De Teylinger

12 augustus 2020

De Teylinger 12 augustus 2020


Warme dagen aan het water

Veel bezoekers bij 't Joppe in Warmond. | Foto: MV Foto: MV

Warmond n Iedereen zoekt verkoeling tijdens deze warme dagen. Of het nu binnen is met een ventilator en voetenbadje, of buiten op het strand en in het water. Bij 't Joppe op Koudenhoorn is het maandagochtend al druk met bezoekers. De handdoeken liggen vooral in de schaduwrijke plekken, de kinderen spelen in het water. Heerlijk vakantieweer om nog even van te genieten, want ook de komende dagen is het nog warm in Nederland. Vanaf het weekeinde wordt het wisselvallig met regelmatig buien, maar blijft het wel warm, meldt het KNMI.

Foto: pr./Nico Garstman

Coronatijd
in beeld
gebracht

Fotograaf uit
Teylingen
exposeert

Kinderopvang krijgt goede beoordeling

Parochianen vieren weer
samen de mis

uitgeweid n Een warm welkom

Houten Langebrug voor fietsers krijgt renovatie

Foto: MV

Warmond n Het gedeelte voor auto´s van de Langebrug in de Leidseweg ligt wel in de buurgemeente Kaag en Braassem, maar de houten fietsbrug die ligt in Teylingen nabij de Watertuin in het Lage Land. Op de rol staat dat de brug in Kaag en Braassem wordt vervangen en tegelijk de fietsbrug van Teylingen gerenoveerd.

Door Nico Kuyt

Het aanpakken van het betonnen en het houten gedeelte van de Langebrug is een project van samenwerking met de buurgemeente. Kaag en Braassem zal het project trekken, de aanbesteding verzorgen en als vertegenwoordiger optreden. De fundering en onderbouw van de fietsbrug kunnen blijven staan, maar de houten liggers, dek, leuningen en grondkeringen moeten wegens houtrot worden vervangen. De aanbesteding loopt inmiddels en uit een voorselectie is uit 12 inschrijvingen aannemingsbedrijf Hegeman gekozen als meest geschikte partij. Er is een definitief ontwerp en bouwsom voor de fietsbrug opgesteld en B&W is akkoord gegaan met de opdrachtverlening aan Hegeman. De planning ligt nu in handen van de buurgemeente, maar het streven is om snel te starten. Eind 2018 is de autobrug al afgesloten geweest vanwege gevaar door mogelijke betonrot. Nu is deze gedeeltelijk opengesteld, maar met een versmalling. Tijdens de werkzaamheden aan de fietsbrug worden de voetgangers en fietsers om het werk geleid over de autobrug.

>Jan Steen-speurtocht voor kinderen in Warmond

Warmond n Ook voor kinderen is er van alles te zien en te beleven in de schilderijen van Jan Steen. Daarom ontwikkelde Stichting Warmond aan de Kaag een leuke en leerzame puzzeltocht voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

De speurtocht volgt de populaire Jan Steenwandeling door de historische dorpskern. Aan de hand van quizvragen en opdrachten bij de schilderijen leer je meer over de schilderijen en over Jan Steen. Verzamel de letters en ontcijfer het codewoord. Voor wie de goede oplossing inlevert bij de servicebalie van Albert Heijn Warmond ligt een kleine attentie klaar.


Download speurtocht

De speurtocht is te vinden op de izi.TRAVEL app, het wereldwijde platform voor rondleidingen en audiotours. De wandeling is ongeveer 1 kilometer lang en start bij de Oude Toren in Warmond. De speurtocht duurt ongeveer 45 minuten.


Jan Steendorp

Met de Jan Steen-speurtocht geeft Stichting Warmond aan de Kaag verdere invulling aan de positionering van Warmond als Jan Steendorp. De schilder uit de Gouden Eeuw woonde enkele jaren in Warmond en schilderde hier een aantal van zijn wereldberoemde werken.

