De Teylinger

4 december 2019

De Teylinger 4 december 2019


Spoedraad over vertrek wethouder Ten Boden

Teylingen n Op verzoek van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de ChristenUnie en het CDA hield de gemeenteraad op donderdag 28 november een spoeddebat. Het komende vertrek van wethouder Rob ten Boden was de aanleiding. Deze maand komen er een aantal zware punten in bespreking, zoals het afvalbeleid, en bij de fracties leefden hierover zorgen.

Door Nico Kuyt

"Een serieuze zaak", noemde Frans Nederstigt (ChristenUnie) het. "Onze inwoners verdienen een goed bestuur. Daar maken wij ons zorgen over. De portefeuilles van de wethouders zijn overvol", stipte Reny Wietsma (CDA) aan, die vroeg wanneer er zicht is op de nieuwe wethouder. Sandra Groenendal (PvdA) en Don Verhoeff (GroenLinks) uitten gelijke woorden. Monique de la Rie (VVD) noemde het geen ideale situatie, maar wel pragmatische. De portefeuilles zijn inmiddels herverdeeld. Ook Fred Koot (D66) kon het zo doorgaan. Frans van Swieten (Trilokaal) gaf aan dat de fractie hard op zoek is naar een opvolger, maar het is nog kort dag.

Namens B&W stipte burgemeester Carla Breuer aan dat er collegiaal bestuur is. Zij begreep wel de zorg, maar B&W is in zijn geheel aan te spreken. Ten Boden zal nog een aantal zaken afronden. Zo heeft hij de afgelopen heel hard gewerkt aan het dossier afval. Dat wil hij nog graag afronden. In een schorsing ging de oppositie even met elkaar in overleg, waarna Verhoeff kon melden dat zijn fractie geen bezwaar had voor de afhandeling van Ten Boden van de dossiers, maar wel zorgen had over de continuïteit. Zo ook Nederstigt en Wietsma. Koot gaf nog de overweging mee om eens goed te kijken wat de raad met deze situatie aan moet. Een overweging die Nederstigt deelde. Eens goed te kijken naar de huidige inrichting van B&W met die zware portefeuilles en of die wel juist is. "Je kunt met een botte zaag blijven zagen, maar je kunt ook even de tijd nemen om de tanden van je zaag weer aan te scherpen", aldus Nederstigt.

n Koning bij Fietsmaatjes

Foto: FBH / BART HOMBURG @N

Warmond n Warmond is de bakermat van de Fietsmaatjes, het lokale project om samen te fietsen op een duofiets, en in 2012 opgezet door Tekla Zwinkels en Jan Burgmeijer (op de foto). Met de steun van het Oranje Fonds breidt het aantal lokale organisaties zich inmiddels flink uit. Dat wilde koning Willem-Alexander met eigen ogen zien. Meer op pagina 5.

Huisarts Duijzer bij Levenskunst

Voorhout n Huisarts Gijsje Duijzer is op zondag 8 december te gast bij de bijeenkomst 'Levenskunst' in de Paraplu (Herenstraat 55). Levenskunst, een initiatief van drie lokale kerken, wil bezoekers uitdagen na te denken over het omgaan met voor- en tegenspoed in het leven. Wat zijn de geleerde lessen, die met anderen gedeeld kunnen worden? Elke tweede zondag van de maand wordt een bekende Voorhouter hierover geïnterviewd door Erik Hietkamp en Piet Overduin. Zij gaan tussen 16.00 en 18.00 uur in gesprek met hun gast. Dit keer is dat Gijsje Duijzer van huisartsenpraktijk Oosthout. Als betrokken huisarts leeft zij mee met patiënten. Dat laat haar niet koud, dat doet ook wat met haar. Hierover vertelt zij meer. Ook de rest van het seizoen van Levenskunst is al gepland. Dan zijn burgemeester Carla Breuer, Wilfred van Rijn en Marco van Delft te gast.

Foto: Piet de Boer

Barensteel voor echtpaar Handgraaf

Verrassing
bij
Oranje
Vereniging

Volgende stap in 'Tuinen van de Ruïne'

Teylingse
powervrouwen
in beeld

Uitgeweid n Dag Sinterklaasje, da-ag...

Ook de koning ziet: samen fietsen helpt

Johan Waanders maakt een ritje met 'fietsmaatje' koning Willem-Alexander. | Foto: pr. Foto: pr.

n Koninklijke aandacht voor Fietsmaatjes

Warmond n Koning Willem-Alexander bezocht op donderdag 28 november Koudenhoorn om als beschermheer van het Oranjefonds zijn waardering te tonen voor het project Fietsmaatjes, het project van Tekla Zwinkels en Jan Burgmeijer uit Warmond. Het lokale initiatief wordt landelijk uitgerold.

Door Piet de Boer

Er staan elf duofietsen klaar bij de brug naar het eiland Koudenhoorn. In colonne gaat het naar het natuurcentrum. De koning fietst in het voorste rijtuig samen met oprichter Jan Burgmeijer. Een duofiets heeft al snel een flinke vaart. De elf fietsen vliegen voorbij naar het Natuur Ontdekkings Centrum, waar de koning kennis maakt met de initiatiefnemers.

Fietsmaatjes is vooral bedoeld voor mensen die minder mobiel zijn en weinig buiten komen. Zij kunnen met een vrijwilliger - het fietsmaatje- samen op pad gaan naar een stad maar de natuur opzoeken. Een uitkomst voor mensen die slecht ter been zijn of een beperking hebben opgelopen. ''Je voelt je weer vrij'', zegt de 95-jarige Johan Waanders. Doordat hij een stabiel vervoersmiddel nodig heeft en liever niet alleen fietst, maakt Waanders samen met zijn maatje Ben Krul regelmatig een ritje. ''Je krijgt weer energie.''

Helder moment

Tekla Zwinkels is de bedenker van het project. Zij merkte in haar werk dat sociaal contact en beweging belangrijk zijn voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Samen fietsen helpt, ontdekte zij. Ze geeft een voorbeeld. In Warmond ontmoette zij een fietsmaatje met gast. De gast was na het overlijden van haar man en een herseninfarct somber geworden. Het hoefde niet meer voor haar. Fietsen met haar fietsmaatje heeft dat compleet veranderd. Ze pakte de handen van Tekla en dankte haar. "Ik heb weer moed gekregen om te leven.''

Landelijk

Fietsmaatjes is op dit moment al een regionaal project bestaande uit achttien lokale projecten. Hier komt het Oranjefonds in beeld. Zij laten een onderzoeksbureau in kaart brengen hoe Fietsmaatjes, als deelnemer aan het Oranje Fonds Groeiprogramma, landelijk uitgerold kan worden tot plusminus zestig locaties. Onderzocht wordt hoe die schaalvergroting georganiseerd moet worden. Hoe moeten de fietsmaatjes opgeleid worden? Hoe garandeer je de veiligheid en kwaliteit voor de deelnemers? Hoe waarborg je de continuïteit? De schaalvergroting mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de fietsen, het onderhoud en duurzaamheid. Het onderzoek van het Oranjefonds zal naar verwachting ongeveer een jaar in beslag nemen.

Nederlandse les

Vervolgens sprak de koning met een aantal deelnemers en hun maatjes. Toen bleek fietsmaatjes ook leren van hun gasten. Daniella, een studente Nederlands uit Brazilië leert de taal op de duofiets. ''We praten over van alles'', zegt ze ''van oorlog tot bloemen.'' Het mes snijdt zo aan twee kanten, wordt er geconstateerd. Daniella is goed te begrijpen, maar verontschuldigt zich toch. Dat is niet nodig volgens de koning. Hij glimlacht. ''Jouw Nederlands is beter dan mijn Portugees.''

Bijna vanzelf

Het project is succesvol maar vrijwilligers en geld blijven nodig. Er wordt veel geld opgehaald met acties en door sponsoring door bedrijven. Ook de gemeente Teylingen heeft besloten Fietsmaatjes financieel te ondersteunen meldt wethouder Van Kempen. En de vrijwilligers? Er zijn veel vrijwilligers actief bij de verenigingen in het dorp. Die pakken het project Fietsmaatjes op. ''Het project groeit bijna vanzelf'', zegt hij.

Volgens de planning zou de koning na dit tweede gesprek op de duofiets stappen met de enthousiaste Johan Waanders. Alleen net om 14.00 uur regent het pijpenstelen. Als de regen iets mindert en een paraplu is aangebracht maakt de 95-jarige alsnog een koninklijk ritje tot de brug. De koning bedankt daar de organisatie, neemt afscheid van burgemeester Carla Breuer en de beide initiatiefnemers. ''Het was fantastisch'', concludeert Tekla breed lachend.

Groen en Doen markt als inspiratiebron voor thuis

Wethouder Rob ten Boden giet water in de klimaattafel. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Teylingen n Het staat hoog op vele agenda's: de natuur, duurzaamheid en het klimaat voor een gezonde leefomgeving. Op allerlei manieren kan iedereen daar een steentje aan bijdragen. Op de Groen en Doen markt in de bibliotheek van Sassenheim was volop inspiratie te vinden. Wethouder Rob ten Boden opende de markt. 'Het moet klein beginnen en daar kan iedereen aan meewerken.'

Door Piet van Kampen

Bibliothecaris Brigitte Kerkhoven en projectleider Marjo van Puijenbroek lieten zich voor de organisatie van de markt inspireren door de activiteiten die er op het gebied van 'groen en de natuur' al binnen Teylingen zijn. Tientallen geïnteresseerden en betrokkenen namen een kijkje en lieten zich informeren bij de standhouders. Zo was er de klimaattafel, die door de wethouder in werking werd gesteld en waarop werd getoond hoe op een natuurlijke wijze met overtollig regenwater kan worden verwerkt en ook hergebruikt. Hergebruik van hout werd toegelicht door Bollenstreek Hout en het initiatief Buur Natuur Lisdodde Voorhout toonde aan wat je met elkaar bereiken kunt voor een groene omgeving. Klimaat- en energiecoaches verstrekten nuttige tips. Ook in de Frederik Koolhovenstraat in Sassenheim vinden buren elkaar om het groen te bevorderen. Er waren nog meer organisaties vertegenwoordigd zoals Vrienden van het Overbosch in Voorhout, Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn uit Warmond en Groen dichter bij Teylingen.

