De Teylinger

7 augustus 2019

De Teylinger 7 augustus 2019


IJsclub loopt straks op rolletjes

Voorzitter Philip van der Post spreekt de vergadering toe. Foto: Arjen Vervoort

warmond n Voor de Warmondse IJsclub gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: tijdens een extra algemene ledenvergadering (ALV) hebben de leden van de Warmondse IJsclub donderdagavond unaniem ingestemd met de aanleg van een skeelerbaan op het terrein van de vereniging in de Warmondse Veerpolder.

Daar gingen heel wat jaren voorbereiding aan vooraf. De Warmondse IJsclub is lang bezig geweest met de planning van de baan. Niet in de laatste plaats omdat er ook bezwaar werd aangetekend door omwonenden.

Raad van State

Nadat de Gemeente Teylingen in januari 2017 had geconcludeerd dat er geen omgevingsvergunning vereist was startten die een beroepsprocedure die uiteindelijk bij de Raad van State terechtkwam. Die verklaarde het bezwaar op 6 februari van dit jaar ongegrond.
Daarna was het aan de club zelf om het definitieve besluit te nemen en dat is nu dus gedaan. In de Extra ALV werd door verschillende drijvende krachten achter de plannen toelichting gegeven op de technische en financiële onderbouwing van de skeelerbaan. De plannen zijn financieel haalbaar vanwege onder andere subsidies van de gemeente Teylingen, het Schipholfonds en andere partijen en een aanzienlijk bedrag dat als lening door Vrienden van de WIJC is ingebracht. Tijdens de ALV van donderdag werd ook een crowdfundings gelanceerd om de laatste bedragen ten ondersteuning van de begroting op te halen.
Tijdens de Algemene Ledenvergadering werd ook een nieuwe Gebruiksovereenkomst en Recht van Opstal tussen de gemeente Teylingen en de ijsclub behandeld. Daarnaast werd het door de gemeente, de ijsclub en haar buren in de Leidse Merenwijk gesloten convenant besproken. In dit convenant zijn afspraken opgenomen om mogelijk hinder qua geluid, kunstlicht en parkeren te beperken. Uiteraard waren er ook kritische geluiden te horen.
Dat weerhield de vergadering er echter niet van om unaniem de plannen aan te nemen. Hierna kon er door de talrijk aanwezige leden het glas geheven worden. Het streven van de Warmondse IJsclub is dat de nieuwe skeelerbaan er 1 november zal liggen.

Combibaan

Het is de bedoeling dat de baan een combinatie wordt van een skeelerbaan en een natuurijsbaan: een gecombineerde 200/300-meterbaan en een oefenplein voor de allerjongste skeeleraars. Het wordt een landijscombinatiebaan type LCB b , voorzien van een asfalt/toplaag voor een type LCB, zo staat op de website van de ijsclub te lezen. Een belangrijke voorwaarde is dat de ijskwaliteit in de winter niet mag lijden onder de combibaan. Andersom moet de baan er natuurlijk ook tegen bestand zijn om in de winter onder water gezet te worden.

Anja Jansze met dahlia's op de siertuin. | Foto: Piet de Boer

Tulperij opent dahlia
siertuin

Dahlia is
kunst-
zinnige bloem

"Deze vrouwen zijn vaak heel gedreven"

Kunst n in 't Overbosch en Kunst door Kids viert zevende editie

Wasbeek is duurzaam opgeknapt

Sportcomplex De Wasbeek gaat maandag 12 augustus weer open. | Foto: PR

n Sportcomplex maandag 12 augustus weer open

Sassenheim n Het Sport- en Recreatiecomplex Wasbeek in Sassenheim opent op maandag 12 augustus aanstaande weer haar deuren. De afgelopen vier weken is hard gewerkt om het complex weer up-to-date en duurzaam te krijgen.

De opknap- en verbouwingswerkzaamheden waren dermate ingrijpend dat het complex daarvoor moest sluiten. Dat gebeurde dus oop op 12 juli. Er is bewust voor gekozen om dat in deze periode te toen. Aangezien de beide zwemverenigingen geen trainingen en competities hebben tijdens de zomervakantie en de zwemlessen en het schoolzwemmen ook stoppen ook tijdens de zomervakantie, was de impact van sluiting minder groote. . Wanneer voor een andere periode zou zijn gekozen, bijvoorbeeld in december, zou een sluiting veel problemen geven bij de vaste gebruikers van het zwembad. Voor klanten die in het bezit zijn van een meerbadenkaart en/of leskaart, zal de sluitingsperiode geen gevolgen hebben: de meerbadenkaarten worden automatisch verlengd met vier weken.

Slijpen, voegen en verven

Er is heel wat op de schop gegaan. De voegen van de bassinwanden en de perrons rondom de baden zijn uitgeslepen en opnieuw gevoegd. Het douchesysteem in de zwemzaal is ook vernieuwd waardoor alle bezoekers weer kunnen genieten van een warme douche voorafgaand en na het zwembadbezoek. De glijbaan heeft een nieuwe verflaag gekregen en de glijgoot een nieuwe coating. Door het intensieve gebruik van de glijbaan was dit hard nodig.

Energiezuinig

Bij de werkzaamheden is nadrukkelijk aandachtbesteed aan duurzaamheid. De oude TL-verlichting boven het recreatiebad en het wedstrijdbad is verwijderd en vervangen door duurzame LED verlichting. Deze LED verlichting geeft nu een heel andere sfeer in de zwemzaal, maar wij zijn er in geslaagd om de prettige ambiance te behouden. Om aan de huidige duurzaamheidseisen te voldoen zijn de twee luchtbehandelingskasten vervangen door luchtbehandingskasten inclusief warmteterugwinning. Hiermee zal veel gas worden bespaard. In alle ruimtes van het Sport- en Recreatiecomplex Wasbeek zijn bewegingsmelders opgehangen die de verlichting aanstuurt. Hierdoor wordt voorkomen dat de verlichting onnodig brandt.

Sport- en Recreatiecomplex Wasbeek is weer klaar voor de komende jaren.

Praat mee over de toekomst van de Teylingse centra

Het CDA vreest problemen met de afvalverwerking. | Foto: pr. Foto: Marieke Voorn

teylingen n Woon je in Warmond? Onderneem je in Voorhout? Of doe je elke week boodschappen in Sassenheim? Iedereen kan aangeven wat hij of zij vindt van de centra in deze plaatsen.