>Inloopspreekuur over lokaal vrijwilligerswerk

Sassenheim n Dit jaar ook in de zomer: het inloopspreekuur voor vrijwilligerswerk. Op donderdag 20 augustus zijn medewerkers van Welzijn Teylingen weer present van 18.30 - 19.30 uur in de bibliotheek van Sassenheim (Kerklaan 42). Je kunt er binnen lopen voor allerlei vragen over een leuke vrijwilligersklus, of over verenigingen en stichtingen in Teylingen en ook voor andere vragen over vrijwillige inzet.

In juli was het spreekuur gelijk al een succes, dus kom ook eens praten. Over jouw ervaring of talenten, wat je graag wilt doen en welke vereniging of stichting jou misschien iets te bieden heeft.


Er is vrijwilligerswerk voor jong en oud, voor wie heel druk is of alle tijd heeft. Of je nu wilt tuinieren, opruimen, coachen, gezelligheid bieden, of aan de slag wilt met de boekhouding, het is er allemaal. Dus als je niet precies weet waar jouw zoektocht naar een leuke vrijwilligersbaan kan starten, loop dan eens binnen. De adviseur helpt met zoeken in de vacaturebank, gaat in gesprek of bied je een talentenscan.


Ook vrijwilligersorganisaties zijn welkom op het spreekuur. Zij kunnen in gesprek gaan met de adviseur (of bezoeker) om te vertellen waar zij naar op zoek zijn. Of folders achterlaten van hun vereniging.


Vacaturebank

Vanwege de richtlijnen van het RIVM is het spreekuur niet meer beneden, maar op de eerste verdieping. Wie slecht ter been is, kan de lift gebruiken. De plek is veilig ingericht. Het Inloopspreekuur vindt iedere derde donderdag van de maand plaats. Als je niet naar het inloopspreekuur kunt komen, kun je ook een kijkje nemen in de online vrijwilligersvacaturebank. Daarin staan allerlei leuke vacatures van de 200 organisaties die in Teylingen actief zijn. Vrijwilligers kunnen zichzelf in beeld brengen door een eigen profiel aan te maken. Zie alle vacatures op: www.vacaturebankwelzijnteylingen.nl.


Voor meer informatie, neem contact op met Maria Zwart, adviseur vrijwillige inzet, via 0252-231805 of stuur een bericht naar m.zwart@welzijnteylingen.nl.

Geen feesttent en grote activiteiten bij najaarsfeesten

Foto: Piet van Kampen

Sassenheim n De derde week in september zijn de najaarsfeesten in Sassenheim. De organiserende Oranjevereniging maakt bekend dat er geen feesttent zal zijn. Ook de kerkdienst in het park en het tobbetje steken en tonknuppelen gaan niet door. Over de kermis wordt eind augustus een besluit genomen.

"Dit jaar zal deze feestweek anders verlopen als andere jaren," schrijft voorzitter Rob Koek. "Door de beperkingen zijn ook wij genoodzaakt ons programma flink aan te passen. Er zijn momenteel telkens nieuwe ontwikkelingen. Daarom hebben we nog niet over alle evenementen een beslissing genomen."


Concerten op televisie

Tonknuppelen, tobbetje steken en de kerkdienst in het park vervallen. Daarnaast worden de concerten met Shirma Rouse in de Pancratiuskerk, van het KLM orkest en van Crescendo op televisie uitgezonden. Ook is er live televisie met een grote quiz met bekende Sassenheimse kandidaten.


Kermis

Over het wel of niet opstellen van de kermis, kan Koek nog geen uitsluitsel geven. "Er is nog geen besluit genomen of er wel of geen kermis komt dit jaar. Hierover zullen wij, gezamenlijk met de gemeente en de veiligheidsdiensten eind augustus een besluit nemen."


Geen programmaboekje

Daarnaast valt er ook geen programmaboekje op de deurmat. Koek: "Bij alle voorbereidingen hebben wij er rekening mee gehouden dat we pas zo laat een beslissing nemen. Zodra het besluit genomen is, zullen wij in de lokale media en op de sociale media uitgebreid informeren over het programma voor onze feestweek. Omdat we altijd actueel zullen inspelen op de situatie zullen wij dit najaar niet ons vertrouwde programmaboekje uitgeven."


