De Teylinger

28 december 2017

De Teylinger 28 december 2017


Groen licht bouw Herenstraat

Foto: Marieke Voorn

De Raad Bouwontwikkeling krijgt half januari toch de vergunning voor de bouw van winkels en appartementen aan de Herenstraat 110 tot en met 116. B&W weigerde eerst het verstrekken van de vergunning voor het bouwplan, maar nadat De Raad een bezwaar indiende is de aanvraag heroverwogen. Het geschil lag in de parkeereisen en -normen van de gemeente. Binnen het bouwplan was niet voor ieder appartement een parkeerplaats beschikbaar. Dit tot zorg van de omwonenden in de wijk, die vrezen voor parkeeroverlast bij hen in de straat. Zij kondigden aan naar de rechter te stappen. In juli bracht de Raad het aantal appartementen terug van 38 naar 33 en trok de buurt het bezwaar in.

Start (HLT)samenwerking

De burgemeesters plaatsen de drie kernwaarden van HLT -verbindend, krachtig en inventief- op de taart. | Foto: Willem Krol Foto: Willem Krol

Na ruim anderhalf jaar voorbereiding ging op maandag 2 januari de ambtelijke fusie in tussen Hillegom, Lisse en Teylingen. HLTsamen is een werkorganisatie die op de achtergrond samenwerkt in de drie gemeenten. Voor inwoners verandert er niet veel: de besluitvorming blijft lokaal, maar de uitvoering wordt gedaan door de werkorganisatie HLT. In juni 2015 besloten de gemeenteraden van de drie gemeenten tot een ambtelijke samenvoeging. In maart 2016 keurden de gemeenteraden de ambtelijke fusie goed. De werkorganisatie HLTsamen heeft onder andere als doelstelling om de dienstverlening verder te versterken en de kosten te verlagen, in 2019 met zo'n 5 procent.

Eigen schatkamer Historische Kring

Voorzitter Cok van Steijn en wethouder Van Velzen bij de officiele opening van het Kenniscentrum in de Bonekruidstraat. | Foto: pr. Foto: pr.

De klok uit het voormalig gemeentehuis, een uniform van de Bescherming Burger Bevolking en bakken vol unieke foto's van Ferry Knop; het nieuwe Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout is de schatkamer van de Voorhoutse historie. Op zaterdag 28 januari werd het centrum aan de Bonekruidstraat officieel geopend. Het gebouw was een noodlokaal van de Emmaüsschool, maar staat al een tijdje leeg. HKV mag er nu van de gemeente gebruik van maken. Jarenlang verhuisde de historische vereniging na een aantal jaar, maar nu hebben ze een eigen plek. "Daar zijn we heel gelukkig mee, eindelijk een eigen locatie," lacht HKV-voorzitter Cok van Steijn.

Heel even ijspret

| Foto: Aerial Footage Holland Foto: Aerial Footage Holland

Het was alweer een tijdje geleden, maar begin januari konden de ijzers eindelijk weer uit het vet worden gehaald. Op zondagochtend 22 januari was de Warmondse IJsclub de eerste die de eigen baan 'schaatsklaar' verklaarde. 's Middags volgde ook de ijsbaan in Voorhout, die door vernielingen wel een stukje kleiner was. Bij de Sassenheimse schaatsvereniging moesten ze iets langer wachter op een dikke laag ijs. Daar gingen, na een paar dagen dooi, op donderdag 26 januari ook de poorten open. Heel veel Teylingers maakten van de gelegenheid gebruik om hun eerste rondjes op natuurijs te schaatsen. Andere liefhebbers waagden zich, zoals te zien is op de foto, aan het echte werk; schaatsen op de smalle slootjes achter de Ruïne van Teylingen.

Waarderingsprijs KBO

Burgemeester Carla Breuer toost op het nieuwe jaar met de leden van de KBO. | Foto: pr. Foto: pr.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente ging de Waarderingsprijs naar het bestuur van KBO Teylingen. Toen de KBO Warmond zonder bestuur zat, sprongen de afdelingen in Voorhout en Sassenheim bij. Samen vormen ze het bestuur van de overkoepelende KBO Teylingen, maar de afzonderlijke afdelingen blijven bestaan.

Nieuw onderkomen CJG

| Foto: pr. Foto: pr.

Het nieuwe Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Voorhout is half januari officieel geopend door wethouder Arno van Kempen. Het CJG is voortaan gevestigd in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein, maar heeft wel een eigen ingang. Daarvoor zaten de teams van het CJG en het Jeugd en Gezinsteam (JGT) apart van elkaar.

Barensteel Hein Hoogervorst

Hein Hoogervorst ontvangt de Zilveren Barensteel van wethouder Arno van Kempen. | Foto: pr. Foto: Piet van Kampen

Hein Hoogervorst heeft gisteravond een Zilveren Barensteel ontvangen voor zijn inzet voor Zeemanskoor Overal uit Sassenheim. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het koor reikte wethouder Arno van Kempen de gemeentelijke onderscheiding uit. De 71-jarige is lid van Overal sinds 1 september 2003. Een half jaar eerder was het koor opgericht.

Nieuwe kazerne

Foto: Willem Krol

Korpsleden, collega's uit andere dorpen, oud-leden; allemaal waren eind januari aanwezig bij de officiële opening van de brandweerkazerne aan de Nijverheidsweg in Voorhout. Na maanden van verbouwing en uitbreiding, werd de kazerne feestelijk heropend door burgemeester Carla Breuer, met hulp van de leden van de jeugdbrandweer.

Warmonds succes op Weissensee

Lisa van der Geest (rode pak) sprint naar de overwinning nadat Elma de Vries (r) op enkele meters voor de finish is gevallen. | Foto: pr./ Arjen Vervoort Foto: pr./Arjen Vervoort

Lisa van der Geest wint begin februari de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Op het bevroren meer in Oostenrijk versloeg ze op een seconde Ankie Ytsma. Anne Tauberop werd derde op slechts twee seconde. De Warmondse had op de Weissensee lange tijd geen uitzicht op het goud, maar doordat Elma de Vries vlak voor de finish viel, ging Van der Geest juichend over de streep. De Vries eindigde als vierde. De winnares finishte met een tijd van 7.57.51. Het is voor Van der Geest het derde succes in korte tijd. Eerder dit jaar won ze de eerste marathon op natuurijs in Noordlaren en pakte ze ook de winst in de marathonwedstrijd op haar verjaardag.

Noordelijke Randweg

Yvonne van der Hulst en Bas Brekelmans ondertekenen de overeenkomst. | Foto: pr. Foto: pr.

De gemeente Teylingen en bouwbedrijf Van der Hulst komen in februari tot overeenstemming over de verkoop van gronden die nodig zijn voor de aanleg van de Noordelijke Randweg in Voorhout. De randweg moet onder andere zorgen voor minder verkeer door de Herenstraat. De planning is dat start van de aanleg in de loop van 2018 is.

Kuipzwammen

Foto: pr.

De familie Does wint glansrijk het Kuipzwammen bij carnavalsvereniging De Bokken. Vader Jan-Piet wint de juryprijs, terwijl zoon Timo van het publiek de meeste stemmen krijgt en de Ferry Knop-prijs mee naar huis neemt. Pieter van Kampen wordt verkozen tot Grote Bok 2017, de verenigingsprijs voor een Voorhoutse vrijwilliger.

Joël is de beste voorlezer

Winnaar Joël van der Hoeven zit op de rode voorleesstoel, met om hem heen de andere deelnemers uit Teylingen en Lisse. Wethouders Arno van Kempen en Adri de Roon vormden de jury. | Foto: MV Foto: Marieke Voorn

De grote rode stoel staat klaar voor de voorlezers uit Teylingen en Lisse. Zij zijn zes van de in totaal 3206 schoolkampioenen in Nederland. In bibliotheek van Sassenheim deden zij in februari mee aan de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar wordt Joël van der Hoeven van basisschool De Regenboog uit Voorhout. Hij leest voor uit het boek 'Schaduwspits' van Corien Botman.De jury, bestaande uit wethouders Arno van Kempen (Teylingen) en Adri de Roon (Lisse) is unaniem. "Het was een echt jongensverhaal, over voetbal en gitaren. Je leest voor in een prettig tempo en weet het publiek er echt bij te betrekken. Heel knap gedaan," prijst de jury Joël.