De afgelopen maanden voerde de gemeente Teylingen veel gesprekken over de toekomst van de centra van Sassenheim, Warmond en Voorhout. Met ondernemers, bewoners van de centra, bezoekers en maatschappelijke organisaties. Op basis van deze gesprekken werkte de gemeente de eerste ideeën over de toekomst van de centra uit. De uitwerking zeker nog niet compleet. Deze zomer kan iedereen nog een reactie achterlaten op www.teylingen.nl/centrumvisie. Hier staan ook de verslagen van alle gesprekken over de centrumvisie.

CDA heeft zorgen over verwerking afval door problemen AEB

TEYLINGEN n Raadslid Peter Scholten (CDA) vreest dat er problemen gaan ontstaan met de verwerking het afval van de gemeente. Hij heeft hierover vragen aan B&W gesteld.

door Nico Kuyt

Scholten heeft vernomen dat er moeilijkheden zijn bij het opslaan en verbranden van afval bij het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB). Vier van de zes verbrandingslijnen zijn gesloten, omdat de ovens in een slechte staat waren en de veiligheid van de medewerkers daardoor in geding was. Door het sluiten van de ovens heeft niet alleen de gemeente Amsterdam problemen met afvalverwerking, maar ook andere gemeenten die hun huisvuil door het AEB laten verwerken.
Scholten wil nu van B&W weten of Teylingen ook gebruik maakt van de verbrandingsovens van AEB voor de verwerking van het afval en of er problemen gaan ontstaan. Indien zo, dan wenst hij te vernemen welke maatregelen B&W voor ogen heeft voor het oplossen ervan. B&W heeft 30 dagen om met een antwoord te komen.

"Dahlia is kunstzinnige bloem"

Anja Jansze met dahlia's op de siertuin. | Foto: Piet de Boer

n Tulperij opent Dahlia siertuin

voorhout n Anja Jansze is met haar man Daan eigenaar van de Tulperij. Dit bedrijf opent dit jaar voor het eerst een dahlia-showtuin in samenwerking met de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB). De bollenstreek is namelijk een belangrijke streek voor dahliaknollen verklaart Anja. Tachtig procent wordt hier gekweekt. Zij wil met de siertuin de bloem promoten.

De liefde kwam toen ze langs de kas dahlia's plantte om de Tulperij aan te kleden met bloemen. Daarna kreeg ze contacten met CNB en andere kewekers en werd besloten een deel van de grond beschikbaar te stellen voor dahlia's. Vanuit de kas is het grote veld te zien dat opgedeeld is in vierkante perken. Verschillende soorten staan al in bloei, maar het beste moet nog komen. Half augustus is de kleurenpracht en variatie in soorten het groots. ''Ik hou van bloemen en kleur. Vooral de pompoen dahlia's zijn prachtig.'' Ze laat een exemplaar zien. Kogelronde bloemen op een ranke bloemstengel.

Mexico

Dahlia's komen oorspronkelijk uit Mexico en kunnen goed tegen warmte. Ze fleuren een tuin op, maar staan ook goed in een vaas of zonder steel in een glazen schaal. ''Als je de bloemen aan een plantregelmatig afsnijdt komen er steeds nieuwe stelen, knoppen en bloemen. Het zijn dankbare bloeiers'', zegt Anja Jansze met een glimlach. Voordat het gaat vriezen moeten de knollen elk jaar eigenlijk de grond uit. Vorst is namelijk funest. Voor stekjes helemaal. Een halve graad is al teveel, zegt Daan. Volwassen planten kun je afgedekt met stro laten overwinteren bij een milde winter.

Populariteit

De dahlia heeft wel enige tijd een 'ouderwets' etiket gehad, maar wint nu weer aan populariteit. Veel mensen zullen zich de uitbundige vazen met bloemen ibij hun ouders en grootouders herinneren. Vroeger een standaardbloem voor een zomerse tafel. Nu zijn dahlia's eerder de blikvanger in een eenvoudig maar stijlvol bloemstuk. ''Een dahlia is dan hip. Hij mag weer.'' Eén bloem is vaak al genoeg, vindt Anja.
Het kleurenpalet op de tuin is nu al groot, maar op z'n mooist vanaf half augustus. Dan bloeit de siertuin in schakeringen van witte via pastelkleurige naar diep rode, felgele, roestbruine en bijna zwarte dahlia's. Die laatste kleur is net als bij tulpen nog steeds een uitdaging voor telers. In de siertuin van Anja en Daan zijn enkele perken met deze bloemen te bewonderen.

Naast het bezoeken van de tuin zijn er ook allerlei dahlia-activiteiten in de Tulperij zoals dahlia's aquarelleren, een workshop fotograferen en een bloementaart bouwen van dahlia's.

Meer mogelijkheden

Anja heeft bewondering voor de prestaties van de dahlia kwekers, maar is zelf niet zo'n liefhebber van de zwarte varianten. Ze loopt nooit in zwarte kleren, zegt haar man lachend. Te somber. Anja laat een platte mand met roze dahlia's zien. Roze is haar lievelingskleur. Alleen in die kleur is het aanbod in dahlia's al heel groot. Omvangrijker dan bij tulpen. De dahlia verdient meer aandacht. ''Er is zoveel meer mogelijk met dahlia's'', lacht Anja.

De Dahlia siertuin is gratis te bezoeken bij de Tulperij in Voorhout www.detulperij.nl.

Plukken maar

In Teylingen liggen 2 plukbossen, één bij Park Wilgenhorst en één bij de Componistenlaan in Voorhout. | Foto: PR

plukbos n Donderdag 25 juli onthulde wethouder Rob ten Boden samen met René van der Horst van Betrokken Voorhouters het nieuwe informatiebord bij het Plukbos aan de Componistenlaan. Tijdens boomfeestdag heeft de gemeente samen met leerlingen van de Antoniusschool hier 20 extra fruitbomen aangeplant Er is een bloemenweide aangelegd met eetbare bloemen en is een insectenhotel geplaatst. Vanaf september kunnen inwoners in het Plukbos genieten van appels, hand- en stoofperen, pruimen, gele kornoelje en walnoten. Bezoekers werden ontvangen met zakjes bloemenzaad en kregen daarna een rondleiding. De kinderen konden op zoek naar 'beestjes'. Voor de bestuiving van de fruitbomen zijn insecten belangrijk. Daarom kregen de kinderen loeppotjes en zoekkaarten. om beestjes te vinden. Daarna kregen zij een zoekkaart en kleurplaat mee naar huis, en daarbij nog een doe-het-zelf kaart voor een insectenhotel.