Vervangen van een aantal tegels of stenen uit de tuin en hiervoor groen aanbrengen is een van de kleine dingen die makkelijk zijn te realiseren. Landelijk werd hiertoe de actie 'Steenbreek' opgestart die navolging verdient. De gemeente had kaarten opgehangen, de zogenaamde klimaatstresskaarten waarop kwetsbare plekken waren aangegeven bij hevige regenval.

Natuurfotowedstrijd

De winnaars van een natuurfotowedstrijd werden bekend gemaakt. Het waren Dorine Suurd, Renate Bazen en Bianca Kok, terwijl Jan Vlugt een eervolle vermelding verdiende. Zij wonnen een workshop bij Ell Geeh Kunstfotografie in Hillegom.

Minister Hoekstra bij start CDJA Duin- en Bollenstreek

Wopke Hoekstra, minister van het ministerie van Financiën pr./Arenda Oomen Fotografie

Regio n Minister Wopke Hoekstra geeft dinsdag 17 december het startsein voor de oprichting van het CDJA Duin- en Bollenstreek. De bijeenkomst is in Het Koetshuis van Kasteel Keukenhof in Lisse en start om 19.15 uur. De toegang is gratis.

Het CDJA is een landelijke politieke organisatie voor jongeren gelieerd aan het CDA. De nieuwe afdeling Duin- en Bollenstreek heeft als doel om zoveel mogelijk jongeren te betrekken bij de politiek. Verbondenheid is het primaire doel van het CDJA Duin en Bollenstreek.

Krachten bundelen

"'Samen staan we sterk is een motto dat bij ons hoog in het vaandel staat. Als we als Duin- en Bollenstreek de krachten bundelen en de armen uit de mouwen steken kunnen we een hoop bereiken, daar zijn wij van overtuigd," aldus Ben Lanser, bestuurslid van het CDJA Duin- en Bollenstreek.

Na het geven van het startsein, houdt Hoekstra (CDA-minister van Financiën, CDA) een korte speech en beantwoordt vragen vanuit het publiek.

Aanmelden kan via s.duivenvoorde@fioretti.nl, maar is niet noodzakelijk, de bijeenkomst is vrij toegankelijk.

Steeds meer plekken zonder vuurwerk

Teylingen n Het aantal plaatsen dat geen vuurwerk wil, neemt in de gemeente steeds meer toe. De mogelijkheid wordt steeds meer bekend. Bij het aanstormende Oud en Nieuw willen de Endepoellaan, Schoonoord en het bos van Overbosch geen geknal.

B&W heeft een zogeheten aanwijzingsbesluit voor de Vuurwerkvrije zones vastgesteld. En steeds meer bewoners willen rust in de straat tijdens oud en nieuw. Zo hebben de bewoners in de Endepoellaan en Schoonoord verzocht om een deel van deze straten aan te wijzen als rustgebieden. En de beheerders van het park en bosgebied Overbosch eveneens. Maar de vuurwerkvrije zone op de locatie Mariënhaven/Marente wordt weer ingetrokken, omdat deze locatie niet langer in gebruik is als opvang voor ouderen en dementerenden. Er is dus een toenemende belangstelling voor het aanvragen van vuurwerkvrije zones. Dit jaar worden die zones gemarkeerd door stoeptegels. (NK)

Tweetalig havo op het Rijnlands

Sassenheim n Op het Rijnlands Lyceum Sassenheim is het al heel veel jaren mogelijk om tweetalig vwo te volgen. Vanaf komend schooljaar wordt ook tweetalig onderwijs op de havo mogelijk. Op veel HBO-opleidingen is een meer dan behoorlijke beheersing van het Engels nodig. Daarom kregen leraren vanuit de (oud-)leerlingen de laatste jaren steeds vaker de vraag om ook tweetalig havo in te voeren. Dat gaat dus van september 2020 gebeuren. "Los van alle praktische redenen is tweetalig onderwijs gewoon heel mooi en uitdagend onderwijs is, waarbij je ook letterlijk je eigen grenzen verlegt, " aldus de school.

Info-avond over Van Pallandt

Sassenheim n De gemeente en provincie organiseren op dinsdag 10 december een informatiebijeenkomst over het rapport dat is geschreven over de plannen voor de aanpassing van de rotondes Parklaan en N208 en over de aanleg van een fiets- en wandeltunnel onder de N208. Tijdens de bijeenkomst in april bleken omwonenden veel vragen en opmerkingen te hebben. Die zijn onderzocht en de aanvullende studie is omgezet in een rapport. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en is in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlan 40a).

Powervrouwen en veteranen

Naomi Hoogervorst (Foreholte) is een van de elf Teylingse sportsters die fotograaf Rene van Dam voor zijn lens heeft gehad. | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./Rene van Dam

Voorhout n In het Bestuurscentrum in Voorhout waren het afgelopen jaar diverse exposities. Op dit moment zijn de prachtige sportfoto's van sportfotograaf René van Dam te bewonderen en liggen gedichten en het Veteranenboek Teylingen van auteur Joep Derksen in de vitrinekasten.

René van Dam portretteerde op zijn eigen wijze elf vrouwelijke sporters uit Teylingen. De gemeente scoort altijd hoog op het gebied van sport en René merkte dat de vrouwelijke sporters hier een groot aandeel in hebben. Kom kijken naar de foto's van korfbalster Jet Hendriks, handbalster Naomi Hoogervorst (Foreholte) en Iris van Rijn (VCS) en nog acht andere topsportvrouwen uit Teylingen.

Met het werk van Derksen is er voor het eerst een 'levende expositie': iedere dag wordt een pagina in het Veteranenboek Teylingen omgeslagen. De expositie is nog tot 13 december te zien.

De laatste kranten van dit jaar

Redactie n Deze maand verschijnt de reguliere Teylinger nog op de woensdagen 4, 11 en 18 december. Op maandag 23 december ontvangt u ons jaaroverzicht. In de eerste week van 2020 valt een magazine vol inspirerende verhalen op de mat. De eerste reguliere Teylinger in 2020 verschijnt op woensdag 8 januari. Insturen voor deze editie kan tot en met maandag 6 januari 18.00 uur naar redactie@deteylinger.nl.

Commissie gaat door met 'Tuinen van de Ruïne'

n Scenario met nieuw bezoekerscentrum en sloop Westerbeekschuur

Voorhout n In de raadscommissie Welzijn was een grote meerderheid te vinden van het scenario 2 voor de 'Tuinen van de Ruïne', het plan om de de Ruïne van Teylingen aantrekkelijker te maken voor bezoekers en inwoners. De fracties hadden nog wel wat vragen, maar het voorstel gaat als hamerstuk naar de gemeenteraad.

Door Nico Kuyt

Maandag 2 december lag de Businesscase voor de Ruïne van Teylingen met daarin de financiële gevolgen van de vastgestelde kaders, die in verschillende scenario's worden weergegeven. In juli besloot de gemeenteraad te kiezen voor de 'Tuinen van de Ruïne', en een verdere financiële uitwerking van dat plan in een businesscase. Dat werd tijdens de commissie Welzijn gepresenteerd. En een grote meerderheid volgde het voorstel van B&W voor scenario 2. De wordt nu verder uitgewerkt in de volgende fase.

Westerbeekschuur

Bij overdracht van het eigendom door de Rijksoverheid is aan de gemeente Teylingen gevraagd of zij voor de ontwikkeling van de Ruïne kaders wil meegeven aan de nieuwe eigenaar Stichting Monumenten Bezit. Scenario 2 zorgt voor meer recreatieve beleving en een betere zichtbaarheid van de Ruïne vanaf de Teylingerlaan en Frank van Borselenlaan. Hiervoor moet de Westerbeekschuur gesloopt worden, en omdat de schuur geen beeldbepalend object is noch een monumentale status heeft is dit een uitvoerbare optie. De Westerbeekschuur is als bedrijfsruimte nog tot en met 2023 verhuurd aan een agrarische ondernemer. Het scenario 2 heeft tevens de laagste jaarlijks terugkerende exploitatie kosten, namelijk geraamd op 6,5 ton incidenteel en 15.000 euro structureel.

Bezoekerscentrum

Met een nieuw te bouwen bezoekerscentrum kan rekening worden gehouden met de duurzaamheidsambities van gemeente en een gewenste en gepaste grootte. Vooraf aan de bespreking kwamen initiatiefnemers een plan aan de commissie voorleggen. Een biologische tuin waarin mensen met een afstand op de arbeidsmarkt kunnen werken Een theehuis, rondleidingen, een bezoekerscentrum, winkeltje en een museum. Gekeken kan worden of de tuin nog iets voor JoJo kan betekenen. Naast beide dames is er nog een andere initiatiefnemer en wethouder Arno van Kempen gaat proberen beiden te combineren.

Bijna alle fracties konden zich vinden in scenario 2. D66 hikte nog tegen de kosten voor de renovatie van de naastgelegen kaasschuur, die daarna onderdak zou kunnen bieden aan horeca. De VVD stelde vragen bij de dekking. De geschatte 40.000 bezoekers per jaar, de geplande 40 parkeerplaatsen, de verkeersbewegingen en het risico als bijvoorbeeld het aantal bezoekers niet gehaald wordt en wie de kosten gaat dragen, dat waren zo vragen die in de commissie leefde. Maar veel komt pas in de volgende fase aan de orde als het plan wordt uitgewerkt als er een beter beeld is, zoals over de initiatieven. Ook worden dan de omwonenden betrokken. De wethouder zegde toe met een aanvullende memo naar de commissie te komen. Het antwoord van Van Kempen was voldoende en het voorstel gaat als hamerstuk naar de gemeenteraad op donderdag 19 december.

Belbus blijft politiek behoorlijk bezighouden

Teylingen n Het ging er maandag 2 december stevig aan toe tijdens het debat over de belbus. B&W heeft een raadsmemo opgesteld waarin de belbus wordt afgeraden. De wethouder wees onder andere op de hoge kosten voor de gemeente.