Voorhout

De Oranje Vereniging Voorhout (OVV) maakte eerder al bekend dat een groot deel van het gebruikelijke programma is geschrapt. In Voorhout is al besloten dat de kermis niet doorgaat. Ook zijn er geen wielerronde, hardloopwedstrijden, lampionnenoptocht, braderie, solexrijden en tandemrijden. De OVV geeft wel een programmaboekje uit, dat in de derde week van augustus verschijnt.

Blauwalg

Regio n Voor de Klinkenbergerplas geldt een negatief zwemadvies. Zwemmen wordt ontraden vanwege blauwalgen. Blauwalg veroorzaakt huidirritatie en maag- of darmklachten. Ook voor het Oosterduinse meer in Noordwijkhout geldt hetzelfde advies. Bij 't Joppe is de kwaliteit van het zwemwater goed. Voor actuele informatie, kijk op www.zwemwater.nl.

>Exposanten vertellen

Warmond n Iedereen is weer welkom in Galerie de Pomp. De expositie duurt van 5 augustus tot en met 9 september. Er zijn vier deelnemende exposanten die ieder op door hen vastgestelde momenten ook iets vertellen over hun werk.


Wim Beunen maakt van 3D karton geometrische figuren. Op vrijdag 14 augustus van 14.00 tot 17.00 uur vertelt hij iets over zijn werken. Liesbeth Hensels laat haar keramiek zien . Op zondag 16 augustus van 14.00 tot 17.00 uur vertelt zij iets over haar werken. Ada Mustert-Broos exposeert haar olieverfschilderijen en van Annelies van Tetering is keramiek te bekijken. In het ‘Keramiekkeldertje’ is geen gebruikskeramiek te zien, maar tot en met 10 oktober werk uit Tanzania. Galerie de Pomp (Dorpsstraat 38) is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer woningzoekenden, maar minder sociale huurwoningen

Regio n De jaarlijkse rapportage Woonruimteverdeling Holland Rijnland laat zien dat de druk op de markt van sociale huurwoningen verder toeneemt. Het aantal woningzoekenden steeg van 101.800 naar 108.600. Hiervan heeft 24 procent gereageerd op een woning.

De gemiddelde inschrijfduur bij verhuringen neemt licht toe van 70 maanden in 2018 naar 72 maanden in 2019. In dat gemiddelde is Teylingen (en de voormalig Vooruitgang) uitschieter: 83 maanden. Bij Stek, de corporatie waarmee Vooruitgang is gefuseerd, lag de inschrijfduur in 2019 ook iets hoger: gemiddeld 78 maanden. In Teylingen zijn 5.560 mensen ingeschreven.


De gemiddelde actieve zoekduur in Holland Rijnland neemt toe van 18 naar 22 maanden. Het aantal verhuringen van sociale huurwoningen neemt af van 3.359 in 2018 naar 2.966 in 2019. Het mutatiepercentage neemt daardoor verder af van 5,5 procent naar 5,0 procent.


Inschrijftijd doorslaggevend

Van de verhuurde woningen ging 71 procent naar woningzoekenden die op basis van hun inschrijftijd vooraan in de rij stonden. 5 Procent is verhuurd met bijzondere nieuwbouwregels, als zorgwoning, of via woningruil. 24 Procent van de vrijgekomen woningen is verhuurd aan stadsvernieuwingsurgenten, aan overige urgenten, aan bijzondere doelgroepen die woonbegeleiding nodig hebben of aan statushouders.


In Teylingen gaat iets meer dan de helft van de woningen naar eigen inwoners (51 procent). In Lisse is dat exact de helft (50 procent). In Hillegom gaat 66 procent naar eigen inwoners, in Noordwijk 60 procent. Opvallend: in Oegstgeest gaat slechts 21 procent van de woningen naar eigen inwoners.