Daten 60+ in een nieuw jasje

teylingen n Op vrijdag 27 september organiseren Welzijn Teylingen en Welzijn Noordwijk weer een nieuwe editie van Daten 60+.

Na een aantal bijeenkomsten waarin het speeddaten centraal stond, krijgt de bijeenkomst nu een nieuwe insteek. Tijdens een gezellige avondbijeenkomst ergens in Noordwijk kunnen de deelnemers rustig in gesprek gaan met andere single 60-plussers uit de Bollenstreek. Wie wil kan zelfs een dansje wagen op de dansvloer. Dit alles onder het genot van een hapje, drankje en muziek. Bij deze nieuwe vorm past ook een andere naam, daarom heet Daten 60+ deze keer Singlescafé 60+. De organisatoren zijn de hele avond aanwezig. Zij kunnen soms even het ijs breken om in contant te komen met die ene leuke man of vrouw. Iedere alleenstaande vanaf 60 jaar, wonend in Noordwijk/Noordwijkerhout en Teylingen, is van harte welkom.
Singlescafé 60+ vindt plaats op een locatie in Noordwijk en alle deelnemers worden om 19.30 uur verwacht. Deelname bedraagt € 12,50 per persoon. Dit is inclusief koffie/thee, hapjes en 2 consumptiebonnen. Aanmelden kan tot 15 september via een mail naar aanmelden@welzijnnoordwijk.nl of telefonisch bij Nikki van der Ven, Welzijnsconsulent Welzijn Noordwijk: 06-40567077 (indien niet bereikbaar; naam en telefoonnummer inspreken op voicemail). Zij kan desgewenst ook meer informatie geven. Deelname is pas definitief na ontvangst van de schriftelijke bevestiging en indeling vindt niet plaats op volgorde van inschrijving. Om de locatie discreet te houden, ontvangt men na aanmelding bij de bevestiging de locatiegegevens.

Zomervoorlezen in de bibliotheek in Voorhout

voorhout n Tijdens de zomervakantie wordt er iedere woensdag vanaf 14.30 uur weer voorgelezen. Op 7, 14, 21 en 28 augustus zijn de kinderen van harte welkom in de Bibliotheek in Voorhout. Deze activiteit is voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Toegang is gratis en je hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn.

Hartekind

teylingen n In de week van 1 tot en met 6 juli zijn ruim 500 vrijwilligers van Stichting Hartekind langs de Nederlandse deuren gegaan om fondsen te werven voor hartafwijkingen bij kinderen. Onder hen waren ook (volwassen) Hartekinderen. In totaal is er € 48.780,22 opgehaald met deze collecte. Dat is meer dan de afgelopen jaren! De burgers van Teylingen droegen maar liefst €1090,88 bij. De opbrengst van deze collecte wordt ingezet om de overlevingskansen en de kwaliteit van leven van 25.000 hartekinderen in Nederland te verbeteren. Dagelijks krijgen 3 kinderen een openhartoperatie om te kunnen overleven en helaas overlijdt er in Nederland nog elke 2 dagen een kind aan de gevolgen. www.hartekind.nl.

Zendmast actief

De extra zendmast in de Veerpolder. | Foto: PR

teylingen n Het heeft even geduurd, maar inmiddels is de nieuwe Vodafone zendmast in de Veerpolder in gebruik genomen.

Zo ging een langgekoesterde wens in vervulling van gemeente, klanten en ondernemers voor betere mobiele bereikbaarheid in deze regio. Wethouder Rob ten Boden van gemeente Teylingen is blij dat de nieuwe zendmast nu in bedrijf is: 'Het was een intensief traject waarbij netwerkpartner Ericsson, als gemachtigde namens Vodafone, de vergunningaanvraag en het contact met de gemeente op prettige en constructieve wijze wist te onderhouden.' Hij benadrukt dat – samen met het college – goed is geluisterd naar alle wensen en zorgen van inwoners en ook naar het belang van economische activiteiten door ondernemers. Ten Boden: 'Alles overwegende zijn we tot de slotsom gekomen dat het belangrijk is om deze "witte vlek" qua mobiele dekking in te vullen. Daarom zijn we blij dat Vodafone bereid was om deze antenne-installatie in de Veerpolder te laten bouwen.'

Lang traject

Na vele voorbereidingen is op 14 november 2018 door de gemeente Teylingen vergunning verleend voor de bouw van een zendmast in de Veerpolder te Warmond. Daar ging een vrij lang traject aan vooraf met de nodige politieke aandacht. Met name PvdA-raadslid Joost van Doesburg zette zich al geruime tijd in voor een betere mobiele dekking in Warmond.

Zevende editie van Kunst in 't Overbosch en Kunst door Kids

Kunst maken is voor jong en oud! | Foto: PR

VOORHOUT n Kunst in 't Overbosch wordt in het weekend van 17 en 18 augustus gehouden. Tijdens deze zevende editie maken maar liefst 25 kunstenaars nieuwe kunstwerken. De bezoekers kunnen gratis genieten van de houtbewerkingen, schilderijen en glaswerken in wording.

Kunst in 't Overbosch en Kunst door Kids wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Overbosch en trekt ieder jaar vele honderden bezoekers. Voorzitter Joep Derksen: ,,Iedereen is welkom op zaterdag 17 augustus tussen 10:00 uur en 17:00 uur en zondag tussen 10:00 uur en 16:00 uur.

Opening

De formele opening vindt zaterdagmiddag om 12:00 uur plaats. Deze opening wordt verricht door wethouder Arno van Kempen en St. Cecilia, dat haar 100-jarig bestaan viert.'' Derksen vervolgt:",Wanneer je zowel op zaterdag als zondag komt, zie je de kunstwerken 'groeien'. Ook vertellen de kunstenaars graag over hun manier van werken en waarop de idee voor hun kunstwerk gebaseerd is.'' Op de zondag kan iedere bezoeker stemmen op het 'Meest inspirerende kunstwerk'.
De winnende kunstenaar ontvangt aan het eind van de dag de Cup met de Gouden Oren.

Bamboe, verf en klei

Op de zondag, tussen 11:00 uur en 14:30 uur, kunnen kinderen tussen 5 en 12 jaar hun eigen kunst maken. De allerjongsten vermaken zich uitstekend met bamboe, verf en klei. De oudere jeugd, vanaf 8 jaar, leert hoe je kunt bodypainten. Een tip: wacht niet tot het laatste moment, omdat de populariteit van Kunst door Kids enorm is. De (groot)ouders kunnen bij hun kind blijven, als ze zich volop vermaken. Of ze lopen dan rond door het Overbosch om zich te laten verrassen door de vele verschillende kunstvormen, die daar gemaakt worden.