Hartekind week

Foto: pr.

De eerste Hartekind week is succesvol verlopen. Nadat Esther en Jeroen van Beelen het verhaal van hun 'hartekinderen' Jentl (6) en Brent (3) begin februari in deze krant vertelden, kwamen mensen in Voorhout in actie. Buurjongen Mees verdient daarbij een speciale vermelding. Hij haalde 140 euro op voor het goede doel.

Gemeentehuis tegen de vlakte

| Foto: MV Foto: Marieke Voorn

Ruim honderd jaar was het een bekend gebouw aan de Herenweg, maar eind februari begon de sloop van het voormalig gemeentehuis van Warmond. Van 1900 tot 1930 werd Villa Welgelegen bewoond, maar vanaf 1930 nam het bestuur van Warmond zijn intrek in het pand, omdat het Oude Raadhuis te klein was. Het gebouw stond sinds de gemeentelijke fusie in 2006 van Warmond met Voorhout en Sassenheim tot de gemeente Teylingen leeg. Op de locatie wordt momenteel gebouwd aan een appartementencomplex.

Dementievriendelijk Teylingen

Wethouder Arno van Kempen plakt de eerste dementievriendelijk-sticker op bij de ingang van de Wasbeek. | Foto: pr./Claudia Gharbi Foto: Claudia Gharbi

Sport- en recreatiecomplex Wasbeek is het eerste dementievriendelijke bedrijf in Teylingen. Zeventien personeelsleden (horeca, receptie en badmeesters) hebben de training dementie-vriendelijk gevolgd, zodat ze het gedrag van mensen met dementie herkennen en weten hoe er mee om te gaan. In twee uur zijn ze bijgepraat over de oorzaak en hoe er in een situatie mee om te gaan. Dat gaat volgens de GOED-methode: Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken en Dankjewel zeggen. Wethouder Arno van Kempen plakte de bijbehorende sticker. Hij gaf aan graag te zien dat meer bedrijven de training doen. Inmiddels geeft de gemeente het goede voorbeeld: zij zijn eind november de bewustwordingscampagne Dementievriendelijk Teylingen gestart.

Alaaf!

Foto: pr.

De Voorhoutse carnavalsverenigingen De Bokken en de Sassenheimers van De Saksen maken zich in februari op voor het belangrijkste weekend van het jaar. In het Saksenrijk zwaaien Prins Johannes I en prinses Karin de scepter. In het Bokkendorp zijn dat Prins Dick en Prinses Jol.

Handen uit de mouwen

De groep vrijwilligers tijdens NLdoet in speeltuin DVV. | Foto: Marieke Voorn Foto: Marieke Voorn

Tijdens NLdoet hebben vrijwilligers in het weekend van 10 en 11 maart de handen uit de mouwen gestoken. In Teylingen werd er onder andere een hightea georganiseerd, met ouderen gewandeld en volop geklust en schoongemaakt. Een van de grotere klussen was de grote schoonmaak bij kinderboerderij de Klaprooshof. Zo'n twintig vrijwilligers gingen daar aan de slag. Voorzitter Arie Dwarswaard is blij met de grote animo voor de klus. "We hebben genoeg te doen, dus het is geweldig dat er zoveel mensen zijn gekomen." Bij speeltuin DVV in de Sporthofflaan in Sassenheim wordt ook druk geklust. Onder de vrijwilligers bevinden zich ook zeven statushouders. "Een paar sterke mannen kunnen we zeker gebruiken, want er zijn flink wat zware klussen," zegt voorzitter Bianca Drommel.

Turborotonde op de helft

| Foto: pr./Maurice Hoogeveen Foto: | Foto: pr./Maurice Hoogeveen

De werkzaamheden voor de nieuwe turborotonde bij de Nagelbrug zijn in maart iets over de helft. Een jaar eerder startte het project van de provincie Zuid-Holland en inmiddels is de fiets- en wandelonderdoorgang bijna klaar. Daardoor hoeven de leerlingen niet meer de Nagelbrug over als ze naar de KTS gaan. In plaats daarvan kunnen ze vanaf begin april onder de weg door via de nieuw onderdoorgang. De oude brug wordt een maand later gesloopt en in oktober is de nieuwe turborotonde officieel geopend. Doel van het vervangen van het kruispunt met stoplichten door een turborotonde was om de verkeersveiligheid en de doorstroom tussen Voorhout, Noordwijk en de A44 te bevorderen.

Opnieuw plan voor windmolens bij Akzo

Op de computer kunnen bezoekers kijken of de windmolens vanuit een bepaald adres te zien zijn. Foto: Marieke Voorn

In maart komt het plan naar buiten van het bedrijf AkzoNobel om windturbines te plaatsen op het eigen terrein aan de Rijksstraatweg. Dat blijkt als een inwoner een ingezonden brief schrijft aan B&W. De verffabrikant besluit daarop in mei een informatieavond te organiseren (foto). Ook de gemeente faciliteert zo'n zelfde bijeenkomst begin juni. Akzo heeft als plan om twee windturbines met een tiphoogte van 175 meter op het bedrijventerrein te zetten. Het bedrijf heeft een klankbordgroep, bestaande uit enkele omwonenden, samengesteld om over de plannen te praten. De omwonenden besluiten ook om niet stil te zitten: in juni richtten zij het Comité tegen Dreiging Windmolens AKZO op. De provincie moet uiteindelijk de vergunning verlenen, nadat de officiële aanvraag is ingediend.

Sportprijzen voor kampioenen

| Foto: Willem Krol Foto: Willem Krol

De Teylingen Sportprijs gaat in maart naar de korfballers van TOP, voor het behalen van de nationale zaaltitel in 2016 en de plaatsing voor het Europees kampioenschap voor clubteams. Bijna een jaar later winnen ze de Europacup in eigen huis door in de finale het Belgische Boeckenberg te verslaan. De talentenprijzen gaan naar sprintster Andrea Bouma (Nederlands kampioen op de 100 en 200 meter sprint) en de minioren van de Columbiaan (kampioen van Nederland). De tweede Sportbegeleidersprijs is voor Willem Homan. De trainer van het G-team van Teylingen staat al ruim zeventien jaar op het veld om 'zijn' jongens te begeleiden.

..en voor Emiel van der Hoeven

Wethouder Kees van Velzen (r) spelt de Zilveren Barensteel op bij Emiel van der Hoeven. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Ook Emiel van der Hoeven, medeoprichter van de Historische Kring Voorhout (HKV), ontving in maart een Zilveren Barensteel. Al sinds 1998 zet hij zich in voor de vereniging en houdt zich onder andere bezig met onderzoek naar de geschiedenis van Voorhout en het beheer van het fotoarchief.

Business Women Teylingen

Amanda Scheeder en Madeleine van der Steege staan aan de wieg van Business Women Entrepreneurs Teylingen. | Foto: fbps/Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Amanda Scheeder en Madeleine van der Steege staan aan de wieg van Business Women Entrepreneurs Teylingen. De nieuwste club moet vrouwelijke ondernemers uit Teylingen bij elkaar brengen en heeft als doel ze te verbinden, ondersteunen en opleiden. Dit doet zij door ieder kwartaal bijeenkomsten en workshops te organiseren.

Heren van Warmond

Foto: Peter Schipper

Schrijver Mathieu Fannee, lid van historisch genootschap Warmelda, presenteerde op 27 maart het boek 'Heren van Warmond en Woude (985-1503)'. Hij gaat in op de levens van de heren die het in de Middeleeuwen voor het zeggen hadden in het gebied dat nu Warmond, Woubrugge en Alkemade behelst.

Barensteel Roos van Leeuwen

Roos van Leeuwen ontvangt de Zilveren Barensteel voor haar jarenlange inzet voor VWF van wethouder Arno van Kempen. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Roos van Leeuwen heeft dinsdagavond 21 maart, tijdens de ALV van de Vereniging tot viering van Warmondse feesten (VWF), de Zilveren Barensteel ontvangen van wethouder Arno van Kempen. Van Leeuwen (57) kreeg de gemeentelijke onderscheiding voor haar jarenlange bijdrage rond de organisatie van evenementen door VWF.