Door Nico Kuyt

Vorig jaar november heeft het CDA een motie ingediend waarin B&W werd opgeroepen de komst van een soort van vraagafhankelijk vervoer te onderzoeken. Dit zou de mobiliteit van ouderen en mindervaliden vergroten. De motie werd door alle fracties gedragen. Maar het antwoord van B&W was een negatief advies. Er is al de regiotaxi en tevens Automaatje, waarbij vrijwilligers met eigen auto de doelgroep bedient. Bovendien is het erg duur voor de gemeente. CDA-raadslid Manon van Dijk uitte maandag zeer scherpe bewoordingen over de raadsmemo. Zij sprak haar teleurstelling uit, vond het jammer dat het idee zonder goede onderbouwing werd afgeschoten. Enkele frases noemde zij zelfs 'stuitend'. Wethouder Arno van Kempen wierp het laatste verre van zich. Hij bleef vasthouden aan de memo. In Lisse is er een belbus die weliswaar loopt op sponsoring door onder andere ondernemers, maar die gemeente had er wel eerst 60.000 euro in moeten steken. Van Dijk bestreed dat weer, want een tweedehands bus bereden door vrijwilligers hoeft niet veel te kosten. Daar kreeg zij toch in een felle uitwisseling onder andere de VVD tegen zich, want de gemeente moet voor de regiotaxi betalen en dan ook nog voor de belbus. Ook voor Trilokaal was het niet het moment. De wethouder onderstreepte nog dat er in de regio gewerkt wordt aan een verbetering van de dienstverlening van de regiotaxi en van het Automaatje steeds meer gebruik gemaakt wordt. Tevens werkt hij aan het voor elkaar krijgen van een bushalte bij Sassembourg. Van Dijk gaf aan in de raad een nieuwe motie te gaan aankondigen. Die wordt dan weer in de commissie besproken.

Aanstaande oma schrijft boek

Rebecca de Bruyn. | Foto: pr. Foto: pr.

Warmond n Schrijfster Rebecca de Bruyn uit Warmond heeft vorige week zondag haar boek 'In mijn schoot geworpen' gepresenteerd

'In mijn schoot geworpen' is een humorvol relaas over de worsteling van een aanstaande oma met haar nieuwe plek in de familiestamboom. Om de stortvloed aan emoties te kunnen beteugelen, besluit Rebecca de Bruyn haar ervaring aan het papier toe te vertrouwen. Het resultaat is een heerlijk en met veel vaart geschreven verslag, vol zelfspot, hilarische ontboezemingen en fijne flashbacks naar haar eigen zwangerschappen en bevallingen. Maar Rebecca weet ook te ontroeren. Een boekje met handige tips voor alle aanstaande ouders en grootouders die zichzelf niet zo serieus nemen. Een glimlach gegarandeerd.

Kerstival in Sassembourg

SASSENHEIM n Kerstival in Sassembourg is op zaterdag 7 december van 11.00 tot 16.00 uur. Wethouder Arno van Kempen verricht om 11.00 uur de opening.

Tijdens het Kerstival zijn ruim dertig stands met artikelen op het gebied kerst, cadeautjes en mode aanwezig. Ook zijn er optredens van het ensemble van Harmonievereniging Cresendo en het Koor De Bollen Mina's. De markt is georganiseerd namens Vereniging SassemBourg en Woonstichting Vooruitgang.

'Sparren' met een ervaren ondernemer

Regio n Als ondernemer sta je er vaak alleen voor. Dat is meestal geen probleem, daar ben je ondernemer voor geworden. Maar soms zijn er situaties waarin je zou willen 'sparren' met een onafhankelijke adviseur, die een langjarige kennis en ervaring in huis heeft. Voor die situaties kun je een beroep doen op adviseurs van Stichting Ondernemersklankbord. Zij werken op basis van vrijwilligheid. Zij geven advies op allerlei terrein: bij de start van een bedrijf, marketing, hoe meer omzet, financieel advies, opvolging, bedrijfsbeëindiging of het voorkomen van een faillissement.

Het volgende gratis inloopspreekuur is op dinsdag 10 december, van 14.00 tot 16.00 uur bij ISD Bollenstreek, (Hobahostraat 92 Lisse).

Zorgen over de vogelstand

Voorhout n Raadslid Edith Alkemade (D66) heeft zorgen over de instandhouding van de vogelstand, zoals de huismus en gierzwaluw. Zij vraagt nu of B&W een oplossing heeft.

Alkemade vernam via een inwoner in Voorhout dat er in de wijk rondom de Boekhorstlaan woningen van de woningcorporatie geïsoleerd worden. Het verduurzamen van huizen vindt zij zeer belangrijk, maar wijst B&W dat bepaalde vogelsoorten hun onderkomen kwijt raken en niet meer zullen of kunnen terugkeren. Ook in de wijk Hoogh Teylingen, waar nieuwbouw gerealiseerd wordt, zijn veel vogels hun onderkomen kwijt. Zij verwijst naar de problemen die er afgelopen jaar waren met de buxusmot en de eikenprocessierups. Huismussen, koolmezen en kauwtjes eten volop rupsen, het is dus belangrijk dat deze vogels zich kunnen huisvesten in de wijken. Ook wijst zij naar de huiszwaluwen, die voorheen voorkwamen in de oude schuren van de wijk Hoogh Teylingen, en geen onderkomen meer hebben. Veel heggen zijn in Hoogh Teylingen verwijderd. Zij wil nu van B&W weten of er beleid is of gaat maken met betrekking tot oplossingsrichtingen voor de instandhouding van de vogelstand of daartoe maatregelen getroffen heeft of gaat treffen. Zo kunnen er bijvoorbeeld mussenvides onder de eerste dakrand en speciale bouwstenen voor gierzwaluwen voor in de nok of gierzwaluwpannen of een huiszwaluwtilt. Tenslotte vraagt zij het aanleggen en terugplaatsen van heggen. (NK)

Nepalese zilversmid op bezoek in Wereldwinkel

Sassenheim n Zilversmid Dambar uit Nepel brengt op zaterdag 7 december zijn jaarlijkse bezoek aan de Wereldwinkel Sassenheim (Kerklaan 11). Hij verkoopt op de kerstmarkt zijn eigen sieraden.

Dambar werkt conform de Fairtrade-normen en biedt werk aan zo'n veertien tot twintig werknemers van de laagste kaste, die daardoor hun gezin kunnen onderhouden. Door de directe verkoop van zijn sieraden in Nederland kan Dambar zijn mensen ook het komend jaar weer aan het werk houden. Ook is hij in zijn dorp sponsor van een waterproject, dat mede door zijn verkopen hier in Nederland tot stand kan komen.

Voor de kerst zijn deze sieraden een ideaal cadeau. En tegelijk helpen kopers zijn idealen - meer werk voor meer mensen in Nepal en dus een leefbaar loon- mogelijk te maken. Voor meer achtergrond, kijk op www.dambar-silver.com.

n Zingen voor opa en oma

Foto: pr.

Voorhout n De kleuters van basisschool de Emmaüs hebben op donderdag 28 november sinterklaasliedjes gezongen voor alle opa's en oma's in de AgnesStaete. Zij werden begeleid door opa Cor op zijn accordeon. Na afloop had iedereen wel wat lekkers verdiend: de limonade en speculaas gingen er dan ook als zoete koek in. | Foto: pr.

De laatste kranten van dit jaar

Redactie n Deze maand verschijnt de reguliere Teylinger nog op de woensdagen 4, 11 en 18 december. Op maandag 23 december ontvangt u ons jaaroverzicht. In de eerste week van 2020 valt een magazine op de mat. De eerste reguliere Teylinger in 2020 verschijnt op woensdag 8 januari. Insturen kan naar redactie@deteylinger.nl.

Komst Schakelklassen in voormalige Beekbrugschool officieel vastgelegd

LISSE n De gemeente Lisse heeft op dinsdag 26 november de stukken over de vestiging van de Internationale Schakelklassen in de Beekbrug ondertekend. Een goede invulling van de voormalige basisschool in De Engel, die wegens gebrek aan voldoende leerlingen moest sluiten.

In januari 2020 verhuizen de Internationale Schakelklassen (ISK) naar Lisse. Zij gaan gebruikmaken van het schoolgebouw in Ter Beek, waar voorheen de Beekbrugschool gevestigd was. De ISK bieden gedurende twee jaar voortgezet onderwijs aan kinderen die de Nederlandse taal nog niet spreken, daarna stromen de kinderen door naar het reguliere onderwijs.

Vanuit Katwijk

Anderstalige kinderen uit de Duin- en Bollenstreek volgden eerder onderwijs aan de ISK in Leiden. Door de verhoogde asielinstroom kon de ISK deze kinderen daar niet langer opvangen. Er moest toen op korte termijn een nieuwe locatie gevonden worden. Dat lukte in Katwijk, met dien verstande dat deze locatie voor maximaal drie jaar beschikbaar zou zijn. In de tussentijd werd gezocht naar een andere locatie met ingang van 2020. Dat is dus het pand van de voormalige Beekbrugschool geworden. Het wordt op dit moment verbouwd om het geschikt te maken voor voortgezet onderwijs. Het college wil dit pand in eerste instantie voor vijf jaar beschikbaar stellen aan de ISK.

Om de afspraken vast te leggen werden dinsdag de overeenkomsten getekend tussen de gemeente en Stichting Fioretti Teylingen, die verantwoordelijk is voor de ISK. Kees Vreugdenhil, bestuurder van de stichting, zei bij de ondertekening blij te zijn dat de komende vijf jaar op deze locatie onderwijs aan de doelgroep kan worden gegeven. "De voormalige Beekbrugschool is een buitenkans. Het is een prachtig gebouw en met de verbouwing wordt het nog mooier. Wij vinden het belangrijk dat we deze groep leerlingen op kleinschalige wijze kunnen begeleiden en zijn de gemeenten dan ook erkentelijk voor deze kans."