Kunst in 't Overbosch en Kunst voor Kids ontvingen eerder de Teylinger Prijs, als waardering van dit gratis evenement, waarbij de bezoekers kunnen genieten van zowel de cultuur als de natuur.

Wie wint de cup met de Gouden Oren?

Drumfanfare St. Cecilia zoekt nieuwe muzikanten

voorhout n Drumfanfare St. Cecilia is op zoek naar nieuwe, enthousiaste muzikanten. Met name een grote-tromspeler, tamboers, trombonisten en trompettisten zijn van harte welkom.

De drumfanfare verzorgt buitenoptredens bij vele optochten en andere festiviteiten, binnen en buiten Voorhout, en zelfs in het buitenland. Ook aan concoursen en taptoes wordt meegedaan. Het repertoire bestaat uit veel marsen, maar er worden ook wat meer afwisselender werken gespeeld zoals polka's en rocknummers. Afgelopen mei nog werd door drumfanfare St. Cecilia een nieuwe muzikale show gepresenteerd op de Voorhoutse Taptoe, genaamd Royals of the 80's. De fanfare geeft daarin een muzikale ode aan de iconische popmuzikanten uit de jaren '80.
Er zijn dus genoeg mogelijkheden om muziek te maken, maar bovenal is de drumfanfare een gezellige groep muzikanten. Momenteel is behoefte ontstaan aan nieuwe muzikanten op de grote trom, kleine trom, trombone en trompet. Zowel ervaren als minder ervaren muzikanten zijn welkom. De repetities vinden plaats op woensdagavond, van half 8 tot half 10, in @Hok aan de Jacoba van Beierenweg 118 B in Voorhout.

Iets voor jou? Voor meer informatie kan contact worden gezocht via de mail:
drumfanfare@stceciliavoorhout.nl.

Kubb-toernooi bij Scojesa

Je kunt kubb spelen als je 5 bent, maar ook nog als je 80 bent. Daarom is het een ideaal spel om met een vriendengroep, gezin of familie te spelen. | Foto: PR

sassenheim n De zomervakantie is inmiddels begonnen. Reizen zijn geboekt en iedereen is wat meer relaxed. Leuke plannen kunnen worden uitgevoerd. Scoutinggroep Scojesa organiseert daarom het allereerste Kubb-toernooi van Sassenheim! Kubb is een super leuk spel waarbij je gooit met houten stokjes. Het doel van het spel is om de houten blokken en uiteindelijk 'de koning' om te gooien.

Op woensdag 28 augustus organiseert scoutinggroep Scojesa een geweldig Kubb-toernooi voor iedereen uit Sassenheim en omstreken. Het mooie, vernieuwde, buitenterrein is de ideale locatie voor een sportief potje Kubb. Je kunt je aanmelden per team (vanaf 3 personen) en er is een mooie prijs te winnen!
Aanmelden kan via de website (www.scojesa.nl/kubb). Inschrijven kost maar €2,50 per team, er mogen 3 tot 8 mensen in één team zitten. Het toernooi begint op 28 augustus om 14.00 uur op de Sportdreef 6 in Sassenheim.

Matthiaskoor in Warmond zoekt dirigent

warmond n De huidige dirigent van het Matthiaskoor, de heer Marinus Links, heeft te kennen gegeven het wat rustiger aan te willen doen en heeft derhalve met ingang van het zomerreces het koor verlaten.

het bestuur betreurt dit ten zeerste, temeer, daar hij het koor in de acht jaren dat hij aan het koor verbonden was, ons naar een hoger niveau heeft gebracht. Desondanks hebben zij uiteraard volledig begrip voor zijn besluit.

Rouw en trouw
Het Matthiaskoor is een rouw- en trouwkoor, hebben derhalve onverwachte optredens, behoudens enkele jaarlijks terugkerende muzikale begeleiding van vieringen in de kerk. De repetities zijn tot nu toe op maandagavond van 18.30 tot 19.30 uur. Het koor bestaat uit een 20-tal leden. Het bestuur doet hierbij een oproep aan dirigenten, die nog de tijdsruimte hebben om deze functie bij ons te vervullen om zich te melden bij het secretariaat: Telefoon: 0252-729974 of per e-mail: nethhoek@ziggo.nl.

Voetbalkamp RKVV Sassenheim warm maar leuk

sassenheim n Traditioneel in de eerste week van de grote vakantie vertrokt de jeugd van RKVV Teylingen voor haar jaarlijkse voetbalkamp. Dit jaar bezocht de groep De Bosrand in Hellendoorn.

De warmte speelde het kamp wel parten. In het begin van de week kon het geplande programma nog gedraaid worden met veel voetbal, bosspelen en een bezoek aan Avonturenpark Hellendoorn. Daarna was het ook in Hellendoorn veel te warm en werd het programma aangepast met een bezoek aan een bosmeer, het zwembad en op de locatie heel veel waterspellen. Moe maar voldaan keerde de groep op vrijdag terug in Sassenheim van een warm, maar leuk en en succesvol jeugdkamp. De vereniging kijkt nu alweer uit naar volgend jaar!

"Deze vrouwen zijn vaak ontzettend gedreven"

Sassenheim n A World of Talents. Sportfotograaf René van Dam uit Sassenheim portretteerde op zijn eigen wijze 11 vrouwelijke sporters uit de gemeente Teylingen. De foto's die hij maakte zijn vanaf 30 augustus te zien.

Door Esdor van Elten

Als 'huisfotograaf' van de Sassemse korfbalvereniging TOP en als fotograaf voor o.a. Orange Pictures is René nauw betrokken bij de sport in de regio en in Teylingen zelf. De gemeente scoort altijd hoog op sportgebied. "Bij de uitreiking van de sportawards van Teylingen viel het me op hoe groot het aandeel van vrouwen wel niet is", legt hij uit. Van alle genomineerde sporters was zo'n 80% vrouw. En veel van hen presteren echt op hoog niveau. Denk aan rugby en handbal." Zo ontstond het idee van een portrettenserie van vrouwelijke Teylingse sporters. "Het is goed om hen eens extra in de spotlight te zetten."

