ook niet meenemen. Daarom is voor deze oplossing gekozen. Ook het boek in bezit? Stuur dan een mail naar info@warmelda.nl, met vermelding van naam en adres. Warmelda zorgt er voor dat u het boek in huis krijgt. Voor bestellingen en leveringen buiten Warmond worden 4 euro portokosten in rekening gebracht. Bij bestelling van meerdere exemplaren wordt een donatie op prijs gesteld.

23 / 24

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond (als het weer mag natuurlijk)? Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 26 april, samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail: redactie@deteylinger.nl..

De winnaar van week 16 is Ria Pommerel uit Hillegom. De oplossing was: locomotief.