De Teylinger

4 april 2018

De Teylinger 4 april 2018


Zonnige start van het nieuwe speeltuinseizoen

Veel kinderen (en hun ouders) gaan op zoek naar de paaseieren in speeltuin Bijdorp. | Foto: Piet van Kampen

Sassenheim n Het mooie weer lokte op paaszaterdag tientallen kinderen met hun ouders naar speeltuin Bijdorp. Het paaseieren zoeken in het speelparadijsje was tevens de officiële opening van het speeltuinseizoen, waarin veel kinderen uit de wijk hun vertier weer zullen vinden.

Door Piet van Kampen

Er heerst een gezellige, ontspannen sfeertje aan de Krelagehove en zo tegen de klok van tien loopt het aardig vol. De jongsten trappelen van ongeduld om de jacht op de eieren te openen. Natuurlijk was de Paashaas ook ter plekke en had een goed gevulde mand bij zich.

Gouden ei

"We gaan aftellen," roept vrijwilligster Andrea en daarna begint de zoektocht. Dwars door elkaar heen rennen, zoeken en juichen als er een vondst werd gedaan. "Mama ik heb er al twee," klinkt het juichend uit de mond van de blije Roy. Voor alle gevonden eieren is er een chocolade eitje en voor de gouden eieren is de bonus een chocoladehaas.

Speeltuinen weer open

Het paaseieren zoeken is traditioneel de start van het speeltuinseizoen in Sassenheim en Warmond. Ook de Sassenheimse speeltuin DVV aan de Sporthoflaan en speeltuinvereniging Beatrix aan de Vooruitgangdreef, en de Warmondse speeltuin het Vossenhol aan de Bernhardstraat zijn vanaf deze week weer geopend.

VVD in gesprek met Trilokaal en D66, CDA is 'verbaasd en verrast'

Teylingen n De VVD Teylingen gaat deze week om tafel met Trilokaal en D66 om te praten over een nieuw te vormen coalitie. De andere huidige college-partij CDA is hierbij niet uitgenodigd. In een reactie zegt het CDA hier verbaasd over te zijn.

"De nieuwe fractie van de VVD heeft zijn eerste politieke zet gedaan. Het CDA wordt in eerste instantie uitgesloten van de onderhandelingsgesprekken over een nieuw te vormen coalitie. De CDA fractie is verrast en verbaasd over dit voornemen.
Het CDA vindt namelijk, met de inwoners van Teylingen, dat de politieke partijen hun gezamenlijke verantwoordelijkheid moeten nemen en hun uiterste best moeten doen voor een coalitie die zoveel mogelijk recht doet aan de verkiezingsuitslag in de Teylingse dorpen."

Bij de gemeenteraadsverkiezingen werd de VVD opnieuw de grootste partij en staat op zeven zetels. CDA en Trilokaal volgen met vijf zetels. D66 verloor twee zetels en staat op drie.

"We werden de grootste partij in Warmond," vervolgt het CDA. "Kijkend naar de verkiezingsuitslag lag een uitnodiging door de VVD voor een serieuze verkenning van een coalitie met de top drie partijen, CDA en Trilokaal, het meest voor de hand."

Vorige week heeft de VVD als grootste partij verkennende gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van alle fracties in de gemeenteraad van Teylingen. Daarna is op basis van een aantal afwegingen een voorkeur ontstaan om een coalitie te vormen van VVD, Trilokaal en D66. Vanaf dinsdag 3 april gaan de drie partijen opnieuw in gesprek en in onderhandeling om te komen tot een gezamenlijk programma.

Daniel Harmzen is zijn tegenstander Peter Scheek (15) voorbij en stelt niet veel later ploeggenoot Mick Snel in staat om te scoren. | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam

TOP op weg naar vijfde landstitel

Vijfde
finale
op rij

Nieuwe
gemeenteraad
geïnstalleerd

Frozen dreams, lezing zonder spraak

interview n Toeristen op bezoek bij de Bulb Farmer

Nieuwe gemeenteraad voor vier jaar aan de slag

De nieuwe (burger)raadsleden zijn officieel geïnstalleerd. | Foto's: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Teylingen n Tijdens een plechtige zitting van de gemeenteraad zijn op donderdag 29 maart de raadsleden en burgerraadsleden geïnstalleerd voor de komende vier jaar.

Door Nico Kuyt

Foto: Nico Kuyt

Onder de raadsleden waren dertien nieuwe gezichten. De VVD spande de kroon; alleen Robin Konings bleef van de vorige raadsperiode over. Nieuw, maar toch niet zo onbekend, is tevens Monique de la Rie. Zij heeft al van 2010 tot 2014 voor de VVD in de raad gezeten, maar moest vanwege de voorkeursstemmen van Konings daarna de raad verlaten. Nu is zij weer prominent teruggekeerd.

Met de eed of belofte werden de raadsleden officieel ingesteld. Opmerkelijk was dat Gerben Dijkstra (CDA), in tegenstelling tot de rest van zijn fractie, niet de eed, maar de belofte uitsprak.

Burgerraadsleden

Tegelijk met de raadsleden werden ook vier burgerraadsleden beëdigd. Fracties die uit één of twee leden bestaan mogen burgerleden aanstellen. Er zijn drie raadscommissies en de belasting zou anders voor deze fracties te groot zijn. Voor de ChristenUnie trad Shari van den Hout wederom aan, samen met nieuwkomer Mirjam Mack. Voor de PvdA Paul Witteman en Don Verhoeff voor GroenLinks.

Onderhandelingen

Inmiddels komen ook de onderhandelingen op gang om te komen tot een nieuwe coalitie. Dat zal nog tot enige verschuiving in de raad kunnen leiden als enkele raadsleden aantreden als wethouder. Bas Brekelmans is blijkbaar zeker van het verkrijgen van die bestuurlijke post, want hij heeft direct na de verkiezing zijn raadszetel al opgegeven.

Foto links: Peter Scholten (CDA) legt de eed af.

Bollenstreek lentewandeling verwacht duizend deelnemers

Sassenheim n De eerste lentewandeling werd met 800 wandelaars een succes. Dit jaar organiseert de Protestantse Gemeente Sassenheim de tweede editie. Op zaterdag 14 april trekken grote groepen wandelaars de streek in om te genieten van de kleurrijke velden.

Wanneer in het najaar van 2016 een aantal gemeenteleden van de Protestantse Gemeente in Sassenheim het idee gestalte geven om in de Bollenstreek een grootschalig wandelevenement te gaan organiseren, konden ze niet weten dat in april 2017 bijna 800 deelnemers kwamen genieten van onze prachtige streeks. De enthousiaste reacties van de wandelaars tijdens het evenement, maar ook tijdens andere georganiseerde wandelingen, zijn een teken dat er wellicht over een aantal weken wel 1000 deelnemers verwacht mogen worden.

op de kaart gezet

Fervent wandelaar en organisator van het eerste uur Ruud Kappe kijkt enthousiast terug op de eerste editie van vorig jaar. "In 2017 hebben we de Bollenstreek weer terug op de Nederlandse wandelkaart geplaatst. Daarvoor was onze prachtige regio verstoken van een groot wandelevenement." Kappe vervolgt: "Met de organisatie van de Bollenstreek lentewandeling kan de meest bloemrijke regio van Nederland weer ontdekt worden door zowel de recreatieve als de langeafstandswandelaar."

De organisatie biedt wandelafstanden van 5, 10, 15, 25 en 40 kilometer aan. De wandelingen gaan langs de bollenvelden en markante gebouwen die de Bollenstreek rijk is. Voor belangstellenden is er een herinneringsmedaille verkrijgbaar.

Startlocatie

Voor de startlocatie is op bedrijfsterrein van Deleeuw Flowerbulb Group (Rijksstraatweg 52 in Sassenheim). Op zaterdagochtend 14 april vanaf 7.30 uur kunnen de eerste wandelaars voor de 40 kilometer van start, daarna volgen de kortere afstanden. De organisatie is druk bezig geweest om het de wandelaars zo veel mogelijk naar de zin te maken, dit alles met behulp van plaatselijke ondernemers. Kappe: "De verwachting is dat het een gezellig, goed verzorgd wandelevenement gaat worden. Nu maar hopen dat de natuur zijn werk doet en gaat zorgen voor 'exploderende' bollenvelden!".

Voor meer informatie www.pgsassenheim.nl/lentewandeling.

Ingezonden: Herenstraat parkeren of wildgroei?

Ingezonden n "Paaszaterdag 11.15 uur. Een zeer drukke boodschappendag, zo voor de feestdagen. Helaas kun je dat in de Herenstraat beter niet met een kinderwagen, rolstoel, rollator of enige andere vorm van ondersteuning doen. Je komt namelijk bijna nergens normaal door. De oorzaak? Fout geparkeerde auto's, busjes en andere obstakels.
Tevens wordt het neerzetten van vrachtauto's op dit soort tijdstippen en op niet voorbestemde plekken volgens mij gezien als een nieuwe sport. Waarom kan aanvoer en afvoer met een vrachtwagen en/of busje niet buiten bepaalde tijden gedaan worden? Dat lijkt mij heel logisch...Enige vorm van handhaving van het beleid ontbeerde wederom deze dag of is mij ontschoten.