Acceptatie

Het resultaat bestaat uit elf mooie portretten en actieportretten. "De vrouwen waren zelf ook enthousiast", vertelt René. "En tijdens de gesprekken die we rondom de fotoshoot hadden viel het me op hoe gedreven deze vrouwen zijn: veel van hen sporten naast andere activiteiten. Een aantal keren per week hard trainen om daarna nog eens tot laat in de avond te studeren. Ga er maar aan staan." Hoewel vrouwensporten langzaam aan steeds geaccepteerder worden, denk bijvoorbeeld aan de toenemende populariteit van het vrouwenvoetbal, zijn er nog steeds sporten waar dat minder geldt; "Basketbal bijvoorbeeld." Voor René des te meer reden om ook deze sportdames extra in het zonnetje te zetten.

"Sporters op hoog niveau"

De foto's zijn in september te zien in de winkel van LJ Sport aan de Hoofdstraat 191 in Sassenheim. René zelf zal de expositie tijdens de 'nacht van Sassen', 30 augustus, om 18:00 uur officieel openen. De foto's zijn daar te bezichtigen tot eind september. Daarna verhuist de expositie naar Bestuurscentrum Voorhout. Daar zijn de foto's van 3 oktober t/m 29 november te zien.

Kristen Ciccarelli: Iskari: de laatste Namsara

Asha is de dochter van de koning, maar ook de Iskari: de meest gevreesde drakendoder van het land. Thuis wacht haar een gedwongen huwelijk met een vreselijke commandant. De enige manier om haar vrijheid terug te kopen is in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van het rijk. Tijdens de strijd ontrafelt Asha een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en zet hiermee haar leven op het spel.

Dit fascinerende en
avontuurlijke boek sleept je mee vanaf moment één.

Leestips van Sarine

Leestips Young Adult

Al eerder tipte Sarine Alders, die veel Young Adult boeken leest en die werkt in de Oegstgeester vestiging van de bibliotheek Bollenstreek, boeken uit dit bijzondere genre.

Het is officieel voor jong volwassenen, maar eigenlijk kunnen alle volwassenen deze boeken prima lezen.

Sarine heeft drie bijzondere boeken uitgezocht.

Adam Silvera:

Op het einde gaan ze allebei dood

Rond middernacht wordt Mateo gebeld. Het is Death-Cast, een organisatie die mensen vertelt dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Niet alleen Mateo krijgt dit bericht, maar ook Rufus. Ze kennen elkaar nog niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun laatste dag. Samen maken ze van deze laatste dag een onvergetelijk avontuur. Helaas is hun einde al bepaald. Het is een ontzettend mooi boek, dat je aan het denken zet. Wat zou jij doen als je weet dat het je laatste dag is?

Hayley Barker: Showstopper

Hoshiko is de grootste attractie van het gevaarlijkste circus van Engeland, waar de kinderen van immigranten moeten optreden met gevaar voor eigen leven. De autochtone elite is gek op de show. Hoe gevaarlijker, hoe beter. Wanneer Ben, de zoon van de minister, voor het eerst de show bezoekt, wordt hij op slag verliefd op Hoshiko.
Kan Ben haar helpen ontsnappen uit deze gevangenis en heeft hij de moed het systeem van zijn moeder aan te klagen?

wanneer ik voor mij kijk / dan zie ik meer / dan wat er niet is
vergeten wat we kunnen / is veel meer dan wat we doen
geklemd om randen, toetsen,
vellen en platen / laten we meer los / dan dat we vast houden
dan neem ik je mee, de stad uit, het veld in

Dit gedicht verscheen in 'Staalkaart van de Nederlandstalige podiumpoëzie', 2017. Op 27 september komt Jeroen Naaktgeboren dichten op het Boekenbal in Noordwijk. Wil je Jeroen live horen? Koop dan je kaart via www.bibliotheekbollenstyreek.nl/boekenbal

Volleybalclinic voor jongens en jeugdtrainers

regio n Op zaterdag 7 september komt Yannick van Harskamp, volleybaltrainer van het Nationaal Jeugdteam onder 17 jaar, naar onze regio voor een clinic.

Deze is speciaal voor jongens van 12 tot en met 18 jaar en voor jeugdtrainers. Ook beginnend volleyballers zijn welkom. De trainers kunnen na de zaaltraining inspiratie opdoen bij Boukje Smeets, die haar ervaringen uit de hockeysport graag wil delen. Het evenement vindt plaats in sporthal Duinwetering in Noordwijk.

De open clinic is een initiatief van volleybalverenigingen Novo (Noordwijk), RVV (Katwijk), Leython DC, VCO (Oegstgeest), VCS (Sassenheim) en Liusna (Lisse). Aanmelden kan via de website www.7septvolley.nl of e-mail 7septvolley@gmail.com.

Wat was het warm!

In de schaduw, water bij de hand en af en toe even poedelen. In de tuin van Marian van der Slot was het tijdens de hitte prima uit te houden.

Teylingen n Veel mensen konden ongetwijfeld het koelere weeer van afgelopen week wel waarderen, want was het warm de week ervoor!

Warmte treft mens en dier. Nootje, het paard van Leny van Schie, kon dan ook een lekkere douche wel waarderen
"Zelfs voor onze huisvlieg was deze hittegolf teveel", schrijft Ed Slagboom

Historische Kring Voorhout zoekt ondersteuning in archeologie

De archeologische waardenkaart van Teylingen heeft actualisering nodig. Inwoners van de gemeente worden uitgenodigd mee te denken. | Foto: Gemeente Teylingen

n Wie helpt archeologisch erfgoed in kaart te brengen?

teylingen n De gemeente Teylingen laat dit jaar de archeologische waardenkaart actualiseren. Grote delen van agrarische percelen zijn in het verleden door diepdelven of ploegen verstoord. Archeologische sporen kunnen daardoor verdwenen zijn. Die activiteiten moeten in kaart worden gebracht zodat er bij toekomstige plannen geen archeologisch onderzoek meer hoeft te worden uitgevoerd. Inwoners worden uitgenodigd om mee te denken en informatie aan te leveren.

In 1907 was er in Voorhout een spectaculaire vondst van bronzen bijlen op het land van M. Veldhuyzen van Zanten. | Foto: HKV

De Historische Kring Voorhout beschouwt ook het archeologisch erfgoed als haar aandachtsgebied. De vereniging heeft op dit moment geen specifieke kennis op het gebied van archeologie. HKV is daarom op zoek naar iemand die zich hierin wil bekwamen en binnen het bestuur dit gebied wil vertegenwoordigen.