Tijd om te wennen

Wethouder Jeanet van der Laan zei dat ook deze kinderen recht hebben op goed onderwijs. "Het is belangrijk dat kinderen met een andere moedertaal goed worden opgenomen in ons onderwijs. We gunnen hen de tijd om te wennen aan een volledig nieuwe situatie. Zeker ook omdat wij in onze regio veel arbeidsmigranten kennen van wie de kinderen een andere moedertaal hebben. Als wij als samenwerkende gemeenten samen met Stichting Fioretti Teylingen (waar ook de KTS in Voorhout onder valt, red.) het verschil kunnen maken, dan doen wij dat graag." | Tekst: Arie in 't Veld

Schadenet herstelt deukjes tijdens speciale actiedag

Zakelijk n Schadenet Sassenheim (Anton Philipsweg 11) houdt, na het grote succes van eerdere keren, opnieuw een speciale actiedag om kleine deukjes te laten verwijderen. Op vrijdag 13 december wordt dat vervelende deukje tegen een zeer aantrekkelijke prijs hersteld. Het is klaar terwijl de klant wacht.

Schadenet Sassenheim staat met een gespecialiseerd team klaar om deukjes, ter grootte van maximaal een 2-euromunt, direct te verhelpen, zonder spuiten. Uitdeuken kost slechts 25 euro. Normaliter kost het herstellen van een kleine deuk meer, maar door het bundelen kan dit nu veel goedkoper. Het voordeel is maar liefst 50 procent ten opzichte van de normale prijs.

Mensen met een grotere deuk in hun auto, kunnen ook terecht voor een scherpe offerte. Bij diegene die ter plekke een afspraak hiervoor maken, wordt de 25 euro bij de reparatie in mindering gebracht en wordt het kleine deukje als het ware gratis hersteld.

Afspraak maken

De actie is alleen geldig op vrijdag 13 december van 8.00 tot 16.00 uur, en na het maken van een afspraak. Dat kan door te bellen naar 0252-216750. Vanwege de aankomende feestdagen, ligt er ook een kleine kerst-attentie voor alle klanten klaar.

Begrip in regio

Schadenet Sassenheim aan de Anton Philipsweg 11 is al vele jaren een begrip in de regio. Wekelijks worden er tientallen autoschades hersteld. Zowel voor de particuliere als zakelijke markt. Het bedrijf heeft samenwerkingsovereenkomsten met onder andere Achmea, Topherstel en Schadegarant. Schadenet Sassenheim maakt onderdeel uit van de Reco Autoschade Groep met meer dan vijftien vestigingen, alle gevestigd in de Randstad en in Flevoland. Reco maakt deel uit van de landelijke keten Schadenet.

Zilveren Barensteel voor 'twee supersterke krachten'

Wethouder Marlies Volten verrast het echtpaar Handgraaf met een gemeentelijke onderscheiding. | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

n Echtpaar Handgraaf onmisbaar voor Oranje Vereniging

Voorhout n Corine en Edwin Handgraaf doen bijna een kwart eeuw vrijwilligerswerk voor de Oranje Vereniging Voorhout (OVV). De laatste giga-klus van het echtpaar is het digitaliseren van de administratie. Het nuchtere tweetal werd aangenaam verrast door de blijk van waardering van de gemeente Teylingen tijdens de medewerkersavond van de OVV in Cheers. Bij het opspelden van de Barensteel kwamen de emoties toch los bij deze harde werkers op de achtergrond.

Door Piet de Boer

Wethouder Marlies Volten sprak de echtelieden toe. Het is uitzonderlijk dat zowel man als vrouw deze onderscheiding allebei krijgen opgespeld. Edwin en Corine zijn al 23 jaar actieve vrijwilligers bij de Oranje Vereniging. Dat is bij elkaar 46 jaar, roept een van de vrijwilligers in de overvolle zaal bij Cheers. Edwin (51) is bestuurslid (tweede penningmeester) en lid van de kermiscommissie. Corine (49) verricht al 23 jaar hand- en spandiensten, beheert de financiële administratie en actualiseert samen met Edwin de donateursgegevens. Dat zijn 3000 namen en adressen. ''Een echt familiebedrijf'', zo karakteriseerde de wethouder de samenwerking.

Beduusd

Met de Zilveren Barensteel toont de gemeente haar waardering voor het vele vrijwilligerswerk van Corine en Edwin. Voor alle inspanning en tijd die zij hebben besteed voor de vereniging. Wethouder Marlies Volten speldde hen namens het college de onderscheidingen op. Met applaus en een spontaan 'Lang zullen ze leven', ondersteunden de zaal de juiste keuze van de gemeente. Het echtpaar raakte beduusd van deze onverwachte blijk van waardering. Beiden pinkten een traantje weg.

Onmisbaar

Corine en Edwin wisten van niets, zegt voorzitter Ton Wolvers. Vrijwilligers als het echtpaar Handgraaf zijn onmisbaar volgens de voorzitter, al staan ze zelf niet graag in de schijnwerpers. ''Dit zijn twee supersterke krachten op de achtergrond.'' Corine blijft bescheiden, geniet van de waardering, maar ach die administratie kost alleen in september heel veel tijd. Door de digitalisering is dat werk een stuk eenvoudiger geworden.

Eigenwijs

De najaarsfeesten beleeft Corine op enige afstand. Dat geldt niet voor haar man. Als lid van de kermiscommissie moet hij alle attracties naar de juiste plek delegeren. Een soort marktmeester voelt hij zich. ''Sommige exploitanten zijn wel eens eigenwijs'', zegt hij met een lach. Je leert elkaar in die vijftien jaar kennen en waarderen. Er is altijd genoeg vertrouwen om tot een oplossing te komen. En als de kermis eenmaal staat met veel 'groot vermaak' als een reuzenrad is Edwin blij. Stapt u zelf ook in zo'n attractie? Hij lacht. ''Nee ik sta liever met beide benen op de grond. Belangrijk is dat de bezoekers tevreden zijn. ''

Podium Bollenstreek nieuw bij Omroep Bo

Presentatrice Wilma Gudmundsson aan tafel met Pauline Goedemans en Kees den Elzen. | Foto: pr. Foto: pr.

Regio n Bo, de omroep van de Bollenstreek, heeft een nieuw tv-programma getiteld Podium Bollenstreek. Elke week zit er iemand aan tafel bij presentatrice Wilma Gudmundsson om te praten over theatervoorstellingen, boeken en historie. Hiervoor wordt samengewerkt met lokale organisaties in de Bollenstreek.

Het programma is nu een aantal afleveringen onderweg en krijgt steeds meer een vaste vorm. Organisaties van evenementen schuiven aan om te vertellen wat ze gaan doen. Ook boekenschrijvers, muzikanten of andere culturele gasten komen in het programma.

Het programma kent drie vaste rubrieken. Kunst op Straat laat zien wat de kunst in de openbare ruimte voor betekenis heeft. Een andere rubriek is Object en dat kan vele kanten op: van historische vrachtwagen tot salonboot. Voor de rubriek Selfie kan iedereen filmpjes aanleveren over zijn evenement en die selfie-filmpjes komen dan in het tv-programma. Het programma is te zien op woensdagavond vanaf 19.00 uur, elk heel uur. Terug kijken kan ook via bollenstreekomroep.nl.

Contact om een keer aan te schuiven of een selfie mailen kan via podiumbollenstreek@bollenstreekomroep.nl.

Hondsberoerd

Hond Lenny functioneert als warme kruik voor zijn baasje. Foto: pr.

"Hondsberoerd" en "Zo ziek als een hond". Zo voel ik mij terwijl ik deze column schrijf. Met koorts, hoestbuien en trillende vingers. Toch wil ik schrijven. Gedreven door juist die 'hond-uitdrukkingen'. Want mijn hond Lenny beroert mij inderdaad, altijd. Als een aanraking. Zeker wanneer hij – zoals nu – als een warme kruik tegen me aan ligt.

Zowel honden als katten nemen ons waar als één geheel. Ze reageren en stemmen af, op zowel ons innerlijk als onze buitenkant. Iedereen die in verbinding is met zijn (huis)dieren, herkent dit. Kat Sammy lijkt nu wel een speciaal ingehuurde verpleger. Zo vaak komt hij - spinnend en kopjes gevend - polsen hoe ik me voel.


Gezond met de hond

Lenny's en Sammy's kunnen goed zijn voor onze gezondheid, blijkt telkens weer uit onderzoek. Zo dalen onze bloeddruk en ons stressniveau, maken we knuffel- en gelukshormonen aan, én herstellen we sneller na ziekte... Ons welzijn kan dus welvaren in de relatie met dieren.

Is dat omgekeerd ook zo? Ja, maar in een andere context. Voor de kwaliteit van hun welzijn, zijn katten en honden in hoge mate afhankelijk van onze keuzes. Zo is kunnen loslopen essentieel voor het fysieke, mentale en sociale welzijn van honden. Vanuit dierenwelzijn zijn baasjes verplicht in deze basisbehoefte te voorzien.Dagelijks loslopen

Daarom benoemt o.a. ook KNGF Geleidehonden' loslopen als "onmisbaar voor het kunnen vertonen van natuurlijk gedrag". Cliënten moeten hun viervoeters "dagelijks voor een bepaalde periode" laten loslopen. Is er "in de buurt geen veilige losloopplaats", dan moet het baasje "de hond meenemen naar een verderop gelegen plek waar dat wel kan."

Wanneer een hond onvoldoende kan loslopen, heeft dit fysieke, mentale en/of sociale gevolgen. Daarom is het nodig dat er meer losloopplekken en -routes komen. Uiteraard dienen baasjes en begeleiders ervoor te zorgen, dat honden kúnnen loslopen, en anderen daarvan geen hinder ondervinden.

Vuurwerk-stress

Tegelijkertijd vragen we juist in december of anderen rekening willen houden met onze honden, zowel aangelijnd als loslopend. Nu al knalt vuurwerk dagelijks de lucht in. Dat geeft stress bij te veel honden en daardoor ook bij hun eigenaren. Help ons door dit te bespreken met iedereen die niet kan wachten met afsteken tot 31 december 18.00 uur. Dat voorkomt hopelijk veel 'hondsberoerde' viervoeters en baasjes.

Ingezonden: Haven en P+R; weggegooid geld?