Grote vraag is: hoe gaat men er voor zorgen dat de burger weer normaal kan winkelen in de Herenstraat, zonder daar weer een heel duur onderzoek aan vooraf te laten gaan?!"

René Clemens
Voorhout

Frozen dreams: spierziekte ALS stopt atleet Paul Kamphuis niet

Een foto van Kamphuis in 2008, toen hij de ijskap van Groenland was overgestoken. | Foto: pr. Foto: Marieke Voorn

Voorhout n Sportman Paul Kamphuis had een indrukwekkende ultraloopcarrière en voltooide onder andere de 246 kilometer hardlopen in de Spartathlon in 36 uur. Na de diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) werd alles anders. Toch blijft Kamphuis er alles aan doen om zijn dromen waar te maken. Hij geeft op zaterdag 7 april een lezing met als titel 'Frozen Dreams'.

Juristbedrijfskundige Paul Kamphuis leefde voor de sport. De Voorhouter volbracht de grote drie ultraraces van Europa, waarvan de Sparthathlon de meest bekende is. Deze ultrarace start op de Akropolis in Athene en eindigt na 246 kilometer hardlopen bij het standbeeld van koning Leonidas in Sparta.

Samen met journalist-schrijver , atleet en coach Jan Fokke Oosterhof heeft hij hier een boek over geschreven Hardlopen - Met Succes je Grenzen verleggen, dat op 7 april opnieuw gepresenteerd wordt. In deze heruitgave is een vierde deel toegevoegd met reis- en wedstrijdverhalen van de West Highland Way race (153 kilometer), de Ultra Trail du Mont Blanc (178 kilometer) en de Raid des Dentelles de Mont Ventoux van 100 kilometer in barre weersomstandigheden op de koude kale Berg in Frankrijk.

Kamphuis is een doorzetter. In juni 2016 loopt hij in ruim zeven uur nog de Pikes Peak in Colorado, waarbij hij van 2000 naar 4300 hoogtemeters gaat. Op dat moment had hij al problemen met spraak, slikken en ademhaling, maar is de diagnose ALS nog niet gesteld. Ook vorig jaar is Kamphuis nog actief: hij loopt de 30 kilometer in Lapland en fietst 110 kilometer in de Ronde van Noord-Holland.

Samen met Oosterhof heeft Kamphuis in het kader van het Frozen Dreams Project in 2008 een voettocht over de ijskap van Groenland gemaakt op loopskies. Dit spannende reisverhaal en meer avonturen vertelt Kamphuis in zijn inspirerende lezing zonder spraak. Zonder spraak, omdat de Voorhouter door de ziekte ALS alleen nog maar in staat is om via hulpmiddelen te communiceren. Niettemin blijft Kamphuis zijn dromen waarmaken.

De lezing begint om 11.00 uur en wordt gehouden in CORPUS Congress Centre in Oegtsgeest. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via e-mail a.senger@sengercommunicatie.nl.

Cursus Politiek Actief kweekvijver voor nieuwe politici

Teylingen n De door de gemeente aangeboden cursus Politiek Actief heeft een behoorlijk aantal aan nieuwe lokale politici opgeleverd.

Door Nico Kuyt

De cursus bestaat uit een aantal avonden waar de diverse aspecten van het politieke leven worden belicht. Vorig jaar is de gemeente begonnen met het aanbieden ervan en het animo was bijzonder groot. Steeds werd de cursus opnieuw gehouden, ondanks het prijskaartje voor de gemeente.

In de gemeenteraad

Navraag bij de gemeente leert dat tijdens de afgelopen verkiezingen zijn 29 cursisten ook daadwerkelijk actief in de politiek gegaan en hebben op de kieslijsten van de verschillende partijen gestaan. Daarvan zijn 10 uiteindelijk benoemd om een zetel in te nemen, op de 14 nieuwe raadsleden een behoorlijk aantal.

Animo

In totaal hebben tot nu toe 76 mensen meegedaan aan de cursus Politiek Actief. Vanwege het succes is het de intentie om deze in het voorjaar weer aan te bieden.

Afhankelijk van het animo is het de verwachting om daarmee jaarlijks gewoon mee door te gaan. Het voldoet duidelijk in een behoefte.

Lobby

De gratis cursus is niet alleen bedoeld voor inwoners die een raadszetel willen innemen, maar bijvoorbeeld ook voor verenigingen en organisaties die het lobbyen wensen te verstevigen of voor hen die in de steunfractie zich willen inzetten.

Bond benadert gemeente over schaatshal

Teylingen n De schaatsbond KNSB heeft de gemeenteraadsleden een brief gestuurd om geld te verkrijgen voor het plan voor een 333-meter ijshal in Leiden.

De gemeente Leiden wil de kosten voor een baan van 250 meter op zich nemen en niet de 333-meter. De aanvullende financiering moet uit de regiogemeenten komen. De KNSB bepleit nu de financiële middelen bij de buurgemeenten te sprokkelen. Uit cijfers blijkt dat namelijk zestig procent van de gebruikers van de uit de regio komt en een 333-meter ijsbaan biedt betere trainingsmogelijkheden voor de jeugdige schaatsers en talenten en de mogelijkheid om officiële wedstrijden te organiseren. Al jarenlang pleiten de schaatsliefhebbers overigens in de regio voor de grote ijshal. Op 9 april is vooraf aan de raadscommissie Welzijn voor de nieuwe raadsleden een informatiemarkt georganiseerd waar ook de ijsbaan zich zal presenteren. (NK)

Excursie bij Huys te Warmont

Warmond n De gidsen van IVN Leiden geven op zondag 8 april om 14.00 uur de eerste excursie van dit jaar op het landgoedbos van Huys te Warmont. Het landgoed bestaat uit rechte en slingerende paden en lanen met oude eiken en beuken. De stinzeplanten zoals het lenteklokje en de voorjaarshelmbloem staan fraai in bloei. Van alle kanten hoor en zie je vogels. Hoog in de bomen zijn de reigers actief. Allemaal zijn ze druk met verdedigen van territoria, vrouwtjes versieren of nesten bouwen. De start van de wandeling is bij de ingang van het bos (Herenweg 139). Parkeren kan (vlakbij) aan de Beatrixlaan. Meer informatie op www.ivn.nl/leiden.

Reumafonds: 6012,53 euro

Voorhout n Het Reumafonds bedankt alle collectanten, comitéleden en inwoners van Voorhout voor hun inzet en bijdrage aan de landelijke collecte week. Tijdens de collecte van 19 tot en met 24 maart hebben zij met elkaar in totaal 6012,53 euro opgehaald. Met deze donaties kunnen onderzoeken worden gefinancierd die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandelingen kunnen realiseren. Dit helpt het leven van 2 miljoen Nederlanders te verbeteren. Meer op www.reumafonds.nl.

Jubileumboek voor alle Warmonders

Sint Matthias op bezoek bij de KRO, jaar onbekend. | Foto: archief Sint Matthias Foto: pr.

Warmond n Muziek-en toneelvereniging Sint Matthias is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Warmond en later Teylingen. En omdat de vereniging de honderdste verjaardag viert, komt er dit jaar een jubileumboek uit voor alle inwoners van Warmond.

Prachtige oude foto's van serieus ogen mannen, ja alleen mannen, sieren onder meer dit boek. Weet u dat er vroeger een flinke boete moest worden betaald als je niet aan een concert kon meespelen?

Wie jarig is trakteert. Het jubileumboek wordt daarom half april aan alle inwoners van Warmond aangeboden. Leden gaan langs de deuren. Ook verkopen zij lootjes voor de groter loterij. De uitslag wordt op zaterdag 26 mei bekend. Die dag viert Sint Matthias een groot jubileumfeest, samen met alle Warmonders en andere belangstellenden.

Nogmaals de WIV

redactie n De redactie berichtte vorige week over de uitslag van het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Daarin staan naast de uitslag in Teylingen, ook de voorlopig landelijke uitslag. Die laatste blijkt niet accuraat. Op vrijdag 30 maart maakte de Kiesraad de definitieve uitslag bekend: 49,4 procent stemde tegen de nieuwe wet, 46,5 procent voor de WIV. Ook bracht 4 procent een blanco stem uit.

'We hebben er eigenlijk nooit bij stil gestaan'

Burgemeester Carla Breuer feliciteert het bruidspaar Jan en Cock van der Geest - van den Nouland. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

n Huwelijksmijlpaal voor Jan en Cock van der Geest

Voorhout n Hun huwelijk is zeer harmonieus en Jan van der Geest (86) en echtgenote Cock (82) van der Geest-van den Nouland beseffen het maar al te goed. Het is op 10 april de dag waarop zij 60 jaar geleden elkaar op een zeer koude dag elkaar de warme liefde voor altijd beloofden. "We zijn altijd gewoon door gegaan en hebben er eigenlijk nooit bij stil gestaan," beseft Cock na al die jaren.

Door Piet van Kampen

Het diamanten paar woont hun huwelijksleven lang al in Voorhout, maar het zijn geboren Sassemers. Na hun huwelijksdag kregen zij de kans om in de Julianalaan te gaan wonen. Later verkaste het paar naar Schoonoord, waar zij nu nog naar volle tevredenheid hun dagen doorbrengen. "We hebben ons altijd Voorhouters gevoeld," is het echtpaar eensgezind. Jan en Cock werden de gelukkige ouders van Conny, Jan, Leo en Daniëlle. Ondanks hun gelukkige leven kende huize Van der Geest zoals menig huisje ook een kruisje. Een zwaar kruis.