Archeologische waardenkaart

Op de waardenkaart zijn gebieden/zones aangegeven waar, op grond van onderzoek zich mogelijk archeologische waarden bevinden. Zo'n kaart bevat de ligging, de omvang en de mogelijke aard van bekende archeologische vindplaatsen/resten onder het huidig maaiveld. De waardenkaart moet zichtbaar maken waar archeologische waarden aanwezig zijn of kunnen worden verwacht.

De kaart vormt de basis voor een beleids- of advieskaart, voor de toetsing van ruimtelijke ontwikkelingsplannen op de mogelijke aanwezigheid van archeologische waarden. Zo kan al vroeg bij planvorming rekening gehouden worden met de archeologie.

Archeologische waarden zichtbaar maken

Archeologie in de Bollenstreek

Onze streek heeft een bijzonder rijk verleden. Al in de late steentijd (ca. 2500 jaar v.Chr.) woonden hier mensen en zij lieten sporen van hun verblijf in de bodem achter.
In 1907 was er in Voorhout een spectaculaire vondst van bronzen bijlen op het land van M. Veldhuyzen van Zanten, nabij de molen langs de trekvaart. Onderzoek heeft aangetoond dat de bijlen waarschijnlijk in Noord-Wales gemaakt zijn. Deze schat heeft onderdak gevonden in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.
De gemeente beschermt de archeologische sporen en resten via het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning. Overal waar archeologische resten verwacht worden en de bodem verstoord wordt, moet eerst een onderzoek worden gedaan en de resten veiliggesteld.
De in 2014 gemaakte archeologische waarden- en verwachtingenkaart moet nu geactualiseerd worden.

Samen bijdragen

De HKV wil betrokken zijn bij de onderzoeken die betrekking hebben op de archeologie in Voorhout. Met de Stichting Oud Sassenheim en Historisch Genootschap Warmelda wil de vereniging in de toekomst ook tijdens de nationale archeologiedagen een bijdrage leveren.

De inwoner die de doelstellingen van de HKV een warm hart toedraagt en tijd wil investeren in het leren van de vele facetten van archeologie wordt van harte verwelkomd in het bestuur. Heeft u interesse of wilt u meer weten, schrijf dan een berichtje naar info@hkv-voorhout.nl

Archeologisch spel

Een aardige bijkomstigheid is dat de vestiging Voorhout van de Bibliotheek Bollenstreek 3 tot 17 augustus een archeologisch spel aanbiedt. Daarbij kunnen groepen met maximaal 6 deelnemers een poging doen om in te breken in een archeologische kist. Een soort escape room, maar dan omgekeerd, want de deelnemers moeten er niet uit, maar proberen in te komen. Door vondsten en vindplaatsen van gevonden erfgoed juist te combineren kan de kist geopend en de archeologische schat veilig gesteld worden. Een kans voor de een toekomstige HKV-specialist archeologie.

'aanstaande HKV-specialist archeologie kan vast oefenen in de bibliotheek'

Oldtimer Festival Park Rusthoff

sassenheim n Reeds vier jaar op rij een groot succes: dit jaar dus het eerste lustrum! Ook dit jaar organiseert de Evenementencommissie van Park Rusthoff, tezamen met een aantal enthousiaste oldtimereigenaren, op zondag 1 september het Oldtimerfestival in en rond het Park Rusthoff in Sassenheim.

Vorig jaar trok het evenement ruim 8000 bezoekers. Met deze vijfde achtereenvolgende editie wordt et festial als echte traditie bevestigd. Van 12.00-16.30 uur zullen vele oldtimers (auto's, brommers, motoren en andere bijzondere voertuigen) te bewonderen zijn. Tevens zijn er een aantal kramen met oldtimer gerelateerde activiteiten en koopwaar, zoals een autobekleder en -restaurateur maar ook een oldtimer taxateur.
De kleinsten kunnen zich ondertussen vermaken op springkussens en diverse andere attracties. Ook in de Hoofdstraat is genoeg te zien en te doen. Vanaf het Boschplein en de J.P. Gouverneurlaan start om 13.00 uur een auto-oldtimerrit. Na afloop van de rit zullen de auto's in de Hoofdstraat en Boschplein te bewonderen zijn. Ook dit jaar is er weer een brommer-oldtimer rit. Deze rit start om 1400 vanaf het Boschplein. De oude brommers zullen na de rit worden opgesteld nabij de hoofdingang van het park. Zoals elk jaar is er ook nu weer een speciale attractie, dit jaar voor het lustrum wel een héél bijzondere. Maar die houden we nog even verstopt onder de motorkap...
De Rock en Roll band Mainline 55 zal wederom de muzikale omlijsting verzorgen. Voor de inwendige mens is er een uitgebreide en professionele Food Plaza waar een ieder aan zijn trekken kan komen. Vanzelfsprekend is ook ons eigen paviljoen "het Sassennest" open voor diverse versnaperingen. Voor meer informatie en/of inschrijven voor het opstellen van uw Oldtimer in het park of voor deelname aan de auto- of brommerrit kunt u terecht op www.parkrusthoff.nl of bij Ton Wijsman 06-51153417 of John van Beek 06-39021399.

SOS Presenteert programma Open Monumentendag

In november verschijnt het langverwachte boek over het Oude Koningshuys en zijn bewoners. | Foto: PR Foto: PR

sassenheim n Op donderdag 1 augustus werd tijdens de Inloopochtend bij de Stichting Oud Sassenheim het programma van Open Monumentendag 2019 gepresenteerd.

Open Monumentendag valt dit jaar op zaterdag 14 september. Het landelijk thema is Plekken van Plezier. De SOS heeft het thema lokaal ingevuld door er muzikale en monumentale plekken van plezier van te maken. Op diverse historische locaties treden muziek- en zangverenigingen op.
Naast de historische panden die eerder te bezoeken zijn geweest, zijn de oude Kegelbaan in de Oude Tol en het zogenaamde Drost-huisje aan de Hoofdstraat nieuw te bezoeken locaties. Ook is er een lezing over de restauratiewerkzaamheden aan de Ruïne.
Het volledige programma staat op de website: www.stichtingoudsassenheim.nl

Foto: pr.

Voorinschrijving boek Het Oude Koningshuys

De SOS heeft reeds ruim 160 voorinschrijvingen ontvangen op het boek over Het Oude Koningshuys, dat in november wordt uitgebracht. Het wordt een prachtig geïllustreerd boek over de geschiedenis van Het Oude Koningshuys en zijn bewoners. Het bevat meer dan 250 pagina's en 180 foto's en kaarten. Tot 1 september kunnen SOS-donateurs tegen een gereduceerde prijs (€ 24,50) op het boek inschrijven. Niet-donateurs kunnen tot die datum inschrijven voor € 27,-. Na 1 september kost het boek € 29,50. Er kan worden ingeschreven via de website van Stichting Oud Sassenheim.