Ingezonden n "Bureau Empaction heeft voor de gemeente Teylingen het probleem van de overvolle P+R (nabij het station Sassenheim) onderzocht. Men kwam tot de (ons al bekende) conclusie dat een groot deel van de geparkeerde auto's niet van zogeheten werkforensen is. De momenteel 520 parkeerplaatsen voldoet niet aan de vraag. Het is jammer dat men een bureau heeft moeten inschakelen om dit vast te stellen. De eerste 10.000 tot 15.000 euro is daardoor weggegooid geld. Wat te denken van de passantenhaven? Totale kosten: 500.000 euro, waarvan 125.000 euro voor rekening van de gemeente Teylingen. En wie hebben er baat bij? Ja inderdaad, niet de bewoners van de gemeente Teylingen, maar mensen van buitenaf. Kortom, 125.000 euro weggegooid geld. Onze geweldige trapgoten nabij de Warmonderdam voor het komende en gaande fietsverkeer richting het station; veel te stijl en te donker. Kosten, ja u heeft het nergens kunnen lezen denk ik, maar in totaal 185.000 euro! Dit is, gezien het minimale gebruik, zeker weggegooid geld. En dan moeilijk doen om de dierenambulance Leiden een subsidie te verstrekken van 4.000 euro.

Als we dat -in mijn ogen- 'weggegooide geld' optellen, zitten we al snel op een bedrag van 325.000 euro. Enkele jaren werden de subsidies voor alle verenigingen in Teylingen afgeschaft voor een totaalbedrag van 200.000 euro. Als we niet zo geldverslindend zouden zijn geweest, hadden we de vele verenigingen in onze mooie gemeente weer subsidie kunnen verlenen. Maar... wat nog niet is, kan nog komen.

Over hopelijk niet al te lange tijd kan de gemeente cashen. Het betaald parkeren P+R gaat een hoop geld opleveren. De kosten hiervan (installatie slagbomen, terminals en kentekenherkenning a 75.000 euro en 50.000 euro aan beheer en onderhoud, in totaal 125.000 euro) zijn snel terugverdiend. Dit zijn kosten die te verdedigen zijn voor onze burgers; de kosten van de passantenhaven en de trap/fietsgoten in mijn ogen absoluut niet.

Ik zou graag zien dat de besluitvorming en uitvoering van de uitbreiding van de fiets-en brommerstalling, alsmede het betaald parkeren bij het station net zo snel zullen verlopen als de passantenhaven."

Rob de Graaf,
Sassenheim

Het dak gaat eraf tijdens het Winterfeest

Regio n Stichting Winterfeest organiseert op vrijdag 10 januari 2020 een carnavalsfeest voor mensen met een beperking. In de Schelft in Noordwijkerhout gaat het dak er vanaf 18.30 uur spreekwoordelijk af dankzij optredens van onder andere de Bollenband en Kleintje Pils.

Het feest op 10 januari belooft weer een gezellige avond te worden, vol met muziek en dans. Er zijn optredens van diverse pretbands, waaronder het bekende Kleintje Pils. Ook de Bollenband laat muzikaal van zich horen. Diverse artiesten treden op en de dansmariekes zullen geweldige shows verzorgen. Van alle carnavalsverenigingen uit de Duin- en Bollenstreek zijn de prinsenparen aanwezig. De presentatie is in handen van de Keiebijters, hun vereniging viert met 55 jaar een carnavalsjubileum.

Het Winterfeest wordt georganiseerd door de samenwerkende carnavalsverenigingen in de Duin- en Bollenstreek. Eerder werd het feest georganiseerd door Stichting de Zevensprong, samen met de verenigingen uit de streek. Afgelopen zomer hebben die zich verenigd in de Stichting Winterfeest, om er zo voor te kunnen zorgen dat het feest voor deze doelgroep blijft bestaan. Dat kan niet zonder de bijdrages van sponsoren. Meer informatie op www.stichtingwinterfeest.nl.

Vroegboekkorting voor Groot Kerstcircus Leiden

Laserman is een van de acts in het Groot Kerstcircus. | Foto: pr.

Zakelijk n Het Groot Kerstcircus Leiden presenteert vanaf zaterdag 21 december top circusartiesten uit binnen- en buitenland in twee voorstellingen om 12.00 en 15.30 uur. Een compleet nieuw programma speciaal voor mensen uit Leiden en omgeving samengesteld met zeer verrassende sterke elementen.

Bereid je voor op daverende acts met een keur van acrobaten en een hilarische clown. Geniet van het ruim twee uur durend kerstcircusprogramma in een sfeervolle ambiance. Negen dagen lang zetten de artiesten hun beste beentje voor. Kerstcircus Leiden is er in geslaagd een absoluut topprogramma te presenteren.

De Mexicaanse Adela hangt aan haar haren hoog in de circuspiste en voert daar elegante circuskunsten uit. Wat kinderen zal aanspreken is de act van Duo Waldek & Pavel die huizenhoge sprongen maken op een trampoline. En wat te denken van een vurige Gaucho-act met Edit en Raúl. Konstantin Beck komt op een stoere motor de piste binnen en gaat daarop nog eens balanceren met rolarolaplanken. Kijk op grootkerstcircusleiden.nl om alle acts te zien.

Het circus biedt een mooie actie, een vroegboekkorting van 5 euro op elke ticket, tot 20 december kun je profiteren van dat voordeel. En voor de laatste voorstelling op 29 december zijn alle tickets te boeken met 10 euro korting. Wacht er niet te lang mee, want vol is vol.

Hollands uit het Hart

Sassenheim n Wat is jouw favoriete Nederlandse lied? Die ballad waar je telkens weer van volschiet? Die ene dansplaat van jaren terug die maar niet verveelt? Zangeres Ruby van Urk heeft in het hele land bij gewone mensen favoriete hits van Hollandse bodem en de persoonlijke verhalen erachter opgehaald. In haar muziekprogramma Hollands uit het Hart komen ze voorbij, in een ander jasje of juist zoals je ze kent. Iedere keer komt de spotlight te staan op een lokale gast met zijn of haar lievelingslied en verhaal. 'Hollands uit het Hart' is op zondag 15 december om 15.00 uur in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Kaarten kosten 15 euro per stuk, te koop via www.hetonderdak.nl.

Halfje Purper in Trefpunt tijdens Theaterweekend

Purper-voorman en theatermaker Frans Mulder en zijn jonge Purper-collega Diederick Ensink noemen zich een halfje Purper. | Foto: pr. Foto: pr.

WARMOND n In de seizoensbrochure van Het Trefpunt was het nog geheim, maar dinsdag 19 november was het dan zover: de bekendmaking van de voorstelling in het Nationaal Theaterweekend. Het theater heeft op 24 januari het cabaretduo Een Halfje Purper in huis met de voorstelling Brieven aan m'n Hond. Een show met beeldschone liedjes en geestige conferences.

Het Nationaal Theaterweekend is een initiatief van het Nationaal Cultuur Fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds om drie dagen lang bezoekers naar voorstellingen te trekken voor een sterk gereduceerde prijs. Een goede gelegenheid voor degenen die zelden theater bezoeken, maar ook om de vaste bezoeker van de gebaande paden te leiden.

De voorstelling in Het Trefpunt (Herenweg 80) begint om 20.30 uur en een kaartje kost 10,00 euro. De verkoop loopt via www.theaterhettrefpunt.nl of bij de VVV Warmond (Gemeentehaven 3).

Ontdek het verhaal van Jan Steen in Warmond

Warmond n De Jan Steen-wandeling onder begeleiding van Anja Schrage en Astrid Hennekam is op zondag 15 december. Zij laten zien hoe het historische Warmond zichtbaar is in het werk van de beroemde schilder uit de Gouden Eeuw. Voor of na de wandeling is er ook nog gelegenheid voor het bezoeken van de gezellige kerstmarkt.

Jan Steen schilderde verschillende wereldberoemde werken in zijn Warmondse jaren. Op diverse locaties in de dorpskern wordt stilgestaan bij schilderijen van de meester. Wat zei dat 'huishouden van Jan Steen' nou helemaal, was het een weerspiegeling van zijn leven of was Jan Steen meer een moralist? Op deze en andere vragen wordt dieper ingegaan. De wandelaar krijgt een kijkje in het dagelijks leven van de Gouden Eeuw en leert over alle symboliek die in de schilderijen is verwerkt. Leuke weetjes uit die tijd op een interessante manier verteld.

De wandeling duurt anderhalf uur. Ontvangst met een kopje koffie vooraf is in restaurant Het Wapen van Warmond (Dorpsstraat 90). Om 14.00 uur start hier de wandeling. Kosten bedragen 4,50 euro.

Aanmelden graag voor woensdag 11 december. Dit kan via info@warmondaandekaag.nl, 071-3010631 of bij de VVV-winkel op de Gemeentehaven 3.

Dertiende editie van de kerstmarkt op het plein

Voorhout n Het kerkplein voor de Bartholomeuskerk aan de Herenstraat wordt voor de dertiende keer aangekleed in kerstsfeer. Op zondag 15 december is daar de inmiddels bekende kerstmarkt van 11.00 tot 16.30 uur.

Op de markt staan meer dan 30 verschillende kramen met diverse (handgemaakte), (kerst)artikelen, oud-hollandse ambachten en winterse hapjes en drankjes. Het is alleen mogelijk om met contant geld te betalen, pinnen is niet mogelijk. Aan de kinderen is ook gedacht door diverse leuke activiteiten en voorstellingen. Ook zijn er muzikale optredens.

Boekenmarkt

Ook dit jaar is een deel van het plein ingeruimd voor de grootste boekenmarkt van de Bollenstreek. Vele duizenden boeken zijn in de loop van het jaar ingezameld en opgehaald. In augustus is de voorbereiding gestart. De boeken zijn gesorteerd, waarbij beschadigde boeken uit het bestand werden verwijderd. Ook de betere boeken van het vorige jaar werden weer tevoorschijn gehaald.

In een grote tent op het kerkplein staan ruim 200 kratten met boeken op tafels. De boeken zijn verdeeld over de volgende categorieën: literatuur/romans, kinderboeken, stripboeken, geschiedenis, reisgidsen, stad en land, natuur en algemene informatie.Er zijn dit jaar ook weer heel wat kratten met dvd's en cd's. Ook zijn er twee dozen met oude ansichtkaarten.

De kerstmarkt wordt georganiseerd door vrijwilligers van de St. Bartholomeus parochie in nauwe samenwerking met de Oranjevereniging Voorhout en mogelijk gemaakt door diverse sponsoren.