Het overlijden van hun dochter Conny, nu vijf jaar geleden, heeft een diepe wond in het gezin geslagen. Anderzijds werd het echtpaar wel weer gezegend met vijf kleinkinderen, waar zij erg trots op zijn.

Stoelendans

Even terug in de tijd tijdens het gezellige gesprek met het paar. "Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?". Wie o wie durft? Cock neemt het woord. "Op een verjaardag van mijn zus was hij er ook en we deden stoelendans. Op zeker moment stond hij voor me en ik dacht dat we wel wat in elkaar zagen," zegt Cock. De bruidegom ondeugend: "Jij had zulke mooie kuiten," schatert hij. Kijk, dat is nou een mooi voorbeeld van een harmonieus huwelijk. Lachen met elkaar.

Jan verdiende de kost met zijn eigen administratiebedrijf, Cock voedde de kids op en handwerkte veel. Samen hebben ze veel beleefd, zoals mooie reizen naar Amerika, Indonesië en genieten van hun vakantiehuisje in Frankrijk. Ook samen bridgen, nog dagelijks een wandelingetje en een spelletje Rummikub. Jan kookt graag of is in de tuin te vinden.

Samen met de kinderen gaan zij binnenkort deze huwelijksmijlpaal gezellig vieren bij strandpaviljoen de Zeemeeuw in Noordwijk.

Alzheimer Café: veiligheid in en om het huis

Sassenhiem n Het Alzheimer Café van maandag 9 april gaat over veiligheid in en om het huis. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en is in Sassembourg (Jan van Brabantweg 1).

De meeste mensen met dementie wonen nog in hun eigen woning en zijn zich onvoldoende bewust van eventueel onveilige zaken. Welke adviezen en hulpmiddelen kunnen helpen om op een veilige manier thuis te blijven wonen? Aan de hand van een virtuele rondleiding door een gemiddelde woning laten ergotherapeut Irene Verdouw en comfortinstallateur Erwin Roks zien wat mogelijk onveilige zaken in en om het huis zijn. Zij vertellen aan de hand van voorbeelden en meegebrachte hulpmiddelen (bijvoorbeeld domotica) hoe de veiligheid vergroot kan worden.

Het Alzheimer café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere geïnteresseerden.

Het Alzheimer café is geopend vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Aanmelden voor deze avond is niet nodig. Voor meer informatie: Mevrouw C.van Noort, telefoonnummer: 06-10918151

ISD doet onderzoek naar klanttevredenheid

Regio n De ISD Bollenstreek laat een tevredenheidsonderzoek uitvoeren. Het onderzoeksbedrijf I&O Research onderzoekt hoe tevreden klanten van de ISD zijn over het contact met de ISD en de manier waarop de ISD de uitkeringen en voorzieningen regelt. Het onderzoek start medio april.

De ISD voert voor alle inwoners van de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen taken uit op het gebied van de sociale zekerheid en de Wet maatschappelijke ondersteuning, zoals (bijstands)uitkeringen, schulddienstverlening en Wmo voorzieningen.

Circa 2500 klanten zijn voor dit onderzoek willekeurig geselecteerd. Deze klanten krijgen een brief met vragenlijst thuisgestuurd met het verzoek aan dit onderzoek deel te nemen. Deelname is vrijwillig en de antwoorden worden anoniem behandeld. Wel of geen deelname heeft geen invloed op de uitkering of de voorziening. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst die in maximaal 15 minuten kan worden ingevuld. Dit kan digitaal of op papier.

De uitkomsten zijn naar verwachting eind juni bekend. Met deze uitkomsten wil de ISD haar dienstverlening verder optimaliseren. De resultaten publiceert de ISD op de website. Voor meer informatie, bel (0800) 9567000 (gratis) of info@isdbollenstreek.nl.

Wandeling in Keukenhof

regio n De werkgroep Dementievriendelijk Lisse houdt zaterdag 14 april in samenwerking met Keukenhof een wandeling door het prachtige park. De wandeling, begeleid door een wandeltrainer van atletiekvereniging de Spartaan, is bedoeld voor mensen met dementie en hun mantelzorger(s). Aanmelden is noodzakelijk en kan tot 10 april via werkgroep@dementie-lisse.nl. Het aantal plaatsen is beperkt. De groep verzamelt om 15.45 uur bij de hoofdingang van de Keukenhof. Om uiterlijk 18.00 uur is men weer terug bij de hoofdingang. Deelname is gratis.

16 / 30

Toeristen op bezoek bij de 'Bulbfarmer'

Anja en Daan Jansze. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Voor het vijfde jaar op rij opende de Tulperij vorige week haar deuren. Meer dan tienduizend bezoekers kwamen al een kijkje nemen bij het bloembollenbedrijf van Daan en Anja Jansze. Ook dit seizoen verwelkomen ze twee keer per dag een bus met toeristen. Die willen wel eens zien hoe de bulbfarmer werkt. 'Er staan hier mensen te huilen in het veld.'

Wie een voet in de Tulperij zet, stapt meteen in Oud-Hollandse sferen. De rood-wit geblokte kleedjes liggen over de tafels. Aan de wand hangen schilderijen met koeien. In de strobalen staat een grote collectie kopjes en schalen van Boerenbont. De bollenmanden hangen omgekeerd aan het plafond en doen dienst als lampenkappen. Natuurlijk staan er ook overal bloemen. Tulpen en hyacinten laten de ruimte ruiken naar het voorjaar. De aangeklede bloemenkas is het domein van Anja Jansze, vrouw van bollenkweker Daan Jansze. Daan is de derde generatie binnen het bloembollenbedrijf Adr. Jansze & Zn en tot vijf jaar geleden alleen kweker van narcissen- en tulpenbollen. Sinds die tijd hebben ze al meer dan tienduizend mensen in hun bedrijf aan de Oude Herenweg ontvangen.

Wie krijgen jullie allemaal op bezoek?

Daan: "We ontvangen mensen uit de hele wereld. Van ver weg tot dichtbij." Hij wijst naar de wereldkaart aan de wand. "Dat is de kaart van vorig jaar. We vragen bezoekers altijd om een speld te prikken in hun woonplaats. Je ziet het; ze komen van uit Australië tot Spanje en van Amerika tot bezoekers uit Afrika.

Anja: "Mexicaanse vrouwen wilden foto's maken van de handen van Daan. Dat die handen zoiets moois konden maken, dat wilden ze vastleggen."

Daan: "We maken hier heel wat mee. Veel mensen worden helemaal blij van de bloemenvelden. We hebben huilende mensen in het veld gehad."

Daan: "We krijgen trouwens ook regelmatig groepen uit Nederland. Uit Twente, Groningen, Brabant. En wat we niet verwacht hadden, ook mensen uit deze streek komen langs. Zo geven we ook aan schoolklassen rondleidingen. De Zonnebloem komt veel en ook uit verzorgingstehuizen is bezoek. Die mensen gaan hier zitten, drinken een kopje koffie, verse stroopwafel erbij. Ze kunnen aan de achterkant over de velden kijken, want het is hier gelijkvloers. We hebben hier wel eens zeven, acht rollators achter elkaar gehad."

Is er een verschil tussen de Nederlandse en buitenlandse toeristen?

Daan: "Het grootste verschil is dat de Nederlandse groep bijna geen foto's maakt, terwijl de buitenlandse toeristen daar juist voor komen."

Anja: "De Nederlanders vinden het leuk om je verhaal te horen en te genieten van het uitzicht. Ze willen lekker zitten, koffie drinken en genieten van al het moois om hun heen. Er is zoveel te zien en leren."

Daan: "Ze zijn echt geïnteresseerd en willen weten waarom bijvoorbeeld het land onder water staat, waarom we tulpen koppen en waarom er stro op het land ligt. Ik dacht dat veel mensen uit de streek dat wel wisten, maar steeds minder inwoners hebben die kennis."

Anja: "Daan vertelt ook over hoe je kunt herkennen dat een tulp of narcis ziek is. Dan zeggen we vaak dat ze daarna in de Keukenhof maar eens op zoek moeten naar een zieke tulp. Misschien herken je die dan wel. Soms gaan we aan het einde van de dag nog even langs Keukenhof en komen dan wel eens mensen tegen die daarvoor bij ons voor de rondleiding waren."

Daan: "Door eerst het verhaal van de "Bulbfarmer" gehoord te hebben, beleven de mensen een bezoek aan de Keukenhof nog intenser. Ze kijken op een andere manier naar de bloemen, als ze gehoord hebben over de hoeveel werk dat er bij komt kijken."

Hoe zijn jullie op het idee voor de Tulperij gekomen?

Daan: "In 2012 kregen we het verzoek of bij ons op het land een kaas- en wijnproeverij gehouden kon worden. Er kwamen zeventig mensen uit Den Haag om die proeverij en een rondleiding te doen. We zijn toen ook een rondje over het veld gelopen. Die proeverij was een succes. Twee weken later werden we gebeld. De mensen waren zo enthousiast, daar moet je wat mee doen, werd er gezegd. Zo is het balletje een beetje gaan rollen."