Lintjesregen

Burgemeester Carla Breuer reikte vanmorgen tien koninklijke onderscheidingen uit in het Bestuurscentrum in Voorhout. Het elfde lintje voor een inwoner van Teylingen, is in Lisse uitgereikt. | Foto: fbps/Peter Schipper Foto: fbps/Peter Schipper

'Het heeft Zijne Majesteit behaagd…'. Met die bekende woorden heeft burgemeester Carla Breuer de dag voor Koningsdag aan elf inwoners van Teylingen een koninklijke onderscheiding uitgereikt. De lintjes in Sassenheim waren voor: Rini Jonkman-Jansen (81), Paul Burgmeijer (57), Hennes Claassen (66), Jan Brouwer (74), Gijs Overvliet (70), Dirk Vink (61) en zijn vrouw Tineke (66) en Erwin de Mooij (40). Uit Warmond kwamen twee gedecoreerden: Antoon de Vroomen (77) en Steef Slingerland (42). Tot slot ontving ook Frans van der Geer (68) uit Voorhout een onderscheiding voor al zijn inzet. Alle vrijwilligers zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Alleen het echtpaar Vink niet. Zij zijn Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Foreholte naar eredivisie

Foreholte keert door het kampioenschap terug op het allerhoogste handbalniveau van Nederland, de eredivisie. | Foto: pr. Foto: pr.

De handbalsters van Foreholte bekronen hun fantastische seizoen met het kampioenschap en daarmee ook promotie naar de eredivisie, het hoogste handbalniveau van Nederland. Door winst op concurrent DSVD, DSS en Hercules was de titel al binnen, toch werd het in de thuiswedstrijd tegen het al gedegradeerde Breda United pas echt feest. Het team van coach Riacrdo Clarijs won met 44-19. Daarna kon het feest echt losbarsten. Bondscoach Helle Thomsen reikte de kampioensbeker uit. Na de huldiging gingen het team door het dorp op de platte kar. Het is voor het eerst in twintig jaar dat er weer op het hoogste niveau gehandbald wordt in Voorhout.

Top prolongeert landstitel

| Foto: pr./Rene van Dam Foto: Rene van Dam

De korfballers van TOP hebben net als vorig jaar de landstitel gewonnen. In Ziggo Dome versloegen ze de verrassende finalist Blauw-Wit, die in een drieluik afrekende met topfavoriet PKC. TOP won zelf de play-offs van het Friese LDODK. In de eerste helft kwamen de ploegen niet echt van elkaar los. Barbara Brouwer scoorde twee seconde voor de rust de belangrijke 11-10. In de tweede helft nam TOP definitief afstand naar de eindstand 22-18, onder andere door goals van aanvoerder Mick Snel. Net als in 2011, 2014 en 2016 is hij met TOP ook in 2017 de beste korfbalploeg van Nederland. Ook voor Daniel Harmzen en Celeste Split is het de vierde landstitel.

Corso voor jong en oud

| Foto: pr. Foto: pr.

Kleurrijk versierde fietsjes, stepjes of skelters trokken voorafgaand aan het Bloemencorso door de centra van Voorhout en Sassenheim. De deelnemertjes aan het Kindercorso hadden weer flink hun best gedaan. Het corso voor de jongsten kan, net als de grote editie, rekenen op veel belangstelling. De zeventigste editie van het Bloemencorso van de Bollenstreek trok ruim een miljoen bezoekers. Praalwagen Boer & Bont van corsogroep KAVB Noordwijkerhout werd uitgeroepen tot de mooiste praalwagen van het corso. Samen met zestien andere praalwagens en een reeks prachtig versierde luxe wagens reden zij van Noordwijk naar Haarlem.

Vraag over behoud mortuarium

| Foto: pr. Foto: pr.

Na het vertrek van tijdelijke bewoners uit Mariengaerde sloot het verzorgingshuis de deuren en het daarbij behorende mortuarium. Daardoor is er voor de inwoners van Warmond geen mortuarium in het eigen dorp meer beschikbaar. In de gemeenteraad werd dit aangekaart. Het college laat weten in gesprek te zijn om te kijken naar een oplossing.

Clubheld

Jaap Schaap wordt live in de uitzending van radio 538 verrast met 2.500 euro aan voetbalmateriaal. | Foto: pr. Foto: pr.

Jeugdtrainer Jaap Schaap, al decennia vrijwilliger bij voetbalvereniging Ter Leede en naast een veelheid aan activiteiten vooral bekend als de grote animator achter het Ukken-voetbal, is werd begin april uitgeroepen tot Radio 538 Clubheld. Op sportcomplex De Roodemolen kreeg de verraste Jaap oefenmateriaal ter waarde van 2.500 euro uitgereikt.

Start watersportseizoen

Foto: Wil van Elk

De leden van het Genootschap De Jeneverboom, gekleed in eeuwenoude pakken met hoge hoeden, arriveerden vrijdagmiddag 21 april per historische salonboot bij de Jeneverboom om traditioneel het Watersportseizoen te openen. De jaarlijks Sloepieprijs werd uitgereikt aan de Warmondse solozeiler Pieter Heerema (65).

Koude Koningsdag

Foto: Carolina D’Andrea

Koud was het wel, maar gelukkig ook droog. Koningsdag werd een feest in Teylingen, met spelletjes in Warmond en Voorhout, de grote vrijmarkt in Sassenheim en met afsluitend Sportparkpop op sportpark de Elsgeest.

TV Overbos trots

Foto: pr.

Na een ingrijpende verbouwing van vier maanden werd in mei het vernieuwde clubhuis van tennisvereniging Overbos in Warmond in gebruik genomen. Bij de verbouwing is vooral gelet op duurzaam maken van het gebouw. De opening werd verricht door de uitvoerder van bouwbedrijf Johlex en door supervrijwilliger Willem Wehrmann.

Het lukte het bestuur om de financiering en de garantstelling van de gemeente te verkrijgen om zo de financiële middelen te hebben om de broodnodige renovatie te doen. De extra voorzieningen voor gehandicapten, zoals een drempelloos entree, een invalidentoilet en tennisbanen die al geschikt waren voor rolstoelers, waren voor de gemeente een extra aanleiding Overbos met een subsidie te ondersteunen.

In zijn speech roemde een trotse voorzitter Nol Sikking de inzet van zo'n 80 vrijwilligers. "De eerste ideeën werden gelanceerd in 2014 en nu, anno 2017, staat er een prachtig clubhuis," aldus Sikking.

Duurzaam

Bij de verbouwing van het clubhuis is bijzonder gelet op duurzaamheid. Zo zijn alle schakelaars in toiletten, kleedkamers en opslagruimtes vervangen door sensoren. Dat betekent bij betreding van een ruimte gaat automatisch licht aan en bij het verlaten schakelt het licht vanzelf uit. Alle daken zijn geïsoleerd, er is een HR-installatie geïnstalleerd en er is een regeneratie systeem aangelegd waardoor alle lucht wordt gezuiverd en weer wordt 'teruggeven' aan de ruimte. Er is gedacht aan een geïsoleerde vloer en alle armaturen zijn voorzien van ledverlichting. Het betekent niet dat alles nu klaar is. Na een korte pauze gaan de vrijwilligers aan de slag met de volgende projecten: ledverlichting voor de tennisbanen en de aanschaf van zonnepanelen.

De opening werd verricht door de uitvoerder van bouwbedrijf Johlex, Eric v.d. Poel en bouwcommissielid en supervrijwilliger Willem Wehrmann. Vervolgens toostten zo'n honderd belangstellenden op het behaalde resultaat aan de Herenweg.

Lintje voor brandweerman Buursema

Teunis Buursema geflankeerd door burgemeester Carla Breuer en zijn echtgenote Bep. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Een afscheid met een bijzonder tintje. Dat overkwam brandweerman Teunis Buursema tijdens de jaarlijkse korpsavond van de vrijwillige brandweer van Voorhout. Eenmaal per jaar komen de Voorhoutse brandweerlieden bij elkaar, dit keer voor het eerst in de nieuwe, eigen kantine. Onder hen het hoofd van de brandweer, burgemeester Carla Breuer. Zij mocht de koninklijke onderscheiding uitreiken aan Buursema, die na 24 jaar het korps verliet. Hij werkte in Katwijk, Lisse en Voorhout en werd hiervoor bedankt. "U had een onbaatzuchtige inzet voor ons allen. Het getuigde van een bijzondere toewijding en u bent een sociaal en betrokken mens. Namens Koning Willem Alexander benoem ik u tot Lid in de Orde van Oranje Nassau."