Chopin in Sassenheim

Sassenheim n 'On vous adore à Nohant' is de titel van de voorstelling, die op zondag 8 december te zien en te beluisteren is in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Het muziektheater met de werken van Frederic Chopin begint om 15.00 uur.

De voorstelling met werken van Frederic Chopin wordt omlijst door scenes uit zijn leven op het landgoed Nohant van George Sand. George Sand is verliefd geworden op Chopin. Zij nodigt hem uit op haar landgoed Nohant en Chopin beleeft één van de vruchtbaarste perioden uit zijn leven. "Wij adoreren U op Nohant" is een voorstelling waarin de Franse schilder Eugene Delacroix zich momenten herinnert uit de relatie tussen Sand en zijn vriend Chopin, die prachtige muziek heeft opgeleverd. De muziek wordt verzorgd door Tea Young Kim, afgewisseld met geacteerde scenes gebaseerd op brieven en dagboekfragmenten.

Kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via www.hetonderdak.nl.

Oude Jazz in de Oude School

Warmond n Het is weer swingen geblazen, op zondag 8 december om 15.00 uur bij Grand Café de Oude School. Fetze's Dixieland Jazzband komt heerlijke traditionele oude stijl jazz spelen. Deze enthousiaste muzikanten weten de sfeer er goed in te brengen en nemen iedereen mee op een trip naar New Orleans, waar de dixielandmuziek oorspronkelijk vandaan komt. De toegang is gratis.

Nederbeat op zondag

Sassenheim n De Zaanse formatie The Mieters speelt op zondag 8 december om 16.30 uur in Café de 2 Wezen (oude Haven 2). The Mieters spelen aanstekelijke nederbeat voorzien van een ruig randje uit de sixties garagerock, waarbij strikt in het Nederlands wordt gezongen. The Mieters speelt al sinds 2008 op podia door heel Nederland waaronder Tivoli, Patronaat en Paradiso en samen met bands als The Analogues en The Animals. De toegang is gratis.

Kerstbingo bij De Saksen

Sassenheim n De jaarlijkse kerstbingo van carnavalsvereniging De Saksen is dit jaar op zaterdag 14 december. De zaal in het 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a) is vanaf 19.30 uur open. Om 20.00 uur laten presentatoren Ed en Jos, geassisteerd door Prins Martinus, Prinses Meike en Jeugdprins Bas met adjudant Jesse, de bingomolen voor de eerste keer draaien. De toegang is gratis.

Film 'Girl' in 't Onderdak

Sassenheim n De film 'Girl' is op donderdag 12 december om 20.15 uur te zien in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Girl schetst het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Echter, samen met haar vader en jonge broertje tracht ze de wereld te trotseren. De toegang bedraagt 5 euro.

Zestig werken a la Jan Steen

Warmond n De thematentoonstelling in Galerie De Pomp (Dorpsstraat 38) over Jan Steen laat het werk van 60 exposanten zien, die het thema ieder op eigen wijze hebben uitgewerkt. Het is een divers geheel met tekeningen, schilderwerk, collages, mozaïek en keramiek. De opening van deze thematentoonstelling was op dinsdag 3 december met een speciaal lied. De expositie is nog te bezoeken tot en met 8 januari 2020. De toegang is gratis.

Regisseursdebuut bij Up2Stage's The Wiz

In de Wiz moet Dorothy samen met vogelverschikker, blikkenman en de leeuw de heks Sadista verslaan. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n Musicalgroep Up2Stage stal afgelopen weekend de show met de musical The Wiz in een aantal voorstellingen in het Rijnlands Lyceum. De regie was dit keer voor het eerst in handen van Lotte Burgmeijer, die met dit fantastische debuut gelijk haar visitekaartje afgaf als regisseur. De musicalgroep bestond dit jaar uit 17 jongeren, met een grote variatie in leeftijd van 10 tot 30 jaar oud. Voor veel van hen was het dit keer hun eerste jaar op het podium.

De musical gaat over een meisje, Dorothy, dat een avontuurlijke reis beleeft. Zij komt op weg naar de Wiz verschillende figuren tegen; Acadabra, maar natuurlijk ook de welbekende Vogelverschrikker, Blikkenman en Laffe Leeuw. Om terug naar huis te kunnen keren moet het viertal eerst de gemene heks Sadista verslaan. En dat lukte natuurlijk!

Al met al genoeg aspecten om te zorgen voor een spectaculaire voorstelling. De reacties van het publiek waren wederom verrast dat een amateur musicalgroep zo'n professioneel niveau kan neerzetten. Dit komt niet alleen door de talentvolle spelers en begeleiding van de ervaren docenten, maar is ook te danken aan het technische team en de creatieve teams waardoor het hele plaatje klopte met licht, geluid, decor, kleding en styling.

Volgend jaar gaat Up2Stage weer door, misschien in een licht gewijzigde vorm. Ook dansen, zingen en acteren en je talent ook op een prachtig podium laten zien? En wil je ook deel uitmaken van deze enthousiaste groep? De groep nodigt jongeren vanaf 10 jaar uit om geheel vrijblijvend kennis te komen maken in een aantal open lessen. Aanmelden kan via www.up2stage.nl of door een e-mail te sturen naar info@up2stage.nl.

Voorhout op de kaart gezet bij HKV

n Presentatie Harrie Salman over ontstaan van dorp

Voorhout n In een volle Oosthoutzaal van het Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout (HKV) werd op donderdagavond 28 november het ontstaan van de streek en het begin van Voorhout door cultuurhistoricus Harrie Salman op de kaart gezet. Naar eigen zeggen geven zijn genen, zijn moeder woonde tot haar huwelijk op de hoeve Berg en Daal aan de 's-Gravendamseweg in Voorhout, hem een uitstekende basis om over Voorhout te vertellen.

De monding van de Rijn en de delta die daarbij ontstond was heeft in het begin van onze jaartelling de bewoning van de streek bepaald. Archeologische vondsten in de latere polder Elsgeest geven aan dat er al sprake was van huisvesting in de tijd van de Romeinen. Naar de huidige inzichten is de bijlenvondst (en één beitel) van begin twintigste eeuw geen begraven schat, maar een offer van een bewoner. Toch duurt het nog langere tijd voor de vrijwel noord-zuid gelegen zandduinen bewoond gaan worden. De vermelding van de kerk van Foranholte als bezit van de abdij van Egmond, na een schenking door graaf Dirk II (overleden in 988) , is de eerste keer dat het dorp vermeld wordt. De viering van duizend jaar Voorhout in 1988 was daar de weerslag van. Echter Taglingi, de voorganger van Teylingen werd al eerder genoemd.

Water

In de vroege middeleeuwen komen er boerderijen op de strandwallen. Als de monding van de Rijn verzandt en het rivierwater de streek bedreigt ontstaat ook een systeem van waterbeheersing. Het Hoogheemraadschap coördineert een en ander en de eigenaren van de betrokken grondstukken dragen in de kosten bij, afhankelijk van de omvang van het grondstuk. Het Hoogheemraadschap bestaat dus al veel langer dan de Nederlandse Staat. De afwatering van het water gaat eerst naar het Leidsche Meer in het oosten. De Dinsdagse Watering is daar nu nog een overblijfsel van. Later wordt het water naar het IJ gevoerd waarbij negen sluizen in de Spaarndam bij laag water voor de afvoer zorgen. De sluizen worden steeds door een van de belanghebbende dorpen (ambachten) onderhouden.

Adel en boeren

Er komen versterkte huizen als Verlaan, Boekenburg, Berg en Dael en Teylingen, die worden bewoond door de adellijke elite die hun bezittingen meestal als leen van de Graven van Holland hebben verkregen. De landerijen worden door de boeren gepacht en de pacht wordt eerst betaald met een gedeelte van de opbrengst.

Napoleon

Als Napoleon in het begin van de negentiende eeuw de regels gaat bepalen, komt er vrijheid van godsdienst, komen er rechten voor alle burgers en wordt er een vorm van democratie ingevoerd. In 1813 is het begin van de Staat der Nederlanden gesticht en daarmee komt de presentatie van Harrie Salman ten einde. Al met al een interessante lezing met bekende en onbekende historische aspecten, gelardeerd met leuke anekdotes.

Engelse theaterworkshop voor brugklassen TTO

Engelse acteurs van toneelgroep Phileas Fogg heven les aan de brugklasleerlingen van het tweetalig vwo. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n De brugklassen tweetalig vwo van het Rijnlands Lyceum Sassenheim volgden vorige week een bijzondere theaterworkshop. Engelse acteurs van toneelgroep Phileas Fogg kwamen naar school om leerlingen, onder toeziend oog van hun familie, mee terug te nemen naar het Engeland van de negentiende eeuw.

Binnen twee uur studeerden leerlingen verschillende scènes in en voerden deze uiteindelijk als een compleet stuk op. Leerlingen leerden op deze manier over omstandigheden waarin kinderen 150 jaar geleden opgroeiden, maar ook werd er door de acteurs een verband getrokken met hoeveel kinderarbeid er vandaag de dag nog is.Uiteraard gebeurde dit allemaal in het Engels. "Geweldig om te zien hoe goed zij zich na een paar maanden tweetalig onderwijs al kunnen redden in het Engels," aldus een trotse ouder na afloop. Een bijkomend voordeel van de voorstelling: de kinderen gingen allemaal heel opgelucht naar huis. Hun leven thuis en op school is helemaal zo slecht nog niet, als je als acteur op toneel hebt meegemaakt hoe het ook had kunnen zijn als je anderhalve eeuw geleden geboren was...

Quasimodo verovert vele harten

Zigeunermeisje Esmeralda in de voorstelling Quasimodo. | Foto: pr. Foto: ME Stuurop

n 't Onderdak verandert voor even in kathedraal

SASSENHEIM n Liefde, haat, onrecht en onderdrukking. Veel thema's maken het verhaal over Quasimodo herkenbaar en van alle tijden. Theaterschool Teylingen trok er dit weekend vier volle zalen mee en veranderde 't Onderdak in een grote kathedraal.

Harrie Salman geeft een presentatie in het kenniscentrum. | Foto: pr. Foto: pr.