Anja: "Toen zijn we in 2013 gestart met de Tulperij, alleen het eerste jaar hadden we maar drie groepen. Dan kom je erachter dat je wel ergens aan kunt beginnen, maar als je geen afspraken hebt, ben je nergens."

Daan: Dat eerste jaar zat ik hier eigenlijk een beetje te wachten op groepen. Tot hier een bus stopte op de weg met toeristen. De chauffeur liet zijn gasten uitstappen om foto's te maken van de velden. Toen ben ik naar die chauffeur gegaan om te vragen van hoe we konden zorgen dat de bussen bij ons langs zouden gaan. Hij gaf mij drie telefoonnummers in Amsterdam. 's Middags ben ik meteen gaan bellen, in april bel je op het drukste moment van het toeristen seizoen. Maar ze waren wel geïnteresseerd en beloofden om na het seizoen contact op te nemen. Eind september kreeg ik een telefoontje uit Amsterdam: ze wilde toch eens komen praten. Na enkele zakelijke gesprekken was het geregeld. In 2014 begonnen we met twee keer per dag een bus. In het begin kwamen de groepen vooral via die operator. Nu merken we dat er ook mensen komen van andere operators, en veel senioren uit Nederland."

Zijn er meer bollenkwekers die het voorbeeld volgen?

Daan: "In Noord-Holland is er een bedrijf dat ook rondleidingen geeft. Zij hebben nog een broeierij en geven rondleidingen. Het seizoen wordt dan langer, want daar staan de bloemen van januari tot en met maart binnen. Wij hadden hier voor de Tulperij ook een broeierij, maar daar zijn we voor 2012 al mee gestopt omdat het te weinig opleverde voor ons."

Anja: "Andere kwekers zijn enthousiast dat we dit doen, maar zelf zetten ze niet de stap om het ook te doen bij hun bedrijf."

Daan: "Het is toch een stap, want er komt veel bij kijken."

Anja: "Je moet het ook samen leuk vinden. En daarnaast denk ik dat de meeste kwekers het vak hebben gekozen omdat ze het liefst met bollen werken. Wij hebben het geluk dat we het allebei leuk vinden om te vertellen. Daan geeft de rondleidingen en doet dat hartstikke goed. Dat moet toch in je zitten."

Daan: "Daarnaast is het leuk dat we vlakbij de Keukenhof zitten. Alle mensen die hier komen, gaan eerst naar de "Bulbfarmer" en daarna naar de showtuin, de Keukenhof. Dat is een mooie combinatie. Er gaat niemand eerst naar Keukenhof en dan naar ons. Want dan heb je alle pracht en praal al gezien en dan is dit minder. Het is een opbouw van stappen die het zo bijzonder maakt."

Anja: "Hier gaat het om de beleving van een echt bloembollenbedrijf. Je komt voor het verhaal, de authenticiteit. Mensen zien de bloemen, kunnen ze ruiken, beleven het echt. En ze maken kennis met de bollenkweker. Ze krijgen ook nog een film te zien van het proces na de bloei. Het rooien, bollen pellen en verwerken. Vervolgens gaan ze naar de Keukenhof en zien ze alle kleurenpracht in veelvoud."

Daan: "Ik denk ook dat dat onze kracht is: het is allemaal echt. Als je in het buitenland komt, dan zijn er meisjes ingehuurd die het proces vertellen, maar de echte boer of producent is er allang niet meer. Dat is toch minder leuk."

Vrouwen uit Mexico fotograferen Daans handen

Jullie zijn vanaf vorige week tot half mei open. Hoe zien die dagen eruit?

Daan: "We ontvangen twee bussen per dag. Met de groepen gaan we altijd eerst het land op. Daar vertel ik dan wat over het vak. Telen van de bloembollen. Over de groei en bloei. Bij de buitenlandse toeristen is dat ongeveer vijftien minuten. Zij willen vooral selfies maken met de bloemen. Doordat ik erbij sta, gaat dit altijd netjes en gedragen ze zich keurig. Na mijn verhaal snappen ze ook dat ze voorzichtig moeten zijn."

Anja: "Vervolgens komen ze in de kas en kunnen ze een kopje koffie drinken. Ik bak dan ook verse stroopwafels en er is vers gebakken appelgebak. Vervolgens vertonen we ook nog een film over het bollenvak."

Daan: "De buitenlandse groepen zijn hier ongeveer een uur. Dat vond ik in het begin behoorlijk kort, maar inmiddels gaat dat goed. Het moet precies in de schema's van de touroperators passen, want daarna gaan ze door naar Keukenhof. De Nederlandse groepen zijn hier vaak wel langer, zo'n anderhalf uur, waarin ik vooral veel vertel."

Anja: "We zijn in die weken zeven dagen open en dat is hartstikke druk. We komen dan eigenlijk het erf niet af. Mijn zussen en vriendinnen springen bij drukte wel eens bij en onze buurvrouw helpt ook al vijf jaar mee. Onze kinderen zijn negentien, zestien en dertien jaar en vinden het ook leuk om te helpen als het nodig is."

Daan: "Het zijn intensieve weken, maar het is wel heel overzichtelijk. Half mei is het gewoon klaar."

Anja: "Er zit een begin en een eind aan. Natuurlijk zijn we daarna blij dat het even klaar is. Maar het geeft vooral ontzettend veel energie."

Bezoekers vertellen vast veel bijzondere verhalen…

Anja: "Een van de meest ontroerende verhalen vond ik van een Frans echtpaar. Ze waren al in de negentig en de vrouw was blind. Het was hun wens om altijd nog een keer de tulpenvelden te zien. De vrouw heb ik aan de hand meegenomen. We hebben de tulpen en hyacinten in de kas gevoeld en geroken. Ze is ook het land op geweest en zelfs bij de film wilde ze zitten. Ze was zo ontroerd. Dat echtpaar genoot zo ontzettend, dat was ontroerend. Het zijn de verhalen die je bijblijven.

Daan: "En wat dacht je van dat verhaal van die vrouw uit Alaska? Haar achternaam was Bakker. Ze kwam met de bus aan en bij het bordje Sassenheim realiseerde ze zich dat haar overgrootvader vanuit Sassenheim naar Alaska was geëmigreerd. Dat zorgde voor een traantje. Ze kwam hier huilend de bus uit. Ik vroeg haar waarom en ze vertelde over haar overgrootvader, Bakker uit Sassenheim, die hier begonnen was met kisten maken. Ik nam haar mee naar het land en wees 'Kijk, daar staat de fabriek'. Toen kwamen de waterlanders pas echt natuurlijk. Omdat ze in de ochtendbus zat, kon ik daarna Bakker bellen en een jubileumboek ophalen. Bij Keukenhof heb ik dat boek aan haar gids gegeven. Een week later ontvingen we een e-mail uit Alaska. Dat was zo bijzonder. We zijn trouwens uitgenodigd in Alaska. Als we daar tijd voor hebben."

Er komen ook regelmatig schoolklassen op bezoek. Willen jullie de kinderen enthousiasmeren voor het bollenvak?

Anja: "Ik heb een achtergrond in het onderwijs en vind het leuk om aan de leerlingen uit te leggen over ons bedrijf. Het is een stukje educatie dat ik graag wil meegegeven. Stiekem hoop je dat ze geïnteresseerd raken in het vak en in de toekomst misschien naar de Tuinbouwschool gaan. Wat dat betreft is het jammer dat er in Teylingen geen huisbroeiwedstrijden meer zijn. Vroeger kreeg je op school bollen mee naar huis en dan moest je zo thuis laten uitbroeien. Het zou leuk zijn als dat terugkomt."

Wat waren de leermomenten in de afgelopen jaren?

Daan: "Geduldig zijn, wachten tot alle mensen uit zijn gestapt. In het begin begon ik al met praten terwijl er nog een paar mensen in de bus zaten. Ook heb ik geleerd om van te voren te zeggen wat je gaat doen. Dat scheelt ook een heel stuk. Sommige bezoekers willen echt alleen foto's maken."

Anja: "Ik heb altijd geweten: Daan kan dit wel. Zijn moeder is onderwijzers geweest en ook zijn zussen zitten allemaal in het onderwijs. Ook hij had zo het onderwijs in gekund. Ik weet nog wel dat hij de eerste rondleiding doodeng vond."

Daan: "Vooral om in het Engels een heel verhaal te vertellen, vond ik lastig. Maar ik ben gewoon begonnen en na vier dagen was de schroom wel aardig weg. We geven dit seizoen ook voor het eerst in het Duits rondleidingen. Mensen vinden het prachtig als je hun taal spreekt."

Anja: "Wat we ook geleerd hebben, is hoe mooi de plek is waar we wonen en werken. Het is hier heel stil, dat doet wat met mensen. En dankzij de toeristen zijn we ons ook bewuster geworden van het product wat we verkopen en hoe mooi dat eigenlijk is. Natuurlijk genieten we ieder jaar wel van de bloemen, maar aan de andere kant is het er ook gewoon. Als mensen er speciaal voor naar je toekomen, dan word je er wel bewust van. Het is niet zo gewoon, het is echt bijzonder."

De Keukenhof is wereldberoemd. Is dat ook jullie ambitie?