Koninklijk bedankje voor Van Panhuys

Genevieve van Panhuys geflankeerd door burgemeesters Paul Jeanetteau en Carla Breuer (r). Foto: Piet van Kampen

Geneviève van Panhuys is tijdens een bijeenkomst van de de Stichting Jumelage Warmond Champigné (JWC) koninklijk onderscheiden. De oud-voorzitter is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens de bijeenkomst in museum de Zwarte Tulp, waar ook de Franse gasten uit het dorp Champigné bij aanwezig waren, werd Van Panhuys door burgemeester Carla Breuer verrast met een lintje. Van Panhuys (52) was een van de initiatiefnemers van de JWC, die in 2003 werd opgericht. Zij was als voorzitter de grote stimulator van de jaarlijkse uitwisselingen tussen bewonersdelegaties van Warmond en het in de Franse Loire-streek gelegen Champigné. Daarnaast is ze ook initiatiefnemer voor het Frans Café, dat tien keer per jaar in Warmond wordt gehouden.

Nieuwe herdenkingsmonument

Foto: Piet van Kampen

Voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet onthulde op woensdagmiddag 3 mei het vernieuwde monument voor de gevallenen op het Raadhuisplein. Op initiatief van de Historische Kring Voorhout, in nauwe samenwerking met de gemeente Teylingen, heeft in de afgelopen weken het herdenkingsmonument op het Raadhuisplein in Voorhout een metamorfose ondergaan. De HKV deed eerder in het jaar een oproep om zo de namenlijst op het monument compleet te krijgen. Op het nieuwe monument staan veertien namen van Voorhoutse oorlogsslachtoffers.

Nieuwbouw KTS

Foto: Willem Krol

Met een slag op de gong opende wethouder Kees van Velzen in mei de nieuwbouw van de KTS. Het gebouw staat naast het huidige schoolgebouw en is bedoeld om het groeiende aantal leerlingen op te vangen. De nieuwbouw biedt ruimte aan twaalf klassen. Vijf daarvan zijn kleine klassen waar onder ander kinderen met autisme lessen volgen.

Pilot met Zorgombudsman

Bij de zorgombudsman kunnen mensen terecht met vragen of klachten over de zorg. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

De gemeente Teylingen kende al een zorgloket, maar het nieuwe Meldpunt Zorgombudsman kan voortaan beschikken over de kennis en kunde van Stiching De Nationale Ombudsman.Op maandag 22 mei was de eerste bijeenkomst in Het Gildehof in Sassenheim. De zorgombudsman is een voorlopige proef die ook in Voorhout en Warmond wordt gehouden. Gemeenteraadslid Shari van den Hout (ChristenUnie) nam het initiatief voor het nieuwe meldpunt. "Raadsleden werden nogal eens aangesproken door mensen met problemen, maar die los je niet zomaar op. Sommigen durven ook niet in te spreken tijdens een raadsvergadering. Zij hebben drempelvrees en dat hoeft men nu bij het Meldpunt Zorgombudsman juist niet te hebben."

Petitie voor supermarkt

Lida Leenen en Paula Kruit overhandigen de handtekeningen aan burgemeester Carla Breuer. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Bewoners van de Postwijk in Sassenheim startte in het voorjaar een handtekeningenactie. Ze willen dat de Hoogvliet een vaste plek krijgt aan de Koetsiersweg. De supermarkt blijft daar in principe totdat de nieuwbouw in het centrum klaar is. De bewoners zien graag een permanente super in hun wijk.

Lintje voor Jan Mosselman

Foto: Marieke Voorn

Tijdens de boekpresentatie van het boek 'Boerhaavehuis & tuin' is Jan Mosselman koninklijk onderscheiden. De 61-jarige Voorhouter is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mosselman kreeg het lintje opgespeld door loco-burgemeester Arno van Kempen. Hij krijgt de onderscheiding vanwege zijn inzet voor stichting het Boerhaavehuis, waarvan hij sinds 1981 in het bestuur zit. Ook zat hij in het redactieteam dat het gepresenteerde boek heeft geschreven. Daarnaast is Mosselman sinds 1981 ook vrijwilliger bij de Protestantse gemeente Voorhout en sinds 1996 betrokken bij toneelvereniging Cultuur Verheft. Eerder was hij als vrijwilliger actief bij muziekvereniging St, Cecilia, de Bollenband (onderdeel van stichting De Zevensprong) en LCKV jeugdvakanties.

Geslaagd!

| Foto: pr. Foto: Marieke Voorn

Spanning bij de telefoon...wanneer word ik gebeld en wat is de boodschap? Geslaagd, gezakt of een herexamen? Voor heel veel leerlingen uit Teylingen was woensdag 14 juni een extreem spannende dag. Na een belletje van hun mentor konden de meesten hun geluk niet op. En natuurlijk gaat dan ook ouderwets de vlag uit!

Luchtkussens bezetten Herenstraat

| Foto: Marieke Voorn Foto: Marieke Voorn

Gelach en gegil (na een duik in het water) klinken op zondagmiddag in de Herenstraat. Het jaarlijks Luchtkussen Festival is weer een succes. Kinderen springen en klauteren op de 26 luchtkussens. Bij de kussens die eindigen in een waterbak is het extra druk. Niet gek natuurlijk, met temperaturen boven de twintig graden. Ook de terrassen zitten vol en de ijsboer doet goede zaken. Op het jongerenplein kijkt het publiek omhoog naar het bouwwerk van een van de deelnemers. Behendig stapelt een deelneemster de kratjes op. Bij nummer twintig valt de toren toch om. Applaus klinkt, waarna het publiek snel doorgaat. Geen tijd te verliezen, er zijn voor de kinderen immers nog heel veel luchtkussens om uit te proberen!

Herenstraat voelt onveilig

Een groot deel van de fietsers en automobilisten ervaart de Herenstraat als niet veilig. | Foto: pr. Foto: pr.

Op de vraag aan fietsers of zij de Herenstraat in Voorhout als een veilige straat ervaren, zegt 79 procent van niet. Het is een van de opvallendste uitkomsten van de enquête over winkelen en verkeersveiligheid in de Herenstraat en Jacoba van Beierenhof, gehouden door citymanager John van der Tol in samenwerking met deze krant.

In oude glorie hersteld

Gedeputeerde Rik Janssen knipt het lint door onder toeziend oog van Joan en Lucelle Leemans – van Nispen tot Pannerden. | Foto: EL Foto: Esther Luijk

Gedeputeerde Rik Janssen opende op vrijdag 2 juni officieel de Laan van Oostergeest. De gerestaureerde laan en de nieuwe Oranjerie maken deel uit van het beschermde complex historische buitenplaats Oostergeest uit 1651 en is sinds 1850 particulier bewoond door de familie Leemans. Het herstel van de laan is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De provincie heeft tevens een bijdrage geleverd aan de bouw van de Oranjerie. Het project is in goed overleg met de gemeente Teylingen geweest. Het geheel is een onderdeel van de erfgoedlijn Landgoederenzone, dat zich inzet voor het behoud en het beleefbaar maken van de historische landgoederen en buitenplaatsen langs de binnenduinrand tussen Hillegom en Monster.

Geslaagde Kaagweek

Team Chaos is het ondanks (of misschien wel dankzij) het winnende Kaagweekteam 2017. | Foto: pr. Foto: pr.

Helemaal zonder nattigheid was deze editie van de Droge Kaagweek, van donderdag 22 tot en met zondag 25 juni, niet. Hier en daar viel een bui, maar de deelnemers haalden zo nu en dan ook vrijwillig een nat pak. Team Chaos mag zichzelf het winnende Kaagweekteam 2017 noemen.