Met de klokken van de Notre Dame werd het publiek meegenomen naar het Parijs van begin 1800. Waar het alledaagse leven doorgaat, terwijl hoog in de torens de eenzame Quasimodo droomt over hoe het 'daarbuiten' zal zijn. Ondanks dat zijn meester Frollo hem weerhoudt ook maar één voet buiten de kathedraal te zetten, besluit hij zijn droom te volgen en kennis te maken met de boze buitenwereld. Zijn dapperheid brengt hem weinig goeds, maar ook de ontmoeting met de enige wie iets om hem lijkt te geven, zigeunermeisje Esmeralda. Helaas loopt het voor haar niet goed af.

Magie

Theaterschool Teylingen weet zichzelf elke keer weer te overtreffen. Met een sterke cast en de betoverende muziek van Disney is magie in een voorstelling sowieso gegarandeerd. De ijzersterke verhalenverteller wist het publiek in te pakken. En met het prachtige decor, betoverend lichtspel en de vlotte scènewissels was er voor het publiek geen ontsnappen meer aan, Quasimodo veroverde vele harten.

theater/historie

n Jeugd St. Matthias op stage bij grote orkest

Foto: pr.

Warmond n Zeven jeugdleden van harmonie St. Matthias werden op maandag 25 november hartelijk welkom geheten bij het 'grote orkest'. Zij gaan de komende weken samen repeteren om op Kerstavond, dinsdag 24 december, op te treden bij het pleintje bij de Pomp. Na de kerstvakantie wordt de gezamenlijke repetitiehelft voortgezet ter voorbereiding op het eerstvolgende concert op zondag 5 april 2020.

Deze jeugdleden, in de leeftijd van 10 tot 12 jaar, staan te trappelen om toe te treden tot het harmonie-orkest van St. Matthias. Via de AMV-lessen begin 2016 zijn zij hun muzikale opleiding gestart. Hierna volgde les op een instrument en de start in het jeugdorkest. Daar leren ze samenspelen en luisteren naar elkaar en wordt het steeds een stapje moeilijker. Dit alles onder leiding van dirigente Patricia Kerkdijk, die ook het harmonie-orkest dirigeert. Nu zijn deze jeugdleden zover dat ze stage gaan lopen bij de harmonie. In één klap zijn zij vier saxofoons, twee trompetten en één klarinet rijker en dat was al direct hoorbaar deze eerst avond. Zo werkt harmonie St. Matthias aan een toekomstbestendig orkest.

Naast jeugd zijn ook volwassen muzikanten welkom in het orkest. Kijk voor meer informatie op www.sintmatthias.nl of kom langs op maandagavond in het Trefpunt (Herenweg 80).

Sint bingoot mee bij Zonnebloem

Foto: pr.

Sassenheim n Door regen en wind kwamen de gasten en medewerkers van Zonnebloem Sassenheim op donderdag 28 november naar de zaal van Graaf Jan, waar ze werden ontvangen met koffie en gevuld speculaas. Een goede opmars naar de komst van de Goedheiligman, die zijn talent liet zien achter de bingomolen. Voor de prijzen hoefde Sint niet zelf in de buidel te tasten, die waren geschonken door 42 ondernemers uit Sassenheim. Wel kregen de ouderen, uit handen van de Zwarte Pieten allemaal een chocoladeletter. De loterij werd gewonnen door mevrouw Van Munsteren.

Groene foto's tonen pracht van Teylingen

Foto: pr.

Teylingen n Tijdens de Groen en Doen Markt werden de winnaars bekend van de fotowedstrijd 'Winterbloei in Teylingen', georganiseerd in het kader van 'Nederland leest Wolkers'. Renate Bazen verraste met een foto van twee voeten op een berijpt grasveld. Dorine Suurd maakte een prachtplaatje van een brugweerspiegeling en Bianca Kok won met een foto van een kleurrijke najaarsbloem. Jan Vlugt kreeg een eervolle vermelding voor het bladerpatroon in zijn foto. De winnaars krijgen, samen met drie andere gelukkige inzenders (Ed Slagboom, Yvonne Barnhoorn-Helmus en Michael Selier) een gratis workshop fotografie aangeboden.

Mijter op, mijter af

Foto: pr.

Warmond n De Goedheiligman heeft vorige week ook tijd gevonden om de gasten van de Zonnebloem Warmond te bezoeken. Op donderdag 28 november werd hij in De Oude School onthaald met de bekende sinterklaasliedjes, eerst gespeeld door een draaiorgel en later gezongen - onder begeleiding op accordeon- door de Zonnebloem-gasten. Sint deed vervolgens mee aan de quiz 'Petje op, petje af', die werd gewonnen door mevrouw Boekkooi. Daarna was er bingo met prijzen. Alle gasten gingen met een chocoladeletter naar huis.

Alvast in kerstsfeer

Foto: pr.

Voorhout n De gasten van de Zonnebloem Voorhout zijn alvast helemaal in kerstsfeer dankzij een bezoek aan een tuincentrum in Zwaanshoek. Dat staat in de regio bekend om zijn grote en mooie kerstshow. Op woensdag 27 november konden de Zonnebloemers dat met eigen ogen bekijken. Na de lunch werd samen met een vrijwilliger de winkel doorkruist. Op zoek naar nieuwe kerstballen, andere versiering of simpelweg om te genieten van alle glitters en lichtjes. December is in ieder geval feestelijk begonnen!

week in beeld

TOP wint ruim van Fortuna

Met 735 doelpunten in elf seizoen Korfbal League is Celeste Split topscorer aller tijden. | Foto: pr./Rene van Dam Foto: pr./Rene van Dam

n Celeste Split topscorer aller tijden bij de dames

Sassenheim n De huidige landskampioen Fortuna/Delta Logistiek is vooral het afgelopen seizoen een lastige tegenstander gebleken voor TOP/SolarCompleet. In een sfeervolle sporthal De Korf was het één helft echt spannend. TOP speelde verdedigend een hele goede wedstrijd en wist de aanvallende speerpunten van Fortuna in bedwang te houden. Na een 11-9 tussenstand speelde TOP een heerlijke tweede helft, waarin nog een tweetal mijlpalen gevierd kon worden. Eerst Mick Snel met alweer zijn 1200e goal in de Korfbal League en vervolgens Celeste Split, die met zeven goals de positie van topscorer aller tijden bij de dames overnam.

Foreholte komt uiteindelijk aanvallend tekort. | Foto:pr. Foto: pr.

TOP begon gelijk scherp aan de wedstrijd met een lange aanval met vele kansen. Die leverde nog geen doelpunten op. Fortuna had in de beginfase minder kansen nodig en kwam op een 0-2 voorsprong. Pas na 6 minuten brak Celeste Split de ban en stond de eerste goal genoteerd. Bij 4-3 kwam TOP voor het eerst op voorsprong. Het was vooral een verdedigende wedstrijd, waarin ook weer de TOP-dames een hoofdrol hadden door onderscheppingen, verdedigd schieten en een blok. TOP had meer aanvallen dan Fortuna, maar had het schotvizier nog onvoldoende op scherp staan. De tactiek van Fortuna om Paul Anholts vrij te laten werkte deze wedstrijd niet. Anholts benutte de ruimte die hem werd gegeven en scoorde gemakkelijk. TOP had steeds het initiatief maar Fortuna bleef bij door goals van topschutter Nik van der Steen, de enige die zijn niveau haalde. Zijn verdediger Frank Mostard had het lastig, maar wist zich aanvallend te onderscheiden door vijf keer te scoren. In de slotfase van de eerste helft bij 9-9 waren het Celeste Split met een vrije doorloopbal en Barbara Brouwer met een slim uitgelokte en benutte strafworp die TOP op een belangrijke voorsprong zetten: 11-9. Deze voorsprong zou niet meer uit handen worden gegeven.

Dames maken het verschil

Na rust was het Mostard die de score opende en de wederom goed spelende Sanne Jousma zette TOP op een 13-9 voorsprong. TOP ging zuiverder schieten en Mick Snel, tot op dat moment vooral onder de korf te vinden, schoot de 15-10 binnen. Hierna was er even een schrikmoment in de zaal, want Celeste Split leek door haar enkel te gaan. Gelukkig bleek de schade mee te vallen en kon zij verder. Dat zij daarvan verder weinig hinder ondervond bleek later in de wedstrijd toen zij eerst de 23-16 en vervolgens de 24-16 binnenschoot. Die 24e, volgens eigen zeggen een 'noodschot', was alweer haar 735e goal in de Korfbal League en daarmee neemt zij de positie van 'Topscorer aller tijden bij de dames in de Korfbal League' over van de vorig seizoen gestopte Suzanne Struik. Gelijk hierna kreeg Split haar verdiende publiekswissel. De wedstrijd was inmiddels al lang gespeeld waarbij een blok van invaller Tim Flokstra een mooi en passend einde was van de wedstrijd die eindigde in een mooie overwinning van 26-18.

Doelpunten: Celeste Split (7), Frank Mostard (5), Mick Snel (4), Sanne Jousma (3), Paul Anholts (2), Nick Pikaar (2), Barbara Brouwer (2), Jet Hendriks (1).

Foreholte verliest van HVV

Voorhout n HVV toonde zich op zondag 1 december de meerdere van Foreholte. Naar het aantal gemiste kansen door HVV kwamen de Voorhouters nog goed weg met de 2-0 nederlaag.

Van tevoren was duidelijk dat de abominabele grasmat een factor van betekenis zou zijn voor de wedstrijd. Tekenend voor de Haagse superioriteit was het feit dat juist de HVV'ers juist wel binnen deze omstandigheden tot meer dan redelijk voetbal konden komen en daarbij hun Voorhoutse opponenten vaak te kijk wisten te zetten. Een andere factor bleek onverwacht scheidsrechter Lochtenberg. Hij wilde deze middag wel heel erg duidelijk maken dat hij weliswaar ook uit de gemeente Teylingen komt, maar dat niemand daar een conclusie aan mocht verbinden. Meteen al in de eerste minuut besloot hij een cadeau uit te delen. Foreholte was nog maar net bekomen van een weergaloze actie van de jonge Boris Gorlee, die vanaf de linkerkant binnendoor bij Joost van Dam was gegaan om vervolgens met zijn schot de paal te raken, luttele seconden later floot Lochtenberg voor strafschop tot verbijstering van iedereen, nadat Tjeerd van der Zwaan in aanraking was gekomen met zijn directe tegenstander. De op het middenveld excellerende Joppe van der Bruggen pakte het arbitrale cadeau stoïcijns uit (1-0). Opnieuw kon de hele voorbereiding van trainer Bloemheuvel in de prullenbak, want de klok stond op één minuut en Foreholte stond alweer achter. Vlak voor rust verhoogde Joppe van der Bruggen toch nog de score toen hij na een lange aanval diagonaal de uiterste hoek wist te vinden (2 -0).