Daan: "We gaan geen tien bussen per dag ontvangen, want dan gaat het authentieke eraf. Elke groep krijgt een exclusieve rondleiding. Dat wil ik zelf ook graag als ik ergens in het buitenland ben, dus ik neem aan mijn gasten ook."

Anja: "We willen het echt met z'n tweeën blijven doen, dus het kan nooit groter worden. Als je meer bekendheid wilt, dan moet je ook ruimte hebben om te groeien. Dat is onze ambitie helemaal niet. Zoals het nu is, vinden we het leuk. Groter hoeft van ons echt niet. We doen wat we leuk vinden, dat moet ook zo blijven."

| Tekst: Marieke Voorn, Foto: pr./www.detulperij.nl

Fietsmaatjes wil ook op pad met jonge mensen met dementie

Bij Fietsmaatjes Teylingen fietsen gasten en vrijwilligers op de duofiets door de streek. | Foto: archief Foto: pr.

Sassenheim n Fietsmaatjes Teylingen is al vijf jaar actief en vooral ouderen stappen samen met een vrijwilliger op de de duofiets. Maar ook jongen mensen met dementie kunnen mee met een fietsrondje door de streek. Voor nieuwe vrijwilligers is op zaterdag 21 april een informatiebijeenkomst in de Bernardus (Hoofdstraat 82).

"Als je samen op de duofiets zit, merk je eigenlijk niet meer dat er dementie in het spel is. Samen plezier hebben. Over van alles en nog wat met elkaar praten. Niets wat moet en op weg naar leuke plaatsen in de omgeving. Dementie verdwijnt zo naar de achtergrond". Dat zeggen drie enthousiaste fietsmaatjes die nu al enkele maanden met deze mensen regelmatig gaan fietsen. "Ik kon nauwelijks geloven dat hij dementie heeft" vertelt één van hen.

Positieve effecten

Tekla Zwinkels, voorzitter van Fietsmaatjes Teylingen, vertelt over het nieuwe experiment wat de stichting is begonnen, in samenwerking met het Sassenheimse verpleeghuis Bernardus. "We fietsen in Teylingen al langer met mensen met dementie. Tot nu toe waren dit mensen die pas op oudere leeftijd dement zijn geworden. We willen als Fietsmaatjes Teylingen nu ook met jonge mensen met dementie gaan fietsen, want we verwachten grote positieve effecten bij deze groep".

Psycholoog Edith Vrijbloed en fysiotherapeuten Ingrid Bijman en Jet Jansen zijn erg enthousiast. In het verpleeghuis de Bernardus in Sassenheim zit een grote groep 'Jonge Mensen met Dementie'. Deze mensen waren al dement geruime tijd voordat ze 65 jaar zijn geworden. In Nederland is dit een groep van 12.000 mensen. De oorzaak van hun dementie is vaak anders dan bij ouderen. Ook hebben ze vaak nog een jonge partner, kinderen, broers en zussen. Doordat ze jong zijn hebben ze vaak lichamelijk nog veel energie, die ze in het verpleeghuis niet goed kwijt kunnen. Doordat ze gaan fietsen met Fietsmaatjes kunnen ze die energie wel kwijt, zijn ze voor even niet tussen vier muren en voelen ze de frisse wind door hun haren.

Nieuwe duofiets

Fietsmaatjes Teylingen wil samen met Bernardus de groep vrijwilligers, die met de jonge mensen met dementie willen fietsen, op korte termijn gaan uitbreiden van drie naar tien personen. Ze zoeken daarvoor zowel mensen die nu al fietsmaatje zijn, als mensen die dat nu nog niet zijn. Ook in de groep van mantelzorgers en familie en vrienden van deze gasten zijn enthousiaste reacties te horen.

Voor deze nieuwe groep zal door Fietsmaatjes een extra duofiets worden aangeschaft, waarvoor al financiering is aangevraagd bij enkele fondsen, zoals de Carolusgulden en het Jacoba van Beierenfonds, het fonds voor en door de inwoners van Teylingen. Verder past het experiment in het groeiproject FietsmaatjesNL, waarvoor deze organisatie de komende twee jaar wordt ondersteund vanuit het Groeiprogramma van het Oranjefonds. Projectleider Jan Burgmeijer: "We willen een landelijk erkende sociale interventie worden voor mensen met dementie en hun familie. Door de specialisten van het VU medisch centrum zijn we op 7 juni al uitgenodigd op een internationaal congres over mensen met dementie. We kunnen ons daar presenteren als best practice".

Voor nieuwe vrijwilligers en andere geïnteresseerden is op zaterdag 21 april om 10.30 uur een informatiebijeenkomst in Bernardus Sassenheim. Voor meer informatie of voor aanmelding, mail naar Tekla Zwinkels: fietsmaatjes@kpnmail.nl.

Inloop over ASS en ADHD

n Stichting Klimkoord tijdelijk in oude pand ABN Amro

Sassenheim n Stichting Klimkoord opent in de autismeweek voor het eerst de deuren van de tijdelijke vestiging in oude pad van de ABN Amro (Hoofdstraat 211). Iedere woensdagochtend en donderdag kunnen geïnteresseerden gratis en vrijblijvend binnen lopen voor vragen omtrent ASS of ADHD. De rest van de week zijn afspraken op aanvraag. De pijlers zijn kennisdeling, innovatie, hulp en sociale initiatieven.

Tijdens de autismeweek zijn er twee gratis thema-avonden.

Op maandag 9 april is de bijeenkomst 'Autisme en contact'. Waar loop je tegenaan in contact met jezelf en een ander? Hoe zit het met sociaal wenselijk gedrag? Waarom zijn dagelijkse dingen soms lastiger? Kan je hier iets aan doen? Gastspreker Frans van Nieuwmegen is actief als haptonoom en haptotherapeut en helpt via bewegingsoefeningen kinderen en volwassenen met angsten, sociaal gedrag en zelfverzekerdheid. Hij kan veel vertellen vanuit kennis en ervaring.

Op dinsdag 10 april staan 'Autisme en school, studie en werk' bij jongeren en jong volwassenen centraal. Bezoekers kunnen actief meedoen in de discussie of door hun verhaal te delen. Alleen luisteren naar de ander of naar Mariëlle van der Plas die werkt als loopbaancoach en begeleider bij school, studie of een traject, mag ook. Door haar eigen bedrijf heeft zij veel ervaring met jongeren en jong volwassenen met autisme.

De inloop is voor beide avonden vanaf 19.30 uur, start om 19.45 uur. De bijeenkomst duurt tot 21.00 uur. Omdat er input vanuit de zaal wordt verwacht kunnen en minimaal tien en maximaal veertig mensen deelnemen. Aanmelden kan via chantalhos@klimkoord.nl, met vermelding van (voor)naam, aantal personen en welke bijeenkomst.

In april start Klimkoord met een ontmoetingsgroep voor mensen tussen de 16 en 35 jaar met Asperger of het vermoeden hebben dat ze Asperger hebben. Voor meer informatie, mail naar chantalhos@klimkoord.nl.

Werk aan de A44

Regio n Rijkswaterstaat voert in april asfaltwerkzaamheden uit aan de A44. Daarom is de snelweg twee weekenden afgesloten tussen Wassenaar en Leiden, van 6 tot 9 april richting Den Haag en van 13 tot 16 april richting Leiden/Amsterdam. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van 10 tot 30 minuten. Meer informatie op werkzaamheden.rijkswaterstaat.nl.

'Ikke ikke en de rest kan...'

Tante Albertina is overleden. Naar wie gaat de erfenis? | Foto: pr./Edwin van der Wijngaard Foto: Edwin van der Wijngaard

n Pankras speelt blijspel over familiezaken

Sassenheim n Tante Alberdina Eustasia Dijksterhuis is overleden en had geen kinderen. Naar wie van de familieleden gaat de erfenis? Het blijspel 'Ikke ikke en de rest kan...' wordt in de weekenden van 14, 15 en 21, 22 april gespeeld door toneelvereniging Pankras onder regie van Nico Sluijmer.

Foto: pr.

Na het overlijden van tante Alberdina komen de naaste familieleden bijeen om te horen hoe haar testament luidt. Wie zal er erven? Zijn het John en Martha Dijksterhuis of de zussen Clothilde en Mathilde. Ook Teddy van Dal en Herman Dijksterhuis hopen een deel van 'de buit' binnen te halen.

Als notaris van Zweveren eindelijk het testament voorleest, blijkt tante Alberdina al haar geld na te laten aan een grote onbekenden. Wie zijn zij? Had tante Alberdina een geheime liefde? Laat de familie Dijksterhuis dit zomaar gebeuren? Het wordt ieder voor zich in de strijd om de erfenis. Als er dan ook nog een vreemde vogel over de vloer komt om een vermeende misdaad op te lossen is de verwarring compleet.

Kaartverkoop

De uitvoeringen zijn op zaterdag 14 april om 20.00 uur, zondag 15 april om 14.00 uur, zaterdag 21 april om 20.00 uur en zondag 22 april om 14.00 uur in theater 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40). Kaarten kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar via kaarten@pankras.nl onder vermelding van het aantal personen en de datum van de gekozen voorstelling.