Villa Rusthoff tegen de vlakte

Foto: Marieke Voorn

Na een tumultueuze tijd met behoorlijk wat protest, ging in mei de sloophamer in Villa Rusthoff. Het woonhuis maakt plaats voor een complex met een lunchroom en appartementen. De Stichting Oud Sassenheim kaartte als eerste de mogelijk sloop van de karakteristieke woning aan bij de gemeente. Wethouder Brekelmans beloofde met pandeigenaar H&B Bouw in gesprek te gaan. De uitkomst was helder: H&B Bouw gaat proberen historische details in nieuwbouw terug te laten komen. Renovatie van het gebouw is volgens het bouwbedrijf te duur. Eind mei presenteerde H&B het nieuwbouwplan: een appartementengebouw met acht appartementen en een lunchroom met een terras aan de parkzijde. De start van de bouw staat gepland voor begin 2018.

Rennen in Roparun

Vlak voordat Team Bollenstreek naar Hamburg vertrekt, wordt de opbrengst van dit jaar bekend gemaakt. | Foto: pr. Foto: pr.

Bij de start op zaterdag 3 juni in Hamburg stond er nog 500 kilometer op de teller. Op maandagmiddag 5 juni kwam Team Bollenstreek over de finish in Rotterdam. De dertiende deelname aan de Roparun leverde een bedrag van 55.000 euro op, dat gaat naar mensen met kanker.

Start bouw parkeerdek

Ondanks waarschuwingen, moesten dinsdagochtend toch nog negen auto's weggesleept worden voordat de bouw van het parkeerdek van start kon gaan. | Foto: Twitter/Boa Teylingen Foto: Marieke Voorn

Dat de werkzaamheden voor de bouw van het parkeerdek bij station Sassenheim waren begonnen, was op 4 juli nog niet voor iedereen duidelijk. Op het parkeerterrein stonden nog negen auto's, die 's morgens zijn weggesleept. Daarna kon de bouw van de 240 extra plaatsen beginnen.

Door het parkeerdek komen er 240 plaatsen extra bij. Het huidige terrein had al plek voor 280 auto's. Zowel de provincie Zuid-Holland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de gemeente betalen mee aan het parkeerdek.

Reizigers wordt gevraagd tijdelijk te kiezen voor een ander station of om met de fiets of de bus naar station Sassenheim te komen. Tijdens de bouw worden extra fietsenstallingen bij het station geplaatst. Reizigers die toch aangewezen zijn op de auto, kunnen parkeren op het parkeerterrein van Sport- en recreatiecomplex Wasbeek. Aan de Warmondse zijde van het station komen tijdelijk vier gehandicaptenparkeerplaatsen.

Voorhoutse Sportdag weer terug.

Foto: pr.

Zo'n honderd kinderen stonden op zondag 2 juli klaar voor de start bij de terugkeer van de Voorhoutse Sportdag. Burgemeester Carla Breuer gaf het startsein, waarna de deelnemers de strijd aangingen in hun leeftijdsklasse bij de 60 meter sprint, 20 meter zaklopen, hoog- en verspringen. Ook vermaakten zij zich op een stormbaan en met een vijftal andere spellen, zoals het eilandenspel, waar het zuiver om het plezier en bewegen ging. De Voorhoutse Sportdag is een bekend fenomeen uit de jaren '80 en '90, dat een tweede leven heeft gekregen dankzij vrijwilligers van de verenigingen SV Voorhout, HV Foreholte, MHC Voorhout, Scoutinggroep Boerhaave, VV Foreholte en van de Rotary Club Voorhout. Deze verenigingen slaan jaarlijks de handen ineen onder de noemer Voorhout Beweegt.

Koninklijke fotosessie

Foto: RVD

"Ik was mijn hand nooit meer!", roept Sam naar zijn vriendjes Gijs en Quincy. De twaalfjarige jongens hebben zojuist de hand van koning Willem-Alexander geschud. Samen met koningin Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane was de koning op vrijdag 7 juli in Park Groot Leerust voor de jaarlijkse zomerfotosessie, het laatste officiële moment voor de zomervakantie. Ruim 60 journalisten en fotografen waren daarbij aanwezig. Zij legden vast hoe de koninklijke familie over De Leede kwam aanvaren en in het park -met op de achtergrond de Zwanburgermolen- poseren. Vervolgens beantwoordden ze vragen van de pers over de kabinetsformatie, de goede schoolprestaties van de drie prinsessen en ook over het geheim van een goed (koninklijk) huwelijk.

Adest en St.Cecilia op WMC

Foto: pr.

Een jaar van voorbereiding, repetities en urenlange exercities heeft op zondag 30 juli voor Adest Musica een meer dan voortreffelijk resultaat opgeleverd tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. In het uitverkochte Parkstad Limburg Stadion werden door de 70 Adest muzikanten prachtige noteringen behaald op de mars en show. De Sassenheimers mogen zich ook de op een na beste van de wereld noemen op het onderdeel 'show'. Drumfanfare St. Cecilia Voorhout deed op zondag 16 juli mee en wist met 76,78 punten heeft een zilveren medaille te behalen. Het was voor de Voorhouters de allereerste deelname aan het WMC.

Akkoord met woningen achter Liduina

De kapel van Luidina blijft behouden. | Foto: MV Foto: Marieke Voorn

B&W is in principe akkoord met het plan voor de bouw van 28 woningen op de locatie hoek Endepoellaan met De Weiden, achter het hoofdgebouw van Liduina aan de Herenweg in Warmond. Het plan voor de bouw van de woningen op deze plek heeft een lange adem. Eerdere plannen stuitten op veel verzet van omwonenden. Het bedrijf Vorm uit Papendrecht wil nu daar 28 woningen realiseren onder de naam 'Hof van Luidina'. Hiervoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Daarvoor is een toestemming van de gemeenteraad nodig. Dat wordt later de raad voorgelegd, maar in principe is B&W ermee akkoord. De 28 koopwoningen bestaan uit twee evenwijdige woonblokken, onderverdeeld in 20 eengezinswoningen en 8 gestapelde woningen.

Kermis blijft bij Wasbeek

Foto: Piet van kampen

De Oranjevereniging maakt bekend geen aanvraag in te dienen voor een kermis in het centrum van Sassenheim. De locatie van de najaarsfeesten blijft vooralsnog op het parkeerterrein van De Wasbeek. Dit hebben gemeente Teylingen en de Oranjevereniging samen besloten op basis van het draagvlakonderzoek onder inwoners en ondernemers.

Trouwen in de molen

Molen De Speelman is één van de locaties waar op Burendag van alles gebeurt. | Foto: PR Foto: PR

Het huwelijk van Irma en Rob uit Voorhout gaat de boeken in als het eerste huwelijk in de Molen van Speelman, de molenromp in de Postwijk. "We hebben een prachtige dag gehad," laat het bruidspaar vanaf hun huwelijksreisadres weten. In totaal kunnen stellen kiezen uit zestien locaties in Teylingen om het ja-woord te geven.

@Home

VluchtelingenWerk besloot na signalen een project op te zetten voor vluchtelingen over opvoeden in een ander land: @Home. In juli krijgen de eerste elf moeder hun certificaat tijdens een bijeenkomst in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daarvoor hebben ze lessen gevolgd en gesproken over opvoeden in het thuisland en in Nederland.

Fusie basisscholen

Beide basisscholen zitten sinds een jaar in de nieuwbouw achter het Trefpunt.| Foto: pr./www.hetlandtgoed.nl Foto: pr./www.hetlandtgoed.nl

En zo is er nog maar een...Basisscholen De Waaier en Het Landtgoed, beide gevestigd in de brede school achter Het Trefpunt, gaan bij de start van het nieuwe schooljaar door als een school: De Buitenplaats. De leerlingenaantallen op de scholen zijn afgelopen jaren gekrompen en dit zet de komende jaren verder door. De prognose is dat het aantal leerlingen de komende tien jaar met tenminste nog eens 20 procent daalt. Het is de tweede fusie in korte tijd. Alle basisscholen uit Warmond verhuisden eind 2015 naar de nieuwe locatie in Het Trefpunt. Enkele maanden eerder, in oktober 2015, zijn de basisscholen De Alleman en CBS Oostergeest samengevoegd en verder gegaan onder de naam basisschool Het Landtgoed.