Koopwoningen niet te betalen

Het aantal verhuringen nam verder af van 3.359 in 2018 naar 2.966 afgelopen jaar. Het aantal huishoudens groeit sneller dan het aantal huizen. Voor veel huurders is de stap naar een koopwoningen of een duurdere huurwoning te groot. Tegelijkertijd is een grote toestroom van jongeren met een laag en nog onzeker inkomen te zien. Voor deze groep is een koopwoning onbereikbaar en legt een particuliere huurwoning een te groot beslag op het inkomen.


Meer woningen nodig

De woningcorporaties hebben zich nog meer gericht op de woningzoekenden met de laagste inkomens. In 2019 was 83 procent bereikbaar voor woningzoekenden met recht op huurtoeslag. Om meer mensen aan een betaalbare woning te kunnen helpen moeten er woningen bij komen. Een deel van die woningen moet er aan bijdragen dat er meer beweging komt in de bestaande sociale huurwoningen. Een ander deel moet de grote toestroom van jongeren die weinig alternatieven heeft op weg helpen.


Betaalbaarheid

Hans Al, voorzitter van het bestuur van Holland Rijnland Wonen: “We hebben afgesproken ten minste 70 procent van de beschikbare woningen bereikbaar te maken voor woningzoekenden die recht hebben op huurtoeslag. We realiseerden in 2018 81 procent en in 2019 zelfs 83 procent. Dit sluit aan bij de vraag van de woningzoekenden.”


Nieuwbouw nodig

De woningcorporaties in Holland Rijnland zetten in op verduurzaming en uitbreiding van hun woningvoorraad. Ook zorgen zij er voor dat er voldoende woningen voor de laagste inkomens beschikbaar zijn. Voor senioren aantrekkelijke nieuwbouwwoningen kunnen gericht grote woningen beschikbaar maken voor verhuur. Compacte woningen zijn weer geschikt voor de grote groep jonge een- en tweepersoonshuishoudens die zich de afgelopen jaren heeft aangemeld bij Holland Rijnland Wonen.

Woningen met een tijdelijk karakter, door ze tijdelijk te verhuren of omdat de locatie maar korte tijd beschikbaar is, kunnen de huishoudens die met spoed een woning nodig hebben voor even helpen. Daarmee kunnen ze voorkomen dat mensen dak- of thuisloos worden.


Tempo

Hans Al: “We zien dat er op de lange termijn voldoende locaties zijn om bij te bouwen. Op de korte termijn is dat helaas niet overal het geval. We willen graag alles op alles zetten om meer tempo te maken. Dat doen we in de wetenschap dat in het weekend van 21 juni de teller van de verhuurdersheffing door de tien miljard euro is gegaan.“

>Vervolgdeel op ‘Hoefijzers in Japan’ uit

Sassenheim n Talloos lezerspubliek in de Duin- en Bollenstreek en ver daar buiten kijken er al maandenlang reikhalzend naar uit. Het vervolg op het in januari vorig jaar verschenen populaire boek ‘Hoefijzers in Japan’ van de 54-jarige auteur Mia Farnwood. Vorige week maakte auteur én paardenliefhebber Farnwood, die enkele weken terug vanuit Sassenheim naar Weert in Limburg is verhuisd, uiterst verheugd bekend dat het vervolgdeel ‘Weerzien in Japan’ vanaf vandaag online verkrijgbaar is. “Blanche herkende mij en mijn dochter meteen.”