Telefonisch bestellen kan ook, en wel op woensdag 11, dinsdag 17 en woensdag 18 april tussen 19.30 en 21.30 uur. Voor kaarten voor de voorstelling(en) op zaterdag 14 april en zondag 15 april, bel naar 06-15378088. Voor die van zaterdag 21 april of zondag 22 april, bel naar 06-27653912. De zondagen zijn matineevoorstellingen.

Open dag met speurtocht en excursie bij Natuur Ontdekking Centrum

Warmond n Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe seizoen organiseert het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn (NOCK) op zondag 15 april een open dag waarop het unieke karakter van Koudenhoorn nog eens wordt onderstreept. Door een gevarieerd programma kan jong en oud kennis maken met het NOCK en genieten van de natuur op Koudenhoorn.

Het programma begint om 11.00 uur met de opening door NOCK-voorzitter Hans Goudsmit. Vervolgens is de onthulling van de ooievaar. Om 11.30 uur vertrekt een groep onder leiding van Charlotte Matthijsen. Zij gaan samen op excursie om de broedvogels op Koudenhoorn ontdekken. Tegelijkertijd is het mogelijk om met de Hylke Tromp een tocht van ongeveer een uur te maken over het Joppe. Kunstenares Tineke Pot start om 11.30 uur ook met een schilderklasje.

Speurtocht

Voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar is het vanaf 12.00 uur mogelijk om een speurtocht te doen op Koudenhoorn. Ook om 12.00 uur start de tocht over het recreatie-eiland vanaf de rug van een paard, georganiseerd door paardenstal Koudenhoorn.

Om 13.00 uur vertrekt de tweede groep onder leiding van Mathijssen voor een rondleiding en ook varen met de Hylke Tromp kan om 13.00 uur. Om 14.00 uur worden de kunstwerken van het klasje van Tineke tentoongesteld.

Fotowedstrijd

Naast een ritje op een van de paarden van Koudenhoorn is er speciaal voor kinderen tot twaalf jaar een fotowedstrijd. Zij mogen foto's die met een smartphone op Koudenhoorn gemaakt zijn en met de natuur te maken hebben tot uiterlijk dinsdag 10 april appen naar 06-37658409 of mailen naar info@koudenhoornontdekken.nl. De foto's zijn tijdens op de open dag in het NOCK te zien. Een jury beoordeelt de inzendingen en maakt op 15 april om 15.00 uur bekend wie de mooiste foto gemaakt heeft en natuurlijk ontvangt de winnaar een prijs

Vanaf 15 april is het NOCK elke woensdag en zondagmiddag open. Kijk op www.koudenhoornontdekken.nl voor speciale activiteiten of volg het NOCK op Facebook.

Coverband Komen Lopen in Het Trefpunt

Komen Lopen. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Coverband Komen Lopen staat met Acoustic Powerpop op zaterdag 14 april om 20.30 uur in theater Het Trefpunt (Herenweg 80).

Komen Lopen is verfrissend, verrassend en één van de beste coverbands van Nederland. Met een repertoire van voornamelijk Engelstalige pop- en rocknummers en vooral ook dansbare muziek is een avond met deze rasartiesten altijd een geweldige ervaring. Een optreden van Komen Lopen betekent meezingen, dansen en genieten van een band die muziek maakt in de meest pure vorm met veel drie-stemmige zang. Deze Acoustic Powerpop laat u genieten van recente nummers van onder andere Bruno Mars, Daft Punk en Pharell Williams. Maar ook oude krakers zoals van The Police, Queen en U2 horen tot het repertoire. Voor de dorstigen onder u is er een mobiele biertap.

Er zijn zit- en staplaatsen. Kaarten à 12,50 euro zijn te reserveren via www.theaterhettrefpunt.nl of 45 minuten voor aanvang van de voorstelling aan de zaal. Ook bij het VVV aan de Gemeentehaven te Warmond zijn toegangskaarten te koop.

Kinderconcert Crescendo over superhelden

Dirigenten Sophie Graven en Joop Nijholt maken zich op voor het Heldenconcert. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Christelijke Harmonievereniging Crescendo Sassenheim geeft op vrijdagavond 6 april een kinderconcert. Het thema is 'Helden' en iedereen mag verkleed komen als zijn of haar held. Er is een prijsje voor het mooiste kostuum. Het concert is in 't Onderdak (J.P. Gouverneurslaan 40a) en begint om 19.00 uur.

Aan het Heldenconcert doen de twee jeugdorkesten van Crescendo mee. Het Opleidingsorkest staat onder leiding van Sophie Graven. "Het is een heel gezellig orkest waar hard wordt gewerkt maar zeker ook hard wordt gelachen," aldus Graven. Het Tweede Harmonieorkest wordt gedirigeerd door Joop Nijholt. "Het orkest is een geweldige groep om mee samen te werken, out-of-the-box te denken, nieuwe concepten uit te proberen en muzikaal te ontwikkelen,'" zegt Nijholt.

Brandweerman en Justin Timberlake

Tijdens het themaconcert is aandacht voor verschillende soorten helden. Er zijn veel heldenfilms en de muziek daarvan is soms nog wel beroemder dan de film zelf. Deze muziek wordt dan ook gespeeld. Maar ook liedjes van muzikale helden als Justin Timberlake worden gespeeld. Zelfs de jury van de verkleedwedstrijd bestaat uit plaatselijke helden: een echte brandweerman en een stewardess. Graven heeft er zin in: "Ik denk dat het een heel leuke avond gaat worden met mooie muziek en veel superhelden!"

Kaartverkoop

Het concert begin om 19.00 uur. De inloop is vanaf 18.30 uur. De kaartjes zijn 2,50 euro voor kinderen; volwassenen betalen 5 euro. Kaartjes zijn te koop bij de Primera Sassenheim.

Inspiration laat zich zien op wereldkampioenschap

Het Nederlands Pomponteam wint de wereldtitel in Lillehammer. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhout n Acht solisten en vier teams van twirlvereniging Inspiration hebben tijdens de wereldkampioenschappen in het Noorse Lillehammer een goede indruk achtergelaten. Het team dance twirl behaalde een bronzen medaille. Met de landenteams was Inspiration twee keer succesvol: een derde plaats met het Largeteam Synergy en de wereldtitel met het pomponteam.

Achttien landen streden om de wereldtitels in Noorwegen, De Nederlandse equipe bestond uit 71 deelnemers, waaronder 14 meiden van Inspiration Voorhout. Op dinsdag 27 maart vertrokken de deelnemers van de nationale ploeg richting Lillehammer.

Finales

Op donderdagochtend kwam Selina Kok voor twirlvereniging Inspiration in actie op de onderdelen solo 2 baton en 1 baton. Ze behaalde een veertiende en zestiende plaats. Jilena Baggerman streed in de categorieën 2 baton routine, 1 baton, Super X Strut, Rythmic Twirl om de prijzen. Ze werd uiteindelijk twee keer vierde, zevende en achtste. In dezelfde klasse (junior) werd ook Celina Byrne op het onderdeel twirling 2 baton vijfde. In de senior klasse behaalde Sharon Goossens de veertiende plaats met het onderdeel twirling 2 baton. Het duo Sanne Copier en Naomi van der Drift behaalden in de sterke Senior klasse een vierde plek. Daarnaast behaalde Van der Drift ook de tiende en twaalfde plaats op twee individuele onderdelen. Nina Copier werd uiteindelijk negende.

Derde plaatsen voor teams

Ook teams van Inspiration kwamen in actie. Het senior twirl- en dance team en het large team wisten in januari de Nederlandse titel te bemachtigen. De meiden van het senior twirl- en dance team plaatsten zich voor de finale. De uitslag voor het onderdeel teamtwirling is door een fout in het rekenbestand op dit moment nog niet bekend. Het team dance twirl, met als thema huiselijk geweld, wist achter Noorwegen en Amerika een derde plaats te behalen.

Wereldkampioen

Op zaterdag kwam het Pomponteam van Nederland, met het thema terrorisme (hoop), in actie. Het team, bestaande uit 57 meiden, wist de jury te overtuigen en werd wereldkampioen. Het Largeteam Synergy bestaande uit 44 twirlsters wist de jury te imponeren met een krachtige choreografie en kreeg de bronzen medaille omgehangen.

Pakje Kunst uit de muur

Uit een oude sigarettenautomaat kan nu kunst gekocht worden. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen/regio n Zo laagdrempelig als ooit het kopen van een pakje sigaretten in de kroeg, is vanaf woensdag 7 april ook kunst te koop in Leiden. Uit een voormalig sigarettenautomaat, te vinden in Galerie Café Leidse Lente (Haagweg 4), komt er voor 4 euro een uniek kunstwerk van een lokale kunstenaar uitgerold.

Pakje Kunst is een initiatief van Paulina Verzijden en de Sassenheimse kunstenares Lisette Hogewoning, waarbij kunstenaars onder de aandacht gebracht worden in de eigen regio door de verkoop van unieke kunstwerkjes ter grootte van een pakje sigaretten uit een oude mechanische sigarettenautomaat. In een doosje kun je iedere kunstvorm tegenkomen. Aan de buitenkant is niet te zien wat erin zit, dus de koper wacht telkens een verrassing.