De tweede helft had schriftelijk afgedaan kunnen worden. Trainer Bloemheuvel wisselde Jelle Veenvliet in de wedstrijd voor Joost van Dam en Sten Admiraal voor Stan Spies. Met Admiraal kwam er wel meer voetbal in het Voorhoutse team en het eerste schot op het HVV-doel. Joppe Dekker miste nog een opgelegde kans, maar aan het eind was de conclusie dat in negentig minuten voetbal het HVV-doel geen enkele keer ook maar enigszins in gevaar was geweest, terwijl de Voorhouters met twee tegendoelpunten de handen mochten dichtknijpen.

Foreholte laat teveel kansen onbenut

Voorhout n Foreholte heeft de thuiswedstrijd tegen BFC verloren met 28-31.

De bezoekers uit Beek hadden een flinke reistijd in de benen, en Foreholte wilde daar gebruik van maken. Die opzet leek te lukken, maar het kostte ook veel energie. Naast de vele kansen was Foreholte net als vorige week niet echt gelukkig in het verzilveren van de mooie uitgespeelde aanvallen. Zeven keer werd de paal of lat geraakt. In tegenstelling tot vorige week had Foreholte op dat moment nog wel veel grip op de aanval van BFC. Hard werken en geconcentreerd blijven in de dekking zorgde voor veelvuldig in balbezit komen en een zes punten voorsprong was daar het resultaat van.

In het vervolg zakte de concentratie en de scherpte in de aanval weg. Meer balverlies en wat slechter schieten werd door BFC afgestraft, die hun eigen spel bleven spelen. Foreholte ging wel de rust in met nog steeds drie punten voorsprong.

BFC zakte na rust terug van een 5–1 dekking naar de 6-0 en dat werd een probleem voor Forholte Verdedigend kreeg Foreholte geen grip meer op de aanval van BFC en de eigen aanval liep niet meer zoals in het begin. Foreholte kwam nog terug tot één punt. Ook toen op het beslissende moment konden ze niet langszij komen en door forceren en balverlies waren de laatste aanvallen voor BFC.

The Bassets maakt het titelkandidaat lastig

Aanvoerder Tom van der Krogt scoort het laatste punt voor The Bassets. | Foto: pr. Foto: pr.

Sassenheim n De rugbyers van The Bassets maken het alle topploegen in de landelijke Ereklasse meer dan lastig, alleen kunnen ze daar nog net niet van winnen. Ook zaterdag 30 november lukte dit niet om, met goed en verzorgd rugby, grootmacht en titelkandidaat RCH uit Hilversum op eigen grond te verslaan (28-47).

The Bassets was zeker niet de mindere, maar moest in RCH toch wel hun meerdere erkennen. De kleinste foutjes aan de Sassenheimse kant werden direct keihard afgestraft door de gasten waardoor The Bassets net niet de aansluiting vond om voor een stunt te zorgen. Toch genoot het thuispubliek met volle teugen van het spel op de mat. Zeker toen Bassets-speler Erik Wijten op avontuur ging en met de bal in de hand op onnavolgbare wijze het hele speelveld doorkruiste en scoorde. De winst zat er toen niet meer in, maar een bonuspunt kon toen nog wel verdiend worden. Met man en macht ging The Bassets op jacht om nog een keer de bal over de doellijn te krijgen. Daarmee zouden ze aan dit treffen een punt overhouden. Het lukte in de slotseconde, toen Bassets-aanvoerder Tom van der Krogt met een uiterste krachtinspanning de bal over de doellijn drukte.

Gelijkspel Teylingen

Sassenheim n Teylingen heeft in het thuisduel met ASC uit Oegstgeest een punt overgehouden. In Sassenheim eindigde de wedstrijd zoals hij begon: in 0-0. Teylingen zal hier het minst goede gevoel aan over hebben gehouden, want Teylingen had de betere kansen in de wedstrijd.

Teylingen creëerde met name in de eerste helft, een aantal goede kansen. Aanvallende middenvelder Mike van der Zon had twee keer moeten scoren. Met zijn diepgang zonder bal bewees hij eens te meer een energieke speler te zijn waar Teylingen veel aan kan hebben. Na de rust was spits Sepehr Safi nog dichtbij de winnende treffer en ook Rodenburg vond de sterke doelman van ASC op zijn weg. Wederom geen overwinning voor Teylingen.

Opstelling: Zonjee, Vooijs (86. Mansour Baker), van den Nouland, Driessen, Dofferhoff; Rodenburg, van der Zon, Hoogkamer (64. el Kourami); Gorter (79. Witkamp), Safi en de Ridder.

Dag Sinterklaasje, da-aag, da-aag...

Ik zal blij zijn wanneer ik thuis ben. Het valt me ieder jaar zwaarder uw land te bezoeken. Het klimaat staat me niet aan. Dan bedoel ik niet het weer: de wind moet door de bomen waaien, anders klopt het lied niet. Ook niet mijn leeftijd: wie mythologisch oud is, heeft van de jaren geen last. Witter dan haar en baard nu zijn, worden ze niet. Eerder geel van in de doos liggen. Want die baard gaat af zodra we bij IJmuiden het ruime sop kiezen. Die baard is nep en mijn knecht is geschminkt. Dat hij achterstevoren praat hebt u zelf verzonnen. Net als die stoomboot. Wat erbij bedacht is, kan er ook weer af. Piet-fanatici zweren bij een traditie die geen naam mag hebben. Ik heb 1500 jaar zonder zwarte knecht geleefd. Ik heb geen bezwaar tegen aanpassingen. Er is niks mis mee rekening te houden met andermans' gevoelens. Maar het fanatisme waarmee voor- en tegenstander te hoop loopt maakt me bang. De één maakt Zwarte Piet tot sjibbolet van z'n eigen gelijk, de ander denkt dat het verkleuren van Piet een einde maakt aan discriminatie. Er wordt gescholden en bedreigd en men maakt elkaar over en weer zwart. Dat zou komisch zijn als het niet zo triest was. Welke angst leeft er bij de mensen die zich vastklampen aan zwarte schmink? Wat is de pijn van al die mensen die zich stoten aan die vanzelfsprekende zwartheid? Volgens mij heeft dat één en dezelfde reden: het gevoel niet gezien en gehoord te worden. Heel die strijd is in mijn bisschoppelijke ogen een symptoom: de samenleving valt uiteen en het dagelijks bestaan is onoverzichtelijk. De kerk is naar de marge gedrukt, de overheid laat het afweten. Wat hebt u elkaar nog te zeggen? Waar ontmoet u elkaar nog om met elkaar van gedachten te wisselen wanneer u het oneens bent? Alleen op Twitter en Facebook, of bij demonstraties die strikt gescheiden moeten blijven omdat ze anders uit de hand lopen. Word eens volwassen! Zoek elkaar op! Praat met elkaar! Deel uw pijn en uw angst! Anders wordt het niet alleen een feest zonder Piet, maar houd ook ik het voor gezien. Dan besta ik niet meer voor u. #sintisnietboosmaarverdrietig

Gospel in de Havenkerk

Sassenheim n Gospelzanger en songwriter Ralph van Manen, bekend van het nummer 'Testify to love' treedt zondag 8 december om 10.00 uur op in de Havenkerk.

Van Manen schreef songteksten voor artiesten als Pete Orta, Nina Aström, Jacky Velasquez, Cliff Richard, Danny de Munck en vele anderen. De laatste jaren organiseert Van Manen vocal- en songwriting-camps in Las Negras (Spanje). Verder is hij actief betrokken als schrijver en arrangeur voor het Eurovisie songfestival. Spreker tijdens de bijeenkomst is Sem Jongsma, bekend als (boks)trainer aan onder meer professionals in het bedrijfsleven. Zijn keuze tot deze carrière is beïnvloed door zijn ervaringen opgedaan in het binnenland van Kenia. Hier zette hij zich in om de lokale bevolking weer zelfvertrouwen te geven

Ralph van Manen en Sem Jongsma verzorgen zondag een bijzondere bijeenkomst in de Havenkerk (Kerklaan/Bijweglaan 4). De toegang is gratis. Wel is er gelegenheid om een gift te geven.

Kerstconcert St. Cecilia wordt gezellig samenzijn

Voorhout n In de Bartholomeuskerk is op zaterdag 20 december het jaarlijkse traditionele kerstconcert te beluisteren, dat wordt georganiseerd door het harmonieorkest van muziekvereniging St. Cecilia. Vanaf 20.00 uur is een afwisselende programma.

Het harmonieorkest brengt onder leiding van Paul Martens een aantal sfeervolle kerstwerken ten gehore. Op het programma staan onder andere verschillende medleys van kerstmuziek. Het genre loopt uiteen van klassiek getinte werken tot swingende kerstsongs. Daarnaast wordt het publiek bij het concert betrokken door het meezingen van bekende kerstliedjes.

Het programma van het kerstconcert duurt tot ongeveer 21.30 uur. De presentatie van het concert is in handen van Sanne van der Geer. De deuren openen om 19.30 uur, de toegang tot het concert is, zoals altijd gratis.

Wilt u kans maken op twee bioscoopkaartjes? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl.

De oplossing van 27 november is: KLEURPLAAT

De winnaar is: M. van Leeuwen uit Sassenheim.

Woensdag 4 t/m 11 december

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. Vivace; voorganger pastoor M. Straathof

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): geen viering

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. H.R. Betting

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur met Ralph van Manen

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, Woord- en communieviering, voorganger: Diaken J. Lamberts

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.W. v/d Berg

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag 19.00 uur Eucharistieviering met Herenkoor Caecilia, voorganger: pastor Owel

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds C. Van Vliet (Rijnburg)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Jaco van 't Sant

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur eredienst, 19.00 uur genezingsdienst o.l.v. Jan Zijlstra