Het boek ‘Weerzien in Japan’ is een hervatting op de succesvolle biografische roman ‘Hoefijzers in Japan’, waarin de auteur het op waarheid gebaseerde turbulente levensverhaal vertelt over haar hoogsensitieve dochter Shari en diens getraumatiseerde merrie Blanche én haar betekenis daarin als moeder. De bijzondere band tussen het meisje en het paard maakt de twee onafscheidelijk. Totdat Blanche noodgedwongen dient te vertrekken en via de harde zakelijke paardenwereld in Japan aanbelandt. Het verdriet om het dramatische vertrek en het gemis is groot, waarop moeder en dochter besluiten hun gevoel te volgen. Samen reizen ze na vier jaar af naar Japan om de merrie op te zoeken en te ontdekken hoe het haar verdere leven is vergaan en hoe zij het nu maakt. Maar boven alles om te ervaren hoe het weerzien uitpakt. Behalve aangrijpend, teergevoelig en meeslepend pent Farnwood in het vervolgdeel ‘Weerzien in Japan’ heel emotioneel over die hereniging én ook over het getekende leven van haar dochter, die zich ontwikkelt van een schuchter meisje naar een volwassen wijze vrouw. “Ik voelde een enorme drang om alles wat er is gebeurd van mij af te schrijven”, verklaart de auteur haar publicaties. “Maar ook om te vertellen en opmerkzaam te maken hoe gemakkelijk mensen beïnvloedbaar zijn als het gaat om de liefde tussen paard en mens.” Het boek ‘Weerzien in Japan’, voorzien van een kort resumé van ‘Hoefijzers in Japan’ met vermelding van inhoudelijk nieuwe feiten, kost 15,95 euro. Daarnaast komt komend najaar het complete verhaal - een samentrekking van deel een en deel twee - uit in een Engelstalige versie onder de titel ‘Horseshoes in Japan'..

Voor meer info en het bestellen, ga naar www.miafarnwood.com. | Foto: pr.

>Webinar van de bieb over 'Slaap en de hersenen'

REGIO n In het kader van de zomerprogrammering organiseert de Bibliotheek Bollenstreek de online lezing “Slaap en de hersenen”. Deze lezing wordt verzorgd door de Hersenstichting en vindt online plaats op dinsdag 18 augustus om 20.00 uur.

De een slaapt het liefst een gat in de dag en de ander stapt al voor de wekker vrolijk uit bed. Slaap is voor iedereen anders, maar voor elk mens belangrijk. Maar liefst een derde deel van ons leven brengen we slapend door. Maar wat gebeurt er precies in je hersenen tijdens slaap en wat maakt slaap zo belangrijk? Hoe komt het dat sommige mensen minder goed slapen dan anderen en wat is daaraan te doen? Tijdens deze lezing wordt op al deze vragen antwoord gegeven. Aan bod komt wat goede en slechte slaap is, hoe het slaap-waakritme door de biologische klok in onze hersenen geregeld wordt en wat er tijdens slaap allemaal in de hersenen gebeurt. Je krijgt uitleg over waarom slaap zo belangrijk is en tips over wat je kan doen om de slaap te verbeteren.


De lezing duurt van 20.00 uur tot 21.00 uur. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar in alle vestingen van Bibliotheek Bollenstreek en via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl. Voor leden is de toegang 5 euro, voor niet-leden 6,50 euro.

Sassenheimse fotograaf exposeert met coronafoto's in Museum Hilversum

Een van de twee foto's van Nico Garstman in het Museum Hilversum. | Foto: pr./Nico Garstman Foto: pr./Nico Garstman

Sassenheim n Op de tentoonstelling 'PANdemIC' in Museum Hilversum laten fotografen zien wat de impact van corona is op ons dagelijks leven. Het begint met het hamsteren van wc-papier, beelden van overbezette IC-afdelingen en de spandoeken voor het raam van opa en oma. Dan volgen lege bioscoopzalen en kinderen die gekluisterd zitten achter hun pc omdat de leerkrachten online lesgeven.Twee foto's van de Sassenheimse fotograaf Nico Garstman zijn uitgekozen.

De tentoonstelling is geselecteerd uit meer dan 2.500 foto’s die zijn ingezonden voor de fotowedstrijd Care4Corona, en volgt de tijdlijn van de afgelopen maanden. Garstman's foto's laten een jongetje op een step zien, die langs een geheel door lint afgesloten speelplaats stept. Op de andere foto is het graffiti kunstwerk van Fake te zien, waarop een supernurse is afgebeeld, en waar een meisje in een speelgoed auto langs rijdt en vol bewondering naar kijkt.