In totaal doen er 25 kunstenaars mee, waarvan 13 uit de Duin- en Bollenstreek. Uit Teylingen zijn dat Lisette Hogewoning (collages), Sonja van Egmond (fotografie & schilderijen), Bea Knijf (edelsmid), Ell Geeh (fotografie) en Samaneh Pour Shirazi en Machteld IJdo (schilderijen).

Voor iedereen betaalbaar

"De machine is een brug naar mensen, die normaal niet zo snel kunst zouden kopen," vertelt Hogewoning over het initiatief. "Door het lage bedrag van vier euro wordt kunst voor iedereen betaalbaar. De pakjes Kunst zijn bijvoorbeeld leuk als cadeautjes of als je zelf wat inspiratie zoekt. En via het pakje krijgt de koper toegang tot het vaak verborgen kunstaanbod in de regio. Kortom goed voor de kunstenaar èn kunstliefhebber."

Op woensdag 7 april om 16.00 uur wordt de automaat officieel onthuld. Meer informatie op Facebook en Instagram: @pakjekunstleiden.

Festival met Beers & Tulips

regio n Bij Como & Co aan het Oosterduinsemeer in Noordwijkerhout is zaterdag 14 april voor de derde keer op rij het gratis Beers & Tulips festival. Het is een uniek festival waarbij de lekkerste speciaalbieren en de trots van de Bollenstreek – vers, gekleurde bloemen – hand in hand gaan.

Maar liefst vijf brouwerijen tappen hun meest speciale biertjes. Proef onder andere de Turf 'n Surf, de Lentebock, de Pinksterdrie of de Golden Tulip of de Beers & Tulips special uit België. Brouwerij Het Bierkwartier uit Noordwijkerhout brouwt naast het tappen van hun biertjes, de gehele dag live bier ter verhoging van de biervreugde. Omdat een lekkere hap minstens zo belangrijk is als een biertje, wordt ook gezorgd voor diverse lekkere (internationale) hapjes. Verschillende muziekacts maken de dag compleet. Radio BeachBum zorgt met zijn blonde krullen en hutkoffers vol oldskool vinyl singles voor een weergaloze dj set. Hij bewees zijn opzwepende karakter al tijdens het reizende festival Convoi de fête en SurfWalhalla Madnes en dit jaar maakt hij zijn debuut op Beers & Tulips. Voor de liefhebbers van gitaar en live zang, zorgt Robbert Fossen uit De Zilk als beste blueszanger van Nederland met zijn rauwe stemgeluid voor kippenvel en neemt je mee in zijn wereld van Chicago blues. Tijdens de afterparty zorgt Radio de Koperen Hond voor lekkere dansplaatjes met een te gekke twist. Het terrein bij Como & Co wordt omgetoverd tot een ware bloemenzee. Voor de kleine bezoekers staat op het terrein een springkussen. Beers & Tulips duurt van 12.00 tot 21.00 uur. Vanaf 21.00 uur verplaatst het feest zich naar binnen voor een afterparty. Het festival heeft een gratis toegang met gratis parkeermogelijkheid.

Hard Magni in Ex-Voto

Voorhout n De eerstvolgende editie van Hard Magni is op zaterdag 7 april in Ex-Voto (Jacoba van Beierenweg 118b). Niemand minder dan de Rotterdamse DJ Neophyte zal de bühne bestijgen. De headliner is niet weg te denken uit de hardcore scene. Naast deze grote baas zullen regionale DJ's de line-up voltooien. In zijn er sets van zo'n vijftien dj's in twee zalen. De organisatie is in handen van Skullz Productions. De zaal gaat open om 21.00 uur.

Kaarten kosten in de voorverkoop 15,80, een groepsticket kost 55,80 euro. Kijk voor meer informatie op www.ticketkantoor.nl/shop/hardmagni of op www.ex-voto.nl / www.djskullz.nl.

Kinderdienst in Havenkerk

Sassenheim n In de Havenkerk is op zondag 8 april om 10.00 uur een kinderdienst. Spreker is Bert van Laar met het thema 'Jezus Volgen'. Muzikale medewerking wordt verleend door het kinderkoor Vivo onder leiding van dirigente Aukje van der Neut. De toegang is gratis. De Havenkerk staat op de hoek Kerklaan/Bijweglaan (4).

Tulpenpluktuin

regio n Op dorpsplein 't Vierkant staat zaterdag 7 april een tulpenpluktuin, speciaal voor alle kinderen uit Lisse en omgeving. Vanaf 12.00 uur staan er maar liefst 13.500 tulpen klaar om geplukt te worden. Kinderen kunnen in deze pluktuin (ter hoogte van Heereweg 219) gratis een klein bosje tulpen plukken. Kom op tijd, want op is op. Dit jaar kunnen de kinderen zich ook laten schminken of op de foto met het 'Kissing Couple'. Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door: gemeente Lisse, stichting Lisse marketing, Dorpshart Lisse en Fa. P. van Rijssel & Zonen.

Hollen door de Bollen voor Roparun

regio n Team Bollenstreek van de Stichting Roparun houdt op zondag 8 april voor de vijfde keer 'Hollen door de Bollen'

Het pinksterweekend neemt dit Team Bollenstreek weer deel aan de Roparun, de hardloopwedstrijd voor teams van Parijs of Hamburg naar Rotterdam. Met de organisatie van 'Hollen door de Bollen' wordt er geld ingezameld voor deze Stichting Roparun.

De start en aankomst zijn op Sportpark Ter Specke in Lisse en via www.hollendoordebollen.nl is een eigen parkeerkaart te downloaden. Voor mensen met een rollator of in een rolstoel, met een begeleider, is weer een mooie route van bijna vijf kilometer uitgezet. Interesse, aanmelden kan via genoemde website. Voorinschrijving voor alle afstanden is tot en met 6 april mogelijk (9,50 euro) en op de dag zelf betalen deelnemers 12,50 euro. Deelname aan de kinderloop kost 3,50 euro.

Voorlezen over seizoenen

Teylingen n Het is nog koud buiten maar de narcissen bloeien, het is lente! In de bibliotheek van Sassenheim en Voorhout wordt vanmiddag, woensdag 4 april, om 14.30 uur voorlezen over de seizoenen.

Kabouter Thijm heeft veel vrienden in het bos. Tijdens de lente praat hij met konijn en in de zomer zingt het roodborstje een lied voor hem. In de herfst raapt hij eikels en in de winter komt het winterkoninkje langs.

Knutselen

In de Bibliotheek Bollenstreek zit het voorleesteam woensdag op 4 april om 14.30 uur klaar om voor te lezen. Na afloop kunnen de kinderen knutselen. Er kan een ander verhaal voorgelezen worden, ook rond het thema seizoenen. Deelname is voor alle kinderen, lid of geen lid, gratis.

In Warmond is er altijd een voorleesochtend. Die is ook op 4 april, maar dan om 10.00 uur de bibliotheek in het Trefpunt (Herenweg 80).

TOP opnieuw in finale

Daniel Harmzen is zijn tegenstander voorbij. | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam

Sassenheim n TOP/SolarCompleet heeft zich als eerste geplaatst voor de zaalkorfbalfinale, op zaterdag 4 april in Ziggo Dome. Blauw-Wit Amsterdam was in de play-offs een maatje te klein. De Sassenheimers wonnen zaterdag met 19-17. Hierdoor bereikt de ploeg van coach Jan Niebeek voor de vijfde keer op rij de finale, een bijzondere prestatie.

De finalisten in de categorie Groen Dubbel. | Foto: pr. Foto: pr.

De Korfbal League nadert het einde. Daarin strijden de ploegen die bij de eerste vier zijn geëindigd om de twee finaleplaatsen. De nummer 1 (PKC) moet in drie wedstrijden afrekenen met Fortuna, de nummer vier. TOP eindigde als tweede en kreeg het Amsterdamse Blauw-Wit als tegenstander. In de play-off serie spelen de ploegen maximaal drie keer tegen elkaar. De club die als eerste twee keer wint, staat in de finale.

TOP won vorige week zaterdag al ruim met 34-23, maar dat de tweede play-off een andere wedstrijd zou worden, was vanaf het begin duidelijk. TOP begon vorige week fantastisch aan de play-off, Blauw-Wit gaf niet thuis en binnen de kortste keren stond het 9-0 en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. In een bomvolle sporthal in Amsterdam zagen de supporters een echte vechtwedstrijd voor hun neus voltrekken.

Snel weer belangrijk

Blauw-Wit startte uitstekend en had al snel een 1-0 voorsprong te pakken. Een afgekeurde goal en een gemiste strafworp van TOP gingen vooraf aan de gelijkmaker van Celeste Split. Blauw Wit had de eerste tien minuten het scoringsinitiatief, speelde sterk en TOP moest in de achtervolging. Nadat de eerste storm was gaan liggen, kwam TOP beter in de wedstrijd. Vanaf 5-5 kwamen de Sassenheimse bezoekers voor het eerst op voorsprong door een wederom uitstekend spelende Mick Snel die eigenhandig de stand naar 5-7 tilde. De 5-8 van Barbara Brouwer achter de korf was een prachtige en de 5-9 van Celeste Split betekende een marge van vier goals. Deze marge bleef een tijdje in stand, waarbij opviel dat Mick Snel het zijn directe tegenstander heel moeilijk maakte en weinig kansen weggaf. Ook Jet Hendriks was in die fase belangrijk met haar drie scores. Blauw-Wit, gesteund door het publiek, bleef vechten om in de wedstrijd te blijven en met redelijk succes, want de achterstand was bij rust verkleind tot 10-13.