Genieten van de laatste vakantieweek

Foto: pr./Facebook

De zomervakantie van 2017 kende geen weken met tropische temperaturen. Gelukkig was er voor de jongste thuisblijvers wel een vol programma bij meerdere vrijwilligersorganisaties. In Sassenheim is de huttenbouw al jaren vaste prik, net als dat ook zo is bij de Vakantie Evenementen Teylingen (VET) uit Voorhout en bij de vakantieweek van Warmi uit Warmond. Bij die laatste twee is er ieder jaar daarnaast ook een vol weekprogramma, met spelletjes, bakactiviteiten en uitstapjes naar attractieparken.

Restauratieprijs

Foto: Marieke Voorn

De fraai opgeknapte en gerestaureerde villa aan de Van Pallandtlaan 24 is door Stichting Oud Sassenheim de Restauratieprijs 2017 toegekend. "De villa is een parel voor de omgeving en vormt samen met de fraaie tuin een prachtig ensemble," aldus de jury. Het pand is in 1951 ontworpen door architect J. van Bleijswijk Sombeek (1904-1980).

Ter Leede en Teylingen één team

Foto: pr.

Als directe buren hebben voetbalclubs Teylingen en Ter Leede een bijzondere band. De nieuwste samenwerking is tot stand gekomen met de realisatie van een gemengd meisjesteam: acht meisjes van Teylingen en acht meisjes van Ter Leede vormen vanaf dit seizoen samen een team MO15-1. Het is voor het eerst dat de twee clubs samen één team vormen. Dit seizoen speelt MO15 Teylingen/Ter Leede mee in de competitie. De meisjes blijven gewoon lid van hun eigen club, maar mogen bij beide verenigingen meedoen aan alle activiteiten. Het team heeft nieuwe tenues. Op de linker mouw staat het logo van Ter Leede en op de andere mouw het Teylingen-logo.

Door de modder

| Foto: fbps/Peter Schipper Foto: Peter Schipper

De 450 deelnemers ploegden zich dapper door de Warmondse blubber heen tijdens de 24ste editie van de Poldercrossloop. De route was dit jaar wat aangepast. Enerzijds om het dorp te ontlasten en anderzijds door de aanwezigheid van blauwalg op bepaalde locaties. Het parcours van 1500 meter, geheel in de Veerpolder, werd het snelste afgelegd door Patricia Koot bij de meisjes en door Tom Timmermans bij de jongens. De strijd bij de heren was snel beslist. Voor de zesde keer was Leander van der Geest als eerste binnen. Bij de dames was dat Anne Leltz. Bij de masters ging de overwinning naar Evi van der Geer en Joost van Zeil. De Poldercross viert volgend jaar een jubileum: voor de 25ste keer gaat de modderrace dan van start.

Nieuwe 'Nacht van'

Foto: pr.

Een nieuwe Nacht van Sassem, dat was vooraf het idee van de Activiteitencommissie van de Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV). Ze haalden 'De Nacht' een weekje naar voren, zorgden voor meer muziek en attracties voor kinderen. Ondanks fikse regenbuien, kwamen veel bezoekers even een kijkje nemen op de Sassenheimse braderie.

Kunst voor Kids

Ineke Laroo en Joep Derksen (m), respectievelijk secretaris en voorzitter van de Stichting Vrienden van het Overbosch, krijgen de Teylinger Prijs uit handen van jurylid Dion Piket (r). | Foto: MV Foto: Marieke Voorn

Kunst in 't Overbosch / Kunst voor Kids is winnaar van de tweede Teylinger Prijs voor vrijwilligersprojecten. Aan de prijs is een bedrag van 250 euro verbonden. Voor Kunst in 't Overbosch komen jaarlijks tientallen kunstenaars naar dit Voorhoutse bos om daar kunst te maken. Kinderen kunnen gratis meedoen met activiteiten.

De sloot in

De start van de 3.000 meter bij het Voorhavenkwartier. | Foto: pr./Hedda van Ooijen Foto: pr./Hedda van Ooijen

Bijna 140 zwemmers gingen de laatste zondag van augustus de Sassenheimse sloten in voor de tweede editie van de Sassenheim City Swim, georganiseerd door Duikvereniging Het Onderwaterbos en Zwemvereniging Sassenheim. In het Oude Zwembad startte de 700 meter, de 3 kilometer begon in het Voorhavenkwartier.

Geen heden zonder verleden

Algemeen Overste broeder pastor Theo Blokland geeft uitleg aan de aanwezigen. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Boogschieten in de Ruïne van Teylingen, een wandeling bij buitenplaats Vroenhof of een bezoekje aan een museum. Teylingen deed volop mee met Open Monumentendag. Op zaterdag opende Jos Knop, de weduwe van Ferry Knop, een tentoonstelling over het werk van haar man als verslaggever bij het Voorhouts Weekblad. Het museum van het Broederhuis Nieuw Schoonnoord (BNS) ging op zondag eenmalig open. Het museum is over het algemeen niet voor publiek toegankelijk, wat betekende dat er veel belangstellenden gebruik maakten van deze eenmalige kans. In Sassenheim was er een speciaal Klasgenotenfestival, georganiseerd door de Stichting Oud Sassenheim, waar oud-klasgenoten elkaar weer konden ontmoeten.

De Knip weer terug

Een informatiebord met deze naam is tijdens Burendag feestelijk onthuld door drie generaties Warmerdam: Henk, Patrick en Thijs. Ook de broer van Henk Warmerdam, Joop  was aanwezig en hielp een handje. Foto: pr.

De speelplaats op de hoek van de Dinsdagse Wetering en Schoonoord in Voorhout heet sinds september Speelplaats De Knip. Een informatiebord met deze naam werd tijdens Burendag feestelijk onthuld door drie generaties Warmerdam. 'De Knip' is de oude naam van de Dinsdagse Wetering toen op deze plek nog water liep. In 1968 is de Knip gedempt.

Station krijgt bewaakte fietsenstalling

Foto: Marieke Voorn

Om de diefstal van fietsen tegen te gaan komt er bij station Sassenheim een bewaakte stalling die op werkdagen van zeven tot zeven uur open zal zijn. De gemeenteraad ging eind september akkoord met het plan. Diverse maatregelen zijn al ingezet om de diefstallen te dempen, zoals de lokfiets door de politie en het plaatsen van paaltjes bij de stalling aan de Warmondse zijde om het inladen van de fietsen tegen te gaan. Het verhielp het probleem niet. Een motie van CDA en VVD vroeg begin dit jaar om straffe maatregelen, bijvoorbeeld cameratoezicht, maar dat bleek moeilijk te realiseren en bovendien erg duur. Nu komt er een gratis stalling die op de drukste tijden bewaakt wordt bemand door minimaal twee personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bijzondere kus

Foto: Marieke Voorn

Ondanks de regen was het donderdag 14 september een drukte van belang bij de onthulling van De Kus, het beeld dat de rotonde bij de Nagelbrug in Voorhout siert. De Kus is ontworpen door Joop van Egmond en weegt, inclusief sokkel, zo'n 1000 kilo. Het is geplaatst op initiatief van de Rotary Club Voorhout.

Groen licht voor sportpark Elsgeest

Foto: Marieke Voorn

De gemeenteraad ging eind september akkoord met het voorstel voor uitbreiding van sportpark De Elsgeest in Voorhout. Al jaren wordt er gesproken over vernieuwing van het park, omdat Elsgeest uit zijn jasje knelt. Mede door het toegenomen inwoneraantal van Voorhout, veroorzaakt door het grote aantal nieuwbouwwijken. De door de provincie aangemerkte waardevolle graslanden blijken echter een obstakel te zijn voor de herinrichting en vergroting van het sportpark. Ook nu is het afhankelijk van de houding van Zuid-Holland. Na een eerdere mislukte poging, gaat het nu over een waterkunstgrasveld voor de hockey en kurk-infill-veld voor de voetbal. Eén handbalveld krijgt een overkapping, waardoor extra overdekte trainingsruimte en capaciteit voor de binnensport in Teylingen ontstaat.

Natte Najaarsfeesten

Foto: Esther Luijk

De Oranje Vereniging Voorhout trof het niet; heb je een bomvol programma voor de najaarsfeesten opgezet, regent het grote delen van de dagen. Vanwege de harde wind ging op woensdag de kermis een paar uur later open. Gelukkig was het met name op vrijdagmiddag mooi weer en konden veel activiteiten doorgaan. In Sassenheim was het een week later beter weer. Daar brak de zon regelmatig door en konden bezoekers tijdens de mooie herfstdagen genieten van de activiteiten op het terrein bij de Wasbeek.