AED's voor wooncomplex Herenstaete

v.l.n.r.: Mary Braam, Ankie Jochemsz (bewonersvereniging) en Tiny Oostdam (Rabo coöperatiefonds). Gijs Beukhof, de initiatiefnemer van het AED-project, kon bij de uitreiking niet aanwezig zijn. | Foto: PR

voorhout n Mede met steun van de Rabobank zijn drie AED's in het wooncomplex Herenstaete in het centrum van Voorhout geplaatst. Woensdag 31 juli reikten Tiny Oostdam en Jan van Egmond een Rabobank Coöperatiefondscheque uit ter waarde van € 1.500 aan de bewonersvereniging.

Begin dit jaar voerde de bewonersvereniging een enquête uit onder haar bewoners naar de behoefte aan één of meerdere AED's. In de enquête werd gevraagd of men bereid was een financiële bijdrage te verlenen en/of men bereid was -na een training- als hulpverlener op te treden.

Het Nederlands bowlingteam zal deelnemen aan het WK bowlen voor 50-plussers. | Foto: PR

Op de enquête werd positief gereageerd. In totaal werd een bedrag van € 1.800 ingezameld, voldoende voor de aanschaf van een AED. Tien bewoners hebben een AED training/hartreanimatie gevolgd. Daarnaast stelde een bewoner een AED ter beschikking. Tenslotte werd de Rabobank benaderd voor een bijdrage van een derde AED. De bank reageerde positief op dit verzoek en stelde € 1.500 beschikbaar.
De bewoners zijn blij met de geslaagde actie. Er zijn nu drie AED's ter beschikking en dat is belangrijk omdat tijd een cruciale factor is, in het geval van hartproblemen. Zij hopen dat de AED's zo min mogelijk nodig zijn, maar mocht dit onverhoopt wel het geval zijn, dan kan dit levensreddend zijn.

Blooming Festival in Noordwijk

regio n Op 11 augustus vindt het Blooming Festival plaats op de Oranje Promenade (dit plein ligt aan de K.W. Boulevard) in Noordwijk aan Zee. Dit Blooming Festival vindt gelijktijdig plaats met de Flower Parade.

De Flower Parade Rijnsburg rijdt elk jaar op de 2e zaterdag in augustus en is samengesteld uit 12 praalwagens en meer dan 50 overige elementen, zoals personenauto's, koetsen, muziekkorpsen etc. Op zaterdag 10 en zondag 11 augustus 2019 zullen deze fantastische praalwagens tentoongesteld worden op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk aan Zee. Tijdens het Blooming Festival zullen er ca. 100 kramen op de Oranje Promenade komen de staan. Zondag 11 augustus 2019; tijden zijn van 12.00 – 19.00 uur. Standhouders met lifestyle producten, handgemaakte artikelen van diverse materialen, bloemen, planten, ambachtelijke producten, kleding , sieraden etc. zullen hun opwachting maken. Gratis toegang!

Nederlands senioren bowlingteam presenteert zich in Warmond

Warmond n Op zondag 21 juli, vond bij Lucky's Bowling van Dekker Warmond de teampresentatie en teamtraining plaats van het Nederlands team dat deelneemt aan de WK voor senioren in de Verenigde Staten.

Van 2 t/m 10 september vindt het WK bowlen voor 50-plussers plaats in South Point Plaza te Las Vegas (VS).
Naast teams uit 37 landen doet Nederland mee met een dames- en herenteam bestaande uit elk 4 spelers. Zo'n 250 atleten zullen om de medailles strijden in de singles, de dubbels, de teams, de All Events en de Masters finale.

Het Nederlandse team bestaat uit:
Dames: Inge Hazeleger, Sonja Pannen, Kirsten van der Kooij en Marja van Dijk.
Heren: Jack Edelaar, Ron van den Bogaard, Peter van den Oever en Erwin Groen.
Reserve staan Marian Verhoef en Jan Passie. Teammanager/coaches zijn Lia Fievet en Frans Wagemakers.

Oliepatronen

De laatste gezamenlijke dames- en herenteamtraining vond plaats op zondag 21 juli bij Lucky's Bowling te Warmond. De banen van Lucky's Bowling zijn van precies hetzelfde type als die in South Point zodat de omstandigheden zoveel mogelijk nagebootst kunnen worden. Het damesteam en enkele heren hebben het afgelopen half jaar, dankzij de goede medewerking van Lucky's Bowling, op deze banen allerlei mogelijke 12 WK oliepatronen uitgeprobeerd. Ter plekke wordt pas bekend gemaakt welk oliepatroon het gaat worden. Dinsdag 27 augustus vertrekken zij naar Las Vegas en komen dinsdag 10 september weer op Schiphol aan.

Pluk de dag bij Olmenhorst

Je eigen fruit plukken. | Foto: PR

lisserbroek n De Olmenhorst Zelfpluk is geopend van 14 september tot en met 27 oktober.

Je kunt elke zaterdag en zondag van 10:00-17:00 en elke woensdagmiddag van 13:00-17:00 plukken. Welke soorten fruit er geplukt kan worden verschilt per week, houd daarvoor de website van de Olmenhorst in de gaten. In de herfstvakanties gelden andere openingstijden. Op de plukdagen is er van alles te doen op het landgoed: Ponyritjes, zweefmolen, boogschieten en Trekpaard Jos. Ook zijn er af en toe markten. Op het landgoed kun je ook bomen adopteren.
Dat kan tot 1 september en dan oogst je nog dit jaar. De adoptiepluk start vanaf 7 september volgens een plukschema afhankelijk van appelrassen.

Kinderappelpluk

Speciaal voor scholen en BSO is de kinderappelpluk. Je kunt nog inschrijven om met die groepen onder begeleiding van een gids te komen plukken

Plukken met groepen

Onder begeleiding van een gids kan je ook de boomgaard in om te plukken. Kijk op de website voor meer informatie: www.olmenhorst.nl.

Plaatsen vrij in kunstgeschiedenis- en Duitse leesgroep

regio n Bent u geïnteresseerd in kunstgeschiedenis of Duits, en zou u zich er in het nieuwe seizoen meer in willen verdiepen? Er zijn plaatsen vrij in een leesgroep kunstgeschiedenis in Leiden en in de leesgroep Duits in Leiderdorp.