Moeizame aanvallen

De eerste goal na rust was nog voor TOP, maar Blauw Wit kroop toch langzaam dichterbij. Verdedigend had TOP de zaken uitstekend op orde, maar aanvallend liep het vooral in het vak met Paul Anholts, Nick Pikaar, Celeste Split en Barbara Brouwer moeizaam. Anholts werd erg goed verdedigd en had het vooral in de rebound moeilijk. De aanvallen waren daarom vaak na één schot weer voorbij. Blauw Wit rook de kansen en kwam, na een succesvolle herenwissel, bij 16-16 langszij met nog ruim dertien minuten te spelen. De wedstrijd lag weer helemaal open. TOP had het moeilijk en had ook moeite met de scheidsrechterlijke beslissingen die niet altijd in het voordeel uitvielen. Toch liet de ploeg zich hierdoor niet uit de wedstrijd spelen en met rustig spel en veel inzet was het Barbara Brouwer die TOP toch weer op een voorsprong schoot. Toen even later Celeste Split met haar vijfde goal de 16-18 binnenschoot kwam het geloof weer terug en was te zien dat TOP de wedstrijd ging winnen.

Ondanks dat er nog ruim vijf minuten te spelen waren, speelde TOP met veel vertrouwen en liet het verdedigend geen steken meer vallen. Mick Snel, wederom gekozen tot speler van de wedstrijd, schoot met zijn zevende goal de wedstrijd definitief in het slot. De strafworp voor Blauw Wit in de voorlaatste minuut was alleen nog goed voor de statistieken.

Uitzending NOS

Door de eindstand 17-19 plaatst TOP zich voor het vijfde jaar op rij voor de finale om het landskampioenschap. Op zaterdag 7 april verdedigt TOP de titel tegen een tegenstander (PKC of Fortuna), die na dinsdagavond bekend zal zijn. De finale wordt live uitgezonden en is vanaf 16.00 uur te zien bij de NOS.

Verlies voor Foreholte

Voorhout n Foreholte kreeg op paaszondag te maken met de sterkste tegenstander van dit seizoen op. De wedstrijdpunten gingen dan ook naar tegenstander RKDEO.

In de eerste twintig minuten deed Foreholte nog wel degelijk mee in de wedstrijd. Goed doorzetten van aanvoerder Tom Bleijswijk bracht de bal bij Lucas Wiering, die op zijn beurt iets te lang wachtte en zijn schot geblokt zag worden. Even later ging een inzet van de Voorhoutse aanvoerder voorlangs. Wiering probeerde het vanuit een onmogelijke hoek, waarna Bleijswijk uiteindelijk de vuisten van doelman Hendriks trof.

Na enige tijd voetbalde RKDEO zich onder de eerste druk van de thuisclub uit. Het initiatief kwam in handen van de voetballers uit Nootdorp en de Voorhouters moesten achteruit. Vlak voor de rust dacht Jelle Geerlings veilig op keeper Guijt terug te kunnen spelen. Spits Tommie Simonis stond nadrukkelijk in de weg. Zijn eerste inzet werd nog wel gekeerd door keeper Guijt, maar in de rebound lag de bal alsnog in het doel (0-1). Met die doffe dreun gingen de Voorhouters de rust in.

Ongewijzigd kwamen beide ploegen uit de kleedkamers. RKDEO draaide onmiddellijk de duimschroeven weer aan. De Nootdorpers combineerden makkelijk en hanteerden moeiteloos de automatismen.Voordat er een uur gespeeld was haalde RKDEO de spanning uit de wedstrijd. Vanuit een aantal corners was centrale verdediger Twan Greeve nog voor het doel. Juist hij kopte een voorzet van Hayden Bergen boven Guijt in de touwen (0 -2). Tien minuten later was de wedstrijd beslist toen aanvoerder Rob van Hagen een toegekende strafschop benutte (0 -3). Beide trainers wisselden 'hun bank' in de wedstrijd en Foreholte kreeg kansen op een betere eindstand. Eerst speelde Joost van Dam de bal tegen sluitpost Hendriks aan, vervolgens kopte Toni Arroyo over. Het was tenslotte invaller Bas Rotteveel die de eretreffer op het scorebord zette (1-3). In de laatste minuten deed RKDEO nog een aantal pogingen om de laatste treffer in de wedstrijd te maken, maar na 93 minuten floot de scheidsrechter af.

Eerste jeugdwinnaars Teylingen Open

Warmond n Het Teylingen Open Tennistoernooi, voor alle tennisverenigingen binnen de gemeente, wordt dit jaar gespeeld bij TV Overbos en is uitgebreid met een toernooi voor de jeugd voor kinderen tussen de 9 en 14 jaar. De finaledag op Paaszondag leverde de volgende winnaars op: Groen Dubbel: 1. Sweder Bunjes/Joeri Veldman, 2. Benjamin Wassenaar/Ties Zuijderduijn (allen op de foto); Groen Single: 1.Ties Zuijderduijn, 2. Joeri Veldman; Geel Dubbel: 1. Carel Bemelman / Fons van Werkhoven, 2. Sam van Hoytema / Koen van Leeuwen en Geel Single: 1, Fons van Werkhoven, 2. Joost Waasdorp.

The Bassets komen tekort

Sassenheim n The Bassets verloor met 90-7 van kampioenskandidaat 'T Gooi. In Naarden kon coach Phil Leck niet beschikken over een aantal basisspelers. In de kampioenspoule tegen 'T Gooi kwam zijn ploeg duidelijk tekort. Bij rust stond het 55-0 voor de thuisploeg. Met tegenhouden en vertragen wilden ze kost wat kost onder de honderd blijven en zelf van de hatelijke nul afkomen. Dat lukte op het nippertje, het werd 90-7. The Bassets kan op zaterdag 7 april weer positief van zich laten horen. Dan komt Waterland op bezoek in Sassenheim.

4 april t/m 11 april

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Herenkoor, voorganger: pastoor A. Goumans

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. T. Moll

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. A.A. Bosma

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: dhr. B. van Laar

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Woord- en Communieviering m.m.v. het Golden Harvestkoor, voorganger: M. Claassens

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): geen informatie ontvangen

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur, woord- en communieviering, voorganger: M. Claassens

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur: voorganger: Ds. H.G.T. van Welie – Kaai

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): geen informatie ontvangen

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zaterdag 19.00 uur jeugd-bar, zondag 10.00 uur, eredienst, 19.00 uur: genezingsdienst, voorganger: J. Zijlstra

Jan Kieft: 'Het mooiste leven is het leven van je missie'

Jan Kieft. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Met welke reden ben jij naar deze aarde gekomen? Waarom lukt het niet de wereld te verbeteren? Het zijn de belangrijkste vragen van je leven, vindt Voorhouter Jan Kieft, auteur van het boek 'Regeer je eigen leven, de 7 wetten van zelfbeschikking' . Op donderdag 12 april geeft hij een lezing over dit onderwerp.

Kieft (op de foto): "Als kind zijn we geprogrammeerd in regels over wie je bent, wat je moet worden, wat je mag geloven en wat gelukkig maakt in het leven. Veel van deze regels houden ons af van ons levensdoel. Waarom baseren we ons leven dan op mensen die hun eigen doel niet kennen? Of op regels die voorbij hun houdbaarheidsdatum zijn?"

Schoon schip maken

"Jouw Hoger Zelf weet precies wat het met jouw leven en de wereld voorheeft. Het boek 'Regeer je eigen leven, de 7 wetten van zelfbeschikking' helpt je jouw leven, jouw missie, jouw regels te ontdekken. Het is nooit te laat om schoon schip te maken. Het leven dat jij wilt is hier en nu beschikbaar, als je bereid bent je geest voor jezelf open te stellen."

De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden bij boekhandel Wagner in Sassenheim. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang bedraagt 5 euro, dat is inclusief koffie en thee. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld. Dat kan in de boekhandel of via www.boekhandelwagner.nl.

Wilt u in aanmerking komen voor een Cinema Floralis Arrangement (eten en filmbezoek voor 1 persoon), zorg dan dat uw oplossing uiterlijk zondag 8 april binnen is, samen met uw naam en adres.

Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. Puzzel.

De winnaar van de puzzel van week 13 is: M. van Haastregt uit Sassenheim. De oplossing was: Trompetnarcis.

Jacoba van Beierenfonds

Teylingen n Het Jacoba van Beierenfonds (JvBfonds) organiseert op donderdag 5 april de jaarlijkse informatiebijeenkomst, om 17.00 uur bij van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden (Warmonderweg 8). Het fonds is opgericht in 2015, om lokale samenwerkingen van burgers die voor een verbeterde leefbaarheid zorgen, te financieren en te faciliteren. Daarnaast is het JvBfonds hèt aanspreekpunt voor burgerinitiatieven, maar ook voor verenigingen en bedrijven, die een lokaal initiatief willen ondernemen. Aanmelden via info@jacobavanbeierenfondsteylingen.nl.