Plan Hortusplein

Foto: Marieke Voorn

Het moet het centrum een hart geven, publiek trekken en het aanzien van de Dorpskerk vergroten. Een plek om aangenaam te verblijven. De lat voor de herinrichting van het Hortusplein in Sassenheim wordt hoog gelegd. De eerste schetsontwerpen werden in september gepresenteerd. Opvallend is het autovrije kerkplein, dat in het ontwerp is opgenomen.

Kunstgras voor Bassets

Foto: Marieke Voorn

Precies op de afgesproken datum, de eerste dag van september, werd het nieuwe kunstgrasveld van rugbyclub The Bassets opgeleverd. Een dag later werd de officiële opening verricht door wethouder Bas Brekelmans. In Sassenheim rugbyen ze voortaan op kurk. Eind juni ging de gemeenteraad akkoord met een subsidie van 567.000 euro.

Laatste Lopen tegen Kanker

Zoon van Corina, Teun (12), staat op plek 1 om mee te rennen. | Tekst&Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Vaders, moeders, opa's en oma's met kinderwagens, kinderen en zelfs honden liepen mee met de zevende editie van Lopen tegen Kanker in Warmond. Een editie met een extra bijzonder tintje, omdat het voorlopig de laatste zal zijn. Het bestuur heeft de afgelopen twee jaar hard gezocht naar opvolgers, maar is daarin tot op heden nog niet geslaagd. Dit jaar werd er door de bijna tweeduizend deelnemers ruim 25.000 euro opgehaald. Het geld gaat naar verschillende kankergerelateerde goede doelen. Ook wordt er ieder jaar een hoofddoel gekozen waar het grootste gedeelte van het opgehaalde bedrag naartoe gaat. Dit jaar is dat het eigen wensenfonds van de stichting Lopen tegen Kanker. Vanuit het wensenfonds worden er kleine wensen vervuld voor mensen die getroffen zijn door kanker.

De brug heeft zijn naam terug

Foto: peter schipper

Jarenlang waren de bruggen in Teylingen naamloos, tot de Historische Kring Voorhout zes jaar geleden een verzoek indiende. Dit voorjaar is begonnen met het ophangen van de naambordjes. Op zaterdag 14 oktober wordt op de Houtvestersbrug symbolisch het laatste bordje bevestigd. Op verzoek van de Historische Kring Voorhout hebben de Stichting Oud Sassenheim en het Historisch Genootschap Warmond plaats genomen in een naamgevingscommissie, die alle bruggen de revue heeft laten passeren. Aan de gemeente is vervolgens een voorstel aangeboden. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 april 2012 de namen van de bruggen vastgesteld. Alle bruggen staan ook vermeld in het boekje 'Bruggen in Teylingen' uit 2014.

Militair oefenterrein

Militairen houden een 'verdacht' voertuig aan op de Rijnsburgerweg. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Militairen lopen patrouilles door de straten, houden controles bij checkpoints en bezoeken de weekmarkten; bijna 150 militairen streken op donderdag 26 oktober neer in Teylingen, Lisse en Hillegom. De compagnie van het Korps Nationale Reserve traint drie dagen lang in de Bollenstreek. De groepen stationeerden zich bij sporthal De Tulp in Voorhout, Sport- en Recreatiecomplex Wasbeek in Sassenheim, bij de parkeerplaats van FC Lisse en op een locatie in Warmond. Voor kapitein Hans van der Linden, directeur van Stiwa, was het een thuiswedstrijd. De kapitein van de Delta-compagnie nam na afloop van de oefening, tijdens een ceremonie bij Sassembourg, afscheid.

Griezelen in Heksenheim

Gebitten happen bij de snoepheks van Heksenheim. | Foto: pr. Foto: pr.

Kleine heksjes rennen achter skeletjes aan. Ouders met messen en bijlen door hun hoofd roepen ze bij zich: Halloween in Park Rusthoff gaat beginnen! Het feest in Sassenheim trekt ieder jaar weer veel bezoekers. Voor deze veertiende editie waren de 800 toegangskaarten voor kinderen, en 600 voor hun volwassen begeleiders, binnen een week uitverkocht. Nog nooit ging dat zo snel. Ruim honderd vrijwilligers zorgen er op zaterdag 28 oktober voor dat het park voor een dag weer de engste plek van Sassenheim is. In de buitenring is de spooktocht voor oudere kinderen, de jongsten kunnen op het eiland de goede heks helpen, zodat zij Heksenheim weer kan omtoveren tot Sassenheim.

Beste geschiedenisleraar

Tom de Kruif met enkele van zijn leerlingen die hem nomineerden als beste leraar. | Foto: pr. Foto: pr.

Tom de Kruif is de beste geschiedenisleraar van 2017. De docent van het Rijnlands Lyceum Sassenheim ontving de titel eind oktober tijdens de prijsuitreiking in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is de vierde keer dat het Rijksmuseum, de NTR en het Nationaal Archief uit Den Haag de verkiezing van beste geschiedenisleraar organiseerden.

West-End weg

Foto: pr.

Een van de oudste villa's van Sassenheim, Villa West-End aan de Hoofdstraat 165, is in oktober helemaal weg. Het pand, dat sinds 1991 leeg staat, is al jaren in zeer slechte staat. Vanaf 1996 stond Villa West-End op de gemeentelijke monumentenlijst, maar werd daar in 2015 op verzoek van de eigenaar, vanaf gehaald.

Warme nazomer

Foto: chris de jong

Opeens was het er: heerlijk warm nazomerweer in oktober. Dat betekende onder andere zwemmen in het Joppe. Volgens MeteoGroup zijn deze temperaturen het gevolg van de orkaan Ophelia. De thermometer ging maandag op een enkele plek in het land naar 26 graden: de warmste 16de oktober ooit gemeten.

Restauratieprijs Overbosch

Foto: pr.

Voor de vijftiende keer reikte de Historische Kring Voorhout (HKV) in oktober de HKV-restauratieprijs uit. Tijdens deze jubileumuitreiking wordt een bijzonder waardevol eigendom in Voorhout geëerd: het historische Overbosch. Dit keer was er geen schilderij voor de winnaars, maar een Tulpenboom.

...en voor Herman Verhoef

Foto: pr.

Na ruim 27 jaar nam Herman Verhoef (86) in mei afscheid van het bestuur van de Stichting Oud Sassenheim (SOS). Tijdens de jaarlijkse dia-avond van de stichting, op woensdag 22 november, kreeg de archivaris een Zilveren Barensteel voor zijn inzet. Verhoef was in 1990 een van de oprichters van de SOS.

Beide broers een Barensteel

Foto: Piet van kampen

Wethouder Kees van Velzen reikte op 26 november de Zilveren Barensteel uit aan Koos Burgmeijer (57) en Rob Burgmeijer (55). De broers ontvangen de onderscheiding voor hun inzet voor de musicalgroep Up2Stage uit Sassenheim. Via audities konden ongeveer 25 jongeren in de leeftijd tussen 12 en 24 jaar in aanmerking komen voor een rol. Up2Stage vierde het tienjarig jubileum met de zelfgeschreven voorstelling Enigami, die drie keer te zien was in het Rijnlands Lyceum. Na afloop werden Koos en Rob verrast door de wethouder. Hun andere broer Paul ontving voor onder andere zijn inzet bij musicalgroep in het voorjaar een koninklijke onderscheiding.

Kunstweek 'herrezen als een feniks'

Schrijver Tommy Wieringa vertelt over zijn nieuwste roman aan het publiek en gespreksleiders Irma Ooijevaar en Ruud Aanhane. | Foto: pr. Foto: pr.

Deze editie van de jaarlijkse Kunstweek Warmond was extra bijzonder. Niet alleen omdat het het tiende jaar is dat de Kunstweek is georganiseerd, maar ook omdat het lang onzeker was of het evenement dit jaar wel door kon gaan. Voor de jubileumeditie werden grote namen uitgenodigd. Zo vertelde Tommy Wieringa in het Literair Café over zijn pas verschenen boek De Heilige Rita. De Kunstweek werd een weer eerder geopend door taalvirtuoos Wim Daniëls. In bijzijn van een aanzienlijk publiek sprak Daniëls onder andere over de herkomst van het woord kunst, over zijn liefde voor taal en over de oorsprong van het alfabet.