De groep maakt een keuze uit de boekenlijst van de landelijke leesclub-organisatie Senia waarbij de groep is aangesloten, zie www.senia.nl.
De groep kunstgeschiedenis bespreekt de boeken aan de hand van 'leeswijzers' met 'kijkvragen', opgesteld door deskundigen. Daardoor krijgt de discussie meer diepgang en steek je veel op. De leesgroep komt 6 x in het seizoen bij elkaar op donderdagmorgen in de bibliotheek Leiden BplusC. Wie interesse heeft kan voor meer informatie terecht bij Jaap Vessies, contactpersoon van de groep, e-mail jaapvessies@kpnmail.nl

Voor Duits:

De boeken worden in de Duitse taal besproken aan de hand van 'leeswijzers' met discussievragen. ,,We komen 6 maal in het seizoen bij elkaar, roulerend bij de deelnemers thuis'', zegt Insa Mantel, contactpersoon van de leesclub. Meer informatie is verkrijgbaar bij imantel@ziggo.nl M. 06-54355789.

Zondagmiddagconcerten in de Waterlelie in het Leidse Hout

regio n Tot 6 oktober (m.u.v. 29 september) zijn er op zondagmiddag concerten te beluisteren in De Waterlelie (Leidse Hout). Van 13.30 uur tot 15.30 uur. Doorgang is afhankelijk van het weer: raadpleeg bij twijfel: www.vriendenvandeleidsehout.nl.

Al meer dan 25 jaar treden op deze plek vele soorten ensembles op: harmonieorkesten, brassbands, fanfares, swingbands, koren en allerlei andere groepen. Speels en informeel. Meestal zijn het amateurmusici uit Leiden of de buurgemeenten, maar in deze mooie ambiance treden soms ook professionals op. Dit seizoen zijn er 20 zondagmiddagconcerten gepland met in totaal 24 ensembles. Op 11 augustus treedt het Senioren Salon Orkest op. Zij tracht uit te stralen dat mensen nooit te oude zijn om muziek te maken; dat samen musiceren een heerlijke bezigheid is. De toegang is gratis. Meer info: www.vriendenvandeleidsehout.nl.

Zomeravondwandeling door duin

regio n Woensdagavond 14 augustus organiseert het IVN regio Leiden alweer de laatste zomeravondwandeling van dit jaar door het prachtige duingebied Berkheide, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar.

De wandeling start om 19:30 uur bij de Soefitempel aan de Zuidduinseweg 7, 2225 JS in Katwijk en duurt ca. 2 uur. Diverse gidsen nemen u mee en vertellen onderweg over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers en over andere sporen die in de loop der eeuwen achter zijn gelaten. Ontdek de bijzondere plantensoorten van dit cultuurrijke landschap en als u geluk heeft ziet u onderweg misschien wel een ree of een vos!
Advies: kom zo mogelijk op de fiets, er is parkeergeld verschuldigd. Neem een jas of trui mee, het kan 's avonds al flink afkoelen. De wandelingen zijn gratis.

lokaal/regionaal

Emancipatieleed

Er valt nog een hoop te winnen, emancipatorisch gezien. De zoveelste Gaypride in de hoofdstad van dit land kan niet verhullen dat Artikel 1 van de Grondwet nog wel enige aanscherping nodig heeft. Zolang een toevallige voorbijganger het nodig acht twee jongens die hand in hand lopen na te roepen dat ze vuile flikkers zijn, is er werk aan de winkel. Veel mensen denken dat respect voor andermans leefwijze gelijk staat met 'het ermee eens zijn'. Dat laatste is helemaal de vraag niet. Het eerste kan dus zonder problemen geschieden. Er wordt als het gaat om homofobie nogal eens gewezen naar Nederlanders van allochtone komaf. Maar homo!-roepende voetbalfans zijn erg vaak erg wit. Als je met zo'n scheldwoord niets verkeerds bedoelt, kun je het beter achterwege laten. Scheldwoorden zonder bedoeling slaan nergens op. En homo is uiteraard geen scheldwoord… Overigens is er ook op het terrein van de vrouwenemancipatie nog wel arbeid te verrichten. Soms heel dichtbij. Hoewel de Nederlandse vrouw pas in 1920 kiesrecht kreeg, tot 1956 bij haar huwelijk haar man als heer en gemaal moest erkennen en zelf handelingsonbekwaam was en nog jaren daarna domweg ontslagen werd zodra ze trouwde, werd de soep al eeuwenlang niet zo heet gegeten. In de 17e eeuw vergaapte zich heel Europa aan de vrijheid en vrijmoedigheid van de Nederlandse vrouw. Een oud-Drents gezegde luidde 'een vrouw kan meer in haar schortezak naar buiten dragen dan haar man met paard en wagen naar binnen kan rijden'. Daar, en op veel meer plekken, had de vrouw de broek aan. Maar wie schetst mijn verbazing toen ik, 50 jaar na Dolle Mina, een van onze buurvrouwen op eerbiedwaardige afstand van haar man zag voorbijfietsen. Ik riep haar luidkeels mijn verbazing na. 's Anderendaags kwam ze er op terug. Het was niet wat ik dacht. Nee nee… Wanneer mensen zich ergens voor verontschuldigen denk ik stiekem dat er toch wel wat aan de hand is. Het was waar, ze liep nu geheel zelfstandig door de straat, haar man was in geen velden op wegen te bekennen. Maar wie weet was hij een kwartier eerder al voorbijgegaan, en mocht zij nu pas. Of erger: kwam ze met die ontkenning op zijn bevel…

Egbert van der Weide

Sassenheim

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering met samenzang, voorganger: pastor P. Owel

Protestantse Gemeente:

- Dorpskerk: geen dienst

- Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. A.A. Bosma

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. Sjoerd Pos

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, Woord- en Communieviering, voorganger: Th. Blokland

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: dhr. P. Kuiper (Leiden)

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76):
Vrijdag 9 augustus 10.00 uur Eucharistieviering met samenzang, Pastor Spruit
Zaterdag 10 augustus, 19.00 uur Eucharistieviering met samenzang, J. Suidgeest

Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Prof. Dr. J. Muis (Utrecht)

Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, Marcel van Dam

Wings of Healing (Veerpolder 6a):

zondag 10.00 en 19.00 uur uur, Jan Zijlstra

Wilt u kans maken op twee bioscoopkaartjes? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 28 juli bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl.

De oplossing van 24 juli: WERELDDEEL

De winnaar is: P. Boekestijn, Sassenheim