Mia Farnwood: “Ik voelde een enorme drang om alles van mij af te schrijven.” Foto: pr.


Met de zomertentoonstelling Pandemic - Picture It willen Museum Hilversum en het sociaal platform Care4Corona het onderwerp corona uit een ander perspectief laten zien. "Het virus heeft in korte tijd ons leven totaal op zijn kop gezet', aldus museumdirecteur Stef van Breugel. 'Het gaat in de expositie om de weerslag op het alledaagse bestaan in al zijn facetten."

De intelligente lockdown, anderhalvemetersamenleving en het nieuwe normaal, termen waar we vertrouwd mee raken, maar hoe maak je een tentoonstelling met de meest bijzondere foto's en verhalen? "Ons antwoord hierop is microgeschiedenis met aandacht voor het dagelijks leven", aldus Van Breugel. "Het kan om het afscheid nemen van een vader, de verlaten binnenstad of thuisscholing gaan. Persoonlijke of familieverhalen, in de eigen straat of stad maar herkenbaar voor iedereen."


De tentoonstelling is tot en met 20 september te zien in Museum Hilversum. Het museum is geopend maandag t/m zondag van 11.00-17.00 uur en op donderdag van 11.00-21.00 uur. Elke woensdag is de toegang tot het museum gratis. Meer op www.museumhilversum.nl.

Kringloopcheque voor Fietsmaatjes

Krieno Bolt en Tekla Zwinkels met de cheque.| Foto: pr./Henk Maat Foto: pr./Henk Maat

Sassenheim n Voorzitter Krieno Bolt van Kringloopwinkel Op Dreef heeft op vrijdag 31 juli cheque van 500 euro overhandigd aan voorzitter Tekla Zwinkels van Fietsmaatjes Teylingen.

“Wat een verrassing”, aldus Tekla Zwinkels. “Sinds de oprichting van Fietsmaatjes Teylingen in 2012 hebben we inmiddels de beschikking over tien duofietsen en een rolstoelfiets. Deze fietsen zijn verspreid over de drie kernen van Teylingen. Over de jaren werd de aankoop van nieuwe fietsen mogelijk gemaakt door donaties en giften. Zelfs na zes a zeven jaar intensief gebruik zijn de fietsen nog in redelijke staat, maar voor de oudste fietsen zoeken we nu vervanging. Gebleken is ook dat de levensduur van de accu’s veel korter is dan van de fiets, maximaal zo'n drie tot vier jaar. Daarom willen we de oudere duofietsen voorzien van nieuwe batterijen. Dat is hard nodig om ze te kunnen blijven gebruiken”.

Een kijkje in de knipselboeken van Frans van Dam. | Foto: pr. Foto: pr.


Plaatselijk goed doel

Kringloopwinkel Op Dreef brengt normaal geld bijeen voor het Pastoraal Fonds. Dit fonds heeft als voornaamste doel om hulp te bieden aan mensen die wonen in landen in Oost-Europa. Met deze gift wil Kringloopwinkel Op Dreef laten zien dat ook een plaatselijke organisatie zoals Fietsmaatjes Teylingen niet wordt vergeten.

>Parochie Sint Maarten viert weer samen

Regio n Na het uitbreken van de coronacrisis in ons land zijn alle katholieke kerken noodgedwongen gestopt met het houden van openbare kerkvieringen. Slechts in beperkte mate waren kleine samenkomsten mogelijk, voor een uitvaart of een huwelijk.

Parochianen van Sint Maarten konden digitaal meevieren, of naar de mis kijken op NPO2. In het weekeinde van 4 en 5 juli 2020 gingen de zeven kerken van de parochie Sint Maarten weer open voor kerkvieringen. Vooralsnog waren dat alleen woord- en gebedsvieringen, geen eucharistie. Want het uitreiken van de Heilige Communie werd een te groot gezondheidsrisico geacht.