Parkeerdek bij station open

Gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouder Bas Brekelmans openen het nieuwe parkeerdek. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouder Bas Brekelmans openden woensdagmiddag 22 november de nieuwe P+R Station Sassenheim. De gemeenteraad besloot in 2015 tot het realiseren van een parkeerdek met ongeveer 240 extra parkeerplaatsen. In totaal zijn er nu 520 parkeerplekken voor het dagelijks woon- werk verkeer. De bouw is een gezamenlijk project van de gemeente, de provincie en het Rijk. De drie partijen legden ieder een miljoen euro in om de parkeervoorziening te realiseren. Die was nodig, vonden ze, omdat door de 3.800 reizigers per dag de parkeerdruk bij het station te hoog werd. Dat argument wordt door tegenstanders betwist. Wethouder Brekelmans liet al eerder optekenen met maatregelen te komen als blijkt dat er toch veel langparkeerders zijn.

Start bouw tennispark STV

Wethouder Bas Brekelmans geeft het startsein voor de bouw van het nieuwe tennispark. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Wethouder Bas Brekelmans heeft maandag 20 november het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe tenniscomplex van de Sassenheimse Tennis Vereniging (STV). Op de bouwlocatie op Sportpark De Roodemolen sloeg hij de symbolische eerste paal. De tennisvereniging heeft sinds de oprichting in 1950 gespeeld aan de Parklaan, in het centrum van Sassenheim. In 1992 werd echter besloten dat alle gevestigde sportverenigingen aan de Parklaan moesten verhuizen. De twee gymzalen werden gesloopt. Een voor een verhuisden onder andere turnvereniging Return en korfbalvereniging TOP. Vijfentwintig jaar verder, is dan nu eindelijk de STV aan de beurt. In september van 2018 hoopt STV definitief te kunnen verhuizen.

Fijn centrum

De kruising Hoofdstraat/Hortuslaan/Kerklaan is een van de gevaarlijke punten op de lijst van het CDA. | Foto: MV Foto: Marieke Voorn

Hoe denken bezoekers van het centrum in Sassenheim over winkelen en de verkeerssituaties? In totaal 401 mensen vulden de enquête van het Citymanagement Teylingen in. Daarin komt onder andere naar voren dat een grote meerderheid van de ondervraagden de verkeersveiligheid in het gebied graag verbeterd ziet.

Derde Teylingerprijs

Jurylid Dion Piket (vierde van links) reikte de prijs uit aan Lisa de Blok (midden met cheque). | Foto: MV Foto: Marieke Voorn

Ontmoetingswerkplaats De Jojo is winnaar van de derde Teylinger prijs in 2017. In vijftien maanden is het initiatief van Stan van Gemert en Lisa de Blok uitgegroeid tot een echte ontmoetingsplaats voor inwoners van binnen en buiten Teylingen, die er een zinvolle en leerzame dagbesteding hebben.

Barensteel Gerard Allard

Foto: pr.

Wethouder Kees van Velzen heeft op zaterdag 18 november de Zilveren Barensteel uitgereikt aan Gerard Allard (78) voor zijn inzet voor de Oranje Vereniging Voorhout. De vrijwilliger werd verrast tijdens de jaarlijkse medewerkersbijeenkomst van de vereniging. Daarnaast is Allard sinds 1978 koorlid bij het Parochiekoor van de Bartholomeuskerk.

Winters weer

| Foto: pr./Aerial Footage Holland Foto: Aerial Footage Holland

Sneeuwpret in Teylingen halverwege december. Voor diegene die de weg op moesten, was het ploeteren. Busdiensten werden halverwege de maandag geschrapt en door 'code rood' waren veel mensen al vroeg weer thuis van hun werk. Gelukkig was de strooidienst van de gemeente Teylingen al snel aan de slag om de kans op glijpartijen zo klein mogelijk te houden. Aan de andere kant leverde de sneeuw wel prachtige winterse foto's op, zoals deze van het Huys te Warmont in een wit Bos van Krantz, gemaakt met een drone door Tim Burgmeijer.

Teylinger Trofee voor schooltuinproject

Foto: Esther Luijk

Schooltuinproject Park Rusthoff is op donderdag 7 december, de Nationale Vrijwilligersdag, door de jury uitgeroepen tot de eerste winnaar van de Teylinger Trofee. De prijs is bedoeld als uiting van waardering van de gemeente voor een organisatie of een groep buurtbewoners die zich vrijwillig inzet om Teylingen een stukje mooier te maken. Het schooltuinproject mocht naast de trofee ook een cheque van 1000 euro in ontvangst nemen. De Teylinger Trofee is een verlengstuk van de Teylinger prijs, die driemaal per jaar wordt uitgereikt aan vrijwilligersinitiatieven. Naast het schooltuinproject Park Rusthoff, ontvingen dit jaar ook repaircafé JoJo en Kunst in 't Overbosch de Teylinger prijs. Uit die drie genomineerden werd het schooltuinproject verkozen tot winnaar.

Eerste Teylinger Sporthelden

Foto: René van Dam

Schaatsster Lisa van der Geest, autocoureur Niels Langeveld en atlete Andrea Bouma zijn de eerste Teylinger Sporthelden. Als ambassadeur van sport in Teylingen zijn zij op sociale media te volgen via #TeylingerSportheld. De campagne is opgezet door Stichting Sport Promotie Teylingen, dat ook het Sportcafé organiseert. Erik de Muinck, voorzitter van Sport Promotie Teylingen, is blij met de kersverse ambassadeurs. "Lisa, Niels en Andrea kunnen voorbeelden zijn voor andere jonge sporters en daarnaast iedereen inspireren, motiveren en activeren om te gaan sporten. Het laat ook zien hoe belangrijk de clubs en verenigingen zijn. De sportcarrières van deze Teylinger Sporthelden zijn daar ooit begonnen. "

Ondernemersfonds stopt

Agrariër en voormalig raadslid Van der Valk uit vanaf het spreekgestoelte zijn tegenstand tegen de huidige opzet van het Ondernemersfonds. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

De kas van het Ondernemersfonds wordt per 1 januari 2018 niet meer aangevuld. Een meerderheid van de gemeenteraad besliste dat er geen verlenging inzit voor het fonds. Zij vonden dat het fonds meer zorgt voor strijd dan voor eenheid tussen ondernemers. Het fonds blijft nog wel bestaan, zolang er nog geld in kas zit van de afgelopen twee jaar.

Kringloopvete

Het doek valt voor kringloopwinkel Opnieuw aan de Herenstraat. | Foto: pr. Foto: pr.

In Voorhout is vanaf de zomer al onmin tussen het bestuur van Kringloopwinkel Opnieuw en de vrijwilligers. Een groot deel van die laatste groep stapt op. In november openen ze hun eigen winkel: Herenstraat 63. Het doet het bestuur van Opnieuw besluiten de winkel bijna anderhalf jaar na de opening alweer te sluiten.

Eerste KVO-ster

Foto: Esther Luijk

Burgemeester Carla Breuer heeft vrijdag 15 december de eerste KVO-ster in Voorhout onthuld. De ster prijkt op de stoep ter hoogte van het Kerkplein en is een symbool van het Keurmerk Veilig Ondernemen. De werkgroep KVO in Voorhout ontving de ster en het bijbehorende certificaat omdat de deelnemers hebben aangetoond dat ze gezamenlijk effectieve en structurele maatregelen treffen om de veiligheid te waarborgen. De werkgroep, met Jeroen Schulte als voorzitter, bestaat uit de politie, brandweer, een beleidsmedewerker OOV van de gemeente, winkeliers en horecaondernemers uit Voorhout, het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV) als werkorganisatie en citymanager John van der Tol.

Gelukkig nieuwjaar!

Foto: pr.

De redactie, correspondenten en fotografen van De Teylinger wensen u een gezond en gelukkig 2018!

Marieke Voorn, Nico Kuyt, Mandy van Leeuwen, Piet van Kampen, Esther Luijk, Peter Schipper en Willem Krol.