In de katholieke traditie is eucharistie vieren veel méér dan een gedachtenisbijeenkomst aan iemand die het ons lang geleden heeft voorgedaan. In de eucharistie wordt opnieuw (niet overnieuw) het lijden, sterven én verrijzen van Jezus Christus tegenwoordig gesteld. In de eucharistie vieren en ontvangen katholieken dat wat zij zijn: het Lichaam van Christus.


Een oudere heer wandelt leunend op zijn wandelstok de kerk binnen. “Wat ben ik blij dat ik straks weer de communie krijg’, zegt hij. En hij vervolgt: “Ja, het was natuurlijk mooi dat je een mis kon volgen op de televisie, en ik heb ook wel eens digitaal gekeken naar de vieringen vanuit Warmond. Kwam die laptop die ik een paar jaar geleden kocht om te kunnen mailen toch maar mooi van pas. Ik vond het eerst nog wel ingewikkeld hoe je een reservering kon maken om naar de kerk te gaan, maar daar hebben mijn kinderen me mee geholpen. En toen bleek het niet eens zo moeilijk te zijn. Gewoon klikken op de rode knop midden op de website van de parochie. Kind kan de was doen. Nou, dag hoor.”

>27 knipselboeken uit privéarchief

Voorhout n Van de kinderen van F.C. (Frans) van Dam ontving de Historische Kring Voorhout (HKV) eerder dit jaar een groot aantal knipselboeken. De inhoud betreft een variatie aan onderwerpen, die allemaal betrekking hebben op Voorhout.

Frans van Dam is in 1937 in Voorhout geboren, in een gezin met elf kinderen. Zijn geboortehuis stond aan de Herenstraat, op de plek waar nu de HEMA is gevestigd. Dertien mensen huisvesten betekende dat de negen jongens met z’n allen in tweepersoons bedden op zolder sliepen. Na zijn huwelijk met de ook in Voorhout geboren Coby van Egmond ging het echtpaar in Sassenheim wonen. Maar Voorhout zat in hun bloed en is daar niet meer uit verdwenen. Door de jaren heen knipte Frans alles wat met zijn geboortedorp te maken had uit. Hij plakte het, geordend in boeken, in. Zo zijn er knipselmappen die oude en minder landkaarten bevatten, met foto’s van vroeger, met overzichten van huizen die te koop geweest zijn; 27 mappen in totaal. Na het overlijden van Frans en zijn echtgenote wisten de in Sassenheim geboren kinderen wel raad met de knipsels. Ze zijn aangeboden aan de HKV en door deze vereniging dankbaar in ontvangst genomen. Ze staan nu in de kast van de Oosthoutzaal in het Kenniscentrum.


HKV-café in september

Hopelijk zal vanaf september het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat weer bezocht kunnen worden op elke tweede woensdagmiddag en laatste zaterdag van de maand. Afhankelijk van de situatie met de pandemie zijn belangstellenden dan weer welkom.


Het eerstvolgende geplande HKV-café is op woensdag 9 september. De deur is om 14.00 weer open voor een praatje, een kijkje in de knipsel- en andere boeken en natuurlijk een kopje koffie of thee. Als we allemaal de nodige voorzichtigheid betrachten en de geldende maatregelen in acht nemen kan er dan een stapje gemaakt worden naar een normaler verenigingsleven.

Zomerse boeken

Foto: Picasa

Het is volop zomervakantie. Als het even kan, ben je natuurlijk buiten met een mooi boek. De ideale setting voor deze leestips is onder het bladerdak van een oude perenboom en met een schaaltje vol lekkere olijven binnen handbereik. De leestips van collectiespecialist Dorine Meijer gaan over mensen, bomen, vriendschap en poëzie. De extra leestip is een vrolijk jeugdboek om in de vakantie (voor) te lezen. Veel plezier!

19 / 20

Kans maken op een uur bowlen en een bittergarnituur bij Lucky's Bowling in Warmond? Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 23 augustus, samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7A, 2222 AH te Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl. De winnaar van week 31 is A.M.W. van Leeuwen. Oplossing: speurtocht.